Issuu on Google+

RACHEL KRUEGER portfolio 2013


institute for A D V A N C E D G L A S S S T U D Y

DURATION: 16 weeks

fall 2013

edward c. earl design award nominee

house on a hill: I N C L I N E

DURATION: 6 weeks

spring 2012

edward c. earl design award nominee

figure constructive S U S P E N S I O N

DURATION: 4 weeks

fall 2012

in collaboration with: f. BOREL, c. DUCERISIER, g. PINTON, m. ROUVEIX

bibliotheque de Q U A R T I E R

DURATION: 6 weeks

fall 2012

in collaboration with: c. ROBILLARD

pantin P E D E S T R I A N B R I D G E

DURATION: 2 weeks

spring 2013

in collaboration with: a. CHAN, b. JOHNSON, j. McFADDEN

ateliers de G A S T R O N O M I E

DURATION: 8 weeks

spring 2013

travel S K E T C H E S


institute for A D V A N C E D G L A S S S T U D Y edward c. earl design award nominee

Located in Downtown Champaign, the Institute for Advanced Glass Study provides programs with distinct public and private functions in a site with very particular circulation patterns. After analyzing these patterns and programs the design of the building is intersected by a circulation axis at its core. This allows for a separation of public and private spaces when necessary but also linked when needed. The building utilizes the structure and landscaping to emphasize this idea of a bridging space. The building itself is designed to be modern industrial through its use of open plan spaces and semi exposed building systems. The building systems are also a large part of the building, by utilizing a double skin faรงade, which also incorporates and supports the HVAC system.


INSTITUTE FOR ADVANCED GLASS STUDY | FALL 2013 | 2


ENTRANCE 3


Public Public / Private Private

Entrance Loading New Engaging Landscape Highest Visible Points from Traffic and Pedestrian Patterns Loading Utilizes Existing Traffic Patterns Public Spaces Utilize Existing Pedestrian Patterns

Non Engaging Storefront Existing Engaging Landscape Engagin/Active Store Front Existing Traffic Pattern Existing Pedestrian Pattern SITE ANALYSIS

AERIAL SITE PLAN INSTITUTE FOR ADVANCED GLASS STUDY | FALL 2013 | 4


Cafe 5


Water pond’s surrounding gravel create water collection points

Planters have built in benches to involve public

LEVEL 2

Acid Stained Concrete

Sliding wall for adjustable sun protection

Regional plants and grasses

LEVEL 3

LEVEL 1

Permeable pavement allows grey water collection

INSTITUTE FOR ADVANCED GLASS STUDY | FALL 2013 | 6


Sloped Rigid Insulation Corrugated Metal Decking with Concrete Slab K18 Steel Joist Rectangular LED Downlight

Metal Panel

Spot Lights Perforated Metal Panel

Remote Operated Sun Shades

Metal Grate for Air Exhaust

Wheel Wheel Track Perforated Metal Panels on a Track act as a Movable Sun Shade

Double Pane Glass Single Pane Glass Grates for Fresh Air Intake

Raised Floor Stone Panels Raised Floor Supports Concrete Slab Gravel Backfill Concrete Footings

Grates for Air Intake Water Feature Rock to Aid Water Collection Perforated Pipe for Rain Water Collection 7

DOUBLE SKIN WALL SECTION


Gypsum WallWall Board Board Gypsum

Suspended Suspended Floor Floor Support Support

Batt Insulation Batt Insulation Metal Stud Metal Stud

Vent Vent

Rigid Insulation Rigid Insulation Grate Grate

Air and Vapor Barrier Barier Air and Vapor

TopTop Track Track

Raise Floor Support Raised Floor Support

Trolley Trolley

Concrete FloorFloor Slab Slab Concrete With Metal Decking with Metal Decking

Bottom Track Bottom Track Perforated Perforated Metal Panel Metal Panel

Corrugated Metal Metal Corrugated Panels Panels

Metal Stud Metal Stud Glass Pane SingleSingle Glass Pane

Panel Support Track Track Panel Support

Vent Vent Vent Vent

DOUBLE SKIN DETAIL

SOLID WALL DETAIL

NORTH-SOUTH SECTION INSTITUTE FOR ADVANCED GLASS STUDY | FALL 2013 | 8


Fan

Fan

AHU 1

AHU 2

Level 1

Energy Recovery Ventilator

Return Fan AHU 2

Level 1 Scale: 1/8” = 1’ - 0”

Fan

LEVEL 1 HVAC PLAN

Supply Fan

LEVEL 2 HVAC PLAN

Level 2 Scale: 1/8” = 1’ - 0”

