Page 1

Publicatie bianuala editata de FDAAM

Numarul 2/2011

Sanatate pentru toti Ziar informativ

August-Decembrie

P.2-3 ADAM Cluj CLS Stremt, CLS Heltiu CLS Cehu Silvaniei, CLS Taut P.4-5 CLS Viscri; CLS Homorod GLT Vatra Moldovitei; P.6-7 Macaresti; F.U. Proiecte Limburg GLT Vatra Moldovitei; Asociatia Proiecte Pro-Europa

CLS & ADAM— povestea continua 2008… 2009… 2010… 2011: Comitetele Locale de Sanatate si Asociatiile de Ajutor Mutual continua sa creasca in comunitatile rurale, mic urbane sau urbane, de peste tot din Romania, contribuind la imbunatatirea sanatatii si a bunastarii pe plan local, in ciuda schimbarilor sociale, politice sau economice care au marcat Romania in ultima vreme. Ceea ce ne bucura in mod deosebit in 2011 este sa fim martori ai dezvoltarii capacitatilor coordonatorilor si voluntarilor locali, atat din CLS, ADAM, cat si din OLF si OLB, de a gasi resurse pentru schimbari pozitive, de a lucra in parteneriat, de a-si planifica activitati de impact si de a comunica eficient cu partenerii lor din Belgia sau Olanda si cu noi, FDAAM. Voluntarii nostrii cresc, iar noi crestem odata cu ei. 2011 este anul in care am facilitat comunicarea la nivel national intre toate organizatiile locale, am sustinut ateliere de formare locale si traininguri regionale, am accesat fonduri europene si am implementat proiecte in parteneriat. In paginile urmatoare veti gasi povesti de succes de la nivel local, asa cum au fost colectate pe parcursul anului, in doua etape: februarie—iulie si august-decembrie. Astfel, fara a pretinde ca reflectam totalitatea activitatilor din CLS-uri si ADAM-uri, putem totusi sa le exemplificam si sa jalonam parcursul dezvoltarii structurilor locale. Le multumim tuturor voluntarilor si coordonatorilor locali pentru constanta implicare in proiectele locale, datorita lor ―Sanatate pentru toti‖ si ―Impreuna pentru sanatate‖ sunt deziderate posibile!


Sanatate pentru toti

2

Numarul 2/2011, August-Decembrie

Sanatate

CLS Stremt

14 august: Inaugurare Centru Socio-Medical In data de 14 August, in comuna Stremt

a avut loc cea de-a treia editie a sarbatorii "Fiii satului", un eveniment organizat de Primaria si Consiliul Local din Stremt. Cu acest prilej a fost inaugurat si Centrul Socio-Medical din Stremt, in prezenta Altetelor Regale, Printul Paul de Romania si Printesa Lia, alaturi de reprezentanti ai autoritatilor locale si centrale, delegati ai Comitetului Roman din Zaventem, membrii Comitetului Local de Sanatate din Stremt si reprezentatilor FDAAM. Centrul socio-medical din Stremt oferta toate facilitatile pentru amenajarea in spatii moderne a unui cabinet de medicina de familie, o sala de tratamente, o sala de asteptare, doua corpuri sanitare si un punct farmaceutic, conform standardelor europene privind calitatea serviciilor socio-medicale. Spatiile medicale vor fi concesionate furnizorilor de ingrijiri de sanatate, urmand ca acestia sa se instaleze cat de curand posibil. Reabilitarea cladirii si amenajarile interioare au fost posibile datorita bunei cooperari dintre Comitetul Local de Sanatate, Primaria si Consiliul Local din Stremt si Comitetul Roman din Zaventem. Pentru a finaliza amenajarea cladirii, inclusiv a spatiilor de la etaj, Comitetul Local de Sanatate va trebui sa gaseasca si alte resurse, insa perspectivele sunt destul de optimiste, cu atat mai mult cu cat CLS-ul a obtinut deja o promisiune din partea companiei Baumit privind sponsorizarea lucrarilor de amenajari exterioare.

