Page 1

Dichterbij Elektronisch vervoer Hype of reële toekomst? WorkMate Betrokken bij de stad Rotterdam Management buy-in Waarom zou je van de grond af beginnen? CHIO Rotterdam ‘Champions League’ voor de paardensport Nummer 2 | Zomer 2009

Ad Prins, Crijn Bouman en Stefan de Wit - Epyon

3118

Rotterdam


INHOUD

2 RABOBANK VOORWOORD

Nieuwsstapeling De TV, de radio, het internet, de krantenkoppen of zomaar een gesprek bij een verjaardag of op straat: het gaat bijna altijd over ‘het nieuws’! Sinds de zomer van 2008 meestal niet iets om vrolijk van te worden. Eerst de kredietcrisis, vervolgens de economische recessie. En net wanneer je denkt dat het voorjaarszonnetje de malaise een beetje aan het verdringen is worden wij opgeschrikt door de berichtgeving over de Mexicaanse griep met daarbij een risico op een pandemie. En, last but not least, het gebeuren in Apeldoorn op 30 april jongstleden, waardoor wij ons ineens weer realiseren hoe kwetsbaar wij zijn in ons ‘open’ landje. Kortom, heel wat nieuwsfeiten die de gemoederen behoorlijk bezig hebben gehouden en waardoor veel mensen (weer) in een negatieve denkspiraal dreigen te geraken. Wat hebben wij dan nodig? Krachtig leiderschap! Leiderschap dat in staat is bedreigingen om te buigen naar kansen en daarbij zelf het goede voorbeeld geeft. Verwachtingen waarmaken hoort daar natuurlijk ook bij. Voor de meeste (wereld)leiders is de huidige situatie ook anders dan anders. Neem bijvoorbeeld Barack Obama. In de eerste maanden van zijn presidentschap lijkt hij aardig te voldoen aan de kenmerken van een leider aan wie men in het huidige tijdsgewricht behoefte heeft. Uiteraard maakt één zwaluw nog geen zomer, maar de eerste ervaringen zijn in ieder geval positief. Ik hoop en verwacht dat wij dit na het komende zomerreces nog steeds mogen concluderen. En ondanks de ‘overkill’ aan nieuws kan ik het toch niet laten ook in de vakantie het nieuws te volgen. Ik wens u een mooie zomer.

Coert Beerman directievoorzitter

Exclusief voor u! Kijk voor de lokale ledenaanbiedingen op pagina 40 en 41.

Dichterbij RR voorwoord mei09.in1 1

20-05-2009 13:54:01


3 RABOBANK INHOUDSOPGAVE

INHOUD

3118

04 Nieuws en weetjes 06 WorkMate is betrokken bij Rotterdam 08 Rabobank als financiële coach 13 Rabobank Rotterdam houdt van studenten 14 Brazil Contemporary: bruisende cultuur in Rotterdamse musea 15 Crisis? Jonge ondernemers knallen door! 16 Alles wat u wilt weten over vakantiegeld 17 Kennis hebben over geld is lonend! 20 Waarom van de grond af beginnen bij een management buy-in? 22 Zo kunt u uw pensioen aanvullen! 25 Product: ZekervanJeZaak! 26 Wat kost een vakantie eigenlijk? 28 CHIO is de ‘Champions League’ voor de paardensport 30 Elektronisch vervoer van Epyon 33 Rayon Noord bruist van de initiatieven 34 Taekema hoopt op een finale tegen Duitsland 42 Vul in en win! 43 Contact met Rabobank Rotterdam

Dichterbij RR inhoud.indd 1

27-05-2009 09:12:28


4 RABOBANK NIEUWS

NIEUWS OOK ONLINE DICHTBIJ

3118

POPPENKAST De openlucht-poppenkast op het Binnenwegplein (Coolsingelzijde) blijft open. Er zijn ouders en kinderen die speciaal voor ons naar de stad komen. Het vaste poppentheater is aan zijn 29e seizoen begonnen. Vier vaste bespelers nemen de voorstellingen voor hun rekening en voor de afwisseling komen gastspelers uit heel Nederland. 'Straatpoppenkast' brengt iedereen. Vaak komisch, soms ontroerend en altijd spannend, zeker als het publiek zich met de voorstelling gaat bemoeien en spook, draak of heks probeert te verdrijven. Poppenspeler Noordegraaf: 'We zijn het kleinste toneel van de stad. Kinderen komen bij ons voor het eerst met theater in aanraking'. De poppenkast op het Binnenwegplein heeft onlangs weer voor vier jaar subsidie gekregen van de Gemeente Rotterdam. Dankzij vrijwillige bijdragen van het publiek kan de maandelijkse huur worden betaald.

Klanten regelen hun bankzaken steeds meer via de internet. Omdat de Rabobank ook dรกรกr dichtbij wil zijn, wordt haar site lokaler en persoonlijker. Dit betekent dat u steeds meer lokale informatie van uw eigen Rabobank aantreft als u inlogt op www.rabobank.nl. Nieuws over onder meer lokale producten, ledenactiviteiten en aanbiedingen. Natuurlijk vindt u ook internetbankieren en de vertrouwde informatie over onze producten en diensten. Dit past bij uw wens om snel, eenvoudig en gemakkelijk uw bankzaken te regelen. Ook online komt de Rabobank steeds dichterbij.

EK DRESSUUR Ermelo staat begin augustus in het teken van het EK Dressuur voor junioren & young riders. In het KNHS centrum treft u onder andere Lotje Schoots en Diederik van Silfhout, zij doen mee namens Nederland. Zij zitten in het Rabo Talententeam 2009, onderdeel van het Rabo Talentenplan; het talentontwikkelingsplan van de KNHS met de negen allerbeste talenten. Meer info via www.ekdressuur2009.nl.

YOUR WORLD Rabobank Rotterdam is promoting partner van Your World, Rotterdam Jongerenhoofdstad van Europa 2009. Wij richten ons ondermeer op de City Games. Hier strijden dertien Rotterdamse deelgemeenten tegen elkaar in verschillende streetsport-disciplines. Wij zijn prominent aanwezig bij de voorrondes op 7 en 21 juni en de finale op 20 september. Meer informatie op www.your09.nl

TEKST: RABOBANK BEELD: RABOBANK/VDBJ

Rabobank


5 RABOBANK NIEUWS

& WEETJES 360° LEDENVOORDEEL

RAILZ MINIWORLD Met ruim negentig modeltreinen en zo’n 1,3 kilometer rails is Railz Miniworld in Rotterdam de grootste overdekte miniatuurwereld van Nederland. Een unieke beleving voor jong en oud! Op vertoon van de coupon op pagina 44 van deze Dichterbij ontvangt u aan de kassa het tweede entreekaartje gratis en 50% korting op een rondleiding achter de schermen en op een DVD over het ontstaan van Railz Miniworld. Deze aanbieding is geldig tot 30 juni 2009. U vindt Railz Miniworld op vijf minuten loopafstand van het Centraal Station naast het Groothandelsgebouw.

3118

Meer informatie op www.railzminiworld.nl

TEKST: RABOBANK BEELD: RABOBANK

Het ledenprogramma van Rabobank Rotterdam, ‘Rabo Leden Exclusief’, is uitgebreid met 360° Ledenvoordeel: hét verzamelpunt voor aantrekkelijke aanbiedingen van bedrijven die lid zijn van Rabobank Rotterdam. Dit virtuele platvorm biedt u kortingen oplopend tot vijftig procent. En onze ervaring leert nú al dat hogere kortingen geen uitzondering zijn. Deze service is exclusief toegankelijk voor de ruim 25.000 leden uit ons werkgebied: Rotterdam, Hoogvliet, Poortugaal, Pernis en Capelle aan den IJssel. Het mooie aan 360° Ledenvoordeel is dat zowel het adverteren op als het gebruik maken van aanbiedingen geheel gratis is. Wilt u direct profiteren van hoge kortingen op mooie producten, handige diensten en leuke evenementen? Of heeft u interesse in het plaatsen van een aanbieding? Pak uw ledenpas, log in op de ledenwebsite ‘RaboLedenExclusief.nl’, en kies voor tabblad ‘360° Ledenvoordeel’. Aldaar treft u alle informatie voor deelname aan. Bent u klant van Rabobank Rotterdam maar heeft u (nog) geen lidmaatschap? Ook ú kunt alle aanbiedingen raadplegen. Om gebruik te kunnen maken van een aanbieding moet u eerst lid worden. Bel met ons KlantContactCenter op telefoonnummer (010) 400 33 33 en vraag naar het lidmaatschap.


6 RABOBANK COÖPERATIE

WorkMate Betrokkenbijdestad Steeds meer Rotterdamse bedrijven willen zich op incidentele basis inzetten voor het goede doel. Maar hoe begin je eraan? WorkMate matcht op unieke wijze Rotterdamse werknemers en maatschappelijke organisaties.

W 3118

WorkMate werd in 2006 officieel gelanceerd door prinses Máxima. Het door Irene Krielen bedachte concept bleek al snel een gouden greep. Irene werkte dertien jaar lang als accountmanager voor grote bedrijven. Totdat zij het roer totaal omgooide. “Ik zag dat bedrijven steeds meer belangstelling toonden om iets te doen voor de samenleving waarin ze staan. Omgekeerd zijn er ontzettend veel maatschappelijke organisaties die hulp kunnen gebruiken. De vraag was hoe je deze partijen bij elkaar brengt. Dat leek me een spannende uitdaging!” VOOR IEDER WAT WILS Met een drukke baan, een druk sociaal leven en dito agenda is het niet altijd mogelijk om iedere week voor het goede doel in actie te komen. Via WorkMate geven bedrijven hun medewerkers de kans om toch betrokken te zijn bij de stad. Op de website (www.workmate.nu) nodigen ruim honderd maatschappelijke organisaties in en rond Rotterdam het bedrijfsleven uit om samen met hen een klus te klaren. Werknemers zien dus precies wat er de komende tijd te doen is in de stad. Door de schaalgrootte is er voor ieder wat wils: van paardrijden met mensen die een beperking hebben tot boodschappen doen voor ouderen of een spelletjesmiddag met kinderen. “Al heb je maar twee uurtjes de tijd, dan nóg kun je iets doen voor de

maatschappelijke organisaties in onze stad. Je kunt met één druk op de knop je deelname bevestigen aan een activiteit die je aanspreekt.” RABO DOET MEE Irene heeft al dertig Rotterdamse bedrijven met in totaal 30.000 werknemers geënthousiasmeerd voor deze formule. Veel bedrijven organiseren een WorkMate Maand, waarin ze overal in de stad aan de slag gaan. De maand wordt feestelijk afgesloten. “Wij helpen bedrijven hun medewerkers te overtuigen om mee te doen. Vervolgens gaat het als een vuurtje lopen. Erg mooi om te zien! Het idee van de WorkMate Maand is ontstaan in samenspraak met Rabobank Rotterdam. Zij nemen inmiddels actief deel aan dit initiatief. Begin mei zijn twee afdelingen van de bank aan hun WorkMate-maand begonnen. En deze maand zijn wéér twee nieuwe afdelingen gestart. Overigens is de Rabobank al vanaf het prille begin bij WorkMate betrokken. De bank heeft er destijds voor gezorgd dat ik mijn eerste stappen kon zetten en heeft geld vrijgemaakt voor mijn plannen. Op uitnodiging van Coert Beerman, voorzitter van Rabobank Rotterdam, vindt op 5 oktober bij de Rabobank een diner plaats voor alle deelnemende bedrijven en organisaties.”


dat de mensen voor wie je het doet echt zitten te genieten. Jammer dat dit niet iedere dag kan, omdat er te weinig capaciteit voor is. Daarom raad ik iedereen aan een keertje mee te doen aan WorkMate. Je gaat bepaalde aspecten van het leven herwaarderen en andere zaken relativeren.” AMBITIEUZE DOELSTELLING “Wij willen stapsgewijs verder groeien, zowel aan de bedrijvenkant als aan de kant van de deelnemende organisaties”, besluit Irene, die haar ‘eenmansteam’ inmiddels versterkt heeft met marketing- en communicatiedeskundige Eliette van Dam. “Maar nóg belangrijker is dat WorkMate echt gaat leven binnen de deelnemende bedrijven. Werkgevers hebben zichzelf ten doel gesteld dat ze twintig procent van de medewerkers dit jaar actief willen krijgen. Ik heb er het volste vertrouwen in dat dit gaat lukken. Bedrijven spreken elkaar er ook op aan, het gaat rondzingen in de stad. Ook Amsterdam en Den Haag hebben belangstelling getoond, maar voorlopig ligt onze focus op Rotterdam.”

