Page 1

QV

QUO VADIS

september 14e jaargang nr.

09 - 2011

GRATIS UITGAANSBLAD REGIO NIJMEGEN


De programmering van het Afrika Museum staat dit jaar helemaal in het teken van Afrikaanse architectuur. In het Binnenmuseum is de tentoonstelling Blueprints of Paradise te zien, over de toekomst van bebouwd Afrika. In het Buitenmuseum is in de zomer een traditioneel lemen Djennéhuis gebouwd. In september kunnen zowel kinderen als volwassenen meer te weten komen over de manier waarop mensen in Afrika bouwen en wonen. Volwassenen kunnen op 25 september aansluiten bij de lezing ‘Gin-tonic & Cholera’ en voor kinderen van 8 t/m 12 jaar vindt op 11 september het eerste college van de MuseumJeugdUniversiteit plaats.

WONEN IN AFRIKA 11 september hoe bouw je een huis van leem?

25 september lezing gin-tonic & cholera

De MuseumJeugdUniversiteit: een bijzonder project voor leergierige en nieuwsgierige kinderen van 8 t/m 12 jaar. Kinderen die graag meer willen weten dan ze op school leren, kunnen hun hart ophalen in de speciale colleges in het Afrika Museum. Universiteitsdocenten en museumconservatoren vertellen van alles over Afrikaanse kunst en culturen en de kinderen mogen alles vragen.

Strohutten en wilde dieren op de savanne, dat is het westerse beeld van Afrika. De werkelijkheid is anders: Afrika verstedelijkt en moderniseert in hoog tempo. Journaliste Femke van Zeijl dook in het stadsleven, de nieuwe Afrikaanse realiteit. Ze woonde in zes verschillende steden over het hele continent en ontmoette er schatrijke zakenvrouwen, straatjongens, prostituees, muzikanten en huisvaders. Over haar ervaringen schreef ze het boek ‘Gin-tonic & Cholera’. Op 25 september geeft ze een boeiende lezing over het leven in hedendaags Afrika. Femke van Zeijl was als jurylid betrokken bij de tentoonstelling Blueprints of Paradise.

Het eerste college wordt op 11 september gegeven door dr. ir. Pierre Maas. Hij heeft meegeholpen bij het bouwen van huizen en belangrijke gebouwen in de beroemde stad Djenné in Mali. Het centrum van de stad is helemaal gebouwd van leem, een materiaal dat in Afrika veel wordt gebruikt. In dit college kom je alles te weten over leembouw en wonen in Afrika. Je kunt je voor de colleges aanmelden via www.museumjeugduniversiteit.nl.

GRATIS POSTER Tegen inlevering van deze bon ontvangt u in de maand september een gratis poster van de tentoonstelling Blueprints of Paradise. Eén poster per bon.

Het complete programma is te vinden op www.afrikamuseum.nl, onder ‘Agenda’.

afRiKá MuseUm Postweg 6 _ 6571 CS Berg en Dal _ T 024 6847272 _ info@afrikamuseum.nl _ www.afrikamuseum.nl 2 2


COLOFON

deze maand

Quo Vadis, uitgaansblad voor Nijmegen en omstreken Opgericht door John Delnoye (1949-1999) Redactie:

4 QV in het café Wunderbar ‘Het beroemde maar geheime Sterre pina colada recept zat gelukkig ook in het overnamepakket. “Dat was de helft van de investering”, aldus een grappende uitbater Uylenbroek. Nou ja, en wat doe je dan op een rustige avond, dan zoek je je troost en vertier in zo’n overheerlijk glas pina colada. Of twee, of drie, of … en nog een dansje ook, toe maar’. Anne Salomons doet haar verhaal over het bezoek aan het nieuwe café Wunderbar.

Linde van Deth, Fred Lardenoye (At the movies en QV-music) Anne Salomons (QV in het café)

Bureauredactie: Claudia Middelveld Hoofdredacteur: Fred Lardenoye Vormgeving:

Forma, Nijmegen (www.formaontwerp.nl)

Drukkerij:

Hendrix de meesterdrukkers Peer (B) Oplage: 15.000

12 Nationaal Bevrijdingsmuseum viert de bevrijding In september viert en herdenkt Nijmegen zijn bevrijding die te danken is aan de operatie Market Garden met de grootste luchtlandingsoperatie uit de militaire geschiedenis. Ook dit jaar pakt het Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945 in Groesbeek groots uit. Met onder meer een speciaal filmprogramma, veel kinderactiviteiten, muziekoptredens en een unieke Battlefield Fietstour.

Verspreiding: Quo Vadis wordt verspreid op culturele instellingen, hoofdgebouwen en grotere studentencomplexen van de KU Nijmegen en de Hogeschool Arnhem/Nijmegen, in café’s, restaurants, winkels en boekhandels in het centrum en andere uitgaanswijken van Nijmegen. Quo Vadis is ook verkrijgbaar in Malden, Molenhoek, Milsbeek, Gennep, Boxmeer, Grafwegen, Kranenburg, Kekerdom, Ooy, Bemmel, Berg en Dal, Groesbeek, Beek-Ubbergen, Lent, Millingen a.d. Rijn. Wijchen, Druten, Beuningen. Vragen over de distributie Nijmegen: Velocity 024-3244990 Abonnementen: Maak € 35,00 over op ABN-AMRO banknr. 54.22.90.448 t.n.v. QV, Groenestraat 72, 6531 HS Nijmegen, U krijgt dan een jaar lang dit blad thuis.

20 UITfestival Nijmegen De Nijmeegse culturele instellingen en producenten presenteren zich op zaterdag 10 september tijdens het gratis toegankelijke UITfestival voor jong en oud. Er is een gevarieerd en boordevol programma met muziek, dans, literatuur, beeldende kunst en spannend theater en cabaret. In het Valkhofpark, op diverse podia, op straat en in Museum het Valkhof is het cultureel genieten geblazen van 14.00 tot 24.00 uur.

Redactieadres: Groenestraat 72, 6531 HS Nijmegen tel. 024-360 77 06, fax 024-3606129 www.qvuitgeverij.nl www.amuseerje.nl e-mail: info@qvnijmegen.nl Adverteren in Quo Vadis: Bel 024-360 77 06, of fax 024-360 61 29 voor een opgave van de prijzen.

Highlights QVJunior - - - Museum het Valkhof

DEADLINE QUO VADIS 15 september 3 3

Win de dvd van Razend High Tech Romeinen in het Valkhofmuseum Gaapdraak tijdens het UITfestival Nijmegen


QV

in het café

Een cocktail en een krakkemikkig

D

e stilte na de storm is voelbaar wanneer je op donderdagavond laat door het druilerige centrum van Nijmegen kuiert. Spikkeltjes regen spatten zachtjes op je handen, een zuchtje wind strijkt langs je gezicht en de afwezige auto’s en bussen laten een vacuüm van welhaast gewijde stilte achter. Zelfs het geweld van vier dagen wandelfestijn dreunt niet meer na. Nijmegen is met stille trom naar zijn vakantieadres vertrokken. En daar maken wij uiteraard gretig gebruik van door ongehinderd op stoepen te fietsen,

met twee vingers in de neus over doorgaans drukke wegen te slalommen, met losse handen langs het gapend gat van Plein 44 te balanceren en luidkeels ongehoord schunnige liedjes te zingen: “Op de hoek van nummer vijf, woont een heel vies wijf. Kom maar binnen lieve schat, trek je broek maar van je gat.” En meer van die strekking. Inderdaad, ongehoord, want geen mens die we tegenkomen, laat staan dat ons afkeurende blikken ten deel vallen. Maar we hebben wel één probleempje; ook de kroegen zijn vrijwel uitge-

storven. Net nu wij ons voorgenomen hadden om eens lekker vet te gaan stappen. Je weet wel, met de klok mee drinken en dan tot in de kleine uurtjes ouwehoeren en eventueel ook nog een krakkemikkig dansje plegen. Zo hadden we het uitgestippeld. Groot is dan ook onze verbazing dat er zowaar mensen zijn in de nieuwe Wunderbar. Geen grote dampende menigte, maar een man of dertig. Genoeg om in een knusse sfeer een cocktail te drinken, maar veel te weinig om eens lekker woest uit je plaat te gaan. Vreemd eigenlijk, dat je daar


Door: Anne Salomons • Foto’s: William Moore

dansje in Wunderbar toch altijd weer een grote schare uitgelaten medestanders voor nodig hebt. Over medestanders gesproken, toen Wunderbar eind juni voor het eerst zijn deuren opende, kreeg de eigenaar meteen gelazer aan zijn broek vanwege de naam ‘Wunderbar’. Er bleek even verderop een ontwerpbureau gevestigd te zijn met dezelfde naam. Geen probleem zou je denken, hele andere branche, hele ander klandizie. Nou, dat vond de Duitse eigenaresse van het ontwerpbureau dus niet. In de Gelderlander repte zij van imagoschade,

brieven op hoge poten en klapperende oren. De bar werd gesommeerd om binnen 15 dagen van naam te veranderen. Wellicht was het handig geweest als de journalist van dienst deze Fraulein er op had gewezen dat Wunderbar ook een bekend meezingliedje is en dat er een heuse thuistap bestaat met deze naam (te koop bij de Gamma). Bovendien is het Duitse landschap bezaaid met alcoholische etablissementen en bierhallen die zich Wunderbar noemen. Exclusiviteit, ammehoela! En wat betreft imagoschade of naamsverwarring, een lezer van de Gelderlander verwoordde dit als volgt: ‘als mensen het verschil niet zien tussen een ontwerpbureau en een kroeg hebben ze al een slok teveel op. Ik denk ook niet dat het bureau op de zelfde tijden open is. Dus wat is het probleem?’ Ja, Alles Klar, Frau Kommissar? Afijn, Wunderbar zal haar naam ondanks al die onzin ongetwijfeld kunnen behouden en de danstraditie van het voormalige Sterre in een ander ietwat losser jasje voortzetten, of zoals de jonge eigenaar Hugo Uylenbroek het zelf benoemt: “We willen een nonchalante uitstraling hebben en het huiskamergevoel moet daarbij voorop staan. Trendy en stylish willen we juist niet zijn.” Het beroemde maar geheime Sterre pina colada recept zat gelukkig ook in het overnamepakket. “Dat was de helft van de investering”, aldus een grappende Uylenbroek. Nou ja, en wat doe je dan op een rustige avond, dan zoek je je troost en vertier in zo’n overheerlijk glas pina colada. Of twee, of drie, of … en nog een dansje ook, toe maar. Wanneer we een paar uur later de nacht inrollen, zijn we weliswaar de verheffende teksten van al onze vieze liedjes spontaan vergeten, maar we kunnen nog wel de volgende woorden lallend reciteren: ‘Wunderbar, Wunderbar, Wunderbar!’ 5

Danscafé Wunderbar Bloemerstraat 65 Nijmegen Tel. 024-3602916 www.barwunderbar.nl

De bar is open: zondag en maandag van 19:00 tot 01:00 uur, dinsdag van 19:00 tot 02:00 uur, woensdag van 19:00 tot 03:00 uur, donderdag, vrijdag en zaterdag van 19:00 tot 05:00 uur Uiterlijk & sfeer: vintage tent met warme donkerbruine uitstraling, luie banken en zitjes, dansvloer met verhoging voor dj, een gigantische stripachtige muurschildering van een draaitafel. Bij mooi weer overdag de voorpui open en zitjes buiten. De sfeer is laid-back.

Publiek: voornamelijk jongeren en studenten.

Bediening:*** Pina Colada: recept overgenomen van voormalig café Sterre, kakelvers, moddervet en krankzinnig verslavend lekker.

Muziek: dj’s draaien house, techno, electro, minimal en alternatieve muziek Bijzonderheden: • Sunday Sessions, semi-akoestisch, iedere muzikant welkom om ‘iets te komen doen.’ • Vaste dj’s en optredens van gast dj’s • ruim assortiment cocktails


C a fé Fa b e r Iedere dag geopend vanaf 11.00 uur voor lunch en borrel Tevens ruime bovenzaal te huur Café Faber Van Broekhuisenstraat 12-14 www.caféfaber.nl 024-8484411

gratis zaal voor feesten, borrels en vergaderingen Daalseweg 19 6521.GE.Nijmegen telefoon 024-3230257 cafe@haantje-nijmegen.nl www.haantje-nijmegen.nl

66


KUNSTNACHT 2011 Op 24 september 2011 organiseert Kunstvat voor de tweede keer de Nijmeegse Kunstnacht. In deze nacht vol prikkelende activiteiten laten bijzondere Nijmeegse kunstinstellingen zien wat ze in huis hebben. De verrassende mix van organisaties biedt een afwisselend programma met eenmalige optredens die speciaal voor de Kunstnacht gemaakt zijn of bestaande acts toegespitst op hun nieuwe context. Daarnaast zijn er op originele plekken langs de route diverse acts te zien. Een nacht vol film, muziek, interactieve performances, beeldende kunst, theater, fotografie, literatuur en dans. Een culturele explosie van bruisende live-optredens en happenings! De locaties bieden een doorlopend programma van 20.00 uur tot 00.00 uur. Je kunt zelf je route samenstellen. ‘Kunsttuxi’s’ en de zonnetrein staan klaar om je te vervoeren. Aansluitend is er een afterparty in LUX in samenwerking met Club7, met flitsende kunstprikkels en kolkende dj’s.

