Page 1


RockAgenda

4

click on image to visit event’s page


5


RockAgenda

6

click on image to visit event’s page


8

Wardrum

14

Το απέραντο Μαύρο, η μουσική του Σατανά και 4 ταλαντούχοι ‘Ελληνες είναι η συνταγή για ένα επιτυχημένο εγχείρημα. Ο λόγος για τους Mahakala, μπάντα που ακούγεται πολύ το τελευταίο διάστημα και τους βλέπουμε συχνά ως support κάτω από σπουδαία ονόματα. Ο Δημήτρης παρέθεσε συνέντευξη στο RadarRock, και όσοι πιστοί σπεύσατε να αντλήσετε πληροφορίες για τις επόμενες κινήσεις τους!

Το RadarRock μίλησε με τον Kosta Vreto για τα σχέδια των Wardrum, το νέο album που αναμένεται πολύ σύντομα, αλλά και για τις live εμφανίσεις που έχουν προγραμματίσει σε Ελλάδα και Ευρώπη.

18

Anorimoi

«Anorimoi»: Το λέει και το όνομα. Τι το ‘θελα η έρμη να κάνω κουβέντα μαζί τους! Με τα δύο τομάρια που μίλησαν στο RadarRock, τον Νεκροπεθαμένο και τον Τραμπάκουλα δεν έβγαλα άκρη, για δείτε μπας και βγάλετε εσείς...

24

Sorrowful Angels Από αυτό το τεύχος δεν θα μπορούσαν να λείψουν οι Sorrowful Angels μιας και θα είναι το σχήμα που πλαισιώνει τον Paul Di’ Anno (ex Iron Maiden) σε κάποιες συναυλίες του σε Ελλάδα και Βουλγαρία. Ο Διονύσης Χριστοδουλάτος είναι ένας ταλαντούχος άνθρωπος, πολυπράγμων, και μέσα στο γενικό τρέξιμο κατάφερε και απάντησε στο κάλεσμά μας. Διαβάστε λοιπόν!

32 34

Enshadowed Black Path

Spitback

Οι Spitback δημιουργήθηκαν το 2003 με το όνομα Just Another Reason με πολλές επιρροές από τη Nu metal - Hardcore σκηνή της Αμερικής, έχοντας όμως και πολλά χαρακτηριστικά από όλο το φάσμα της Metal κάνοντάς τους μοναδικούς στο είδος τους!

της Λαμπρινής Γκούμα

28

Mahakala

36 38

Forsaken Memoriam Kingdragon

40

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ: dope of sound

42

Celtefog


INTERVIEW Το RadarRock μίλησε με τον Kosta Vreto για τα σχέδια των Wardrum, το νέο album που αναμένεται πολύ σύντομα, αλλά και για τις live εμφανίσεις που έχουν προγραμματίσει σε Ελλάδα και Ευρώπη. του Θανάση Χαβαλέ

8

Με 2 LP «στην πλάτη», πως είναι τα πράγματα τώρα για τους Wardrum; Κατ’ αρχήν σ’ ευχαριστώ πάρα πολύ για την φιλοξενία Θανάση! Με 2 album μέσα σε μόλις 2 χρόνια καθώς και ένα τρίτο έτοιμο να κυκλοφορήσει πριν κλείσει η τρίτη χρονιά που υπάρχουμε ως μπάντα, μπορούμε να πούμε πως τα πράγματα έχουν αλλάξει πάρα πολύ προς το καλύτερο. Έχουμε καταφέρει να δείξουμε πόσο πολύ αγαπάμε αυτό που κάνουμε, να εκφράσουμε ελεύθερα την ψυχή μας μέσα από τη μουσική μας, να μάθουμε λίγο καλύτερα τους εαυτούς μας, να γνωρίσουμε πολλούς καινούργιους και εκλεκτούς φίλους και να γεμίσουμε καινούργιες εμπειρίες. Είμαστε ενθουσιασμένοι με αυτό το ξεκίνημα και υπάρχει ακόμα πιο έντονη διάθεση για μουσική και συναυλίες, συνεχίζουμε να δουλεύουμε σκληρά και να θέτουμε όλο και πιο ψηλά τον πήχη στις απαιτήσεις μας καθώς και στα μελλοντικά μας σχέδια. Έτσι κι αλλιώς, κάθε νέα κυκλοφορία δημιουργεί αναπόφευκτα ακόμα μεγαλύτερες ευθύνες και την ανάγκη να ξεπεράσεις τον εαυτό σου ως μουσικός, ως δημιουργός και ως performer. Τι κρατήσατε και τι αλλάξατε από το «Spadework» στο «Desolation»; Δε νομίζω πως έγινε κάποια συνειδητή αλλαγή. Απλά το Spadework, ήταν ένα «παιδί», γέννημα θρέμμα του Στέργιου Κουρού, ενώ στο «Desolation» μπήκα κι εγώ στο κομμάτι της σύνθεσης, οπότε αναπόφευκτα ήρθαν και νέα στοιχεία στον ήχο και τη μουσική της μπάντας. Αν τώρα προσθέσεις σ’ όλα αυτά και τον ερχομό του Γιάννη, έχεις πλέον την βασική εικόνα της «εξέλιξής» μας!


9


INTERVIEW Αυτό που έμεινε ίδιο ήταν σίγουρα ο παραγωγός, ο Κώστας Σκανδάλης που για άλλη μια φορά έκανε φοβερή δουλεειά και μάλιστα υπό μεγάλη χρονική πίεση. Στο «Desolation» επίσης πρέπει να χρεωθεί και το πλεονέκτημα της χρήσης της εμπειρίας που αποκτήσαμε δουλεύοντας για το «Spadework», κάτι που φέρνει αναπόφευκτες βελτιώσεις σε αρκετούς τομείς της δημιουργίας του άλμπουμ. Και εννοείται πως κάποια πράγματα δεν πρόκειται να αλλάξουν ποτέ, όσα χρόνια κι αν περάσουν, όσα άλμπουμ κι αν κυκλοφορήσουμε, γιατί αποτελούν την ταυτότητα μας, αυτό που οι ίδιοι είμαστε.

10

Αλλαγή τραγουδιστή για πρακτικούς λόγους. Πόσο βοήθησε αυτό τους Wardrum; Με τους ρυθμούς που δουλεύουν οι Wardrum, η αλλαγή τραγουδιστή ήταν αναπόφευκτη. Χρειαζόμασταν κάποιον από τη χώρα μας και μάλιστα από τη Θεσσαλονίκη αν ήταν δυνατό. Και τελικά ήταν. Η προσθήκη του Γιάννη, έφερε έναν αέρα αλλαγής και σιγουριάς στην μπάντα. Δεν είναι απλά ένας καλός τραγουδιστής, είναι και πολύ καλός μουσικός. Είναι πλέον πολύ πιο εύκολο να δουλεύουμε πάνω στα κομμάτια και όλα μπορούν να γίνουν άμεσα και γρήγορα. Είναι πολύ σημαντικό το ότι πλέον όλη η μπάντα έχει την ίδια έδρα και αυτό φαίνεται στο δέσιμο που έχουμε αποκτήσει. Επίσης, ο Γιάννης είναι η ξεχωριστή φωνή που μπορεί να αντιπροσωπεύσει και να στηρίξει με τον καλύτερο τρόπο το συναίσθημα που υπάρχει στη μουσική και τους στίχους των Wardrum! Πες μας λίγα λόγια για τους συντελεστές του «Desolation» Προτού αναφερθώ στον καθένα ξεχωριστά, θέλω να πω πως, είναι πραγματικό ευτύχημα το να συνεργάζεσαι με ανθρώπους και μουσικούς που σέβεσαι και εκτιμάς βαθύτατα. Κι αυτό πιστεύω είναι ένα από τα σημαντικότερα στοιχεία που κάνουν αυτή την ομάδα να λειτουργεί τόσο αποτελεσματικά! Έχουμε λοιπόν τον Στέργιο Κουρού, ο οποίος είναι ο drummer και κινητήρια δύναμη της μπάντας, που εκτός από την προφανή του, τρομακτική ικανότητα στα τύμπανα, είναι και ένας καταπληκτικός συνθέ-

της και στιχουργός. Ο Κώστας Σκανδάλης στο μπάσο, καθώς επίσης και στην καρέκλα του παραγωγού, είναι φοβερός παίκτης και μουσικός σε όλα τα επίπεδα. Όσο για το κομμάτι της παραγωγής, δεν πιστεύω πως χρειάζονται πολλά λόγια, μιας και οι πράξεις πάντα μετράνε πιο πολύ από τα λόγια και ο Κώστας είναι πίσω από την παραγωγή του «Spadework» και του «Desolation». Ο Γιάννης, όπως είπα και πιο πάνω, ήταν η ιδανική προσθήκη στη μπάντα. Υπερταλαντούχος και ικανότατος τραγουδιστής και είμαι σίγουρος πως θα μας εκπλήσσει όλους, όσο περνάνε τα χρόνια! Το παζλ ολοκληρώνεται με τον υποφαινόμενο, ο οποίος έχει αναλάβει τον κιθαριστικό τομέα της μπάντας και δεν τα πάει καλά με τις περιαυτολογίες, οπότε θα το αφήσω εδώ, (γέλια). Τέλος θέλω να προσθέσω και το πέμπτο μας live member, τον Κώστα Βαπορίδη. Εξαίσιος άνθρωπος και κιθαρίστας, με απόλυτα ταιριαστό χαρακτήρα σαν παίκτης και σαν παρέα. Είναι πολυτιμότατη βοήθεια για την μπάντα! Υπάρχουν ιδέες που γεννήθηκαν για τους Wardrum και τις κρατάς για τις προσωπικές σου δουλειές και το αντίστροφο; Ομολόγησε για να σώσεις την ψυχή σου! Δεν θα πρόδιδα ποτέ τα μυστικά μου, ακόμη κι αν εξαρτιόταν η ζωή μου από αυτό (γέλια)…. Πέρα από την πλάκα, αυτό είναι κάτι το οποίο συμβαίνει αρκετά συχνά. Πολλές φορές μπορεί να γράψω ένα κομμάτι και μετά να πρέπει να το «κατηγοριοποιήσω» κατά κάποιον τρόπο. Να πω, παράδειγμα, ότι αυτό είναι για Wardrum ή για μία προσωπική δουλειά ή οτιδήποτε άλλο. Παρ’ όλα αυτά τις περισσότερες φορές υπάρχει καθαρή εικόνα στο μυαλό μου για το τι μέλλει γενέσθαι με τις ιδέες που γράφω! Από το 1 έως το 10, που πιστεύεις ότι έχουν φτάσει οι Wardrum στην πραγματοποίηση των στόχων τους; Δεν είναι τόσο εύκολο να βαθμολογήσεις τους στόχους και την πορεία σου. Θα μπορούσα να


