Page 1

summer


Ο ποιητής υμνεί τη δημιουργία των νησιών και της θάλασσας. Oι περιγραφές παραπέμπουν σε εικόνες του αιγαιοπελαγίτικου τοπίου, το οποίο δοξολογείται συχνά στην ποίηση του Oδυσσέα Ελύτη.

ΣΙΚΙΝΟΣ: Η ΕΛΛΑΔΑ ΤΟΥ ΕΛΥΤΗ ΠΑΝΩ ΣΤΟΥΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΥΣ ΑΞΟΝΕΣ η Σίκινος έμεινε ανέπαφη. Ανέπαφη από πολεοδομικά κακουργήματα. Ανέπαφη από τις φαραωνικές βίλες του νεοπλουτισμού. Ανέπαφη από το life style της επιδειξιομανίας. Τόπος λιτός, απέριττος, γεμάτος όμως νοήματα και ιστορία. Για παράδειγμα το κάστρομοναστήρι της Ζωοδόχου Πηγής, ψηλά, πάνω σε απόκρημνο βράχο. Τελευταίο οχυρό άμυνας από τους πειρατές. Προσβάσιμο από πετρόκτιστο, δύσβατο και δύσκολο μονοπάτι. Πάνω σ’ αυτό το μονοπάτι διάλεξε ο Οδυσσέας Ελύτης να αφιερώσει ένα μικρό ξωκλήσι, που κτίστηκε ύστερα από επιθυμία του, μετά τον θάνατό του. Την Παναγιά την Παντοχαρά. Σύμβολο μιας αέναης ελπίδας στον ανηφορικό δρόμο της χώρας μας.

Τότε είπε και γεννήθηκεν η θάλασσα Και είδα και θαύμασα Και στη μέση της έσπειρε κόσμους μικρούς κατ' εικόνα και ομοίωσή μου: Ίπποι πέτρινοι με τη χαίτη ορθή και γαλήνιοι αμφορείς και λοξές δελφινιών ράχες η Ίος, η Σίκινος, η Σέριφος, η Μήλος. «Κάθε λέξη κι από 'να χελιδόνι για να σου φέρνει την άνοιξη μέσα στο θέρος» είπε Και πολλά τα λιόδεντρα που να κρησάρουν στα χέρια τους το φως κι ελαφρό ν' απλώνεται στον ύπνο σου και πολλά τα τζιτζίκια που να μην τα νιώθεις όπως δε νιώθεις το σφυγμό στο χέρι σου αλλά λίγο το νερό για να το 'χεις Θεό και να κατέχεις τι σημαίνει ο λόγος του και το δέντρο μονάχο του χωρίς κοπάδι για να το κάνεις φίλο σου και να γνωρίζεις τ' ακριβό του τ' όνομα φτενό στα πόδια σου το χώμα για να μην έχεις πού ν' απλώσεις ρίζα και να τραβάς του βάθους ολοένα και πλατύς επάνου ο ουρανός για να διαβάζεις μόνος σου την απεραντοσύνη. ΑΥΤOΣ ο κόσμος ο μικρός, ο μέγας!

Ο. Ελύτης, Το Άξιον Εστί, Η Γένεσις


Μικρό εγχειρίδιο

Χρήσιμες πληροφορίες: Κωδικός: 22860 Αστυνομία: 51222 Δήμος: 51238 Λιμεναρχείο: 51121 Πρ. Βοήθειες: 51211

Μαύρη Σπηλιά

Τη Χώρα με τους δύο οικισμούς, Xωριό και Kάστρο. Πρώτα συναντάς το Χωριό, παραδοσιακό, ζωντανό με παντοπωλεία, φούρνο, καφενεία, εστιατόρια, μπαράκια. Ένα διάσελο το χωρίζει από το Κάστρο, το μεσαιωνικό οικισμό «ησυχαστήριο», με τα στενά σοκάκια, τα ολόλευκα καλοσυντηρημένα σπίτια, την εξαιρετική θέα. Η Αλοπρόνοια, το λιμάνι, είναι επίσης μικρό και γραφικό. Την Επισκοπή: Στα ερείπια ενός ρωμαϊκού μαυσωλείου του 3ου μ.X. αιώνα ή κατ’ άλλους στα ερείπια του αρχαίου ναού του Πυθίου Aπόλλωνα, βρίσκεται ο ναός της Kοίμησης της Θεοτόκου. Μη χάσεις το γλέντι που οργανώνεται από τους ντόπιους κάθε χρόνο τον Αύγουστο με μουσικές live και φαγητό. Είσαι καλεσμένος. Το μοναστήρι της Zωοδόχου Πηγής πάνω από τη Xώρα. Αν το επιτρέπει ο καιρός, κλείσε καΐκι για τον γύρο του νησιού ως τη σπηλιά και το εκκλησάκι της ∆ευτέρας Παρουσίας.

