Page 1

Publicatie bianuala editata de FDAAM

Numarul 1/2011 Februarie - Iulie

Sanatate pentru toti Ziar informativ

P.2-3 ADAMS, ADAM Moldovita, ADAM Cluj, Vatra Dornei P.4-5 OLF, OLB, GLT Vatra Moldovitei; CLS Ladesti; Parteneriate Iasi P.6-7 CLS Bordesti, CLS Stremt, CLS Cehu-Silvaniei, CLS Heltiu, CLS Ladesti P.8 CLS Vinatori Retea deschisa: Tomesti, Vidrasau

CLS & ADAM— povestea continua 2008… 2009… 2010… 2011: Comitetele Locale de Sanatate si Asociatiile de Ajutor Mutual continua sa creasca in comunitatile rurale, mic urbane sau urbane, de peste tot din Romania, contribuind la imbunatatirea sanatatii si a bunastarii pe plan local, in ciuda schimbarilor sociale, politice sau economice care au marcat Romania in ultima vreme. Ceea ce ne bucura in mod deosebit in 2011 este sa fim martori ai dezvoltarii capacitatilor coordonatorilor si voluntarilor locali, atat din CLS, ADAM, cat si din OLF si OLB, de a gasi resurse pentru schimbari pozitive, de a lucra in parteneriat, de a-si planifica activitati de impact si de a comunica eficient cu partenerii lor din Belgia sau Olanda si cu noi, FDAAM. Voluntarii nostrii cresc, iar noi crestem odata cu ei. 2011 este anul in care am facilitat comunicarea la nivel national intre toate organizatiile locale, am sustinut ateliere de formare locale si traininguri regionale, am accesat fonduri europene si am implementat proiecte in parteneriat. In paginile urmatoare veti gasi povesti de succes de la nivel local, asa cum au fost colectate pe parcursul anului, in doua etape: februarie—iulie si august-decembrie. Astfel, fara a pretinde ca reflectam totalitatea activitatilor din CLS-uri si ADAM-uri, putem totusi sa le exemplificam si sa jalonam parcursul dezvoltarii structurilor locale. Le multumim tuturor voluntarilor si coordonatorilor locali pentru constanta implicare in proiectele locale, datorita lor ―Sanatate pentru toti‖ si ―Impreuna pentru sanatate‖ sunt deziderate posibile!


Sanatate pentru toti

2

Numarul 1/2011, Februarie - Iulie

ADAMS Slatina-Timis

7 aprilie: Ziua Mondiala a Sanatatii

Cu ocazia Zilei Mondiale a Sanatatii (7 aprilie 2011), ADAMS (Asociatia de Ajutor Mutual Slatina-Timis) a instalat un stand de informare si promovare in centrul orasului Caransebes. Peste 325 de oameni au primit informatii despre ADAMS si oferta de servicii de santate (preventive, tratament, ingrijiri la domiciliu). 283 vizitatori ai standului si-au verificat glicemia sau tensiunea arteriala. Vestea evenimentului a ajuns pana la Primaria Orasului Caransebes, care s-a aratat interesata sa sprijine organizarea unei astfel de activitati in fiecare saptamana.

Analize gratuite pentru membrii ADAMS In fiecare marti si joi, A.D.A.M.S., in parteneriat cu Laboratorul ANAMAN Medical, din Caransebes, le-a asigurat membrilor sai analize gratuite (EKG, glicemie, tensiune). Oferta a fost deschisa pentru cate 12 persoane in fiecare saptamana (6 persoane marti, 6 persoane joi). A.D.A.M.S. multumeste partenerului sau, ANAMAN Medical, pentru sprijinul accordat in realizarea acestui serviciu.

31 mai - Ziua mondiala antifumat Cu ocazia Zilei Mondiale Antifumat, Comitetele Locale de Sanatate din Bucosnita, Vernedin si Zagujeni au fost sprijinite sa organizeze actiuni de informare si preventie pe tema "Tutunul si efectele sale nocive asupra sanatatii". Astfel, CLS-urile au distribuit 320 pliante si brosuri si au ajutat la completarea a tot atatea teste Fagerstrom prin care pacientii si-au putut afla gradul de dependenta de nicotina.

1 iunie plin de culoare De Ziua Copilului, 44 de copii de la Scoala Generala din Slatina Timis, clasele I-IV, si-au pus amprenta asupra comunitatii... la propriu. A.D.A.M.S. le-a oferit vopselele, iar copiii s-au asigurat ca pun o amprenta plina de culoare si cat mai creativa pe unul din zidurile scolii. Cativa copilasi nu au ezitat sa isi foloseasca pana si talpile picioarelor pentru mai multa originalitate. Jocurile si distractia au facut acest 1 Iunie de neuitat, atat pentru copii, cat si pentru A.D.A.M.S. si invatatorii de la scoala.

ADAM Moldovita

28 Aprilie: Colaborare intre SMHO Olanda si Spitalul din Campulung, Suceava

Reprezentantii SMHO Olanda (Stichting Sociaal / Medische Hulpverlening aan Oos-Europa) au donat spitalului aparate medicale pentru sectia de ortopedie si pentru dezinfectia aparatelor endoscopice.