INTERVIEW σου πω ότι είμαστε στο 1, με τη λογική του «όσο πιο ψηλά σημαδεύεις, τόσο πιο ψηλά θα φτάσεις» την οποία ακολουθούμε. Από την άλλη μεριά, ότι στόχους έχουμε θέσει μέχρι σήμερα σε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, έχουμε καταφέρει να τους πετύχουμε. Στην ουσία υπάρχει πάντα ένα χρονοδιάγραμμα με προκαθορισμένους στόχους σε διάφορα επίπεδα. Όταν ολοκληρωθούν οι στόχοι ενός επιπέδου προχωράμε αυτόματα στο επόμενο επίπεδο και όταν ολοκληρωθούν όλα τα επίπεδα, προχωράμε στη δημιουργία νέου χρονοδιαγράμματος. Είναι δύσκολο να πεις τελικά που είναι το 10.

12

πης και πιστεύουμε ότι πολύ σύντομα θα επισκεφτούμε περισσότερες χώρες.

Έχετε το live με τους Fates Warning στο Eightball, στη Θεσσαλονίκη στις 19 Οκτωβρίου. Τι θα παρουσιάσετε εκεί; Ναι, είναι κάτι το οποίο το περιμένουμε με μεγάλη ανυπομονησία, μιας και είναι μία από τις αγαπημένες μας μπάντες και μεγάλη μας επιρροή. Η οργάνωση είναι άψογη, πιστεύω ότι θα έχει αρκετό κόσμο και θα είναι μια υπέροχη metal βραδιά. Για εμάς έχει περάσει σχεδόν ένας χρόνος από την τελευταία μας εμφάνιση στη Θεσσαλονίκη και θέλουμε να παρουσιάσουμε κάτι καινούργιο. Θα παίξουμε κάποια τραγούδια, που λατρεύουμε να παίζουμε ζωντανά, από τις δύο προηγούμενες δουλειές μας και σίγουρα θα προσθέσουμε κάποια αγαπημένα ακυκλοφόρητα ακόμη, από τη νέα μας δουλειά!

Καινούργιο album στα σκαριά, πότε να το περιμένουμε; Η κυκλοφορία του νέου άλμπουμ είναι πλέον ζήτημα λίγων εβδομάδων. Είναι μέχρι στιγμής το μεγαλύτερο σε διάρκεια άλμπουμ, περιέχει 14 ολοκαίνουρια τραγούδια, με πίστη στο γνωστό ηχητικό χαρακτήρα της μπάντας, αλλά και με κάποια νέα στοιχεία που νομίζουμε ότι τον εμπλουτίζουν όπως και όσο πρέπει. Αυτή τη φορά αποφασίσαμε να ξοδέψουμε λίγο περισσότερο χρόνο στην προπαραγωγή και να αποφύγουμε την κυκλοφορία του πριν το καλοκαίρι όπου τα πράγματα πηγαίνουν για όλους προς το χαλαρότερο. Πλέον όμως ανυπομονούμε και δεν βλέπουμε την ώρα να κυκλοφορήσει. Είναι κατά τη γνώμη μας το καλύτερο δυνατό βήμα, είμαστε ιδιαίτερα περήφανοι γι’ αυτό και πιστεύουμε ότι θα το αγαπήσει ο κόσμος.

Ακολουθεί mini tour in United Kingdom με Neverworld (UK) και Neuronspoiler (UK), έχουμε κάποιες ανακοινώσιμες λεπτομέρειες; Τα ήδη κλεισμένα shows, είναι στις 7 του Νοέμβρη στο Unicorn - Λονδίνο, 8 του μηνός στο Club 85 - Hitchin, και 9 Νοεμβρίου στο Rock Zombie στο Dudley. Στην ουσία θα είναι το ξεκίνημα της προώθησης του νέου μας άλμπουμ, θα παίξουμε αρκετά κομμάτια από αυτό αλλά και παλαιότερα. Η συνεργασία μας με τα παιδιά από την Αγγλία είναι επίσης άψογη και πιστεύω ότι θα περάσουμε υπέροχα. Δεν έχουμε όμως σκοπό να μείνουμε μόνο σε αυτές τις εμφανίσεις. Έχουμε ήδη ξεκινήσει τη συνεργασία μας με Booking agencies της Ευρώ-

Κλείνοντας, θα μπορούσαμε να πούμε «Thessaloniki, Rock City»; Χωρίς καμία απολύτως αμφιβολία. Η Θεσσαλονίκη ήταν πάντα κοιτώνας μουσικής και δημιουργίας, όχι μόνο της rock μουσικής, αλλά της τέχνης γενικότερα. Υπάρχουν φοβεροί μουσικοί και μπάντες στην πόλη και πιστεύω ότι θα έχουμε πολλές ευχάριστες εκπλήξεις στο μέλλον. Κλείνοντας, να πω κι εγώ άλλη μία φορά, ένα θερμό ευχαριστώ για τον χρόνο και τον χώρο σου και να ενημερώσω πως όποιος ενδιαφέρεται μπορεί να μπει στο www.wardrum.gr για όλα τα νέα της μπάντας! STAY HEAVY!!!!


INTERVIEW Το απέραντο Μαύρο, η μουσική του Σατανά και 4 ταλαντούχοι ‘Ελληνες είναι η συνταγή για ένα επιτυχημένο εγχείρημα. Ο λόγος για τους Mahakala, μπάντα που ακούγεται πολύ το τελευταίο διάστημα και τους βλέπουμε συχνά ως support κάτω από σπουδαία ονόματα. Ο Δημήτρης παρέθεσε συνέντευξη στο RadarRock, και όσοι πιστοί σπεύσατε να αντλήσετε πληροφορίες για τις επόμενες κινήσεις τους! Φωτογραφίες Λαμπρινή Γκούμα

14


της Λαμπρινής Γκούμα Γεια σου Δημήτρη . Πού σε βρίσκω; Γεια σου Λαμπρινή. Ευχαριστώ για την πρόσκληση. Με βρίσκεις σε μία χαώδη κατάσταση προς το παρόν! Προσπαθώ να ισορροπήσω μεταξύ των μουσικών projects που ασχολούμαι και σχεδιάζω την επόμενη κίνηση μαζί με τους partners και bandmates μου. Νομίζω ο προσεχής μήνας θα κρίνει τα περισσότερα από αυτά που θα κληθούμε να αντιμετωπίσουμε μέσα στη season. Πες μας, τι κάνετε αυτό το διάστημα; Προβάρουμε στα πλαίσια της συντήρησης του υλικού του «Devil’s Music» ώστε να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τις άμεσες συναυλιακές υποχρεώσεις μας, βάζουμε σε τάξη τις ιδέες και τα riffs που προέκυψαν στο τελευταίο διάστημα, για να προχωρήσουμε σε σύνθεση νέου υλικού και ταυτόχρονα καθαρίζουμε το μυαλό μας, τώρα που πέρασε η περίοδος «έντασης» του «Devil’s Music» ώστε να πάρουμε τις σωστές αποφάσεις για το μέλλον της μπάντας. Αυτήν την περίοδο θα μας βρεις στο studio ως επί το πλείστον. Πες μου λίγα λόγια για το πώς δημιουργήθηκε η μπάντα. Από πού πήρατε το όνομά σας; Η μπάντα δημιουργήθηκε το 2005 από εμένα και τον Νίκο (κιθάρα), ενώ στο line-up τότε υπήρχαν ο Λάμπρος Σμυρνώφ (τωρινό μέλος των Slavebreed) ως τραγουδιστής και ο Κώστας Κλειδάς (Lord13, Heavier Than God) πίσω από τα τύμπανα. Από μία μετεφηβική παρόρμηση αν θες, η τότε περίοδος μας βρήκε να θέλουμε να ακουστούμε «βρώμικοι», «παραμορφωμένοι» και «επικίνδυνοι». Ήταν μία περίεργη φάση για εμάς οπότε αυτό το punk - meets - crust - meets - sludge - meets - rock’n’roll αποτέλεσμα που προέκυψε στο πρώτο EP του 2007, ήταν πηγαίο και αυθόρμητο. Το όνομα μας σημαίνει «το απέραντο μαύρο» στα σανσκριτικά και είναι ένα «δώρο» του Jim από τους Lord13 προς εμάς. Παρά τις βουδιστικές καταβολές της λέξης, που μπορεί κάποιος να εντοπίσει αν

15


INTERVIEW

16

κάνει μία μικρή έρευνα, δεν έχουμε καμία σχέση με οτιδήποτε τέτοιο. Όπως, οτιδήποτε συμβαίνει στους Mahakala, έτσι και το όνομα μας είναι ένας συμβολισμός. Έχετε support-άρει αρκετές μπάντες, τι έχει η ατζέντα σας για το άμεσο μέλλον; Μία ματιά στο www.mahakalaband.com θα σας διαφωτίσει πλήρως, αυτό είναι βέβαιον, μετά από την εμφάνισή μας με τον Paul Di Anno στην Πάτρα στις 28 Σεπτεμβρίου, ακολουθεί το δίπτυχο Αθήνα-Θεσσαλονίκη με τους Σουηδούς Year of the Goat και ένα πολύ ωραίο τριήμερο που θα λάβει χώρα τις πρώτες μέρες των Χριστουγεννιάτικων εορτών. Θα επισκεφτούμε την Λευκωσία και την Ρόδο με τους φετινούς μας «gig-mates», Rotting Christ ενώ στις 24 Δεκεμβρίου θα συμμετάσχουμε στο ετήσιο… ρεβεγιόν των Nightstalker στο An Club. Τίποτα άλλο δεν είναι κλεισμένο προς το παρόν αλλά υπάρχουν και κάποιες πρώτες συζητήσεις για το πρόγραμμα του 2014. Όποιος παρακολουθεί την διαδικτυακή δραστηριότητά μας, δεν θα δυσκολευτεί να ενημερωθεί.

