Page 1


Rachit Maheshwari Gender Male

Address

Email

rachit0194@gmail.com

Phone

#1680 Sector C,Pocket 1 Vasant Kunj New Delhi-110070

+91 8558870922 +91 9711283629

D.O.B

Language

1st June 1994

English Hindi

As a budding architect i have developed my skill set through absorbing and exploring the

environment. My objective is to horn my technical skills through practical implementation and contribute towards the organization. I enjoy working with a team and willing to learn and grab as much opportunities as possible. Over the past academic years i have processed many design solutions and developed a liking towards modern architecture.


CURRICULUM VITAE Extra Curricular Bachelors in Architecture Chitkara School Of Planning And Architecture(C.S.P.A) Chitkara University, Punjab, India

Education 10+2(C.B.S.E) Ryan International Schoo1 Vasant Kunj, New Delhi Competitions and Workshops - 2015 GRIHA Trophy (Designing 19 Storey Apartment in Noida) NASA(National Association of Students of Architecture) Shortlisted in top 10 - 2014 NARI GANDHI Trophy (Documentation and Analysis of Baradari Palace in Patiala) NASA(National Association of Students of Architecture)

-College House Representative in Cultural Fest. -Team Captain (Inter-House College Football Tournament) -Team Leader (Documentation and Designing of Rural Settlement of Village Jhasla,Punjab) Skills 2D Modelling -Autodesk Autocad 3D Modelling -Google Sketchup -Autodesk Revit Graphical -Adobe Illustrator -Adobe Photoshop Presentation -Adobe Indesign -Microsoft Powerpoint

- 2013-2014 SAINT-GOBAIN TRANSPARENCE Competition (Designing an Architecture College in West Bengal)

Rendering Softwares -Lumion -Vray Plugin with Sketchup

- Workshop(2015) Ar. Christopher Charles Benninger NASA(National Association of Students of Architecture)

Reference Prof.Surjit Bais Principal(Chitkara School of Planning and Architecture)


“Simplicity is the ultimate Sophestication� - Leonardo da Vinci


CONTENTS

1. 2. 3. 4. 5.

ARCHITECTURAL

DESIGNF O L I O College of Architecture ECR Road,Chennai

Natural History Museum Chandigarh,Punjab

Weekend Villa Pinjore, Haryana

Student Centre Amritsar,Punjab

Housing Society(GRIHA Trophy) Sec 151,Noida,U.P


7th Semester Design Studio

COLLEGE OF ARCHITECTURE

ECR Road,Chennai, Tamil Nadu

The Project Brief was to design an “Architecture College - of the students ,by the students, for the students.” Who knows better than students of architecture themselves, that how different they are from  the rest of the graduates ! They create, innovate and ideate ! The initial idea behind designing the structure was to maintain healthy interaction between students , which prove to be beneficial in the creativity process. Different stages involved making spaces that are ever evolving with the needs of the time, providing Barrier free Environment,maintaining Ecological Sensitivity and Energy Conciousness, through Design.


SCOPE OF ACCOMODATION

SITE Chennai also known as Madras is the capital city of the Indian state of Tamil Nadu. Located on the Coromandel Coast off the Bay of Bengal, it is one of the major cultural, economic and educational Hub.

Inland river

Site

Wet and dry climate During the Monsoons there is Heavy Rainfall

Academic block Auditorium

FORM EVOLUTION

Cafeteria Head Residences Hostels Site selection

Structural circulation CORE

BLOCK ZONING Massing of major built components in the Academic block. Provision of courtyard

Evolution of corridors branching out from the CORE

Segregating Adminstration and Academic block

Final module

Staff Residences Student Centre

Administration Circulation Core Staff and Lecture halls ACADEMIC BLOCK

Studios

North light

The idea of this Block evolved by creating a CORE Circulation for the Users inside the Academic Block. Further the Core Corridor is subdivided and Branched into Primary minor Corridors for easy accessibilty to different rooms,thus segregating the Admin,Staff and the Academic areas.

