Page 1


Kaksi päivää myöhemmin, 06.02.2018, Rahattomat Ry julkaisi lehtensä tuplajuhlanumeron, järjestyksessään kymmenennen ja samalla siis 2-vuotis numeron. Vuosi 2018, Rahattomien toiminnan kokonainen neljäs vuosi (Rahattomat ry perustettiin 2014 Joulukuussa kuten osassa 1 mainittin), lähenee loppuaan joten on jälleen isomman niin Rahattomien kuin yleistenkin tapahtumien vuosikatsauksen aika. Rahattomat sai vuoden 2017, eli lehden 9 ilmestymisen jälkeen, lopussa PAIKKO-verkolta (http://www.kyt.fi/paikko-hanke) tunnustuspalkinnon. Palkinnon perusteluissa sanottiin mm. ”Yhdistys on toiminnallaan osoittanut, kuinka pienikin toiminta voi saada aikaan suuria muutoksia yksilöiden elämässä”. Muuta mainittavaa ei 2017 lopussa tapahtunut. Tammikuussa kiristimme hieman heinäkuussa 2017 alkaneen projektimme aikataulua, sen olisi tarkoitus valmistua toukokuun 2018 loppuun mennessä. Tammikuun lopussa pidettiin Suomessa presidentinvaalit ja istuva presidentti Sauli Niinistö voitti jo ensimmäisellä kierroksella. Muutamia ministerisalkkuja kierrätettiin Eduskunnan voimasuhteiden muuttumisen takia. Soteuudistuksesta oli koko alkuvuoden kiistaa, mm. eräs henkilö oli vuoden 2017 lopussa kritisoinut koko systeemiä, mutta keväällä lievensi kantaansa. 04.02 tuli kuluneeksi kaksi vuotta Rahattomat ry:n verkkolehden ensimmäisen numeron ilmestymisestä.

Juhlanumeromme (kansi yllä) sisälsi mm. katsauksen kaikkiin ilmestyneisiin lehtiimme, ”Rahattomat-lehti 2 vuotta” - jutun. Teimme myös lukijoillemme kyselyn, jonka tulokset julkaistiin numerossa 11. Vastanneiden kesken arvoimme pari palkintoa. Lisäksi on mainittava, että lehtemme sai silloin historiansa neljännen taittajan, allekirjoittaneen. Haaveilimme myös lehtemme painattamisesta (tämä ei kuitenkaan vielä ole ajankohtaista). Helmikuussa avasimme nettiin toisen projektimme, ”Arjen aakkoset”-portaalin (ensimmäinen projektimme oli uudet kotisivumme, kuten ehkä muistatte (kts juttu numerosta 7)).


Vaikka se tuli jo julkiseksi, emme kuitenkaan pitäneet siitä vielä suurta meteliä, varsinkin kun materiaalia oli vielä niukasti. Helmikuussa pidetyistä talviolympialaisista Suomi sai kuusi mitalia, joista yksi kultainen. Hieman myöhemmin pidetyistä paralympialaisista saimme kolme mitalia, yhden kultaisen ja kaksi pronssia. Maaliskuussa saimme kaksi uutta työntekijää Samin ja Antin. Sami teki aluksi vain yhtä työpäivää viikossa. Antti taas on ennästään jo hieman tuttu, hän on meidän sarjakuvamme (ilmestynyt numeroissa 4/2016, 5/2016, 6, 11 ja 12 (alempana mainittava extranumero) tekijä. Sitten jouduimme vaihtamaan suunnittelemaamme portaalimme nimeä, koska ”googlattuamme” huomasimme että saman- tai melkein samannimisiä portaaleja on esim. oppilaitoksilla käytössä. Lopulta päädyimme ”Rahaton.Info”:on. Oltuaan pari viikkoa meillä, Sami päätti lisätä työpäivänsä kolmeen viikossa. Huhtikuun lopussa laitoimme enemmän sisältöä portaaliimme, mm Antti päätti kokeilla blogin kirjoittamista. Toukokuussa järjestetyissä Jääkiekon MM-kilpailuissa voiton vei ”rakas” länsinaapurimme Ruotsi. Suomi jäi tällä kertaa ilman mitalia, viidenneksi. Toukokuussa saimme uuden työntekijän, Teron. 30.05.2018 aloitimme portaalimme varsinaisen testauksen. Vaikka olimme varanneet aikaa testaukselle, varsin pian se kuitenkin virallisesti julkaistiin. Niinpä ennen juhannusta julkaisimme lehtemme historian ensimmäisen ”Extra”-numeron, jossa kerroimme portaalistamme ja siihen liittyneestä projektista (kts. myös edellinen vuosikatsaus numerosta 9 ja tämän jutun alkua). (Alla: Extranumeromme kansi)

