Page 1

Dichterbij

MAGAZINE VOOR LEDEN VAN RABOBANK DOMMELSTREEK ZOMER 2013

DOMMELSTREEK

1159

‘Jongeren leren over geld’ »10

POSITIEF COACHEN

DE KOFFIEDRINKERS IN NUENEN

NIEUWBOUW

‘Eerst een top, dan een tip’ »8

‘Ondernemer op je zeventiende’ »32

‘Innovatief, duurzaam en transparant’ »34


OM DE HOEK

2 DOMMELSTREEK


Op zondag 28 april is het speelseizoen bij Speeltuin De Kievit in Nuenen van start gegaan. Het nieuwe paviljoen van de speeltuin bevat een winkeltje, loungehoek en een multifunctionele ruimte voor vrijwilligers en bezoekers. Door een substantiĂŤle financiĂŤle ondersteuning van Rabobank Dommelstreek, in aanvulling op de eigen middelen van De Kievit, kon het paviljoen gerealiseerd worden.

1159

FOTO: M-POSE

SPEELTUIN DE KIEVIT, NUENEN, 28 APRIL 2013, 12.00 UUR 3


ADRI GEERTS

VOOR WOORD

directievoorzitter

SAMEN JE DOEL BEREIKEN DOOR TE (BLIJVEN) LEREN

J

e doel bereiken door samen te werken en te leren van anderen. Dat uitgangspunt vormde ooit de start van onze coöperatie. Voor Rabobank is coöperatief bankieren al meer dan honderd jaar de gewoonste zaak van de wereld. De vraag van Humberto Tan in onze commercial: 'Wat is dat nou, coöperatief bankieren?' zet de kijker op scherp. En wij zijn op scherp gezet door de economische crisis. En veelal ook door u. Want inderdaad, wat is coöperatief bankieren eigenlijk? En wat betekent het voor u? Coöperatief bankieren heeft 4 kenmerken: participatie van klanten, een langdurige relatie, inzet voor een duurzame samenleving en het bieden van een solide basis. 1) Klantparticipatie: u kunt meedenken en meebeslissen. 2) Langdurige relatie: toekomstbestendige dienstverlening, innovatie van producten en

COLOFON Redactie Rabobank Dommelstreek: Monique Gubbels-van Oosterhout, Ingrid Klerx-Boerekamps, Jolanda Kros, Janine Ritzen Redactieadres: communicatie@dommelstreek.rabobank.nl Postbus 19, 5660 BA Geldrop Tekstproductie, opmaak, druk & handling: BCM Eindhoven Zonder schriftelijke toestemming van de Rabobank mag niets uit deze uitgave worden overgenomen of gekopieerd. De Rabobank en vdbj_ besteden uiterste zorg aan de betrouwbaarheid en actualiteit van alle gepubliceerde data. Onjuistheden kunnen echter voorkomen. De Rabobank en vdbj_, alsmede de aan hen gelieerde ondernemingen en toeleveranciers, zijn niet aansprakelijk voor onjuistheden of enig handelen op grond van de inhoud van dit blad.

4 DOMMELSTREEK

diensten, bouwen aan langdurige relaties. 3) Duurzame samenleving: samen met onze klanten werken aan verbetering van de lokale leefomgeving en de samenleving. 4) Solide basis: u moet op ons kunnen rekenen, een betrouwbare bank. We gaan deze 4 kenmerken van coöperatief bankieren veel meer expliciet maken. In deze Dichterbij ziet u er al voorbeelden van. Zo dragen wij op verschillende manieren ons steentje bij aan de financiële opvoeding van jongeren (pag. 10-13), introduceren wij onze wooncoach die u gaat informeren over de mogelijkheden van wonen in de breedste zin van het woord (pag. 17) en vertellen ledenraadleden hoe zij meedenken en invloed hebben op het beleid van onze bank (pag. 18-20). Door samen te werken worden doelen bereikt die individueel onbereikbaar zijn. Rabobank Dommelstreek helpt graag.

Inge Walstra is uw nieuwe wooncoach. Kijk op pagina 17.


Dichterbij DOMMELSTREEK

THEMA: LEREN

10 28

Leren omgaan met geld Al meer dan 100 jaar een coöperatief rolmodel POSITIEF COACHEN

8

‘Eerst een top, dan een tip’ SOCIAL MEDIA

14

Rabobank en Webcare APPS

16

De bank in uw broekzak LEDENRAAD

18

10

‘Een kritische houding’ ZAKELIJKE RELATIES

22

Vizier op de klant OP REIS

26

Goed voorbereid op vakantie ONDERNEMEN

32

De Koffiedrinkers NIEUWBOUW

34

32

Bank van de toekomst SUCCESVOL EXPORTPRODUCT

36

De kracht van Hollandse melk

1159

RUBRIEKEN

18

34

2 6 17 21 31 38 39 40

Om de hoek Kort Inge Walstra, uw wooncoach Puzzel Jongeren en geld: de feiten Ledenaanbiedingen Column Wim Boonstra Spring maar achterop 5


KORT

Bijdrage Coöperatiefonds

SCOUTING KRIJGT € 50.000 Scouting Sint Nicasius Heeze ontvangt € 50.000 uit het Coöperatiefonds van Rabobank Dommelstreek. De club gaat de gebouwen opknappen met het oog op veiligheid en milieu en kan nieuw kampeermateriaal aanschaffen.

B

eide zijn grote investeringen voor de vereniging die met inkomsten uit contributies, sponsorgelden en acties niet haalbaar zijn. Met de bijdrage uit het Coöperatiefonds is de scoutingclub in staat de plannen te realiseren. Zo wordt het bestaande dak van het hoofdgebouw

aangepakt, alle enkelglasruiten vervangen en de verwarmingsketels in beide gebouwen worden vernieuwd. Ook worden er acht kampeertenten aangeschaft en een grote leeftent. Rabobank Dommelstreek versterkt Scouting Sint Nicasius graag gezien de maatschappelijke betekenis binnen de gemeente. Door het verwezenlijken van de projecten kan het bestuur van de scouting de komende jaren haar jeugdige

Handige widgets voor geldzaken

R

abo Internetbankieren is uitgebreid met handige widgets, kleine applicaties die u meer inzicht bieden in uw geldzaken. Uw uitgaven worden automatisch ingedeeld in categorieën. Zo hebt u overzicht over uw financiën en ziet u in één oogopslag wat u besteed heeft aan bijvoorbeeld kleding, vervoer en boodschappen. Heldere grafieken geven weer wat er binnenkomt en wat u uitgeeft. Ook handig is dat u budgetten kunt 6 DOMMELSTREEK

instellen om uw uitgaven te bewaken. De widget voor het aanmaken van virtuele spaarpotten biedt verder de mogelijkheid direct te zien hoeveel geld apart staat voor een specifiek doel, zoals sparen voor een auto of vakantie. Al deze mogelijkheden kunt u eenvoudig, snel en gratis activeren via Rabo Internetbankieren. U kunt zelf kiezen welke widgets u toevoegt aan uw startpagina en afmelden kan altijd.

leden blijven ontvangen. Op 26 april kreeg het bestuur van de scoutingvereniging een cheque van Rabobank Dommelstreek uit handen van ambassadeur Ans van Beek en ledenraadlid Angelique van der Meer.

IBAN AL OP ORDE? IBAN is steeds meer zichtbaar in Rabo Internetbankieren. U zult het ook actiever gaan gebruiken: in internetbankieren, maar ook op acceptgiro’s, bij iDEAL-betalingen en Mobielbankieren. Om dit gemakkelijk te maken wordt deze zomer uw adresboek automatisch omgezet naar IBAN. Tip: schoon meteen uw adresboek op. U heeft dan meteen alles op orde voor de overgang naar IBAN in februari 2014.


STEUNTJE IN DE RUG

Social sofa in speeltuin De Kievit

R

abobank Dommelstreek biedt speeltuin De Kievit in Nuenen een blijvend cadeau aan: een social sofa. Dit is een betonnen buurtbank die gemozaïekt wordt met een unieke afbeelding. De ontwerpwedstrijd voor basisscholen en BSO’s in Nuenen,

Nederwetten en Gerwen leverde veel ontwerpen op. De beoordelingscommissie – bestaande uit ledenraadleden en ambassadeurs – is hiermee aan de slag gegaan. Het uiteindelijk ontwerp is een combinatie van diverse ingestuurde ontwerpen en de ideeën vanuit de commissie. Karin van den Boomen van Alberi Design heeft het ontwerp uitgewerkt. Momenteel wordt de social sofa gerealiseerd in een sociale werkplaats. Naar verwachting kan de bank over enkele maanden worden geplaatst, dan volgt ook de onthulling in de speeltuin.

Kennismaken met nieuwe ledenraadleden

LEDENRAAD VERSTERKT

1159

O

nlangs zijn er vier nieuwe ledenraadleden benoemd. Dennis Raijmakers is nieuw lid van de kieskring Geldrop. U leest meer over Dennis op de achterkant van deze Dichterbij. In de kieskring Heeze-Leende is Max van Hofweegen als nieuw lid in de ledenraad. Hij zal in een van de volgende edities van Dichterbij nader voorgesteld worden. Jowen Mei en Danique Billekens vertegenwoordigen de kieskring Nuenen. Danique was als jongerenredacteur betrokken bij de wintereditie van Dichterbij in 2012 en Jowen Mei stond in de rubriek ‘Spring Maar Achterop’ in de vorige editie.

Ook dit jaar kunnen clubs uit Geldrop, Heeze-Leende en Nuenen profiteren van het fonds ‘Steuntje in de rug’. Het beschikbare bedrag is weer € 55.000. Eind juni start de aanmeldperiode. Verenigingen en stichtingen die in aanmerking komen voor deze campagne, ontvangen automatisch bericht. Als lid van Rabobank Dommelstreek kunt u in oktober uw stem uitbrengen op de club(s) die u een warm hart toedraagt. Hoe meer stemmen, hoe meer geld voor de club!

