Page 1

Langdurig EEG-onderzoek bij kinderen (ambulant)


In overleg met de behandelend arts heeft u besloten tot een langdurig EEGonderzoek bij uw kind. Dit onderzoek kan overdag en/of ‘s nachts uitgevoerd worden, afhankelijk van de vraag. In deze folder staat de gang van zaken bij het onderzoek in grote lijnen beschreven. Wanneer u na het lezen hiervan nog vragen hebt, stel deze dan gerust op de dag van het onderzoek.

Voorbereiding

• • • •

Het beste kunt u het kind goed voorbereiden op het onderzoek. Vertel precies wat er gaat gebeuren en zeg ook dat het onderzoek geen pijn doet en dat u bij uw kind blijft. Dit vermindert vaak de angst. Een baby of peuter kunt u moeilij­ker thuis voorbereiden. Een peuter kunt u wel een pleistertje laten plakken op het hoofd van een pop of knuffelbeest. Neem deze gerust mee naar het ziekenhuis. De meting verloopt beter bij een niet te vette hoofdhuid. Was daarom de haren van uw kind de avond vóór het EEG en gebruik geen haargel, crème of vet. Voor het langdurige EEG-onderzoek krijgt uw kind eerst een reguliere EEGregistratie. Als uw kind ‘s middags nog slaapt, houd het dan uit het middagslaapje, zodat het tijdens het reguliere EEG mogelijk in slaap kan vallen.

Onderzoek

Het EEG (elektro-encefalogram) is een schriftelijke registratie van de elektri­sche hersenactiviteit. Het onderzoek is pijnloos. Voor de registratie is het nodig dat er elektroden op het hoofd worden bevestigd. Dit zijn kleine plaatjes die de elektrische stroom van de hersenen opvangen. De hoofd­huid wordt met een wattenstaafje en korreltjescrème schoon geboend, om het contact met de elektroden te verbeteren. De elektroden worden met behulp van een boterachtige substantie op de hoofdhuid bevestigd. Eventueel wordt er lijm gebruikt voor een goede fixatie van de elektroden. Uw kind zal op een onderzoeksbank liggen. Ouders kunnen bij hun kind blijven zitten, dit is echter niet verplicht. Tijdens de registratie moet uw kind de ogen sluiten. Dit is voor kleine kinderen en baby’s vaak een probleem. De medewerkers van de afdeling zullen daarom soms

1


de gordijnen dicht doen en wat muziek aanzetten. Ook wordt er zo weinig mogelijk met uw kind gepraat. Tijdens het onderzoek zal uw kind eventueel ook drie minuten diep moeten ademhalen (hyperventileren) of kijken naar lichtflitsen. Dit is om de hersenre­actie op bepaalde prikkels van buitenaf te zien. Het onderzoek duurt in totaal één uur, waarvan 30 minuten voorbereiding (plaatsen van elektroden) en 30 minu­ten registratie. Na deze EEG registratie worden de elektroden in een klein kastje bevestigd. Dit kastje wordt voor een bepaalde tijdsduur geprogrammeerd en wordt met een band om de middel bevestigd of in een rugzakje gedaan. Er zal aan u als ouder en aan de verpleegkundige gevraagd worden een dagboekje bij te houden gedurende het onderzoek.

Na het onderzoek.

Er zal met u een tijdstip worden afgesproken, wanneer de elektroden weer worden verwijderd. De elektroden worden verwijderd met warm water en eventueel wordt ook aceton gebruikt als de elektroden met lijm zijn bevestigd.

Uitslag

De laborant, samen met de Klinisch neurofysioloog beoordelen de registratie en geven de uitslag door aan de behandelend arts. Deze stelt u dan op de hoogte van de resultaten van dit onderzoek.

2


12-2015-7201

Adres Radboudumc Amalia kinderziekenhuis Ingang oost Reinier Postlaan 4 6525 GC Nijmegen Klinische Neurofysiologie, route 920 (voor aanmelden volg route 943 polikliniek Neurologie) Postadres Radboudumc 943 Klinische Neurofysiologie Postbus 9101 6500 HB Nijmegen Contact Callcenter Neurologie: 024 - 361 66 00 Bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 8.30-12.45 uur en van 13.15-16.45 uur. E-mailadres: administratie.neuro@radboudumc.nl Website: www.radboudumc.nl/bereikbaarheid

Radbouduniversitair universitairmedisch medischcentrum centrum Radboud

7201 langdurig eeg onderzoek i  
7201 langdurig eeg onderzoek i