Page 5

Rana Blad

tema

Onsdag 20. november 2019

23

SKINNER: I dag står den gamle politibilen og skinner i lokalene til Bil i Nord. Det tok syv ildsjeler fem år å få bilen tilbake til sin opprinnelige stand.Foto: Viktor Leeds Høgseth

Viggo vekker oppsikt

Syv ildsjeler fra Rana har brukt fem år av sin fritid for å få en gammel politibil til å skinne igjen. Viktor Leeds Høgseth viktor.hogseth@ranablad.no 473 44 482

Volvo 240 var selve symbolet på politibiler på 80-tallet, men nå er det svært få, om noen, igjen av disse. Det ville syv ildsjeler fra Rana gjøre noe med. J.P. Arntzberg, John Tore Bøe, Hugo Andersen, Stein Rosendal, Rune Henriksen, Bjørn Olsen og Remi Anbakk fikk vite at politiskolen hadde en 85-modell som var «godt» brukt.

Mye rust Etter noen telefoner fikk de beskjed om at de kunne få bilen, hvis de tok godt vare på den. – Vi dro nedover med henger og hentet bilen. Den så ikke så sliten ut på avstand, men ved nærmere øyesyn var det mye å gjøre. Rusten var det verste og kanalene var så ødelagte at vi kunne stikke nevene gjennom.

Men vi så at det lot seg gjøre og klemte til, sier John Tore Bøe. Dermed var fritidssysselen til de syv sikret, i fem år. – Vi har jo ikke jobbet oss i hjel, men det meste av fritiden, foruten ferier, har gått med til bilen. Det var utrolig mye som måtte lages fra scratch og vi fikk god hjelp av Lakk1 til platearbeid. Motoren måtte vi plukke helt fra hverandre og alt samlet tok veldig mye tid, sier Bøe.

Mange smil

Flere av gjengen er politifolk, KOMPLETT: Til og med håndjernene er på plass etter og de hadde ergret seg over at restaureringen. Her er det ikke spart på detaljer. mye historie gikk tapt. – Vi hadde jo en slik politibil mellom politi og publikum. slutter med samme bokstav, og på Mo, men tenkte ikke på å ta Alle drar på smilebåndet når de logoen til Volvo henviser, slik vi ser bilen og dette må bru- ser det, til en mann. Derfor ble vare på den, kes, slik man gjør det det Viggo, sier Bøe. der og da. Dette med Pelle politibil Bilen står nå i lokalene til Bil i har ergret oss i Bodø, sier han. Nord på Gruben og der har den og derfor ønsket Vi hadde jo fått husrom i vinter. Der kan vi å bevare deten slik politibil Fikk navn folk se nøyere på bilen og de vil te for dem som på Mo, men kommer etter Derfor måtte raskt merke at den nok vil kuntenkte ikke på oss. I ettertid bilen ha et ne settes rett i operativ tjenesser vi at bilen navn. Det ble te, på 90-tallet. å ta vare på – Heldigvis hadde bilen det er et samlingsViggo. den, der og da punkt, noe som – Det har noe utstyret som skulle være i bikan brukes for å med at Volvo og len, som gjennomsnittsmåler skape bedre kontakt Viggo både starter og og politiradio. Resten, som

håndjern, batonger og andre ting har vi enten skaffet selv eller fått fra snille hjelpere. Spikermatten, for eksempel, kommer fra Kirkenes. Men bilen fungerer og alt er i orden, så den kunne nok gått rett inn i tjenesten, den gang da, sier Bøe.

Søker bolig Nå håper ildsjelene at noen kan være behjelpelig med å skaffe et permanent husrom for Viggo. – Vi må bevare denne bilen slik den er og er glade for at den får stå hos Bil i Nord denne vinteren, men den trenger en fast plass. Der må det være tørt og varmt slik at den kan pusses på og bevares. Det er ekstremt viktig, sier Bøe. Han sier videre at mange skal ha takk for hjelpen. – Hadde ikke vi tatt grep hadde bilen vært ødelagt nå, men også politidirektoratet og en mengde andre skal ha takk. Uten deres hjelp hadde vi ikke fått dette til, sier John Tore B øe.

Profile for Rana Blad

Bil & Motor november 2019  

Bil & Motor Rana Blad november 2019

Bil & Motor november 2019  

Bil & Motor Rana Blad november 2019

Profile for ranablad