NORTH


ACADEMIC BLOCK

Open courtyard Workshops

Student centre

Food court O.A.T

Entry Outdoor Courts Secondary Entry

Field

Main Entry

Ground Floor Plan Area - 5780 sqm

NORTH First Floor Plan Area - 3380 sqm

Exterior view of the block


AXONOMETRIC VIEW

Parapet

Courtyard Skylight

FIRST FLOOR Circulation Core

Circulation Core

North Light Glazing Studios

Central Skylight

Lecture rooms

Stairscase

GROUND FLOOR

Secondary Entry

North Light Glazing Studios

Washroom Administration desk

BASE

Main Entry/Exit

Washrooms Central Courtyard

H.O.D Rooms Floor plate

Section


4th Semester Design Studio

NATURAL HISTORY MUSEUM

Chandigarh ,Punjab

The Project Brief was to design a “Natural history Museum� depicting the evolution of Life. Natural history,describes patterns in nature, thus building an essential foundation for science and Infrastructure. The major design challenge in a museum is to maintain the exhibits,fossils and artifacts thus considering the amount and directional allowance of natural light within the structure. The objective was to provide adequate circuation spaces within and give a modern touch on the outerside to enrich the experience of the visitors.


SITE ANALYSIS

ROAD CONFIGURATION

The site of the museum is approx 7000 sqm which is in Chandigarh region,Punjab with a River front. The site is surrounded by an Institutional land,a Hotel and a Commercial block.

Roads play a very important part in Chandigarh,thus the museum site is accessible by 2 roads,ie Main road and a Service road making it easily approchable. The site has a green belt along the Roads. Bridge

Museum Site

Service Road River Front

Institutional Site River

Road

Commercial Site

Main Road NORTH

NORTH

FORM EVOLUTION Conceptualizing

SCOPE OF ACCOMODATION Massing

-Administration Space -Exhibition Spaces -Open Exhibition Spaces -Food court -Workshop

Social Space G+1

G+1

-Curators Office -Souvenier Shop -Library -Multipurpose Hall NORTH

Informal Circular Galleries Circulation core Formal Space

Provision for Minimum amount of lighting.

LVL +5600 lvl+5600

G

Adminstration Area

Final Module

6M WIDE SERVICE ROAD

G

LVL +12400

lvl+12400

9m WIDE INTERNAL ROAD

Space

LVL +10900

LVLlvl+11400 +11400

lvl+1000

lvl+5600 LVL +5600

LVL +1000

LVL +5600

LVL +9400 lvl+9400

LVL -600

LVL +0 -

Entry

The organization, form and design of the Natural History Museum was derived keeping in mind the basic geometrical shapes. Providing a circulation loop would enable the human to explore and observe the galleries without restricting the movement.

