Page 1

LACH LACH interview beauty blogger danique de vrouw met kasten vol make-up

de zomer komt er weer aan! geef je leven een frisse start

hoe leuk is social media echt? of worden we er ongelukkig van?

1


lach inleiding 2 de zomer in je bol 3 wie wil er nou niet elke dag over make-up schrijven 5 hoe leuk vinden we social media echt? 7 wel of geen goede keuze? 8 recensie beeld en geluid museum 9 beste inspirerende boeken en fiffiilms van 2012 10 wees eens wat liever voor anderen 11 het leven van een student is niet altijd een feestje 13 Hoe makkelijk zou mijn leven zijn als ik niet zo onhandig was! 14

1


Lach

be happy and get inspired Welkom bij LACH! Het nieuwe blad voor jonge en ondernemende vrouwen. Het leven zit niet altijd mee. Maar wat er ook speelt in de wereld, geluk heb je zelf in de hand. Geluk zit in iedereen. Soms heb je alleen iets nodig waardoor je dat weer gaat voelen. Met dit blad willen wij jou inspireren en enthousiasmeren over het leven. Het geeft ontspanning. ’s Ochtends in de trein het blad lezen geeft je energie voor de rest van de dag. Of in bad of tijdens je pauze. Deze kleine momentjes halen je uit de sleur en verzetten je gedachten. Het blad heet LACH omdat het erg bij mij past. Ik vind het belangrijk om plezier te maken en lekker mezelf te zijn. En natuurlijk hoop ik dit ook op anderen over te brengen. Verder wil ik graag wat vrolijkheid over brengen maar toch ook serieuze informatie over brengen. Dit blad staat vol tips en inspiratie. Het blad is bedoeld om lekker te ontspannen. De artikelen zijn herkenbaar en lezen makkelijk weg. Denk je eens in dat je lekker op het strand dit blad aan het lezen bent. Of in bad na een lange dag. Geniet van deze kleine momentjes. Door soms even stil te staan bij deze kleine geluksmomentjes merk je pas hoe belangrijk deze zijn. Laat je inspireren door interviews en tips die ik je mee wil geven. Maar vergeet niet: Geniet ervan! 2


De zomer in je bol! De zomer begint er weer aan te komen. Tijd om weer wat gezonder te gaan leven en tijd voor jezelf te nemen. Beter voor jou maar ook voor het milieu!

Begin met opruimen! Een frisse start geeft je nieuwe energie. Begin met je huis. Alle spullen, kleding en troep waar je niks meer mee doet gaan het huis uit. Wees creatief! Veel spullen zijn weer te verkopen op bijvoorbeeld marktplaats. Zo verdien je er ook nog mooi wat aan en het leuke is: kun je weer nieuwe spullen kopen! Kijk ook eens kritisch naar je vrienden, van welke mensen wordt je nou echt blij? Welke spreek je al een tijdje niet meer? Aan wie erger je je? Het kan fijn zijn oude contacten weer op te pakken. Of contacten die aan het verwateren zijn los te laten. Het geeft je rust en zorgt ervoor dat je alleen nog met mensen omgaat waar je echt blij van wordt.

Eet gezonder! Een wondermiddel voor een mooier lichaam is gezond eten. Je lichaam zal niet alleen strakker worden maar je huid gaat stralen. Gezond eten kan heel lekker zijn. Veel zomerse salades of lekker frisse stukken fruit. Maak het zo lekker als jij wil! Zo is het ook makkelijker vol te houden. En je hoeft niet alles te laten. Een raketje bevat bijvoorbeeld erg weinig calorieën en wat zorgt nou meer voor een zomergevoel dan een ijsje. Kies ook eens voor biologische producten. Die zijn niet alleen goed voor jou maar ook voor het milieu! Probeer eens een weekje alleen biologisch te eten. De producten zijn net zo lekker als andere producten. Je zal er een beter gevoel aan over houden wat jou uiteindelijk ook gelukkiger maakt. Zo zal het in het vervolg ook makkelijker zijn om voor een biologisch product te kiezen.

