Issuu on Google+

REFERENCES “I have worked with Rachel Dobbin at the MSU Infrastructure Planning and Facilities for over two years. Rachel has been a very reliable employee working for the Engineering and Architectural staff, and her efforts have been greatly appreciated. My involvement with Rachel has involved utilizing her AutoCAD skills for drafting of various renovation projects, assisting with various design tasks, and providing support to our office for a wide variety of design and construction projects. She has been able to manage her time effectively being a full time student and working at IPF. I am highly recommending Rachel for a position involving architectural and interior design, or other career opportunities that she may want to pursue.�

Kane Howard, PE, LEED AP

Engineer /

Architect II MSU Infrastructure Planning and Facilities

1


Commercial / NEXT

4 12 18 2

NEXT DESIGN FIRM Commercial A BRIGHT AND INSPIRING ARCHITECTURE AND INTERIOR DESIGN FIRM IN DOWNTOWN LOS ANGELES.

OFFICE SUITE Commercial A BRIGHT AND INSPIRING ARCHITECTURE AND INTERIOR DESIGN FIRM IN DOWNTOWN LOS ANGELES.

SAFFRON


Commercial / NEXT

BELLE ISLE HOTEL Commercial A BRIGHT AND INSPIRING ARCHITECTURE AND INTERIOR DESIGN FIRM IN DOWNTOWN LOS ANGELES.

TOWNHOUSES Commercial A BRIGHT AND INSPIRING ARCHITECTURE AND INTERIOR DESIGN FIRM IN DOWNTOWN LOS ANGELES.

SAFFRON

25 32 41 3


1

4


Commercial / NEXT

NEXT

GLOBAL ARCHITECTURE AND INTERIOR DESIGN FIRM IN LOS ANGELES. Coral reefs are diverse underwater ecosystems built by tiny animals found in marine waters. Similarly, the Next Design office will be a diverse ecosystem comprised not only of the people who will build careers there, but also of the comfortable habitat a reef provides. We choose to live where we can be successful and comfortable. Because the employees at Next Design chose to live in LA, we know they feel comforted by having homes by the ocean; and now their office with allow them to feel at home as well. The coral reef creates a natural flow of water through its grooves and spaces, the office will also have a natural sense of direction in its spacial planning, used to inspire the employees and lead them in the right direction. Co-working spaces, private offices, and a WorkCafe, among other things, mesh together to create a diverse office, that serves as a second home - a habitat. The free-flowing lines and vibrant colors that make a coral reef more than just an ecosystem and transform it into a piece of art, will also be mirrored in the space.

This project was submitted to the 2016 Steelcase NEXT Competition.

*Images from third-party sources

5


Commercial / NEXT

SPACE PLANNING + FLOOR PLAN In a recent real estate market shift, several competitors,

be floor to ceiling reaching almost 22 feet. The new

large clients, and design vendors have moved into

space calls for an inspiring, innovative, fun, functional

downtown Los Angeles. The lease on NEXT’s

and collaborative space that combines a mixture of

existing Santa Monica office is expiring and they have

individual and group spaces. This space should also

decided to follow the action by moving to the

eliminate owned or assigned private offices to enhance

downtown area. NEXT’s new, top floor, office space

collaboration among local and global project teams.

measures approximately 11,300 sq. ft. and the building’s glazing was designed to

M N

B

A K

J

Q L G G J

J

*Created with AutoCAD + Photoshop

6

H

F

F L


Commercial / NEXT

E K O

O

I

C

D

P I I

A.

Reception

B.

Design Library

C.

Large Conference

D.

Training Room

E.

Medium Conference

F.

Small Conference

G.

Quiet Room

H.

Mother’s Room

I.

Private Office

J.

Open Offices

K.

Ideation Zone

L.

WorkCafe

M.

Resource Center

N.

Maker Space

O.

In-Between

P.

Video Conference

Q.