Πάντως ακριβό σπορ να είσαι σε μπάντα σε τέτοιους καιρούς, δε νομίζεις; Όλα τα sports είναι ακριβά αν επιλέξεις να τα ασκήσεις σωστά και ολοκληρωμένα. Θα σου απαντήσω με την ίδια παρομοίωση που χρησιμοποίησες: Υπάρχει πάντα η επιλογή του να «παίζεις μπάλα» στην πίσω αυλή σου ή στις αλάνες, αν όμως θες να δεις… γρασίδι στο terrain, πρέπει να αγοράσεις παπούτσια, επικαλαμίδες, σπασουάρ… Όσο πιο ψηλά είναι οι προσδοκίες σου, τόσο ακριβότερο καθίσταται το σπορ! Το σίγουρο είναι πως παρά τα σημεία των καιρών, εμείς θα συνεχίσουμε να επενδύουμε χρήματα και χρόνο σε αυτό που αγαπάμε, που δεν είναι άλλο από το heavy metal. Σκέφτεστε να κάνετε άνοιγμα στο εξωτερικό; Κάποια περιοδεία; Θα το θέλαμε πολύ, και όταν το budget μας, μας το επιτρέψει, θα το κάνουμε. Είναι η μεγαλύτερη πώρωση για μία heavy metal μπάντα το να είναι στον δρόμο και η Ευρώπη είναι παρθένο έδαφος για εμάς που δεν έχουμε ακόμη… ξεπορτίσει! Αν δεν μπούμε σύντομα στο studio για να γράψουμε τον διάδοχο του «Devil’s Music» τότε σίγουρα θα το επιχειρήσουμε.


Τι μήνυμα θέλετε να δώσετε μέσω της μουσικής σας; «Do what thou wilt shall be the whole of the Law» Τι είδη σου αρέσει να ακούς πιο πολύ και ποια η αγαπημένη σου μπάντα; Έχω τρεις αγαπημένες μπάντες και αυτές είναι οι Black Sabbath (που κατά την ταπεινή προ-

Δεν μπορώ να πω ότι υπάρχει κάποια συγκεκριμένη μπάντα που να απεχθάνομαι, αλλά πραγματικά νομίζω ότι έχει παραγίνει το κακό με το metalcore και το so-called djent metal. Επίδειξη lifestyle και ακραίας τεχνικής κατάρτισης αντίστοιχα. Γενικά το οτιδήποτε επιτηδευμένο με κουράζει πλέον. Καταλαβαίνω το να έχει κανείς καλλιτεχνικούς στόχους αλλά όχι αυτό να γίνεται αυτοσκοπός. Αν καταφέρεις να σιγοτραγουδήσω το riff σου, με κέρδισες! Λοιπόν, θα ήθελες να προσθέσεις κάτι ακόμα; Ελάτε σε κανένα live να τα πούμε και να τα πιούμε. Είμαστε ορεξάτοι και ακμαίοι αυτόν τον καιρό. Αν σας άρεσε το «Devil’s Music», να ξέρετε ότι ετοιμάζουμε έναν ακόμη δυνατότερο διάδοχο. Χαιρόμαστε που όλα πήγαν καλά φέτος για

Υπάρχει πάντα η επιλογή του να «παίζεις μπάλα» στην πίσω αυλή σου ή στις αλάνες, αν όμως θες να δεις… γρασίδι στο terrain, πρέπει να αγοράσεις παπούτσια, επικαλαμίδες, σπασουάρ… Όσο πιο ψηλά είναι οι προσδοκίες σου, τόσο ακριβότερο καθίσταται το σπορ! σωπική μου άποψη έβγαλαν δισκάρα φέτος), οι The Who και οι Blue Oyster Cult. Ταυτόχρονα όμως είμαι και fan των The Beatles, Led Zeppelin, Blue Cheer και πολλών άλλων. Γενικότερα τα τελευταία χρόνια έχω μία ιδιαίτερη προτίμηση στο ‘70s rock και το ‘80s metal –με μοναδική εξαίρεση το hair metal που δεν το συμπαθώ και τόσο πολύ. Θα έλεγα πως ακούω ότι είναι ευχάριστο στα αυτιά μου και προσπαθώ –όσο μπορώ- να μην έχω στεγανά. Επίσης τον τελευταίο καιρό απολαμβάνω όλο και περισσότερες εγχώριες μπάντες. Το επίπεδο έχει ανέβει πάρα πολύ! Και η χειρότερη μπάντα που έχεις ακούσει ever; Στο είδος μας πάντα. Στο «είδος μας»; Ποιο είναι το «είδος μας»…;

εμάς και παραμένουμε πιστοί στον δρόμο που χαράξαμε. Θα είμαστε εκεί έξω και θα παλεύουμε με ότι δυνάμεις έχουμε! Κλείνοντας, κάποιο μήνυμα στο κοινό; Μην τρώτε τα σκουπίδια που σας σερβίρουν τα media –τουλάχιστον όχι μόνο αυτά-, υπάρχει τόσο πολλή καλή μουσική εκεί έξω που μπορείτε να ακούτε μέχρι να πεθάνετε. Ζήστε την ζωή σας όπως γουστάρετε, δεν υπάρχουν περιθώρια για άλλες αναβολές και… αγοράστε κανένα CD και κανένα βινύλιο. Τα Giga Bytes και τα flash drives, σας είναι αέρας κοπανιστός!

17


COMEDY METAL BAND

18

«Anorimoi»: Το λέει και το όνομα. Τι το ‘θελα η έρμη να κάνω κουβέντα μαζί τους! Με τα δύο τομάρια που μίλησαν στο RadarRock, τον Νεκροπεθαμένο και τον Τραμπάκουλα δεν έβγαλα άκρη, για δείτε μπας και βγάλετε εσείς... της Λαμπρινής Γκούμα


19


COMEDY METAL BAND Γεια σου Δημήτριε, τι κάνεις; Πού σε πετυχαίνω; Νεκροπεθαμένος: Με πετυχαίνεις στη γαλέρα ενώ κάνω κουπί και με μαστιγώνουν. Επόμενη στάση βαμβακοφυτεία. Κανονικά έπρεπε να παίζουμε blues. Για πες μας λίγα λόγια για την μπάντα. Πότε ξεκινήσατε; Νεκροπεθαμένος: Μισό, έχω ανοιχτή γραμμή με Τραμπάκουλα να συνδράμει... Τραμπάκουλας: Γιατί βάζεις πάντα σε μένα τα δύσκολα ρε κανάγια; 1993 ήτανε. Καλοκαίρι. Ζέστη θα έκανε σίγουρα. Τα ιδρωμένα μας κορμιά διψούσαν γιά νέες περιπέτειες... Μαλακίες

20

λέω. Δύο μαθητές γυμνασίου που δεν είχαν τίποτα καλύτερο να κάνουν... Τρε εροτίκ! Οι χιουμοριστικοί στίχοι ήταν κάτι που το θέλατε εξαρχής ή σας προέκυψε στην πορεία και τους διατηρήσατε; Νεκροπεθαμένος: Υπάρχουν 2 εκδοχές και δε μπορώ να αποφασίσω. Η πρώτη είναι πως είμαστε ανίκανοι να γράψουμε κανονικούς στίχους που να μην είναι yatabaza. Η δεύτερη είναι πως, ακριβώς επειδή οι περισσότεροι metsal στίχοι ΕΙΝΑΙ yatabaza, προτιμήσαμε να το απο-

...o πρωθυπουργός στην Ελλάδα έχει μια και μόνη αποστολή: να εφαρμόζει αυτά που του επιβάλλουν οι απ έξω και να τρώει τις ντομάτες εκ μέρους τους. φύγουμε. Τραμπ, μήπως απλά λέω μαλακίες; Τραμπάκουλας: Το οτι γενικά λες, τις λες. Πως να το κάνουμε. Αλλά παραδόξως εδώ θα συμφωνήσω και άρα θα δώσω κύρος στην ασήμαντη κατά τα άλλα άποψή σου. Νεκροπεθαμένος: Αχ, τέλεια! Μιλήστε μας για τον νέο σας δίσκο. Νεκροπεθαμένος: Γαμάει, τι να λέμε τωρα. Είναι γεμάτος τραγούδια. Τραμπάκουλας: Οτι καλύτερο και σπουδαιότερο έχει βγεί μετά την πενικιλλίνη και το διαστημικό πρόγραμμα της NASA. Νεκροπεθαμένος: Τονελένε «Αποβλάκωcιc» και μπορείτε να τον αγοράσετε στο http:// apovlakocic.anorimoi.com ή να τον ακούσετε στο deezer, το spotify και λοιπές δημοκρατικές δυνάμεις.


Ποια τα νέα σας αυτή την περίοδο; Νεκροπεθαμένος: Καλά, εσύ πως τα πας; Ε καλά.. δεν έχω παράπονο κι εγώ.. Τραμπάκουλας: Συναυλίες θέμε να κάνουμε αλλά αυτές δεν μας θένε αλλά θα γίνουν, που θα πάνε. Θα ξεκινήσουμε από Αθήνα και όποιον πάρει ο χάρος. Αχά..Έχετε επιρροές από άλλες μπάντες; Νεκροπεθαμένος: Κάποτε λέγαμε πως είχαμε για να είμαστε trendy αλλά η αλήθεια είναι πως είμαστε αυτοφυείς 100% και δε μας αρέσει καμμιά άλλη μπάντα εκτός απο μερικές στις οποίες παίζαμε πάλι οι ίδιοι. Για πείτε, πώς έχουν μοιραστεί οι ρόλοι στην μπάντα; Ποιος γράφει μουσική, στίχους... Νεκροπεθαμένος: Μουσική γράφουμε εγώ και το Σατριγιάννο, στίχοι γράφουμε το Τραμπάκουλα και εγω. Ο Κόμης είναι εκθεσιακό κομμάτι και ασχολείται αποκλειστικά με την ποίηση. Έγραψε και τους στίχους για ένα κομμάτι σ’αυτόν τον δίσκο! Ηχοληψία, παραγωγή και λοιπές δύσκολες δουλειές κάμει ο Σάτρης. Ποιες είναι οι βλέψεις σας καμάρια μου για την μπάντα; Νεκροπεθαμένος: Είμαι ισχυρότατα μύωψ, Τραμπ πες εσύ που έχεις την όραση του πελαργού. Εεεε, του αετού. Κάτι με φτερά τεσπα. Τραμπάκουλας: Βλέψεις. ΛΩΛ. Δίσκοι, λάηβ και καλά να περνάμε. Τι να ψάχνουμε τώρα στα γεράματα...

