__MAIN_TEXT__
feature-image

Page 1

éves

a MAGYAR RÁDIÓ ÉNEKKARA

Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara Magyar Rádió Énekkara Magyar Rádió Gyermekkórusa

Koncertek

20 21

A Magyar Rádió M vészeti Együtteseinek koncertjei

20202021


A MAGYAR RÁDIÓ MŰVÉSZETI EGYÜTTESEINEK KONCERTJEI 2020–2021


TISZTELT KÖZÖNSÉGÜNK!

Devich Márton – MRME ügyvezető igazgató

|2020. augusztus|

A MAGYAR RÁDIÓ MŰVÉSZETI EGYÜTTESEINEK KONCERTJEI 2020–2021

Talán soha nem vártunk még annyira hangversenyévadot, mint most, hiszen a járvány miatt sokáig megfosztattunk az élő szimfonikus és énekkari koncertek közös élményétől. A Zeneakadémián, a Müpában, a Pesti Vigadóban vagy a Mátyás-templomban élvezni egy zenekar, egy szólista játékát, egy kórus énekét, a sok gyönyörű muzsikát, és együtt átélni a soha vissza nem térő zenei pillanatokat – ez az élmény semmilyen más módon nem pótolható. A Magyar Rádió Művészeti Együttesei és vezető karmestereink, Vásáry Tamás, Kovács János, Pad Zoltán és Dinyés Soma készen állnak, hogy végre kilépjenek a pódiumra és örömöt szerezzenek Önöknek. Hisszük, hogy hiányoztunk! Bízunk benne, hogy a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarának, Énekkarának és Gyermekkórusának rajongói is alig várják már, hogy újra hallhassák hangversenyeken a kedvenc együtteseiket. Ráadásul az idei szezonban is csodálatosan gazdag, rendkívül izgalmas és szép koncertprogramokat állítottunk össze! Vásáry Tamás Mozart-ciklust vezényel a Zeneakadémián, a Pesti Vigadóban négy koncerten elhangzik Liszt teljes Krisztus oratóriuma és Koronázási miséje az idén 70 éves fennállását ünneplő Énekkarunk közreműködésével. A Mátyás-templomban folytatjuk barokk utazásainkat. Bérleteinkben olyan külföldi sztárokkal találkozhatnak, mint Carlo Montanaro, Howard Williams, Lawrence Foster, Delyana Lazarova, Martin Haselböck, vagy José Cura, aki saját Te Deumát is bemutatja. Mások mellett vendégünk lesz Ránki Dezső, Vashegyi György, Vajda Gergely és Erdei Péter, és két virtuóz közönségkedvenc a Távol-Keletről, a koreai Kun-Woo Paik zongoraés az ifjú tajvani Yu-Chien Benny Cheng hegedűművész. Valljuk, hogy a zene felemel, megnyugtat, erőt ad, és tisztítja, felüdíti a lelket. Most minden koncerttermi élmény felértékelődik. Szeretettel várjuk Önöket hangversenyeinken! Tartsanak velünk!

3


4

KONCERTNAPTÁR


5 KONCERTNAPTÁR


n 2020. SZEPTEMBER 20. | vasárnap 16:00 | OLASZ KULTÚRINTÉZET

A Magyar Rádió Gyermekkórusának évadnyitó hangversenye Vezényel: Vargáné Körber Katalin és Dinyés Soma Közreműködik: Arany Zsuzsanna (zongora) Zártkörű előadás.

MAGYAR RÁDIÓ GYERMEKKÓRUSA

Magyar Rádió Gyermekkórusa

6


n 2020. SZEPTEMBER 22. | kedd 19:30 | ZENEAKADÉMIA NAGY TEREM

Vásáry Tamás Mozart-sorozata 1. Mozart: Lucio Silla – nyitány, K. 135 Mozart: Esz-dúr sinfonia concertante, K. 364 Mozart: Esz-dúr sinfonia concertante, K. 297b Mozart: Varázsfuvola – nyitány, K. 620 Vezényel: Vásáry Tamás Közreműködik a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara Igaz Andrea (hegedű), Máté Győző (brácsa), Soós Levente (oboa), Varga Gábor (klarinét), Pfujd Zsanett (fagott), Varga Zoltán (kürt)

VÁSÁRY MOZART BÉRLET

A fúvós szólistákat és hegedű-brácsa kettősét foglalkoztató két sinfonia concertante az 1778–1779-es évek Mozartját, a zenekari hangzás új lehetőségeit kutató 22-23 éves zeneszerzőt reprezentálják. A magánéleti válságoktól, tragédiáktól megedződött fiatalember rövidre szabott pályájának felénél jár, innen visszatekintve pedig különösen érdekes lehet egy pillantást vetni kamaszkori operájára, a Milánó számára írt Lucio Sillára. És vajon látszik-e már az út vége, a Szellem és a Fény Birodalma, melyet oly magától értődő egyszerűséggel álmodott zenévé a Varázsfuvolában? Jegyárak: 8.000 Ft / 7.000 Ft / 5.000 Ft / 3.500 Ft (diák- nyugdíjas kedvezmény: -20%)

Vásáry Tamás

7


n 2020. OK TÓBER 1. | csütörtök 19:30 | MÜPA – BARTÓK BÉLA NEMZETI HANGVERSENY TEREM

Hangexpó bérlet 1. „Nagy szerelmek, magányos hősök” Csajkovszkij: Rómeó és Júlia – nyitányfantázia R. Strauss: Don Quixote Saint-Saëns: Sámson és Delila – részletek Britten: Peter Grimes – részletek Vezényel: Kovács János Közreműködik a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara és Énekkara (karigazgató: Pad Zoltán) José Cura (ének), Máté Győző (brácsa), Amirás Árpád (cselló)

Máté Győző

Amirás Árpád

Az ismert történetek egyéni sors-tragédiákat rejtenek. Hőseink különböző utakon, de mindnyájan a végzetük felé sodródnak. A szerelem illúziója, ereje – vagy hatalma dönti le őket, és a végső órán magányos hősökké magasztosulnak. A búsképű lovag és a veronai fiatalok sorsa a zenekar muzsikáján keresztül jelenik meg, Peter Grimes és Sámson alakja pedig a mágikus erejű énekes-színész előadásában elevenedik meg a színpadon.

HANGEXPÓ BÉRLET

Jegyárak: 10.000 Ft / 8.000 Ft / 7.000 Ft / 6.000 Ft / 3.000 Ft (diák- nyugdíjas kedvezmény: -20%)

8


n 2020. OK TÓBER 9. | péntek 20:00 | MÁT YÁS-TEMPLOM

Sapszon bérlet 1. „Orosz est” Bortnyanszkij: Vospojte / Воспойте – Koncert, Nr. 8. Schnittke: Kóruskoncert Csajkovszkij: Szlava Ocu i Szinu / Слава Отцу и Сыну Csajkovszkij: Szvjatij Bozse, Szvjatij Krjepkij / Святый Боже, святый Крепкий

Csesznokov: Ne otverzsi menja / Не отвержи меня Csesznokov: Blagoszlovi Duse moja Goszpoda / Благослови душе моя Господа

Vezényel: Pad Zoltán Közreműködik a Magyar Rádió Énekkara Pásztor Sándor (basso profondo)