TWEEDE LEVEN VOOR COMPUTERS Door de overgang van vaste computers naar laptops, heeft Rabobank Dommelstreek een flink aantal computers over. De bank biedt clubs die bankieren bij Rabobank Dommelstreek de computers kosteloos aan. In totaal zorgen 65 clubs ervoor dat maar liefst 110 computers een tweede leven krijgen. Het beschikbaar stellen van de computers past bij het coöperatieve gedachtegoed en bij het duurzame karakter van de bank.

FEITEN EN CIJFERS Vanaf 28 juni aanstaande hebben leden de mogelijkheid om ‘Feiten en Cijfers 2012’ te bekijken. In het jaarverslag blikt de bank terug op 2012 en krijgt u inzicht in het resultaat van Rabobank Dommelstreek. Het document is te vinden op de website www.rabobank.nl/ dommelstreek. Leden hebben daarnaast de mogelijkheid om in één van onze kantoren de jaarrekening in te zien.

7


POSITIEF COACHEN

HET COÖPERATIEFONDS STEUNT

‘Eerst een top, dan een tip’ Mike Risseeuw van Korfbalvereniging Nuenen (NKV) introduceerde samen met Rabobank Dommelstreek het project Positief Coachen in de regio. TEKST: NICOLE VAN HOOF FOTO'S: JACQUELINE VAN DEN BERG

P

ositief Coachen ondersteunt met name sportverenigingen bij het bereiken van een positieve clubcultuur. De beoogde effecten voor de clubs zijn duidelijk: betere prestaties, meer sportief gedrag, meer leden en meer vrijwilligers. Tien verenigingen uit de regio Dommelstreek kunnen dit jaar van start gaan.

VOOR DE HELE REGIO Mike Risseeuws kinderen sporten bij de korfbal- en voetbalvereniging in Nuenen en Helmond. Bij beide verenigingen is hij als ouder betrokken en bij de korfbalvereniging is hij actief als bestuurslid. Via de voetbalclub van zijn zoon werd Mikes interesse voor Positief Coachen gewekt. Twee jaar geleden ging hij naar de voorstelling ‘Wel winnen, hè’ van Stichting Positief Coachen, een landelijk initiatief van Ewald van Kouwen en sportwetenschapper Jacques van Rossum. Mike: ‘Ik wilde dit coachingstraject graag naar Nuenen halen. Ik heb mijn plan ingediend bij het 8 DOMMELSTREEK

Coöperatiefonds van Rabobank. Zij vonden het aansluiten bij de coöperatieve gedachte en wilden het plan toepassen op het hele werkgebied in Geldrop, Heeze-Leende en Nuenen. Ze vroegen of ik de kar wilde trekken en die uitdaging ben ik aangegaan.’

TRAJECT Allereerst gaat een delegatie van een club naar de theatervoorstelling ‘Wel winnen, hè’. Dat is de aftrap. Daarna volgen vier workshopavonden. Die worden gegeven door sportpsychologen en –sociologen, aangewezen door het landelijke initiatief Positief Coachen. Mike Risseeuw is ambassadeur, doet de coördinatie in de regio en evalueert. De eerste workshopavond is voor het bestuur en sleutelfiguren: ‘Hier draait het om de benadering van het bestuur. Wordt de club geleid als een bedrijf of als een vereniging?’ De twee volgende workshops zijn voor de coaches en trainers. Het gaat om stijlen van coaching en omgang met ouders en kinderen: ‘Belangrijk is


Tijdens de voorstelling ‘Wel winnen, hè’ worden de voordelen van Positief Coachen duidelijk in beeld gebracht.

THEATER

dat je bij jezelf blijft en eerlijk bent. Een positief compliment maken is essentieel: wat doe je goed? Het werkt zoveel beter om eerst een top te geven, voordat je een tip geeft.’ Mike was eerst zelf ook een schreeuwerige coach: ‘Ik merkte dat het niet werkt als je gefrustreerd raakt. De groei van je team is je winst, niet de uitslag van een wedstrijd.’ De vierde workshop staat in het teken van evaluatie en is weer voor bestuursleden.

1159

ZELFVERTROUWEN Inmiddels zijn er vier verenigingen uit de regio van start gegaan met het project, waaronder Zwem- en polovereniging ZPV uit Nuenen. Martin de Wildt is hoofdtrainer Wedstrijdzwemmen en heeft net de twee workshops gevolgd: ‘Met filmpjes en voorbeelden werden de valkuilen uitgelegd. We moesten beschrijven welke verbeterpunten we voor ogen hadden.’ De Wildt kreeg de bevestiging dat hij op de goede weg zit: ‘Maar je moet

blijven letten op de verpakking, dat je vooral blijft bevestigen wat er goed gaat, dat zorgt voor zelfvertrouwen. Soms vergeet je snel de stille zwemmer, maar die moet net zo veel aandacht krijgen als de drukke, aanwezige pupil.’

COÖPERATIE Tijdens de finale-avond van ‘Steuntje in de Rug’, het project van Rabobank Dommelstreek voor lokale verenigingen, gaf een van de workshopleiders een presentatie over Positief Coachen. Rabobank doet een bijdrage uit het Coöperatiefonds en betaalt een groot deel van de projectkosten. In totaal kunnen tien verenigingen uit de regio het traject volgen tegen een gereduceerde prijs. Het clubtraject duurt drie jaar. Mike Risseeuw heeft een extra doel met het project: ‘Ik hoop dat verenigingen elkaar sneller vinden om samen te werken.’

‘Wel winnen, hè’ is een theatervoorstelling die tot en met eind april in heel Nederland te zien was. De regie was in handen van Aike Dirkzwager. Spelers Bas Grevelink en Ewald van Kouwen lieten praktijkvoorbeelden zien en onderbouwden die met wetenschappelijk onderzoek. Voor de deelnemende verenigingen uit Nuenen, Geldrop en Heeze-Leende was de theatervoorstelling naar de regio gehaald, zodat ouders en clubleden de voorstelling konden bezoeken.

WWW. POSITIEFCOACHEN.NL

9


ZELF BANKIEREN Het Nibud vindt dat scholieren vanaf 15 jaar zelf hun bankzaken zouden moeten beheren en moeten kunnen internetbankieren. Maar terwijl nagenoeg alle 15-plussers een bankrekening hebben, bankiert 42 procent van de 15-en 16jarigen en 28 procent van de 17-en 18-jarigen niet via internet. Bron: Nibud


JONGEREN

LEREN OMGAAN MET GELD

Financiële opvoeding

Het is belangrijk dat jongeren leren om verstandig met geld om te gaan. Rabobank Dommelstreek levert daar op verschillende manieren een bijdrage aan. TEKST: BAS POELL FOTO'S: LIANE MANDERS EN CALIMERA FOTOGRAFIE

Vwo-leerlingen krijgen van Marc Verberk van Rabobank Dommelstreek een

1159

rondleiding.

E

én op de drie jongeren raakt in de schulden, leert onderzoek van het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud). De belangrijkste oorzaak is een gebrek aan financiële opvoeding. Steeds minder kinderen krijgen van hun ouders zakgeld als leergeld. Daarbij staat de jeugd in tegenstelling tot vroeger bloot aan talloze verleidingen. Geld uitgeven en schulden opbouwen, was nog nooit zo gemakkelijk. Alle reden om jongeren al in een vroeg stadium te leren hoe ze de baas blijven over hun eigen portemonnee.

VERBINDEN Vanuit haar maatschappelijke betrokkenheid ondersteunt Rabobank Dommelstreek jongeren bij dit proces van bewustwording. ‘Als coöperatieve bank willen we graag bijdragen aan het welzijn en de welvaart in ons werkgebied en streven we naar een levenslange relatie met onze klanten. Dat 11


kunnen we alleen maar waarmaken als het goed gaat met de klant en als deze verantwoord met geld omgaat’, zo verklaart manager Virtueel Marc Verberk. Tegen deze achtergrond zoekt Rabobank nadrukkelijk de verbinding met jongeren. Bijvoorbeeld via leuke activiteiten met een educatief tintje, maar vooral met gerichte programma’s op scholen. Denk aan gastlessen en workshops over omgaan met geld of de risico’s bij lenen.

‘Ik ben eigenlijk best verwend. Ik krijg geen zakgeld. Als ik iets nodig heb, vraag ik het gewoon aan m’n ouders’

CRISIS De samenwerking met het onderwijs leidt tot bijzondere initiatieven, zo bleek in april op het Strabrecht College in Geldrop. Derdejaars vmbo-leerlingen keken hier naar de interactieve theatervoorstelling ‘Crisis’ die jongeren bewuster wil maken van hun financiële gedrag. Deze productie zoomt in op de verhalen van drie jongeren – Ferry, Karen en Demi –, die om verschillende redenen in geldproblemen zijn geraakt. Centrale vraag: wanneer en waarom doe je dingen waar je later spijt van krijgt? André Wagener, docent economie van het Strabrecht College, licht toe: ‘Via de gemeente en de media krijgen we duidelijke signalen binnen dat jongeren sneller in de schulden raken. Op onze school zie je dat beeld op kleinere schaal ook terug. Denk aan jongeren die elkaar geld lenen of torenhoge telefoonrekeningen hebben. Zolang de ouders die rekening betalen, is er nog weinig aan de hand. Maar als ze straks op eigen benen staan, kan impulsief gedrag tot grote problemen leiden. De ene leerling is daar vatbaarder voor dan de ander. Daarom willen we jongeren zo vroeg mogelijk bewust maken van de risico’s. Geef niet meer uit dan je hebt en - wanneer het toch nodig is - leen geld op een verstandige manier. Deze theaterproductie was een uitgelezen kans om de buitenwereld binnen de school te halen en onze boodschap eens op een andere manier aan te bieden.’ Vmbo-leerlingen zijn na afloop enthousiast over de voorstelling. Binbin Chen (16): ‘Ik heb geleerd dat het niet verstandig is om zomaar geld te lenen, ook niet als je vrienden het

Jörgen van Nistelrooij van het Strabrecht College begeleidt de groep excellente vwo-leerlingen. 12 DOMMELSTREEK


De theatervoorstelling Crisis brengt werkelijke financiële problemen op een leuke en begrijpelijk manier.