21


COMEDY METAL BAND Να περιμένουμε κάποιο live σας στο άμεσο μέλλον; Νεκροπεθαμένος: Νε. Τραμπάκουλας: Κοίτα πιό πάνω καλέ. Γκαβώθηκες;

22

Ναι αλλά μην το κάνουμε θέμα... ‘Οντας καιρό στο κουρμπέτι, ποια είναι η άποψή σου για τον Έλληνα οπαδό; Νεκροπεθαμένος: Καλό παιδί αλλά φασαριόζος ρε παιδί μου. Πας να παίξεις δυό νότες ΟΥΑΑΑΑΑΑΑΑ ΑΟΥΥΥΡΓΚ ΣΑΣ ΑΓΑΠΑΜΕ ΕΙΣΤΕ ΘΕΟΙ ΠΑΡΤΕ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΜΑΣ, τι ‘ν’ αυτό το πράμα τσκ τσκ. Τραμπάκουλας: Ο καλύτερος είναι. Στις άλλες χώρες που έχουμε παίξει είναι πολύ ψόφιοι...

κάνω αστεία με αυτό το θέμα. Τραμπάκουλας: Γεμιστά. Και συκώτι. Όχι μαζί. Και σίγουρα όχι γεμιστό συκώτι. Και τι ομάδα είστε; Νεκροπεθαμένος: Α, με ρέζους αρνητικό. Αχαχουχα καλοε. Τραμπάκουλας: Θέλεις να μας στοχοποιήσεις σε χουλιγκάνικες φράξιες;

Μάλιστα, πάμε σε άλλου είδους ερωτήσεις τώρα. Νεκροπεθαμένος: Δεν την έχω μικρή και δεν ξέρω ποιός έχει κυκλοφορήσει αυτές τις φήμες. Τραμπάκουλας: Δεν φταίω εγώ που απέτυχες να με ικανοποιήσεις...

Αυτό ακριβώς! Τέλος, αν γινόσουν πρωθυπουργός για μία μέρα, τι θα άλλαζες; Νεκροπεθαμένος: Νομίζω πως θα άλλαζα χώρα όσο προλάβαινα, γιατί ο πρωθυπουργός στην Ελλάδα έχει μια και μόνη αποστολή: να εφαρμόζει αυτά που του επιβάλλουν οι απ έξω και να τρώει τις ντομάτες εκ μέρους τους.

(Kλαίω)Πέρα από τι μπάντα, τι άλλες ασχολίες έχετε; Νεκροπεθαμένος: Ληστεύω παιδάκια στο δρόμο. Επίσης ληστεύω παϊδάκια όταν τύχει. Τραμπάκουλας: Η δική μου αγαπημένη ασχολία είναι να ψάχνω για δουλειά!

Αυτά λοιπόν, σας αυχαριστώ για τον χρόνο σας! Είναι κάτι άλλο που θα θέλατε να πείτε πριν κλείσουμε; Νεκροπεθαμένος: Αυτό ακριβώς, τίποτα παραπάνω. Τραμπάκουλας: Αχ, πως τα λες...

Αγαπημένο φαγητό..; Νεκροπεθαμένος: Ντολμαδάκια (Αμπελόφυλλο. Με κιμά). Δεν τόλμησα να

Φωτογραφίες από τα live : Tesoulin Photography - Αναστασία Βερτεούρη


23


INTERVIEW

24

Οι Spitback δημιουργήθηκαν το 2003 με το όνομα Just Another Reason με πολλές επιρροές από τη Nu metal - Hardcore σκηνή της Αμερικής, έχοντας όμως και πολλά χαρακτηριστικά από όλο το φάσμα της Metal κάνοντάς τους μοναδικούς στο είδος τους! Κατάφεραν να μοιραστούν μεγάλα πατάρια με κορυφαίες μπάντες του είδους όπως (Pro Pain, Stampin Ground, Rotting Crist, κ.α.) δίνοντας πολλά live σε ευρύ κοινό με χαρακτηριστικά τους το δυνατό ήχο και το πολύ σκληρό παίξιμο! Τον Μάιο του 2013 κυκλοφόρησαν το πρώτο τους full length album με τον ομώνυμο τίτλο «Spitback» και έχουν ξεκινήσει την περιοδεία τους στον κόσμο για τη νέα τους δουλειά που κυκλοφόρησε από την FM records. του Θανάση Χαβαλέ «Spitback». Ακούγεται σα να θέλετε να «επιστρέψετε» σε κάποιον κάτι με έναν έντονο και απολύτως ξεκάθαρο τρόπο. Είναι έτσι; Καλησπέρα από Spitback... Κάπως έτσι είναι τα πράγματα. Το Spitback κρύβει μέσα του την έννοια του ... «eye for an eye» (οφθαλμός αντί οφθαλμού), καθώς και έντονα και πολύ δυνατά συναισθήματα που πηγάζουν από μέσα μας βαθιά. Είμαστε απόλυτοι πάνω στη μουσική μας, την εκφράζουμε με εκρηκτικό τρόπο και πάντα μέσα από το σκληρό «παίξιμο μας».


25


INTERVIEW Τι είναι αυτό που εκφράζετε μέσα από τους στίχους και τη μουσική σας, και τι αντίκτυπο περιμένετε να έχει σε εκείνους που θα σας ακούσουν; Μέσα από τη μουσική και τους στίχους μας εκφράζουμε τους ίδιους μας τους εαυτούς!! Αυτό που κάνουμε, το γουστάρουμε παρά πολύ και μας ολοκληρώνει σαν προσωπικότητες και χαρακτήρες έναν - έναν ξεχωριστά. Είναι κάτι αληθινό και χαιρόμαστε πολύ που αρέσει σε κόσμο και πάντα προσπαθούμε να το εξελίσσουμε και να το κάνουμε καλύτερο προς τέρψη του κοινού μας…

26

Η επιρροή από τη nu metal, σας δίνει μεγαλύτερη ευελιξία στην έκφραση; Δεν θα λέγαμε ότι μας δίνει μια παραπάνω ευελιξία. Απλά ίσως αυτό να βγαίνει από την εικόνα μας στα live και τις μουσικές επιρροές μας στα τραγούδια μας, από ένα είδος που γουστάρουμε όλοι μας.

itunes και amazon. Περιέχει 14 τραγούδια που κινούνται σε ρυθμούς nu metal/hardcore με επιρροές thrash, μερικά από τα οποία είναι από προηγούμενα E.P. επανηχογραφημενα καθώς και ολοκαίνουργια! Έχουν γίνει ήδη δυο video clip («Without»,»All i») για αυτή τη δουλειά και είναι στα σκαριά το τρίτο, που είναι για ένα από τα πιο δυναμικά κομμάτια του δίσκου, τo «Ιnside».

Το κεφάλαιο «μουσική» στο βιβλίο της ζωής μας είναι από τα μεγαλύτερα και αυτό που μας ενώνει και μας δένει μεταξύ μας! Υπάρχουν ταινίες ή βιβλία που σας έχουν επηρεάσει; Όλοι μας σίγουρα έχουμε επηρεαστεί από κάτι στη ζωή μας. Το κεφάλαιο «μουσική» στο βιβλίο της ζωής μας είναι από τα μεγαλύτερα και αυτό που μας ενώνει και μας δένει μεταξύ μας! Πείτε μας μερικά στοιχεία για το full length debut album «Spitback». Το ομώνυμο μας album «Spitback» κυκλοφόρησε στην Ελλάδα φέτος το Μάιο από την FM records και στο διαδίκτυο στις σελίδες του

Πως σχεδιάζετε την προώθηση της μουσικής σας; Αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε πάντα είναι όσο το δυνατόν περισσότερες live εμφανίσεις. Αυτή τη χρονική στιγμή μέλημά μας είναι η κυκλοφορία του νέου album και σε άλλες χώρες της Ευρώπης. Επίσης είμαστε ήδη σε επικοινωνία με διάφορες ευρωπαϊκές εταιρείες (booking agency/management) για μια προσεχώς ευρωπαϊκή περιοδεία. www.spitbackband.com


INTERVIEW Από αυτό το τεύχος δεν θα μπορούσαν να λείψουν οι Sorrowful Angels μιας και θα είναι το σχήμα που πλαισιώνει τον Paul Di’ Anno (ex Iron Maiden) σε κάποιες συναυλίες του σε Ελλάδα και Βουλγαρία. Ο Διονύσης Χριστοδουλάτος είναι ένας ταλαντούχος άνθρωπος, πολυπράγμων, και μέσα στο γενικό τρέξιμο κατάφερε και απάντησε στο κάλεσμά μας. Διαβάστε λοιπόν! της Λαμπρινής Γκούμα

28

Γεια σου Διονύση, τι κάνεις; Πού σε πετυχαίνω; Τους χαιρετισμούς μου! Αυτή τη στιγμή με πετυχαίνεις καθ’ οδόν για το Κύτταρο, όπου παίζουμε απόψε! Πες μας λίγα λόγια για την μπάντα. Πότε ξεκινήσατε; Οι Sorrowful Angels πρώτο ξεκίνησαν το 1999, παρόλ’ αυτά μετά απο πολλές ανακατατάξεις, ένα διάλειμμα αρκετών χρόνων και άλλα πολλά, η μπάντα επανίδρυεται το 2008 όπου κυκλοφορήσαμε και τον πρώτο μας δίσκο «Ship in your trip» Τι κάνετε αυτό το διάστημα; Κάτι πήρε τ’ αυτί μου για νέο δίσκο; Πράγματι, έχουμε ήδη στο στάδιο προπαραγωγής τον τρίτο μας δίσκο. Μένουν κάποιες τελικές αλλαγές να γίνουν και ελπίζουμε μέσα στο Νοέμβριο να γίνουν και οι ηχογραφήσεις. Ποιες οι επιρροές σας; Έχεις κάποια μπάντα που έχει ιδιαίτερη θέση στη λίστα σου; Γενικότερα η καλή μουσικη έχει πάντα θέση στη δισκοθήκη μας ανεξαρτήτως στυλ και είδους.