SAPSZON BÉRLET

Az est a pravoszláv liturgikus zene két évszázadának repertoárjából kínál keresztmetszetet. Igazi kuriózumként csendül fel az egyik első, orosz földön született, majd Itáliában is tevékenykedő zeneszerző, Dmitrij Sztyepanovics Bortnyanszkij (1751–1825) egyik műve. Csajkovszkij és a 20. század első évtizedében hallatlanul termékeny egyházzenei szerző, Csesznokov kompozíciói mellett, egy speciális, Bortnyanszkij nevéhez fűződő műfaj, a kórus-concerto modern változata hangzik el, Alfred Schnittke 1984–85-ben írt monumentális darabja, melyet sokan a 20. századi kórusirodalom egyik legjelentősebb mesterművének tekintenek. Jegyár: 2.500 Ft (diák és nyugdíjas kedvezmény: -20%) Magyar Rádió Énekkara

9


n 2020. OK TÓBER 19. | hétfő 19:30 | ZENEAKADÉMIA NAGY TEREM

Dohnányi bérlet 1. „Romantikus ösvényeken” Grieg: Peer Gynt – 1. és 2. szvit Bruch: e-moll kettősverseny klarinétra és brácsára, Op. 88 Franck: d-moll szimfónia Vezényel: Vajda Gergely Közreműködik a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara Szepesi János (klarinét), Máté Győző (brácsa)

DOHNÁNYI BÉRLET

Max Bruch időskori műve, az 1911-ben befejezett e-moll kettősverseny eredeti formájában talán még soha nem szólalt meg magyarországi koncertteremben. A darabot a szerző klarinétművész fiának, Max Felix Bruchnak írta, a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarát a zenei pályáját klarinétosként kezdő Vajda Gergely vezényli. A versenyművet keretező két népszerű alkotás, a Peer Gynt-szvitek és Franck rendkívül hatásos d-moll szimfóniája igazi közönségkedvenc. Utóbbi már az 1910-es években megjelent a budapesti koncertéletben, egyik első előadásával kapcsolatban egy kritikus viszont megjegyezte, hogy a szimfónia „nagyszerűségei ezúttal is a partitúrában maradtak”. Ezzel az eshetőséggel most biztosan nem kell számolni. Jegyárak: 6.000 Ft / 5.000 Ft / 4.000 Ft / 3.000 Ft (diák- nyugdíjas kedvezmény: -20%)

10

Vajda Gergely


n 2020. NOVEMBER 3. | kedd 19:30 | ZENEAKADÉMIA NAGY TEREM

Vásáry Tamás Mozart-sorozata 2. Mozart: g-moll szimfónia, K. 550 Mozart: Requiem, K. 626 Vezényel: Vásáry Tamás Közreműködik a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara és Énekkara (karigazgató: Pad Zoltán) Horti Lilla, Kertész Mónika, Varga Donát, Matias Tosi (ének) A legderűsebb hangvételű, legharmonikusabb Mozart-zenékben is szinte mindig felbukkan egy sötétebb árnyalat, egy elsuhanó ártó szellem, egy komorabb és drámaibb zenei gesztus, igen beszédes, hogy már kamaszkori műveiben is milyen gyakran pillant a lélek legmélyebb régióiba. Mintha csak kacérkodna a fenyegetettség érzésével. A „nagy” g-moll szimfónia és a Requiem viszont nem csak egy futó pillantást vet a lélek homályba rejtőzködő vidékeire, egyenesen beutazza azt. Nem véletlen, hogy a Mozart utáni romantikus korszak mennyire rajongott ezekért a „hátborzongató” útirajzokért.

VÁSÁRY MOZART BÉRLET

Jegyárak: 8.000 Ft / 7.000 Ft / 5.000 Ft / 3.500 Ft (diák- nyugdíjas kedvezmény: -20%)

Vásáry Tamás

11


n 2020. NOVEMBER 14. | szombat 19:30 | MÜPA – BARTÓK BÉLA NEMZETI HANGVERSENY TEREM

Hangexpó bérlet 2. „Dicsőítő ének” Schubert: 5. szimfónia, B-dúr, D. 485 Mendelssohn: 2. szimfónia, B-dúr, „Lobgesang”, Op. 52 Vezényel: Carlo Montanaro Közreműködik a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara és Énekkara (karigazgató: Pad Zoltán) Molnár Ágnes, Schöck Atala, Fekete Attila (ének) Napjaink koncertgyakorlata a Lobgesang szimfóniát a Skót, az Olasz és a Reformáció melléknevet viselő szimfóniák árnyékában tartja, holott a 19. században az egyik legnépszerűbb Mendelssohn-kompozíciónak számított. A kantáta-szimfónia ősbemutatóján, 1840ben ötszáz főből álló együttes, szólisták, zenekar és kórus állt a zeneszerző rendelkezésére, így a lipcsei Tamás-templomban összegyűlt közönséget bizonyosan megérintették a mű kivételes dimenziói és ünnepélyes hangvétele: az ünneplésre pedig jó okuk volt, hiszen ekkor emlékeztek meg a könyvnyomtatás feltalálásának 400. évfordulójáról.

HANGEXPÓ BÉRLET

Jegyárak: 10.000 Ft / 8.000 Ft / 7.000 Ft / 6.000 Ft / 3.000 Ft (diák- nyugdíjas kedvezmény: -20%) Carlo Montanaro

12


n 2020. NOVEMBER 20. | péntek 20:00 | MÁT YÁS-TEMPLOM

Barokk utazások 1. „Párizs, 1670, 1688, XIV. Lajos udvara” Marc-Antoine Charpentier: Magnificat, H. 74 Marc-Antoine Charpentier: Te Deum, H. 146 Vezényel: Dinyés Soma Közreműködik a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara, Énekkara (karigazgató: Pad Zoltán) és Gyermekkórusa Kalafszky Adriána, Ducza Nóra, Gál József, Megyesi Zoltán, Tomáš Šelc (ének)

BAROKK UTAZÁSOK BÉRLET

Marc-Antoine Charpentier a 17. századi francia zene egyik legnagyobb alakja volt, egyházzenei életműve egészen kivételes. Te Deum megzenésítéseiből négy maradt fenn, s talán az egyik legismertebb a D-dúr hangnemű, szólistákra, kórusra és hangszeres kíséretre írt kompozíció, melyet azon az ünnepségen is előadtak, melyet az egyesített angol-skót-holland-német seregek felett aratott francia győzelemről emlékeztek meg. Persze a mai hallgatóság számára a darab egyik részlete, a zenekari prelúdium máshonnan ismerős: éveken át a nemzetközi rádió- és televízióközvetítések szignálja volt. Jegyár: 3.000 Ft (diák- nyugdíjas kedvezmény: -20%) Dinyés Soma

13


n 2020. NOVEMBER 27. | péntek 19:30 | ZENEAKADÉMIA NAGY TEREM

Dohnányi bérlet 2. „Cherchez la femme” Bizet: Az arles-i lány – 1. és 2. szvit Berlioz: Fantasztikus szimfónia Vezényel: Lawrence Foster Közreműködik a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara A középkelet-európai gyökerekkel rendelkező, de már Amerikában született és nevelkedett Lawrence Foster karmesteri pályájának fontos fordulata kapcsolódik Bartók Béla zenéjéhez. Egy interjúban mesélte el, hogy amikor Tanglewoodban tanult, „Bartók Concertójának előadásáért nekem ítélték a Koussevitzky-díjat. Koussevitzky özvegyének jóvoltából kézbe is vehettem a kéziratos partitúrát, és Bartók nagyon nagy szerelmem maradt, rengetegszer vezényeltem a műveit.”. A Budapesten több ízben vendégkarmesterkedő Foster nemcsak Bartók, hanem Kodály, Ligeti és Kurtág zenéjével is szoros kapcsolatban áll és erős szálak fűzik Franciaországhoz, illetve a francia zenéhez is, vezette a Montpellier-i Nemzeti Szimfonikus Zenekart, 2012-ben pedig a Marseilles-i Opera főzeneigazgatójává nevezték ki. DOHNÁNYI BÉRLET