Wees sportief! Het is weer bijna bikinitijd. Voor veel vrouwen een moment om nog snel wat kilo’s te willen verliezen. De tips zijn eigenlijk heel simpel. Ga sporten en eet gezonder. Maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Geen zin in saaie uurtjes doorbrengen in de sportschool? Het kan ook leuker! Ga lekker wandelen in het bos bijvoorbeeld. De buitenlucht doet je goed en werkt vaak inspirerend. Of ga samen met een vriendin. Zo blijf je elkaar motiveren en wordt het leuker om te gaan. Help elkaar en maak duidelijke afspraken. Zo voorkom je de neiging om af te zeggen en kun je meteen bijkletsen met je vriendin. Twee vliegen in één klap dus!

3


Iedereen kan iets goed doen! Doe eens wat goeds voor het milieu. Dat kunnen kleine dingetjes zijn. Wat zuiniger zijn met energie bijvoorbeeld. Zeker in de zomer kan dat makkelijk! Laat de was lekker buiten drogen net als je natte haren. En blijf lekkere recyclen! Niet alleen met je huishoudelijke producten maar ook met bijvoorbeeld kleding. Customize je oude kleding tot iets nieuws. Verknip een oude spijkerbroek en leuk het op met hippe accessoires. Zo heb je voor weinig geld iets nieuws en hoef je niks weg te gooien. Schakel al je vriendinnen in en laat hen ook oude kleding meenemen. Er zijn vast dingen van een ander die jou heel goed staan of die je nog op kan leuken. Zo kun je de kleding van je vriendinnen ook weer hergebruiken.

Vier de zomer! Ga leuke zomerdingen doen! Een dagje lekker naar het stand kan je al het ultieme vakantiegevoel geven. Of met blote benen een lekker stukje fietsen. Ze krijgen je benen meteen een kleurtje en ben je heerlijk in beweging.

Geniet van het leven! Neem eens wat tijd voor jezelf. Doe iets waar jij gelukkig van wordt. Zit je in een dipje? Laat je inspireren. Bijvoorbeeld door bekende ondernemende vrouwen die iets spannends doen met hun leven. Of ga voor een goed gesprek naar een vriendin of familie. Verzin een lijfspreuk en plak die boven je bed. Of maak een collage van dingen die je inspireren of gelukkig maken.

Maar wat is er nou leuker dan op een warme zomeravond een goed feest te geven in de tuin? Kies bijvoorbeeld een thema en laat iedereen in gekke kleding komen. Of maak er een cocktail feestje van en dans de hele avond door. Je hoeft niet per se op vakantie om het leuk te hebben deze zomer. Bij jouw thuis kan het ook een groot feest zijn!

Gun je zelf de tijd lekker te ontspannen. Lekker in bad of zonnen in de tuin. Gezellig shoppen met vriendinnen. Een goed boek lezen of even helemaal niks doen. Af en toe ĂŠcht tijd nemen voor je zelf geeft je de kracht door stressvolle en zware periodes heen te gaan.

4


Wie wil er nou niet elke dag over make-up schrijven? Een interview met Beautyblogger Danique Ekstein. Bekend van glambeauty.nl die in April al weer 2 jaar bestond. De blog gaat vooral over Make-up, Beauty en Lifestyle. Danique is 17 jaar en komt uit Eindhoven. Aan LACH vertelt ze haar verhaal naar een succesvolle blog. Het begin

Danique heeft altijd van schrijven gehouden en las zelf al veel blogs. In het begin las ze vooral veel fashion blogs en dacht er toen aan om die zelf ook te gaan schrijven. ‘’Maar het bleek dat ik niet zo heel veel verstand had van fashion, dus dat werd geen succes’’ aldus Danique. ‘’Ik wilde over iets schrijven wat ik heel leuk vond maar waar ik ook veel van wist. En zo kwam ik op een idee om over beauty producten te gaan schrijven. Iets waar ik mijn mening over kwijt kon en waar ik ook veel van in mijn bezit had.’’ En zo begon Danique met een eigen website waarop ze reviews schreef over beautyproducten. In het begin waren dat voornamelijk producten die ze zelf kocht en zelf gebruikte.

‘’Dat leverde al snel kasten vol make-up op’’ Maar dat werd al snel veel groter. Ze werd benaderd door bedrijven of ze iets over hun producten wilde schrijven. Op dat moment besloot ze het professioneler te maken en een domein te kopen.