29

Φωτογραφίες Λαμπρινή Γκούμα


INTERVIEW Φυσικά οι SA έχουν έναν πιο συγκεκριμένο χαρακτήρα, ο οποίος κινείται στα gothic μονοπάτια οπως τα χάραξαν οι Moonspell, Paradise Lost, Sentenced, Amorphis, Katatonia and the list goes on. Πώς έχουν μοιραστεί οι ρόλοι στην μπάντα; Ποιός γράφει μουσική, στίχους... Ο βασικός στιχουργός και συνθέτης της μπάντας είμαι εγώ. Με εξαίρεση τον πρώτο δίσκο όπου οι ρόλοι αυτοί μοιράζονταν τόσο με τον Κώστα Κάτοικο όσο και με τον Dadiusz Sipiora στο στιχουργικο και το μουσικό μέρος αντίστοιχα, στο «Omens» ανέλαβα αυτόν το ρόλο εξ’ ολοκλήρου. Στον επόμενο δίσκο που έρχεται αυτό θα αλλάξει, καθώς έχουμε ένα πιο σταθερό lineup και αυτό αποτυπώνεται και στις συνθέσεις.

30

Πολλοί φίλοι μου έχουν περισσότερες από μία μπάντες κι όλοι θέλουν να το πάνε παραπέρα. Πώς το βλέπεις εσύ και πώς θα ήθελες να προχωρήσεις με τους Sorrowful Angels; Για μένα το ζητούμενο είναι να μπορείς να παρουσιάζεις τη μουσική σου ζωντανά όσο καλύτερα μπορείς και να είσαι παραγωγικός, δηλαδή να γράφεις υλικό και να εξελίσσεσαι. Αυτός ειναι και ο λόγος που για μένα αξίζει να είσαι μέλος μιας μπάντας. Σίγουρα πολλοί έχουν όνειρα καταξίωσης στο διεθνές στερέωμα και κάποια ροκσταριλίκια, που οκ αν έρθουν καλώς να έρθουν, αλλά το ζητούμενο για μένα είναι να απολαμβάνεις την κάθε στιγμή σε αυτό που κάνεις και να σε εκφράζει απόλυτα. Ο μόνος τρόπος για να τα πετύχεις αυτά είναι.... δουλειά, δουλειά, δουλειά και να σέβεσαι ο ίδιος τον εαυτό σου και τη μουσική σου! Έχετε κάποια live στην Ελλάδα με τον Paul Di’ Anno (ex Iron Maiden). Μεγάλη τιμή να παίζεις με τέτοιο όνομα. Πράγματι ήδη βρισκόμαστε στο δεύτερο live του tour που πρόκειται να επισκεφτεί αρκετά μέρη της Ελλάδας όπως και την Βουλγαρία. Η τιμή ειναι τεράστια και για μουσικούς όπως εμείς.

Ένα τεράστιο σχολείο όπου κάθε μέρα μαθαίνουμε καινούργια πράγματα στο πως να διαχειριστείς live διαφορετικού βεληνεκούς απο τα συνηθισμένα μας. ... Δεν πιστεύεις όμως ότι χρησιμοποιεί το όνομα των Maiden χωρίς να βγάζει δικά του κομμάτια; Εμένα με χαλάει αυτό να σου πω την αλήθεια. Ο Paul Di Anno έχει λαβει μέρος και στο συνθετικό κομμάτι των Iron Maiden και αυτό του δίνει το αναφαίρετο δικαίωμα να παίζει τα κομμάτια στα οποία ο ίδιος συμμετείχε. Δεν είναι εύκολο να ξεφύγεις από ένα όνομα όπως είναι οι Iron Maiden, ειδικά αν βρισκόσουν εκεί στα πρώτα βήματα και ήσουν μέρος του. Δεν ξέρω αν πολλοί άλλοι στη θέση του θα μπορούσαν να χαράξουν διαφορετική πορεία... Όπως και να ‘χει, καλή επιτυχία! Πάμε σε κάτι άλλο. Έχεις home studio; Ναι. Εχω το CFN Recording Studios στα Βριλήσσια το οποίο εχει γίνει το σπίτι αρκετών μπαντών τα τελευταία χρόνια και πραγματοποιούνται παραγωγές και ηχογραφήσεις. Χαμηλό κόστος και υψηλή ποιότητα είναι το επίκεντρο της ομάδας. Εκεί θα γράψετε και με Sorrowful; Οι δύο προηγούμενοι μας δισκοι έχουν γίνει εξ’ ολοκληρου εκεί. Αυτήν τη φορά θα κάνουμε κάτι ελαφρώς διαφορετικό αφού θα είναι συμπαραγωγή με τα Devasoundz με τα οποία συνεργάζομαι. Θα έχει guest μέσα ο δίσκος; Έχουμε κάποιες συνεργασίες στο μυαλό μας που ελπίζουμε να ευδοκιμήσουν αλλά είναι λίγο νωρίς να μιλήσουμε για αυτό. Αλλάζοντας θέμα, είσαι και μέλος των Chaostar. Σε τι φάση βρίσκεστε αυτό τον καιρό; Με το που τελειώσουμε την περιοδεία με τον Di anno, ετοιμάζω τα πράγματα μου για το Βέλγιο,


31 όπου θα παίξουμε με τους Chaostar στο Metal Female Voices Festival μαζί με τους Lacuna Coil, Tarja, Anneke Van Giersbergen μεταξύ άλλων. Μπήκες στην μπάντα λίγο εσπευσμένα. Ένιωσες πίεση ώστε να ανταπεξέλθεις στις απαιτήσεις τους; Η μουσικη των Chaostar είναι αρκετά απαιτητική και το να κληθώ να μάθω το υλικό σε ένα πολυ σύντομο χρονικό διάστημα απεδείχθη μία δύσκολη διαδικασία. Φυσικά τώρα είμαι πολύ πιο χαλαρος απέναντι σε αυτο γιατί η χημεία μεταξύ όλων μας είναι εξαιρετική και είμαι περήφανος να ανήκω σε ένα σχήμα που παράγει μουσική τέτοιου υψηλού επιπέδου. Επίσης πριν κάποιους μήνες πήγατε στο MusikMesse στην Γερμανία. Τι εμπειρίες αποκομίσατε από αυτό; Tο MusikMesse στην Φρανκφούρτη, αποτελεί ίσως το μεγαλύτερο μουσικό event για μουσι-

κούς και εταιρείες στην Ευρώπη. Είναι κατι σαν Disneyland για μουσικούς οπότε όπως καταλαβαίνεις θα χρειαζόμασταν σελίδες ολόκληρες για να στο περιγράψω! Είναι πολύ όμορφο πάντως να συναντάς μουσικούς από όλο τον κόσμο, διάσημους και μη και να ανταλλάσσεις απόψεις πάνω στο gear και για άλλα πολλά πράγματα πολύ βαρετά για μη μουσικούς! (γέλια) Κάποιο μήνυμα στους οπαδούς σας; Stay tuned, ο καινούργιος μας δίσκος θα είναι σίγουρα ότι καλύτερο έχουμε κάνει μέχρι στιγμής! Ευχαριστώ για το χρόνο σου και καλή επιτυχία σε ότι κι αν κάνετε! Εσύ να είσαι καλα και σε ευχαριστούμε παρά πολύ! www.sorrowfulangels.com


INTERVIEW

32

Οι Enshadowed όπως και οι Rotting Christ αποτέλεσαν καταλυτικό παράγοντα ώστε να «μυηθώ» στα black metal ακούσματα. Μία 10ετία αργότερα, πιο ώριμοι, φτάνουμε στο μεστό Magic Chaos Psychedelia, ένα πραγματικό διαμαντάκι για τους λάτρεις του είδους. Διαβάστε την συνέντευξη που παρέθεσε ο ίδιος ο κιθαρίστας και ιδρυτικό μέλος της μπάντας, ο N.e.c.r.o.


της Λαμπρινής Γκούμα Γεια σου N.e.c.r.o, τι κάνεις; Γεια σου, όλα καλά. Πες μας λίγα λόγια για την μπάντα. Από πού πήρατε το όνομα; Οι Enshadowed όπως γνωρίζεις υπάρχουν ενεργά από το 1998. Ξεκινήσαμε ως Sacrificial, κάτι το οποίο άλλαξε πολύ γρήγορα την ίδια χρονιά. Έτσι λοιπόν ως Nocternity Enshadowed κυκλοφορήσαμε 3 demo εώς το 2001 όπου και καταλήξαμε λίγο πριν τη κυκλοφορία του ντεμπούτου σε απλά Enshadowed. Δε θυμάμαι τις επιρροές για την επιλογή του ονόματος, μόνο μια αίσθηση του να ψάχνουμε σε λεξικά και booklets για κάτι όχι τόσο συνηθισμένο. Τότε άλλωστε δεν υπήρχε πρόσβαση στο internet, οπότε φαντάζεσαι… Ποιά τα νέα σας αυτό τον καιρό; Ποιές οι επιρροές σας; Οι επιρροές και τα ερεθίσματα μπορώ να πώ οτι έρχονται από πολλά είδη μουσικής. Πάντα βέβαια παραμένουμε στα death/black πλαίσια του ιδιώματος. Αυτό τον καιρό περιμένουμε πως και πως τη βινυλιακή έκδοση του «Magic…» . Ωστόσο δουλεύουμε σε κάποιες νέες ίδεες για ανερχόμενο υλικό. Όσον αφορά την τελευταία σας δουλειά, το «Magic Chaos Psychedelia», θεωρώ ότι είναι ο καλύτερός σας δίσκος μέχρι σήμερα. Ποιά η γνώμη σου για το άλμπουμ και συγκρινέ τον με προηγούμενες κυκλοφορίες σας. Χαίρομαι που το λες αυτό. Δε μπορώ να συγκρίνω το «Magic…» με τις προηγούμενες δουλειές μας. Το κάθε άλμπουμ είναι μια «φωτογραφία» του τι νιώθαμε και δημιουργήσαμε τη συγκεκριμένη περιόδο που το είχαμε ανάγκη. Παρ’ όλα αυτά είναι ένα ολοκληρωμένο έργο και δεν έχει κανένα filler κομμάτι. Πώς έχουν μοιραστεί οι ρόλοι στην μπάντα; Ποιός γράφει μουσική, στίχους... Τη μουσική τη γράφω κυρίως εγώ. Η ενορχήστρωση ξεκινάει από βασικές ιδεές που παρουσιάζω στα υπόλοιπα μέλη. Με τη συμμετοχή όλων φτάνουμε σε ένα ομαδικό ποικιλόμορφο

