Page 1

RACHEL CLOYD SELECTED WORKS 2012 - 2017


RACHEL CLOYD

SELECTED WORKS 2012 - 2017

“Inventiveness, spontaneity, acuteness of perception, compassion, and competence in one’s art are today the only possible critical features of life and work.” - Lebbeus Woods, ‘Radical Reconstruction’ I am a Student of Architecture and Designer interested in issues of assembly, constructability, materialtiy, and context. I enjoy the physical process of creation of all types, with a professional background in architecture, construction, digital fabrication, and baking. Beauty can be found in honest materials (which ground a project and reference its location), expressive assembly (which reveals structure and delights with detail), and innovative systems (which problem-solve and improve functionality). I believe architecture is an inherently optimistic endeavor, in that it has the power to transform the human experience for the better.


TABLE OF CONTENTS

BUCKSHOT BOX

01 - 04

BETWEEN GROUND AND SKY

05 - 08

ENGAGED EDGE

09 - 10

TRANSFORMATIVE FILTER

11 - 14

VERTICAL DATUM

15 - 16


17 - 20

TREASURE ISLAND FERRY TERMINAL

21 - 22

LATHROP BARN

23 - 24

SANSOME STAIR & WALL

25 - 26

PRICE GATES

27 - 30

WEIGHT | COUNTERWEIGHT

31 - 32

FACADE PROTOTYPING


BUCKSHOT BOX Design 8 . 5 Weeks . Prof Alfonso Perez. 2014 tube language

structure

cloyd | 1

aperture

armature


Program: Pavilion This project explores the making and assembly of a small, siteless pavilion. The Buckshot Box began as an exploration of a particular material (aluminum tubing), and what its structural and architectural applications might include. Held on one side of the pavilion by a steel truss, and on the other by a poured concrete cavity wall, the aluminum tubing acts as a connective beam to span the two. Smaller lengths of the aluminum tubing embedded within the concrete wall act as an aperture for occupants to see out of. A semi-opaque ribbon system wraps the connective beam on the top and two sides to provide enclosure. The final wall is comprised of a frosted plate of glass which hangs from small steel pins inserted into the truss-held end of the aluminum tubing. The glass is spotted with a pattern of unfrosted circles mimicking the adjacent apertures. cloyd | 2


sections pins frosted glass

truss

translucent panels

floor plate

cloyd | 3


section model

aluminum tubes

tube cutter tool

pre-cast panels structural frame pre-cast panels

aluminum tubing apertures

assembly cloyd | 4


BETWEEN GROUND AND SKY Design 5 . 15 Weeks . Prof Mick Richmond . 2012

Program: Arts and Science Research Center This project investigates the relationship between landscape and building--how the construct touches and brings together elements of the ground and sky. The site is a natural preserve off the shore of Newnan’s Lake in Gainesville, Florida. The project was designed in two stages--first, an arts and sciences research center including housing for 60 visitors, was designed with sufficient separation of public and private in mind. The visitors rooms are situated on the upper two levels, with the lush oak canopy providing ample privacy. Visitors pass underneath the living-quarters to reach the library to the east of the site. Classroom and studio facilities are organized in a more prominent lakefacing wing on the first and second floors. All accomodations are designed with the form of traditional Floridian cracker houses in mind--allowing for cross-ventilation for natural cooling. A stepped lawn provides the platform for a natural amphitheater/lecture space. A smaller theater space adjoins the pier extending over the lake’s edge.

cloyd | 27 cloyd |5


Palm Point Park site plan Program: Special Collections Library The next building, a small special collections library, was in part generated through diagramming the spatial anomalies of each of the three typical species of trees on the lake shore: sabal palm, bald cypress, and live oak. The library is approached via raised boardwalk which follows the rhythem of the palms lifts the visitor into the canopy, allowing for minimal footprint on the land. The library reaches out over the lake’s surface, providing ample natural light and a scenic view through an exterior screen that mimics the spanish moss growing on adjacent cypress trees.

section a : library


tree typology : form

sabal palm : linear, punctuating, rhythmic

bald cypress : field, propogating, clustered

live oak : canopy, reaching, cantilevered

section b : research center

cloyd | 8


ENGAGED EDGE Design 7 . 3 Weeks . Prof Albertus Wang . 2013 plan

site plan

The engaged edge is the product of a three-week collaboration in Yogyakarta, Indonesia with fellow University of Florida student Elena Clarke and six students from Gadjah Mada University. The site, Taman Sari, was formerly a walled royal garden which was damaged by an earthquake in the late 19th century. The complex has since been inhabited by artisans who have built their houses alongside the ruins. They now sell their crafts to visitors who walk the winding paths past their houses from ruin to ruin in the complex. The proposed project is a system which attaches itself to the front of the houses, acting as a platform for several uses depending on the configuration, including making and display of batik-dyed materials or shadow puppets, seating, drying laundry, and holding chickens. It is constructed of inexpensive local resources (bamboo and rope), such that Taman Sari residents can easily replicate the unit throughout the community.