Jegyárak: 6.000 Ft / 5.000 Ft / 4.000 Ft / 3.000 Ft (diák- nyugdíjas kedvezmény: -20%) Lawrence Foster

14


n 2020. DECEMBER 4. | péntek 20:00 | MÁT YÁS-TEMPLOM

Sapszon bérlet 2. „Jacobus Gallus és 20–21. századi követői” Jacobus Gallus: Pater noster Arvo Pärt: Magnificat Rachmaninov: Bogoroditse Djevo / Богородице Дево Praetorius/Sandström: Es ist ein Ros entsprungen Jacobus Gallus: O magnum mysterium Morten Lauridsen: O magnum mysterium Andrej Makor: O magnum mysterium Jacobus Gallus: Myrabile mysterium Jacobus Gallus: Ave Maria Tine Bec: Ave maris stella Trond Kverno: Ave maris stella Ambrož Čopi: Ave maris stella Damijan Močnik: Alma redemptoris

A Sapszon-bérlet második estjén a világhírű szlovén karnagy, Martina Batič vezényli a Magyar Rádió Énekkarát. A nagyszerű muzsikus a Ljubljanai Zeneakadémián és a Müncheni Színművészeti és Zeneművészeti Egyetemen tanult. Visszatérve hazájába olyan kiemelkedő együttesek, intézmények vezetője volt, mint a Szlovén Nemzeti Operaház Kórusa vagy a Szlovén Filharmonikusok Kórusa. Nemzetközi pályájára döntő hatást gyakorolt az Eric Ericson Díj elnyerése, mely egy sor vendégkarmesteri megbízást eredményezett,

Martina Batič

dirigálta többek között a Dán Rádiókórust, a Dán Énekegyüttest, több német énekkart (Deutsche Kammerchor, BR Chor, MDR Chor, SWR Chor, ChorwerkRuhr) és rendszeresen fellépett a Svéd Rádiókórus, az Eric Ericson Kamarakórus, a RIAS Kamarakórus és a Holland Rádiókórus hangversenyein.

SAPSZON BÉRLET

Vezényel: Martina Batič Közreműködik a Magyar Rádió Énekkara (karigazgató: Pad Zoltán)

Jegyár: 2.500 Ft (diák- nyugdíjas kedvezmény: -20%)

15


n 2020. DECEMBER 8. | kedd 19:30 | PESTI VIGADÓ

A Magyar Rádió Énekkarának jubileumi Liszt-ciklusa 1. Liszt: Krisztus – Első rész – Karácsonyi oratórium Vezényel: Strausz Kálmán Közreműködik a Magyar Rádió Énekkara (karigazgató: Pad Zoltán) és Szimfonikus Zenekara Fodor Beatrix, Szerekován János (ének)

JUBILEUMI LISZT-CIKLUS

A fiatal Liszt már 1834-ben határozott véleményt fogalmazott meg a jövő egyházzenéjével kapcsolatban. „Mint egykor, sőt, még inkább, a zenének egyre erőteljesebben a Nép és az Isten felé kell fordulnia, az egyiket a másik felé kell közvetítenie, tegye jobbá, nemesebbé, vigasztalja meg az embereket, áldja és dicsőítse az Istent. Ahhoz, hogy ezt elérjük, új zenét kell alkotnunk. Legyen ez a zene lényegét tekintve vallásos, erőteljes és hatásos, e zene, amelyet jobb kifejezés híján ’humanitáriusnak’ nevezhetünk el, kolosszális arányokban egyesíti majd a Színházat és a Templomot. Egyszerre lesz drámai és áhítatos, pompás és egyszerű, patetikus és ünnepélyes, tüzes és féktelen, viharos és nyugodt, derűs és gyöngéd.” A három évtizeddel később befejezett Krisztus oratóriumban Liszt e régi törekvését megalkuvások nélkül tudta megvalósítani. A Magyar Rádió Énekkara jubileumi Liszt-ciklusának tételeit az aktuális időszakokra (Karácsony, Vízkereszt, Húsvét) időzítettük, és a hangversenyek vezénylésére a kórus korábbi vezető karnagyait kértük föl. Strausz Kálmán 1992 és 2008 között irányította a Magyar Rádió Énekkarát. Jegyár: 3.000 Ft (diák- nyugdíjas kedvezmény: -20%) Strausz Kálmán

16


n 2020. DECEMBER 12. | szombat 16:00 | BUDAPEST MUSIC CENTER

A Magyar Rádió Gyermekkórusának adventi hangversenye A Magyar Rádió Gyermekkórusának Palánták Kórusa és az Ifjúsági Vegyeskar mutatkozik be hangszeres szólistákkal. Vezényel: Vargáné Körber Katalin, Walter Judit és Dinyés Soma Közreműködik: Arany Zsuzsanna (zongora) Jegyár: 1.000 Ft

MAGYAR RÁDIÓ GYERMEKKÓRUSA

Magyar Rádió Gyermekkórusa

17


n 2020. DECEMBER 15. | kedd 19:30 | MÜPA – BARTÓK BÉLA NEMZETI HANGVERSENY TEREM

Hangexpó bérlet 3. Händel: Messiás HWV 56 Vezényel: Howard Williams Közreműködik a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara és Énekkara (karigazgató: Pad Zoltán) Kovács Ágnes, Balogh Eszter, Megyesi Zoltán, Kovács István (ének) A Messiás-oratórium 1742-ben csendült fel első ízben, Dublinban, egy árvaház javára rendezett jótékonysági hangversenyen. Egy évvel később – szintén jótékonysági céllal – Händel bemutatta a londoni közönség előtt is. Innentől kezdve a Messiás – a zeneszerző életében harmincnál is többször adták elő – a karitász jegyében került műsorra. Händel halála után pedig a komponistára való ceremoniális emlékezés funkcióját is betöltötte. A mű első része a Krisztus előtti időkről és a Megváltó születéséről, a második a szenvedéstörténetről szól. A harmadik rész elmélkedés. Az oratórium meghatározó karakterét a kórusok határozzák meg. Jegyárak: 10.000 Ft / 8.000 Ft / 7.000 Ft / 6.000 Ft / 3.000 Ft (diák- nyugdíjas kedvezmény: -20%) HANGEXPÓ BÉRLET

Howard Williams

18


n 2020. DECEMBER 20. | vasárnap 19:30 | KORTÁRS ZENEI KONCERTEK

OLASZ KULTÚRINTÉZET

Kortárs zenei koncertek 1. Malek Miklós ünnepi szerzői estje Quo vadis Valse triste Harsonaverseny Scherzo Hegedűverseny A Dunánál Karácsonyi ének Vezényel: Malek Miklós Közreműködik a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara és Énekkara (karigazgató: Pad Zoltán) Amirás Árpád (gordonka), Káip Róbert (harsona), Oláh Vilmos (hegedű), Malek Andrea (ének) Jegyár: 2.000 Ft (diák- nyugdíjas kedvezmény: -20%)

MAGYAR RÁDIÓ GYERMEKKÓRUSA

Malek Miklós

n 2020. DECEMBER 22. | kedd 18:00 | ZENEAKADÉMIA NAGY TEREM

A Magyar Rádió Gyermekkórusának karácsonyi hangversenye A Magyar Rádió Gyermekkórusának karácsonyi műsora felöleli több évszázad gyönyörű kórusmuzsikáját, a gregorián adventi himnusztól kezdve Jacobus Gallus és Heinrich Finck motettáin keresztül a nagy klasszikusok, Kodály és Bartók művein át napjaink szerzőinek műveivel zárva a sort. Fellép továbbá a Palánták Kórusa is a minden évben várva-várt betlehemesükkel és önálló műsorukkal. Vezényel: Vargáné Körber Katalin és Dinyés Soma Közreműködik: Arany Zsuzsanna (zongora) Jegyárak: 3.000 Ft / 2.500 Ft / 2.000 Ft / 1.500 Ft

