Page 1

FRIDAY

DDW TODAY 25 oktober Gratis, inclusief plattegrond


COLOFON DDW Today gaat over alles op en rond Dutch Design Week (DDW). Twee weekend- en vijf dagkranten lang tips, verslagen en impressies van Nederlands grootste designevenement. Scoor je gratis exemplaar op alle DDW-locaties of download via www.ddw.nl. TIPS? Mail de redactie via info@hofmandonker.com. Of deel ze op het platform Dutch Design World via www.ddworld.nl. Reageren kan, maar heeft geen zin. Adverteren wel: neem contact op voor de mogelijkheden of breng jezelf voor een appel en een ei onder de aandacht in de rubriek P.N.O.T.K.

Marloes tipt:

MUST-PARTY EN NICE-TO-PARTY

REDACTIE Hofman & Donker, www.hofmandonker.com, met Eva Oosthoek, Lisa Klappe Photography, www.lisaklappe.com en Scherpontwerp, www.scherpontwerp.nl | Fotografie: Jeroen Aarts, Chloë van Diepen, Lisa Klappe, Iris Rijskamp | Vertaling: Double Dutch, www.double-dutch.nl | In samenwerking met Justine Kontou, Katja Lucas, Martijn Paulen, Marloes Philipse, Raffaela Vandermühlen en het DDW-team. DRUKWERK EN VERSPREIDING Eindhovens Dagblad, www.ed.nl SUPPORT ABN AMRO, www.abnamro.com © Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd of openbaar gemaakt, in enige vorm of op enige wijze, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever. Gepubliceerd door Dutch Design Week 2013, www.ddw.nl, in opdracht van Capital D, www.capitald.nl. COVER Design Academy Eindhoven Foto © Jeroen Aarts

Foto © Lisa Klappe

Iedere dag spreekt uw gids in de wondere designwereld iemand uit de boezem van de organisatie. Over must-see en nice-to-see. Over mooi en nuttig. En over goed en beter. Vandaag doen we dat met communicatiemedewerker Marloes Philipse. Als íémand kan vertellen waar het is te doen tijdens DDW, dan is het zij het. Op de hoogte van alles wat reilt en zeilt, rots in de branding met een neusje voor de feestelijke zaken. Deze onvolprezen tijger in de tank bijt zich in de negendaagse operatie vast om niet meer los te laten tot de allerlaatste (zweet) druppel heeft gevloeid.

Lucas achter de draaitafels. Voldoende tijd voor een inleidend praatje en een lekker glaasje rode wijn,’ tipt Marloes uit haar hoofd. ‘En dan meteen door voor de bitterballen van Biki’s “Now friture” in de Oude Rechtbank. En geloof me: dat wordt een buitensporig verkleedpartijtje waar je sokken van omhoog zakken.’

Het is vrijdag. Natuurlijk gaan we met z’n allen nog drie dagen volop genieten van al die presentaties door de hele stad. Maar wie DDW echt volledig wil ervaren, blijft zo vaak mogelijk tot het bitterzoete eind. Tot in het holst van de nacht. Tot we van voren niet meer weten dat we van achter ook nog leven. Vandaar – met het slotweekend voor de deur – een vooruitblik naar de nachtelijke kant van DDW. The event that never sleeps, net als Marloes deze week.

Ook voor de dag erna heeft Marloes een invulling paraat. Op zaterdagochtend eet je de roes weg met een dubbeldik ontbijt bij Kelderman & Van Noort op het NRE-terrein. Bakker Ludwig, vernoemd naar de huiskat, serveert voor een zacht prijsje zelfgemaakt brood, met scones, gekookte eitjes en vers geperst sap. De perfecte opmaat voor alweer een avond vol zang en dans. Eerst bij het Ragfeest in het Pompgebouw op Strijp T – een aanrader! Dan hup, op de fiets naar Groener Gras in De Fabriek voor een swingend doorzakkertje. Dia de los Muertos, heet het. Normaal op 1 en 2 november. Speciaal voor DDW een dag of wat verzet. Nu maar hopen dat ze dat in Mexico ook weten.

‘Vanavond rustig aan beginnen bij MU in deWitteDame bij de Sitcom-party van Lucas Maassen en Twan van Bragt, met de zoons van

Er is nog veel, veel meer te doen. Achterop deze krant zie je wat allemaal. En de rest van het weekend? Dat is voor de krant van morgen. Cheers!

2


HIER WAAK IK: SECTIE C Foto © Lisa Klappe


4


SECTIE C: OGEN TEKORT

In het immer uitdijende heelal dat DDW heet is er één eigenwijze planeet met geheel eigen wetten en regels: de planeet Sectie C in Area East (Tongelre voor kenners). We presenteren de mannen en vrouwen van Sectie C met trots middels dit beeldende verslag en geven en passsant wat tips uit de boezem van deze fijne club (Marcel bedankt). In willekeurige volgorde:

Tip 1. Tiddo Bakker. Over lichtreflectie van planten en draaiende objecten. Tip 2. Anna-W. bouwt vanuit textielontwerp aan een autonome collectie. Tip 3. Pacal Howe. Presenteert een multifunctioneel lichtobject. Tip 4. Esther Jongsma. Een vloerpaneel van gegraveerd glas met hout. Tip 5. Akko Goldenbeld. Tafel van opgerold fineer en metaalstrips. Tip 6. De rest van dit onovertroffen gezelschap. Tip 7. Ontdek de planeet Sectie C voor het te laat is. Sectie C (# 72) www.sectie-c.nl

Foto’s © Lisa Klappe

5


ULTIMATE BOOMBOX

Vorig jaar startten fotografen Mike Roelofs en Wouter Kooken in hun studio met de SpeakerWall Recordings.

En ook dit jaar toveren ze hun studio weer helemaal om tot akoestische huiskamer met houtkachel. Zaterdag en zondag slaan ze je om de oren met 165 (honderdvijfenzestig!) luidsprekers. Met muziek van Inlakech en Cas! (3FM Serious Talent). De entree is gratis, maar kom op tijd. Er is ruimte voor maximaal 70 personen. 4Apostelenkerk (# 77) www.facebook.com/speakerwallrecordings

AGRI MEETS DESIGN Droomkoppels en liefdesbaby’s

Recht voor de deur van uw redactie bevindt zich al de hele week de plek waar boeren, zakenburgers en designerlui zich verzamelden voor het allernieuwste DDW-feest: Agri meets Design. Dagelijks workshops, presentaties, breakouts, PowerPoints en -Dots, en tot ieders tevredenheid een aantal droomkoppels en liefdesbaby’s. Kortom, de grote problemen en de kleine kwesties uit de agrarische wereld gepresenteerd aan een driehoek van agrariërs, designers en zakelijke adviseurs, die zich daarna veelal terugtrokken in kleine groepjes om later op de dag (aanzetten tot) oplossingen te oogsten. Vaak met succes, want de termen ‘liefdesbaby’ en ‘droomkoppel’ hoorde uw redactie vaak gedempt door onze glazen wand heen gonzen.

6

Of deze kwalificaties terecht zijn kunt u zelf vaststellen op de expo Agri meets Design: een showcase waar de ontwerpers overigens ook zelf aanwezig zijn. Of u kunt beginnen op de onvermijdelijke website: www.agrimeetsdesign.com.


Dutch design neemt stelling. Want wie alles wel best vindt, ontwerpt en verbetert niks. Om die traditie hoog te houden, leggen we dagelijks vijf statements voor aan een kopstuk uit de branche. Voor de zesde editie benaderden we Marcel Wanders. Die weinig tijd had. Zeker niet om te wachten op vijf stellingen op maat. In plaats daarvan pakte hij de maandagkrant, bladerde naar de statements die we voorlegden aan Anne van der Zwaag, en schreef zijn antwoorden op haar stellingen ter plekke voor ons op. Dus.

Op de vaste vraag WIE MOGEN WE MORGEN VIJF STELLINGEN VOORLEGGEN? kregen we geen antwoord. Dus kozen we zelf. Voor Piet Hein Eek.


SITUATION COMEDY MU | deWitteDame is deze week het decor van een heuse sitcom. Chairs being funny is de ondertitel, dus een lachband zou niet nodig hoeven zijn. Starring de pratende stoelen van ontwerper Lucas Maassen, die ook zelf iets kon en wilde vertellen over The Sitcom. ‘Het is een Bill Cosby-achtig tafereel, met veel grappen, waar we met theatermaker Twan van Bragt en de filmers van OddOne een spetterende liveshow van hebben gemaakt.’ Met pratende stoelen lijken acteurs overbodig, maar afwezig zijn ze allerminst. Hoe dat precies in elkaar zit, kunnen we niet verklappen zonder spoiler alert. Ook het publiek speelt een grotere rol dan je vooraf verwacht. Uit de opgenomen scènes wordt een sitcom gemonteerd die naar verwachting in december af is. Deze ‘vrij hopeloze, absurde poging de alledaagsheid te reanimeren’ (wij citeren hier een persbericht) is nog tot zondag bij te wonen. Daarna volgt onverbiddelijk de aftiteling. Maar eerst is het vanavond nog feest: de Sitcom! Party, vanaf 20.00 uur.

MU | deWitteDame (# 36) Vrijdag: 11.00 tot 22.00 uur (party tot 00.00 uur) Zaterdag en zondag: 11.00 tot 18.00 uur Woest indrukwekkend In gebouw Gerard is sinds kort een nieuwe vestiging van MU geopend. Tijdens DDW is hier werk van de Italiaans/Engelse kunstenaar Quayola te zien. Met The Sculpture Factory duikt hij in de wereld van de beeldhouwkunst. Zijn grote voorbeeld Michelangelo leverde het basismateriaal in de vorm van vier onvoltooide Prigioni (Slaven), gemaakt tussen 1513 en 1534. Met de digitale technologie van nu gaat Quayola de klassieke esthetica te lijf. Even moeilijk te missen als warm aanbevolen is het grote sculptuur naast de entree. Van zwart piepschuim, maar het ziet er onverwoestbaar uit. Woest indrukwekkend ook. MU | Strijp-S (# 22) www.mu.nl Foto’s © Jeroen Aarts

STRICTLY BUSINESS

Matchmaking en elevator pitches op het drukbezochte DDW business event, woensdagavond in het Klokgebouw. Aan het woord waren onder meer Roger Gerards, Marcel Wanders, Koert van Mensvoort en DDW-ambassadeur Piet Hein Eek.

8

Foto © Jeroen van der Wielen


General Information Guidelines for an inspiring visit DDW offers a vast program including exhibitions, presentations, experiments, seminars, lectures and workshops, meet ‘n greets, parties, food and drinks. Lots of nine-day activities, but also dailies. Altogether, there are more than 1,800 design participants organising around 300 events at 78 venues – all in one city. We’re trying to keep you up-to-date with all the ins and outs of this huge mass of inspiration and help you find everything in the best possible way. What’s up today? What’s the easiest way to get around? Where can you quietly recover from all the impressions? And why should you definitely buy a passe-partout? Below you’ll find all the basic information you need for an inspiring visit to DDW.