αποτέλεσμα που μας ικανοποιεί όλους. Οι στίχοι είναι δουλειά του Serpent. Ποιές είναι οι βλέψεις σου για την μπάντα, και τι είναι αυτό που ζητάς από την μουσική; Θα ήθελες να ασχολείσαι πιο επαγγελματικά με τους Enshadowed; Εννοώ αν σου δινόταν η ευκαιρία θα έβγαινες περιοδεία με μεγάλα ονόματα; Η μουσική είναι ότι πιο όμορφο και δημιουργικό προέκυψε για μένα. Και σίγουρα δε μιλάω κλειστόμυαλα μόνο για το extreme metal. Με τους Enshadowed αλλά και με τα άλλα σχήματα που είμαι μελος, τους Burial Hordes και Respawn The Plague, επιθυμούμε απλά δημιουργία μουσικής. Τώρα αν προκύψουν live ή κάτι σαν περιοδεία, αν μη τι άλλο θετικοί θα είμαστε. Το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν πρόκειται να μπουμε σε διαδικασίες να κάνουμε τους δημοσιοσχετίστες για να καταφέρουμε κάτι τέτοιο. Να περιμένουμε κάποιο live σας στο άμεσο μέλλον; Όντας χρόνια στον χώρο, ποιά είναι η άποψή σου για τον Έλληνα οπαδό; Τι Έλληνας τι ξένος; Υπάρχουν παντού σοβαροί άνθρωποι και παντού βλάκες. Όσον αφορά τα live, όλο και κάποιο θα γίνει μέσα στο 2014. Αυτά λοιπόν, είναι κάτι άλλο που θα ήθελες να πεις πριν κλείσουμε; Ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σου! Καλή επιτυχία εύχομαι! Thanx για το mini interview. www.facebook.com/EnshadowedOfficial

33


INTERVIEW

34


Οι Black Path είναι μία death metal μπάντα που δεν περνάει απαρατήρητη. Αρπάξαμε την ευκαιρία να μιλήσουμε με τον frontman Κώστα Μέξη με αφορμή την επερχόμενή τους εμφάνιση με τους Ιταλoύς Exhumer στις 12 Οκτωβρίου στο 7 sins. Ιδού λοιπόν... της Λαμπρινής Γκούμα Γεια σου Κώστα! Τι κάνεις; Γεια σου Λαμπρινή! Όλα καλά. Ποια τα νέα της μπάντας αυτό το διάστημα; Κυκλοφορήσαμε πριν λίγες μέρες το EP μας με τίτλο «Dominion In Pain» και ήδη έχουμε δει πάρα πολύ καλή ανταπόκριση από το κοινό. Έχουμε live στις 12 Οκτωβρίου με τους Exhumer από Ιταλία καθώς και αξιόλογες μπάντες της ελληνικής σκηνής. Είχατε και κάποιες αλλαγές στο line-up απ’ ότι είδα... Ναι, αλλάξαμε κιθαρίστα και ψάχνουμε και νέο drummer. Η μπάντα προχωράει και καλώς ή κακώς έπρεπε να κάνουμε ένα ξεκαθάρισμα για να δούμε ποιοι έχουμε κοινές βλέψεις για το μέλλον. Ποιες οι επιρροές σου; Γράφεις μόνο εσύ μουσική ή συμβάλλουν όλοι; Κατά κύριο λόγο γράφω εγώ και ο Γιάννης, ο κιθαρίστας μας, και οι υπόλοιποι προσθέτουν πινελιές, χωρίς να είναι κάτι στάνταρ σε αυτή τη διαδικασία βέβαια. Ο καθένας στην μπάντα έχει τις δικές του επιρροές αλλά αυτό που μας βοηθάει να βγάλουμε τη μουσική που παίζουμε είναι ότι ο ένας έχει επιρροή τον άλλον ενώ δεν έχουμε τα ίδια ακούσματα μεταξύ μας. Στίχους ποιος γράφει; Ποια η θεματολογία σας; Εγώ γράφω τους στίχους. Δεν επιλέγω μια συγκεκριμένη θεματολογία και οι στίχοι είναι εσκεμμένα γενικοί ώστε να μπορεί ο καθένας να ταυτιστεί χωρίς να κατευθύνεται από ένα νόημα

που θέλουμε εμείς να δώσουμε. Σε κάθε περίπτωση διατηρείται το παραδοσιακό «άγιο» ύφος της Death Μetal. Μάλιστα... Αν σας δινόταν η ευκαιρία θα πηγαίνατε για περιοδεία; Με ποια μπάντα θα θέλατε πιο πολύ να παίξετε; Δύσκολη ερώτηση! Υπάρχουν πολλές μπάντες που αγαπάμε όλοι μας. Θα μπορούσαν να είναι οι Bloodbath, οι Cannibal Corpse, οι Lamb of god… Είμαστε ανοιχτοί σε προτάσεις, μη ντρέπεστε! (γέλια) Κάτι άλλο που θα ήθελες να προσθέσεις; Είμαστε μια μπάντα που θέλει να εξελίσσεται και πάνω απ’ όλα μας ενδιαφέρει η γνώμη του κοινού στο οτιδήποτε, είτε είναι το χρώμα των παπουτσιών μας είτε είναι η δομή των κομματιών μας, γι’αυτό θα ήθελα να πω στον κόσμο που διαβάζει αυτή τη συνέντευξη να μας ακούσει και να μας κριτικάρει άφοβα στα μούτρα μας. Πιστεύω πως ο οποιοσδήποτε, είτε είναι λάτρης του Death metal είτε όχι, θα βρει κάτι ενδιαφέρον στη μουσική μας. Μας συστήνω ανεπιφύλακτα! Ευχαριστούμε πολύ για το χρόνο σου, πώς θα ήθελες να κλείσουμε τη συνέντευξη; Θα ήθελα να ευχαριστήσω το RadarRock για την ευκαιρία που μου έδωσε να μιλήσω για την μπάντα. Μπορείτε να ακούσετε τη μουσική μας στη σελίδα μας στο facebook: www.facebook. com/blackpathofficial και στο youtube: www. youtube.com/BlackPathGr. Και πάνω απ’ όλα… Keep fuckin’ support metal!

35


INTERVIEW

36

Μιας και δουλεύουν πάνω σε νέο υλικό, οι Forsaken Memoriam είναι μια μπάντα που αξίζει να τσεκάρετε. Ο Αντώνης, ή αλλιώς Adonald μας μίλησε για την μπάντα του και για τον επερχόμενό τους δίσκο. Για ρίξτε μία ματιά!


της Λαμπρινής Γκούμα Γεια σου Αντώνη, τι κάνεις; Καλησπέρα, όλα καλά! Ευχαριστούμε πολύ που μας καλέσατε για αυτήν τη συνέντευξη. Πες μας λίγα λόγια για τους Forsaken Memoriam. Η μπάντα δημιουργήθηκε το Μάρτιο του 2011, με εμένα στο μπάσο και τη φωνή, τον Λεωνίδα στα drums, τον Παναγιώτη στη lead κιθάρα και τον Γιώργο στη ρυθμική κιθάρα. 6 μήνες μετά, ο Παναγιώτης αντικαταστάθηκε από τον Μάνο και από τότε το line up έχει παραμείνει το ίδιο. Πριν 2 μήνες αποφασίσαμε να συνεχίσουμε ως πεντάδα καθώς προέκυψε ένα πρόβλημα με τον ώμο μου (πράγμα που μας πήγε αρκετά πίσω στις ηχογραφήσεις) και ο Γιώργος ήρθε για να καλύψει τις χαμηλές συχνότητες με εμένα, τελικώς, να μένω μόνο στις γκαρίλες (γέλια). Έχουμε κάνει αρκετά lives με highlights τις support εμφανίσεις μας με Planet Of Zeus και Nightstalker στο Ηράκλειο. Αυτή την περίοδο δουλεύουμε πάνω στο πρώτο μας full length album το οποίο θα κυκλοφορήσει λογικά μέσα στο 2014. Από πού πήρατε το όνομα; Το όνομα ήταν πολύ δύσκολο να βρεθεί και να καταλήξουμε σε αυτό. Πετούσαμε κατά καιρούς διάφορες ιδέες οι οποίες δεν μας άρεσαν και δεν μας ικανοποιούσαν. Μετά από πολύ ψάξιμο ξέθαψα, τυχαία, ένα τετράδιο από το Λύκειο με κάτι στίχους που είχα γράψει. Μέσα σε αυτούς υπήρχε και το όνομα της μπάντας, «Forsaken Memoriam», το οποίο μας άρεσε και αποφασίσαμε να το κρατήσουμε. Ποια τα νέα σας αυτό το διάστημα; Όπως προείπα, προσπαθούμε να τελειώνουμε με το album, το οποίο ήταν αρχικά να κυκλοφορήσει μέσα στο φθινόπωρο, αλλά δυστυχώς κάποια προβλήματα μας κράτησαν πίσω. Κακά τα ψέματα, αυτό μας βόλεψε λίγο γιατί μπορέσαμε να δούμε και τα ψεγάδια στις συνθέσεις του δίσκου και να τα διορθώσουμε έτσι ώστε όταν θα βγει να είναι το καλύτερο δυνατό από εμάς. Για την ώρα ας κάνουμε καμιά πρόβα ή κανένα live μπας και ξεπιαστούμε (γέλια).

