Page 1

Special Olympics 2018

Banking for Food draagt

Rabo Kennistrajecten

Maatschappelijk

in de Achterhoek!

bij aan voedselzekerheid

voor ondernemers

Jaarverslag 2017

Samenspraak Magazine voor leden van Rabobank Noord- en Oost-Achterhoek / Uitgave maart 2018

Bram van Turnhout en Eric Slotboom zoeken BRM-bassadors

Hans Riesewijk maakt werk van zijn fantasie


2

Voorwoord

In dit nummer

Jan ten Hove Directievoorzitter

» » » » » » » » » »

4 6 8 10 12 14 16 18 20 22

FinancieelGezondLeven Starter van het kwartaal Evenementenkalender Hart voor de Achterhoek Leden in de spotlights Banking for Food Financiële planning Rabo Herfsttintentocht 2018 Rabo Kennistrajecten Maatschappelijk Jaarverslag 2017

Groeien en bloeien Je zou het niet zeggen de afgelopen weken met het koude winterse weer, maar het voorjaar is weer in aantocht. Ik heb wel iets met het voorjaar. Lekker buiten zijn, plannen maken en erop uit gaan. Als je kijkt naar de natuur dan zie je de bloemen al weer uitlopen en komen de knoppen weer aan de bomen. Ofwel het groei- en bloeiproces. Maar niet alleen de natuur heeft hier mee te maken. Ook het ontwikkelen van jezelf en/of je bedrijf is een vorm van groeien en bloeien. In deze Samenspraak is dit een veelvuldig terugkerend thema. Een mooi voorbeeld van je hart volgen en kiezen voor eigen ontwikkeling is het verhaal van Hans Riesewijk. Begonnen bij een ingenieursbureau als machinebouwer en nu schrijver van kinderboeken. Hij geniet volop van zijn nieuwe werkleven. Doen waar je goed in bent en waar je hart ligt, is vaak onderwerp van gesprek met ondernemers. Ondernemers bewegen zich vaak in een turbulente omgeving, waarin de toekomst onzeker is. Door het delen van lokale marktkennis en het toegang geven tot onze netwerken

bieden we tools om sturing te geven aan hun organisatie. Zo helpen we ondernemers groeien. Het gaat weer goed met onze economie. Toch is er naast groei ook een grote financiële uitdaging voor veel Nederlanders. Door veranderingen in de verzorgingsstaat hebben huishoudens straks waarschijnlijk meer eigen geld nodig in belangrijke fases van hun leven. Op pagina 16 leest u hoe Luuk Domhof hier mee omgaat. Hij wil niet alleen grip op de zaak maar ook op zijn financiële toekomst. Tot slot wijs ik u op onze jaarlijkse actie 'Hart voor de Achterhoek'. Stemmen kan van 22 mei tot en met 6 juni 2018. Met uw stem draagt u een steentje bij aan het verenigingsleven in de regio. Zo heeft u invloed op de groei van de vereniging en/of stichting die u een warm hart toedraagt. Ik wens u alvast een b(l)oeiend voorjaar en veel leesplezier!

Colofon Redactie: Team Marketing & Communicatie Concept, tekst en vormgeving: Mackaay Communicatie Groep, Lochem Druk: Weevers Print & Packaging, Vorden Samenspraak is een uitgave van Rabobank Noord- en Oost-Achterhoek. Niets uit deze uitgave mag worden overgenomen, opgeslagen en/of verspreid op welke wijze dan ook zonder voorafgaande toestemming van Rabobank Noord- en Oost-Achterhoek. Rabobank Noord- en Oost-Achterhoek en andere informatieleveranciers zijn niet aansprakelijk voor schade van welke aard ook als gevolg van onjuistheden in deze uitgave of in verband met het gebruik van deze uitgave. Stelt u geen prijs op de ontvangst van Samenspraak, dan kunt u dit doorgeven via e-mail communicatie.noa@rabobank.nl of via telefoon (0544) 47 47 47.


3

Hans Riesewijk

Hij is opgeleid als wis- en natuurkundeleraar, werkte als manager bij een ingenieursbureau, richtte op zijn 37e zijn eigen IT-bedrijf op en inspireert sinds oktober vorig jaar kinderen met avonturen van ‘Poepert de aap’. Hans Riesewijk (68) is het levende bewijs dat een succesvolle carrière heel divers kan zijn. “40 jaar dezelfde baan? Dat moet je in deze tijd helemaal niet willen.”

Hans Riesewijk is iemand die het onbekende niet schuwt. “Ik heb mijn hele leven opengestaan voor nieuwe dingen. Bij het ingenieursbureau waar ik na mijn studie ging werken mocht ik nieuwe machines maken. Daarna ben ik op m’n zolder software gaan ontwikkelen. En toen ik in aanraking kwam met internet, halverwege de jaren negentig, zag ik het meteen: dit gaat het worden! Vanaf dat moment ben ik me gaan richten op webbased applicaties. Daarna kwam natuurlijk de Cloud

“Ik geniet volop van de diversiteit van het leven” en zo is dat bedrijf gaan groeien. Op mijn 65e heb ik het bedrijf verkocht en sindsdien heb ik me volledig op het schrijven gestort.” Dat klinkt als een spannend jongensboek… “Nou weet je, creativiteit is altijd de rode draad in mijn leven geweest. In de jaren zestig schreef ik al songteksten voor de band waarin

ik als gitarist speelde. Geweldige tijd was dat overigens; vijf keer optreden in één weekend, heerlijk. En toen mijn kinderen klein waren, vertelde ik ze elke avond verhalen. Uit m’n hoofd. Zo is er een figuur ontstaan die allerlei avonturen beleefde, Poepert de aap. Die ben ik gaan opschrijven en staan nu in een mooi kinderboek: Poepert de aap en de duizendballonnenballon. Het gaat over een aap die

graag wil vliegen… Inmiddels ben ik alweer met het volgende kinderboek bezig. Dat wordt een sprookje waarin ik kinderen meeneem naar de waanzinnige wereld van de kwantummechanica. Kunstmatige intelligentie, Robotica, Big Data… ze krijgen er onherroepelijk mee te maken!” Hoe kom je aan al die ideeën? “Door veel te fantaseren! In je fantasie kun je ongestraft gekke dingen doen. Ik zie het als een proeflaboratorium waarin ik onbeperkt nieuwe dingen kan bedenken. Ik ben er heilig van overtuigd dat je je in het leven nooit op één ding moet focussen. Want als dat stopt, dan houdt alles op. Nee, het leven bestaat bij de gratie van diversiteit. En daar geniet ik volop van.”


4

FinancieelGezondLeven

Het wordt steeds belangrijker om kapitaal op te bouwen voor je toekomst. De Rabobank wil haar klanten proactief aanzetten tot het opbouwen van deze extra bedragen.

Straks heb je het nodig

Geld sparen is belangrijker dan ooit De tijd dat kinderen het financieel beter hadden dan hun ouders is voorbij. Nederland is een rijk land, maar tegelijkertijd is het vermogen scheef verdeeld. Het vermogen is vooral opgebouwd in pensioenen en woningen en is daarmee grotendeels in handen van de oudere generaties. Voor de jongere huishoudens is het opbouwen van een vermogen niet makkelijk. Studeren, wonen en zorg zijn duurder dan vroeger. Een koophuis is tegenwoordig niet meer vanzelfsprekend én er moet langer worden doorgewerkt voor een lager pensioen. Drastische ingrepen in de verzorgingsstaat zijn onontkoombaar. Voor jongere huishoudens is het dus steeds belangrijker om preventief bedragen op te bouwen om straks nog te kunnen kiezen hoe ze willen leven. “Veel klanten rijden nu nog op de financiële cruise control”, zeggen groepsdirectielid Mariëlle Lichtenberg en Dorkas Koenen, directeur Marketing van Rabobank Nederland. Lichtenberg: “Wij willen klanten uitnodigen om zich te verdiepen in hun financiële situatie. Door meer inzicht te krijgen in hun inkomsten en uitgaven, kunnen ze bepalen welke bedragen ze later precies nodig hebben om zaken als studie voor kinderen, zorg voor ouders, pensioen-

aanvulling, eventueel eerder kunnen stoppen met werken, hypotheekaflossing en eigen arbeidsvitaliteit te kunnen betalen.”

Op naar een doelvermogen “Wij gaan ervoor om in Nederland meer mensen actief over hun toekomst na te laten denken. Met onze klanten willen we Nederland graag financieel gezonder maken. Dus samen ontdekken wat je morgen kunt doen om over tien, twintig of dertig jaar financieel gezonder te zijn”, zegt Lichtenberg. “Volgens ons is dat broodnodig.” Met de klantfilosofie 'FinancieelGezondLeven' staat de Rabobank op voor het belang van inzicht in de eigen financiële huishouding, een duurzaam inkomen en individuele vermogensvorming voor alle particuliere huishoudens in Nederland. En hoe pakken we dat precies aan? Koenen: “De komende vijf jaar gaan alle Rabobankvestigingen keihard aan de slag om in totaal een miljoen particuliere Nederlandse huishoudens inzicht te geven in hun eigen situatie en wat ze vandaag al kunnen doen om dit te verbeteren. Hierbij is het uitgangspunt dat iedere reis begint met een eerste stap.”

