__MAIN_TEXT__

Page 1

DINOSAURIER, apmänniskor– och Gud


Alla bilder i boken är använda med tillstånd. Lista med bildkällor finns längst bak i boken. Bibel som använts är Folkbibeln 2015.

Pärlan Förlag Lisasandsgatan 3 667 30 Forshaga www.parlanforlag.se e-mail: christin@parlanforlag.se © Mats Molén och Pärlan Förlag Titel: Dinosaurier, apmänniskor och Gud Omslagsillustration: Morten Ravnbö Sätren Demoversion ISBN: 978-91-87411-67-0


DINOSAURIER, apmänniskor– och Gud MATS MOLÉN FAKTA ÄR INTE ALLTID DET DU TROR!

www.parlanforlag.se


FÖRORD

FAKTA ÄR INTE ALLTID DET DU TROR!

Denna bok har kommit till därför att det inte funnits någon sådan här bok. Många barn och vuxna har hjälpt till att göra denna bok bra. Tack allihop! Den här boken handlar om att förstå saker. Att förstå vad vi vet, att förstå vad vi tror och att förstå att man inte kan veta allt. Det handlar om dinosaurier, apmänniskor och om Gud. Läs och lär, tänk och förstå! Umeå, 5 oktober, 2018

Mats Molén

5


INNEHÅLL Inledning 8 Tänk kritiskt! 10 Kommer vi från aporna? 15 Har vi funnits här i flera miljoner år? 28 Tyrannosaurus rex och miljontals år? 34 Dinosaurier och den stora översvämningen 43 Riktig utveckling! 56 Den stora smällen – big bang! 68 Om Gud och Bibeln 72 Vill du ha hjälp i skolan? 76 Bilder/ Källor 77 Om författaren 79


Ord som ofta används i boken

1. KRITIK = man undersöker något och berättar om de fel och brister man hittar. Bra kritik bygger upp och hjälper till så att man kan göra eller tro och veta saker bättre. Dålig kritik bryter bara ner och förstör. 2. LOGIK = att kolla om det fungerar, om det stämmer. EXEMPEL: En bra båt har INTE ett stort hål i botten (då sjunker den ju). Om man lägger ihop 2 och 2 blir det inte 5! Detta är exempel på ganska enkel logik, där man tar reda på vad som stämmer eller inte stämmer. Den här boken handlar om lite svårare frågor. Vissa frågor är inte alltid så lätt att hitta exakta svar på, men med hjälp av logik kan man se vad som stämmer med verkligheten. På så sätt kan man ofta komma en bra bit på vägen!

Var som en detektiv eller forskare! Detektiv Mårtimer letar, funderar och får svar!


INLEDNING

Förr i tiden trodde många människor att jorden var platt. Även om många trodde på detta, så var jorden faktiskt rund i alla fall! Många hade alltså fel. I dag tror många att du och jag utvecklats från någon form av apa eller “apmänniska” och innan dessa från andra sorters djur. Denna tanke kallas evolutionsteorin. Är det också fel? Eller är det kanske sant? I Bibeln, en bok som handlar om Gud och människan, beskrivs hur jorden och de första människorna skapades. Man kan tro på lite olika sätt om det som står i Bibeln, men om man studerar naturen kan man med hjälp av logik se vad som stämmer bäst med verkligheten. Är Bibeln en påhittad saga, en förenklad men sann beskrivning, eller kanske en exakt beskrivning av det som hände? Vi ska i denna bok främst studera naturen och se vad vi vet om hur allt kommit till. Vad är sant och vad är verkligt? Man måste ibland tänka lite extra för att hitta de rätta svaren och inte bara tro på allt som sägs. Man måste försöka sortera ut det som är verkligt från det som vi tror. Alla kan lära sig att tänka lite grann som en deckare eller forskare för att

