Page 1

mediaTIN Nr. 1 • septembrie 2011 • 8 pagini

Ziar editat în cadrul proiectului „mediaTIN – Iniţierea tinerilor în presă” - Programul Tineret în Acţiune

Acest proiect este finanţat cu susţinere din partea Comisiei Europene. Această publicaţie reflectă doar vederile autorului, iar Comisia nu poate fi făcută responsabilă pentru utilizarea informaţiei pe care o conţine.

Jurnalistul, ochiul sãnãtos al societãþii Ideal ar fi ca jurnalistul să aibă o atenţie distributivă extrem de performantă pentru a putea surprinde tot ce mișcă într-o societate, cu bunele și cu relele ei. Orice societate ascunde sub „preșul zilnic” tot felul de lucruri murdare, de aceea rolul jurnalistului e să le depisteze ca apoi să le expună publicului larg. De cele mai multe ori faptele bune sunt evidenţiate și fără „ajutorul” presei. Maniera de prezentare a faptelor decupate din societate și a informaţiilor culese ţine de personalitatea fiecărui jurnalist, fie că este știre, reportaj sau anchetă totul e ca articolul respectiv să reflecte realitatea și să îmbrace o ţinută estetică cel puţin acceptabilă, dacă nu chiar literară, nu degeaba jurnalismul este privit ca o literatură „ce poate fi citită o singură dată.” Jurnalistul își dă măsura talentului îndeosebi pe genurile comentative, cele care îţi permit folosirea mijloace sti-

listice și desfășurarea compoziţională a informaţiilor, cazul reportajului, eseului sau ancheta-pamflet. Ca prim obiectiv în redactarea unui text este menţinerea unui echilibru între conţinut și formă, între greutatea informaţiei și calitatea redactării ei. Jurnalismul a fost o provocare pentru orice literat, nu a fost scriitor, poet sau dramaturg, care să nuși probeze talentul și în acest spaţiu atât de ofertant al jurnalismului, și astăzi textele lui

La început de drum Joi, 9 Iunie (2011 n.r.), am participat la primul workshop în cadrul proiectului „MediaTIN – Iniţierea tinerilor în presă” organizat de Asociaţia B-Right Media- primul proiect realizat anul acesta în Botoșani în cadrul Programului Tineret în Acţiune,  finanţat de Comisia Europeană. În cadrul proiectului, realizat și implementat în parteneriat cu Consiliul Judeţean al Elevilor, a

fost organizat un training nonformal de 32 de ore în cadrul căruia 21 de tineri au fost inițiați în jurnalism și în practici specifice relaţiilor publice. După încheierea training-ului, tinerii au participat la elaborarea publicaţiei de faţă, un ziar de știri pozitive, în versiune tipărită dar și online, având ocazia să culeagă, să redacteze și să editeze știri.

Mihai Eminescu și Ion Luca Caragiale sunt la fel de vii precum acum un secol și ceva în urmă. Acest fapt se datorează în primul rând faptului c-au surprins realitatea în structura ei depistând „gena” răului. Imunitatea la tentaţiile cotidiene constituie cheia credibilităţii unui ziarist, degeaba îmbraci un text într-o ţinută estetică strălucitoare dacă el ascunde un neadevăr. Mulţi ziariști autentici apăruţi după ’90 au călcat strâmb comAm văzut tineri entuziaști, unii dintre ei chiar pasionaţi de media, având chiar și bloguri personale pe care obișnuiesc să scrie tot felul de articole. Ei sunt noul val ce trebuie să aducă acel suflu nou mai ales că lumea începe, încetul cu încetul, să fie sătulă de invazia de senzaţional și prostia promovată doar în interesul unor televiziuni sau publicaţii ce urmăresc mai mult profitul și ratingul și mai puţin calitatea. Este un gol pe care acești

promiţându-și în diferite feluri condeiul. O societate ca a noastră, cu-o democraţie adolescentină, ce abia a împlinit 21 de ani, este încă sub zodia teribilismului și infantilismului politic, de multe ori cei ce ne conduc ignoră faptul că sunt sub ochii presei și calcă deseori pe bec, iar în momentul când sunt prinși cu „mâţa-n sac” recurg la orice mijloace pentru a-și proteja imaginea, în astfel de situaţii ziaristul este primul vizat și încercat. În cazul în care cedează o dată devine pradă ușoară și în alte cazuri. Și totuși, jurnalismul a făcut nenumărate victime, este de ajuns să amintim de „Afacerea Watergate”, când a picat un președinte de stat. Este bine ca ochiul presei, prin condeiul jurnalistului, să nu sufere nici de miopie și nici de hipermetropie, să privească obiectiv realitatea și s-o redea într-o ţinută de gală. Am să închei cu un citat din marele romancier sud-american, laureat al Premiului Nobel pentru Literatură, Gabriel Garcia Marquez: „Nu există meserie mai frumoasă decât cea de jurnalist.” (Lucian ALECSA, scriitor și jurnalist, coach în cadrul proiectului „mediaTIN – Iniţierea tinerilor în presă”) tineri trebuie să îl umple și este de datoria noastră a tuturor să îi susţinem dar să îi și lăsăm să demonstreze de ce sunt în stare. (Ovidiu POROHNIUC – promotor www.4botosani.ro și cursant mediaTIN)