FINANCIEEL VERANTWOORD

1159

aanbieden. Uiteindelijk kun je daar flinke problemen door krijgen.’ Zijn klasgenoot Murat Ozer (16) vult aan: ‘Eigenlijk ben ik best verwend. Ik krijg geen zakgeld. Als ik iets nodig heb, vraag ik het gewoon aan m’n ouders.’

VOOR EXCELLENTE LEERLINGEN Met het Strabrecht College stelde Rabobank Dommelstreek onlangs ook een speciaal programma samen voor twaalf excellente vierdejaars vwo-leerlingen; jongeren die onvoldoende geprikkeld worden door de reguliere lessen. Zij kregen een extra uitdaging: het schrijven van een ondernemingsplan of solliciteren voor een (fictief) opleidingstraject bij de bank. Daarnaast maakten ze tijdens een rondleiding kennis met verschillende afdelingen van Rabobank, waaronder de afdeling die klanten begeleidt met financiële problemen. ‘In dit omgevingsgerichte project hebben deze leerlingen geleerd welke financiële en persoonlijke vaardigheden er buiten de school nodig zijn. Omgaan met geld

was daar een onderdeel van. Als je je eigen onderneming gaat runnen, moet je natuurlijk goed de inkomsten en uitgaven in de gaten houden en ervoor zorgen dat je je product niet onder de inkoopprijs verkoopt’, vertelt Jörgen van Nistelrooij, sectorleider bovenbouw havo/vwo van het Strabrecht College.

IN CONTACT BLIJVEN Jongeren staan open voor dit soort initiatieven, zo merkt Marc Verberk. En dus blijft Rabobank Dommelstreek met hen de dialoog aangaan. ‘We pakken het breed aan. Willen graag weten wat jongeren bezighoudt, wat ze belangrijk vinden. De eerste verbinding leggen we na de geboorte al met de ouders. Vervolgens blijven we in contact met de jongeren op hun weg naar volwassenheid. Om aan te sluiten bij hun belevingswereld is het voor ons belangrijk om te weten hoe zij denken en handelen.’

Met de voorstelling ‘Crisis’ laat theatergroep Playback jongeren zien hoe makkelijk je in financiële problemen kunt raken. Ook bij vmbo-leerlingen van het Strabrecht College in Geldrop kwam die boodschap goed aan. Hoewel zij aangaven geld erg belangrijk te vinden, voelen de meeste leerlingen zich als minderjarige nog niet verantwoordelijk voor hun eigen inkomsten. In veel gevallen betalen de ouders bijvoorbeeld het abonnement van hun telefoon.

MEER WETEN? KIJK OP WWW.BAASOVEREIGEN GELD.NL

13


SOCIAL MEDIA

ACHTER DE SCHERMEN

'We krijgen zo'n 2.500 berichten per dag' Een Twitterbericht: ‘@Rabobank Kan ik via jullie een nieuwe betaalpas aanvragen?’ Steeds meer mensen gebruiken social media voor vragen. Het socialmediateam van Rabobank is er fulltime mee bezig. TEKST: ERWIN ROOYAKKERS FOTO'S: GERRITJAN HUININK/HH

H

et social-mediateam huist in het kantoorgebouw van Rabobank Nederland in Utrecht. Aan de muur hangen grote flatscreens, waar constant nieuwe berichtjes op verschijnen. Het zijn tweets en berichten uit het hele land, die over Rabobank gaan of aan Rabobank gericht zijn. ‘@Rabobank Wanneer komt er een update voor de mobiel bankieren app?’

VEELOMVATTEND Dagelijks verschijnen op social media in Nederland gemiddeld 2.500 berichtjes waarin ‘Rabo’ of ‘Rabobank’ genoemd wordt. Sinds twee jaar heeft Rabobank Nederland een gespecialiseerd team dat deze berichten screent en erop reageert. 'We willen klanten laten merken dat we hen ook online serieus nemen', vertelt social business manager Robert Lommers. 'In het begin hadden we nog geen goed idee van de toegevoegde waarde van onze inzet op social media. We dachten dat we vooral moesten doorverwijzen naar de lokale 14 DOMMELSTREEK

bank.' Dat idee bleek al snel onjuist. Manager Gerben Douma: 'Mensen stellen vooral via Twitter veel vragen. Dat gaat sneller dan de telefoon pakken, een mail sturen of het antwoord zoeken op Rabobank.nl. Communiceren via social media is iets van deze tijd. Daar spelen wij op in. Inmiddels bestaat het social-mediateam uit zestien medewerkers.’

GEWENNING 'In het begin waren mensen verbaasd dat ze een reactie van Rabobank ontvingen', gaat Gerben verder. 'En zo snel. Op de social-mediaberichten reageren we binnen maximaal een uur.' De vraag over het vervangen van de bankpas heeft Rabobank drie kwartier later beantwoord met een link voor meer informatie. En de app-vraag na veertig minuten met: "Ik ga dit bij mijn collega navragen. Zodra ik meer weet, kom ik hierop terug." 'Overigens filtert een softwareprogramma berichtjes over Rabobank uit', verduidelijkt Gerben. 'We hoeven er dus niet handmatig naar op zoek.'


Een vraag op social media beantwoordt Rabobank Nederland binnen maximaal een uur.

RABOBANK DOMMELSTREEK

1159

IMAGO Sommige klanten gebruiken social media om hun ongenoegen te spuien of een klacht over Rabobank uiten. Wat gebeurt er eigenlijk met dit soort meldingen? Gerben: 'Klachten geven we door aan de betreffende afdeling. We antwoorden de melder dan altijd dat we ermee bezig zijn en erop terug komen. Berichtjes over het imago van Rabobank spelen we door aan onze collega’s van community management. Zij maken de afweging of Rabobank hierop reageert of niet, en hoe.' 'Overigens reageren we lang niet één-op-één op alle berichtjes', vult Robert aan. 'Veel gaan er over hetzelfde. Daar reageren we in één tweet of Facebookbericht op. Met een update naar al onze volgers.' DIRECT FEEDBACK Twitter en Facebook zijn niet de enige social-mediakanalen waar Rabobank zich op richt. Robert: 'Rabobank.nl is natuurlijk nog steeds dé bron van informatie.

Verder is ook LinkedIn belangrijk. En we hebben een Youtube-kanaal. Daar uploaden we vooral commercials en filmpjes over producten en lokale projecten. En voor alle duidelijkheid: we reageren niet alleen maar op berichtjes. We hebben eigen accounts bij diverse social media. Op Facebook, waar we meer dan 80.000 volgers hebben, zetten we bijvoorbeeld nuttige nieuwtjes. Of vragen over onze producten. We krijgen dan direct nuttige feedback.'

Rabobank Dommelstreek heeft een eigen Twitter account: @rabodommelstr Volgt u ons al op Twitter? Wij zijn er te vinden met informatie over onze dienstverlening en acties. Ook leest u van welke aanbiedingen u kunt profiteren en welke initiatieven wij ondersteunen in Geldrop, Heeze-Leende en Nuenen. Blijf op de hoogte en volg ons via @rabodommelstr

AANVULLING Volgens Robert leert de ervaring inmiddels dat klanten social media bewust inzetten om een probleem opgelost te krijgen. 'Maar pas nadat ze het eerst via telefoon en e-mail hebben geprobeerd. We schakelen dan altijd de lokale bank in. Samen met de klant zoeken we naar een passende oplossing.' 'En de feedback die dat oplevert,' rondt Gerben af, 'is goud waard!'

15


APPS

De bank in uw broekzak Bankzaken mobiel regelen is normaler dan ooit. Rabobank heeft een uitgebreid aanbod apps. Sms MOBIEL naar 7171 en u ontvangt een handig overzicht, met links om te downloaden. TEKST: VDBJ_

MEER APPS •Rabo SMS Betalen •Rabobank.nl mobiel •Rabo Rekening Delen •MyOrder •Kerngegevensrabobank.nl mobiel (jaarverslag) •Rabo Cycling App •Rabo Hockey App •Rabosport.nl mobiel •Interpolis Schadehulp App •Interpolis.nl mobiel •Rabobank Vacatures App

16 DOMMELSTREEK

1

De Rabo Bankieren-app telt al 1,3 miljoen actieve gebruikers. Dat aantal zal in 2013 naar verwachting groeien naar 2 miljoen. Favoriete functies: saldo checken (zonder in te loggen!), bij- en afschrijvingen bekijken en geld overboeken. De app biedt een uitgebreid scala aan diensten, waardoor u altijd en overal uw bankzaken kunt regelen. De app is beschikbaar voor iPhone, iPod Touch en iPad, voor BlackBerry en voor toestellen en tablets met Android en touchscreen of Windows Phone 7. En omdat Rabobank meer service wil bieden dan alleen bankieren, wordt de app dit jaar uitgebreid met onder meer nieuws en contactinformatie uit uw eigen regio, een slimmer adresboek, iDEAL op uw mobiel, betaalopdrachten naar het buitenland én verschillende aanvullende diensten, zoals een nieuwe pas aanvragen of een reisverzekering afsluiten. Kijk op www.rabobank.nl en zoek op: Rabo Bankieren.

