Page 1

ARCHITECTURE

PORT FOLIO TONG WU

Selected Works 2015 - 2017


TABLE OF CONTENT

4

COMMUNAL HOUSING 8

INTERVATION 12

ART LIBRARY 16

ARTIST’S HOUSE 18

THINKENING THE EDGE 22

ZEN BRIDGE 24

BEEHIVE


LANSDOWNE HOUSING Course: Arch 292 Time: December 2016 Instructor: Adrian Blackwell Rhino, Vray for Rhino, Photoshop, Illustrator, Indesign

The cooperative houisng locates between Landsdowne Avenue and St Clarence Avenue in downtown Toronto. With unique culture atmosphere and strong connection to the city transportation, Lansdowne housing has an amicable neighborhood. Cafe, antiquity shops, grocery shops composed this lively and vitally site. Right under the Lansdowne side, a metro station sits here silently. But the people in and out are hustling to their destination. And also a few people sits on the parterre next to the station and probably waiting their friend. The idea came from this secular scenario. Maybe we can build an Arcadia in the hustle and bustle but has an opening to the outside world of normal people. They all have their stories. Instead of separation and indifference in modern condominium, the building trying to build the patience and human interest between people. People can leave their stories in this building. The condominium not only shared space with the public, but also share their lives in this city.


Entertainment Room

Classroom

3

4

SITE PLAN Scale 1:1500

Bloor Street

St.Clarens Ave

Landsdowne Ave

1

N

GROUND FLOOR PLAN Scale 1:500

B 2

5

6

FORM The form of it originals from Le Cobusier’s panel exercise and gradually formed the dynamic shape and provide privicy and plenty of light for residence . The building is consisted of 2 main shapes: cuboid and cube. The space here is more potential to create some beautiful moments while people moving along the roof garden and corridors.

A

SECOND FLOOR PLAN Scale 1:500

1. Farmer’s Market 2. Green roof 3. Entertainment room 4.Classroom 5. Library 6. Disabled access unit


3RD FLOOR PLAN

4TH FLOOR PLAN

5TH FLOOR PLAN

6TH FLOOR PLAN

7TH FLOOR PLAN

8TH FLOOR PLAN

FLOOR PLANS Scale 1:500 Each box consists of 2 floors. Boxes overlop on each other and created large amount of roof gardens, building adorable outdoor public space in the neibourhood.

FLOOR PLANS Scale 1:500 Families are sharing communal kitchen on the center on their first floor and having their private living room. On the second floor are more private spaces like bedrooms.


UNIT PLANS SCALE 1:75

The space here is more potential to create some beautiful moments while people moving along the roof garden and corridors. Communal kichen is also another attractive space in the unit, combining people by its own existance and offer them a warm and sweet experience. The unit has a sliding wall and pivot door to fold and unfold the space inside of the family, give the refugee families more chance to grow, change and adpat themselves to the Postfordism probles.


SECTION A

SECTION B

SCALE 1:500

SCALE 1:500

ELEVATION

ELEVATION

SCALE 1:500

SCALE 1:500


NIGHT VIEW

A perspective section shows the night view of the condominium. Cut through the restaurant and private units.


VIA VERDE INTERVATION Course: Arch 292 Time: October 2016 Instructor: Adrian Blackwell Cooperator: Sonja Schweiger, Dhisana Castelino, Emily O’neil, Rajashree Iyer In this assignment we were asked to consider postfodism problems exists in modern housings. Wcculparunt, que et inverfe rorepud andignit vendam ad qui volorep taquatem di sum volorio ssendis desci unt, alicaerspel molor am endunt amendit, conecum volupit abo. Pis id que inctiurae perum sus nihilla ccuptatum am, quatAt litatiat audaest volorum fuga. Ide parit, que que voluptatus, ipsum consequ ibusam et qui verspicitem es ulpa qui aut ut ressunt, verit aut audis.

M

N

50m

N


N

On the ground floor the courtyard is divided into public and semipublic in order to provide residents with security while embracing the larger community. This diving building is a flexible public space for the residents which promotes community interaction. The public is welcomed into the community garden through the courtyard while the residents have access to a semiprivate green space hovering above the courtyard. This resident only space overlooks the public courtyard while the public garden overlooks the residential courtyard providing unity between the general public and the residents.