29 Aprilie: Sport pentru Sanatate Peterenul Stadionului din Moldovita a avut loc un meci de fotbal intre echipele din Moldovita si Vatra Moldovitei. Generatiile s-au intrecut in alergatul pe teren, goluri marcate, buna dispozitie si echipamente sportive donate de catre partenerii din SMHO Olanda. Printre suporteri, partenerii din Olanda, reprezentanti ai SMHO, partenerii din Belgia, Kruibeke, membrii ai comunitatilor vecine, familiile jucatorilor greu incer-

15 Iulie: Ambasadorul Belgiei in vizita la A.D.A.M.S. In data de 15 iulie 2011, Asociatia de Ajutor Mutual Slatina-Timis (A.D.A.M.S.) a avut onoarea de a primi vizita Domnului Philippe Beke, Ambasadorul Belgiei in Romania, si a sotiei Excelentei Sale. Pentru inceput, distinsii invitati au participat la inaugurarea Centrului de Ingrijiri la Domiciliu al A.D.A.M.S. din Caransebes. Aici au fost intampinati, cu paine si sare, de catre Ioan Suru - coordonator programme A.D.AM.S., domnul Jozef Goebels - presedintele VZWGeels Roemeniëkomitee, domnul Ion Marcel Vela - Primarul Orasului Caransebes, domnul Gheorghe Roma - Primarul comunei Slatina-Timis, alaturi de alti reprezentanti ai celor mai importanti parteneri ai A.D.A.M.S. din regiune : CJAS, DSP, ANAMAN Medical si C.A.R. – filiala Caransebes. Cu acest prilej a fost oficializata si donatia din partea Crucii AlbGalbene din Antwerpen, prin care A.D.A.M.S. a primit 2 masini pentru realizarea serviciului de ingrijiri la domiciliu in regiune. In incheierea inaugurarii, Excelenta Sa a oferit un pachet de carti de joc si un baston unui membru al C.A.R., ilustrand sustinerea accesului batranilor la ingrijiri sociale si medicale, directe. In continuarea programului vizitei Sale, Domnul Ambasador si sotia au sosit la Slatina-Timis (jud. Caras-Severin), unde au fost primiti de reprezentanti ai administratiei locale. Domnul Primar Gheorghe Roma i-a vorbit Excelentei Sale atat despre situatia actuala a comunei, cat si despre istoria relatiei de infratire dintre Geel (Belgia) si Slatina-Timis. Excelenta Sa si-a petrecut restul vizitei la Centrul Socio-Medical, sediul A.D.A.M.S., pentru a afla mai multe despre serviciile oferite de asociatie, despre modul in care acestea raspund nevoilor de sanatate din comunitatile locale, precum si despre modelul dezvoltarii de structuri socio-medicale, la nivel regional, care sa functioneze pentru oameni, impreuna cu ei. Catre finalul vizitei, Excelenta Sa a participat la discutii privind dezvoltarea economica in regiune, posibilitatile de investitii pentru antreprenori belgieni si oportunitatile de creare a locurilor de munca pentru populatia din zona rurala.

cati. ―Totul e bine cand se termina cu bine‖ spunea un mare scriitor englez asa ca jucatorii si spectatorii au putut sarbatori finalul meciului la un gratar special amenajat langa Stadion.

30 Aprilie: Vizita oficiala din Belgia Delegati oficiali ai Belgiei (Eddy Couckuyt, William Blondeel, Koenraad Vandewoude, Julie Clément din Flandra), reprezentanti ai mass-mediei Belgiene, Patrick De Cock (TV Oost) si Tim Steyaert (AVS); reprezentanti ai Comunitatii Kruibeke : Br Jos Wijnen, Leo Nys si Pia De Monie, alaturi de partenerii locali din Comuna Moldovita, A.D.A.M. Moldovita; de partenerii din Olanda, SHMO si partenerii locali din Vatra Moldoviei au participat la o sesiune de lucru cu privire la implementarea de proiecte pentru o dezvoltare sustenabila a zonei. D-na Pia De Monie a propus o intarire a legaturilor existente intre organizatiile locale de femei din Kruibeke si Moldovita, dumneaei fiind o reprezentanta a miscarii de femei din zone Kruibeke.


3

29 Aprilie— 5 Mai: Lansarea oficiala a proiectului “Bridges OverTime in Europe” 11 delegati ai organizatiei olandeze Stichting Sociaal/Medische Hulpverlening aan Oost-Europa (SMHO) s-a aflat in vizita de lucru la partenerii romani din Fundatia Proiecte Limburg-Romania (FPLR), Vatra Moldovitei. Grupul, format din 4 membri – Frits Herijgers, Pierre Lahou, Jacq Willems si Loe Lemeer – a avut un program de lucru foarte incarcat, participand alaturi de membrii FPLR la activitati ce vizeaza viata sociala si culturala a comunitatii. Obiectivul major al intalnirilor l-a constituit reorganizarea structurii FPLR prin delimitarea responsabilitatilor in coordonarea si derularea activitatilor OLF, OLB, GLT, CLS. In lipsa unei culturi organizationale de traditie, FPLR doreste dezvoltarea unor parteneriate de durata cu diverse institutii nationale si internationale, cu scopul eficientizarii activitatii sale. Acesta a fost si motivul pentru care trei membri ai organizatiei, alaturi de partenerii olandezi, au

ADAM Cluj

participat la lansarea proiectului european „Bridges over time in Europe‖ derulat de ADAM Moldovita, organizatie recunoscuta pentru calitatea si amploarea activitatilor socio-medicale desfasurate. De altfel, o activitate a proiectului se va desfasura in luna august, la Ciumarna, la sediul provizoriu al GLT Vatra Moldovitei.

