Page 1

GRATUIT

Numărul 6

TOATE PREMIERELE ÎNTR-UN SINGUR LOC

SUPLIMENT ZILE ŞI NOPŢI

NOIEMBRIE 2011

„Un film de adorat într-un mod fantastic şi terifiant” Bill Condon, regizor Saga Amurg: Zori de Zi - Partea I

www.cinematique.ro


cuprins î n curând la cinema

24 | Sherlock Holmes: A Game of Shadows

Sherlock Holmes (Robert Downey Jr.) era întotdeauna perceput ca fiind cel mai inteligent tip în preajma căruia te poţi afla, asta până la apariţia profesorului Moriarty (Jared Harris). Pe lângă faptul că sunt egali din punct de vedere intelectual, maliţiozitatea sa combinată cu lipsa completă a conştiinţei, îi pot da lui Moriarty un avantaj semnificativ în faţa celebrului detectiv.

58 | Alvin and the Chipmunks: Chip-Wrecked

Gaşca de veveriţe specializată în năzbâtii casnice şi muzică pop cu mare succes în rândul micilor spectatori se întorce în această iarnă pe marile ecrane pentru o nouă aventură. Însă de data aceasta este vorba de o aventură 3D, mult mai spectaculoasă decât ce am văzut până acum. CINEMATIQUE este un supliment ZILE ŞI NOPŢI Senior Editor: Ilinca Arndt ilinca.arndt@cinematique.ro Publicitate: Miruna Toma miruna.toma@cinematique.ro

index filme

A Dangerous Method........................ 50 Alvin and the Chipmunks: Chip-Wrecked................................... 58 Body and Soul................................... 66 Ceva bun de la viaţă........................... 22 Culoarea sentimentelor..................... 38 De anul nou....................................... 56 Din dragoste, cu cele mai bune intenţii........................... 8 Do the Right Thing............................. 66 In the Heat of the Night...................... 66 În timp............................................... 12 Jaf... la turnul mare............................ 40 La piel que habito............................... 42 Misionarul Războinic........................ 54 Nemuritorii 3D – Războiul zeilor........ 44 Panică pe Wall Street......................... 36 Saga Amurg: Zori de zi – Partea I....... 46 Sherlock Holmes: A Game of Shadows.......................... 24 Spy Kids 4D....................................... 36 The Rum Diary .................................. 48

seriale

coverstory

Bogdan Dumitrache interviu

10

Redactori: Ionuţ Tecuceanu, Matei Petculescu, Valentin Mitu Grafică: Andrei Balaj Coordonator Distribuţie Bucureşti: Mihai Ene mihai.ene@zilesinopti.ro Coordonator Distribuţie reţea locală: Denes Brok denes.brok@zilesinopti.ro Director General: Marian Gîlea Mobile: 0744 566 490 marian.gilea@zilesinopti.ro Tiraj: 50.000 exemplare Distribuţie Cinematique: Bucureşti, Cluj, Iaşi, Timişoara, Bacău, Arad, Baia Mare, Oradea, Brăila, Piteşti Contact Bucureşti: ZNB Media srl Str. Panait Istrati 55, Sector 1, Bucureşti Tel.: 021.665.7548, Fax: 021.665.7512 bucuresti@zilesinopti.ro Contact Reţea locală: ZILE ŞI NOPTI MEDIA SHOP srl Str. Petru Maior nr. 2, Braşov Tel: 0268.318.567, Fax: 0268.328.567 office@zilesinopti.ro

4 

62 | SOŢIA PERFECTĂ SEZONUL II

Un serial captivant cu Julianna Margulies, câştigătoare a premiului Globul de Aur 2010, în rolul unei soţii şi mame care îşi asumă cu mult curaj responsabilitatea pentru familia ei şi revine în câmpul muncii după ce soţul ei ajunge la închisoare din cauza unui scandal sexual şi de corupţie politică.

63 | Hawaii 5.0 sezonul 1

Alex O’Loughlin şi Grace Park joacă rolurile principale într-o nouă variantă a acestui serial cult. După ce tatăl detectivului Steve McGarrett e ucis, acesta decide să se reîntoarcă acasă, în Honolulu, pentru a-l prinde pe ucigaş. Guvernatorul Jameson îi oferă şansa de a conduce o nouă echipă de elită şi îi repartizează un nou partener.

CINEMATIQUE supliment de film Zile şi Nopţi

Andrew Niccol

14

interviu

premiere 32 | NOIEMBRIE 2011

Lista filmelor ce vor avea premiera în perioada 2 - 25 noiembrie.

53 | în curând la cinema

Lista filmelor ce vor avea premiera în perioada 2 decembrie - 23 decembrie.

www.cinematique.ro


acum la cinema

Titlul original: Din dragoste, cu cele mai bune intenţii Regia: Adrian Sitaru Actori: Bogdan Dumitrache, Marian Râlea, Nataşa Raab Distribuitor România: Parada Film Lansarea în România: 28 octombrie 2011

„Din dragoste, cu cele mai bune intenţii” este al doilea lungmetraj al lui Adrian Sitaru, după „Pescuit sportiv”. Filmul ne spune povestea lui Alex (Bogdan Dumitrache), un tânăr a cărui viaţă este dată peste cap la auzul veştii că mama sa (interpretată de Nataşa Raab) este internată în spital, în urma unui atac cerebral. Fiind un tip de succes, cu destulă încredere în sine, sociabil, atâta vreme cât are ultimul cuvânt, Alex se simte împlinit doar atunci când situaţia se află sub controlul lui. Determinat să-şi ajute mama cu orice preţ, acesta ia primul tren din Bucureşti către micul orăşel natal. Începe să dea telefoane tuturor prietenilor doctori, care

8 

i-ar putea explica mai pe larg cum e cu boala mamei, aflând astfel că medicul care se ocupă deja de ea (interpretat de Adrian Titieni) nu este cel mai potrivit. Deşi accidentul cerebral este unul minor, Alex vrea cu tot dinadinsul să o mute pe mama sa într-un spital mai mare, undeva la Cluj sau Timişoara. Problema este că doctorul este un prieten de familie, aşadar trebuie să-l convingă şi pe tatăl său (Marian Râlea) că hotărârea lui este cea mai bună. Deşi mânat de cele mai bune intenţii, Alex ajunge să ia decizii tot mai neaşteptate şi iraţionale, unele dintre ele cu efect negativ asupra situaţiei în care se află mama lui.

CINEMATIQUE supliment de film Zile şi Nopţi

Două premii internaţionale pentru „Din dragoste, cu cele mai bune intenţii”

Adrian Sitaru Cea de-a 64-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film de la Locarno, Elveţia, a adus peliculei lui Adrian Sitaru două trofee, pentru cea mai bună regie şi cel mai bun actor într-un rol principal. Pentru Sitaru, acest premiu reprezintă a doua reuşită la Locarno, după ce scurtmetrajul său, „Valuri”, a câştigat „Leopardul de Aur” în 2007. Adrian Sitaru este regizor, scenarist şi producător. Lungmetrajul său de debut, „Pescuit sportiv”, a primit două distincţii la Festivalul de Film de la Salonic 2008, Premiul Juriului la cea de-a doua ediţie a Festivalului de Film Estoril, tot în 2008, dar şi Marele Premiu al secţiunii New Voices, la Festivalul Internaţional de Film de la Palm Springs.

Pentru a afla unde şi când rulează acest film consultă ghidul Zile şi Nopţi sau online pe www.zilesinopţi.ro

Din dragoste, cu cele mai bune intenţii

www.cinematique.ro


cine interviu

interviu cu Bogdan Dumitrache actor în filmul Din dragoste, cu cele mai bune intenţii

Bogdan este absolvent al Academiei de Teatru şi Film din Bucureşti, iar în numai şase ani de carieră, a jucat în câteva dintre cele mai titrate filme de lung şi scurtmetraj ale momentului: „Trafic”, regia Cătălin Mitulescu, „Moartea domnului Lăzărescu”, regia Cristi Puiu, „Tramvaiul Andreei”, regia Alex Iordăchescu, „Cum mi-am petrecut sfârşitul lumii”, regia Cătălin Mitulescu, „Lecţia de box”, regia Alexandru Mavrodineanu, „Portretul luptătorului la tinereţe”, regia Constantin Popescu jr, şi „Captivi de Crăciun”, regia Iulia Rugină.

10 

CINEMATIQUE supliment de film Zile şi Nopţi

www.cinematique.ro


Felicitări pentru premiul câştigat la Locarno! Ai plecat cu speranţe mari la acest festival şi nu te-ai înşelat. Cum te simţi acum, cu un premiu atât de important în palmares?

Bogdan Dumitrache: Mulţumesc! Sunt foarte bucuros, bineînţeles. Este un premiu important, care vine ca o confirmare a calităţilor mele actoriceşti şi, în acelaşi timp, ca o recomandare pentru public, care sper să fie din ce în ce mai numeros în sălile de cinema. Însă, mi-aş dori ca acest premiu să însemne şi noi propuneri de colaborare cu regizori tineri. Leopardul nu este suficient pentru ce mi-am propus eu ca actor, dar este cu siguranţă un început bun.

abordare, pentru a reda o poveste atât de emoţionantă şi pentru a-l implica „direct” pe spectator. Involuntar, vizionând „Din dragoste, cu cele mai bune intenţii”, spectatorul va face o comparaţie cu „Moartea domnului Lăzărescu”, care la fel, îl poartă prin spitalele din România. Însă, diferenţa majoră este dată de modul în care este tratat pacientul. Cum vezi tu asemănările/ diferenţele dintre cele două pelicule?

B.D: Ambele filme sunt comedii negre, dar diferenţele dintre ele sunt majore, în ciuda faptului că ambele fac referire la sistemul medical românesc. În „Din dragoste, cu cele mai bune intenţii”, tot ce se întâmplă este raportat la trăirile „Din dragoste, cu cele mai bune intenţii” interioare ale personajului principal, Alex, este inspirat din experienţele personale ale şi la scenariile pe care acesta le creează, în nevroza lui. lui Adrian Sitaru. Cum a fost colaborarea dintre voi doi? Ce sfaturi ţi-a dat pentru a te ajuta pe tine să aduci pe ecran trăirile lui din acea perioadă?

B.D: Într-adevăr, filmul este inspirat din experienţa personală a lui Adrian, dar cred că fiecare dintre noi se poate regăsi în cele prezentate, întrucât – mai devreme sau mai târziu – ajungem să fim în situaţia în care, de la celălalt capăt al receptorului, ni se transmite că unul dintre părinţi e în spital şi atunci comportamentul ni se schimbă total, devenim iraţionali. Mi-a fost de ajutor faptul că îl ştiam pe Adrian Sitaru de pe platourile serialului HBO „În derivă”, eram deja obişnuit cu modul lui de lucru şi ştiam că putem colabora excelent. Discuţiile cu Adrian m-au ajutat să descopăr că, în momentul în care pierd controlul asupra unei situaţii, şi eu devin imatur şi uşor isteric, asemeni lui Alex, fapt care m-a făcut să simt personajul şi mai aproape de mine. Cum îl vezi pe Alex, personajul interpretat de tine?

B.D: Alex poate fi orice individ din societatea noastră, care, în faţa fricii de a pierde pe cineva drag, devine isteric, paranoic, complet iraţional, în ciuda intenţiilor sale bune. Dacă ne pierdem doza minimă de umor şi raţiune, într-un astfel de context, fiecare dintre noi ar putea fi Alex.

Care au fost cele mai dificile momente pe care le-ai întâmpinat în timpul filmărilor?

B.D: Pentru mine, cel mai dificil lucru a fost să mă obişnuiesc cu unghiul subiectiv, să joc singur cu camera. Este destul de complicat să fii atent la reacţiile, la gesturile tale atunci când joci singur, cu un obiectiv. Însă, cred că aceasta a fost cea mai adecvată

În numai şase ani, ai jucat în unele dintre cele mai titrate filme de lung şi scurtmetraj ale momentului. „Trafic”, „Moartea domnului Lăzărescu”, „Cum mi-am petrecut sfârşitul lumii”, ca să menţionăm doar câteva dintre ele. Ce planuri ai pentru viitor? Pregăteşti un nou proiect?

B.D: Da, în curând voi începe filmările pentru ultimul proiect al lui Călin Netzer. Filmul este momentan în pre-producţie.

Până acum, ai colaborat cu numeroşi regizori români. Dintre cei cu care nu ai lucrat încă, pe cine admiri cel mai mult şi îţi doreşti să îţi propună un rol într-un viitor proiect?

B.D: M-aş bucura să lucrez cu cât mai mulţi regizori români talentaţi. Însă, proiectele nu le aleg în funcţie de regizor, ci de rol şi de cât de mult îmi permite acesta să demonstrez. Anul 2011 e pe sfârşite, de aceea te întreb ce film internaţional, care a avut premiera în acest an, ţi-a plăcut cel mai mult?

B.D: „Drive”, al lui Nicolas Winding Refn, unul dintre regizorii mei preferaţi. Este un film cu adevărat frumos, hipnotic chiar, pe care îl recomand.

„Proiectele nu le aleg în funcţie de regizor, ci de rol şi de cât de mult îmi permite acesta să demonstrez...”

www.cinematique.roCINEMATIQUE supliment de film Zile şi Nopţi 

11


acum la cinema

Titlul original: In Time Regia: Andrew Niccol Actori: Justin Timberlake,Amanda Seyfried, Cillian Murphy Distribuitor România: Odeon Lansarea în România: 28 octombrie 2011

Î

ntr-un viitor apropiat, oamenii încetează să mai îmbătrânească după vârsta de 25 de ani, dar pe braţul stâng au imprimat timpul pe care îl mai au de trăit, sub forma unui ceas electronic. Pentru a evita suprapopularea planetei, timpul a devenit moneda de schimb, înlocuind banii – oamenii plătesc cu minute şi ore fiecare lucru pe care îl cumpără, de la obiectele necesare traiului

12 

de zi cu zi, până la articole de lux. În această lume, bogaţii îşi permit să trăiască pentru totdeauna, în timp ce restul se luptă pentru propria imortalitate. Will Salas (Justin Timberlake), un tânăr sărac, este acuzat de crimă în momentul în care moşteneşte o adevărată comoară – măsurată în foarte mulţi ani de viaţă – de la o persoană bogată, în vârstă de peste 100 de ani, care

CINEMATIQUE supliment de film Zile şi Nopţi

avea să se sinucidă după ce i-a făcut acest dar. Will este nevoit să fugă din calea unei poliţii corupte, cunoscute sub numele de „Timekeepers”, dar şi din calea „Minutemen”, o organizaţie mafiotă. Cu ajutorul Sylviei Weis (Amanda Seyfried), Salas speră să-şi salveze propria viaţă, dar, în acelaşi timp, să distrugă întregul sistem, creat special pentru a favoriza anumite categorii de persoane.

Pentru a afla unde şi când rulează acest film consultă ghidul Zile şi Nopţi sau online pe www.zilesinopţi.ro

În timp

www.cinematique.ro


Nemurirea temă recurentă atât în cinematografie,cât şi în literatură.

„Este un rol care m-a solicitat atât din punct de vedere fizic, cât şi mental”

Justin Timberlake

Justin Timberlake despre În Timp Văd acest film ca fiind primul în care mi se oferă cu adevărat şansa unui rol principal. În Friends With Benefits, de exemplu, acţiunea era centrată pe două personaje, însă aici, spectatorul va face cunoştinţă din start cu personajul meu, pe care îl va urmări pe toată durata filmului, până la ultima scenă. Este un rol care m-a solicitat atât din punct de vedere fizic, cât şi mental, însă nu m-a împiedicat să fiu cu adevărat entuziasmat în fiecare zi de filmare, deoarece scenariul şi personajul pe care l-am interpretat, mi-au plăcut foarte mult. M-a atras povestea lui Will Salas, un om simplu, care este împins în situaţii neobişnuite, dar care, în acelaşi timp, reuşeşte să facă lucruri extraordinare, urmându-şi propria cale.