Bedrijven begonnen haar gratis producten op te sturen die zij mocht testen en om daar natuurlijk iets over te schrijven op haar blog. Dat leverde haar al snel kasten vol makeup op. De droom van iedere vrouw. Maar ook 4000 tot 5000 bezoekers per maand!

Atijd op de hoogte

Inspiratie voor haar blog haalt ze overal vandaan. Door haar ervaring met Make-up is het makkelijk voor haar om reviews te schrijven en producten met elkaar te vergelijken. Maar ze doet ook veel kennis op van tijdschriften en van filmpjes op Youtube. Op die manier blijft ze ook op de hoogte van de laatste trends. Ideeën voor nieuwe artikelen haalt ze uit haar omgeving en dingen die ze meemaakt. ‘’Ik zorg voor een echte eigen inbreng. Dat is wel belangrijk. Door een eigen schrijfstijl te ontwikkelen blijven bezoekers ook hangen.’’

Het ontwerpen van haar blog doet ze helemaal zelf. ‘’Ik heb het maken van eigen websites altijd leuk gevonden. En ik heb wel eens iemand gehad die het voor mij ontwierp maar ik kwam er achter dat ik er toch liever mijn eigen draai aan wilde geven. Dus op dat moment besloot ik het ontwerpen in eigen handen te nemen.’’ Zo schrijft ze niet alleen de teksten maar maakt ze ook de bijbehorende foto’s. 5


Toekomst

Toch is het belangrijk eens lekker te ontspannen. ‘’Waar ik enorm van kan ontspannen? En goed boek! Of gewoon een lekker avondje op de bank. Muziek vind ik ook erg ontspannend. Maar ik ben pas echt helemaal ontspannen als ik weet dat alles wat ik moest doen gedaan is. Ik ben eigenlijk wel een stresskip!

Deze jonge vrouw is niet alleen druk met haar blog ze volgt ook nog een opleiding Journalistiek. Daar is ze heel blij mee. ‘’Gelukkig sluit deze opleiding erg aan bij het bloggen. Het is zelf een onderwerp wat wij behandelen op school. Dat is wel heel fijn .’’ Het valt nu nog te combineren maar ze merkt toch wel dat ze minder tijd heeft voor haar blog. ‘’Dat vind ik wel heel jammer. Ik merk dat ik geen tijd meer heb om elke dag een nieuw artikel te plaatsen. Dat is minder leuk want daar verlies je ook lezers door. Maar een goede opleiding is ook belangrijk en daar doe ik alleen maar meer ervaring mee op.’’

Stresskip of niet deze dame ziet haar toekomst wel voor zich als blogger. ‘’Het lijkt me super om van mijn blog mijn baan te maken. Nu zijn de inkomsten nog niet genoeg om van te leven maar zodra dat komt ga ik me volledig om mijn blog storten.’’ Maar daar valt nu nog niks van te zeggen. Haar blog wil ze sowieso nog behouden maar het lijkt haar ook leuk over voor bijvoorbeeld een vrouwenglossy vaste artikelen te schrijven. Of haar blog te combineren met freelance opdrachten.

Omdat niet alleen beauty en make-up haar passies zijn maar ze ook dol is op boeken is ze een tijdje terug een nieuwe blog gestart. Samen met een paar andere bloggers heeft ze de blog adorablebooks.nl opgezet. Een blog waarin ze met vier andere allerlei boeken recenseert. Nee deze 17 jarige Eindhovense zit niet stil en we verwachten nog veel van haar te lezen!

meer lezen? neem dan een kijkje op een van de blogs van danique. www.glambeauty.nl www.adorablebooks.nl

‘’Ik ben eigenlijk wel een stresskip!’’