Είναι η μεγαλύτερη σπηλιά του νησιού και από τις μεγάλες σπηλιές των Κυκλάδων. Βρίσκεται στο επίπεδο της θάλασσας στη βόρεια πλευρά, κάτω από το μοναστήρι της Χρυσοπηγής, και είναι προσβάσιμο μόνο από τη θάλασσα.

Tips

→ Αναζητήστε εξαιρετικό ντόπιο θυμαρίσιο μέλι, κρασί και κάπαρη. → Στο νησί παρέχεται δωρεάν δημόσιο wi-fi. → Οι Γιορτές Φωτογραφίας της ομάδας Photosikinos με φωτογραφικές προβολές και οι Γιορτές Σικίνου με εκθέσεις, παραστάσεις και συναυλίες προσδίδουν στο σικινιώτικο καλοκαίρι χρώμα καλλιτεχνικό. → Επιδοθείτε άφοβα σε island hopping εκμεταλλευόμενοι την ενδοκυκλαδική γραμμή και «πεταχτείτε» μέχρι την Ίο ή τη Φολέγανδρο.

Τι να δεις και να κάνεις

Πεζοπορικές διαδρομές

ΜΟΥΣΕΙΑ

Βυζαντινό Μουσείο Εδώ θα δείτε τις σημαντικότερες εικόνες του νησιού. Πρόκειται για μεταβυζαντινά κυρίως έργα της κρητικής σχολής. Το μουσείο στεγάζεται μέσα στο Κάστρο, ακριβώς απέναντι από την εκκλησία της Παναγίας της Παντάνασσας.

Μετάβαση

Δρομολόγια από Πειραιά προς Σίκινο υπάρχουν τρία την εβδομάδα, με το «Αδαμάντιος Κοραής». Το ταξίδι διαρκεί 8-10 ώρες. Εναλλακτική λύση είναι να πάει κανείς στην Ιο κι από εκεί να πάρει για Σίκινο το «Aqua Spirit» ή το πλοίο «ΑΡΤΕΜΙΣ» (μισή ώρα). Πληροφορίες στο ταξιδιωτικό πρακτορείο του Γιάννη Κουντούρη (Τηλ.: 22860-51.232, 6936-621.946), στο Λιμεναρχείο Σικίνου (Τηλ.: 22860-51.121).

Λαογραφικό Μουσείο Μπαίνοντας στο λαογραφικό μουσείο που βρίσκεται στο Χωριό, θα δείτε πώς ακριβώς λειτουργούσαν τα παλιά ελαιοτριβεία. Σε άριστη κατάσταση, με όλα τα μηχανήματα, το λαογραφικό μουσείο αποτελεί μια βόλτα στο παρελθόν. Πέρα από αυτά, εδώ θα δείτε και άλλα παλαιά καλοσυντηρημένα υλικά.

Κάστρο - Επισκοπή - Άγιος Παντελεήμονας - Αλοπρόνοια: Δύσκολη αλλά αλησμόνητη πεζοπορική διαδρομή (περίπου 4 ώρες/13 χλμ.) που ξεκινάει από το Κάστρο, περνάει από την Επισκοπή, συνεχίζει στο μονοπάτι για την Αγία Μαρίνα και καταλήγει στην παραλία Σαντορινέικα. Για την επιστροφή στην Αλοπρόνοια φρόντισε να έχεις κανονίσει με το καΐκι. Κάστρο Μάλτας: Το μονοπάτι ξεκινάει από το μοναστήρι της Ζωοδόχου Πηγής πάνω από τη Xώρα, περνά κοντά από το ελικοδρόμιο και φτάνει στον προφήτη Ηλία, όπου αρχίζει η κατάβαση προς την παραλία του Μάλτα (6,5 χλμ., περίπου 2 ώρες).

Μετακίνηση Λεωφορείο εκτελεί ανά τακτά διαστήματα το δρομολόγιο ΑλοπρόνοιαΧώρα - Επισκοπή. H μετάβαση στις απομακρυσμένες παραλίες γίνεται με καΐκι. Για τις μετακινήσεις σας, μπορείτε να ενοικιάσετε μηχανάκι ή αυτοκίνητο (τηλ.: 2236 10 0001).