Exit

10M WIDE GREEN SPACE 1.8M WIDE FOOTHPATH ALL AROUND THE SITE

12M WIDE SiteMAIN Plan ROAD _ 0.0 LEVEL CENTRE LINE OF ROAD +


FLOOR PLANS

EXHIBITION GALLERY 402 SQ M

LVL - 450

LVL +450

EXHIBITION GALLERY 310 SQM

EXHIBITION GALLERY 375 SQ M KITCHEN 50 SQ M

STORAGE 20 SQ M

WOMEN RESTROOM 37.5 SQ M

MEN RESTROOM 35 SQ M

FRIGHT LIFT 6 SQ M

MEN MEN RESTROOM RESTROOM

WOMEN WOMEN RESTROOM RESTROOM

35 SQ M

37.5 SQ M

UP DOWN

CURATOR ROOM 12 SQ M

LVL +1800

WORKSHOP 104 SQ M

FOOD CAFETARIA 140 SQ M

LVL +5600

LVL +4950

LIBRARY 300SQM

LVL +4950

MULTIPURPOSE HALL 450 SQM LVL +3450

LVL +3450

OPEN AIR EXHIBITION OR O.A.T LVL - 450 93 SQ M

UP

DIRECTOR ROOM

LVL +5600

DOWN

ELEVATOR 6 SQ M

EMERGENCY EXIT ADMINISTRATION ROOM 42 SQ M

STAGE 24 SQ M SOUVENIER

EXHIBITION GALLERY 410 SQ M

SHOP

87.5 SQ M

UP

CUT OUT MEETING ROOM 30 SQ M

WAITING AREA AND INFO DESK

DOWN

EXHIBITION GALLERY 420 SQM

LVL +1800

TREAD - 200 ENTRY CLOAK ROOM 25 SQ M

EXIT 2

20 SQ M

EXHIBITION GALLERY 125 SQM

RISER - 200

LVL +1800 TICKET COUNTER 15 SQ M

SECURITY ROOM

EXIT

Ground Floor Plan Area - 2894sqm

NORTH

First Floor Plan Area - 2211sqm

Interior view of a gallery


AXONOMETRIC OF THE MUSEUM

Section


2nd Semester Design Studio

WEEKEND VILLA

Pinjore, Haryana

The Project Brief was to design a “Weekend Villa - for recreation and luxury�. Being a budding architect, it is essential to have the basic knowlege about how an individual manages his personal life,away from the main city and thus designing adequate spaces in relation to the functions inside as well as outside the Villa is the major challenge,which proves to be important aspect in the design process. A person owns a Villa to spend quality time with his family,which further provides high end luxury and recreation.


SITE PLAN

THE CONCEPT The initial idea behind designing the structure was to maintain privacy as the individual plots on the site were located closely to each other and creating segregation of each villa from another. Secondly the design fulfills the requirement of Compactness,ie 2 bedrooms with luxury and relaxation. Keeping this in mind the villa has numerous outdoor spaces to unwind, including the private roof top terrace with outdoor leisure spaces, a mini pool ,a large garden with attractive planted areas and deck connected with each room. Inside the villa, large and wide spaces have been provided for easy circulation and appropriate lighting as well as the components like Bar space, the billiard room, the Family room provide a sense of luxury.

NORTH

FORM EVOLUTION

Segregation

LOCATION- the site is located right adjacent to Pinjore Farm club. The site has a number of plots owned by individual owners.

Relaxation

Landscaping

Seprating the plot

Informal Area

ORIENTATION- the plot is linear on 3 sides and one side being at an angle of 140 degrees.

Circulation core

Luxury

Recreation

TOPOGRAPHY- flat surface,sloppy at some areas.

Formal Area

FLOOR PLANS

Defining

DECK

Habitable spaces KITCHEN

Vertical circulation

Massing

DRESSING

BEDROOM

CUT-OUT WASH

BEDROOM WASH

DINING

Non Habitable spaces

UP

LIVING

MAIN ENTRY

diffused light

DRESSING

BAR

FAMILY ROOM

CORRIDOR

DOWN

BALCONY BEDROOM

RECREATION

POOL

Final Module

Ground Floor Plan

Area-284.65 Sqm

First Floor Plan

Area-185.65 Sqm

NORTH


AXONOMETRIC OF THE VILLA

Skylight

Shading Device

Family room

Sun Deck Dining Area

Terrace Bedroom 2

Balcony

Washroom

Living room Bedroom 1 Washroom Main Entry Recreation Room

Vertical Circulation


Front facade of the Villa


Live Project - ArchValues Consultants.

STUDENT CENTRE

Amritsar, Punjab

The Project Brief was to design a “Student Centre�at a Government Medical College in Amritsar.

A design competition held by the Punjab government, the scope of the project was to design the Student Centre complex and retrofit a Library and an Auditorium respectively. Being a part of a leading Architecture firm based in Chandigarh, I helped and worked on the facade develpoment, Landscaping, 3d modelling and rendering of the structure. Further the proposal was selected and the project has been commissioned to ARCHVALUES Consultants,Chandigarh.


SCOPE OF ACCOMODATION

KEY SITE PLAN The Government Medical College in Amritsar. The Student centre within the campus is located in close proximity to the Pathology lab and the SPM department,as being the only recreational space, makes it the centre of attraction for the staff members and the students. The centre also caters to a Swimming pool and landscaping for outdoor leisure. Total Site area for Student Centre - 1105sqm

NORTH

Sitting areas Administration Indoor sports Gym Kitchen/Staff Coffee shop Stationary Juice bar Washrooms

FLOOR PLANS

TOILET & LOCKERS STATIONARY/ PROVISION PHOTOSTAT STORE

TABLE TENNIS COURT 44'-0" X 40'-0" 2. NO.

DOUBLE HEIGHT ROOM BADMINTON COURTS 2NOS.