2

Met de Rabo Kennis-app ontsluit Rabobank haar kennis en expertise op een toegankelijke manier voor ondernemers. Na de kennispagina op onze website en de Rabobank Cijfers & Trends publicaties, is er nu ook de Rabo Kennis-app. Hiermee zijn ondernemers altijd op de hoogte van actuele en relevante branche- en marktinformatie. Met de app kunt u de macro-economische ontwikkelingen bijhouden. Ook vindt u er alle kennis over uw branche, met relevante informatie uit Cijfers & Trends, een RSS-feed uit belangrijke nieuwsbronnen en een tweewekelijkse blog van de sectormanagers van Rabobank. Zo helpen we u op de hoogte te blijven en de beste strategische keuzes te maken. Kijk op www.rabobank.nl en zoek op: Rabo Kennis.

3

Met de Rabo Beleggen-app kunt u waar en wanneer u wilt zien hoe uw beleggingen ervoor staan. De Rabo Beleggen-app is een handig hulpmiddel als u wilt checken hoe het gaat met uw beleggingen, als het ú uitkomt. U hebt eenvoudig en snel toegang tot uw beleggingsportefeuille. En wie belegt via Rabo Select Beleggen, Rabo Direct Beleggen, Rabo Product Beleggen of Rabo RendeMix, kan ook direct orders plaatsen. De Rabobank is daarmee de eerste grootbank die orders plaatsen via een beleggingsapp mogelijk maakt. Zo kunt u snel inspelen op de ontwikkelingen op de beurs, ook als u geen computer bij de hand heeft. De app is beschikbaar voor iPhone, iPad en smartphones met Android. Sms ‘beleggen’ naar 7171 en u ontvangt de link om de app te downloaden op uw mobiel. Of kijk op www.rabobank.nl en zoek op: Rabo Beleggen.


WOONCOACH

1159

UW NIEUWE WOONCOACH

De woningmarkt in onze regio zit behoorlijk op slot. Een belangrijke oorzaak is dat doorstromers geen actie ondernemen om een andere woning te kopen. Vaak komt dat door onzekerheid omdat niet alle informatie en mogelijkheden bekend zijn. Met de inzet van Inge Walstra als wooncoach gaat Rabobank Dommelstreek inwoners van Geldrop, Heeze-Leende en Nuenen informeren over de mogelijkheden met betrekking tot wonen in de breedste zin van het woord. Zij kunnen bij de wooncoach op gesprek voor advies over hun huidige financiÍle situatie, de huidige (fiscale) wetgeving en de mogelijkheid om een andere woning te kopen indien dit gewenst is. Daarnaast organiseert de wooncoach bijeenkomsten over diverse thema’s zoals bijvoorbeeld woningruil. In de volgende editie van Dichterbij stellen we Inge uitgebreid voor.

BEL VOOR EEN AFSPRAAK NAAR (040) 280 75 00

17


LEDENRAAD

De ledenraad vormt een belangrijke klankbordgroep voor onze bank. Als goede afspiegeling van de leden is hun mening van grote waarde. Dichterbij sprak met drie ledenraadleden over hun invloed op de bank. TEKST: TEKSTHER/ESTHER KÖLLNER FOTO'S: CALIMERA FOTOGRAFIE

LEDENRAAD EN BANK LEREN VAN ELKAAR

De bank verwacht een kritische houding E

lk kwartaal komt de ledenraad bijeen. Tijdens deze ledenraadbijeenkomsten staan er uiteenlopende onderwerpen op de agenda, zoals structuur van de bank, klantbeleving, bereikbaarheid en het omgaan met klachten. Hierover gaat de ledenraad in dialoog met leidinggevenden van de bank en ook met medewerkers. De ledenraad is kritisch en uit dit ook duidelijk. Als bank zijn we blij met deze terugkoppeling op onze dienstverlening. Dit geeft ons de mogelijkheid om nog beter te voldoen aan de wensen van onze klanten.

ELKAAR SCHERP HOUDEN Janneke van der Waaij: ‘Uiteraard is de ledenraad positief kritisch op het functioneren van de bank. We bepalen geen ‘inhoudelijk’ beleid, in de zin van rentetarieven of producten. Dat wordt voor een deel ook landelijk bepaald. Maar op een aantal zaken hebben we wel degelijk invloed en worden onze ideeën zeer 18 DOMMELSTREEK

gewaardeerd.’ Mark van Keulen vult aan: ‘De bank verwacht ook een kritische houding van ons. En het blijft niet alleen bij luisteren, ze gaan er ook actief mee aan de slag binnen de bank.’ ‘Ik heb in december de nodige kritiek geuit’, zegt Janneke. ‘Er waren signalen uit mijn omgeving die aangaven dat de bank slecht bereikbaar was. Het duurde wat lang voordat ze teruggebeld werden. Dat moet niet kunnen in deze tijd waarin banken onder vuur staan. Het past niet in de verwachting die een klant heeft van de dienstverlening.’ Ook Monique van den Berg ontving signalen dat het contact met de bank niet altijd vlotjes verliep. Monique: ‘Als reactie op onze kritiek heeft de bank onder andere de procedure veranderd.’ Janneke: ‘De kritiek die we tijdens de bijeenkomst hebben gegeven, heeft de bank zich behoorlijk aangetrokken. Daaruit blijkt onze invloed als ledenraad.’ ‘Het is vooral zaak om elkaar scherp te houden en te inspireren’, aldus Mark.


1159

‘De bank moet klanten vertrouwen geven’

19


OPROEP Wij horen graag hoe klanten onze dienstverlening ervaren. Deel uw ervaring met ons via leden@dommelstreek. rabobank.nl. Of spreek een van onze ledenraadleden hierop aan. De mening van onze klanten biedt onze bank de mogelijkheid om onze dienstverlening continu te verbeteren.

VERTROUWEN ‘Zeker in deze tijd zijn mensen heel kritisch in welke keuze ze maken voor de beste bank in hun persoonlijke situatie’, zegt Janneke. Monique: ‘Klantbeleving is belangrijker dan ooit omdat mensen zelf onzekerder zijn geworden. Ze denken: Wat er in Cyprus is gebeurd, kan mij ook overkomen.’ Mark: ‘Ik denk dat het vroeger veel vanzelfsprekender was waar je bankierde. Mensen zijn zich nu veel bewuster hiervan.’ Monique: ‘Klanten voelen zich kwetsbaarder. De bank moet hen vertrouwen geven, een rustpunt.’ Mark: ‘Klantbeleving zou altijd belangrijk moeten zijn, voor elk bedrijf. Maar nu staat de hele bancaire sector in de schijnwerpers en dus voelen mensen zich anders.’ ‘Het is goed als de bank ook focust op klantbehoud’, merkt Janneke op. ‘Niet teveel bezig zijn met het vergroten van hun klantenbestand maar bestaande klanten behouden door hen vertrouwen te geven.’ METEN IS WETEN De ledenraadleden onderschrijven het belang van klantonderzoek. Mark: ‘Meten is weten. Je kunt zelf wel aangeven dat je iets goed doet, maar dat weet je pas als je klanten ernaar vraagt. Testen of het ook echt zo is. De eerste 0-meting is inmiddels gedaan. Nu gaan we meten of er vooruitgang in zit.’ Monique: ‘Klanten moeten er ook aan mee willen werken. Je hebt er niet altijd zin in of tijd voor, maar het is belangrijk om je stem te laten horen, zodat er ook iets mee gedaan kan

‘Als je jezelf kwetsbaar durft op te stellen, kun je er alleen maar sterker van worden.’

20 DOMMELSTREEK

V.l.n.r: Ledenraadleden Monique van den Berg (Geldrop), Janneke van der Waaij (Heeze-Leende) en Mark van Keulen (Nuenen).

worden.’ ‘Iedere klant is uniek. Van elke klant kun je weer leren. Jij ervaart de dingen waarschijnlijk anders dan ik’, zegt Janneke. Mark: ‘Ze zeggen weleens: ‘een klacht is een teken van liefde’. Iemand wil serieus genomen worden en goed behandeld worden. Een klant die een klacht indient wil niet weg, maar wil de bank een kans geven om te verbeteren.’

WETEN WAT ER SPEELT Janneke: ‘Als afspiegeling van haar leden en klanten, is het onze taak om terug te koppelen wat er leeft in het werkgebied van de bank. De ledenraad bestaat nu vijf jaar. We hebben al veel van elkaar geleerd en doen dat nog steeds. We ontvangen nu ook meer informatie vanuit de raad van commissarissen. De nieuwsberichten op het online portal waar de bank informatie deelt met de ledenraad, vind ik zelf erg nuttig. Bijvoorbeeld het nieuws over het afleggen van de bankierseed. Het toont aan dat de directie haar taak serieus neemt. Erg fijn dat we hierover geïnformeerd worden als ledenraad.’ Monique: ‘De bank wordt zich steeds bewuster van wat er leeft bij haar leden en klanten. Klanten en leden weten ons nog niet altijd te vinden. De afstand is soms nog te groot. En natuurlijk is niet iedere klant bezig met de dienstverlening van de bank. Vaak is het enige contact via Internetbankieren.’ ‘Hoe meer de bank weet, hoe beter haar dienstverlening wordt. Dat geldt andersom ook: hoe meer wij weten, hoe beter wij zelf klanten kunnen informeren en eventueel geruststellen door hun probleem aan te voelen. We weten wat er speelt, zowel bij de bank als bij haar klanten’, sluit Janneke af.


PUZZEL

op een andere plaats

mindering

rekening

tuinmeubelen, trendy

4

notaris

edelgas

Griekse schapenkaas

accessoires zijn d茅 ingredi毛nten voor dit toenemende buitenleven.

6

ongebak- bijzonder ken leuk

schorem

asociaal

2

3

bontgekleurde papegaai

decigram

8 2

3

wroeten

4

bewonderaar

vestibule

begin v.e. brief

minidisc

verminderd met

1

ellende

inrichting en verrassende

evenement en het

lust om iets te doen

bloem

Exotische planten, kleurige bloemen, comfortabele

smaad

5 doffe slag

7

Bloem & Tuin

niet vochtig

start

1 5

6

7

8

Prijs Maak kans op twee kaarten voor Bloem & Tuin

ZWEEDS RAADSEL De omschrijvingen van de puzzelwoorden staan in de vakjes aangegeven. De pijl geeft aan waar u het woord moet invullen. De letters in de vakjes met de cijfers 1 tot en met 8 vormen samen de oplossing.