Imortalitatea (sau nemurirea) reprezintă o temă predilectă în literatură şi cinematografie, care exploatează cele mai profunde temeri şi percepţii ale oamenilor, cu privire la propria lor moarte. Fiinţe şi specii nemuritoare se regăsesc peste tot în operele literare, în special în proza fantastică, iar sensul noţiunii de „nemuritor” variază. Unele fiinţe mitologice sau fantastice sunt complet (sau în foarte mare măsură) nemuritoare, fiind imune la moartea prin rănire, îmbolnăvire sau îmbătrânire. În această categorie intră mai multe tipuri de zei. Uneori, astfel de fiinţe pot fi ucise numai de personaje asemănătoare lor, aşa cum este cazul lui Q din seriile Star Trek. Însă, dacă nu există nicio metodă de a le omorî, un scenariu des întâlnit este aducerea fiinţei nemuritoare într-o stare de somnolenţă continuă sau închiderea ei întrun loc uitat de lume, aşa cum se întâmplă cu Sauron în The Lord of the Rings. Scriitorii obişnuiesc să sublinieze anumite slăbiciuni ale personajelor considerate a fi indestructibile, călcâiul lui Ahile fiind un exemplu în acest sens. De asemenea, există multe alte personaje fantastice considerate a fi nemuritoare pentru faptul că nu pot muri de bătrâneţe, dar o rană le poate provoca moartea. Elfii din literatura modernă au această caracteristică, iar vampirii şi nemuritorii din pelicula Highlander nu pot sfârşi decât prin decapitare. În Harry Potter, vrăjitorii şi vrăjitoarele au posibilitatea de a deveni nemuritori dacă reuşesc să creeze un horcrux (pe care trebuie să-l protejeze pentru a nu fi distrus) sau dacă beau elixirul vieţii, făcut cu ajutorul pietrei filozofale, însă acesta trebuie băut periodic, pentru a menţine starea de nemurire. Imortalitatea este prezentată uneori şi ca premiu, un lucru de preţ câştigat în urma unei fapte măreţe. În mitologie şi literatura fantastică, eroii legendari, marii magicieni şi înţelepţii erau deseori răsplătiţi cu darul nemuririi. De asemenea, aceasta putea fi dobândită ca recompensă în urma unei mari călătorii, precum cea de căutare a Sfântului Graal sau cea din Epopeea lui Ghilgameş. Atunci când nemurirea este ceva ce poate fi cumpărat, literatura nu va omite niciodată să dezvăluie preţul foarte mare care trebuie plătit. Cu toate acestea, există personaje care devin nemuritoare pentru a li se da o lecţie, viaţa veşnică fiind în acest caz un blestem.

www.cinematique.roCINEMATIQUE supliment de film Zile şi Nopţi 

13


cine interviu

interviu cu Andrew Niccol

regizorul filmului În timp

realizat de Joe Utichi

Aţi putea să ne familiarizaţi cu temele din IN TIME?

Scenaristul şi regizorul Andrew Niccol e departe de a fi cel mai prolific creator de la Hollywood, dar în timp ce CV-ul lui nu e foarte lung, talentul său a lăsat o amprentă incontestabilă asupra genurilor pe care le-a explorat. Începând cu GATTACA din 1997, viziunea unică a lui Niccol a încântat şi provocat în aceeaşi măsură publicul. Cu Ethan Hawke, Jude Law şi Uma Thurman în rolurile principale, GATTACA era amplasată într-o lume agresiv de bizară, în care ingineria genetică a ajuns să modifice comportamentul uman.

14 

Anul acesta, Niccol se reîntoarce la SF cu IN TIME. Avându-i în rolurile principale pe Justin Timberlake, Amanda Seyfried şi Cillian Murphy, IN TIME spune o poveste dintr-un viitor în care ştiinţa a descoperit secretul vieţii eterne. În THE TRUMAN SHOW, Pentru că societatea se scenaristul Niccol a confruntă cu inevitabilele confecţionat o lume în probleme ale suprapopucare Truman Burbank laţiei, oamenii se nasc cu (Jim Carrey) devine, fără un ceas biologic implantat voie, starul unei soap sub piele. Atunci când opera al cărei subiect e ating vârsta de 25 de ani, propria sa viaţă. El a fost ei se opresc din îmbătrâcrescut de la naştere într- nire, dar ceasul începe un studio de televiziune să ticăie şi mai au doar un gigantic şi e urmărit 24 de an de trăit. Timpul “extra” ore din zi, în timp ce toţi devine, astfel, monedă de cei din jurul său, inclusiv schimb şi trebuie cumpăfamilia, sunt actori. rat, închiriat sau furat.

CINEMATIQUE supliment de film Zile şi Nopţi

Filmul vorbeşte despre ce se întâmplă atunci când îţi doreşti să trăieşti pe vecie. Pentru mine, acest film e copilul lui GATTACA, doar că ingineria genetică a devenit mai bună. Mai întâi, e vorba despre un action thriller. Cred că mulţi oameni îl vor priza doar la acest nivel. Vor merge să-l vadă pentru urmăririle de maşini şi pentru că Amanda Seyfried ameninţă oamenii cu un pistol, lucru la care e foarte bună! Dar unii vor merge pentru idei, pentru că evident, pelicula spune ceva despre dorinţa noastră de-a rămâne mereu tineri. Chiar dacă nu putem încă opri gena îmbătrânirii, mergem până la extreme ca să rămânem tineri. Trailer-ul ne aminteşte un alt SF de mare succes pe nume LOGAN’S RUN. Există similitudini între aceste două filme?

Da, există o mare diferenţă pentru că în LOGAN’S RUN,

www.cinematique.ro


cumperi tot felul de lucruri dacă deloc motivaţi; de ce să inventezi o nouă maşină acum, când ai putea îţi vinzi timpul, care astfel, devine foarte preţios, te gândeşti: “E s-o faci peste 100 de ani? un magazin de alcool mai jos pe stradă. Dacă merg într-o plimbare Filmele dvs din trecut au avut până la el, în timp ce cronometrul abilitatea unică de-a surprinde se scurge, îmi pot permite să-mi spiritul timpurilor – ce spune IN cumpăr o bere, dar dacă fug, pot TIME despre vremurile moderne? În mod sigur, face un comentariu să-mi iau două”. În fiecare scenă, simţi ceasul care ticăie. în legătură cu dorinţa noastră de a fi mereu tineri. Nu e deloc un A fost o provocare să strângeţi o accident că a fost filmat în Los Angeles. Adică noi nu spunem că distribuţie în care toată lumea arată Aţi declarat undeva că nu-l vedeţi e vorba de Los Angeles, dar nici de 25 de ani? A fost interesant pentru că ne că nu e. Los Angeles-ul e capitala ca pe un film SF, este adevărat? Lumea pe care o veţi vedea e foarte celor care vor să rămână mereu doream să găsim atât suflete tinere, familiară. Toată lumea se naşte cu tineri. Dar e şi o poveste despre cât şi suflete bătrâne. Deşi toţi un ceas biologic implantat. Ideea sclavia economică, deşi nu cred că arată în jur de 25 de ani, de fapt e că această invenţie e moartea multă lume va dori să-l vadă dacă îl au între 25 şi 105 ani. A trebuit tuturor celorlalte. Ceasul nu e bun catalogăm aşa. să găsesc un bărbat de 105 ani pentru nimeni. Cei săraci mor şi prins într-un corp de 25. Şi chiar La ce fel de acţiune să ne cei bogaţi nu au răgaz să trăiască, şi pentru rolul mărunt al unui pentru că trebuie să-şi cumpere cămătar, al unui şofer de autobuz aşteptăm? Acţiunea e parte organică din mereu timp. Dar e interesant sau al unui preot – acolo unde de poveste. Oamenii sunt pe fugă pentru că, în timp ce săracii n-au obicei se folosesc actori uzaţi, de (literalmente) tot timpul, aşa vreme să creeze nimic nou – nu 75 de ani – a trebuit să găsesc un există nici maşini şi nici tehnologii că sunt urmăriri. Toată lumea personaj uzat de 75 de ani într-un noi – bogaţii, la rândul lor, nu sunt aleargă. Pentru că poţi să-ţi trup de 25. A fost o provocare. din câte-mi amintesc, mori la o vârstă exactă. În filmul nostru, e pe dos. Există şi veşti bune şi veşti proaste. Vestea bună e că vei avea mereu 25 de ani. Vestea proastă e că mai ai doar un an înscripţionat în codul tău genetic, aşa că trebuie să-ţi cumperi timp sau să-l furi, aşa că situaţia e foarte diferită. Cred că pe vremea când a fost făcut LOGAN’S RUN, nu exista inginerie genetică.

www.cinematique.roCINEMATIQUE supliment de film Zile şi Nopţi 

15


De netrecut

Între milioane de suporteri care îşi doresc un gol şi alte milioane care nu şi-l doresc, stă un singur om: Portarul Valuri dupa valuri, jucătorii echipei adverse atacă poarta echipei tale. Inima îţi bate nebuneşte de fiecare dată când un atacant ajunge cu mingea în preajma careului. Un dribling... o centrare... o înălţare spre minge şi... de data asta va fi gol. Şi totuşi, nu. Nu se întâmplă nici acum. Mingea se încăpăţânează să rămână în faţa liniei trasate cu var din faţa porţii. De ce nu trece dincolo? Ce forţă o reţine acolo? De fapt, nu se întâmplă niciun fenomen paranormal. Nu exista nicio forţă invizibilă, niciun fir nevăzut care să oprească toate mingile să intre în plasă. Există însă un personaj ale cărui concentrare şi reflexe nu le poate depăşi nimeni.Care ajunge la mingi pe care oricine altcineva le-ar fi considerat pierdute. Acest personaj este Portarul. „De netrecut“ nu este un film despre un anumit portar. De fapt,

nici măcar nu este un film în sine. „De netrecut“ poate fi oricare meci din UEFA Champions League, pentru că portari eroi pot exista în fiecare partidă. Este omagiul pe care Heineken îl aduce tuturor acelor jucători

din UEFA Champions League care, prin talentul, voinţa şi, de cele mai multe ori, încăpăţânare, reuşesc să păstreze scorul neschimbat chiar şi atunci când o lume întreagă crede că nimic nu mai este posibil.

Te invităm la Grand Cinema Digiplex Baneasa să fii alaturi de portarii din UEFA Champions League în lupta lor împotriva mingilor care ameninţă să intre în poartă. Consumă Heineken şi intră în campania „Fii actor în spectacolul UEFA Champions League!”. Vizitează www.heineken.com/ro/ucl şi poţi câştiga o invitaţie pentru tine şi doi prieteni la vizionări ale meciurilor din UEFA Champions League la Grand Cinema Digiplex Băneasa. www.cinematique.roCINEMATIQUE supliment de film Zile şi Nopţi 

17


Antonio Banderas reintră în graţiile lui Pedro Almodóvar motivul: La piel que habito

„Nu vreau nimic din ce nu merit,(dar) dacă îmi oferă mai mulţi bani,ei bine,nu-s fraier.” Antonio Banderas

20 

CINEMATIQUE supliment de film Zile şi Nopţi

www.cinematique.ro


La piel que habito premiera 11 noiembrie Şi-a pus numele pe o apă de colonie şi vocea în rolul motanului Puss in Boots din seria Shrek. A purtat masca legendarului spadasin Zorro de două ori, în „The Mask of Zorro” şi „The Legend of Zorro”. L-a trădat pe regizorul Pedro Almodóvar, lăsându-se atras de mirajul de la Hollywood. A fost Desperado în filmul lui Robert Rodriguez, Al 13-lea războinic în filmul lui John McTiernan şi partenerul Madonnei în muzicalul Evita. Nu contează din ce unghi îl priveşti pe Antonio Banderas, însă mereu îţi lasă senzaţia unui latino lover eroic, permanent consumat de lupta dintre bine şi rău. Banderas a debutat ca actor la 19 ani, când a jucat în mai multe piese de teatru, în timpul aşa-numitei perioade Movida, generată de mişcarea contraculturală urbană din Spania anilor ’70 – ’80, imediat după moartea lui Franco. Între 1982 şi 1990, Banderas a jucat în cinci filme regizate de Pedro Almodóvar: „Laberinto

de pasiones” (1982), „Matador” (1986), „La ley del deseo” (1987), „Mujeres al borde de un ataque de nervios” (1988) şi „Átame!” (1989). Din obişnuinţă şi exces, Almodóvar l-a văzut ca pe o creaţie a sa, după cum mărturisea Banderas unui jurnalist. Consacrarea a venit odată cu ultimul film din seria celor cinci, „Átame!” sau „Leagă-mă strâns„, fără ecou însă pe piaţa din Statele Unite. Almodóvar i-a mai oferit un al şaselea rol în filmul „Kika”, dar Banderas a refuzat, optând să-l interpreteze pe Nestor Castillo în producţia americană „The Mambo Kings”, în care face echipă cu Armand Assante. Alegerea a dus la o răcire între Banderas şi Almodóvar, care, deşi au păstrat legătura, nu au mai colaborat timp de 20 de ani. Almodóvar i-a spus atunci lui Banderas: „Hollywood-ul te va distruge, îţi vei irosi talentul. Să nu spui că nu te-am avertizat„, după cum povesteşte jurnalista Barbara Théate. Simţindu-se trădat,

Almodóvar a persistat în atitudinea sa critică în ceea ce priveşte performanţa actoricească a lui Banderas la Hollywood, însă l-a distribuit pe spaniol în ultimul său film, intitulat „La piel que habito” sau „The Skin I Live In”, nominalizat la festivalul de la Cannes. Banderas a făcut echipă bună şi cu Robert Rodriguez, care l-a distribuit nu doar în „Desperado”, ci şi în filmele „Spy Kids”, „Mariachi” (în care apare alături de Johnny Deep) şi „Once Upon A Time In Mexico”. Actorul a preluat şi rolul regizorului în 1999, cu filmul „Crazy in Alabama”, în care şi-a distribuit soţia, pe Melanie Griffith, dar care a fost foarte slab primit. În 2003, Banderas revine la genul muzical şi are mare succes în piesa de pe Broadway a lui Maury Yeston, „Nine”, având la bază filmul „8 ½”. Câştigă premiul Outer Critics Circle şi Drama Desk, dar este nominalizat şi pentru Premiul Tony, acordat celui mai bun actor într-un film muzical.

Zece citate de la Antonio Banderas

Îmi place să merg peste tot. Ador să încerc lucruri noi.

iar voi încă munciţi la el şi veniţi cu lucruri noi în fiecare zi. E un lucru minunat de observat. A fost o onoare şi un privilegiu pentru mine să ajung în ţara asta acum 16 ani, fără aproape nici un ban în buzunar. Multe lucruri s-au întâmplat de atunci. Când am ajuns la Hollywood, tot ce era latino era la modă, dar după câţiva ani m-am gândit că am devenit demodaţi.

Sunt unele filme pe care mi-aş Iubesc diversitatea Americii. Îmi dori să le uit pentru tot restul vieţii. place felul firesc de a fi al americanilor Dar chiar şi acele filme m-au învăţat şi umorul lor. Nu e răutăcios ca în anumite lucruri. alte ţări. Şi îmi place noua Americă. Cred că Shrek are efect asupra Constituţia acestei ţări a fost scrisă oamenilor în vârstă. Şi sunt multe acum 200 de ani. Casa în care am chestii în film despre care ţi-ai dat locuit eu în Madrid avea 350 de seama că nu sunt pentru copii. Copiii ani! America e în stadiul de proiect, nu ar înţelege anumite lucruri.

