Issuu on Google+

Ryan McDermott

Architecture Portfolio


Ryan McDermott rmcderm5@huskers.unl.edu (402) 210 - 1577 Education Masters of Architecture 2013* [UNL] BSA in Design 2011 [UNL]


Work Experience Menards (2005 - 2010) Customer Service

HDR Inc. (May 2010 - August 2010) Sustainable Design Solutions Intern

Sport Post (May 2011 - August 2011) Photographer | Customer Service

UNL Parking and Transit (August 2012 - Present) Parking Attendent | Cashier

Architecture Skills Digital and physical modeling Analytical skills for design development Effectively and proficiently meet project requirement Time management

Computer Skills Modeling and Drafting Rhino, Vray for Rhino, AutoCAD, & Google Sketchup

Graphics and Presentation Adobe Suite (Photoshop, Illustrator, InDesign) & Sketchbook Pro

Awards and Activities MOBA Design Competition (2007) 2nd Place in group design & Honorable Mention in independent design

Rural Futures Conference (2012) Graphic presentation and video editting for Lincoln Public Policy Center


Contents

Parametric Design

Wood Highrise

[Mixed Use Urban Retail]

[Office Building]

pg. 1 - 2

pg. 3 - 4

Community Design Center

[Shading device and interactive piece]

Healthcare Studio

[Cancer Center Infusion Clinic] pg. 7 - 8

pg. 5 - 6


Drawing

Ink : Figure Ground Reversal

Graphite : Observational Drawing : Link

Graphite : Kudu


Parking

Retail

Residential

Corridor

This project focused on the utilization of parametric models in the design process. The program considered in this project is a mixeduse urban grocery store with adjacent low-rise apartments. The site located on the eastern edge of downtown Lincoln was selected to serve urban, suburban, and university residents considering the fact that a significant section of downtown Lincoln is considered a “food desert�. Various parametric configurations were tested such as: tower, strip, alternating, courtyard, and pixilation. The resulting form consisted of a 50,000 sq. ft. Hy-Vee raised slightly above street level to allow light into the underground parking structure directly below the building. An area towards the north end of the parking structure served as the receiveing and storage area allevaiating the street and sidewalks from having to accomodate such a substantial program. The grocery store was abutted on three sides by low-rise apartments in order to avoid the dominating force of large beige CMU walls and create a softer more approachable experience for the urban dweller.

Urban Mixed Used Retail | 21st St. and O St. | Lincoln, NE 1

QS St. t

N Stt..


Main Level Floor Plan 10’

30’ 20’

40’

2


Section AB 10’

South Elevation

30’

20’

10’ 40’

Urban Mixed Used Retail | 21st St. and O St. | Lincoln, NE 3

30’ 20’

40’


Drywall Insulation Steel Truss

Sheathing Steel Header Precast Concrete Wall

Drywall Insulation (2” x 4”) Wood Stud Sheathing Air Space Rainscreen Clip / Furring Board Rainscreen

4


This project focused on the application of wood as the main structural component in a high-rise tower. Wood construction is becoming increasingly more prevalent in the design world for many reasons. Wood has a lower carbon footprint, it is a renewable resource, it is a durbale material for both residential and commercial buildings, it is efficient in both cost and building process, and lastly, it is naturally beuatiful. The site of Seattle was selected because of the current wood studies and experiments being done in the Seattle area. The program of this thrirty story high-rise tower is a mixeduse office and residential. The primary wood structure used consists of large crossedbraced wood beams with wood joists spanning across the floor plates. Inspired by the Lloyds of London Bank, the concrete core for the building is located on exterior south side of the tower.

Wood Highrise | S. Washington St. and 4th Ave. | Seattle, WA 5


3 4 5

2 1 1

5

4

2

3 2

5

1

4 3

6

5

1 4 3

2

6

6


Wood Highrise | S. Washington St. and 4th Ave. | Seattle, WA 7


8


Iteration [ 1 ]

This collaborative project was commissioned by the Lincoln Children’s Museum in order to explore design solutions for an addition to the patio space on the 2nd level east side of the building. This addition is required to serve as a shading device on one level, and on another level, to increase its functionality to become a permanent installation incorporating an interactivity for patrons, most likely of the child demographic. A series of tesselated strips were employed in order to create a diversity in the spaces created by the folding of the transluscent panels. These panels are supported by an L-shaped truss system in which one end is anchored to the wall and the other end is bolted to the existing structure that extends beyond the occupiable space of the patio. The lateral forces on the installation were dealt with through the use of tension cables connecting the trusses to each other. The interactive part of the design is dealt with through the incorporation of what was called, “the box,” which is a set of extruded boxes which creates seats, tables, and even a penetration to the underside of the patio allowing children to climb down and have a different perspective of the surrounding area and installation from this lookout.

Shading Device - Lincoln Children’s Museum | 14th St. and P St. | Lincoln, NE 9


Iteration [ Final ]

10


Shading Device - Lincoln Children’s Museum | 14th St. and P St. | Lincoln, NE 11


12


This multi disciplinary collaboration project with the HDR Healthcare Studio addressed the intricacy of hospital design in regards to the amount of attention and care taken to not only make the space work as efficiently as possible, but also make it comfortable in both occupation and navigation. The design incorporated the addition of a Cancer Center to the Bryan LGH East campus. Within the Cancer Center, the program included doctor’s offices, a hotel research lab, outpatient and surgery, auditorium space, radiation therapy, and an infusion clinic. A green belt was implemented to create a connection between the existing campus and this expansion. This building cut through the center of the Cancer Center creating an atrium space that would serve as a means of navigation and vertical circulation. The primary focus was on the infusion clinic located on the first level. Development of this area required consideration based around the comfort of the patients and docotors. Patients of the infusion clinic have a parking lot on the south side of the building to give them privacy and decrease walking distance for consideration of their weakened state. The use of wood was incorporated into the design as a means of healing. Studies have shown that wood increases positive feeling in people and actually improves recoveryt time for patients. The wood both internally and externally also serves as wayfinding and delination between public and private spaces.

7

Cancer Center [Infusion Clinic] | Bryan LGH East | Lincoln, NE 13


14


Cancer Center [Infusion Clinic] | Bryan LGH East | Lincoln, NE 15


16


Architecture Portfolio 2.0