1159

Stuur uw oplossing v贸贸r 1 juli 2013 naar communicatie@dommelstreek.rabobank.nl Onder de goede inzendingen verloten we driemaal twee kaarten voor Bloem & Tuin. Dit toonaangevende tuinevenement speelt zich af op het Landgoed Gulbergen in Nuenen van vrijdag 12 tot en met zondag 21 juli 2013. Bloem & Tuin is interessant voor zowel bescheiden tuinliefhebbers als voor hartstochtelijke tuinfanaten.

21


KENNIS Als lokale Rabobank beschikken wij over veel branchekennis. Kennis van de markt levert uw onderneming een sterkere positie op. Op de website www.rabobank.nl/kenn is kunnen ondernemers de laatste cijfers uit hun specifieke branche bekijken en downloaden. Via de Rabo Kennis App is de sectorkennis nu ook snel en eenvoudig beschikbaar.


ZAKELIJKE RELATIES

TEAM ZAKELIJKE RELATIES

Vizier op de klant

Het team Zakelijke Relaties van Rabobank Dommelstreek is compleet en bruist van de ambitie. En dat zal de klant merken ook. TEKST: BAS POELL FOTO'S: WOUTER KOOKEN

Van links naar rechts: Rob van Dijck, Ton van Ham, Rob van de Put, Dick Kruiper en

1159

Dave van Woerkum.

V

anwege personele mutaties en interne ontwikkelingen stond het vizier het afgelopen jaar noodgedwongen wat meer naar binnen gericht. Maar dat is nu voorbij. Het team Zakelijke Relaties is klaar voor de toekomst. Er ligt een stevig fundament waarmee Rabobank Dommelstreek haar ondernemende klanten nóg beter van dienst kan zijn. ‘We gaan voor een proactieve benadering’, zegt manager Rob van de Put. ‘Dat betekent dat we niet alleen vragen van de klant beantwoorden, maar ook serieus meedenken over belangrijke, strategische keuzes die hij als ondernemer moet maken. Denk aan de koop of huur van een nieuw pand, een overname, de start van een tweede vestiging, bankieren in het buitenland en het regelen van zijn oudedagsvoorziening.’

23


VERTROUWEN Een strategische sparring-

‘Door een uitgebreid lokaal én landelijk netwerk kunnen we per klant maatwerk leveren’

partner ben je natuurlijk niet vanaf het allereerste contact. Dat begint met het opbouwen van vertrouwen, het gevoel dat het goed zit, dat je elkaar begrijpt en iets gunt. De accountmanagers en specialisten van Zakelijke Relaties zijn geworteld in de Brabantse regio en spreken de taal van de ondernemer. Open, eerlijk en met beide benen op de grond. Rob van de Put: ‘Zodra dat wederzijds vertrouwen er is, proberen we te doorgronden wat de klant nou écht beweegt. Hoe lopen de zaken? Wat zijn de behoeften? Waar ligt de kracht en zwakte van de onderneming? En waar wil het bedrijf over vijf jaar staan? Minimaal één keer per jaar en zo nodig vaker maken we een inventarisatie. In zo’n gesprek komen alle aspecten aan bod die voor de ondernemer belangrijk zijn en belangrijk kunnen worden. Door aandachtig te luisteren en de juiste vragen te stellen, komt er een schat aan informatie vrij waarmee we de klant optimaal en snel kunnen helpen. Daarbij wekken we geen verkeerde verwachtingen, we zeggen eerlijk hoe het ervoor staat. Dát is de basis van ons advies.’

REGISSEURS In de advisering van de klant zijn de accountmanagers de spin in het web. De regisseurs rond de meest uiteenlopende vraagstukken. Denk aan financiering en investeringen, risicomanagement en natuurlijk het dagelijkse betalingsverkeer. De accountmanagers hangen als een helikopter boven het bedrijf, analyseren de behoeften en eventuele problemen en kijken vervolgens welk product daar het beste bij past. ‘En als het nodig is om de diepte in te gaan, halen we een specialist binnen of buiten ons team erbij. Zoals de specialist Verzekeren of Financiële Logistiek, de kredietanalist of accountmanager Private Banking. Door een uitgebreid lokaal en landelijk netwerk kunnen we per klant maatwerk leveren’, vertelt accountmanager Dick Kruiper. Zijn collega Ton van Ham haalt een treffend voorbeeld aan: ‘Voor een startende ondernemer in de tweedehandsautomarkt heb ik een sectorspecialist ingeschakeld van Rabobank Nederland.

Accountmanager Dick Kruiper 24 DOMMELSTREEK


Accountmanager Rob van Dijck

1159

TEAM

Die heeft het ondernemersplan nog eens grondig geanalyseerd. Op die manier is het uiteindelijk gelukt om voor deze klant een passende financiering te regelen. En dat in een markt die het toch behoorlijk zwaar te verduren heeft.’

de vraag: hoe ga je om met debiteuren die hun betalingsverplichting niet nakomen? Heb je daar een plan voor? Voor het voortbestaan van je bedrijf is het cruciaal om dit soort zaken goed te regelen.’

INTEGRALE DIENSTVERLENING Het team Zakelijke Relaties bekijkt de zaken in hun onderlinge verband. Zonder integrale dienstverlening loop je namelijk het risico dat je symptomen bestrijdt en geen problemen voor de klant oplost. Dave van Woerkum, specialist Financiële Logistiek, wijst in dit kader op een vraag die elke ondernemer bezighoudt: hoe houd ik de financiële risico’s beheersbaar? ‘Je kunt je bedrijfsprocessen anders inrichten, bijvoorbeeld door nieuwe afspraken te maken met leveranciers en je voorraad structureel te beperken. Door als ondernemer zelf aan bepaalde knoppen te draaien, kun je de risico’s indammen en voorkomen dat je extra krediet moet aanvragen. Daarbij hoort bijvoorbeeld ook

De accountmanagers van Rabobank Dommelstreek staan klaar voor ondernemers in alle sectoren. Speciaal voor huisartsen en medisch specialisten die een financiering nodig hebben voor deelname aan een maatschap heeft de bank onlangs een Medicidesk in het leven geroepen. Een apart team waarin alle financiële en fiscale kennis die een zelfstandig medicus nodig heeft, is gebundeld.

Het team Zakelijke Relaties van Rabobank Dommelstreek bestaat uit accountmanagers en gekoppelde interne accountmanagers: Jo Laeven en Nora de Gruyter, Rob van Dijck en Marja Hoeks, Dick Kruiper en Koen Scheepers, Ton van Ham en Erik van der Made. Specialisten Verzekeren en gekoppelde interne specialisten Verzekeren: Jan Pluijm en Daniëlle van Spreuwel, Hans Sanner en Hanny Vermeulen. Specialist Financiële Logistiek: Dave van Woerkum. Kredietanalisten: Maarten Zeelen en Herman Naus. Manager Zakelijke relaties is Rob van de Put.

WWW.RABOBANK.NL/ KENNIS

Het moge duidelijk zijn: het team Zakelijke Relaties heeft het vizier nadrukkelijk naar buiten gericht. Op de klant. Of zoals accountmanager Rob van Dijck het verwoordt: ‘Nu we als team compleet zijn, staat de versnellingsbak nog maar in één stand: vooruit.’ 25


Goed voorbereid op vakantie TEKST: vdbj_ INFOGRAPHIC: Joris Fiselier

SLA BELANGRIJKE NUMMERS OP Het is handig om voor vertrek belangrijke nummers in uw mobiele telefoon op te slaan. Dan hebt u ze in geval van nood bij de hand. Bijvoorbeeld telefoonnummers van:

PAS UW DEKKING AAN Als u verzekerd bent bij Interpolis, kunt u tot en met de dag van vertrek eenvoudig uw reisverzekeringen online aanpassen aan uw vakantieplannen. Hebt u bijvoorbeeld een reisverzekering met Europadekking, maar gaat u een verre reis maken? Dan kunt u de dekking online aanpassen naar Werelddekking. Zo bent u ook buiten Europa verzekerd. Kijk voor info over Europa- en Werelddekking op www.rabobank.nl/europaofwerelddekking

Rabo Inte rhe blokkeren lp voor het va cards en v n passen en oo buitenlan r hulp in het d: +31 88 72 2 67 67 Interpolis Interhelp voor spoedeise nd polis auto e hulp op Inter-e +31 13 46 n reisverzekering: 2 04 62 Alarmcen trale Euro cross voo spoedeise r nde hulp op Interpolis ZorgActie f®: +31 71 36 4 18 50 Uw Reiso rganisatie

PASPOORT NOG GELDIG? Het ligt voor de hand, maar check ruim voor uw vertrek de geldigheidsduur van uw paspoort. Sommige landen, zoals de Verenigde Staten, vereisen dat uw paspoort bij binnenkomst of vertrek nog minimaal zes maanden geldig is. Vanaf 2012 heeft ieder kind een eigen paspoort of een identiteitskaart nodig om te reizen.

PINNEN BUITEN EUROPA Uw betaalpas staat standaard ‘uit’ voor gebruik buiten Europa. U kunt uw pas zelf ‘aan’ zetten via Rabo internetbankieren of door te bellen met uw lokale bank (of buiten kantooruren met Rabo Interhelp). Kijk voor info op www.rabobank.nl/betaalpasinstellen Via www.betaleninhetbuitenland.nl kunt u checken wat de pin- en betaalmogelijkheden zijn op uw vakantiebestemming. Geldautomaten in de buurt van uw verblijf vindt u via www.mastercard.com.