Dacă strigi o pisică s-ar putea să nu vină. Lucru care nu se întâmplă cu câinii. Sunt tipuri diferite de animale. Pisicile sunt foarte sexy în felul lor de a se mişca. Niciodată nu mi-am bătul capul cu ce şi-ar dori publicul şi n-am avut un plan pentru cariera mea. N-am avut o idee despre felul în care ar trebui să-mi analizez fanii sau pe oricine altcineva. Nu vreau nimic din ce nu merit, (dar) dacă îmi oferă mai mulţi bani, ei bine, nu-s fraier.

www.cinematique.roCINEMATIQUE supliment de film Zile şi Nopţi 

21


Ceva bun de la viaţă Titlul original: Ceva bun de la viaţă Regia: Dan Piţa Actori: Corneliu Ulici, Dragoş Dumitru Distribuitor România: MediaPro Lansarea în România: 28 octombrie 2011

R

evenirea pe marile ecrane a respectabilului regizor Dan Piţa va avea loc pe 28 octombrie. Cu un film despre doi prieteni, care indiferent de „greutăţile de parcurs” încearcă să-şi păstreze amiciţia, dar şi sufletele intacte într-o lume croită după tipare sinistru de absurde. Aţi ghicit, cei doi protagonişti, Mateo (Corneliu Ulici) şi Ginel (Dragoş Dumitru), trebuie să îşi găsească un rost şi să facă un ban în România. Proaspăt ieşiţi din casa de copii, cei doi fraţi de cruce vor începe de jos, din munca insalubră şi extenuantă din mină şi vor spera, zi de zi, că şansa le va surâde şi că vor reuşi să devină afacerişti. Visul lor, sinonim cu visele multor conaţionali post-decembrişti, pare, dacă nu irealizabil, cel puţin dificil. Drumul prin viaţă al orfanilor deveniţi mineri va prilejului lui Dan Piţa câteva consideraţii despre viaţă în general şi viaţa în România. Filmat în pitoreasca şi decrepita zonă minieră din valea Jiului, Ceva bun de la viaţă are atuul poeziei vizuale cu care Piţa şi-a conceput toate filmele, fie ante-, fie post-decembriste.

Pentru a afla unde şi când rulează acest film consultă ghidul Zile şi Nopţi sau online pe www.zilesinopţi.ro

acum la cinema


în curând la cinema

Titlul original: Sherlock Holmes: A Game of Shadows Regia: Guy Ritchie Scenariul: Michele Mulroney, Kieran Mulroney Actori: Robert Downey Jr., Jude Law, Noomi Rapace, Jared Harris, Eddie Marsan, Stephen Fry, Gilles Lellouche Distribuitor: MediaPro Distribution Premiera în România: 23 decembrie 2011

anii lui Sherlock Holmes şi ai lui Robert Downey Jr. pot fi liniştiţi, pentru că regizorul britanic Guy Ritchie îi readuce pe amândoi în cinematografe într-o nouă ecranizare care se anunţă chiar mai spectaculoasă decât prima. Faimosul detectiv din Londra sfârşitului de secol XIX, creaţie a scriitorului scoţian Sir Arthur Conan Doyle, nu mai este încă de la primul Sherlock Holmes (2009) al lui Ritchie, doar un personaj cu profunde cunoştinţe în diverse domenii, perspicace şi inteligent. Holmes este acum un veritabil expert în lupte corp la corp, capabil să umble agăţat de trenuri în mişcare şi să treacă prin încercări grele, în care se lasă cu explozii, multe gloanţe şi cascadorii specifice producţiilor hollywoodiene. Holmes (Robert

F

24 

Downey Jr.), despre care se spune că este întotdeauna cel mai inteligent om din cameră, alături de formidabilul Dr. Watson (Jude Law), mâna sa dreaptă în toate peripeţiile, se vor confrunta cu geniul criminal al profesorului Moriarty (Jered Harris). Moriarty este la fel de inteligent ca Holmes, înverşunat în planul său diabolic şi lipsit de remuşcări, lucru ce îi oferă un avantaj considerabil în faţa detectivului. Povestea începe atunci când prinţul încoronat al Austriei este găsit mort, iar concluzia inspectorului de poliţie Lestrade (Eddie Marsan) este o banală sinucidere. Însă, Holmes este convins că prinţul a fost ucis şi, cu ajutorul remarcabilului său spirit de observaţie, găseşte o sumă de indicii care îl conduc la planul lui Moriarty. De fapt, uciderea

CINEMATIQUE supliment de film Zile şi Nopţi

prinţului nu este decât o piesă din puzzle-ul profesorului care, dacă va fi completat, va schimba cursul istoriei. Într-un club underground londonez, Holmes, care sărbătorea alături de fratele său Mycroft Holmes (Stephen Fry) ultima seară de burlăcie a lui Watson, primeşte un ajutor neaşteptat de la o misterioasă ghicitoare în Tarot, Sim (Noomi Rapace), care poate vedea viitorul. Dar faptul că dezvăluie detalii despre uciderea prinţului o transformă pe Sim într-o ţintă a profesorului Moriarty, iar Holmes se vede nevoit să încerce din răsputeri să îi salveze viaţa. Investigaţia îi conduce pe Holmes, Dr. Watson şi Sim într-un periplu primejdios prin Anglia, Franţa, Germania şi, la final, Elveţia, însă abilul Mortiarty este mereu cu un pas în faţă.

Pentru a afla unde şi când rulează acest film consultă ghidul Zile şi Nopţi sau online pe www.zilesinopţi.ro

Sherlock Holmes: A Game of Shadows

www.cinematique.ro


DistribuţIe de excepţie

DETECTIVI CELEBRI

Robert Downey Jr.

Jude Law

Noomi Rapace

Jared Harris

Stephen Fry Dacă ne aşteptam ca acest sequel să îi aibă capi de afiş pe Robert Downey Jr. şi Jude Law, surpriza regizorului Guy Ritchie este suedeza Noomi Rapace pentru rolul lui Sid, actriţă aflată la primul său film în limba engleză. Noomi a devenit celebră după ce a interpretat-o impecabil pe Lisbeth Salander, eroina filmului „Bărbaţi care urăsc femeile„, o ecranizare a primului volum din seria Millenium a lui Stieg Larsson. Noomi a făcut echipă foarte bună cu Downey Jr. şi Law şi a fost foarte lăudată la filmări de toţi colegii de platou. Pe Jared Harris, care face şi el un rol de excepţie, l-aţi mai văzut în „Strania poveste a lui Benjamin Button„ şi în serialul „Mad Men”, iar Stephen Fry, cel care îl interpretează pe Mycroft Holmes, fratele lui Sherlock, care este chiar mai inteligent decât detectivul, dar prea leneş ca să se remarce. Este o veritabilă personalitate britanică care nu s-a remarcat doar ca actor, ci şi ca jurnalist, scenarist, prezentator de televiziune şi poet.

Când vine vorba de detectivi particulari care au populat literatura şi cinematografia de-a lungul istoriei, primul nume care ne vine în minte este fără îndoială Sherlock Holmes. Dar Holmes are şi el rivalii săi, pentru că mai sunt şi alţi detectivi perspicace care au vânat indicii şi au dezlegat mistere, fie în paginile romanelor citite cu sufletul la gură, fie în serialele TV sau în filme devenite cult în cinematografie. Unul dintre ei este celebrul Hercule Poirot, un detectiv belgian creat de scriitoarea Agatha Christie în romanul Misterioasa afacere de la Syles, publicat în anul 1920. Poirot era un fost poliţist celebru, cu mustaţă îngrijită şi un cap de forma unui ou, a cărui privire verde lucea precum ochii unei pisici la lumină în momentul în care detectivul avea o idee. Poirot apare în peste 30 de romane şi 50 de povestiri poliţiste şi a putut fi admirat şi într-un serial de televiziune foarte îndrăgit, în care detectivul este interpretat de actorul britanic David Suchet. Un alt detectiv particular faimos de la începutul secolului XX este Sam Spade, personaj principal în romanul Şoimul Maltez scris de Dashiell Hammett şi publicat în anul 1930. Romanul a fost ecranizat de mai multe ori, însă cele mai îndrăgite sunt ecranizarea din 1931 şi cea din 1941, unde Spade este interpretat de legendarul Humphrey Bogart. Deşi apare în numai trei povestiri ale lui Hammett, Sam Spade este detectivul particular care a conturat trăsăturile multor detectivi care au urmat după el. Purta un trench şifonat şi era interpretat de Peter Michael Falk, actorul care de la vârsta de trei ani a trăit cu un ochi de sticlă. Aţi ghicit că este vorba de detectivul Columbo, personajul serialului omonim, devenit celebru pentru aparenta sa naivitate şi reala modestie, dar vigilant şi perspicace ca orice detectiv particular intrat în istorie. Columbo era un detectiv de la departamentul de poliţie din Los Angeles care a apărut pentru prima dată în anul 1960 şi a devenit repede un succes în rândul serialelor de televiziune.

www.cinematique.roCINEMATIQUE supliment de film Zile şi Nopţi 

25


cover

story

Saga Amurg: Zori de zi Partea I

U

rmătorul capitol din saga TWILIGHT va fi lansat sub forma a două filme separate, dintre care primul - THE TWILIGHT SAGA: BREAKING DAWN – PART 1 – va putea fi văzut în cinematografele din România simultan cu cele americane. Bill Condon, cineast laureat cu un premiu Oscar, a regizat ambele filme. Din distribuţie fac parte Kristen Stewart, Robert Pattinson şi Taylor Lautner. În THE TWILIGHT SAGA: BREAKING DAWN – PART 1, Bella (Stewart) şi Edward (Pattinson), plus toţi cei pe care-i iubesc, trebuie să facă faţă întregului şir de consecinţe declanşat de căsătoria lor, de luna de miere şi de tumultoasa naştere a unui copil… Toate acestea sunt, pentru Jacob Black (Lautner), evenimente neprevăzute şi şocante. Cu o doză mai mare din acel amestec de romance, pasiune, intrigă şi acţiune care a făcut din TWILIGHT, THE TWILIGHT SAGA: NEW MOON şi THE TWILIGHT SAGA: ECLIPSE blockbustere mondiale, THE TWILIGHT SAGA: BREAKING DAWN – PART 1, bazat pe bestseller-ul lui Stephenie Meyer, dă startul finalului unei poveşti nemuritoare despre dragoste vampirească, prietenie fără limite, toleranţă şi descoperire de sine. Proiectul, bazat pe cel de-al patrulea roman din serie, are un scenariu de Melissa Rosenberg şi Wyck Godfrey şi este produs de Karen Rosenfelt şi Stephenie Meyer.

26 

CINEMATIQUE supliment de film Zile şi Nopţi

www.cinematique.ro


INTERVIU CU SCENARISTA MELISSA ROSENBERG Care este scena ta favorită din film/carte? Cred că scenele din luna de miere, pentru că sunt foarte romantice şi jucăuşe, iar în plus e adorabil să-i vezi pe Edward şi pe Bella că se distrează. Ce procent din carte s-a păstrat în film? Pentru că am împărţit o carte în două filme, am avut un spaţiu cu mult mai generos să cuprindem cât mai mult din roman, mai ales în prima parte. Cu toţii am vrut ca scenele noastre favorite să fie incluse – evident, toată lumea avea gusturi diferite, dar până la urmă, cu toţii am fost satisfăcuţi. E adevărat că Edward are aici cea mai importantă evoluţie? Într-adevăr, la începutul lui BD1, Edward se află într-un loc mai luminos – şi da, pentru el a fost o alegere conştientă. Se căsătoreşte cu Bella! E unul dintre cei mai fericiţi vampiri din film. Şi apoi pleacă în călătoria de nuntă care deşi vine cu complicaţiile sale, e ludică şi romantică. Însă apoi lucrurile devin din nou sumbre foarte repede şi Edward se va afla în cea mai mare cumpănă a vieţii sale atât de lungi. La ce lucruri excitante să ne aşteptăm? Vor fi nişte scene romantice SUPERBE între Bella şi Edward! Pe bune! Nunta e luxuriantă şi foarte emoţionantă, luna de miere e cu adevărat sexy. Credeţi-mă pe cuvânt! www.cinematique.roCINEMATIQUE supliment de film Zile şi Nopţi 

27


cover

story

„Există un întreg segment ameţitor în care intrăm în capul unui vârcolac” Bill Condon, regizor

SCENA NAŞTERII, CEA MAI COMPLICATĂ SECVENŢĂ Dacă credeaţi că BREAKING DAWN: PART 1 va fi un romance candid pentru adolescenţi, v-aţi înşelat amarnic. Regizorul Bill Condon spune că următorul film TWILIGHT se deosebeşte de celelalte, prin faptul că e sângeros şi foarte intens. Condon a povestit pentru BOX OFFICE MAGAZINE că s-a gândit mult şi profund la cum să regizeze nişte scene “foarte, foarte intense” din film, adăugând că, spre deosebire de alte momente din producţiile anterioare, scena de naştere arată “aproape ca într-un film horror.” El mai spune că s-a inspirat din filmele brutale, frisonante, ale lui David Cronenberg, cum ar fi A HISTORY OF VIOLENCE sau EASTERN PROMISES – ca model pentru cum să facă secvenţa tare şi zguduitoare dar, în acelaşi timp, să se încadreze într-un rating acceptabil, astfel ca filmul să poată fi văzut şi de adolescenţi. “Am gândit totul în perimetrul ratingului PG-13 (interzis celor

28 

sub 13 ani). Cred că am reuşit ceva ce e destul de puternic şi cutremurător”, declară Condon. Condon a trebui să se supună rigorilor ratingului şi în ceea ce priveşte scenele de dragoste pasionale dintre Bella şi Edward, acum căsătoriţi. Secvenţele rămân totuşi, fierbinţi şi erotice. La ce altceva să se mai aştepte fanii? “Există un întreg segment ameţitor în care intrăm în capul unui vârcolac”, spune Condon

CINEMATIQUE supliment de film Zile şi Nopţi

referindu-se la personajul Jacob (Taylor Lautner). “Revenind la naştere, mi-am zis, hai s-o facem din punctul de vedere al lui Bella. Hai să vedem tot ce vede ea. Odată ce m-am decis la această perspectivă, e incredibil cât de puternic am putut fi, fără să devin foarte explicit. Ea întrezăreşte o grămadă de lucruri – şi aude totul. Deşi scena e confuză, pentru că ea e confuză, spectatorul îşi dă seama exact ce se întâmplă.”

RENESMEE UN CHIP SI TREI TRUPURI Studioul de film Summit a avut o soluţie ingenioasă pentru a arăta creşterea rapidă a lui Renesmee (fiica lui Edward şi a lui Bella) în BREAKING DAWN - PART 2: capul copilei, interpretată de actriţa Mackenzie Foy, a fost supraimpus digital pe trupurile altor trei actriţe, cu vârste diferite. Foy e un star în ascensiune care, înainte de TWILIGHT, a apărut în seriale de televizune ca HAWAII FIVE-O şi FLASHFORWARD. www.cinematique.ro


Kristen Stewart despre Bella din Twilight, Breaking Dawn Part 1 şi Part 2 „M-am simţit foarte bine în rol. Dar a fost şi ciudat. A fost un proces foarte, foarte lung, pentru că cele două filme s-au filmat practic în acelaşi timp, ca şi cum ar fi fost unul singur. Am filmat, evident, într-o ordine noncronologică şi ne-am mutat înainte şi înapoi în timp: acum eram însărcinată, acum eram iarăşi umană, acum mă întorceam la a fi din nou vampir. În filmele acestea există atâtea versiuni diferite ale lui Bella, că devine aproape nebunesc. A fost o experienţă stranie să intru pe platou atunci când am avut de jucat prima mea secvenţă ca vampir, pentru că, până atunci, îi văzusem pe toţi cei din jurul meu făcând-o. Ştiu că sună superficial, dar vampirul Bella e, pe bune, personajul meu favorit - e foarte reprezentativă pentru matriarhat. E foarte intuitivă, are calităţi de mediu, şi nimeni nu-şi dă seama de asta, lucru de altfel foarte interesant. Poate că asta spune ceva şi despre Stephenie (Meyer, autoarea romanelor, nn) care nu are parte de respect, în ciuda tuturor calităţilor ei incredibile. Ceea ce-mi place foarte tare la Bella e faptul că nu regretă nicio clipă alegerea ei. Şi cred că e foarte bine că, în final, obţine ce vrea. Probabil că ăsta-i cel mai bun lucru din film, chiar dacă sună simplu şi naiv, ăsta e şi motivul pentru care toată nebunia TWILIGHT a fost atât de criticată mereu pe nedrept: oricât am fi de cinici, trebuie să recunoaştem că e foarte plăcut să vezi oameni fericiţi. Şi chiar se vede că Bella (asta, evident, dacă am reuşit s-o interpretez bine) s-a născut să fie unde e în acest moment.”