mediaTIN

NOI

ŞI

EUROPA

Acțiuni AEV 2011 la Botoșani

Botoºaniul Voluntar Anul european al voluntariatului reprezintă o campanie ce aduce un omagiu celor 100 de milioane de cetăţeni ai Uniunii Europene implicaţi în activităţi de voluntariat. Acestora li se adaugă şi cei care doresc să li se alăture, cei care îi sprijină, precum şi cei care beneficiază de implicarea, bucuria şi entuziasmul acestora. Din acest număr impresionant , aproximativ 4 milioane sunt români, potrivit Barometrului European din mai 2011. Anul European al Voluntariatului vine în completarea activităţilor iniţiate de ONU pentru a marca cel de-al 10-lea An internaţional al Voluntarilor.

 B-Right Media împreună cu Centrul Europe Direct Botoșani au lansat AEV 2011 organizând prima ediţie a Serii Voluntarilor Botoșăneni în luna ianuarie

IMPLICARE. Din ce în ce mai mulți botoșăneni aleg să-și petreacă timpul liber oferindu-și ajutorul în comunitate

La Botoșani există posibilitatea de a desfășura activităţi de voluntariat în centre sociale, dar și în domenii precum protecția mediului și a animalelor sau cultură, sport și media. Filiala locală a Fundaţiei Estuar este unul din locurile pe care le pot alege voluntarii ce doresc să activeze în domeniul social. Fundaţia derulează diferite proiecte pentru susţinerea şi ajutorarea, în principal a adulţilor ce suferă de probleme mintale:

“Misiunea Fundaţiei Estuar este de a oferi opţiuni sociale şi alternative adulţilor cu probleme de sănătate mintală, pentru reintegrarea lor în comunitatea românească”, a declarat, Adina Pascal, directorul executiv al fundaţiei. Unul din proiectele derulate de această fundaţie își propune să acorde servicii integrate de dezvoltare profesională pentru adulţii cu probleme de sănătate mintală. (Andrada-Cătălina BĂLĂUCĂ)

 mai 2011 – Săptămâna Națională a Voluntariatului – Asociațiile B-Right Media, Vis de Artist și Medo au desfășurat activități incluse în calendarul oficial coordonat de Centrul Pro Vobis Cluj  aprilie-decembrie 2011- Proiectul „Voluntari de Botoșani – Implicare pentru Dezvoltarea Comunității” –finanțat de Primăria și Consiliul Local Botoșani. Activități majore: Conferința ONG Botoșani, Târgul ONG Botoșani, Seara Voluntarilor Botoșăneni, campanii de promovare a voluntariatului.

Anul trece, voluntariatul rãmâne ACȚIUNI. Voluntarii vor fi recrutați, instruiți și apoi orientați către ONG-uri Centrul de Voluntariat Be Right! lansează campania de

RECRUTARE VOLUNTARI!

Dacă vrei:  să îți ajuți comunitatea

 să arăți că îți pasă  să ai parte de experiențe noi scrie-ne la adresa asociatiabrm@gmail.com cu textul VREAU SĂ FIU VOLUNTAR și noi ne ocupăm de restul.

Acest proiect este finanțat cu susținere din partea Comisiei Europene. Această comunicare reflectă doar vederile autorului, iar Comisia nu poate fi făcută responsabilă pentru utilizarea informației pe care o conține.

2

Centrul local de voluntariat “Be Right!” îşi deschide porţile la Botoşani începând cu luna septembrie a acestui an, prin intermediul unui proiect finanţat de Comisia Europeană prin programul Tineret în Acţiune. Sarcina de bază a centrului este de a ajuta fiecăre persoană dispusă să îşi ofere timpul, energia, devotamentul şi abilităţile să se integreze într-o fundaţie sau asociaţie potrivită. Centrul va recruta, sprijni şi instrui tinerii în cadrul unor cursuri, pentru

ca mai apoi ONG-urile locale să poată utiliza serviciile oferite nu doar pentru alegerea voluntarilor, ci şi pentru a afla informaţii legate de managementul şi dezvoltarea propriului sistem de lucru cu aceştia. “Vom încerca să atragem cât mai multe ONG-uri din Botoşani pentru că este o dorinţă comună evidenţiată în mai multe rânduri, ce a stat la baza proiectului” a declarat Raluca Bălăşcău, vicepreședinte al Asociației B-Right Media. (Raluca BOBUȚANU)


Finanţare

mediaTIN

Tineret în Acþiune provocarea la implicare „Tineret în Acţiune” (20072013) este programul Uniunii Europene care susţine activităţile de învăţare nonformală pentru tineri. Programul, cu finanţare de la Comisia Europeana, vizează promovarea cetăţeniei active în rândul tinerilor, dezvoltarea sentimentelor de solidaritate și toleranţă, sprijinirea înţelegerii reciproce între tinerii din diferite ţări, promovarea cooperării europene și contributia la îmbunătăţirea calităţii sistemelor de susţinere a activităţii de tineret.