ADAM Cluj-Napoca

22 August: Serata informativa „Diversificarea alimentatiei la nou-nascuti‖

Asa cum a fost prevazut in planul de dezvoltare a Asociatiilor de Ajutor Mutual din zona urbana, ADAM Cluj a demarat seria seratelor informative cu un curs de „Diversificare a alimentatiei sugarului‖. Prezentarea a avut loc in data de 22 August 2011, la Casa de Cultura Municipala Cluj, fiind sustinuta de dna dr. Teodora Catinas. Din punct de vedere al structurii informatiei, cursul a fost impartit astfel: o parte teoretica si o sesiune de intrebari si raspunsuri. Prin aceste evenimente se urmareste oferirea de informatii pertinente catre comunitate, precum si atragerea de noi membri, de toate varstele si din toate categoriile sociale. Putem spune ca initiativa a fost una reusita, toti cei prezenti devenind membri ai ADAM Cluj. Modelul dezvoltat la Cluj urmeaza sa fie aplicat intr-o forma asemanatoare si la Bucureşti si Resita.

Noiembrie: Ambasadorul Belgiei intalneste organizatii neguvernamentale din Cluj Cu ocazia recentei Sale vizite la Cluj-Napoca, Excelenta Sa, Ambasadorul Belgiei, domnul Philippe Beke a avut o intalnire informala cu Dan Baciu (Scoala Internationala Cluj), Brandusa Munteanu si Kiss Liana Anca (ADAM Cluj) si voluntari din cadrul Asociatiei pentru Ingrijirea Varstnicului. Reprezentantii celor trei organizatii neguvernamentale au discutat impreuna cu Domnul Ambasador despre initiativele si proiectele lor din domeniul social si/sau educational. Domnul Ambasador a promovat realizarile acestora catre Prefectura judetului Cluj, de unde reactiile pozitive nu au intarziat sa apara. Domnul Prefect, Florin Stamatian, si-a manifestat deja interesul pentru o noua intalnire si pentru stabilirea unui parteneriat operational, care ar putea conduce la dezvoltarea unui centru medical in judet, posibil in Dumbarava (infratita cu Oud-Turnhout).


3

CLS Heltiu

6 August: Ce stii despre sanatatea ta?

CLS Cehu Silvaniei

20 Octombrie: "Fond social de urgenta pentru Cehu Silvaniei" inscris la Pepsi Refresh

Sambata, 6 august 2011, de la orele 8,30 CLS Heltiu (Bacau) a inceput actiunea de masurare a tensiunii si testare a glicemiei pentru populatia satului cu varsta de peste 18 ani . Pana la orele 11,00 s-au prezentat un numar de 40 persoane care au fost testate, fiecare primind un biletel cu datele pe care aparatele de masurare a tensiunii si glicemiei le-au aratat , precum si cateva sfaturi din partea asistentei medicale, doamna Pislaru Lenuta. Indicatiile date au fost in concordanta cu valorile inregistrate de aparate.

"Fondul social de urgenta pentru Cehu Silvaniei" a intrat in competitia de proiecte lansata de Pepsi Romania: PEPSI REFRESH. Propunerea de proiect a fost inscrisa de domnul Portik Laszlo si a fost aleasa intre cele 100 de idei (din 611) care au mers in finala. Chiar daca nu a castigat, comunitatea din Cehu Silvaniei si-a dovedit inca o data capacitatea de a se mobiliza pentru o cauza buna.