N

GROUND FLOOR PLANS

GROUND FLOOR PLAN 1:500

GROUND FLOOR PLAN 1:500


GROUND FLOOR PLANS In the redesigned units residents maintain the same amount of privately owned space however a portion of that space was moved outside the threshold making it semipublic. This promotes communication and interaction between residents because of the visual access they have to neighboring units. The columns provide a physical barrier without restricting auditory or visual connection between the exterior spaces. Sliding doors also provide a way for residents to change the configuration of the exterior spaces. For maximum privacy they can have their own section enclosed but if the partitions are open residents can walk freely into each other’s spaces.


2003 2006 2006

2003 2003

2006 2010

2010 2012

2010

2012

The New Housing MarketNew Housing New York Construction Start The New Housing MarketNew Housing New York Construction Start place Plan (NHNY) Design Ideas Competi(and get and financial assistant from Project Completed Thplace e NewPlan Housing Markethousing stotage in (and get (NHNY) (Target Design Ideas Competinancial from New Housing New York Construction Start tionand Via fi verde winsassistant the public ) Project Completed New york) (Target housing stotage place Planin tion Via verde wins theand public ) (NHNY) Design Ideas Competi- (and get financial assistant from

New york) (Target housing stotage in New york)

tion Via verde wins

2012 Project Completed

the public )

Co-op Units

Cost $31.963 million Provide 71 units

Co-op Units Cost $31.963 Co-opmillion Units

ProvideCost 71 units $31.963 million Provide 71 units

32%

Coop

68%

32% 32%

Middle IncomeRental 68%

Middle Income <80%-175% AMI Income Middle <$61,450-$134,400 <80%-175% AMI <$61,450-$134,400

The affordability is also an important aspect of the success of Via verde. Itâ&#x20AC;&#x2122;s a product of 2 competition, and gained public concern and assistant by the competition. It got fund from social and private sources to support its affordability. There are income limits to the eligibility of the building. 68% of the units are for rent and 32% units are for co-op. The mix income give Via Verde new definition to the community .

Rental

<80%-175% AMI Coop <$61,450-$134,400

Rental Coop

68%

Rental Units Cost $66.852 Rentalmillion Units

ProvideCost 151 $66.852 units million Provide 151 units

Homeless Homeless

Rental Units

Cost $66.852 million Provide 151 units R E N TA L U N I T F I A N C I A L S O U R C E S

Homeless

Targeted towards families that have: Experienced or are expeLow Income riencing homelessness <30%-60% AMI Low Income <$23,040-$46,080 <30%-60% AMI Monthly rent varys by <$23,040-$46,080

Targeted towards families that have: AMI(Average Median Experienced or are expe- families Targeted towards Monthly rentInvarys by riencing homelessness come) that have: AMI(Average Median InExperienced or are experiencing homelessness come)

Low Income

<30%-60% AMI R<$23,040-$46,080 E N TA L U N I T F I A N C I A L S O U R C E S

HDC First Mortgage

LIHC/SLIHC Equity

HDC Subsidy

HPD - MIRP - CAPITAL

HPD - MIRP - HOME

FHLB AHP

Phipps Loan (NYSERDA MPP)

Remediation Sources (TBD)

Deferred Developer Fee

HDC First Mortgage Monthly rent R Evarys N TA Lby U NLIHC/SLIHC I T F I A NEquity CIAL SOURCES HDC Subsidy Median In- HPD - MIRP - CAPITAL AMI(Average HDC First Mortgage LIHC/SLIHC Equity come) HPD - MIRP - HOME FHLB AHP

HDC Subsidy HPD - MIRP - CAPITAL Phipps Loan (NYSERDA MPP) Remediation Sources (TBD) HPD - MIRP - HOME FHLB AHP Deferred Developer Fee Phipps Loan (NYSERDA MPP) Remediation Sources (TBD) Deferred Developer Fee


ART ATMOSPHERE

CONTEMPORARY ART LIBRARY

The project locates on the Queen Street in the downtown Toronto, a busy place with a good art atmosphere. There are numerous galleries in the neighborhood. The library provides people a chance to undergraduate the contemporary art and the development of it.

