Page 10

-10-

uqx GAYSKOLA – DEL 16

mykonos

I varje nummer av QX gör vi små nedslag i historien och uppmärksammar stort och smått som på ett eller annat sätt haft betydelse för homo-, bi- och transpersoner genom åren. Det är mitt i vintern och du kanske sitter och planerar semestern, därför tänkte vi fokusera på en av världens mest kända gayturistmål i Gayskolans 16:e lektion. Mykonos sägs vara en del av ”The Big Four” vad gäller gayresemål i världen. Det är Kanarieöarna, Sitges, Ibiza - och Mykonos. Och visst är Mykonos gay. Supergay. Men den som aldrig varit där kanske inte vet exakt hur mycket regnbåge Mykonos är. Men Mykonos är så gayglimmrande att du inte behöver gå till särskilda restauranger, caféer, barer eller vissa delar av stränderna för att hitta likasinnade. Det är gay ÖVERALLT. Och så har det varit i årtionden.

En del påstår att det var en fransk homosexuell hippie vid namn Jean Pierros som kom till ön långt innan ön hade ”öppnat” för turister och att han fick med sig sina festglada vänner från fastlandet. Andra säger att det är tack vare Jackie Onassis som tog med sig sitt entourage till Mykonos på sommaren på 70-talet och förvandlade ön till ett chict jetset-party. Kändisar och gaysen hakade på och styrde sina lyxyachter till den lilla grekiska ön. Och trots att Grekland är ett kristet ortodoxt land så både accepterade och omfamnade man dessa nya turister som tillbringade sina semestrar - och massor av pengar - på deras ö. Hur som helst har ”gayinvasionen”

fortsatt. Det finns inte ett hotell eller någon restaurang på Mykonos som åtminstone inte är gayfriendly och lokalbefolkningen lyfter inte ett ögonbryn längre åt hånglande flator, tre meter långa dragqueens eller brunbrända bögar i tighta speedos. Mykonos som gayresemål hade sin storhetstid på 70- och 80-talet, men i och med att ön blev allt populärare så blev det även extremt dyrt att vistas där. Lägg därtill att homovärlden gillar att upptäcka nya ställen och förflytta sig, vilket gjorde att Mykonos tappade i popularitet under 90- och 00-talet. Men nu sägs Mykonos vara på stark uppgång igen. Super Paradise Beach, Babylon och Jackie O är ställen som absolut måste

besökas om man kommer till ön, och den som känner för lite gaycruising gör det bäst genom att bege sig till kyrkan Paraportian efter att solen gått ner vid. Cruising vid kyrkan? Bara på Mykonos... Men tro nu inte att ett besök på Mykonos är som att hamna mitt i en prideparad i Madrid med inoljade muskler, dragqueens och houesmusik. Då tar du fel. Mykonos är otroligt laidback. Att bara sitta vid ett bord vid havet och njuta i lugn och ro är precis lika populärt som att dansa på någon av klubbarna tills solen går upp. Och oavsett vad du väljer så finns gaysen som sagt överallt. Dygnet runt. Året om.

QX januari 2017  

I januarinumret av QX presenterar vi alla nominerade till QX-Galan 2017. Spana in de nominerade och fundera vem du ska lägga din röst på: I...

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you