CLS Taut

30 Octombrie: Sesiune de informare pe tema hipertensiunii

Duminica 30.10.2011, la ora 13:00, in incinta Scolii Taut, voluntarii CLS (prof. Marioara, asistent medical Savetuta, prof. Dorel , D-l viceprimar Kadar Imre) s-au intalnit cu 50 de persoane din satul

Taut, jud. Bihor, pentru o sesiune de informare pe tema hipertensiunii. In cadrul activitatii, domnul doctor Maghiar Florin, specialist cardiolog, a prezentat si explicat cauzele aparitiei bolilor inimii (hipertensiunea arteriala, alimentatia nesanatoasa, diabetul , fumatul). S-au pus multe intrebari la care domnul doctor a raspuns cu promtitudine si multe sfaturi. Persoanele prezente au ascultat cu atentie mai ales partea de preventie a bolilor, deoarece "este mai bine sa previi decat sa tratezi", asa cum a spus domnul doctor.


Sanatate pentru toti

6

Numarul 2/2011, August-Decembrie

Sanatate

Macaresti

10 August: Cooperare deschisa cu Macaresti

In data de 10 august 2011 a avut loc in Iasi vizita oficiala a delegatiei Asociatiei Romano-Belgiene ―OMENIA MACARESTI-MAL DE GEM‖. Timp de doua decenii asociatia a dezvoltat in cadrul localitatii Macaresti din Judetul Iasi un dispensar total utilat pentru un cabinet de medicina de familie, un cabinet stomatologic si o farmacie care functioneaza pentru a deservi locuitorii comunitatii. In cadrul vizitei oficiale a avut loc o intalnire cu primarul comunei Prisecani, domnul Constantin Chirila, intalnire in care s-au discutat premisele unei dezvoltari ulterioare pentru cresterea gradului de accesare a serviciilor socio-medicale pentru locuitorii satului Macaresti.

Fundatia Proiecte Limburg Romania

Noiembrie: Sistem termopan pentru Scoala cu clasele IVIII Paltinu - com. Vatra Moldovitei

Si anul acesta, SMHO si F.U. Proiecte Limburg Romania in colaborare cu Primaria Comunei Vatra Moldovitei au continuat proiectele de modernizare a scolilor din comuna Vatra Moldovitei. Astfel, elevii Scolii cu clasele I-VIII Paltinu, care anul trecut s-au bucurat de un nou acoperis la scoala, la inceputul acestui an avut fericirea de a intra într-o scoala ce avea ferestre noi - sistem termopan. La acest proiect in valoare de 22.000 euro, F.U. Proiecte Limburg Romania si SMHO - Olanda au contribuit cu suma de 10.800 euro.

Sistem medical pentru digitalizare in radiologie In luna noiembrie 2011, Spitalul Municipal Campulung Moldovenesc alaturi de SMHO Olanda si F.U. Proiecte Limburg Romania au demarat

GLT Vatra Moldovitei

proiectul "Digitalizarea in radiologie", in valoare totala de 44.000 euro, din care 7500 euro a reprezentat contributia fundatiilor. Sistemul medical pentru digitalizare in radiologie citeste si proceseaza imaginea digitala radiologica. Astfel, laboratorul de radiologie al spitalului va putea folosi imaginile in sistem digital, eliminand masina de developat si optimizand calitatea imaginii procesate.

GLT 4Kids alege jocul

In perioada 31 august – 4 septembrie membrii GLT 4Kids Vatra Moldovitei au participat la multiple sedinte tehnice, de raportare, evaluare si proiectare a activitatilor alaturi de delegatia Stichting Sociaal / Medische Hulpverlening aan Oost – Europa (SMHO)constitutita din Fred Rings, Menk Niesten si Frits Herijgers. Din agenda de lucru: – prezentarea detaliata (tema, participanti, impact, resurse) a activitatilor desfasurate in perioada aprilie-august 2011; – diseminarea informatiilor dobandite in cadrul Cursului de baza pentru grupurile locale de tineret, nivelul starter, organizat de AGLT si al Cursului de formare lideri pentru tineri cu nevoi speciale, nivelul incepator, organizat de AGLT si Kazou; – evaluarea obiectiva si constructiva a activitatilor desfasurate; – stabilirea unor strategii de motivare membrilor GLT; – identificarea nevoilor specifice grupurilor de copii cu care se organizeaza Zile de Joaca; – exercitii de team-building; – proiectarea activitatilor pentru perioada septembrie – decembrie

2011. In acelasi timp, au avut loc dezbateri privind incurajarea in randul copiilor si tinerilor a jocului ca alternativa pentru pasiunea alarmanta pentru PC si TV, GLT-istii pledand pentru joc, sport, natura ca si pentru prietenie, comunicare directa si echilibru emotional.