Magyar Rádió Gyermekkórusa

19


n 2021. JANUÁR 9. | szombat 19:30 | ZENEAKADÉMIA NAGY TEREM

Vásáry Tamás Mozart-sorozata 3. Mozart: g-moll szimfónia, K. 183 Mozart: D-dúr „Postakürt” szerenád, K. 320 Mozart: C-dúr „Jupiter” szimfónia, K. 551 Vezényel: Vásáry Tamás Közreműködik a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara Bizonyosan nem voltak Mozart előtt sem ismeretlenek azok a szimfóniák, melyek kísérletet tettek a fúgatechnika és a szimfonikus nyelv összekapcsolására. Úgy tűnik azonban, hogy ezeket a korai példákat örökre elhomályosította Mozart Jupiter-szimfóniája, melyet már a 18. század végén is egyedülálló csodaként emlegettek. A „kis” g-moll szimfónia is az életmű unikális jelensége, sőt, a népszerű Mozart-filmnek köszönhetően már-már egyfajta zeneszerzői névjegynek is számít. S ha már különlegesség: a nagyszabású, héttételes, rendkívül gazdagon hangszerelt Postakürt-szerenád Mozart egyik legambiciózusabb partitúrája a salzburgi időkből.

VÁSÁRY MOZART BÉRLET

Jegyárak: 8.000 Ft / 7.000 Ft / 5.000 Ft / 3.500 Ft (diák- nyugdíjas kedvezmény: -20%)

20

Vásáry Tamás


n 2021. JANUÁR 16. | szombat 19:30 | MÜPA – BARTÓK BÉLA NEMZETI HANGVERSENY TEREM

Hangexpó bérlet 4. „Liszt látomásai” Liszt: Dante szimfónia, S. 109 Liszt: Két jelenet Lenau Faustjából, S. 110 Liszt: A strasbourgi katedrális harangjai, S. 6 Vezényel: Martin Haselböck Közreműködik a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara és Énekkara (karigazgató: Pad Zoltán) Kálmándy Mihály (ének)

HANGEXPÓ BÉRLET

A közelmúltban Martin Haselböck egy rendkívül inspiráló vállalkozással hívta fel magára a nemzetközi zenei élet és a Liszt-rajongók figyelmét: Liszt szimfonikus költeményeit Liszt korabeli hangszereken vette fel, ezáltal a darabok teljesen új színekben születtek újjá. A Liszt Ferenc Társaság 2011-ben és 2012-ben hanglemeznagydíjjal ismerte el Haselböck CD-sorozatát, mely új szempontokkal gazdagította Liszt zenekari kompozícióinak értelmezését. Rendkívül értékes tapasztalatait igyekszik megosztani modern hangszereken játszó szimfonikus együttesekkel, soron következő budapesti koncertjét így nemcsak a közönség, hanem a Rádiózenekar muzsikusai is fokozottabb izgalommal várják. Jegyárak: 10.000 Ft / 8.000 Ft / 7.000 Ft / 6.000 Ft / 3.000 Ft (diák- nyugdíjas kedvezmény: -20%)

Martin Haselböck

21


n 2021. JANUÁR 20. | szerda 19:30 | PESTI VIGADÓ

A Magyar Rádió Énekkarának jubileumi Liszt-ciklusa 2. Liszt: Krisztus – Második rész – Vízkereszt után Vezényel: Somos Csaba Közreműködik a Magyar Rádió Énekkara (karigazgató: Pad Zoltán) és Szimfonikus Zenekara Fodor Beatrix, Szántó Andrea, Szerekován János, Rezsnyák Róbert, Hámori Szabolcs (ének)

JUBILEUMI LISZT-CIKLUS

A zenetörténész, Liszt-kutató, a Zeneakadémia könyvtárának legendás vezetője, Prahács Margit az 1930-as években így írt Liszt egyik legfőbb művéről: „A hatalmas »Krisztus« oratóriumban nyilvánul meg legteljesebben Liszt emberi és művészi nagyságának igazi titka: a legmagasabb eszményeknek őszinte szenvedélye, a tökéletesebb, teljesebb lét után való sóvárgása. Ebben a műben úgy áll előttünk Liszt, mint ahogy a romantikus zenei szemlélet a művészt tekintette. »A művész – írja ehhez mérten egy helyen Liszt – a paphoz hasonlóan az emberiség, a nép vezetője, aki mindenütt szent tüzeket, nemes érzéseket és fenséges lelkesedést gyújt s a Szépség formájában az Istenség után való vágyódásunkat kelti fel. Az emberi méltóság, tehát egy magasabb Eszme megszemélyesítője, ebben áll egyedül önérzetének jogosultsága.«” A koncert karnagya Somos Csaba, aki 2009 és 2013 között töltötte be a vezető karnagyi pozíciót. Jegyár: 3.000 Ft (diák- nyugdíjas kedvezmény: -20%)

22

Somos Csaba


n 2021. JANUÁR 27. | szerda 19:30 | ZENEAKADÉMIA NAGY TEREM

Dohnányi bérlet 3. „Szomorú dalok szimfóniája” M. Górecki: 3. szimfónia (Szomorú dalok szimfóniája) Verdi: Quattro pezzi sacri – Ave Maria – Stabat Mater José Cura: Te Deum Vezényel: José Cura Közreműködik a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara, Énekkara (karigazgató: Pad Zoltán) és Gyermekkórusa (vezető karnagy: Dinyés Soma) Pasztircsák Polina (ének)

Jegyárak: 6.000 Ft / 5.000 Ft / 4.000 Ft / 3.000 Ft (diák- nyugdíjas kedvezmény: -20%)

DOHNÁNYI BÉRLET

„Nem a vallás indít meg, hanem a spiritualitás” – nyilatkozta José Cura nemrégiben, amikor olyan szakrális tematikájú darabjairól kérdezték, mint a Magnificat vagy az Ecce homo. Úgy tűnik, hogy a transzcendencia, az Isten-élmény kérdése nemcsak zeneszerzőként, hanem karmesterként is általánosabb síkon foglalkoztatja, budapesti koncertjén Górecki híres 3. szimfóniáját és Verdi két olyan művét vezényli, mely túlmutat a liturgia keretein vagy a vallás tételes tanításain. Utóbbi mester Stabat Materét egy 19–20. századi angol zeneszerző-zenetörténész, Donald Francis Tovey az itáliai reneszánsz egyik legnagyobb komponistája, Palestrina hasonló darabjához mérte: „a harmónia világának legtisztább felhőtájképe, melyen még a madarak röpte sem mutatja a hatalmas látvány méreteit”. José Cura

23


n 2021. FEBRUÁR 22. | hétfő 19:30 | ZENEAKADÉMIA NAGY TEREM

Dohnányi bérlet 4. „Antik történetek” Debussy: Egy faun délutánja Ravel: G-dúr zongoraverseny Ravel: Daphnis és Chloé – balettzene

DOHNÁNYI BÉRLET

Fotó: Csibi Szilvia, Müpa

Vezényel: Kovács János Közreműködik a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara és Énekkara (karigazgató: Pad Zoltán) Ránki Dezső (zongora)