FOTOGRAFEER BELANGRIJKE ZAKEN

BANKIEREN OP REIS Hebt u een mobiele telefoon met internet? Dan kunt u met Rabo Mobielbankieren altijd en overal geld overmaken, het actuele saldo van uw spaar- en betaalrekeningen inzien en uw bij- en afschrijvingen bekijken.

U kunt uw camera gebruiken om belangrijke zaken vast te leggen als polisnummers van uw verzekering, de pasjes in uw portemonnee, uw paspoort, rijbewijs en uw waardevolle spullen. Belangrijke documenten kunt u voor vertrek ook inscannen en naar uzelf mailen. Zo kunt u ze altijd terugvinden.

Rabo Mobielbankieren doet u via de Rabo Bankieren App (sms APP naar 7171) of via de mobiele site m.rabobank.nl. Rabo Internetbankieren is uiteraard ook vanuit elk land toegankelijk via internet. Vergeet dan niet uw Random Reader mee te nemen.

VERGELIJK UW REIS- EN ZORGVERZEKERING De basiszorgverzekering vergoedt standaard alleen de kosten voor spoedeisende hulp tot maximaal het Nederlandse tarief. Voor eventuele bijkomende kosten bent u mogelijk aanvullend verzekerd vanuit uw zorgverzekering en/of uw reisverzekering. Leg uw zorg- en reisverzekering naast elkaar en ga na of u niet over- of onderverzekerd bent. Maken meerdere personen gebruik van de reisverzekering? Controleer dan voor elke persoon de zorgverzekering. Kijk op www.rabobank.nl/geneeskundigekosten

1159

TIP: NEDERLANDSE DOKTER BIJ DE HAND Voor klanten met Interpolis ZorgActief速 biedt Interpolis De Vakantiedokter: een team van deskundigen die u vanaf uw vakantieadres kunt bellen bij niet-spoedeisende gezondheidsvragen. Dit is een Nederlands sprekende hulpverlener die 7 dagen per week, 24 uur per dag bereikbaar is op telefoonnummer +31 71 364 18 02.


RABO ALS ROLMODEL

Zorg, duurzame energie en voedsel, pensioenen en wonen: als burger heeft u steeds minder te verwachten van de overheid en grote (nuts)organisaties. Zelf doen is een optie. Maar wel samen, want samen sta je sterk. TEKST: ROB SCHOEMAKER FOTO'S: NEROC

DE REGIE TERUG

Coöperatie biedt snelle verbinding KAMERVAN-

1159

COÖPERATIE.NL

28 DOMMELSTREEK

S

teeds meer burgers voelen zich als de weduwe uit Appelscha, die eenzame vrouw op haar afgelegen boerderijtje, verstoken van gas, elektra en telefoon omdat het nooit rendabel aan te leggen was. Deze tijd kenmerkt zich door een terugtredende overheid en (vaak al geprivatiseerde) nutsbedrijven en grote instanties die meer met zichzelf bezig lijken te zijn dan te doen waar ze voor zijn opgericht: dienst verlenen aan de burger. Toegang tot basisvoorzieningen als zorg, pensioen, financieringen, wonen, energie en ook informatietechnologie is niet langer vanzelfsprekend. Inderdaad, snel internet is inmiddels een basisvoorziening. Wie als burger, thuiswerker of boer in een buitengebied woont en er wordt om wat voor reden dan ook geen glasvezelaansluiting aangelegd, die heeft een probleem. In plaats van passief afwachten, ondernemen veel burgers actie om een individueel of maatschappelijk probleem aan te pakken. Samen, in de vorm van een coöperatie.

En, als bonus (!), kan dat voorzien in de behoefte aan zingeving, gemeenschapszin, duurzame producten en kleinschaligheid. Het laatste decennium schieten coöperaties als paddenstoelen uit de grond. Geen relikwie uit het verleden, maar als moderne bedrijfsvorm.

GLASVEZEL OnsNetNuenen is er vanaf 2004 in geslaagd om 7500 huishoudens op een glasvezelnet aan te sluiten door 80 procent van de dorpsbevolking te mobiliseren de beschikbare subsidie gezamenlijk in te zetten. Resultaat: het eerste gemeentebrede glasvezelnet ter wereld. ‘De ambitie was en is om naast telefoon, 100MB internet, tv en radio, verzorgd door straks meerdere marktpartijen, nieuwe kleinschalige diensten aan te bieden aan deze toch al hechte gemeenschap, zoals online medische zorg, webcamdiensten bij evenementen, snelle bereikbaarheid van overheidsdiensten, een NuenenNet voor de inwoners en wifi in de openbare ruimte’, vertelt voorzitter


Samen sterker

1159

Coรถperaties zijn er in alle maten. Op het gebied van duurzame energie (zonnepanelen en windenergie) zijn er in het hele land coรถperaties actief die windparken exploiteren. In heel Nederland zijn in totaal meer dan 100 energiecoรถperaties, van landelijk tot op dorpsniveau. Het model van de Rabobank kan voor hen heel goed werken.

29


Willem Ligtvoet. ‘De coöperatie is met Reggefiber eigenaar van het netwerk. Een ledenraad van 14 en een uitvoerend bestuur van 4 man houden de vinger aan de pols.’

MEER WETEN? KIJK EENS OP HET WEB! 1. Kredietunie: spaarkas 2. Waifer: woningen 3. OnsNetNuenen 4. Amsterdamse Energie Coöperatie 5. De Windcentrale 6. Broodfonds: zzp'ers 7. Zorgcoöperatie Hoogeloon - ouderenzorg 8. Voordekunst: crowdfunding 9. De Open coöperatie: stadsontwikkeling 10. Collectief Particulier Opdrachtgeverschap: projectontwikkeling Typ in uw zoekmachine de naam van de coöperatie voor meer informatie.

BASALE ZORG Coöperaties zijn er in alle maten. Op het gebied van duurzame energie (zonnepanelen en windenergie) zijn er in het hele land coöperaties actief die windparken exploiteren. In Hoogeloon, bij Bladel, regelt een zorgcoöperatie de gezamenlijke inkoop van basale zorg voor ouderen. Met als gevolg dat die langer thuis kunnen blijven wonen. Ook ‘broodfondsen’ die voorzien in een alternatieve arbeidsongeschiktheidsverzekering voor zpp'ers, zijn in opkomst. Al meer dan 100 jaar geldt de Rabobank als een coöperatief rolmodel en voor startende coöperaties als een natuurlijke partner. Servaas van Schijndel, projectmanager coöperatie & duurzaamheid bij Rabobank Nederland: 'Vorig jaar hebben we in het kader van het internationale jaar van de coöperatie met PGGM en Achmea www.kamervancoöperatie.nl gebouwd, met informatie op organisatorisch, financieel en juridisch gebied. Het blijkt dat initiatiefnemers ook op zoek zijn naar ervaringsdeskundigen. Zij kloppen aan bij hun lokale Rabobank.' Joep Kok, directievoorzitter Rabo Bernheze Maasland: 'Het hangt van de lokale bank af hoe ver hun ondersteuning gaat. Wij zijn er bijvoorbeeld vol ingestapt met advies op allerlei

‘Vaak geldt: hoe simpeler de doelstelling, hoe succesvoller de coöperatie'

30 DOMMELSTREEK

Woonachtig in een buitengebied zonder glasvezelaansluiting? In plaats van passief afwachten ondernemen burgers gemeenschappelijk actie.

terreinen. Waar moet je op letten? Hoe ga je als coöperatie om met een ledenraad? Wij weten vaak van soortgelijke initiatieven in de buurt, kunnen eventueel voor financiële ondersteuning bij de opstart zorgen en ook nog een beroep doen op expertise bij Rabobank Nederland.'

VALKUILEN Daan Dijk is bij Rabobank Nederland dé man van de energiecoöperaties: 'Er zijn er meer dan 100 - van landelijk tot op dorpsniveau - met dezelfde problemen en taken: efficiënt hun organisatie inrichten, de levering administreren en de uitwisseling met het elektriciteitsnet in goede banen leiden. Wij kunnen kennis inbrengen en samenbrengen, partijen kunnen ook veel van elkaar leren. Het model van de Rabobank – lokale banken en een overkoepelend landelijk groot ‘backoffice’ – kan ook werken voor energiecoöperaties. Ze kunnen daarnaast nog groter gaan denken, een vergunning aanvragen en bij wijze van spreken een eigen Nuon gaan vormen. Dat zit nu allemaal in de pijplijn maar dan moeten die coöperaties wel - net als Rabobank destijds gaan samenwerken.' Coöperaties zijn er in alle soorten en maten. De burger haalt zijn zeggenschap, verantwoordelijkheid en eigenaarschap terug. Valkuilen zijn er ook, benadrukt Van Schijndel. 'Een coöperatie moet het belang van haar leden dienen: continuïteit is geboden! Vaak geldt, hoe simpeler de doelstelling, hoe succesvoller. Aan te veel idealisme is menig coöperatie ten onder gegaan. Maar het blijft een fascinerende nieuwe/oude ondernemingsvorm, die steeds herrijst waar markten falen.'


FEITEN

Hoe gaan jongeren om met hun inkomsten en uitgaven? Wat moeten zij zelf bekostigen en wat niet? En welke rol spelen ouders daarbij?

1159

BRON: NIBUD

JONGEREN SPAREN GEMIDDELD 34 EURO PER MAAND. /// 88 PROCENT VAN DE SCHOLIEREN KRIJGT ZAKGELD EN ONGEVEER 35 PROCENT VAN DE MIDDELBARE SCHOLIEREN KRIJGT KLEEDGELD. /// SCHOLIEREN MET ZAKGELD VINDEN VAKER DAT ZE GOED MET GELD OM KUNNEN GAAN DAN SCHOLIEREN ZONDER ZAKGELD. /// BIJ ONGEVEER 51 PROCENT VAN DE JONGEREN BETALEN HUN OUDERS HUN BELKOSTEN. /// EEN KWART VAN DE SCHOLIEREN MET KLEEDGELD KRIJGT TOCH ALLE KLEDING VERGOED DOOR DE OUDERS. 31


ONDERNEMEN

De Koffiedrinkers opende eind maart haar deuren in Nuenen. Het koffiehuis wordt gerund door de zeventienjarige Evelien Schroer. Evelien is doof en heeft haar ideale dagbesteding gevonden. TEKST: NICOLE VAN HOOF FOTO'S: LIANE MANDERS

Ondernemer op je zeventiende dingen die fout gaan aan te kaarten’, beaamt Karin. Eric voegt toe: ‘Ik vond het bijzonder om iets te kunnen betekenen, vooral vanwege de maatschappelijke achtergrond.’