7

Cea mai frumoasa zi de vacanta Abia intorsi din taberele de formare organizate de AGLT, duminica, 4 septembrie, membrii GLT 4Kids au propus o alternativa de petrecere a zilelor de vacanta pentru toti copiii din comunitate. Au determinat 38 de copii cu varste intre 3 si 16 ani să aleaga oZi de Joaca şi nu PC-ul ori TV-ul. Jocurile s-au desfasurat pe categorii de varsta, respectiv 5-10 ani (animatori: Bianca Bursuc, Ionut Sestun si subsemnatul) si 10-16 ani (animatori: Gabriela Bursuc, Lenuta Bonzeac, Ilie Bonzeac, Gabriel Loba). Cei mici (3-5 ani) au fost rasfatati in castelul gonflabil de catre Anastasia Ceredeev. Intalnirea a avut loc in curtea bisericii din Ciumarna, in prezenta partenerilor olandezi, Fred Rings, Menk Niesten si Frits Herijgers, care – de altfel – si-au manifestat entuziasmul fata de amploarea pe care o au activitatile GLT 4Kids si i-au asigurat pe tineri de tot sprijinul lor in tot ceea ce-si propun sa realizeze. La momentul de evaluare a zilei de joaca li s-au oferit copiilor dulciuri oferite de Asociatia Proiect Pro Europa.

Asociatia Proiect Pro-Europa

2 Noiembrie: Daniela Ceredeev - profesorul preuniversitar al anului 2011

In seara zilei de 2 noiembrie, in Sala Unirii a Palatului Parlamentului a avut loc Gala Premiilor în Educatie organizata de Fundatia Dinu Patriciu. Doamna profesor DANIELA CEREDEEV de la Scoala cu clasele I-VIII Vatra Moldovitei a fost declarata Profesorul preuniversitar al anului 2011 obtinand premiul I si trofeul Galei. Aceasta a fost evaluarea juriului din care au facut parte experti in educatie si in proiecte socio-culturale. Voturile din partea sustinatorilor au clasat-o pe locul II in competitia pentru premiul de popularitate.

15 Noiembrie—22 Decembrie: Campanie de responsabilizare sociala ―Voluntar de Craciun” Asociatia Proiect Pro Europa, cu sediul în Ciumarna, Vatra Moldovitei, a lansat campania de responsabilizare sociala – Voluntar de Craciun, in perioada 15 noiembrie – 22 decembrie 2011. Activitatile au urmarit cresterea gradului de implicare sociala in randul tinerilor, dezvoltarea creativitatii copiilor si tinerilor, cresterea gradului de informare a tinerilor cu privire la traditiile de Craciun ale unor diverse tari europene, cultivarea generozitatii si responsabilitatii, cresterea numarului de voluntari in campaniile umanitare, crearea oportunitatilor de vizibilitate comunitara pentru grupurile de initiativa sociala. Componentele proiectului: · Concurs international Craciun in Europa, editia I – concurs de ornamente de Craciun specifice tarilor europene participante la proiect