cloyd | 9


textural diagram Synthesized analyses of spatial conditions in Taman Sari. These analyses were subsequently used as diagrams for the form of the engaged edge interventions.

cloyd | 10


TRANSFORMATIVE FILTER Design 8 . 5 Weeks . Prof Alfonso Perez . 2014

This siteless and programless project is an exploration in issues of making and light modulation in the context of the wall. Digital fabrication was employed to produce a metamorphic module connected by a simple continuous hinge. The structural units are interlaced with translucent panels which allow light to pass through, but act as a filter for visual information. When the wall is in its open orientation, passers-by have some visibility between panels to the opposite side. In its closed orientation, the wall becomes entirely opaque, scrambling and calming busy or disruptive exterior scenes. It can be adjusted to any combination of open and closed in each row of modules. Among others, this project has applications in urban settings, in which natural light is sought-after, but exterior conditions can be visually obnoxious.

closed cloyd | 11

open


cloyd | 12


1 2 3 4

assembly The wall module is composed of six interlocking wood members intersected by a continuous rod to form a snug but operable joint. Spacers in single and double lengths alternate to form a random pattern. Flexible, semi-opaque panels wrap any number of spacers to provide more or less privacy. Additional modules can be connected or removed to adjust height as needed.

cloyd | 13


open orientation closed orientation

elevation


gestures

Program: Dance Studio and Performance Space Vertical datum involves the conception of a tower from a series of linear sketches and diagrams. The tower holds three nodules--the lower two acting as dance studios, and the top nodule serving as a performance space. The layered facade system emulates the human skin in the way it is informed by and hints at the structure underneath.

performance space diagram


physical model


TREASURE ISLAND FERRY TERMINAL Dilworth Eliot Studio . Amy Eliot | Melissa Kroskey | Sha Li | Rachel Cloyd as Designer . 2014 - 2015

Program: Transportation Hub Dilworth Eliot Studio has been responsible for the programming, design, entitlements, and documentation for a new 9,000 sf ferry shelter and terminal area on the city-facing side of Treasure Island. The shelter will serve the roughly 19,000 future residents of the island, as well as visitors utilizing the ferry, MUNI, and AC Transit bus services. DE+ is also designing new bus and shuttle shelters and waterfront plaza facilities which, together with the ferry shelter, create an inter-modal hub at the gateway to Treasure Island. One major challenge surmounted has been designing a structure which is visually light enough to allow views from the adjacent Building 1 Plaza through to the water and city skyline, as well as views to historic Building 1 for arriving ferry passengers, yet substantial enough to protect waiting passengers from rain, wind, and surf spray.


*renderings by Sha Li

covert cover As the spectacular views from the center of San Francisco Bay are the main attraction of this island site, our team’s approach was to create a form which allows passengers sight through the structure when approaching, waiting and leaving. The ferry terminal roof has required rigerous iterations in form making, structural engineering, and detailing to acheive minimum depth while remaining seismically sound. A grid of tapered beams terminate in a formed edge piece, giving the notion of paper-thin assembly that seemingly floats atop round tube columns. Since this is the roof’s only connection to the ground, all conduit for lighting is run through the columns. A ten foot, frameless glass windscreen cantilevers off the perimiter seating to achieve a truly invisible barrier from the elements.

cloyd | 18


roof section detail

building section


site sections

cloyd | 20


LATHROP BARN Dilworth Eliot Studio . Amy Eliot | Rachel Cloyd as Designer . 2015

Program: Classroom Respecting the exterior facade and highlighting the old-growth redwood materiality of an 1800’s hay barn are the objectives of this intervention on the Stanford University campus. This renovation acts as an additional class and lecture space for teachers in training from the adjacent Carnegie Foundation headquarters. Per the historic preservation requirements, the scheme utilizes as much material as possible from the existing structure, and takes visual ques from the existing building openings. The south facade of the barn remains virtually unchanged (as viewed from the main campus). Selective windows, skylights, and glazed doors are added to minimize the need for lighting. A thin gyp-board clad stud wall surrounds the lower half of the space, providing contrast to the dark natural materials above and working space for interactive classroom activities. Strategically placed operable windows and an added layer of insulation in the roof assembly negate the need for an HVAC system in the Bay Area’s mild climate. The existing redwood board cladding is to be removed, cleaned and replaced as needed before reattaching. Conceputalizing the ruin itself as a resource, not only will a valuable university asset be given new life, but 2,000 square feet of undeveloped land will be spared and ample old-growth materials will be utilized.