Kristen Stewart, Robert Pattinson şi Taylor Lautner TRIO-UL TWILIGHT IMORTALIZAT ÎN CIMENT DUPĂ TRADIŢIA REZERVATĂ DE HOLLYWOOD CELOR MAI MARI STARURI Teatrul Chinezesc, cel mai faimos loc din Hollywood, (www.chinesetheatres.com) va onora trio-ul actoricesc din saga TWILIGHT, format din Kristen Stewart, Robert Pattinson şi Taylor Lautner. Cei trei vor apărea împreună în cel de-al patrulea capitol al uriaş de popularei francize, peliculă ce va avea premiera pe 18 noiembrie. Ceremonia în care tinerii actori îşi vor imprima palmele în ciment, va avea loc pe 3 noiembrie, la 10, ora locală. Până la această dată, franciza TWILIGHT a strâns 1.8 miliarde dolari în lumea întreagă. Imprimarea palmelor şi tălpilor starurilor în faţa Teatrului Chinezesc din Los Angles are o tradiţie bogată şi oferă celor 4 milioane de oameni care vizitează locul în fiecare an, o oportunitate să exprimenteze de aproape vraja Hollywood-ului. Comicul Bob Hope şi-a lăsat chiar amprenta nasului său mare şi legendar. Spre deosebire de alte ceremonii de recunoaştere a valorii, de genul Golden Globe sau Oscar, acest tip de tribut e cel mai selectiv dintre toate: de-a lungul a nouă decenii, doar aproximativ 250 de personalităţi din lumea filmului au fost alese să-şi lase amprentele. Teatrul a fost deschis în 1927 de Sid Grauman, un distribuitor de film care era unul dintre cei mai cunoscuţi şi mai creativi oameni de spectacol. Ceremonia

imprimării în ciment a luat naştere un an mai târziu, ca o modalitate de promovare a premierelor. Printre primele amprente s-au numărat cele ale “power cuplului” filmului mut, Mary Pickford şi Douglas Fairbanks (un fel de Angelina şi Brad ai acelor vremuri). În câţiva ani, faimosul trotuar de pe Hollywood Boulevard înflorea şi devenea o destinaţie turistică internaţională. Printre amprentaţii recenţi se numără Brad Pitt, George Clooney, Johnny Depp şi Jennifer Aniston. Astăzi, trotuarul din faţa Teatrul Chinezesc este unul dintre cele mai fotografiate obiective turistice din lume, atrăgând anual acelaşi număr de vizitatori ca Taj Mahal-ul din India sau muzeul Prado din Madrid. Împreună cu Disneyland şi studiourile Universal, The Chinese Theatre se numără printre cele mai populare cinci atracţii turistice din Los Angeles. Anual, teatrul (care are şi un mare cinema) găzduieşte peste 40 de premiere de film cu covor roşu. De la deschidere, a fost gazda a trei ceremonii Oscar şi a numeroase premiere exlusive (printre care şi cele ale unor celebre francize cum ar fi STAR WARS şi HARRY POTTER). Aici, starurile au consumat mai mult popcorn decât oriunde altundeva pe pământ. În 2012, Teatrul Chinezesc îşi va celebra cu mult fast, cea de-a 85-a aniversare.

www.cinematique.roCINEMATIQUE supliment de film Zile şi Nopţi 

29


cover

story

Twilight Saga – cărţile

A

fost odată ca niciodată o enoriaşă a Bisericii lui Iisus Hristos şi a Sfinţilor zilelor din urmă, care a visat că o fată şi un vampir se întâlneau într-o pădure. Când s-a trezit, Stephenie Meyer, mormonă de 33 de ani şi mamă a trei copii, s-a pus pe scris, deşi nu mai scrisese vreodată literatură. A rezultat un roman de aproximativ 500 de pagini: Twilight, care s-a bucurat de un neaşteptat succes în rândurile tinerelor cititoare americane. Ajuns în fruntea listelor de bestselleruri pentru 2005, romanul a fost tradus în 40 de limbi şi evident, a cerut nu mai puţin de trei continuări – care s-au vândut chiar mai bine decât prima carte din serie. Romanele stau la baza filmelor, a benzilor desenate şi a unei puzderii de obiecte rezultate din merchandising-ul cel atât de drag fenomenelor culturale americane.

30 

CINEMATIQUE supliment de film Zile şi Nopţi

www.cinematique.ro


Twilight (2005) Povestea de amor dintre Isabella (Bella) Swan şi Edward Cullen începe ciudat. Bella, proaspăt sosită în orăşelul Forks este cât-pe-ce să fie călcată de o camionetă, dar Edward o salvează, dând dovadă de puteri supranaturale. Aceste puteri deloc omeneşti sunt investigate de către Bella şi, după ce-l ascultă pe amicul Jacob povestind din folclorul local, ajunge să îl considere pe Edward nici mai mult nici mai puţin decât un vampir. Tânăra are dreptate, dar este mult prea îndrăgostită de junele palid (care, de fapt, tocmai a depăşit centenarul). Edward o iubeşte pe Bella şi o va prezenta familiei sale de vampiri vegetarieni - băutori de sânge animalier şi o va salva atunci când James, un alt vampir, va dori să o omoare. Cu toate acestea, Edward va refuza să o transforme pe Bella în vampir.

New Moon (2006)

La petrecerea de majorat a Bellei organizată de vampirii

Cullen, lucrurile se precipită şi Edward o părăseşte pe Bella pentru a o proteja. Îi spune că nu o mai iubeşte, ocazie de depresii profunde pentru tânara îndrăgostită şi ocazie de un nou amor, rezultat din amiciţia cu Jacob. Acest amerindian, mai este şi vârcolac pe deasupra. În timpul depresiilor Bellei, familia lui Edward trebuie să îl oprească pe acesta de la un gest deloc creştinesc: convins (ca urmare a unei neînţelegeri) că Bella a murit, Edward decide să

se sinucidă, lucru deloc uşor de făcut pentru un vampir - mai ales că vampirii lui Stephenie Meyer nu iau foc la contactul cu lumina soarelui. Astfel, Bella va trebui, împreună cu Alice (sora lui Edward), să ajungă în Italia, la familia de vampiri Volturi, singurii care l-ar putea lichida pe nefericitul vampir amorezat şi să îl convingă pe acesta că Bella trăieşte şi pe Volturi că “a existat o neînţelegere amoroasă la mijloc” şi că afrontul adus de Edward trebuie iertat.

Eclipse (2007) Victoria, una dintre marile inamice ale familiei Cullen, pregăteşte ceva neplăcut locuitorilor din Seattle, iar Edward şi Jacob, care tocmai ce şi-au mărturist fiecare în parte sentimentele Bellei, trebuie să unească clanurile. Noii vampiri creaţi de Victoria şi crimele lor împotriva populaţiei umane nu pot fi oprite, decât printr-o acţiune bazată pe coooperare între cele două sortimente de creaturi mitologice, vampirii şi vârcolacii.

Breaking Dawn (2008) Luna de miere a fericitului cuplu Bella-Edward este întreruptă din motive serioase. Bella, încă umană, este însărcinată cu copilul lui Edward. Copilul nenăscut, pe jumătate-om, pe jumătate vampir o stoarce de puteri. Clanul vârcolacilor lui Jacob, dar şi puternica familie de vampiri italieni Volturi sunt gata să ia cele mai drastice măsuri pentru a-i scoate sângeros din scenă şi pe Bella, şi pe copilul nenăscut, dar şi pe întregul clan Cullen. Permiţând naşterea unei fiinţe cu statut incert, se periclitează echilibrul din lumea fantastică a lui Stephenie Meyer. Pentru a o salva pe Bella, soţul său o va transforma în vampir şi naşterea fiicei lor Renesmee, la care va asista şi Jacob, va crea o legătură bizară între vârcolacul îndrăgostit de Bella şi copilul care aduce un nou şi foarte periculos conflict între Culleni şi restul populaţiei supranaturale.

Sparte în două filme, evenimentele relatate în cele mai bine de 700 de pagini ale ultimului roman Twilight, vor ajunge pe ecrane în noiembrie 2011 şi un an mai târziu, în noiembrie 2012. www.cinematique.roCINEMATIQUE supliment de film Zile şi Nopţi 

31


premiere noiembrie 2011 4 noiembrie Culoarea sentimentelor Regia: Tate Taylor Actori: Emma Stone, Viola Davis, Bryce Dallas Howard, Octavia Spencer, Sissy Spacek, Allison Janney Genul filmului: Dramă Eugenia “Skeeter” Phelan (Emma Stone) este o proaspătă absolventă de colegiu, care se întoarce acasă în Jackson visând ca într-o bună zi să devină scriitoare. Fata îşi găseşte repede un post de jurnalistă, care îi va da o idee ce o va face celebră: să scrie o carte din perspectiva femeilor afro-americane care lucrează ca menajere/bone în casele albilor.

Spy Kids 4D: Safirul timpului Regia: Robert Rodriguez Actori: Adam Moroz, Jessica Alba, Joel McHale Genul filmului: Acţiune, Aventuri, Comedie, Familie Marissa, (Jessica Alba) se luptă din răsputeri cu răufăcătorul Tick-Tock (Jeremy Piven), pe care reuşeşte să-l învingă şi să-l trimită la închisoare. Marissa decide să se lase de meserie, pentru că nu vrea să pună în pericol viaţa copiilor ei, care sunt pe cale să afle că ea este agent secret. Ce se va întâmpla vă invităm să urmăriţi pe marele ecran în prima săptămâna a lunii noiembrie.

Panică pe Wall Street Regia: J.C. Chandor Actori: Kevin Spacey, Paul Bettany, Jeremy Irons, Demi Moore, Zachary Quinto Genul filmului: Thriller Pe subiectul crizei financiare aţi citit nenumărate ştiri, aţi văzut multe documentare şi aţi asistat la o groază de emisiuni de televiziune cu tot felul de analişti economici, însă nu aţi văzut până acum nici un thriller de calitatea acestuia.

Anonymous Regia: Roland Emmerich Actori: Rhys Ifans, Vanessa Redgrave, Joely Richardson, David Thewlis Genul filmului: Dramă, Istoric, Thriller Plasată în Epoca Elisabetană, acţiunea filmului aduce în discuţie o teorie care a frământat secole de-a rândul minţile unor academicieni şi scriitori, de la Mark Twain la Charles Dickens, până la Henry James şi Sigmund Freud: cine este adevăratul autor al operelor atribuite oficial lui William Shakespeare?

32 

CINEMATIQUE supliment de film Zile şi Nopţi

www.cinematique.ro


11 nov.

18 nov.

25 nov.

La Piel que Habito

The Rum Diary

Regia: Pedro Almodóvar Actori: Antonio Banderas, Elena Anaya, Marisa Paredes, Jan Cornet, Roberto Álamo Genul filmului: Dramă Din momentul în care soţia sa a murit carbonizată într-un accident de maşină, doctorul Robert Ledgard (Antonio Banderas) a devenit obsedat de crearea unui tip de piele care i-ar fi putut salva viaţa. După 12 ani de cercetări, acesta reuşeşte să cultive acea piele indestructibilă şi rezistentă la orice fel de asalt.

Regia: Bruce Robinson Actori: Johnny Depp, Aaron Eckhart, Amber Heard, Michael Rispoli, Richard Jenkins, Giovanni Ribisi Genul filmului: Aventuri, Dramă

Filmul spune povestea unui scriitor, Paul Kemp (Johnny Depp), care la sfârşitul anilor ’50 încă se luptă să-şi găsească un drum.

Nemuritorii 3D – Războiul zeilor Regia: Tarsem Singh Actori: Henry Cavill, Mickey Rourke, John Hurt Genul filmului: Acţiune, Dramă, Fantastic Tezeu (Henry Calvill) trebuie să îl oprească pe Hyperion (Mickey Rourke), care are nişte conturi de reglat şi un plan deloc pe placul zeilor: obţinerea atotputernicului arc Epirus, eliberarea titanilor, distrugerea Greciei şi demolarea Olimpului. Cu ajutor minim de la zei Tezeu va trebui să devină din ţăran anonim, erou vajnic şi salvator al grecilor... şi al zeilor.

Jaf... la turnul mare Regia: Brett Ratner Actori: Ben Stiller, Eddie Murphy, Casey Affleck, Téa Leoni Genul filmului: Acţiune, Comedie, Crimă Josh Kovacs (Ben Stiller) e managerul unuia dintre cele mai luxoase complexuri rezidenţiale din New York. La ultimul etaj, în cel mai opulent apartament, locuieşte Arthur Shaw (Alan Alda), un mogul de pe Wall Street, aflat acum în arest la domiciliu, după ce a fost prins că a furat două miliarde de dolari din banii investitorilor.

Dangerous Method Regia: David Cronenberg Actori: Michael Fassbender, Keira Knightley and Viggo Mortensen Genul filmului: Biografic, Dramă

Twilight Regia: Bill Condon Actori: Kristen Stewart, Robert Pattinson, Taylor Lautner Genul filmului: Dramă, Fantastic, Thriller, Romantic, Dragoste Fenomenul The Twilight Saga continuă cu ultima ecranizare în care proaspăt căsătoriţii, Bella Swan (Kristen Stewart) şi vampirul Edward Cullen (Robert Pattinson) sunt ameninţaţi de o serie de evenimente şi întâmplări, menite să le distrugă toate planurile şi visele. Imediat după nuntă, purtaţi de pasiunea care îi leagă atât de puternic, aceştia pleacă la Rio de Janeiro pentru a sărbători luna de miere.

Un film a cărui regie o semnează David Cronenberg şi care îi are în centru pe Sigmund Freud (Viggo Mortensen) şi Carl Jung (Michael Fassbender) nu poate anunţa nimic liniştitor. Şi nici nu o face.

Arthur Christmas Regia: Barry Cook, Sarah Smith Actori: Hugh Laurie, James McAvoy, Bill Nighy, Jim Broadbent Genul filmului: Animaţie Moş Crăciun a investit mult în tehnologie pentru ca toate operaţiunile de distribuire a cadourilor să meargă şnur. După ce a pus tot Polul Nord pe jar, ne întrebăm dacă aşa se vor întâmpla lucrurile.

www.cinematique.roCINEMATIQUE supliment de film Zile şi Nopţi 

33


Spy Kids 4D Titlul original: Spy Kids 4D: All the Time in the World Regia: Robert Rodriguez Actori: Adam Moroz, Jessica Alba, Joel McHale Distribuitor România: Ro Image 2000 Lansarea în România: 4 noiembrie 2011

M

arissa, (Jessica Alba) se luptă din răsputeri cu răufăcătorul Tick-Tock (Jeremy Piven), pe care reuşeşte să-l învingă şi să-l trimită la închisoare, lucru pe care nu l-ar fi reuşit dacă nu ar fi fost ajutată de o fetiţă pe nume Maria. Însă Marissa decide să se lase de meserie, pentru că nu vrea să pună în pericol viaţa copiilor ei, care sunt pe cale să afle că ea este agent secret. Filmul „Spy Kids: Safirul timpului“ evoluează în jurul celor doi gemeni, Rebecca şi Cecil Wilson (Rowan Blanchard şi Mason Cook), care se concurează reciproc şi pariază mereu unul împotriva celuilalt. Rebecca nu-şi respectă mama vitregă, deoarece este convinsă că nu-i poate înlocui mama adevărată, iar tatăl lor, reporterul spion Wilbur Wilson (Joel McHale), nu-şi petrece niciodată timpul cu ei şi încă nu a prins niciodată un spion. Atunci când Pământul este ameninţat de o organizaţie condusă de un individ misterios, poreclit „Cronometrul“ (Jeremy Piven), Marissa este chemată înapoi în acţiune de OSS, însă uită la Rebecca colierul roşu-safir care este cheia planului apocaliptic. Regizat de Robert Rodriguez, Spy Kids:Safirul timpului (al patrulea din serie) este un film 4D de aventură pe care care îl vor adora atât copiii, cât şi părinţii.