Hulp op maat Het opbouwen van een doelvermogen bestaat uit verschillende zaken, zoals het leren

omgaan met geld, het vinden van een baan, benutten van talent en het aanleggen van een buffer. Er wordt gekeken naar de persoonlijke situatie van de klant. Lichtenberg: “De een heeft moeite met rondkomen, de ander probeert een financiële buffer op te bouwen. Er zijn verschillende fasen waarin een klant zich kan bevinden. We kijken eerst waar een klant 'staat' en helpen van daaruit met het bouwen aan zijn doelbedragen. Op die manier staan we dus op voor een maatschappelijk issue dat veel van onze klanten en Nederland gaat raken.” Eerste stap Huishoudens zouden eigenlijk actief geld opzij moeten gaan zetten voor de lange termijn. Toch maken mensen niet altijd de juiste keuzes, vaak door gebrek aan kennis, interesse en urgentie. Ongeveer 40% van de huishoudens heeft minder dan vijfduizend euro individueel vermogen. Ook veel klanten van de Rabobank moeten flinke bedragen gaan sparen. Daarom wil de Rabobank haar klanten helpen om de eerste stap te zetten naar het opbouwen van meer vermogen.

Wilt u weten hoe financieel gezond u ervoor staat? Doe dan de check op rabobank.nl/strakshebjehetnodig en ontdek welk doelbedrag u nodig heeft voor later.


5

Sponsoring

Special Olympics 2018… in de Achterhoek! René van Gils, voorzitter Stichting Special Olympics Nationale Spelen Achterhoek 2018 vertelt: “Supertrots zijn wij dat de Achterhoek van 8 tot en met 10 juni 2018 gastheer mag zijn van de Special Olympics Nationale Spelen! Het had maar een haartje gescheeld, of de Spelen waren naar Den Haag gegaan. Hun juryrapport kreeg namelijk een 9,1 van het Nationaal Comité. We hadden de moed al bijna opgegeven, toen we hoorden welk cijfer ons rapport had gekregen: een 9,3!”

“Na de eerste euforie begon het pas goed tot ons door te dringen hoe ontzettend veel werk er op ons af komt. Om u een idee te geven: er komen 2.000 sporters met een verstandelijke beperking en 1.000 begeleiders naar de Achterhoek. Om deze mensen onderdak te bieden, hebben we alle 600 bungalows van Marveld Recreatie in Groenlo afgehuurd en tijdelijk omgedoopt tot Special Olympics dorp. Van daaruit moeten de deelnemers naar Stadion de Vijverberg worden gebracht, waarmee Arriva helpt door zestig bussen in te zetten. Maar je mag niet zomaar zestig bussen achter elkaar op de openbare weg laten rijden, dus daar moesten we vergunningen en politiebegeleiding voor regelen. Dan hebben we het nog niet eens over alle maaltijden, de

scheidsrechters die op alle 14 locaties moeten staan, en ga zo maar door. Een onvoorstelbare hoeveelheid werk, waar al 1.500 vrijwilligers voor zijn gerekruteerd. Naoberschap op z’n mooist, hartverwarmend! Maar zo’n fantastisch evenement kost ook onvoorstelbaar veel geld. Daarom zijn we zo blij met onze hoofdsponsors, waaronder de Rabobanken in de Achterhoek. Om de begroting helemaal rond te krijgen, hebben we nog meer sponsors nodig. Draagt u de Nationale Spelen Achterhoek 2018 een warm hart toe, wilt u ons dan alstublieft met kleine of grotere bedragen steunen? Extra handjes en regelcapaciteit zijn ook meer dan welkom! Kortom veel geregel, maar het is voor een

Kom aanmoedigen! De Achterhoek is op 8, 9 en 10 juni 2018 trotse gastheer van de Special Olympics Nationale Spelen. Een sportieve happening waar onze bank als hoofdsponsor bij betrokken is. Op de Special Olympics Nationale Spelen 2018 zijn alle sporters met een verstandelijke beperking welkom, ongeacht niveau of eerdere prestaties. Juist voor mensen met een verstandelijke beperking is het belangrijk dat zij zien hoe leuk en waardevol het is om te sporten. Toch is sporten voor hen niet vanzelfsprekend. Bij de Special Olympics kan iedereen meedoen en iedereen kan winnen.

René van Gils

ongelooflijk goed doel. Sporten is voor iedereen goed, maar juist voor mensen met een verstandelijke beperking zo ontzettend waardevol. Omdat sporten voor hen helaas niet vanzelfsprekend is, gaan wij na afloop van de Special Olympics Nationale Spelen 2018 in gesprek met alle sportverenigingen in de Achterhoek. Er wordt gekeken naar de mogelijkheden om binnen de verenigingen een afdeling voor G-sport op te zetten. Laten we met elkaar zorgen voor een samenleving waarin iedereen een plekje heeft. Als dat érgens moet kunnen, dan is het toch wel in de Achterhoek?” www.specialolympics2018.nl

Van 8 t/m 10 juni worden 21 sporten aangeboden op 14 verschillende locaties door de hele Achterhoek, zowel binnen als buiten. Het terrein van Marveld Recreatie in Groenlo wordt omgetoverd tot Special Olympics dorp, waar de 2.000 sporters en hun 1.000 begeleiders zullen verblijven. Op 8 juni opent Gerard Joling dit grootste nationale sportevenement in de Achterhoek vanuit Stadion de Vijverberg.

Wilt u hier bij zijn, wacht dan niet te lang met kaarten bestellen (vanaf € 7,50) via www.specialolympics2018.nl. U komt de sporters toch zeker ook aanmoedigen?


6

Fysio Samen Sterk

Samen staan ze sterk. Manon te Vaarwerk, Marieke Wielens en Moniek Kroekenstoel zijn de nieuwe eigenaren van Fysio Samen Sterk in Eibergen. Ze genieten inmiddels bekendheid als de 3 M’s, zoals ze gekscherend vanwege dezelfde eerste letter van hun voornamen worden genoemd. Het drietal nam per 1 februari Fysiotherapie Knobben over, de praktijk waar ze al jarenlang aan verbonden waren. “Deze stap lag voor de hand. Daardoor voelt het als een natuurlijke overgang. Samen durven we dit avontuur aan.”

Frisse kleuren, een andere naam en een bijpassend logo. Met nieuw elan is Fysio Samen Sterk van start gegaan. Toch is er buiten de overname om verder niet zo veel veranderd. De praktijk wordt met dezelfde gezichten, alleen in een iets andere rol, op de oude vertrouwde manier voortgezet. “Dat is goed voor de continuïteit en ook wel zo prettig voor de cliënten. De basis voor de samenwerking is vertrouwen. Dat in combinatie met een flinke portie bevlogenheid moet tot succes leiden. Daarnaast is het een uitgelezen kans om ons verder te ontwikkelen.” Oplossing Door het gedegen overnameproces konden Manon, Marieke en Moniek en de andere medewerkers langzaam wennen aan de nieuwe situatie. Praktijkhouder Charles Knobben kondigde in een vroegtijdig stadium aan dat hij op termijn wilde stoppen. Hij stelde afzonderlijk aan de drie vaste krachten de vraag of ze eventueel belangstelling hadden om de goedlopende praktijk over te nemen. “We stonden er allemaal positief tegenover, alleen niet in ons eentje. Dan zou het gezien alle extra werkzaamheden lastig te combineren zijn met de functie van fysiotherapeute. Dat zagen we niet zitten.” De dames raakten met elkaar in gesprek over het dilemma en al snel was de oplossing gevonden: een constructie waarbij ze gezamenlijk de kar zouden gaan trekken. “Op die manier kunnen de taken worden verdeeld en valt het allemaal te behappen.” Goodwill Toch duurde het nog even voordat de kogel definitief door de kerk was. Er bleek tijd nodig om alles goed op een rij te zetten, de onderhandelingen af te ronden en een maatschap te vormen. De ambitieuze

V.l.n.r.: Marieke Wielens, Manon te Vaarwerk en Moniek Kroekenstoel


7

Rabo

Starter van het kwartaal

dertigers lieten zich tijdens dit traject begeleiden. “Het overnemen van een praktijk is voor ons natuurlijk geen gesneden koek. Het gaat om complexe materie. Daar wil je geen risico mee lopen.” De financiering was een ander aandachtspunt. De overname van goodwill en inventaris ging gepaard met een forse investering. “Maar dat ging ver rassend genoeg heel soepeltjes. De Rabobank kende geen twijfels en adviseur Niels Breitner maakte ons nog enthousiaster. We kregen al snel groen licht waardoor het besef groeide dat het echt mogelijk was.”