pentru Programe Comunitare în Domeniul Educaţiei și Formării Profesionale (ANPCDEFP). Tinerii și organizaţiile sau instituţiile de tineret pot depune proiecte în cadrul următoarelor acţiuni descentralizate: Schimburi de tineri, Iniţiative ale tinerilor, Proiecte de democraţie participativă, Serviciul European de Voluntariat, Cooperarea cu ţările partenere, Proiectele de formare și reţele, Întâlniri ale tinerilor și responsabililor de politici de tineret”. Detaliile despre ce fel de proiecte pot priÎn România, programul este mi finanţare sunt disponibile la gestionat de Agenţia Naţională adresa www.tinact.ro.

mediaTIN - un proiect TiA Ziarul „MediaTIN” reprezintă unul din produsele rezultate în cadrul proiectului „MediaTIN – Iniţierea tinerilor în presă”, dezvoltat de Asociaţia B-Right Media în parteneriat cu Consiliul Judeţean al Elevilor Botoșani, în cadrul programului Tineret in Acţiune, Acţiunea 1.2. „Iniţiative ale tinerilor”. Scopul proiectului este participarea activă și directă a tinerilor la activităţi proiectate de ei înșiși, în care ei joacă roluri principale, pentru a dezvolta inițiativa, spiritul antreprenorial si creativitatea. (Măriuca-Ștefania HALICI)

Claudiu Nanea, președintele Asociaţiei „Renașterea Botoșăneană”

„Acest program mi-a oferit oportunitatea să mă dezvolt personal și profesional” Reporter: „Renașterea Botoșăneană” are o experienţă bogată în proiecte europene de tineret. Care sunt, pe scurt, proiectele pe care le-a implementat organizaţia dumneavoastră? Claudiu Nanea: Din anul 1999, constant, în fiecare an, sunt implicat efectiv în iniţierea, administrarea, implementarea și evaluarea proiectelor europene de tineret. Am participat activ în proiectul „Reţea europeană a tinerilor pentru media” („European youth4media network e.v”), o asociaţie europeană care vizează extinderea parteneriatelor în aria activităţilor tinerilor ce ţin de media în așa fel încât să creeze o reţea stabilă. Organizaţia a încheiat numeroase parteneriate în

Programul TiA a atras încă de la apariţie atenţia botoșănenilor. Claudiu Nanea, președintele Asociaţiei „Renașterea Botoșăneană”, ne-a vorbit despre experienţa TiA: Germania, Polonia, Ungaria și Austria, în perioada 2008-2009. Norvegia. În 2010, am găzduit Scopul acelui proiect SEV era la Botoșani cursul de formare calificarea tinerilor excluși din „Integration through employ- sistemul oficial de învăţământ, ment”, cofinanţat de TiA, unde în zona rurală din apropierea au participat 30 de lucrători orașului Innsbruck, cu vîrste de tineret trimiși de 6 organi- cuprinse între 16 și 24 de ani, zaţii promotoare din Româ- pentru a fi angajaţi în muncă „. R: Care au fost avantajele nia, Germania, Austria, Estonia, Finlanda și Turcia. În 2009, implicării tinerilor în aceste de am găzduit schimbul de tine- proiecte? C.N: Prin proiectele TiA, ret „Digital Global Village”. Au participat 40 de tineri trimiși an de an, tineri din Botoșani de 8 organizaţii promotoare au avut prilejul să lucreze îmdin România, Portugalia, Fran- preună cu tineri din alte ţări, ţa, Anglia, Armenia, Belarus, să călătorească și să comunice în limbi de circulaţie internaGeorgia și Ucraina. Asociaţia a fost implicată, ţională. De asemenea, tineri în calitate de organizaţie de din alte ţări au avut prilejul să trimitere, în cadrul proiectului intre în contact cu tinerii noșServiciului European de Vo- tri, cu cultura noastră și să ne luntariat intitulat: „Werkteam viziteze ţara, judeţul, orașul. BETA”, coordonat de InfoEck- Astfel, Programul a oferit poJugendinfo Tirol, în Innsbruck, sibilitatea ca tinerii să se cu-

noască mai bine și să accepte mai ușor cultura și specificul celuilalt R: Programul TiA are o componentă puternică de învăţare experienţială. Ce aţi învăţat dumneavoastră, personal, din participarea în cadrul acestor proiecte? C.N: Acest program mi-a oferit oportunitatea să mă dezvolt personal și profesional în calitate de lucrător de tineret și coordonator proiect, pe de o parte și de a implica mulţi tineri din Botosani în activităţi specifice educaţiei non-formale, pe de altă parte. Tot în contextul Programului „Tineret în Acţiune”, am avut șansa de a lucra în calitate de formator, în cadrul reţelei naţionale de formatori înfiinţată și coordonată de către Agenţia Naţională. A consemnat Măriuca-Ștefania HALICI 3


mediaTIN

Fl ash

News

Concurs de dezbateri Judeţul Băcău a găzduit, la finele lunii august, în Complexul de Agrement „Valea Buzului” faza regională a concursului naţional „Tinerii Dezbat”. Organizată de Asociația Română de Dezbateri Oratorice și Retorică (ARDOR) Moldova, în colaborare cu Ministerul Educației, Cercetării, Tineretului și Sportului și Agenția Națională pentru Sport și Tineret, competiţia de debate în format World Schools a adunat circa 18 echipe din Moldova, care au dezbătut teme de interes social.