COFFEE SHOP TOILET

HOSTEL SUPERINTENDENT

STORE AREA /MISC. WORKING STAFF

GYM

POOL TABLE

MISC. WORKING STAFF

JUCE CORNER TOILET 13'-11" X 11'-10" (HE)

RECEPTION

LIFT

TOILET BLOCK

DRINKING WATER

TOILET 13'-11" X 11'-10" (SHE)

CHANGE/ LOCKER 6'-0"X4'-2"

OPEN FOOD COURT

TOILET 6'-0"X4'-2"

STORE 20'-0" X 8'-6"

MPH IN DOOR GAMES

ENTRANCE FOYER

KITCHEN 12'-4" X 21'-112" EF

R

NORTH

EF R

R

EF

SERVICE

CANTEEN STAFF AREA

Ground Floor Plan

HOSTEL CLERK ROOM

STUDENT ASSOCIATION OFFICE

GIRLS HOSTEL PRESIDENT

STUDENTS DEAN OFFICE

Area-345.5 Sqm

First Floor Plan Area-245.5 Sqm

TEACHER ASSOCIATION ROOM

Double Height

East Elevation

Badminton court

First Floor

Ground Line


Competition Project - N.A.S.A 2014-2015

GRIHA TROPHY (HOUSING) Noida, Uttar Pradesh, India

The Project Brief was to design a “group housing complex for Lotus Greens. Lotus Greens is a reputed developer committed to sustainable development. Massing, placement of towers so as to make the best use of the site, improve the thermal performance in the climatic conditions of Noida. Maximize the project marketability by maximizing views of central golf course and the river. The design should give special attention to massing, solar orientation, wind movement and passive cooling systems. The systems and technologies employed should be simple and durable enough for end users to use them comfortably. PANORAM IC VIE WO F TH EG OL FC OU RS E

SITE Location : Sector 150 Noida. Site Area : 50,000 sqm. Maximum ground coverage-30% Height : Stilt + 19 floors

SITE PLANNING Utilty Area

The tree depicts strength and connectivity far and wide. Similarly the concept of the site is extracted in distinction to the framework of the tree .

Residential

Site Facts

Landscape

The site is surrounded by Farmlands,a Golf Course, and Residential apartments .

E.W.S Housing

Club house Commercial

Latitude - 28 Longitude - 77 Solar radiation - 5.20(kWh/m2/day) Winf speed - 6km/hr

MIXING CONCRETE WITH THE NATURE


DESIGNING FOR A GREENER ENVIRONMENT

THE FRAMEWORK

AMBIENT LIGHT

PHASES OF CONSTRUCTION

ELEVATORS STAIRCASE

Non- habitable areas on the west to minimize heat gain.

Using the excavated soil for landscaping during final construction

Provided punctures for proper wind movement to minimize wind load

WEST

The Central Atrium

Initializing the column and Beam frame structure

2BHK- 85.7 SQM 7

PV panels on top used both for Energy generation and Rain water Harvesting

8

Floor Plan 4

6

5 2

Laying of the reinforcement on the foundation.

8

9

Collection of waste disposed while excavation. Digging trench and laying of foundation.

1

3

3 2

9

2

4

4

7

7

1

1

6 2

22

4

21

5

20

6

19

7

18

14

14

11

15

15

10

16

9

17

8

8

7

9

6

16

10

5

20

17

11

4

21

18

13

13

12

12

LIFT

CLUSTER 3BHK-3BHK-2BHK

Construction of site office and the labour dwellings.

Clearing of the top soil

Radiant Cooling

6

3

3

2

22

19

LIFT

3BHK- 107 SQM

5

1

1

5

Creating the powder line for excavation.

8

3

Atrium provided for ventilation and dehumidification inside the building

SECTION THROUGH ATRIUM


THE FRAMEWORK 3D Section of a Dwelling

Water Segregation Pipelines

Uses 40% less water than conventional faucets. Flow optimized water saving showerhead which have areators installed

Low flow faucets

Schematic Diagram Represents the positioning of the different Pipelines connected to the respective Tank.

Fibre reinforced composite panels. Can be recycled up to 20 times,allowing scrap FRC to be used again and again

Double Glazed windows

Linoleum tile flooring Anti-bacterial and biodigradable

Openings on the Rear Facade Of the Platform acts as a mean of Adequate Lighting and Ventilation for the Parking Space under .

SITE SECTION Contours built to direct the wind flow towards the building and creating a slope for the rain water to adequately flow all over the softscape reducing the amount of water consumption


Profile for Rachit Maheshwari

Undergraduate Architecture Portfolio  

The Portfolio includes the selected works that i have completed during my B.Architecture programme.

Undergraduate Architecture Portfolio  

The Portfolio includes the selected works that i have completed during my B.Architecture programme.

Advertisement