H Bedrijvenadviseur Eric de Heer met Karin Schroer en ondernemer Evelien. WWW. KOFFIEDRINKERS.NL

et begon allemaal tijdens de vakantie in Costa Rica in 2012. Evelien gaf aan dat ze niet gelukkig was met de combinatie leren en werken op het speciaal onderwijs. ‘Sommige leerlingen zijn te goed voor zogenaamde dagbesteding. Daar worden ze niets wijzer van. Maar om te kunnen werken hebben ze één op één begeleiding nodig en die is er niet altijd in een reguliere werkomgeving’, vertelt moeder Karin Schroer. Eveliens ouders besloten zelf een werkplek voor haar te creëren. Dat werd De Koffiedrinkers.

LAGE DREMPEL Eric de Heer, bedrijvenadviseur bij Rabobank Dommelstreek, begeleidde familie Schroer bij het starten van de onderneming: ‘De man van Karin is ondernemer en klant van de bank, de lijnen waren dus snel gelegd.’ Openheid en vertrouwen zijn voor de ondernemer de sleutelwoorden. ‘De samenwerking is heel persoonlijk. De drempel is laag om dingen die goed gaan, maar ook 32 DOMMELSTREEK

PERSOONLIJKE GROEI Evelien gaat twee dagen naar school en werkt drie dagen in het koffiehuis. Ze heeft een zogenaamd cochleair inplant, waarmee ze kan horen als een slechthorende en klanten redelijk kan verstaan: ‘Alleen oudere mensen praten soms zacht en onduidelijk. Maar mama luistert gelukkig altijd mee’, zegt Evelien. Het is een hele omschakeling voor moeder Karin, die op papier de ondernemer is. Voorheen was ze huisvrouw, nu staat ze fulltime in de zaak. ‘Wij vinden Evelien de echte ondernemer. Wie kan zeggen dat je op je zeventiende een eigen zaak hebt?’, vraagt Karin zich trots af. Haar dochter is nu al enorm gegroeid. ‘Je moet haar wel sturen, maar ze ziet zelf steeds meer, bijvoorbeeld de volgorde van het poetsen.’ Dat laatste is één van Eveliens favoriete werkzaamheden. ‘Stofzuigen doe ik thuis niet graag, hier wel. En ijskoffie maken vind ik leuk!’ Karin merkt dat andere ouders de stap die zij gemaakt heeft niet durven te zetten en wil meer kinderen werkervaring bieden. ‘Stagiaires, met of zonder handicap, zijn van harte welkom. Ze moeten wel geschikt zijn voor het horecavak.’ Zo krijgt de nieuwe onderneming een uitgebreider leereffect.


1159

‘De samenwerking is heel persoonlijk’

33


NIEUWBOUW

DUURZAAM BOUWEN

Bank van de toekomst Bij de bouw van het nieuwe Ontmoetingscentrum in Geldrop toont Rabobank Dommelstreek haar visie op ondernemen. Duurzaam en maatschappelijk verantwoord. TEKST: BAS POELL FOTO'S: LIANE MANDERS

34 DOMMELSTREEK

ie duurzaam bouwt, bouwt vanuit het besef dat ook toekomstige generaties een eerlijke start verdienen. Met respect voor mens en milieu. Investeringen in duurzaamheid, zoals warmte-koudeopslag, zonnepanelen en LED-verlichting, mogen dan duurder zijn; op de lange termijn betalen zij zich financieel en maatschappelijk dubbel en dwars terug.

W

uitvoering. Directeur Bedrijfsmanagement van Rabobank Dommelstreek Wieke Eggels legt uit: ‘Onze bank staat voor duurzaamheid en maatschappelijke verantwoordelijkheid, het is onderdeel van onze coöperatieve identiteit. Het nieuwe Ontmoetingscentrum is daar een treffend voorbeeld van. We praten niet over duurzaamheid, we laten zien dat we onze bijdrage leveren.’

BREEAM Vanuit die overtuiging bouwt Rabobank Dommelstreek een nieuw Ontmoetingscentrum aan de Laan der Vier Heemskinderen in Geldrop. Als één van de eerste bankkantoren in Nederland, krijgt dit gebouw het BREEAM-certificaat “Very Good”. BREEAM staat voor Building Research Establishment Environmental Assessment Method. Rabobank Dommelstreek benadert duurzaam bouwen in de brede zin van het woord. De bank doet dat samen met verschillende partners in de regio, zowel in de voorbereiding, het ontwerp als in de

Op negen onderdelen wordt het nieuwe Ontmoetingscentrum langs de duurzaamheidsmeetlat gelegd. Er wordt gekeken naar energie, water, gezondheid, materialen, afval, management, transport, landgebruik, ecologie en vervuiling. Samen bepalen de scores de duurzaamheid van het gebouw.

BIJZONDERE BOUWLOCATIE Duurzaam is op de eerste plaats de bouwlocatie. Het nieuwe Ontmoetingscentrum verrijst letterlijk op de contouren van het verouderde


V.l.n.r. Wieke Eggels, Thijs van Duijnhoven en Frank van Leersum in het in aanbouw zijnde Ontmoetingscentrum.

GEZOND EVENWICHT

1159

adviescentrum aan de Laan der Vier Heemskinderen. Het voordeel daarvan is dat het oude pand niet leeg komt te staan en duurzame materialen opnieuw kunnen worden gebruikt. ‘Het bestaande gebouw wordt gestript en geïntegreerd in de nieuwbouw. De fundering en draagconstructies blijven staan, rondom dit skelet bouwen we een transparante, thermische schil. Het daglicht wordt zo maximaal benut en driedubbele beglazing zorgt voor een goede isolatie’, vertelt Frank van Leersum, de verantwoordelijke projectmanager van Nelissen Ingenieursbureau uit Eindhoven.

ENERGIEBESPARING Het Ontmoetingscentrum wordt zoveel mogelijk opgebouwd uit duurzame materialen en is uitgerust met diverse energiebesparende voorzieningen. Denk aan warmte-koudeopslag waarbij het water uit de grond wordt gebruikt om het gebouw in de winter te verwarmen en in

de zomer te koelen. Verder komen er zonnepanelen, LED-verlichting en speciale sensoren die ervoor zorgen dat de lichten bij daglicht worden gedimd of uitgaan wanneer er niemand in de ruimte aanwezig is. ‘Hetzelfde geldt voor de ventilatie. Een ruimte waarin geen mensen zijn, hoeft natuurlijk maar beperkt te worden geventileerd. Ook dat is minder belastend voor het milieu’, aldus Thijs van Duijnhoven, adviseur bouwfysica, akoestiek en brandveiligheid van Nelissen Ingenieursbureau.

Uitgangspunt bij alle investeringen in duurzaamheid is dat ze functioneel en maatschappelijk verantwoord moeten zijn. Wieke Eggels: ‘We slaan niet door. Dit kantoor moet innovatief, duurzaam en transparant zijn en aansluiten bij de nieuwe manier van werken die we voor ogen hebben. Tussen al die belangen, maken we steeds een afweging. Duurzaamheid mag best wat meer kosten, maar er moet wel steeds een gezond evenwicht blijven.’

Zoals gezegd: duurzaam bouwen gaat verder dan het gebouw alleen. Met oplaadpunten voor elektrische auto’s en elektrische fietsen wil Rabobank Dommelstreek stimuleren dat medewerkers en klanten meer gebruikmaken van duurzamere vervoersmiddelen.

35


SUCCESVOL EXPORTPRODUCT

Samen sterk in Hollandse zuivel De Nederlandse zuivelindustrie is bijna 150 jaar oud en nog springlevend. Nieuwe kansen en uitdagingen vragen om nieuwe initiatieven. Rabobank denkt mee. Zoals ze dat al ruim honderd jaar doet. TEKST: ANNEMARIE BERGFELD FOTO'S: HARRY COCK/HH

M Rabobank is sponsor van het boek 'Alles van melk'. Leden krijgen € 6,70 korting op het boek inclusief verzending (winkelwaarde € 29,95). Meer informatie op

1159

rabobank.nl/dichterbij.

36 DOMMELSTREEK

et melk meer mans', 'Niet vergeten, Frico eten' en 'Melk, de witte motor': wie kent ze niet? Deze reclameslogans voor melk en kaas horen bij ons erfgoed, zoals zwartbonte koeien onlosmakelijk aan ons landschap verbonden zijn. Het recent verschenen boek 'Alles van melk', over de geschiedenis van de Nederlandse zuivelindustrie, laat zien hoe zeer de productie van zuivel in de genen van Nederlanders zit én met hoeveel succes deze bedrijfstak de wereld veroverde. 'Rond 1870 verenigden de eerste boeren zich in coöperaties,' vertelt Ruud Huirne, directeur Food & Agri Rabobank Nederland. 'De technologische ontwikkelingen, de duurzame bedrijfsvoering, het innovatieve karakter en het leveren van constante productkwaliteit is voor een groot deel mogelijk gemaakt door de coöperatieve kracht van de sector. Bijna anderhalve eeuw geleden hadden de boeren al door dat ze alleen uit hun armoede konden breken, een vuist konden maken, als ze bereid waren

hun individuele belangen opzij te zetten voor het gemeenschappelijke belang.'