Employee Storage

7


Commercial / NEXT

NEXT OPEN OFFICE + EMPLOYEE LOCKERS (pictured right) NEXT’s open office area is a collaborative,

personal items as well as a current project. A

functional and inviting space that allows for a free

collaborative area is situated adjacent to the locker area

address system for it’s workers. Because these spaces

to encourage socialization with small impromptu

are not owned by these individuals, it allows them to

meetings with colleagues.

select from the variety of workspaces offered and

The overall open office area is located next to the

seamlessly shift through the different modes of work.

reception area to provide an ease of entrance for

Without the option to store individual belongings

employees to start their day, as well as to provide close

within a personal office or desk, lockers are provided

proximity to the copiers and printers in the resource

within the space so employees have a small cubby to

room behind the reception desk.

lock away their

RESEARCH + DESIGN INTENT Wellbeing More and more companies are now

LOGO DEVELOPMENT + BRANDING The NEXT logo displays a minimalist custom font

putting a focus on the wellbeing of their employees.

unique to the logo that through geometric shapes

The tremendous benefits are now being realized, with

make up the word “NEXT”. Because the design is

possibility of lower absenteeism and fewer medical

unique to the company, it offers the option to display

claims. Steelcase is taking their approach in two parts;

the graphic in different colorways to reflect different

first being woven into the culture of their employees,

medias of use.

and second by creating products that improve its user’s wellbeing. (Steelcase, 2013) Palette of Postures With everyone now having laptops and small handheld devices, it has changed the way we sit while we work dramatically. Also, with five generations in the workplace now there is varying postures, so as designers we must provide spaces that account for that. (Steelcase) *Created with Illustrator

8


Commercial / NEXT

9 *Created with SketchUp + Shaderlight + Photoshop


Commercial / NEXT

CONFERENCE + QUIET ROOMS (pictured right) NEXT’s open office area is a collaborative, functional

personal items as well as a current project. A

and inviting space that allows for a free address system

collaborative area is situated adjacent to the locker area

for it’s workers. Because these spaces are not owned by

to encourage socialization with small impromptu

these individuals, it allows them to select from the

meetings with colleagues.

variety of workspaces offered and seamlessly shift

The overall open office area is located next to

through the different modes of work. Without the

the reception area to provide an ease of entrance for

option to store individual belongings within a personal

employees to start their day, as well as to provide close

office or desk, lockers are provided within the space so

proximity to the copiers and printers in the resource

employees have a small cubby to lock away their

room behind the reception desk.

10

*Created with SketchUp + Shaderlight + Photoshop


Commercial / NEXT

*Created with SketchUp + Shaderlight + Photoshop

NEXT WORKCAFE (pictured left) NEXT’s open office area is a collaborative, functional and inviting space that allows for a free address system for it’s workers. Because these spaces are not owned by these individuals, it allows them to select from the variety of workspaces offered and seamlessly shift through the different modes of work. Without the option to store individual belongings within a personal office or desk, lockers are provided within the space so employees have a small cubby to lock away their

11


2

12


Commercial / OFFICE SUITE

OFFICE SUITE

A 547 SQ. FT. COLLABORATIVE SPACE FOR MICHIGAN STATE UNIVERSITY. This former classroom, on the campus of Michigan State University, was in major need of a transformation. And with the need for a space for a department on campus, this room was perfect for just that. The new tenants called for a warm, inviting space where resident employees could complete their everyday work in privacy, as well as space for visiting professors, and researching grad students, to stop in and work when they need. From the re-staining of the original hardwood floors, to the restoration of a large wood beam, and historic windows that face the Red Cedar River, this design takes advantage of what the original space has to offer, and blends it with modern. The mix of old and new is accomplished through the use of modern fixtures and furniture against the historic backdrop of the existing space. Bright copper elements were added throughout the space to contrast the warmth and richness of the wood, as well as to add interest to the space.

*Images from third-party sources

13


Commercial / OFFICE SUITE

SPACE PLANNING + FLOOR PLAN With such a small space and the need for diverse

work. Open tables are situated in the center of the

functions, it became apparent that flexibility was the

space, as well as a counter height bar by the window

key when laying out this office suite. Places where

and printer to encourage collaboration, as well as

workers can not only complete individual tasks but

conversation between coworkers. To accomplish a

collaborative work as well. Three private offices are

private area for meetings, a private conference room is

featured in the space, as well as a semi-private

also available in the space.

benching area for employees to complete individual

14


Commercial / OFFICE SUITE

15


Commercial / OFFICE SUITE

BENCHING A benching system with abundant storage is used to maximize space. While half-height partitions are used to give semi-private spaces to its tenants. Hexagon shaped porcelain tiles in varying colors fill the floor to give contrast to the surrounding wood floor, as well as to break up the large open space. Black and white photographs are lined on the wall to offer a simple adornment to the space, while not creating a distraction.

