Page 1


I love yo u


Răspunsuri: 2. 2, 5; 3. 8.


de Nina Cassian

Într-o împărăţie cam ploioasă, trăiau un împărat şi-o împărăteasă ce-aveau, cum se cuvine, şi un prinţ, singur la părinţi. Prinţul era de şase anişori şi miorlăia din noapte până-n zori. În loc de „vreau!” spunea „miorlau!” şi tot „miorlau!” pentru „nu vreau!”. Deci, cum spuneam, cu prinţul miorlăit deloc nu era lesne de trăit. Când i se aduceau bomboane – el miorlăia că vrea baloane; şi-n loc de baloane voia tromboane, şi-n loc de tromboane voia bomboane, dar nişte bomboane cu gust de baloane, şi-n care să sufle ca-n nişte tromboane. Astfel de dulciuri – vai! Nu se găseau... Şi prinţul miorlăia: Miorlau! Miorlau! Miorlau! – că plouă afară; Miorlau! – că afară-i soare; Miorlau! – că-i zi de lucru; Miorlau! – că-i sărbătoare... Părinţii nu mai ştiau ce să-i mai facă – numai să tacă... Îi aduceau în fiecare zi o mie o sută una jucării: căişori de lemn, puşti de tras la semn, gume şi creioane, raţe dolofane de celuloid,

2


De ce i se zice băieţelului „prinţul Miorlau”? …………………….…………………………………… …………………….…………………………………… ……………………..………....…………………...... …………………….……..……………………… …………………….…………………………

3


şi căţei şi mâţe, şi păpuşi semeţe, cu ochi ce se-nchid, şi iar se deschid...

Atunci prinţişorul, de frică să nu se prefacă-n pisică, uită de miorlăitul lui, fireşte, şi prinse să vorbească omeneşte. Pisicile-au plecat tiptil, tiptil: „Acesta nu-i pisoi, ci e copil!” Şi foarte bosumflate fură ele că au putut astfel să se înşele...

Ah, dar prinţul nostru nu tăcea de fel El voia ceva ştiut numai de el: Miorlau! – de ce e luna lună? Miorlau! – friptura nu e bună! Miorlau! – vreau să mănânc compot! Nu vreau compot că nu mai pot! ...Albi şi împăratul, albi şi-mpărăteasa. De atâta miorlăială, se-mbolnăvise casa. Canarii asurziră, căţeii leşinară, iar caii se mutară cu totu-n altă ţară. Bostanii şi verzele părăsiră grădinile. Fugiră găinile, Zburară şi berzele Şi se făcu – pe câte ştiu – în jurul prinţului – pustiu. ...Doar mâţele sosiră toate cu cozile încârligate, torcând de zor, la prinţişor. Sfârr... Sfârr... Ce pisici! Cu ochi mici! Ce motani năzdrăvani! Şi-ncepură să-l aţâţe, miorlăind motani şi mâţe: „Miau-miorlau! Hai cu noi! Nu eşti prinţ Eşti pisoi – Nu mai sta! Vino-ncoa! De-acum, şoareci vei mânca”.

4

Dragi copii, povestea-i gata. Să vă duceţi imediat şi la mama, şi la tata, să le spuneţi răspicat: „Iubiţii mei părinţi, nu vreau să fiu şi eu un prinţ Miorlau!”.

Taie cu o linie însuşirile care nu i se potrivesc băieţelului. răsfăţat

modest

alintat harnic curajos

răzgâiat

mofturos capricios

Ce sfat ai fi avut pentru băieţel dacă nu ar fi încetat să se miorlăie? …………..…………………………………… ………….....…………………………………… ……………....………………………………… ……………………………………………… ………………………


5


Pisicile sunt cele mai căutate animale de companie. Se curăţă singure, sunt independente şi… nu se vor plictisi niciodată dacă au cel puţin un şiret.  Oamenii au creat astfel rase rare, care nu sunt pentru orice buzunar, iar noi vă povestim puţin despre cele mai scumpe dintre acestea.

