Page 40

-40-

ÅRETS FILM

Carol

Freeheld

The Danish Girl

Cate Blanchett och Rooney Maras insatser i det här lågmälda dramat om en hemma fru som faller för ett butiksbiträde bränner sig in i hjärtat. Kvinnlig kärlek på film har aldrig varit vackrare.

Ellen Pages hjärteprojekt om en ett lesbiskt par där den ena parten drabbas av cancer är smärtsamt starkt. Men den visar inte bara gränslös sorg, utan även hur orättvist vår kärlek behandlas av lagmakare och myndigheter.

Eddie Redmayne gestaltning som den första transkvinnan som genomgår en könskorrigering är väldigt trovärdig och gripande. Men det är Oscarsvinnaren Alicia Vikander som lyfter filmen till en klassiker.

FOTO: PETER KNUTSON

FOTO: MALIN ARNESSON

FOTO: STEFAN KARLBERG

ÅRETS SCEN

After Dark: This is it

Kinky Boots

Jag är GUD - Marika Carlsson

After Dark blandar nya käftsmällar med gamla klassiker i sin sista stora show. Glitter, garv och galenskap blandas med vemod och viktig kamp. Allt signerat superdivan La Lindarw och hans superba showtrupp.

Malmöoperans succé, om hur en nedläggningshotad skofabrik börjar tillverka drugstövlar, gläder oss. Lika lyckliga är vi för Oscar Pierrou Lindéns insats om drugan Lola i detta glädjepiller med Cyndi Lauper-musik.

Vår älskade Gaygalavärd satte upp en egen show och berömmet haglade över magiska Marika. Öppet och roligt berättade hon hur hon förenat sin tro med att våga stå för den hon är och hitta kärleken i en kvinna.

FOTO:MAGNUS RAGNVID/KANAL5

FOTO: DAVID LUNDBERG/TV4

FOTO: SVT

ÅRETS DUO

Petra Mede & Måns Zelmerlöw Vilket genial drömmatchning! Måns och Petra visade var underhållning är 2016 när de ledde jätteapparaten Eurovision. Med show, skratt, sång, seriositet och lite sex var detta programleareduon med det.

Jonas Hallberg & Tony Irving

Bianca & Pernilla

Vad får man om man packar in två härliga fjollor i en husbil och drar Sverige runt? Jo, två exceptionellt underhållande Camping Queens som fick oss att konstant le framför tv-apparaterna.

Mor & dotterduon bjöd in till Wahlgrens värld och visade med ärlighet sin vardag i realityn. Och det var en rolig sådan. Biancas dräpande kommentarer i kombo med Pernillas bjussiga självdistans blev stor humor.

This is it - Christer Lindarw

Du bara du - Anna ahlund

Många har hört storyn om hur Lindarws karriär tog fart men att få läsa hans och After Darks fulla resa från banbrytande outsiders till folkhemshjältar var en bladvändare utan dess like.

Storyn om hur sextonårige John blir kär i den två år äldre Frank är ett fint kärleksdrama signerad Anna Ahlund. Den komplicerade kärlekshistorien innehåller även befriande realistiska, och heta, sexscener.

FOTO: EMMY STENLUND

FOTO:GÖRAN SEGEHOLM

FOTO:MAGNUS SKOGSBERG

ÅRETS BOK

På andra sidan gräset Petra Sandberg Holstensson Sandra, som är gift med en man, faller handlöst för en kvinna och allt blir plötsligt lika komplicerat som underbart.En ”komma ut”-berättelse om att våga bryta normen och gå sin egen väg.

QX januari 2017  

I januarinumret av QX presenterar vi alla nominerade till QX-Galan 2017. Spana in de nominerade och fundera vem du ska lägga din röst på: I...

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you