16


Commercial / OFFICE SUITE

17


3

18


Hospitality / SAFFRON RESTAURANT + BAR

SAFFRON

MOROCCAN INSPIRED RESTAURANT Located in a five-star boutique hotel in Chicago, Saffron creates a haven where its guests can gather to feel the essence of the Moroccan sun. Inspired by the detailed architectural elements of Morocco and the clean lines of contemporary furniture, Saffron is a fusion of both traditional and modern. Its mix of intricate tile patterns and textured walls, give the restaurant an authentic feel, as well as the use of genuine architectural features. In order to create a high-end experience for its guests, a deep color scheme will give the restaurant a rich, luxurious feel. The menu will feature a creative and contemporary Mediterranean and Moroccan menu that will match the aesthetic of the restaurant.

*Images from third-party sources

19


Hospitality / SAFFRON RESTAURANT + BAR

*Image created with AutoCAD + Photoshop

SPACE PLANNING + FLOOR PLAN The existing footprint for this restaurant was narrow

for waiting. Directly past the entry area is the bar that

and closed off. So when designing the new layout, it

has seating for 14, and a gorgeous view of the city life

became apparent that the space needed to feel more

outside. Adjacent to the entry is also a room that can

open, but then also have spaces for intimate gatherings

be transformed into a private area for intimate parties

when needed. When entering from either the hotel

and dinners. Towards the back of the space are tables

entrance or the street entrance, guests are greeted by a

of different sizes for flexibility.

hostess stand, as well as lounge seating

20


Hospitality / SAFFRON RESTAURANT + BAR

*Image created with AutoCAD

*Image created with Photoshop

21


Hospitality / SAFFRON RESTAURANT + BAR

PRIVATE ROOM + DINING ROOM The private dining room is a small intimate space that

The main dining area consists of ten modern round

is available for private event rental. It’s dark, textured

tables under a tall wood barrel ceiling. The height of

walls create an intimate environment that make the

the ceiling creates a grand feeling, and makes the

guests feel more connected to their parties. When the

room feel larger. The walls are adorned with

room is not needed for an event, the table is able to

oversized, multicolor mirrors to reflect the daylighting

pull apart and become three separate tables of four.

in the space, as well as to add interest.

22


Hospitality / SAFFRON RESTAURANT + BAR

23


Hospitality / SAFFRON RESTAURANT + BAR

SAFFRON RESTROOM + LOGO The detailed Moroccan design doesn’t stop at the

washing their hands, and another for pampering.The

restrooms, in fact, it intensifies. Hand painted black

Saffron logo consists of a modern, simplified font

and white tiles line the walls, while the floor is laid in

reading “SAFFRON” with the text “RESTAURANT

a parquet wood. A ‘floating’ wood counter spans the

+ BAR” below. Behind the frame around the text is a

wall with a polished metal sink set in. Two mirrors are

large detailed flower shape that provides uniqueness to

hung over the counter providing space for one person

the logo.

R E S T A U R A N T

24

+

B A R


Hospitality / SAFFRON RESTAURANT + BAR

25


THINGS I’M WORKING ON

26


Hospitality / SAFFRON RESTAURANT + BAR

TOWNHOUSES TOWNHOUSE DESIGN FOR LOCAL DEVELOPER.

Located in a five-star boutique hotel in Chicago, Saffron creates a haven where its guests can gather to feel the essence of the Moroccan sun. Inspired by the detailed architectural elements of Morocco and the clean lines of contemporary furniture, Saffron is a fusion of both traditional and modern. Its mix of intricate tile patterns and textured walls, give the restaurant an authentic feel, as well as the use of genuine architectural features. In order to create a high-end experience for its guests, a deep color scheme will give the restaurant a rich, luxurious feel. The menu will feature a creative and contemporary Mediterranean and Moroccan menu that will match the aesthetic of the restaurant.

*Images from third-party sources

27


4

28


Hospitality / SAFFRON RESTAURANT + BAR

TOWNHOUSES TOWNHOUSE DESIGN FOR LOCAL DEVELOPER.