Fresh Air Vents

LEVEL 3 HVAC PLAN

Level 1

Section Cut

Return Return

Section Cut Return

AHU

Level 1 Scale: 1/8” = 1’ - 0”

Supply Supply Zone 1 - 1 Public Zone - Public

Supply

Zone 2 - Offices (Cafe) Zone 2 - Offices Fresh Air Vents

Fresh Air Vents

Zone 4 - Emergency Stair 1 Fresh Zone Air Flow 4 - Emergency

Fresh Air Flow Energy Recovery Ventilator

Zone 3 - Maintenance Zone 3 - Maintenance

Stair 1

Section Cut Zone 5 - 5 Emergency Stair 2 Zone - Emergency Stair 2 Energy Recovery Ventilator Section Cut Return Return Supply Supply Fresh AirAir VentsVents Fresh Fresh AirAir FlowFlow Fresh Energy Recovery Ventilator Ventilator Energy Recovery

EAST - WEST SECTION 9

Fresh Air V

(Cafe)

Return

Supply Zone 1 - Pu

Zone 2 - Of Fresh Air Vents

Zone 3 - Ma

Zone 4 - Em Fresh Air Flow

Zone 5 - Em Energy Recovery S S


VIEW OF OBSERVATION AND ADDITIONAL GALLERY INSTITUTE FOR ADVANCED GLASS STUDY | FALL 2013 | 10


W33 x 118 Girder 30K12 Joist W14 x 30 Cantilevered Beams

18K6 Joist W18 x 76 Girder STRUCTURAL PERSPECTIVE

W10 x 77 Coulmn Concrete Footing

11


VIEW OF OBSERVATION AND ADDITIONAL GALLERY INSTITUTE FOR ADVANCED GLASS STUDY | FALL 2013 | 12


house on a hill: I N C L I N E edward c. earl design award nominee

Positioned on a steep slope, the form of Incline house builds off the slope of the earth’s surface as opposed to going against it. This modern take on the saltbox house uses structure as beauty, integrated views from different levels, and a clear distinction between private and public spaces. It’s shape and use of vertical siding gives the essence of an old barn on the exterior while the interior embraces a modern design. Plans and Sections are ink on mylar.


INCLINE | SPRING 2012 | 14


SECTION A.A A.AA.A SECTION SECTION SCALE 1/4” 1/4” == 1’ 1’ SCALE

SECTION B.B B.B SECTION SECTION

PROFESSOR HAMLIN ARCH 272

INCLIN

Positioned on on a a steep steep slope, slope, Incline Incline follows follows the the earths earths surface surface as as opposed opposed to to going going against against Positioned it. This This modern modern take take on on the the saltbox saltbox house house uses uses structure structure as as beauty, beauty, integrated integrated views views from from it. different levels, levels, and and a a clear clear distinction distinction between between the the private private and and the the public. public. It’s It’s shape shape and and different use of of vertical vertical siding siding gives gives the the essance essance of of an an old old barn barn on on the the exterior exterior where where the the interior interior use embraces a a modern modern twist twist on on an an old old classic. classic. embraces

B.B

SCALE 1/4” 1/4” == 1’ 1’ SCALE

SECTION C.C C.C SECTION

SECTION C.C SCALE 1/4” 1/4” == 1’ 1’ SCALE

15


C.C

A-A

C-C B.B

UPPER LEVEL SCALE 1/4” = 1’

A.A

B-B

TOP FLOOR

C.C

NCLINE PROFESSOR HAMLIN ARCH 272

B.B

LOWER LEVEL SCALE 1/4” = 1’

BOTTOM FLOOR

EAST ELEVATION EAST ELEVATION SCALE 1/8” = 1’

WESTELEVATION ELEVATION WEST SCALE 1/8” = 1’

SOUTHELEVATION ELEVATION SOUTH SCALE 1/8” = 1’

NORTH ELEVATION NORTH ELEVATION SCALE 1/8” = 1’

INCLINE | SPRING 2012 | 16


figure constructive S U S P E N S I O N

in collaboration with felix borel, charles ducerisier, guillaume pinton, mathieu rouveix

Figure constructive was a bilingual collaborative worshop with five french students of the École Nationale Superieure d’Architecture de Versailles that called for projects addressing specific architectural concepts. For our given concept of suspension, we designed a suspended community garden in the 18th arrondissement of Paris. The program allows for members of the community to have their own small garden on one square module off one of the main walkways. The freed space below becomes a marketsplace for gardeners to exchange what they have grown or sell their products to the community.