Ránki Dezső

24

Debussy korszakos remekműve, az Egy faun délutánja kétszer okozott meglepetést. Előbb a bemutató közönségét hozta zavarba, majd közel két évtizeddel később, 1912-ben, amikor Vaclav Nyizsinszkij koreográfiát tervezett hozzá. Párizs színházkedvelő közönsége két szenvedélyesen vitázó táborra szakadt, és még olyan nagytekintélyű művészek is megszólaltak, mint Auguste Rodin, korának legelismertebb szobrásza: „művészi formát és stílust a húszéves Nyizsinszkijtől lehet tanulni”. Talán kevesen tudják, hogy Debussy zenekari darabja egy magyar szobrászt is rabul ejtett, Telcs Edét. A francia mester muzsikájának inspirációját őrzi néhány domborműve, melyeket ma a Zeneakadémián csodálhatunk meg. Az antikvitás jegyében fogant tánczene, Ravel egyetlen balettje, a Daphnis és Chloé zárja az estet, előtte pedig Ránki Dezső szólójával a G-dúr zongoraverseny hangzik el. Jegyárak: 6.000 Ft / 5.000 Ft / 4.000 Ft / 3.000 Ft (diák- nyugdíjas kedvezmény: -20%)


n 2021. FEBRUÁR 26. | péntek 20:00 | MÁT YÁS-TEMPLOM

Barokk utazások 2. „Róma, 1707, Händel Rómában” Händel: Nisi Dominus Händel: Salve Regina Händel: Dixit Dominus Vezényel: Václav Luks Közreműködik: a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara és Énekkara (karigazgató: Pad Zoltán) Ducza Nóra, Ballabás Alíz, Gavodi Zoltán, Csapó József, Najbauer Lóránt (ének)

BAROKK UTAZÁSOK BÉRLET

1707 júliusában, a római Santa Maria in Montesanto templomban három Händel-kompozíció hangozott el. Július 13-án a Nisi Dominus, 16-án a Dixit Dominus, majd 19-én a Salve Regina. A koncertek létrejöttét a befolyásos Colonna család támogatta. E három mű Händel különösen termékeny itáliai éveinek kimagasló egyházzenei munkája közé tartozik, némelyikből évek múltán is szívesen vett át hosszabb-rövidebb részleteket. A Dixit Dominus zsoltár-megzenésítés anyagai például nem kevesebb, mint tíz később komponált műben bukkannak fel. A római templomok zenei pompájáról sokat elárul, hogy például a Nisi Dominus zsoltárkompozícióban Händel kettős kórust és kettős vonószenekart írt elő, ami az ő esetében ritkaságnak számított. Jegyár: 3.000 Ft (diák- nyugdíjas kedvezmény: -20%)

Václav Luks

25


n 2021. MÁRCIUS 4. | csütörtök 19:30 | MÜPA – BARTÓK BÉLA NEMZETI HANGVERSENY TEREM

Hangexpó bérlet 5. „José Cura orosz estje” Muszorgszkij-Rimszkij-Korszakov-Borogyin-Kjui: Mlada szvit Muszorgszkij-Ravel: Egy kiállítás képei Rachmaninov: 2. szimfónia, e-moll, Op. 27 Vezényel: José Cura Közreműködik a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara Rachmaninov egyik legjelentősebb zenekari műve, a 2. szimfónia és Ravel különösen népszerű hangszerelése (Egy kiállítás képei) mellett José Cura koncertjén egy igazi ritkaság hangzik el. 1872ben a pétervári Mariinszkij Színház igazgatójának az az ötlete támadt, hogy négy zeneszerzőt kér fel egy balett-opera megírására, Cézar Kjuit, Muszorgszkijt, Borogyint és Rimszkij-Korszakovot. Kjui megkomponálta a négyfelvonásos darab első felvonását, a többiek viszont csak részben készültek el, így a bemutató elmaradt. A megírt tételek zenéje részben régebbi darabokból származtak, de arra is van példa, hogy a Mladához komponált zene később egy másik műben találta meg végső helyét. A koncerten felhangzó szvit a Mlada eredeti – és minden bizonnyal sokunk számára ismeretlen – tételeiből áll össze. HANGEXPÓ BÉRLET

José Cura

26

Jegyárak: 10.000 Ft / 8.000 Ft / 7.000 Ft / 6.000 Ft / 3.000 Ft (diák- nyugdíjas kedvezmény: -20%)


n 2021. MÁRCIUS 11. | csütörtök 19:30 |

Kortárs zenei koncertek 2. Antal Mária: Az áramlat Dubrovay László: Concerto for Percussion and Orchestra Szentpáli Roland: La Follia

KORTÁRS ZENEI KONCERTEK

MR 6-OS STÚDIÓ

Vezényel: Kovács László Közreműködik a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara Varga Zoltán Mihály (ütőhangszerek) Jegyár: 1.500 Ft (diák- nyugdíjas kedvezmény: -20%)

n 2021. MÁRCIUS 12. | péntek 20:00 | MÁT YÁS-TEMPLOM

Sapszon bérlet 3. „O sacrum convivium” P. Villette: Hymn à la Vierge M. Duruflé: 4 motets sur des themes grégoriennes F. Poulenc: G-dúr mise J. Alain: Premiere Fantasie P. Villette: O sacrum convivium Kodály: Missa Brevis

A kiváló holland karnagy, Peter Dijkstra neve nem ismeretlen a hazai közönség előtt, a kortárs zene elkötelezett dirigenseként találkozhattunk vele. Muzsikusi gondolkodására olyan legendás karnagyok hatottak, mint Tonu Kaljuste vagy Eric Ericson. Vezette a Bajor Rádiókórust, a Svéd Rádiókórust, 2015 óta pedig a Holland Kamarakórust irányítja. A kortárs zene mellett közel áll hozzá a francia kórusrepertoár is, Fauré Requiemjéből készített lemezfelvéte-

Peter Dijkstra SAPSZON BÉRLET

Vezényel: Peter Dijkstra Közreműködik a Magyar Rádió Énekkara (karigazgató: Pad Zoltán) Horváth Márton Levente (orgona)

lét ECHO-díjjal ismerték el. Budapesti koncertjének első felében francia mesterek műveiből válogat, a műsor Pierre Villette (1926– 1998) rendkívül népszerű darabjával kezdődik. Villette távol tartotta magát az avantgárd törekvésektől, zenei nyelvére a gregorián zene és a jazz is fontos hatást gyakorolt. Jegyár: 2.500 Ft (diák- nyugdíjas kedvezmény: -20%)

27


n 2021. MÁRCIUS 23. | kedd 19:30 | ZENEAKADÉMIA NAGY TEREM

Vásáry Tamás Mozart-sorozata 4. Mozart: Lucio Silla – nyitány Mozart: Lucio Silla – Fuor di queste urne – kórus Mozart: Lucio Silla – Ah se il crudel periglio – Giunia áriája Mozart: Lucio Silla – Se gloria il crin ti cinse – kórus Mozart (?) Salieri (?): Basta, vincesti… Salieri (?) Mozart (?): Basta vincesti… Mozart: A-dúr zongoraverseny, K. 488 Mozart: Varázsfuvola – nyitány Mozart: Varázsfuvola – O Isis und Osiris – Sarastro és kórus Mozart: Varázsfuvola – O zittre nicht – az Éj Királynőjének áriája Mozart: Varázsfuvola – Sarastro és zárókórus Vezényel: Vásáry Tamás Közreműködik a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara és Énekkara (karigazgató: Pad Zoltán) Martina Masaryková, Cser Krisztián (ének), Farkas Gábor (zongora)

VÁSÁRY MOZART BÉRLET

A Mozart-sorozat zárókoncertje ismét felidézi az érett operai életmű kezdeteit és lezárását: a 31 éves zeneszerző találkozik 16 éves önmagával. Kórusszámok és két fantasztikusan virtuóz koloratúrszoprán-ária és egy rejtvény kínál apropót az összehasonlításra: a megzenésített szöveg ugyanaz, de vajon ki a szerző? Mozart vagy Salieri? Nem könnyű a megfejtés, hiszen alig néhány év választja el egymástól a két áriát, ráadásul mind a kettő pompás zene, valóságos remeklés és csodálatos énekesnői feladat. A helyes megfejtés ajándékot ér!