Info and Services Ode to the City Art directors Margriet Vollenberg and Margo Konings (Organisation in Design) have created a special presentation in the Klokgebouw. Their Ode to the City enables visitors to experience DDW in its entirety, literally forging a connection with all other design events. As such it can be regarded as one of the main starting points of DDW. On the web DDW’s website (www.ddw.nl) and its mobile version (m.ddw.nl) are handy hubs for all info on the event and its entire program. If you can’t find it there, you won’t find it anywhere. Also follow DDW via Facebook and Twitter: @dutchdesignweek, #DDW13 Download the app! Got a smartphone or tablet? Download the free DDW app. It’s really easy to do: go to the app store and download the Layar app. Start it up and look up DDW

in GeoLayers. Just launch the application and you’re ready to go! Info points Four official info points will show you the way and answer all your questions. You will find these sources of information at the exit of the Central Station (61), around deWitteDame (35), the Stadhuisplein (45) and inside the Klokgebouw (11). These points can also provide you with a free copy of the daily tabloid, a handy program overview, and the latest news and gossip. Tabloid Every day hot off the press: the DDW tabloid. Sixteen pages with the latest ins and outs, including the official plan and program. Freely available at various locations of the event. Got any news items or tips? Contact the editors via info@hofmandonker.com.

Dutch Design World A new virtual platform for DDW by studio George&Harrison and ICT developer Delite. Watch, share and rate your own photos and films and those made by other visitors and designers via www.ddworld.nl. Press center In order to actually create the buzz Dutch design deserves, we try to be the best possible host for media and press. Hence, we have turned our headquarters into the official press center. Here we will provide journalists, bloggers, photographers and camera crews with special info kits and the latest news hot off the press. The press center is located at DDW-HQ (23) and is open daily from 10:00 to 18:00.

NOW FUTURE EINDHOVEN 19-27 OCTOBER MAP

Areas and opening hours DDW’s program is concentrated in three areas, each with its own character. Please note that although some events take place just outside these areas, they are definitely worth a visit! Although you may assume that most events are open from 11:00 to 18:00, the opening hours vary per event. At our website, you’ll find the exact opening hours of every location. Below are the general opening hours of the main areas. Area Strijp S/T/R Locations 01 - 29 / General opening

hours: 11:00 - 18:00. Talented and renowned designers, trade and industry, and numerous educational institutions present themselves in an industrial setting with a strong open-studio character. Area Inner City Locations 30 - 70 / General opening hours: 10:00 - 20:00. Dazzling designer collectives, cultural institutions, conceptual and innovative design, mostly under curatorship, in the welcoming environment of the Eindhoven inner city.

Area East Location 71 - 72 / General opening hours: Sectie C, Saturday and Sunday 12:00 - 21:00, Monday till Friday 16:00 - 21:00. Up-and-coming designers and dynamic collectives with a hands-on mentality in the experimental environment of the unique design enclave Sectie C on the outskirts of the city.

Getting there and around MINI Design Rides Want to be driven around in style? The MINI Design Rides take you to and from any DDW location. And the best thing is: it’s free! You’ll find the MINI Design Rides at the following four stops: Piet Hein Eek (01), Klokgebouw (11), Lichtplein (37) and Stadhuisplein (45). At all other locations, you can order MINI Design Rides by calling +31(0)40-218 00 00. MINI Design Rides run daily from 11:00 to 20:00.

Bikes and scooters Want to see everything of DDW? All event locations are within biking distance. Moreover, you’re only a real ‘Dutchie’ when you’re cycling. So go and get yourself a rental bike, scooter or other vehicle at Urban Wheelz Center (Strijp-S), Videolab (26), or on the Lichtplein behind deWitteDame (37). Please note that you need to have a valid ID and a credit card to rent any of the vehicles. You have to take the bike back to the location where you hired it.

Special public transport Together, DDW and MU provide a free shuttle bus to and from all locations on the passe-partout. These are: deWittedame (37), Stadhuisplein (45), MU (Strijp-S) (22) and Klokgebouw (11). The bus runs on all DDW event days from 12:00 noon. On Sundays, Monday, Tuesday and Wednesday until 18:00. On Saturday, Thursday and Friday until 21:00.

Klokgebouw). All the other locations are free, unless otherwise stated.

band and voucher with discounts.

Tickets Now future passe-partout New this year: one passe-partout admits to five DDW locations: Klokgebouw (11), Dutch Design Awards (21), Designhuis (48), Van Abbemuseum (47) and Design Academy Eindhoven (35). The above locations can only be visited by passe-partout holders (except

Purchase Internet, via www.ddw.nl: €12,50 p.p. (excl. service charges). Advantage: direct access at locations. The e-ticket is scanned at the entrance and visitors get a wrist-

DUTCH DESIGN WEEK P.O. BOX 8043 5601 KA EINDHOVEN +31 (0)40 296 11 50 INFO@DDW.NL WWW.DDW.NL

MAIN SPONSOR

At the door: € 15,00 p.p. (cash or pin - at Design Academy Eindhoven only pin). Visitors get a wristband and voucher with discounts. Only available during DDW, children younger than 12 years: free access.

DUTCH DESIGN WEEK IS PART OF THE CAPITAL D PROGRAM. CAPITAL D IS THE DESIGN COOPERATION IN THE BRAINPORT EINDHOVEN REGION. IT AIMS TO STIMULATE AND CONNECT CREATIVE INITIATIVES THAT STRENGTHEN THE REGION’S (INTER-)NATIONAL REPUTATION IN THE FIELD OF TOP TECHNOLOGY AND DESIGN.

MADE POSSIBLE BY

PARTNER

MEDIA PARTNERS

PROGRAM PARTNER

scherpontwerp

SPONSOR

PRODUCED BY

SUPPLIERS

HOFMAN & DONKER, HOEVENAARS, 40 WATT, PAZ COMPUTERWORKS, BRIGHT, BRS, CITYDOGS, FIDATO, HEXSPOOR, MACKELIJK, LISA KLAPPE, TWISTED STREETS, STADVIS, URBAN WHEELZ CENTER, SATELLIET BREDA, BIG IMPACT, RTL LOUNGE, FATBOY, TROTTER.EU, ICTEAM, BENQ, FORBO FLOORING, GEORGE&HARRISON, DELITE

GRAPHIC DESIGN: SCHERPONTWERP PHOTOGRAPHY: IRIS RIJSKAMP, SJOERD EICKMANS

No future? No way! During Dutch Design Week in Eindhoven you can see with your own eyes how the world of tomorrow is already in the making today. Smart solutions and inventive design offer new promising perspectives. From October 19, the doors to the future open up in a city that buzzes with inspiration and creative energy for nine full days. Get inspired by the latest work of more than 1,800 designers, meet the designers and experience the beauty and power of Dutch design from close-by. Now future This year, DDW has chosen a theme that demonstrates the conviction that daring experimentation and a do-ityourself mentality can lead to constructive answers and solutions. Now future is a call to get cracking, a positive opposing force in times of crisis, and the expression of the power and importance of contemporary (Dutch) design. Ambassadors Supervised by our ambassadors - designers Daan Roosegaarde and Piet Hein Eek - DDW presents almost every conceivable discipline and aspect of design. DDW shows the world what design is about and brings designers, businesses and industry together in order to create the bizz and buzz Dutch design deserves - from the Netherlands to far beyond its borders.


DKN . V. L IEMP DST R.

EF

DRE

KLO O

MOLSTRAAT

FRETSTRAAT

DASSTR. EGEL STRA AT

MGR . SW INK ELS STR .

STE R

PE DE ST R.

VA N

LAAN TGOMMERY CHALK MON

BISSCHOPS MOLEN

VELDMAARS

TRA RS AT SE VIS

TUSSTR. BENEDIC

C. BAKKER VAN BOSSESSTRAA T

S P INN ERSTRAAT

V. P OP PE LS TR V. . D. ST EIN ST R.

FRA NKR IJKS TRA AT

VO LT AS TR .

GAL VAN IST R

ST R

RD

L N GE TR.

SO ME RE NS

DE KE NV

CATSLAAN

AN LA ITZ SM N JA

N AA

POT GIE TER STR AA T

STA RING STR AAT N. B EET SST RA AT

JAN JA CO LUI KEN BV STR .M AE AAT RL AN TL AA N

GES TEL SES TRA AT

BER GMA NNS TRA AT

GES TEL SES TRA J. V AT AN HEE LUS TRA AT WI LLE MK LO OS LA AN

HAL LEN WEG BRE DER OLA AN

SCHEIDINGSSTR.

SPOORSTRAAT

GOD FRI EDS TR

ASI

CLAU S

LICH TSTR AAT

R. ST US R TIM

ST. MA

AT RA ST

OG HO

HAGENKAMPWEG ZU ID

PR INC ES SE NL AA N

AN

LA TE RO

EMM

VONDERWEG

HAGENKAMPWEG - NOORD

KL EIN EB ER G

ELIAS WEG EF

B. H UET ST

RAA T Hall 3 Advantage Austria | Austrian Design - Surprisingly Ingenious Amaro Creative Industries Biennale InterieurBO| UInterieur T EN SL A Awards 2014 AN Brabant Branding | Brabant Design Call it design Crealev | Floating design Created on Friday Concepts Design X Ambacht Dom van der Laan Meubels | Perfect proportions Dutch Originals | Gispen Today and Classics Exposize | Print in design Floris Hovers Fritz Hansen presenteert Ro Get inspired @ INHOUT Hutten NXT Masimo | Tonone

A AT

V

H

EG

BI LN IJK RD DE BIL

N.

HU IJG EN SL AA N

47

CZ

LD

Stadhuis

AN TLA EN ELZ

RE

46

P.

KA

K

AL

Eat Drink Design

J ADI PAR

MA RIA VA NB O

DIJ

W

LUCIFERSTRAAT

4 Apostelen

VAN MEU RSS TR

ST

i

HA 5 VE N

53

STR AT UM SE

45

N AA SL

44

OF NH NE GIJ BE

P

T AA TR RS KE AK

HEL MER SLA AN

VE

G EL UV HE

AT RA ST TE CH RE

M

N

DIJ RA PA

L

KT MAR

T

AT RA ST RK KE

AT RA ST RG BE

TES

RAAT OEXST H. B

DEMER

CH

K

SM AL LE

54

O

AT

AAT JAN V. B OEN DAL ELA AN Hallenweg

77

P

P

ALERIE

G. G EZE LLE STR AAT BIN NEW IER TZS TRA AT

RIV IER STR

76

Studio Lotte Douwes | Soft Sockets Studio Makkink & Bey | Work at Home Studio Nic Roex Studio Paul Heijnen | Showcase Cabinet XYZ- imaging Studio Verloop | Tante Tonki | The Ecological Frame Van Corler Design | Dutch Personalities Van Eijk & Van der Lubbe | Doek en Theedoeken Nationaal Archief Vierstudios vanharten | Wear/Ware by vanharten Volokhova Porcelain | Still life stories Vrijling & Geluk Wasatch Design Collective Wauw beeldwerk | Symmetrical Surprise Workmates Zuiderzeemuseum presents Made to Measure | Woven Songs by Glithero

RA

RA

P. DE GO ED ELN .

G

55

SL AA N

ST

R.