SUSPENSION | FALL 2012 | 18


Grates

SUSPENDED WALKWAYS

SUSPENDED STAIRS

PERSONAL GARDEN PLOTS IN SUSPENSION 19

Metal Frame

Compartmentalized planters


LEVEL 1

SITE CONTEXT

LEVEL 2

LEVEL 3

LEVEL 4

LEVEL 5 SUSPENSION | FALL 2012 | 20


SPACE FRAME SUPPORTS

STRUCTURAL ELEMENTS

SECTION 21

STRUCTURAL CONNECTIONS


MODEL SUSPENSION | FALL 2012 | 22


bibliotheque de Q U A R T I E R in collaboration with christine robillard Located in the 13th Arrondissement of Paris, the Bibliotheque de Quartier functions as a small local library that engages with the community. Separation of public and private areas is crucial in order for the library to still alow secure events after library hours. The form of the building is based on two concepts. In plan the building is created through a series of overlapping grids and in form it consists of three shifted elements connected by a thick ribbon expressed on the facade.


EXTERIOR PERSPECTIVE

BIBLIOTEQUE DE QUARTIER | FALL 2012 | 24


25


LEVEL 1

LEVEL 2

LEVEL 3

ENTRANCE PERSPECTIVE BIBLIOTEQUE DE QUARTIER | FALL 2012 | 26


NORTH-EAST ELEVATION

SOUTH-EAST ELEVATION

SOUTH-WEST ELEVATION STRUCTURAL SECTION 27


BIBLIOTEQUE DE QUARTIER | FALL 2012 | 28


SECTION A-A

SECTION B-B 29


BIBLIOTEQUE DE QUARTIER | FALL 2012 | 30


pantin P E D E S T R I A N B R I D G E in collaboration with aaron chan, brittany johnson, and jacob mcfadden The city of Pantin at the northeastern border of Paris is looking to rapidly revitalize a previously industrial area along the Canal de l’Ourcq. The two sides of the canal are to be redeveloped with housing complexes as well as institutional and service buildings. This pedestrian bridge serves as a link between these new river front developments, ensuring that the two sides remain connected. After visiting the site there were very defined circulation patterns from the pedestrian traffic. The bridge’s design uses these existing paths of the sites circulation to create it’s shape.


PEDESTRIAN BRIDGE | SPRING 2013 | 32


r Pantin B-B

STRUCTURAL DIAGRAM

A-A

Site Plan

RENDERING

Section A-A

RENDERING

C-C

l Krueger

Section A-A

B-B

Elevation

Section B-B

A-A

Scale 1:50

SECTION B-B

Site Plan

STRUCTURAL DIAGRAM

RENDERING

Section C-C

Elevation

SITE PLAN

Section A-A SECTION A-A Section B-B

Scale 1:50

Site Plan Plan

SECTION C-C Section C-C 33


Aaron Chahuag | Brittany Johnson | Jacob McFadden | Rachel Krueger

STRUCTUR C-C

B-B A-A

VIEW BETWEEN SOUTH AND WEST RAMP ERING

Site Plan

Plan

ELEVATION

Elevation

PEDESTRIAN BRIDGE | SPRING 2013 Section | 34 B


ateliers de G A S T R O N O M I E Situated between a park and a residentail street in the 13th Arrondissement of Paris, Ateliers de Gastronomie is a cooking school equiped for both short term and long term classes. The program calls for a multiple fully equiped kitchens for both cooking and baking, an auditorium equipped with kitchen for teaching, residence halls, and a cafe and restaurant where students can sell and demonstrate the skills they learn from the visiting chefs. The building itself becomes begins to focus a persons view. Whether it be looking in on a kitchen as the students learn their skills, being drawn in by the views of the food in the cafe as pedestrians walk to the park, or students enjoying the exterior courtyards or roof top terrace.


ATELIER DE GASTRONOMIE| SPRING 2013 | 36


C-C B-B

C-C

B-B

A-A

LEVEL 2 C-C B-B

A-A A-A

LEVEL 3 C-C B-B

A-A

LEVEL 1 LEVEL 4 37


STREET ELEVATION

SECTION B-B

ATELIER DE GASTRONOMIE| SPRING 2013 | 38


NORTH PARK ELEVATION

SECTION C-C 39


NORTH SIDE PARK VIEW ATELIER DE GASTRONOMIE| SPRING 2013 | 40


travel S K E T C H E S


TRAVEL SKETCHES | 42


43


TRAVEL SKETCHES | 44


Portfolio 2013