L a această întrecere au participat echipe din Colegiul Naţional „Mihai Eminescu”, Colegiul Economic „Octav Onicescu”, Grupul Școlar „Elie Radu” și Colegiul Naţional „Grigore Ghica”-Dorohoi. Elevii botoșăneni nu au reușit să acceadă în fazele superioare ale competiţiei, finala fiind câștigată de echipa judeţului Iași. „Inedită a fost izolarea de civilizaţie și atmosfera în care am jucat. În ciuda nivelului scăzut de pregătire, datorat vacanţei, competiţia a fost

PARTICIPARE. Cinci licee botoșănene au trimis echipe la concurs

una intensă, finaliștii meri- torul echipei Colegiului Naţitându-și locul”, ne-a declarat onal „Mihai Eminescu”. (Alex Daniela Epurianu, coordona- ȘOTROPA)

Elevi antrenați pentru situații de urgență

Vacanţă activă la Școala 17 Deși a fost vacanță, elevii botoșăneni nu au luat pauză de la concursuri. Ne-o demonstrează Școala 17 „Cuvioasa Paraschieva, ale cărei rezultate ne-au clasat din nou în fruntea orașelor cu elevi foarte bine pregătiţi. În cadrul activităţilor extrașcolare și extracurriculare Școala nr.17 a reprezentat judeţul la două faze naţionale ale concursurilor. Astfel, în perioada 6-10 iulie, la Deva, Alexandru Eduard Patatu și Roxana Andrian au devenit vicecampioni naţionali la 4

concursul „Educaţia Rutieră –Educaţie pentru viaţă”. În perioada 15-20 iulie, la Poiana Pinului –Buzău, echipajul școlii au obţinut menţiune la concursul „Sanitarii Pricepuţi”. Și Școala de Vară i-a atras pe pitici. „Un număr de peste 25 de elevi au participat cu regularitate la concursurile organizate de Biblioteca Judeţeană Mihai Eminescu Botoșani sub genericul „BiblioVacanţa” a declarat Sorin Râptea, Coordonator CPAESE. (Daniela LUPU)

În această vară, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Nicolae Iorga”, în parteneriat cu autorităţile locale și Crucea Roșie – filiala Botoșani, au organizat, începând cu luna august, în fiecare zi de vineri, cursuri de pregătire în cazuri de urgenţă. Cursurile au fost urmate de o zi de evaluare, din cei 50 de participanţi, elevi ai școlilor din judeţ, fiind selectaţi 10 care au participat la o tabără gratuită. Opt dintre câștigători sunt elevi ai Școlii nr. 17. Prin intermediul proiectului, elevii au beneficiat de informare cu privire

la modul în care trebuie să reacţioneze în caz de cutremur, inundaţii sau alte evenimente cu risc major. De asemenea, au fost învăţaţi cum să acorde primul ajutor, totul într-o manieră interactivă și atractivă. „Totul a fost în interesul copiilor,având în vedere că vor ști cum să se descurce pe viitor. Pentru noi este ceva obișnuit deoarece școala noastră are tradiţie în astfel de evenimente”, ne-a declarat unul din dascălii implicaţi în proiect, profesorul Cristian Frumuz, de la Liceul cu Program Sportiv Botoșani. (Alex ȘOTROPA, Daniela LUPU)


Porţia de

C O OL tură

Actorie de liceu rãsplãtitã cu premii Ce a fost Ideo Ideis? Un festival de teatru pentru liceeni. Unde? La Alexandria. Când? 2-11 august. Anul acesta au participat la Ideo Ideis și doua trupe de teatru din Botoșani : „Drama Club” de la Colegiul Naţional „A.T. Laurian” și „Atelierul de Teatru” de la Colegiul Naţional „Mihai Eminescu”. Așa cum mulţi spun, este cel mai mare festival de teatru pentru liceeni din ţara, organizat de asociaţia T.E.T.A, în frunte cu Andreea Borţun si Alexandru Ion, președinţii acestui festival. Pe lângă competiţia propriu-zisă , tinerii participanţi se pot bucura de ateliere de teatru susţinute de traineri profe-

sioniști, evenimente și invitaţi speciali, master-classuri, dar și așa-numita „Seara povestitorilor”. Competiţia a fost strânsă, festivalul având ca participante unele din

cele mai bune trupe de teatru de liceeni din ţară. Câștigători ai marelui trofeu au fost tocmai colegii noștri din „Atelierul de Teatru.” (Lorena BALAN)