Panică pe Wall Street Titlul original: : Margin Call Regia: J.C. Chandor Actori: Kevin Spacey, Paul Bettany, Jeremy Irons,Demi Moore, Zachary Quinto

Pentru a afla unde şi când rulează acest film consultă ghidul Zile şi Nopţi sau online pe www.zilesinopţi.ro

premiera 4 noiembrie

premiera 4 noiembrie

Distribuitor România: Ro Image 2000 Lansarea în România: 4 noiembrie 2011

P

e subiectul crizei financiare aţi citit nenumărate ştiri, aţi văzut multe documentare şi aţi asistat la o groază de emisiuni de televiziune cu tot felul de analişti economici, însă nu aţi văzut până acum nici un thriller de calitatea acestuia. Venit cu ambiţia noului intrat la Hollywood, Chandor a selectat o distribuţie absolut incendiară: Kevin Spacey, Jeremy Irons, Demi Moore, Stanley Tucci şi alţii la fel de buni. Toate aceste superstaruri fac parte dintr-o firmă (probabil Lehman Brothers) care pune serios umărul la ceea ce ştim deja că s-a întâmplat acum trei ani. Deşi oamenii de pe Wall Street, bancherii şi lăcomia altora din instituţiile financiare sunt principalii responsabili pentru eşecul financiar în care ne aflăm, Margin Call îşi propune să ne apropie foarte mult de oamenii în costume şi să ni-i prezinte aşa cum sunt ei cu tot ce au, lăcomie, teamă, regrete, cinism, remuşcări şi aşa mai departe. Într-un fel, ei sunt oamenii care află primii de criza generată de întregul motor al economiei globale şi, din această cauză, primii care încearcă să se salveze agravând-o şi mai mult. Interesant este că nimeni nu pare de condamnat, iar felul în care regizorul Chandor ne pune oamenii în lumină, ne face să ne întrebăm cum am fi reacţionat noi în locul lor. Suntem mai puţin vinovaţi, noi am fi fost mai „buni“? Deşi în film avem parte de suficiente explicaţii economice, evenimentele se desfăşoară mai degrabă prin prisma presiunii psihologice la care sunt supuşi protagoniştii.

36 

CINEMATIQUE supliment de film Zile şi Nopţi

www.cinematique.ro


premiera 4 noiembrie

Culoarea sentimentelor Titlul original: The Help Regia: Tate Taylor Actori: Emma Stone,Viola Davis, Bryce Dallas Howard, Octavia Spencer, Sissy Spacek,Allison Janney Distribuitor România: Forum Film Lansarea în România: 4 Noiembrie 2011

Î

n anii ’60, sudul Statelor Unite ale Americii era încă puternic infestat de rasism. Este şi cazul oraşului Jackson, Mississippi, locul în care se desfăşoară acţiunea în „Culoarea sentimentelor”, un film delicat, care însă tratează o problemă extrem de serioasă la acea dată. Eugenia „Skeeter” Phelan (Emma Stone) este o proaspătă absolventă de colegiu, care se întoarce acasă în Jackson visând ca într-o bună zi să devină scriitoare. Deşi mama fetei plănuieşte să-i pună pirostriile,

38 

fata îşi găseşte repede un post de jurnalistă care îi va da o idee ce o va face celebră: să scrie o carte din perspectiva Ajutorului. Adică al femeilor afro-americane care lucrează ca menajere/ bone în casele albilor. Skeeter are o prietenă, pe Elizabeth, care la rândul ei are în casă o menajeră, pe Aibileen (minunata Viola Davis). Menajera găteşte, spală, face cumpăraturile şi, cel mai important, are grijă de Mae Mobley, fiica lui Elizabeth. Dar nu are voie să folosească toaleta din casă, iar acesta este numai un

CINEMATIQUE supliment de film Zile şi Nopţi

exemplu din paleta de interdicţii la care sunt supuse menajerele din rasa ei. Atunci când Skeeter se hotărăşte să scrie despre menajerele de culoare, Aibileen, deşi reticentă la început, este prima femeie care acceptă să fie intervievată de Skeeter. O motivează dorinţa de a povesti despre fiul ei şi despre faptul că este conştientă că are grija de un copil care va fi exact ca părinţii lui. A doua menajeră care acceptă să îşi spună povestea se numeşte Minny (Octavia Spencer), cea mai vestită bucătăreasă din tot ţinutul. www.cinematique.ro


Pentru a afla unde şi când rulează acest film consultă ghidul Zile şi Nopţi sau online pe www.zilesinopţi.ro

Ea lucrează pentru Miss Hilly Holbrook (Bryce Dallas Howard), un soi de vedetă a oraşului. Pe măsură ce scânteile rasiale se aprind şi apar tragediile, tot mai multe menajere acceptă să îşi spună povestea. Deşi ar putea să sufere din cauza confesiunilor lor, pierzându-şi slujbele, femeile sunt hotărâte şi înţeleg importanţa cărţii care ar putea schimba mentalitatea de provincie din Mississippi. Skeeter scrie o ciornă a cărţii pe care o trimite unei editoare (Elain Stein, interpretată de Mary Steenburgen) la New York, care crede că povestea va trezi un oarecare interes, însă crede că ar trebui să conţină mărturiile mai multor menajere. Stein crede că povestea menajerelor va avea impact numai dacă va fi publicată în timpul mişcării pentru

drepturi civile, pe care de altfel le consideră doar un moft trecător, lipsit de prea mare importanţă, însă o roagă pe Skeeter să se grăbească. După ce Medgar Evers, un tânăr activist de culoare, este asasinat în Jackson, chiar în faţa casei sale, tensiunile rasiale cresc şi menajerele îşi dau seama de importanţa mărturiilor lor. Suntem în America preşedintelui John F. Kennedy, la a doua generaţie de la abolirea sclaviei, o perioadă cu nelinişti sociale în care lideri precum Martin Luther King Jr. ţineau discursuri electrizante despre criza morală a ţării. Cartea este publicată şi devine repede un succes, pe care Skeeter îl împarte cu menajerele care au ajutat-o să o scrie. „Culoarea sentimentelor” ne ajută să înţelegem modul de viaţă din Statele Unite în acea

perioadă, când albii trăiau la un loc cu negrii, dar se ţineau la distanţă unii faţă de alţii, din cauza demarcaţiilor rasiale. Totuşi, „Culoarea sentimentelor” nu este un film gri, în ciuda subiectului abordat, ba dimpotrivă, este filmat în tonuri calde, chiar duiose, cu o atmosferă nelipsită de umor care contribuie semnificativ la construcţia poveştii. Scenariul filmului urmează îndeaproape romanul bestseller scris de Kathryn Stockett, o carte care face cititorul să râdă şi să plângă deopotrivă. Este un film care se străduieşte să lase în urmă trecutul şi să îl privească ironic. Născută în Mississippi, în anul 1969, Stockett a sugerat într-un interviu că a fost inspirată de menajera care lucra pentru familia ei şi care a murit când viitoarea scriitoare avea numai 16 ani.

www.cinematique.roCINEMATIQUE supliment de film Zile şi Nopţi 

39


Jaf... la turnul mare Titlul original: : Tower Heist Regia: Brett Ratner Actori: Ben Stiller, Eddie Murphy, Casey Affleck, Téa Leoni Distribuitor România: RoImage Lansarea în România: 11 noiembrie 2011

D

e peste zece ani, Josh Kovacs (Ben Stiller) e managerul unuia dintre cele mai luxoase complexuri rezidenţiale din New York. De când lucrează aici, lui Josh nu-i scapă nimic din ceea ce se petrece în această clădire. La ultimul etaj, în cel mai opulent apartament, locuieşte Arthur Shaw (Alan Alda), un mogul de pe Wall Street, aflat acum în arest la domiciliu, după ce a fost prins că a furat două miliarde de dolari din banii investitorilor. Afectaţi de frauda lui Shaw sunt şi angajaţii complexului, care şi-au lăsat pe mâna lui administrarea fondului de pensii. Hotărâţi să-şi facă dreptate, aceştia decid să fure ceea ce cred că este ascuns în apartamentul mogulului, adică banii lor. Fără niciun fel de experienţă în tâlhării de acest fel, Josh şi colegii lui apelează la serviciile lui Slide (Eddie Murphy), un pungaş de doi bani, care îi ajută să-şi pună în aplicare planul, înainte ca Arthur să fugă din imobilul care îl ţine prizonier. Deşi amatori întrale jafului, angajaţii au însă, un mare avantaj: cunosc clădirea ca pe propriul buzunar.

Pentru a afla unde şi când rulează acest film consultă ghidul Zile şi Nopţi sau online pe www.zilesinopţi.ro

premiera 11 noiembrie


premiera 11 noiembrie La piel que habito Titlul original: La piel que habito Regia: Pedro Almodóvar Actori: Antonio Banderas, Elena Anaya, Marisa Paredes, Jan Cornet, Roberto Álamo Distribuitor România: Independenţa Film Lansarea în România: 11 Noiembrie 2011

D

După 21 de ani, Antonio Banderas reia colaborarea cu Almodóvar de origine islamică. Patru ani mai târziu, în 1986, Banderas apare în Matador în rolul lui Ángel, personaj care mărturiseşte o serie de crime pe care, de fapt, nu el le-a comis.

distribuit de regizorul spaniol în binecunscuta comedie neagră Mujeres al borde de un ataque de nervios, nominalizată la Premiile Oscar din 1989, la categoria cel mai bun film străin. Pelicula a fost recompensată cu cinci premii Goya, Almodóvar fiind remarcat Înainte de a deveni celebru la de către public şi critici la nivel Hollywood, Antonio Banderas a internaţional. fost distribuit de Pedro Almodóvar Ultimul film regizat de Almodóvar în cinci filme pe care acesta le-a Pedro Almodóvar Regizor în care apare Banderas, înainte regizat în anii ’80 şi la începutul de La piel que habito, este Átame! anilor ’90. Practic, regizorul Temele predilecte în acest film sunt (1990), o comedie romantică spaniol a fost cel care a lansat sexul, moartea şi religia. neagră în care un bolnav psihic, cariera cinematografică a foarte În La ley del deseo (1987), Antonio recent externat din spital, răpeşte o tânărului Banderas. Banderas joacă din nou rolul actriţă cu scopul de a o determina Prima peliculă a lui Almodóvar în unui homosexual – un tânăr pe să se îndrăgostească de el. Acesta care acesta apare este Laberinto nume Antonio – care dezvoltă o crede cu tărie că destinul său este de pasiones (1982), unde a obsesie pentru un regizor de film, să o ia pe aceasta de soţie şi să interpretat un terorist homosexual de altfel, tot gay. În 1988, este aibă copii împreună.

o poveste horror, dar fără spaime şi ţipete

42 

CINEMATIQUE supliment de film Zile şi Nopţi

Pentru a afla unde şi când rulează acest film consultă ghidul Zile şi Nopţi sau online pe www.zilesinopţi.ro

in momentul în care soţia sa a murit carbonizată într-un accident de maşină, doctorul Robert Ledgard (Antonio Banderas), un eminent chirurg plastician, a devenit obsedat de crearea unui tip de piele care i-ar fi putut salva viaţa. După 12 ani de cercetări, acesta reuşeşte să cultive acea piele indestructibilă şi rezistentă la orice fel de asalt. Totuşi, pentru a-şi finaliza experimentul, pe lângă anii de studii şi cercetări, Robert mai are nevoie de trei lucruri: lipsa scrupulelor, un complice şi un cobai uman. Conştiinţa nu l-a împiedicat niciodată să facă ceva, iar Marilia (Marisa Paredes), femeia care a avut grijă de el încă din ziua în care s-a născut, îi este cel mai fidel complice. Acum, nu trebuie decât să găsească o femeie pe post de cobai.

www.cinematique.ro


Top 6 filme ale lui Pedro Almodóvar 1.Volver (2006)

după moartea sa, o mamă se întoarce în oraşul natal pentru a rezolva o serie de probleme pe care nu le-a putut repara cât timp a fost în viaţă. Din distribuţie fac parte Penélope Cruz, Carmen Maura, Lola Dueñas.

2. Carne trémula (1997)

la fel de celebru ca şi precedentul, cu Basil Rathbone şi Nigel Bruce în distribuţie, dar sub bagheta regizorală a lui Alfred L. Werker.

3. Hable con ella (2002)

doi bărbaţi împart o prietenie ciudată, în timp ce amândoi au grijă de iubitele lor aflate în comă profundă. În 2005, publicaţia Time a inclus acestă peliculă în topul celor mai bune 100 de filme din toate timpurile.

4. Todo sobre mi madre (1999)

opinia criticului „Alături de binecunoscutele obsesii caracteristice lui Almodóvar, trădarea, anxietatea, singurătatea, identitatea sexuală şi moartea, filmul aduce un element nou, şi anume science-fiction-ul, care se apropie mult de horror. Precum multe alte experimente de laborator, acest hibrid melodramatic s-ar fi putut transforma într-un eşec, de aceea numai cineva talentat, asemenea lui Almodóvar, ar fi putut mixa toate elementele componente fără a arunca totul în aer. Decorurile, costumele şi muzica, în special muzica lui Alberto Iglesias, dau viaţă unei lumi superbe, dar care este în acelaşi timp, închisoare şi loc al terorii. Regizorul spaniol a reuşit să ne ofere un film caracterizat de o seriozitate fatală şi emoţii violente”

Kirk Honeycutt - The Hollywood Reporter

o mamă singură îşi vede singurul ei fiu murind, lovit de o maşină, la frageda vârstă de 17 ani, în timp ce alerga după o actriţă pentru a-i cere un autograf. Aceasta pleacă la Barcelona pentru a-l căuta pe tatăl băiatului ei, un travestit pe nume Lola, care nu ştie că are un fiu. Penélope Cruz face iarăşi parte din distribuţie.

5. La mala educación (2004)

o comedie savuroasă, cu Michael Caine şi Ben Kingsley în rolurile principale. Filmul este regizat de Thom Eberhardt, care pune foarte mult accentul pe relaţia dintre Sherlock Holmes şi Dr. Watson.

6. Mujeres al borde de un ataque de nervios (1988)

destinele unor femei se intersectează printr-o serie de întâmplări confuze şi pline de complicaţii. Pelicula a fost recompensată cu cinci premii Goya, fiind, de asemenea, nominalizată la Premiile Oscar din 1989.

www.cinematique.roCINEMATIQUE supliment de film Zile şi Nopţi 

43


premiera 11 noiembrie

Titlul original: Immortals Regia: Tarsem Singh Scenariul: Charley Parlapanides,Vlas Parlapanides Actori: Henry Cavill, Mickey Rourke, John Hurt Distribuitor: MediaPro Distribution Lansarea în România: 11 noiembrie 2011

Antecedentele artistice ale lui Tarsem ndianul a reuşit să se impună şi că colecteze premii MTV în 1991, odată cu videoclipul pentru Losing my Religion al trupei REM. Puternic inspirat de filmul lui Derek Jarman despre marele pictor Caravaggio, clipul baroc şi simbolist dar totuşi şocant de modern, a devenit instant o piesă din iconografia culturii pop 90-iste. A urmat o carieră dedicată reclamelor (branduri foarte celebre şi foarte americane, de la Nike la Coca-Cola, şi mai ales Pepsi-ul Imperial, cu alură antică de peplum hi-tech şi megastaruri ca Enrique, Britney& Beyonce), dar nu a renunţat la ideea de a regiza filme. Primul lungmetraj pe care l-a semnat simplu este The Cell

I

44 

(2000), un thriller psihologic plin de fantasme întunecate în care o agentă FBI (Jennifer Lopez) pătrunde în mintea unui ucigaş în serie aflat în comă (Vincent D’Onofrio), pentru a o salva pe ultima victimă a acestuia, captivă într-un loc misterios. The Fall, povestea unei amiciţii emoţionante dintre o fetiţă de imigranţi şi un cascador paralizat a apărut în cinematografe în 2006, după multiple probleme legate de buget. Este filmul în care Tarsem şi-a investit mare parte din economii şi emoţii. Spusă de cascador, povestea cowboy-lor şi pieilor roşii este văzută de micuţă (jucată de Catinca Untaru) ca un splendid basm indian cu Taj Mahaluri şi eroi de basm.

CINEMATIQUE supliment de film Zile şi Nopţi

Henry Cavill despre Nemuritorii „Pentru Immortals am fost foarte, foarte slab. Aveam numai 5% grăsime în corp. Poate sună ciudat, dar asta a înţeles Tarsem prin formă fizică divină. Şi cum filmul este o chestie uluitoare, nu m-a deranjat, trebuie să mă integrez. Tarsem are un simţ vizual remarcabil şi uneori chiar ai impresia că aduce tablouri la viaţă.”