Opening De Kunstnacht wordt om 19.30 uur met bubbels geopend in Museum Het Valkhof met een knallende act. Een feestelijke en kleurrijke aftrap van een veelzijdige avond. Voor die tijd kun je vanaf 17.30 uur in het Museumcafé genieten van een overheerlijk kunstdiner. Op vertoon van je passe-partout krijg je voor €15,- een driegangenmenu geïnspireerd op de Kunstnacht. Reserveer voor het diner via: info@nijmeegsekunstnacht.nl, uiterlijk vóór dinsdag 20 september! Passe-partout Een Kunstnacht passe-partout in de voorverkoop kost €5,- (en €10,- met afterparty) bij de kassa van LUX en VillaLUX.

Als het niet uitverkocht is, kun je op de avond zelf bij alle deelnemende locaties nog passe-partouts kopen voor €7,50 zonder afterparty of €15,- met afterparty. Houd het actuele programma in de gaten op www.nijmeegsekunstnacht.nl

Een avond en nacht vol film, muziek, performance, beeldende kunst, theater, fotografie en dans. Een culturele explosie van bruisende live-optredens en happenings!

@Kunstnacht024 www.facebook.com/ kunstnacht024

Za 24 s

7

e r 2011

e ptemb


nijmegen MUSEA

Museum Het Valkhof (Kelfkensbos 59) 2 september t/m 4 maart 2012: High Tech Romeinen. Kijk wat ze konden! Doe wat ze deden! T/m 6 november: Prentenkabinet Kees Ivens en de Waalbrug 1905-1936. T/m 4 september 2011: Zoeken naar Mariken. Andersom: Iedere dag te verkrijgen aan de balie. Nu ben JIJ de rondleider! Met behulp van een kleurrijke map neem jij je ouders, broertjes of zusjes mee het museum in. Je leidt hen langs verschillende museumstukken, die jij bijzonder en mooi vindt. Ouwe dingen, nieuwe dingen: Met een tasje ga je op ontdekkingstocht in het museum. Openingstijden: dinsdag t/m zondag: 11.0017.00 uur. Voor schoolbezoek op dinsdag t/m vrijdag geopend vanaf 10.00 uur, mits vooraf gereserveerd bij afdeling publiekszaken, inclusief rondleiding. Open op feestdagen (Hemelvaart, beide Paasdagen, beide Pinksterdagen) en de maandagen in de korte vakanties (dus niet in de  zomervakantie): 21 februari, 7 maart, 25 april, 2 mei, 17 oktober, 24 oktober, en 26 december: 11.00-17.00 uur. Gesloten op overige maandagen, 25 december, 1 januari, Koninginnedag en op vrijdag intocht Vierdaagse in juli. Info: www.museumhetvalkhof.nl, mhv@museumhetvalkhof. nl, 024-3608805. Afrika Museum (Postweg 6, Berg en Dal) T/m 30 oktober: Blueprints of Paradise. Tentoonstelling waarin Afrikaanse architecten hun visie tonen op de inrichting en bebouwing van Afrikaanse steden. T/m 30 oktober: Tentoonstelling Geheime Relaties. Oude en nieuwe kunst verbonden. Openingstijden: maandag t/m vrijdag: 10.0017.00 uur, zaterdag, zon- en feestdagen: 11.00-17.00 uur. Info: 024-6847272, www.afrikamuseum.nl. Museum de Stratemakerstoren (Waalkade 83-84) Vanaf 30 september: Tentoonstelling Een ‘devote’ brug naar barmhartigheid. 24 september t/m 1 maart: Expositie. De Gelukkige Huurder. 100 jaar volkshuisvesting Nijmegen. Openingstijden: dinsdag t/m vrijdag 12.0017.00 uur, zaterdag en zondag 13.00-17.00 uur. Info: 024-3238690, www.stratemakerstoren.nl.

voluit QV-UITTIP

Kunstkeetfestival vlakbij Nijmegen 2, 3 en 4 september

Rondom het sfeervolle Oortjeshekken vindt in het weekend van 2, 3 en 4 september Kunstkeetfestival, een kleinschalig festival plaats. De stichting wil de ontmoeting bevorderen tussen kunstbeoefenaars uit verschillende disciplines. Zowel professionals als amateurs worden uitgedaagd om mee te doen. Alle artiesten doen belangeloos mee. De podiumkunsten staan centraal. Er is zang, dans, toneel, voordrachtskunst, muziek en theaterimprovisatie. Er komt een buitenpodium en een grote circustent op de parkeerplaats. In kleinere tenten presenteren beeldend kunstenaars hun werk. Het festival is intiem doch dynamisch. Een van de aanleidingen voor dit ‘kunstfeest’ vormt het 100-jarig bestaan van De Planken Keet, woningen aan de Ooysebandijk 24 t/m 34. Info: www.kunstkeetfestival.nl

Nationaal Bevrijdingsmuseum 19441945 (Wylerbaan 4, Groesbeek) T/m 30 september: Het Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945 te Groesbeek exposeert vanaf heden voor het publiek een keur aan militaire voertuigen die verbonden zijn met de bevrijdingstijd, afkomstig uit de Maastrichtse verzameling van Pierre Rieu. Info: info@bevrijdingsmuseum.nl, www. bevrijdingsmuseum.nl, 024-3974404 Natuurmuseum (Gerard Noodtstraat 121) T/m 8 januari 2012: Ontdekkingstocht: Speuren in de Groenlanden T/m 8 januari 2012: Tentoonstelling Merelmest, Miezemuizen en Hommelpap. Natuurtocht en hertensafari! Leuk, leerzaam en milieubewust uitje voor bedrijven, vriend(inn)en, senioren, scholieren, teambuilden en leren over ‘natuur & mens’. Individuen elke vrijdag om 9.30, 11.30, 13.30 en 15.30 uur. Groepen ook op andere dagen. Openingstijden: maandag t/m vrijdag van 10.00-17.00 uur en zondag van 13.0017.00 uur, zaterdag gesloten. Info: 0243297070 of www.natuurmuseum.nl Museumpark Orientalis (Profetenlaan 2, Heilig Landstichting) Openingstijden: Weekendopenstellingen t/m 30 oktober, zaterdag en zondag, 10-17 uur. Toegang: vrij (in verband met restaura8

tiewerkzaamheden); vrijwillige donatie na afloop Info: 024-3823110, www.museumparkorientalis.nl

GALERIEEN

Galerie Marzee (Lage Markt 3/ Waalkade 4) T/m 25 september: Internationale Marzee Eindexamententoonstelling sieraden 2011. Openingstijden: dinsdag t/m vrijdag 11.0018.00 uur, zaterdag 11.00-17.00 uur. Info: 024-3229670, www.marzee.nl Galerie Wit Licht (Grotestraat 48) Info: galeriewitlicht@gmail.com, www.galeriewitlicht.nl, 06-44943517, 06-34829469. Bart Kunst in Huis (Ziekerstraat 87) ‘Bart kunst in huis’ is een podium voor jong en nieuw talent. In het hart van Nijmegen wordt jonge professionele kunstenaars, fotografen en ontwerpers de mogelijkheid geboden om werk te exposeren en te verkopen aan een breed publiek. Info: www.bartkunstinhuis.nl, 0243600577. Galerie Stills (Voorstadslaan 68) Galerie Stills richt zich op moderne, figuratieve kunst van gevestigde kunstenaars en jong talent. Via wisselende verkoopexposities, werk in stock en publicaties kunt u kennismaken met het werk van de kunstenaars


nijmegen die we vertegenwoordigen. Kijk op www. galeriestills.nl voor actuele informatie. Open van september t/m juli van donderdag t/m zondag van 12.00-17.00 uur. Buiten de openingstijden op afspraak: 06-14100863. Notre Dame Des Arts, kapel Refter (Rijkstraatweg 37, Ubbergen) Geopend van 13.00-17.00 uur. Info: www. notredamedesarts.nl. Galerie de Tweeling (Jonkerstraat 1, Weurt) Openingstijden: vrijdag en zaterdag 11.0017.00 en zondag 13.00-17.00 uur. www.galeriedetweeling.nl, 024-6777752. Galerie Zeven Zomers (Stikke Hezelstraat 65) T/m 30 september toont galerie Zeven Zomers sieraden van Marlous Arnold, ‘Modern scrolls’ van Irene Ypenburg, ruimtelijke objecten van Wim Zorn, bronzen beelden van Elsbeth Pluimers en olieverfschilderijen van Eelko van Iersel. Geopend op vrijdag en zaterdag (én koopzondag, 4 september) van 13.00- 17.00 uur.
 Info: http://eelkovaniersel.wordpress.com/ galerie


OVERIGE EXPOSITIERUIMTE

Galerie Pictura (Aijenseweg 16b, Aijen) T/m 3 september: Zomerexpositie met Max Kreijn.

voluit

Info: 0485-341970, www.galeriepictura.nl Diverse ateliers in Land van Maas en Waal 24 en 25 september: Stichting Kunstbakens organiseert Open Atelierroute. Meer info: Zie elders in deze QV of www. kunstbakens.nl Kunstnacht Nijmegen 24 september: Kunstvat organiseert Nijmeegse Kunstnacht. Een nacht vol film, muziek, interactieve performances, beeldende kunst, theater, fotografie, literatuur en dans. Een culturele explosie van bruisende live-optredens en happenings. Info: www.nijmeegsekunstnach Valkhofpark Nijmegen Kunstwerk Uitkijkkonijn van Florentijn Hofman. Het Uitkijkkonijn is dagelijks te bezichtigen in het Valkhofpark. Wie in het konijn wil, kan terecht op zaterdag en zondag van 14.00-17.00 uur. Kaartjes hiervoor zijn te koop in Museum Het Valkhof voor 2 euro. Info: www.florentijnhofman.nl, www.museumhetvalkhof.nl Studio 104 (Ubbergseweg 104-106) Meer informatie: 06-1853 8568 of www. studio104.nl Huis van de Nijmeegse Geschiedenis (Marienburg 26) 24 september t/m 1 maart: Expositie. De Gelukkige Huurder. 100 jaar volkshuisvesting Nijmegen.

QV-UITTIP

Wereldmuziekfestival Onder de Stuwwal Kulturhus Beek - Zaterdag 24 september

Het kleine Wereldmuziekfestival Onder de Stuwwal wordt dit jaar weer gehouden in Het Kulturhus te Beek. Op het grensvlak van Ooij en Stuwwal strijkt de Stuwwalparade op 24 september daar weer neer. Het Kulturhus biedt ruimte aan verschillende podia en daar treden Trio Son Cubano, Leticia’s One Woman Latin Band, Africa Afloat (met o.a. Zou Diarra) op en beleeft de Manito Road Show haar premiére. Verder komt de groep Mate uit Chili/Venezuela, een band die música mestizo speelt. FP Barrio Nuevo brengt tropische klanken uit Colombia. De gelauwerde Nederlandse band No Blues komt met zijn eigen variant van wereldmuziek-arabicana.

Info: www.onder-de-stuwwal.nl. Openingstijd 14.00- 24.00 uur. Entree: €10,- (kinderen tot 12 jaar gratis). Locatie: Het Kulturhus, Roerdompstraat 6, Beek.

Dinsdag t/m zaterdag: 11-17 uur, koopzondagen: 12-17 uur. Vrij entree. In het Huis is ook een VVV balie. Info: www.huisvandenijmeegsegeschiedenis. nl, 024-3293699. Intermedi-art (Pater Brugmanstraat 31) Geopend op vrijdag, zaterdag en zondag van 13.00-17.00 uur en daarbuiten op afspraak. Info: www.intermedi-art.nl, 024-3604694. Architectuur Centrum Nijmegen (ACN) (Ridderstraat 23) 24 september t/m 1 maart: Expositie. De Gelukkige Huurder. 100 jaar volkshuisvesting Nijmegen. Openingstijden: woensdag t/m zondag van 13.00-17.00 uur en 1e donderdag van de maand van 19.00-21.00 uur. Info: www. architectuurcentrumnijmegen.nl

DANSSCHOLEN

Yogastudio Soham (Wintersoord 12-2) Kom naar Soham voor yogalessen, hathapower-yin, astangha en massagetherapie, dans (oriëntaals en derwisj), advies van een kruidenheks en waarzegster. Info: 06-54330048, info@yogasoham.nl, www.yogasoham.nl of www.zeyna.nl Oriëntaalse Dansstudio Nijmegen (Waterstraat 146a) Info: 024-3886034 / 06-26942652, info@ orientaalsedansstudionijmegen.nl, www. orientaalsedansstudionijmegen.nl Salsadansschool Fusion Latina (Hatertseweg 755) Info: www.fusionlatina.nl, 06-17242507. Danscentrum Vermeulen (Bijleveldsingel 44) Info: 024-3229017, www.danscentrumvermeulen.nl Salsadansschool Amanné (Tweede Walstraat 118) Info: info@amanne.nl, www.amanne.nl of 024-3233832. Tangoschool 22tango (locatie Amanné, Tweede Walstraat 118) Info: info@22tango.nl, www.22tango.nl, 06-53667110. Oriëntaalse Buikdansschool Aziza (Bosduifstraat 1) Info: www.azizabellydance.nl, aziza.bellydance@planet.nl, 06-23665079.