TEKST: SARAH DE PRETER BEELD: PIETER DE SWART FOTOGRAFIE

3118

VERRASSENDE ERVARING “Een leuk en verrassend initiatief”, zegt Dennis Schilder, kredietanalist zakelijke relaties bij Rabobank Rotterdam. Voor de afdeling Kredietrisicomanagement (KRM) was de maand mei ‘KRM WorkMate Maand’. Dennis: “Ons doel is tweeledig. Enerzijds willen we iets doen op het gebied van MVO. Anderzijds is WorkMate goed om de onderlinge contacten te verbeteren. Je voert een activiteit meestal met z’n tweeën of meer uit. Het is de bedoeling om binnen de afdeling een partner te zoeken met wie je niet dagelijks te maken hebt. Ik heb zelf een dagdeel meegewerkt in verpleeghuis Schiehoven-Wilgenplas. Deze wereld kende ik niet omdat mijn eigen grootouders nog zelfstandig wonen. Je staat er niet bij stil dat sommige ouderen een hele dag niet buitenkomen. Ik ben naar de markt geweest met een man die voor negentig procent blind is. Aansluitend hebben we een paar winkels bezocht. Je staat ervan versteld hoe slecht toegankelijk sommige winkels voor rolstoelpatiënten zijn! Na het winkelen hebben we op een terrasje gezellig zitten praten. Ik heb me geen minuut verveeld. Het mooie is


8 RABOBANK GOEDE EN MINDERE TIJDEN

Bankalsfinanciëlecoach Ustaaternietalleenvoor Er zijn momenten in uw leven waarop uw zich afvraagt hoe u uw geldzaken het beste kunt regelen. Soms zijn dat heuglijke momenten en soms zijn het verdrietige en pijnlijke gebeurtenissen. Maar u staat er niet alleen voor. Uw Rabobankadviseur kan u helpen.

3118

TWEE ADVISEURS En dan heb je het nog niet over de pensioenverzekeringen die ontvlochten moet worden, de voortzetting van een levensverzekering, hypotheek, schadeverzekeringen, bankrekeningen die niet meer op twee namen mogen, beleggingen, kredieten, vermogen dat is opgebouwd. Pikant detail: vaak zijn beide partners

klant van dezelfde bank. Erik Bruin: ‘Als partijen niet meer goed door één deur kunnen en ik help de ene partij, moet ik er wel voor zorgen dat ook de andere partij goed geholpen wordt. Dan werken we bij Rabobank Noord-Kennemerland met twee adviseurs.’ PERSOONLIJKE SITUATIE De adviesfunctie reikt verder dan alleen bij scheiding. Wat moet je bijvoorbeeld doen als je bij leven een deel van je erfenis aan de kinderen wilt schenken? Waar moet je op letten, wat is de regelgeving op dit gebied? Maar er is meer. RELATIE ‘Hoe regel je de overdracht van je eigen zaak? Als je hertrouwt, wat is dan de positie van de kinderen van je nieuwe partner? Hoe kun je dat regelen? Erik Bruin: ‘We hechten groot belang aan een langetermijnrelatie met onze klant: zowel in goede als in mindere tijden. Wij als lokale bank kunnen die persoonlijke of zakelijke situatie goed inschatten omdat we zelf deel uitmaken van die lokale gemeenschap. Wij hoeven niet naar een hoofdkantoor, maar kunnen zelfstandig het besluit nemen om tot dat krediet toch te verstrekken.’

TEKST: BERT MOL BEELD: YVONNE BRANDWIJK

E

Erik Bruin van Rabobank Noord-Kennemerland heeft er zijn vak van gemaakt om mensen in goede maar ook in mindere tijden te begeleiden. Hij is een van de vele accountmanagers van de Rabobank. Bruin is een gecertificeerd financieel planner (FFP), die zijn kennis en kunde gebruikt om de klant in voor- en tegenspoed bij te staan. En zeker op emotionele momenten is dat nodig. ‘Ik vervul een klankbordfunctie,’ legt Erik Bruin uit. ‘Een luisterend oor, meedenken met de klant en zoeken naar de meest interessante oplossing voor een vraagstuk. Soms lijkt het op wroeten in iemands persoonlijke leven, maar dat is nodig om te begrijpen hoe de situatie op dat moment in elkaar steekt.’ Neem nou een scheiding. ‘Hoe ziet je eigen inkomen eruit, wat zijn de financiële consequenties, is de verstandhouding tussen de twee zo goed dat je onderling afspraken kunt maken?’ Het zijn maar een paar vragen die beantwoord moeten worden om een verantwoord plan op te kunnen stellen.


9 RABOBANK GOEDE EN MINDERE TIJDEN

DE MARKETEER

3118

‘Noodverbandligtklaar’ Het gaat TTF Marketing en Communicatie in Amersfoort voor de wind. Dat is te danken aan de cliëntèle van dit reclamebureau. Maar, zegt algemeen directeur Hans Pilaar, desondanks moet ook zijn bureau met tien medewerkers continu scherp zijn en alert blijven. ‘Er zijn veel bedrijven die een hold op reclame-uitgaven hebben gezet.’ Reden te meer om het contact met accountmanager Ronald Evers van Rabobank Amersfoort en omstreken te intensiveren. ‘We hebben minstens een keer per jaar overleg. We bekijken hoe het afgelopen jaar is geweest, hoe de begroting eruit ziet. Als we knelpunten signaleren,

spreken we die uit. Het zijn oplossingsgerichte gesprekken, Ronald doet er alles aan om rust te creëren zodat ik me op mijn bedrijf kan focussen. We leggen noodverbanden klaar – bijvoorbeeld een tijdelijk krediet – voor het geval TTF onder de cijfers duikt. We hebben er gelukkig zelden gebruik van hoeven te maken. Ook heeft hij me een heel slimme constructie aangeboden om ons bedrijfspand te kopen. Vanuit zakelijke optiek was dat heel belangrijk, in feite is het een soort pensioenvoorziening voor me. Het heeft mede geleid tot de gezonde financiële positie die we nu als bedrijf bekleden.’


10 RABOBANK GOEDE EN MINDERE TIJDEN

DE WIJNHANDELAAR

3118

‘Geefmetdewarmehand’ ‘Ik heb geen zin om pas na mijn overlijden mijn kinderen mijn vermogen te gunnen,’ zegt wijnhandelaar Jan Hoorn (55). Dat vermogen is zo groot, dat dan een belangrijk deel door de belastingdienst wordt geconfisqueerd. ‘Ik heb daar in het verleden al genoeg inkomens- en vermogensbelasting over betaald.’ Reden voor Jan Hoorn in overleg te gaan met zijn accountmanager van de Rabobank. ‘Een van mijn dochters, Eveline, kan best wat extra’s gebruiken. En geef je de een wat, dan wil je de andere twee niet tekort doen.’ De accountmanager van Rabobank EindhovenVeldhoven heeft met Hoorn gekeken naar de

mogelijkheden. Eerder heeft Hoorn al gebruik gemaakt van het recht op eenmalige belastingvrije schenking: 22.760 euro per kind. Nu heeft de accountmanager hem geadviseerd aan elke dochter 27.319 euro over te maken; alleen over de laatste 22.763 euro wordt 5 procent successierechten geheven. En de accountmanager heeft Hoorn gewezen op de GeneratieSparenPlus-rekening voor zijn toekomstige kleinkinderen. ‘Op die rekening kan ik fiscaal een vermogen opbouwen voor elk kleinkind en ik bepaal zelf wanneer de rekening vrijkomt. Op deze manier kan ik al veel betekenen voor ook de volgende generatie!’


11 RABOBANK GOEDE EN MINDERE TIJDEN

DE ONTWIKKELAAR VAN TALENT

3118

‘Vanplatgetredenpadaf’ Clémentine Kleine Staarman (46), moeder van drie kinderen, is vorig jaar gescheiden. Die scheiding dwong haar de werkzaamheden voor haar eigen bedrijf fors uit te breiden. Zij is mede-eigenaar van Blink Talentontwikkeling, een bureau dat zich richt op het ontwikkelen van talent van medewerkers en organisaties. ‘Die uitbreiding is gelukt, mede omdat ik de hypotheek van mijn woning kon overnemen.’ Daar zag het aanvankelijk helemaal niet naar uit. Blink bestaat namelijk pas twee jaar. ‘Ik kon nog geen jaarcijfers overleggen op basis waarvan ik de hypotheek kon overnemen. Gelukkig heeft de relatiebeheerder van de

Rabobank verder gekeken dan de standaardoplossing. Op basis van prognoses van Blink en het vertrouwen dat hij had in mijn vakmanschap en ondernemerschap, heb ik de hypotheek gekregen.’ Dat gaf rust. Het gezin hoefde niet te verhuizen, Clémentine kon zich met succes volledig op haar werk concentreren. ‘Je hoort vaak dat vrouwen alleen niet gemakkelijk een hypotheek krijgen. Dat is jammer. Het vraagt om in jezelf te geloven, moed te tonen en zorgen dat je de goede mensen om je heen verzamelt, zoals een relatiebeheerder die creatief is en buiten de platgetreden paden durft te treden.’


Na 29 jaar samen de boer op exporteren jullie nu naar 54 landen. Dan wil je een bank die geen gekke dingen doet met je vermogen. Vermogen is niet iets wat u van de ene op andere dag heeft verkregen. Daar heeft u jarenlang hard voor gewerkt. Natuurlijk wilt u dan dat er nuchter en verstandig mee om wordt gegaan. En dan is de Rabobank, as Triple A-bank, een stabiele vermogensbank. Die met beide benen op de grond aan uw vermogen bouwt. Bijvoorbeeld door ervoor te zorgen dat u nu in de toekomst privĂŠ optimaal voordeel uit uw zaak kunt halen. Ervaar de aandacht voor u en uw vermogen en neem contact met ons op via telefoonnummer (010) 400 34 44.

Private Banking met beide benen op de grond. 3118

Het is tijd voor de Rabobank.

www.rabobank.nl/privatebanking


VRAGEN

13 RABOBANK VRAAG & ANTWOORD

Rabobank Rotterdam houdt van studenten

3118

Wat voor band heeft Rabobank Rotterdam met studenten? Patrick van den Bos, als kantoordirecteur rayon Noord verantwoordelijk voor het studentenbeleid bij Rabobank Rotterdam: ‘Zij zijn erg belangrijk voor ons. Er zijn veel studenten in Rotterdam, het is een echte studentenstad. Voor hen willen wij graag een partner zijn, zowel tijdens als na hun studie. In hun studententijd willen we een vraagbaak zijn voor al hun actuele, financiële vragen.’ Wat is er zo handig aan het Rabo StudentenPakket? ‘Alles zit erbij, zoals een gratis betaalrekening en Rabo InternetBonusSparen. Je kunt alle zaken regelen via het internet. Daarnaast hebben wij Rabo Mobiel, zodat je ook kunt bankieren via je mobiele telefoon. Volledig gemak dus. Verder is het vooral voor studenten belangrijk te weten dat Rabobank Rotterdam een betrouwbare partij is. Als je je spaarcenten voor je studie naar de bank brengt, wil je zeker weten dat ze daar veilig staan. Handig is ook de hele grote zitzak die je als student cadeau krijgt als je voor 30 september 2009 een StudentenPakket opent!’

Wat doen jullie nog meer voor studenten? ‘Behalve dat we een aantal studentenverenigingen sponsoren, zoals RVSV (Rotterdamse Vrouwen Studenten Vereniging), Laurentius, Pisculentus, Mozaïek, Eurabia en Passaat, zoeken we de studenten ook op tijdens allerlei evenementen. Zo sponsorden we bijvoorbeeld het 19e lustrum van het Rotterdamsch Studenten Corps. Daarnaast zijn we ook altijd aanwezig tijdens open dagen en de Eurekaweek. Wij zijn altijd dichtbij en betrokken, zeker voor de Rotterdamse student. Overal waar hij komt, zal hij de Rabobank tegenkomen.’

Open voor 30 september 2009 het Rabo StudentenPakket en ontvang gratis een exclusieve XXL lounge zitzak! Zie www.rabobank.nl/rotterdam/ studenten.


4 RABOBANK MUSEA UITGELICHT

Brazil Contemporary Bruisende cultuur in stadsmusea De Braziliaanse beeldende kunst is uniek; een spannende mix van verschillende kunstuitingen. Voor een bijzonder overzicht hiervan mag u Brazil Contemporary beslist niet missen! Brazilië. Het is één van de grootste landen ter wereld met duizelingwekkend grote miljoenensteden. Het land inspireert, verbaast en verwondert. De Braziliaanse cultuur bruist als geen ander. De Braziliaanse beeldende kunst is een mix van high en low art, politiek geëngageerde kunst, straatkunst, verschillende kunstdisciplines en traditionele ambachtelijkheid. Drie Rotterdamse musea presenteren van 30 mei tot en met 23 augustus met Brazil Contemporary alle facetten van de Braziliaanse cultuur. Dit doen zij met drie tentoonstellingen, een publicatie en een activiteitenprogramma.

Braziliaanse beeldcultuur Het Nederlands Fotomuseum zoomt in op de razendsnel veranderende Braziliaanse beeldcultuur. De tentoonstelling toont niet alleen fotografie, maar ook andere oude en nieuwe media, zoals televisie en internet, en maakt een uitstapje naar mode en design.