28

Jegyárak: 8.000 Ft / 7.000 Ft / 5.000 Ft / 3.500 Ft (diák- nyugdíjas kedvezmény: -20%) Martina Masaryková


n 2021. MÁRCIUS 29. | hétfő 19:30 | ZENEAKADÉMIA NAGY TEREM

Dohnányi bérlet 5. „A hamburgi flotta” Mendelssohn: Szélcsend és szerencsés hajózás, Op. 27 Mendelssohn: e-moll hegedűverseny, Op. 64 Brahms: 1. szimfónia, c-moll, Op. 68 Vezényel: Delyana Lazarova Közreműködik a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara Yu-Chien Benny Cheng (hegedű)

Jegyárak: 6.000 Ft / 5.000 Ft / 4.000 Ft / 3.000 Ft (diák- nyugdíjas kedvezmény: -20%)

DOHNÁNYI BÉRLET

Szenvedélyes előadásmódjának és dinamikus személyiségének köszönhetően a fiatal bolgár karmester, Delyana Lazarova az utóbbi időben került a nemzetközi figyelem fókuszába. 2019-ben első lett a Tiranai Nemzetközi Karmesterversenyen és ugyanebben az évben, a rangos Aspen Zenei Fesztiválon a James Conlon díjat nyerte el. 2020-ban megnyerte a Siemens Hallé Nemzetközi karmesterversenyt. 2017–2018-ban két ízben is megkapta a kaliforniai Cabrillo Fesztivál Bruno Walterről elnevezett karmester-ösztöndíját. Számos európai országban lépett már fel vendégkarmesterként, jelenleg a Zürichi Művészeti Főiskolán, Johannes Schlaefli irányításával végzi mestertanulmányait. Szólista partnere a kiváló tajvani hegedűművész, Yu-Chien Benny Cheng lesz, aki a közelmúltban Beethoven Hegedűversenyében volt a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarának vendége. Delyana Lazarova

29


n 2021. ÁPRILIS 8. | csütörtök 19:30 | PESTI VIGADÓ

A Magyar Rádió Énekkarának jubileumi Liszt-ciklusa 3. Liszt: Krisztus – Harmadik rész – Passió és Feltámadás Vezényel: Erdei Péter Közreműködik a Magyar Rádió Énekkara (karigazgató: Pad Zoltán) és Szimfonikus Zenekara Szemere Zita, Bakos Kornélia, Szerekován János, Rezsnyák Róbert, Hámori Szabolcs (ének)

JUBILEUMI LISZT-CIKLUS

Alan Walker, Liszt nagyszerű monográfusa írta a Krisztus oratóriumról: „a zene fokozatosan halad az igen egyszerűtől a nagyon is összetett felé. Három óra alatt az oratórium három évszázadnyi utat jár be a harmóniai fejlődés területén. A »mozgásba hozott történet« nyilvánvalóan Liszt tudatos stratégiája, mely Krisztus egyre gazdagabb és drámaibb életét szimbolizálja. (…) profetikus zenével zár, amely a keresztre feszítésre és a feltámadásra utal. S nem túlzás »próféciáról« beszélni a Krisztus oratórium vége felé hallható egyes szakaszok kapcsán, melyekhez hasonló zene a modern időkig nem született”. Erdei Péter 1990 és 1992 között volt a Magyar Rádió Énekkarának karigazgatója. Jegyár: 3.000 Ft (diák- nyugdíjas kedvezmény: -20%)

30

Erdei Péter


n 2021. ÁPRILIS 13. | kedd 20:00 | MÁT YÁS-TEMPLOM

Barokk utazások 3. „London, 1692, Mária királynő és Orániai Vilmos udvara” Henry Purcell: Óda Szent Cecília napjára Vezényel: Pad Zoltán Közreműködik a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara és Énekkara Kalafszky Adriána, Robin Blaze, Fodré Lajos, Tomáš Šelc, Melkovics Zoltán (ének)

BAROKK UTAZÁSOK BÉRLET

Amikor az előkelő római családból származó Cecíliát hitének megtagadására szólították fel, így válaszolt: „Ti kínpadra vonjátok a gonosztevőket, hogy vallomásra bírjátok őket, tőlünk pedig épp az ellenkezőjét követelitek: meg kellene tagadnunk azt, amik vagyunk, és akkor kegyelmet adnátok. Nagyon szívesen hallanátok ajkunkról a hazugságot. Csakhogy meghalni az igazságért a legszebb győzelem!” A zenészek patrónusaként is tisztelt szüzet zeneművek sokaságában magasztalták, maga Purcell is több ilyen témájú darabot írt. Az 1692-es Hail! Bright Cecilia című kompozíciója a zeneszerző legnagyobb szabású ódája, s talán nem tűnik túlzásnak a kijelentés, hogy a 17. századi angol zene egyik legjelentősebb vokális műve. Jegyár: 3.000 Ft (diák- nyugdíjas kedvezmény: -20%)

Pad Zoltán

31


n 2021. ÁPRILIS 20. | kedd 19:30 | MÜPA – BARTÓK BÉLA NEMZETI HANGVERSENY TEREM

Hangexpó bérlet 6. „A tánc vonzásában” Bartók: Két kép, Op. 10 Bartók: 3. zongoraverseny Ravel: Spanyol rapszódia Ravel: Bolero Vezényel: Vajda Gergely Közreműködik a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara Kun-Woo Paik (zongora)

HANGEXPÓ BÉRLET

A csodazongoristaként induló dél-koreai zongoraművész, a jelenleg Franciaországban élő Kun-Woo Paik korunk egyik meghatározó muzsikusa. Lemezfelvételei, koncertprogramjai és a 2014-ig, huszonegy éven át igazgatott Dinard-i Smaragd Part Zenei Fesztivál koncepciója igazolja rendkívüli nyitottságát, előadóművészi érdeklődésének sokszínűségét. Repertoárja a barokk mesterektől a kortárs zenéig terjed és szívesen mutat be extrém kihívásokat tartogató, virtuóz műveket 19. századi szerzőktől. Néhány évvel ezelőtti budapesti vendégjátéka után így jellemezte egy kritikus: „olyan művész ő, aki először is könnyedén győzi le a szólam technikai nehézségeit, s akinek emellett a koncentrációja és fegyelme a legellágyultabb pillanatban sem lankad, miközben mellesleg született lírikus”. A „született lírikus” a Vajda Gergely vezényelte Bartók-Ravel hangversenyen Bartók 3. zongoraversenyét adja elő. Jegyárak: 10.000 Ft / 8.000 Ft / 7.000 Ft / 6.000 Ft / 3.000 Ft (diák- nyugdíjas kedvezmény: -20%)

32

Kun-Woo Paik


n 2021. MÁJUS 3. | hétfő 19:30 | ZENEAKADÉMIA NAGY TEREM

Dohnányi bérlet 6. „Tavaszi mesék” Debussy: Tavasz – szimfonikus szvit Dohnányi: Pierrette fátyla – részletek Kodály: Háry János – szvit Vezényel: Vásáry Tamás Közreműködik a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara A természet lassú és gyötrelmes ébredését, majd fokozatos kivirulását, végül az újjászületés feltörő örömét festi Debussy fiatalkori darabja, melyet a Római-díj elnyerése után, az Örök Városban komponált. Művét természetesen a párizsi konzervatórium számára is elküldte, hogy az akadémikusok testülete képet kapjon művészi fejlődéséről. A professzorok persze nem voltak elégedettek, az utókor viszont mindig hálás, ha ezt a ritkán hallható, a későromantika és a születőben lévő új francia stílus határán egyensúlyozó darabot egy zenekar műsorra tűzi. Ugyancsak ritkán kerül műsorra Dohnányi Ernő zenés némajátéka – műfaji kísérlet a javából –, a Pierrette fátyla; Vásáry Tamás a kompozíció legizgalmasabb részleteiből válogat.