STRUCTURE

The overall structure is whirly, but each storey is different. The interleaving platforms could enlarge the visual space and build more interactive spaces between floors. The platforms are designed around a grand hollowed book wall. The outside of the wall displays books arranged chronological and the inside of it provided a dark, cool space perfect for store archives. On the other side of the wall displays books as well, and provides a reading space next to a large glazing, which could see the beautiful view of the park next to the site.

Course: Arch 193 Time: April 2016 Instructor: Lola Shepperd Rhino, Vray for Rhino, Photoshop, Illustrator, Indesign

1st Floor

3rd Floor

2nd Floor

4th Floor


CHRONOLOGICAL ORDER The books are arranged chronologically. The top floor places books about ancient art, and second floor exhibits latest art book. There is a gallery on the ground floor, which means the art we are enjoying now. And there is an art studio in the basement, which means the art of future, or the art which is producing.


ARTISTâ&#x20AC;&#x2122;S HOUSE Time:December 2015 Instructor: Rick Agri


ELEVATIONS FRONT & BACK

SCALE 1:100

The project is design for an artist who need a place for both working and living. The site locates on a hill with gentle slope and faces the Grand River, Cambridge. It’s a really great natural environment. In order to protect the tranquility and beauty. So the main idea of the house is the harmony between architecture and nature.

SCALE 1:100

2ND FLOOR PLAN

1ST FLOOR PLAN

SCALE 1:100

ELEVATIONS LEFT & RIGHT

SCALE 1:100

Using the stacking block to maintain the volumes’ continuity and consistency, the overall shape of the house fits the curve of the topography, which made the volume merge itself with the natural environment. For the façade, the natural material wood is the best choice. There are courtyards arranged in the blank space between volumes, which provides communication between natural and people.


REVIT MODELING PROCESS I learned revit in winter 2017. This is one of my practice of my house project. The design was finished at that time and I have plans as the base of the modeling. It took me about 3 hours to build this house. And it is easy using wall, ceiling, windows as construction component. It is fast and efficient.


PROGRAM ANALY

THINCKENING THE EDGE LANDSCAPE DESIGN Course: Arch 292 Time: May 2017 Instructor: Jane Hutton Cooperator: Shivangy Sundarajan

PROGRAM ANALYSIS PROGRAM ANALYSIS

LAND & WATER RE LAND & WATER RELATIONSHIPS

75.5

76.0 77.6

75.5

76.0

78.7

78.7

1

77.6

LAND & WATER RELATIONSHIPS

N

0

N

2

0

750m

750m

1500m

1500m

3

N

THICKENING THE EDGE

0

N

REIMAGING ONTARIO PLACE by Tong Wu & Shivangy Sundarajan

0

375m

750m

Ontario Place has been reimagined in a new way, and in this project, the ideas about water education, Lake Ontario and its aquatic ecosystems have been explored. In order to gain a deeper understanding of the lake, we have modified the edge conditions of the Islands to create stronger programs in order for people to learn about Lake Ontario through their bodies. This is achieved by designing several pools that cantilever over the water, or in close proximity to the lake water, and this relationship varies from edge to edge. The goal was to enable humans to bathe and swim next to the fish and other aquatic wildlife that is present in the lake. Aquatic Habitat Torontoâ&#x20AC;&#x2122;s primary efforts involve improving the aquatic habitats on the Toronto Waterfront. In addition, many key organizations such as Fisheries & Oceans Canada and the Ministry of Natural Resources play an important role in Toronto Waterfront Aquatic Habitat Restoration Strategy (TWAHRS).

750m

1500m


DETAIL PLAN & SECTION (EDGE CONDITON 3)

MODEL PICTURES

SECTION

Ontario Place has been reimagined in a new way, and in this project, the ideas about water education, Lake Ontario and its aquatic ecosystems have been explored. In order to gain a deeper understanding of the lake, we have modified the edge conditions of the Islands to create stronger programs in order for people to learn about Lake Ontario through their bodies.