6


Hoe leuk vinden we Social Media echt? Social Media is hot. Wie zit er tegenwoordig niet op Facebook of Twitter? Maar zijn we daar wel echt zo blij mee? Uit recent onderzoek door Nationale Academie voor Media & Maatschappij blijkt juist dat de meeste jongeren stress ervaren door Social Media. En wat vinden wij? Is het wel zo leuk om 500 vrienden op Facebook te hebben? Uit onderzoek is gebleken dat 6% van de bevolking in een sociaal isolement verkeert. Iemand die in een sociaal isolement verkeert heeft weinig tot geen betekenisvolle contacten en kan zich daardoor erg eenzaam en ongelukkig voelen. Het kan vanuit een persoon zelf komen maar de ontwikkelingen in onze maatschappij dragen er ook zeker aan mee. Denk bijvoorbeeld aan werkeloosheid of ongewenste woonsituatie. Ook is men minder afhankelijk van een ander en bouwt vaak zelfstandig een leven op. Social Media heeft ook zeker invloed. Iemand kan 500 Facebook contacten hebben maar er eigenlijk niemand ‘echt’ van kennen. Kijkt eens naar jezelf. Online lijkt het leven misschien perfect, veel ‘’vrienden’’, leuke foto’s en de meest briljante updates. Maar hoeveel van die ‘’vrienden’’ spreek jij dagelijks? Vast niet alle 500. Het is leuk om familie, oude vriendinnen en collega’s als Facebook vriend te hebben maar wordt je daar ook echt blij van? En van de zus van de nicht van je buurvrouw? Hoe komt dat toch dat we

zo graag veel vrienden online hebben? Willen we iets bewijzen? Altijd maar leuke foto’s posten en gelukkige status updates. Maar is het niet leuker om echte sociale contacten te hebben? Toch lijken we moeilijk zonder Social Media te kunnen. Bij sommige vrouwen is het zelf zo erg dat hun werk er onder lijdt. Anderen staan er mee op en gaan er mee slapen. Nu moeten we niet vergeten dat voor veel vrouwen Social Media gewoon leuk is. Maar het moet wel leuk blijven. Denk je dat je teveel bezig bent met Facebook en Twitter? Spreek dan met jezelf af dat je alleen dingen mag plaatsen die echt belangrijk voor je zijn en die je echt graag wil delen met anderen. Kijk ook eens kritisch naar je vrienden. Vind je het wel fijn dat je collega’s alles kunnen lezen? Ook als je een rotdag hebt gehad op je werk. Of je bemoeizuchtige tante die overal op reageert. Zorg ervoor dat je alleen mensen als vriend hebt waar je echt blij van wordt. Je kan bijvoorbeeld tegen je collega’s zeggen dat je werk en privé liever gescheiden houdt. Op

die manier kun je misschien andere dingen plaatsen en voel je je prettiger. Maar het kan juist ook een leuke manier zijn om contact te houden met elkaar. Het belangrijkste is dat je je prettig voelt. Het is niet de bedoeling dat je gestrest wordt van Social Media. Het moet juist leuk en ontspannend werken. Sommige mensen zijn bang iets te missen. Een goede oplossing daar voor kan zijn dat je meer in het echt moet gaan afspreken. Op het moment dat je bijvoorbeeld iets leuks doet met je vriendinnen hoef je niet bang iets te missen. En dan is het bijvoorbeeld wel leuk om daarna een foto te plaatsen van een leuke avond. Balans moet er zijn. En dat is voor velen nog moeilijk. Social Media kan een leuk en een belangrijk deel van je leven zijn. Maar het is niet de bedoeling dat je leven alleen daar om draait. En daar zijn sommigen wel eens bang voor. Maar zodra je merkt dat het al je tijd opslokt is het verstandig daar iets aan te gaan doen! 7


wel of geen goede keuze? Beginnen aan iets nieuws vinden vaak veel mensen eng. Laat staan beginnen aan een nieuwe studie met nieuwe mensen in een nieuwe stad. Ik zelf had daar eigenlijk nooit last van. Tot het moment dat ik besloot Communicatie Event Music & Entertainment te gaan doen. Het maken van deze beslissing was niet makkelijk. Ik wist niet goed wat ik me er bij voor moest stellen en of deze opleiding wel iets voor mij was. Het was zelfs even een overweging om maar een jaartje te gaan werken. Zenuwen gierden door mijn lijf op het moment dat ik in de trein zat naar het intro kamp. En dat terwijl ik normaal niet bang ben nieuwe mensen te ontmoeten. Gelukkig waren die zenuwen nergens voor nodig. Mijn nieuwe klasgenoten waren erg aardig en al snel kende ik bijna iedereen. Dat maakte de eerste schoolweek ook een stuk makkelijker.

