Page 1

HERITAGE WALKS ZATERDAG 10 JUNI 2017

Maak kennis met het rijke verleden van Amersfoort, gecombineerd met intieme luisterconcerten door topmusici! www.amersfoortjazz.nl/heritage DE JAZZ HERITAGE WALKS WORDEN MEDE MOGELIJK GEMAAKT DOOR


WERELDJAZZ IN AMERSFOORT

Welkom op de 39e editie van Rabobank Amersfoort Jazz 2017! Gedurende vier dagen in juni kunt u genieten van wereldjazz in Amersfoort. Met een divers aanbod van luisterrijke optredens door topmusici uit binnen- en buitenland. Daaronder een keur aan artiesten uit Spanje en internationale laureaten. Traditiegetrouw op de grote pleinen van Amersfoort, maar ook in de theaters en de historische locaties die de stad rijk is. En als altijd zijn nagenoeg alle concerten gratis toegankelijk.

JAZZ HERITAGE WALKS

Amersfoort heeft een prachtige middeleeuwse binnenstad met grachtensingels, poorten, kloosters, kerken en ‘Muurhuizen’. Amersfoort Jazz verbindt het festival aan de historische binnenstad. Naast muziek op de pleinen zijn dit jaar historische locaties omgetoverd tot podia van wereldjazz. Op zaterdag 10 juni kunt u proeven van Artvark, Three Horns and a Bass, Adedeji, Stormvogel & Leo Janssen en Tango Extremo. Laat u inspireren door het rijke verleden van de stad, gecombineerd met intieme luisterconcerten door topmusici. Elke Jazz Heritage Walk staat onder leiding van een bevlogen stadsgids van het Gilde Amersfoort, die u vertelt over de rijke historie van Amersfoort. Er is keuze uit vier verschillende thematische stadwandelingen. Elk kwartier vertrekt een nieuwe groep van maximaal 20 personen vanaf de Observant aan het Stadhuisplein. Elke Jazz Heritage Walk eindigt met een concertbezoek van 30 minuten. Er is voor alle deelnemers een zitplaats gereserveerd. De kosten van deelname bedragen €5,- per persoon, inclusief een kop koffie op de startlocatie, Stadscafé De Observant. Aanmelden via • www.amersfoortjazz.nl/heritage De Jazz Heritage Walks worden mede mogelijk gemaakt door Gilde Amersfoort.

OBSERVANT

Stadhuisplein 7, 3811 LM Amersfoort | www.observant.nl

1

Dit oorspronkelijke Franciscaner klooster stamt uit de 15de-eeuw en bevatte onder meer een kapel, een kloosterhof, een kloostergang en een moestuin. Na de Reformatie in de 16de eeuw is de kapel gesloopt en kregen de overige gebouwen andere functies. Ooit hebben hier belangrijke gasten gelogeerd, zoals prins Frederik Hendrik in 1640, tsaar Peter de Grote in 1716 en de Deense koningin Karoline Mathilde in 1766. De Observant werd gerestaureerd in 1982.

MANNENZAAL

Westsingel 47, 3811 BB Amersfoort | www.mannenzaal.nl

2

De Mannenzaal (1531) van het St. Pieters en Bloklands Gasthuis is één van de historische parels van Amersfoort en bestaat uit een 14e-eeuwse kapel en een slaapzaal met 22 originele bedstedes, zelfs voor Europa uniek. De zaal geeft een prachtig beeld hoe de ‘gastelingen’ hier hebben gewoond. Anno nu bieden Kapel en Mannenzaal onderdak aan concerten en evenementen.


ST. AEGTENKAPEL

3

‘t Zand 37, 3811 GB Amersfoort | www.flint.nl

De St. Aegtenkapel (1410) was onderdeel van een kloostercomplex dat al vanaf 1399 bestond. De kapel is na een ingrijpende restauratie tussen 1969 en 1972 verdeeld in de oorspronkelijke twee verdiepingen die het in de Middeleeuwen telde. De westzijde was namelijk voorzien van een tussenverdieping, waardoor kloosterlingen en leken gescheiden van elkaar de dienst konden bijwonen. De kapel kent imposante houten gewelven, hoge ramen en fraaie kroonluchters. Een ideale locatie voor een intiem

SEMINARIE

Muurhuizen 102-104, 3811 EL Amersfoort | www.hetseminarie.nl

4

In 1696 werd op deze plek een ‘schuilkerk’ opgericht. Een kerk die vanwege de Reformatie niet als zodanig herkenbaar mocht zijn, vaak ondergebracht in huizen of schuren. In 1725 werd het complex aangekocht voor de bouw het Oudkatholieke Seminarie. De oorspronkelijke schuilkerk werd de kapel van het seminarie, en daar vinden de jazzconcerten plaats.

