Page 1

ARCHITECTUREPORTFOLIO

RUBEN MONGE-LOPEZ

S E L E C T E D W O R K S


CONTENTS

ALLER HOUSE

VICTORIAN HOUSE EXTENSION IN SOUTHVILLE

1930 HOUSE

HOUSE REMODELING IN IRBY ROAD

TECHNICAL DRAWING SEVERAL PROJECTS

SHELTER CITY SHE

INFRASTRUCTURE FOR CITIZEN’S CARE

BETWEEN SKY AND EARTH

HOTEL CENTRE IN ATACAMA DESERT

SUTURE

NATIONAL MUSEUM OF SCULPTURE EXTENSION

MONOGRAFIC DRAWING NANTES COURTHOUSE

CONTENTS

1


ALLER HOUSE VICTORIAN HOUSE EXTENSION IN SOUTHVILLE BRISTOL, UK RENOVATION PROJECT 2018


Floor plans before

Sections before

Elevations before 4

VICTORIAN HOUSE EXTENSION

Floor plans after

Sections after

Elevations after


View from the garden

Living-dining area

Master bedroom


1930 HOUSE HOUSE REMODELING IN IRBY ROAD

Kitchen elevation

BRISTOL, UK RENOVATION PROJECT 2018

Built-in cupboard elevation

Ground floor plan before 6

HOUSE REMODELLING IN IRBY ROAD

Ground floor plan after


TECHNICAL DRAWING SEVERAL PROJECTS

8

TECHNICAL DRAWING


TECHNICAL DRAWING

9


SHELTER CITY INFRASTRUCTURE FOR THE CITIZEN’S CARE VALLADOLID, SPAIN

MASTERS THESIS


Shelter City is a realistic proposal that arises in response to the problems faced by the citizen with no resources. It is a social facility, a hybrid building with a complex layout, which intends to accommodate and relieve the needs of the people with disadvantages within the city. In line with the design, the project seeks to create a private atmosphere, a safe environment which facilitates overcoming difficulties for those who are to use the building due to the lack of resources. While it is protected against indiscreet glances from the city, at the same time, at certain points it is open towards the nature. The surroundings are dominated by the building proposal, situated on a platform, hidden behind a vertical block. This creates a public space that serves the city, and at the same time also intimate, with a certain level of privacy, which is intended not to be known throughout the city but only by those who need it.

The site of the project is a special place. The site located at the confluence of two rivers. A place where two sceneries, city and nature face each other. At this boundary, a vertical building emerges from a platform on which it stands, solid, heavy, hermetical in overall, as a final element of the urban area. And a horizontal building linked with nature, whose roof flies over the platform, and captures its small fragments. Therefore, the proposal is in essence two opposing volumes that arise from a platform, which are organised by an inner street that connects them together. The building is divided into two fundamental parts. On the one hand, a shelter, a social dining room and a kitchen workshop are hosted in the horizontal building. On the other hand, a food bank, a clothes supply, their respective stores and an automatic warehouse are hosted in the vertical building. In this way, independent, autonomously working environments are achieved.


Ground floor plan

Longitudinal section through the food and clothing bank building 12

INFRASTRUCTURE FOR CITIZEN’S CARE


1. SQUARE (8.8m x 8.8m)

2. COURTYARD HOUSE TYPOLOGY

3. CELL (EMPTYING)

4. MACROCELL

Exploded isometric view showing the operation of the warehouse 5. ROW

6. SYMMETRY

7. OFFSET

View from the clothing bank looking to the automated warehouse

8. ADDITION

Concept of the creative process in the lodging area

Reception area INFRASTRUCTURE FOR CITIZEN’S CARE

13


Detail longitudinal section

14

INFRASTRUCTURE FOR CITIZEN’S CARE

Detail cross section


Isometric section INFRASTRUCTURE FOR CITIZEN’S CARE

15


BETWEEN SKY AND EARTH HOTEL CENTRE IN THE ATACAMA DESERT ANTOFAGASTA, CHILE

ACADEMIC PROJECT


In a beautiful but harsh environment, in the middle of the Atacama Desert, facing the Pacific, there is an intention to build a place to accommodate the traveller. A place to rest, to take refuge from the elements of nature. A hotel centre to explore the beauty and the cultural richness of the environment in which it is located. Understanding the concept of the hotel as a traveller's refuge, the project is successfully integrated into a landscape dominated by the horizon in which it is sunk partially, seeking shelter under the protection of the ground. In this way, it is organized physically and functionally in bands which modify the terrain. The proposed building is set half buried, generating an openingin the ground, over which two long horizontal blocks fly. Public areas,