” ΑΓΟΝΗ ΓΟΗΤΕΙΑ

Τη Σίκινο και τα μάτια σας παρακαλώ! Να ένα τυχερό άτυχο νησάκι ανάμεσα σε Ίο και Φολέγανδρο, με έντονη προσωπικότητα και καλούς ανθρώπους. Άτυχο γιατί έμεινε έξω απ' τη γρήγορη και μαζική τουριστική ανάπτυξη των προηγούμενων δεκαετιών, τυχερό γιατί χάρη σ' αυτή την πραγματικότητα διασώθηκε! Δεν έχουν χτιστεί ξενοδοχεία-τέρατα, δεν έχει πήξει στ' αυτοκίνητο, δεν έχουν βρομίσει οι αγροί κι οι παραλίες του, δεν έχουν τσιμεντωθεί τα υπέροχα μονοπάτια του, οι ντόπιοι σου χαμογελάνε αυθεντικά, δεν σε κοιτάνε σαν ΑΤΜ, οι φίλοι του παραμένουν πιστοί στις ομορφιές και τη φιλοξενία του και διαρκώς αυξάνονται! Αφιέρωμα: LIFO

ΜιαΧώρα σανκαρτ ποστάλ

Καρφωμένη ανάμεσα στις τουριστικές συμπληγάδες της Ίου και της Φολεγάνδρου, η μικρούλα Σίκινος των ούτε 300 κατοίκων συμπυκνώνει στα λίγα τετραγωνικά χιλιόμετρα που της αναλογούν γοητεία άγονη και ισχυρή.

Τ

ην αισθάνεσαι με το που κατεβαίνεις από το καράβι στο λιμάνι της Αλοπρόνοιας και λίγα μέτρα πιο πέρα ο κόσμος συνεχίζει να κολυμπά ανενόχλητος. Τη συνειδητοποιείς όταν έχεις διατρέξει και τα ούτε 15 χιλιόμετρα οδικού δικτύου του νησιού. Αρκεί να θέλεις βέβαια. Γιατί αυτή η τόσο παρθένα όσο και αυθεντική κυκλαδίτικη λιτότητα, ασφαλώς και δεν είναι για όλους. Αν το ζητούμενο των διακοπών για εσάς είναι η πληθώρα επιλογών, οι εναλλαγές και η κοσμικότητα, θα πρέπει μάλλον να κοιτάξετε αλλού. Αν πάλι «κάνω διακοπές» σημαίνει για εσάς τα αφήνω όλα πίσω,

κάθομαι με τις ώρες σε ανοργάνωτες παραλίες, διαβάζω το βιβλίο μου, εξερευνώ παμπάλαια μονοπάτια, συνεχίζω, ει δυνατόν με το μαγιό, στα λιγοστά ταβερνάκια της Χώρας και κλείνω με παρεΐστικα ξενύχτια, ρακές και ρακόμελα, τότε στη Σίκινο θα βρείτε το λιμάνι σας. Εκτός της Αλοπρόνοιας, μοναδικός οργανωμένος οικισμός του νησιού είναι η Χώρα. Αποτελείται από δύο επιμέρους συνοικίες, το Κάστρο και το Χωριό, που απλώνονται σε δύο αντικριστές βουνοπλαγιές. Από την αριστερή μεριά, το Χωριό είναι ένα όμορφο παζλ από όμορφα σπίτια σε λαβυρινθώδη δρομάκια.