Τελευταία φορά που σας είδα ήταν στο G.U.M. Fest #1. Έχετε εμφανιστεί κάπου ξανά; Από τότε όχι, λόγων των καλοκαιρινών διακοπών και έτσι «σπάσαμε» για το καθιερωμένο 2μηνο ξεκούρασης. Να περιμένουμε κάποιο live σας στο άμεσο μέλλον; Σίγουρα, καθώς ξεκινάει το Κρητικό μας minitour με το «Down Tuned Daze Festival Vol. II« (28.09.2013, Ηράκλειο), έπειτα είναι το live μας όπου θα support-άρουμε τους μεγάλους Lucky Funeral (13.10.2013, Χανιά) και το «Bloodcult Fest #7» (18.10.2013, Ρέθυμνο). Έχουμε και άλλα lives στο πλάνο μας αλλά δεν θα θέλαμε να πούμε γι’ αυτά γιατί δεν έχουν κλείσει ακόμα 100%. Ποιος γράφει μουσική, στίχους... Ποιες οι επιρροές σας; Δεν θέλω να λέω ότι έχουμε συγκεκριμένους ρόλους ο καθένας (δηλαδή songwriter, lyricist κ.τ.λ.) καθώς όλοι έχουμε ιδέες. Ό,τι ιδέα έχουμε τη ρίχνουμε στο τραπέζι και αν μας αρέσει την κρατάμε και προσπαθούμε όλοι μαζί να βγάλουμε ένα καλό τελικό αποτέλεσμα. Επιρροές τώρα, δεν ξέρω γιατί δεν συντρέχουν και πολύ τα ακούσματά μας. Το καλό είναι ότι μας αρέσει να πειραματιζόμαστε αρκετά με τη μουσική μας και αν κάτι που γράφουμε μοιάζει με κάτι συγκεκριμένο, πείτε μας και εμάς από πού επηρεαστήκαμε (ΝΙΕ!)… Αυτά λοιπόν, είναι κάτι άλλο που θα ήθελες να πεις στο κοινό; Να υποστηρίζουν όσο μπορούν τη σκηνή και γενικότερα το underground κίνημα στη χώρα μας, γιατί κακά τα ψέματα η Ελλάδα παράγει φέτα, ελιές και metal! Όσοι πιστοί ας προσέλθουν το Σάββατο στην Πύλη Βηθλεέμ! Ροκ Εν Τρολλ!!! Σε ευχαριστούμε πολύ! Καλή συνέχεια! www.facebook.com/pages/ForsakenMemoriam

37


INTERVIEW Ο φίλος Chris Siloma τείνει να ταυτιστεί στο μυαλό μου με το Melodic Hard ‘n Heavy στην Ελλάδα. Μου σύστησε λοιπόν τους KINGDRAGON και μου έστειλε να ακούσω το «Hide The Sun». του Θανάση Χαβαλέ

38

Πως δημιουργήθηκαν οι «KINGDRAGON» και τι σημαίνει η επιλογή του ονόματος; Οι Kingdragon δημιουργήθηκαν το 2006 μετά από την ιδέα μας, να φτιαχτεί μια μπάντα που να γράφει δικό της υλικό, και να παίζει κάτι το οποίο να μας εκφράζει απόλυτα σαν ήχο αλλά και συνθετικά. Το όνομα του group, αφορά ένα προ-ιστορικό μυθικό ον (το οποίο υπάρχει και σήμερα και σε κάθε έναν από εμάς … εσωτερικά) το οποίο μπορεί να αγαπήσει, να πονέσει, αλλά και να φέρει πόνο σε όποιον προσπαθήσει να το εξοντώσει... Είναι η μόνιμη μάχη του καλού με το κακό. Όλοι έχουν ένα τέτοιο «δράκο» μέσα τους... Διαβάζουμε στο profile σας «Band interests: Gigs, Women, Beers, Recordings, Rock n Roll ...». Παλιά, δοκιμασμένη, πετυχημένη συνταγή. Οι Kingdragon τα υπηρετούν πιστά από το 2006; Το ελπίζω ... για τις μπύρες ... (γέλια) Από τα interests αντλείτε και την έμπνευσή σας; Σαφώς... πιστευω ότι η αγάπη είναι η κύρια πηγή έμπνευσης μας, και φυσικά ότι αφορά τη δύναμη του μυαλού σε φανταστικό αλλά και πραγματικό επίπεδο. Οι κοινωνικές εξελίξεις σήμερα είναι ένα ακόμη ερέθισμα που έχουμε ως έμπνευση... Μετά από ένα EP και live εμφανίσεις όπως αυτές με GOTTHARD, FIREHOUSE και HOUSE OF LORDS έρχεστε πλέον τον Οκτώβρη του 2013 με το «Hide The Sun». Πείτε μας δύο λόγια για την δημιουργία αυτού του LP. Το «Hide The Sun» είναι το ντεμπούτο αλμπουμ

μας, το οποίο θα κυκλοφορήσει σε παγκόσμια διανομή στις 10/10/2013 από τη δισκογραφική RETROSPECT RECORDS – USA. Περιέχει 12 τραγούδια και η διάρκειά του είναι περισσότερο από 60 λεπτά. Είναι ένας δίσκος φτιαγμένος με πολύ καλά «συστατικά», κυρίως με πολύ μεράκι και αγάπη για τη μουσική που μας αρέσει. Το κυριότερο είναι ότι δουλέψαμε αρκετά το συνθετικό μέρος του δίσκου, και πιστεύουμε πως θα ανταποκριθούν οι φίλοι μας σε αυτό το πρώτο «κάλεσμα». Ηχογραφήσεις, μίξη, παραγωγή κ.τ.λ. έγιναν στην Ελλάδα στο Studio Aspiotis και είμαι υπερήφανος που καταφέραμε να πάρουμε ήδη πολύ καλές κριτικές για το επίπεδο της παραγωγής αλλά και του ήχου. Έχουμε ήδη ένα video clip σε δύο editions για το «Shout, Very Loud». Τι άλλο να περιμένουμε για την προώθηση του «Hide The Sun»; Αυτή τη στιγμή ήδη επεξεργαζόμαστε ημερομηνίες με το management μας, για εμφανίσεις εντός και εκτός xώρας, και ίσως κάποιο πιθανό tour. Επίσης ήδη έχουμε ξεκινήσει τις εργασίες για το δευτερο video το οποίο αρχές του 2014 λογικά θα είναι έτοιμο. Ακόμη υπάρχει και η περίπτωση για την κυκλοφορία του βινυλίου η οποία θα ανακοινωθεί σύντομα. Σε αναμονή λοιπόν του «Hide The Sun» τι θα θέλατε να πείτε στους αναγνώστες του RadarRock; Τους προτρέπουμε να ακούσουν ολόκληρο το «Hide The Sun», και να μας στείλουν τις εντυπώσεις τους. Αυτός άλλωστε είναι και ο σκοπός της μουσικής σήμερα... η επικοινωνία. Εμείς στείλαμε το «κάλεσμα» τώρα περιμένουμε την απάντηση! Να είναι όλοι καλά και τους ευχαριστούμε που υποστηρίζουν την Hard Rock σκηνή. www.kingdragon.gr


39


ROCK PLACES

40


του Θανάση Χαβαλέ Από πότε λειτουργεί το «dope of sound»; Το στούντιο ξεκίνησε να λειτουργεί τον Δεκέμβριο του 11’ πράγμα που σημαίνει οτι τον ερχόμενο Δεκέμβριο κλείνουμε 2 χρόνια ζωής! Ποιοι είναι οι άνθρωποι πίσω από το «dope of sound»; Απλά πράγματα. Χρήστος Αδάμος και Κώστας Σαββίδης. Περιέγραψέ μας τη δομή του studio. Το στούντιο αποτελείται απο 2 live rooms τα οποία διατίθενται τόσο για πρόβες όσο και για ηχογραφήσεις καθώς και ένα control room. Οι ηχογραφήσεις ξεκινάνε απο μια απλή πολυκάναλη ηχογράφηση πρόβας και φυσικά επαγγελματική ηχογράφηση, η οποία μπορεί να γίνει είτε τυπικά ηχογραφώντας ένα όργανο κάθε φορά είτε με δυνατότητα ταυτόχρονης εγγραφής 2-3 οργάνων για ένα πιο «ζωντανό» αποτέλεσμα. Τις τρεις αυτές αίθουσες συμπληρώνουν τα δύο σαλονάκια στα οποία αράζουμε τόσο εμείς όσο και οι μουσικοί και εκεί είναι που συμβαίνει όλη η μαγεία μεταξύ καφέ, άφθονης μπυροποσίας και ψιλοκουβεντούλας. Όσον αφορά τον εξοπλισμό δεν θα κουράσω με μακροσκελείς λίστες απλά ρίχτε μια ματιά στην σελίδα μας στο facebook. Ποια είδη μουσικής φιλοξενείτε περισσότερο; Σε αυτούς τους 22 μήνες που είμαστε στον «αέρα» έχουμε φιλοξενήσει πολλές μπάντες της Metal core σκηνής αρκετές death metal μπάντες, classic metal, punk, altenative/indie/punk rock αλλά και ότι άλλο είδος rock μπορείς να σκεφτείς, reggae, ελληνόφωνο rock... Κάνοντας λοιπόν την σούμα θα λέγαμε το εξής: Metal και Rock. Τι υπηρεσίες προσφέρετε στα συγκροτήματα; Πέρα απο τις υπηρεσίες πρόβας, παραγωγής και ηχογράφησης που παρέχουμε είναι σημαντικό να εξασφαλίζουμε στούς μουσικούς απρόσκοπτη και ευχάριστη παραμονή στο στούντιο. Ακούμε όλες τις παρατηρήσεις και προτάσεις που μας κάνουν και προσπαθούμε στις περισσότερες αν όχι όλες να ανταποκριθούμε. Επίσης αντικαθιστούμε ή επισκευάζουμε όσον το δυνατόν γρηγορότερα οποιαδήποτε