RESTAURANTS EN EETCAFÉS St. Anneke (St. Annastraat 55) Info: www.stanneke.nl 9


nijmegen Restaurant De Vereeniging (Keizer Karelplein 2d) Info: 024-3221028, restaurant@keizerkarelpodia.nl Eet-en biercafé Camelot (Grote Markt 37) Camelot Live! Iedere dinsdagvond van 22.00-24.00 uur. Info: www.cafecamelot.nl Grand-café restaurant OportO (Hertogstraat 1) Iedere laatste vrijdag en zaterdag van de

QV-UITTIP

Open Atelierroute in het land van Maas en Waal Zaterdag 24 en zondag 25 september

Stichting KunstBakens organiseert voor de derde keer een kunstroute door het land van Maas en Waal. 24 geselecteerde professionele en amateurkunstenaars van meerdere disciplines tonen hun werk op 19 locaties. In hun eigen atelier, bij een collega of op een bijzondere locatie. Nieuw is de samenwerking met net afgestudeerde kunstacademie-verlaters. Ook hun werk is op enkele locaties te zien. De locaties zijn allen herkenbaar aan een kleurig Kunstbaken langs de route. Er is geen officieel startpunt. U kunt zelf bepalen a.d.h.v. de routekaart waar u start. Routefolders zijn sinds 15 augustus verkrijgbaar bij boekhandels, bibliotheken en andere openbare plekken in de regio. Kijk voor informatie op: www.kunstbakens.nl.

voluit

maand Casa de Fado, live fadomuziek met optreden van Quatro Ventos in combinatie met een 9-gangen petiscos-diner. Prijs: €45,-. Aanvang 19.30 uur. Vooraf reserveren gewenst. Iedere zondagmiddag van 16.00 tot 19.00 uur: live brasil & latin muziek. Info: 024-3220498, www.restaurantoporto.nl Restaurant ‘in geuren en kleuren’ (Oude Kleefsebaan 102) Info: 024-3225555, www.ingeurenenkleuren.nl Restaurant Koks en Ko (Graafseweg 65) Openingstijden: zondag t/m woensdag geopend vanaf 16.00 uur; keuken geopend van 17.30 tot 21.30 uur. Donderdag t/m zaterdag geopend vanaf 16.00 uur; keuken geopend van 17.30 tot 22.00 uur. Info: 0243230177, www.koksenko.nl Thais restaurant Baan Isaan (Van ’t Santstraat 159) Authentieke Thaise en Thais Isaan keuken. Tevens afhaalservice en catering. Keuken open van 17.00-22.00 uur. Info: 0243772444. Café Trianon (Berg en Dalseweg 33) Geopend van maandag t/m vrijdag v.a. 11.00 uur, de lunch is dan van 11.30 tot 14.30. In de weekenden (zaterdag & zondag) zijn wij geopend v.a. 13.00 uur, de lunch is dan van 13.00 tot 16.00 uur. De avondkeuken is dagelijks geopend van 17.30 tot 20.30. Geopend van 11.00 tot 02.00 uur en zaterdag en zondag vanaf 15.00 uur. Info: www. trianon.nl. Café de Plak (Bloemerstraat 90) Collectief eetcafé Nijmegen. Info: 0243222757 www.cafédeplak.nl Caféhaus Niederrhein (Bahnhofstrasse 15, Kranenburg (Dld)) Horecagelegenheid in v.m. stationsrestauratie Kranenburg. Info: www.cafehaus-niederrhein.de, 0049(0)2826-917456. Restaurant de Stadstuyn (Graafseweg 32-34) Info: info@destadstuyn.nl, www.destadstuyn.nl, 024-3238312. De Compagnie, drinks/dinner/dance (Molenstraat 55) Lunch, diner, borrel, tapas, sushi, fingerfood, streetfood en dance. Info: 024-3229588, www.decompagnienijmegen.nl Wijmpje’s Bistro (Lage Markt 47) Info:.www.bistrowijmpjes.nl, 024-3226040. 10 10

HORECA

Café TouT (Grotestraat 6) Nieuw! Open vanaf 1 september: 7 dagen per week van 14.00-02.00 uur. Do, vr, za tot 04.00 uur. Facebook: Stadscafe TouT. Muziek- en danscafé NDRGRND (Molenstraat 99a) Keldercafé met dansvloer. Iedere tweede zaterdag van de maand bij NDRGRND: Theatersport Schwung! Geopend: donderdag en vrijdag van 22.00-04.00 uur, zaterdag van 22.00-05.00 uur. Besloten feesten mogelijk op de resterende dagen. Info: www.ndrgrnd.nl, 024-3240320. Bascafé (In de Betouwstraat 16) Info: 024-3220805, info@bascafe.nl Café Mets (Grotestraat 7) Info: 024-2329549, ww.cafe-mets.nl Muziek- en danscafé Merleyn (Hertogstraat 13-17) Info: www.doornroosje.nl, www.merleyn.nl, 024-3224737. De Zeester (Aanlegsteiger, Waalkade) Info: www.zeesternijmegen.nl, 06-53391446. Café Bar De Comm (Dorpsstraat 12, Groesbeek) Info: www.decomm.nl, info@decomm.nl, 024-3975043. Café The Shuffle (Berg en Dalseweg 200) Iedere eerste zondag van de maand: bluesoptreden. Info: 024-3220888. Café ‘t Haantje (Daalseweg 19) Dagelijks geopend van 12.00-02.00 uur. Vrijdag en zaterdag tot 03.00 uur. Info: 024-3230257, www.haantje-nijmegen.nl Café de Tempelier (Molenstraat 95) Info: 024-3226796. Café het Paleis (Priemstraat 5) Info: 024-3605041. Sterre (Bloemerstraat 65) Info: 024-3602916, www.cafesterre.nl. Café Faber (Van Broeckhuijsenstraat 12-14) Info: info@cafefaber.nl, 024-8484411, www.cafefaber.nl Café van Rijn (Molenstraat 103A) Info: 024-3888086.

THEATER- EN MUZIEKPODIA

Theater De Klif (Voorzieningenhart, Pijlpuntstraat 1, Oosterhout-Nijmegen) Wilt u op de hoogte blijven van het theater-


QV-UITTIP

De Gelukkige Huurder. 100 jaar volkshuisvesting Nijmegen 24 september t/m 1 maart Huis van de Nijmeegse Geschiedenis en Architectuurcentrum Nijmegen

UITGAAN IN ARNHEM

Met zijn negenen in één woninkje, wassen in de tobbe en als wc een beerput achter het huis. Zo’n 100 jaar geleden was het in de Nijmeegse binnenstad zo ongezond wonen, dat cholera nog op de loer lag. De oprichting van woningbouwverenigingen maakte een eind aan deze situatie: ze gingen gezonde en betaalbare woningen bouwen, speciaal voor de arbeidende klasse. De duotentoonstelling ‘De Gelukkige Huurder, 100 jaar volkshuisvesting in Nijmegen’ zet de spotlights op de wereld van Nijmeegse huurders en verhuurders in de periode 1911-2011. Meer informatie: www.huisvandenijmeegsegeschiedenis.nl of www.architectuurcentrumnijmegen.nl

aanbod? Mail dat naar deklif@nijmegen.nl met de boodschap ‘theaterinfo De Klif’. Info: www.deklifnijmegen.nl, 024-3482829. Cultuurspinnerij de Vasim (Winselingseweg 41) Info: www.devasim.nl, 024-3771413, 06-53165217, info@devasim.nl Kunstenaarsinitiatief Extrapool (Tweede Walstraat 5) Info: 024-3888234, www.extrapool.nl Poppodium Doornroosje (Groenewoudseweg 322) Info: 024-3554243 of www.doornroosje.nl. Theater Maldensteijn (Kerkplein 8, Malden) Info kassa: 024-3572479. Theater Het Badhuis (Daalseweg 262) Reserveren bij Theatergroep Kwatta. Tel: 024-3600588, e-mail: info@kwatta.info, website: www.kwatta.info. Cultureel Centrum Cardo van Werkenrode (Nijmeegsebaan 9, Groesbeek) Voorverkoopadressen voorstellingen: receptie Werkenrode, VVV rijk van Nijmegen, Blixem winkel/lunchcafé of www.plurynwerkenrodegroep.nl of tel: 024-3997111. LUX (Mariënburg 38-39) Film, debat, beeldcultuur en theater en muziekprogramma-aanbod. Info en reserveringen: www.lux-nijmegen.nl Theater ‘t Mozaïek (Oosterweg 179, Wijchen) Info: www.theatermozaiek.nl, 0246450347. Keizer Karelpodia: Concertgebouw De Vereeniging (K.K-plein 2d) en Stads-

en nieuwe muziekinstrumenten. Tevens hét adres voor advies. Info: 024-6844455, www.stockenhof.nl en muziek@stockenhof.nl

schouwburg Nijmegen (K.K.plein 32h) Divers aanbod van voorstellingen en concerten. Reserveringen kassa: 024-3221100, kassa@keizerkarelpodia.nl of www.keizerkarelpodia.nl JC Staddijk (Staddijk 41) Jongerencentrum. Info: 024-3441625, info@ staddijk.nl

EDUCATIE

Wintertuin (Van Beethovenstraat 4) Nederlands literair productiehuis dat nieuwe producties ontwikkelt op het snijvlak van literatuur en andere kunsten. Info: www.wintertuin.nl, 024-3231904, info@wintertuin.nl Lindenberg (Ridderstraat 23) Info: www.delindenberg.com, 024-3273911.

OVERIGEN

Het Groene Hert (Burchtstraat 126) Duurzaam punt. Info: www.hetgroenehert.nl, 024-3778212. De Nijmeegse kinderboekwinkel (Kannenmarkt 27) Tel: 024-3240096, fax: 024-3245085, info@ nijmeegsekinderboekwinkel.nl, www.lezenisleuk.nl The Chocolate Bar (Tweede Walstraat 118) Workshops bonbons maken. Info: 0243228099, www.chocolatbar.nl, info@chocolatbar.nl Stockenhof Muziek (Nieuwe Holleweg 25a, Beek-Ubbergen) Stockenhof is een winkel met tweedehandse 11

Rijnhal (Olympus 1, Arnhem) Info: www.rijnhal.nl, 026-3229111. ArtEZ, Hogeschool voor de Kunsten (Onderlangs, Arnhem) ArtEZ hogeschool voor de kunsten verzorgt in Arnhem, Enschede en Zwolle bachelor- en masteropleidingen op het gebied van beeldende kunst, mode, vormgeving. Info: www.artez.nl Eusebiuskerk (Marktplein, Arnhem) Info: www.eusebiuskerk.nl Museum voor Moderne Kunst Arnhem (Utrechtseweg 87, Arnhem) T/m 18 september: Arnhem Mode Biënnale Get Real/Real Self. 17 september t/m 13 november: Gelders Balkon 12. Pieter van Evert - 323 Chrysantenbloemen. T/m 16 oktober: Remember me. Over dood en herinnering T/m 16 oktober: Interlaces - Berni Searle.. Open: di -vrij 10-17 uur, za-zo 11-17 uur. Toegang tot 18 jaar gratis. Info: info@mmkarnhem.nl, www.mmkarnhem. nl, 026-3775300. Theaterwerkplaats Generale Oost (Theater aan de Rijn, Rijnstraat 42, Arnhem). Theaterwerkplaats in Arnhem voor beginnende podiumkunstenaars. Info: www.generaleoost. nl, info@generaleoost.nl, 026-3511911. Het Gelders Orkest (HGO) (Velperbuitensingel 12, Arnhem) Het orkest verzorgt concertseries in de provincie Gelderland in Arnhem, Nijmegen, Apeldoorn, Zutphen, Doetinchem en Ede. Info: www.hetgeldersorkest.nl, 0267890130. Introdans (Vijfzinnenstraat 82, Arnhem) Moderne balletvoorstellingen gecreëerd door verschillende choreografen waarin klassieke elementen gecombineerd worden met moderne technieken. Info: www.introdans.nl en 026-3512111. Kunst en Cultuur Gelderland (KCG) (Steijnstraat 12, Arnhem) KCG is het Gelders Kenniscentrum voor amateurkunst, buitenschoolse kunsteducatie en professionele kunst. Info: info@kcg.nl, www. kcg.nl, 026-3519029.


Museumdirecteur Wiel Lenders over het Bevrijdingsfestival Rijk van Nijmegen

‘’Belangstelling WO II neemt alleen maar toe” In september viert en herdenkt Nijmegen zijn bevrijding die te danken is aan de operatie Market Garden met de grootste luchtlandingsoperatie uit de militaire geschiedenis. Ook dit jaar pakt het Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944 – 1945 in Groesbeek groots uit. Met onder meer een speciaal filmprogramma, veel kinderactiviteiten, muziekoptredens en een unieke Battlefield Fietstour. Door: Fred Lardenoye “Heel bijzonder is het Bevrijdingsfestival dat dit jaar op 18 september valt, de dichtstbijzijnde zondag als het gaat om de startdatum van Market Garden op 17 september 1944. Vroeger was dat een soort braderie met marktkramen, nu is dat veel meer een festival geworden met daarnaast nog altijd een kindervrijmarkt met duizenden kinderen die hun waren verkopen”, aldus Bevrijdingsmuseumdirecteur Wiel Lenders. De kindervrijmarkt is wat hem betreft een echte high light in het programma. “En dat geldt ook voor Bill Bakers Big Band, een dertigkoppige band die bevrijdingsrepertoire ten gehore brengt. Voorts is ook de Euregio Vrijheidswandeling bijzonder want het gaat om een grensoverschrijdende wandeltocht in de omgeving van, maar ook dwars door het museum!” Volgens Lenders is het festival een mooi ijkpunt in het Rijk van Nijmegen. “Want ondanks het feit dat er na 20 september 1944 nog een frontperiode volgde, werd Nijmegen in tegenstelling tot Arnhem wel bevrijd.”

