Page 1

ra j rana


Contents


luxur y retail

04

residential

10

museum

16

ar t2space

22


Alexander McQueen luxury retail flagship store

Alexander McQueen, one of the greatest fashion designers in the 21st century, changed very definition of fashion forever. His unique designs were innovative, contradictory, futuristic and out of this world. To celebrate his 10 year death anniversary, a new Alexander McQueen Flagship store should serve as an homage to his work. The project is meant to experiment with the intersection of luxury and retail as one singular idea but also how those two intermingle in the world of high fashion.


Site Analysis

luxury retail flagship store The site is in the Chelsea District of Manhattan, New York. Between W. 18th and W. 19th street that intersect 10th Ave. In an area that has an abundance of art galleries, restaurants and attractions that have made it a popular attraction, the Chelsea District was the ideal location for Alexander McQueen’s luxury flagship store. The connection to one of the biggest tourist attractions in the world, the Highline, is an important tool for marketing and client attraction. The building is part of a residential complex that connects to the highline with an underground bridge that links to the opposite side of the highline.


Model Making final model

chip board foam core balsam wood


first

second

third

fourth

Alexander McQueen Flagship Named, Exoskeleton, the Alexander McQueen Flagship store is a space where fashion can be celebrated by future generations. Laid with multiple showrooms, a cathedral height display space that is approxiamately 28,000 sq ft, Exoskeleton serves to redefine what a luxury flagship store can be while also keeping McQueen’s Scottish heritage in mind. The Basalt Columns that connect the country to the sea form hexagonal columns. The manipulation of form and use of angles created Exoskeleton’s shell and influenced its circulation. The idea behind the cathedral display is to put his work on a pedestal. Putting McQueen’s work where it can be worshiped yet crystallized forever. This produced the crystal organ structure that showcases special pieces from past, present or future collections.


black garden crystal cathedral showcase

entrance vip lounge


Leong House residential home A collaborative residential project created with Marcus Avendano, this home defies the traditional definition of an interiorexterior home. The Leong House was created with the mindset to tie in the needs of someone who is aging in place, lives in a hurricane prone area and has a love for gardening.


Meet the Leongs! residential project

The Leong house is based on the idea that a house can empower movement without the limits of health risks. To create an environment that promotes well-being and to invite the beauty of nature into the home. While the home provides the foundation to live a healthy lifestyle by extending that connection to the outdoors, the Leong House creates familial spaces to gather and cook but also incorporating private spaces to focus on one’s self. Even though this home has individual spaces, the design allows for a free flowing environment even for those who are limited. The focus of this home is to tie in three distinct design ideas into one seamless home; the connection with nature, the understanding of health and the ability to freely access these spaces.


roofing

rcp

int + ext walls

funiture + millwork

north elevation

east elevation

south elevation

west elevation


living room master bedroom STUDIO

3

1

LIVING ROOM

BEDROOM 1

MASTER BEDROOM

2 KITCHEN | DINNING ROOM

5

studio | work space

Leong House

floorplan + renderings


preliminary hand sketch The Leong House is unique in that nature is welcome into the home but it simultaneously protects against the harsh environment where the house is located in. The home consists of three different sections; The Private, The Home and The Studio. These sections are connected by low incline ramps to discreetly add height to the house, which helps reduce the risk of flooding and allow for simple access between spaces. The Studio and Home have two-way access to the garden area in the backyard and back into the home. The Private consists of the bedrooms, laundry and bathrooms and becomes a place for the individual to recollect.


Alvar Aalto Museum museum case study The Alvar Aalto Museum, one of the last buildings built by the architect himself, showcases his “white period”. The purpose of this project was to explore both 2D and 3D applications to recreate an existing building. Since it serves as an important landmark that exhibits Aalto’s experimentation in various design fields, but also as an extension of his own design process, The Alvar Aalto Museum felt right to recreate.


site plan

first floor


SketchUp

3D modeling + drawings

second floor


SketchUp

3D modeling + drawings


north elevation

east elevation


Textile - Sculpture art | texting | sculpting

“afro.died, T�, a painting created by Iona Rozeal Brown represents her exploration with a Japanese subculture called Ganguro. Using one of her paintings as inspiration, this project is meant to play with the intersection of art and design. To create a textile and then transform it into a three dimensions by creating a sculpture. Both pattern and sculpture should reflect the essence of the painting while also being unique and its own.


Textile Process sketching | planning

After dissecting and seperating the various elements from the painting by hand, the pattern needed to be able to repeat freely on any given canvas. So while remixing the various elements looked great, it needed to be able to repeat.

finalizing

IONA ROZEAL BROWN, “afro.died, T.,” 2011 (acrylic, pen, ink, marker and graphite on

After many iterations, the creation of the final floral-esque one, translated nicely

birch plywood panel). National Gallery of Art, Corcoran Collection (Museum purchase

into a physical pattern. It was able to repeat and still capture the essence of the

with funds provided by the Women’s Committee of the Corcoran Gallery of Art). | Courtesy National Gallery of Art. 2015.19.243

original painting.


Urban Charm

digitalization of hand drawn pattern


White Models

ideation | conceptualization

Using the elements from the textile, Urbarn Charm, and the painting, Afro.Died, T, the sculpture started to take shape in three dimensions. After research and pulling from both Japanese and American culture, the form started to manifest interestingly.

finalization

While form and shape are crucial to any sculpture, the addition of color plays an emotional and even subconscious role on succesfully capturing the essence of both painting and textile. After playing with many ideas, this is what became NeoWoman.

NeoWoman 2D to 3D sculpture


The concept behind NeoWoman symbolizes and celebrates the woman that is present in Iona Rozeal Brown’s afro.died, T. While researching more about Ganguro culture, this subculture stemmed from Japanese women who do not feel pretty enough when looking in the mirror and use celebrities from hip hop culture to influence beauty standards. The sculpture uses mirrors to reflect the idea of beauty towards the audience, however because these mirrors are distorted with paints and holographic film, the audience sees an obscure version of themselves...similar to women in Ganguro. The three oblong forms represent the physcial form in afro.died, T., from the torso to her two legs. The golden-yellow drips symbolize the melting of the brown face makeup and impersonate the bleaching of hair Japanese women did to become blonde. Of course, smaller elements such as the Japanese architecture used a pedestal, the CD disk seen as record disks all add to the overall allure of NeoWoman.


T h a n k Yo u ! r a j r a n a 01@ h o t m a i l . c o m +1 919 9 31 8 8 6 6 in: raj-rana @hey_ raj

Profile for Raj Rana

Interior Architecture Portfolio - Raj Rana  

New
Advertisement