LAUREAȚI. Membrii trupei de teatru de la CN Mihai Eminescu au adus la Botoșani marele trofeu al festivalului

mediaTIN IMPRESII

George DanalacheAtelierul de Teatru (CNME) „Pentru mine Ideo Ideis înseamnă mai mult decât un festival, este o stare de spirit,un sentiment. Sunt fericit ca am reușit să ajung și anul acesta la Alexandria, unde am avut ocazia să învăţ lucruri formidabile, să cunosc oameni frumoși, să-mi fac prieteni, să vad mari «zeităţi», actori la doar câţiva metri de mine și să pot răspunde cu mândrie la întrebarea «unde ai fost vara asta ?», că am mers la cel mai mare festival de teatru pentru liceeni, la Ideo Ideis”. Ioana Ivancon - Drama Club (CNATL) „Pentru Drama Club, acesta a fost primul an în care a fost acceptată la Ideo Ideis. După cele 10 zile petrecute acolo, pot spune că am învăţat că cel mai important este să te implici și să îţi placă ceea ce faci și că nu concursul este cel care primează într-un astfel de festival. Sperăm să simţim și în anii următori febra asta dureros de plăcută, care se numește: Festivalul Naţional de Teatru Tânăr Ideo Ideis”.

Club renaște din cenușă 4 ani cu Vis de Drama Drama Club este trupa de teatru a Colegiului NaArtist Asociația culturală „Vis de Artist” a împlinit patru ani de activitate. Spectacolul aniversar a avut loc în data de 27 august, în Grădina de Vară, fiind organizat în colaborare cu Teatrul „Mihai Eminescu”, Art Productions, Asociația Județeană de Folk și B-Right Media. Pe scenă au urcat atât sărbătoriţii, cât și invitați surpriză, spectacolul cuprinzând momente din sfera muzicii românești și internaționale, demonstrații de arte marțiale, dar și piesa „Theseu și firul Ariadnei”, pusă în scenă de trupa de teatru „Katharsis” de la Colegiul „A.T.Laurian”, sub coordonarea profesoarei Coca Dorica. „Existăm pentru a promova valorile artistice locale, așa cum am făcut de patru ani încoace prin proiectele derulate și prin prezențele noastre artistice la diferite manifestări la care am fost invitați”, declară, la ceas de bilanț, Cătălina Constantinovici, președintele Asociaţiei Culturale Vis de Artist. (Larisa PĂDURARIU) 

tional „A.T.Laurian‘’ născută la confluența ambiției și a pasiunii pentru teatru. Drama Club nu este doar trupa de teatru a celui mai vechi colegiu botoșănean, ci cu timpul a devenit o stare de spirit, o familie. Drama a împlinit în 2011 vârsta de 11 ani. În acești ani, generaţii întregi de tineri au simţit mirosul special al scenei. Povestea a început atunci când Mihaela Mirea împreună cu alţi doi foști laurieni - Alin Chiriac și Cristian Mihai - au pus bazele unui atelier de teatru în care pasiunea, ideile, chiar întreaga-ţi personalitate prindea aripi. Începutul a fost modest însă cu timpul, experiența acumulată și gândul reușitei

a dus la primul spectacol de succes, „Visul unei nopţi de vară”, care a cunoscut magia scenei de 9 ori, aducând în palmaresul trupei multe premii și distincţii importante. Î n 2005, Drama cunoaște gustul amar al eșecului cu o piesă finalizată în grabă , dar care le-a dezvoltat membrilor simțul artistic. În 2007 este pus în scenă a spectacolul „Trandafirii Roșii” de Zaharia Bârsan, acesta câștigând la rândul său

numeroase premii dar și satisfacția unei munci în echipă ce dădea roade. Schimbările de regizor continuă până în momentul în care postul este ocupat de către un tânăr actor, Ovidiu Ivan, debutant la teatrul din Botoșani. Ajutat de Ella (Mirela Nistor), fost lider Drama, acesta a pus pe picioare o trupă cu totul specială, iar astăzi cei 35 de membri rămași continuă tradiția. (Florin GAVRIL) 5


mediaTIN

Un i tat e î n Di v e r s i tat e

Muzica klezmer Muzica klezmer este specifică evreilor din estul Europei, fiind puternic influenţată de muzica populaţiilor care trăiau împreună. Interpreţii, trubaduri evrei, erau numiţi și „klezmorim” (de aici și denumirea genului muzical), invitaţi să întreţină evenimentele sociale evreiești, dar și creștine. Klemzer-ul a luat naștere prin contopirea cântecelor laice,a celor liturgice, a dansurilor populare evreiești, și din „nigun” – uri, niște melodii simple, lipsite de versuri specifice evreilor ortodocși.