Evenementen Maar bij het Bevrijdingsfestival alleen blijft het niet, want september kent volgens Lenders nog meer opmerkelijke evenementen in zijn museum. “Op zaterdag 17 september krijgen we bezoek van Britse veteranen die hun laatste vaandels opleggen. Het zijn de bevrijders van destijds en die groep wordt natuurlijk steeds kleiner. Het betreft de eigen vaandels van hun regimenten. Traditioneel wordt een dergelijke ceremonie in hun eigen kerk gedaan, maar de Market Garden Veterans Association heeft enkele jaren geleden besloten dat de vaandels naar het museum gaan. We hebben er al tien hangen

genheid om een deel van de bevrijdingsroute onder deskundige begeleiding te verkennen. “We zijn een samenwerking begonnen met twee jonge, maar zeer deskundige gasten die al enige tijd fietstochten organiseerden rond de bruggen. In dat kader is op 25 september een Battlefield Fietstour die begint bij het beeld van Mariken van Nimwegen. De belangrijke periode van de gevechten om de bruggen ten tijde van Market Garden wordt daarin getoond.”

Exposities

Wiel Lenders - Foto: Birgit de Roij

en daar komen er nu dus nog een aantal bij. Dan hebben we ze allemaal, geweldig!” In het kader van het op een laagdrempelige manier toegankelijk maken van de historie wordt in september ook een zogeheten luistersteen onthuld bij het museum zelf. De luisterstenen maken deel uit van de Liberation Route en bieden verhalen over wat er op verschillende plekken gebeurd is ten tijde van Market Garden (zie ook www.liberationroute.nl). “De datum voor de onthulling wordt nog nader bekendgemaakt. Het gaat om het verhaal van de Wylerbaan als frontlinie na Market Garden. Dat is heel bijzonder, want mensen die hier woonden hadden ’s ochtends Amerikanen in huis, ’s middags Duitsers en ’s avonds weer Amerikanen en dat ging zo drie weken door.” Ook voor fietsers is er in september de gele12 12

Onlangs nam Lenders het initiatief, samen met de het Airborne Museum in Oosterbeek en het Liberty Park Oorlogsmuseum in Overloon, om in Nijmegen een nieuw Museum WO2 op te richten, van nationaal belang en met internationale allure. Een gewaagd plan in deze tijden van stevige bezuinigingen, maar de museumdirecteur is ervan overtuigd dat de timing juist perfect is. “Ons museum groeit uit zijn voegen, zowel qua publieke belangstelling als in de uitbreiding van de vaste collectie. Een paar jaar gelden werd nog geschamperd: ‘Nou Wiel, over vijf jaar zijn die veteranen er niet meer, dan kun je de tent wel sluiten.’ Maar net als bij de Eerste Wereldoorlog zie je dat naarmate de afstand tot die periode groter wordt, de belangstelling toeneemt.” Nu ooggetuigen langzamerhand uitsterven, spreekt Lenders van een kantelpunt: memory wordt history. “Dat geeft heel veel kansen, want er komen nu mensen binnen die niet zoals onze generatie werden ‘doodgegooid’ met verhalen over de Tweede Wereldoorlog. Die nieuwe generatie heeft een natuurlijke nieuwsgierigheid, zonder belast te zijn met allerlei voorinformatie. Als je daar goed op inspeelt als museum


Programma Bevrijdingsmuseum september 2011 Zondag 4 september:

Cineac Doorlopend filmprogramma van 14.00-16.00 uur met prachtige historische documentaires uit de jaren ‘40.

Zondag 4 september:

biedt dat volop mogelijkheden.” Het Bevrijdingsmuseum, dat overigens gewoon blijft bestaan als het Museum WO2 er komt (ingebed in een integraal slagveldconcept, zoals in Normandië), speelt nu al volop in op die ontwikkeling met, naast de vaste expositie, wisselexposities en een interessant evenementenprogramma. “We slagen er toch ieder keer weer in om met die tijdelijke tentoonstellingen veel en vaak ook nieuw publiek te trekken. ‘Voetbal in de oorlog’ en ‘Liefde in oorlogstijd’ waren twee kaskrakers. Maar ook de collectie militaire voertuigen van de familie Rieu, die tot eind september tentoongesteld wordt, trekt veel belangstelling.” Ook voor de toekomst heeft Lenders veelbelovende exposities in petto. In het najaar rond

de Joodse dichter Paul Celan en Diet Kloos, een Nederlandse verzetsstrijdster die een relatie met hem kreeg. “We doen dat samen met de gastconservatoren Paul Sars, decaan van de Radboud Universiteit die gepromoveerd is op het werk van Celan, en presentatrice van het NOS-journaal Pauline Broekema, die gespecialiseerd is in Diet Kloos. En volgend voorjaar komen we met een expositie met de titel Dancing in Bombshelters, gebaseerd op een gelijknamig boek over de Tweede Wereldoorlog. Het betreft een uniek dagboek van een destijds 14-jarig meisje dat opgroeide in het bezette Nijmegen en haar persoonlijke ervaringen opschreef. Het gaat over oorlog en verzet, maar ook over uitgaan en de liefde.”

MuseumJeugdUniversiteit met college voor kinderen Wat namen mensen in de oorlog allemaal mee in hun koffer? Ga met de koffer op reis door het Nijmegen van WO2. In de koffer liggen allemaal tastbare voorwerpen uit de oorlog zoals voedselbonnen, chocolade en zelfs kogels. Luister naar verhalen over verzetsdaden, vervalste persoonsbewijzen en bonkaarten en ontdek dat achter elk object een hele geschiedenis schuil gaat. Dit college wordt gegeven van 14.00-15.00 uur en is alléén voor kinderen van 8-12 jaar. Entree € 5, reserveren noodzakelijk.

Zondag 18 september:

Bevrijdingsfestival Bevrijdingsfestival van 10.30-17.00 uur met kleurrijke kindervrijmarkt op het terrein van het museum met verschillende kinderactiviteiten. Verder een uitgebreid muziekprogramma voor jong en oud en de gehele dag: de Euregio Vrijheidswandeling ‘Wandelen in vrijheid’.

Zondag 25 september:

Battlefield Fietstour Fietstocht (van 13.00-17.00 uur) van 10 km langs de WO2-slagvelden in en rond Nijmegen onder begeleiding van twee gidsen. Startlocatie: het beeld ‘Mariken van Nimwegen’, Grote Markt, centrum Nijmegen. Kosten € 9,50 pp incl. gratis entreebewijs voor het Bevrijdingsmuseum. Reserveren noodzakelijk.

Zondag 25 september:

Open rondleidingen bij de wisseltentoonstelling Open rondleidingen o.l.v. een gids door de huidige wisseltentoonstelling. Aanvangstijden 14.00 uur en 15.00 uur. Reserveren noodzakelijk.

Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945 Wylerbaan 4 Groesbeek Tel 024-3974404 www.nationaalbevrijdingsmuseum.nl 13


▼ ❤ ◆ ❱➔ Meer dan 90 optredens! Met o.a. Henning, Kabel, Grote Broer en Waalhalla, ISH, kijk- en doe-activiteiten voor kinderen.

za 24 & zo 25 september 2011 ▼❤◆❱➔ Locatie: De Lindenberg, Nijmegen ▼❤◆❱➔ www.gevaarlijkgoed.nl

KG014 advQV.indd 1

14

13-07-2011 14:36:44


Gevaarlijk goede kunst In het weekend van 24 en 25 september vindt cultuurfestival Gevaarlijk GOED plaats in de Lindenberg. Het is de tweede keer dat dit festival boordevol dans, theater, film, literatuur, muziek en urban arts wordt georganiseerd. Bijzonder zijn de masterclasses en de zogenoemde cross-overs. Door: Linde van Deth Gevaarlijk GOED biedt een zeer afwisselend programma met een culturele mix van verschillende kunstvormen om zo de kwaliteit en de diversiteit van de Gelderse kunsten zichtbaar te maken. De verbinding tussen amateurkunst en professionele kunst wordt gelegd in de masterclasses en crossovers. Gevaarlijk GOED biedt een podium voor toptalent uit Gelderland. Het festival wordt georganiseerd door KCG, het Gelders kenniscentrum voor kunst en cultuur, het accent ligt op vernieuwing en verwondering. Zowel de deelnemers als de bezoekers zijn van alle leeftijden. “De jongste artiest is 14 en de oudste misschien wel in de 60. De artiesten komen uit heel Gelderland en alle kunstdisciplines zijn vertegenwoordigd”, vertelt medeorganisator Merijn de Haas. Vorig jaar was het festival een enorm succes met ruim 1.700 bezoekers en 80 verschillende kunstuitingen. Nieuw dit jaar is het kinderprogramma op zondagmiddag. “Er zit altijd wel iets bij wat je aanspreekt”, vertelt Merijn. “Er is voor ieder wat wils, jong en oud, of je nu houdt van film, beeldende kunst of hiphop, je komt ogen en oren te kort. Vorig jaar was de sfeer super en ongedwongen, de artiesten doen wat zij het allerleukste vinden en dat merk je!” Urban arts Het urban arts-gedeelte wordt geprogrammeerd door Achmed Boukiour, werkzaam bij poppodium Doornroosje en sinds 1999 actief in de hiphopscene. Hij laat de bezoekers kennismaken met de urban arts-scene: er zijn dance- en streetart-

ACC Anique

battles, beatbox-showcases en een graffitiwedstrijd. Optredens van producer Henning, rapper Overtref en aanstormend talent Kabel maken de mix van verschillende vormen van urban arts compleet. Bijzonder aan Gevaarlijk GOED zijn de cross-overs tussen de verschillende kunstdisciplines. Zo ontmoeten jonge breakdancers van Grote Broer kunsteducatie en skaters van Waalhalla elkaar in de virtuele game Second life. “De cross-over is om te laten zien dat het samenbrengen van twee totaal verschillende kunstvormen hele mooie resultaten kan opleveren. Het stimuleert de creativiteit van zowel de makers als het publiek en er komen prachtige dingen uit”, vertelt Merijn. Masterclasses Op Gevaarlijk GOED is er ook plaats voor een aantal masterclasses. Zo geeft Chris Tates (tevens artistiek ambassadeur van het festival) een masterclass acteren aan een groep ervaren toneelspelers. Deze masterclass is bij te wonen door publiek. Beeldend kunstenaar Arno Arts maakt samen met zijn masterclassdeelnemers een groot kunstwerk, dat ook wordt tentoongesteld. Zes beginnende schrijvers volgen de masterclass Beeld & Tekst van schrijver en beeldend kunstenaar Maria Barnas. Zij schrijven een tekst bij een korte, stomme film, gemaakt door Gelderse amateurfilmers. Deze tekst voeren zij ’s avonds live op terwijl de film wordt vertoond. Musicus/componist Jeroen van Dijk geeft een masterclass componeren aan jonge muzikale talenten (In één weekend componist).

OIIO

Chris Tates

Lèfamm

e-motion dance capagnie

Kijk voor het volledige programma op www.gevaarlijkgoed.nl

Overtref 15 15

Vrouwenzo


KONINKLIJK KEILEN VOOR DAMES EN HEREN

Priemstraat 5 Nijmegen 024-3605041

Fado-avond vrijdag 23 en zaterdag 24 september

De Gaapdraak – Claudia van Kesteren De Gaapdraak is een prachtig geïllustreerd voorleesboek over een draak die gapen steelt van kinderen om zelf te kunnen slapen. Hierdoor kunnen de kinderen niet meer slapen. Maar in elk kind zit, ongeacht huidskleur en afkomst een held. Zullen deze helden samen het grote slaapprobleem oplossen?

Nu in de winkel! Of bestel het boek rechtstreeks bij QV Uitgeverij! www.qvuitgeverij.nl

Foto’s: Birgit de Roij

De Gaapdraak 19 pagina’s €11,95 ISBN 978 90 809740 9 8


Orgelkring Nijmegen organiseert gevarieerd themaprogramma van 15 t/m18 september

Muziekfestival ‘Ruimte!’ Het tweejaarlijkse festival rond het Königorgel in de Stevenskerk, waar het Nijmeegse Orgelconcours in is opgegaan, heeft dit jaar voor het eerst een thema gekozen. ‘Ruimte’ is waar het in het muziekfestival allemaal om draait en dat wordt in alle facetten belicht. Van de ruimte die opgezocht wordt in de filmklassieker Frau im Mond tot het met maar liefst 92 geluidsspeakers uitgevoerde Wave Field Synthesis Concert in de kapel van de Stevenskerk. “Toen we zaten te stoeien met een thema speelde dat project Cosmic Sensation van Sybrand de Jong waarin hij materie vanuit de ruimte liet neerdalen om dj’s aan te sturen,” legt Joost Langeveld van de Stichting Orgelkring uit. Zijn collega-bestuurder Jeu Consten vult aan: “Dat werd allemaal veel te duur voor de Stevenskerk, maar het bracht ons wel op het idee om iets met de geweldige ruimte die de kerk biedt te gaan doen.” Dat heeft ervoor gezorgd dat het Wave Field Synthesis Concert door The Game of Life het festival ‘Ruimte!’ op 15 september opent. Langeveld: “Het is een vrij uniek systeem waarvan er maar twee ter wereld zijn. Met maar liefst 92 speakers kunnen ze precies vanuit een plek een geluid maken, maar ook allerlei ruimtes simuleren, dus je kunt het geluid van een kathedraal in een huiskamer nabootsen.” Consten: “En je kunt bijvoorbeeld een blazer exact positioneren in de ruimte alsof ie daar ook echt staat.” Dit bijzondere concert is voor een deel vooraf geprogrammeerd, maar er wordt ook een combinatie gemaakt met het orgel in de kapel van de Stevenskerk. Langeveld: “De ruimte is daar beperkt, maar ons idee is ook dat het een soort inloopconcert wordt. Je kunt dan als het ware door de muziek heenlopen.” “Speciaal voor de mensen die geen zitvlees hebben voor een muziekconcert”, grapt Consten.