Hedendaagse kunstenaars Het werk van Hélio Oiticica (1937-1980) is in het Boijmans Van Beuningen uitgangspunt voor een tentoonstelling over hedendaagse Braziliaanse kunst. De vraag is in hoeverre Braziliaanse kunstenaars van nu beïnvloed zijn door het werk van Oiticica en hoe we dit terugzien. Andere hedendaagse kunstenaars in de expositie zijn Ernesto Neto, Rivane Neuenschwander, Cao Guimaraes en Ricardo Bassbaum. Rotterdamse Musea: www.uitburo.nl/rotterdam

Tekst: Rotterdams Uitburo Fotografie: Nelson Kon, NAi en Viva Rio/Viva Favela

Smeltkroes In het Nederlands Architectuurinstituut maakt het publiek kennis met een van de grootste steden ter wereld: São Paulo. Deze stad is met haar smeltkroes van culturen en identiteiten dé afspiegeling van het hedendaagse Brazilië. De tentoonstelling brengt de bezoeker in aanraking met de niet te bevatten omvang, de sociale structuren en de bindende krachten van deze metropool.


COLUMN

15 RABOBANK COLUMN

Crisis? Jonge onder­ nemers knallen door! Iedereen praat over kredietcrisis en omvallende bedrijven. Gelukkig zitten veel jongeren niet bij de pakken neer. Velen van hen beginnen juist nú een eigen bedrijf. De animo voor het ondernemerschap in de Creative Factory is onverminderd groot. Wij ontvangen minstens één aanvraag voor bedrijfsruimte per dag. Ook een recent door Your World en Deelgemeente Feijenoord gestart traject om dropout’s om te toveren tot ZZP’er of ondernemer trok bij de pilot 38 jongeren tussen 15 en 27 jaar, terwijl op 20 à 30 jongeren was gerekend. Waar komt deze aantrekkingskracht van het ondernemerschap vandaan? De jongeren hebben het stuk voor stuk over de vrijheid en ambitie om dingen op hun manier aan te pakken: ‘Mijn baas pakt dingen niet handig aan, ik kan het beter!’ of ‘Al jaren wil ik voor mezelf beginnen, het is nu of nooit.’ Zelf heb ik nog nooit voor een baas gewerkt en ik begrijp deze motivaties heel goed. Toen ik op de Erasmus Universiteit studeerde werden regelmatig bedrijvendagen georganiseerd. Hier stonden alle grote jongens: Unilever, KPMG, Shell, AkzoNobel en Accenture. Dan zag ik recruiters met mooie pakken in flitsende stands staan. Terwijl studenten rondliepen om zichzelf aan te prijzen. Soms in een

Dichterbij RR p15.indd 1

mooi pak, vaak in een minder mooi pak met biervlekken. Ik vroeg mijzelf oprecht af of ik daar een paar jaar later óók zou rondlopen op zoek naar een baan. En me in een net en saai pak te hijsen voor die topbaan met leasebak en alles erop en eraan. De promotie van de grote bedrijven blijkt te werken want het aantal studenten dat (direct) na hun studie een bedrijf start, ligt lager dan in ons omringende landen. Zoals over de hele linie in Nederland minder ondernemers zijn dan om ons heen. Wonderlijk toch? Zeker voor een land dat zichzelf als ‘innovatief’ ziet en soepel met heel de wereld weet te handelen. Rotterdam springt er gelukkig positief uit. De animo om ondernemer te worden is groot. Uit onderzoek van de YoungEDBR bij Skillsmasters 2008 bleek dat 62% van de jongeren ondernemer wil worden. In de Creative Factory merken we dat jongeren van alle stijlen en culturen aankloppen. Deze ondernemers zijn niet alleen jong en ambitieus, maar ook innovatief. Nieuwe technieken pikken ze heel snel op. Dus: zoek je een creatief en fris bedrijf? Kijk dan eens op www.creativefactory.nl. Wellicht heeft één van deze 65 bedrijven het voor jou ultime antwoord voor handen!

Leo van Loon directeur Creative Factory

25-05-2009 11:37:11


16 RABOBANK CHECKLIST

Vakantiegeld? Zo zit het! Alles wat u moet weten over de 8 procent loontoeslag Uw salaris is eind mei weer gestort en dat was vast een aangename verrassing. Uw vakantiegeld zat er namelijk bij! Een welkom extraatje.

✓ ✓ ✓

Wat is vakantiegeld eigenlijk?

Vervalt vakantiegeld als u een nieuwe baan krijgt?

Kun je vakantiegeld claimen van een reeds verlopen jaar?

Kun je je vakantiedagen laten uitbetalen?

Met vakantiegeld bedoelen de meeste mensen de 8 procent loontoeslag die meestal in mei wordt uit betaald. Strikt genomen is dit de vakantietoeslag en staat vakantiegeld voor de loondoorbetaling op vakantiedagen. Toch gebruikt iedereen het begrip vakantiegeld voor de loontoeslag. Elke werknemer heeft recht op vakantiegeld. In principe is dat 8 procent van uw bruto jaarloon, maar in de cao kan een hoger percentage zijn afgesproken. Iemand die meer dan het minimumloon verdient mag ook minder dan 8 procent vakantiegeld krijgen, zolang u op jaarbasis maar minimaal 108 procent van het minimumloon (loon plus vakantiegeld) verdient. Er geldt ook een maximum. Wie meer dan drie keer het minimumloon verdient, heeft niet automatisch recht op vakantiegeld over alles dat hij meer krijgt, hoewel sommige bedrijven hier andere afspraken over maken.

Nee. Vakantiegeld is opgebouwd over de periode van 1 juni tot 1 juni, dus wie uit dienst gaat, krijgt het opgespaarde geld over de periode sinds 1 juni tot de ontslagdatum uitbetaald. Nog niet opgenomen vakantiedagen moeten worden uitbetaald. Ook bij onvrijwillig ontslag krijgt u vakantiegeld gewoon uitbetaald.

Ja. Vakantiegeld kan worden geclaimd, maar let op: er geldt een korte verjaringstermijn van twee jaar.

Ja en nee. Vakantie is belangrijk om nieuwe energie op te doen. Daarom is het niet mogelijk om een deel van de verplichte twintig vakantiedagen te laten uitbetalen. De bovenwettelijke vakantiedagen mogen wél worden uitbetaald. U betaalt daarover dan wel belasting.

TEKST: NICOLIEN REITH BEELD: GETTY IMAGES


17 RABOBANK INTERVIEW

Jong geleerd is oud gedaan Kennis over geld loont! Geldzaken kunnen best lastig zijn. Maar als u zich grondig in uw financiën verdiept en u weloverwogen financiële keuzes maakt, kunt u aardig wat vermogen opbouwen. Dat blijkt uit promotieonderzoek van Maarten van Rooij.

H

Het leven zit vol financiële keuzes. En die zijn lang niet altijd even gemakkelijk. Maar Maarten van Rooij, in het dagelijks leven onderzoeker bij De Nederlandsche Bank (DNB), ontdekte dat mensen mét kennis van geldzaken meer vermogen opbouwen dan mensen zonder financiële kennis. In een mensenleven kan dat verschil oplopen tot wel € 80.000. Dat vermogen kan zitten in onder andere de overwaarde van het koophuis, in spaargeld, in kapitaalverzekeringen of in beleggingen. Van Rooij concludeert dat financieel onderlegde mensen heel bewust met hun geld omgaan en er goed over nadenken. Ze plannen ook heel bewust hun financiën en denken na over bijvoorbeeld hun pensioenopbouw en wat voor soort hypotheek bij ze past. Ze spreiden weloverwogen hun uitgaven en soms besluiten ze om bepaalde uitgaven gewoon niet te doen. Van Rooij heeft voor het onderzoek in het kader van zijn promotie aan de Universiteit van Utrecht het kennisniveau en het vermogen van de ondervraagden gemeten en deze gegevens gecorrigeerd naar onder andere inkomen, leeftijd, gezinssamenstelling en opleidingsniveau. Het is dus niet zo dat mensen met een aardig vermogen per se ook heel veel verdienen of hoger zijn opgeleid. ‘Je verdiepen in geldzaken loont dus,’ zegt Van Rooij. ‘Zeker in een tijd waarin je zelf steeds meer verantwoordelijk bent voor je eigen financiële toekomst, kan het geen kwaad om er eens een avondje voor te gaan zitten.’ IS DAT NIET SAAI? ‘Ja, de meeste mensen vinden het saai, hebben wel wat beters te doen of vinden het te moeilijk. Maar die hypotheek moet je toch afsluiten. Als je er dan wat

extra tijd aan besteedt en je erin verdiept, kom je beter beslagen ten ijs en kun je adviezen beter op waarde schatten.’ MOETEN WE HET HELEMAAL ZELF DOEN? ‘Niet per se. Opmerkelijk is dat juist mensen met veel financiële kennis naar een adviseur gaan en hun hele financiële situatie door laten rekenen, terwijl mensen met weinig kennis dat niet doen. Zij gaan eerder af op de adviezen van vrienden en familie. Maar die zijn vaak niet op de hoogte van de specifieke financiële situatie, dus is het maar de vraag of je dan wel een goed advies krijgt. Het belangrijkste is dat je bewust met geld omgaat. Dat je nadenkt over later, dat je bewust kiest voor een bepaalde hypotheek, dat je rekening houdt met tegenslagen.’ DAT KLINKT NIET INGEWIKKELD. ‘Nee, en dat is het eigenlijk ook niet. Onder financiele kennis verstaan wij in het onderzoek dingen als: bekend zijn met begrippen als rendement en rente, weten dat een hoog rendement vaak ook een hoog risico met zich meebrengt, rekening houden met de mogelijkheid dat de rente stijgt, weten dat je risico spreidt als je aandelen van verschillende bedrijven koopt in plaats van één bedrijf. Heel basale kennis eigenlijk, maar wel nuttig, want het kan je dus zomaar een veel hoger vermogen opleveren.’ VINDT U DAT FINANCIËLE PLANNING EEN VERPLICHT VAK ZOU MOETEN WORDEN OP SCHOOL? ‘Jazeker. Of je het ook zo moet noemen weet ik niet, maar er zou op middelbare scholen meer aandacht moeten zijn voor omgaan met geld. Jongeren komen


TEKST: BERT NIJMEIJER BEELD: MARLEEN DANIELS

18 RABOBANK INTERVIEW


19 RABOBANK INTERVIEW daar tenslotte steeds eerder mee in aanraking, denk bijvoorbeeld aan schulden door het mobieltje. Dus dat je daar aandacht aan besteedt op scholen, lijkt mij erg zinvol.’ VEEL MENSEN VINDEN GELDZAKEN INGEWIKKELD EN HAKEN DAAROM AF. KAN DAAR IETS AAN WORDEN GEDAAN? ‘Ja. Aan de ene kant moet je de kennis van mensen vergroten, maar je zou het aan de andere kant ook eenvoudiger kunnen maken. Veel van de complexiteit van financiële producten wordt veroorzaakt door ingewikkelde belastingwetgeving, waarop financiële instellingen dan weer ingewikkelde producten bedenken. Dus als de belastingwetgeving eenvoudiger zou zijn, zou je een deel van de complexiteit weg kunnen nemen. En instellingen moeten natuurlijk ook streven naar transparantie.’

Bij de Rabobank bent u aan het juiste adres voor financiële oplossingen die passen bij uw persoonlijke situatie en wensen. U kunt rekenen op eerlijk advies en passende producten. Via Rabobank.nl, de Rabolijn en natuurlijk de adviseurs van uw lokale Rabobank helpen we u om u goed te oriënteren op mogelijke oplossingen en bij het maken van de keuzes die daarbij horen. Met een aantal adviesmodules op www.rabobank.nl helpen we u om de financiële gevolgen van veranderingen in uw persoonlijke situatie in kaart te brengen (wat kost de studie van mijn kinderen), uw inkomsten en uitgaven in balans te houden (budgetplanner), om belangrijke keuzes te kunnen maken (ga ik verhuizen of toch verbouwen?) en om te bepalen welke oplossing het beste bij u past. Vervolgens zorgen we er – samen met u – voor, dat de producten en diensten die u bij ons afneemt blijven aansluiten bij uw persoonlijke situatie. Ook als daar iets in verandert. Rabobank helpt u ook om grip te houden op uw financiële zaken. Bijvoorbeeld met Rabo Internetbankieren. Hiermee regelt u gemakkelijk uw transacties, houdt u zicht op uw saldo, maar heeft u ook steeds een overzicht van de producten en

diensten die u bij ons afneemt. En als u onderweg bent, kunt u met uw Rabo Mobiel snel uw saldo checken of Internetbankieren. Bovendien kunt u ervoor kiezen om met RaboAlerts per sms of e-mail op de hoogte te worden gehouden van uw saldo of bijschrijvingen. Jong geleerd is oud gedaan. Dat geldt ook voor het beheren van je financiële zaken. Daarom is Rabobank er ook voor jongeren die op weg zijn naar financiële zelfstandigheid. Kinderen laten we op een leuke manier, spelenderwijs omgaan met geld. Voor kinderen zijn er specifieke producten die bij hun leeftijd passen, maar is er ook de samenwerking met het Huis Anubis en de Efteling. Jongeren en studenten bieden we eigentijdse middelen om hun geldzaken te beheren via de mobiele telefoon en internet. Bovendien kunnen ze met praktische vragen over sparen, betalen en Internetbankieren terecht bij Yvette, de online jongerencoach. Zij helpt jongeren ook bij belangrijke stappen in hun leven zoals het eerste bijbaantje, gaan studeren en op kamers gaan. Op www.rabobank.nl/dichterbij vindt u de in dit artikel genoemde modules en hulpmiddelen allemaal bij elkaar.