Pentru a afla unde şi când rulează acest film consultă ghidul Zile şi Nopţi sau online pe www.zilesinopţi.ro

Nemuritorii 3D – Războiul zeilor

Henry Calvill a ratat un casting foarte important, pe care l-a câştigat Daniel Craig. Astfel, fiind considerat mult prea tânăr, Henry nu a devenit James Bond. Va fi însă noul Superman în filmul lui Zack Snyder, care este în curs de filmare şi care va avea premiera abia în 2013. www.cinematique.ro


Nemuritorii În mitologia Greciei antice, Tezeu este fondatorul Atenei şi cel care, cu ajutorul Ariadnei, i-a venit de hac Minotaurului din labirintul Cretan. Mitologia hollywoodiană diferă, ca de obicei, de textele antice europene. Producătorii memorabilului 300 recidivează în zona dintre istorie antică şi mitologie arhaică şi o fac tot în panteonul zeilor şi eroilor greci. Cum de la spartanul „300” încoace, filmele şi serialele bazate (mai mult dar în general destul de puţin) pe mitologiile şi istoriile antice se bucură de succes la public (de la Centurion-ul lui Neil Marshall, până la cele două sezoane din Spartacus şi din 3D-ul adăugat în post-producţie la Clash of the Titans la The Eagle, toate au fanii lor). Tezeu a beneficiat de un tratament pe măsura aşteptărilor. Filmul indianului Tarsem Singh este filmat în 3D de către un regizor extrem de abil şi spectaculos vizual, cu o distribuţie de zile mari şi cu nişte efecte speciale uluitoare.

Henry Cavill

Povestea e puţin mai complicată: Tezeu (Henry Calvill) trebuie să îl oprească pe Hyperion (Mickey Rourke, unul dintre cei mai iconici actori de multiplex ai ultimului deceniu), care are nişte conturi de reglat şi un plan deloc pe placul zeilor: obţinerea atotputernicului arc Epirus, eliberarea titanilor (care întemniţaţi de zei, de-abia aşteptă să le dea o lecţie divinităţilor), distrugerea Greciei şi demolarea Olimpului. Tezeu este ales de Zeus (John Hurt) pentru a le salva pieile şi penele. Pentru victorie, eroul atenian are însă nevoie de o armă capabilă să îl învingă pe titanicul Hyperion: arcul Epirus. Dacă zeii nu ar avea probleme majore în ceea ce priveşte intervenţia în lumea oamenilor, situaţia ar fi mult mai simplă. Cu ajutor minim de la zei, Tezeu va trebui să devină din ţăran anonim, erou vajnic şi salvator al grecilor… şi al zeilor.

Junele englez de 27 de ani a avut parte de o carieră destul de fantastică. În mod bizar mai toţi regizorii cu care a lucrat, i-au oferit roluri mici în filme fantasy sau în filme şi seriale „de costum” (a se citi „istorice”). Aflat în momentele de faţă în pielea, musculatura şi costumul lui Superman pe platourile de filmare de la Man of Steel (reboot-ul francizei regizat de Zack Snyder, care va avea premiera abia în 2013) Henry Calvill s-a anternat, serios pentru eroisme fantastice. Albert Mondego (în The Count of Monte Cristo, 2002) este fiul rivalului contelui şi al lui Mercedes, marea iubire a lui Edmond Dantes. Este un rol secundar dar are meritul de a-l „pune pe harta” viitoarelor staruri. Melot (în Tristan + Isolde, 2006) este tot un rol secundar în amestecul de mitologie şi acţiune aventuroasă, construit de regizorul Kevin Reynolds în jurul lui James Franco şi al Sophiei Myles. Trădător al cuplului de îndrăgostiţi, personajul lui Cavill nu are parte de o soartă prea bună. Humphrey (în Stardust, 2007), rol din nou secundar de iubit scorţos în costum de tânăr gentleman din epoca victoriană, este iubit al protagonistei care va fi abandonat de către aceasta (Victoria, jucată de Claire Danes). Charles Brandon, unul dintre apropiaţii lui Henric al VII-lea în serialul „istoric” The Tudors, este un personaj fascinant, plin de defecte, adulteruri şi favoruri regale, care reuşeşte să revină printr-o serie de intrigi măiestre la curtea regală.

www.cinematique.roCINEMATIQUE supliment de film Zile şi Nopţi 

45


Pentru a afla unde şi când rulează acest film consultă ghidul Zile şi Nopţi sau online pe www.zilesinopţi.ro

premiera 18 noiembrie

Saga Amurg: Zori de zi – Partea I Titlul original: The Twilight Saga: Breaking Dawn – Part I Regia: Bill Condon Scenariul: Melissa Rosenberg, Stephenie Meyer Actori: Kristen Stewart, Robert Pattinson,Taylor Lautner Distribuitor: MediaPro Distribution Lansarea în România: 18 noiembrie 2011

enomenul The Twilight Saga continuă cu ultima ecranizare, numită Breaking Dawn – Part I, a cărei premieră va rula în cinematografe pe 18 noiembrie. Proaspăt căsătoriţi, Bella Swan (Kristen Stewart) şi vampirul Edward Cullen (Robert Pattinson) sunt ameninţaţi de o serie de evenimente şi întâmplări, menite să le distrugă toate planurile şi visele. Imediat după nuntă, purtaţi de pasiunea care îi leagă atât de puternic, aceştia pleacă la

F

46 

Rio de Janeiro pentru a sărbători luna de miere. La scurt timp, Bella descoperă că este însărcinată, veste care declanşează haosul. Naşterea îi creează adevărate probleme, punându-i în pericol viaţa, moment în care Edward îi acceptă dorinţa de a deveni nemuritoare. Venirea pe lume a micuţei Renesmee înseamnă şi începutul unei bătălii istorice între clanul Cullen, alături de aliaţii săi, şi clanul Volturi, temutul consiliu al liderilor vampiri.

CINEMATIQUE supliment de film Zile şi Nopţi

Kristen Stewart Kristen Jaymes Stewart s-a născut pe 9 aprilie 1990, la Los Angeles, ambii ei părinţi făcând parte din lumea showbusiness-ului. Când încă era copil, familia ei s-a mutat pentru câţiva ani în Colorado, urmând ca apoi să se întoarcă în LA. Cariera ei de actriţă a început foarte devreme, la vârsta de opt ani, când un agent a remarcat-o într-o piesă de teatru pusă în scenă cu ocazia Crăciunului, de şcoala la care învăţa. După un rol foarte mic într-un film difuzat la Disney TV, Kristen a interpretat-o pe Sam Jennings în The Safety of Objects. Imediat după încheierea filmărilor la această peliculă, tânăra actriţă a fost distribuită în Panic Room (2002), în rolul fiicei personajului jucat de Jodie Foster. Încă de la vârsta de 12 ani, Kristen a început colaborarea cu nume mari de la Hollywood, iar rolul din Panic Room i-a adus laude din partea criticilor, fiind nominalizată pentru Young Artist Award. A fost distribuită apoi în Cold Creek Manor, alături de Sharon Stone şi Dennis Quaid, performanţă care i-a adus a doua nominalizare la Young Artist Award. După multiple apariţii cinematografice, Kristen s-a numărat printre actorii aleşi de Sean Penn pentru mult apreciatul film Into the Wild, regizat de el însuşi. Tânăra actriţă a devenit cunoscută publicului larg pentru rolul din franciza Twilight, unde o interpretează pe Bella Swan, personajul principal feminin. Pentru rolul din The Twilight Saga: New Moon, Kristen a câştigat premiul BAFTA Rising Star Award. www.cinematique.ro


Saga Amurg: Zori de zi, ultima parte a romanului cu vânzări record la nivel mondial Scris de Stephenie Meyer şi publicat în 2008, Saga Amurg: Zori de zi este a patra şi ultima parte a romanului, împărţită la rândul ei, în trei secţiuni – prima şi a treia secţiune sunt scrise din perspectiva Bellei Swan, iar a doua secţiune este narată din perspectiva lui Jacob Black. Cartea s-a vândut în 1,3 milioane de exemplare în SUA şi 20.000 în Marea Britanie, în primele 24 de ore de la lansare, stabilind un record. În 2008, totalul vânzărilor ultimei părţi din seria Twilight a fost de 6 milioane de exemplare. Autoarea admite că principalele influenţe asupra Zori de Zi, au fost date de piesele de teatru Neguţătorul din Veneţia şi Visul unei nopţi de vară, ambele scrise de William Shakespeare. Stephenie Meyer a decis ca Alice să-i ofere Bellei instrucţiunile sale, scrise pe o pagină din Neguţătorul din Veneţia, pentru a da un indiciu asupra confruntării finale, de la sfârşitul cărţii – aceasta nu va fi o bătălie clasică, ci una mentală, precum cea descrisă în dezondământul piesei de teatru. De asemenea, aceasta mai oferă indiciul unui final fericit pentru cuplul Bella – Edward, la fel ca în opera lui Shakespeare.

Kristen are trei câini şi o pisică. Îi place foarte mult să citească şi îşi doreşte foarte mult să urmeze cursurile unei universităţi şi să devină scriitoare. Este foarte bună prietenă cu Robert Pattinson şi Nikki Reed, colegii ei din Twilight.

Stephenie Meyer Stephenie Meyer este o scriitoare de origine americană, în vârstă de 37 de ani, cunoscută publicului pentru seria Twilight, roman care s-a vândut în peste 100 de milioane de exemplare în toată lumea. Meyer a fost cel mai bine vândut autor în 2008 şi 2009, cu vânzări care au atins 29 de milioane, respectiv 26,5 milioane de exemplare. Revista Time a poziţionat-o pe locul 49 în Top 100 cele mai influente persoane în 2008. Câştigurile ei anuale depăşesc suma de 50 de milioane de dolari.

Înainte de a începe lucrul la seria Twilight, Meyer nu scrisese în viaţa ei nici măcar o nuvelă.

www.cinematique.roCINEMATIQUE supliment de film Zile şi Nopţi 

47


The Rum Diary Titlul original: : The Rum Diary Regia: Bruce Robinson Actori: Johnny Depp, Aaron Eckhart, Amber Heard, Michael Rispoli, Richard Jenkins Distribuitor România: RoImage Lansarea în România: 25 noiembrie 2011

E

cranizarea romanului lui Hunter S. Thompson aduce o poveste plină de exotism, umor, dialoguri inteligente, dansuri voodoo şi senzualitate pură, toate acestea în regia lui Bruce Robinson. Filmul spune povestea unui scriitor, Paul Kemp (Johnny Depp), care la sfârşitul anilor ’50 încă se luptă să-şi găsească un drum, acceptă o slujbă la un ziar de mâna a doua din San Juan. Scrie horoscoape, redactează articolele altora şi scrie despre lucruri fără importanţă. Este introdus în atmosfera locului de către un coleg, Sala (Michael Rispoli), iar cei doi încep să bea copios. Pentru unul din articolele pe care le are de scris cunoaşte un om de afaceri putred de bogat. Este invitat în luxoasa sa vilă de pe malul mării, unde Kemp o cunoaşte pe superba logodnică a afaceristului, Chenault (Amber Heard), cea mai frumoasă femeie pe care a văzut-o vreodată în viaţa lui. De aici şi până la a da naştere unor adevărate conflicte nu este decât un pas şi un pahar de rom. Se nasc conflicte şi apar interese de unde nici nu te aştepţi.

Pentru a afla unde şi când rulează acest film consultă ghidul Zile şi Nopţi sau online pe www.zilesinopţi.ro

premiera 25 noiembrie


premiera 25 noiembrie

A Dangerous Method Titlul original: A Dangerous Method Regia: David Cronenberg Actori: Michael Fassbender, Keira Knightley and Viggo Mortensen Distribuitor România: Odeon Lansarea în România: 25 noiembrie 2011

U

n film a cărui regie o semnează David Cronenberg şi care îi are în centru pe Sigmund Freud (Viggo Mortensen) şi Carl Jung (Michael Fassbender) nu poate anunţa nimic liniştitor. Şi nici nu o face. Apariţia tinerei rusoaice Sabina Spielrein (18 ani) la clinica doctorului Jung din Zurich, Elveţia, se face în cel mai dramatic mod cu putinţă: o criză de isterie, cu spasme şi furie animalică de care nu am fi

50 

crezut-o capabilă pe actriţa Keira Knightley. Sabina are nevoie de tratament psihiatric, fiind într-o stare deplorabilă, însă în anul 1904, în pragul primului război mondial, psihanaliza era abia la început, iar rivalitatea dintre Freud şi Jung urma să înceapă. Chipeşul medic Jung începe un tratament de vindecare experimental cu Sabina, o terapie prin comunicare prin care încearcă să exploreze teritorii noi ale psihicului omenesc.

CINEMATIQUE supliment de film Zile şi Nopţi

Dar curând relaţia lui Jung cu pacienta sa derapează în zone pe care nici eminentul medic nu le-ar fi bănuit. Mai mult, rusoaica va deveni chiar un personaj de dispută între Jung şi Freud. Sabina este o fată inteligentă, dar frecvent zguduită de crize convulsive violente şi marcată de o frică cauzată de umilinţa la care a fost supusă de tatăl ei în copilărie. În interpretarea lui Fassbender, Jung este un medic de succes, www.cinematique.ro


Pentru a afla unde şi când rulează acest film consultă ghidul Zile şi Nopţi sau online pe www.zilesinopţi.ro

Părinţii psihanalizei Sigmund Freud a fost un medic neuropsihiatru austriac de origine evreiască, născut la Viena, care a fondat şcoala psihologică de psihanaliză. El este cel care a descoperit principalele teme ale psihanalizei şi este unanim recunoscut drept părintele acestui domeniu. Principala sa lucrare, Interpretarea viselor, a fost publicată în anul 1899, urmând ca ulterior să o îmbogăţească şi să o reediteze în cadrul unor noi ediţii. Freud este cunoscut atât pentru teoriile sale cu privire la inconştient şi la mecanismul de represiune, cât şi pentru crearea unei metode clinice de investigare psihanalitică şi tratare a pacientului prin dialog. Carl Gustav Jung a fost un medic, psiholog şi psihiatru elveţian, fondator al psihologiei analitice. Multă vreme Jung a fost identificat cu mişcarea psihanalitică a lui Freud, pe care a susţinut-o, dar care mai târziu a pus bazele disciplinei de psihologie analitică, care îl diferenţiază de psihiatrul austriac. Psihoterapia lui Jung se aseamănă până la un punct cu cea a lui Freud, însă elveţianul interpretează visele printr-un proces mai amplu de integrare a imaginilor subconştientului.

disciplinat şi riguros, căsătorit cu o doamnă înstărită (Sarah Gadon), cu care are un copil şi plănuieşte să mai aibă şi alţii. Din punct de vedere psihic şi temperamental, Jung pare fragil şi uşor de corupt, lucru care se şi întâmplă pe parcursul filmului. Feud şi Jung se înţeleg foarte bine, se flatează reciproc şi se admiră, iar primul îl primeşte pe elveţian în cercul său de psihanalişti, deşi consideră psihanaliza un domeniu destinat

exclusiv evreilor. Însă, chiar de la debutul întâlnirii lor, Jung este surprins că respectabilul Freud are tendinţa să conecteze orice afecţiune psihică şi orice simptom cu sexualitatea. Dar Freud şi Jung nu sunt singurii analişti din acest film, pentru că în peisaj apare şi fiorosul Otto Gross (Vincent Cassel), un dependent de cocaină al cărui motto în viaţă este „Nu reprima nimic“, un dependent de cocaină pe care Freud îl trimite la Jung. Otto şi-a

făcut un obicei în a se culca cu pacientele sale şi crede că Freud este obsedat de sex pentru că nu are parte de el. Jung se întreabă şi el obsesiv de ce oamenii sunt atât de preocupaţi să îşi reprime instinctele şi dorinţele. Filmul “A Dangerous Method” a fost foarte lăudat la Festivalul de Film de la Veneţia, la fel şi performanţele actoriceşti ale celor trei protagonişti principali, care au reuşit să dea viaţă unei lumi deloc uşor de pus pe peliculă.

www.cinematique.roCINEMATIQUE supliment de film Zile şi Nopţi 

51


în curând la cinema 2 dec.