Αυτό ωστόσο που κλέβει τις εντυπώσεις είναι το Κάστρο, ο οχυρωμένος οικισμός του 15ου αιώνα που βρίσκεται ακριβώς απέναντι. Μπαίνοντας στο εσωτερικό του από το αυθεντικό παραπόρτι , χαμηλά ασβεστωμένα σπιτάκια (με τα ημιυπόγεια για τη φύλαξη των τροφίμων), χτισμένα το ένα πλάι στο άλλο δίνουν την εντύπωση πως βρίσκεσαι στο σκηνικό κάποιας ταινίας εποχής. Ένα σκηνικό όχι καλλωπισμένο, αλλά τραχύ και αυθεντικό. Όπου ακόμα και η θέα ενός μισογκρεμισμένου σπιτιού δίπλα στην Παναγιά την Παντάνασσα τελικά δεν μοιάζει παράταιρη, πιάνεις αντιθέτως τον εαυτό σου να παρατηρεί ευδιάκριτες ακόμα λεπτομέρειες, όπως το παλιό κρεβάτι και τον εξωτερικό ξυλόφουρνο. Περπατώντας τώρα ανάμεσα σε σπίτια με παρτέρια γεμάτα φλογερά γεράνια και πυκνές φραγκοσυκιές φτάνετε σταδιακά στο τέρμα του οικισμού, όπου ξεκινάνε σκαλοπάτια προς το μοναστήρι της Χρυσοπηγής (ή Ζωοδόχου Πηγής) στην κορυφή του βράχου. Ανεβείτε απογευματινές ώρες που είναι επισκέψιμο, έστω και μόνο για να απολαύσετε τη θέα της θάλασσας να ενώνεται με τη γραμμή του ορίζοντα (πηγαίνει και το αυτοκίνητο). Το μικρό εκκλησάκι που θα συναντήσετε ανηφορίζοντας πεζοί είναι το λεγόμενο εκκλησάκι του Ελύτη, επιθυμία στη διαθήκη του μεγάλου μας ποιητή την οποία εκπλήρωσε η σύντροφός του, Ιουλίτα Ηλιοπούλου.

Mακρά ιστορία

Από την εποχή των μύθων η Σίκινος εμφανίζεται ως καταφύγιο: πήρε το όνομά της από τον γιο μιας νύμφης Nαϊάδας και του βασιλιά της Λήμνου Θόα, που κατέφυγε στο νησί για να γλιτώσει από τις αγριεμένες γυναίκες της Λήμνου, που επαναστάτησαν και έσφαξαν όλους τους άντρες του νησιού. Από τη σκοτεινή εποχή των μύθων και των ηρώων άλλαξαν πολλά στο Αιγαίο και τα μικρά νησάκια του κατοικήθηκαν, καλλιεργήθηκαν, κατακτήθηκαν και ελευθερώθηκαν. Η Σίκινος, με προίκα τα βράχια της και τα λίγα δέντρα, αναπτύχθηκε τουριστικά. Όμως, σε αντίθεση με αρκετές γειτόνισσές της, έμεινε αυθεντική. Τίποτε δεν έχει αλλάξει την αίσθηση θαλπωρής που προσφέρει στους επισκέπτες. Καταφύγιο ήταν παλιά, καταφύγιο παραμένει και σήμερα, για όσους όμως αναζητούν την ομορφιά στην απλότητα. Οι πε-

ρισσότεροι επισκέπτες παραξενεύονται στην αρχή με το παράξενο όνομα που διάλεξαν οι ντόπιοι για το λιμάνι τους, Αλοπρόνοια ή Άνω Πρόνοια, ωστόσο στη συνέχεια το βρίσκουν πολύ εύηχο, σχεδόν τραγουδιστό. Η αρχαία πόλη της Σικίνου εντοπίζεται στα νότια και εκεί έχουν βρεθεί ερείπια κτισμάτων, τμήματα του τείχους και όστρακα αγγείων. Απέναντι από τα ερείπια της αρχαίας πόλης, ωστόσο, σε πολύ μικρή απόσταση από τις απόκρημνες ακτές και σε υψόμετρο 270 μ., βρίσκεται το μοναστηριακό συγκρότημα της Επισκοπής, που κερδίζει τις εντυπώσεις.