Grupul Local de Tineret 4Kids Vatra Moldovitei a sustinut proiectele de ecologizare Una dintre prioritatile de formare a spiritului de responsabilitate civica la tinerii din acest grup de initiativa o constituie educatia pentru dezvoltare durabila prin derularea unor programe si proiecte de ecologizare la nivel local si/sau national. La finele lunii septembrie, Glt-istii au participat la campania Let’s do it, Romania! - Ziua Nationala pentru Curatenie, precum si la ateliere interactive pe tema Curatenia naturii – Sanatatea noastra, ateliere ce au avut ca scop stabilirea unui plan minimal de operatiuni de ecologizare ce pot fi realizate ca resurse minime, dar cu multa pasiune. Din aceasta perspectiva, GLT 4Kids a sprijinit implicarea elevilor de la Scoala cu clasele I-VIII Vatra Moldovitei, judetul Suceava, in Concursul national de colectare selectiva a deseurilor Coltul verde din scoala mea. Concursul a vizat valorificarea celor mai ingenioase proiecte scolare in domeniul propus si promovarea lor ca exemple de buna practica.

· Campania Fii Dar voluntar! – daruri pentru copiii si batranii din asezamintele sociale · Spectacol caritabil Colindul prieteniei – Asezamantul de copii„Sf. Ierarh Leontie‖Radauti, 22 decembrie 2011. La invitatia Asociatiei Proiect Pro Europa de a se alatura demersului de sprijinire a copiilor din Asezamantul social de copii din Radauti, judetul Suceava, au raspuns peste 2800 de copii si tineri din tara si din strainatate (Olanda, Belgia, Polonia, Germania si Ungaria), sensibilizati de experientele de viata ale copiilor institutionalizati. Cu sprijinul lor, au putut pregati 106 pachete, continand dulciuri, jucarii, rechizite, imbracaminte si incaltaminte, obiecte de igiena personala pentru toti copiii din asezamant. Acestor daruri, oferite fiecarui copil de catre tineri din organizatie, li s-au adaugat carti, jocuri si jucarii pentru activitatile de grup, echipamente electronice si articole de birotica. De asemenea, prin grija parintelui Iustin Dragomir, staretul Manastirii Bogdana, s-au oferit daruri si celor 35 de batrani asistati la domiciliu (alimente, paturi, imbracaminte si produse de curatenie).


Sanatate pentru toti

6

Numarul 2/2011, August-Decembrie

Sanatate

Valea

Borsa

Chioarului

Cehu

Taut

Cluj

Vinatori Stremt

Visc

Slatina-Timis

Ladesti Hurezani


7

Cerchejeni Vatra Moldovitei

Moldovita

Caiuti Vidrasau

Focsani

cri Bordesti

Bucuresti

Garliciu


Sanatate pentru toti

Numarul 2/2011, August-Decembrie

Tomesti

Sesiune informativa despre CLS

Sambata, 28 Mai 2011, in cadrul Scolii din Goruni, Comuna Tomesti, Iasi a avut loc o sesiune informativa cu privire la proiectele RomanoBelgiene la nivel de retea nationala. La aceasta sesiune au participat cadre didactice active, consilieri locali, reprezentanti FDAAM si reprezentanti ai Comitetul "VZW Vrienden van Polen Kempen".

Vidrasau

Sesiune informativa despre sanatate

Joi, 25 Mai, la Caminul cultural din comuna Vidrasau, judetul Mures, reprezentanti ai comunitatilor locale din 3 sate (Sausa, Vidrasau, Recea) s-au intalnit cu reprezentantul FDAAM si membrii Comitetului din Ieper (Belgia). Impreuna am evaluat posibilitatile de implementare a proiectului la nivel de comuna si am stabilit primii pasi de urmat in acest sens. Ne-am bucurat sa gasim aici atat un medic dedicat si deschis colaborarii cu pacientii, cat si reprezentanti ai Consiliului Local, ai Bisericii si ai scolilor dornici sa ia initiativa pentru imbunatatirea starii de sanatate pe plan local. Le

Ziar FDAAM  

Numarul 2 / 2011 August-Decembrie

Ziar FDAAM  

Numarul 2 / 2011 August-Decembrie

Advertisement