Königorgel Langeveld zelf is vaste bespeler van het Königorgel in de Stevenskerk en zoals altijd speelt dit monumentale instrument, de grootste in zijn soort in Nederland, een centrale rol op het festival. Zo wordt het Königorgel door Langeveld gebruikt om ter plekke de muziek te improviseren bij de filmklassieker Frau im Mond van Fritz Lang. “Het eerste deel laten we weg, dus het begint waar de raket de ruimte in wordt geschoten. Bestemming is de maan omdat daar volgens een hoogleraar goud in de grond zit. En er zijn allerlei

verwikkelingen, ook al omdat er een vrouw meereist.” Nieuw bij dit festival is het programmaonderdeel Koren & Orgels op 17 september. Langeveld: “Dat zijn meerdere koren die op verschillende plekken in de Stevenskerk optreden in de traditie van de ‘meerkorigheid’ die eind zestiende eeuw ontstaan is om hele grote ruimtes te vullen.” Drie koren, Audite Nova, Novo Cantare en PANiek, wisselen elkaar onder begeleiding van maar liefst vier orgels af, maar treden ook tegelijkertijd op. “Op het programma staat onder meer Tallis’ vermaarde 40-stemmige motet. Dat is zo’n een beetje het maximum in de muziekgeschiedenis.” Ook iets om reikhalzend naar uit te zien, is het gelegenheidsduo bestaande uit jazzpianist Bert van den Brink en jazztrompettist Erik Vloeimans. “Bert van den Brink heeft al vaker op het Königorgel gespeeld en kan dat voortreffelijk. De eerste keer dat ik hem er op hoorde, speelde hij aan het eind een klassieke blues, maar liet - ie steeds meer weg. De pauzes werden steeds langer, dat was ongelooflijk knap. Die ruimtes vul je dan als luisteraar zelf in,” licht Langeveld toe. Ten slotte is er nog het familieprogramma De Schat van de Stevenskerk waarmee het festival op 18 september wordt afgesloten. Langeveld: “Het is een modernere versie van een oud stuk waarbij kinderen nadrukkelijk kunnen participeren in het vinden van de oplossing van een raadsel. Ook daarbij wordt gebruikgemaakt van de ruimte in de Stevenskerk.“ Consten: “Het is een heel breed opgezet programma, met als voornaamste doel om naast de liefhebbers van de zomerse orgelconcerten nieuwe groepen mensen aan te boren. Om te laten zien wat voor een prachtige kerk en fantastisch orgel we hier in Nijmegen hebben!” Zie voor het volledige programma van het festival de agenda van QV of www.nijmeegseorgelkring.nl 1717 17

Jeu Consten (l) en Joost Langeveld van de Stichting Orgelkring Nijmegen. Foto’s: Birgit de Roij.


KunstBakens

Open Atelierroute in het land van Maas en Waal

Grotestraat 6 te Nijmegen Vanaf 1 sept. geopend:

Zaterdag 24 en zondag 25 september organiseert Stichting KunstBakens voor de derde keer een kunstroute door het land van Maas en de Waal. Je bent van harte welkom van 11.00 tot 17.00 uur. Entree gratis.

Eduard Gerrits

Stadscafé TouT een nieuw bruisend, bruin café

24 geselecteerde professionele en amateurkunstenaars van meerdere disciplines tonen hun werk op 19 locaties. In hun eigen atelier, bij een collega of op een bijzondere locatie. Nieuw is de samenwerking met net afgestudeerde kunstacademie-verlaters. Ook hun werk is op enkele locaties te zien. De locaties zijn allen herkenbaar aan een kleurig Kunstbaken langs de route. Er is geen officieel startpunt. U kunt zelf bepalen aan de hand van de routekaart waar u start. Routefolders zijn verkrijgbaar bij boekhandels, bibliotheken en andere openbare plekken in de regio. Meer informatie over route, kunstenaars en overnachten in Maas en Waal op de website www.kunstbakens.nl.

Laat u verwelkomen door gastheer en -vrouw George en Kristie. Tel. 06-48386780 @kristieTouT Stadscafé TouT Open:7 dagen per week van 14.00 tot 02.00 Do, Vrij, Za tot 04.00

Kieta Nuy

Data: zaterdag 24 en zondag 25 september Openingstijden: 11.00 tot 17.00 uur Waar: Land van Maas en Waal, 6 dorpen in gemeentes Druten en West Maas en Waal Omvang: 19 locaties en 24 kunstenaars Starten: kan vanaf iedere locatie

Monique van Stokkum

Ans van den Hurk

Informatie over route, kunstenaars, overnachten: gratis routefolders bij boekhandels, bibliotheken, filmhuis en op de website: www.kunstbakens.nl 18


agenda

september

donderdag 1 september

zaterdag 3 september

Afrika Museum, Berg en Dal 10.00-17.00 uur: Zomerprogramma / volw. €9,50, kind. 4 t/m 12 jr €6,-, 65+ €8,50 Oosterhoutsedijk, Lent 18.00-09.00 uur: Waalsprong - Tafel van de idee / Gratis toegang / Dinerkaarten €20,Stadscafé TouT 20.00-03.00 uur: Opening Stadscafé TouT / Toegangsbewijs Muziek- en danscafé Merleyn 21.00 uur: Concert/ singer-songwriter. Dan Mangan + Yori / €9,Café Trianon 22.00 uur: Plankenkoorts, Jam Sessie in Nijmegen Oost! / Gratis Café Otis 22.00-01.00 uur: Muziek. Richie Reichgelt Concert & Sessie / Gratis Muziek- en danscafé Merleyn 23.00 uur: Dance/ pop, soul, funk. Alain Fènèr / Gratis

Vrouwe Udasingel, Lent 11.00-17.00 uur: UdaOpen. 10 ateliers/ bedrijfjes aan de Vrouwe Udasingel in Lent openen hun deuren / Gratis Afrika Museum, Berg en Dal 11.00-17.00 uur: Zomerprogramma / volw. €9,50, kind. 4 t/m 12 jr €6,-, 65+ €8,50 Rondom restaurant Oortjeshekken, Ooysebandijk 11.00 uur: Kunstkeetfestival. Festival voor podiumkunst en kunst / Gratis / meer info zie elders in QV Centrum Nijmegen 12.00-22.00 uur: Salsa- & Sambafestival Nijmegen / Gratis Oosterhoutsedijk en aan de oever van de Waal 12.00-18.00 uur: Activiteiten van de Lentse Oeverspelen en kunst / Gratis Galerie Zeven Zomers 13.00-17.00 uur: #EXPO galerie Zeven Zomers / Gratis Orientaalse Dansstudio Nijmegen 13.00-20.00 uur: Open Dag in de Orientaalse Dansstudio Nijmegen / Gratis Gemeentehuis van Mook, Raadhuisplein 6 14.00 uur: Expositie. Nel Linssen / €4,Oriëntaalse Buikdansschool AZIZA 16.00-17.00 uur: Gratis proefles buikdansen / Gratis Keurvorst Ravenstein 20.15 uur: Trammelant speelt Volle Flow / Gratis Lindenberg Theater, Steigerzaal 20.30 uur: Theo Maassen met Met alle respect / Uitverkocht Doornroosje 23.00 uur: Uitgaan. KissKissClub / €10,- / €7,De Compagnie Nijmegen 23.00-05.00 uur: Classics & Nieuw Disco ft. JP / Gratis Muziek- en danscafé Merleyn 23.00 uur: Dance/ house, minimal, techno. SKUG on tour / €6,-

vrijdag 2 september

Afrika Museum, Berg en Dal 10.00-17.00 uur: Zomerprogramma / volw. €9,50, kind. 4 t/m 12 jr €6,-, 65+ €8,50 Galerie Zeven Zomers 13.00-17.00 uur: #EXPO galerie Zeven Zomers / Gratis Café Mets 18.00-21.00 uur: Afterwork@Mets met live optreden van Acoustic Souls / Gratis Rondom restaurant Oortjeshekken, Ooysebandijk 19.00 uur: Kunstkeetfestival. Festival voor podiumkunst en kunst / Gratis / meer info zie elders in QV Extrapool 19.00-02.00 uur: Optreden. MawMaw / Gratis Dorpsplein Batenburg 20.30 uur: Trammelant speelt Volle Flow / Gratis Salsadansschool Amanné 20.45-04.00 uur: Caribbean Salsa Party / €5,- (incl. garderobe) Café Trianon 23.00 uur: Samen Aus, Samen House! met DJ Delphi / Gratis De Compagnie Nijmegen 23.00-05.00 uur: House Classics / Gratis Muziek- en danscafé Merleyn 23.00 uur: Dance/ electro, dancehall, mash up, dubstep, tropical bass. Dagga Dagga / €3,-

zondag 4 september

Lentse Oever aan overkant v.d. Waal 11.00 uur: Lentse Oeverspelen / Gratis Plein Kelfkensbos, vóór Museum Het Valkhof 11.00-17.00 uur: Duurzame mobiliteitsmarkt. Goed op Weg- Het Groene Hert/ Gratis Rondom restaurant Oortjeshekken, Ooysebandijk 19

11.00 uur: Kunstkeetfestival. Festival voor podiumkunst en kunst / Gratis / meer info zie elders in QV Museum Het Valkhof 12.00-17.00 uur: Opening Tentoonstelling High Tech Romeinen / 17 jaar en ouder: €7; 4 t/m 16 jaar: €3,50 Galerie Zeven Zomers 13.00-17.00 uur: #EXPO galerie Zeven Zomers / Gratis Boekhandel selexyz dekker v.d. vegt 13.00-16.00 uur: Tarot leggingen in Nijmegen / €8,50 Nationaal Bevrijdingsmuseum, Groesbeek 14.00 uur: Cineac. Doorlopend filmprogramma met documentaires uit de jaren ‘40 / Museumentree 14.00 uur: MuseumJeugdUniversiteit. Drs. Lennert Savenije - college voor kinderen / €5,Hortus Arcadië, Park Brakkenstein 14.00-17.00 uur: Tuinconcerten in de Hortus. Cuata / €10,- (kinderen t/m 12 jaar; €5,-)10% korting bij online boeken Roepaen Podium, Ottersum 14.30 uur: Muziek. Dance Little Sister / €15,50 Café de Kroon 15.00-19.00 uur: Grandiose Jamsessie met sessie-leider Peter van Leeuwen / Gratis Café Trianon 15.30 uur: Sunday Jazz. Kumquat door Jörgen Fleskens / €7,Cafe The Shuffle 16.00 uur: Muziek. Live blues o.l.v. the Shuffle Houseband / Gratis maandag 5 september

Salsadansschool Amanné 18.45-19.30 uur: Proeflessen Zumba® Fitness / Gratis 19.30-21.00 uur: Salsa Atiempo Proefles en Demo / Gratis Salsadansschool Fusion Latina 20.00-23.00 uur: Open Dag. Ladies Freestyling Beginners 1 - Zumba- Dansparen Beginners 1 / Gratis Filmhuis LUX 20.00 uur: Debat - UMC St Radbouddebat / Gratis dinsdag 6 september

Filmhuis LUX 11.00 uur: LUX Expo: Roy Soetekouw / Gratis St. Stevenskerk 20.30-21.30 uur: Orgelkring Nijmegen Zomerconcert - Leo van Doeselaar / 9,-


UITfestival Nijmegen 10 uur kunst en cultuur!

Zaterdag 10 september 2011 De Nijmeegse culturele instellingen en producenten presenteren zich op zaterdag 10 september tijdens het gratis toegankelijke UITfestival voor jong en oud. Er is een gevarieerd en boordevol programma van muziek, dans, literatuur, beeldende kunst en spannend theater en cabaret. In het Valkhofpark, op diverse podia, op straat en in Museum het Valkhof is het cultureel genieten geblazen van 14.00 tot 24.00 uur.

Programma Bekende en minder bekende landelijke en regionale artiesten en kunstenaars maken hun opwachting. Muziek De Secret Sisters uit de USA brengen country uit de jaren 50, overdonderende en gevarieerde stijlen van het Beukorkest, Trio BraamDeJoodeVatcher speelt eigenzinnige jazz. Film en muziek bij de funky bigband B-Movie Orchestra en de topmusici van Van Swieten Society spelen onbekend klassiek en vroeg-romantisch repertoire. Nijmeegs trots Marike Jager gaat de hele wereld over met originele liedjes. Montezuma’s Revenge komt met twee gloednieuwe zangers. Griekse copacabana op het Friese strand, van Souldada. Joy Wielkens zingt haar laatste nummers en speciaal voor de jongeren is er hiphop van Zwart Licht.

