Page 1


Kokemusasiantuntija on kokemusasiantuntijakoulutuksen käynyt henkilö, jolla on omakohtaista kokemusta mielenterveys/päihdeongelmasta tai somaattisesta sairaudesta, jostakin muusta elämän vaikeudesta joko niitä sairastavana, toipuneena, palveluita käyttäneenä, omaisena tai läheisenä. Kokemusasiantuntijalla on kokemustietoa sairaudesta, sairastamisesta, hoidossa ja kuntoutuksessa olemisesta. Kokemusasiantuntija tietää, mikä häntä on auttanut, mitkä tekijät ovat vaikuttaneet hänen tai läheisensä toipumiseen. Hänellä on halu kehittää palveluita ja auttaa muita omalla kokemuksellaan. Kokemusasiantuntijat ovat mukana kehittämässä julkisia ja yksityisiä sosiaali- ja terveyspalveluita. Kokemusasiantuntijoilla on usein yhteyksiä sekä yhdistystoimintaan että hoito-, kuntoutus- ja sosiaalipalveluihin. Kokemusten hyödyntäminen edellyttää koulutusta, johon sisältyy teoreettista tietoa sekä erilaisissa tehtävissä vaadittavia valmiuksia ja taitoja. Kehittämistyö ja kokemusasiantuntijana toimiminen edellyttävät myös riittävän pitkälle edennyttä kuntoutumisprosessia, kykyä omien kokemusten reflektointiin sekä ammattilaisten kanssa tehtävään yhteistyöhön. Kokemusasiantuntijatoiminnalla on sekä taloudellista että yhteiskunnallista merkitystä. Toiminta edistää sairastumisen jälkeistä työhön palaamista ja ehkäisee syrjäytymistä. Kokemusasiantuntijana toimiminen voi olla myös pysyvä osa kuntoutujan arkea ja toimintakyvyn ylläpitämistä. Osa kokemusasiantuntijoista haluaa toimia erilaisissa kokemusasiantuntijatehtävissä siten, että sosiaaliturvaetuudet ovat heidän pääasiallinen ja pysyvä toimeentulomuotonsa.

Esim. eläkkeellä oleva kokemusasiantuntija voi toimia erilaisissa tehtävissä vointinsa ja jaksamisensa mukaan. Tällöin kokemusasiantuntijatehtävistä saadut ansiot ovat täydentävää tai lisätuloa. Lisäksi toiminta tuo sisältöä ja merkitystä ihmisen arkeen. (mukaellen Hietala ja Rissanen 2015 Opas kokemusasiantuntijatoiminnasta) Jyväskylän Kansalaisopisto järjestää Kokemusasiantuntijakoulutuksen 22.9.2018 – 23.3.2019 yhteistyössä Kokemustalo ry:n kanssa. Koulutukseen hakeminen viikolla 34 Kansalaisopiston kurssiesitteessä olevien ohjeiden mukaisesti. Kaikki hakijat haastatellaan viikoilla 35-36. Koulutuksen hinta 65,00 € joka maksetaan kahdessa erässä. Koulutukseen otetaan 18 opiskelijaa. Kokemustalo ry on perustettu syksyllä 2017. Yhdistyksen perustoimintaa on kokemusasian-tuntijuuden edistäminen ja kehittäminen, tunnetuksi tekeminen ja kokemusasiantuntijatehtävien välittäminen sekä kokemusasiantuntijakoulutusten järjestäminen. www.kokemustalo.fi https://www.facebook.com/kokemustalory/ toimisto@kokemustalo.fi 046 554 3365 ti ja pe klo 9-12