Vásáry Tamás

DOHNÁNYI BÉRLET

Jegyárak: 6.000 Ft / 5.000 Ft / 4.000 Ft / 3.000 Ft (diák- nyugdíjas kedvezmény: -20%)

33


n 2021. MÁJUS 9. | vasárnap 19:30 | PESTI VIGADÓ

A Magyar Rádió Énekkarának jubileumi Liszt-ciklusa 4. Liszt: Koronázási mise Vezényel: Pad Zoltán Közreműködik a Magyar Rádió Énekkara és Szimfonikus Zenekara Szemere Zita, Bakos Kornélia, Horváth István, Hámori Szabolcs (ének)

JUBILEUMI LISZT-CIKLUS

Liszt írja a Koronázási miséről: „Sokkal inkább hazafias és vallásos, semmint a szó szoros értelmében vett zenei kompozíció. A kényszerűség, hogy a lehető legkevesebb zenét írjam, nehogy feleslegesen elnyújtsam a királyi koronázás amúgy is igen hosszú szertartását, arra szorított, hogy teljességgel lemondjak a nagy műveket, a nagy mestereket jellemző kidolgozásról, epizódokról, művészi megoldásokról. Mégis, úgy tetszik, hogy a Koronázási mise e szűk keretek között is inkább koncentrált, mintsem megkurtított, és hogy elejétől végig áthatja, mégpedig egymással összhangban, kétféle alaptónusa: a magyar nemzeti érzésé és a katolikus hité.” A jubileumi Liszt-ciklus záróhangversenyét az énekkar jelenlegi vezető karnagya, Pad Zoltán vezényli. Jegyár: 3.000 Ft (diák- nyugdíjas kedvezmény: -20%)

34

Magyar Rádió Énekkara


n 2021. MÁJUS 13. | csütörtök 20:00 | MÁT YÁS-TEMPLOM

Barokk utazások 4. „Drezda, 1733. április 16.: Erős Ágost szász választófejedelem és lengyel király gyász-szertartása” Jan Dismas Zelenka: Miserere, ZWV. 57 Jan Dismas Zelenka: Requiem, D-dúr, ZWV. 46 Vezényel: Vashegyi György Közreműködik a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara és Énekkara (karigazgató: Pad Zoltán) Kovács Ágnes, Balogh Eszter, Komáromi Márton, Najbauer Lóránt, Melkovics Zoltán (ének)

BAROKK UTAZÁSOK BÉRLET

Erős Ágost, szász-lengyel uralkodó halálakor a drezdai udvar gyászszertatásaira két művet rendeltek Jan Dismas Zelenkától (1679– 1745), a korszak egyik legjelesebb, Johann Sebastian Bach által is sokra becsült zeneszerzőjétől. A darabok megírására értelemszerűen kevés idő állt rendelkezésre, ám mindez semmi nyomot nem hagyott a kompozíciók színvonalán. A gyászmise az elhunyt vezér nagyságát, birodalmának nagyszerűségét hirdeti, a jóval később írt és a koncertterekben máig töretlenül népszerű requiem-megzenésítésekkel szemben ebből a műből hiányoznak a megrendültség, a gyász dramatikus gesztusai. Innovatív hangszerelése, a barokk korban különlegesnek számító zenekari színei, a kontrapunktikus tételek lenyűgöző pompája viszont bőven kárpótolnak a színpadias elemek hiányáért. Jegyár: 3.000 Ft (diák- nyugdíjas kedvezmény: -20%)

Vashegyi György

35


n 2021. MÁJUS 15. | szombat 16:00 | SZENT MARGIT GIMNÁZIUM DÍSZTERME

A Magyar Rádió Gyermekkórusának pünkösdi koncertje A Magyar Rádió Gyermekkórusának Palánták Kórusa és az Ifjúsági Vegyeskar mutatkozik be hangszeres szólistákkal. Vezényel: Vargáné Körber Katalin, Walter Judit és Dinyés Soma Közreműködik: Arany Zsuzsanna (zongora) Jegyár: 2.500 Ft (diák- nyugdíjas kedvezmény: -20%) n 2021. JÚNIUS 6. | vasárnap 16:00 | ZENEAKADÉMIA NAGY TEREM

A Magyar Rádió Gyermekkórusának évadzáró hangversenye

MAGYAR RÁDIÓ GYERMEKKÓRUSA

Magyar Rádió Gyermekkórusa

Vezényel: Vargáné Körber Katalin és Dinyés Soma Közreműködik: Arany Zsuzsanna (zongora) Jegyárak: 3.000 Ft / 2.500 Ft / 2.000 Ft / 1.500 Ft

36


n 2020. OK TÓBER 12. | hétfő 10:00 és 11:30 |

n 2021. FEBRUÁR 16. | kedd 10:00 és 11:30 |

„Egy kis éji zene"

„Magyar népzene a gyermekek hangján”

MŰSOR:

MŰSOR:

Boccherini: Éjjeli őrjárat Madridban Mozart: Egy kis éji zene – 2. tétel Beethoven: cisz-moll („Holdfény”) szonáta – 1. tétel Debussy: Clair de Lune (Holdfény) Bartók: Szabadban – Az éjszaka zenéje Schönberg: Notturno vonósokra és hárfára

Kodály: Egyetem-begyetem Kodály: Gergely-járás Bárdos: Menyecske Bartók: Huszárnóta Bartók: Resteknek nótája Bartók: Bolyongás Kodály: Lengyel László Kodály: Túrót eszik a cigány Karai: Estéli nótázás

Koncertmester: Oláh Vilmos Közreműködik a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara Bábel Klára – hárfa Magyar Valentin – zongora (a 2020. évi Fischer Annie ösztöndíj nyertese)

Vezényel: Dinyés Soma Közreműködik a Magyar Rádió Gyermekkórusa

n 2020. NOVEMBER 9. | hétfő 10:00 és 11:30 |

A koncertek előzetes regisztrációval ingyenesek.

IFJÚSÁGI SOROZAT A MAGYAR RÁDIÓ 6-OS STÚDIÓJÁBAN

IFJÚSÁGI SOROZAT A MAGYAR RÁDIÓ 6-OS STÚDIÓJÁBAN

„Beethoven örök” MŰSOR:

Beethoven: Egmont – nyitány, Op. 84 Beethoven: F-dúr románc, Op. 50 Beethoven: Esz-dúr zongoraverseny 3. tétel, Op. 73 Beethoven: 5. szimfónia, c-moll 1. tétel, Op. 67 Vezényel: Farkas Róbert Közreműködik a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara Oláh Vilmos – hegedű Balogh Ádám – zongora (a 2020. évi Fischer Annie ösztöndíj nyertese)

37


A MAGYAR RÁDIÓ MŰVÉSZETI EGYÜTTESEINEK NAPJA A BARTÓK RÁDIÓBAN

A MAGYAR RÁDIÓ MŰVÉSZETI EGYÜTTESEINEK NAPJA A BARTÓK RÁDIÓBAN

n 2020. SZEPTEMBER 26. | szombat |

Francia kamara-műsor, 15:00 óra, Márványterem Jean Francaix: Trió oboára, fagottra és zongorára Florent Schmitt: Triószonatina, Op. 85 Paul Dukas: Villanelle Darius Milhaud: Szonáta, Op. 47 – 1. és 2. tétel Francis Poulenc: Szextett