9 dec.

new year’s eve machine gun preacher Regia: Marc Forster Actori: Gerard Butler, Michelle Monaghan, Kathy Baker, Madeline Carroll, Genul filmului: Acţiune, Biografic Inspirat dintr-o poveste reală, Machine Gun Preacher prezintă povestea vieţii lui Sam Childers (Gerad Butler), un fost traficant de droguri, care decide să lase în urmă viaţa tumultoasă pe care o avea şi pleacă într-o călătorie în estul Africii. Bărbatul simte că este momentul să descopere ceva în care să creadă, pentru a-şi schimba viaţa. În momentul în care ajunge în Sudan, Childers este impresionat de lumea dezolantă din acea zonă şi mai ales de copiii antrenaţi să fie soldaţi. Astfel, bărbatul decide să construiască un refugiu pentru cei mici, chiar dacă asta înseamnă să işi facă singur legea şi să pună mâna pe armă.

Regia: Garry Marshall Cu: Robert De Niro, Ashton Kutcher, Zac Efron, Hilary Swank, Michelle Pfeiffer, Halle Berry, Abigail Breslin, Jessica Biel, Jon Bon Jovi, Katherine Heigl, Sarah Jessica Parker Gen film: Comedie, Romantic New Year’s Eve este realizat de celebrul Garry Marshall şi readuce pe marile ecrane atmosfera romantică şi personajele din Valentine’s Day. Poveştile lor se petrec într-un interval scurt, dar extrem de important, cele 24 de ore dinaintea revelionului. La fel ca Valentine’s Day, New Year’s Eve întruneşte o distribuţie de excepţie, personajele fiind interpretate de Robert De Niro, Zac Efron, Hilary Swank, Sarah Jessica Parker, Michelle Pfeiffer, Jessica Biel, Ashton Kutcher şi mulţi alţii.

16 dec.

Alvin and the Chipmunks: Chip-Wrecked Regia: Mike Mitchell Cu: Amy Poehler, Matthew Gray Gubler, Jesse McCartney Gen film: Aventuri, Comedie, Familie Veveriţele buclucase se întorc pe marile ecrane pentru o a treia aventură. De această dată Alvin şi Veveriţele sunt în vacanţă într-o croazieră. Însă vaporul are câteva defecţiuni (pe alocuri parodie după Titanic) şi eroii noştri naufragiază pe o insulă pustie. În timp ce Dave îşi caută prietenii pierduţi, veveriţele îşi fac de cap pe noua lor insulă. Acestea îşi vor face un nou prieten, care se va dovedi a fi de ajutor pentru toţi.

23 dec.

sherlock holmes Regia: Guy Ritchie Cu: Jude Law, Noomi Rapace, Robert Downey Jr. Gen film: Acţiune, Mister Se pare că Guy Ritchie are uşoare probleme cu sequelul poveştii lui Sherlock Holmes. Cei care deţin drepturile asupra operei literare a lui Arthur Conan Doyle au declarat că Sherlock Holmes 2 va fi anulat dacă Ritchie va sugera, oricât de subtil, o oarecare notă de homosexualitate între personajele principale. Robert Downey Jr., invitat la emisiunea lui David Letterman, a făcut aluzie la un subtext homoerotic al relaţiei dintre personajul său şi dr. Watson. În cadrul aceleiaşi emisiuni, actorul i-a întrebat pe cei din public dacă-l considera pe Holmes (pe cel din film, evident) un homosexual foarte macho.

www.cinematique.roCINEMATIQUE supliment de film Zile şi Nopţi 

53


premiera 2 decembrie

Titlul original: Machine Gun Preacher Regia: Marc Forster Actori: Gerard Butler, Michelle Monaghan, Kathy Baker, Madeline Carroll, Michael Shannon Distribuitor România: Forum Film Lansarea în România: 2 decembrie 2011

Undeva în mijlocul nenorocirilor armate din Africa, un om al Domnului încearcă să le facă viaţa mai uşoară unor orfani. Prins între gherile, o groaznică indiferenţă a vestului pentru soarta africanilor şi mai ales sărăcia lucie din Sudan niciun predicator nu ar avea mari şanse de reuşită. Doar că există un mic şi foarte signifiant detaliu: trecutul lui Sam Childers (Gerard Butler). Un trecut foarte violent, plin de droguri şi dezbateri armate. Bazat pe una dintre

54 

poveştile adevărate care plac nespus producătorilor de la Hollywood, filmul porneşte de la modul în care un traficant de droguri îl decoperă pe Iisus şi toate colateralele legate de milă creştină şi responsabilitate faţă de cei mult prea oropsiţi de soartă. Fiind un produs de larg consum Machine Gun Preacher acordă suficient spaţiu idealurilor creştine, dar le asezonează cu o serie de incidente armate, explozii şi violenţe capabile să îi seducă şi

CINEMATIQUE supliment de film Zile şi Nopţi

L-am găsit pe Dumnezeu în 1992, dar diavolul l-am găsit în 1998 în Sudan… mulţi oameni mă întreabă dacă este drept ca un om al Domnului să aibă o armă. Vechiul Testament este plin de soldaţi şi de războinici. Nu pretind că tot ce am făcut eu a fost corect dar dacă cineva ţi-ar răpi copilul şi eu ţi l-aş putea salva şi aduce înapoi, atunci ce-ar mai fi de comentat?

pe fanii lui Gerard Butler, actor cu o respectabilă carieră în filme de acţiune. Amestecul de pacifism creştin şi secvenţe explozive este calibrat pentru a acorda şi realism, dar şi idealism poveştii inspiraţionale a aventurilor lui Sam Childers. Hollywood-ul nu renunţă la viziunea sa despre continentul negru: Africa este un loc infernal, plin de conflicte şi demenţi înarmaţi în care numai un erou alb (creştin capabil în egală măsură de milă şi crimă) poate face ordine.

Pentru a afla unde şi când rulează acest film consultă ghidul Zile şi Nopţi sau online pe www.zilesinopţi.ro

Misionarul Războinic

Sam Childers despre Africa

www.cinematique.ro


Top 7 filme despre Anul Nou de văzut în cuplu 1.When Harry met Sally (1989)

Filmul are o scenă grozavă, petrecută în ajunul Anului Nou, precum şi o poveste amuzantă, amplificată de situaţii comice, care ilustrează viaţa cuplurilor căsătorite. În distribuţie îi veţi vedea pe Billy Crystal, Meg Ryan, Carrie Fisher şi Bruno Kirby.

Pentru a afla unde şi când rulează acest film consultă ghidul Zile şi Nopţi sau online pe www.zilesinopţi.ro

premiera 9 decembrie

2. Bundle of Joy (1956)

Debbie Reynolds şi Eddie Fisher au foarte multe probleme de comunicare, dar până la urmă, ajung să se îndrăgostească unul de celălalt.

3. The Apartment (1960)

o poveste savuroasă, cu interpretări extraordinare din partea lui Jack Lemmon, Shirley MacLaine şi Fred MacMurray.

4. About a Boy (2002)

De anul nou Titlul original: New Year’s Eve Regia: Garry Marshall Actori: Ashton Kutcher, Robert De Niro, Michelle Pfeiffer, Hilary Swank, Halle Berry, Sarah Jessica Parker Distribuitor România: MediaPro Lansarea în România: 9 decembrie 2011

D

upă ce anul trecut ne-a adus Valentine’s Day, regizorul Garry Marshall revine cu o distribuţie de invidiat în New Year’s Eve, film creat după aceeaşi reţetă. În ultima zi a anului, New York-ul este pregătit să găzduiască tradiţionala petrecere de Anul Nou din Times Square, dar câţiva dintre locuitorii săi încă mai caută persoana potrivită să le fie alături în acele momente magice. Poveştile personajelor se

56 

intersectează, în timp ce fiecare în parte aspiră la dragoste, fericire sau pur şi simplu, la o soluţie care să le rezolve în mod miraculos problemele. New Years’s Eve vi-i aduce pe Robert De Niro, Sarah Jessica Parker, Ashton Kutcher, Michelle Pfeiffer, Hilary Swank, Halle Berry, Lea Michele, Josh Duhamel, Jessica Biel, Katherine Heigl, Zac Efron, Abigail Breslin, Sienna Miller, Sofia Vergara, Chris ‘Ludacris’ Bridges, Jon Bon Jovi, Seth Meyers, Alyssa Milano.

CINEMATIQUE supliment de film Zile şi Nopţi

O petrecere de Anul Nou ia o întorsătură critică, în momentul în care personajul principal întâlneşte femeia visurilor sale. Hugh Grant şi Toni Collette fac parte din distribuţia filmului.

5. Holiday Inn (1942)

Fred Astaire şi Bing Crosby dau viaţă acestei pelicule pline de muzică, dans, romantism şi atmosfera sărbătorilor de iarnă.

6. Bridget Jones’s Diary (2001)

Viaţa lui Bridget Jones începe să se schimbe în momentul în care hotărăşte să ţină un jurnal, ca urmare a propriei rezoluţii de Anul Nou. În rolurile principale îi întâlnim pe Renee Zellweger, Hugh Grant şi Colin Firth.

7. Happy New Year, Charlie Brown (1985)

Charlie Brown este obligat să participe la petrecerea de Anul Nou, organizată de Peppermint Patty, deşi trebuie să termine de citit romanul Război şi Pace. www.cinematique.ro


premiera 16 decembrie

Titlul original: Alvin and the Chipmunks:Chip-Wrecked Regia: Mike Mitchell Scenariul: Melissa Rosenberg, Stephenie Meyer Actori: Amy Poehler, Matthew Gray Gubler, Jesse McCartney Distribuitor: Odeon Cineplex Premiera în România: 16 decembrie 2011

58 

cele trei Chippettes, au fost modificate pentru a fi obţinut acel timbru specific pe care l-am auzit şi în primele două filme. Alvin şi gaşca de veveriţe se află pe un vas de croazieră unde, aşa cum ne-am obişnuit deja, provoacă dezastre după dezastre. După ce naufragiează pe o insulă, evident, pustie, veveriţele sunt devastate de noua postură, însă prietenul lor Dave se află pe urmele lor. Cu toate acestea veveriţele nu-şi petrec timpul abătute pe insulă, fiind prea preocupate să parodieze filme celebre şi subiecte de actualitate. Scenariul a fost scris de doi specialişti în filmele de animaţie, Jonathan Aibel şi de Glenn Berger, ambii scenarişti şi pentru “Alvin and the Chipmunks: The Squeakquel”

CINEMATIQUE supliment de film Zile şi Nopţi

şi, de ademenea, producători ai unui alt blockbuster reuşit, Kung Fu Panda. Regia a fost pusă, de asemenea, în contul lui Mike Mitchell, responsabil pentru “Shrek Forever After”, “Deuce Bigalow: Male Gigolo” şi “Surviving Christmas”. Filmul este plin de referinţe din cultura pop, precum Titanic şi cântă hituri îndrăgite, ca de exemplu Bad Romance a lui Lady Gaga.

continuarea la pagina 60

G

aşca de veveriţe specializată în năzbâtii casnice şi muzică pop cu mare succes în rândul micilor spectatori se întorce în această iarnă pe marile ecrane pentru o nouă aventură. Însă de data aceasta este vorba de o aventură 3D, mult mai spectaculoasă decât ce am văzut până acum. La fel ca în primele două părţi, Alvin, Theodore şi Simon îl au de partea lor pe acelaşi Jason Lee (Dave, compozitorul), iar vocile simpaticelor animăluţe aparţin unor celebrităţi precum Justine Long, Jesse McCartney, Matthew Gray Gubler, Amy Poehler, Anna Faris şi Christina Applegate. Însă acest lucru nu contează foarte mult, pentru că vocile, atât pentru cei trei Chipmunks, cât şi pentru

Pentru a afla unde şi când rulează acest film consultă ghidul Zile şi Nopţi sau online pe www.zilesinopţi.ro

Alvin and the Chipmunks: Chip-Wrecked

www.cinematique.ro


Veveriţe celebre

Chip Şi Dale (Chip ’n’ Dale) Chip şi Dale sunt, probabil, cele mai cunoscute veveriţe din cinematografie. Cele două personaje au luat naştere în anul 1943 în studiourile Walt Disney, iar numele lor provine de la jocul de cuvinte Chippendale, sugerat de animatorul Bill Tex Henson. Potrivit celor de la Disney, Chip este un complotist logic, pe când Dale este o veverţă mult mai nătângă. Abia în 1950 a fost făcută prima serie de trei filme cu Chip şi Dale. Acestea se numesc Chicken in the Rough (1951), Two Chips and a Miss (1952) şi The Lone Chipmunks (1954).

Skippy Squirrel şi Slappy Squirrel Skippy Squirrel şi Slappy Squirrel din seria de animaţie Animaniacs, produsă de Steven Spilberg, care era la abia a doua colaborare cu Warner Bros. Produsă în anii 1980 - 1990, perioada de renaştere a filmelor de animaţie, seria Animaniacs a avut o varietate mare de personaje cu personalităţi foarte diferite. Slappy Squirrel era o veveriţă în vârstă care îşi educa simpaticul ei nepot, Skippy Squirrel care este când foarte naiv, când foarte isteţ.

Scrat Scrat, veveriţa care provoacă dezastre naturale fără să vrea din seria Ice Age. Scrat are doi dinţi mari şi este obsedat de o ghindă pentru care îşi pune mereu viaţa în pericol tot încercând să o salveze. Scrat este un personaj care are propria lui poveste în film, independent de celelalte personaje, cu care totuşi mai interacţionează din când în când. Veveriţa a avut un succes enorm pentru seria Ice Age, fiind considerat un personaj cu un adevărat breakout, ceea ce înseamnă că este cel mai popular din tot filmul.

Alvin şi veveriţele 3D este un film programat să intre în cinematografe în timpul sărbătorilor de iarnă şi va fi lansat în toată lumea pe 16 decembrie. 60 

CINEMATIQUE supliment de film Zile şi Nopţi

www.cinematique.ro


recomandări diva universal - noiembrie 2011 Premieră

OFIŢERI ÎNCEPĂTORI (ROOKIE BLUE) SEZONUL II PREMIERĂ TERITORIALĂ! ÎN FIECARE LUNI, DE LA 21:00 DIN 31 OCTOMBRIE

Acest serial fascinant urmăreşte cinci poliţişti începători, care dau piept cu lumea plină de pericole a poliţiei din marele oraş – unde şi cea mai mică greşeală poate avea consecinţe pe viaţă şi pe moarte. Ofiţeri începători este despre camaraderia, dar şi competiţia din această familie de poliţişti începători – unde prietenii învaţă pe pielea lor că, oricât de mult te-ai antrena, nu eşti pregătit pentru viaţa reală.

SOŢIA PERFECTĂ SEZONUL II Două episoade în fiecare miercuri de la 21.00 Un serial captivant cu Julianna Margulies, câştigătoare a premiului Globul de Aur 2010, în rolul unei soţii şi mame care îşi asumă cu mult curaj responsabilitatea pentru familia ei şi revine în câmpul muncii după ce soţul ei ajunge la închisoare din cauza unui scandal sexual şi de corupţie politică. Lăsând deoparte trădarea şi umilinţa publică cauzată de soţul ei, Peter, Alicia Florrick o ia de la capăt, întorcându-se la cariera de avocat al apărării. Cu ajutorul fostei colege de la Drept, Alicia depăşeşte provocările întoarcerii la muncă într-un mediu competitiv şi, din soţia stânjenită şi dispreţuită a politicianului, devine o femeie de carieră, oferind un mediu sigur şi stabil copiilor ei, Zach, în vârstă de 14 ani şi Grace, 13 ani. Pentru prima oară în ani de zile, Alicia îşi schimbă identitatea de “soţie perfectă” şi preia controlul asupra propriului destin. În sezonul al-doilea, Alicia trebuie să aleagă dacă să rămână cu soţul ei, Peter, sau să-şi construiască un viitor alături de Will.

MEDIUMUL SEZONUL VII ÎN FIECARE JOI, DE LA 21:00 FINAL DE SEZON 17 NOIEMBRIE

Patricia Arquette joacă rolul mediumului Allison Dubois, ajutând la rezolvarea cazurilor de criminalistică, în acest serial cu apariţii fantomatice şi viziuni profetice. Serialul este inspirat din povestea adevărată de viaţă a lui Allison Dubois, care îşi foloseşte abilităţile paranormale în prinderea criminalilor, în biroul Procurorului General din Phoenix. Visele îi oferă desori indicii despre persoanele dispărute şi când atinge pe cineva poate să vadă dincolo de aprenţele acelei persoane. Allison încearcă să menţină un echilibru între slujba stresantă şi rolul de soţie şi mamă a trei copii, care par să dezvolte abilităţi similare.