8


lista ut hur allting är. Det kallas att tänka kritiskt eller logiskt. Om man kan tänka kritiskt kan man ofta komma på vad som är sant eller inte, bara genom sättet att tänka. Det står faktiskt i Bibeln att man ska undersöka om det man hör är sant. Så här står det: “pröva allt, behåll det goda” (1 Tess 5:11, 1 Kor 14:29). I Bibeln handlar det mest om att tänka efter om allt som vi människor säger om Gud och varandra är sant, så att vi inte ställer till problem. Men vi ska tänka på samma kritiska sätt även om andra viktiga saker, till exempel om vilka som ska bestämma i ett land och om naturen. Man pratar ofta om vetenskap. Vetenskap används för att undersöka hur världen och allting fungerar. Man kan bygga datorer och rymdraketer. Man kan bota sjukdomar och operera människor så de blir friska. Man kan sätta ihop skelett av dinosaurier och undersöka Egyptens pyramider. Detta är bra. Men, ibland används vetenskap som en tro eller som en religion. Det är nästan som att vetenskapen har blivit till Gud. Och, det är ju inte sant! Vetenskap kan inte vara Gud och inte heller vara motsatsen till Gud. Vi kommer att ta upp några saker där man tänkt fel om vetenskap, för att försöka se hur allting kommit till.

9


TÄNK KRITISKT

Vad menas med att tänka kritiskt? Det handlar inte om att bara säga “Nej!” eller om att förstöra för andra bara genom att säga emot hela tiden. Det finns en del som gör felet att de ofta förstör i stället för att hitta lösningar. I denna bok handlar det kritiska tänkandet om att försöka “tänka till” och att hitta riktiga lösningar på problem. Innan man börjar studera något måste man veta vad vi verkligen kan veta. En del saker kan vi aldrig veta något säkert om. När man arbetar med vetenskap kan man sortera sina undersökningar i tre grupper, för att kontrollera vad som är sant. Dessa tre är: 1) ”Nutiden – vad händer nu?”, 2) ”Forntiden – vad hände för länge sedan?” samt 3) “Gud, kärleken och det andliga”.

10


1. Nutiden – vad händer nu? Vi kan ganska enkelt undersöka det som finns på jorden i dag och det som finns nära oss. Vi kan till exempel se att jorden är rund och att regnbågar bildas när solen lyser genom vattendroppar. En del nutida saker är dock svåra att undersöka. Ingen har varit vid någon stjärna, långt ute i rymden. Ingen har heller varit långt inne i jordens inre. Därför är det svårt att veta allting om sådana saker. Det är alltså saker som är svåra eller omöjliga att undersöka exakt. Ibland kan det också vara svårt att veta hur man ska tillverka bra medicin eller rädda miljön, men då kan man ofta testa vad som fungerar bäst.

“Är jorden rund eller platt? Jag tycker om fotboll, så jorden är nog rund.“ Nej – så tokigt tänker vi inte! Vi vet att jorden är rund, för det kan vi till exempel se från rymden. Förr i tiden trodde dock många människor att jorden var platt, ungefär som en karta.

11


Tyrannosaurus rex och miljontals år? “Hemska, hemska Tyrannosaurus rex, som åt andra dinosaurier som kex! Tyrannosaurus rex levde för miljontals år sedan och har dött ut för länge sedan, precis som andra hemska (och en del snälla) dinosaurier.”

Hemska dinosaurier? Stämmer texten i den gröna rutan som hör till bilden av Tyrannosaurus rex, som man får veta i de flesta TVprogram och böcker? Vad kan man se om man undersöker ett skelett av en Tyrannosaurus rex eller T rex – som man också brukar kalla den här dinosaurien? Först och främst undersöker vi munnen på T rex: 1) T rex kunde inte röra käkarna i sidled eller framåt och bakåt, som vi människor kan. 2) Tänderna i över- och underkäken i munnen passade inte ihop med varandra, i motsats till våra tänder.