Maar de vakken waren erg wennen. Ik kwam net van HAVO 5 en nu had ik ineens lessen die 2 uur duurde! Gelukkig waren de lessen leuk en leerzaam en al gauw begon ik te wennen aan mijn nieuwe school. Ook het reizen was even wennen. Woonde ik eerst 3 minuten van school vandaan moest ik nu meer als een 1 uur reizen. Met de fiets, de trein en de bus. Ja dat was even wat anders. Ook begonnen we aan het eerste project. Dat hield in dat we een evenement moesten organiseren voor familie en vrienden. Meteen een flinke opdracht dus. Het werken in projectgroepjes beviel me wel en maakte onze opdracht een stuk makkelijker te verwezenlijken. Al snel was de grote avond daar en wat was het een succes. Met trotste familie en vrienden kon de avond niet meer stuk. Maar dat ging niet helemaal gladjes. Vooraf waren er namelijk wel wat problemen. Gelukkig had op de avond zelf niemand dat door. Na een geslaagd project waren er ook al 2 tentamenweken geweest. Dat was ook even wennen. Het leek wel of ik elke keer een eindexamen moest maken. Al die leerlingen in een

grote gymzaal gaf me wel dat gevoel. Maar ook dat viel mee. Na de kerstvakantie begonnen we aan een nieuw semester met een aantal nieuwe vakken. Erg leuk! En wat was ik blij van sommige vakken af te zijn. Ook begonnen we aan een nieuw project. Dit keer met een echte opdrachtgever. Niet zo maar een opdrachtgever, nee Extrema was onze opdrachtgever! Heel erg spannend was dat. En nu is het haast niet te geloven dat dit de laatste lesweken zijn. Hierna zullen nog een aantal belangrijke toetsen plaatsvinden en natuurlijk ook weer tentamens. Maar een ding is zeker ik heb absoluut geen spijt dat ik voor deze opleiding gekozen heb!

8


Recensie Beeld en Geluid Museum Laatst ben ik naar het Beeld en Geluid Museum in Hilversum geweest. Ik was er zelf nog nooit geweest en was erg benieuwd. Het gebouw is erg indrukwekkend. Heel groot en mooi en ruim. Een erg inspirerende ruimte. Helemaal niet suf zoals sommige musea zijn.

Voordat we naar binnen mochten kregen we allemaal een ring. Met de ring moesten we ons aanmelden en allemaal een persoonlijke digitale gids kiezen. Erg modern allemaal dus.

en interactief. Het was erg kleurrijk en gaf veel informatie. Nu ben ik persoonlijk niet zo’n fan van Andre van Duin maar je zou je daar alleen al uren kunnen vermaken. Daarna hebben wij onze eigen videoclip opgenomen. Dat was erg leuk! Er was een podium met een microfoon. En allerlei grappige verkleedkleding. Je kon uit een aantal nummers kiezen die je kon playbacken.

Ik koos voor Sophie Hilbrand. Met de ring kon bij elke activiteit inloggen. Dan werd er op het scherm een korte introductie gegeven of gewoon wat informatie. Alle filmpjes en foto’s die je maakte werden ook automatisch op je ring opgeEr was een tribune waar slagen. Heel erg handig en publiek op kon zitten er leuk bedacht vond ik dat. na een tijdje hadden we ook echte fans! En je kon de camera’s bedienen en het geluid. Erg leuk om een keertje te doen. Het filmpje werd ook weer op je ring opgeslagen waardoor je het thuis nog terug kon kijken.

We begonnen met een tentoonstelling over Andre van Duin. Je kon filmpjes kijken over hem en zelfs meelopen in een polonaise. Erg vrolijk

Er waren ook lounge banken waar je allerlei filmpjes terug kon kijken. Eigenlijk zo’n beetje alle tv opnames die ooit zijn geweest. Er was ook een ruimte waar maar 1 persoon in kon. Je moest dan in een stoel gaan zitten en daar kreeg je een

film te zien. Je zat in een speciale stoel die mee bewoog met het filmpje. Dat was een grappige ervaring. Maar er waren nog veel mee activiteiten te doen. Bijvoorbeeld je het nieuws presenteren of je eigen journaal in elkaar zetten. En een hele hoop filmpjes kon je terugkijken. Ook kon je grappige foto’s maken die natuurlijk ook weer op je ring werden opgeslagen. Al met al vond ik het best een leuk museum. Het is in ieder geval niet suf en een erg mooi inspirerend gebouw. Ik vond het leuk dat het erg interactief was. Je kon veel activiteiten doen en veel bekijken.

