Issuu on Google+

RUBÉN CALPE ORTÍ

|

architect


CURRÍCULUM VITAE Personal details

Languages skills .Spanish Native .English Medium/High - Speaking, writing and comprehension .French A1(Basic) - Speaking, writing and comprehension .German A1(Basic) - Speaking, writing and comprehension

Name and surname Rubén Calpe Ortí Date of birth 04/04/1983 Nationality Spanish Place of birth Valencia Valencia ID card 24.394.554 H Mail adress rucalor@gmail.com Mobile phone 699718868 Private adress Calle Impresor Monfort n3, p5. 46018. Valencia

Work Experience With architectural offices .Collaboration grant in “Pilar Barreño Architectural Office”, Valencia Courses, seminars

Education University Studies .Architect by the Higher technical School of Architecture ‘ETSAV’, in the Polythecnic University of Valencia ‘UPV’. 2001-2012 Secondary and High school .I.E.S. Cid Campeador ,Valencia_ Scientific modality

1997-2001

Primary School .Primary School ‘Rodriguez Fornos’, Valencia 1987-1997 Technical Skills Operation system .Windows XP, Vista. Modelling

11/2007-3/2008

.AutoCAD 2D and 3D, ArchiCAD 15, 3D Studio Max,

Image Treatment .Adobe Photoshop, Adobe InDesign Others .Microsoft: Excel, Word, Powerpoint

.International Congress ‘CIAB II’ (White architecture). UPV 3/2009 25 hours .International Congress ‘CIAB III’ (White architecture).UPV 3/2010 25 hours .International Congress ‘CIAB IV’ (White architecture).UPV 3/2011 25 hours .International Workshop ‘The architecture of El Rincon de Ademuz’ Ademuz, Valencia. ETSAV.120 hours 9/2007 .Summer University Cours ’Ways of restoration and uses of archeological sites in Segre valley’ Serós, LLeida. University of LLeida 40 hours 7/2009 .’3D Studio for Architecture’. ETSAV. 25 hours

3/2011

Competitions .’ The unfinished City:Urban Skeletons’ for the XXII edition of the iberian PLADUR® contest of construction solutions. Publications .’Yearbook Projects of the 2009/10 academic year’. UPV. Valencia

2012

2010


HOCKEY INDOOR PABILLION


Carpesa is one of the multiples small villages sited in the outskirts of Valencia that still bases its economy in the practice of the irrigated crops. The site of the project is situated in the boundaries of the village, bordering with in the east with an important palm grove and in the south with the irrigated area used for cultivation. Thus, the project comes to fruition as a wide longitudinal cover that contrast with the church tower verticality and generates transparency and views through the fields, the interior of the village and the palm grove. The structure is solved with concrete screen columns and the cover as a metallic trusses that intsersect perpendicularly.

HOCKEY INDOOR PABILLION

|

CARPESA - VALENCIA

EXERCISE 1

|

T5_2007/08


HOCKEY INDOOR PABILLION

|

CARPESA - VALENCIA

EXERCISE 1

|

T5_2007/08


HOCKEY INDOOR PABILLION

|

CARPESA - VALENCIA

EXERCISE 1

|

T5_2007/08


SOCIAL HOUSING


Carpesa is one of the multiples small villages sited in the outskirts of Valencia that still bases its economy in the practice of the irrigated crops. La site is located in a void that generates another time an urban edge. The intervention wants to fill the sides of the site to define the square, but instead of building an “L”, the project breaks the corner in order to make the space views conitnuous. The housing type comes up from the interpretation of the traditional housing of Carpesa: it consists in two storey townhouses with a central courtyard in which see both houses. It is accessed to the ground floor house across a central gate on the façade, while the first floor house has a lateral gate that follows a lineal stair to go up.

HOUSING

|

CARPESA - VALENCIA

EXERCISE 2

|

T5_2007/08


HOUSING

|

CARPESA - VALENCIA

EXERCISE 2

|

T5_2007/08


HOUSING

|

CARPESA - VALENCIA

EXERCISE 2

|

T5_2007/08


HOUSING

|

CARPESA - VALENCIA

EXERCISE 2

|

T5_2007/08


FINNISH CHURCH


CHURCH

|

TAPIOLA - FINLAND

ACADEMIC EXERCISE

|

T5_2008/09

Tapiola was a new town conceived in the middle of the last century that wanted to integrate in harmony the nature with the Modern Movement architecture. Their buildings achieve to dilute into the nature, into the forest. New church tries to bring this premise to the limit, using the mountainside slope to situate the building under the ground level, thereby making the forest possible to continue on the roof. The way to arrive to the church is a very importante aspect: the promenade starts at Tapiola´s center. People must aproximate little by little to the bay access of the city. A parallel path to the coast brings the believers to the church ascent. It is accessed going through a threshold that delimits the exterior from the dug. The route ends in the font, bathed by a skylight.


CHURCH

|

TAPIOLA - FINLAND

ACADEMIC EXERCISE

|

T5_2008/09


CHURCH

|

TAPIOLA - FINLAND

ACADEMIC EXERCISE

|

T5_2008/09


CHURCH

|

TAPIOLA - FINLAND

ACADEMIC EXERCISE

|

T5_2008/09


MUSEUM AND CULTURAL CENTER


MUSEUM AND CULTURAL CENTER

|

TAPIOLA - FINLAND

FINAL PROJECT

|

T5_2010/12

Tapiola´s center has three important elements: 1) The artificial lake, that works almost like a large courtyard, which surrounding buildings show their façades, 2)the important tree mass that runs the north of the centre of the city and 3) the Tapiola´s both pedestrian axes, that cross themselves in Eervi´s tower. The building tries to create a large square in Tapiola´s centre through a platform. Below it is developed the museum program, overlooking the lake. In ground level there is transparency, physical and visual continuity from north-south/ east-west direction to link the different areas with the lake and the nature; the Tapiola´symbols. Over the square it´s raised a single volum that accommodate the library. The whole building structure is made of concrete. Above the longitudinal porches perpendicular to the lake it is placed concrete ribs that bears a concrete solid slab.


MUSEUM AND CULTURAL CENTER

|

TAPIOLA - FINLAND

FINAL PROJECT

|

T5_2008/09


MUSEUM AND CULTURAL CENTER

|

TAPIOLA - FINLAND

FINAL PROJECT

|

T5_2010/12


MUSEUM AND CULTURAL CENTER

|

TAPIOLA - FINLAND

FINAL PROJECT

|

T5_2010/12


MUSEUM AND CULTURAL CENTER

|

TAPIOLA - FINLAND

FINAL PROJECT

|

T5_2010/12


URBAN SKELETONS


URBAN SKELETONS

|

PLADUR CONTEST

The contest poses to solve the problem of an “urban skeleton” sited in the heart of Azca District, in Madrid. The program mixes residential and public spaces for young people. The solution tries to bring Pladur material to the façade.Then the skeleton is covered by 2 skins: an interior glass closes the spaces from the corridor. Next, a Pladur shutter serves to adjust solar radiation, and works as a filter between the corridor and the interior spaces. The exterior skin is made of polycarbonate and closes an space that works as a building thermal control. It prevents the Pladur panels not to get wet.


URBAN SKELETONS

|

PLADUR CONTEST


URBAN SKELETONS

|

PLADUR CONTEST


Portfolio