Vivaldi: g-moll kettősverseny két gordonkára, RV. 531 Szólisták: Háry Péter és Puskás Zsolt – cselló Telemann: e-moll concerto fuvolára, hegedűre, TWV. 52 E3 Szólisták: Drahos Rebeka – fuvola, Csonka Balázs – hegedű

Hangszeres szólisták: Simon Dávid – fuvola, Soós Levente – oboa, Reé György – klarinét, Bettermann Jákob – fagott, Varga Zoltán – kürt, Fretyán Dávid – kürt, Soós Orsolya – zongora

J. S. Bach: d-moll kettősverseny két hegedűre, BWV. 1043 Szólisták: Nyári László és Modrián József – hegedű

Jazz mise és spirituálék, 16:30 óra, MR 6-os Stúdió

Közreműködnek a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarának tagjai: Igaz Andrea – hegedű, Fenyvesi Andrea – hegedű, Madák Katalin – brácsa, Petrus Bölöni Áron – cselló, Bíró Zoltán – nagybőgő, Jankó Attila – fagott valamint Szokos Augustin – csembaló

Három spirituálé Moses Hogan feldolgozásában: – Cert’nly Lawd – Surely He Died On Calvary – Hold On! Will Todd: Mass In Blue Közreműködik: a Magyar Rádió Énekkara Sapszon Orsolya, Alagi János – ének, Elek Norbert – zongora, Erdő Zoltán – alt szaxofon, Horváth Balázs – nagybőgő, Pusztai Csaba – dob Vezényel: Pad Zoltán

38

Barokk versenyművek, 18:00 óra, Márványterem

Telemann: C-dúr ouverture három oboára, TWV. 55 C6 Szólisták: Soós Levente, Kozár Melinda és Hamar Gergely – oboa

A koncertek nem látogathatók, élő közvetítés a Bartók Rádióban.

|

A Bartók Rádió rendezvényei

|

Elérhetőség: info@radiomusic.hu

|


BÉRLETEINK VÁSÁRY MOZART BÉRLET

BAROKK UTAZÁSOK BÉRLET

Zeneakadémia Nagyterem

Mátyás-templom

• 2020. SZEPTEMBER 22. kedd 19:30 • 2020. NOVEMBER 3. kedd 19:30 • 2021. JANUÁR 9. szombat 19:30 • 2021. MÁRCIUS 23. kedd 19:30

• 2020. NOVEMBER 20. péntek 20:00 • 2021. FEBRUÁR 26. péntek 20:00 • 2021. ÁPRILIS 13. kedd 20:00 • 2021. MÁJUS 13. csütörtök 20:00

Bérletárak: 14.000 Ft / 20.000 Ft / 28.000 Ft / 32.000 Ft

Bérletár: 12.000 Ft

HANGEXPÓ BÉRLET

SAPSZON BÉRLET

Müpa – Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem

Mátyás-templom

• 2020. OKTÓBER 1. csütörtök 19:30 • 2020. NOVEMBER 14. szombat 19:30 • 2020. DECEMBER 15. kedd 19:30 • 2021. JANUÁR 16. szombat 19:30 • 2021. MÁRCIUS 4. csütörtök 19:30 • 2021. ÁPRILIS 20. kedd 19:30

• 2020. OKTÓBER 9. péntek 20:00 • 2020. DECEMBER 4. péntek 20:00 • 2021. MÁRCIUS 12. péntek 20:00 Bérletár: 6.000 Ft

DOHNÁNYI BÉRLET

JUBILEUMI LISZT-CIKLUS

Zeneakadémia Nagyterem

Pesti Vigadó

• 2020. OKTÓBER 19. hétfő 19:30 • 2020. NOVEMBER 27. péntek 19:30 • 2021. JANUÁR 27. szerda 19:30 • 2021. FEBRUÁR 22. hétfő 19:30 • 2021. MÁRCIUS 29. hétfő 19:30 • 2021. MÁJUS 3. hétfő 19:30

• 2020. DECEMBER 8. kedd 19:30 • 2021. JANUÁR 20. szerda 19:30 • 2021. ÁPRILIS 8. csütörtök 19:30 • 2021. MÁJUS 9. vasárnap 19:30

Bérletárak: 18.000 Ft / 24.000 Ft / 30.000 Ft / 36.000 Ft

BÉRLETEINK

Bérletárak: 18.000 Ft / 36.000 Ft / 42.000 Ft / 48.000 Ft / 60.000 Ft

Bérletár: 12.000 Ft

39


HANGVERSENYEINKRE AZ ALÁBBI MÓDON VÁLTHAT JEGYEKET ÉS BÉRLETEKET n ZENEAKADÉMIA JEGYPÉNZTÁR 1061 Budapest VI., Liszt Ferenc tér 8. Telefon: +36 1 321 0690 Nyitva: minden nap 10–18 óráig, előadások napján a szünet végéig n BUDAPEST MUSIC CENTER JEGYPÉNZTÁR 1093 Budapest, Mátyás utca 8. Telefon : +36 1 216 7894 Jegyértékesítés csak a Gyermekkórus koncertjére az előadást megelőző 2 hétben.

JEGY- ÉS BÉRLETVÁSÁRLÁSI LEHETŐSÉGEK

n JEGYMESTER WEBÁRUHÁZ www.jegymester.hu n EVENTIM JEGYIRODA – BÁLNA 1093 Budapest, Fővám tér 11–12. Telefon : +36 30 505 0666

A műsor-, időpont- és szereplőváltoztatás jogát fenntartjuk. Hangversenyeink (az ifjúsági sorozat kivételével) diák- és nyugdíjas látogatóink részére 20 % kedvezménnyel, fogyatékkal élők számára egységesen 800 Ft-ért látogathatók.

40


n MÜPA BARTÓK BÉLA NEMZETI HANGVERSENY TEREM 1095 Budapest, Komor Marcell u. 1.

n MR6-OS STÚDIÓ 1088 Budapest, Bródy Sándor. u. 5–7.

n ZENEAKADÉMIA NAGY TEREM 1061 Budapest, Liszt Ferenc tér 8.

n MÁTYÁS-TEMPLOM 1014 Budapest, Szentháromság tér 2.

n PESTI VIGADÓ DÍSZTEREM 1051 Budapest, Vigadó tér 2.

n OLASZ KULTÚRINTÉZRET 1088 Budapest, Bródy Sándor u. 8.

n BUDAPEST MUSIC CENTER 1093 Budapest, Mátyás u. 8.

n SZENT MARGIT GIMNÁZIUM DÍSZTERME 1114 Budapest, Villányi út 5–7.

MÜPA, BARTÓK BÉLA NEMZETI HANGVERSENYTEREM KONCERTHELYSZÍNEK

KONCERTHELYSZÍNEK

41


PARTNEREINK

PARTNEREINK

A Magyar Rádió Művészeti Együtteseit 2020–2021-ben az EMMI támogatja.


RADIOMUSIC.HU

facebook.com/magyarradiomuveszetiegyuttesei instagram.com/magyarradiomuveszetiegyuttesei

Profile for radiomusic6

A Magyar Rádió Művészeti Együtteseinek évadfüzete a 2020/2021-es koncertévadra  

A Magyar Rádió Művészeti Együtteseinek évadfüzete a 2020/2021-es koncertévadra

A Magyar Rádió Művészeti Együtteseinek évadfüzete a 2020/2021-es koncertévadra  

A Magyar Rádió Művészeti Együtteseinek évadfüzete a 2020/2021-es koncertévadra

Advertisement

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded