Page 1

Rafaela Albuquerque portfolio


rafaela.arch@gmail.com (00)41 787 575 108 Interlaken, Switzerland


about me Hello, my name is Rafaela Albuquerque and i’m a portuguese recently architecture graduated currently looking for a internship in your atelier. I’m a passionate designer with knowledge in multi-modeling and rendering softwares, as well as the production of 3D printed and laser cut models. The following portfolio is a selection of my architectural and design work as a student, composed by different features and typologies. The realization of these projects have allowed me to aply the skills i’ve learned during my studies, as well as to improve my ability to solve problems and adapt to different fields. In my Master Thesis, entitled The Backstage of OMA*AMO, I investigated the influences of collaborative work on the projectual evolution process of the well knowned studio OMA founded by Rem Koolhaas, realizing how collective relationships mutually benefit the not just architecture, but other disciplines.


Curriculum Vitae


Education

Activities/ workshops

2012 - 2015 Bachelor Degree in Architecture

2016 Participation,

Department of Architecture of Coimbra University of Coimbra (3 year degree)

2017 - 2019 Master Degree in Architecture Department of Architecture of Coimbra (2 year degree with final master thesis)

on the Exhibition ““Les universalistes. 50 ans d’architecture portugaise”, in Paris, with the realization of a 3D model.

2016 Participation, Workshop Rhinoceros

2017 Participation,

Languages

as voluntary in the III National Meeting of Arquitecture Students (ENEA).

Portuguese

2018 Participation,

native language

in the V Workshop RMB (Reuse of Modernist Building) in Coimbra.

English fluent speaking and writing

Spanish

2018 Realization,

beginner

of a Model for the Fornos de Algodres Sportive Association Museum (ADFA)

Computer skills

Personal competences

AutoCad ArchiCad Rhinoceros Sketch up Adobe Photoshop Adobe Indesign Adobe Illustrator Microsoft Word Microsoft Power Point

Teamwork and leadership skills: Flexible, positive and professional team attitude.

Autonomy and Organization Communication Artistic skills and competences: technical and graphic design; text editing; conceptual rendering; handmade models; creative sketching.

Car licence


Selected Works 01 Collective Housing

2

MultiFamily Building

02 Norton de Matos Primary School

14

EB1 Norton de Matos

03 Reinventing Aveiro: urban landscape for an articulated, cohesive and current urbanity Territory and Landscape

26


Typology: T1 and T3 Apartments Location: Coimbra, Portugal Status: Academic Project - 3ยบ Year Year: 2015 Tutor: Prof. Joรฃo Mendes Ribeiro

1


01 Collective Housing (MultiFamily Building)

2


3

Urban Plan


Housing Distribution Plan PROPOSAL As a social organism, the human being lives from the ex-

ings), social activities (commerce and services) and recrea-

periences he has with others, not only at home, but also in

tion activities.

the streets and public spaces that promote collective con-

Capable of functioning as a mechanism of urban and social

tact. Thus, having as its main objective to dissolve the rigid

restruturing, offering new ways of living, this project pro-

separation existing between the public and private aspects

posed the union of two distinct strands: on the one hand

that characterize the urban context nowadays, the proposed

the urban network composed of collective housing and on

intervention explores the ability of architecture to radiate

the other, the territorial context in which they are inserted,

social cohesion, creating spaces where nature and urbanism

intended to house equipment and infrastructures of public

come together and identify, through communion between

character.

housing (as in the case of courtyards common to two dwell-

4


Section AA

Section B B

NEIGHBORHOOD UNITS The housing module, consisting of a T1 and T3, where

On the other hand, and through its east oriented layout, all

both typologies are almost symmetrical, surpasses its sim-

dwellings overlook the river through the common court-

plicity by creating an interior mezzanine that gives them a

yards, allowing an accessible visual connection to all inhab-

wide open space character, allowing also the entrainment of

itants.

light. through the patio accessible by the upper floor.

5


Housing Complex 6


Legend: 01 - Living Room 02 - Kitchen 03 - Bathroom 04 - Room 05 - Work area 06 - Terrace 07 - Outdoor accesses 08 - Car parking

Second Floor Plan

Front Elevation 7


Ground Floor Plan

First Floor Plan 8


Interior Living Room

9


Interior Kitchen

10


11


Int.

Ext.

Frames Detail

Frames Detail

Legend: 1 - Capping 2 - Gravel 3 - Bituminous Membrane (20mm) 4 - ETIC’s Insulation System, composed of extruded polystyrene (40mm), plaster, fiber reinforced soaked in regularization and colored painting 5 - Concrete

6 - Roller Blind 7 - Roller blind metal track 8 - Double glass (4mm and 6mm) 9 - Pine Floor (22mm) 10 - Rock wool acoustic membrane (40mm) 11 - Balcony Glass Guard 12 - Concrete slab (35mm)

Balcony Detail

12


Typology: School Location: Coimbra, Portugal Status: Academic Project - 4ยบ Year Year: 2017 Tutor: Prof. Gonรงalo Canto Moniz

13


02 Norton de Matos Primary School (EB1 Norton de Matos)

14


Axonometric Site Plan SITE Embedded in the European project Reuse of Modernist Buildings (financed by Erasmus Plus), linked to the RMB Workshop which took place in Coimbra in February 2018, this project proposed an intervention in Bairro Norton de Matos, a neighborhood/ area of​​ the city of Coimbra built in the image of the 1940 De Groer’s plan, which sought to expand and consolidate urban fabric through a set of satellite neighborhoods. Located in the heart of the city of Coimbra, Bairro Norton de Matos is surrounded by basic community sup-

15

port structures and services. Terefore, this exercise aimed to intervene in the EB1 Norton de Matos school (a modern educational building, built in the 70’s) with the aim of adapting it to the current pedagogical potential and to promote a strong articulation with the city and the surrounding community, and as a way to transform the Norton de Matos neighborhood and its relationship with the sequencial urban areas.