INTERETNIC. Proiectul reprezintă o fuziune multiculturală și multiconfesională

Interculturalitate cu Yidishe Neshume Yidishe Neshume este o formaţie autohtonă care abordează din plin genul klezmer, și nu numai, repertoriul acestora incluzând totodată folclorul românesc academic, tango-uri, și acorduri cu influențe balcanice. Grupul muzical a luat naștere în vara anului 2009 și treptat s-a ajuns la componența actuala: Avi-Marc Finkel (acordeon), Bogdan Onofrei (vioară), Lorena Palade (flaut), Cristian - Vasile Madon (fagot), Păun Sebastian (saxofon ) și Bogdan Dumitraș (percuţie). Proiectul reprezintă cu succes o fuziune multiculturală și multiconfesională. Conturul a fost trasat odată cu ambiţionarea tinerilor de a participa la festivalul internaţional Yidishe Velt avându-l ca model pe Ithac Perlman, violonist și compozitor care abordează muzica klezmer. După săptamani întregi de repetiţii, au fost înregistrate în studio două dintre piesele interpretate de către formaţie și trimise spre audiţie organizatorilor. Aprobarea primită de grup pentru a participa în cadrul festivalului cu notorietate în comunitatea evreiască, dar și sprijinul oferit din partea inegalabilei actriţe, Maia Morgenstern, le-a oferit încrederea și capacitatea de a susţine prima lor reprezentaţie de succes la București. 6

Formaţia și-a obţinut rapid succesul local în cadrul activităţilor școlare, ajungând pe scenă cu ocazia comemorării Holocaustului atât în Botoșani cât și în Iași, fiind invitați la diverse evenimente. Prezența lor a mai fost simţită și în cadrul mai multor activități judeţene cu importanță socială și culturală, cele mai recente fiind reprezentaţiile de la Rădăuți în cadrul Festivalului Interetnic , și din Dorohoi la aniversarea a 600 de ani de la atestarea istorica a orașului. Ca orice proiect artistic, cizelarea și formarea grupului a necesitat timp dar și multă muncă, fiecare membru fiind implicat în viața formației și cu rol important în luarea hotărârilor. „Atunci când intru într-un proiect muzical nu prea mă las până nu îl duc la capăt și vad reușite” a declarat Avi-Marc Finkel unul dintre membrii trupei Yidishe Neshume. Momentan, grupul se află în repaus, câțiva dintre soliști fiind absolvenți ocupați cu admiterea la facultate. A fost confirmată continuarea proiectului muzical, însă în altă formulă, a unor tineri studenți cu noi idealuri și perspective. Aceștia aspiră și la crearea unui nou proiect împreună cu studenți din capitală. (Ana Maria FOCȘENEANU)

Fonduri de la Soros pentru copii cu CES

În perioada aprilieoctombrie 2011, Centrul Școlar pentru Educaţie Incluzivă Botoșani desfășoară proiectul „Doar Împreună vom reuși!”, venind în sprijinul elevilor cu cerinţe educaţionale speciale (CES). „Doar Împreună Vom Reuși!” este un proiect realizat în cadrul proiectului Parteneriat pentru educaţie - Granturi pentru școli în dificultate, implementat de Fundaţia Centrul Educaţia 2000+, cu finanțare de la Fundaţia Soros România, prin programul Fondul de Urgenţă. Acţiunile proiectului au început din luna aprilie a acestui an, urmând să fie finalizate în luna octombrie, toate având ca scop principal îmbunătăţirea accesului elevilor cu cerinţe educaţionale speciale la un învăţământ incluziv de calitate prin integrarea acestora în comunitatea școlară și socială. Activităţile variază de la excursii în natură, ateliere cu desene, expoziţii, „Calendarul Naturii”, „A venit vacanţa mare”, „Sunt sănătos” pentru copii, până la seminare de consiliere și educaţie incluzivă pentru cadrele didactice și părinţi. Finanţarea aprobată pentru proiect este de aproximativ 15.000 RON. „Banii neau ajutat foarte mult deoarece am avut nevoie de multe materiale didactice, consumabile pentru elevi și ne-a venit totul mult mai ușor”, a declarat Adina Cical, director adjunct CSEI Botoșani. Proiectul implică 40 de elevi, atât de la Centrul Școlar pentru Educaţie Incluzivă cât și elevi de la școlile partenere, Școala nr. 1 și Școala nr. 16 din Botoșani. (Mădălina IACOB)


Pagina

Verde

mediaTIN

„Casa VerdeÓ a prins la botoºãneni După cea de-a doua sesiune a programului privind instalarea sistemelor de încălzire care utilizează energie regenerabilă, inclusiv înlocuirea sau completarea sistemelor clasice de încălzire, denumit popular Programul „Casa Verde”, botoșănenii au primit subvenţii în valoare de 2,1 milioane lei. În luna iunie a acestui an s-a lansat a doua sesiune a programului Casa Verde, program adresat persoanelor fizice și care are ca scop îmbunătăţirea calităţii aerului, apei și a solului prin reducerea gradului de poluare cauzată de arderea lemnului și a combustibililor fosili utilizaţi pentru producerea energiei termice. Bugetul alocat pentru judeţul Botoșani este de 2.088.624 lei. „Acest program

sursă de caldură. Consumul de energie electrică și de gaze naturale e redus cu până la 65%”, a mai declarat Dana Boariu. (Mădălina IACOB)

Știaţi că?

