Page 1

Čitamo mi, u obitelji svi popis izabranih knjiga OŠ Bukovac 3.A RAZRED učiteljica Damira Črep Gavrilović 12/10/2012


Po uzoru na projekt „Čitamo mi, u obitelji svi“, koji se provodi na državnoj razini u više od stotinjak škola, OŠ Bukovac odlučila je napraviti svoj projekt na razini škole. U njega su uključeni 3.a i 3.b razred s učiteljicama Damirom Črep-Gavrilović i Ljiljanom Popović. Naš se projekt razlikuje po tome što knjige koje kruže razredom nisu nove, nego su iz školske knjižnice. Podjednako su zanimljive, edukativne i očuvane te su posebno izabrane one koje se ne čitaju često, a trebale bi. Ni ruksak nije nov iz dućana, već ga je donirao jedan od učenika i na njega se potpisao cijeli razred. I on je u odličnom stanju. Bilježnicu dojmova izradila je knjižničarka s puno ljubavi i pažnje. Iako je školski projekt nastao zbog nedostatka financijskih sredstava da sva tri razreda sudjeluju u onom na državnoj razini, jednako je kvalitetan i zanimljiv, te će se provesti na isti način. Također pokazuje učenicima da u knjižnici ima puno zanimljivih knjiga koje nisu lektira i poziva ih da otkriju što se sve u njoj skriva.


Zvonimir Balog: Bonton 1 i 2

Bonton je francuska riječ, a znači dobar ton ili dobar dojam. Ona ti, dakle, želi šapnuti kako da u raznim prilikama što bolje odzvanjaš, i kako da ostaviš dobar dojam. Kako da budeš drugima ugodan. Budu li drugi s tobom zadovoljni, i sam ćeš biti zadovoljan sobom.

Zadivljujuće tajne prirode

Jeste li kad maštali da putujete u svemir ili na dno oceana, istražujete gnijezdo kraljevskoga orla, pričate s dupinima ili se susrećete s pticom dodo? Od mikroskopski sitnih životinjica do tsunamija, od snježne pahuljice do umiranja zvijezde, knjiga Zadivljujuće tajne prirode otkrit će vam najdramatičnije trenutke i fenomene našeg planeta, a imat ćete osjećaj kao da se nalazite na mjestu događaja. Doznat ćete kako priroda stvara, prilagođava se i mijenja, otkriti evoluciju nevjerojatnih geoloških fenomena, diviti se genijalnosti prirodnih zakona po kojima svako biće na našem planetu ima svoje mjesto i savršeno igra svoju ulogu… Istodobno će se pred vašim očima izmjenjivati nevjerojatne priče iz života biljaka i životinja – zadivit će vas pčela koja pleše po zadanoj koreografiji, grbavi kit koji govori više jezika, neobična ljubav ribe klauna i morske anemone te još mnogo, mnogo toga. A više od 900 fotografija i ilustracija u boji omogućit će vam da zavirite iza kulisa svijeta u kojem živimo kao nikada do sada.


Sve o izumima

Kroz brojne ilustracije i jednostavna objašnjenja, ova zanimljiva i nadasve korisna knjiga otkrit će djeci male i velike izume koji su označili prekretnicu u povijesti čovječanstva. Bilo da se radi o transportu ili komunikaciji, medicini ili uporabnim predmetima u svakodnevnom životu, dijete će upamtiti niz korisnih informacija koje će mu na zabavan način objasniti tehničku evoluciju tijekom vremena.

Anto Gardaš: Izum profesora Leopolda

Izum o kojemu je riječ u ovom uzbudljivom romanu davnašnji je san brojnih znanstvenika, umjetnika, sanjara; zapravo svakog znatiželjnog i maštovitog čovjeka. Književnik Anto Gardaš ponudio nam je iluziju oživotvorenja tog sna, a kakav je bio izum profesora Leopolda, čemu je služio te u kakve je pustolovine odveo junake ovog fantastičnog romana saznat ćeš pažljivo čitajući. Kako bi se lakše uživio u fabulu romana i pozorno pratio sva zbivanja, savjetujemo ti da potražiš značenje sljedećih riječi: institut, atom, fizika, materija, energija, svemir, crne rupe. Značenje ostalih manje poznatih riječi pronaći ćeš na rubnicama knjige.


Diana Marion i Tajana Bašić: Danova slikovnica

Edukativna slikovnica za djecu napravljena je s puno ljubavi, posvećena jednom stvarnom Danu koji je spašen iz šinteraja zahvaljujući entuzijastima udruge Druga prilika. Uči kako se pravilno odnositi prema ljubimcima.

Jadranka Čunčić-Bandov: Šale, trice, zvrndalice

U ovoj knjizi igrokaza šaljive razgovore vode miševi, mačke, žabe i rode. Magarci, volići, jarci. Gljivice, tikvice pa i komarci. Djeco, zavirite u tu knjigu koja je napisana za vas. Pretvorite se u ove likove na čas. Igrajte se, glumite, ili samo čitajte na sav glas. (Tekst s korica knjige)


Saša Veronek-Germadnik: Svi stari hrvatski vladari

Dječak Filip vodi nas u knjizi kroz hrvatsku povijest (od dolaska Hrvata u naše krajeve pa do Domovinskog rata).

Gorg Blanc (urednik): Stvarajte i igrajte se reciklirajući

Ručni radovi za djecu. Zbirka knjiga različitih tehnika i ideja za izradu ručnih radova namijenjena djeci za zabavu uz učenje, razvijanje kreativnosti i rukovanje raznim materijalima i priborom. Puna zanimljivih i zabavnih ideja, nudi različite mogućnosti recikliranja raznog otpada koji se svakodnevno gomila u našim kućanstvima. Sve radove u ovoj zbirci brižljivo su osmislili odgojitelji u svakodnevnom radu s djecom u školama i vrtićima. Prikazani primjeri potiču maštu i interes u djece te im pomažu u otkrivanju mnogobrojnih mogućnosti izrade ručnih radova, koje uz malo truda mogu napraviti vlastitim rukama. Uzbudljivo stvaranje uz jednostavne upute nadahnut će spretnost i maštovitost vašeg djeteta.

CMOUS, 3.a  
CMOUS, 3.a  

Izabrane knjige u 3. a razredu OŠ Bukovac za projekt "Čitamo mi, u obitelji svi" na razini škole

Advertisement