9


Beste Inspirerende boeken en ffiilms van 2012 Om te ontspannen en de inspireren. The Hunger Games:

Katniss Everdeen woont in het armste district van Panem. Daar worden jaarlijks de Hongerspelen gehouden. Een spel waarin 24 jongeren moeten vechten op leven en dood. En kan er maar een winnen. En dit jaar is Katniss een van de deelnemers… Een spannend boek wat je vanaf het begin in z’n greep houdt. Je kruipt helemaal in Katniss gedachten en dat maakt het extra spannend, Katniss is een ontzettend sterk en inspirerend persoon. Ze is moedig en geeft niet op. Ze doet er alles aan om te overleven. Ook de verfilming van het boek is sterk. Een keukenmeidenroman:

Het verhaal speelt zich af in de jaren 60 in Mississippi. Rijke vrouwen laten de opvoeding van hun baby vaak over aan zwarte vrouwen maar worden verder weinig respectvol behandeld. Een 23-jarige blanke vrouw besluit zich in te zetten tegen dit racisme. Twee zwarte

vrouwen die werken als hulp in het huishouden helpen haar met het schrijven van een onthullend boek over hoe zij en anderen behandeld worden. Dit is een gevaarlijke zet maar zorgt wel voor een ontroerend verhaal. Deze drie vrouwen zijn ontzettend moedig en durven zich in zetten voor wat hen aan het hart ligt. Ook verfilmd als The Help. The Vow:

den. Maar dan blijken ze beiden uit te gaan met dezelfde vrouw. Lauren die geen idee heeft met twee beste vrienden uit te gaan vinden beiden leuk. De mannen besluiten dat ze Lauren laten beslissen en blijven met haar uit gaan. Maar al snel wordt het een ware competitie tussen de twee. Ze doen er alles aan om Lauren voor zich te winnen en saboteren elkaars date. Maar Lauren kan maar 1 iemand kiezen Heerlijke vrouwenfilm om lekker een avondje te ontspannen. Ook erg leuk om met vriendinnen te kijken. Mag ik je nummer even – Sophie Kinsella:

Paige is gelukkig getrouwd met Leo tot ze op een dag een auto ongeluk krijgt. Ze raakt haar geheugen kwijt en heeft alleen nog herinneringen aan de tijd met haar ex-verloofde. Ze weet niet wie Leo is en dat ze met hem getrouwd is. Leo doet er alles aan Paige terug te winnen terwijl Paige op zoek gaat naar zichzelf. Deze film gaat over vertrouwen in anderen, jezelf durven zijn en jezelf durven veranderen. Maar vooral over liefde en dat liefde altijd aanwezig is. This Means War:

FDR en Tuck zijn succesvolle CIA agenten en elkaars beste vrien-

Tien dagen voor dat Poppy gaat trouwen raakt ze haar verlovingsring kwijt. En niet zomaar een ring, nee een antieke ring die al generaties mee gaat in de familie van haar verloofde. Alsof het niet erger kan wordt haar telefoon ook nog eens gestolen. Maar dan vind ze een telefoon in een prullenbak. Uit pure wanhoop besluit ze deze telefoon te houden. Maar al snel ontmoet ze de oude eigenaar.. Als je van Kinsella boeken houdt mag deze ook absoluut niet ontbreken. Het boek leest lekker weg en heeft een makkelijke maar vermakelijke verhaallijn. 10


11


Wees eens wat liever voor anderen! Uit onderzoek is gebleken dan Nederland steeds asocialer wordt. Het is gebleken dat de onbeschoftheid is toegenomen en veel mensen ergeren zich daaraan. Wees eens wat liever tegen een ander, daar wordt je zelf ook gelukkiger van! Een aantal feiten volgens onderzoek door Motivaction: Veel Nederlanders storen zich regelmatig aan onbeschoft gedrag van onbekenden in het openbaar.

afrekenen in de supermarkt. En dan kunnen we wel eens onbeschofte dingen doen. Hier wat tips om wat aardiger te zijn. Je zal merken dat het je een goed gevoel geeft.