T AA TR

BA AR SS TR AA T

P

EN

ST

GS OE PL

SO LM SW EG

SG

T

ER

AA

R. ST UIS GH O HO

IZ

ERG TE B GRO

ED

B

SN O EK

HE SS EN KA SS EL STR.

P

NS WE

. TR WS 56 EU NI

57

KE

TS

EN

LA AN

ST AD HO

42

AT

RI

KL

G UR

R ST

61

STATIO

58

T AA TR IJS VR

J

P

DOM

P

P

T AA TR GS LIN PA

Daan de Haan/Jannie Schmitz/ Océ-Technologies | Ideas in 2 point 5 ADimensions AN MA Dutch3Designer of 2013 XIM ILIL AA EVNI furniture sculpture NS TR . RE Wiel Iris van Herpen & Jólan vanKAder LD ES O|U& Irma Borgsteede/Dorrith Design TE ST Jeroen van Loon | Kill Your Darlings R Katja Pettersson Kuiken Design Lennard Keijser | EENZO Léon de Lange together with Vij5 Lolo Palazzo Lore Langendries | Hunacturing Marina Savochkina | Bricking Pattern Meijsmotor | Meijs Electric Moped Meubelmakerij Mertens | Meubelwerk MO,O Maarten Olden | USIT Müzz Design | Cobalt Blue Nikita Bhate/Anabella Vivas | Assemblage Ontwerpduo | Folia Lumina OUD NOW! Pii | Discover the World Raúl Laurí design lab | Decafé Redwood furniture | Circle Richard Hutten Studio | Fotomuseum lamp en tafel Sarah Dehandschutter | llll lighting Sarah Poley | Hypnagogic, mini[n]ature and overstructured Seethisway | Street Food Lighting Shiwa Rashtian | Eggpot Skycycle by 2.1 Stroomberg | The Cube Calendar Studio Annebet Philips Studio Appétit & Studio Lenneke Wispelwey | Luscious Food Cravings Studio Eric Klarenbeek | Mushroomchair Studio Ingrid Hulskamp | En voyage

C ME

59

PLEIN

RA ST RIK AT ND RA HE ST INS INA PR AR TH AT CA RA ST ST

R. ST AU SS

G

W.D. ZWIJGER STRA AT

M EL KAR

HE RT OG JA NI

43

AU

NA

ABN AMRO ATM TELWE AR

39

i

IN PLE IINNA 41 PLLME NHAE H I IL M W EIL HEL IGE WIL GE EST STR AA T

AT RA ST DE OU

AN LA RG BE M E EG RT NW WU ISE V. RU S. VP A IK ER ED FR

38

40

G

AT

I

MU

DAE 35 36

LICHT STRA AT

i

60

33

34

P 37

V. NASSAUSTRAAT

. EN GEL AN DST RA AT

N LAA DIE ON URG PEP IJN ST RA AT WE NZ ELW E G PO LA NE NW EG

A27

HELM

Bus To Strijp-S 18/401/402/13 To Area East 5/6/55 Central Station

RPLEIN SEEPTEMBE 18 S

Vlisco

H

30

Blob

Lichttoren

P

MAT HILD ELAA N VEENTO SELAA N 31

M

DE JAN

A. V

P

N. EMMASINGEL

USSTRAAT ANTONI SINT

O

EIK EN ST RA AT

IST R.

AT

BER KEN STR .

WE G

T.V INC IDO RS TR .

ME HO EIM AK ER S WA TT ST RA AT

DAGUERRE ST R.

ST EP HE NO NS ST RA AT

RE AU MU RS TR .

BE ZU IDE NH OU TS EW EG

MIN CK EL ER ST RA AT

GALILEISR TAAT

JA NV AN D. H EIJ DR DE EB NS BE TR LS . ST RA AT

BR UG MA N

N

PL AA TJ ES

T TRAA SS NU MA

E N OO

P

WILLEMSTRA AT

Z

STR. TOREN OUDE

EN IJK LR ME HE

RT LA AN

PAD ROSS

SCOTT L

SLAGERSTRAAT

T RAA ST UIS KR AAT STR NTZ RE BA W.

T AA TR NS MA UT ZO

AAT TR SS VO

TRA

GEERTRU IDENBER GSTR.

LAAN AMUNDSEN

TR DRAPENIERS

RAAT KAARDERST

RAAT SPELERST

KT MAR LSE NSE WOE

AT RA ST EIN TH PIE

JE OS RO

M S TR A

UDERSWEG

10 Venturelab Strijp, Klokgebouw 126 Nowhere | Making Meaning 11 Klokgebouw, Klokgebouw 50 MINI Design Rides ABN AMRO Hotspots | Curated by Van Eijk & Van der Lubbe Hall 1 DDW Info point Amaro Creative Industries De Volkskrant Fontys Academy for Creative Industries | Trend Tours Frame Publishers Lecturis Motta Art Books | DDW Shop Organisation in Design | Ode to the City Hall 2 Strijp T 010-020 04 Terratorium, Building TT, Zwaanstraat 1 Aagje Hoekstra & Evelien Crooy - Betül by B-TOO | Indoor Eden Alberto Fabbian & Paola Amabile - Dimitri Kruithof Arend Groosman | 24mm - vanderPolloffice | The Secret Life Atelier aan de Middendijk | Eigentijdse of Plants stijlkamer 05 Pomphuis, Building TAQ, Zwaanstraat 1 Autre Choix DHPH Den Herder Production House Bernotat&Co | Chair Wear 06 Building TAE, Zwaanstraat 1 Blooey/Remko Verhaagen | Objects presents | Objects to Play Hobbel rocking horse 07 Building TAB, Zwaanstraat 1 Brekel & Strekel | In the sandbox Joost & Kiki | Enlightened by lurks the flu Joost and Kiki Cesare Griffa | Lilly-bot-2013 08 Building TAB, Zwaanstraat 1 Clean Tech Factory | BB Bricks Convoi Exceptionnel Concept74 Soundshapes by SoundShapeLab Connected Well-Being | iwaku Studio van Rongen | V3RS

IJ K

LD

Strijp-S

T RAA AST ANN JOH

L

01 Piet Hein Eek, Halvemaanstraat 30 MINI Design Rides Piet Hein Eek - Afslag Eindhoven - Alexa Lixfeld - Alvaro Catalán de Ocón - Freitag - It’s a miracle - Jonge ontwerpers - Kamagurka - Monique Poolman & Sanne Jansen - NLXL - Paul Heijnen & Niels Hoebers - Social label - Wehkamp 02 Piet Hein Eek, Halvemaanstraat 20 Ontwerpduo | Open house 03 Piet Hein Eek, Halvemaanstraat 18a Pinkie Patisserie meets Buthan 1912

32

ABN AMRO HOTSPOT

URG

Strijp R

N

N AA

W ILL E

J

IT RG. W

L IM B

Area Strijp

FELL

Piazza

AT TRA ELS GAG

RD IJK ST R.

THE MAIN ROAD CONNECTS ALL THREE AREAS. OUR OFFICIAL INFO POINTS WILL SHOW YOU THE WAY AND ANSWER ALL YOUR QUESTIONS.

09 Het Brongebouw, Achtseweg Zuid 151 De Rooi Pannen Dog on Design, Els Luijerink Fontys FHK/FHICT | Fontys Factory CADWalk ROC Ter AA Expo & Design

Area Inner City

TR. ELS KAB

STRAAT TR I J P S E

BU PARTICIPANT

FOOD & DRINKS

TR. PEIJKS NS VA

HI

PARKING

AA

AAT STR UDE DE O

MAIN ROAD (PEDESTRIAN)

EL

AAT STR IMIR CAS . STR DER XAN ALE

BIKE RENTAL

NS

62

AAT STR ERS PET R O TO PAS

Zona Ventosa

ST L HUL

VE

WIFI HOTSPOT

GILDELN.

AN DLA OOR LEN FEL E UW NIE

AT

DE NB UL T

G

G WE KER AK RP E H SC

T

M

SCHO UWBR OEKSE WEG

ER CK SST RA DE AT J.

T AA TR NS GE R BE LS GE ROAD CLOSEDAT EN TRA

WEVERS TR AA

T RAA SST RIE DE V

R. DST BON

AT STRA IETTE HENR

T AA STR RTA HU B E

AN OPLA KLIM

S

E ELW

T AA TR OLS HO SC

Philips Stadion

TRAAT ANNAS

AAT RSTR AKKE KERK

N GLAA SBUR HAB

MINI DESIGN RIDES

AT ERSTRA KEERWE

AN IKLA DER FRE

T AA SRT RUS EVE TS SIN

ST

LIJSTERBE S

AN LA KE RIJ DE

HA

A WICHMAN

RACHELSM OLEN

VINCENT VAN DEN HEUVELLAAN

AAT

FREDERI KL AA N

. RG BU

N TLAA SPOR TOURIST INFORMATION

DDW INFO POINT

GL

AS

A LA

EM LL WI

OF RSH IPPE SCH

28 N

AN

T RAA ERST BOTT

T TRAA AAKS

RAAT ERST LOGG

AN PIALA OLYM

27

AAN IPENL

AAT KSTR TJAL

AT

AA N

TRA

WEG TEN RIJS

EG ELW EUV ELH SPE

ER S

ENL

L ST

LA

STR IJ

AAT OSTR TRUD SINT

AAT STR PER KLIP

BO T

ZEE

JE

AAT STR PSE

TILBURG ROTTERDAM DEN BOSCH

AN

AN ENLA LIND

T RAA EST IJPS STR

A58

26

ST

N AAN PLAT L A A

UT TE N

STRU YCKE NSTR AAT

RESIA STR.

T TRAA OTSES SCHO

AAT NSTR DOELE

G

RIET P

WE

KA

29

TOR ENA LLE E

19 RAAT IAST ACAC

HD

P

LOOIERSTR.

T AA TR RS WE R VE

TR. ENTS VAN G

STEENSTRAAT

P

P

STRIJP-S

EG ERW AKK

T RAA RST EKKE

STRAAT ANTHONY MODDERMAN

TOBIAS ASSERSTRAAT

G NOODTSTRAAT

TRAAT MS HE PEN OP OB JAC

SE

PH ILI 24 TE LA 25 AN

SENSTR NAN

AAN

RAAT ERST BAKK

TRAAT ERGENS VAN KINSB

SC

20

AAN

NHOF BATE

N AA

RG

23

F

EG KKERW KLEINA

BU

MU

T AA TR PS OM R T

BO

Evoluon

22

TR. KS ER SK EM HE

21

DDW Press center Apparatenfabriek P

Dutch Design Awards

AA T

R. TST ZOU

P

AR

AN

C

CL

AB

AN

ERL

TR. ERS PEP

74

B 13

O E F ST R

R. ST ING RR TE WE

CED

12

. STR MA GEM

T AA TR KS EE MB LIJ

17

.