Juttu käytännössä päätti ko. projektin, päätöskokous pidettiin kuitenkin vasta 10.07.2018. Olimme vuoden alussa laatineet epävirallisen aikataulun lehtiemme ilmestymiseen ja tavoitteena on julkaista lehteämme noin 4 kertaa vuodessa. Kuten mm. extralehtemme kansikuvasta huomaatte, Rahattomat ry sai uuden logon. Sen suunnitteli Jyväskylän Kristillisen koulun oppilas oppilastyönään. Hän teki meille myös uudet esitteet. Kiitos vielä kerran hänelle. Heinäkuussa Suomessa vieraili ja piti kokousta kahden suurvallan eli Yhdysvaltojen ja Venäjän presidentit. Heinäkuun loppupuolella ja elokuun alkupäivinä Suomessa koettiin ennätyksellisen pitkä hellejakso. Vaikka aurinko pääsikin paistamaan suoraan sisälle, kukaan ei kuitenkaan uupunut toimistolla, kiitos Arin tuomien tuulettimien. Heinäkuussa ratkesi myös vuoden kolmannen suurehkon kansainvälisen urheilutapahtuman, Jalkapallon MMkilpailun voittaja. Onnea Ranskalle voiton johdosta. Väittelyä siitä, mikä on suuri urheilutapahtuma, voidaan aina käydä, mutta päättyvän vuoden 4 (+1) kansainvälisesti suurinta olivat: Talviolympialaiset (ja paralympialaiset), Jääkiekon MM-kisat, Jalkapallon MM-kisat ja Yleisurheilun EM-kisat. Heinäkuussa Rahattomien väki kävi perinteisellä teatterikäynnillä Korpilahdella katsomassa näytelmää ”Sydänkohtauksia”. (Alla: Sydänkohtauksia - Juliste)


Tämä oli Rahattomien kolmas teatterivierailu Korpilahdelle, kiitos Korpilahden Teatterille vielä kerran. Pidempiä juttuja teatterista edellisessä numerossa. Sitten saimme uuden työntekijän, Jaakon. Melkein heti perään saimme vielä yhden työntekijän lisää, Petrin. Tämä aiheutti hieman järjestelyä pienessä toimistossamme. Yhden työntekijän päiviä muuteltiin alkuviikkoon ja uusin tekee loppuviikot. Nelivuotisen historiansa aikana Rahattomilla on ollut kaikkiaan 15 työntekijää, kaikki kuntoutettavassa työtoiminnassa. Yksi työntekijöistä oli tosin välillä palkattuna Jyväskylän Kaupungin toimesta ja sijoitettuna Rahattomiin. Hän palasi palkkauksensa jälkeen kuntoutettavaksi. Elokuussa pidetyistä yleisurheilun EM-kisoista, vuoden viimeisistä suurista arvokisoista, Suomi ei saanut yhtään mitalia. Elokuun alussa toiminnanjohtajamme sai idean uudesta projektista. Tähän ei kuitenkaan aluksi ”kiinnitetty” koko toimiston väkeä, vaan se annettiin pääsääntöisesti kahden työntekijän vastuulle. Emme kerro tässä vaiheessa projektista enempää. Lokakuun alussa päätti Jussi jättää meidät, toivotamme onnea jatkoon. Heti Jussin lähdettyä emme ottaneet uutta työntekijää tilalle. Tänä talvena säästämme ehkä hieman lämmityskuluissa, toimistolle nimittäin hankittiin ilmalämpöpumppu. Suomen 101. itsenäisyyspäivä, 06.12.2018 sujui tavanomaisissa merkeissä, valtakunnan ”kerma” juhli presidentinlinnassa, suurin osa omissa oloissaan ja vähäosaisimmat Hurstin ”juhlassa” (kts. lehden 9 pääkirjoitus ja vuosikatsaus 2017 niin ikään lehdestä nro 9). Jäämme odottamaan mitä vuosi 2019 tuo tullessaan Jatkuu vuoden 2019 lopussa? Tapio Lähteet: Toimiston ja maailman tapahtumat Kuvat: Pixabay, Rahattomien lehdet, rahattomien verkkosivut ja Korpilahden teatterin nettisivut.


Olen ollut tyytyväinen ja tekemistä minulla on riittänyt.

Rahattomat Joululehti 2018  
Rahattomat Joululehti 2018  
Advertisement