34


3) Det fanns inga tänder med skärfunktion som liknar till exempel våra framtänder. 4) T rex tänder var inte sylvassa och knivskarpa, som det står i en del böcker. Någon enstaka tand var kanske vass, men ibland blir även människors tänder vassa. Tänderna var mer som trubbiga spikar (se bilderna på sidan 36−37). Och, det är inte lätt att äta kött med sådana tänder – man kan endast slita saker i bitar och svälja bitarna hela. Tänderna hos katter och hundar passar mycket bättre än dinosaurietänder om man ska äta kött. 5) T rex hade ofta tappat sina framtänder och nya mindre hade växt ut. Men den hade ofta kvar långa tänder längre bak i munnen, så den kunde inte stänga munnen ordentligt. 6) T rex borde ha varit mycket stark, precis som de dinosaurier man tror den överföll. Och dinosaurierna hade hård hud, hårda fjäll och ibland tjocka benplåtar i huden. Om man tänker på alla dessa fakta (nr 1–6) förstår man snart att T rex skulle ha tappat en del tänder om den slet i något stort, starkt och hårt. Många tänder skulle helt enkelt ha trillat ut på en gång om den bet och ryckte med full kraft i en annan dinosaurie! T rex skulle behövt en bra tandläkare om den varit ett farligt rovdjur! Man har på senare tid sett att T rex bara kunde gå långsamt framåt, vaggande som en anka. Och den hade dessutom bensjukdomar. De flesta av oss skulle springa ifrån den. Och – tänk om den skulle snubbla på sina långa bakben – vad skulle den ta emot sig med? Frambenen är mycket kortare än huvudet, så den fick ta emot sig med nosen. Tänk – ett jättehuvud som dimper ner från mellan 4 och 6 meters höjd, rakt ner i marken! Aj, aj, aj – det var den dinosaurien det! På en mindre variant av T rex, som kallas Allosaurus, har man sett att revbenen ofta är krossade. På en T rex skulle nog mer bli krossat om den trillade omkull.

35


När man tittar på allt man vet om de stora T rex, som vi ser på film och i böcker, så var de nog gamla och sjuka “gubbar” eller “gummor” som inte skulle leva så länge till. Men ingen som gör en film eller en bok om T rex gör den som ett gammalt sjukt djur, för då tjänar man inga pengar. Vem vill se den gamla sjuka T rex, som snart dör? Inte då jag i alla fall!

Aj, aj aj – detta gör nog ont! Ja – det skulle göra ont. Men titta noggrannare på tänderna och käken. A) Underkäken sitter fast i hela övre delen av huvudet så den kan inte röras i sidled eller framåt och bakåt. B) Tänderna passar inte ihop i varandra. C) Tänderna har ingen skärfunktion utan är mer som trubbiga spikar. Inte så bra att slita i något hårt eller segt med. D) Framtänderna är kortare än de tänder som sitter en bit in i käken, så T rex kunde inte stänga munnen ordentligt. (Den vänstra bilden visar en mindre variant av “rovödla”, en Allosaurus. Den högra visar en skalle av en T rex från Naturhistoriska riksmuseet i Stockholm.)

36


På bilden ser du hjärnan och tänder i en käke från en T rex. Dinosaurierna var inte så klipska, om man jämför tänderna med hjärnan. De kunde inte räkna eller skriva. Jämför med din hjärna och dina tänder. Inte samma storlek ... Det här är hjärnan på en T rex!

De forskare som sett att T rex inte var så farlig (de forskare som inte tjänar så mycket pengar ...), menar att den nog mest åt döda djur. Men även det skulle vara svårt. Tänderna på T rex liknar en stor kratta lite grann, en sådan som man krattar löv med. Om T rex skulle gapa stort över ett lövträd med stora blad och sedan dra tänderna genom grenarna, då skulle den få i sig mängder med blad men inte så många grenar. Kanske den åt sådant? Många små ödlor som lever i dag har mycket vassare tänder än T rex hade. Och flera av dessa ödlor äter bara växter.

Varaner, som anses vara ytterst blodtörstiga, kan faktiskt bli vänner med oss människor. (Se filmen Draktämjerskan: http://ecx.images-amazon.com/ images/I/51m68QshjQL._SS500_.jpg) En del varaner äter mest bara växter. Se en film här, som visar hur en varan äter frukt: http://www.youtube.com/ watch?v=0Df1HYtTPv4

37

Profile for Ralf Ebel

Mats Molén, Dinosaurier, apmänniskor och Gud  

Det här är bok om att förstå saker. Om att förstå vad vi vet, vad vi tror att vi vet och att förstå att man inte kan veta allt. Det handlar...

Mats Molén, Dinosaurier, apmänniskor och Gud  

Det här är bok om att förstå saker. Om att förstå vad vi vet, vad vi tror att vi vet och att förstå att man inte kan veta allt. Det handlar...

Profile for ralfebel
Advertisement