20003000 $

ţ

Blana sa este dovada clară că această specie este rezultatul împerecherii dintre o pisică-leopard asiatică şi una domestică. Are multă energie, este foarte jucăuşă şi, deseori, se îndrăgosteşte de-a dreptul de una dintre jucăriile sale.

De câte cărămizi are nevoie pisica pentru a repara zidul?

Răspuns: 27.

e Pr


/Soon Koon

FOTO: © flickr

Deşi mulţi spun că pisicile Ashe­ ra au exact acelaşi ADN cu cele din rasa Savannah, acestea sunt clasi­ ficate ca două rase distincte. Ashera este cea mai rară pisică din lume, o companie din Los Angeles reuşind să obţină doar cinci pui pe an.

25.000125.000 $

Preţ

17003000 $

e Pr

ţ

Această rasă rusească este foarte recent obţinută şi nu se înrudeşte deloc cu pisica sfinx. Poate avea părul foarte scurt, de doar câţiva mm, sau poate fi complet lipsită de blană. Este agilă, suplă şi foarte prietenoasă, dar se găseşte foarte rar de vânzare.

20.00025.000 $

FOTO: © wikipedia/Jason Douglas

Această rasă a rezultat din îm­ pe­ recherea unei pisici domestice cu un serval – o felină sălbatică din Africa. Specia se poate recunoaşte după forma deosebită a capului. Pisicile Sa­vannah sunt deosebit de inteligente şi foarte sociabile, având un comportament asemănător cu cel al unui… câine.

Preţ


! u a Mi Pusheen

Singur ai folosit măcar o dată un sticker sau un GIF cu Pusheen! Deşi a fost iniţial doar un personaj de bandă desenată, Pusheen a ajuns acum una dintre cele mai îndrăgite pisici de pe internet. Numele său vine de la puisín, care înseamnă pisică în limba irlandeză. Pusheen e renumită pentru GIF-urile drăgălaşe şi colorate, în care este ade­sea înfăţişată îmbrăcată sau deghizată corespunzător sărbătorilor din an sau anumitor evenimente speciale. Cute!  FOTO: © flic

kr/kelly reeves

FOTO: © flic

kr/amber

Pagină de Facebook: https://www.facebook.com/Pusheen/ Număr de fani: peste 9,5 milioane

Pe numele său real Tadar Sauce, această pisică a devenit o adevărată senzaţie pe internet datorită... expresiei sale morocănoase. Stăpâna sa, pe nume Tabatha Bundesen, spune că faţa mereu nemulţumită a pisicii sale are legătură cu faptul că aceasta suferă de nanism felin. Poza care a devenit aproape instantaneu meme şi a făcut-o pe Grumpy Cat celebră a fost încărcată pe Reddit în anul 2013. Pagină de Facebook: https://www.facebook.com/TheOfficialGrumpyCat/ Număr de fani: peste 8,5 milioane

idmore

kr/Gage Sk

FOTO: © flic


Uneşte fiecare pisoi cu urmele pe care le lasă în zăpadă.

1

A

2

B

3

C

FOTO: © flickr/Daisy

Un alt adevărat fenomen mondial, care nu a rămas doar în lumea virtuală, îl reprezintă personajul companiei japoneze Sanrio, Hello Kitty. Pisicuţa cu fundă roşie şi lipsită de gură a ajuns atât de renumită, încât nu poţi păşi într-un magazin fără să găseşti cel puţin un produs al acestui brand. În plus, personajele Hello Kitty au ajuns să aibă propriul lor serial animat, dar să fie şi inspiraţie pentru bijuterii, rechizite şi chiar şi designul unui… avion. Pagină de Facebook: https://www.facebook.com/ hellokitty/ Număr de fani: peste 13,4 milioane

4

ed Eytan

flickr/T

FOTO: © flickr/Christian Lau

D

Răspunsuri: 1 – C, 2 – D, 3 – B, 4 – A.