26-30 iunie: Cercetare antidrog in randul tinerilor. Ajutor umanitar pentru familii nevoiase. Cu ocazia Zilei Mondiale Antidrog, ADAM Moldovita a derulat o campanie de informare in randul tinerilor din Grupul Local de Tineret si de la liceul din localitate. Campania s-a finalizat cu o lucrare de cercetare intocmita de Priscorneac Belei Diana, vicepresedinte ADAM Moldovita. Cateva zile mai tarziu, in dat de 30 iulie, OLF Moldovita a oferit pachete de haine familiilor nevoiase din sat. Acest ajutor a putut fi oferit datorita donatiilor primite de la Magazinul ProSper din Iasi, parte din reteaua magazinelor economico-sociale din Belgia: De Kringwinkel.

Saptamana Nationala a Volun- oferirea de informatii pertinente catre comunitate, precum si atragerea de noi membri, de toate varstele si din toate categoriile sociale. Putem tariatului

spune ca initiativa a fost una reusita, toti cei prezenti devenind membri ai ADAM Cluj. Modelul dezvoltat la Cluj urmeaza sa fie aplicat intr-o A.D.A.M. Cluj a participat in data de 9 mai forma asemanatoare si la Bucureşti si Resita. 2011 la evenimentul Voluntexpo - traditionalul targ de oferte de voluntariat, in cadrul SNV. Acţiunea a avut loc intr-o zona centrala (P-ta Muzeului), intre orele 10:00-18:00, iar printre expozanti s-au numarat institutii publice si organizatii neguvernamentale din Cluj Napoca, care implica voluntari. Pe la standul A.D.A.M. Cluj au trecut aproximativ 100 de persoane, fiecare primind cate un pliant. Pentru cei interesati, reprezentantii A.D.A.M. Cluj au prezentat mai pe larg activitatile Asociatiei, precum si oferta in domeniul voluntariatului. In baza de date a potentialilor voluntari s-au inscris 18 persoane. Asa cum a fost prevazut in planul de dezvoltare a Asociatiilor de Ajutor Mutual din zona urbana, ADAM Cluj a demarat seria seratelor informative cu un curs de „Diversificare a alimentatiei sugarului‖. Prezentarea a avut loc in data de 22 August 2011, la Casa de Cultura Municipala Cluj, fiind sustinuta de dna dr. Teodora Catinas. Din punct de vedere al structurii informatiei, cursul a fost impartit astfel: o parte teoretica si o sesiune de intrebari si raspunsuri. Prin aceste evenimente se urmareste

Vatra Dornei

Proiecte romano-belgiene la Vatra Dornei

Comitetul de voluntari VatraHooikt din Belgia (Lier, Koningshooikt) a sustinut in cadrul Primariei Vatra Dornei in parteneriat cu FDAAM Romania o sesiune informative cu privire la proiectele Romano-Belgiene ce se desfasoara in Romania in prezent. Numerosii reprezentanti ai institutiilor prezente s-au aratat interesati pe diferite domenii de activitate; comunitatea din Vatra Dornei, Primaria, Casa de Cultura fiind arii de implementare si sustinere a viitoarelor proiecte parteneriale pe servicii socio-medicale ( FDAAM cu structurile sale de dezvoltare, GLT, OLF,OLB).


Sanatate pentru toti

4

Numarul 1/2011, Februarie - Iulie

OLF-OLB Vatra Moldovitei

7 Iunie: OLB a sarbatorit Ziua medicul a oferit doua perechi de ochelari celor mai varstnice paciente. Activitatea si-a atins scopul, multe dintre persoanele consultate demediului

Cu sprijinul Stichting Sociaal Medische Hulpverlening aan Oost Europa si F.U. Proiecte Limburg Romania, Organizatia Locala de Barbaţi Vatra Moldovitei (OLB) a organizat marti, 7 iunie 2011, la doua zile dupa Ziua Internaţionala a Mediului, o actiune de utilizare ecologica a terenului agricol. Cei sase barbati au cosit voluntar, utilizand ustensilele traditionale, fara a utiliza motocositoarea pentru a nu polua mediul. Activitatea si-a propus socilizarea intre membrii organizatiei precum si incurajarea lucrului in echipa. Aceasta actiune se doreste a fi un indemn de a actiona unitar pentru salvarea patrimoniului nostru natural pe care avem datoria de a-l lasa nealterat generatiilor viitoare.

scoperindu-si afectiuni oculare pe care nu le banuiau sau complicatii ale unor afectiuni anterioare pe care le neglijasera.