ECONOMIE. Panourile pot reduce consumul de energie electrică şi gaze natural cu până la 65%.

finanţează instalarea următoarelor tipuri de sisteme de încălzire: panouri solare - 6000 lei, pompe de căldură -8000 lei și centrale termice pe bază de peleţi, brichete, tocătură lemnoasă, etc - 6000 lei”, a precizat Dana Elena Boariu, director executiv in cadrul APM Botosani. 370 de botoșăneni s-au grăbit să beneficieze de facilităţile programului Casa

Verde astfel că toţi banii alocaţi judeţului au fost epuizaţi. Încă din prima zi (1 iunie 2011) au fost depuse un număr de 60 de dosare. Majoritatea solicitărilor au fost pentru montarea de panouri solare. „Cele mai căutate sisteme au fost panourile solare care oferă posibilitatea obţinerii apei calde menajere pe aproape tot parcursul anului, iarna în combinaţie cu o altă

 Unica sursă de energie de pe Muntele Athos, unde locuiesc 2700 de călugări ortodocși, o reprezintă panourile solare și eolienele?  Și în România, în Munţii Făgăraș, 6 refugii au fost dotate cu panouri solare? Proiectul a fost finalizat în august 2011, cheltuielile ridicându-se la 6000 de dolari.  Multiplexul Fairfax 5 Theatre din California este primul cinematograf alimentat de panouri solare fotovoltaice? Economia estimată este de 627000 de dolari pentru cei 30 de ani de garanţie ai panourilor.

Proiect de mediu finalizat la Școala Specială

IECT DE PRO ÎNAINTE

În perioada 15 mai-15 august 2011, la Centrul Școlar pentru Educaţie Incluzivă Botoșani s-a desfășurat proiectul „Împreuna pentru o Școală Verde”- proiect finanţat de către Fundaţia pentru Parteneriat și Mol România prin programul „Spaţii verzi” – 2011. Proiectul a fost realizat prin participarea efectivă a

11 IUNIE 20

250 de persoane, elevi, părinţi și cadre didactice din Botoșani, care au reușit să transforme terenul viran din curtea școlii într-un spaţiu verde pentru elevi. Practic, copiii s-au mobilizat și au curăţat terenul de materialele de construcţii, au împrăștiat pământ, iar în final au amenajat ronduri cu plante ornamentale, buxus, brazi, tuia,

arbuști și trandafiri. „Este a doua oară când noi aplicăm și câștigăm pentru programul „Spaţii Verzi” , anul trecut am avut același tip de program la Școala nr. 3 Botoșani pentru amenajarea spaţiului verde din curtea școlii și anul acesta ONG-ul „Împreună Vom Reuși” , Centrul Școlar pentru Educaţie Incluzivă, în parteneriat cu Agenţia pentru Protecţia

Mediului Botoșani au derulat proiectul aici”, a declarat Adina Cical, director adjunct la CSEI Botoșani. Finanţarea proiectului a constat în mobilier pentru părculeţ, bănci, pubele și diverși puieţi, cu o valoare totală de 8.000 RON. Spaţiul verde este întreţinut zilnic de către elevii și personalul centrului. (Mădălina IACOB) 7


mediaTIN

Ultima

pagină

Botoºaniul cântã pe Youtube

Botoșănenii sunt din ce în ce mai interesați să se promoveze online. Dacă unii sunt abia la început în domeniu, alții, majoritatea muzicieni sau iubitori de muzică, au înțeles deja potențialul pe care îl ofera internetul. O simplă căutare pe Youtube a videoclipurilor cu botoșăneni ne-o aduce în prim plan pe Narcisa Moise. Videoclipul denumit „Narcisa Moise din Botosani Jazz de Romania” ocupă primul loc al accesărilor botoșănene pe Youtube, cu un total de 662,969 vizualizări. Cântăreața de muzică de petrecere, care interpretează în still Jazz cunoscuta melodie „My All” lansată de Mariah Carey, a cucerit inima botoșănenilor. De altfel, celelalte videoclipuri ale cântăreței o prezintă ca „Mariah Carey sau Alicia Keys de România”. Locul al doilea vine cu o schimbare de registru. Muzica lui George Enescu este încă vie în mintea și sufletul locuitorilor din Botoșani acest lucru fiind dovedit de numărul Agenda