Marike Jager

Dans De Stilte uit Breda presenteert drie jonge makers en drie korte voorstellingen. T.r.a.s.h. zoekt de grens met een verstrengeling van dans, live muziek en performance. Cabaret Jeroen Bouwhuis is de baas over lichaam, mimiek en publiek! Uit de voorstelling Makkelijk Praten presenteert Carolien Borgers een spetterend kort stuk. Literair De Wintertuin presenteert De Uitvreters in Museum het Valkhof, waarin acht schrijvers een nieuw verhaal of gedicht voordragen. Elke tekst eindigt met de laatste zin uit ‘De Uitvreter’ van Nescio. Twee dames op een tandem, Teksttandem genaamd, verzamelen verhalen van voorbijgangers. Kinderen Voor de kinderen zijn er leuke levensgrote boekfiguren als Kikker, Geronimo Stilton en Ezel die op het terrein rondlopen. De Verhalenjurk brengt De Gaapdraak. Het sprookje Klein Duimpje wordt vertolkt door Van Hoorne Events en Thomas de 20

De Verhalenjurk

Stoomlocomotief komt ook nog even langs met levensgrote treinen en vrolijke muziek! En extra: TV Wartburg is de intiemste en charmantste openluchtbioscoop van Nederland, die wordt ingevuld door Go Short, LUX, Whaa, Jac Splinter, Het Gelders Orkest en Dziga. Culturele informatiemarkt Alle informatie over cursussen, voorstellingen, workshops, lezingen etc. van het komend seizoen zijn ’s middags in het Valkhofpark te vinden van 14.00 tot 18.00 uur. Meer info: www.uitfestivalnijmegen.nl


agenda Arts Lines Dance Centre - Sportcentrum HARA. Meyhorst 19.30-21.00 uur: Salsa Atiempo Dukenburg / Gratis Salsadansschool Fusion Latina 20.00 uur: Open Dag. Ladies Freestyling Beginners, Dansparen Beginners / Gratis Café Trianon 20.00-22.00 uur: Filosofisch Café Nijmegen - Waarom hou ik van hem? / €3,Doornroosje 20.00 uur: Concert/ singer-songwriter. Junip + Woodpigeon / €16,woensdag 7 september

Salsadansschool Amanné 19.30-21.00 uur: Salsa Atiempo. Proefles en Demo / Gratis Boekhandel Roelants 19.30-22.00 uur: Workshop Literair Modelleren / €7,Salsadansschool Fusion Latina 20.00 uur: Open Dag. Mambo On2 Beginners, Dansparen Beginners, Dansparen Semi-Gevorderden / Gratis Holland Casino Nijmegen 20.00 uur: Stappen. Special Ladies Day / gratis Collegezalencomplex RU 20.00-21.30 uur: Inleidend college over het Palestijns-Israëlisch conflict / €4,Café Otis 21.00-23.00 uur: Comedy Night / Gratis donderdag 8 september

VillaLUX 12.30 uur: Filmkring – Midnight in Paris / €10,18.30 uur: Diner & FilmFlirt- Poupoupidou / prijs €10,- (alleen film) / €25,- (film + diner Collegezalencomplex RU 20.00-21.30 uur: Tien jaar 9/11. Een kritische terugblik door politiek filosoof Evert van der Zweerde / €4,Doornroosje 20.00 uur: Concert/ singer-songwriter, folk, pop, roots. Jon Allen / €15,Salsadansschool Fusion Latina 20.00 uur: Open Dag. Mambo On2 Beg/ Semi-Gev, Dansparen Beginners 1 / Gratis Tuin Studentenkerk, Erasmuslaan 9A 20.30 uur: Openluchtfilm. Les Amours Imaginaires / €1,50 Café Trianon 22.00 uur: Plankenkoorts, Jam Sessie in Nijmegen Oost!

september Muziek- en danscafé Merleyn 23.00 uur: Dance. ESHU label-night. Roger Gerressen + Jocelyn Abell + Ivano Tetelepta & Daan Anders / Gratis vrijdag 9 september

Diverse locaties in- en rondom centrum Nijmegen 20.00-05.00 uur: Popronde Nijmegen. 65 bands / 68 optredens / 30 podia / Gratis Theater Cardo, Groesbeek 20.15 uur: Optreden Jochem Meyer / verplaatst Lindenberg Theater, Steigerzaal 20.30 uur: Popronde / gratis Galerie Zeven Zomers 20.30-22.00 uur: Muziekoptreden Claudia & Manito / €10,Roepaen Podium, Ottersum 20.30 uur: Israel Nash Gripka / €15,50 Salsadansschool Amanné 20.45-04.00 uur: Caribbean Salsa Party / €5,- (incl. garderobe) Stadscafé TouT 21.00-23.45 uur: Popronde Nijmegen. BBThree / Gratis Café Mets 22.00-02.00 uur: Popronde Nijmegen. Wixley en Gardenfest / Gratis Café Trianon 22.00 uur: Karaoke & Dansen met DJ Alex / gratis De Compagnie Nijmegen 23.00-05.00 uur: Clubcompagnie / Gratis Doornroosje 23.00 uur: Dance/ dubstep, drum & bass. Give it Dub / €15,Muziek- en danscafé Merleyn 23.45 uur: Dance/ pop, alternative, electro, dubstep, hiphop. Turntable Tampeloeresen / Gratis zaterdag 10 september

Roepaen Podium, Ottersum 11.00-17.00 uur: Open Atelierroute Kunstgroep / Gratis Valkhofpark 12.00-18.00 uur: Start culturele seizoen. UITFestival Nijmegen / Zie elders in Deze QV Galerie Zeven Zomers 13.00-17.00 uur: #EXPO galerie Zeven Zomers / Gratis Museum de Stratemakerstoren 13.00-17.00 uur: Museum De Stratemakerstoren tijdens Open Monumentenweekend 21

gratis toegankelijk / Gratis Salsadansschool Amanné 19.30-22.30 uur: Afdansen Salsa A-Tiempo / Gratis Muziek- en danscafé Merleyn 23.00 uur: Dance. Pop, rock, alternative, hiphop, soul, funk. The Itch / Gratis Doornroosje 23.00 uur: Dance/ techno, house, acid, deep house, electro, electronica, classics. Planet Rose / €13,De Compagnie Nijmegen 23.00-05.00 uur: Clubcompagnie / Gratis zondag 11 september

Afrika Museum, Berg en Dal 11.00-17.00 uur: Museumjeugduniversiteit / volw. €9,50, kind. 4 t/m 12 jr €6,-, 65+ €8,50 Roepaen Podium, Ottersum 11.00-17.00 uur: Open Atelierroute Kunstgroep / Gratis 14.30 uur: Muziek. Kaat van Vlaanderen en Dan Baker / €15,50 Salsadansschool Amanné 18.45-22.30 uur: Start Nieuwe cursus salsa & zumba / Gratis Doornroosje 20.00 uur: Concert/ rock, blues, drone, folk, singer songwriter. Kurt Vile & Violators / €12,Café ‘t Haantje 20.30 uur: Liederentafel. Nederlands liederentafel o.l.v Ria / Gratis LUX 20.30 uur: Muziek. Gert Vlok Nel i.s.m. Doornroosje en De Wintertuin / €12,50 (kaartverkoop via Doornroosje) Café the Shuffle 21.00 uur: Daddy Kool. Met optreden van Hallo Venray / €10,-/ €5,-


Maak kennis met duurzame mobiliteit

FIETSKOERIERS

* spoedvervoer in de stadsregio * interstedelijk met trein en vouwfiets * dagelijkse postbusservice * distributie cultureel drukwerk

Zondag 4 september 2011 organiseert Het Groene Hert de duurzame mobiliteitsmarkt Goed op Weg. Het evenement vindt plaats op Kelfkensbos in het centrum van Nijmegen. Laat je inspireren door de vele fietsen, scooters en auto’s die je hier kunt zien én uitproberen.

024-3244990

www.velocity.nl

WWW.STOCKENHOF.NL Nieuwe-Holleweg 25a Beek-Ubbergen, 024-6844455

Fiets een rondje

Op de markt zijn allerhande fietsen te zien, als lig-, bak-, moeder-, design- en elektrische fietsen. Je kunt een rondje rijden op het nieuwste model transportfiets uit Duitsland, de Robax of op de Gecobike, een elektrische vouwfiets. Roetz Bikes komt met duurzame fietsen die gemaakt zijn van hergebruikte fietsonderdelen en het Nijmeegse Stipbike met trendy bikes. Evers Janssen showt haar assortiment aanhangers. Er zijn ook elektrische fietsen en scooters bv van Zoevers uit Lent en Kalkhoff heeft een fiets met een elektromotor op de trapas. Wist u dat Nederland een wegenwacht voor fietsers heeft? Maak kennis met de Pech-onderweg-service van FietsNED.

Schone auto’s

U ziet op de markt ook enkele innovaties op auto-gebied. Kijk naar de Hytruck, een vrachtauto die rijdt op waterstof en oordeel zelf of elektrische auto’s echt zo stil zijn. Autobedrijf Bulters komt met ‘zero-’ en ‘low emission’ bedrijfs- en personenwagens en stichting E-laad licht de mogelijkheden voor een gratis oplaadpaal voor auto’s toe. Verder zijn er diverse instanties, muziek en veel gezelligheid. Kijk op de site voor het aanbod dat zich nog iedere dag uitbreidt. Meer informatie: www.hetgroenehertgoedopweg.nl. Goed op weg! Duurzame mobiliteitsmarkt

Zondag 4 september 11.00 – 17.00 uur Kelfkensbos 22


agenda

september Café Trianon 23.00 uur: Kiesch - Voor schnelle jongens & fluitende meisjes! / Gratis De Compagnie Nijmegen 23.00-05.00 uur: Fantastic Friday / Gratis

maandag 12 september

Holland Casino Nijmegen, Waalkade 11.35 uur: Start zesde editie van Nijmeegse Bruggenloop / Deelname €8,50 / €10,Ierse Pub The Shamrock 20.00-22.00 uur: Ons muzikale brein / Gratis Vlaams Cultureel Kwartier (VCK) 20.00 uur: Theater/poëzie. Thema Guido Gezelle. Ik, Guido Gezelle door Herman Bogaert/ €10,-/ €6,50

zaterdag 17 september

dinsdag 13 september

Sporcentre Hara, Meyhorst 18.45-22.30 uur: Start nieuwe cursus salsa in Dukenburg VillaLUX 19.30 uur: LUX + IndoFilmCafé – Maju Terus / Regulier tarief 12.30 uur: Filmkring – Midnight in Paris / €10,Filmhuis LUX 20.00 uur: Debat - Global Voices - Tarek Osman en het verhaal van Egypte / €5,CultuurCafé, Mercatorpad 1 20.30 uur: Studenten dj-avond. Playground / Gratis St. Stevenskerk 20.30 uur: NOK Orgelconcert. Dirk Luijmes: zon, maan en sterren (o.a. Bach, Vierne, Sisask) / €9,woensdag 14 september

VillaLUX 19.30 uur: LUX + Cursus Filmaspecten, Les 1 - De optiteling () / prijs: €15,- (losse kaarten), €65,- (passepartout) Filmhuis LUX 20.00 uur: Debat -Movie & debate- Crooked Beauty - The future of mental healthcare / €5,- (students are free) Muziek- en danscafé Merleyn 23.00 uur: Concert/ folk-rock. Signe Tollefsen ‘Hayes’ CD presentatie / €8,donderdag 15 september

Salsadansschool Fusion Latina 20.00 uur: Open Dag. Ladies Freestyling Beginners, Dansparen Beginners / Gratis St. Stevenskerk 20.00 uur: Nijmeegse Orgelkring. Muziekfestival Ruimte - Wave Field Synthesis concert door The game of Life / Gratis 20.30 uur: Muziekfestival Ruimte - Jazz met Eric Vloeimans en Bert van den Brink / €12,50 passepartout €30,-

Lindenberg Theater, Steigerzaal 20.30 uur: Jeroen Leenders met Sorry, ik ben Jeroen Leenders / €16,50 Café Trianon 22.00 uur: Plankenkoorts, Jam Sessie in Nijmegen Oost! / Gratis Doornroosje 23.00 uur: Concert/ singer-songwriter. Ron Sexsmith / €15,Muziek- en danscafé Merleyn 23.00 uur: Dance/ dubstep. Donderstep / Gratis vrijdag 16 september

Galerie Zeven Zomers 13.00-17.00 uur: #EXPO galerie Zeven Zomers / Gratis Roepaen Podium, Ottersum 20.00 uur: Muziek. John F.Klaver Band, Sultans of Slide / €15,50 Concertgebouw De Vereeniging 20.15 uur: Muziek. Het Gelders Orkest Weense Klassieken / €42,-, 34,50, 29,-, 21,Lindenberg Theater, Steigerzaal 20.30 uur: Youp van ‘t Hek met De Tweede Viool / uitverkocht St. Stevenskerk 20.00 uur: Muziekfestival Ruimte - Wave Field Synthesis concert door The game of Life / Gratis 20.30 uur: Nijmeegse Orgelkring. Muziekfestival Ruimte - Film: Frau im Mond met orgelimpro. Joost Langeveld / €12,50 passepartout €30,Salsadansschool Amanné 20.45-04.00 uur: Caribbean Salsa Party / €5,- (incl. garderobe) Muziek- en danscafé Merleyn 21.00 uur: Concert/ pop, rock. Cloud Control / €12,23

St. Stevenskerk 11.00-15.00 uur: Muziekfestival Ruimte Wave Field Synthesis concert door The game of Life / Gratis 15.00 uur: Muziekfestival Ruimte - Koorworkshop o.l.v. Daan Manneke, kapelmeester van de ruimte / €12,50 passe-partout €30,17.00-18.30 uur: Nijmeegse Orgelkring. Muziekfestival Ruimte - Wave Field Synthesis concert door The game of Life / Gratis / Zie ook elders in deze QV Filmhuis LUX 12.00 uur: LUX + Nieuw Babylon / Gratis Galerie Zeven Zomers 13.00-17.00 uur: #Expo galerie Zeven Zomers / Gratis Vlaams Cultureel Kwartier (VCK) 19.30 uur: Balfolk met Cecilia / €10,- €12,Salsadansschool Amanné 20.00-02.00 uur: Saturday Night Live / €5,(incl. garderobe) Lindenberg Theater, Karolingenzaal 20.15 uur: 100 vogels met ZEEP / €10,Lindenberg Theater 20.30 uur: Kristel Zweers met Puur / €16,Nijmeegse Orgelkring 20.30 uur: Muziekfestival Ruimte - Koren en orgels / €12,50 passe-partout €30,Stadsschouwburg 20.30 uur: Theater. Ab Gietelink & Theater Nomade - Neerlands Trots in Barre Tijden 2 / €15,Agora Theater, Druten 21.00 uur: 10- Mans formatie: Crosstown Traffic / €14,Café Otis 21.00-00.30 uur: Jazzsession / Gratis Muziek- en danscafé Merleyn 21.00 uur: Concert/ rock, punk, pop. Screaming Females + Udarnik / €8,Doornroosje 23.00 uur: Dance/ disco. I Feel Luv / €14,De Compagnie Nijmegen 23.00-05.00 uur: Compagnie Classics / Gratis zondag 18 september

Diverse locaties in de Waalsprong: Lent, Bemmel, Slijk Ewijk, Oosterhout 07.00-18.00 uur: Festival de Oversteek.