Vertrouwen als basis van gezamenlijk avontuur

Uitdaging Fysio Samen Sterk gaat dus grotendeels op dezelfde voet verder als voorheen. Toch zijn er al wat wijzigingen doorgevoerd. De openingstijden zijn verruimd en er is meer aandacht voor dossiervorming ook op het gebied van kwaliteitseisen. In de nabije toekomst willen de kersverse ondernemers de praktijk verder uitbreiden en op een nog hoger peil brengen. “Dat vormt een uitdaging.” De dienstverlening is met onder andere fysiotherapie, manuele therapie, oedeemtherapie, dry needling, medical taping en sporten onder begeleiding al uitgebreid te noemen. Het is echter de bedoeling om nog meer specialisaties met behulp van moderne technieken aan te bieden. “Ook bestaat de wens om de twee huidige locaties samen te voegen. Het biedt namelijk voordeel om alle onderdelen onder één dak te hebben.” Geen overhaaste beslissingen, maar verbeteringen via de geleidelijke weg. Alles op zijn tijd. Ook hier zijn de 3 M’s het volledig eens. “De neuzen staan dezelfde kant op en we vullen elkaar prima aan. Het ziet er allemaal positief uit; mede door de vergrijzing is er werk genoeg. De cliënten staan hier echt centraal. Zij worden snel, goed en gericht behandeld. Dat is toch waar alles om draait.” www.fysiosamensterk.nl


8

Evenementenkalender

Kijk voor meer evenementen

op onze website kennisvloer.nl

Toegang tot kennis en netwerken

Cursus Rabo Online Bankieren Wilt u uw bankzaken regelen via de computer of tablet, maar weet u nog niet precies hoe het werkt? Schrijf u dan in voor de cursus Rabo Online Bankieren. Tijdens de cursus leggen wij uit hoe u op een veilige manier inlogt, hoe u de bij- en afschrijvingen van uw rekening bekijkt en welke andere bankzaken u kunt regelen. U kunt de cursus alleen volgen of met één of twee andere personen. Wanneer? U kunt kiezen uit verschillende data. De cursussen worden gegeven op alle kantoren van Rabobank Noord- en Oost-Achterhoek. Aanmelden Op kennisvloer.nl kunt u terecht voor meer informatie. Hier vindt u ook de data en kunt u zich aanmelden.

Rabo MKB Collegetour De Rabo MKB Collegetour is speciaal ontwikkeld voor ondernemers die zich willen laten inspireren en hun kennis willen verbreden op onderwerpen die hen elke dag aangaan. Als ondernemer wordt u vaak in beslag genomen door de waan van de dag en is er weinig tijd voor reflectie en inspiratie. Maatschappelijke, economische en technologische ontwikkelingen gaan snel en het is van belang om op de hoogte te blijven van de mogelijkheden die dit biedt. Om u hierbij te ondersteunen, biedt Rabobank Noord- en Oost-Achterhoek in samenwerking met de Rabo Ondernemers Academie de MKB Collegetour aan. De MKB Collegetour is een programma ontwikkeld door de Coöperatie Fabriek. In vier bijeenkomsten van drie uur nemen wij u mee in thema’s als marketing, innovatie, finance en business modellen. Onder leiding van boeiende docenten spart u met andere ondernemers en doet u nieuwe inzichten en inspiratie op. Na afloop van de colleges is er tijd om na te praten over de zaken die voorbij zijn gekomen en te netwerken. Laat u inspireren en doe mee! Aanmelden of meer informatie? Kijk op kennisvloer.nl.

Gratis oriëntatiegesprek hypotheken Wilt u meer weten over uw mogelijkheden bij het kopen van een huis? Of heeft u vragen over uw hypotheek? Wij helpen u graag. Loop dan eens bij ons binnen tijdens het Hypotheek Inloopspreekuur. U kunt dan in gesprek met een van onze hypotheekadviseurs over uw woonwensen en mogelijkheden. Wanneer? Elke vrijdagmiddag van 13.30 uur tot 17.00 uur bent u van harte welkom op onze kantoren in Groenlo, Lochem, Winterswijk of aan de Dreef 6 in Zutphen.


Column Prof. dr. Gert-Jan Hospers

Groene groei Rabo Woonweken Wilt u meer weten over uw mogelijkheden bij het kopen van uw droomhuis? Loop dan eens vrijblijvend binnen tijdens de Rabo Woonweken. Zo heeft u snel zekerheid of u uw droomhuis kunt kopen. Wij helpen niet alleen met een financiering, maar denken ook mee hoe u uw woonwensen kunt realiseren. Wanneer? Tijdens de Rabo Woonweken zijn wij extra geopend op avonden en op zaterdag van 3 t/m 14 april. Kijk voor de tijden en locaties op rabobank.nl/noa.

Baby van de maand Heeft u een kindje gekregen? Allereerst gefeliciteerd met uw kleine wonder. Echt een moment waarop u de tijd het liefst even stil zou willen zetten. Daarom is het juist in deze periode zo bijzonder om een fotoreportage van uw baby te laten maken. Open een (spaar)rekening en maak kans op een professionele fotoshoot van de baby bij u thuis! Kijk voor meer informatie op rabobank.nl/noa.

D

agelijks horen we dat het klimaat verandert, de aarde uitgeput raakt en er grenzen zijn aan de groei. Het zijn geen berichten waar je blij van wordt. Duidelijk is dat het roer om moet en dat daarbij veel afhangt van onszelf, als consument of ondernemer. Zijn we bereid in duurzame energie en mobiliteit te investeren en andere groene maatregelen te nemen? Op zich willen we wel, maar gedragsverandering is lastig. Pas als we het nut ervan inzien of als het niet anders kan, komen we in beweging. Gelukkig wordt in het bedrijfsleven klimaatneutraal langzaam maar zeker het nieuwe normaal. Steeds meer ondernemers beseffen dat groen en poen elkaar niet uitsluiten, maar prima samengaan. Sommige Achterhoekse bedrijven maken er zelfs letterlijk werk van. Neem Dorset Green Machines uit Aalten, marktleider in oplossingen voor het verwerken van organische reststromen, zoals kippenmestdrogers die biomassa leveren voor de opwekking van groene energie. Redox Waste Recycling uit Winterswijk maakt hoogwaardige recyclingsystemen, waaronder installaties die gipsplaten en stenen kunnen recyclen. Metaalbedrijf AWOBA uit Vorden produceert onder meer containers, inwerpzuilen en glas- en papierbakken voor de afvalinzameling in woonwijken en stadscentra. En grote kans dat de verse jus d’orange uit uw supermarkt is verpakt in een petfles van gerecycled plastic uit Lichtenvoorde. Het materiaal voor de fles wordt geleverd door Morssinkhof-Rymoplast, een grote speler op het gebied van kunststofrecycling. De gemeenten Zutphen en Lochem maken deel uit van de Cleantech Regio, een alliantie van overheden, ondernemers, onderwijs en onderzoek die er samen naar streven dat de Stedendriehoek (Apeldoorn-Deventer-Zutphen) in 2030 volledig energieneutraal is. Een mooie ambitie die past bij het groene karakter van het gebied. Want in de Cleantech Regio vinden we flink wat bedrijven en initiatieven die zijn gericht op een schone toekomst. Zo bouwt GMB BioEnergie uit Zutphen composteringstunnels voor afvalverwerkers en vergistingsinstallaties voor de industrie. En in Lochem wordt langs het Twentekanaal gewerkt aan De Groene Fabriek, een strategie om het bestaande bedrijventerrein om te vormen tot een productiegebied van duurzame energie. Voor het geval u het nog niet wist: u woont in een regio waar groene groei de toekomst heeft.

9


10

Hart voor de Achterhoek

Na een succesvolle eerste editie, ondersteunt Rabobank Noord- en Oost-Achterhoek het verenigingsleven in de regio dit jaar opnieuw met Hart voor de Achterhoek. Via Hart voor de Achterhoek stelt Rabobank Noord- en Oost-Achterhoek in 2018 een bedrag van â‚Ź 400.000,- uit het winstuitkeringsfonds ter beschikking aan lokale verenigingen en stichtingen (hierna clubs). Op een eerlijke, leuke en doeltreffende manier wordt het geld verdeeld. Niet wij maar u bepaalt welke club ondersteund wordt. Laat uw stem horen tijdens Hart voor de Achterhoek!

Mogen wij weer op uw stem rekenen? Voor de clubs betekent dit dus: actie voeren! Want hoe meer stemmen zij binnenhalen, des te meer geld ze ontvangen. Alle clubs die meedoen aan Hart voor de Achterhoek hebben een uitgebreide toelichting ontvangen tijdens de startbijeenkomst en kunnen zich inmiddels aanmelden voor deelname. Ook zijn de clubs voorzien van promotiematerialen zoals posters, flyers, een advertentie en een digitale banner om de actie bij een zo groot mogelijk publiek onder de aandacht te brengen. Om alle clubs een eerlijke kans te bieden, hebben wij een bovenen ondergrens ingesteld voor de bedragen die clubs kunnen verdienen. Iedere club die meedoet, krijgt in ieder geval het minimale

Het maximale bedrag dat verdiend kan worden is â‚Ź 2.500,- per club


Van 22 mei tot en met 6 juni 2018 kunt u uw stem uitbrengen

bedrag van € 100,-. Het maximale bedrag dat verdiend kan worden is € 2.500,- per club. Wie niet meedoet, ontvangt geen bijdrage. Lopende sponsorcontracten zijn uitgesloten van deelname.