mare de vizualizări ale Rapsodiei Române (442,675). Cosmin Agache, puștiul din Botoșani care s-a remarcat prin beatbox la „Românii au talent”, are în jur de 75.000 de vizionări, un număr asemănător cu cel totalizat de colegul său de concurs, Ștefan Florescu. Și botoșănenii care s-au remarcat dincolo de graniţele ţării stau bine la accesări pe Youtube. Bogdan Ota, cel care a uimit o lume întreagă la „Norvegienii au talent”, are în jur de 60.000 de accesări la videoclipul din concurs. Dar de departe cel mai vizionat clip al unui botoșănean este „Playing with Fire”, realizat de Ovi Cernăuţeanu în duet cu Paula Selling, piesa cu care cei doi au reușit să obţină locul al treilea la Eurovision. Acest videoclip totalizează peste 2 milioane de accesări. În afară de muzicieni, în topul accesărilor mai apar politicieni, prezentări ale orașului, evenimente culturale și sportive din Botoșani. (Emanuela MURARU)

cultural ă

Arta la mare căutare

Botoșănenii se arată interesaţi de artă, fapt dovedit de frecvenţa cu care încă mai vizitează galeriile de artă, dar și de achiziţionarea de tablouri din galeriile de specialitate. Pe 1 septembrie, la galeria de stat a orașului Botoșani, iubitorii de artă au participat la vernisajul expoziţiei cu tema „Mari maeștri ai artei românești” dedicată regretatului pictor Rudolf Schweitzer–Cumpăna, membru al Uniunii Artiștilor Plastici, secția pictură. Și galeria comercială privată City Gallery,

care are ca tematică arta contemporană și susține atât artiști consacrați cât și debutanți, se bucură de vizitatori. În City Gallery botoșănenii pot găsi tablouri de Petru Achiţenei, Ion Grigore,Vasile Pop Negreșteanu, iar dintre pictorii botoșăneni au tablouri în galerie Mircea Alexa și Aida Botan. Preţul nu este o problemă atunci când iubești arta și apreciezi lucrările de calitate, drept dovadă stând un tablou din City Galery vândut cu 17.000 lei. (Cristian Răzvan CERCEL)

Botoşăneanul Ovi Cernăuţeanu conduce, împreună cu Paula Selling, topul accesărilor pe Youtube

Filme pentru toate gusturile

Cinematograful Unirea îi așteaptă pe botoșăneni cu filme pentru toate vârstele și gusturile. Luna septembrie a început cu filmele „Paul. Un extraterestru fugit de-acasă” și „Matinal cu scandal” și a continuat cu filmul: „Să nu mă părăsești!”. Săptămâna 16-22 septembrie le este dedicată iubitorilor filmelor de acţiune, întrucât vor rula filmele „Kung Fu Panda 2” și „Priest: Răzbunatorul”. După 23 septembrie, vom intra în Săptămana BlockBuster, când vor rula filme cu mare success de box office: „Harry Potter și Talismanele morţii 2”, „MareaMahmureală 2”, „Piraţii din Caraibe: Pe ape și mai tulburi”. La sfârșitul lunii septembrie și începutul lunii octombrie, sunteţi așteptaţi la vizionarea filmului Transformers 3. (Alexandru ȘFICHI)

REDACŢIA

Stagiune închisă … Grădina de Vară deschisă Deși pe timpul verii, teatrul a avut stagiunea închisă, sezonul cald le-a adus botoșănenilor o supriză demult așteptată: redeschiderea Grădinii de Vară. Aceasta a găzduit o serie de spectacole, unde botoșănenii au fost prezenţi, cu mic, cu mare. În luna august, spectatorii au putut urmări un spectacol aniversar al Asociaţiei Culturale „Vis de Artist”, apoi proiecţia piesei „Hamlet”, jucată în trecut de actorii Teatrului „MihaiEminescu”. La final de vară, Grădina a găzduit două piese puse în scenă de „Atelierul de teatru”: „Jocul de-a vacanţa” și „Reţeta dragostei”. (Alexandru ȘFICHI) Poza

lunii:

A apărut pe drumurile judeţului mijlocul de transport de un cal putere. Avantajul este că n-are nevoie de benzina tot mai scumpă şi nici nu face pană. Doar că tre’ să te ţii bine de “scaun” că e cam nărăvaş din fire.

mediaTIN

REDACTOR ȘEF: Sergiu Bălășcău • EDITORIALIST: Lucian Alecsa • EDITOR: Raluca Bălășcău • REDACTORI: Raluca Bobuţanu, Lorena Bălan, Andrada-Cătălina Bălăucă, Cristian Răzvan Cercel, Ana Maria Focșeneanu, Florin Gavril, Măriuca-Ștefania Halici, Mădălina Iacob, Daniela Lupu, Emanuela Muraru, Ovidiu Porohniuc, Larisa Pădurariu, Alexandru Șfichi, Alex Șotropa Tiparul executat la Tipografia RIA Botoșani Ne găsiţi online pe: www: mediatin.blogspot.com, facebook.com/pages/mediatin Preluarea parţială sau totală a unui text din acest ziar se poate face numai cu acordul echipei redacţionale, care poate fi contactată la adresa de e-mail asociatiabrm@gmail.com

8

MediaTIN  

Un ziar scris de tineri pentru tineri

MediaTIN  

Un ziar scris de tineri pentru tineri

Advertisement