10 Iulie: Sportul - educare fizica si morala a indivizilor Sub indemnul "Sportul este mijlocul cel mai accesibil de educare fizica si morala a indivizilor. Curajul, onestitatea, darzenia, tenacitatea, perseverenta sunt numai cateva din calitatile cu care omul se recomanda prin sport in societate", 5 din membrii Organizatiei Locale de Barbati OLB Vatra Moldovitei au organizat pe 10 iulie 2011 o activitate comuna cu fiii lor, in spiritul a "30 minute de miscare pe zi pentru o viata sanatoasa".

15 Iulie: Ajutor umanitar

In data de 15 iulie, Fundatia Umanitara Proiecte Limburg Romania, cu sediul in Vatra Moldovitei, judetul Suceva, cu ajutorul fundatiei umanitare Stichting Sociaal Medische Hulpverlening aan Oost Europa OLF Vatra Moldovitei a organizat joi, 23 iunie, o intalnire a copiilor si SMHO, a donat suma de 2000 lei unei familii din satul Paltinu, comuna femeilor din comunitate cu un medic oftalmolog care a oferit gratuit Vatra Moldovitei. Suma donata vine in sprijinul reconstructiei casei famiconsultatii de specialitate, in cabinetul sau mobil, in incinta bisericii din liei, care a ars aproape in totalitate la începutul anului 2011. Noua casa Ciumarna. La invitatia doamnelor din organizatie si la indemnul "Ai a fost ridicata pe vechiul amplasament din resurse proprii si din grija sa-i vezi bine pe cei dragi!" au raspuns 54 de persoane (de la copii de 3 ani la batrane de 84 de ani), unele dintre acestea fiind pentru donatiile primite. Singurul venit al familiei sunt banii castigati din prima data la un consult oftalmologic. Persoanele in varsta au fost inso- vanzarea oualelor incondeiate realizate de membrii familiei. tite la cabinetul mobil de tinerii din GLT "4Kids". La interventia OLF,

23 iunie: “Ai grija sa-i vezi bine pe cei dragi!”

CLS Cerchejeni

24 mai: Intalnire CLS Cerchejeni - Tessenderlo

La Cerchejeni, Botosani, a avut loc o intalnire a CLS Cerchejeni cu reprezentantii FDAAM si ai comunitatii Tessenderlo, Belgia. In cadrul intalnirii s-a facut o informare cu privire la realizarile de pana acum , la nevoile pe termen scurt si lung in cadrul comunitatii locale din Cerchejeni, Botosani. Pentru anul viitor se planifica o extindere de spatiu pentru Cabinetul medical local pentru a deveni Centru de Permanenta ( conform legislatiei specifice medicale).


5

GLT Vatra Moldovitei

29 Mai: Preambul la ziua copiilor - Zi de joaca la Vatra Moldovitei

In data de 29 mai GLT 4Kids Vatra Moldovitei a organizat o zi de joaca pentru copiii din Ciumarna, Vatra Moldovitei şi Valea Stanei. Activitatea s-a desfasurat cu sprijinul Bisericii din Ciumarna si a vizat socializarea intre copiii din cele trei comunitati, precum si incurajarea muncii in echipa. La jocuri au participat 42 de copii si 6 GLT-isti (Anastasia Ceredeev, Gabriela Bursuc, Lenuta Bonzeac, Mariana Bonzeac, Gabriel Loba si Emilian Ceredeev – liderul grupului). „E o minunata ocazie de a ne cunoaste si de a lega noi prietenii‖ a marturisit cu entuziasm o fetita din Ciumarna, care a participat pentru prima data la o astfel de activitate. Nu au lipsit din program jocurile de cunoastere, exercitiile interactive, momentul de creativitate, exercitiul de sinceritate, competitiile sportive si momentul de dans. La finalul zilei, toti copiii au primit daruri si ... promisiunea reeditarii unei astfel de activitati pe 19 iunie a.c.

1 Iunie: GLT 4Kids Vatra Moldovitei a achizitionat un spatiu de joaca Cu sprijinul Stichting Sociaal/Medische Hulpverlening aan Oost – Europa (SMHO), Grupul Local de Tineret „4Kids” al Fundatiei Umanitare Proiecte Limburg-România (FPLR) din Vatra Moldovitei a achizitionat

Parteneriate Iasi

13 Mai: Excelenta Sa, Ambasadorul Belgiei a inaugurat Magazinul ProSper

CLS Ladesti

Vesti bune de la Ladesti, inceputuri noi

Excelenta Sa, Domnul Ambasador Philippe Beke (Ambasadorul Belgiei in Romania) a facut o vizita de lucru pentru a deschide oficial Magazinul ProsPer (magazin de Economie Sociala) in Iasi, Str Chisinaului 57. La aceasta deschidere oficiala au fost prezenti reprezentanti ai oamenilor de Afaceri Belgieni in Romania, Mr. Dirk Timmerman, oameni de afaceri belgieni din Iasi si Cristina Chert, FDAAM. Magazinul ProsPer face parte din reteaua magazinelor economico-sociale din Belgia: De Kringwinkel. In cadrul acestei intalniri a fost semnat un protocol de colaborare socio-economica in care CLS-urile si ADAM-urile din reteaua deschisa FDAAM vor putea beneficia in viitor de dezvoltare prin proiecte parteneriale.