- Een op de vijf Nederlanders stoort zich hier dagelijks aan (20%) - Bijna een op de drie Nederlanders stoort zich hier wekelijks aan (28%) - Nog eens een op de drie geeft aan zich hier maandelijks aan te storen (28%) - Een klein deel (7%) stoort zich hier (bijna) nooit aan

1. Knoop eens een praatje aan met een onbekende.

Ongeveer 80% spreekt een ander niet aan op onbeschoft gedrag. Omdat ze bang zijn voor de reactie of ‘omdat het toch geen zin heeft’ Het kunnen kleine dingetjes zijn. Iemand die voordringt terwijl jij staat te wachten bij de kassa of iemand die hard tegen je aanbotst zonder excuses. Kom voor jezelf op! Spreek een ander er op aan. Hopelijk leert die persoon er wat van. Merk je dat je het zelf ook doet? Soms gaat het ook onbewust. Vaak hebben we haast. Willen we snel de trein inspringen of ons broodje

Dat klinkt misschien een beetje eng maar het is ook meteen goed voor je zelfvertrouwen. Een oud vrouwtje in de supermarkt zal heel blij zijn met wat aandacht. Of zeg gewoon eens hallo tegen iedere voorbijganger. Soms is een lief lachje al genoeg. Laat de irritante verkoopster in die leuke kledingwinkel haar praatje houden of zeg gewoon een keer iets aardigs tegen een vakkenvuller in de supermarkt. Je zult merken dat je er zelf ook vrolijk van wordt. 2. Bied hulp. Zie je iemand met veel boodschappen of laat iemand iets vallen op de grond. Bied dan een helpende hand. Dat zal zeker gewaardeerd worden. Heeft een van je vriendinnen het erg druk met school of werk vraag dan of je haar ergens mee kan helpen. Soms is de vraag alleen al genoeg. Zij zal jou ook te

hulp schieten wanneer jij het nodig hebt. 3. Strooi met complimentjes. Een complimentje geven zorgt er voor dat de ander zich gewaardeerd voelt. En je zal aardiger en spontaan overkomen. Zorg wel altijd voor een welgemeend compliment. Complimenteert je vriendin met haar nieuwe schoenen of vertel je moeder dat haar haar leuk zit. Of als je iemand op straat tegenkomt met hele gave schoenen zeg dat dan gerust. Je zal merken dat de complimentjes ook naar jou terug zullen komen. 4. Verras! Verras eens iemand met een spontane lieve actie. Een lief kaartje naar een vriendin die in een dip zit of een bosje bloemen voor je oma. Organiseer een romantisch avondje uit met je vriend of ga iets gezelligs doen met vriendinnen. Geef wat klein geld aan een goed doel of wat extra fooi in die leuke schoenwinkel. Dit soort kleine dingen kunnen een ander erg blij maken en jou ook! 12


Het leven van een student is niet altijd een feestje! ‘‘zeker met uitgaan moet ik zuinig zijn’’ Is het waar dat studenten zo weinig geld hebben? Dat ze leven op pasta en geen nieuwe kleding meer kunnen kopen? Een paar dagen geleden heb ik Elserieke Dales geïnterviewd. Ze is eerstejaars student aan de Fontys Hogeschool in Tilburg. Doordeweeks woont ze op kamers, in het weekend bij haar ouders. Ze vertelt uitgebreid over haar financiële situatie als student. ‘Ik merk heel goed dat mijn financiële situatie is veranderd nu ik op kamers woon. Ik zeg niet dat ik tekort kom maar je mist wel wat. De rede dat ik op kamers ben gegaan is omdat ik te ver moet reizen. Maar ik heb er absoluut geen spijt van. Het bevalt me super goed. Lekker dicht bij school en het is heerlijk dat ik nu mijn eigen gang kan gaan. Ik geniet van mijn leven! ‘Euroshopper merk koop ik niet! Ik wil wel lekker blijven eten!’ Mijn kamer kost per maand 302,80 euro. Ik krijg 266 euro studiefinanciering. Het geld dat ik tekort kom leggen mijn ouders bij. De grootste kostenposten zijn denk ik wel de huur van mijn kamer en mijn telefoon abonnement. Ik