TEKST: BEN KUIKEN BEELD: ANNEKE HYMMEN (PORTRET), GETTY IMAGES

DE RABOBANK HELPT U GRIP OP UW GELDZAKEN TE HOUDEN


20 RABOBANK MANAGEMENT BUY-IN

Management buy-in

Waarom zou je van de grond af beginnen?

Als je zelfstandig ondernemer wilt worden, kun je een bedrijf starten. Maar waarom van de grond af beginnen als je een goedlopend bedrijf kunt overnemen? Rabobank Rotterdam helpt zo’n ‘management buy-in’ te realiseren met de Stimuleringslening.

S

Stel: je bent een manager en je zet je al jarenlang in voor je baas. Dat heb je altijd met veel plezier gedaan. Toch knaagt er iets. Eigenlijk zou je zelf de algehele leiding in handen willen hebben. Je kan een eigen bedrijf starten, maar een bedrijf overnemen is een andere goede optie, zeggen Eerke Hoven en Marjon De Stefano-Poulus. Wanneer een manager van buitenaf een bedrijf overneemt, heet dat een management buy-in. ‘Het zijn managers die zelf verantwoordelijk willen zijn voor een bedrijf én voor het eindresultaat’, vertelt Eerke Hoven. Hij is manager van de afdeling Zakelijke Relaties bij Rabobank Rotterdam. ‘Het grote voordeel van een bestaand bedrijf overnemen, is dat je meteen op een rijdende trein stapt, vindt Eerke Hoven. ‘De opstartfase hoef je niet meer door te maken. Daarnaast zijn er momenteel heel veel directeur-grootaandeelhouders achterin de vijftig, begin zestig, die een succesvol bedrijf hebben opgebouwd en opvolgingsproblemen hebben. Daar is dit een prachtige oplossing voor.’

3118

Keerpunt

Marjon De Stefano-Poulus begeleidt met haar bedrijf Via Vista managers die een bedrijf willen overnemen. Op de website www.via-vista.nl staat een overzicht van al haar activiteiten. Volgens de coach zijn het meestal ambitieuze, goed opgeleide mannen tussen de 35 en

Dichterbij RR p20_21.indd 2

55 jaar die deze stap wagen. ‘Een bedrijf overnemen is een grote stap; een keerpunt in je leven. Vaak zijn ze het zelfstandig ondernemerschap al langer aan het overwegen.’ Wanneer de beslissing is genomen om een bedrijf over te nemen, komt de volgende stap: kiezen wat voor soort bedrijf je wilt overnemen en vervolgens erachter zien te komen welke bedrijven in die branche te koop staan. ‘Je kunt het beste een professioneel bureau hiervoor inschakelen’, zegt Marjon De StefanoPoulus. ‘Ondernemers die hun bedrijf willen verkopen, hangen dat meestal niet aan de grote klok; er is geen website voor, zoals bij huizen.’ Wanneer eenmaal contact is gelegd tussen een manager en een te koop staand bedrijf, is er nog geen deal. ‘Zo’n overname duurt over het algemeen best wel lang’, zegt Eerke Hoven. ‘Voordat een directeur het bedrijf overdraagt aan een buitenstaander, wil hij weten wat voor vlees hij in de kuip heeft. Behalve een goede prijs voor zijn onderneming, wil hij weten dat de kandidaat daadwerkelijk degene is die zijn bedrijf een stapje verder kan brengen. Een koper is over het algemeen veel rationeler. Die kijkt naar wat hij met het bedrijf kan doen, hoe hij het kan verbeteren.’ Kritische succesfactoren

Een geslaagde management buy-in is afhankelijk van een aantal kritische succesfactoren, zegt Marjon De

27-05-2009 10:56:18


Stefano-Poulus. ‘De manager moet eerst goed weten wat hij wil, zodat hij gefocust kan zoeken. Het is een kwestie van lange adem. Hij moet volhouden; niet opgeven als het na een half jaar nog niet gelukt is.’ Daarnaast is het belangrijk om de gesprekken goed voorbereid in te gaan, zegt Marjon De Stefano-Poulus. ‘Via Rabobank Rotterdam kan ik hem voorzien van allerlei branche-informatie. Een geïnteresseerde houding tijdens de kennismakingsgesprekken is heel belangrijk. Het werkt niet als een manager denkt: ik ga eens kijken wat het is. Zo’n ondernemer zit daar tenslotte zijn levenswerk te verkopen.’ Met name in de laatste fase is het belangrijk om een goed team van professionals om je heen te creëren, zegt Marjon De Stefano-Poulus. ‘Er moet dan van alles geregeld worden: de waardebepaling, contracten, financiering. Van veel zaken hebben de managers vaak zelf onvoldoende verstand.’

3118

Stimuleringslening

In deze fase heeft Rabobank Rotterdam veel contact met de managers. Eerke Hoven: ‘Als een overnemende partij bij ons komt, gaan we eerst praten. Welk bedrijf

Dichterbij RR p20_21.indd 3

wil hij of zij overnemen en wat zijn de financiële gegevens van dat bedrijf? Ook willen wij het businessplan inzien en weten wat de manager gaat toevoegen. Wij willen het gevoel krijgen dat we met een echte ondernemer te maken hebben.’ Rabobank Rotterdam kan dergelijke startende kandidaten onder andere een Stimuleringslening aanbieden. ‘Wij hebben daar een speciaal fonds voor’, zegt Eerke Hoven. ‘De Stimuleringslening is een achtergestelde lening; risicodragend kapitaal voor de ondernemer. Deze unieke lening heeft onder andere de mogelijkheid om de eerste vijf jaren aflossingsvrij te zijn. Het kan de manager helpen om de eerste fase na de overname door te komen.’ Heldenreis

Het traject dat managers afleggen bij de overname van een bedrijf is te vergelijken met een heldenreis, zegt Marjon De Stefano-Poulus. ‘Ze krijgen onderweg te maken met stevige uitdagingen, ontdekken nieuwe eigenschappen in zichzelf én ze moeten zien vol te houden tot de eindstreep is gehaald. Maar als dat is gelukt hebben ze een heel mooi verhaal te vertellen!’

Tekst: marion Hoogesteger Beeld: pieter de swart fotografie

Marjon De Stefano-Poulus en Eerke Hoven

27-05-2009 10:56:21


22 RABOBANK PENSIOEN

Pensioenperikelen? Zo krijgt u vaste voet aan de grond Veel mensen zijn bang dat er weinig pensioen over is als ze de pensioengerechtigde leeftijd bereiken. Sinds kort is er Rabobank Toekomstsparen om vaste grond onder uw pensioenvoet te krijgen.

W

‘Wie weet nu hoe het precies zit met zijn of haar inkomen na zijn 65ste?’ stelt Erik Kelhout, marketingmanager particulieren bij de Rabobank. ‘Ik weet het zelf eerlijk gezegd ook niet tot op de euro nauwkeurig en ik werk nog wel bij een bank. Veel mensen vertrouwen erop dat hun werkgever het wel geregeld zal hebben, maar het is zo complex dat veel mensen het nadenken erover en er daadwerkelijk wat aan doen voor zich uitduwen. Tot het te laat is.’ Feit is dat veel Nederlanders een pensioentekort hebben dat is ontstaan doordat ze ooit van baan zijn gewisseld, een tijdje parttime of niet hebben gewerkt of zelfstandig ondernemer zijn (geweest). Vroeger was men aangewezen op verzekeringsmaatschappijen om fiscaal voordelig via bijvoorbeeld koopsompolissen iets aan dat pensioengat te doen, maar sinds 2008 kunnen ook banken daarin voorzien. Erik Kelhout: ‘De Rabobank is met een eenvoudige en transparante oplossing gekomen, zonder verborgen kosten waarbij 100 procent van de inleg ten goede komt aan het pensioen: ToekomstSparen. Het is niets anders dan belastingvrij sparen op een geblokkeerde spaarrekening, waarna meestal zo rond het 65ste levensjaar de (wel belaste) uitkeringsfase begint via periodieke uitkeringen. Let wel: bij overlijden is het

tegoed niet weg: te allen tijde valt bij overlijden het (resterende) tegoed in de nalatenschap.’ JUIST NU Door de economische crisis staan de resultaten van de pensioenfondsen onder druk. Er zijn zelfs pensioenfondsen met onderdekking. Deze pensioenen worden gedurende maximaal vijf jaar bevroren, dus niet jaarlijks geïndexeerd met de inflatie. Dat treft niet alleen de huidige pensioenen, maar heeft ook gevolgen voor de pensioenopbouw van mensen die later met pensioen gaan. Ook wordt er gesproken over het opschuiven van de AOW-gerechtigde leeftijd van 65 naar 67. Allerlei zaken die de onzekerheid over de oudedagsvoorziening doen toenemen. Om wat meer grip te krijgen op het eigen pensioen wordt nu het extra sparen voor de oude dag wel heel aantrekkelijk. Je bouwt meer zekerheid in. Maar je moet dat geld wel voor lange tijd kunnen missen en actie ondernemen. Arjen en Roos van Bladel zijn tot actie overgegaan. Ze zijn beiden midden dertig en hebben twee meisjes van 2 en 4. Arjen werkt fulltime, Roos 2,5 dag. Maar Arjen heeft een pensioentekort omdat hij een tijdlang parttime heeft gewerkt. Zij vragen zich af of er nog wel een AOW is over 30-35 jaar en hoe ze zeker


23 RABOBANK REPORTAGE

kunnen weten dat als ze straks stoppen met werken, ze er niet fors in inkomen op achteruitgaan. Daarom willen ze ieder 50 euro per maand als aanvulling op hun oudedagsvoorziening reserveren. Arjen heeft aan de hand van hun jaarlijkse pensioenoverzicht kunnen uitrekenen hoe groot in het licht van ieders pensioentekort, de jaarruimte is die zij ieder hebben om belastingvrij te kunnen sparen (dat wil zeggen dat de inleg fiscaal aftrekbaar in box 1 is). Met 50 euro per maand blijven ze allebei ruim binnen die jaarruimte. FLEXIBEL Roos: ‘Stel dat we dertig jaar lang maandelijks ieder 50 euro inleggen op een RaboToekomstRekening tegen een vaste rente. Dan kunnen we samen in 2039 circa € 70.000 tegemoet zien, althans tegen de huidige rentestand. Wat mij aanspreekt is dat als wij een tijdlang wat meer of wat minder willen inleggen, dat gewoon kan. We kunnen zelfs even of helemaal stoppen. Ook met de rente kunnen we kiezen, ofwel een rentevaste periode ofwel een variabele rente. Het leuke is dat we bij wijze van spreken dagelijks via Rabo Internetbankieren kunnen zien hoe onze opbouw

ervoor staat. En onze inleg komt voor 100 procent aan ons ten goede, er zijn geen verborgen kosten.’ Op de afgesproken einddatum, zeg als ze 65 worden, kopen ze van hun opgebouwde tegoed een lijfrente, bijvoorbeeld de RaboToekomstUitkering. Daarmee begint de zogenaamde afbouwfase waarin ze periodiek betalingen ontvangen. Komt één van beiden tijdens die afbouwfase te overlijden, dan valt de rest van het tegoed in de erfenis en komen de periodieke uitkeringen toe aan de erfgenaam of erfgenamen. Stel echter dat een van hen al in de opbouwfase komt te overlijden, dan vervalt het tegoed ook in de erfenis, maar moeten de erfgenamen daar een zogeheten nabestaandenlijfrente voor kopen. ‘Er is nog iets,’ zegt Erik Kelhout. ‘De RaboToekomstRekening is een geblokkeerde rekening, dat wil zeggen dat de fiscus in principe niet toestaat dat het geld voor de afgesproken einddatum kan worden opgenomen. Het is echt bedoeld als een aanvulling op de oudedagsvoorziening. Wil iemand sparen voor bijvoorbeeld een sabbatical, dan moet eerder gedacht worden aan de levensloopregeling.’ Binnen de RaboToekomstRekening valt ook een beleg-


24 RABOBANK PENSIOEN

‘IK HEB HET EINDELIJK GOED GEREGELD, DAT GEEFT ME RUST’

ZZP’ERS Nogal eens, zeg maar standaard, vallen zzp’ers, ofwel zelfstandigen zonder personeel, in de categorie van mensen met een fors pensioentekort. Vaak hebben deze ondernemende mensen eerst in loondienst gewerkt en zijn toen voor zichzelf begonnen. Zelfstandig ondernemen betekent ook zelfstandig voor je oude dag zorgen, maar vooral in die eerste pioniersjaren is het opbouwen van een adequate oudedagsvoorziening geen prioriteit. Op een gegeven moment begint dat toch te knellen. ‘Dat is helemaal mijn verhaal,’ vertelt Anja Verver (46), die zich op haar 34ste als literair vertaler

en ondertitelaar zelfstandig vestigde. ‘Pensioentekort is “my middle name,” om het in mijn taal het Engels te zeggen. Aanvankelijk kon ik amper wat wegleggen. Nu gaat het beter maar mijn inkomsten blijven wisselvallig. Wel heb ik op aanraden van mijn belastingconsulent altijd trouw aan de Fiscale OudedagsReserve (de FOR) gedoteerd en dat geld ook daadwerkelijk apart gezet. Ook heb ik een paar jaar een koopsompolis bij een verzekeraar gekocht, maar ik heb nooit echt goed begrepen hoeveel ik daarvan uiteindelijk uitgekeerd krijg en hoeveel kosten aan de strijkstok blijven hangen. RaboToekomstSparen is dankzij de flexibiliteit en transparantie op mij toegesneden. Mijn inleg is fiscaal aftrekbaar in box 1. Ik ben sinds vorig jaar jaarlijks aan het storten, afhankelijk van wat ik over heb. En ik kan keurig zien dat elke cent die ik ingelegd heb ook daadwerkelijk op mijn rekening verschijnt. Daar komt elk begin van het jaar een leuke rente bovenop. En provisie betaal ik niet. De inleg valt ook niet onder vermogensrendementsheffing, dus dat is ook gunstig. Dat betekent dat ik als het zo doorgaat en ik ook de komende 19 jaar 7500 euro inleg, ik tegen mijn 65ste een lijfrentekapitaal heb van ruim € 230.000. Ik heb het dus eindelijk goed geregeld. Dat geeft me een hoop rust.’ FINANCIËLE BIJSLUITER Voor RaboToekomstSparen en RaboToekomstBeleggen zijn aparte financiële bijsluiters opgesteld. Loop geen onnodig risico en lees de bijsluiter voor u het product koopt.