Cooperarea romano-belgiana in Ladesti isi arata roadele. Tinerii isi doresc sa organizeze Grupul Local de Tineret si se pregatesc temeinic pentru aceasta, participand la tabara organizata in aceasta luna de AGLT. Administratia Locala s-a mutat in "casa noua", lucrand intr-un mediu modern, cu adevarat european. Saptamana trecuta a fost inaugurat si Serviciul Local de Interventii in Situatii de Urgenta, un serviciu realizat cu ajutorul pompierilor voluntari, dupa modelul Brigazii Pompierilor din Balen. Tot saptamana trecuta, joi, 6 iulie, s-au intrunit si membrii CLS Ladesti pentru a-si redefini directiile de lucru, pe termen scurt si lung. Discutiile au relevat nevoia de a interveni pentru schimbarea comportamentelor nesanatoase, de a incerca schimbarea mentalitatilor, dar si de a intari stima de sine a oamenilor simplii, in special a celor defavorizati. In viitorul apropiat, membrii CLS vor fi ocupati cu organizarea de campanii de promovare a sanatatii si cu intalniri cu satenii, pentru a le restabili increderea in comunitate si increderea in sine.

un spatiu de joaca destinat copiilor cu varste între 3 si 10 ani care va fi folosit in cadrul zilelor de joaca, activitatile cu copiii urmand a se desfasura diferentiat, pe categorii de varsta. Investitia se ridica la 405 euro si este un dar al GLT 4Kids pentru toti copiii din Vatra Moldovitei, Ciumarna şi Valea Stanei, in preajma Zilei Internationale a Copilului.

Intalnire de contact intre GLT 4Kids Vatra Moldovitei si Centrul Regional de Asistenta pentru Refugiati din Radauti De curand, tinerii din GLT 4Kids si reprezentanti ai Asociatiei Proiect Pro Europa au avut o intalnire de lucru cu reprezentanti din conducerea Centrului regional de asistenta pentru refugiati Radauti, cu scopul stabilirii termenilor unui protocol de colaborare intre cele trei organizatii. GLT 4Kids desfasoara, prin voluntarii sai, si activitati ce vizeaza optimizarea adaptării persoanelor apartinand unor grupuri defavorizate in mediul lor de viata prin interactiune si schimb de valori. In acest sens se intentioneaza derularea unui program de mai lunga durata in care sa fie implicati atat tinerii din organizatie, cat si persoane din Centru, aflate in dificultate de integrare, socializare, relationare, prin organizarea unor activitati recreative. De asemenea, dorim organizarea unor programe de tipul „zile de joaca‖ si a unor mici ateliere de creatie (pictura pe sticla, desen, handmadeuri) pentru copiii din centru. In masura in care acest lucru va fi posibil, ne propunem sa oferim asistatilor si sprijin material. De altfel, la aceasta prima intalnire Fundatia Umanitara Proiecte Limburg-Romania a oferit asistatilor 40 de pachete alimentare in valoare totala de 105 euro.


Sanatate pentru toti

6

Numarul 1/2011, Februarie - Iulie

CLS Bordesti

Brazi din Danemarca, plantati la Bordesti

Preotul Cristian Muscalu, din parohia Bordestii de Jos, impreuna cu Consiliul Local de Sanatate Bordesti si elevii de la scolile din localitate au plantat mai multi puieti de conifere adusi tocmai din Danemarca. Astfel, au fost plantati brazi, pini si molizi in curtea bisericii si a Scolii cu clasele I-IV, dar si pe terenul unde se va construi viitoarea casa parohiala. „Am avut in vedere sa impodobim comuna, a fost dorinţa noastra de a le oferi copiilor posibilitatea de a-si cultiva spiritul civic, dar si de a le motiva constiinta. Brazii ne-au fost daruiti de inginerul Costica Mocanu din Tulnici, fost presedinte de Obste în localitate. Despre rasinoasele plantate trebuie sa spunem ca o parte dintre ele sunt de origine scandinavica, mai precis din Danemarca. Pentru a organiza aceasta actiune, am mers la Lepsa, de unde i-am luat si i-am adus in zonele noastre viticole, unde speram sa prinda radacini trainice―, a spus preotul Cristian Muscalu, de la parohia Bordestii de Jos. Nu au fost uitate nici institutiile din centrul localitatii. Atat la Scoala cu-

comunei care trebuiau sa mearga 16km dus-intors pana la cea mai apropiata farmacie sunt incantati de aceasta realizare, tinand cont de varsta pe care o au. Speram ca in luna iunie CAS va incheia contract cu farmacia pentru retete compensate. Intre timp, membri CLS promoveaza programului farmaciei la scoala, posta, biserica, magazine etc.