STRENGERE REGELS In die afgelopen anderhalve eeuw hebben de Nederlandse veehouders en melkverwerkende bedrijven voor heel wat uitdagingen gestaan. Dat is nu niet anders. 'Er is een mestvraagstuk, de buitenlandse concurrentie is groeiende, Europese milieuregels worden strenger, de burger wordt steeds kritischer', somt Huirne op. Al die uitdagingen komen in zijn optiek tezamen in de voorgenomen afschaffing van de melkquotering in 2015. 'Op het moment dat de sector van Brussel meer melk mag produceren, zal hij dat ook willen. Groei is ook noodzakelijk om de concurrentie voor te blijven. Maar het heeft een keerzijde. Als bedrijven intensief gaan groeien en boeren hun vee binnenhouden, zal het maatschappelijk draagvlak afnemen. Daarnaast moet er een oplossing gevonden worden voor de groter wordende mestafzet en


De melkrobot, een Nederlandse uitvinding, heeft voor een revolutie in de stal gezorgd.

KENNISEXPORT NAAR AZIĂ‹

de groeiende uitstoot van bijvoorbeeld CO2 en ammoniak.'

1159

REVOLUTIE IN DE STAL Aan uitdagingen geen gebrek, maar Huirne is verre van pessimistisch. De sector was en is innovatief en technisch geavanceerd. Denk alleen al aan de ontwikkeling van de melkrobot, een Nederlandse vinding, die een revolutie in de stal betekent. 'Ook nu zijn er mooie, duurzame initiatieven: veehouders die met akkerbouwers samenwerken om gezamenlijk de mest te verwaarden, er wordt gewerkt aan de ontwikkeling van een andere type voer dat minder mest oplevert, er zijn afspraken gemaakt voor een CO2-neutrale melkproductie. Dit soort ontwikkelingen krijgt de komende jaren zeker meer aandacht.' WERELDTOP Hoewel hij het risico onderkent, is Huirne voor afname van het maatschappelijk draagvlak niet zo bang. 'Ook

hier komt duurzaamheid weer om de hoek kijken. Groei zit niet alleen in grootte. Er zijn ook boeren die meer uit hun bestaande stal halen, die kijken wat ze kunnen doen met zonnepanelen, windmolens of verbreding in de vorm van bijvoorbeeld recreatie. Of ze leggen zich toe op een nieuw product, bijvoorbeeld melk van een speciale samenstelling.' Dat veranderingen kansen bieden, is de melkveesector bekend als geen andere. Dat de sector alleen als collectief kan slagen, heeft het verleden bewezen. Om de toekomst succesvol tegemoet te kunnen treden staat de Rabobank ook nu als strategische gesprekspartner aan de zijde van de melkveehouders. 'Wij begrijpen elkaar', zegt Huirne. 'We hebben dezelfde wortels, de veehouders zijn onze leden en wij hebben als bank een breed inzicht in de sector. Als meedenkende bank willen we graag ons steentje bijdragen opdat de Nederlandse zuivel ook na 2015 tot de top van de wereld behoort.'

Door de toenemende welvaart in AziĂŤ neemt ook de vraag naar zuivel toe. Nederland gaat geen grote hoeveelheden melk exporteren. Wel verkopen we zuivel voor babyvoeding aan het Verre Oosten. Verder dragen we vooral kennis en kundigheid over, bijvoorbeeld op het gebied van dierlijke genetica, diergezondheid, voedselveiligheid en stalsystemen. Daarmee kunnen de boeren ter plekke op hoog niveau melk produceren.

37


AANBIEDINGEN

Als lid van Rabobank kunt u profiteren van aantrekkelijke kortingen. Kijk voor het volledige aanbod op rabobank.nl/dichterbij.

CLINIC

CENTER PARCS

DE FIJNE KNEEPJES VAN HET MOUNTAINBIKEN

SPECIAAL WIELERARRANGEMENT

Ex-bondscoach Jan Weevers leert u verschillende technieken van het mountainbiken zoals klimmen, dalen en springen, tijdens een sportieve clinic. Deze vindt plaats op zondag 3

De Eifel Cycling Classic (20 t/m 23 september) is een aanrader voor zowel geoefende als beginnende wielrenners, met afstanden van 50, 100, 150 en 200 km. Wilt u deelnemen, dan krijgt u als lid van

november van 13.00 tot 17.30 uur. Ledenprijs: â‚Ź 45,p.p. inclusief koffie, vlaai en maaltijd. Huur fiets is mogelijk voor â‚Ź 22,50. Kijk voor aanmelden en meer informatie op rabobank.nl/dichterbij.

Rabobank 10% korting op de cottageprijs bij boeking van het speciale weekendarrangement in Center Parcs Park Eifel en 20% korting op een cateringarrangement. Kijk op rabobank.nl/dichterbij.

EFTELING

BELEEF HET SPEKTAKEL VAN RAVELEIJN!

1159

Treed binnen in de magische stad Raveleijn voor een bezoek aan de nieuwe parkshow van de Efteling. Een livespektakel vol stunts met vuur, water en andere speciale effecten. De parkshow is gebaseerd op het bekende verhaal van Paul van Loon, waarin vijf dappere broers en zussen met speciale talenten strijden tegen hun overheerser Graaf Olaf Grafhart en een vijfkoppig 38 DOMMELSTREEK

monster. Overwinnen deze vijf dappere ruiters het kwaad? Kom snel kijken! Na een betoverende dag in de Efteling droomt u heerlijk verder in het Efteling Hotel. Leden van Rabobank ontvangen 10% korting bij boeking van een tweedaags arrangement in het Efteling Hotel. Bovendien ontvangt u bij boeking het boek van Raveleijn. Kijk op rabobank.nl/dichterbij.


COLUMN

WIM BOONSTRA Hoofd directoraat KEO/ chef-econoom Rabobank Nederland

Een verplichte geschiedenisles

Z

1159

olang er markten zijn, zijn er cycli. Cycli monden soms uit in crises, en soms hevige. Vervelend, maar onontkoombaar. Nieuwe technologieën verdringen oude. De opkomst van de stoomlocomotief leidde tot een stevige crisis in de trekschuitenindustrie. Producenten van stoomlocomotieven werden weer de dupe van de elektrische trein. Zo gaat het al eeuwenlang. Intussen gaat onze welvaart stevig vooruit. Wij kennen een gemiddeld welvaartpeil waar onze grootouders niet van konden dromen. Het is goed dat beleidsmakers nadenken om crises te voorkomen of minder erg te maken. Want de huidige is wel erg diep, er kunnen zeker lessen uit worden geleerd. Toch valt mij telkens op hoe weinig mensen nog weten van eerdere crises. Zo wordt er afgegeven op het neoliberalisme, maar wie weet nog op welke puinhoop die stroming indertijd het antwoord was. Dertig jaar geleden was de economie vastgelopen in een overmaat aan overheidsbemoeienis en een gebrek aan marktwerking. De resultaten: uit de hand

‘De opkomst van de stoomlocomotief leidde tot een stevige crisis in de trekschuitenindustrie’

gelopen overheidsfinanciën, hoge werkloosheid, lage groei en hoge inflatie. Minder overheid en meer marktwerking, was indertijd het goede antwoord. De huidige crisis leert ons dat de overheid wellicht te veel afstand heeft genomen. Velen verwachten heil van meer overheidsbemoeienis. Het heroverwegen van deze rol is een goede zaak. Maar laten we de lessen van eerdere crises niet vergeten. De hand van de overheid aan de geldkraan leidt vaak tot hoge inflatie. Te weinig marktwerking resulteert vaak in lage groei en hoge werkloosheid. En de grootste milieurampen voltrokken zich in de ‘communistische heilstaten’ in het Oostblok. Het is niet rationeel om alle heil van de overheid te verwachten, net zomin als het verstandig is om de alle heil van ongebreidelde marktwerking te verwachten. Beleidsmakers zijn op zoek naar oplossingen, om ervoor te zorgen dat een crisis zoals de huidige nooit meer voorkomt. Een illusie. Want crises zijn, zoals gezegd, van alle tijden. Het beste wat kan worden bereikt is dat, met de lessen van zowel de meest verse, maar ook eerdere crises in het achterhoofd, wordt getracht de economie en samenleving weerbaarder te maken. Zodat wij beter in staat zijn om een volgende crisis op te vangen en te doorstaan. Veel lessen voor de toekomst liggen al besloten in het verleden. Misschien is het een goed begin om het vak geschiedenis op alle scholen verplicht te stellen? 39


SPRING MAAR ACHTEROP

‘Daarom ben ik lid van de ledenraad’

1159

WIE: Dennis Raijmakers (33) WAT: Sinds kort lid van de ledenraad WAAR: Geldrop WAAROM: ‘Ik heb twee kleine kindjes en woon al lang in Geldrop. Ik werk op de Technische Universiteit in Eindhoven, waar ik afdelingshoofd Functioneel Beheer en Ontwikkeling ben. Ik zag een vacature voor ‘een jongere’ in de ledenraad van Rabobank Dommelstreek en daar heb ik op gereageerd. Het leek me een goede manier om actiever te worden in mijn woonplaats. Ik vind het interessant om te leren wat zich aan de binnenzijde van de bank afspeelt en een netwerk op te bouwen. Daarnaast ben ik al jaren klant van Rabobank Dommelstreek en ik denk dat ik met mijn kritische blik een goede toevoeging ben voor de ledenraad. Een frisse veeleisende jongere die wil meedenken, kan de bank vast goed gebruiken. Ik heb pas één bijeenkomst bijgewoond, maar de onderwerpen en de mensen vond ik buitengewoon interessant. Ik heb er een goed gevoel over!’

Dichterbij 2-2013 Rabobank Dommelstreek  

Dichterbij magazine voor leden van rabobank Dommelstreek, nummer 2-2013

Dichterbij 2-2013 Rabobank Dommelstreek  

Dichterbij magazine voor leden van rabobank Dommelstreek, nummer 2-2013

Advertisement