HEEFT U PENSIOENVRAGEN? Iedere situatie is uniek. Neemt u daarom contact op met uw Rabobank. Uw adviseur maakt voor u een analyse van uw pensioensituatie. Hij kan bijvoorbeeld helpen bij uitrekenen van uw jaarruimte. Zo krijgt u inzicht in uw mogelijkheden om fiscaal voordelig een grotere pensioenzekerheid te creëren.

TEKST: ROB SCHOEMAKER BEELD: GETTY IMAGES

gingsvariant. In plaats van gespaard, wordt dan belegd in een van de Robeco Mixfondsen, met wisselende risicoprofielen en de daarbijbehorende rendementsverwachtingen. Tegelijk sparen en beleggen is ook mogelijk. Arjen: ‘Beleggen? Nu even niet. Maar ik sluit niet uit dat als de beurs weer in wat rustiger vaarwater komt, ik daar anders over ga denken. En allebei is toch ook mogelijk.’


25 RABOBANK HET PRODUCT

Groeit kosteloos met u mee Zeker van je zaak! Bent u ondernemer? Dan wilt u ongetwijfeld ook baas zijn over uw verzekeringszaken. Interpolis ZekerVanJeZaak is een compleet verzekeringspakket dat geschikt is voor ondernemingen met niet meer dan vijf werknemers en een omzet van maximaal 1 miljoen euro.

1

WAT IS INTERPOLIS ZEKERVANJEZAAK? Dat is een verzekeringspakket waarmee u als (startend) ondernemer uw bedrijfsrisico’s in één keer kunt afdekken. Daarbij kunt u kiezen uit gebouwen, inventaris en voorraad, bedrijfsstagnatie, verkeer, aansprakelijkheid en rechtsbijstand.

2

3

WAT HOUDT DAT IN, ‘KOSTELOOS MEEGROEIEN’? Uw verzekering groeit automatisch mee met uw bedrijf. Eén keer per jaar vragen we u naar veranderingen in uw bedrijf en passen we zo nodig de verzekering aan. Tussentijds bent u gegarandeerd verzekerd. Alleen het starten van een andere activiteit, de aanschaf van een auto of een nieuw gebouw bent u verplicht te melden. Meer weten? Kijk op www.rabobank.nl/dichterbij.

TEKST: ELSE DE JONGE BEELD: VIJSELAAR & SIXMA

WAT ZIJN DE VOORDELEN VAN DEZE VERZEKERING? U kiest zélf wat u verzekert en wat niet. De verzekering heeft bovendien een zeer ruime dekking. Als een risico op de hoofdactiviteit is verzekerd, dan is datzelfde risico ook standaard op uw nevenactiviteiten meeverzekerd. En in uw autoverzekering zijn een Schadeverzekering voor inzittenden, No-Claim Garantie voor personenauto’s en Rechtsbijstand voor verkeer inbegrepen. Afsluiten van de verzekering kan in dertig minuten, opzeggen per direct.


26 RABOBANK WAT KOST DAT?

Drievariantenopeenrijtje Watkosteenvakantie? Gaan we Cuba doorkruisen met een bus, cultuur snuiven in Rome of kamperen aan de Noordzee? Vakantie vieren kan op vele manieren. De kosten van al die varianten lopen ook nogal uiteen.

3118

C

Cuba! Afgelopen voorjaar was het de vakantiebestemming van Bettie Klein. Ze is tolk-vertaler en getrouwd met Rik, die muzikant is en scheikunde doceert op een middelbare school. Met hun zoon en twee dochters wilden ze ‘een van de laatste bolwerken van het communisme bekijken’. Man Rik werd daarnaast vooral getrokken door de lokale muziekcultuur. Ruim twee weken reisde het gezin over het eiland. ‘Voor de eerste drie nachten hadden we vanuit Nederland een hotel geboekt in toeristenoord Varadero. Dat was voor ons vijven € 625, inclusief ontbijt en diner,’ vertelt Klein. ‘Daarna zijn we in een gehuurd busje gaan rondrijden over Cuba. Ons doel was Santiago de Cuba, maar daar zijn we uiteindelijk niet aangekomen. De wegen op Cuba zijn te slecht, je kunt doorgaans niet harder rijden dan 60 kilometer per uur.’ Overnachten deed het gezin op kamers bij particulieren, dat kostte € 10 à 15 per persoon per nacht. De laatste vier nachten brachten de vijf door in Havana, in een appartement aan zee. Het leven op Cuba is niet duur, vindt Klein. ‘Je bent wel helemaal aangewezen op de plaatselijke horeca, want supermarkten zijn er niet. Maar aan een ontbijt geef je hooguit € 2,50 uit en aan een warme maaltijd € 4. Verder besteed je veel kleine bedragen aan fooien: in restaurants en voor ongevraagde diensten. Er zijn mensen die je opeens een leguaan of een krokodil in de hand duwen en daar geld

voor verwachten. Of die ongevraagd op je auto passen.’ Wat waren de hoogste kostenposten? ‘De retourvlucht naar Varadero, die kostte € 650 per persoon, en het huren van de bus, dat was ruim € 1000. Benzine kost 70 cent per liter en we hebben 1800 kilometer afgelegd. En wie naar Cuba gaat doet er verstandig aan zich van tevoren te laten inenten tegen tetanus en hepatitis B. Dat kostte ook € 80 per persoon.’ Al met al heeft de Cuba-reis het gezin ruim € 8000 gekost, € 1600 per persoon. IN EIGEN LAND ‘Ja, vakantie houden in eigen land is aanzienlijk goedkoper,’ stelt verpleegkundige Marjan Fennema. Met haar man Renzo, die een eigen administratiekantoor heeft, en hun zoontje Luuk, kampeerde ze afgelopen zomer twee weken op de camping in Bloemendaal. ‘Een standplaats voor onze caravan kost daar € 35 per nacht,’ vertelt ze. ‘Koken doen we meestal zelf, maar we zijn ook een keer of drie uit eten geweest. Dan kiezen we iets dat leuk is voor kinderen: een pannenkoekenrestaurant bijvoorbeeld. Zo’n uitje kost snel € 60.’ Omdat het weer slecht was bracht het gezin verschillende dagen door in het overdekte zwembad van Bloemendaal. ‘De entree is vrij hoog – € 10 per persoon – maar je kunt wel je eigen broodjes en drinken meenemen.’ De totaalkosten voor twee


NAAR ROME De meest recente reis van Gerrit Noorman met zijn vrouw Jorine, zoon Bas en diens vriendje Job was naar Rome. De familie Noorman nam het er meteen goed van en verbleef een week in de Italiaanse hoofdstad. De reis kostte het gezin ruim € 5000. ‘Voor ons is vakantie genieten, van de omgeving en van lekker eten en drinken. Dan laten we het graag een beetje breed hangen.’ Noorman organiseert kennisuitwisselingsreizen voor met name medewerkers uit de agri- en food business, zijn vrouw is docent Spaans. Vanuit Frankfurt vlogen de Noormannen naar Rome: ‘Dan moet je dus ook een treinticket naar Frankfurt kopen.’ Die tickets

waren € 250 inclusief een treindiner; de vliegtickets kostten € 330 per persoon. Overnachten deed de familie in een viersterrenhotel à € 250 per nacht – met z’n vieren in een kamer en suite – en voor het diner kozen ze elke dag een ander restaurant. ‘Ons criterium was: lekker eten in een restaurant waar vooral “locals” en weinig toeristen komen. Dagelijks gaven we daar ongeveer € 150 aan uit. Overdag kochten we broodjes of gebruikten ergens een lichte lunch.’ En uitstapjes? ‘We hebben voor € 10 per dag per persoon fietsen gehuurd en elke dag veel gefietst,’ vertelt Noorman. GEWELDIG Het openbaar vervoer in Rome is werkelijk rampzalig. ‘Fietsen is geweldig. We zijn een groot deel van de Via Appia afgefietst en hebben langs de Tiber gereden.’ Wat Noorman aan taxi’s, musea en kleine souvenirs heeft uitgegeven weet hij niet meer, ‘maar de prijzen daarvan vielen nogal mee’, meent hij. ‘Laat dat ook eens € 60 per dag geweest zijn.’

TEKST: ELSE DE JONGE BEELD: GETTY IMAGES

3118

weken kamperen bij slecht weer: ongeveer € 1000, dus ruim € 330 per persoon. ‘En eten doe je thuis ook natuurlijk.’ Fennema verheugt zich, na een aantal verregende vakanties in Nederland, op een zonvakantie in Zuid-Europa dit jaar. ‘We denken aan Italië. Heerlijk, om weer eens hele dagen op het strand door te brengen en tot in de kleine uurtjes buiten te kunnen zitten met een boek en een glas witte wijn.’


28 RABOBANK CHIO

61eeditieCHIO ‘ChampionsLeague’voor depaardensportenméér! Paarden van topklasse, internationaal befaamde ruiters en amazones en entertainment van het hoogste niveau in het lommerrijke Kralingse Bos: dat kan alleen het CHIO Rotterdam zijn. Dit jaar alweer de 61e editie van dit internationale hippische evenement.

W 3118

We schrijven het jaar 1937. De Rotterdamsche Manège verhuist van de Tuindersstraat naar de Kralingse Hout, waar ze de beschikking krijgt over een manege met veel buitenterrein. In datzelfde jaar organiseert de Rotterdamsche Manège voor het eerst een tweedaags concours met deelnemers uit heel Nederland. Ook in 1939 en 1940 vinden concoursen plaats, waarna het vanwege de Tweede Wereldoorlog tijdelijk stil komt te liggen. In 1948, als koningin Wilhelmina haar vijftigjarig jubileum viert, krijgt het concours een internationaal karakter. Het concours draagt vanaf dat jaar de naam Concours Hippique International Officièl (CHIO). Anno 2009 is het CHIO Rotterdam het grootste internationale (outdoor) paardensportevenement van Nederland. Dit jaar staat alweer de 61e editie voor de deur, van 17 tot en met 21 juni. ‘Er zijn maar weinig sportevenementen in Nederland waar al ruim zestig jaar het equivalent van de Champions League georganiseerd wordt’, zegt Frans Lavooij, voorzitter van de Stichting CHIO Rotterdam. ‘Dat maakt het CHIO absoluut enig in zijn soort.’ BREDER TOEGANKELIJK De Stichting CHIO Rotterdam is er enkele jaren geleden mee begonnen het evenement breder op te zetten. Dat de stichting daarin geslaagd is, blijkt wel uit het grote bezoekersaantal van vorig jaar: 50.000

bezoekers kwamen op het jubilerende CHIO Rotterdam af. ‘Ook al ligt het hoofdaccent nog steeds op de topsport, we hebben het evenement intussen ook voor grotere groepen mensen toegankelijker gemaakt’, vervolgt Frans Lavooij. Ook letterlijk helpt het CHIO mensen over de drempel. ‘Vorig jaar zijn er vijfduizend bezoekers geweest met een lichamelijke beperking. Er zijn eigen bussen die heen en weer rijden en in het bos zijn speciale voorzieningen voor mensen in een rolstoel. Ons streven is, dat zoveel mogelijk mensen kunnen genieten van een gevarieerd evenement op een unieke locatie. Zo bouwen we al jaren een kinderdorp, compleet met springkussen en kinderboerderij. Terwijl ouders zich elders op het terrein vermaken, kunnen kinderen onder begeleiding een fantastische dag meemaken.’ De woensdagmiddag staat elk jaar in het teken van de jeugd. Er is een speciaal programma met demonstraties, activiteiten en veel verschillende vormen van paardensport. Die middag wordt afgesloten met het optreden van een bekende artiest. Ook voor volwassenen is er, buiten de hippische landenwedstrijden, genoeg te beleven: leuke winkeltjes, gezellige terrasjes en topentertainment. Al eerder zorgden Marco Borsato en Trijntje Oosterhuis voor swingende avonden. ‘Welke artiesten dit jaar komen, is een goed bewaard geheim’, aldus Frans Lavooij.


