Page 1

EMG (elektro-myografie)


In overleg met uw behandelend arts heeft u een afspraak gemaakt voor een EMG (elektromyografie). Dit onderzoek vindt plaats op de afdeling Klinische Neurofysiologie van het Radboudumc. Een elektromyografie is een onderzoek waarbij de elektrische activiteit van de zenuwbanen en spieren wordt gemeten. De specialist krijgt op deze manier inzicht in het functioneren hiervan. Deze folder beschrijft in grote lijnen de gang van zaken bij het onderzoek. Met vragen of opmerkingen kunt u altijd terecht bij uw behandelend arts of klinisch-neurofysiologisch laborant.

Voorbereiding

Voor het EMG onderzoek is een goede temperatuur van de armen en benen erg belangrijk. Als het nodig is worden uw handen en/of voeten opgewarmd met behulp van een bak met warm water tot de gewenste huidtemperatuur is bereikt.

Onderzoek

Tijdens het onderzoek ligt u op een behandeltafel. Een assistent in opleiding en een laborant voeren het onderzoek uit onder supervisie van een klinisch neurofysioloog (een gespecialiseerde neuroloog). Het onderzoek bestaat meestal uit twee delen, waarbij gebruik gemaakt wordt van elektroden. Deze elektroden zijn door middel van lange draden verbonden aan het EMG-apparaat, dat de elektrische activiteit van zenuwbanen en spieren zichtbaar en hoorbaar maakt. Tijdens het eerste gedeelte wordt gebruik gemaakt van elektroden die op de huid worden geplakt. Dit zijn kleine ringetjes of plaatjes van metaal die de kleine elektrische activiteit van spieren en zenuwbanen registeren. Daarna worden er stroomstootjes gegeven, waardoor de spieren kunnen gaan bewegen. Dit doet meestal geen pijn en is volstrekt ongevaarlijk, maar het geeft soms een wat vreemd gevoel. Tijdens het tweede gedeelte worden vooral uw spieren onderzocht. Dit gebeurt met behulp van naaldelektroden. Een naaldelektrode is een zeer dun naaldje dat in een of meerdere spieren wordt gestoken. Eerst wordt de spier in ontspannen toestand onderzocht, daarna moet u de spier enigszins aanspannen. Als laatste moet u de spier zo krachtig mogelijk aanspannen. Dit tweede gedeelte van het

1


onderzoek kunt u als enigszins onaangenaam ervaren. Het onderzoek duurt ongeveer dertig tot negentig minuten. Dit is afhankelijk van de vraagstelling en de aard van uw klachten.

Uitslag

De klinisch neurofysioloog bewerkt en beoordeelt de resultaten van het onderzoek. Uw behandelend arts ontvangt deze gegevens en stelt u op de hoogte van de resultaten.

Bericht van verhindering

De planning van de afdeling Klinische Neurofysiologie is zodanig dat het onderzoek niet kan doorgaan als u niet op tijd bent. Wanneer u op het afgesproken tijdstip verhinderd bent, wilt u dan zo snel mogelijk de afdeling Neurologie bellen? Er kan dan nog een andere patiĂŤnt in uw plaats komen.

2


12-2015-1773

Adres Klinische Neurofysiologie Ingang oost Reinier Postlaan 4, route 920 (voor aanmelden volg route 943 polikliniek Neurologie) 6525 GC Nijmegen Postadres Radboudumc 943 Klinische Neurofysiologie Postbus 9101 6500 HB Nijmegen Contact Callcenter Neurologie: 024 - 361 66 00 Bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 8.30-12.45 uur en van 13.15-16.45 uur. E-mailadres: administratie.neuro@radboudumc.nl Website: www.radboudumc.nl/bereikbaarheid

Radboud universitair medisch centrum

1773 Folder EMG (electromyografie)  
1773 Folder EMG (electromyografie)