Sprijin material pentru persoanele aflate in dificultate Joi, 2 Iunie 201, CLS Bordesti a realizat o distribuire de haine pentru peroanele nevoiase din localitate cu prilejul Inaltarii ( in ortodoxie). Au fost invitati copii din gradinita si scoala care au venit alaturi de parinti si bunici. Aceasta activitate a fost o activitate sociala de intrajutorare pentru persoanele cu o situatie economico-financiara precara care a fost posibila datorita acordului de colaborare incheiat cu ProSper Shop din Iasi ( Str. Chisinaului nr. 57) din reteaua de magazine socioeconomice Belgiana „De Kringwinkel‖.

Tinerii din Bordesti si Tamboiesti antrenati intr-un meci de fotbal

Tinerii din Bordeşti si Tamboiesti au disputat un meci de fotbal pe terenul de la Bordesti. Acestia au fost antrenati in demersul sportiv de profesorul de religie Laurentiu Rotaru, membru CLS, si de profesorul de Oftalmologul mai aproape de oameni sport de la Bordesti, care au reinviat astfel o traditie lasata in uitare. Actiunea a facut parte din calendarul Consiliului Local de Sanatate Pornind de la problemele de sanatate ale populatiei, virsta inaintata si Bordeşti, privind sanatatea populatiei tinere. „Cu sprijinul domnisoarei distanta destul de mare dintre Bordesti si Focsani, CLS Bordesti a iden- director, in colaborare cu Scoala si Consiliul Local de Sanatate Bordesti tificat nevoia de ingrjiri oftalmologice la nivel de comunitate. Pentru a am organizat un meci de fotbal intre echipele celor doua scoli. Activiraspunde acestor nevoi, CLS Bordesti si medicul de familie Toma The- tatea a fost binevenita creandu-le elevilor o mare bucurie. Pe viitor vom odor au reusit sa aduca un specialist oftalmolog in comuna, o data la face un meci la Tamboiesti, unde doamna primar si domnisoara director doua saptamani, pe o perioada nelimitata. Activitatea specialistului se ne-au asigurat de sprijinul dumnealor in cautarea unui sponsor pentru a desfasoara la dispensarul uman din Bordesti, consultul este gratuit, rasplati eforturile micilor fotbalisti―, a spus profesorul Laurentiu Rotaru. oamenii achitand contravaloarea ochelarilor. Pretul ochelarilor este La competitia de la Bordesti tinerii fotbalisti au impresionat multimea de acceptabil si majoritatea oamenilor cu probleme de vedere au comanspectatori de pe margine. Multi dintre oamenii din sat spuneau ca este dat deja ochelari. Pacientii vin in numar mare la consult ceea ce o premiera, deoarece nu au mai zarit pe teren atata agitatie de cand dovedeste ca activitatea este utila comunitatii. comuna avea echipa de fotbal in Divizia D. In urma disputarii celor doua reprize, castigatoare a fost echipa din Bordesti, insa cei de la Tamboiesti au promis ca isi vor lua revansa la returul ce va avea loc la ei in Farmacie la Bordesti Dupa eforturi indelungate, CLS Bordesti impreuna cu medicul de familie localitate. Cu sprijinul lui Mihai Chiriac din Bordesti, un om inimos si fost fotbalist, tinerii au mers la un restaurant din Candesti unde au servit un Toma Teodor au reusit sa deschida la Bordesti o farmacie in incinta suc si cate o pizza. dispensarului uman. Farmacia are program de luni pina vineri, intre orele 8-16, iar simbata si duminica de la ora 8 pana la 12. Locuitorii clasele I-VIII, cat si la biserica din comuna au fost plantati copaci.

CLS CehuSilvaniei

Februarie: Saptamana sanatatii in institutiile de invatamant

Intrebandu-se de la ce varsta ar trebui sa invete tinerii si copiii sa pretuiasca sanatatea, CLS Cehu a aflat: cat mai devreme! Si de unde sa inceapa? De pe bancile scolii. Astfel a aparut ideea proiectului "Saptamana sanatatii in institutiile de invatamant", un proiect de parteneriat educational implementat in februarie 2011, in scolile si gradinitele din Cehu Silvaniei. Activitatile au implicat copii, tineri, parinti, cadre didactice si medicale, dar si reprezentanti ai administratiei locale. La Gradinita 1, copiii au participat la un concurs de desene, cantece si poezii pe tema igienei corporale. La Gradinita Nr. 2, medici pediatri au discutat cu parintii despre "Sport, miscare, sanatate" si despre "Sanatatea din toate". In scolile gimnaziale, copii au participat la sesiuni de "Educatie pentru dinti sanatosi" si la ateliere de preparate din fructe si legume. Tinerii de la gimnaziu au aflat de ce drogurile sunt "Marea pacaleala?" si cum sa le evite. Prin

activitatea "El si ea", medicii au discutat cu tinerii despre sanatatea lor sexuala si metodele moderne de contraceptie. Consilierul psihopedagog partener a adus in ateniie bolile rare ("Rare, dar egale") si, nu in ultimul rand, un invitat special lea spus tinerilor tot "Ce e bine sa stim despre diabet". Mai: Femei exceptionale printre noi - doamna Elisabeta Nagy Doamna Elisabeta Nagy ne este cunoscuta datorita implicarii sale in CLS Cehu Silvaniei, insa povestea dumneaei si a proiectului sau de suflet, Asociatia Down Sindrom, va ajunge sa fie cunoscuta de o tara intreaga, deoarece doamna Elisabeta a castigat primul loc in Top 10 Femei Exceptionale propus de revista Click! Pentru Femei.