Από το λιμάνι στη χώρα

Το πλοίο της γραμμής ρίχνει άγκυρα στη μικρή προβλήτα, δίπλα στο μικρό αλιευτικό καταφύγιο για καΐκια, βάρκες και ιδιωτικά σκάφη. Πίσω από το λιμάνι απλώνεται ο ομώνυμος οικισμός που έχει μικρά σπιτάκια, μερικά καφενεία και εστιατόρια και ελάχιστη άσφαλτο. Στην ουσία ο μόνος ασφαλτοστρωμένος δρόμος οδηγεί στη Χώρα, που είναι κτισμένη σε υψόμετρο 280 μέτρων. Τρεις παλιοί ανεμόμυλοι βρίσκονται στην άκρη του οικισμού. Η Χώρα είναι μια ζωγραφιά, μια αυθεντική κυκλαδίτικη καλλιγραφία, που αποτελείται από δύο μικρές συνοικίες, το Κάστρο και το Χωριό. Το Κάστρο είναι ο παλιός οικισμός. Τα σπίτια του έχουν ηλικία εκατό και πλέον χρόνων, ωστόσο οι γέρικες πέτρες τους κάθε χρόνο βάφονται κάτασπρες με ασβέστη και οι αυλές τους μοσχοβολούν από καλοαναθρεμμένους βασιλικούς, γιασεμιά και γεράνια. Στην κορυφή του λόφου, σύρριζα με τον γκρεμό, ορθώνεται το Κάστρο, η κυρίως γειτονιά της Χώρας, που χτίστηκε πίσω από τα μεσαιωνικά τείχη. Μια βόλτα στα σοκάκια της θα αποκαλύψει τις ομορφιές του οικισμού που έχει ξαναζήσει με το μεράκι Ελλήνων και ξένων που έχουν αναπαλαιώσει τα παλαιά σπίτια που κάποτε κινδύνευαν να καταρρεύσουν. Ακριβώς στη μέση του οικισμού θα συναντήσετε την εκκλησία της Παντάνασσας, μια μεταβυζαντινή εκκλησία που ιδρύθηκε το 1787 και είναι η μητρόπολη του νησιού. Εκεί βρίσκεται η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας, που, σύμφωνα με τον θρύλο, ήρθε μόνη της, χωρίς τη συνοδεία ανθρώπων, με μία βάρκα από την Κρήτη.


ΑΝΟΙΞΤΕ ΠΑΝΙΑ

Δεκάδες καϊκάκια ξεκινούν κάθε μέρα για να βγάλουν φρέσκο ψάρι και να γεμίσουν με νοστιμιές το τραπέζι της παρέας . Οι σικινιώτες υποδέχονται πάντα αυτούς που έρχονται και χαιρετάνε αυτούς που φεύγουν. Το αγαπημένο μάλιστα παράξενο παιχνίδι όλων των εφήβων του νησιού, είναι να βουτάνε στα απόνερα του πλοίου και να αφήνουν τα νερά του να τους παρασέρνουν μέχρι τα πιο μακρινά κολπάκια.

Nατην πιειςστο ποτήρι!...

Η Σίκινος είναι ένα από τα πιο ελκυστικά νησιά για να επισκεφτείτε με σκάφος, καθώς αρκετές παραλίες δεν έχουν οδική πρόσβαση προσφέροντας μοναδική αίσθηση γαλήνης και ηρεμίας.

Τ

ο λιμανάκι της Αλοπρόνοιας είναι ασφαλές και από εδώ θα ανεφοδιαστείτε με καύσιμα και νερό. Ωστόσο, υπάρχουν αρκετά μέρη στο νησί που είναι κατάλληλα για να δέσετε αρόδο. Ο όρμος του Αγίου Γεωργίου αποτελεί ένα σημείο που συνηθίζουν να έρχονται σκάφη και να παραμένουν εδώ. Επίσης, καλό σημείο θεωρείται στην Πατήθρα, πολύ κοντά στην Αλοπρόνοια. Ξεκινώντας από το μικρό λιμανάκι της Αλοπρόνοιας, μπορείτε να πλεύσετε ΝΔ περνώντας το ακρωτήρι Κάτεργο και στη συνέχεια τα Τρία Πηγάδια. Έπειτα από περίπου είκοσι λεπτά διαδρομή βρίσκεστε στον όμορφο όρμο του Αγίου Παντελεήμονα. Αν θέλετε να πλησιάσετε την ακτή, να είστε ιδιαίτερα

προσεκτικοί καθώς σε ορισμένες περιπτώσεις οι βράχοι συνεχίζουν για αρκετά μέτρα μέσα στη θάλασσα. Στη συνέχεια θα βρεθείτε στην περιοχή Σαντορινέικα, περιοχή απ' όπου παλαιότερα η Σίκινος εφοδίαζε τη Σαντορίνη με καυσόξυλα και ασβέστη. Κινούμενοι σε βόρεια κατεύθυνση από τον όρμο της Αλοπρόνοιας θα βρεθείτε στον κάβο της Συκιάς και στη συνέχεια στην παραλία Διαλισκάρι, μια μικρή αμμουδιά ανάμεσα στα βράχια. Συνεχίζοντας θα φτάσετε στον όρμο του Αγίου Γεωργίου, ανοιχτά του οποίου βρίσκεται η βραχονησίδα Αβολάδα. Στο βορειότερο σημείο της ανατολικής πλευράς του νησιού θα συναντήσετε την παραλία Μάλτα, μια μικρή παραλία με αμμουδιά και βότσαλα.