Hoe werkt het? Leden van Rabobank Noord- en Oost-Achterhoek ontvangen per post een unieke code waarmee ze kunnen stemmen. Van 22 mei tot en met 6 juni 2018 brengt u uw stem uit op de clubs die u een warm hart toedraagt. Ieder lid ontvangt vijf stemmen, waarvan maximaal twee stemmen op dezelfde club mogen worden uitgebracht. Er zijn dus aardig wat stemmen te verdelen! Hoe meer stemmen, des te meer geld voor de club.

Hart voor de Achterhoek 2017 Vorig jaar zijn er maar liefst 686 clubs blij gemaakt met mooie bedragen. Wat zijn er veel enthousiaste vrijwilligers die zich vol passie inzetten voor hun club. Mooi om te zien en te merken dat door Hart voor de Achterhoek veel initiatieven hun vraag of wens konden realiseren. Zo heeft EHBO vereniging Lichtenvoorde een juniorpop gekocht voor hun opleidingen EHBO voor kinderen en AED - Reanimatie. En heeft Stichting Het Trapveldje in Almen een mooi klimtoestel gekocht. Prachtig om te horen dat de gewonnen bedragen zo goed besteed worden.

Uitreiken van de cheques

Vorig jaar zijn er maar liefst 686 clubs blij gemaakt met mooie bedragen

Dit jaar maken we een tour door ons werkgebied en reiken we op een aantal centrale plekken de cheques uit!

Wint uw club de Creativiteitsprijs? Als uw club Hart voor de Achterhoek op een ludieke en originele wijze promoot, dan maakt uw club kans op een extra bijdrage van € 500,(1e prijs), € 250,- (2e prijs) of € 100,- (3e prijs). Gebruik voor social media, #HartvoordeAchterhoek. Andere uitvoeringen mogen gemaild worden naar communicatie.noa@rabobank.nl. Ga dus creatief aan de slag met een originele actie.

Wij verheugen ons op een mooie actie en hopen dat wij op uw stem mogen rekenen!

11


12

“Ons doel is om dit jaar 500 nieuwe BRM-bassadors te vinden”

Links: Bram van Turnhout, rechts: Eric Slotboom


13

Leden in de spotlights BRM staat voor Bram, Rose, Max. Het zijn de namen van de drie kinderen van vader Erik van Turnhout, die het bedrijf in 2010 is gestart. “Mijn vader heeft altijd in de metaalbewerkingsmachines gezeten. Nadat hij zijn eerste bedrijf TUWI had verkocht, zag hij op tv dat er lasers waren die non-metalen verwerkten, zoals hout, kunststof, textiel en leer. Dat trok z’n aandacht. Al snel kwam hij erachter dat er aan de onderkant van de markt nauwelijks aanbod was, maar wel veel vraag. Vanaf dat moment is hij op en neer naar China gevlogen om een goede én betaalbare lasermachine te ontwikkelen”, vertelt Bram. Bizar brede afzetmarkt De eerste drie jaar stonden volledig in het teken van productontwikkeling en marktfeedback om een superveelzijdige machine aan te kunnen bieden. “Met één en dezelfde techniek waren wij in staat om leer te snijden, hout te bewerken, maquettes te maken, grafstenen, pennen en trofeeën te graveren, bedenk het maar. Er ging een wereld voor ons open. Deze lasermachine konden wij verkopen aan architecten, modeontwerpers, reclamebureaus, scholen, ja aan wie niet? De afzetmarkt was bizar breed. Tot dat moment was ik alleen zijdelings bij de zaak betrokken, maar toen de hobby van mijn vader uit de hand begon te lopen heb ik gezegd: ik kom je helpen. Met name op het gebied van business development.” Omdat Bram niet overloopt van technisch inzicht, wordt besloten om een technische partner te

veel markten kunnen bedienen. Er is geen enkel ander bedrijf dat zo’n hoogwaardige machine aan de onderkant van de markt kan aanbieden. Niets staat ons in de weg om een internationaal groot merk op te bouwen.” Om dat voor elkaar te krijgen investeert BRM Lasers veel in marketing. “Wij bieden niet alleen lasermachines aan, we denken vooral mee met de klant. We geven demonstraties en helpen met plezier met het opzetten van de eerste productiebatch. Onze insteek - onze ‘Why’ - is dat wij groei voor klanten mogelijk maken. Zowel voor onze eindklanten als voor onze verkooppartners in de landen waar wij zaken doen. Het gaat uiteindelijk niet om de machine maar om wat je ermee kunt. Om het graveer- of snij-idee. Met gerichte online marketing dragen wij deze boodschap wereldwijd uit.” BRM DNA Met een forse groei in Winterswijk bewijzen Bram en Eric in korte tijd hun gelijk. BRM Lasers levert machines in alle delen van de wereld en telt inmiddels 35 medewerkers. “Om die groei in goede banen te leiden hebben wij intern het BRM DNA opgezet. Iedere medewerker moet daarmee matchen. Het draait bij ons vooral om betrokkenheid. Dat vind je ook terug in ons commerciële doel voor dit jaar. Het gaat ons niet om het koud wegzetten van machines. Nee, we zoeken 500 nieuwe BRM-bassadors: klanten die zó enthousiast zijn over

Bram van Turnhout (28) en Eric Slotboom (38) zijn jongens uit Winterswijk, maar mannen van de wereld. Bram studeerde International Business and Management in Hongkong, woonde in Wenen en bestuurt nu vanuit Amsterdam samen met Eric Slotboom - als monteur internationaal gepokt en gemazeld - BRM Lasers. “Wij kunnen in ons segment het grootste merk lasermachines worden wereldwijd.”

vinden. “In 2014 is Eric bij ons komen werken. Eric is altijd internationaal monteur geweest en beschikt over enorme technische ervaring met grote, complexe projecten. Samen vormen wij een goed team en zodoende hebben wij op 1 januari 2015 BRM Lasers van mijn vader overgenomen.” Hoogwaardige en betaalbare lasermachine Een jaar na de overname kiezen Bram en Eric voor een andere groeistrategie. “Mijn vader was machinehandelaar; ik keek vooral met een bedrijfskundige blik naar het bedrijf. Ik wil met BRM een groot, wereldwijd bekend merk worden en ben ervan overtuigd dat we met onze specifieke lasertechniek en slechts een paar modellen ontzettend

onze verkoopondersteuning, installatie, service etc., dat ze dat graag doorvertellen. Pas dan doen we het goed.” Binding met de Rabobank Persoonlijke betrokkenheid is ook de reden dat BRM Lasers voor kredietverruiming een paar jaar geleden is overgestapt naar Rabobank Noord- en Oost-Achterhoek. “Ard Somsen, onze accountmanager, werd meteen enthousiast van wat wij hier aan het doen waren. Dat is wat wij zoeken: partijen die meedenken en gaan voor een duurzame relatie. De Rabobank is een goede keuze gebleken. Het feit dat we nu in Samenspraak staan maakt van de Rabobank bovendien een mooie BRM-bassador.”


14

Banking for Food

Als gevolg van een groeiende en steeds welvarender wereldbevolking zal de vraag naar voedsel tot 2050 met 60% groeien. Tegelijkertijd raken de grondstoffen die nodig zijn om de agrarische productie op peil te houden op. Dit betekent een enorme uitdaging voor ondernemers in de landbouw en voedselketens: er moet meer geproduceerd worden met minder middelen. Als leidende bank in Food en Agri is de Rabobank vastbesloten om bij te dragen met oplossingen om de voedselzekerheid in de wereld veilig te stellen. Vanuit onze visie ‘Banking for Food’ maken we dat concreet met toegang tot financiering, kennis en netwerken. En daarbij denken we ook nadrukkelijk buiten de eigen landsgrenzen.

“Om te kunnen optimaliseren moeten we over grenzen heen denken” Nardy Köning en Michel Grootholt, beiden Accountmanager Grootzakelijk Food en Agri, richten zich bij Rabobank Noord- en Oost-Achterhoek volledig op de agrarische markt. Banking for Food is voor beiden dagelijkse kost. Nardy: “Eén van de pijlers van Banking for Food is kennisoverdracht. Mede in dat kader ben ik een paar maanden geleden naar Sydney geweest om een trainingsweek bij te wonen, samen met 28 andere Rabo-accountmanagers uit alle delen van de wereld. In die week hebben we onderling veel kennis en ervaringen uitgewisseld. Tevens hebben we klanten bezocht om samen in dialoog te gaan over het wereldvoedselvraagstuk. Uit deze gesprekken blijkt dat de Rabobank een belangrijke rol speelt, gezien de vele kennis in de Food en Agri sector en het unieke netwerk wereldwijd.”