24 24


agenda Muziek, dans, theater en literatuur op 20 plekken aan de Waal/ Gratis Nationaal Bevrijdingsmuseum, Groesbeek 10.30-17.00 uur: Bevrijdingsfestival / Gratis / Zie elders in deze QV Afrika Museum, Berg en Dal 11.00-17.00 uur: Muziekworkshop en architectuurrondleiding / volw. €9,50, kind. 4 t/m 12 jr €6,-, 65+ €8,50 St. Stevenskerk 14.00 uur: Nijmeegse Orgelkring. Muziekfestival Ruimte - Familievoorstelling De schat van de Stevenskerk / Gratis / Zie voor meer info ook elders in deze QV Hortus Arcadië, park Brakkenstein 14.00-17.00 uur: Tuinconcerten in de Hortus. Ot Azoj Klezmer Band / €12,- (kinderen t/m 12 jaar €6,-) 10% korting bij online boeken Roepaen Podium, Ottersum 14.30 uur: Muziek. Loes Swinkels & Henri Zoetbrood / €14,50 Café Trianon 15.30 uur: Sunday Jazz. Træben / €5,Stadsschouwburg 20.30 uur: Theater. Ab Gietelink & Theater Nomade - Neerlands Trots in Barre Tijden 2 / €15,-

september Extrapool 20.30-20.30 uur: Machida-Matsui and Warm Climate / €5,- (includes one drink) donderdag 22 september

VillaLUX 12.30 uur: LUX + Filmkring- Submarine / €10,- (losse kaarten) Filmhuis LUX 20.00 uur: Debat - Global filmdebat Budrus / €5,- (students are free) 20.30 uur: Dans. Station Zuid – Skin / €19,50 Muziek- en danscafé Merleyn 21.00 uur: Concert/ pop, rock. The Medics / €8,Café Trianon 22.00 uur: Plankenkoorts, Jam Sessie in Nijmegen Oost! / Gratis Muziek- en danscafé Merleyn 23.45 uur: Dance/ techno, house. Anelson + Alex Jansen / Gratis vrijdag 23 september

Galerie Zeven Zomers 13.00-17.00 uur: #Expo galerie Zeven Zomers / Gratis Theater ’t Mozaiek, Wijchen

20.45-04.00 uur: Caribbean Salsa Party / €5,- (incl. garderobe) Café Trianon 21.00 uur: Live: Frapama’s / €5,Lindenberg Theater 22.00 uur: Discovery Festival / Gratis De Compagnie Nijmegen 23.00-05.00 uur: Clubcompagnie / Gratis Café Trianon 23.00 uur: Der Alte dreht Deutsche Alto’s und Alles Andere / Gratis zaterdag 24 september

Diverse locaties in het land van Maas en Waal 11.00-17.00 uur: Kunstbakens. Open Atelierroute/ Zie voor meer info elders in deze QV/ Gratis Galerie Zeven Zomers 13.00-17.00 uur: #EXPO galerie Zeven Zomers/ Gratis Het Kulturhus, Beek 14.00-23.55 uur: Wereldmuziekfestival ‘Onder de Stuwwal’ / zie elders in deze QV/ €10,Lindenberg Theater

maandag 19 september

VillaLUX 18.30 uur: LUX + Dineren met een bekende Nijmeegse kunstenaar / Losse kaarten: €30,-, prijs passe-partout 4 kunstdiners: €100,Aula Radboud Universiteit 20.00-22.00 uur: Lezing kritische Palestijnse christelijke theoloog Naim Ateek / €9,50 Holland Casino Nijmegen 20.00 uur: Stappen. Chinees Maanfeest / €5,dinsdag 20 september

CultuurCafé, Mercatorpad 1 20.00 uur: Jazz op de Campus. Felix Schlarmann Group i.s.m. Jinjazz / Gratis Muziek- en danscafé Merleyn 21.00 uur: Concert/ pop. Little Scream / €8,woensdag 21 september

VillaLUX 19.30 uur: LUX + Cursus Filmaspecten, les 2 - Filmposters / €15,- (losse kaarten), €65,(passepartout) Filmhuis LUX 20.00 uur: Debat - De Alternatieve Troonrede / €5,Doornroosje 20.00 uur: Concert/ rock, pop. Gorki / €14,-

19.50 uur: Ali B. - Ali B. geeft antwoord / €18,50 Filmhuis LUX 20.30 uur: Theater. Polymorf en zZz – Bagage / €20,Theater de Klif, Oosterhout 20.30 uur: Cabaret. Ernesto, Marcelino en Wilfried Finkers - Het beste dan maar! / €14,Salsadansschool Amanné 25

14.00 uur: Gevaarlijk Goed Festvial 2011 / Zie elders in deze QV / €5,Museum het Valkhof 19.30 uur: Kunstnacht. Cultuur op de Campus @ Museum Het Valkhof / Gratis Filmhuis LUX 20.00 uur: LUX + Kunstnacht / €5,Theater Maldensteijn, Malden 20.15-22.30 uur: Montezuma’s Revenge Strikes Back / €18,Theater ’t Mozaiek, Wijchen 20.15 uur: Schudden speelt Noorderzon / €18,50 Agora Theater, Druten 20.30-23.00 uur: A-Capella groep: Rock4 met Voices(try-out) / €18,Extrapool 20.30-02.00 uur: Nijmeegse Kunstnacht bij Extrapool / Gratis


Mindfulness in je dagelijks leven Een acht-weekse training

YOGASTUDIO SOHAM centrum Nijmegen vlakbij Lux Hatha- Ashtanga-Power & Yin Yoga

Breng in acht weken tijd meer aandacht, rust, helderheid en liefde in je leven.

GRATIS LESSSEN VAN 5 T/M 9 SEPTEMBER

De eerstvolgende mindfulnesstraining start op maandagavond 26 sept. om 19.30 uur nabij het centrum van Nijmegen. Locatie: Prof. Cornelissenstraat 306 De training wordt gegeven door Simone Lips, psychologe en mindfulnessdocente.

WWW.YOGASOHAM.NL Meer weten? 06-28835438 www.mindfulmoving.nl

INFO@YOGASOHAM.NL 06 54 33 00 48

Voorzieningenhart De Klif

Uitgaan in niJMegen noorD?

Theater Klif Cabaret inin DeDe Klif!!!!!!

Ernesto, Marcellino en Wilfried Finkers

DE KLIF

Vrijdag 9 april 2010 dan maar!’ ‘Het beste

Pijlpuntstraat 1 6515 DJ Oosterhout Gemeente Nijmegen Tel. 024-3482829 www.deklifnijmegen.nl

Vrijdag september 2011 Ruilen23 binnen 8 dagen!!!! Aanvang 20.30 uur Aanvang: 20.30 uur Entree: € 14,00

100464_DK_Adv.indd 1

Daniel van Veen

Entree: € 9,- incl. pauzedrankje

26

12-03-10 10:01


agenda Roepaen Podium, Ottersum 20.30 uur: Singer-songwriter. Laura Veirs / €15,50 Muziek- en danscafé Merleyn 21.00 uur: Festival. Nijmeegse Kunstnacht / €5,De Compagnie Nijmegen 23.00-05.00 uur: Clubcompagnie / Gratis Doornroosje 23.00 uur: Dance/ techno. Planet Rose invites Rush Hour / €15,Filmhuis LUX 23.00 uur: Club 7 – de dansavond van LUX / €7,50 Muziek- en danscafé Merleyn 23.59 uur: Dance/ pop, indie. Helter Skelter / €6,-

september maandag 26 september

Filmhuis LUX 20.00 uur: Debat - Stedelijke ontwikkeling: hoe nu verder? / Gratis Prof. Cornelissenstraat 306 19.30 uur: Mindfulnesstraining / zie elders in QV dinsdag 27 september

LUX 19.30 uur: LUX + Cyclus Literatuurverfilmingen 2: van woord naar beeld – Jane Eyre / €15,- (bibliotheekpashouders €12,50), passepartout 5 avonden: €65,- (bibliotheekpashouders €52,50) CultuurCafé, Mercatorpad 1 20.00 uur: Optreden. Mensenkinderen en Alibi Tom / Gratis

zondag 25 september

Afrika Museum, Berg en Dal 11.00-17.00 uur: Lezing. Gin tonic & Cholera door journaliste Femke van Zeijl / volw. €9,50, kind. 4 t/m 12 jr €6,-, 65+ €8,50 Diverse locaties in het land van Maas en Waal 11.00-17.00 uur: Kunstbakens. Open Atelierroute/ Zie voor meer info elders in deze QV/ Gratis Filmhuis LUX 11.00 uur: LUX + Filmontbijt / €15,Nationaal Bevrijdingsmuseum, Groesbeek 13.00 uur: Battlefield Fietstour / Vertrek vanaf ‘Mariken-beeld’ op de Grote Markt in Nijmegen / €9,50 14.00 uur: Open rondleidingen bij de wisseltentoonstelling / Museumentree Lindenberg Theater 14.00 uur: Gevaarlijk Goed Festvial 2011 / €5,- / zie voor meer info elders in QV Concertgebouw De Vereeniging 14.15 uur: Muziek. Het Gelders Orkest Mahler en Braams / €42,- €34,50, €29,-, €21,Roepaen Podium, Ottersum 14.30 uur: Concerten. Jennie Stearns, Sarah Lee Guthrie & Johnny Irions en Ezio / €15,Vlaams Cultureel Kwartier (VCK) 15.00 uur: Maandelijks poëzieprogramma. De Mansarde / €10,-, €5,Agora Theater, Druten 15.00-16.00 uur: Max de Beer, poppenspel, 4+, door Siert v.d. Berg / €7,50 Theater ’t Mozaiek, Wijchen 20.15 uur: Hakim speelt Doornroosje / €11,-

woensdag 28 september

CultuurCafé, Mercatorpad 1 19.30 uur: Film. Stand van de Sterren. Q&A met producent Hetty Naaijkens / €1,50 Filmhuis LUX 19.30 uur: LUX + Cursus Filmaspecten, les 3 - Director’s cuts, remakes en sequels/ prijs: €15,- (losse kaarten), €65,- (passepartout) VillaLUX 18.30 uur: Filmkring – Midnight in Paris / €10,Café Otis 21.00 uur: Muziek. Eva Almagor / Gratis donderdag 29 september

Filmhuis LUX 19.15 uur: LUX + Meet&Greet - De bende van Oss / Regulier tarief 20.00 uur: Debat - Ik voel me zo verdomd alleen - Sociaal isolement als maatschappelijk probleem? / €5,20.30 uur: Theater. Mightysociety – Mightysociety9 / €19,50 De Rode Laars, E2.64, op de campus 19.30 uur: Cabaret. Rauw Spul. Dad named Sue / Gratis Doornroosje 20.00 uur: Concert/ pop, singer-songwriter. Roosbeef / €14,Extrapool 20.30-23.30 uur: Electronica Battle & Inner Mystic Songs / €6,-

Lindenberg Theater 20.30 uur: Corrie en de Grote Brokken - Jazz Impro Nijmegen / €16,Café Trianon 22.00 uur: Plankenkoorts, Jam Sessie in Nijmegen Oost! / Gratis Filmhuis LUX 22.00 uur: LUX + LUXploitation - Django / €10,Muziek- en danscafé Merleyn 23.59 uur: Dance/ electro, electrohouse, dubstep. I Feel Luv / Gratis vrijdag 30 september

Galerie Zeven Zomers 13.00-17.00 uur: #Expo galerie Zeven Zomers / Gratis Theater ’t Mozaiek, Wijchen 20.15 uur: Bart de Win speelt Little World / €17,Agora Theater, Druten 20.30-22.15 uur: Sven Ratzke met NachtSpiele (try-out) / €16,Lindenberg Theater 20.30 uur: Danscollectief Sjannie Vos met In herinnering / €11,50 Roepaen Podium, Ottersum 20.30 uur: Muziek. Ode aan Johnny Cash - Def Americans / €15,50 Salsadansschool Amanné 20.45-04.00 uur: Caribbean Salsa Party / €5,(incl. garderobe) Café Trianon 21.00 uur: Live: Sister Johnson & Stoner Front / €3,Café Mets 22.00-04.00 uur: Funky Friday; the request edition / Gratis Holland Casino Nijmegen 22.30-23.00 uur: Stappen. Friday Night Out met Glennis Grace / €15,- (inclusief €10,speelgeld) Muziek- en danscafé Merleyn 23.00 uur: Dance/ techno, house. RTFKT night / €5,De Compagnie Nijmegen 23.00-05.00 uur: Fantastic Friday / Gratis Doornroosje 23.00 uur: Dance/ techno, house, electronica. Drift 9 jaar / €15,-