BR

A TL

11

D

. RSTR AKKE HEES

D OR

TIL

ST TH E

E

Klokgebouw ABN AMRO House

i

10

15

STR

NO

AT STRA HOEK KERK

TOR ENA LLE E

N

SE

ZE VE NA A

N. RL

UA .H OF PR

AA

18

VEN STR AA T

AAT IJKSTR KOOTW

AN

14

OT

S RG BU

TRA AT

L EN

T RAA LST UGE KRE

AN DS TR AA T

ILA

Ketelhuisplein

HO

B

K EU

ON

16

SC

L IJK SW TER WIN

AT RA ST AN MA E LV HA

PL AG GE NS TR AA T

M

C AR

EG EW ALS WA

N AA DL

R. ST LO UR RU

T AA TR NS RE AR SP

A RA EN KO

T AA TR ES ED NE

T AA TR NS PE TH ZU

T AA TR NS OR DO EL AP

. TR OS NL OE GR

AT RA ST EM CH LO

BRED ALAA N

T TAA ESR ND SA VEN A R ‘S-G

N INLAA BAFF

AT STRA BYRD

PASTORIESTRAAT

PETRUSSTRAA SINT T

J

N AA KL OE NH WE EU LE AN YV ON TH AN

02

AT RA ST AN MA VE L HA MEIDOORN STRAAT

AAT STR WI LGEN AAT VUURD STR OORNS ADA TR. CAN

03

K RO N E H

. V. D

STRIJP T

01

ELANTSTR AAT

Station Beukenlaan

IMKE RST RAA T

A AT

AAT

EL L RIC TOR

A

ROB BEN STR AAT

KAAK S TRAAT

OTTERSTRAAT

09

Piet Hein Eek

FLUWIJNSTRAAT

S NE AN OH

AT TRA NS AA ZW

A LA RG BU EL

04

RUN STRA AT

TR. RNAARS WASSE

07 08

STRIJP R

ED ISO NS TR AA 73 T

AR CH IME DE ST R. MO RS ES TR AA T

06

NT HIE NE NL AA N

T RSTRAA TWIJNDE

OU AT DS ANKLINSTRA EW 1E FR EG

T AA STR OEK BR EN CH AT SS TA MU SR IUS JUL

Joost & Kiki

W NE OE GR

UID GZ WE SE HT AC

05

AT RA

FAH RE NH EIT STR AA T CEL SIU SST RA AT

T AA STR ON WT

AT RA ST ON WT NE

Area Strijp

T AA STR

SL A50 LEN / A2 TOL

VENLO MAASTRICH ANTWERPE N AA

D OC

CL OE BR US P O IRTERSL RU

TO R

S CH

A EP

MAN

LAA

N

Materiaalfonds/Stichting DOEN | DOEN Materiaalprijs 2013 MINI Nederlands Centrum voor Volkscultuur/Immaterieel Erfgoed/ Fonds voor Cultuurparticipatie | Ambachten NFCDesign | Natural Fiber Composites Nicolette Brunklaus Pols Potten | pols potten originals QisDesign | The Melody of Light Reduxdesign | Betonbank Rising Furniture by Robert van Embricqs Shapeways 3D Printing | Marketplace and Community SLEM | Watch our steps SMOOL by Robert Bronwasser | Enjoy everyday design Spoinq The Jacket by Paco Raphael Tjep. presents Il Treno “Fuori”


ECKARTSEW EG Z UID

AN

31 TAC, Vonderweg 1 Resident designers and emerging talents from home and abroad. A50 / A2 RAAT Temporary Art Centre | Zona Ventosa NIJMEGEN 75 - Blokmeubel & Olislagers | Lines AT STRABOSCH DEN N E D FLIE & fills UTRECHT - Bregje Cox | Noir near Future - Designers collective | ONZE LIEVE VROUWESTR AAT Colors&Collectables - Dik&Stijlloos | De ware grootte van eten - Dutchglobe - Egbert-Jan Lam/buroJET | Home Lab - Essyello | Lost, Found & Beloved - Hello Randomness | My Sweet Design Fair - International collective | Control DE LISMORTEL for Idealism - Joam Kookt! @ TAC Café & P E DE ZAAL Blokmeubel - Korean Designers | Korean Design P - Laura Lynn Jansen & Thomas Vailly | DE ZAALE CaCO3 - the collector’s lab Industrial Design 65 - Mafnes | II. 64 - Mélanie Buatois | d’Autres Artisans TU/e - Morpugo/Desnoyer/Gouveia | The Colour of Orange Weekdays open from 16:00 hrs - Pepe Heykoop/Lex Pott/David Weekends open from 12:00 hrs Architecture Derksen/Paul Heijnen - Plymouth University | Going 63 Vertigo Dutch with VELD - Soepboer/Stichting Noorderbeeld | Wad & Design Schiermonnikoog Sectie C - Unit30 | Paviljoen KOPJE/KOFFIE A AN OL EL RF DO R CTO PROFESSOR DO - vanderPolloffice | Journey through the secret life of plants G RSWE DAALAKKE - Wasatch design collective | A Simple 70 Dutch fold of fate Design 72 MOND Invertuals 32 Stroomhuisje, ’t Eindje 1 Perron Amaro Creative Industries | Drop 69 70 68 By Drop, the making of Ceramics G WE SE EN P URKHOV 33 ART Hotel Eindhoven, Lichttoren 22 A AN Dutch Design Freak | Expo 71 - Ffrash P - Studio Bhatt TRAAT RESES gat Karre ‘t TONGEL 34 Igluu, Lichttoren 32 66 Vlisco Unfolded LSTRAAT MME 35 deWitteDame, Emmasingel 14, 3rd floor P Design Academy Eindhoven | Graduation Show 2013, Self Unself AT RA T S CRISP Prototypes 3,5 km from Area Inner City 36 Emmasingel 20, 1st floor R. ST 6,5 km from Area Strijp AG MU (deWitteDame) | Sitcom by NRE terrain SD E M Lucas Maassen and Twan van Bragt 37 Lichtplein 24 Apparatenfabriek, YKSI Expo, 67 I T JN E N S D R U EEF AUG DDW Info point Torenallee 22-04 Vestedatoren DDW Bike rental Yksi Expo MINI Design Rides - ABKMaastricht | New Works 2013 KAN AAL S TRA P MAD emergent art center | Play the - Collaboration-S Award AT Future - Scenario City - Cut waste, Reuse! The vintage photo - Donor DesignR Week (only 19-22 Oct.) VE U S YS D TD AELBA 52 Summa College | Verras jezelf! - Fields AN I JK KANAA LDIJK 50 NOORD . 38 Library deWitteDame, - Heetman | Patijn STR K E KA NAALD BLE Emmasingel 22, 1st floor - MOTI HOTEL IJK ZU 51 SC ID KL. HE EIN LL D Designhuis T MAD emergent art center | Play the - Oak houtkachel IN AA G R ST ST RA Future - Scenario City - Onderstroom + Plug your Design 48 SE E A R T EL 39 CoffeeYou, Clausplein 4, entrance - Rianne de Witte/Olga van Zuijl NG TO Lichtplein 30 (knittID) JJRoux | The Teapot Expo - SeeMe Eyecatcher T 49 L. GASS T AA ELSTR A R A AAT 40 Lichtstraat 2 - Soonsalon ST TR HS ER PSEWEG AC GELDERO UIV NB Tydeman | House of Talent IV - DITammel LN ST TE RK BOUT IJK OR D C SLAAN . ER 41 Kantoor Oranje Vormgevers, - VOLT/Beeld en Geluid, Philips A. V ILD Willemstraat 17a Research, Q42 | Hue hackathon Van Abbemuseum GE G WE LD 0304 | Krukjes met Hollandse (only 23-27 Oct.) TER RO R O PS VO schapenwol - Yksi Ontwerp EW EG 42 Keizergracht 2 25 Apparatenfabriek, Torenallee 22 TR. Studio Jinhyun Jeon/Restaurant De Ontdekfabriek CHS BER LEN De Treeswijkhoeve | Stimuli, 26 Videolab Office-S Plaza, Torenallee 20 . MIL W. V Sensorial Dining DDW Bike rental T A A 43 Buurtcentrum De Bergen, Urban Wheelz Center | Create-AndSTR LA DEL AN HUS C N F O O H VO Oranjestraat 1 Win-Your-Own-Bike TR ANS SIN BOM R. Borderline design | Khalisi Bough Bikes | Be Moved By Nature! SINT ODAST N A 2 44 Kazerne, Paradijslaan 2-8 27 Videolab, Office-S Plaza, revolving LA IS R JO Kazerne door, Torenallee 20 SIN T HT - Château de la Resle SintLucas creative community EN - Current Obsession 28 De Portiersloge, Torenallee 1 - Eat Drink Design Sim1Lab - Simone van den Boom | 78 A AN - Kataba Table Gorgeous Androgynous SIN N A T A LE - Kazerne | Lab 29 Phillitelaan 2 ON TL AR N DU - Loodsrestaurant GardenMania | Re: La plante; un ZE SS EL TR - Martine Viergever poète. Le jardin; une maison AA T SIN SIN TA - You Are Here & Glamcult | TN DR ICA IAN SIU Modebelofte US SS S TR ST SIN RA AA - Weltevree TH AT UB ER 45 Stadhuisplein TU SW DDW Info point EG AN A L MINI Design Rides US I P ABN AMRO Hotspots | Curated by Twistin’ of Sweden | Symphony No 1 De Gouden Leeuw | Beerze Bier 30 Steentjeskerk, St. Antoniusstraat 5 AT RA T Van Eijk & Van der Lubbe Vanessa van Tiggelhoven | BenJaMin Eindhoven Museum | EMobiel: Last Supper IS HE Gemeente Eindhoven/Volle-Kracht | & Flip EM presents the past Studio Harm Rensink | Nomadic Design for kids Hall 4, ABN AMRO House LUCID | Design in Process Sand Bath E EID Boven - Het Trotterbos Daily business events, check ddw.nl VPRO | NederlandOvan Victor Sonna & company | Paradise PH D 46 Stadhuis, Stadhuisplein 1 Balcony Pii | The boots of the hunter Reset ERICA STR AAT Gemeente Eindhoven/Volle-Kracht | Fontys Academy for Creative The vintage photo ANEMON Design for kids Industries | Trend Tours 14 Skatepark Area51, Klokgebouw 51 ESTRAA T - De Natuurspeeltuin Hogescholen Kunsten Zuid | Portfolio Hier is Utrecht - Eindhoven Wereldstad presentatie 2013 15 Ketelhuisplein LEOSTRAAT - Laat maar waaien Van Eijk & Van der Lubbe | Snelkookpan - Kind of design 12 Klokgebouw, Klokgebouw 10 16 Drents Dorp Hoofdkwartier, - ZIT! Spectrum Beukenlaan 1b 47 Van Abbemuseum, Bilderdijklaan 10 Woonbedrijf | Drents Dorp Angels - Gelderland, furniture for generations 17 Space-S terrain, Corner Torenallee/ Design Academy Eindhoven | Presents - Imperfect Design Schootsestraat Self Unself 13 Ketelhuisplein Woonbedrijf 48 Designhuis, Stadhuisplein 3 ABN AMRO Hotspots | Curated by - de l’eefstijl | 1 2 3 expo Het Nieuwe Instituut | De Gezonde Van Eijk & Van der Lubbe experience with all your senses Mens Agri meets Design | Taste Station - Dynamic Food 49 Dijk9, Stratumsedijk 9 Atelier van Asseldonk - Ontwerpbureau Fix | Solartafel Isabelle van den Brekel | Vilt-it Buhtiq31 - Rechargeables Coörperatie PLAN-S/POWER-S | Paviljoen R DS. THEODO