existing : weathered redwood cladding

cloyd | 21


lecture room renovation

existing storage barn

new : redwood cladding cleaned and replaced as needed


SANSOME STAIR & PARTITION WALLS DeFauw Design & Fabrication . Henry DeFauw | Rachel Cloyd as Lead Draftsperson . 2016 This tectonic stair and partition wall, conceived by Lundberg Design, was detailed, fabricated and installed by DeFauw Design & Fabrication. DDF was responsible for the blackened hot roll steel and hardware components of several douglas fir slat walls and the main feature stair for this office retrofit. Interjecting in an existing timber frame and steel buttressed building in San Francisco’s Embarcadero District, the fir slats and exposed hardware speak to the building’s original construction Some of the challenges of this project included templating and conforming perfectly with the nuances of a 100 year old building, developing a beam saddle detail to allow for shop-welded column mounting, and developing a kit of parts to communicate and pass-off to the wood fabricator.

stair elevation

handrail & threaded rod detail

cloyd | 23


Slat walls composed of 6 x 6 fir posts provide a screen between the main interior circulation path and the exterior workstations. A simple throughbolt connection at wall end/column locations passes through a steel angle which functions as an armature for wood post stacking. At the stair, threaded rods hanging from steel channel and angle comprise the necessary guardrail infill.

column saddle header and baseplate detail


PRICE GATES DeFauw Design & Fabrication. Jennifer Bloch | Henry DeFauw | Rachel Cloyd as Detail Designer . 2016 Program: Residential Entry Gates

assembly diagram

This double-leaf exterior entry gate was realized by DeFauw Design & Fabrication from the landscape architect’s concept drawings. Acting as detail designer and lead draftsperson, I detailed the assembly into several parts: a hidden interior tube frame which cradles two pieces of etched glass between a double-sided stainless steel flat bar grille frame. An ipe board accent mounts to the flat bar frame from inside, and the entire assembly is surrounded by two lasercut and formed stainless steel sheet pans. Custom stainless steel door pulls, cane bolt, and astragals are carefully integrated into the overall design. An electrified deadlatch provides ease of access and security, while the conduit and electric power transfer are thoughfully and carefully integrated with the whole (alignment of off-the-shelf and custom parts required 1/16” tolerance). The 316 alloy stainless steel provides strength and minimal thickness (3” gate depth), as well as weatherability in the residence’s marine location. Etched glass panels allow light passthough while keeping the interior yard private.

registration with fence fenestration


cane bolt detail

cloyd | 26


WEIGHT | COUNTERWEIGHT Graduate Studio 1 . 3 Weeks . Prof Katherine Wright . 2017 Program: Pedestrian Bridge

This project is a proposal for a new pedestrian bridge crossing North Avenue on Atlanta’s BeltLine. Conceived as a split upper path for faster cyclist and commuter through-traffic and lower path for slower foot traffic and Ponce City Market visitors, the bridge provides utility and spectacle at a highly visible location within the city’s infrastructure. The lower portion of the bridge rotates on oversized casters to offer a unique experience for pedestrians to experience a moment of pause along their route and to allow cyclist access to an off-ramp to North Ave below. A rolled steel rail rides on oversized casters to complete this motion, while the fixed bridge overhead provides shade.

steel rail on oversized casters


rotation sequence

cloyd | 28


cloyd | 29


cloyd | 30


Facade Prototyping Materials & Fabrication . 12 Weeks . Prof Jake Thompkins . 2017

Facade System This course involved digital design and fabrication of three individal tile systems of differing scales and materials. Investigating a scalable system, 12� x 12� tiles were fabricated from concrete, wood, and MDF board for plastic thermoforming, Knowledge of CNC routing, formmaking, casting, and thermoforming were implemented to create the final material installation, hung on waterjet-cut, formed, and welded brackets.

cloyd | 31


cast concrete

CNC routed wood CNC routed MDF for plastic thermoforming

cloyd | 32


thank you for your consideration. cloydrd@gmail.com 863.510.1205

Rachel Cloyd | Selected Works 2012 - 2017  

Architectural portfolio of undergraduate, professional, and graduate work.

Rachel Cloyd | Selected Works 2012 - 2017  

Architectural portfolio of undergraduate, professional, and graduate work.

Advertisement