Page 1

Dichterbij Altena

Met commercie als muze RenĂŠ van Zijl, nieuwe directievoorzitter Concreet aan de slag met Kanskaart Altena 31 schilderijen voor nieuw kantoorpand Magazine voor leden - najaar 2012 RenĂŠ van Zijl.

3687

Cultureel Ondernemerschap


Beste lezer,

INHOUD

2 RABOBANK ALTENA VOORWOORD

Vanaf september ben ik gestart als directievoorzitter bij Rabobank Altena. Dit is de eerste editie van Dichterbij waarin ik alle lezers van harte welkom heet. Sinds 25 juni is het adviescentrum in Almkerk in gebruik genomen. In oktober wordt het adviescentrum officieel geopend. Eén van de activiteiten is Primeurs in Première. Rabobank Altena biedt 3 ondernemers een podium om hun noviteit te presenteren aan collega ondernemers. Op pagina 14-17 maakt u vast kennis met deze ondernemers.

In deze Dichterbij is bovendien extra aandacht voor cultuur. Zo vertellen kunstenaars Annemarie Klein, Martin Copier en de medewerkers van atelier het Rietveld over hun passie op doek. Jong talent Marieke Rijneveld (21) vertelt over haar passie voor poëzie. Ook leest u in deze Dichterbij over enkele verenigingen die ondernemers hulp bieden zoals het landelijk ondernemersklankbord en de lokale ondernemersorganisaties.

Natuurlijk vindt u in deze Dichterbij weer verschillende, culturele, ledenaanbiedingen. Volg bijvoorbeeld een workshop schilderen bij Annemarie Klein, leen kunst met korting bij Pand24 in Werkendam of geniet van het Octoberfestival met prachtige optredens van o.a. lokale artiesten. Veel leesplezier!

René van Zijl

René van Zijl

3687

Exclusiefvooru!

Kijkvoorspannende,spetterendeen spectaculaireaanbiedingenachterin hetmagazine!Meerinformatievindt uop:www.rabobank.nl/dichterbij.


3 RABOBANK ALTENA CULTUREEL ONDERNEMERSCHAP

INHOUD 04 06 08 12 14 18 19 20 22 25 26 29 30 32 34 36 40

3687

43

Directievoorzitter René van Zijl Nieuws & Weetjes Waarom het werkt als leden de baas zijn Theetuin Binnen & Buiten PiP: Primeurs in Première, podium voor noviteiten SaldoSparen: sparen wat u overhoudt Jong talent Marieke Rijneveld Denk op tijd aan die appel voor de dorst Eerste hulp bij ondernemen Annemarie Klein, kunstenares met passie Levend erfgoed langs de dijk: het Lakenvelder rund Kunstzinnige kanjers! Klompenmaker anno 2012 Praktische financiële tools De kracht van de 4 O’s: Ondernemers, Onderwijs, Overheid en Omgeving Speciaal voor u geselecteerd Zoek de verborgen woorden en win een van de mooie prijzen Contact met de Rabobank: telefoon, e-mail en bezoekadressen


4 RABOBANK ALTENA INTERVIEW

Hardwerkende levensgenieter

‘Mijn motto is: Pluk de dag!’

Hij straalt op hetzelfde moment zowel rust als energie uit en verkiest uitdagingen en diepgang boven middelmatigheid: René van Zijl, opvolger van directievoorzitter Piet Pruijssers, neemt zijn nieuwe taak bij Rabobank Altena enthousiast op. Niet alleen zijn werk, maar het hele leven ziet hij als een grote uitdaging.

3687

WAAR GEBEURT HET? Veertien jaar geleden trad René in dienst bij Rabobank Nederland en vervulde door de jaren heen verschillende managementfuncties. De overstap van Rabobank Nederland naar de lokale bank maakte hij zeven jaar geleden. ‘Ik vroeg mezelf af: Waar gebeurt het nu eigenlijk? En kwam tot de conclusie dat ik bij een lokale bank moest zijn om deze vraag beantwoord te krijgen. Ik ben toen als directeur bedrijfsmanagement

begonnen bij Rabobank Veghel-Erp en ben er later directievoorzitter geworden. Het is een goede beslissing gebleken, want ik voel me bij de lokale bank als een vis in het water.’ René, geboren in Amsterdam, maar intussen ingeburgerd Bosschenaar, ziet in het Land van Heusden en Altena grote uitdagingen. ‘Het werkgebied kent onder andere een rijke culturele historie en heeft grote portefeuilles als het gaat om de zakelijke kant en de scheepvaart. In de eerste plaats wil ik vooral luisteren naar wat de klanten in het gebied me te zeggen hebben. Ook ben ik benieuwd naar wat ze van mij verwachten, zodat ik in kan gaan op wat echt belangrijk is, namelijk: het klantbelang centraal stellen. Ik hou van toegankelijkheid en open communicatie.’ Het lijkt of René het Land van Heusden en Altena bij voorbaat in zijn hart gesloten heeft. Dat hij net buiten de streek woont, biedt eigenlijk louter voordelen. Als liefhebber van het wandelen en rennen van lange afstanden kan hij altijd te voet naar kantoor en mocht dat niet lukken, biedt zijn motor uitkomst. Voor René is het om het even, zolang hij maar geniet van wat hij doet. Carpe diem is de lijfspreuk van deze levensgenieter en harde werker, een dubbelfunctie die een goede leider aangeboren is.

TEKST: LIZZY KOPPE-VAN PELT BEELD: HANS WERTHER

D

‘De reis is belangrijker dan de bestemming,’ citeert René, een gelukkig getrouwde vader van drie kinderen. Na de Koninklijke Militaire Academie is hij afgestudeerd als bedrijfseconoom en register accountant. De reis door Renées leven lijkt zich te kenmerken door grote veranderingen met steeds een ander toekomstperspectief. Echter onder de loep genomen, blijkt elke stap een logisch vervolg te zijn op de voorgaande. ‘Bij alles wat ik doe geldt: ik wil me verdiepen en ervaring opdoen,’ en hierbij schuwt René er niet voor om te allen tijde kritisch naar zichzelf te blijven kijken. ‘De jongste van mijn drie kinderen was vier maanden oud toen ik namens de Koninklijke Luchtmacht uitgezonden werd. Ik verbleef een half jaar in voormalig Joegoslavië en eenmaal thuis ontdekte ik hoeveel ik gemist had in de ontwikkeling van mijn zoon. Het was tijd om een andere koers te kiezen.’


René van Zijl.


6 RABOBANK ALTENA NIEUWS & WEETJES

NIEUWS MEDISCHE HULP

ONTHULLING SOCIAL SOFA’S Ter ere van de opening van het adviescentrum in Almkerk schenkt Rabobank Altena vijf Social Sofa’s aan de lokale gemeenschap. Dit zijn betonnen banken voorzien van een uniek glasmozaïek ontwerp. Drie van de vijf banken worden vrijdag 5 oktober onthuld.

3687

Op drie locaties is hard gewerkt om het ontwerp in glasmozaïek op de banken te bevestigen. Bij Sovak in Sleeuwijk, De Lemmenskamp in Woudrichem en Wijkestein in Wijk en Aalburg, werkten bewoners en begeleiders met veel enthousiasme. Op vrijdag 5 oktober tussen 13.00 en 16.00 uur worden de banken officieel onthuld. Iedereen is van harte welkom hierbij aanwezig te zijn. Meer informatie vindt u eind september op www.rabobank.nl/altena.

Op lastige momenten is het fijn om een extra steuntje in de rug te hebben. Als u bij een arts zit en u ontvangt de diagnose. Als u aan uw medicijnen moet denken of als u vragen hebt over een medische term. Met de Zorg App kunt u zo veel mogelijk halen uit het contact met uw zorgverlener. U kunt deze onder meer gebruiken voor het voorbereiden van vragen, naluisteren van een gesprek of herinneren aan medische afspraken. Daarnaast bevat de app bijsluiters van medicijnen. De Interpolis Zorgassistent is voor iedereen gratis te downloaden, zowel voor Android als iPhone.

STEM MEE ! Van 26 oktober tot 16 november kunt u als lid uw stem laten horen. Dan zijn de verkiezingen voor de kandidaten ledenraad en het Coöperatief Dividend. Door te stemmen laat u ons weten welke kandidaat u een plaats in de ledenraad wilt geven en welke verenigingen en stichtingen volgens u een bijdrage uit ons Coöperatief Dividend verdienen. Vanaf 26 oktober vindt u meer informatie op www.rabobank.nl/altena .

IEDEREEN GAAT OVER OP IBAN Elke rekeninghouder in Nederland krijgt hiermee te maken. Met IBAN kunt u in Nederland en naar/in het buitenland makkelijk geld overboeken en incasseren. Particulieren hoeven hiervoor niets te doen. Zakelijke klanten moeten actief hun betalingsverkeer en financiële bedrijfsvoering aanpassen. Kijk voor meer info op www.rabobank.nl/iban of doe de (zakelijke) Rabo SEPA-Check op www.rabobank.nl/sepacheck.

TEKST EN BEELD: RABOBANK ALTENA

ZorgApp


7 RABOBANK ALTENA NIEUWS & WEETJES

& WEETJES CONCERTAVOND EN KUNSTVEILING VOOR HET LILIANEFONDS

De prachtige schilderijen, die ter veiling aangeboden worden, zijn door het SOVAK ter beschikking gesteld en zorgvuldig geselecteerd. Burgemeester van Werkendam, mevrouw Carla Breuer, veilt deze kunstwerken. Daarnaast geniet u van optredens van het orkest Nooit Gedacht, diverse gastsolisten en is er voldoende gelegenheid om te netwerken. En dit alles onder het genot van een hapje en drankje.

3687

Naast de opbrengst van de kunstveiling schenkt de werkgroep Altena de meeropbrengst van de hapjes en drankjes aan het Liliane Fonds. Zij hopen die avond een mooi bedrag te verzamelen! Bent u nieuwsgierig naar de kunstwerken die geveild worden? Wilt u deze bijzondere avond bijwonen en daarmee de kinderen een warm hart toedragen? U meldt zich aan door een e-mail te sturen naar nel.lijn@planet.nl of te bellen naar mevrouw Nel Janson (06) 51837858. Let op: er zijn een beperkt aantal kaarten beschikbaar.

PRINSJESDAGLEZING 11 OKTOBER Dinsdag 18 september is de Troonrede, de bekendmaking van het regeringsbeleid en het aanbieden van de Miljoenennota 2012. Op 11 oktober gaan wij hier graag, samen met u, verder op in. Dit jaar vindt de Prinsjesdaglezing plaats in het nieuwe adviescentrum van Rabobank Altena in Almkerk. Wat voor consequenties en impact kunnen de beleidsvoornemens van de regering op uw onderneming hebben? Tijdens de Prinsjesdaglezing is dit ĂŠĂŠn van de vragen waar wij met u op in gaan. Samen met u zoomen we verder in op de regeringsplannen en de Miljoenennota 2012. Na de presentaties en discussie is er gelegenheid om met collegaondernemers na te praten en te netwerken. Ondernemers uit het Land van Heusden en Altena nodigen wij samen met de Bedrijvenkring Altena van harte uit om de Prinsjesdaglezing bij te wonen. Deze lezing bijwonen? Houd www.rabobank.nl/altena en www.bka-altena.nl in de gaten. Hierop vindt u binnenkort meer informatie over het exacte programma en hoe u zich aan kunt melden.

TEKST EN BEELD: RABOBANK ALTENA

Lilianefonds werkgroep Altena probeert jaarlijks 150 kinderen met een handicap een nieuwe toekomst te geven. Dit jaar doet de werkgroep dit met een kunstveiling op zaterdagavond 10 november in het nieuwe adviescentrum van Rabobank Altena. De avond is geheel in Zuid-Amerikaans en Latijns thema.


8 RABOBANK COÖPERATIEF BANKIEREN

‘Altijdingesprekblijven’ Solidebankierenvoor klantensamenleving

Coöperatief bankieren doe je niet voor aandeelhouders, maar voor de klanten en de samenleving. Doel? Iedereen die kan en wil laten meedoen aan het economische leven. Slim samenwerken met klanten is daarbij een goed middel. Dichtbij én wereldwijd.