CHIO nauw samen om het evenement zo aantrekkelijk mogelijk voor een brede doelgroep vorm te geven.’ HERMAN DEN BLIJKER Sinds dit jaar is een bekende naam aan het bestuur van de Stichting CHIO Rotterdam toegevoegd, namelijk die van de Rotterdamse tv-kok Herman den Blijker. ‘Met de verbreding van het evenement heeft de organisatie een zakelijker karakter gekregen’, legt Frans Lavooij uit. ‘Omdat zowel de catering als het entertainment een meer prominente plaats kregen in het CHIO, hebben we besloten daar een directeur Food, Beverage & Entertainment voor aan te trekken. Herman den Blijker was een aantal jaren geleden al eerder bij de organisatie van het CHIO betrokken geweest en dat was wederzijds goed bevallen. Wij zijn er trots op dat hij zijn naam en expertise aan ons evenement wil verbinden. De aanstelling van Den Blijker is een onderdeel van onze strategie om de herkenbaarheid en benaderbaarheid van het CHIO steeds verder te vergroten.’

TEKST: NIENKE LANDRÉ BEELD: CHIO

3118

BASISSCHOLEN Paardensport is niet alleen leuk, de Stichting CHIO Rotterdam maakt het ook leerzaam. ‘Al jaren is er een speciaal scholenplan voor de groepen 8 van de Rotterdamse basisscholen’, legt Frans Lavooij uit. ‘Het CHIO stelt lespakketten beschikbaar, waarin van alles over paarden en de paardensport wordt behandeld. Het hoogtepunt is natuurlijk een bezoekje aan het CHIO Rotterdam. Dan krijgen de leerlingen een rondleiding, lopen een speurtocht en kijken naar de beste ruiters en amazones ter wereld in de dressuur- en springrubrieken. Vorig jaar hebben we maar liefst 1200 leerlingen mogen ontvangen!’ Frans Lavooij stelt, dat een evenement van deze omvang staat of valt met de sponsorbereidheid van bedrijven en instellingen. ‘Het CHIO heeft een hoofdsponsor en een vijftal zogeheten legacy partners. Dat zijn onze grote sponsors die het CHIO heel breed omarmen. Rabobank Rotterdam is sinds vorig jaar een van onze legacy partners. De Rabobank draagt de paardensport een warm hart toe, ook landelijk. CHIO past dus goed in hun sponsorbeleid. Met onze legacy partners werken we als


30 RABOBANK SUCCESVOLLE ONDERNEMER

Toekomstinzicht ‘Elektrischvervoerkomt eréchtaan’ Jonge bedrijven die de mouwen opstropen en hard aan de weg timmeren. Zo zien we ze graag in Rotterdam. Schoolvoorbeeld hiervan is Epyon, een bedrijf dat snelladers ontwikkelt voor elektrische voertuigen en daarmee de hele wereld verovert.

3118

PROTOTYPE Maar eerst nog even naar het verleden. Enkele van Epyons grondleggers studeerden nog aan de TU Delft, toen zij in contact kwamen met een TU-onderzoeker. Hij was een nieuwe techniek voor energieopslag op het spoor gekomen. ‘Wij hebben daar de juiste

elektrotechniek bij gezocht en een prototype van een snellader ontwikkeld’, vertelt Crijn Bouman. Met het prototype werden de eerste contacten gelegd met mogelijke fabrikanten en afnemers. ‘We hebben Epyon langzaam opgebouwd’, vertelt financieel directeur Ad Prins. ‘We zijn met z’n vijven met eigen geld begonnen. Een klein groepje mensen met ieder zijn eigen achtergrond. Crijn bijvoorbeeld, studeerde nog en ik had al de nodige werkervaring - meer dan 25 jaar als business consultant. Het begin was niet altijd even makkelijk. We hebben best wel kritieke momenten gehad.’ INNOVATIELENING Daar kwam verandering in toen Epyon in 2006 in aanmerking kwam voor Eureka-subsidie, een subsidieregeling voor internationale innovatieprojecten. Ad Prins: ‘Daardoor konden we met goed fatsoen aankloppen bij de Rabobank voor een innovatielening.’ De innovatielening is een lening die wordt gefinancierd vanuit het Innovatiefonds van Rabobank Rotterdam. ‘Het is een typisch Rotterdams product, bedacht door de afdeling Strategie & Innovatie van onze bank’, vertelt Stefan de Wit, accountmanager Zakelijke Relaties van Rabobank Rotterdam. ‘Ondernemers met een innovatief product (of dienst) kunnen een beroep doen op het Innovatiefonds voor een lening van

TEKST: MARJON HOOGESTEGER BEELD: FOTOSTUDIO VLEKKE

E

Enkele maanden na de start van het bedrijf in 2005 stond er een recensie over Epyon op een website over startende ondernemingen. Het oordeel was niet mals: het plan was te vaag en het product niet sterk genoeg. De recensent had niet veel vertrouwen in een succesvolle afloop. ‘Ja die recensie mag er nu wel eens af’, lacht Crijn Bouman, één van de oprichters van Epyon. Want hoe ver de recensent er destijds naast zat, blijkt uit artikelen die tegenwoordig op de website van Epyon staan. Artikelen die berichten over een bezoek van staatssecretaris De Jager aan het bedrijf, een samenwerkingsverband met het grootste Europese consortium op het gebied van elektrische voertuigen en nieuwe, internationaal opererende investeerders. ‘Alhoewel ik moet toegeven, dat de man enigszins gelijk had. Onze plannen waren in die eerste periode inderdaad wat vaag’, voegt Crijn Bouman toe. Inmiddels is van vaagheid weinig te bespeuren bij Epyon. Sterker nog: het bedrijf heeft een sterke focus op het ultrasnel laden van alle voertuigen.


3118


32 RABOBANK SUCCESVOLLE ONDERNEMER

3118

maximaal 75.000 euro.’ Een innovatiecommissie beoordeelt de aanvragen en let daarbij op originaliteit, haalbaarheid en kwaliteit. Per jaar worden tien aanvragen gehonoreerd. Het bijzondere aan de innovatielening is dat niet de ondernemer, maar de Rabobank gedeeltelijk het financiële risico op zich neemt. ‘Bij het aangaan van de lening worden succescriteria vastgesteld. Zijn deze na twee jaar niet behaald, dan kan de lening geheel of gedeeltelijk worden kwijtgescholden. Overigens was de innovatiecommissie meteen razend enthousiast over Epyon.’ Epyon wist de belofte waar te maken. Na twee jaar voldeed het bedrijf ruimschoots aan de succescriteria. ‘Het mooie van het vertrouwen van de Rabobank was, dat we daardoor investeerders kregen’, blikt Ad Prins terug. ‘Daarmee werden we dermate kapitaalkrachtig dat we in aanmerking konden komen voor BBMKB-financiering.’ Financiering met behulp van de BBMKB-regeling houdt in dat de overheid garant staat voor een deel van een lening. ‘Het gevolg daarvan is weer, dat we nu aan het praten zijn met nieuwe investeerders,’ aldus Ad Prins. TURBULENTE MARKT Dat investeerders graag in zee gaan met Epyon heeft ondermeer te maken met het feit dat het bedrijf zich niet gek laat maken door steeds weer nieuwe ontwikkelingen. ‘De markt is gigantisch turbulent’, zegt Crijn Bouman. ‘Je moet zorgen dat je niet achter elke nieuwe hype aanloopt. In plaats daarvan moet je kiezen voor het juiste marktsegment en zorgen dat je daar heel goed in wordt.’ Voor Epyon is dat het elektrische vervoer, waaronder industrieel vervoer, goederenvervoer en het vervoer van personen. Volgens Crijn Bouman, cum laude afgestudeerd op schone-energietechnologie, is met het oog op het milieu de keuze voor elektrische motors veruit de juiste. ‘Een elektrische motor is vier keer efficiënter dan een benzinemotor. Bovendien kun je gebruik maken van groene stroom. Windenergie is extreem duurzaam. Een elektrische auto die op windenergie rijdt is, afgezien van de productie, volledig CO2-neutraal. Dat biedt een platform om met schone energie aan de slag te gaan.’ Epyon doet op zijn beurt onderzoek naar de schoonste accutechniek. ‘Dat zijn lithium-ionaccu’s’, weet Crijn

Bouman. ‘Die hebben de hoogste energie-efficiency. Onze researchafdeling onderzoekt de levensduur van deze accu’s. De manier van opladen, het gebruik; dat heeft er allemaal invloed op. Zulke kennis is belangrijk, want vijftig procent van de kosten van een elektrische auto ligt bij de accu. De levensduur ervan is dus een kritische factor. Daarom zijn wij samen met meerdere batterijfabrikanten bezig een product te ontwikkelen dat een levensduurgarantie geeft. Hiermee komt grootschalige marktintroductie van elektrisch vervoer in één klap flink dichterbij.’ TANKSTATION VAN DE TOEKOMST Terug naar de focus op de toekomst. Een toekomst waarin in de visie van Ad Prins het Nederlandse wagenpark grotendeels op elektriciteit rijdt, men onderweg snel “tankt” en daarna relaxt zijn weg vervolgt. Hij heeft het plaatje helemaal in zijn hoofd. ‘Weet je hoe ik het tankstation van de toekomst voor me zie?’ De financieel directeur staat op, loopt naar het whiteboard en begint te tekenen. ‘Kijk, de accu’s worden opgeladen bij speciaal daarvoor ingerichte oplaadpunten. Even verderop kunnen automobilisten onder het genot van een kopje koffie - tijdens het laden wat werk doen op hun laptop of mobiel bellen. Met onze snelladers duurt dat opladen namelijk nog maar vijftien minuten. Andere laders doen daar zo’n zes tot acht uur over. Bij zulke oplaadpunten zou je een hotel moeten bouwen.’ Als het toekomstbeeld van Ad Prins klopt, staan we aan de vooravond van een kleine technologische revolutie die het straatbeeld op relatief korte termijn ingrijpend gaat veranderen. ‘Helemaal als in de steden automobilisten overstappen op elektrische scooters en grote bedrijven als TNT en Rabobank daar ook voor gaan’, zegt Ad Prins. ‘De Rabobank is al bezig met elektrisch vervoer’, reageert Stefan de Wit. ‘Daar wordt serieus naar gekeken.’ Crijn Bouman: ‘Er zijn veel hypes, maar van deze technologie weten we dat het meer is dan dat. Fabrikanten zetten er serieus op in. Misschien duurt het nog tien jaar, maar volledig elektrisch vervoer gaat er écht komen.’


33 RABOBANK PROFIEL

Dichtbij en betrokken

Rayon Noord bruist van de initiatieven Sinds begin dit jaar is Patrick van den Bos kantoordirecteur op het rayon Noord. ‘Een bruisend stukje Rotterdam, waar we als Rabobank volop actief zijn!’

WAT IS HET RAYON NOORD? ‘Het rayon Noord omvat de wijken Hillegersberg, Schiebroek, Overschie en Kralingen. We hebben een kantoor aan de Lusthofstraat en één in de Bergse Dorpsstraat. Particuliere en zakelijke klanten kunnen daar terecht voor alle mogelijke vormen van financieel advies. Daarnaast zijn er heel regelmatig adviseurs Private Banking aanwezig op onze kantoren.’

OOK IN OVERSCHIE WORDT DE RABOBANK WEER ACTIEF… ‘In deze crisistijd, waarin andere banken zich terugtrekken, keert de Rabobank terug in deze deelgemeente. Dat sluit aan bij onze kernwaarden: wij willen dichtbij onze klanten staan en zijn betrokken bij de samenleving. Daarom nemen we in Overschie-Oost deel aan het Prachthuis, een centraal informatiepunt én ontmoetingsplaats voor jong en oud. Het Prachthuis is voor iedereen: van de tienermoeder die opvoedingsondersteuning zoekt tot iemand die in de wijk een huis wil kopen of huren. We gaan er binnenkort een geldautomaat neerzetten en een financieel spreekuur inrichten. Daarmee worden ook financiële vraagstukken voortaan in het Prachthuis beantwoord!’

TEKST: SARAH DE PRETER BEELD: PIETER DE SWART FOTOGRAFIE

3118

OP WELKE MANIER ZIJN JULLIE BETROKKEN? ‘Wij doen vanuit het rayon veel op het gebied van studentenbeleid. Zo zijn we de hoofdsponsor van verschillende grote studentenverenigingen. Natuurlijk sponsoren we ook tal van andere activiteiten binnen ons werkgebied. We zijn bijvoorbeeld ook dit jaar weer hoofdsponsor van de kunstroute Kralingen-Crooswijk die op 3 en 4 oktober plaatsvindt. Gedurende een aantal weken is het werk van enkele kunstenaars te bewonderen op ons kantoor aan de Lusthofstraat. Iedereen is van harte uitgenodigd om een kijkje te komen nemen.’