FOTO: ©


În fiecare an, către sfârşitul iernii, italienii fac faţă celei mai întunecate perioa­ de din an cu măşti colorate, baluri, muzică, multe spectacole şi activităţi culturale ca pe vremuri, toate într-o t considera e atmosferă încărcată de mister, într-un oraş l a v a rn Acest ca estare clădit pe apă. Nu-i aşa că sună inte­ are manif m i a m a e c a, iar resant şi că ţi-ar plăcea să vezi din Europ culturală g sute cum e? a se strân în Veneţi turişti cu de mii de cazie. această o

Atelierele şi maga­zinele celebre de măşti pun la dispo­ ziţie modele variate tot timpul anului – de la cele mai simple, albe sau negre, care trebuie doar puse peste ochi, la cele mai sofisticate, din piele, porţelan sau alte materiale scumpe, ornate cu pietre pre­ţi­ oase, şnururi sau clopoţei.

La începutul evenimentului are loc Zborul îngerului, în care o fată întruchipând un înger „zboară” deasupra mulţimii strânse în Piaţa San Marco. Te mai poţi distra şi pe stradă, cu menestrelii care cântă melodii vechi sau cu magicienii şi scamatorii care te vor impresiona cu trucurile lor.

Nu uita că trebuie să fii neapărat costumat şi dichisit ca să poţi intra la carnaval, aşa că rezervă-ţi o mască din timp! Cel mai reuşit costum este mereu premiat.


Foto: Š photoland/album images


Foto: Š photoland/wenn.com


Cel mai mare festival din lume se desfăşoară an de an, pe străzile oraşului Rio de Janeiro din Brazilia. Peste două milioane de oameni se strâng, de obicei în luna februarie, să privească paradele şcolilor de samba, să admire carele alegorice şi costumele multicolore.

Fot

Şcolile de samba nu sunt şcoli în adevăratul sens al cuvântului, ci cluburi de dans care redau o piesă de zeci de ori, astfel încât oricine să poată învăţa să danseze pe aceasta. La carnaval participă peste 200 de şcoli de samba, fiecare cu un car alegoric uriaş, pe care membrii şcolilor dansează în timpul de­fi­lării. Există şi o paradă specială a copiilor!

© o: pe ki wi

di a/ Ag ên

cia

Br a s

ias raf il Fotog

Parada se desfăşoară pe Sambadrom, un fel de stadion uriaş şi lung cât un bulevard. Tribunele pot găzdui 90.000 de oameni, iar până şi cel mai ieftin bilet costă cam cât un salariu.

Costumele se co­ mandă cu mult timp în avans, deoa­rece crearea acestora durează foarte mult. Fie­ care pană, ornament, piatră colorată sau paiet trebu­ie cusut sau lipit cu mâna, în ateliere speciale.

În timpul carnavalului de la Rio se face atât de mult zgomot, încât localnicii pur şi sim­ plu pleacă din oraş pe durata festivalului.