Vuodet kuluivat ja Saimi kasvoi. Saimi haaveili maailmanympärysmatkasta. Päättäväisesti tyttö säästi Olipa kerran vanha mummo nimeltä Saimi. Hän oli koko rahojaan ja heti koulunsa lopetettuaan Saimi pakkasi ikänsä haaveillut monista asioista – mutta ei ollut tehnyt reppunsa ja lähti matkaan. Siitä tuli ikimuistoinen reissu! ikinä mitään, toteuttaakseen unelmansa. Nyt hän oli Euroopassa hän näki Alppien vuoriston, Amerikassa vanha ja kurttuinen ja istui keinutuolissa katumassa niitä suuria kaupunkeja, Australiassa kenguruita ja Afrikassa kaikkia asioita, joita ei ollut tehnyt. Hän muisteli norsuja. Palattuaan matkalta Saimi kirjoitti reissusta elämäänsä, mutta se tuntui kovin tyhjältä. Aina hän oli kirjan ja siitä tuli menestys. aikonut tehdä jotakin, mutta se oli sitten vain jäänyt Aika kului ja lopulta Saimi oli vanha ja kurttuinen tekemättä. Joskus lapsena hän oli haaveillut, että mummo keinutuolissa. Mutta nyt hän ei istunut opettelisi uimaan – mutta ei ollut ikinä viitsinyt. katumassa kaikkia asioita, joita ei ollut tehnyt. Nyt Saimi Nuorena hän oli suunnitellut lähtevänsä maailmanympä- muisteli tyytyväisenä elämäänsä ja kaikkia niitä asioita rysmatkalle. Mutta ei hän sitäkään ollut sitten tullut joista oli haaveillut – ja jotka oli tehnyt. ”Kiitos, tehneeksi. haltiatar!” Saimi kuiskasi. Aikuisena Saimi oli haaveillut kirjoittavansa kirjan, Kenenkään ei pitäisi tyytyä vain haaveilemaan, vaan mutta ei ollut ikinä aloittanut. Saimi oli aina vain toteuttaa rohkeasti haaveensa! ajatellut, että kyllä minä sitten joskus, jonakin päivänä. Mutta päivät olivat vierineet, eikä se jokin päivä ollut Kirjoittanut Päivi Honkakoski ikinä tullut. Ja nyt oli jo liian myöhäistä, Saimi oli liian vanha ja heiveröinen enää toteuttamaan haaveitaan. Hän Lisää ilmaisia satuja: saattoi vain katua kaikkia niitä asioita, jotka hänellä oli www.satupalvelu.fi elämässään jäänyt tekemättä. Saimi huokaisi raskaasti ja sanoi: ”Jos saisin elää elämäni uudelleen, en vain haaveilisi, vaan toteuttaisin myös haaveeni! Jos olisin tehnyt jotakin, enkä vain olisi odotellut, minulla olisi nyt jotakin muisteltavaa! Kunpa olisin tehnyt jotakin haaveideni eteen.” Silloin hyvä haltiatar ilmestyi Saimin kiikkutuolin eteen ja sanoi: ”Muistakin sitten sanasi, ja tee haaveistasi totta!” Haltiatar heilautti taikasauvaansa ja samassa aika rullasi taaksepäin hurjaa vauhtia. Kaikki tyhjät ja toimettomat päivät Saimin elämästä kelautuivat takaisin, kuin elokuva, joka kulkee nopeutettuna takaperin. Ja yhtäkkiä Saimi oli lapsi taas ja katsoi, kun muut uivat rannalla. ”Minäkin haluan oppia uimaan!” Saimi sanoi. Ja nyt hän ei lisännyt: ”Jonakin päivänä”, vaan kipitti päättäväisesti veteen ja pyysi yhtä isoa tyttöä opettamaan. Ja niin Saimi oppi uimaan ja teki ensimmäisestä haaveestaan totta. Uiminen oli hauskaa ja uidessaan Saimi sai paljon hyviä ystäviä.


Kahvikakkuvuokaan Aineet: 3 munaa 2.5 dl sokeria 2 rkl vaniljasokeria 50 g voita 1 dl maitoa 3.5 dl vehnäjauhoja 2 tl leivinjauhetta n. 0.5 tl suolaa 1 sitruunan raastettu kuori n. 2 rkl sitruunan mehua Täyte: 2 dl tuoreita mansikoita 1 iso raparperin varsi 0.5 dl tomusokeria 1 rkl vehnäjauhoja

Ohje: Aloita täytteen valmistelulla. Pilko mansikat ja raparperit valmiiksi. Jätä kulhoon odottamaan. Voitele kahvikakkuvuoka. Laita uuni lämpiämään 175 asteeseen. Vatkaa munat ja sokerit kuohkeaksi, vaaleaksi vaahdoksi toisessa kulhossa. Sulata voi ja sekoita maito siihen. Lisää seos vaahtoon varovasti käännellen. Sekoita jauhoihin leivinjauhe sekä suola. Lisää jauhot siivilän läpi munavaahtoon ja kääntele nuolijalla sekaisin. Sekoita lopuksi joukkoon vielä sitruunan mehu sekä sitruunanraaste varovasti käännellen. Sekoita eri kulhossa olevien mansikoiden ja raparperien joukkoon tomusokeria ja vehnäjauhot. Sekoita ne vielä taikinan joukkoon varovasti käännellen. Kaada taikina vuokaan. Paista n. 50 minuuttia tai kunnes kakku on kokonaan kypsä. Testaa kypsyys ohuella tikulla. Mikäli tikkuun ei tartu raakaa taikinaa, on kakku kypsä. Anna jäähtyä muutama minuutti vuoassa ja kippaa sen jälkeen lautaselle. Pidä vuoka päällä vielä jonkin aikaa, niin kosteus ei pääse suotta haihtumaan. Jäähdytä kokonaan ennen syömistä.


Hi there, I’m Tero, soon-to-be 44 years old chap from Jyväskylä. I’ve been unemployed for some years now, and wanted to have a bit of activity for change. So, when I was asked to join Rahattomat for some rehabilitative work, I decided to give it a go. Glad I did, as the experience has been nice so far. Can’t really go much deeper yet, as I’ve been here only few days. The organisation is on a good cause and that’s a definite plus. The co-workers are good people, Nalle the dog included. Seems like hot summer days are ahead in Finland, our little office may just turn into a sauna. Fortunately Ari brought his air conditioner for our use. Speaking of heat, there may be no actual jungle here but Finnish bureaucracy certainly feels so at times – in that case, take a visit to our headquarters and we’ll see if we can help you with that (remember: we do NOT donate nor give out money). That’s about it for now, have a pleasant summer y’all! Greetings, Tero.

Rahattomat lehti 11  
Rahattomat lehti 11  
Advertisement