ben blij dat ik nog even geen zorgverzekering hoef te betalen! Per week krijg ik ongeveer 25 euro van mijn ouders om van te leven. En dat is genoeg. Maar ik merk wel dat ik zuiniger moet zijn. Je kan minder voor jezelf kopen. En dat is soms wel eens lastig, bijvoorbeeld met uitgaan. Maar ik probeer een hoop te besparen. Ik koop minder make-up en tijdens het boodschappen doen ben ik ook kieskeuriger. Ik koop niet het A-merk maar bijvoorbeeld het huismerk. Maar het Euroshopper merk daar doe ik niet aan. Dat gaat me te ver, ik wil wel lekker blijven eten haha! En ik ga nu bijvoorbeeld naar de Aldi om kaas te kopen. Die is daar veel goedkoper en nog steeds erg lekker. Of ik al ooit tekort ben gekomen? Meestal heb ik te veel! Het geld wat ik overhoud zet ik op mijn spaarrekening. Dan spaar ik voor iets dat ik graag wil kopen. Of bijvoorbeeld een concertkaartje of een vakantie.

daar gewoon klaarstaat. Ik heb daar een bijbaantje. Ik werk bij helmink diepvries en versproducten. Het is hartstikke leuk werk. Ik vind het erg leuk om met mensen te werken. Het geld wat ik daar verdien gebruik ik voor mijn vaste lasten bijvoorbeeld mijn telefoon abonnement. Maar ook voor leuke dingen. Het is niet zo dat ik niks leuks meer kan doen hoor. Ik moet gewoon een beetje opletten met mijn geld. Vooral doordeweeks met boodschappen doen. Elke dag pizza eten dat zit er niet in. Waar ik het meeste geld aan uitgeef? Absoluut aan make-up! Of het dat waard is? Ja zeker!’ Naam: Elserieke Dales Leeftijd: 18 jaar Studeert: CO International Event, Music & Entertainment studies Komt uit : Varsseveld Op kamers in : Tilburg

‘Het meeste geld geef ik uit aan make-up’ In het weekend woon ik nog bij mijn ouders. En het is soms wel fijn dat het eten 13


Hoe makkelijk zou mijn leven zijn als ik niet zo onhandig was! Rachel van der heijden is 17 jaar oud en studeert event music & entertainment. elke maand vertelt ze over haar leven aan lach

Ik heb me altijd al afgevraagd hoe het zou zijn als ik niet zo onhandig zou zijn. Al sinds ik klein ben heb ik er last van. Vroeger als we ergens in een restaurant gingen eten ging mijn vader expres langs me zitten zodat hij de glazen die ik omstootte op kon vangen. Dat is gelukkig wel iets beter geworden. Waar ik het ook altijd moeilijk mee had was de Chinese tomatensoep in een chinees restaurant. Die pan heeft een glazen deksel. En ja die heb ik denk ik al wel 10 keer kapot laten vallen.

Maar er was een keer die het allerergste was. Het was net na de zomervakantie en we gingen meteen honkballen. Helaas was ik de eerste persoon die moest slaan. Tot mijn grote verbazing sloeg ik raak! Met veel enthousiasme rende ik naar het honk en ik was nog op tijd ook nog! Alleen bleek dat ik naar het vierde honk was gerend in plaats van de eerste! Dat werd me niet in dank afgenomen. Gelukkig sport ik nu gewoon in de sportschool en dat gaat een stuk beter!

Er zijn dagen waarop alles eigenlijk wel vlekkeloos verloopt, maar die komen niet vaak voor! Het begint vaak al als ik opsta, of ik krijg tandpasta in mijn oog of ik laat een kopje kapot vallen. Ga zo maar door. Dat gebeurt natuurlijk ook altijd als ik haast heb. Op tijd op school komen dat lukt me wel. Maar ook niet zonder problemen. Vaak ben ik mijn sleutels kwijt of vergeet ik iets. Laatst ben ik weer begonnen met sporten. Iets wat ook niet zo aan mij besteed is. Met gym op school werd ik dan ook altijd als laatste gekozen. En ik weet nog goed wat ik het ergste vond. Honkbal. Ik miste de bal namelijk altijd! 14


LACH  

Be happy and get inspired!

Advertisement