Waarom is het zo belangrijk om kennis op te doen in het buitenland? “Wij kunnen in Nederland veel leren van agrarische ondernemers in het buitenland. Binnen ons team hanteren wij dan ook de slogan ‘Je moet er zijn geweest om er iets vanaf te weten’”, reageert Michel. “Toen in 2015 de melkquotering werd afgeschaft, hebben wij in Duitsland diverse bedrijven bezocht om te zien waar je als ondernemer tegenaan loopt bij opschaling. Afgelopen jaar zijn we naar Spanje geweest, het ‘Californië’ van Europa, om te zien hoe ondernemers daar inspelen op diverse omgevingsfactoren en de structuur van de productieketen. Hoe gaat men bijvoorbeeld om met het klimaat? Hoe ziet hun financiering er uit? Hoe staat het met voedselveiligheid? Hoe kunnen wij onze voorsprong in

Banking for Food


15

Nederland op het gebied van innovatie behouden? Want als wij willen bijdragen aan het oplossen van het wereldwijde voedselprobleem, dan moeten we onze visie verbreden tot over de landsgrenzen.” “Drie weken geleden hebben we hier Curt Hudnutt, topman Food en Agri van Rabobank Noord-Amerika op bezoek gehad. Hij stelt dat we overal min of meer tegen dezelfde problematiek aanlopen. Denk aan wet- en regelgeving, denk aan draagvlak van de samenleving. Willen we onze voedselproductie wereldwijd in korte tijd flink kunnen vergroten, dan moeten we als agrarische sector internationaal nog meer samenwerken. Als Rabobank hebben wij daar natuurlijk het perfecte netwerk voor.”

 “As I visited with the Dutch Producers, the value

of an international exchange of ideas became more evident. As Rabobank we are uniquely positioned to facilitate these exchanges and, further, I see it as our obligation.”

Links: Michel Grootholt, rechts: Nardy Köning

– Curt Hudnutt, Head of Rural, Rabobank North Amerika

PROGRAMMA STUDIEREIS IERLAND

Binnenkort gaan jullie naar Ierland. Wat gaan jullie daar doen en met wie? Nardy: “Vanuit Rabobank Noord- en Oost-Achterhoek organiseren wij in juni een interessante studiereis van circa vier dagen naar Ierland voor circa dertig melkveehouders van de toekomst; de bedrijfsopvolgers. Waarom Ierland? Omdat de Ierse melkveehouders zich kenmerken door de zeer lage kostprijs, relatief lage opbrengstprijzen met alleen beweiding. In Nederland hebben we relatief hoge opbrengstprijzen, maar ligt de kostprijs ook op een hoog niveau. Ook zien we dat beweiding steeds vaker het onderwerp van gesprek is. Gezien deze grote verschillen kunnen Nederlandse en Ierse ondernemers tijdens de studiereis ongetwijfeld veel van elkaar leren.”

Wat kunnen we nog meer leren van het buitenland? “Misschien wel de bewustwording dat het hier in Nederland nog niet zo slecht is. Maar de kernboodschap is natuurlijk dat je voortdurend moet optimaliseren om toekomstbestendig te blijven. Door over grenzen heen te kijken, zie je mogelijkheden waar je anders wellicht niet aan denkt”, aldus Michel. “Als Rabobank verbreden we graag de horizon van agrarische ondernemers.”

Rabobank Noord- en Oost Achterhoek organiseert in juni een interessante studiereis van circa vier dagen. Bent u melkveehouder of neemt u in de toekomst een melkveebedrijf over, dan is deze studiereis wellicht interessant voor u. Planning: 4 dagen in juni 2018 We bezoeken tijdens deze reis diverse melkveehouders evenals het onderzoeksinstituut Teagasc. Aandachtspunten daarbij zijn: • Hoe slagen ze er in Ierland in om de kosten laag te houden? • Wat is de waarde van een lage kostprijs? • Welke aspecten van melken uit gras zijn toepasbaar in de Nederlandse veehouderij?

Wilt u mee op studiereis naar Ierland? Vraag uw accountmanager om meer informatie.


16

xFinanciële planning

“Ik wil niet alleen grip op de zaak, maar ook op mijn financiële toekomst” Links: Luuk Domhof, rechts: Robin Klokgieters

Vraag een ondernemer naar zijn ambities en hij begint hoogstwaarschijnlijk over zijn bedrijf. Slechts een enkeling noemt daarbij ook zijn persoonlijke wensen en doelen op financieel gebied. Volgens Robin Klokgieters, accountmanager Private Banking bij Rabobank Noord- en Oost-Achterhoek, zou het echter goed zijn als meer ondernemers stilstaan bij hun (toekomstige) financiële positie. “Omdat ze voor zaken zoals arbeidsongeschiktheid, pensioen en vermogen meer op zichzelf zijn aangewezen dan iemand in loondienst.”


17

Volgens Robin maken veel ondernemers nog onbewust keuzes om bepaalde zaken wel of niet te regelen. “Ik spreek regelmatig ondernemers die heel goed weten waar ze vandaag staan, maar eigenlijk geen idee hebben hoe hun persoonlijke financiële situatie eruit ziet over pakweg tien of vijfentwintig jaar. Met de financiële planning kunnen wij dat op basis van persoonlijke wensen en doelen inzichtelijk maken. We brengen de huidige financiële positie in beeld en laten zien hoe zich dat naar verwachting richting de toekomst ontwikkelt. Met dat inzicht kunnen er veel bewuster keuzes worden gemaakt: wat wil je en welke financiële maatregelen passen daar bij?”

Helder financieel plan Luuk Domhof (41), mede-eigenaar van fastfood cateraar De Timp in Zieuwent, heeft recent een financieel plan door de Rabobank laten opstellen. “Je bent alle dagen druk, hebt veel balletjes hoog te houden. Juist dan is het goed om een keer te weten hoe het er financieel allemaal voor staat. Daarbij realiseer ik me terdege dat het horecawerk en het nachtleven wat daarbij hoort behoorlijk intensief is. Wij verkopen friet en snacks op evenementen van 60 tot 200.000 personen. Nu houd ik dat nog goed vol, maar wat als dat over een jaar of tien minder wordt?

naar de toekomst en afgezet tegen de persoonlijke wensen en voorkeuren. Wanneer wil je stoppen met werken? Hoeveel inkomen wil je dan graag hebben? Hoeveel vermogen heb je daarvoor nodig? Is een bepaald rendement noodzakelijk? Wat is de werking van inflatie in combinatie met de huidige lage rente? Wij beschikken binnen de bank over speciale planning software die rekening houdt met alle mogelijke variabelen. Zo komen we tot een leidraad waar de ondernemer echt houvast aan heeft en helpt bij het maken van (financiële) keuzes.” “Dat is precies de reden waarom ik de bank gevraagd heb om een financieel plan voor mij te maken”, reageert Luuk. “Ik wil niet alleen grip op de zaak, maar ook op mijn financiële toekomst. Zodat ik zeker weet dat we ons later goed kunnen redden privé. Ik heb ook nog vier zoons die later misschien willen gaan studeren.”

Stip op de horizon

Naar de toekomst toe redeneren

Op de vraag of het financieel plan zijn visie op ondernemen heeft veranderd, antwoord Luuk stellig: “Welnee! Ik blijf volop investeren in De Timp. Ook hier werken we continu toe naar wensen en doelen. Wij willen bijvoorbeeld 100% energieneutraal opereren. We rijden al op eigen brandstof, gemaakt van frituurolie. En binnenkort gaan wij als een van de eerste bedrijven in de regio echt off-grid. Een ander voorbeeld is onze wens om al onze producten uit een straal van 20 kilometer rondom Zieuwent te halen. We zijn nu bezig met een streekplank, waar uitsluitend producten uit de streek op geserveerd worden. Het realiseren van zo’n stip op de horizon geeft een heel goed gevoel.” Lachend: “Zo werkt het waarschijnlijk ook met financiële planning.”

“Het beginpunt van elk financieel plan is nu”, vervolgt Robin. “Met financiële planning wordt de huidige financiële situatie doorgerekend

www.detimp.nl

Als je ooit een stap terug wilt doen heb je daar toch financiële middelen voor nodig. Natuurlijk kun je als ondernemer zelf een Excelsheet maken om financieel overzicht te krijgen, maar de Rabobank kan dat veel beter. Robin heeft samen met een intern financieel planner, voor mij een helder financieel plan gemaakt, voorzien van een goed en onafhankelijk advies om mijn wensen en doelen (voor later) te kunnen realiseren.”


18

Rabo Herfsttintentocht 2018

Banking for Food

Van ‘boer tot bord’ Vindt u het leuk om per fiets unieke plekken in de regio te ontdekken? In combinatie met ‘gluren bij de (agrarische) buren’. Reserveer dan 30 september 2018 in uw agenda voor onze jaarlijkse fietstocht!

Banking for Food De Rabobank ziet het als haar opdracht om bij te dragen aan het verbeteren van de voedselproductie en het duurzamer voeden van de wereld. We noemen dit Banking for Food. Een van de grootste prioriteiten is het terugbrengen van de voedselverspilling. De Rabobank zelf kan maar beperkt direct iets doen tegen voedselverspilling. We kunnen wel veel impact maken, door oplossingen waar klanten mee bezig zijn te versterken, samen met partners. De Rabobank helpt daarom zakelijke klanten om duurzaam te ondernemen en grondstoffen te hergebruiken. Maar de bank wil ook consumenten stimuleren om slimmer met voedsel om te gaan en minder te verspillen.