de Fraţii Grimm

Se întâmplă ca, într-o zi, pisica să se întâlnească cu o coană vulpe pe un drumeag, în pădure. Şi-şi spuse pisica în sinea ei: „Vulpea e deşteaptă foc şi pe toate câte se petrec pe lume le ştie, că doar i s-a dus vestea de asta şi se bucură de renume!”. Şi i se adresă cât se poate de prietenos: – Bună ziua, dragă coană vulpe, ce mai faceţi? Cum vă mai merge? Cum vă descurcaţi în vremurile astea grele? Vulpea o măsură pe pisică din cap până-n picioare şi, de îngâmfată ce era, se gândi un timp dacă se cuvine sau nu să-i răspundă. Dar în cele din urmă îşi călcă pe inimă şi se sclifosi: – Vai de tine, neroado, prăpădito! Păi te-ncumeţi tu, vânător de şoareci, maţe-goale ce eşti, să mă întrebi pe mine cum îmi merge? Ce-ai învăţat până acu'? Câte meşteşuguri cunoşti, de-ndrăzneşti să mă opreşti din drum ca să stai la taifas cu mine?! – Nu cunosc decât unul singur… răspunse pisica cu modestie. – Care anume? întrebă vulpea, privind-o de sus. – Când mă fugăresc câinii, ştiu să mă caţăr în copac ca să-mi scap pielea. – Asta-i tot ce ştii? întrebă vulpea cu dispreţ. Mare lucru, n-am ce zice! Păi eu stăpânesc peste o sută de meşteşuguri şi, pe deasupra, mai am şi un sac plin cu viclenii. Tare mi-e milă de tine, pisico! Dacă vrei să afli cum să scapi de câini, atunci vino la mine să te-nvăţ! În ăst' timp, se întâmplă să treacă pe acolo un vânător cu patru ogari. De cum îl văzu, pisica îşi făcu vânt şi sări cu dibăcie într-un copac. Se tupilă tocmai în vârf, unde crengile şi frunzişul se împleteau în aşa fel că o ascundeau cu totul. – Coană vulpe, strigă pisica, dezleagă-ţi sacul cu şiretlicuri, ce mai aştepţi? Dar când să-l mai dezlege, că era prea târziu... Ogarii fură mai rapizi decât ea şi-o înşfăcară-n colţi. O ţineau bine, ca nu cumva să le scape. – Ei, coană vulpe, glăsui iar pisica, vezi c-ai rămas de căruţă cu toate cele o sută de meş­te­şuguri ale matale? Dacă te-ai fi priceput să te caţeri în copac aşa cum am făcut eu, ai fi scăpat cu pielea întreagă, da' de-acum încolo nu prea cred c-o să mai avem prilejul să stăm la taifas!

Explică ce a vrut să spună vulpea când a rostit „mai am şi un sac plin cu viclenii”. Cum ai putea reformula acest lucru astfel încât să fie mai scurt? ………………………………………………………………………………………………………………… ………………………………………………………………………………………………………………… …………………………………………………………………………………………………………………

42


Încercuieşte doar cuvintele cu sens asemănător celui al cuvântului îngâmfat. dispreţuitor

fudul

înfumurat

sclifosit mândru

trufaş reuşit

încrezut gâtuit

milos

orgolios fălos

43


Nume întreg: Karla Camila Cabello Estrabao Data naşterii: 3 martie 1997 (20 de ani) Zodie: Peşti Locul naşterii: Cojímar, Cuba

URES

FOTO: © HQ-PICT

O ştim de pe vremea când era doar o adolescentă şi cânta alături de colegele ei din Fifth Harmony, impresionând o lume întreagă la varianta americană a emisiunii X Factor. Însă la sfârşitul anului 2016, cântăreaţa a decis că ar fi mai bine să-şi continue solo drumul spre succes.


TURES ©H Q-PIC

FO T

O:

Când familia ei a hotărât să se mute în SUA, Camila nu ştia deloc limba engleză. Întrebată la şcoală dacă are nevoie de cursuri speciale, ea înţelesese atât de bine noua limbă în cele câteva zile petrecute acolo, încât a reușit să refuze propunerea într-o engleză perfectă!

)

Despartirea , de Fifth Harmony

)

Tay, prietena cea mai buna

Înainte de decizia de neclintit a Camilei, au circulat multe zvo­ nuri că ruptura avea să aibă loc negreşit. Cântăreaţa susţine că a rămas în relaţii foarte bune cu fos­­tele colege, dar că programul im­­pus de mana­gementul trupei era prea obositor. În plus, spune că venise deja momentul să-şi scri­e propriile sa­le cântece şi să-şi spună propriile poveşti.

Camila este foarte bună prietenă cu Taylor Swift, alături de care a şi petrecut când a împlinit vârsta de 18 ani. „Ce faci de ziua ta?”, a întrebat-o Tay printr-un mesaj. Când a aflat că prietena ei nu avea niciun plan, Taylor Swift a invitat-o la ea acasă şi a aşteptat-o cu mâncarea ei preferată.