P 3687

Patrick, Jack en Ger Schilder. Vissers uit Volendam, klanten van de Rabobank. Vorig jaar wonnen ze de Herman Wijffels Innovatieprijs, waarmee de Rabobank duurzame oplossingen stimuleert. De drie broers losten een groot probleem op voor de visserij: ongewenste bijvangst. Een innovatie die een belangrijke bijdrage levert aan de verduurzaming van de visserij. TOEGEVOEGDE WAARDE De Rabobank helpt de broers om hun vinding succesvol te maken. Met diensten en producten, met kennis, met contacten, door samen te werken. Kortom: door coöperatief te bankieren. ‘In slim samenwerken met onze klanten ligt ook onze toegevoegde waarde’, vindt Bouke de Vries van Kennis en Economisch Onderzoek Rabobank Nederland. ‘Wij streven naar producten met een hoge kwaliteit en de juiste prijs. Maar echt onderscheid maak je als bank door met de klant in gesprek te gaan over het realiseren van zijn ambities en behoeftes. Dat kan met producten en diensten, maar ook door informatie en studies beschikbaar te stellen of een ondernemer in contact te brengen met de netwerken van de bank.’ Een ander belangrijk onderscheidend element van de Rabobank vindt De Vries het langetermijndenken. ‘Wij staan met een groot aantal banken heel dicht bij onze klanten, investeren actief in persoonlijke relaties en luisteren

goed naar wat er speelt. Daarom ook blijft de Rabobank achter klanten staan als het slecht gaat, zo lang als dat verantwoord is voor de klant en de bank. Bijvoorbeeld bij de EHEC-crisis, waar we bedrijven gelegenheid gaven om de gure tijden te overleven.’ LEDEN ZIJN EIGENAAR Samen bereik je meer dan alleen, zo luidt het coöperatieve motto van de Rabobank. ‘Het is de reden van ons bestaan en tegelijk onze visie op de toekomst’, aldus Dirk Duijzer, directeur Coöperatie en Duurzaamheid bij Rabobank Nederland. ‘We verbinden ons met de klant, maar ook met de samenleving waarvan we deel uitmaken, met de toekomst en met de aarde waarop we leven.’ De leden van de Rabobank spelen in die verbinding een cruciale rol, zegt hij. ‘Door de leden staan we dicht bij onze klanten en dicht bij de samenleving. Wij focussen op de reële economie. Dat heeft ons tot een van de veiligste en meest solide banken ter wereld gemaakt. Onze leden zorgen ervoor dat we geen gekke dingen doen. Zij hebben een belang in het bedrijf, zijn de eigenaren, dus op het moment dat je iets fout doet, krijg je dat direct terug op je bord. Anderzijds geldt ook dat als je het goed doet, je het vertrouwen beter vasthoudt.’


3687


10 RABOBANK COÖPERATIEF BANKIEREN

3687

‘WELKETALENTENENIDEALEN HEBBENMENSENINDEREGIO?' GEEN WONDERMIDDEL Coöperatieve banken hebben zich goed staande weten te houden tijdens de kredietcrisis. Daardoor, en door het feit dat de Verenigde Naties 2012 uitgeroepen hebben tot het Jaar van de Coöperatie, heeft de ondernemingsvorm veel aandacht gekregen. En zijn er veel nieuwe coöperaties opgericht. ‘Het model werkt goed in barre tijden’, zegt De Vries. ‘Je hebt een gezamenlijk belang, namelijk zorgen dat het weer beter gaat. Door samen te werken, kun je problemen te lijf gaan die je alleen niet aan kunt. Maar de coöperatie is geen wondermiddel.’ Duijzer onderschrijft dat. ‘De coöperatie is geen softe organisatievorm, het is een stevig model. Als coöperatieve bank kunnen wij alleen iets voor mensen betekenen die zelf in beweging komen, die zelf initiatieven nemen. Voor hen kunnen wij partner zijn, de klant vooruit helpen en de samenleving duurzaam verbeteren.’ Duijzer verwijst naar Friedrich Wilhelm Raiffeisen, een kleine 150 jaar geleden de grondlegger van de coöperatie. ‘Hij stimuleerde mensen om zelfbewust te gaan ondernemen, het ging hem om het bevorderen van zelfhulp. Zijn motto was: wie niet werken wil, zal ook niet eten.

betrokken is bij de aanpak van de wereldwijde voedselproblematiek. ‘We zijn internationaal de toonaangevende bank op het gebied van food en agri. We hebben ongelooflijk veel kennis en expertise in huis, die we graag willen delen.’ Bij de aanpak om de problemen op te lossen, speelt de coöperatieve organisatievorm een belangrijke rol. ‘Aan de onderkant van de voedselketen helpen we boeren in ontwikkelingslanden om een beter bestaan op te bouwen. Door zich in coöperaties te organiseren, staan ze sterker. Wij helpen de coöperaties met micro- en handelsfinancieringen, kennis en technische assistentie. Door betere technologieën te gebruiken, kunnen ze duurzamer produceren en krijgen ze een betere toegang tot de markt. Het is ons doel als coöperatieve bank iedereen te laten participeren in het economische leven. En om maatschappelijke infrastructuur te creëren om dat mogelijk te maken. Aan de andere kant van de keten werkt de Rabobank daarom ook nauw samen met grote multinationals, aldus Duijzer. ‘Zij hebben er belang bij om hun producten efficiënter en kwalitatief beter te produceren en hebben enorm veel kennis die ze kunnen overdragen. Het gaat om de hele keten.’

DICHTBIJ EN VER WEG Hoe bankier je nu coöperatief in de praktijk? Voor de Rabobank bestaat dat soms uit zaken dicht bij huis, zoals de broers Schilder in Volendam. Maar net zo goed internationaal, op VN-niveau. In het kader van het Jaar van de Coöperatie zit Bouke de Vries namens de Rabobank in een adviescommissie met coöperaties uit de hele wereld. ‘Wij bekijken hoe een coöperatie als ondernemingsvorm problemen kan helpen oplossen. Een daarvan is de voedselzekerheid: de wereldbevolking groeit naar negen miljard mensen in 2050. Omdat mensen ook nog eens meer gaan eten door de wereldwijde toename van de welvaart, is er in 2050 ongeveer zeventig procent meer voedsel nodig. Om dat te produceren, is een efficiënter en vooral duurzamer voedselsysteem nodig.’ Volgens Duijzer is het logisch dat de Rabobank nauw

WAT IS UW IDEE OVER COÖPERATIEF BANKIEREN? In het kader van het VN Jaar van de Coöperatie heeft de Rabobank de speciale site www.rabobank.com/ forum geopend. Hier verzamelen we ideeën over coöperatief bankieren en over de rol van de Rabobank in de verduurzaming van de voedselketens. Hebt u daar een goed idee over? Ga naar de site en laat het ons weten. ‘Coöperatief bankieren gaat niet over geld, maar over het mobiliseren van talenten.’ ‘Samen ondernemen

COÖPERATIEF BANKIEREN. DAT IS HET IDEE.


11 RABOBANK COÖPERATIEF BANKIEREN

ONDERZOEKENDE HOUDING NODIG Bovenstaande zijn fragmenten uit enkele reacties van medewerkers, klanten en andere geïnteresseerden die hun mening over coöperatief bankieren en de rol van de Rabobank in de verduurzaming van de voedselketens op www.rabobank.com/forum hebben achtergelaten. Inmiddels staan er tientallen reacties op de site. Statements, ervaringen, betogen, pleidooien. Zo houdt een medewerker een pleidooi voor coöperatief bankieren met een onderzoekende houding. ‘We denken soms te snel dat het wel goed zit en vergeten daardoor onszelf, de organisatie en de klant vragen te stellen. Betrokkenheid is essentieel, omdat dit het klantbelang kan versterken. Coöperatief bankieren is niet de klant afvinken door een standaardlijstje met gesloten vragen, maar ook open vragen stellen die verder gaan dan alleen een financiering. Coöperatief bankieren kan daarom niet zonder betrokken, autonoom denkende en vragende bankiers.’ Een andere mooie bijdrage komt van een klant van de bank. ‘Regelmatig ontmoet ik mensen die hun nek uitsteken met mooie projecten die een bijdrage leveren aan de samenleving. Als ze daarover praten, word je al gauw meegenomen in hun enthousiasme. Helaas wordt dit enthousiasme in de bestaande structuren lang niet altijd ondersteund. (..) Ik vind het tijd voor een

structurele aanpak. Instituten zouden de handen ineen moeten slaan door met elkaar te definiëren wat lokaal nodig is. Welke uitdagingen zijn er en welke talenten en idealen leven er bij mensen in de regio? Voor de Rabobank ligt hier een schone taak. De pareltjes van nieuwe initiatieven komen vroeg of laat langs om een financiering te regelen. Wat doe je dan? Bekijk je het initiatief vanuit een (financiële) koker of heb je oog voor de potentie?’ WIJ VOOR ELKAAR Een inspirerende visie geeft ook Louise Fresco, lid van de raad van commissarissen van Rabobank Nederland. Zij schrijft onder meer: ‘Juist omdat coöperaties de nadruk leggen op onderlinge afhankelijkheid en solidariteit, zijn ze actueler dan ooit voor het denken over een nieuw economisch bestel. Na de desillusie van het ‘graaikapitalisme’ en het ‘ieder voor zich’, wordt het nieuwe motto ‘wij voor elkaar’. Samen staan we sterk, voor publieke en private belangen. Dit past wonderwel in het hele politieke spectrum. De stevige zelfredzaamheid zou de rechtse partijen moeten aanspreken, de warme solidariteit de linkse. Daar zou toch iets moois uit te brouwen zijn voor Nederland.’ Kom naar www.rabobank.com/forum voor inspiratie en laat uw eigen ideeën over coöperatief bankieren achter!

TEKST: MARC VAN DE VEN BEELD: EDWIN WALVISCH

3687

voor een duurzame wereld. Ik zie dat als de essentie van de Rabobank.’ En: ‘Voor mij is coöperatief bankieren het verwezenlijken van dromen van klanten; waarbij transparantie, gelijkwaardigheid, verbinding en diversiteit centraal staan. Hierdoor handel je namelijk vanuit vertrouwen, dit geeft vrijheid en vrijheid geeft wederzijdse verantwoordelijkheid.’


12 RABOBANK ALTENA ONDERNEMER

‘Elke dag een nieuw verhaal’

De sfeer draagt bij tot het slagen van een uitje Theetuin Binnen & Buiten verwerft geleidelijk bekendheid. Vorig jaar startte Karin Kamstra (50) haar onderneming naast haar boerderij aan het Kerkeinde in Sleeuwijk. ‘We zitten nog in het opstartproces van wat werkt en wat niet werkt. Een kwestie van goed opletten en bijstellen waar nodig.’

3687

EEN SLIMME MIX Theetuin Binnen & Buiten is onder andere geschikt voor zakelijke bijeenkomsten, fietsers en wandelaars die even uit willen rusten, een high-tea met vrienden of het volgen van een workshop. Zoals de naam al zegt, kan zowel binnen als buiten genoten worden van de prachtige ambiance. ‘We hebben goede vakmensen getroffen die onze plannen uitvoerden en mede daardoor is de inrichting van het theehuis en de tuin een succes geworden,’ zegt Karin. ‘We vormden een goed team met elkaar en dat maakte de periode van voor-

bereidingen erg leuk. Het is fijn dat het theehuis en de tuin uiteindelijk een omgeving vormen waar ik, maar vooral mijn gasten zich prettig voelen.’ ‘Een eigen zaak beginnen is uiteindelijk een hele stap. Ik wil dat alles voor mijn gasten in orde is. Dit waarmaken voelt soms als een grote verantwoordelijkheid. Echter, als ondernemer ben je vrij in het maken van keuzes en de keuzes die ik maak zijn ook echt mijn keuzes. Ik had nooit gedacht dat een eigen onderneming zo leuk kon zijn. Iedere bezoeker die hier komt, heeft een eigen verhaal en eigen wensen en ik leer daar enorm van.’ ONDERSCHEIDEND Als zelfstandig bedrijf weet Theetuin Binnen & Buiten zich te onderscheiden door onder andere trots te zijn op de streek en dit uit te stralen naar haar bezoekers. ‘Ik maak gebruik van streekproducten en probeer mijn enthousiasme voor deze prachtige streek aan mijn gasten over te brengen. Persoonlijke aandacht geven vind ik ook erg belangrijk. Passanten hebben altijd een verhaal en vinden het vaak leuk hun bevindingen te delen. Sommigen komen er zelfs voor terug en dat is toch het mooiste compliment.’ www.theetuinbinnenenbuiten.nl

TEKST: LIZZY KOPPE-VAN PELT BEELD: HANS WERTHER

E

Een onderneming starten in tijden van crisis is geen eenvoudige opgave. ‘Je moet keuzes maken en dat is niet altijd even makkelijk,’ stelt Karin. ‘Het kost veel voorbereidingstijd om een onderneming op te zetten. Toen mijn man Pim en ik op het idee kwamen om een theetuin te beginnen, hebben we veel theetuinen bezocht. Zo deden we ideeën op en werd het ons duidelijk welke sfeer we met ónze theetuin wilden uitstralen en wat wij onze gasten wilden bieden. Door veel tijd in de voorbereiding te steken, hebben we duidelijke keuzes kunnen maken. Daar komt bij dat ik in het verleden voor mijn werk regelmatig zakelijke bijeenkomsten organiseerde op locaties door heel Nederland. Daar heb ik veel van geleerd en heb daar nu ook profijt van.’


Karin Kamstra.


14 RABOBANK ALTENA SAMEN OP DE BANK

Samen op de bank

Primeurs in Première Podium voor noviteiten We hebben een primeur: ons nieuwe adviescentrum. Een plek waar klanten toegang hebben tot alles wat zij van hun bank verwachten en waar medewerkers flexibel kunnen werken. Vanaf nu komen we samen op de bank.

3687

ONTMOETINGSPLAATS VOOR ONDERNEMERS Ook voor ondernemers is het nieuwe adviescentrum een ideale plek om elkaar te ontmoeten. Om dat te stimuleren, hebben we een nieuw concept bedacht: Primeurs in Première, afgekort PiP. Met PiP bieden we ondernemers een podium om hun innovatieve diensten of producten te presenteren aan verschillende doelgroepen. Een zakelijke bijeenkomst waarin inspiratie, innovatie en motivatie centraal staan. Tijdens de avond gaan boeiende sprekers de interactie aan met het publiek

terwijl ze hun noviteiten presenteren. Netwerken in een gemoedelijke sfeer is een vast onderdeel. Op 4 oktober is de primeur van Primeurs in Première en staat het thema ‘Samen op de bank’ centraal. Rabobank Altena presenteert haar primeur: het nieuwe adviescentrum in Almerk. De andere ondernemers die tijdens deze avond hun primeurs presenteren, zijn geselecteerd aan de hand van de kernwaarden van Rabobank Altena: toonaangevend, dichtbij en betrokken. In woord en beeld tonen zij hun innovatie, daarbij ondersteund door een presentator en een video. EEN TIPJE VAN DE SLUIER Drie gedreven ondernemers komen naar Almkerk over hun nieuwe vindingen die zeer uiteenlopend van aard zijn. Teo van Maastricht presenteert Undare Propulsion, Ruben Verzijl komt met Cherry-T en Christoffel Wielders vertelt over Splashtours. Op de volgende pagina’s stellen zij zichzelf en hun noviteit kort voor.

TEKST: ESTHER NAGTEGAAL– ESTHER SCHRIFT BEELD: RIJK IN BEELD

S

‘Samen op de bank’ is ook ons motto. Het geeft heel goed weer waar we met het nieuwe adviescentrum naartoe willen. Als blijvende herinnering aan de opening van het pand zijn er een aantal Social Sofa’s in de maak die binnenkort een vast plekje krijgen in het Land van Heusden en Altena. Eén ervan is het winnende ontwerp ‘Knabbel en Babbel’ van Zorgcentrum De Notenhoff uit Andel. De Social Sofa’s sluiten aan bij de filosofie van de Rabobank. Deze weer- en vandalismebestendige banken zijn er voor en door mensen en vormen ontmoetingsplekken waar mensen samen kunnen komen en een praatje kunnen maken. De banken maken tastbaar wat dichtbij en betrokken inhouden. En iedere bank is toonaangevend door het unieke ontwerp.


15 RABOBANK ALTENA DOSSIER

Teo van Maastricht van Undare Propulsion

Winst voor binnenscheepvaart

3687

Teo van Maastricht wist als kind al dat hij graag in de elektrotechniek wilde werken. Hij volgde een opleiding in die richting en kwam in 1979 in dienst bij een elektrotechnisch bedrijf. In 1987 ontmoette hij Dirk Versluis, een schipper met visie, maar zonder verstand van elektrotechniek. Een vruchtbare samenwerking was geboren en Teo’s link met de scheepvaart was gelegd. HET BEDRIJF Van Maastrichts werkmaatschappij Werkina Werkendam BV is het resultaat. Het bedrijf richt zich met name op de binnenvaart, maar ook een deel kustvaart en baggerij. Het ontwerpt, levert, installeert en onderhoudt elektrische installaties aan boord van allerhande soorten schepen. Voor de aandrijving zijn

schepen nu nog aangewezen op diesel, terwijl de roep om ‘groenere’ manieren steeds groter wordt. Nieuwe technische ontwikkelingen stelden Van Maastricht in staat om een elektrische voortstuwing te ontwikkelen die net zo veel vermogen oplevert als de traditionele voortstuwing. DE PRIMEUR In nauwe samenwerking met scheepsbouwer VEKA ontwikkelde Teo van Maastricht Undare Propulsion, een innovatie voor de binnenscheepvaart die naast een flinke kostenbesparing ook milieuwinst oplevert. Bovendien kan een schip dankzij deze vinding meer vracht vervoeren. Rabobankadviseur Kees Hobo speelde een adviserende rol voor Undare Propulsion.


16 RABOBANK ALTENA DOSSIER

Ruben Verzijl van Cherry-T

Voor het goede doel

3687

Ruben Verzijl studeerde bedrijfseconomie aan de Erasmus Universiteit Rotterdam en werkte daarna voor een adviesbureau. Vier jaar later startte hij zijn eigen adviesbureau op het gebied van supply chain management. Het bedrijf was zeer succesvol, maar Ruben, bij wie het pionieren in het bloed zit, zocht na tien jaar toch naar iets nieuws. Iets waarbij hij meer maatschappelijke betrokkenheid kon tonen. HET BEDRIJF In zijn zoektocht stuitte Verzijl op een opdracht voor een goededoelenorganisatie die worstelde met de inrichting van haar besturing en processen. Het was een eyeopener voor hem. Hij deed een marktonderzoek en kwam tot de conclusie dat er bij zulk soort organisaties

nog heel wat te verbeteren was, met name op het gebied van procesoptimalisatie in combinatie met automatisering. Samen met compagnon Jan Kees Hage startte hij Cherry-T. Het bedrijf is implementatiepartner van Microsoft. DE PRIMEUR Cherry-T ontwikkelde speciaal voor non-profitorganisaties Cherry-T Suite, een softwareoplossing die goede doelen in staat stelt om hun middelen effectiever aan te wenden en daardoor hun maatschappelijke betekenis te vergroten. Rabobankadviseurs Hans Sprenkels en Peter van Schaik zetten zich in voor de advisering van Cherry-T en voor een financiering op maat.


17 RABOBANK ALTENA DOSSIER

Christoffel Wielders van Splashtours

Een unieke stadstour

3687

Christoffel Wielders’ carrière begon als pannenkoekenbakker. Hij studeerde Management, Economie en Recht – later Rechten – en zocht een bijbaantje. Dat vond hij bij de Pannenkoekenboot van Ed Tonissen. Later vroeg Tonissen hem om zich meer op managementniveau in te zetten voor het varend pannenkoekenrestaurant. Het bleek de kiem voor een vruchtbare samenwerking. HET BEDRIJF Via Tonissen kwam Wielders ook in contact met Dirk Jan de Jong, telg uit een familiebedrijf voor scheepsservice, die de technische kant op zich zou nemen. De amfibievoertuigen bij een herdenking van een offensief uit de Tweede Wereldoorlog zorgden voor het idee voor wat later Splashtours zou worden.

Samen werkten de drie compagnons jarenlang aan hun eigen versie van wat ze daar zagen: de eerste varende bus ter wereld. DE PRIMEUR In Rotterdam, de stad die leeft met water, is Splashtours als toeristische attractie een doorslaand succes. Maar dat niet alleen; de aanvragen voor de voertuigen komen uit heel de wereld. Voor het financiële gedeelte kwamen de drie ondernemers in contact met Marco Terpstra van Rabobank Altena. Het unieke voertuig bleek een registergoed en heeft sindsdien nog een primeur: het is de eerste bus waar een hypotheek op rust.


18 RABOBANK PRODUCT

RaboSaldoSparen

Sparenwatuoverhoudt

Houdt u de ene maand meer over dan de andere? En vindt u het belangrijk om wĂĄt u overhoudt te sparen? Met Rabo SaldoSparen gaat het automatisch! Door te sparen, investeert u in uw toekomst. Maar de ene maand lukt het beter om een bedrag opzij te zetten dan de andere. Met Rabo SaldoSparen spaart u automatisch, maar er blijft geld over op uw betaalrekening. Het bedrag dat u aan het einde van een periode overhoudt, bijvoorbeeld vlak voor uw salaris weer wordt gestort, kan automatisch worden overgeboekt naar uw spaarrekening. Maar nooit meer dan u hebt opgegeven. Zo wordt wat u kĂşnt sparen ook gespaard.

DIRECT REGELEN SaldoSparen kunt u aanvragen via uw eigen bank of via de website. U kunt het sparen wijzigen of stopzetten via uw eigen bankkantoor. En wilt u het gespaarde bedrag toch gebruiken? Dan boekt u het terug naar uw betaalrekening. www.rabobank.nl/saldosparen.

TEKST: INEKE WESTGEEST BEELD: RABOBANK

3687

BEPAAL GRENZEN U bepaalt zelf een minimumbedrag dat u op uw betaalrekening wilt houden en een maximaal bedrag om te sparen. De Rabobank bekijkt iedere maand op een afgesproken datum of elke vier weken wat het saldo op dat moment is op uw betaalrekening. Is dat meer dan het afgesproken minimumbedrag, dan boekt de bank dat geld over.


19 RABOBANK ALTENA PORTRET

Tussen stad en land ‘Ik beschrijf mijn gevoel via gebakken eieren’ Ze vertrok vanuit een klein dorp naar de grote stad en verbaasde zich over een wereld die zich ontvouwde en chaos bracht, die zich ontvouwde en mogelijkheden bracht, die zich ontvouwde en haar muze bleek te zijn… Het zou zomaar op de achterflap van een roman kunnen staan. Het leven van Marieke Rijneveld (21) is als een boek dat nog gelezen moet worden. De veelzijdige schrijfster van Nieuwendijkse komaf zit vol ideeën die eerst tot volle wasdom kwamen toen ze ontdekte dat de stijl van haar vroegste pennenvruchten haar bitter op de tong lag. ‘Ik dacht dat poëzie hoorde te klinken als: wuivend riet schurkt langs donkere wolken, maar dit soort taal past totaal niet bij me. Pas toen ik mijn eigen stijl ontdekte, heb ik me volop op het schrijven van poëzie en proza gestort.’

Hoe Marieke zich als schrijfster ontwikkelen zal, wordt wellicht over een paar hoofdstukken in ons fictieve boek duidelijk. ‘Over tien jaar schrijf ik vast en zeker nog altijd,’ weet Marieke. Zij voelt zich onder andere aangespoord door het winnen van de El Hizjra Literatuurprijs 2011 met haar verhaal ‘De hond en de brokken’. Intussen scherpt Marieke zowel haar pen als haar geest en schrijft ze een roman van formaat die ze omschrijft als poëtisch en deels autobiografisch. Het thema laat zich raden: een jonge vrouw verhuist van het platteland naar de stad… die zich ontvouwt en ontvouwt en ontvouwt… en in alle opzichten een muze blijkt te zijn… [wordt vervolgd…] www.mariekerijneveld.nl

TEKST: LIZZY KOPPE-VAN PELT BEELD: HANS WERTHER

3687

KLEINKUNST Schrijven behoort Marieke toe als een eerste levensbehoefte. Het spuien van de beleving van alle dag manifesteert zich in diverse vormen. Poëzie, proza, romans, liedjes, toneel, kleinkunst… alles staat op het repertoire. ‘Ik beschrijf mijn gevoelens via gebakken eieren. Dat wil zeggen: ik schrijf beeldend en van een geintje tussendoor houd ik ook. Middenin een serieus gedicht schrijf ik: ps. ik heb ook nog een nieuwe goudvis. Hierdoor gaan de gedichten, waarvan ik liedjes maak en ze daarom gedichtliedjes noem, een meer theatrale kant – de kant van kleinkunst – op.’ Deze zomer wordt de eerste cd met gedichtliedjes opgenomen met muzikale ondersteuning van Chris Poldervaart. Chris is Mariekes vaste bassist tijdens optredens op open podia in theaters en cafés. Zo traden ze al op bij 3VOOR12/Utrecht radio, Theater Pepijn in Den Haag en het Festival Ruigoord in Amsterdam.


20 RABOBANK PENSIOEN

10tipsvooruwinkomen Denkenaanlater: pluktustraksdieappel?

Nadenken over uw inkomen na pensionering? Daar kunt u niet vroeg genoeg mee beginnen. Met tijdige maatregelen houdt u zelf de regie. Voor u een afspraak maakt voor een persoonlijk gesprek, alvast tien tips om over na te denken.

T

TIP 1: STA ER ÉÉN KEER PER JAAR EVEN BIJ STIL Voorkom dat u later moet zeggen: ik had geen tijd om het te regelen. Kies een vast moment, bijvoorbeeld de week waarin u jarig bent, om even stil te staan bij uw inkomen later. Bedenk dat u daarvoor steeds meer zelf in actie moet komen. De AOW en de werknemerspensioenen komen steeds meer onder druk te staan.

3687

TIP 2: VRAAG ADVIES OVER DE MOGELIJKHEDEN Er kan meer dan u misschien denkt. Voor het inkomen voor later zorgen, is meer dan alleen een lijfrente afsluiten. Behalve fiscale zijn er ook niet-fiscale mogelijkheden. En hebt u al overwogen om uw woningschuld geheel of gedeeltelijk af te lossen? Hoe minder lasten u later hebt, hoe meer u dan van uw inkomen overhoudt. Onbekendheid met de mogelijkheden en onzekerheid over de economie bemoeilijken het om keuzes te maken. TIP 3: LEVENSSTIJL NA UW PENSIONERING Wilt u op uw 65ste, 66ste, 67ste of nog later stoppen met werken? Hebt u de mogelijkheid van deeltijdpensioen overwogen? Hoe wilt u wonen? Welke activiteiten wilt u ondernemen en welke uitgaven hangen daarmee samen? Het kan lastig zijn om dit in te schatten. Voorbeeldberekeningen kunnen u op weg helpen.

TIP 4: BEGIN OP TIJD MET REGELEN Hoe later u daarmee start, hoe moeilijker het is om voor een goed inkomen voor later te zorgen. Begin daarom zo snel mogelijk met opbouwen, bijvoorbeeld door te sparen of te beleggen. En door uw woningschuld geheel of gedeeltelijk af te lossen, is de overwaarde van uw woning na uw pensionering mogelijk een appeltje voor de dorst. Ook kunt u ervoor kiezen genoegen te nemen met een iets minder riante oudedagsvoorziening. TIP 5: BRENG LIJN AAN IN UW PENSIOENOPBOUW Veertig jaar voor dezelfde baas werken, is tegenwoordig een uitzondering. Het wordt juist aantrekkelijk gevonden om regelmatig te switchen. Ook carrièreonderbrekingen komen vaak voor. Misschien hebt u een sabbatical genomen of een tijdje als zelfstandige gewerkt. Dergelijke stappen kunnen gevolgen voor uw pensioenopbouw hebben. Het is verstandig de waarde van uw pensioenaanspraken op een rijtje te laten zetten. TIP 6: DENK AAN DE GEVOLGEN VAN EEN SCHEIDING Bij een scheiding verdeelt u de gemeenschappelijke bezittingen. Dit geldt ook voor de oudedagsvoorziening die u hebt opgebouwd (tenzij dit bijvoorbeeld door huwelijkse voorwaarden is uitgesloten). De verdeling van oudedagsvoorzieningen is aan strikte regels gebon-


Voor ondernemers:

3687

TIP 7: VERZEKER UW INKOMENSRISICO'S Om een inkomen voor later op te bouwen, hebt u inkomen nodig, ook als u arbeidsongeschikt bent. Bedenk ook wat er gebeurt als het inkomen van uw partner wegvalt. Kunt u dan zelf nog voor een goede oudedagsvoorziening zorgen? Dit kan een reden zijn om bijvoorbeeld het overlijdensrisico te verzekeren. TIP 8: DENK AAN UW FISCALE OUDEDAGSRESERVE Ondernemers met een eenmanszaak of een vennootschap onder firma kunnen met de fiscale oudedagsreserve (FOR) binnen het eigen bedrijf voor de oudedagsvoorziening sparen. Als u daarvoor kiest, is het verstandig ook daadwerkelijk een bedrag te reserveren. Anders is er op het moment dat de FOR vrijvalt, geen geld om de lijfrente aan te kopen. De FOR kan dan niet voor inkomensaanvulling worden gebruikt.

TIP 9: KEN DE VERKOOPWAARDE VAN UW BEDRIJF Het is van belang de verkoopwaarde van uw bedrijf realistisch in te schatten. Stel die verkoopwaarde ook regelmatig bij. Zo voorkomt u teleurstellingen op het moment van bedrijfsoverdracht. Bedenk ook dat een soepele bedrijfsoverdracht lang niet altijd vanzelfsprekend is. Soms is een bedrijf niet verkoopbaar of voor een veel lagere prijs dan gedacht. TIP 10: STOP NIET ALLES IN UW BEDRIJF Het is belangrijk dat u als ondernemer, zodra het kan, iets opzijzet voor uw inkomen voor later. In de praktijk reserveren ondernemers wel, maar laten ze het geld in de onderneming zitten. Dit kan een gevaarlijke strategie zijn. Als het met het bedrijf verkeerd gaat, is mogelijk ook het inkomen voor later weg. Het is aan te raden om een persoonlijk advies in te winnen over inkomensvoorzieningen die zowel zakelijk als privĂŠ passen.

TEKST: PETER VAN STEEN BEELD: IRIS LOONEN/HOLLANDSE HOOGTE

den en kan zorgen voor een hiaat in de pensioenopbouw. Uw bank kan u hier persoonlijk over adviseren.


22 RABOBANK ALTENA ONDERNEMERSKLANKBORD

Een ervaren kijk op zaken Advies voor vraagstukken van elke ondernemer Wie een eigen bedrijf runt, moet van veel markten thuis zijn. Door plaatselijk en regionaal te netwerken en kennisbijeenkomsten te bezoeken verrijkt de ondernemer zich. Voor een ervaren kijk op zaken en concrete adviezen klop je als ondernemer aan bij het Landelijke Ondernemersklankbord dat grossiert in ervaring en relevante kennis.

3687

ACTIEF IN HEEL NEDERLAND Het Ondernemersklankbord is één van de grootste nonprofitorganisaties met vrijwillige adviseurs. De Rabobank behoort tot de hoofdsponsors van deze organisatie die al meer dan dertig jaar actief is in heel Nederland. Ruim driehonderd regio-adviseurs helpen ondernemers in meer dan drieduizend klankbordtrajecten per jaar met één belangrijk doel voor ogen: de start en overlevingskansen van bedrijven helpen vergroten.

Elke ondernemer kan eenvoudig met zijn of haar vraag bij het Ondernemersklankbord terecht via de website www.ondernemersklankbord.nl waarna een koppeling volgt met een adviseur. Ervaren adviseurs stellen zich na hun actieve loopbaan beschikbaar en door hun opgedane ervaringen zijn ze van onschatbare waarde voor ondernemend Nederland. Samen wordt de weg gezocht naar het nemen van de gewenste besluiten of oplossing. Door de ervaring en de kennis van de adviseur komt men snel tot de kern. Als er meer specialisme nodig is, wordt er geput uit een uitgebreid netwerk binnen het Ondernemersklankbord. Elke adviseur weet wat ondernemerschap inhoudt. EERSTE HULP Het zijn niet alleen beginnend ondernemers die graag advies inwinnen bij iemand met ervaring en expertise. Ook bij het aanboren van nieuwe markten, investeringen en overname of fusie kan de deskundige hulp van een adviseur uitkomst bieden. Stel dat het even niet lekker loopt en er dreigt een faillissement. Vaak kan een adviseur het noodlot afwenden, zodat uw bedrijf weer toekomst heeft. Lukt dit niet dan kan er samen gekeken worden naar hoe de schade zo beperkt mogelijk gehouden kan worden. Ook bij bedrijfsoverdracht of -beëindiging geeft de adviseur neutraal advies.

TEKST: LIZZY KOPPE-VAN PELT BEELD: HANS WERTHER

V

Vanuit diverse disciplines hebben ondernemers in het Land van Heusden en Altena zich verenigd. Bijvoorbeeld in een netwerk voor de binnenvaart of een winkeliersvereniging. Deze verenigingen en netwerken behartigen de belangen van de aangesloten ondernemers. Zij kunnen hier met hun vragen terecht. Toch komt het voor dat via de gangbare paden geen uitweg gevonden wordt. Dan is er het Ondernemersklankbord, een landelijk netwerk van oud-ondernemers met ervaring in alle branches. Het Ondernemersklankbord is er voor ZZP’ers, het MKB en grotere organisaties en het zet zich in voor alle sectoren, waaronder detailhandel, bouw, horeca, industrie en retail. Zowel in de zakelijke dienstverlening als in de land- en tuinbouw, de zorgsector en maatschappelijke en culturele instellingen.


23 RABOBANK ALTENA ONDERNEMERSKLANKBORD

3687

CONTACT ONDERNEMERSKLANKBORD Meer informatie over het Ondernemersklankbord, het aanmelden van vraagstukken of het aanmelden als adviseur binnen het klankbord kunt u vinden op www.ondernemersklankbord.nl.

In het Land van Heusden en Altena zijn naast verenigde (horeca)ondernemers, winkeliers en middenstanders onder andere de volgende ondernemersorganisaties actief: Bedrijven Kring Altena – BKA e-mail: info@bka-altena.nl internet: www.bka-altena.nl Vrouwennetwerk Altena voor professionele vrouwen e-mail: vrouwennetwerkaltena@gmail.com ZLTO, afdeling Altena/Biesbosch e-mail: zltoaltenabiesbosch@zlto.nl internet: www.zltoaltenabiesbosch.nl Samenwerkingsverband Ondernemers Vereniging Altena – SOVA e-mail: info@sova-altena.nl Scheepsgroep Werkendam e-mail: info@scheepsgroep.nl internet: www.scheepsgroep.nl Open Coffee Altena e-mail: coffeealtena@aalburg.net internet: www.ondernemendaltena.nl Enkele van deze ondernemersverenigingen zijn ook als groep actief op LinkedIn. Voel u vrij om uzelf bij deze groepen aan te melden.

TEKST: LIZZY KOPPE-VAN PELT BEELD: RABOBANK

LOKALE VERENIGINGEN Wie zich verenigt om een gezamenlijk belang te dienen staat sterk. Het Land van Heusden en Altena telt tal van verenigingen die de belangen van ondernemers behartigen. Ondernemers die met vragen of kwesties worstelen, kunnen vaak in hun ondernemersorganisatie aankloppen voor advies. Wel moet er rekening mee gehouden worden dat lokale en regionale verenigingen veelal een collectief doel nastreven en waar het Ondernemersklankbord zich onderscheidt door een brede achterban, blijft dit bij streekgebonden verenigingen in verhouding beperkt. Toch is de behoefte aan ondernemersorganisaties, waar men collega’s uit de eigen streek ontmoet, groot. Naast verenigingen binnen één sector zijn er steeds meer netwerkorganisaties te vinden waarin meerdere sectoren vanuit het bedrijfsleven vertegenwoordigd zijn. Een platform om op terug te kunnen vallen en waar plaats is om het persoonlijke netwerk uit te breiden wordt door veel ondernemers als zeer prettig ervaren.


24 RABOBANK ALTENA ONDERNEMERSKLANKBORD

ERVARINGEN UITWISSELEN EN WIJZER WORDEN

3687

DE ZAAK OP SCHERP Deze bijeenkomst is een initiatief van Blankers & Van Vark administratieve dienstverlening en advies in samenwerking met Rabobank Altena en Bouwman & Van Dommelen. Het thema van de hoofdlezing is ‘Geloofwaardige marketing’. Voorafgaand kunt twee workshops volgen. U kunt kiezen uit de workshops: 1) Fiscaal up to date 2) SEPA (Single Euro Payments Area) en de gevolgen voor ondernemers 3) Financiering, zekerheid en executie? 4) Bedrijfsimago: Ziet uw klant wat u ziet? Deze kennisbijeenkomst vindt plaats op 26 september op Golfpark Almkreek in Almkerk. Om 19.15 uur is de opening en vanaf 21.30 uur is er volop gelegenheid om te netwerken met collega-ondernemers.

RUNDVEE & AKKERBOUW VAKDAGEN Wie wil netwerken tijdens de Rundvee & Akkerbouw Vakdagen kan op 20, 21 en 22 november tussen 13.00 en 22.00 uur terecht in de Evenementenhal in Gorinchem waar ruim driehonderd exposanten hun producten en diensten op het gebied van rundveehouderij en akkerbouw tonen. Ook Rabobank Altena heeft samen met collega-Rabobanken uit de regio een stand op deze agrarische vakbeurs. COMPANY & CO Sinds begin 2012 heeft Rabobank Altena zich aangesloten bij het initiatief van Rabobank Alblasserwaard Noord en Oost: Company & Co. Een netwerk speciaal voor klein-zakelijke ondernemers, starters en ZZP’ers. De bijeenkomst biedt naast een plaats om het persoonlijke netwerk te vergroten ook een prima gelegenheid om zaken te doen, ervaringen uit te wisselen en uitdagingen te bespreken. Netwerkbijeenkomsten van Company & Co vinden plaats in de maanden februari, mei, september en december. De betreffende programma’s en de locaties worden op de site www.companyenco.nl bekend gemaakt.

TEKST: LIZZY KOPPE-VAN PELT BEELD: FRANS JANSEN

Rabobank Altena organiseert en is jaarlijks betrokken bij verschillende kennisbijeenkomsten in het Land van Heusden en Altena. Een greep uit de bijeenkomsten die na de zomer staan gepland:


Annemarie Klein.

Eén met de natuur

3687

Hier wordt met passie gewerkt, dat is meteen duidelijk. De geur van nog niet uitgeharde olieverf spat van de doeken in Annemaries atelier. Koeien en bloemen, dat is waar het hier om draait. ‘De natuur boeit me al mijn hele leven,’ lacht Annemarie. ‘Door bloemen te schilderen probeer ik de liefde voor de natuur over te brengen op anderen. Vooral klaprozen vind ik een geweldig onderwerp. Ze zijn eigenlijk een beetje zoals ik zelf ben: spiritueel, romantisch, kwetsbaar en vurig.’ COMMERCIE Als cultureel ondernemer weet Annemarie haar kwaliteiten zowel kunstzinnig als zakelijk goed te benutten. ‘Ik sta volledig achter mijn werk en kan het

dan ook goed verkopen. Ook in opdracht werken, hindert me niet. Zelfs niet wanneer ik een aantal soortgelijke schilderijen af moet leveren. Een ondernemer moet nu eenmaal commercieel durven zijn. Al betekent dat niet dat ik zomaar alles aanneem. Ik heb een sterke intuïtie en wanneer ik denk: dit is niets voor mij, dan ga ik er niet mee in zee.’ Op de veranda, genietend van de omringende weilanden, spot Annemarie een kraai. ‘Kijk, het zijn die kleine dingen waar ik blij van word en die mijn leven passie geven. www.annemarieklein.nl

TEKST: LIZZY KOPPE-VAN PELT BEELD: HANS WERTHER

In een pittoresk boerderijtje aan de rand van Genderen woont en werkt kunstenares Annemarie Klein. Wie er het erf betreedt, treft Annemarie aan in kleurrijke, zwierige kleding en met een al even zonnig ogend karakter.


26 RABOBANK ALTENA ONDERNEMER IN BEELD

Levend erfgoed langs de dijk

‘Wij boeren klein en met liefde voor de koe’ Wie door Uppel rijdt, ziet, niet ver van de watertoren, bijzondere runderen grazen: de kudde van Arie van der Meijden en Kasper Stolk. De zwarte koeien dragen een witte band, het zogenaamde laken, tussen schouders en kont die zo kenmerkend is voor het bijna uitgestorven ras: het Lakenvelder rund.

3687

OUDERWETS BOEREN ‘De liefde voor runderen is Arie als het ware aangeboren. Grootvader Cornelis had al een boerderij met melkvee. Toen opa stopte, ging vader Marius verder met een veestapel van ongeveer vijfendertig melkkoeien die Arie later op zijn beurt weer van zijn vader overnam. ‘En gek als hij is op Oudhollandse veesoorten, kwam daar al snel een Lakenvelder koe bij.’ Om stamboekvee te kunnen fokken heb je niets aan een enkele koe, dus de kudde werd al snel bevolkt door louter Lakenvelders. ‘We tellen nu ongeveer zestien runderen die vanaf het voorjaar tot aan de nazomer buiten grazen en in de winter op stal staan.’ Voor de koeien op stal gaan, worden ze verblijd door de komst van een stier. De stier brengt ongeveer anderhalve maand tot twee maanden tussen de koeien door, ondertussen hopend zoveel mogelijk gelakende dames te kunnen verleiden en te mogen dekken. ‘De veearts

laat ons weten welke koeien drachtig zijn. Zij krijgen een plaatsje in de voorstal, zodat we veel contact hebben en ze mak blijven.’ Arie en Kasper boeren nog op de verantwoorde manier. ‘Dat betekent dat we geen kunstmatige middelen gebruiken. Dit geldt zowel voor de wijze van dekken als bijvoorbeeld voor het voeren. Zo krijgen onze koeien geen mais, omdat dit bespoten wordt met insecticiden en maïs te veel suiker bevat waardoor de koeien dik en onvruchtbaar worden. We werken cyclisch op de boerderij. De mest rijden we uit over ons land. Zo creëren we onze eigen kringloop. De dieren behandelen we met alle respect. We zagen geen horens af en onze koeien hebben niet alleen een nummer, maar ook een roepnaam.’ Het woonhuis naast de voorstal draagt een gevelsteen met de naam Mariushof, als respectvol gebaar naar Marius van der Meijden die zijn zoon Arie de liefde voor runderen al jong bijbracht. Arie trad in de voetsporen van zijn vader: een melkveebedrijf in combinatie met vrachtvervoer. Na het overlijden van vader Marius werd Arie vooral eigen rijder in combinatie met het fokken van Lakenvelders.

TEKST: LIZZY KOPPE-VAN PELT BEELD: HANS WERTHER

D

De Lakenvelder is een eeuwenoud ras. Al in de twaalfde eeuw werd in Nederland melding gemaakt van het rund dat zijn naam dankt aan zijn bijzondere uiterlijk. De naam Lakenvelder zegt iets over de tekening van het dier, dat overigens niet altijd een rund hoeft te zijn. Lakenvelder kippen zijn wellicht net zo bekend, maar ook zijn er Lakenvelder konijnen, cavia’s en geiten.


3687

Lakenvelders stonden vroeger bekend als dubbeldoel runderen. Het waren eertijds zowel melk- als vleesrunderen en bovendien sierrunderen op landgoederen. Er wordt gefokt op tekening en de criteria voor het perfecte Lakenvelder rund worden steeds verder aangescherpt. Uit de stal van Mariushof worden de meeste tweejarige stiertjes geslacht. ‘Om te kunnen fokken zijn er nu eenmaal meer vrouwtjes nodig dan mannetjes,’ vertelt Kasper. ‘Dus de stiertjes gaan, na een gezond en vrij leven van anderhalf tot twee jaar naar slagerij Van den Heuvel in Werkendam om geslacht te worden. Ook jonge koeien gaan soms naar de slacht. De belangrijkste reden is de slechte aftekening van het laken.’ Van plofkalveren is op Mariushof totaal geen sprake. De mannetjes krijgen de kans om in alle rust op te groeien. ‘Jonge stiertjes worden ge-ost, of anders gezegd: gecastreerd. Zodoende kunnen de ossen in de zomer met de koeien mee de wei in zonder de dames lastig te vallen en onbezorgd te genieten van het heerlijke buitenleven.’

STAMBOEK De veestapel van Arie en Kasper staat ingeschreven bij de Vereniging Lakenvelder Runderen. Deze heeft onder andere de taak om keuringen te verrichten voor het stamboek en inteelt te voorkomen door het in de gaten houden van de bloedlijn. In Nederland staan 2600 Lakenvelders ingeschreven in het stamboek en dat is eigenlijk een wonder. Begin 1900 stierf het ras bijna uit door tuberculose en rond 1950 was er niet eens sprake meer van een stamboek. Het Lakenvelder rund werd in 1976 terug onder de aandacht gebracht door de Stichting Zeldzame Huisdieren. Sinds 1997 heeft de Vereniging Lakenvelder Runderen de Europese erkenning om stamboekregistratie te voeren. Volgens Arie en Kasper leent de Lakenvelder zich goed als fokvee. ‘De koeien kunnen goed zelf kalveren. Ze zijn mak en niet veeleisend. Werken met deze dieren sluit perfect aan bij wat wij willen: kleinschalig bedrijfsmatig bezig zijn en vooral een mooie kudde onderhouden.’


28 RABOBANK ALTENA ONDERNEMER IN BEELD

3687

NIEUWSCHIERIG, EEN SPREKENDE KOP EN NIET TE KROMME BENEN

De Lakenvelders op de Mariushof staan onder bezielende leiding van Katrien. Katrien is een struise koe die als een moeder-overste waakt over haar stalen weidegenoten. Haar houding tegenover Arie en Kasper is al even moederlijk. Ze laat haar liefde blijken door aanhankelijk te zijn en af en toe een vriendelijk, maar niet ongevaarlijk duwtje met haar neus te geven. ‘We vermenselijken onze koeien niet hoor,’ glimlacht Kasper. ‘Het blijven dieren, ook al krijgen ze op de dag van hun geboorte naast een nummer meteen een roepnaam. Het bedenken van een naam kost weinig moeite. Het heeft altijd te maken met iemand die op de betreffende dag in het nieuws komt. Zo werd op de dag dat Prins Constantijn trouwde hier Laurentien geboren.’

LAKENVELDER RICHTLIJNEN De horens van een koe lopen rond en eindigen in een zwarte punt. Bij een stier mogen de horens iets meer in de breedte staan, met de punten naar voren gericht. De tong is gepigmenteerd op zijn best, net zoals de klauwen. Een ideaal volwassen dier is tussen de 126 en 136 centimeter hoog, de rug recht en het kruis hellend. De benen mogen niet recht zijn, maar ook niet krom. Rechte spenen op de uier geven de ware Lakenvelder meer aanzien, maar het meest belangrijke is toch wel de kleurtekening. Een Lakenvelder is rood of zwart met alleen een witte band over de middenhand, de taille. Het smalste punt mag niet minder meten dan twintig centimeter. De band moet strak zijn en het liefst overal even breed.

Elk kalf dat het levenslicht ziet, wordt eerst eens diep in de ogen gekeken. Stamboekvee fokken is nu eenmaal een vak apart, want een echte Lakenvelder moet aan heel wat eisen voldoen en dat begint al bij de kop. In oude literatuur over dit ras staat te lezen dat de kop ‘sprekend’ dient te zijn, ‘niet te lang en niet te kort. De neus mag zwart gepigmenteerd of rood zijn, de wimpers mooi en de ogen lief. De stiertjes mogen wat breder zijn en zogezegd meer mannelijkheid uitstralen’. De Vereniging Lakenvelder Runderen geeft haar leden richtlijnen voor het fokken en stimuleert tegelijk om de verschillende kenmerken in een dier te benutten. Hoewel de richtlijnen een vrij strenge toon hebben, hoeft de ene Lakenvelder beslist geen perfecte kopie te zijn van de andere.

EEN KUNSTIG LAKEN Wie niet voldoet aan de richtlijnen, verdwijnt niet per definitie als zijnde ‘ongeschikt’ in de vergetelheid. Een stiertje met de naam Kasper2, werd geboren met een bal in zijn laken. De grote zwarte stip in het witte vlak bleek zo bijzonder te zijn dat kunstenaar Henk Peeters de gelooide huid opspande en van Kasper2 een museumstuk wist te maken. Koeienhuiden zijn een terugkerend thema in het huidige werk van Peeters. De huid van het stiertje is te bewonderen in het Stedelijk Museum in Amsterdam waaruit blijkt dat een ‘mislukt’ laken het toch een heel eind kan schoppen. En dat is geen boerenwijsheid, maar… een waarheid als een koe!


29 RABOBANK ALTENA KUNSTLOKAAL

Kunstzinnige kanjers!

‘Wij leren het beste uit onszelf te halen’ In het atelier van dagactiviteitencentrum Rietveld in Sleeuwijk wordt geconcentreerd gewerkt. Dat de kunstenaars door hun verstandelijke beperking uitgedaagd worden, leidt tot de meest pure verschijningsvormen in de schilderkunst.

3687

NIET TE STOPPEN De productie gaat gestaag voort. Er zijn kunstenaars die weken aan een schilderij of een tekening werken, terwijl een ander zes kunstwerken op een dag aflevert. ‘Iedereen heeft zijn eigen lade waar de kunstwerken in bewaard worden. Wanneer de lade vol raakt, kijken Wendy of ik samen met de maker welk werk geschikt is om in te lijsten.’ De kunstwerken zijn direct terug te vinden in de kunstuitleen, waar rond de tweehonderd klanten ingeschreven staan, waarvan een kleine zestig regelmatig van de dienst gebruik maken. RABOKUNST Afgelopen voorjaar werd door de kunstenaars hard gewerkt om een grote opdracht op tijd af te krijgen.

Rabobank Atena plaatste een order van maar liefst 31 schilderijen voor het nieuwe kantoorpand in Almkerk. ‘We kregen thema’s voorgelegd als brein, innovatie, energie en water. Zeker geen eenvoudige thema’s om uit te leggen, maar daardoor wel een prachtige uitdaging.’ Werken van de Rietveld-kunstenaars zijn zowel te huur als te koop. De kunstuitleen is op werkdagen (behalve op woensdag) geopend van 9.00 tot 15.30 uur. In het atelier aan het Munnikenland 122 worden schilderijen en tekeningen vakkundig ingelijst. Ook werken die van thuis meegenomen worden, kunnen van een (nieuwe) lijst worden voorzien. Ga voor meer informatie naar www.sovak.nl en kies in de Sovaksjop voor DAC Rietveld in Sleeuwijk. Lotte Steenbakkers.

TEKST: LIZZY KOPPE-VAN PELT BEELD: HANS WERTHER

H

Het atelier wordt bevolkt door ongeveer tien kunstenaars die onder leiding staan van Wendy Hofman en Lotte Steenbakkers. Lotte, die zelf afstudeerde aan de kunstacademie, weet hoe belangrijk het is om kennis te hebben van verschillende technieken. ‘Elke week geef ik een half uur tot een uur les. We hebben het dan bijvoorbeeld over de verschillen tussen transparant en dekkend schilderen of over het gebruik van materialen. Het is prachtig om te zien dat wat geleerd is inderdaad in de praktijk gebracht wordt. Een gouden regel is: als er op het doek geen wit meer te zien is, is het werk niet per definitie af. We leren mensen het beste uit zichzelf te halen.’


Peter en Patricia den Dekker.


31 RABOBANK ALTENA MADE IN ALTENA

Klompen maken anno 2012

‘Meer omzet is niet altijd meer winst’

Per jaar verwelkomen klompenmaker Peter den Dekker en zijn vrouw Patricia rond de twintigduizend bezoekers in hun ambachtelijke bedrijf. ‘Ik ben altijd benieuwd hoe mensen bij ons terechtkomen,’ lacht Peter die nooit om een praatje verlegen zit en weet hoe hij zijn bezoekers kan boeien en vermaken.

3687

UNIEKE PAREN Geen schoeisel is zo persoonlijk als de klomp. De één wil blanke klompen, de ander liever geel met rode ‘wangetjes’. Of wat te denken van klompen met je eigen naam, de afbeelding van een geboortekaartje, een bedankje of een bedrijfslogo? In Peters werkplaats wordt elke wens met de hand op de klompen geschilderd. Zelf schilderen is ook mogelijk. Een bezoek aan de klompenmakerij kan uitgebreid worden met een workshop en is te combineren met andere activiteiten zoals een vaartocht met de fluisterboot in de Biesbosch of een bezoekje aan een tingieterij, roof-

vogelshow, bakkerijmuseum of het Biesbosch Museum. Elk uitje wordt, net als de klompen zelf, geheel op maat aangeboden. En Peter weet inmiddels: van een uitje, komt een uitje. ‘Vorige zomer mochten wij hier 45 volle touringcars van Rabobank Zeeland ontvangen en daar zien we nu nog mensen van terug via andere organisaties waarbij ze betrokken zijn.’ HIP & NOSTALGISCH Het maximum aantal bezoekers dat Peter in één shift kan ontvangen is honderd. ‘Dan kan er ook echt helemaal niemand meer bij. Soms wordt me gevraagd of ik denk aan uitbreiding, maar meer omzet betekent niet vanzelfsprekend meer winst. Bovendien verliest het bedrijf dan de nostalgie en de charme waar de mensen juist voor komen.’ Met de tijd meegaan, betekent niet altijd uitbreiden in omvang. Je kunt ook uitbreiden in producten. Zo maakt en levert Peter klompen aan het bedrijf Klumps in Noordeloos. Zij blazen de oer-Nederlandse klomp nieuw leven in door hem te voorzien van een voering en zooltjes aan de binnenkant en uit te breiden met een gebreide sok die met drukknopen op het instapgedeelte wordt vastgezet. De gepimpte klomp anno 2012: hip met een flinke vleug nostalgie! www.klompenmakerijdendekker.nl

TEKST: LIZZY KOPPE-VAN PELT BEELD: HANS WERTHER

M

‘Mijn klomp is mijn schilderij en de demonstraties zorgen voor de omlijsting,’ vertelt Peter. ‘Het één kan niet zonder het ander; het moet compleet zijn.’ De combinatie van het uitoefenen van het oude ambacht en de omgang met mensen bezorgen Peter en Patricia veel werk. ‘Geen dag is hetzelfde en we proberen graag iets nieuws uit. Zo vroeg een keer iemand of het mogelijk was een kerststukje in een klomp te maken en dat is nu uitgegroeid tot een hype. Op 6 december stopt hier de eerste bus al voor het maken van klompstukjes. Een ander succes is het vogelhuisje dat een klomp als basis heeft. Ik dacht: laat ik er eens honderd maken en zien hoe het loopt. Nou, dat heb ik geweten, want ik krijg ze niet aangesleept!’


32 RABOBANK .NL

Digitaal gereedschap EErr iiss o op p iinternet nternet eeen en o overvloed vervloed aaan an iinformatie nformatie ttee vvinden. inden. M Maar aar w wat at is nuttig, wat kunt u echt gebruiken? Op Rabobank.nl denken we vvooral ooral p praktisch. raktisch. D Daarom aarom vvindt indt u eerr vveel eel o online nline ttools ools d die ie u h helpen elpen om uw financiële zaken zowel privé als bedrijfsmatig zo efficiënt m ogelijk ttee rregelen. egelen. Z ie h et aals ls u wd agelijkse d igitale g ereedschap. mogelijk Zie het uw dagelijkse digitale gereedschap. THUIS Rabobank op uw mobiele telefoon Handig, een overzicht van alle apps en mobiele diensten die ik kan gebruiken op mijn smartphone. mobiele diensten

O jee, een stuk maand over...

Betaalpakket omzetten

Aan het eind van de maand is mijn geld vaak op, maar waar is het gebleven? Gebruik de budgetplanner; die geeft u een beeld van uw maandelijkse inkomsten en uitgaven en rekent u voor wat u per maand tekortkomt of overhoudt.

Ik wil niet betalen voor diensten die ik niet gebruik. Gelukkig kan ik ieder moment zelf een ander pakket kiezen. pakket omzetten

budgetplanner

Hoera, 18 jaar!

Zakgeld? Mijn zoon van 6 wil zakgeld, is dat niet te jong? Veel nuttige tips over wat u kunt doen om uw kinderen spelenderwijs bewust te maken van geldzaken, ingedeeld op leeftijd. opvoeden

?

Ik mag stemmen en mijn rijbewijs halen. Maar moet ook mijn eigen zorgverzekering regelen. Zou er nog meer zijn waar ik nu zelf aan moet denken? Doe de online check en ontdek wat je als achttienjarige allemaal moet weten en regelen. 18 check


33 RABOBANK .NL Al deze ‘tools’ vindt u op www.rabobank.nl, na het intypen van het vermelde trefwoord in het zoekveld rechtsbovenin.

Doe de test! Hoezo, waar ik NIET goed in ben? Het geheim van succesvol ondernemen: uw zwakke punten. Ja, u leest het goed: de eerste winst die u als ondernemer kunt maken, is het herkennen en accepteren van de dingen waar u minder goed in bent. Investeer 15 minuten in uzelf en doe de Rabo E-Scan.

ZAKELIJK

?

Bent U StartProof?

?

Mijn idee is super, maar ik zie op tegen het schrijven van zo’n plan...

E-scan

Het schrijven van een ondernemingsplan kan lastig zijn. Wij helpen u op weg met Rabo StartProof. U geeft antwoord op een aantal vragen en daarna kunt u direct een basisplan downloaden. Vervolgens vult u het plan aan met uw eigen gegevens en u bent klaar voor de start. StartProof

’s Lands wijs, ’s lands eer Mijn Chileense zakenpartner kust mij op de wang, hoort dat? Als u een vrouw bent, is dat in Chili heel normaal. Hoe de zakelijke cultuur in een bepaald land is en het antwoord op allerlei andere vragen, vindt u in de factsheets. Ze zijn er over meer dan dertig landen. Factsheets

Kijk en vergelijk Ik denk dat ik het beter doe dan mijn vakgenoten, maar is dat wel zo? Met Benchmark Online vergelijkt u online uw bedrijfsprestaties met die van uw branchegenoten. Waar doet u het goed en waar kunt u beter maatregelen nemen? Benchmark online

Risico’s mijden of nemen? Ik wil zakelijk niets missen, maar liever ook geen spijt krijgen. Ondernemen is kansen zien en grijpen, maar ook risico's lopen. De Interpolis RisicoScan Verzekeren laat zien welke risico's uw bedrijf loopt en wat u hiertegen kunt doen. Risicoscan Interpolis

TEKST: vdbj_ BEELD: Joris Fiselier Infographics

?


34 RABOBANK ALTENA KANSKAART

De kracht van de vier O’s

‘We willen meer laten zien dan een griendkeet’ De term ‘Kanskaart Altena’ verandert geleidelijk van een vrij abstract begrip naar meer tastbare projecten in de vorm van concrete investeringsprogramma’s. Projectmatig werken en investeren vraagt anno 2012 om een andere kijk op (cultureel) ondernemerschap. Kansen moet je pakken, maar vooral zelf creëren.

3687

BREDER PROFILEREN De uitbreiding van het Biesbosch Museum vraagt om een plan waarin kansen gecreëerd en benut worden. Peter: ‘Toen de Provincie ons plan inzag, meende men dat het niet genoeg ambitie had. Hierop is vanuit de Provincie een team beschikbaar gesteld dat samen met het museum een alternatief plan heeft ontwikkeld dat veel meer omvat dan ons oorspronkelijke plan. Wij

bleven binnen de grenzen van een vooraf bepaald budget. De Provincie denkt veel verder en wijst ons erop hoe we efficiënt kunnen investeren. Dit nieuwe plan werpt ons enigszins terug in de planning, maar het zorgt ook voor meerwaarde van het project als geheel.’ Peter ziet het Biesbosch Museum van de toekomst als een locatie die laat zien waar de Biesbosch voor staat. ‘Cultureel erfgoed is belangrijk, maar het museum zal meer laten zien dan een griendkeet. We zijn er natuurlijk nooit op uit om een pretpark te worden, maar we zullen ons wel breder profileren. Zo spelen onder andere waterveiligheid en waterwinning een belangrijke rol, dus ook dat zal meer zichtbaar worden in onze nieuwe opzet.’ De Provincie heeft een omslag gemaakt in de manier van werken en denken. Denken vanuit een ander perspectief zou volgens Dick ook zeer aantrekkelijk zijn voor ondernemers. ‘Vergeet niet dat het imago van die bedrijven mede gevormd wordt doordat ze juist hier gevestigd zijn. Hierdoor hebben diezelfde bedrijven ook een zekere verantwoordelijkheid voor de omgeving. Het is onze opgave om de verblijfstijd in dit gebied te vergroten. Dit kan alleen wanneer we samenwerken. Ik zie het als mijn taak bedrijven en organisaties bij elkaar te brengen en ze duidelijk te maken dat we elkaar nodig hebben als we de kansen binnen Altena ten volle willen benutten. Hiertoe wordt de regio voor dit programma uitgebreid met de gemeenten Drimmelen, Geertruidenberg en Oosterhout.’

TEKST: LIZZY KOPPE-VAN PELT BEELD: HANS WERTHER

O

Op 7 maart 2012 adopteerde Dick Verheijen, directeur van Parkschap Nationaal Park De Biesbosch, vanuit Kanskaart Altena het programma ‘De verbinding van de Biesbosch’ waar het plan om het Biebosch Museum uit te breiden deel van uitmaakt. ‘Door de werkzaamheden rond de ontpoldering van de Noordwaard, zijn onze uitbreidingsplannen in een stroomversnelling gekomen,’ laat Peter van Beek, directeur van het Biesbosch Museum, weten. Om concreet aan de slag te kunnen gaan met de projecten binnen het programma en ontstane stroomversnellingen als bovengenoemd bij te kunnen benen, wordt een lichte structuur opgezet die verre blijft van bureaucratische moloch. Vanuit dit standpunt wordt een stuurgroep samengesteld met vertegenwoordiging vanuit 4 O’s: Ondernemers, Onderwijs, Overheid en Omgeving. ‘Het gaat er juist om vanuit verschillende disciplines verbindingen te leggen,’ weet Dick. ‘Ook voor de Provincie is dit van belang. Als een energieke regio met goed onderbouwde en breed gedragen voorstellen komt, helpt de Provincie met menskracht, stuurkracht en zelfs met financiën.’


Peter van Beek en Dick Verheijen.

In het Kanskaartprogramma ‘Verbinding Biesbosch’ zijn tot nu de volgende projecten opgenomen: - Uitbreidingsplan Biesbosch Museum - Kreekherstel Bakkerskil en Oostkil - Dijkverhoging Biesboschrand/fietspad - Eerste elektrische gemaal bij Hank – restauratie + vispasseerbaar - Pannenkoekenhuis Jannezand/blotevoeten pad - Herstel en vervanging brug Jannezand - Ruiterpaden Jannezand - Benutting Noordwaard - Fruitschuur aan de Dijkgraaf Den Dekkerweg - Versterking groene en blauwe oostflank

De Kanskaart Altena is verdeeld in zes programma’s. De eerste drie programma’s zijn geografisch begrenst en dit betreft: - Verbinding Biesbosch - Verankering middengebied - Versterking groen/blauwe oostflank De overige drie programma’s hebben betrekking op de gehele streek: - Verankering jeugd en jongeren - Voedsel en energie - Innovatief regionaal samenwerken Dick Verheijen en Peter van Beek kunnen zich voorstellen dat er mensen zijn die willen reageren naar aanleiding van dit artikel of die meer willen weten over het programma ‘Verbinding Biesbosch’. Dick is hiervoor te bereiken op telefoonnummer (078) 770 4140 en Peter via (0183) 504 009. Nieuwe projecten die concrete kansen bieden voor de regio kunnen aangemeld worden via info@kanskaartaltena.nl. Kijk voor meer informatie op www.kanskaartaltena.nl.

TEKST: LIZZY KOPPE-VAN PELT BEELD: HANS WERTHER

3687

GEZAMENLIJK INVESTEREN Voor het programma ‘Verbinding Biesbosch’ wordt een Rabobank Streekfonds opgezet waar vanuit projecten gefinancierd worden. Het gaat hier niet enkel om een financieel instrument dat middelen genereert, maar vooral om een bruggenbouwer tussen overheid, ondernemers, onderwijs en omgeving; de partijen die iets willen doen voor het gebied waar zij hun identiteit aan ontlenen. Ook donaties en legaten zijn middelen die het fonds kunnen dienen. Om dit Streekfonds te kunnen realiseren, wordt een aparte stichting opgericht en een programma opgezet voor de inzet van fondsmiddelen. Voorlopig treedt Parkschap Nationaal Park De Biesbosch op als bestuurlijk trekker van het project tot het overgedragen wordt aan de stichting die het Biesbosch Fonds gaat beheren.


36 RABOBANK VOORDEEL GELDIG TOT 30-11-'12 TENZIJ ANDERS VERMELD

SPECIAAL TeamSloep maakt varen met een sloep nog leuker

Wie droomt niet van een ontspannen boottocht in een prachtige sloep? TeamSloep laat die droom in vervulling gaan en zorgt voor het vaartuig. Stap aan boord en geniet van een onvergetelijke vaartocht. De ideale oplossing Misschien heb je er weleens aan gedacht om een sloep te huren of zelfs te kopen. TeamSloep heeft een mooi alternatief! Zij beschikken over meerdere modellen sloepen op diverse plaatsen in Nederland. Iedere sloep heeft een unieke nautische uitrusting en concept. De elektromotoren garanderen een ultieme rust en prima vaareigenschappen. Een sloepenteam bestaat uit vijftien teamleden: je deelt als het ware een sloep met elkaar. Alle teamleden krijgen een unieke pas met chip en daarmee het gebruiksrecht van deze ‘teamsloep’. Als je wil gaan varen reserveer je je starttijd en datum op de webapplicatie. TeamSloep bevestigt je starttijd en datum. Als teamlid mag je maximaal 8 personen meenemen op de boot en een vaarbewijs is niet nodig. Per jaar betaal je een vast bedrag als lid van het team. De gemaakte vaaruren worden later aan je doorberekend. Reken je dit om naar het totaalplaatje van een eigen sloep, dan concludeer je al snel dat je een stuk voordeliger uit bent. Kijk voor alle voorwaarden op www.biesboschadventures.nl.

3687

Ledenaanbieding TeamSloep: Meldt u dit jaar aan als TeamSloep lid voor 2013 en u kunt de rest van 2012 zonder abonnementskosten instappen. Een jaarabonnement kost u € 395,00. Wilt u gebruik maken van de aanbieding? Neem contact op met Biesbosch Adventures. Meer informatie? www.biesboschadventures.nl M: info@biesboschadventures.nl • T: (0183) 504666.

Brass meets Percussion

zaterdag 13 oktober Het jaarlijkse October Festival van brassband Oefening en Uitspanning heeft op zaterdag 13 oktober het thema: ‘Brass meets Percussion’. Dit jaar begroet het festival de solisten Simone Rebello en Lennie van Zandwijk. Het belooft een verrassende avond te worden die het bezoeken waard is! Simone en Lennie De Britse Simone Rebello studeerde met onderscheiding af aan de Royal Northern College of Music te Manchester. Ze verschijnt regelmatig op de TV en radio, heeft verschillende cd’s opgenomen en won diverse prijzen. De 18-jarige Lennie van Zandwijk werd landelijk bekend door haar deelname aan de tweede editie van The Voice of Holland. Het October Festival 2012 vindt plaats op zaterdag 13 oktober om 20.00 uur in d’Alburcht in Wijk en Aalburg. Toegangskaarten kosten 12,50 euro in de voorverkoop en 15,00 euro aan de deur. Leden van Rabobank Altena ontvangen een korting van 2,50 euro per kaartje. Een toegangsbewijs kost dan €10,00. De coupon voor deze aanbieding vindt u op pagina 45 van dit magazine.


MEER LEDENVOORDEEL OP WWW.RABOBANK.NL/DICHTERBIJ

VOOR U

Mooi voor werk en privé Blunt EERLIJKE LAPTOPTAS VAN DRIEST VAN ZIJTVELD

STORMPARAPLU

Een praktische werktas waar alles in past, maar die ook geschikt is voor een dagje de stad in met een vriendin? Geen probleem! Een Nederlands fair trade label van handgemaakte tassen uit India. Praktisch en functioneel ingedeeld, met een stoere, chique uitstraling. Deze fair trade tassen zijn van binnen net zo mooi als van buiten. De collectie is gemaakt van biologisch gelooid leer. De ‘schoolbag’ is speciaal ontworpen voor vrouwen en de ‘zakentas’ voor mannen. U hebt een Driest van Zijtveld voor € 349. Als aanbieding krijgt u bij een tas de bijpassende portemonnee ter waarde van € 89 cadeau (beperkte voorraad). Meer informatie en bestellen: www.rabobank.nl/dichterbij.

De eerste paraplu ter wereld zonder scherpe punten aan de rand van het doek. Deze stormparaplu van Blunt is bestand tegen windsnelheden tot wel 120 km/u. De revolutionaire Blunt-technologie maakt deze paraplu's bijzonder sterk. Zowel de Blunt original (diameter 120 cm) als de Blunt XL (diameter 137 cm) wordt exclusief aan Rabobankleden aangeboden. Bestel een model naar keuze voor € 49,95 incl. verzendkosten én met gratis luxe draagtas en twee jaar garantie. Een korting van 28% op de original en 37% op de XL. U kunt kiezen uit de kleuren zwart, grijs, rood of blauw. U ontvangt de Blunt in een luxe geschenkverpakking. Bestellen kan via 035-7600036 of via www.rabobank.nl/dichterbij.

Naar de Floriade

De Rabobank biedt u korting op een combiticket en een Multimedia Tour voor de Floriade. Het combiticket biedt toegang tot het Floriadepark en een vlucht in de kabelbaan. De Multimedia Tour wandelt als een digitale gids met u mee langs bijzondere paviljoens, tuinen en gebouwen. Thuis nagenieten? Koop met korting het Floriadeboek. Voor boeken van tickets en meer informatie, kijk op www.rabobank.nl/dichterbij.

TEKST: VDBJ_ BEELD: PURPLE PROOF

3687

LEDENVOORDEEL TOT EN MET 7 OKTOBER


38 RABOBANK VOORDEEL GELDIG TOT 30-11-'12 TENZIJ ANDERS VERMELD

SPECIAAL

Niet meer grabbelen naar sleutels

Houdt u van ontwerpen, valt u graag op én houdt u van fietsen? Beick biedt hét alternatief voor de standaardfiets. Creëer online een fiets waarvan er maar één bestaat. Met de slimme online configurator op de website van Beick kunt u gelijk aan de slag. Uitgangspunt is een solide basisframe waaraan u stap voor stap uw eigen onderdelen toevoegt. Kies uw eigen type stuur, zadel, banden, bagagedrager, verlichting, enzovoorts. U ontwerpt uw droomfiets uit meer dan vijf miljoen mogelijke variaties, met keuze uit vijftien kleuren en dessins. Tijdens het ontwerp ziet u direct hoe de prijs van uw fiets is opgebouwd. Na aankoop kunt u uw Beick altijd updaten met nieuwe onderdelen of andere kleuren. Alle Beick-onderdelen bestaan uit hoogwaardige materialen: een aluminium frame, Shimano-onderdelen, banden van Schwalbe en zadels van Selle Royal of Brooks. Dit biedt garantie voor jarenlang fietsplezier. Gaat er toch iets stuk, dan biedt Beicks mobiele reparatieservice de oplossing aan huis. Leden van de Rabobank profiteren nu van een aantrekkelijke korting van € 100 bij aankoop van een Beick-fiets. Bestel uw Beick op www.beick.nl en vul in het bestelproces de volgende kortingscode in: Rabobank2012. Een unieke Beick is er al vanaf € 399. Meer weten? Kijk snel op www.rabobank.nl/dichterbij.

www.rabobank.nl/dichterbij.

TEKST: VDBJ_ BEELD: PURPLE PROOF

3687

Creëer een unieke fiets

De dagen worden korter, de nachten worden langer. Nog even en u komt weer in het donker thuis. Zonder licht naar uw sleutels zoeken kan erg lastig zijn. OSRAM biedt u de Noxlite® Led Spot aan voor goede verlichting buiten. De verstelbare wandarmatuur kunt u gerust buiten ophangen en is eenvoudig te monteren. De Noxlite® is voorzien van een bewegingssensor en een dag-/nachtsensor. De sensoren kunt u instellen op een inschakeltijd van vijf seconden tot tien minuten. De bewegingssensor reageert op de vooraf ingestelde graad van duisternis. De sensorinstellingen kunt u los van elkaar instellen en aanpassen. U betaalt nu voor de Noxlite® Led Spot maar € 85. Kijk op


MEER LEDENVOORDEEL OP WWW.RABOBANK.NL/DICHTERBIJ

VOOR U TONZON HOUDT WARMTE BINNEN

3687

De herfst komt er bijna aan, radiatoren gaan weer branden. Zonde als de stookwarmte verloren gaat door slechte isolatie van uw huis. Gelukkig kunt u daar iets aan doen. Isoleer uw woning op een eenvoudige manier en bespaar warmte en geld met de producten van TonZon. Hebt u wel eens gedacht

aan vloerisolatie? TonZon biedt bijzondere vloerisolatie met Thermoskussens en Bodemfolie. De stevige Bodemfolie bevestigt u op de bodem van de kruipruimte en de innovatieve Thermoskussens tegen de onderkant van de vloer. Dit doet ook wonderen voor het energielabel van uw huis. Het opvouwbare isolatiemateriaal is handig te ver-

werken en heeft een DUBO®keurmerk. Het behoort dan ook tot de meest milieuvriendelijke producten tussen de isolatiematerialen. Een van de bijzondere eigenschappen van de isolatie is dat de vloer nog warmer wordt dan de lucht erboven. Een prettige bijkomstigheid is dat er een einde komt aan de soms muffe geur vanuit de kruipruimte. Op www.tonzon.nl staan filmpjes met meer uitleg. SLIMME RADIATORFOLIE Wilt u in minder dan één minuut energie besparen? Dit kan eenvoudig en effectief met TonZon HR-Radiatorfolie. Achter radiatoren gaat veel warmte onbenut verloren. Dat is slecht voor het milieu en uw energierekening. Radiatorfolie op de muur is niet zo fraai en laat vaak los. Deze HR-Radiatorfolie wordt aangebracht op de achterkant van de radiator zelf (dus niet op de muur zoals vroeger). De folie voorkomt warmte-uitstraling naar de muur. Alle warmte die de radiator afgeeft, komt nu ten goede aan de binnenruimte. Deze folie wordt aangebracht met warmtebestendige tape die niet loslaat. Een standaardset bestaat uit HR-Radiatorfolie van 7,5 m lang en 50 cm breed en bevestigingstape van 15 m. Deze set past gewoon door de brievenbus (tot maximaal drie sets). Betaal nu slechts € 12,75 per set (excl. € 3,50 verzendkosten). Voor bestellen, informatie en een instructiefilm: www.rabobank.nl/dichterbij.