Onze fietstocht staat dit jaar in het teken van ‘Banking for Food’. De fietstocht voert u door de prachtige natuur van de Achterhoek en langs diverse (agrarische) bedrijven. U krijgt een groot deel van de voedselketen (van boer tot bord) te zien. Het blijft nog een verrassing welke bedrijven u gaat bezoeken. Wél kunnen we de regio verklappen. Er wordt een prachtige route uitgezet tussen Steenderen en Hummelo. De fietstocht is interessant, leerzaam en leuk voor de hele familie! Tijdens de fietstocht ziet u een groot deel van de voedselketen. Daarnaast bezoekt u bedrijven waar u anders niet zo snel zou komen. Ook voor kinderen is dit een leuke ontdekkingstocht. Op een laagdrempelige manier maken ze kennis met (h)eerlijk eten

en worden zicht bewust van de natuur. Ze raken bekend met de oorsprong van ons eten en het boerderijleven. Voor ieder wat wils deze dag. Zo kunt u deelnemen aan een quiz, kijken door een VR-bril (Virtual Reality), (h)eerlijke hapjes proeven en nog veel meer. U bent er toch ook bij? Zet de datum vast in uw agenda! In de volgende editie van de Samenspraak vindt u de aanmeldgegevens.

Banking for Food


19

Marktteam Berkelland-Oost Gelre

Eerder stelden wij in Samenspraak al de marktteams van Aalten-Winterswijk, Lochem-Bronckhorst en Zutphen-Brummen aan u voor. Deze keer is het de beurt aan het marktteam Berkelland-Oost Gelre. Financieel adviseur Jarno Rensing en accountmanagers MKB Laurens Stapelbroek en Niels Breitner geven graag een gezicht aan dit team.

“Wij kunnen ons qua netwerken en bijeenkomsten nu volledig concentreren op Berkelland en Oost Gelre. En daarin vinden we elkaar snel.”

Dichtbij en betrokken

“Dankzij het marktteam krijg je de meest betrokken mensen op de juiste bijeenkomsten”

Jarno beaamt dit. “Als marktteam communiceren we dagelijks met elkaar. Naar welke bijeenkomst gaan we wel en naar welke niet? Als financieel adviseur ben ik bijvoorbeeld altijd aanwezig bij informatiebijeenkomsten van nieuwbouwprojecten, zoals Brouwhuizen in Groenlo en Op de Bleek in Eibergen. Laurens en Niels gaan onder andere weer naar avonden van Ondernemers in Bedrijf, de Industriële Kring Berkelland of de banenmarkt van het Marianum. We stemmen onderling heel goed af wie wat doet. Het mooie van deze werkwijze is dat je altijd de meest betrokken mensen van de bank op de juiste bijeenkomsten krijgt. Je gaat namelijk ergens heen omdat je er belangstelling voor of binding mee hebt.”

Vertrouwd aanspreekpunt

V.l.n.r.: Jarno Rensing, Laurens Stapelbroek en Niels Breitner

“Als ik het voordeel van werken in een marktteam in een paar woorden zou mogen omschrijven dan zeg ik 'focus en structuur'. Als bank gaan wij steeds meer naar buiten om onze klanten te ontmoeten. Wij streven daarbij

naar optimale zichtbaarheid en herkenbaarheid. Dat lukt alleen als wij bekende gezichten worden. Een afgebakend gebied binnen dat uitgestrekte werkterrein van de bank helpt daarbij natuurlijk enorm”, legt Laurens uit.

Niels: “Het feit dat Jarno en ik in Groenlo wonen én geworteld zijn, maakt dat mensen ons hier ook makkelijker benaderen. Hierdoor weten we vrij goed wat er leeft en speelt in de omgeving.” Voor Laurens geldt in Berkelland hetzelfde. “Als adviseurs in dit deel van het werkgebied zijn wij de oren en ogen van de bank, maar veel belangrijker nog: een vertrouwd aanspreekpunt voor klanten. Die verbindende rol wordt in de toekomst alleen nog maar groter denk ik. Daarin schuilt voor mij de kracht van de marktteams.”


20

Rabo Kennistrajecten

ONDERNEMERS HELPEN GROEIEN We zijn een bank met een helder doel: mensen helpen bij het realiseren van hun ambities. Maar ook: ondernemers helpen in de strategische ontwikkeling die ze doormaken door met ze te sparren over strategieontwikkeling, duurzaamheid en circulair ondernemen. Want dat is waar de ondernemer van de toekomst zich mee bezig houdt.

Dat betekent dat we meer willen doen dan het leveren van passende financiële producten en deskundig advies. Ondernemers bewegen zich vaak in een turbulente omgeving, waarin de toekomst onzeker is. Door het delen van lokale marktkennis en het toegang geven tot onze netwerken bieden we tools om sturing te geven aan hun organisatie. Daarnaast organiseren we regelmatig bijeenkomsten en evenementen over onderwerpen die voor ondernemers relevant zijn. Op deze pagina vindt u een aantal trajecten die we aanbieden om ondernemers te helpen groeien. Interesse? Vraag uw adviseur of kijk op kennisvloer.nl Ronald van Wetering Directeur Bedrijven

College tour

Traject miniMaster

Hoe kunnen we samen werken aan groei? Door met elkaar in gesprek te gaan, te luisteren en door te doen! En wat hebben wij u dan te bieden: de Rabo MKB Collegetour. Meer informatie hierover vindt u onder het kopje 'MKB College tour' op pagina 8.

Rabobank miniMaster: De educatieve ontplooiing van jouw talent is een van de belangrijkste factoren om een onderneming uit te laten groeien tot een succesvol bedrijf. Maar dat talent moet wel gevoed worden, want de ontwikkelingen in de maatschappij staan niet stil. Er is continue druk om je te onderscheiden van de concurrentie, om financieel gezond te blijven en om een goede balans te houden tussen werk en privé. Ondernemers weten dat, maar ze hebben dikwijls te weinig tijd om zichzelf educatief te ontplooien, geënt op ondernemen. Daarom is er speciaal voor klanten van de Rabobank een programma ontwikkeld met de hoge kwaliteit van een regulier onderwijsprogramma, maar zonder de vaak flinke belasting daarvan: de miniMaster. De miniMaster is heel praktijkgericht en biedt veel ideeën die direct toepasbaar zijn, iets wat ondernemers extra waarderen. Al ruim 150 Achterhoekse ondernemers zijn u voor gegaan.

“Het mooiste vond ik nog dat ik leerde hoe een bank naar bedrijven kijkt. Ik zit in een overname traject en dan is dat inzicht zeer waardevol. Daarnaast wordt er veel aandacht besteed aan innovatie. Het is een zeer inspirerend programma.” – Erik Nijenhuis, Slagerij Sieverink

Het programma beslaat acht bijeenkomsten gedurende 5,5 maand met elk een ander thema. Van marketing tot strategisch management

“Als ondernemer sta je er vaak alleen voor. Om bij te blijven en te sparren met andere ondernemers, heb ik gekozen voor de miniMaster.” – Peter van den Hoek, Truck Service Bergh


Kijk voor meer informatie

en aanmelden op kennisvloer.nl en van MVO tot persoonlijk leiderschap. Elke bijeenkomst wordt geleid door een topdocent die behalve veel theoretische kennis ook beschikt over ruime praktijkervaring. De deelnemers leren vooral van de praktijk gerichte oplossingen waarover zij met hun mededeelnemers discussiëren. Ze delen dus naast kennis ook ervaringen, wat nieuwe kansen biedt. Momenteel is er al een miniMaster van start, maar de voorbereidingen voor een volgende miniMaster zijn inmiddels al gestart.

Business Versneller Twintig ondernemers uit de regio zijn in februari 2018 gestart met de Business Versneller Rabobank biedt ondernemers die in hun bedrijf met groei te maken hebben het kennistraject Business Versneller aan. De Business Versneller is een leergang van, door en met ondernemers, waarin de deelnemers in zes bijeenkomsten hun vaardigheden als ondernemer kunnen verdiepen en een versnelling in hun eigen organisatie kunnen aanbrengen. Onderwerpen als strategie, marktbenadering, innovatie en de organisatie van de onderneming komen aan de orde. Deelnemer Dennis Goossens van het Wapen van Ens: “Ik heb de Business Versneller ervaren als eyeopener. Wat wij ondernemers heel graag doen is hard werken. Veel uren draaien. Daarbij vergeten we vaak áán ons bedrijf te werken. We werken vooral veel in ons bedrijf. In de Business Versneller heb ik geleerd een stapje terug te doen om meer helicopterview over mijn bedrijf te krijgen. Even boven je bedrijf hangen: evalueren, plannen maken, kijken wat er anders kan. Daar moet je tijd voor maken.” Sparren “Wat ik ook mooi vond aan het traject is dat je van elkaar leert”, vertelt deelnemer Jeroen Oost van OVT Ontwikkeling. “Je praat met collegaondernemers over zaken waar je in je bedrijf tegenaan loopt. Je krijgt

“Als je vooruit wilt in de wereld moet je verder kijken dan je eigen wereld. De Business Versneller brengt gelijkgestemden uit verschillende branches bij elkaar. Dat inspireert enorm.” – Margot van den Berg van Saparoea, Mongo (MGO, Leisure ware)

en geeft gevraagd en ongevraagd adviezen en tips. Dit heb ik als heel waardevol ervaren. Verder hebben we gewerkt met het Business Model Canvas. Een handig instrument waarmee je vanuit verschillende invalshoeken naar een product of probleem kijkt. Dit levert verrassende inzichten op. Het model is erg bruikbaar bij complexe onderwerpen.” Certificaat In de laatste bijeenkomst presenteren alle deelnemers hun bedrijf in een presentatie of vlog en ontvangen ze een certificaat.