Preferinte:

Ştiai că...? Camila era cea mai dezordonată membră a trupei Fifth Harmony! Oare cum reuşeau celelalte fete să facă faţă? 

-PICTURES

Mâncare: pizza, nuggets de pui; Culoare: violet; Animal: tigru.

FOTO: © HQ

FOTO: © HQ-PICT

URES

,


Găseşte cele zece diferenţe dintre imaginile de pe Planeta Pisicilor.

54

Care este imaginea identică primei?

Răspunsuri: 2. 1 – A, 2 – F, 3 – E, 4 – B, 5 – E, 6 – B, 7 – E, 8 – C, 9 – D, 10 – F, 11 – B, 12 – A, 13 – D; 3. C.

Uneşte elementele din primul şir cu bulinele goale corespunzătoare. Poţi uni acelaşi element de mai multe ori în careu, dar poţi folosi o imagine o singură dată pe linie sau pe coloană!


Materiale necesare:

farfurie de carton, foarfecă, vopsea, pensulă, ochişori mobili, lipici, ciucure pufos, șnur

1. Decupează farfuria din carton astfel

încât să-ţi rămână o bucată în formă de semilună. Acesta va fi corpul pisicii. Taie, din cartonul rămas, un cerc pentru capul pisicii, o coadă de orice formă vrei tu, şi câteva mustăţi.

2.

3. Vopseşte toate componentele în ce

culoare vrei tu. Poate îţi doreşti o pisică neagră… sau poate una roz cu dungi verzi. Dă frâu liber imaginaţiei!

4. După ce s-au uscat, începe să

asamblezi pisica lipind toate elementele la locurile corespunzătoare. Nu uita să lipeşti ochişorii mobili şi un ciucure pufos, preferabil roz, în locul boticului.

5. Leagă pisica obţinută cu un șnur şi atârn-o în orice colţişor al casei. Miau!

55


Regulamentul concursurilor  Completează taloanele citeţ, cu majuscule, şi trimite-le într-un singur plic.

Se acceptă şi trimiterea mai multor taloane, de la mai mulţi copii, în acelaşi plic.  Expediază plicul în regim standard, nu sub formă de scrisoare recomandată, nici cu confirmare de primire.  Câştigătorii vor fi anunţaţi în numărul 59 al revistei noastre. Premiile se acordă prin tragere la sorţi şi vor fi distribuite prin reprezentanţii noştri zonali.

!

ATENŢIE, COPII! Treceţi pe plic, citeţ, următoarea adresă: SC Norand SRL, OP 2, CP 210, Târgu-Mureş, cod 540147.

Marchează cu X răspunsul corect.

Completează talonul, decupează-l şi apoi trimite-l pe adresa redacţiei. Poţi fi chiar tu norocosul câştigător al unui telescop oferit de Şteffy în urma tragerii la sorţi!

TALON DE CONCURS

TALON DE CONCURS

Pentru copiii din clasa pregătitoare şi clasele I-II:  2: Câte imagini ai colorat? □ 2; □ 3; □ 4.  23: Câţi pisoi sunt în curte? □ 12; □ 15; □ 27.  25: Câţi ani are Pisi? □ 11; □ 9; □ 6.  35: Fragmentul poeziei are: □ 10 versuri; □ 8 versuri; □ 7 versuri.

 44: Câte măşti de pisică s-au făcut? □ 9; □ 36; □ 45.  46: Câţi lei a avut Şteffy? □ 60; □ 120; □ 15.  49: Câţi turişti români au fost cazaţi? □ 139; □ 129; □ 56. Numele .................................................................................. Localitatea ............................................................................. Str. .......................................................... Nr. ......... Bl. ..........

Pentru copiii din clasele III-IV:  37: Nu sunt personaje în poveste: □ spiriduşii; □ oamenii; □ pisica.  42: Câţi bărbaţi au participat la festival? □ 96; □ 204; □ 24.

Câştigă cu

Sc. ....... Et. ..... Ap. ...... Sector/Judeţ .................................... Cod ............................... E-mail ............................................. Şcoala ........................................................... Clasa ............... Vârsta .............. Telefon .........................................................

