Page 1

selected works

p

o

r

t

f

o

l

i

rakshita ravishankar | 2018

o


R A K S H I TA R AV I S H A N K A R architect and interior designer Date of bir th - 28 th June 1990 Nationality - Indian

Contact: Email : raksh.cr@gmail.com Ph. No. : +39 3802499597 Address : D28 ,15, Via Dei Missaglia, Milano 20142

EDUCATION

2016-2018 2008-2013

WORK EXPERIENCE

ACADEMIC RECOGNITION

2014-2016

RSP Design Consultants Pvt. Ltd., Bangalore, India Interior Design Manager

2013- 2014

Freelance work, Bangalore, India Architecture

2011- 2012

Synectics Partners, Bangalore, India Internship

April 2018

Competition, 2nd place Design Marathon, NABA, Milan

Nov 2016 Feb 2010

SKILLS

NABA, Milan, Italy Masters in Interior Design (MA) RV College of Architecture, Bangalore, India Bachelors in Architecture (B.Arch)

Auto Cad Indesign Photoshop Illustrator Sketchup

Competition, 1st place Design Marathon, NABA, Milan Publication "Budding Minds", Inside Outside Magazine Premier Pro Microsoft Office Rhino with V-Ray Sketching Model making


C O N T E N T S ACADEMIC

0 1 .E x hib it io n

0 2 .Ho t el

COMPETITION

0 5 .F urnit ure

PROFESSIONAL

0 6 .O f f ice

0 7 .Lo b b y

0 3 .R et a il

0 4 . F urnit ure


01. E X H I B I T I O N

outdoor area

DESIGN

workshop bedroom

kitchen

‘casa’ Riva (area 20m x 30m) ....

business

Project: Exhibition stand for Riva 1920 Location: Rho Fiera, Milan, Italy Year : 2018 Type: Academic - post graduation, group effort Duration: 2.5 months

reception

foyer

corridor

living room

dining general customers

“Welcome to a tête-à-tête with the designers in Riva home.”

T

zoning and circulation plan

he brief that we recieved from the clients, i.e., Riva 1920, was to design an exhibiton stand of 600 sqm at Rho Fiera, during the Milan design week, for their upcoming 100 year celebration. Riva 1920 is an Italian furniture brand that prides itself in craftsmanship, embracing of nature, traditions, broad design possiblities as some of their integral values. Started by Maurizio and Davide Riva, the company has collaborated with a large number of designers, who contribute to the company with the design of the furniture pieces/ collections. Considering and valuing the importance of designers to the journey of the company was the idea seed. It seemed apt to use the centinial celebration as an oppurtunity to introduce the designers and their stories behind the products with the customers, who would be then able to percieve the brand in a whole new spectrum. This was the origin of the exhibiton design ‘Narrative Living’.

01

business customers

...opening the doors of casa Riva...

As per the concept, the space is planned and designed like a house, with typical spaces like foyer, living room, kitchen and dining, bedroom and an outdoor area. Since the clients wanted to seperate the visitors, the peripheral circulation is designated for the general public and the central large space is for business customers, which also has furniture that can accomodate informal meetings.

...to the world.

concept representation material board

furniture floor plan 02


foyer

corridor

living room

B

pathway

corridor

business area

kitchen

A

pathway

section AA

dining room

kitchen

bedroom

Each space of the ‘house’ is not only adorned with Riva 1920 furniture but ever y space is dedicated to a specific designer, such that, the projection screen will have a video of the designers narrating their stor y to the visitor.

section BB 03

reception

foyer

corridor

living room

outdoor area

workshop area 04


02. H O T E L

DESIGN Tearoom

Project: Redesign hotel lobby and rooms Location: Park Hotel, Shanghai Year : 2018 Type: Academic - post graduation, group effort Duration: 3 months

F

or this studio project, the brief was to redesign the Lobby and the Rooms of the 22 storeyed Park Hotel in Shanghai, which was originally designed by architect László Hudec in 1930. The design had to reflect or interpret a sense of ‘Freedom’, as per the provided brief. The seed of idea behind ‘Freedom hotel’ has originated from what one can, in a large sense, feel a state of freedom in their mind through. The feeling of a space influences our state of mind, so why not open them both? The lobby desgin reflects this thought. The different facilties in the double height lobby are subtly defined by boxes made of metal fabric fins, at different heights and different levels of transparency, representative of the idea of opening your mind to experience freedom.

Restaurant Pool

Roof top garden Spa

Rooms Event area

Lobby

sec ti on through Pa rk hotel representi ng the overa l l zoni ng 05

rendered view

06


toilets

tea room

garden

services event area

library

bar

reception

entry

lobby

A lounge

A

bar

lift lobby

entry

Ground Fl oor P la n

Mez z a ni ne Flo o r Plan

Se ction A A through the lo b b y

Lob b y

07

08


09

T he Bar

T he G a r d en

T he Loung e

T he Tea Ro o m

Each of the main spaces of the lobby, reception, tea room, garden, lounge and bar, are characterised by the metal fabric boxes that define their areas and each box offers a different degree of transperency by controlling the angles in which the metal fabric fins are fixed. This also allows for different functions of this box structures, contributing o the spaces.

main facilitie s o ffe re d in the lo b b y 10


The design of the standard rooms for the Freedom hotel is based on the working of the Chinese nested box, where one box fits into another. Translating the same into the space to achieve maximum utilisation of the room area was the goal.

3 4

2

1

Chinese nested box concept

Historical reference

ha nd m a d e

p e ace of mind

active

For finishings and decorations, inspiration was taken from the historic decorations of the room- like the green tube and the pendent light. Ar t deco window patterns ser ve as the logos for the identification of the three types of rooms offered by the hotel.

ele 1

ele 2

Standard room floor plan with bed pushed in and pulled out 11

12


handma d e

a ct i v e

p e ace of mind

ele 3

ele 4

View of the ‘peace of mind’ room 13

14


03. R E TA I L

en

up display lounge

DESIGN

Aeroporto Internazionale di Orio al Serio Via Aeroporto, 13, 24050 Bergamo

+15

0m

dis

ml vl

sto

rag

pla

up

y

e

café

+30

caf

way to gates

EXIT

EXIT

way to gates

Project: Retail outlet for Moleskine Location: Bergamo airport, Italy Year : 2017-2018 Type: Academic - post graduation, group effort Duration: 2 months

try

0m

é up

m l vl

dis

lou

ng

pla

y

e display lounge

café

ENTER

A

nalysing and understanding of Moleskine as a brand was the first most important step to designing a retail outlet at the airport. Moleskine values their customers as a key partner of the brand and allows for creative freedom, with a strong community of enthusiasts.

floor plan

display lounge

café

“ The ideas and space we generate have to either directly or indirectly benefit our customers.” Doug Stephens

To enable customers to have an interactive experience, the retail area is designed as a ver y open space with flexible furniture, minimal product display, interactive digital screens along with functions like coffee kiosk and lounge area, that add more value to the retail space. Having elements that would involve the participation of customers and an unconventional way to shop is what makes it unique. 15

at the airport display lounge

café

mobile charging spots circulation

framework

section AA’

display

interaction wall

stretch fabric

display

curtain

space scenarios 16


Additional promotion

materials

white corian

white curtain

green vinyl

stretch fabric

oak wood

black steel

In addition to the retail space, the need for advertising and promotion of the brand is also necessar y to attract more travellers towards Moleksine. Colourful portable mobile chargers, that represent the brand brand, are designed into the exisiting columns throught the retail area of the airport. Travellers can use it during their waiting time at the aiport throught the use of a mobile application.

colour scheme

mood board 17

view of the retail space 18


04. F U R N I T U R E DESIGN

Project: Furniture for ‘salotto’ (living room) Location: Milan, Italy Year : 2017 Type: Competition Duration: 3 weeks

I

nspired by the logo of the popular notebook brand Moleskine, the form has taken shape. The monogram uses nine similiar box-shapes as the iconic representation of the Moleskine identity. They are flexible ‘windows’ that can be replaced with any color or function, bringing the user back to the idea of a blank canvas where anything can be drawn on.

view 19

Each piece of furniture has the same smooth base form and yet has a strong, unique character of its own. The character of each one is directly related to its function, which is user-oriented. Highlighting a sense of transformability into the Salotto scenario, the nine pieces of furniture can be used individually or there is also a possibility to rearrange and combine them in different combinations, with the help of magnetic sides of the furniture, to suit the need of the user. At the same time, each one of the nine also provides a multipurpose use. These different characters come together to form a community. 20


A novel bunch “Flexibility of quality interior items

colour palette

for the contemporary design solutions.�

Easy Enzo

base element for ever y soft occasion

Formal Fabio

classic but not boring to spend time on

Lazy Luigi

welcoming you with open arms

Mystic Mia

taking care of your secrets

Restless Rosa

easy adaptable for your belongings

Twisting Tito

you spin my board right round

Glowing Gloria

no reason to sit in darkness

Laidback Luca

shifting with your mood

cotton fabric, tubular steel structure (in chrome, black or brass) molded plastic, elastic strap

magnetic connection between poufs

Strappy Sophia

holding small treasures tight

E m o t i o n a l . F u n c t i o n a l . Yo u r s . 21

22


05. F U R N I T U R E DESIGN

165 cm

165 cm

205 cm 173 cm

206 cm 172 cm

Project: Prototype for a workspace Location: NABA, Milan Year : 2017 Type: Academic - post graduation Duration: 5 weeks

82 cm

86 cm

60 cm

70 cm

b o dy analy sis

T

he aim of the course Integrated New Media was to create a three dimensional prototype workspace for two people, using a base table of dimensions 160 x 100 x 95 cms. Research included analysis of body meansurements, body movements, types of objects placed on the table, the amount of space it requires and the comfort quotient. As a solution, a metal framework of 25x50mm was designed, following the profile of body movements. This acts as a base to hold modular shelves which can be used as a footrest, food tray etc., also allowing personalisation of the space. The framework also features a lighting system, visual blinds, acoustic panel, writing board and a pin-up board.

1:1 p art mode l

legend a. the table b. footrest c. foodtray d. pin board e. chalkboard

23

f. light fixture g. acoustic partition h. metal frame i. clap board j. bookshelf

expl oded i som etri c vi ew of the ta bl e

24


06. O F F I C E

DESIGN

The reflected ceiling design brings the floor together with the addition of LED strips on the grid ceiling, which are inspired by the London tube map and the colour scheme of the digital world. These LED strips visually connect the open floor plan to the closed meeting spaces across the floor.

Project: Incubator office for Flipkart Location: Bangalore, India Year : 2015 Type: Professional work Duration: 2 months for design

T

his office for e-commerce brand Flipkart was an incubator project of 60,000 sq ft. area. The ground floor and the 11th floor of the building were designed to have cafterias and breakout areas, while the rest of the floors was workspace. The 450 seater cafeteria in the ground floor, is designed to be flexible space with rearrangable furniture, in case of large company events. The look and feel of the space is inspired by the brand logo and the choice in finishes results in an industrial theme for this area. For the office floor areas, taking cue from what the brand represents, the design aims to encourage collaboration and the coming together of employees in a fun working enivornment. The open office furniture plan with meeting rooms distributed across the floor enables this design idea. v i ew o f t he ca fet er i a

25

vie ws o f t he op e n o ffice floo r

f l oor pl a n of the of f i c e f l oor 26


07. L O B B Y

DESIGN

Project: Lobby design Location: Manyata tech park, Bangalore, India Year : 2015 Type: Professional work Duration: 5 weeks

T

his project involoved designing a 300 sq. ft. lobby space for a company located in a tech-park. The planning was based on having the seating along the glazing which has a view of the outdoor landscape and the reception/security table at the entrance. More seating has been planned at the rear end by construction a low height dr y wall, to accomodate informal meetings. this low height wall also acts as a canvas for either art work or digital screens. Since the facade is covered in sandstone, the same material has been continued into the interiors to give it a seamless look. Use of grey stained veneer against the warm tones of marble flooring highlights the ceiling and the cur ved feature wall at the entr y to the lift lobby.

v i ew o f t he l o b b y fr o m ent r a nce

lift l o bb y m a t er i a l s

e ntry

27

lo b b y

28


Portfolio_Architecture&Interiors  

A concise portfolio of select works

Portfolio_Architecture&Interiors  

A concise portfolio of select works

Advertisement