34 RABOBANK HOCKEY

Taekema hoopt op een ‘FinaletegenDuitsland’

3118

Strafcornerspecialist, nummer 10, al negen jaar international en sinds kort hockeyambassadeur van de Rabobank: dat is hockeyheld Taeke Taekema. Als hij kan kiezen, staan de Nederlandse heren op het EK eind augustus in Amstelveen in de finale tegenover Duitsland. De hockeymannen hebben wat goed te maken na het teleurstellend verlopen jaar 2008. Taeke Taekema (29): ‘Het had op de Olympische Spelen in Beijing zomaar wél een medaille kunnen zijn, want tot anderhalve minuut voor het eind van de halve finale ging het best goed. Als je dan uiteindelijk toch vierde wordt, is dat best zuur. Maar dat was toen. Nu hebben we een gedeeltelijk nieuw team, een nieuwe coach en dus een

nieuwe start.’ De oudere internationals hebben hun sporen ondertussen verdiend. Hoe staat het eigenlijk met de aanwas van nieuw talent? ‘Nederland heeft ontzettend veel tophockeyers, ook bij de jeugd. Het enige probleem van de Nederlandse competitie is dat we veel buitenlandse spelers hebben, waardoor de jonge jongens geen kans krijgen. Ik stond bij Klein Zwitserland op mijn zeventiende al in de basis van


35 RABOBANK HOCKEY

AMBASSADEUR Naast het hockey werkt Taekema bij Essel Sports Management, het bedrijf van oud-voetballer Soren Lerby, en is hij hockeyambassadeur van de Rabobank.

Het ambassadeurschap doet hij samen met Naomi van As, eveneens hockeyinternational. Concreet houdt het in dat hij in de aanloop naar het EK achtergrondfilmpjes maakt voor rabosport.nl, om zijn persoonlijke weg naar het kampioenschap in beeld te brengen. Daarnaast zal hij via de lokale banken ook clinics en lezingen verzorgen. ‘Voor het hockey is het belangrijk dat mensen meer gevoel krijgen met de sport.’ REVANCHE Om misverstanden te voorkomen: Taekema wordt niet de nieuwe Fatima Moreiro de Melo, het gezicht van de Rabobank. Nog een verschil met Fatima is dat zij gestopt is met hockeyen en Taeke Taekema zeker niet. Als je hem live wilt zien spelen, kan dat van 22 tot en met 30 augustus tijdens het EK, voor heren en dames, in Amstelveen. Twee jaar geleden tijdens het EK in Manchester, waar de mannen kampioen werden, was Taekema topscoorder met zestien goals. Zijn droomfinale nu? ‘Nederland tegen Olympisch en Wereldkampioen Duitsland, om revanche te nemen op de verloren wedstrijd in Beijing.’

TEKST: JOCELYN VREUGDENHIL BEELD: RABOBANK

3118

Heren 1, daar heb ik veel van geleerd.’ De specialiteit van Taekema is intussen bij iedereen duidelijk: een werkelijk verwoestende strafcorner. Zijn interesse in de strafcorner werd gewekt toen hij tijdens een hockeykamp international Taco van den Honert zag trainen. ‘Hij was de eerste in Nederland die zich in de corner specialiseerde. Ik heb veel naar hem gekeken en van hem geleerd.’ Denkt hij eigenlijk ergens aan als hij een strafcorner neemt? ‘Ik hoor helemaal niets om me heen en concentreer me alleen maar op de bal. Soms let ik nog wel even op een paar technische puntjes, bijvoorbeeld of ik wel laag genoeg zit en of mijn rechterschouder voldoende is ingedraaid. Ik heb het natuurlijk honderdduizend keer getraind. Het moet eigenlijk niet uitmaken of het een strafcorner is tijdens de training of tijdens de finale van de Olympische Spelen. In principe moet het altijd hetzelfde gaan. Een strafcorner is honderd procent te trainen.’


36 RABOBANK AANBIEDINGEN

SPECIAAL Hockeyles!

De ontdekking van het enorme gasveld in het Groningse Slochteren op 22 juli 1959 markeerde het begin van de bruisende Nederlandse en Europese gasmarkten. Deze mijlpaal wordt van 20 juni tot en met 12 september 2009 gevierd met een uitgebreid programma op het gebied van cultureel erfgoed, popmuziek en theater. De aftrap van het jubileum is op 20 juni met een gratis bij te wonen groots openluchtoptreden. Een betoverend spel met gigantische gasballonfiguren en een indrukwekkend afsluitend vuurwerkspektakel maken het geheel compleet. Speciaal voor Rabobankleden is een arrangement samengesteld in het monumentale stadshotel ‘Corps de Garde’ in Groningen, inclusief driegangendiner en entree Groninger Museum. Bovendien kunt u het arrangement combineren met een van de vele jubileumactiviteiten of andere uitstapjes in de omgeving. Aan inspiratie geen gebrek: het klooster Ter Apel, het atelier van Henk Helmantel (in Westeremden), het Openluchtspel op 26 of 27 juni of de Kunstmarkt op 27 juni. En wat te denken van een fietstocht ‘door’ het gasveld of een bezoek aan het dansfestival ‘Op Roakeldais’ in Warffum (24 t/m 28 juni)? Op het landgoed Fraeylemaborg in Slochteren zijn twee tentoonstellingen ingericht: ‘50 jaar Groninger gas’ en ‘Gas in G(l)as’. Het volledige culturele programma op www.rabobank.nl/dichterbij.

TEKST: VDBJ BEELD: GOODFORALL/JOERN HAUFE

3118

Week van de Streek

Is uw kind een super hockeyfan? Geef hem of haar dan op voor de exclusieve clinic tijdens het EK Hockey in Amstelveen van 22 tot en met 30 augustus. Tijdens de Europese Kampioenschappen in Amstelveen eind augustus worden er ook weer spectaculaire hockeyclinics gegeven. Omgeven door het neusje van de hockeyzalm worden de hockeyworkshops gegeven door (ex-)internationals en spelers uit de Rabo Hoofdklasse. Kinderen van 8 t/m 14 jaar kunnen zich opgeven. Als hoofdsponsor van de KNHB biedt Rabobank haar leden de clinic aan voor € 35 per kind. De kinderen krijgen onder andere een speciaal clinicshirt en mogen een EK-wedstrijd bijwonen. Er worden slechts twee clinics georganiseerd en maximaal honderd kinderen (met elk één ouder) worden per keer geplaatst. Op = op. Meer info via www.rabobank.nl/dichterbij.


MEER LEDENVOORDEEL OP WWW.RABOBANK.NL/DICHTERBIJ

VOOR U

Maak uw eigen fotoboek Mooi! THUISBEZORGD EN PROFESSIONEEL GEDRUKT

ARMBAND EN COLLIER

Met albelli kunnen uw digitale foto’s nu ook in een echt fotoboek afgebeeld worden. Een kind kan de was doen. Installeer het programma albelli photo book creator via www.albelli.nl. Voeg uw foto's en eventuele tekst toe en u stuurt uw fotoboek vanuit het programma naar albelli. Vul bij de betaalgegevens de ‘betaalcode’ in die vermeld staat op uw waardebon (speciaal voor Rabobankleden). Het fotoboek wordt binnen vijf werkdagen thuisbezorgd. De normale prijs is € 31,90, u betaalt € 23,95 voor ‘Fotoboek liggend Large’ (24 pagina’s) mét eigen foto op de cover en inclusief verzending. Voor het bestellen van de waardebon surft u naar www.rabobank.nl/dichterbij.

Dé bestseller van Beads for Life is mooi en verantwoord tegelijk! Een kleurige collier en armband van glaskralen en halfedelstenen, gemaakt door vrouwen van de Stichting Ama Nepal (moeder Nepal). De dames bouwen een onafhankelijk bestaan op met het maken van deze sieraden. Ze gebruiken verschillende rijgtechnieken en natuurlijke materialen zoals glaskralen, katoen en halfedelstenen. De ketting en armband zijn in twee standen verstelbaar en zijn respectievelijk ca. 37 cm en ca. 9 cm lang. Normaal kost de armband € 11,95 en de collier € 29,95. U betaalt respectievelijk slechts € 8,95 en € 22,50. Voor de set betaalt u € 29,95 en niet € 41,90 (exclusief € 3 verzendkosten). www.rabobank.nl/dichterbij.

Zachte sfeerverlichting Milieuvriendelijk licht dankzij de Sun Jar. Deze weckpot vangt overdag zonne-energie op en straalt automatisch wel vijf uur wanneer het donker wordt. In het deksel van de glazen, waterdichte weckpot zit een krachtig zonnepaneeltje dat de oplaadbare batterij voedt. Na een paar uur in zonlicht is de Sun Jar volledig opgeladen. Rabobankleden betalen € 28,95 (exclusief verzendkosten) in plaats van € 39,95. Meer info via www.rabobank.nl/dichterbij.

TEKST: VDBJ BEELD: GOODFORALL

3118

VANG DE ZON OP VOOR DE NACHT!


38 RABOBANK AANBIEDINGEN

SPECIAAL Super zaklamp!

Zingeving en verdieping in combinatie met een pure, stijlvolle manier van leven. Met Happinez maakt u kennis met een zeer breed aanbod van onderwerpen. Van wijsheid, psychologie en spiritualiteit tot zinnenprikkelende reisbestemmingen. Het blad voegt hiermee een dimensie toe aan bekende thema's als leven en werken, wonen, gezondheid, reizen en natuur, kunst en cultuur. Happinez is een tijdschrift met inhoud én glans dat de lezer inspireert met interviews met toonaangevende mensen van nationale en internationale allure, reportages en interessante achtergrondartikelen. En dat alles begeleid met prachtige fotografie en een bijzondere vormgeving. Speciaal voor leden van de Rabobank biedt Happinez een uniek proefabonnement aan: u krijgt een halfjaar (vier nummers) voor slechts € 15. In de winkel kost een nummer € 5,75! Indien wij uw gegevens voor 6 juli hebben ontvangen, krijgt u het eerste nummer rond 18 juli 2009 in de bus! Het proefabonnement stopt automatisch, waarbij u uiteraard zelf beslist tot verlenging of niet. Deze aanbieding is geldig tot 10 september 2009. Kijk voor het afsluiten van een proefabonnement op: www.rabobank.nl/dichterbij.

TEKST: VDBJ BEELD: GOODFORALL

3118

Abonnement Happinez

Deze Solar Led zaklantaarn is de ideale back-up. Eenmaal opgeladen door zonlicht kan hij tot wel zes uur continu licht geven. Hij is uitgevoerd in een uitstekende lichtgewicht aluminium behuizing. De zaklantaarn wordt opgeladen door de lichtgevoelige cellen richting het buitenlicht te plaatsen. Een goede bewaarplek is achter het raam in uw huis, caravan, auto of boot. Zo heeft u altijd een opgeladen zaklantaarn bij de hand voor noodgevallen. Afmetingen zijn 57,5 x 39,5 x 243 mm. De adviesprijs is € 23,95, maar Rabobankleden kunnen de zaklamp met 25 procent korting bemachtigen. U betaalt slechts € 17,95 exclusief verzendkosten. Meer info via www.rabobank.nl/dichterbij.


MEER LEDENVOORDEEL OP WWW.RABOBANK.NL/DICHTERBIJ

VOOR U BAKFIETS MET SPECTACULAIRE MEGAKORTING! Even voorstellen: de splinternieuwe, unieke Elektrische Babboe bakfiets met trapondersteuning! De Elektrische Babboe beschikt over een afneembare, ultralichte, moderne lithium-ion accu die u volledig losgekoppeld thuis in het stopcontact in twee uur oplaadt. De actieradius is maar liefst 40 km met

een volle bak*. De elektrische motor maakt het mogelijk dat u zich met een vaartje tot 20 km per uur kunt voortbewegen en zorgt ervoor dat bij het optrekken slechts 30 procent energie vanuit de benen nodig is. De Elektrische Babboe is standaard voorzien van zeven versnellingen, dubbele trommelremmen voor, Shimano schijfrem achter,

stuurdempers, twee bankjes, vier driepuntsgordels, en nog veel meer luxe onderdelen - allemaal hoogwaardig afgewerkt. De Elektrische Babboe is uitgebreid getest op veiligheid en duurzaamheid. Dit biedt de garantie van jarenlang fietsplezier. Babboe geeft niet voor niets vijf jaar garantie aan huis! Dus als er iets stuk gaat, hoeft u niet met uw bakfiets terug naar de winkel. DUIZELINGWEKKENDE KORTING Als Rabobanklid profiteert u van de daverende introductiekorting van maar liefst € 400! In plaats van € 1.899 betaalt u € 1.499 voor de complete Elektrische Babboe (exclusief bezorgkosten). Bovendien betaalt u voor de regentent € 49,50 in plaats van € 139,50. Babboe organiseert speciale proefritdagen om de Elektrische Babboe uit te proberen. Kijk op www.babboe.nl voor de data en oordeel vooral zelf. Naast de Elektrische Babboe herhalen we speciaal voor u de aanbieding op de gewone Babboe bakfiets, de verbeterde Babboe 09. Rabobankleden profiteren van een korting van € 500. In plaats van € 1.249 betaalt u € 749 (exclusief montage- en bezorgkosten). En voor de regentent betaalt u geen € 139,50 maar slechts € 49,50.

3118

*80 kg in de bak, actieradius afhankelijk van de route. Meer info via www.rabobank.nl/dichterbij.

TEKST: VDBJ BEELD: GOODFORALL

Elektrische Babboe


40 RABOBANK LEDENAANBIEDINGEN

SPECIAAL 50% korting op CHIO Leden van Rabobank Rotterdam bezoeken het Concours Hippique International Officiel (CHIO) voor de helft van de prijs.

In het Provençaalse dorpje Aubignan ligt het gloednieuwe vakantiepark Les Demeures du Ventoux. Het park is gebouwd in de stijl van de Provençe, biedt uitzicht op de beroemde Mont Ventoux – ofwel de ‘Kale Berg’ – en is omgeven door een prachtige natuur. De accommodatie is autovrij en beschikt over wellnessfaciliteiten als een spa, jacuzzi, sauna en fitnessruimte. Voor kinderen van vier tot en met twaalf jaar is er in de zomer een kidsclub. Speciaal voor leden van Rabobank Rotterdam biedt Sunweb Autovakanties het verblijf aan met vijftig euro korting!

3118

Op pagina 44 van deze Dichterbij treft u de algemene voorwaarden van deze unieke aanbieding.

Meer informatie over het evenement vindt u op www.chio.nl.

TEKST: RABOBANK BEELD: RABOBANK

Zon en natuur aan de Côte d’Azur

Het CHIO vindt plaats van 17 tot en met 21 juni in het Kralingse Bos. Rabobank Rotterdam biedt u op 19 juni maximaal twee toegangskaarten aan voor € 30,- per stuk. Bovendien geniet u van valet parking, een zitplaats op de Rabobank tribune en koffie met gebak. Kaarten bestelt u via de ledenwebsite www.raboledenexclusief.nl. Gebruik hiervoor uw inlogcode op uw ledenpas. Uw toegangskaarten kunt u afhalen en betalen bij de Rabobank kassa op 19 juni. Reageer snel want: op=op!


MEER LEDENVOORDEEL OP WWW.RABOBANK.NL/DICHTERBIJ

VOOR U Ook dit jaar organiseert Rabobank Rotterdam de ZOOmeravonden. Dit evenement is exclusief voor leden en inmiddels een vast onderdeel van het ledenprogramma ‘Rabo Leden Exclusief’. Diergaarde Blijdorp opent op 15 juli en 26 augustus tussen 16.00 en

21.00 uur de deuren voor leden van Rabobank Rotterdam. ZOOmeravonden hebben een feestelijk ontvangst en kennen spraakmakende activiteiten. Natuurlijk geniet u ruimschoots van de vertederende en imponerende inwoners van het park. Dierverzorgers geven op diverse locaties informatie over de specifieke

eigenschappen van de dieren. NOG GEEN LID VAN RABOBANK ROTTERDAM? Lid worden van onze bank is eenvoudig. Neem contact op met uw adviseur of accountmanager óf raadpleeg de website www.rabobank.nl/rotterdam en kies voor tabblad ‘lidmaatschap’. Nieuwe leden ontvangen het Ledenwelkomstpakket met een ledenpas. Hiermee kunt u direct inloggen op de ledenwebsite www.raboledenexclusief.nl en uw entreekaarten reserveren. KAARTEN BESTELLEN Leden van Rabobank Rotterdam bezoeken de ZOOmeravonden geheel gratis. U bestelt voor één van de genoemde data maximaal vier kaarten. Bestellen is alleen mogelijk via de ledenwebsite www.raboledenexclusief.nl. U kiest voor tabblad 'infotainment' en logt in met de inlogcode van uw Rabo Leden Exclusief Pas. Let wel: onze ervaring leert dat dit aanbod zeer populair is onder onze leden. Reserveer dus snel want: op = op!

3118

Voor algemene informatie over de diergaarde kijkt u op www.blijdorp.nl.

TEKST: RABOBANK BEELD: DIERGAARDE BLIJDORP

GRATIS NAAR RABOBANK ZOOMERAVONDEN


WINNEN

42 RABOBANK SUDOKU

Vul de sudoku in Vul het diagram zo in dat alle cijfers van 1 tot en met 9 slechts één keer voorkomen in alle horizontale en verticale kolommen, en dat alle cijfers van 1 tot en met 9 voorkomen in elk van de negen vierkantjes van 3 x 3 vakjes. Stuur de ingevulde sudoku op en maak kans op een ketting van Beads for Life (zie pag. 37), een handige Solar LED zaklantaarn (pag. 38) of op 6 flessen Lovianwijn naar keuze. De oplossing kunt u tot 1 september sturen naar Rabobank Nederland, o.v.v. Oplossing sudoku Dichterbij 2-2009, Postbus 17100, 3500 HG Utrecht. Of stuur een e-mail (met gescande of overgetypte oplossing) naar dichterbijpuzzel@rn.rabobank.nl.

PUZZEL : JFS

3118

EN WIN EEN PRACHTIGE COLLIER


43 RABOBANK SERVICEPAGINA

CONTACT Telefoon: (010) 400 33 33 E-mail: info@rotterdam.rabobank.nl Internet: www.rabobank.nl/rotterdam Bezoekadressen: Blaak 333, Rotterdam Schorpioenstraat 260, Rotterdam Binnenwegplein 6a, Rotterdam Keizerswaard 22, Rotterdam Kretalaan 22, Rotterdam Boonstraat 21, Pernis Stadsplein 101, Capelle aan den IJssel Strevelsweg 911, Rotterdam Bergse Dorpsstraat 92, Rotterdam Middenbaan Noord 28, Hoogvliet Lusthofstraat 124, Rotterdam Rochussenstraat 515-517, Rotterdam Het Wiel 2, Portugaal (servicepunt Zorgcentrum Hooge-Werf) Lepelaarsingel 49, Rotterdam Bramantestraat 30, Rotterdam Prins Alexander

colofon Redactieadres Rabobank Rotterdam Postbus 10017 3004 AA Rotterdam Redactie Marketing, Communicatie & Coテカperatie Rabobank Rotterdam Concept vdBJ/Communicatie Groep, Bloemendaal Vormgeving Studio Nico Swanink, Haarlem Druk & handling DMDesk, Schiedam

NIETS IN DEZE UITGAVE MAG WORDEN OVERGENOMEN OF GEKOPIEERD ZONDER SCHRIFTELIJKE TOESTEMMING VAN RABOBANK. RABOBANK EN VDBJ/ COMMUNICATIE GROEP BESTEDEN UITERSTE ZORG AAN DE BETROUWBAARHEID EN ACTUALITEIT VAN ALLE GEPUBLICEERDE DATA. ONJUISTHEDEN KUNNEN ECHTER VOORKOMEN. RABOBANK EN VDBJ/COMMUNICATIE GROEP, ALSMEDE DE AAN HEN GELIEERDE ONDERNEMINGEN EN TOELEVERANCIERS, ZIJN NIET AANSPRAKELIJK VOOR ONJUISTHEDEN OF ENIG HANDELEN OP GROND VAN DE IN DIT BLAD GEGEVEN ADVIEZEN OF GEDANE MEDEDELINGEN EN AANBIEDINGEN. DE AANBIEDINGEN ZIJN, TENZIJ ANDERS VERMELD, GELDIG TOT 11 SEPTEMBER 2009.

Voordelen van het lidmaatschap: 1> 2> 3>

4>

3118

5>

SPECIALE LEDENPRODUCTEN WAARONDER LEDENCERTIFICATEN. EXCLUSIEVE AANBIEDINGEN MET KORTINGEN OP PRODUCTEN EN DIENSTEN. BETROKKENHEID BIJ MAATSCHAPPELIJKE ACTIVITEITEN. OP VERZOEK VAN LEDEN SPEELT DE RABOBANK EEN ACTIEVE ROL IN DE SAMENLEVING DOOR PROJECTEN EN ACTIVITEITEN MOGELIJK TE MAKEN. KENNIS EN NETWERKEN: UITNODIGINGEN VOOR THEMABIJEENKOMSTEN, SEMINARS, STUDIES EN PUBLICATIES EN TOEGANG TOT DIVERSE NETWERKEN (O.A. VAN ONDERNEMERS). INVLOED EN ZEGGENSCHAP. DE RABOBANK NODIGT LEDEN ACTIEF UIT IN GESPREK TE GAAN MET DE BANK: IN LEDENPANELS, KLANKBORDGROEPEN EN DE JAARLIJKSE LEDENVERGADERING KRIJGEN WE ONGEVRAAGDE EN GEVRAAGDE ADVIEZEN VOOR DE BESTE FINANCIテ記E DIENSTVERLENING.

DE RABOBANK GAAT ZORGVULDIG OM MET PERSOONSGEGEVENS. MEER WETEN? ZIE PRIVACY STATEMENT RABOBANK OP WWW.RABOBANK.NL OF VRAAG ERNAAR BIJ UW RABOBANK. DICHTERBIJ IS GEMAAKT VAN EN VERPAKT IN MILIEUVRIENDELIJK MATERIAAL.


3118 ADRES WOONPLAATS TELEFOONNUMMER REKENINGNUMMER

3118

AANBIEDINGEN

NAAM

* VOORWAARDEN: De actiecode is geldig tot en met boek- en vertrekdatum 31 oktober 2009 op Sunweb Autovakanties op Vakantiepark Les Demeures du Ventoux. De korting is niet geldig op reeds gemaakte boekingen. Per boeking kan één actiecode worden ingezet. De korting is niet geldig in combinatie met andere promotionele acties of de Postbankvoucher. De korting is niet inwisselbaar voor geld.

100 JAAR JULIANA IN PALEIS HET LOO NAAM

ADRES

POSTCODE

PLAATS

TELEFOON

E-MAIL

RBD0902

Bezoek de expositie JULIANA in Paleis Het Loo tot en met 30 augustus 2009. Met driedubbel voordeel voor leden van de Rabobank. Meer informatie over deze aanbieding vindt u op www.rabobank.nl/dichterbij. Voor meer informatie over de tentoonstelling kunt u naar www.paleishetloo.nl. De Rabobank brengt cultuur dichterbij. Voor iedereen.

NR.


UNIEKE BELEVING IN MINIATUUR VOOR JONG EN OUD Railz Miniworld is een unieke familieattractie in miniatuur! Elke 24 minuten dimt het zaallicht in een reeks avond- en ochtendkleuren, waarbij duizenden lampjes aangaan. Vul deze coupon in en ontvang aan de kassa een tweede entreekaartje gratis. Bovendien krijgt u 50% korting op een rondleiding van 30 minuten achter de schermen en op een DVD over het ontstaan van Railz Miniworld. De aanbieding is geldig tot 30 juni 2009. U vindt Railz Miniworld op het Weena 745 in Rotterdam. Meer informatie op www.railzminiworld.nl.

Met € 50.- korting op reis GENIET VAN EEN UNIEKE ACCOMMODATIE AAN DE ZONNIGE CôTE D’AZUR! Sunweb Autovakanties biedt leden van Rabobank Rotterdam € 50.- korting op de accommodatie Les Demeures du Ventoux: - Maak uw boeking bij autovakanties op www.sunweb.nl; - Volg de boekingsstappen; - Vul bij stap 3 van het online boekingsformulier uw actiecode RABOSUN_50 in*; - Uw korting wordt direct verrekend. * zie actievoorwaarden op de achterzijde van deze coupon.

AANBIEDINGEN

Railz Miniworld

Voor onze leden hebben wij een royaal aanbod. Een dagje terug in de recente koninklijke geschiedenis en genieten van de ambiance van Paleis Het Loo met de prachtige tuin en mooie zalen. Op vertoon van deze coupon* en uw Rabo Europas ontvangt u 50 procent korting op de toegangsprijs van € 10 (vanaf 18 jaar en ouder). Voor koffie met gebak betaalt u € 4,50 i.p.v. € 5,50 en u ontvangt 20 procent korting op de twee publicaties die verschijnen bij deze expositie. U ontvangt bij de kassa een voucher met voordeelbonnen voor koffie met gebak en 20 procent korting op de publicaties. De korting op de toegangsprijs wordt direct bij de kassa met u verrekend. Parkeren kost € 3 per auto. Uitrijmunten zijn eveneens bij de kassa verkrijgbaar. Paleis Het Loo is open van dinsdag t/m zondag van 10.00 tot 17.00 uur. Maandag gesloten, tenzij een feestdag. *) DEZE COUPON IS GELDIG TOT EN MET 30 AUGUSTUS VOOR ÉÉN PERSOON IN COMBINATIE MET UW RABO EUROPAS VOOR LEDEN VANAF 18 JAAR EN OUDER. VOOR KINDEREN T/M 5 JAAR IS TOEGANG GRATIS, VOOR 6 T/M 17 JARIGEN IS DE ENTREE € 3. DE COUPON KAN UITSLUITEND BIJ DE KASSA VAN PALEIS HET LOO WORDEN INGEWISSELD.


Spaaradvies met beide benen op de grond. Daar kom je uiteindelijk verder mee. Een realistisch spaaradvies gaat uit van uw persoonlijke situatie en doel. Dat levert u namelijk veel meer op dan het blind najagen van buitenkansjes. Gelukkig staat de Rabobank van huis uit met beide benen op de grond.

Realisme loont. 3118

Het is tijd voor de Rabobank.

www.rabobank.nl/rotterdam

test  
test  

dichterbij

Advertisement