7

CLS Stremt

Centru de Sanatate la Stremt

Cooperarea dintre Comitetul Local de Sanatate din Stremt, Primaria si Consiliul Local din Stremt isi arata rezultatele. Si sunt cu adevarat minunate! Impreuna au realizat deja buna parte din lucrarile de amenajare a viitorului Centru de Sanatate. Din cei 5.000 de euro oferiti de partenerul belgian, s-au executat lucrari de 3.000, insa pentru a da in folosinta spatiile medicale, vor mai avea nevoie de aproximativ 3.500 de euro. In urma lucrarilor, la parterul cladirii ar putea fi amenajate: 1 cabinet medicina de familie, 1 sala de tratamente medicale, 1 punct farmaceutic, 2 toalete, 1 sala de asteptare pentru pacienţi.

CLS Heltiu

Pentru a face rost de resursele necesare, Primaria si Consiliul Local vor aplica la programul Impreuna pentru fiecare, sustinut de Rompetrol. Daca vor castiga, din finantarea pe proiect vor putea realiza lucrarile de bransare la instalatia electrica, zidarie caramidă, instalarea unei centrale termice proprii, montarea obiectelor sanitare si bransarea la apa, finisajul peretilor, montarea pardoselii, a gresiei si a corpurilor de iluminat. Primaria, Consiliul Local si partenerii (FDAAM, Comitetul Local de Sanatate) vor gasi, pe viitor, si restul resurselor necesare pentru utilarea si echiparea completă a spatiilor medicale de la parter, dar si pentru amenajarea, la etaj, a unui (1) cabinet stomatologic si a unui (1) Centru de informare, formare si intalnire pentru pacienti.

Intalnire CLS

In data de 5 iunie, doamna Cristina Chert s-a intalnit cu 5 dintre membrii activi ai Comitetului Roman din Heltiu pentru a discuta despre posibilitatile relansarii unui Comitet Local de Sanatate in sat. In urma discutiilor, cu totii au convenit asupra nevoii dezvoltarii de organizatii sociale "la firul ierbii" (de femei, barbati, tineret) care sa angajeze diverse grupuri sociale si sa dezvolte interesul pentru implicarea voluntara. Astfel, CLS ar putea conta pe sprijinul unor parteneri locali si nu ar mai intampina dificultati in gasirea voluntarilor ca sa puna umarul la proiectele de sanatate. Un punct pozitiv al acestei intalniri a fost si participarea stakeholderilor de la nivel de comuna: asistenta medicala, doamna Pislaru Elvira, si asistenta sociala, doamna Catana Lucica. Impreuna cu membrii Comitetului Roman, cele doua doamne vor organiza zile de sanatate la scoala din sat, cu prilejul carora localnicii isi vor putea masura tensiunea arteriala si glicemia.

CLS Viscri

Azi crosetam sosete, sâmbata mergem la ginecolog

parte din activitatile in comun au fost organizate de catre tinerii din Viscri. Sambata, 29 mai, s-a tinut o seara interculturala la sala satului. Tinerii din Viscri au realizat o sceneta, tinerii din Germania au cantat si au facut un mic circ acrobatic. Un grup unei tineri din Roades au cantat Datorita colaborarii dintre CLS Viscri, traditional, apoi tinerii din Viscri au incantat toata sala cu dansuri popuAsociatia Viscri Începe si Fundatia Agapedia, femeile din satul Viscri lare. Dupa care aproape toti oameni au dansat impreuna. Aceasta (jud. Brasov) au mai multe posibilitati sa se îngrijeasca de propria sana- seara frumoasa s-a incheiat cu un foc de tabera. Duminica, tinerii nemti tate. În fiecare week-end, voluntarii CLS Viscri organizeaza transportul au vizitat o stana in apropierea satului, calatorind in carute. Pentru tinfemeilor pâna în Brasov, la Centrul SocioMed al Fundatiei Agapeeri, un astfel de week-end a insemnat o buna experienta de schimb cu dia. Aici, femeile beneificaza de asistenta gratuita de planificare familila tineri dintr-o alta tara si le-a trezit motivatia de a mai organiza astfel de si contraceptie. Datorita sprijinului financiar accordat de Comitetul din intalniri. Glabbeek, CLS Viscri finanteaza deja transportul si realizarea testului Papa Nicolau pentru toate femeile din program. În cazul prescrierii de tratamente, beneficiarele trebuiau sa suporte singure costurile si pentru "Look at my day" - schimb de tineret intre Glabbeek (Belgia) si Viscri (Brasov) ca aceasta era peste posibilitatile lor, CLS Viscri a hotarât sa acopere, Comitetul Roman din Glabeek, Belgia, a castigat finantare eurola nevoie, si costurile de tratament. Pentru a beneficia de aceste serpeana pentru realizarea unui schimb de experienta in luna iunie vicii pentru cât mai mult timp, într-un numar cât mai mare, femeile vor intre tinerii membrii ail Comitetului si grupul informal de tineret din contribui la sustinerea acestui program crosetând câte o pereche de sosete. care apoi vor fi vândute turistilor prin Asociatia Viscri Începe. Viscri. Proiectul se intituleaza "Look at my day" ("Aceasta esta viata Astfel, parte din banii cheltuiti pentru transport, teste si tratamente vor fi mea de zi cu zi"), s-a desfasurat intre 1 iulie si 30 octombrie si a recuperati si reinvestiti, ceea ce va asigura resursele pentru continfost finantat prin programul Tineret in Actiune, Actiunea uarea programului si extinderea numarului beneficiarelor. 1.1.Schimburi de Tineret. Beneficiarii directi: 8 tineri din Glabbeek si 8 tineri din Viscri. Cea mai importanta activitate din proiect va fi schimbul de experienta la fata locului, in Viscri, intre 9-17 iulie, cand cei 16 tineri vor invata unii de la ceilalti cum traiesc, cum muncesc si cum se distreaza in functie de cultura si mediul din care provin. Ii felicitam pentru aceasta viitoare experienta, iar noi vom reveni cu detalii.