!

Numele .................................................................................. Localitatea ............................................................................. Str. .......................................................... Nr. ......... Bl. ..........

1. Răspuns: ...............................................................................

Sc. ....... Et. ..... Ap. ...... Sector/Judeţ ....................................

2. Răspuns: ...............................................................................

Cod ............................... E-mail .............................................

3. Răspuns: ...............................................................................

Vârsta .............. Telefon .........................................................

 JOC TRIDIMENSIONAL  păpuşă BARBIE  CARTE  întrebări: 

1. Care sunt cele mai scumpe rase de pisici din lume? 2. De unde este originară Hello Kitty? 3. Ce eveniment are loc la începutul carnavalului de la Veneţia?

ATĂ

JOC TRIDIMENSIONAL

MAŞINUŢĂ TELEGHID

păpuşă BARBIE

Răspunde la întrebări! Decupează talonul, completează-l cu datele tale personale şi trimite-l pe adresa redacţiei. Alege ce-ţi doreşti cel mai mult şi vei participa astfel la tragerea la sorţi! Afli răspunsurile la întrebări citind revista!

10×

Şcoala ........................................................... Clasa ...............

Marchează premiul dorit!  MAŞINUŢĂ TELEGHIDATĂ

Jucăriile şi cărţile din imagini sunt cu titlu de prezentare!

Redactor-şef: Andrei Timar www.steffy.ro

Revistă şcolară de cultură generală şi jocuri distractive

Redactori: Roxana Truţa, Mihaela Bucinschi, Gabriela Dumitru Corector: Roxana Truţa

Câştigătorii concursului din nr. 55 Kendama Maşinuţă Joc 3D Barbie

Pistolea Lavinia-Maria, Uricani (AR), Şc. Gimn. Nr. 2 Filipaş Ecaterina, Vatra Dornei (SV), Şc. Gimn. Nr. 2 Duran Clara, Vaslui (VS), Şc. Gimn. Dimitrie Cantemir

Nichole Mihăilescu Gabriella, Bacău (BC), Şc. Gimn. Mihail Sadoveanu

Cărţi

Furdui Alexandra, Deva (HD), Colegiul Naţional Decebal; Mitrică Luca-Matei, Vlădeşti (AG), Şc. Vlădeşti; Tudor Mihai Lazăr, Azuga (PH), Liceul Teoretic Azuga; Cornea Alexandru Sebastian, Focşani (VN), Şc. Gimn. Ion Basgan; Borsari Alexandru, Curtici (AR), Şc. Gen. Nr. 1; Calinschi Andrei, Vatra Dornei (SV), Şc. Gimn. Nr. 4; Crăciun Tudor, Vaslui (VS), Şc. Gimn. Nr. 6; Aungurencei Matei-Ilie, Dorohoi (BT), Şc. Gimn. Mihail Kogălniceanu; Guzu Isabella Elena, Năvodari (CT), Şc. Gimn. Tudor Arghezi; Alex Irimie, Sebiş (AR), Şc. Gen. Teoretică Sebiş.

Ilustraţii: Pápai Barna Fotografii şi ilustraţii: Copyright © Graph-Art, © 123RF, © Pixabay Design & DTP: Raluca Rogoz, Magyarosi Júlia, Vajda György Tibor

Colaborator: SC Design Solutions Consulting SRL Editat de: SC Norand SRL OP 2, CP 210, Târgu-Mureş, tel: 0265/250805, e-mail: redactie@steffy.ro • www.steffy.ro © Drepturile de autor pentru texte şi imagini aparţin Editurii KREATIV. Reproducerea parţială sau integrală se poate face numai cu acordul scris al editurii. Redacţia îşi rezervă dreptul de a folosi materia­lele primite fără nicio obligaţie faţă de autori. I. S. S. N. 2066-7582


Steffy 57  

Revista pentru copii - clasele 1-4

Steffy 57  

Revista pentru copii - clasele 1-4

Advertisement