MARIËNHOF

5

Kleine Haag 2, 3811 HE Amersfoort | www.marienhof.nl

Bij de bouw van de tweede stadsmuur rondom Amersfoort, wordt in 1450 op het terrein van De Mariënhof door de Celzusteren van Sint Ursela een klein klooster en een kapel gebouwd. Het klooster was tussen 1951 en 1988 hoofdlocatie van de Rijksdienst Oudheidkundig Bodemonderzoek. Vanaf 1996 was hier het restaurant van chef-kok Jon Sistermans gevestigd. Het restaurant had een Michelinster. Thans is de Mariënhof een monumentale evenementenlocatie.

LUTHERSE KERK

6

Langestraat 61, 3811 AC Amersfoort | www.luthersekerkamersfoort.nl

Waarschijnlijk in de 13e eeuw is hier de Heilige Geestkapel gesticht en daarmee een van de eerste stenen gebouwen van Amersfoort. Mogelijk ouder dan de Sint Joriskerk op de Hof. Op de toren staat, net zoals veel andere Lutherse kerken, een zwaan, de kerk wordt daarom ook wel ‘De Amersfoortse Zwaan’ genoemd. Het uit 1766 daterende Bätz orgel, waarvan zelfs de oorspronkelijke balgen nog in functie zijn, is het oudste van Amersfoort.

MONDRIAANHUIS

Kortegracht 11, 3811 KG Amersfoort | www.mondriaanhuis.nl

7


LUTHERSE KERK, Langestraat 61 14:00u /15:00u /16:00u *

STORMVOGEL & LEO JANSSEN ‘JAZZ VESPERS’

Stormvogel & Leo Janssen spelen ‘Songs from the Great Indo European Songbook’. Antieke Hymnen, Gregoriaans en Hildegard, verwerkt in modale electro-acoustic impro (Coltrane). Het duo gaat op herhaling in de sacrale ambiance van de Lutherse Kerk aan de Langestraat. Stormvogel speelt ook een analoge synthesizer, terwijl Leo Janssen (tenorist Metropole Orkest) tevens de fluit beroert.

ST. AEGTENKAPEL, ´t Zand 37 14:00u /15:00u /16:00u *

ARTVARK

Het saxofoonkwartet Artvark meandert door muzikale tradities en beweegt zich over het podium volgens een geïmproviseerde choreografie. Met vernieuwende eigen composities, eigenzinnige solisten en avontuurlijke grooves. Rolf Delfos (alt), Bart Wirtz (alt), Mete Erker (tenor) en Peter Broekhuizen (bariton). De leden van Artvark hebben stuk voor stuk succesvolle solocarrières, (Wirtz won een Edison in 2012) en spelen in de top van de Nederlandse jazz.

MANNENZAAL, Westsingel 47 14:00u /15:00u /16:00u *

VAN KEMENADE’S THREE HORNS AND A BASS

De composities van routinier Paul van Kemenade getuigen van veel creativiteit en zijn zonder uitzondering origineel en authentiek. Nu eens meen je een complete swingband te horen, dan weer dringt de blues zich op. Angelo Verploegen (flügelhorn), Louk Boudesteijn (trombone), Paul van Kemenade (altsax), Wiro Mahieu (contrabas).

SEMINARIE, Muurhuizen 102-104 14:00u /15:00u /16:00u *

ADEDEJI ADETAYO

De geboren gitarist Adedeji Adetayo groeide op in Lagos, miljoenenstad in Nigeria. Hij studeerde aan het Prins Claus Conservatorium in Groningen en ontwikkelde een dansbare en meeslepende stijl. Zijn onlangs uitgekomen cd Afreekanism knalde erin, maar nóg meer in zijn element voelt Adetayo zich op het podium. In het Seminarie treedt hij solo op en begeleidt zijn zang op gitaar.

* Elk optreden duurt een half uur. Alle concerten kunnen ook kosteloos bezocht worden zonder deelname aan de Jazz Heritage Walks. Startlocatie voor alle wandelingen: Stadscafé de Observant, Stadhuisplein 7, Amersfoort (op acht minuten lopen van station Amersfoort Centraal en dichtbij parkeergarages).


MARIËNHOF, Kleine Haag 2 14:00u /15:00u /16:00u *

TANGO EXTREMO: CLUB VAUDEVILLE

Ga mee met acteur Joris Lutz naar een nachtclub uit de jaren ‘20-’30 in Parijs en Berlijn, het Interbellum tussen de twee Wereldoorlogen, toen jazz, folklore en klassiek zich vermengden met amusement en variété. Club Vaudeville is een muzikale ode aan de mens die de kracht heeft om zich onder alle omstandigheden te handhaven.