TEKST: VDBJ_ BEELD: PURPLE PROOF

Energiekosten besparen?


40 RABOBANK VOORDEEL GELDIG TOT 30-11-'12 TENZIJ ANDERS VERMELD

SPECIAAL Sprookjesboom

Met deze handgemaakte sieradenset van echte parels draagt u bij aan een beter bestaan voor de rijstboeren in Thailand. In het noordoosten van Thailand, in een van de armste gebieden in deze regio, ligt het dorpje Surin. De rijstboeren van deze kleine dorpsgemeenschap verwerven de broodnodige inkomsten met het maken van deze prachtige sieraden. Tijdens de droge periode, wanneer er niet op de rijstvelden gewerkt kan worden, werkt men aan de sieraden om op die manier hun gezinnen te kunnen onderhouden. Het maken van sieraden is een eeuwenoude traditie die van vader op zoon wordt doorgegeven. Dankzij dit fair trade project blijven deze oude ambachten bestaan en wordt migratie naar de grote steden voorkomen. De ambachtslieden ontvangen een eerlijk loon en krijgen extra scholing. De sieraden bestaan uit vier snoeren zoetwaterparels in natuurlijke tinten van ivoor en roze. De parelketting is 50 cm lang, de parelarmband is 21 cm lang. Ze hebben beide een zilveren sluiting. Rabobankleden betalen slechts € 44,95 voor de prachtige parelketting. U ontvangt de bijpassende parelarmband t.w.v. € 22,95 gratis. De verzendkosten bedragen € 1,95. Bij bestelling van twee of meer halssnoeren betaalt u € 3,95 aan verzendkosten. Deze actie is geldig t/m 31 december 2012. Bestellen kan via 035-7600036 of op www.rabobank.nl/dichterbij.

www.rabobank.nl/dichterbij.

TEKST: VDBJ_ BEELD: PURPLE PROOF

3687

Juweeltjes van parels

Vanaf 19 september keren de bekende Sprookjesbosbewoners terug in het Efteling Theater. Zing en stamp mee bij ‘Sprookjesboom de Musical, een gi-ga-gantisch avontuur'. Als Roodkapje tegen Klein Duimpje zegt: 'Je bent ook veel en veel te klein!', is voor hem de maat vol! Hij wil niet langer zo klein zijn! Maar hoe wordt iemand groot? Beleef het mee in dit compleet nieuwe musicalavontuur! Het is zelfs mogelijk om zelf mee te spelen in deze vrolijke kindervoorstelling. Stuur een filmpje of de motivatie van uw kind toe en maak hiermee kans op het spelen van een rolletje bij de speciale Rabobankvoorstellingen! Het bijwonen van deze Rabo-voorstellingen kost slechts € 10 per kaart. Voor meer informatie, zie


MEER LEDENVOORDEEL OP WWW.RABOBANK.NL/DICHTERBIJ

VOOR U

Gewoon makkelijk bellen Slowcooker SIMPELE MOBIEL MET GROTE TOETSEN

TOVEREN MET ETEN

De Fysic FM-9700 bewijst dat comfort, techniek en elegant design hand in hand gaan in deze praktische gsm. Dit unieke toestel is voorzien van een (video)camera, bluetooth, een mediaspeler en zelfs een Micro SD-kaartingang. De combinatie met de grote toetsen, grote cijfer-/letterweergave in het beeldscherm en de overzichtelijke menustructuur maken de FM-9700 tot een complete gsm én een klasse apart in comfortabel telefoneren. Het toestel is er in wit of rood en wordt geleverd inclusief bureauhouder/lader en met een Rabomobiel simpakket met € 10 beltegoed. Voor Rabobankleden nu € 119. Kijk op www.rabobank.nl/dichterbij.

Slow cooking lijkt in veel opzichten op toveren. U kiest de juiste ingrediënten, doet ze in uw slowcooker en voilá... een verrassend en gezond gerecht. De slowcooker is een moderne en veilige uitvoering van het inmiddels antieke petroleumstel. Doordat met lagere temperaturen, maximaal 80 graden, het eten langzaam wordt gegaard, blijven enzymen en vitaminen optimaal behouden. Smaak en geur zijn hierdoor optimaal. De slowcooker heeft een inhoud van 3,5 liter, 3 standen en een verwijderbare keramische pot met glazen deksel. U betaalt nu € 42,50 (i.p.v. € 57,50) excl. € 6,75 verzendkosten. Vermeld bij bestellen de kortingscode: WG23Q. Bestellen kan via 035-7600036 of via www.rabobank.nl/dichterbij.

Genieten van Händel Na de succesvolle uitvoering van Händels 'Watermusic' tijdens de Floriade voert De Nederlandse Bachvereniging rond Kerst opnieuw muziek van deze beroemde tijdgenoot van Bach uit. De 'Messiah' is het bekendste werk van Händel en is in december op diverse plekken in het land te beluisteren. Als lid van de Rabobank krijgt u € 10 korting per kaartje in Groningen, Maastricht en Rotterdam. Overzicht en voorwaarden: www.rabobank.nl/dichterbij.

TEKST: VDBJ_ BEELD: PURPLE PROOF

3687

MESSIAH DOOR BACHVERENIGING


WINNEN

42 RABOBANK WOORDZOEKER

Zoek het woord! In deze mengelmoes van letters is een aantal woorden verstopt. Ze zijn te lezen van links naar rechts en vice versa en van boven naar beneden of omgekeerd of schuin. Sommige letters worden meer dan een keer gebruikt. Streep alle woorden door. De overgebleven letters vormen, achter elkaar gelezen, de oplossing. Zoek naar: agent, akte, assurantie, balie, belegging, betaling, chip, cliënten, communicatie, computer, crisis, emotie, geld, gevoel, internet, jurist, kapitaal, kunstenaar, lijfrente, nieuw, online, optie, optimisme, overdracht, polis, premie, service, stelsel, vriendelijk. Prijzen: een set handgemaakte kaarsen van WOO candles t.w.v. € 67,50 (2 medium en 1 large). Ook maakt u kans op een stevige stormparaplu van Blunt Umbrellas, inclusief Carry Sleeve t.w.v. € 64,90. Of een handgemaakte fair trade parelketting uit Thailand met bijpassende armband t.w.v. € 67,90. Stuur een e-mail met het gevonden woord voor 31 oktober 2012 naar: Dichterbijpuzzel@rn.rabobank.nl.

PUZZEL: SANDERS PUZZELMEDIA

3687

EN MAAK KANS OP EEN VAN DIE PRACHTIGE PRIJZEN


43

CONTACT Telefoon: E-mail: Internet:

voor particulieren (0183) 507 500 voor bedrijven (0183) 507 600 Deze telefoonnummers zijn maandag t/m vrijdag bereikbaar van 08.00 uur tot 20.00 uur. particulieren@altena.rabobank.nl bedrijven@altena.rabobank.nl www.rabobank.nl/altena

Almkerk, Sportlaan 170, 4286 ET Almkerk Ma t/m vrij 08.00 – 20.00 uur Op afspraak tot 22.00 uur Wijk en Aalburg, Markt 48, 4261 DC Wijk en Aalburg Maandag 09.00 – 17.00 uur Dinsdag 09.00 – 17.00 uur 18.00 – 20.00 uur* Wo-do 09.00 – 17.00 uur Vrijdag 09.00 – 17.00 uur 18.00 – 20.00 uur

colofon Redactieadres Rabobank Altena Marketing, Communicatie en Coöperatie Antwoordnummer 4701 4250 XM Almkerk Redactie Rabobank Altena en Boek|Design, Wijk en Aalburg Concept vdBJ/Communicatie Groep, Bloemendaal Vormgeving Studio Nico Swanink, Haarlem Opmaak Boek|Design, Wijk en Aalburg Druk & handling Drukkerij Damen, Werkendam

Werkendam, Merwestraat 10, 4251 CR Werkendam Maandag 09.00 – 17.00 uur 18.00 – 20.00 uur* Di t/m do 09.00 – 17.00 uur Vrijdag 09.00 – 17.00 uur 18.00 – 20.00 uur * op afspraak

NIETS IN DEZE UITGAVE MAG WORDEN OVERGENOMEN OF GEKOPIEERD ZONDER SCHRIFTELIJKE TOESTEMMING VAN DE RABOBANK. DE RABOBANK EN VDBJ_ BESTEDEN UITERSTE ZORG AAN DE BETROUWBAARHEID EN ACTUALITEIT VAN ALLE GEPUBLICEERDE DATA. ONJUISTHEDEN KUNNEN ECHTER VOORKOMEN. DE RABOBANK EN VDBJ_, ALSMEDE DE AAN HEN GELIEERDE ONDERNEMINGEN EN TOELEVERANCIERS, ZIJN NIET AANSPRAKELIJK VOOR ONJUISTHEDEN OF ENIG HANDELEN OP GROND VAN DE IN DIT BLAD GEGEVEN ADVIEZEN OF GEDANE MEDEDELINGEN EN AANBIEDINGEN. DE AANBIEDINGEN ZIJN, TENZIJ ANDERS VERMELD, GELDIG VAN 4 MAART– 31 DECEMBER 2012. DE RABOBANK GAAT ZORGVULDIG OM MET PERSOONSGEGEVENS. MEER WETEN? ZIE PRIVACY STATEMENT RABOBANK OP WWW.RABOBANK.NL OF VRAAG ERNAAR BIJ UW RABOBANK. DICHTERBIJ IS GEMAAKT VAN EN VERPAKT IN MILIEUVRIENDELIJK MATERIAAL.

3687

Voordelen van het lidmaatschap:

1> SPECIALE LEDENPRODUCTEN WAARONDER LEDENCERTIFICATEN. 2> EXCLUSIEVE AANBIEDINGEN MET KORTINGEN OP PRODUCTEN EN DIENSTEN. 3> BETROKKENHEID BIJ MAATSCHAPPELIJKE ACTIVITEITEN. OP VERZOEK VAN LEDEN SPEELT DE RABOBANK EEN ACTIEVE ROL IN DE SAMENLEVING DOOR PROJECTEN EN ACTIVITEITEN MOGELIJK TE MAKEN. 4> KENNIS EN NETWERKEN: UITNODIGINGEN VOOR THEMABIJEENKOMSTEN, SEMINARS, STUDIES O.A. VAN ONDERNEMERS EN PUBLICATIES EN TOEGANG TOT DIVERSE NETWER 5> INVLOED EN ZEGGENSCHAP. DE RABOBANK NODIGT DE LEDEN ACTIEF UIT IN GESPREK TE GAAN MET DE BANK: DOOR MIDDEL VAN DE LEDENRAAD EN DE THEMAGROEPEN KRIJGEN WE ONGEVRAAGDE EN GEVRAAGDE ADVIEZEN VOOR DE BESTE FINANCIELE DIENSTVERLENING.


SPRING MAAR ACHTEROP

3687

Wie: Martin Copier Waar: Kunstenaar Wat: Galerie & Atelier Pand 24 Mijn passie voor kunst is… dat kunst mijn passie is. Vanaf mijn jongste jaren heb ik interesse in bouwkunst en schilderkunst. Op mijn achtste volgde ik mijn eerste schilderlessen en ben daar nooit mee opgehouden. In Pand 24 geef ik nu zelf les en probeer mensen enthousiast te krijgen voor de schoonheid van kunst. ‘Ruimte’ is een terugkerend thema in mijn werk. Daar steekt mijn voorliefde voor bouwkunst de kop op. De uitdaging voor mij is een verhaal te kunnen vertellen in één afbeelding. Ik vul zowel letterlijk als figuurlijk lege ruimten op. Zoeken naar nieuwe manieren om dit te doen houdt het spannend.

www.rabobank.nl/altena

3687

D

Dichterbij Altena  

Cultureel ondernemerschap Met Commercie als muze

Advertisement