Site Plan PROPOSAL From the urban point of view, having as one of the main project guidelines, the popular and collective character of the neighborhood, the main objective for this project was to reaffirm this community experience through the creation of public spaces that aim not not only complement the pedagogical activities of the school, but also enable a greater relationship and coexistence among all the inhabitants of the community. Thus, the program defined for this project included, be-

sides the rehabilitation of the school itself and the space currently used as a sports field, through the creation of new possibilities that facilitate its access and use (creation of a cover and a physical connection between the pavilion that allows sheltered circulation), as well as the elaboration of new buildings such as: a musical arts center, a garden center, a study center, a library and a new sports complex.

16


17

+1 Level Plan


Common Room

18


BB’

AA’

Legend: 1 - Entrance/ Reception

-1 Level Plan

2 - Mixed Use Room 3 - School Canteen 4 - Kitchen 5 - Cafe 6 - Workshop/ Support Rooms 7 - Auditorium 8 - Sports Hall 9 - WC/ Bath Rooms 10 - Classrooms 11 - Reprography 12 - Staff Room 13 - Teachers Lounge 14 - Teachers Room 15 - Administration 16 - Library

19

+ 2 Level Plan

CC’


Section AA’

Section BB’

Section CC’

20


Interior Corridor

21


Interior Classroom

22


+1 Level Classroom Building In the original project, the building had a long corridor that served 4 rooms on each floor of the building. Although well lit, the classrooms are small and do not meet the necessary conditions for the welfare of students. Thus, I chose to halve the number of rooms on each floor, leaving one room for each class (four rooms in total corresponding to the 1st, 2nd, 3rd and 4th years), which allowed a significant increase in the areas in question. In order to create more comfortable environments, not only in terms of physical space but also in shape, the proposal for these rooms is based on the Montessouri concept, according to which environments should be prepared for children, with elements proportional to their scale and allow the development of multiple activities simultaneously. Thus, 3 different moments can be distinFormal learning Teamworks Study and research area

23

Classroom plan

guished in each room, such as a space for formal learning of contents, a zone for conducting group work, and a designated area for research and technological use.


Legend: 1 - Concrete 2 - Brick 3 - Bituminous Membrane (2mm) 4 - Galvanized steel sandwich tile with 30mm of EPS 5 - Rail for lightweight concrete blocks 6 - Pre-fabricated lightweight concrete blocks (two faces of calcium silicate and EPS core) 7 - Smoothing layer 8 - Non-slip vinyl flooring (30mm) 9 - C - shaped metal profiles supporting the sandwiche tile 10 - Acoustic membrane 11 - Drywall boards (6mm) 12 - Painted plaster 13 - Steel sliding frame 14 - Double glazing (6 and 4 mm) 15 - C-profile support pins 16 - Concrete Foundation 17 - Drainage pipe 18 - Compacted ground

Concrete Brick Insulation

Wall Detail

Wall Detail scale 1: 6 24


Group Project Typology: Urbanism, Urban planning and design Location: Aveiro, Portugal Status: Academic Project - 5ยบ Year Year: 2018 Tutor: Prof. Joรฃo Paulo

25


03 Reinventing Aveiro: urban landscapes for an articulated, cohesive and current urbanity Territory and Landscape

26


Road network proposal

Bycicle path network proposal

27


2

Existing Buildings

Bicycle path

Proposed green spaces

Equipments

Streets

Existent green spaces

Housing

Water

Agricultural spaces

3

1

Aveiro’s Plan | General Proposal

Street Section

28


Photo montage - View 1

29

Photo montage - View 2


Photo montage - View 3 This intervention aimed to abolish the barrier that National Road 109 (EN109) represents in the territory of the city of Aveiro: the clear separation between the historic, consolidated city and the nascent city. After a careful and meticulous look at the reality of the urban fabric, maintaining as a principle the possibility of mobile crossing, the following strategic lines were drawn: 1. Declassification of the section of National Road 109 that crosses and divides the city in two parts, turning it into an urban street. By giving an urban character to this road, it is easy to cross either by motorized means or by means of smooth mobility; 2. Creation of new forms of connection between the different parishes, which appear in the urban fabric as loose points with no worthy connection between them; 3. Design of new green spaces, taking advantage and recovering the waterways now covered or hidden in the nascent area of the ​​ city.

30


Thank You

31

Profile for Rafaela Albuquerque

Architecture Portfolio  

Architecture Portfolio  

Advertisement