Geen opvolging wat nu? U bent trots op uw bedrijf en u wilt waarschijnlijk zo lang mogelijk ondernemen. In het ideale scenario staat de volgende generatie klaar om u te ondersteunen en het bedrijf van u over te nemen. Maar wat als u geen opvolging binnen de familie heeft? Dan is het goed om tijdig na te denken over de toekomst van het bedrijf, maar ook over uw eigen toekomst. Dat is geen gemakkelijke opgave. Wij nodigen u dan ook graag uit om tijdens een kleinschalige bijeenkomst samen met u en andere ondernemers, die in een vergelijkbare situatie zitten, in gesprek te gaan. Wij gaan in op wat er mogelijk op u afkomt en welke stappen u kunt ondernemen als er geen bedrijfsopvolger in beeld is.

21


22

Maatschappelijk Jaarverslag 2017

2017

Maatschappelijke impact Rabobank in Noord- en Oost-Achterhoek De Rabobank wil een moedige bank zijn die, samen met onze klanten én samen met onze partners een substantiële bijdrage levert aan de welvaart en het welzijn in Nederland én aan het duurzaam voeden van de wereld.

Stimuleren welvaart en welzijn Food en agri

27 mrd Handel, Industrie en Dienstverlening

86% marktaandeel 39% marktaandeel 22% marktaandeel

142,1 mrd spaargelden klanten

Coöperatief dividend

Toevertrouwde middelen klanten

Particulieren/ Hypotheken Kredietverlening

€19

miljard

340,7 mrd

115,2 mrd 193,1mrd

Duurzaam bankieren

€ 38 miljoen

Beheerd vermogen

Zelfredzaamheid

Ondernemerschap

Wij investeren met innovatieve producten en diensten in specifieke doelgroepen, zodat zij financieel zelfstandig(er) kunnen worden en blijven.

Wij helpen ondernemers met innoveren en groeien en we stimuleren de circulaire economie in de regio.

Smarthub

PinPin PinPin is de coolste zakgeld-app die kinderen spelender wijs leert omgaan met geld.

Passi Regel je geld beter; pinpas voor jongeren.

Spaarweek Onze jongste klanten worden op een leuke manier bewust gemaakt van het belang van sparen en het omgaan met geld. Ruim 2.000 kinderen hebben dit jaar deelgenomen.

ARNHEM/NIJMEGEN

Circulaire economie 12 regionale projecten met klanten voor een circulaire economie.

Samen met ondernemers, onderwijs en overheid profileren wij ons gezamenlijk als Smart Hub, de regio voor de Smart Industry.


23

Lokale leefomgeving

Food

Vitale leefomgevingen zijn essentieel. Rabobank draagt bij aan duurzame lokale activiteiten die de leefomgeving en de sociale cohesie door sport, cultuur en het verenigingsleven versterken.

Met kennis, netwerken en financiering helpen wij voedselproducenten om duurzaam te produceren.

751 Hart voor de Achterhoek Wij hebben € 400.000 gedoneerd aan verenigingen en stichtingen die een bijdrage leveren aan de leefbaarheid en vitaliteit.

Vruchtbare kringloop

stichtingen en verenigingen ondersteunden we in onze regio.

Wij werken met consumenten, overheid en agrariërs samen om kringlopen voor fosfaat, stikstof en koolstof te sluiten met evenwichtsbemesting als ultieme duurzaamheidsdoel.

Onze sponsor- en donatie bijdrage

Asbestsanering

€ 244.000

Wij zijn betrokken bij een propositie om agrariërs in staat te stellen hun asbestdaken te vervangen door zonnepanelen.

Growing a better world together

Hoe voeden we 10 miljard mensen in 2050 duurzaam?

Als wereldwijd leidende food en agri bank nemen we nadrukkelijk onze verantwoordelijkheid in de wereldvoedselproblematiek. Daarbij zetten we in op 4 sleutelgebieden: Aarde, Afval, Stabiliteit & Voeding.

Financiering food en agri

€ 97,8 mrd

Fonds voor Bosbescherming en Duurzame Landbouw Met de Kickstart Food versnelt de Rabobank de transitie naar duurzame voedselproductie. In partnerschap met het milieubureau van de VN heeft Rabobank het initiatief genomen voor een fonds om de bescherming van bossen en duurzame landbouw te versnellen. Kickstart Food is een open platform.

Rabobank is klimaatneutraal sinds 2007

2017

Toegang tot financiering voor bijna 5 miljoen kleinschalige 288 projectboeren in Afrika, Azië partners en Zuid-Amerika. 23 landen

Samen met de VN:

wereldwijd

2008

Rabobank Foundation

29% minder CO₂ per fte sinds 2008

De 17 Sustainable Development Goals – zoals opgesteld door de VN – vinden nadrukkelijk hun plek in onze bedrijfsvoering.

Bijdrage Onze bijdrage aan Rabobank Foundation is € 100.000.

Maatschappelijke betrokkenheid Onze medewerkers hebben buiten werktijd ruim 800 uur besteed aan maatschappelijke werkzaamheden.


24

Risicoverzekering

Restaurant De Pauw in Warnsveld moest voor Gerrit Nikkels (64) de kroon worden op een succesvolle carrière in de horeca. Maar drie weken na de opening gooide kortsluiting op 23 april 2017 roet in het eten.

Met 1.000 geleende guldens en een droom, begint Nikkels op 16 jarige leeftijd voor zichzelf met een ijscokar. “Dat geld wilde ik aanvankelijk lenen bij de Boerenleenbank in Gorssel, maar daar kreeg ik nul op het rekest.” Lachend: “Ik zie het nog voor me. Meneer te Linde, de kassier, keek me aan en zei: ‘Je bent er één van Nikkels he? Leer eerst maar een keer geld brengen, voordat je ’t komt halen’. Gelukkig wilde mijn baas bij de lokale supermarkt waar ik werkte het geld wel lenen en zo ben ik voor mezelf begonnen.” 47 jaar succesvol ondernemerschap De ijscokar werd een snackbar en daarna volgden diverse succesvolle horecagelegenheden. “Ik ben eigenaar geweest van o.a. De Roskam in Gorssel, De Aanleg in Almen en De Sluis in Eefde. Stuk voor stuk prachtige zaken waar ik 47 jaar lang mijn hele ziel en zaligheid in gelegd heb. Omdat ik graag de vijftig jaar vol wil maken, kocht ik vorig jaar maart restaurant De Pauw. Op 3 april 2017 beleefden we daar een mooie opening, maar drie weken later zag de toekomst er ineens heel anders uit. 23 april, om half zeven in de ochtend, stond er een motoragent aan de deur om te vertellen dat De Pauw in brand stond.” Bedrijfsschade verzekerd Aanvankelijk dacht Nikkels nog met de schrik vrij te komen. “Er was vanaf de weg geen rook te zien, maar toen ik de

“Toen ik de rook- en blusschade zag, wist ik x het écht niet meer” schade ín het restaurant zag wist ik het écht niet meer. Ik zat er helemaal doorheen. Gelukkig was Sebastiaan Boekhorst, mijn verzekeringsadviseur van de Rabobank, er ook.” “Bij mijn aankomst was de brandweer nog volop aan het blussen” vertelt Risicospecialist Verzekeringen Sebastiaan Boekhorst. “Ik dacht eerst aan een kleine keukenbrand, maar het hele bedrijf was verwoest, voornamelijk door de rook- en blusschade. Ik realiseerde me meteen dat de gevolgschade enorm was. Gelukkig waren de spullen goed verzekerd en was er een verzekering voor de financiële gevolgschade.” Voorkomen is beter dan blussen Volgens Sebastiaan draait het bij verzekeren nu meer dan ooit om preventie. Het besef dat voorkomen beter is dan genezen is de laatste jaren sterk gegroeid. Ondernemers

streven naar bedrijfscontinuïteit en zijn steeds meer bereid om te investeren in preventiemaatregelen. Hiermee kunnen de verzekeraars de premies beheersbaar houden. Zo is onlangs de NTA 8220 Scios Scope 10 ontwikkeld. Dit is een nieuwe en duidelijke controlemethodiek specifiek voor het controleren van brandrisico’s van elektrische installaties. Zo trots als een ... Inmiddels is het restaurant aan de Rijksstraatweg in Warnsveld weer open en de nieuwe inrichting is prachtig geworden. Samen met neef Luuk is Gerrit Nikkels 1 maart jl. weer met frisse moed begonnen in De Pauw. “Luuk mag het doen. Ik blijf nog twee of drie jaar op de achtergrond om mijn vijftig jaar vol te maken. Pas dan wil ik met gepaste trots terugkijken.” www.depauwwarnsveld.nl


25

Palmedic Lichtenvoorde

“Infectiepreventie krijgt overal ter wereld meer aandacht” Innovaties in de medische wereld volgen elkaar in snel tempo op en de kwaliteitseisen komen op een steeds hoger niveau te liggen. Dat geldt zeker ook voor infectiepreventie. De producten van Palmedic zijn gericht op het voorkomen van infecties in de gezondheidszorg. Het bedrijf in Lichtenvoorde biedt een complete lijn afdekhoezen voor diagnostische apparatuur.