ζημιά συμβεί στον εξοπλισμό έτσι ώστε τα πάντα να λειτουργούν όπως πρέπει και όπως κάθε μουσικός επιθυμεί και φυσικά να μην ξενερώνει όταν κάτι δεν λειτουργεί όπως πρέπει και γιατί οι τύποι που έχουν το στούντιο αντιμετωπίζουν το θέμα του τύπου «δεν βαριέσαι», «ε και τι έγινε μωρέ που σκίστηκε λιγουλάκι το δέρμα στο ταμπούρο» ή «δεν καταλαβαίνω τι σε πειράζει που το καλώδιο κάνει χρατς χρούτς» και άλλα τέτοια ωραία... Πες μου μερικά συγκροτήματα και καλλιτέχνες με τους οποίους συνεργάζεστε ή συνεργαστήκατε; Έχουμε την τύχη αν και σχετικά νέο στούντιο να μας έχουνε κάνει την τιμή πολλές μπάντες, είτε γνωστές είτε νεόκοπες και άγνωστες, να περάσουνε το κατώφλι μας και να μας εμπιστευθούν για την πρόβα τους ή την ηχογράφησή τους. Penny Dreadful, Circassian, Empty Frame, Lord 13, Heavier than God, Darkstar, Kawir, Mahakala, Revenge of the giant Face, Bleeding demise, Still Falling, Mufoid, Super Puma, Caelestia, The Drains, Gauntlet, Sonata Antartika, Project Zeroed, Fatal Fragments, Tetractys, Devilsocks, Saevum Mortem, Bogart, Chronosphere, Dismissers, Cerebrum, Once them Edens, Cobra Kai, Road Duck, Lunatix, Ovolos, Εμψυχώ, Lint, Sensorium Abyss, Sink The Surface, Deeds not Words, South Korea inVegas, Dreams to let, Another Sin, Σκάγια, Ursus, Chasing Suns, Empire of the moon και να με συγχωρέσουν αν ξέχασα κάποιους.Τους ευχαριστούμε όλους για την τιμή που μας κάνουν! www.facebook.com/pages/dope-of-soundStudio

41


INTERVIEW Δεν υπάρχει πιο ωραία φάση όταν είσαι συντάκτης σε κάποιο περιοδικό/ site από το να μιλάς με οικεία πρόσωπα που ασχολούνται με αυτό που αγαπούν περισσότερο: τη Μουσική. Η Μουσική, με κεφαλαίο το Μ εκφράζει σκέψεις/συναισθήματα που ο καθένας βιώνει ανά πάσα στιγμή. Μαζί μας αυτόν το μήνα ο Σάκης, παρουσιάζει την ιδιαίτερη μπάντα του που ακούει στο όνομα Celtefog. της Λαμπρινής Γκούμα

42

Καλησπέρα Σάκη, καλώς RadarRock! Καλησπέρα κι από μένα.

ήρθες

στο

Που σε βρίσκω αυτό τον καιρό; Στον ελληνικό Βορρά. Περιμένω την έλευση του Χειμώνα. Άντε να την δούμε κι εμείς εδώ εις τας Αθήνας. Για πες μου λίγα λόγια για τους Celtefog. Σας το εύχομαι. Άρρωστη εποχή το καλοκαίρι... Λοιπόν. Οι Celtefog είναι μια ιδέα που είχα πριν αρκετά χρόνια και κατάφερα να την υλοποιήσω τον Οκτώβριο του 2012 με τη βοήθεια του Wolfram στα drums. Όλα τα άλλα όργανα και τα φωνητικά τα έχω αναλάβει εξ ολοκλήρου, καθώς επίσης την μίξη, το artwork κλπ. Μάλιστα. Ποιες είναι οι επιρροές σου; Σαν επιρροές, θα τολμούσα να πω ότι έχω διάφορα συναισθήματα που μου προκαλούνται από διαφορετικές καταστάσεις όσο γράφω μουσική. Π.χ. επιρροή μου είναι οι πρώτες βροχές του φθινοπώρου. Μόνο συναισθήματα λοιπόν. Μερικά από αυτά είναι, η αίσθηση του κρύου, του Χειμώνα, η οργή, η εκδίκηση. Κάνε μια βόλτα σε ένα δάσος, προσπάθησε να καταλάβεις τις κινήσεις μέσα σε αυτό και βάλτο σε νότες. Κάτι τέτοιο λοιπόν.

Ακούγεται πολύ depressive αλλά είναι τόσο απλό στην ουσία. Και οι στίχοι να φανταστώ θα έχουν να κάνουν με κάτι ανάλογο; Στους Celtefog λειτουργούμε με τη λογική ότι οι στίχοι πρέπει να επενδύουν τη μουσική και όχι το αντίθετο. Οι στίχοι αφορούν προσωπικές καταστάσεις και συναισθήματα. Στο πρώτο μας demo οι στίχοι μιλούσαν μόνο για εκδίκηση. Εκδίκηση για τους αρουραίους που βρομίζουν την ατμόσφαιρα μας. Η ρουφιανιά (κύριο γνώρισμα των Ελλήνων από αρχαιοτάτων χρόνων, βλ Εφιάλτης), από μόνη της μπορεί να σου δώσει άφθονη τροφή για στίχους... Βέβαια δεν θα ήθελα όλη η δισκογραφία να στηριχτεί πάνω σε αυτό και έτσι οι στίχοι μας, αλλάζουν ανάλογα με την εποχή και τη διάθεση. Τι υλικό υπάρχει αυτή την στιγμή; Πόσοι δίσκοι/ΕΡ έχουν κυκλοφορήσει; Tον Ιανουάριο βγάλαμε σε ψηφιακή μορφή το πρώτο μας demo με τίτλο Rats. Έχει τρία κομμάτια και οι στίχοι αφορούν την εκδίκηση ως μέσο ψυχικής ανάτασης και ηρεμίας. Το demo κυκλοφόρησε από την Infernal Kommando (FR) σε limited tape των 100. Τον Ιούλιο βγάλαμε το «The Waves Of Oblivion» επίσης σε ψηφιακή μορφή και περιέχει επίσης τρία κομμάτια. Οι στίχοι αναφέρονται σε ταξίδια του μυαλού, που στο τέλος καταλήγουν σε σωματικά βιώματα. Αυτό το demo θα κυκλοφορήσει σε λίγες μέρες σε CD. Λόγω αλλαγής δισκογραφικής εταιρείας, ακόμα δεν είμαστε σε θέση να ανακοινώσουμε από ποια εταιρία θα κυκλοφορήσει. Και τα 2 demo υπάρχουν για free download στη σελίδα μας http://celtefog.tk και στη σελίδα μας στο bandcamp http://celtefog.bandcamp.com/ Σύντομα θα έρθει και το πρώτο μας album. Όμορφα. Με το καλό λοιπόν! Κάποια ζωντανή εμφάνιση είναι στα πλάνα; Εφόσον βρεθούν μέλη όμως!


Οι Celtefog σαν project, αποσκοπούν στο να δώσουν ήχους και λόγια για σκέψη και μόνο. Γι’ αυτό και θα ακούσεις πολλά περάσματα με 3 και 4 διαφορετικές κιθάρες, κάτι που είναι αδύνατο να γίνει σε ένα live με ένα κλασσικό κιθαριστικό δίδυμο. Προς το παρόν δεν σκοπεύουμε να κάνουμε live εμφανίσεις. Αν στο μέλλον υπάρξει τόσο μεγάλη ανάγκη για ένα live, ίσως το προσπαθήσουμε. Μάλιστα. Ποιες είναι οι ασχολίες σου εκτός μπάντας; Ως επάγγελμα, ασχολούμαι με τα έπιπλα. Έχουμε μια οικογενειακή επιχείρηση και προσπαθούμε να τα φέρουμε βόλτα. Βέβαια στην Ελλάδα και ορυχείο να έχεις, δύσκολα να τα βγάλεις πέρα. Κατά τα άλλα λατρεύω τις βόλτες στην εξοχή. Με τον Wolfram πάμε πολύ συχνά στον ποταμό Αλιάκμονα που βρίσκεται δίπλα μας και αράζουμε. Κάπως έτσι γράφουμε και μουσική. Πρώτα παίρνουμε μια καλή δόση ποταμού, ή δάσους και μετά γράφουμε. Κατάλαβα, όντως είναι δύσκολα αυτές τις μέρες για όλους. Αν σου δινόταν ευκαιρία να φύγεις για έξω θα το έκανες; Σίγουρα. Θα ήθελα να μείνω μόνιμα σε μία εκ των Ιρλανδία, Β.Αγγλία, ή Σκωτία. Βέβαια για δουλειές εκεί δεν το συζητάμε, έτσι πιο ρεαλιστικό θα ήταν να σου πω ότι θα πάω στην Αστραλία όπως έλεγε και η αείμνηστη Γ.Βασιλειάδου. (γέλια)

Ισχύει, κι εκεί είναι περίεργα απ’ ότι διαβάζω. Αυτά λοιπόν από μένα, πώς θα ήθελες να κλείσουμε τη συνέντευξη; Θα ήθελα να ευχαριστήσω εσένα προσωπικά αλλά και το RadarRock για την ευκαιρία που δίνεται στους Celtefog, ώστε να μας γνωρίσει το ελληνικό κοινό. Ελπίζω να τα πούμε σύντομα με την έλευση του πρώτου μας album. Να είσαι καλά. Εγώ ευχαριστώ! Περιμένω νέα σας σύντομα, και καλή επιτυχία!

43

RadarRock Magazine / October 2013  

Anorimoi : Το λέει και το όνομα. Τι το ‘θελα η έρμη να κάνω κουβέντα μαζί τους! Με τα δύο τομάρια που μίλησαν στο RadarRock, τον Νεκροπεθαμέ...

RadarRock Magazine / October 2013  

Anorimoi : Το λέει και το όνομα. Τι το ‘θελα η έρμη να κάνω κουβέντα μαζί τους! Με τα δύο τομάρια που μίλησαν στο RadarRock, τον Νεκροπεθαμέ...