CU SÂNGE RECE (COLD CASE) SEZONUL I Două episoade în fiecare Duminică de la 21.00 FINAL DE SEZON 20 NOIEMBRIE Singura femeie detectiv din echipa de Omucideri din Philadelphia lucrează la cazuri de crimă închise care nu au fost niciodată rezolvate. Ambitiosul şi ingeniosul detectiv Lilly Rush (Morris) redeschide cazuri de crimă nerezolvate ce au avut loc cu ani sau chiar decenii în urmă. Anterior, Rush şi-a folosit instinctiul de a înţelege minţiile criminale pentru a rezolva cazuri de crimă curente. Acum, acest detectiv cu experienţă este intrigat de noi provocări cum ar fi: interogare martorilor unor crime ce au fost comise cu ani în urmă şi care le-a schimbat acestora destinul; folosirea unor metode de anchetare noi pentru a descoperi probe în cazurile rămase nerezolvate. În acelaşi timp, aceasta este pregătită pentru anumite consecinţe, şi anume: munca sa va redeschide răni vechi şi i-ar putea determina pe suspecţi să comită noi crime.

62 

FETELE GILMORE (GILMORE GIRLS) SEZONUL VII (PREMIERĂ) DE LUNI PÂNĂ VINERI, DE LA 20:00 FINAL DE SEZON 28 NOIEMBRIE Petrecut într-un orăşel de poveste din Connecticut, în care locuiesc atât oameni obişnuiţi, dar şi visători, “Fetele Gilmore” este un serial plin de umor, pentru toate generaţiile, despre prietenie, familie şi legăturile dintre oameni. Protagonistele, Lorelai Gilmore, şi fiica sa Rory, sunt cele mai bune prietene, având în vedere au aceleaşi interese, sunt la fel de inteligente, au aceeaşi dependenţă de cafea şi aceiaşi ochi. Rory este mai serioasă ca Lorelai, dar sunt anumite tendinţe, mai ales în ceea ce priveşte dragostea, care indică faptul că îi seamănă mamei ei. SOŢII DE MILITARI (ARMY WIVES) SEZONUL 1 DE LUNI PÂNĂ VINERI, DE LA 20:00 DIN 29 NOIEMBRIE Serialul are în centrul atenţiei luptele, visurile şi prieteniile unui grup divers de femei şi un bărbat care trăiesc cu partenerii şi familiile lor într-un post activ al armatei. În acest serial captivant soţiile trebuie să facă faţă presiunilor vieţii din armată, lăsându-şi visurile în urmă pentru a deveni “soţii de militari”.

CINEMATIQUE supliment de film Zile şi Nopţi

BUFFY, SPAIMA VAMPIRILOR (BUFFY THE VAMPIRE SLAYER) SEZONUL IV DE LUNI PÂNĂ VINERI, DE LA 12:00, DIN 15 NOIEMBRIE Sarah Michelle Gellar este ‘Buffy’, spaima vampirilor, în acest serial de mare succes. În sezonul I, Buffy abia soseşte la şcoala din Sunnydale şi deja evenimente ciudate încep să aibă loc. Ea investighează cazul unui cadavru găsit în vestiarul fetelor şi, cu ajutorul prietenilor ei, Willow şi Xander, se luptă cu o bandă de vampiri. De asemenea, o întâlneşte pe Cordelia şi prietenii ei, iar Giles, noul mentor, îi spune mai multe despre destinul ei. www.cinematique.ro


recomandări universal channel - noiembrie 2011 Seriale în premieră care continuă

Hawaii 5.0 sezonul 1 În fiecare luni, de la 22:00, până pe 21 noiembrie

Alex O’Loughlin şi Grace Park joacă rolurile principale într-o nouă variantă a acestui serial cult. După ce tatăl detectivului Steve McGarrett e ucis, acesta decide să se reîntoarcă acasă, în Honolulu, pentru a-l prinde pe ucigaş. Guvernatorul Jameson îi oferă şansa de a conduce o nouă echipă de elită şi îi repartizează un nou partener, pe detectivul Danny Williams. McGarrett completează echipa cu un prieten din liceu, Chin Ho Kelly, şi cu verişoara lui Chin, o poliţistă începătoare, pe nume Kono. Echipa joacă după propriile reguli, făcând tot ce trebuie pentru a rezolva cazurile de crimă care apar.

O familie de poliţişti sezonul 1 Două episoade în fiecare duminică, de la 19:00

Un serial poliţist cu Tom Selleck în rolul unui comisar de poliţie rămas văduv şi avându-i pe cei trei copii ai săi ca subalterni, membri devotaţi ai trupelor de poliţie din New York: Danny (Donnie Walhberg) e un tip practic şi hotărât; Erin (Bridget Moynahan) e avocat, iar Jamie (Will Estes) – poliţist începător. Deşi familia Reagan e strâns unită, fiecare dintre membrii ei are alte idei referitoare la cum se poate face dreptate. Totuşi, un lucru au cu toţii în comun: nu se dau în lături de la nimic în slujba dreptăţii. Pentru ei, ocupaţia lor înseamnă ceva mai mult decât o simplă slujbă, căci a devenit o adevărată afacere de familie.

Seriale care revin Filme în premieră

CSI Miami sezonul 1 Începând din 14 noiembrie, de luni până vineri, de la 21:00 Locotenentul Horatio Caine (David Caruso), fost detectiv al Departamentului Omucideri, conduce un grup de investigatori care rezolvă cazuri de crimă în zona umedă şi tropicală din jurul oraşului Miami, în Florida. Alături de el lucrează Calleigh Duquesne (Emily Procter), Eric Delko (Adam Rodriguez) şi medicul legist Alexx Woods (Khandi Alexander), care nu acceptă niciodată jumătăţi de măsură. Echipa lui Caine soseşte la locul crimelor comise în Miami, rezolvând fiecare caz ajutată de cele mai recente tehnologii, dar şi de priceperea detectivilor săi.

Minciuni adevărate Premieră: 10 noiembrie de la 22:00

Căutare disperată Premieră: 17 noiembrie de la 22:00

S1M0NE Premieră: 24 noiembrie de la 22:00

Un agent secret profită de resursele sale din lumea spionajului ca să încerce să afle cu cine are soţia lui o aventură. În rolurile principale: Arnold Schwarzenegger şi Jamie Lee Curtis.

Un medic e atras în lumea spionajului, drogurilor şi crimei când soţia lui dispare din camera lor de hotel, din Paris. În rolul principale: Harrison Ford şi Emmanuelle Seigner.

Un producător de film o înlocuieşte pe vedeta noului său film cu o actriţă creată digital, care în scurt timp face senzaţie la nivel mondial. În rolurile principale: Al Pacino şi Catherine Keener.

Weekend Clint Eastwood Între 3 şi 6 noiembrie avem Weekend Clint Eastwood pe Universal Channel, cu filme ale celebrului superstar difuzate de la ora 22:00, în fiecare seară. În ‘Nelegiuitul Josey Wales’ pe data de 3 noiembrie, un fermier din Missouri vrea să se răzbune pe soldaţii unionişti care i-au ucis familia. Ceva mai târziu, în aceeaşi seară, ‘Călăreţul palid’ spune povestea unui miner sărman, ale cărui pământuri sunt ameninţate de o companie minieră lacomă. În ‘Crima perfectă’, pe data de 4 noiembrie, un jurnalist cu experienţă luptă să salveze un deţinut care urmează să fie executat, iar în ‘Legătură de sânge’ un agent veteran FBI pleacă în misiune, ca să îl găsească pe ucigaşul donatorului a cărui inimă i-a fost transplantată. Weekend-ul se încheie cu ‘Seniorii spaţiului’, un film cu Clint Eastwood în rolul unui inginer pensionat care recrutează o echipă de veterani de încredere pentru o călătorie în spaţiul cosmic, de unde vor recupera un satelit cu probleme. Vor reuşi aceşti astronauţi încercaţi să îşi ducă misiunea la bun sfârşit ?

www.cinematique.roCINEMATIQUE supliment de film Zile şi Nopţi 

63


RomâniaFilm Premiere Cinema PatriA - Bucureşti

Bucureşti – Patria (1014 locuri) B-dul Gheorghe Magheru, nr. 12-14 Cinema Patria situat central pe Bulevardul Gh. Magheru, cu o capacitate de 1014 locuri, aer condiţionat, sistem de sunet Dolby Stereo, prezintă filme de ultimă oră, producţii internaţionale sau naţionale, premiere şi avanpremiere. Cinematograful dispune şi de o sală mică - Caffe Cinema 3D unde spectatorii pot vedea un film în timp ce savurează o băutură. 4 - 10 noiembrie

Culoarea sentimentelor The Help

18 - 24 noiembrie

Saga Amurg: Zori de zi partea 1 The Twilight Saga: Breaking Dawn - Part 1

64 

11 - 17 noiembrie

Jaf... la turnul mare Tower Heist

25 noiembrie - 1 decembrie

O singură zi One Day

CINEMATIQUE supliment de film Zile şi Nopţi

Premiere Cinema Florin Piersic - CLUJ

Cluj – Florin Piersic (720 locuri) P-ţa Mihai Viteazul nr. 11 Cinematograful Republica din Cluj-Napoca s-a redeschis pe 27 ianuarie 2011. El a fost redenumit Cinema Florin Piersic, în baza unui protocol de parteneriat încheiat între R.A.D.E.F. RomâniaFilm şi Primăria Municipiului Cluj-Napoca. În perioada în care a fost închis, cinematograful a fost renovat şi modernizat în totalitate. Astfel, cinefilii din Cluj pot vedea aici cele mai noi filme de la Hollywood în format digital şi 3D. Confortul a fost sporit cu cele mai noi fotolii şi sunet digital Dolby. 4 - 10 noiembrie

Spy Kids 4D: Safirul Timpului Spy Kids: All the Time in the World in 4D

18 - 24 noiembrie

Saga Amurg: Zori de zi partea 1 The Twilight Saga: Breaking Dawn - Part 1

11 - 17 noiembrie

Jaf... la turnul mare Tower Heist

25 noiembrie - 1 decembrie

Arthur Christmas: Marea cursă de Crăciun 3D Arthur Christmas

www.cinematique.ro


premiere noiembrie 2011 Premiere Cinema PatriA - CRAIOVA

Craiova – Patria (708 locuri) Str. A. I. Cuza nr. 11 Cinema Patria din Craiova este următoarea investiţie majoră în ceea ce priveşte proiecţia digitală realizată de R.A.D.E.F. RomâniaFilm. Din 27 mai craiovenii pot vedea la Cinema Patria cele mai noi filme în format digital şi 3D. Până la finele anului 2011, cinema Patria va fi refăcut integral, urmând ca sala să poarte numele marelui actor român Amza Pellea. 4 - 10 noiembrie

Spy Kids 4D: Safirul Timpului Spy Kids: All the Time in the World in 4D

18 - 24 noiembrie

Saga Amurg: Zori de zi partea 1 The Twilight Saga: Breaking Dawn - Part 1

11 - 17 noiembrie

Jaf... la turnul mare Tower Heist

25 noiembrie - 1 decembrie

Arthur Christmas: Marea cursă de Crăciun 3D Arthur Christmas

Premiere Cinema PREMIERA - PLOIEŞTI

Ploieşti – Premiera (fost Patria) 399 locuri) P-ţa. Victoriei, nr. 4 Cinematograful Premiera (fost Patria) din Ploieşti a trecut la proiecţia digitală începând cu 25 august 2011. Ca urmare a eforturilor financiare deosebite efectuate de R.A.D.E.F. RomâniaFilm pentru modernizarea tehnică şi ambientală a sălii de spectacol, publicul ploieştean are plăcuta surpriză de a viziona filmele în condiţii de standard internaţional. Fotolii confortabile şi primitoare îşi aşteaptă publicul spectator, iar aparatura de proiecţie 3D de ultimă generaţie vor face din vizionarea celor mai noi şi de succes filme româneşti şi internaţionale un adevărat spectacol. 4 - 10 noiembrie

Spy Kids 4D: Safirul Timpului Spy Kids: All the Time in the World in 4D

18 - 24 noiembrie

Saga Amurg: Zori de zi partea 1 The Twilight Saga: Breaking Dawn - Part 1

11 - 17 noiembrie

Jaf... la turnul mare Tower Heist

25 noiembrie - 1 decembrie

Arthur Christmas: Marea cursă de Crăciun 3D Arthur Christmas

www.cinematique.roCINEMATIQUE supliment de film Zile şi Nopţi 

65


Top 3 filme cu afroamericani 3.In the Heat of the Night (1967)

Un film inspirat din romanul cu acelaşi nume al lui John Ball, publicat în 1965. Sidney Poitier îl interpretează pe Virgil Tibbs, un detectiv stilat şi inteligent din Philadelphia, care trebuie să colaboreze cu Bill Gillespie (Rod Steiger), un şef de poliţie bigot dintr-un orăşel rasist din Mississippi, la ancheta unei crime. Filmul este o bornă în istoria cinema-ului tocmai pentru că descrie această colaborare forţată din timpul turbulenţilor ani ’60. În una dintre cele mai citate scene ale tuturor timpurilor, Gillespie spune: „Eşti cam plin de tine, nu-i aşa, Virgil? Virgil e un nume caraghios pentru un negrotei din Philadelphia. Cum te strigă ăia de acolo?”. La care Virgil răspune, sfidător: „Îmi spun domnul Tibbs”. Încrederea de sine şi demnitatea lui Poitier sunt memorabile. Filmul, care a câştigat cinci Oscaruri, printre care şi cele pentru cel mai bun film şi cel mai bun actor (Rod Steiger), a fost urmat de două sequel-uri, They Call Me MISTER Tibbs! din 1970 şi The Organization din 1971. A fost punctul de pornire pentru un serial TV intitulat In the Heat of the Night.

2.Body and Soul (1925) Oscar Micheux e naşul filmelor cu actori de culoare; această capodoperă mută îl are în distribuţie pe unul dintre cei mai mari actori americani ai tuturor timpurilor – Paul Robeson, în rolul său de debut. Robeson joacă două personaje: pe angelicul Sylvester Jenkins şi pe fratele său malefic, „reverendul” Isaiah, un fost deţinut care pretinde că se îndrăgosteşte de o tânără membră a congregaţiei ca să-I fure banii mamei sale. Mai mult, o convinge pe tânără să recunoască o crimă pe care n-a comis-o. Atunci când pelicula era gata de lansare, studioul i-a refuzat lui Micheux versiunea sa de montaj pe motiv că „incită la crimă” şi l-a forţat să-şi ciopârţească filmul.

66 

CINEMATIQUE supliment de film Zile şi Nopţi

1.Do the RightThing (1989) Spike Lee, unul dintre regii cinema-ului „indie”, ne-a livrat un film puternic controversat la vremea lui (dar considerat acum, cvasi-unanim, o capodoperă) pentru că punea problema rasismului în America într-o manieră brutală şi onestă. Într-un zi caniculară, într-un cartier sărăc din Brooklyn, animozitatea rasială latentă erupe brusc; localnicii de culoare frustraţi intră în conflict cu proprietarul corean al unui magazin alimetar şi cu familia de italieni ce ţine Pizzeria lui Sal. Cu un buget minuscul, această peliculă uluitoare şi crudă a obţinut două nominalizări la Oscar (pentru cel mai bun actor într-un rol secundar, Danny Aiello, şi pentru cel mai bun scenariu). Dar întreaga distribuţie e fenomenală şi include actori ca Ossie Davis, Ruby Dee, Samuel L, Jackson, Giancarlo Esposito, Bill Nunn sau John Turturro. Rosie Perez, coregrafa devenită actriţă, îşi demonstrează talentele de dansatoare pe piesa Fight the Power a celor de la Public Enemy în celebra secvenţă de deschidere. În ciuda temerilor că filmul ar putea incita publicul afroamerican la revoltă, Do the Right Thing a fost un succes comercial şi unul de critică. În 1999, a fost declarat de Biblioteca Congresului SUA „o operă de o înaltă semnificaţie culturală” şi a fost aleasă pentru arhivare de Registrul Naţional al Filmului. În 2007, Institutul American de Film l-a trecut pe locul 96 în topul celor mai bune filme americane din istorie. www.cinematique.ro


Cinematique issue 6  
Cinematique issue 6  

Film Magazine