De economische crisis is volledig aan Palmedic voorbij gegaan. “De medische markt is niet conjunctuurgevoelig”, verklaart directeur Albert Palm. “De groei zette de afgelopen jaren gewoon door.” De vraag naar producten zoals Palmedic ze maakt, wordt alleen maar groter. Door de toenemende zorgvraag zijn er immers meer medische handelingen nodig. Daarnaast biedt de mondialisering grote kansen. Infectiepreventie krijgt overal ter wereld meer aandacht. “Van onze totale productie wordt tachtig procent geëxporteerd. We leveren buiten Europa bijvoorbeeld in Australië, Japan, Maleisië en

het Midden-Oosten. Er zijn wereldwijd nog genoeg mogelijkheden om door te groeien.” Complete lijn afdekhoezen voor optimale hygiëne Van de producten die Palmedic ontwikkelt en maakt, vormt Probetection het belangrijkste onderdeel. Het is de merknaam van een complete lijn afdekhoezen voor ultrasound transducers. Deze diagnostische apparatuur is in de medische wereld sterk in opkomst omdat er geen gezondheidsrisico’s aan kleven, in tegenstelling tot CT-scans en röntgenfoto's. Het gaat met name om

ultrasound transducers voor inwendig onderzoek op de afdelingen gynaecologie, urologie, radiologie, cardiologie en neurochirurgie. “Ze beschermen patiënten en zorgpersoneel tegen infecties”, legt Albert Palm uit. Het kan ook dat de transducers zonder hoezen worden gebruikt. “Maar dan is het de vraag of ze ook echt steriel zijn. Door haarscheurtjes krijgen bacteriën of virale infecties de kans zich te ontwikkelen. Met onze afdekhoezen is dat risico niet aanwezig.” Ook wordt door het gebruik van Probetection fors bespaard op onderhoud en desinfectie van de apparatuur. Palmedic maakt ook afdekhoezen op maat voor operatierobots. Daarnaast produceert het elastisch netverband in acht verschillende maten onder de naam Bandafix, desinfectie tissues voor de huid en hygiënische washandjes en wasdoekjes. “Al onze producten hebben een hoogwaardige kwaliteit”, constateert Albert, die nu aan de leiding staat van het familiebedrijf. “Als relatief klein bedrijf is het mogelijk flexibel en uiterst efficiënt te werken. We kunnen snel schakelen en zijn bedreven in custom made oplossingen.” Zo worden pasklare afdekhoezen in nauwe samenwerking met opdrachtgevers vervaardigd. Palmedic zit regelmatig aan tafel met toonaangevende concerns die medische apparatuur ontwikkelen. “Het geeft aan dat deze partijen vertrouwen hebben in onze expertise en werkwijze. Dat geeft wel een kick ja.” www.palmedic.eu


26

Achterhoekse Talententuin Puzzel

Podium Cadeaukaart winnen? Los de woordzoeker op en maak kans op een Podium Cadeaukaart. De overgebleven letters vormen samen de oplossing. Mail de juiste oplossing naar communicatie.noa@rabobank.nl. Geen e-mail? Stuur dan een voldoende gefrankeerde briefkaart met uw oplossing naar Rabobank Noord- en Oost-Achterhoek, t.a.v. afdeling Marketing & Communicatie, Postbus 166, 7200 AD Zutphen. Vergeet niet uw naam en adres te vermelden. De uiterste inzenddatum is 11 mei 2018. Winnaars De oplossing van de puzzel uit de vorige Samenspraak is: ‘Cursus Rabo Online Bankieren’. Onder de juiste inzendingen zijn drie VVV Cadeaubonnen verloot. De prijswinnaars zijn: D. Helmink-Fokkink uit Wichmond, A. Nijman uit Zutphen en G.W. Mengerink uit Borculo.

Goed voor later!

C G K A J H S N S B

U L T R A R O A N I V

B A D G A S T E U D N L K

N S V O R T B O R C S Z I L B

F O N K I I O Z E IJ H E E E IJ

H L U A A S G E E R S T T R U V K

O E M S C C U R I O S A O E T A P

P R S C I E H K E L E G V S E E L O P

F R G C H X R I T J E E U J C R K L N

I O R V A T A E L A N Z I A H A A K S

R O A R R A G N C Z E S A A T L A

K E N E O L S E H I G T L J H M A

N K E R L E A T L D B E G E T

N A R E U IJ I L A E E E N N E

N U U R G K B S O S R V E

G W U L Z E E A A L E

E T IJ G A K R K R L

AALBES ATHENE BADGAST BEROVEN BIJVAL BILLIJK CIDER CURIOSA EERST EIBER FLESGROEN FUSEREN GESAR GEZEGDE GRATIG HAAKS HAARKAM HECHT HORROR HOUSE INZET JARGON KAASBOER KALMTE KLEUTER KNAUW LASER MIXAGE

NOACH ONEERLIJK OSCAR PLATJE POLKA RECHT REERUG REKRUUT RIJTOER RITJE RUGZAK SALSA SAMEN SAUCIJS SCALA SCHRAAL SJAAL SNACK SNOER SOESA ULTRA VLIER VOLOP VROLIJK VUIST ZEEAAL ZEILJACHT


27

Ledenaanbiedingen RESTAURANT DE PAUW

50% korting op diner Restaurant De Pauw werkt met de beste producten, iedere dag weer. Op vertoon van deze ledenaanbieding ontvangt u 50% korting voor de 2e persoon op het diner (excl. drankjes). Restaurant Wijnbar De Pauw | Rijksstraatweg 11, 7231 AA Warnsveld Telefoon: 0575 522 753 | depauwwarnsveld.nl. Deze aktie is geldig tot 31 december 2018.

HOCKEY CHAMPIONS TROPHY

Korting op hockey Van 23 juni tot en met 1 juli 2018 komen de zes beste herenteams elkaar tegen tijdens de Rabobank Hockey Champions Trophy. Voor dit prestigieuze, tweejaarlijkse toernooi, wordt in Breda een tijdelijk stadion gebouwd. Wilt u erbij zijn? Ga naar rabobank.nl/dichterbij en ontvang 15% korting op uw toegangskaarten. Maximaal 5 kaarten p.p. per dag. Niet geldig op 30 juni en 1 juli 2018.

EERSTE KENNISMAKING MET KUNST

Rabo familiedag in Stedelijk Museum Op zondag 8 april 2018 zijn families eregast in het Stedelijk Museum Amsterdam! Een festival voor jong en oud tussen de kunstwerken. Er is van alles te doen en te beleven voor jong en oud: workshops door kunstenaars, muziek, speed tours (ook voor de allerkleinsten) langs de kunstwerken en nog veel meer. Toegang en deelname zijn gratis. Vooraf aanmelden is wel noodzakelijk. Kijk voor meer info op rabobank.nl/dichterbij of meld je aan via stedelijk.nl/acties/rabo-familiedag.


Rabobank Noord- en Oost-Achterhoek

Bezoekadressen: Aalten, Hofstraat 6 Groenlo, Oude Winterswijkseweg 1 Lochem, Walderstraat 39 Vorden, Zutphenseweg 26 Winterswijk, Burgemeester Bosmastraat 41 Zutphen, Nieuwstad 1 Bestuurscentrum: Zutphen, Dreef 6 Postadres: Postbus 166, 7200 AD Zutphen E-mailadres: communicatie.noa@rabobank.nl Internet: www.rabobank.nl/noa Telefoon: Onze medewerkers zijn 24 uur per dag, 7 dagen per week telefonisch bereikbaar: Telefoon (0544) 47 47 47 (Particulieren) Telefoon (0544) 47 47 44 (Bedrijven) Chat: Onze medewerkers zijn 24 uur per dag, 7 dagen per week via chat bereikbaar op www.rabobank.nl of in de Rabo Bankieren App.

Growing a better world together

Samenspraak 01 2018  
Samenspraak 01 2018  
Advertisement