Οι παραλίες της Σικίνου βρίσκονται προφυλαγμένες μέσα σε ορμίσκους, αθέατες πίσω από βραχονησίδες, απλωμένες στο έβγα των φαραγγιών και κάτω από απόκρημνα βράχια. Αλοπρόνοια

Βρίσκεται δίπλα στο λιμάνι και είναι η μεγαλύτερη παραλία του νησιού. Ενδείκνυται για οικογένειες καθώς διαθέτει αμμουδιά, ρηχά νερά, δέντρα και ομπρέλες. Οι παρακείμενες ταβέρνες σερβίρουν καλό φαγητό και τα μπαρ θα σας κρατήσουν για ποτό μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες.

Άγιος Παντελεήμονας

Κινηθείτε νότια της Αλοπρόνοιας για να βρείτε αυτή τη μικρή παραλία. Η διαμπερής σπηλιά θα σας εξασφαλίσει προστασία από τον ήλιο. Καλό είναι να έχετε πάρει μαζί σας τα απαραίτητα γιατί δεν υπάρχει κάποιο μαγαζί σε κοντινή απόσταση.

Άγιος Γεώργιος

Πρόκειται για τη δεύτερη μεγαλύτερη παραλία της Σικίνου και η πρόσβαση γίνεται είτε με αυτοκίνητο είτε με καϊκάκι. Η άμμος και η σκιά κάτω από τα αρμυρίκια θα σας προσφέρουν στιγμές χαλάρωσης και απόλαυσης, ενώ στο κοντινό ταβερνάκι μπορείτε να προμηθευτείτε τα απαραίτητα.

Διαλισκάρι

Βρίσκεται βόρεια της Αλοπρόνοιας, διαθέτει άμμο και αρμυρίκια αλλά τίποτε άλλο, οπότε φέρτε μαζί σας νερό και κάτι να τσιμπήσετε.

Σαντοριναίικα

Αυτή η μικρή παραλία βρίσκεται στα νοτιοανατολικά του νησιού και προσεγγίζεται μόνο μέσω μονοπατιού. Στο μικρό οίκημα που θα δείτε φόρτωναν τα σαντορινιά καΐκια με εμπορεύματα από τη Σίκινο.

Αϊ-Γιάννης

Προσβάσιμη μόνο από το δύσβατο μονοπάτι που ξεκινά από την Επισκοπή. Αν και πολύ μικρή, κρύβει ένα μεγάλο μυστικό: ένα πηγάδι με πόσιμο νερό!

Μάλτας

Αμμουδερή παραλία στη βορειοανατολική άκρη του νησιού. Προσεγγίζεται με μονοπάτι από το Κάστρο. Θα χρειαστείτε δύο ώρες πεζοπορία και αρκετή υπομονή ή πιο εύκολα με καΐκι.

Σίκινος, η “αυτόφωτη” Η Σίκινος είναι νησί ιδιαίτερο, που αποζητά ποιοτικό τουρισμό και ανάπτυξη ήπιας μορφής, «συντηρεί τα μονοπάτια της, κατασκευάζει δεξαμενή συλλογής όμβριων για την άρδευση των καλλιεργειών και διοργανώνει παν-κυκλαδικό αρχαιολογικό συνέδριο για την αποκατάσταση των μνημείων της, όταν το μοναδικό μέσο προβολής άλλων τόπων είναι η συμμετοχή σε τουριστικές εκθέσεις του ήλιου και της θάλασσας». Πάνω απ’ όλα, όμως, η Σίκινος είναι ένας «τόπος αυτόφωτος», όπως διαπιστώνει ο Γιάννης, παλαίμαχος στο ταξιδιωτικό ρεπορτάζ. «Δεν λαμβάνει ενέργεια» από τις γείτονες Κυκλάδες, περισσότερο «την εκπέμπει». Αλήθεια είναι αυτό. Μικρή, περιτριγυρισμένη από «μεγάλα ονόματα» του αρχιπελάγους -Σαντορίνη, Ίος, Φολέγανδρος-, στην αρχή μοιάζει κάπως αδιάφορη, αλλά έπειτα από λίγες ώρες περιήγησης σε κερδίζει. Είναι θερμή, απροσδιόριστη, βυζαντινή. Εχει αφομοιώσει τόσο αρμονικά τις διάφορες πτυχές του παρελθόντος της, το έλλογο και το μεταφυσικό στοιχείο της, που σε κάνει να θέλεις να την ξαναεπισκεφτείς μόνη. Μακριά από επαγγελματικές υποχρεώσεις. Με αρκετό χρόνο για να την ψάξεις με την ησυχία σου. Αφιέρωμα: kathimerini.gr


ΜΝΗΜΕΙΩΝ ΠΟΛΙΣ

Η Επισκοπή της Σικίνου κτίστηκε αρχικά (τον 3ο αι. μ.Χ.) ως ρωμαϊκό ταφικό μνημείο, αργότερα ναός του Πυθίου Απόλλωνα και ύστερα (5ος αι.) μετατράπηκε σε χριστιανικό ναό της Κοίμησης της Θεοτόκου. Για την κατασκευή του χρησιμοποιήθηκαν ως οικοδομικά υλικά αρχιτεκτονικά μέλη του αρχαίου ναού, μια πρακτική διαδεδομένη εκείνη την εποχή. Παρά την ισχυρή δυναμική καταπόνηση που έχει υποστεί, η ρωμαϊκή φάση σώζεται σε μεγάλη έκταση. Το μνημείο με τη σημερινή του μορφή αποτελεί το γνωστότερο μνημείο της Σικίνου, από τα ελάχιστα του είδους του που σώζονται στο νησιωτικό χώρο κι από τα σπανιότερα της χώρας.

ΜιαΧώρα, μια ιστορία Οι αρχαιολογικές μαρτυρίες αποδεικνύονται περισσότερο ενθαρρυντικές, προσδιορίζοντας δύο τουλάχιστον σημαντικές περιόδους για το νησί.

Ο

ι έξι βυζαντινοί ναοί, διακοσμημένοι με τοιχογραφίες του 13ου και 14ου αιώνα, υποδεικνύουν τη σημασία της Σικίνου κατά την εποχή της λατινοκρατίας, ενώ οι πολυάριθμες εκκλησίες κτισμένες γύρω από το Κάστρο, στη Χώρα και στο Χωριό, με τα ξυλόγλυπτα τέμπλα και τις εικόνες καθορίζουν άλλη μια περίοδο άνθησης του νησιού από το 17ο μέχρι το 19ο αιώνα. Το εντυπωσιακότερο μνημείο της Σικίνου παραμένει η Επισκοπή, ένα ρωμαϊκό μαυσωλείο που μετασκευάστηκε σε χριστιανικό ναό. Αποτελεί ένα μνημείο εξέχουσας αρχαιολογικής, ιστορικής και αρχιτεκτονικής αξίας, όχι μόνο για το νησί αλλά για ολόκληρο τον ελλαδικό χώρο. Βρίσκεται σε πολύ μικρή απόσταση από τις απόκρημνες ακτές και σε υψόμετρο 270 μ. Aποτελείται από τον ναό της Επισκοπής, που είναι αφιερωμένος

στη Θεοτόκο, το βυζαντινό παρεκκλήσι της Αγίας Άννας και τα ερειπωμένα κτίσματα κελιών και άλλων βοηθητικών χώρων. Η σημερινή μορφή του ναού της Επισκοπής χρονολογείται στα Mεταβυζαντινά χρόνια, στο 17ο αιώνα, και αποτελεί μετατροπή σε τρουλαίο χριστιανικό ναό με ημικυκλική κόγχη ενός προϋπάρχοντος ναού με υπόγειες θολωτές κρύπτες. Το αρχικό οικοδόμημα, εξωτερικών διαστάσεων περίπου 10 × 7 μ., ανήκει στο διαδεδομένο αρχιτεκτονικό τύπο των μαυσωλείων, που επικράτησε κατά τη διάρκεια του 2ου και 3ου αι. μ.Χ. στον χώρο του Αιγαίου και κυρίως στη νοτιοδυτική Μικρά Ασία. Η μετατροπή του ρωμαϊκού μαυσωλείου σε τόπο λατρείας της χριστιανικής θρησκείας επιτεύχθηκε με την προσθήκη ημικυκλικής κόγχης στον ανατολικό τοίχο, την κατασκευή τρούλου στο κέντρο του σηκού.


Θρησκευτικό αίσθημα Στη Σίκινο έχουν εντοπιστεί μέχρι τώρα έξι βυζαντινές εκκλησίες, οι οποίες διασώζουν τον αρχικό τοιχογραφικό τους διάκοσμο, που μπορεί να χρονολογηθεί στο 13ο και 14ο αιώνα: ο Άγιος Νικόλαος στις Ράχες Κάτεργου (1299/1300) και η Παναγία στη Συκιά κοντά στην Αλοπρόνοια, ο Χριστός ή Μεταμόρφωση του Σωτήρος κοντά στη Χώρα και ο Άγιος Στέφανος κοντά στο Χωριό, η Αγία Άννα, παρεκκλήσι της Επισκοπής, και ο Άγιος Γεώργιος κοντά στην Επισκοπή (1351/52). Οι τοιχογραφίες τους έχουν γίνει από ντόπιους ζωγράφους με τη χορηγία απλών ανθρώπων. ΜΟΝΑΣΤΗΡΙ ΖΩΟΔΟΧΟΥ ΠΗΓΗΣ Στην κορυφή της πλαγιάς πάνω από το Κάστρο, καλά προστατευμένο από γερά τείχη, βρίσκεται το μοναστήρι Ζωοδόχου Πηγής. Από εδώ η θέα θα σας

συναρπάσει. Το μοναστήρι είναι χτισμένο στην άκρη ενός βράχου για να είναι δύσκολη η προσέγγισή του από επίδοξους πολιορκητές. Παλιότερα, πίσω από τα τείχη της Ζωοδόχου Πηγής κατέφευγαν οι κάτοικοι για να προστατευτούν κατά τις πειρατικές επιδρομές. Τον αμυντικό ρόλο του μοναστηριού μαρτυρά η ζεματίστρα που βρίσκεται πάνω από την πύλη και χρησίμευε για να αντιμετωπίζονται οι πολιορκητές με καυτό λάδι. Το μοναστήρι χτίστηκε το 1690 και γιορτάζει της Ζωοδόχου Πηγής, την Παρασκευή μετά το Ορθόδοξο Πάσχα. Αρχικά ήταν γυναικείο μοναστήρι και έπαψε να λειτουργεί επί Όθωνος το 1834. Στο εσωτερικό του μοναστηριού φιλοξενείται ένα μικρό λαογραφικό μουσείο με ενδιαφέροντα εκθέματα. Πριν φύγετε ζητήστε να σας δείξουν την τρύπα διαφυγής του μοναστηριού. Πρόκειται για ένα μικρό άνοιγμα στο τείχος της βόρειας πλευράς

από την οποία διέφευγαν από τους πειρατές με σχοινί οι καλόγριες και όσοι άλλοι κατέφευγαν στο μοναστήρι. ΠΑΝΤΑΝΑΣΣΑΣ Ο ναός της Παντάνασσας- Τίμιος Σταυρός βρίσκεται στο Κάστρο και αποτελεί τη μητρόπολη του νησιού. Ο γαλάζιος τρούλος της εκκλησίας ξεχωρίζει από μακριά. Ο ναός βρίσκεται στο ανατολικό τμήμα της πλακόστρωτης πλατείας και χρονολογείται από το 1787. Στο εσωτερικό μπορείτε να θαυμάσετε το ξυλόγλυπτο τέμπλο καθώς και μεταβυζαντινές εικόνες της κρητικής σχολής. Σύμφωνα με την παράδοση της Σικίνου, η εικόνα έφυγε από την Κρήτη και ταξίδεψε στη θάλασσα του Αιγαίου με αναμμένο το καντήλι της μέχρι και τη Σίκινο.

ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ Βρίσκεται χτισμένος στις Ράχες Κατέργου. Στο εσωτερικό του ναού σώζονται τοιχογραφίες του 13ου και 14ου αιώνα. Ο Άγιος Νικόλαος χρονολογείται σύμφωνα με επιγραφή στο 1300. ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ Πρόκειται για ένα μικρό ναό στο εσωτερικό του οποίου μπορούμε να θαυμάσουμε βυζαντινές τοιχογραφίες. Από επιγραφές που σώζονται γνωρίζουμε ότι ο ναός χτίστηκε το 1351 και οι κτήτορές του ήταν ο ιερέας Γεώργιος και η σύζυγός του. ΑΓΙΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΣ Βρίσκεται κοντά στον οικισμό του Χωριού. Στο εσωτερικό του σώζονται τοιχογραφίες του 13ου και 14ου αιώνα. Στον ναό αποκαλύφθηκε η παράσταση ζεύγους κτητόρων στον δυτικό τοίχο.


Διακοπές στην Σίκινο  

Διαβάστε το πλήρες ένθετο του περιοδικού Full για την Σίκινο online!

Διακοπές στην Σίκινο  

Διαβάστε το πλήρες ένθετο του περιοδικού Full για την Σίκινο online!

Advertisement