AFSLUITEND CONCERT JAZZ HERITAGE WALKS: MARIËNHOF, Kleine Haag 2 17:00 - 18:45u

GRAZIËLLA HUNSEL RIVERO

Dankzij de televisie beleefde Graziëlla Hunsel Rivero haar doorbraak, al zit er wel ruim twintig jaar tussen haar deelname als ‘Oleta Adams’ aan de Soundmixshow en The Voice of Holland in 2014. Inmiddels staat de Amsterdamse op eigen benen met puntgave interpretaties van jazzstandards, crossovers en het nodige eigen materiaal. Graziëlla droomt, durft en doet.

Soort wandeling Taal Starttijd Concert Locatie Eindtijd Algemeen Nederlands 12:00 Artvark St. Aegtenkapel 14:30 Mondriaan/De Stijl Nederlands 12:00 Stormvogel & Leo Janssen: JazzVespers Lutherse Kerk 14:30 Mondriaan/De Stijl Nederlands 12:15 Van Kemenade’s Three Horns and a Bass Mannenzaal 14:30 Algemeen Nederlands 12:30 Tango Extremo: Club Vaudeville Mariënhof 14:30 Muziek Nederlands 12:45 Artvark St. Aegtenkapel 15:30 Reformatie/religieus Nederlands 13:00 Stormvogel & Leo Janssen: JazzVespers Lutherse Kerk 15:30 Mondriaan/De Stijl Nederlands 13:15 Tango Extremo: Club Vaudeville Mariënhof 15:30 Algemeen Nederlands 13:30 Adedeji Seminarie 15:30 Muziek Nederlands 13:45 Artvark St. Aegtenkapel 16:30 Reformatie/religieus Nederlands 14:00 Van Kemenade’s Three Horns and a Bass Mannenzaal 16:30 Algemeen Engels 14:15 Stormvogel & Leo Janssen: JazzVespers Lutherse Kerk 16:30

BEKIJK AMERSFOORT JAZZ VAN BOVEN ONZE LIEVE VROUWETOREN MONDRIAANHUIS, Korte Gracht 11 17.00u en 19.00u

MONDRIAAN EN JAZZ

In het Mondriaanhuis een muzikale lezing ‘Mondriaan & Jazz’ door de Amersfoortse jazz-auteur Jeroen de Valk. Met Edu Ninck Blok op trompet en bugel, en de Amersfoorters Hans Knapp, gitaar en Jeroen de Valk, bas. Leidraad is de jazz platencollectie die de kunstenaar naliet bij zijn overlijden in 1944.

De Onze Lieve Vrouwetoren op het Lieve Vrouwekerkhof dateert uit de 15e eeuw, is 98 meter hoog en daarmee de op twee na hoogste toren van Nederland. U kunt de toren elk half uur beklimmen op zaterdag en zondag, tussen 13:00 en 17:00u. Een prachtige gelegenheid om Amersfoort Jazz van boven te bekijken! Toegangskaarten via VVV Amersfoort, Breestraat 1 (naast de toren).


3 d

‘t Zan

St. Aegtenkapel

Muur

2

huize

n

4 Groenmarkt

1 Stadhuisplein

gel

in Wests

Hof

6

La

ng

est

raa

t

Lieve Vrouwekerkhof

7 Varkensmarkt

g

srin

d Sta

5

COLOFON tekst Jaap Hengeveld e.a. | ontwerp: STAB Baarn foto’s: PR Amersfoort Jazz, Kees van Kasteren, Peter Putters, Herre Vermeer, Lenny Oosterwijk, Miriam Rijhiner, Richard Stapper, Jaap Hengeveld, STAB, artist managements e.a. DISCLAIMER Aan de informatie in deze brochure kunnen geen rechten worden ontleend en de Stichting Amersfoort Jazz neemt geen verantwoordelijkheid voor de consequenties van het gebruik van de geboden informatie. De Stichting Amersfoort Jazz heeft haar uiterste best gedaan om alle rechten van de fotografen en geportretteerden te achterhalen en toestemming te verkrijgen. Wanneer een rechthebbende desondanks meent dat voor het gebruik van een foto ten onrechte geen toestemming is verkregen, dan verzoeken wij om contact met ons op te nemen via info@amersfoortjazz.nl

Jazz Heritage Walks Rabobank Amersfoort Jazz 2017  

Maak kennis met het rijke verleden van Amersfoort, gecombineerd met intieme luisterconcerten door topmusici! Op zaterdag 10 juni kunt u proe...

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you