such as the dining room, central courtyard, lounge, library and terrace overlook the sea in a sequence of interrelated open and flexible spaces. This creates a set of transparencies with the Pacific Ocean in the background. Over these common areas, these two closed horizontal blocks accommodate most of the private spaces in the hotel centre, the rooms. These rooms break the isolation of the blocks and are distributed in order to capture different points of view about the landscape, overlooking the sea, the plain or the mountain. Stone and concrete, highly durable materials in such a harsh environment, dominate the project emphasizing its belonging to the ground. Wooden surfaces are used to provide warmth and comfort to contrast the coldness of the stony materials.


Site section

Site plan

Front view of facade facing to the Pacific 18

HOTEL CENTRE IN ATACAMA DESERT


View of the sequence of spaces around the central courtyard

HOTEL CENTRE IN ATACAMA DESERT

19


First floor plan

Ground floor plan

View from one of ‘sea-rooms’ 20

HOTEL CENTRE IN ATACAMA DESERT


Detail floor plan

Detail section

Constructive details HOTEL CENTRE IN ATACAMA DESERT

21


SUTURE NATIONAL MUSEUM OF SCULPTURE EXTENSION VALLADOLID, SPAIN

ACADEMIC PROJECT


Architectural interventions regarding historic buildings always imply the need of reflection on the relationship between architecture and time. When we face the transformation of an institution with a heritage and artistic value, such as the one owned by the National Museum of Sculpture, it is necessary to be extremely respectful and to pay special attention to the relationship between the new and the old, between project and heritage. The National Museum of Sculpture incorporates a set of important historical buildings located along the old street named Cadenas de San Gregorio, in the city of Valladolid. Due to the lack of space to house the growing art collection of the museum, the expansion of the site includes the proposal of the addition of a new building accommodated between the old venues.

the Palace of the Count of Gondomar, the project occupies the irregular plot available, sliding between the old buildings barely touching them. A new passageway, a new connection is created between the venues, providing a better operation of the museum as a whole.

The proposed building gives a response to the city. It bridges the urban fabric, resolves an unfinished space generating a new facade that completes and regularizes the existing triangular plaza, transforming it into a new space shaded by trees. Between the College of San Gregorio and

The main materials used in the project are concrete, aluminium and glass. Double-layered glass facades and concrete seek to integrate and respect the heritage that surrounds them.

A set of fully-glazed volumes, distributed along the main path, houses the archives and warehouses of sculpture open for visitors. Next to the College of San Gregorio, is located the processional sculpture hall, an exhibition space with high ceilings, which also functions as the main entrance and organizing element of the visitor’s circulations of the extension. Next to the Palace of the Count of Gondomar, is the room of the artistic reproductions, which connects with the Church of San Benito El Viejo.


Different functional zones

Connection and circulation

Vertical structure

Scale model with context 24

NATIONAL MUSEUM OF SCULPTURE EXTENSION


Second floor plan

First floor plan

Ground floor plan

Unfolded elevation of building complex NATIONAL MUSEUM OF SCULPTURE EXTENSION

25


View of main entrance - connection with San Gregorio building

Detail section 26

NATIONAL MUSEUM OF SCULPTURE EXTENSION


Constructive details

View of processional sculpture hall NATIONAL MUSEUM OF SCULPTURE EXTENSION

27


MONOGRAPHIC DRAWING NANTES COURTHOUSE DRAWINGS OF JEAN NOUVEL’S BUILDING

28

FREEHAND DRAWING


FREEHAND DRAWING

29


R U B E N M o n g e -LO P E Z rubenmongelopez@gmail.com

Ruben Monge-Lopez|Architecture Portfolio  
Ruben Monge-Lopez|Architecture Portfolio  
Advertisement