Week-end de intalnire intre tinerii din Viscri si tineri din Germania In week-end-ul 27-30 mai au avut loc o intalnire a tinerilor din Viscri cu elevii clasei aVIIIa dintr-o scoala Waldorf din Germania, care se aflau intr-o tabera de lucru la Roades, la 15 km departe de Viscri. O mare


Sanatate pentru toti

Numarul 1/2011, Februarie - Iulie

CLS Vinatori

Un nou CLS pe harta: CLS Vinatori

campanie de prevenire a diabetului (informare, masurarea glicemiei, pasaport diabetici etc.). Noi le dorim mult succes, le uram bun venit in reteaua CLS si ii felicitam pentru spiritul de initiativa!

Proiectul CLS a fost prezentat comunitatii din Vinatori, judetul Arad. La intalnirea introductiva au fost prezenti 20 de participanti, dintre care medici de familie, asistenti medicali, pacienti, profesori, invatatori si reprezentati ai administratiei locale. Din discutii a reiesit ca, desi in comuna sunt suficienti medici de familie care sa acorde ingrijiri de sanatate, este nevoie de inca si mai multe eforturi pentru ca aceste ingrijiri sa fie accesate si de catre populatia rroma, majoritara in satele din comuna. Alte nevoi de sanatate aduse in discutie au fost: accesul la medicamente, transportul la unitatile medicale specializate, sprijinirea medicilor in asigurarea sanatatii si educatia pacientilor. La scurt timp de la vizita FDAAM, comunitatea din Vinatori s-a mobilizat, au fost analizate nevoile de sanatate si au fost stabilite deja doua domenii in care CLS Vinatori va interveni pentru imbunatatirea sanatatii: accesul la medicamente si problema diabetului. Inainte de a trece la actiune, ramane sa fie constituit grupul de initiativa si sa fie stabilite cele mai adecvate strategii pentru adresarea celor doua nevoi de sanatate. Probabil, CLS Vinatori va opta pentru un fond de medicamente si o

Tomesti

Sesiune informativa despre CLS

Sambata, 28 Mai 2011, in cadrul Scolii din Goruni, Comuna Tomesti, Iasi a avut loc o sesiune informativa cu privire la proiectele RomanoBelgiene la nivel de retea nationala. La aceasta sesiune au participat cadre didactice active, consilieri locali, reprezentanti FDAAM si reprezentanti ai Comitetul "VZW Vrienden van Polen Kempen".

Vidrasau

Sesiune informativa despre sanatate

Joi, 25 Mai, la Caminul cultural din comuna Vidrasau, judetul Mures, reprezentanti ai comunitatilor locale din 3 sate (Sausa, Vidrasau, Recea) s-au intalnit cu reprezentantul FDAAM si membrii Comitetului din Ieper (Belgia). Impreuna am evaluat posibilitatile de implementare a proiectului la nivel de comuna si am stabilit primii pasi de urmat in acest sens. Ne-am bucurat sa gasim aici atat un medic dedicat si deschis colaborarii cu pacientii, cat si reprezentanti ai Consiliului Local, ai Bisericii si ai scolilor dornici sa ia initiativa pentru imbunatatirea starii de sanatate pe plan local. Le multumim tuturor pentru participare si le uram "bun venit" in retea.

Fundatia pentru Dezvoltarea Asociatiilor de Ajutor Mutual Str. Veronica Micle nr. 38, Sector 1, BucureĹ&#x;ti, Romania

Ziar FDAAM  
Ziar FDAAM  

Numarul 1/2011 Februarie - Iulie

Advertisement