Located in a five-star boutique hotel in Chicago, Saffron creates a haven where its guests can gather to feel the essence of the Moroccan sun. Inspired by the detailed architectural elements of Morocco and the clean lines of contemporary furniture, Saffron is a fusion of both traditional and modern. Its mix of intricate tile patterns and textured walls, give the restaurant an authentic feel, as well as the use of genuine architectural features. In order to create a high-end experience for its guests, a deep color scheme will give the restaurant a rich, luxurious feel. The menu will feature a creative and contemporary Mediterranean and Moroccan menu that will match the aesthetic of the restaurant.

*Images from third-party sources

29


Hospitality / SAFFRON RESTAURANT + BAR

ELEVATIONS The detailed Moroccan design doesn’t stop at the restrooms, in fact, it intensifies. Hand painted black and white tiles line the walls, while the floor is laid in a parquet wood. A ‘floating’ wood counter spans the wall with a polished metal sink set in. Two mirrors are hung over the counter providing space for one person washing their hands, and another for pampering.

30


Hospitality / SAFFRON RESTAURANT + BAR

31


32


Hospitality / BELLE ISLE HOTEL

BELLE ISLE HOTEL

A BOUTIQUE HOTEL IN DETROIT, MICHIGAN’S HISTORIC BELLE ISLE.

The mission of the Belle Isle Hotel is to provide visitors with an inviting and comfortable experience in which to socialize, relax and refuel. The space will not only provide sleeping quarters for its guests, but also a restaurant and bar space for them to connect with other guests. In order to be accommodating to all users, the space will be accessible in all public areas. The historic, architectural qualities of the existing building will be preserved in order to protect the history of the building. To match the existing quality of materials in the space, only the high quality materials and furnishings will be used in the design. To be sustainable, as well as to honor the Michigan state parks, materials will come from local sources.

*Images from third-party sources

33


Hospitality / BELLE ISLE HOTEL

HISTORY + LOCATION Belle Isle was opened to the public in 1884, but it wasn’t until 5 years later that a Casino Building was constructed. The building was a structure designed by the Detroit firm Mason & Rice. At the time, Detroit residents would use the space to grab a bite to eat, or seek some shade or dry ground in case of rain. Unfortunately because of its wooden frame, it was beginning to show age by the turn of the century. The city was also outgrowing its small casino building, and began talking about replacing it with something bigger. In 1907 the current Casino Building, designed by Van Leyan & Schilling, opened just south of the old building. The style is Beaux-Arts, borrowing of classical motifs, including open arcades and squared towers. The word “casino” at the time meant less a gambling house than a site for public entertainers, a function the Casino still serves today. The Casino Building is located on Detroit’s 1.5 square mile Belle Isle. The building is situated on the southwest region of the island, which is near the James Scott Memorial Fountain. Also on the island is The Belle Isle Aquarium), which is a public aquarium, and is the oldest continually operating public aquarium in North America. The island also features The Anna Scripps Whitcomb Conservatory, which is used as a greenhouse and botanical garden. On the opposite side of the island is also The Detroit Yacht Club, a private marina and sailing club, and also the largest yacht club in the United States.

34


Hospitality / BELLE ISLE HOTEL

CLIMATE On average Detroit, Michigan gets 33 inches of rain per year, and 30 inches of snow, with 129 days per year of precipitation. The average July high is about 89 degrees fahrenheit, and the average January low is 18 degrees fahrenheit. The comfort index for Detroit is rated as a 50 of 100, meaning about 50% of the days are considered comfortable weather.

35


Hospitality / BELLE ISLE HOTEL

No. of Spaces

Unit Sq. Ft.

No. of Occupants

Net Sq. Ft.

Entrance/Exit

2

200

6

400

Lobby

1

500

10

500

Public Restroom

2

80

4

900

Reception

1

200

4

400

Storage

2

30

2

100

Restaurant/Bar

1

1000

1

1200

Kitchen

1

450

1

450

Concierge/Bellhop

1

150

1

150

Space Title

36

Total Net Square Footage

4100

Circulation & Walls (33%)

1353

Total Gross Square Footage

5453


Hospitality / BELLE ISLE HOTEL

ELEVATIONS The detailed Moroccan design doesn’t stop at the restrooms, in fact, it intensifies. Hand painted black and white tiles line the walls, while the floor is laid in a parquet wood. A ‘floating’ wood counter spans the wall with a polished metal sink set in. Two mirrors are hung over the counter providing space for one person washing their hands, and another for pampering.

37


PORT