18 Natlab, Kastanjelaan 500 Baltan Laboratories | Greeting Cultures Broet | Salon Graphique Natlab by Plaza Futura Studio Roosegaarde | CRYSTAL 19 Acaciastraat 6 Woonbedrijf | Domestic landscapes 2.0 20 SAS 3, Torenallee 55 CRH Clay Solutions | Bakstenen gevels in elk denkbaar ontwerp 21 Building Gerard, Torenallee 62 Dutch Design Awards | Exhibition 22 Torenallee 40-06 MU (Strijp-S) | The Sculpture Factory by Quayola 23 Apparatenfabriek, Design Innovation Space at Capital D, Torenallee 22-08 DDW Press center 2018Eindhoven|Brabant/Green Chemistry Campus/Biobased Delta | Biobased Wunderkammer Agri meets Design | Showcase PROUD/Material Sense | Moving Materials LIN

LAA

SU

N

IN

HET EEUWSEL

EDY

LA

J OH

NF

. KE

AN

NN

DE

LAPLACE

HORSTEN

HET VEKEN

DE LAMPENDRIESEN

DEN DOLECH

Area East

INS

HET KRANEN

UL

I ND

EL

AA

OUDE

N

SE OVEN URKH

N BOS

C HL AAN

VEE

And more 73 Edisonstraat 70 Tante Netty | Street Poetry: de wijk als canvas (Self-guided tour) 74 Kraijenhoffstraat 2A IndeVormVan ontwerpstudio’s 75 Tarwelaan 56 Artspace Flipside/Zesde Kolonne | Missing Link 76 Hallenweg 1-4 Hal 2 goes green Ontwerplabel Vij5 | Vij5 (work)shop Studio Dirk Vander Kooij | New Work/ New Shop Studio van der Zandt | (P)act 77 Bergmannstraat 76 4Apostelen | Monnikenwerk Studio Tjeerd Veenhoven | HuisVeendam/Palmleather 78 Leenderweg 2A PUUR Design Collective

Food & Drinks A Pinkie Patisserie meets Buthan 1912 Halvemaanstraat 18 a B Amaro Creative Industries | Food & Drinks Klokgebouw 50, Hall 1 C ’t Koffiehuisje Ketelhuisplein D Beerze Bier @ Atelier van Asseldonk Ketelhuisplein E Dynamic Food Space-S terrain, corner Torenallee/ Schootsestraat F Natlab café - restaurant Kastanjelaan 500 G Last Supper Steentjeskerk, St Antoniusstraat 5 H Joam Kookt! Zona Ventosa, TAC, Vonderweg 1 I

Usine Lichttoren 6

J Stimuli, Sensorial Dining Keizergracht 2

AT TRA ERS ITN BRE

T TRAA NS VE HA

K Eat Drink Design @ Kazerne Kazerne, Paradijslaan 2-8 L Loodsrestaurant @ Kazerne Kazerne, Paradijslaan 2-8 M Smalle Haven: Food, Drinks & Design Smalle Haven 8-24

GEBR. V. DOORNESTRA

LMSTRAAT SCHA

GASTHUISSTRAAT

DIJK

AAT BURGHSTR

MSE

AT

LUP INE STR AA T

BIESTERWE G

EG

EN

TERW

VAN D

ER GO

E S LA A

T

AT RA ST EA IRA SP

LE

AT RA ST EG EA AL RW AZ DE

A A LS

HUGO

PHUSSTR. SINT ODUL

AT U

T AA TR INS TU

ST R

AK KE RS ST RA AT

N

PAS T. D IJKM ANS STR .

VAN W ASSEH OEFSTR AAT

GAB RIEL MES ULAA N

W. V. HO RN ES TR AA T

AA

AT RA EST EFK HO

TL

LELIEST RAA T

OF

HE

HO

R TOGSTRAAT

N

JE ROE

NAC HTE GAA LLA AN

GERARD DOUSTRAAT

TERWEST ENSTRAA T

T.V. THUL DENSTR.

A.V. DIEPE NBEECKST R.

J.V. GOYEN STR.

BLE EKS TR.

HOUTSTR. EECK

. TR ES AD ST NO VA

A. CUYPSTRA AT

NACHTEGAALLAAN

R. ST AN

ERSWEG

T AA STR TTER P. PO

W

RMEG SEW OVENUWE URKH O

KK BROEKA

TR. A. V. HEMERTS

BLEE KWE G

L KOL ERR ME

AT RA ST ND ZA

GROE NSTR .

WEG

TJE NNEL ELTU DOMM

TRAMSTRAAT

DIJK MSE ATU STR

50 Bleekstraat 23 Onomatopee - Ideas - Helmut Smits - States in Capital - Bureau d’Etudes 51 ’t College 30 COEN! | Design reflects identity 52 Smalle Haven 101 Stadsbakkerij Broodt | Broodt + design 53 Smalle haven 2-14 Smalle Haven: food, drinks and design 54 Smalle Haven 6 Dutch Design Year | Front Salon 55 Heuvel Galerie 133 Rock9 Design | 040 Treasures 56 Vestdijk 18 ABN AMRO Hotspots | curated by Van Eijk & Van der Lubbe 57 Design Windows See other side for detailed info and map 58 Nieuwe Emmasingel 20 Jannissima Concept Store | Design Your Journey 59 Nieuwe Emmasingel 9 Onigiri | 3D print-a-keychain 60 Bijenkorf, Piazza 1 Eigen Huis & Interieur presents TOP 25 61 Stationsplein DDW Info point ABN AMRO Hotspots | Curated by Van Eijk & Van der Lubbe The vintage photo 62 Kennispoort, J.F. Kennedylaan 2 DPI | The magic of (bio)plastics 63 TU/e, Den Dolech 2, building Vertigo University of Technology Eindhoven, Faculty Architecture - Built Environment - Wiel Arets Architects (WAA), Total Design of B’ Tower 64 TU/e, Den Dolech 2, main building University of Technology Eindhoven, Faculty Industrial Design | ID’13 Platform Design United | Design Changes CRISP Prototypes 65 TU/e, Meulensteen Art Centre, De Rondom 18 Grafisch Atelier Daglicht | Graphic Textiles 66 Inkijkmuseum, Dommelstraat 2a CrowdyHouse 67 NRE terrain, Nachtegaallaan 13-15 The collectives | NRE: one big playground 68 NS loods, Fuutlaan 12 Design Perron - Basematters - Bo Reudler Studio - Deesis - Maarten Schenkeveld - Martijn Rigters - Jacco Bregonje - The Delta Mart - WET - UnicWonen - Workshop of Wonders 69 NS loods DB2, Fuutlaan 12a1 Studio Job moves design 70 NS loods EDHV, Fuutlaan 12b Dutch Invertuals | Revaluate

Area Inner City

Area East 71 Stichting Complex, Generaal Bothastraat 7e Gemeente Eindhoven | Explorers 72 Sectie C, Daalakkersweg 2-8 (Week days open from 16:00 hrs, Weekends open from 12:00 hrs)

More than 80 emerging designers in a welcoming setting of exhibitions, open studios, food and drinks. Sectie C: At night Sectie C: Food and Design Sectie C: Open Studios COLLABORATION O | Explore, build, share and play Dutch Design Starter Fraaiheid ‘Beat the clock!’ Maarten Coolen | Het Menselijk Bedrijf studioZAND | porselein serviesgoed

N Designer meetingpoint Oude Rechtbank Oude Rechtbank, Stratumseind 32 O De Burger Kerkstraat 5 P Hoogste Tijd Vrijstraat 38 Q Sectie C: Food, Drinks & Design Daalakkersweg 2-8


KRANENVE KRANENVE

S TEENSTRAAT

LLDD

N AN AA LA DEEL ND LIIN SUUL IIN NS

Design Windows 2013

LTJJEE NEELT NN LTUUN MEELT MM DDOOM

VVEEEE

A.. CCUUYYPPSSTR TRA A AATT A

PPAAU UW W LLAAA ANN

VVAANN W WAASSE SSEHHOOEFS EFSTTRRAAT AAT

GGAABBRI RIEELL M MEESSUL ULAAAAN N

PPAASST T.. DDIJ IJKKMMA ANNSSS STTRR. .

LLUUPPIN INEES STTRR AAAAT T

BBIIEESSTTER ERW WEEGG

AAAALLSST TEERRW WEEG G

T

LLEELLIEIESSTTR RAAAAT T

CATSLAAN

PPOOTT GGIIEET TEERR SSTTRR AAAAT T

SSTTAAR RIINNGG SSTTRRA AAATT

JJAANN LLUUIIK KEENN SSTTRR AAAATT

NN.. BB EEEETT SSSSTT RRAAA ATT

WW.. VV.. H HOO RRNN EESST TRRA AAA TT

EMM AS IN G EL

KL EIN EB ER G

DE KE NV SO ME R EN S TR.

HAGENKAMPWE G - NOO RD

R. ST ST . MA R IMUS T

HE R TOGSTRAAT

VONDERWE G

JJAAC COOB B VV ..MMA AEER RLLA ANNT TLLA AAA NN

TT

T AAAT TRRA ASST AEEA PIIRRA SSP

AAAT TRRA EGG ASST WE LEEA RRW ZAAL AAZ DEE NND EEE LLE

JJ..VV GGEESS AANN H TTEELL HEEEE SSEESST LLUUSS TRRAAA TTRRAA ATT AATT WWIIL LLLEE MMKK LLOOO OSSL LAAA ANN

AATT

BBEERR GGMMAA NNNNSS TTRRAA AATT

SSTTRR.. ULPPHHUUSS ODUL NT OD SSIINT

RNESSTTRRAA EBRR.. VV.. DDOOOORNE GGEB

MSSTR TRAAAT AT HALLM SSCCHA

STHHUUIISSSSTTRRAA AATT GGAAST

HSTTRRAAAATT BURRGGHS BU

T AAAT TRRA SST UIINN TTU

D I JK MSE A TU STR

HO OG ST RA AT

AATT TRRAA KEESST EEFFK HHOO

N AA TL OF HO

HHAALLL LEENNW WEEGG

N. CZ P.

N AAAN TTLLA EENN ELZ

BBRREE DDEERR OOLLAA AANN

AAAATT SSTTRR

DIIJJKK MSSEED UM RAATTU SSTTR

J ADI PAR

ENKA HHAAGGEN KAM MPW PWEG EG ZU ZUID

RWEESTENS TTEERW STENSTTRA RAAAT T

THUL TT..VV.. TH ULDDENST ENSTR. R.