PLAN

DETAILS N 0

DETAIL PLAN & SECTION (EDGE CONDITION 1)

DETAIL PLAN & SECTION (EDGE CONDITON 2)

SECTION

PLAN

Elodea canadensis Submerged

DETAILS

N 0

125m

veronica Water throughly

Goatbread Moist Environment

125m


High Park

Canadian National Exhibition

Downtown Toronto

SITE STRATEGY THE EDGE

Toronto Island

Ontario Place

MODEL PICTURES

③ ②

① Humber Bay Park East

② Humber Bay Shore Park

③ Sunnyside

This is achieved by designing several pools that cantilever over the water, or in close proximity to the lake water, and this relationship varies from edge to edge. The goal was to enable humans to bathe and swim next to the fish and other aquatic wildlife that is present in the lake. Aquatic Habitat Toronto’s primary efforts involve improving the aquatic habitats on the Toronto Waterfront. In addition, many key organizations such as Fisheries & Oceans Canada and the Ministry of Natural Resources play an important role in Toronto Waterfront Aquatic Habitat Restoration Strategy (TWAHRS)


ZEN BRIDGE Course: Digital Fabrication Time: December 2016 Cooperator: Shivangy Sundarajan

MODEL PICTURES As a continuation to Project 1, to the Sri Sri Radha Shyamsundar Temple that Shivangy designed, and the bridge that Tong designed, we decided to combine both our ideas into Project 2. Therefore, for Project 2 we have chosen to design a bridge that spans over a region of the Yamuna River, that offers stellar and breathtaking views of Northern India. From afar, the Taj Mahal, monumental temples, and a beautiful Indian landscape can be viewed from the bridge. We combine our interests and develop a bridge for Project 2. So, we decided to continue with the same site, and concept of taking in breathtaking views, but instead preferred to design a beautiful bridge.


MODEL PICTURES We relied on Rhino to lay down the massing of the bridge within the river, and then decided to use grasshopper to prepare the laser cutting files to be used for fabricating the model. We implemented the methods of slicing for the site. From Project 1, we each implemented techniques of slicing and waffling respectively, through the use of grasshopper. Therefore, in Project 2, we further developed these skills and relied on grasshopper even more to fabricate the model of the bridge. In conclusion, the Yamuna Bridge is a pedestrian bridge with some of the best vantage points to view some of Indiaâ&#x20AC;&#x2122;s most beautiful monuments. endunt amendit, conecum volupit abo. Pis id que inctiurae perum sus nihillaccu.


RENDERING AND PROCESS As you can see in the series of screenshots that we have gathered from Rhino of our massing model, we have gone from a digital 3D model to computation in grasshopper. In grasshopper, we tried to analyze and decompose the 3D model into components that we could physically assemble and put together. Slicing the model seemed to be the most efficient way to generate laser cutting files to fabricate the bridge, so we went ahead and did that. The two images in the far right show the decomposed elements that would be used to fabricate the canopy or roof element of the bridge. The image on left-hand side in the bottom, shows the full 3D model with all the components.


SKETCHES As you will see on the this page, the bridge has a very curved form, and takes inspiration from many bridges done by Zaha Hadid. By designing some of the bridgeâ&#x20AC;&#x2122;s form with curves, such as the roof structure, and main support we felt that we could incorporate some Indian forms/motifs into the bridge.


BEEHIVE Housing Time: January 2015 Instructor: Lifen Cai

RENDERINGS I went to a construction site in China years ago and I was quite impressed by the rough condition the workers faced everyday. Workers had to live together and share a room which was merely 200 square feet with 4 or 5 people. They normally sleep on bund beds and had to get used to the dark, messy environment. Females often were the wives of the workers, but they could not have the privacy due to poverty, and should tolerate the awkward time with other strange. Some even faced sexual harassment from other single workers. As workers, their contributions to the development of China have been confirmed. However, nobody cares about their harsh condition in daily life.


ELEVATIONS & UNIT PLANS


TONG WU (226) 201 3565 t84wu@edu. uwaterloo.ca

Thank you for your time!

Tong Wu, University of Waterloo Architecture 2017  
Tong Wu, University of Waterloo Architecture 2017  
Advertisement