IEPE AA..VV.. DDIE PENNBEECK BEECKSSTTRR. .

JJ..VV.. GGOOYYEEN NSSTTR. R.

N UBB AAAN RRU GLLA URRG NBBU NEEN NIIJJN KOON V.. K W.. V W

. TRR. ESST ADDE STTA OOS ANN VVA

EC HOU EEECK

L HEEL UGGH REEU . BBR PP.

SST

ATT RAAA RSSTTR TNNEER REIIT BBRE

AAATT STTRRA ENNS AVVE HHA

OF NH NE GIJ BE

LUCIFERSTRAAT

T AA TR SS IT UR MA

T AA TR GS OE PL

T AA TR GS LIN PA

POOORRSSTTRRAAAATT SSPO

ATT TRAAA ER SSTR POTTTTER PP.. PO . TRR. NSST MAAN ERRM WE UUW WOO W

ANN LAAA ANNL IKAAA ELLIK PPE

EEKKSST TEERRL LAAAAN N

N AN AA RLLA GEER REEIIG R

EL UV HE

AT RA ST TE CH RE

T CH RA AT SG RA ST ER RG IZ BE KE

RA ST RIK T ND AA HE TR AS INS RIN PR

AR TH AT CA RA ST ST TS RI AU M

R. ST AU SS

ERSW WEEGG UUDDERS

EIDDIINNGGSS SSCCHHEI SSTTRR..

LLL RKKOOL EEERRR M ME

ATT RAA STTRA NDDS ZZAAN

ATT RAAA STTR ORRS GGOOO

ANN LAAA IERRL UVVIE PPLLU

ANN LAAA VERRL UUNNIIVE

N AAN LLEEEEU RIIKKLLAA WER UWE

KKO OEEKKO AN OEK N EKLLA AA

M MEER REL ELLA AN LAAN

ATT RAAA STTR ERRS AKKE LLA

K DIJ ST VE

KT MAR

ATT RAAA STTR EFFS HOOE ELLH MME OMM DDO

. TRR. LSST TEEL RRT WAA KKW

TSTTRR.. MEERRTS HEEM A. VV.. H A.

ATT AA TRA MSSTR TRAM TRA

RAIFFEISEN

RAAT OEXST H. B

DEMER

N. EMMASINGEL

SSTRAAT NTONIU SINT A

T RAA RST

DDW Design Routes

AAKKK KEER RSSS STTR RAAA ATT

T TRAA SS NU MA

AAT TR SS VO JE OS RO

T RAA

AAAANN DORRFFEELLOOLL OR DO CTOR DOCT OR DO SSOR FESS ROFE PPRO Inspiring shop windows, each with work 11 Sarah Poley 26 Ingrid Hulskamp RR.. by a designer or design collective, will Tamaris NO 44 concept store + LLSSTT E E B B A KKA lend the city centre a happy appearance Nieuwe Emmasingel 92 Eau de Cologne AA W WIICH CHM MAANNNNSSTT during the largest design event in the 12 Circle Kleine Berg 44 RRDD Netherlands. This year, DDW has teamed Urban Footwear 27 Lieke van der Vorst EENNOOOO L L L L E E FF up with Philips Lighting; together with Nieuwe Emmasingel 115 Kinderboekwinkel De Boekenberg KKIKleine top designers, they will fit out three 13 de l’eefstijl Berg 48 EIEVV NN A ITITLL A LLAA AAAA shop windows, indicated in blue on the UUUUTTLLAAAANN G-Star Eindhoven 28 ArtEZ EERR N N AAAANN T T FF DE SS map. Through the application of special, Marktstraat 2-4 Claudia Sträter LA LLIJIJ AN CENTRAL CENTRAL innovative lighting, the designs will turn 14 Toer Rechtestraat 35 STATION STATION the windows into a real experience. Van Os tassen en koffers 29 Imke de Jong 01 Hooghuisstraat 27 Hema PIAZZA PIAZZA AANN 37 i 01 Dutch Design Freak & Mo Man Tai 15 Lex PottLLAAAANN Rechtestraat EEGG LLAA TAC W W S S N N RK RK PA IO PA UUWW SSTTAATTIO VVV Vielgut 30 VERVOLMAKEN EEEE M M 03 RR 04 VVEE Stationsplein 17 Hooghuisstraat 29 Rambam AATT IN LEIN BERRPPLE ZZILIL MEELLSSTTRRAA EMBE SEPPTTEM 18 18SE DDOOMMM 02 Steven Banken 16 Monique Habraken Rechtestraat 69 N N AA AA VVEENNTTOO AL AL D D 05 HILL MA MATTHI SSEELLAAxx Contessa Schoenen Oktober in huis 31 Tzuhan Yeh, AANN 06 TT Hermanus Boexstraat 27 Keizersgracht 4 Lilian van Stekelenburg & Qisda AAAA TTRR NN 03 Eigen Huis & Interieur 17 Noortje VVAA Design Daily’s SSSS .. TTLLAAAAStudio L L N N A A ATT R AZ R AZ F F AA LLKK TT H H S S . . L L Top 25 Dutch designers Dungelmann schoenenAAAA Smalle Haven 1 FF WW 02 07 NN EUU 36 NNIIE 08 Bijenkorf Vrijstraat 52 AAAATT 32 Paul Heijnen DE DE WITTEDAME WITTEDAME TT RR T T A A 09 LLIICCHHTT SS Piazza 1 18 Nicole Brock Doortje RR. . SSTTRR. . Vintage RRAA SSTTRRAA T RRGG NN AANN AATT SSTT 13 SSTT AATT LLAA AAGG HEUVEL TTRRAA 04 Pauline van Dongen Sonar RREENNBBUU Smalle Haven 2-14 EEBBAAAA HEUVEL GALERIE GALERIE SSEE EERR SSDD EELLSS RREE SS UU RR E E G G L L W W E N E N A A E M E M R GG EE OOEE 20 PEER The Society Shop Kleine 33 KAZOE TTRR Berg NNGG P 34 KKLL MMPP TTOO AAAA SS KKEE 10 12 18 septemberplein 18 19 MAL EENNSSSSTT Marccain NN RRAAAATT M STRA 11 T T IJNEENN05 AA 33 DDRREEEE Blooey B-essential Heuvelgalerie 165 AT USSTTIJN FF AAUUGGU RRAA SSTT Ocho Kleine Berg 22 34 R+P in/exterieur W WILL ILLEM EMSSTTRRAAAATT RRIJIJ V V 17 Nieuwe Emmasingel 3 20 Marije Helwich Houtbrox 35 28 06 FabLab013 Tilburg & Vanilia Heuvel Galerie 211 KKAANN RR.. 29 T A T T A T AALLSS AA GGAALLEERRIIEE SS Wij Doen Zaken Kleine Berg 28 35 Lennard Keijser TTRRAA AASSSSAAUUSTR TRRAA STRAAAATT UUISIS 14 HHEE AATT AASST GGHH Onigiri 21 De Intuitiefabriek City Fashion IILLII IIAANN OOOO 15 GGEE H H JJUULL 18 30 GGEE Nieuwe Emmasingel 9 Label Jan van Lieshoutstraat 16 16 EESST 19 31 S S TSSTT MM 07 Tjep. Kleine Berg 30 36 ESTHERBOSKALJON RRAA 20 32 AALLLL RRUUYYS AATT T T E E AA 21 HHAA Jannissima Concept Store 22 Victor Sonna Brabantia concept storeSDDAAEELLBBAAAANN RRAA VVEE 23 SSTT NN SSTTR AATT RRKK Nieuwe Emmasingel 20 Mensroom Nieuwstraat 23 22 R . E . E AATT KK TRR 26 UUMM KKSST SSEEI 08 Jan Kleine Berg 39 LLEEEEPuylaert en Ilia Chidzey 24 27 NINDD NNAA SSCC L. .BB KKLPolare 23 Jef Montes HHEE 25 L L i NN LLINI Nieuwe Emmasingel 44 YOU ARE HERE NGG AAAA SSTT GGLL T RRAA 09 vanharten Kleine Berg 32a RRGG E A W. E A W.D. B T D. ZW B T ZW I EE TT IJJGE GERRST STRA GG RA AATT AAAA GGRROOTT La Ligna 24 JobTom WEE TSTRR NNW E S E UIISS SSEE Nieuwe Emmasingel 28 Wildenberg Ynformal Made possible by PPRRU RREE A VV 10 COEN!ONNGGEELL Kleine Berg 53 O TT LL. .GGAASSS PhilipsTT museum 25 Rene Siebum AAAA SEELLSSTTR ATT RAAAATT TTRR RAAA Ynformal Emmasingel 31 Wildenberg SSTTR AT RRSS H H E E A C C N N AA IVIV A A i DDW Info point Wifi A T MINI Design Rides 00 Design Windows 00 Design Windows i.c.w. Philips Lighting A R L B L K B U K J U I J I NN Berg 53 T TT D EKleine D E S T S R S T R DDIRIRKKBB G OORR DEE OOUUTTSSL . . CC LAAAANN BBIILLD UR AA. .VV B N E L K C G SSLL GGEE WWEEG AAAA LLNN ME LLDD TTEERR NN IJIJKK RROO OOOORR RRDD V V E E PPSS DD EEW BBILIL WEE GG RR.. T T T Troute S RR. . Interior Now future route VPRO route Kids route Business tips A SSNDDW T A T NOO EEKKS invited a number of specialists to S A S CCHH RRA R R E T E T BB SS study this year’s program for you. LEENN EERR NN MMILILL A K . A K . V A V K . The events they highlighted form AreaAAKStrijp Area Strijp ITITZZLLA Area Strijp WW. Area Strijp Area Strijp MM NNSS - Socio Economics 01 Piet Hein Eek 01 SocialJJAAlabel 06 Objects to Play byTObjects presents 11 BB Bricks and Skycycle 11 SA 19 OCT thematic design routes. By connecting GG..GG T A A A E EZZEE to Play by Objects presents RRA by 2.1 by Clean Tech Factory the dots on the map, you’ll easily follow 06 Objects 11 Lilly-bot 2013 by Cesare EGriff 11 Iris van Herpen 19:15 – 0:00 Dutch Design Awards | LLLLEE LLLLAAAA a & SSSSTT & Jólan van der Wiel U E PP.. DDEEGGOO U S D H N S D H N T N TRRAA by Joost and Kiki EEDD OCC OFF 07 Enlightened 13 Kids&Cappuccino by Blooey Awardshow, Klokgebouw Hall 4 the choice magazine, MIT SENSEable City VLab AATT VOON RRIIVV EELLN of a newspaper, TTRRO NNSSHHO 17 Rechargeables TTAA N A B I N A B I I M N IN S E I M IN S O E .. RRSS By bike or on DDHH 11 NNEEIris 11 Mushroomchair by Studio Eric BBO 23 Biobased Wunderkammer 17 Rechargeables DAST 11 Daily entrepeneur or marketeer. WWIIE van Herpen & Jólan van der Wiel TTRR OO RR. . NN ST A ERRTT AAAAT O A D T O A N T N SI N A N SI ZZSST T day. Six AA Build your own Piccolo SSLLA 24 Onderstroom by Yksi Expo 11:00 – 18:00 DOEN Materiaalprijs, Klarenbeek by 2018Eindhoven|Brabant foot, each route JJAAN takes up to one TRRAA AA18 N VV. LLEENN AATT . BBOObe found on this map. SLL TTOOLL Senses by Baltan Laboratories 4 year exhibition, Klokgebouw Hall 3 18 Wearable 23 Agri meets Design: Showcase routes and tips can EENND RRIIS DAALL O O LLAAA AreaHH Inner City by Baltan Laboratories 25 De Uitvinders in Afrika 18 SA 19, SU 20, TH 24 & FR 25 OCT The other routes can beEEfound on: IINNTTJJ SSSS ANN S S E E L LMMEE Pepe Heykoop, Lex Pott, EELL Area Inner City by De Ontdekfabriek 31 TAC: 21 Dutch Design Awards | Exhibition, 18:00 – 0:00 Eat to Meet I t/m IV, www.ddw.nl. RRSSL SSTTRR.. LAAA NN 44 Modebelofte @ Kazerne David ADerksen and Paul Heijnen Future Concepts Natlab AANN A A L ECCL by YOU ARE HERE & Glamcult Public route 35 Graduation Show 2013, Self Unself Area Inner City MO 21 OCT ROOE SBBR 46 Design for Kids by Gemeente 31 My Sweet Design Fair 14:00 – 17:00 PROUD Grand by Area Inner NN UUUUS CityPP A VVAANDesign Academy Eindhoven R A A R L S R A O E L T S R I O IRTER NMME NN Eindhoven i.c.w. Volle-Kracht by Hello Randomness Co-Design Café, Capital D, Area Strijp 44 Château 46 Design for kids - Eindhoven HHUU EUURR de la Resle @ Kazerne SSINI A A SSSST D IIJJGG D N O OCCTTO Wereldstad AA TTL EENN AAAATT terrain 01 It’s a miracle by Anthon Beeke 67 Nulzes @TRRNRE 50 11”x17” - A conversation between Design Innovation Space 33 Ffrash LEEO ORR SS SSLL TTLL ONN AAAA CCH AARR HAAEEP Mens NN Elisa van Joolen and Ruby Hoette 11 SA 19 OCT 48 De Gezonde 45 Design for kids - Het Trotterbos WE 23 OCT EENN DDUU Z PM Z MAANN Instituut LL SSSS Area East by Onomatopee by Het Nieuwe by Gemeente Eindhoven i.c.w. 19:15 – 0:00 Dutch Design Awards | 9:30 – 17:30 Experience Design EE TTRR LLAAAA A AAA NNPhilips Lighting TT Volle-Kracht S Awardshow Event, Seats2Meet 72 Sectie C: at night 57 Design Windows by 70 REVALUATE by Dutch Invertuals SSINI NTT SININ AADD TTNN 11 Klokgebouw 63 Built Environment by TU/e 47 Self Unself WE 23 & TH 24 OCT RRIAI ICIC ANN SIUIU by Design AcademyAASEindhoven 13 The vintage photo, Ketelhuisplein 64 ID ‘13 by TU/e 10:00 – 18:00 Service Innovation And more UUSS SSS SSTT S S S S R T RAA Jam, Apparatenfabriek 18 SA 19, SU 20, TH 24 & FR 25 OCT 77 Monnikenwerk by 4Apostelen ININT TRRA AA THH AAA T U T U And more 18:00 – 0:00 Eat to Meet I t/m IV, BBEE RRTT UUSS wijk als canvas 73 Street Poetry: de Area InnerACity Natlab NN WW AAA by Tante Netty EEGG 23 Agri meets Design: Showcase 33 Daily SSLL BB.. HH U U UUEET 10:00 – 18:00 Dutch Design Freak TSSTTR PPII RAAAAT T exhibition, Best Western ART hotel Area Inner City AATT A A RR 35 Graduation Show 2013, Self Unself ISSTT HHEEI Area East by Design Academy Eindhoven 44 Eat Drink Design @ Kazerne 72 SU 27 OCT 70 REVALUATE by Dutch Invertuals 16:30 – 17:30 Dutch Design Starter, IEDIDEE BBOO E H awardshow and lecture, Sectie C UUTTE OOPPH D E D N NSSL Area East LAAAAN N EERRICICA ASSTTR 72 Sectie C And more RAAAAT T MO 21 & TU 22 OCT AN ANEEMMON ONEEST STRRAA 8:00 – 20:00 Food Inspiration AATT Days 2013, Evoluon SA 26 & SU 27 OCT LE LEOOST STRRAA 10:00 – 18:00 Evolution, Evoluon AATT AAAATT STTRR RRSSS EETTEE P P RR TTOOOO PPAASS

HU UGGO H O VVAN

C. BAKKER VAN BOSSESSTRAA T

NCEENNTTVAN VVIINC VANDE DENNHEUV HEUVEELLAA LLAANN


Grote belangstelling voor de door Philips Lighting verlichte etalage van Jannissima met werk van studio Tjep. (rechts ontwerper Frank Tjepkema).


Foto’s © Lisa Klappe


‘DE 300 TRUIEN VAN LOES NATUURLIJK. EN HELLA JONGERIUS.’ Foto © Sander van Stijn

We spreken Thomas Widdershoven, creatief directeur van Design Academy Eindhoven, in het Van Abbemuseum. De tweede locatie waar het thema ‘Self Unself’ wordt uitgediept naast de Graduation Show van DAE. Hier, in het museum, wordt aan de hand van het werk van 23 ontwerpers getoond hoe het proces van designers zich verhoudt tot de inspiratie van kunstenaars. Unself versus Self dus.

Uitgaande van de premisse dat kunstenaars zich bij uitstek vrij begeven op het terrein van het Self (het innerlijke, het egoïsme) en dat van designers wordt verwacht dat zij juist onderzoek plegen naar het Unself (het nuttige, het altruïstische), is het museum bij uitstek de plaats om dit spanningsveld in beeld te brengen. Daarnaast is de samenwerking tussen museum en academie op zich al een winstpunt. Voor beide partijen, voor de stad en voor het vak. De expositie is door Thomas Widdershoven en Jan Konings gecureerd om ons, bezoekers, te dwingen tot nadenken over de rol van design en kunst in een wereld die snel verandert. Voor een antwoord op de vraag hoe hij in één zin de potentiële bezoeker zou willen aansporen om Self Unself in het Van Abbe te gaan zien, heeft hij nauwelijks tijd nodig. ‘De 300 truien van Loes! Daar ben ik trots op. Dat moet iedereen zien. En Hella Jongerius voor KLM.’ Widdershoven haalt adem en maakt zich op om, als goed vader van zijn kinderen, nog 20 of 21 namen te noemen, maar bedenkt zich dan. ‘Oké, oké, één zin. Ik hou het bij Loes.’ Loes, voor alle duidelijkheid, is een vrouw uit Rotterdam-Charlois die in haar leven 500 truien heeft gebreid. Allemaal ongedragen. Inspiratiebron van DDA-winnaar Christien Meindertsma – en ja, we stellen vast dat Loes alleen al de moeite waard is om nu eindelijk eens een keer naar het Van Abbe te gaan. We twijfelen wel of Loes het Self of juist het Unself bij elkaar gebreid heeft.

15


Self or Unself?

16


AUDIOVISUEEL DINGES

VAN DE BANK Met Ilona Roolvink, sponsormanager ABN AMRO

Zelfs Extrema doet DDW. En natuurlijk willen ook deze party poopers bij uitstek creatieve disciplines en talenten aan elkaar koppelen, om uiteindelijk alle zintuigen te bestormen met een sensory overload. Precies zoals we dat van Extrema gewend zijn na festivals als XO en Solar. Vandaag lanceert de eventorganisatie een nieuw maandelijks concept: MeetDings. Te beleven in een speciaal ingerichte ruimte naast het hoofdkantoor op de Tramstraat. Een audiovisuele presentatie waarin sound design centraal staat. Met tussen 17.00 en 21.00 elk uur een roulerend programma. Over de onlangs overleden pionier Dick Raaijmakers – al in de jaren vijftig bezig met ’s werelds eerste geluidsontwerpen. Met een showcase van het kunstenaarscollectief Rot8ion. En met een lezing van auteur/journalist Mark van Bergen, die in zijn boek Dutch Dance – 25 jaar dance in Nederland een beeld schetst van de rijke canon van onze partycultuur. De ruimte is beperkt. Inschrijven via siem@extrema.nl. Je kunt er pas in na bevestiging.

Extrema Tramstraat 6, Eindhoven www.extrema.nl

Foto © Iris Rijskamp

Vestdijk Echte betrokkenheid is actief en beperkt zich niet tot sponsoring alleen. Wie Dutch design werkelijk een warm hart toedraagt, haalt de ontwerpers ook naar zich toe. Dat is precies wat ABN AMRO heeft gedaan met de Hotspots die ik eerder aanhaalde, en het meest zichtbaar is dat in het kantoor aan de Vestdijk. Onder curatorschap van Miriam van der Lubbe hebben 35 ontwerpers daar gewerkt aan een nieuw en inspirerend bankkantoor. ABN AMROregiodirecteur Rob Almering licht toe: ‘Het was het juiste moment. ABN AMRO moest een aantal kantoren in Eindhoven samenvoegen en wilde haar kantoor op de Vestdijk in een nieuw jasje steken en tegelijkertijd meer verbinding maken met de stad Eindhoven.’ De inrichting van de werkplek beïnvloedt voor een groot deel hoe je je werk doet. Een prettige werkplek inspireert. In het kantoor aan de Vestdijk is fors ingezet op design en creativiteit, en daarmee aanzienlijk afgeweken van de standaard binnen de bank. Daar zit een gedachte achter, legt Almering uit. ‘Juist in Eindhoven, het creatieve platform van Nederland, hebben wij hier een voorbeeldfunctie in.’ De reacties van collega’s zijn alvast positief.

In de centrale hal staat de Money Back Guarantee van Jelle Mastenbroek. Ertegenover een podium waar elk half jaar een jonge designer zich kan presenteren. De eerste is Edwin Oudshoorn, die vijf creaties laat zien waar we trots op zijn. Dat is betrokkenheid, dat is prettig werken, en voor de klanten is dat prettig bankzaken doen.

AA_fullcolourC.eps ABN AMRO full-colour for coated paper Width shield: 20 mm Overlap: 0,05 mm

P.N.O.T.K.

But Mostly Party

BITTERBALLS BITTERBALLS BITTERBALLS

DESIGN & GOOD MUSIC

DEMIBO 2.0

DJ BEAT HEIN EEK REM KOOLHOUSE GERRIT BEATVELD

MARCEL WAMPERS NIKOS Akrivos BEAT MONDRIAAN LIDEWIJ EDELCORE Tom Montess BIKI & JOOST Blaf Buddy's ESCHER Dirk & Dees VRIJDAG 25 okt MC 17:00 - late @ De oUDE RECHTBANK E FREE ENTRANC stratumseind 32 PUINHOOP

Hier had jouw advertentie kunnen staan. Je foto van de lamp die iedereen moet zien, je oproep voor de goede zaak, of een wervelende tekst over waarom iedereen jouw expo niet mag missen. Maar nee. Morgen weer een kans. Want elke dag stellen we een kwartpagina beschikbaar voor wie ons in klinkende munt of diensten in natura het allerbeste aanbod doet. Mail je voorstel naar info@hofmandonker.com of breng een bezoek aan de redactie: Perscentrum, Torenallee 22-08 (# 23).


BOB OP JOB Foto © Lisa Klappe


DIT ZAGEN JULLIE GISTEREN, WAT ZIEN JULLIE VANDAAG? UPLOADEN NAAR WWW.DDWORLD.NL

De L’eefstijl Fashion experience Uploaded by Willemijn de Wit

De L’eefstijl Fashion experience Uploaded by Willemijn de Wit

De L’eefstijl Fashion experience Uploaded by Willemijn de Wit

De L’eefstijl Fashion experience Uploaded by Willemijn de Wit

Heerlijke zondagmiddag @Atelier_AvA op de Dutch Design Week! #goodfeelings Uploaded by Maarten Wijnen

Vandaag op pad geweest samen met Raffaela met een wereldprimeur: DDW als eerst event vastgelegd met een Google Glass toestel van @ikbendaf Uploaded by Peter Kentie

Er wordt goed doorgedronken op de DDW. Vuilnisbakken achter het Ketelhuisplein. Uploaded by FlorisvB

Schommelstoel extraordinaire Uploaded by George&Harrison

23/10/13 19.00 Uploaded by Walter de Wit

Opening Trotterbos Uploaded by Lenneke

Thinking about food.. Uploaded by Imke Jacobs

Mooie foto’s van @gs_gijs bij @Atelier_AvA haarscherp geprint door @brunschotnl Uploaded by Noud van der Veer

Flyers, flyers, flyers ... Uploaded by Ulrike Jurklies

Dave Hakkens presents his project ‘Precious Plastic’ to the Friends and Funders of Design Academy Eindhoven. Uploaded by Design Academy Eindhoven

On our way to Vlisco. Almost there! Uploaded by George&Harrison

Newspaper #ddw #wednesday Uploaded by WDW

THE DOUBLE DUTCH QUOTE OF THE DAY

An accident sits in a small corner. We hebben vaker een goede vertaler nodig dan we denken. Double Dutch. Preferred translator of DDW. Double Dutch | Klokgebouw 180 | 5617 AB Eindhoven | +31 40 368 31 68 | info@double-dutch.nl | www.double-dutch.nl Behalve vertalen kan Gerard van Double Dutch ook heel aardig meubels ontwerpen. Kijk zelf op verdieping 6 van het klokgebouw.

19


AGENDA VR. 25 OKT. 09:00 - 13:00 Great Outdoors Of Design: Changing perspectives on empathy & participation - Other Design Academy Eindhoven, deWitteDame, Emmasingel 14, 3rd floor Entrance fee: € 100,09:00 - 17:30 3D Printing event - Seminar/conference Jakajima Communicatie, Seats2Meet, Torenallee 24 Entrance fee: € 65,students: € 45,- (the price for two consecutive sessions on one day is € 115,- incl. drinks, excl. lunch and VAT) 09:00 - 00:00 Last Supper (Paradise Reset) - Expo, Food & Drinks Steentjeskerk, St Antoniusstraat 5-7 10:00 - 12:00 Any brand? No, your brand! (workshop) - Workshop GOOLS | professional branding, Seats2Meet, Torenallee 24 Entrance fee: € 35,10:00 - 11:00 DESIGN DIALOGUE FASHION UNFOLDED - Lecture iGluu Eindhoven, Lichttoren 32

11:00 - 17:00 Workshops crafts design - Workshop Klokgebouw Hall 3, Klokgebouw 50 11:00 - 19:00 VOLT en Philips – Hue hackathon - Other Yksi Expo, Torenallee 22-04 (Strijp-S) 11:00 - 21:00 Nareshtaurant | Zona Ventosa - Food & Drinks Zona Ventosa, TAC, Vonderweg 1 11:00 - 22:00 Instant Fiction - Exhibition Natlab, Kastanjelaan 500 11:30 - 15:15 Papyrus spreekt boekdelen - Seminar/conference Klokgebouw, Klokgebouw 50 You need to register for this event via www.papyrusddw.nl 12:00 - 13:00 Lezing: Het ei van Columbus - Lecture Eek & Ruijgrok, Halvemaanstraat 30 You need to register for this event via info@dutchlabel.nl

10:00 - 16:00 Permanently Temporary - Workshop Natlab, Kastanjelaan 500

12:00 - 17:00 Little Mountain wordt Founded By All en opent haar deuren tijdens DDW! - Company visit Founded By All, Klokgebouw 144

10:00 - 18:00 Building lighting installation - Workshop LUCID, Ketelhuisplein

13:00 - 17:00 Workshop De Gezonde Mens - Workshop Designhuis, Stadhuisplein 3

10:00 - 18:00 Interactive drawing ‘Sharing our dreams’ by Daeun Lim - Other Coffee you, Lichtplein 30

13:30 - 16:00 VLISCO UNFOLDED THE TOUR - Company visit Vlisco Helmond, Binnen Parallelweg 27, Helmond

10.00 - 21:00 3D print-a-keychain at Onigiri - Other Onigiri, Nieuwe Emmasingel 9 One print € 4,-, students free

14:00 - 15:30 Rondleiding/Tour Strijp-S - Other Portiersloge, corner Torenallee 1/Glaslaan 2 Entrance fee: € 7.50

16:00 - 17:45 FROM CARDBOARD TO IMAGINATION – Lecture Lidewij Edelkoort - Lecture Piet Hein Eek, Halvemaanstraat 30 This lecture is sold out

14:00 - 16:00 Performance Design - Seminar/ conference Seats2Meet Strijp-S Theaterzaal, Torenallee 24 (Admission free if you leave your card or fill in a form. Language: Dutch) You need to register for this event via office@dbservice.nl

16:00 - 17:00 Château de la Resle @ Kazerne - Round table discussion: COLLECTING DESIGN Paradijslaan 2-8

14:00 - 18:00 Great Outdoors Of Design: Changing perspectives on innovation & transition - Other Design Academy Eindhoven, deWitteDame, Emmasingel 14, 3rd floor Entrance fee: € 250,-

16:00 - 18:00 ‘De Toekomst van Design’ with DDA finalists Chris Gruijters, Arne Hendriks & Elisa van Joolen - Lecture Designhuis (Raadzaal), Stadhuisplein 3 You need to register for this event via l.hardon@dutchdesignawards.nl

15:00 - 18:00 Dirk Roosenburgprijs 2013 - Other Van Abbemuseum, Bilderdijklaan 10 You need to register for this event via info@architectuurcentrumeindhoven.nl or +31 (0) 402 96 11 36

16:00 - 22:00 Sectie C: at night, food & design - Food & Drinks Sectie C, Daalakkersweg 2

15:00 - 18:00 Weltmeisterschaft kartoffelnschillen - Other Kelderman & Van Noort, NRE terrein, Nachtegaallaan 15a Register at the event from 14:00

17:00 - 18:30 Lucie Jansen restmateriaal workshop - Workshop vormgeven Sectie C, building P, Daalakkersweg 2

15:00 - 18:30 Agri meets Design: slotevent - Kick-off Klokgebouw (Hall 4), Klokgebouw 50 You need to register for this event via info@agrimeetsdesign.com

17:00 - 22:00 Design & Drinks by the Fire - Expo & Drinks CrowdyHouse, Inkijkmuseum, Dommelstraat 2a 17:00 - 04:00 Biki90 & D.R.I.N.K.S: NOW FRITURE - Party Designers meeting point OR, Stratumseind 32

15:00 - 22:00 Urban Spa experience - Other Rechargeables, Torenallee (the greenhouse)

17:45 - 18:30 Book signing Anthon Beeke and Lidewij Edelkoort - Other Piet Hein Eek, Halvemaanstraat 30

15:50 - 16:00 Luscious Food Cravings: 9 minute feast! - Other Studio Appétit & Studio Lenneke Wispelwey, Hall 2, Klokgebouw 50

18:00 - 20:00 Live Music & Cold Beers - Live Music Asseldonk/Beerze @ Ketelhuisplein 18:00 - 21:00 Expo Marije Hellwich with bubbles, bites, music and goodiebags @ Vanilia - Other Vanilia, Kleine Berg 28, Eindhoven 18:00 - 22:00 Loodsrestaurant @ Kazerne - Expo, Food & Drinks Kazerne, Paradijslaan 2-8 18:00 - 00:00 Eat to Meet IV - Food & Drinks Natlab, Kastanjelaan 500 Entrance fee: € 35,You need to register for this event via info@natlab.nl or +31 (0) 402 94 68 48 18:00 - 02:00 OR presents fashion designer Winde Rienstra - Presentation & Lecture Designers meeting point OR, Stratumseind 32 19:00 - 21:00 WorldWideForest.com lecture with a glass of wine - Lecture Polare Eindhoven, Nieuwe Emmasingel 44

19:30 - 23:00 Global Footwear Design Award Night - Awardshow Klokgebouw Creatives, Klokgebouw 50 20:00 - 21:00 Berry Eggen about ‘Light & Music’ - Lecture LUCID, Ketelhuisplein 20:00 - 22:00 Dynamic Food lezingen - Lecture Space-S-terrain, corner Torenallee/Schootsestraat Entrance fee: € 3.50, students: € 2.50 You need to register for this event via www.dynamicfood.nl, info@dynamicfood.nl or +31 (0) 644 68 80 94 20:00 - 00:00 The Sitcom Party - Party MU, Emmasingel 20 20:30 - 00:00 Gruismeel (Japanther & Radkey) @ Nul Zes - Music NRE-terrain, Nachtegaallaan 15a 21:00 - 02:00 The Spacegirls - Party De Burger, Kerkstraat 5

19:00 - 22:00 Stimuli, Sensorial Dining - Food & Drinks Restaurant De Treeswijkhoeve, Valkenswaardseweg 14, Waalre

22:00 - 04:00 Design & interactive party by Big Bug Collection - Expo & Party Designers meeting point OR, Stratumseind 32

19:00 - 23:00 Eat Drink Design @ Kazerne - Expo, Food & Drinks Kazerne, Paradijslaan 2-8

22:00 - 04:00 Boulevard Haussmann presents Superb labelnight (Berlin) - Party Hoogste Tijd, Vrijstraat 38

19:30 - 21:30 Breakthrough Questions - Workshop Venturelab Strijp, Klokgebouw 126 You need to register for this event via hilde.swets@now-here.com or +31 (0) 624 14 40 55

23:00 - 04:00 DDW Special Ft. Jason Hodges - Party Kitsch, Stratumseind 62

Foto’s © Iris Rijskamp

DDW TODAY 20

TEST  
Advertisement