DEADLINE QUO VADIS 15 september 27


QV

uitgaan over de grens september

01 september

11 september

02 september

16 september

10.30 uur: Vakantieprogramma. Ontdekkingstocht door Schwanenburg. Aanmelden bij Kleve Marketing! Schwanenburg, Schloßstraße, Kleve 20.00 uur: N. N. Theater uit Köln: Michael Kohlhaas Stadthalle, Lohstätte, Kleve

19.00 uur: Maanshoppen in Kleve Binnenstad, Kleve

03 september

11.00 uur: Stadsrondleiding Tourist Info, Werftstraße 1, Kleve 16.15 uur: 5e Klever Bergloop Innenstadt Kleve 20.00 uur: Concert. High Fidelity Forstgarten, Tiergartenstraße, Kleve

04 september

10.00 uur: Kinderrommelmarkt: “Tier und Trödel’’ Tiergarten, Tiergartenstraße, Kleve 14.30 uur: Themarondleiding: “Klever Frauenstadtrundgang” Aanmelden bij Kleve Marketing! Elsa-Brunnen, Fischmarkt, Kleve

09 september

18.30 uur: Themarondleiding. “Die Schwanenburg” Aanmelden bij Kleve Marketing! Schwanenburg, Schloßstraße, Kleve

10 september

11.00 uur: Stadsrondleiding. Tourist Info, Werftstraße 1, Kleve 11.00 uur: Open tuinen in Kleverland Rund um Kleve, www.gaerten-kleverland.de 18.30 Uur: Zomerafscheidsconcert met groot vuurwerk en concert Forstgarten, Tiergartenstraße, Kleve

11.00 uur: Open tuinen in Kleverland Rund um Kleve, www.gaerten-kleverland.de 10.00 uur: Tag des offenen Denkmals. “Romantik, Realismus und Revolution – Das 19. Jahrhundert“ Rund um Kleve

17.00 uur: Themarondleiding. “Schwanentour – Kleve mit Genuss” Aanmelden bij Kleve Marketing! Tourist Info, Werftstrasse 1, Kleve 21.00 uur: Concert. ‘Expeditionsteam’ Coffeehouse, Hoffmannallee 53b, Kleve

25 september

10.00 uur: Herfstfeest in Klever Tiergarten Tiergarten, Tiergartenstraße, Kleve 11.00 uur: Open Tuinen in Kleverland: Garten Strack Elisabeth Strack, Uedemer Straße 168,Bedburg-Hau 14.30 uur: Themarondleiding. “Die Schwanenburg” Aanmelden bij Kleve Marketing! Schwanenburg, Schloßstraße, Kleve

Tentoonstellingen

17 september

“Moderne Graphik” T/m 16 oktober 2011 Museum Kurhaus Kleve, Tiergartenstr. 41, Kleve

18 september

“Jannis Kounellis” 11 september – 29 januari 2012 Museum Kurhaus Kleve, Tiergartenstr. 41, Kleve “A Romantic View/Ein romantischer Blick. Die Sammlung Rademakers.” 25 september t/m 29 januari 2011 B.C. Koekkoek Haus, Koekkoekplatz 1, Kleve

11.00 uur: Stadsrondleiding Tourist Info, Werftstraße 1, Kleve 11.00 uur: Open tuinen in Kleverland Rund um Kleve, www.gaerten-kleverland.de

14.30 uur: Themarondleiding “Der Klever Friedhof” Aanmelden bij Kleve Marketing! Klever Friedhof, Merowingerstraße, Kleve 19.00 uur: Concert. “Zauber der Panflöte” St. Mariä Himmelfahrt, Kleiner Markt, Kleve 20.00 Uur: Concert. Peter Hörr en Kobe City Chamber Orchestra Stadthalle, Lohstätte, Kleve

24 september

11.00 uur: Stadsrondleiding Tourist Info, Werftstraße 1, Kleve 14.00 uur: Concert. “Klangbad der 100 Stimmen” Versöhnungskirche, Lindenallee/Hagsche Str. Kleve

28

“Wie es euch gefällt” T/m 6 januari 2012 Finanzamt Kleve, Emmericher Straße, Kleve-Kellen


Gratis demo en proeflessen

je ziet gelijk welke dansen er allemaal nog meer gegeven worden. Start van de cursus is 11 september.

Amanné verzorgt cursussen salsadansen in originele en traditionele ‘a tiempo’-stijl, Paso a Paso en Zumba@. Altijd onder het motto: salsadansen is er voor iedereen! De term salsa werd eind jaren 60 gangbaar als verzamelnaam voor de populaire Caraïbische muziek. Dansen op een mix van muziekstijlen werd salsa. Bij Dansschool Amanné kun je op 5, 6 en 7 september een gratis proefles bijwonen. De basispasjes worden je uitgelegd en

Al een hele tijd willen salsadansen in Amanné, maar het centrum is net iets te lastig bereikbaar? Dan is dit goed nieuws, want Amanné komt naar jou toe. Onze reguliere cursus wordt vanaf september nu ook in Dukenburg gegeven i.s.m. Arts Lines op onze nieuwe locatie in Sportscentre Hara in Meijhorst 60-02. De nieuwe cursus start daar dinsdag 13 september.

Septembercursus 2011 Dag Maandag Dinsdag Woensdag

Datum 5 sept 2011 6 sept 2011 7 sept 2011

Zumba® fitness 18.45 - 19.30uur - 18.45 - 19.30uur

Salsa Atiempo 19.30 - 21.00uur 19.30 - 21.00uur 19.30 - 21.00uur

Locatie Amanné Sportcentre Hara Amanné

Nieuwe cursus: salsa ‘Paso a Paso’ - Er is bij Amanné altijd een salsacursus die bij je past. Naast het programma reguliere salsacursussen bieden wij nu ook een recreatieve ‘Paso a Paso,-cursus. Tijdens een gezellig avondje uit leer je in een ontspannen sfeer hoe je salsa kunt dansen vanuit de basistechniek met een aantal figuren en variaties. Hierdoor kunt u met vertrouwen en plezier de dansvloer op. Het gaat hierbij niet om een zo hoog mogelijk niveau te halen of snelle draaien en ingewikkeld voetenwerk aan te leren. De lessen worden afgestemd op je persoonlijke wensen. Er wordt niet, zoals gebruikelijk, afgedanst voor een diploma en er is voldoende tijd om te oefenen en te herhalen of gewoon lekker te dansen. 29


Oproep

Open Dag Orientaalse Dansstudio! Zaterdag 3 september 2011 Zaterdag 3 september a.s. houden wij in onze studio een Open Dag! We openen de deuren om 13.00 uur voor iedereen die kennis wil maken met de buikdans! Om 13.30 geven ChabbaLayla en Yasmina een wervelende show! Om 14.00 uur start er een gratis proefles buikdansen Na de proefles kun je gaan genieten van een optreden van onze showgroep. Wil je zeker zijn dat je aan de gratis proefles kunt meedoen, dan is het aan te raden om jezelf op te geven via de mail! info@orientaalsedansstudionijmegen.nl Voor meer info: www.orientaalsedansstudionijmegen.nl

Willen alle oud-Swingpersoneelsleden zich melden voor een geplande Swing Reünie in oktober! Iedereen die ooit in De Swing gewerkt heeft kan voor informatie terecht op:

Tot dan! Op zoek naar een mooie ruimte voor je activiteit, bijvoorbeeld dansclub, kaartclub, workshop etc? Onze studio is te huur, vraag naar de mogelijkheden!

percy.myrthe@chello.nl of yuriverhagen@gmail.com

Info: www.azizabellydance.nl, aziza.bellydance@planet.nl, 06-23665079

Accent op Zuid is een collectieve samenwerking tussen zes uitgevers van uitgaansmagazines in de regio Zuidoost-Nederland. Deze magazines informeren de lezers op een toegankelijke manier over actuele, culturele evenementen en activiteiten in de regio. Daarbij bieden de bladen de meest complete uitgaansagenda in hun regio.

Startend samenwerkingsverband van uitgevers van gratis uitgaansmagazines is op zoek naar:

Acquisiteur op freelance basis (m/v) Hij of zij krijgt als taak het werven van bovenregionale adverteerders voor acht uitgaansmagazines in een groot gedeelte van Zuid Nederland met een gezamenlijke oplage van meer dan 100.000 exemplaren in controlled circulation. • • • • •

Ervaring in salesactiviteiten is een vereiste. Ervaring in sales op het gebied van advertenties is een pré. Je dient als zelfstandige geregistreerd te staan. Goede verdiensten op provisiebasis. Fungeren als spil tussen team ambitieuze ondernemers.

Stuur je CV en sollicitatiebrief naar info@accentopzuid.nl Inlichtingen: Herman Smorenberg, tel. 0468-463112

30


QV

a g e na dta t jhue n m i ovies

Redactie: Fred Lardenoye

Poupoupidou Het zit schrijver David Rousseau (Jean-Paul Rouve) niet mee aan het begin van de film. In het sneeuwrijke oosten van Frankrijk, dat hij als jongeman al ontvlucht is, krijgt hij van de notaris van zijn steenrijke overleden oom te horen dat het fortuin wordt nagelaten aan de dorpsgemeenschap en dat hij als enige nog levende verwante wordt opgescheept met de hond. “Is-ie niet dood dan?”, vraagt hij nog alvorens de onverstoorbare notaris hem het opgezette exemplaar van het beestje overhandigt. Op de weg terug ziet Rousseau hoe een lijk wordt geborgen dat in de sneeuw gevonden is. In het hotel waar hij zijn intrek neemt, wordt duidelijk dat het een lokale beauty betreft, genaamd Candice Lecoeur (Sophie Quinton), die ogenschijnlijk zelfmoord heeft gepleegd. Rousseau, die kampt met een writer’s block, raakt gefascineerd door deze overleden lookalike van Marilyn Monroe die lokaal beroemd werd als kaasmeisje van Belle de Jura en weervrouw. Naarmate hij zich meer verdiept in haar tragische verleden, ontdekt hij dat de werkelijkheid soms nog vreemder is dan fictie. In Poupoupidou mengt regisseur Gérald Hustache-Mahieu (Avril) stijlelementen uit de film noir met (zwarte) humor en een vleugje suspense,

Filmfestivals September is een belangrijke maand voor Nederlandse filmfestivals. In de eerst plaats is er het steeds maar uitdijende Film by the Sea, dat dit jaar van 9 t/m 18 september gehouden wordt in Vlissingen (en dit jaar van 10 t/m

Owen Wilson en Marion Cotillard in Woody Allens Midnight in Paris.

Sophie Quinton als Marilyn Monroe lookalike in Poupoupidou een mix waardoor de film soms sterk doet denken aan het beste werk van de gebroeders Coen (vooral Fargo). Poupoupidou heeft ook een sterke soundtrack (met zogenoemde Franse ‘hijgmeisjes’, maar ook met José Feliciano’s uitvoering van California Dreaming) en zit ook vol filmcitaten. Natuurlijk uit films met Marilyn Monroe, maar HustacheMahieu maakt ook geen geheim van zijn bewondering voor Fellini door en passant Amarcord te citeren. Zeker voor liefhebbers van klassiekers een niet te missen film. (8 september in première)

14 september in Terneuzen). Het betreft op dit festival vooral literatuurverfilmingen en er wordt dan ook veel aandacht gegeven aan het boek, onder meer door een schrijfworkshop door Ronald Giphart en een literaire Ladies Night door Aaf Brandt Corstius. Het festival opent met de nieuwe Woody Allen-film Midnight in Paris met Owen Wilson en Marion Cotillard. Voorts vinden er premières plaats van films waarvan niet zeker is of ze ook in de bioscoop worden vertoond, zoals de bekroonde Canadese film Oliver Sherman naar het boek Veterans en het Life in a day-project onder productionele leiding van Tony en Ridley Scott. Het betreft een co-productie met YouTube waarin mensen uit de hele wereld filmische bijdragen hebben kunnen leveren over wat hen op 24 juli 2010 bezighield. Het Nederlands Filmfestival wordt dit jaar van woensdag 21 t/m vrijdag 30 september gehouden, zoals elk jaar in een groot aantal filmzalen in Utrecht. De openingsfilm is De bende van Oss, gebaseerd op ware gebeurtenissen en met Sylvia Hoeks en Frank Lammers in de hoofdrollen. Naast een overzicht van de Nederlandse films, die het afgelopen filmjaar in de bioscoop te zien zijn geweest, en de competitie om de Gouden Kalveren vinden er natuurlijk weer talloze premières plaats van nieuwe Nederlandse films. Zoals Lotus, het 31

speelfilmdebuut van Pascale Simons waarin een dag wordt gevolgd uit de levens van gewone, maar zeer uiteenlopende bewoners van een stad die meer met elkaar gemeen blijken te hebben dan ze zelf beseffen. Ook om naar uit te zien is de première van de film Onder Ons van Marco van Geffen, die op het filmfestival van Locarno al bekroond werd. De film speelt zich af in een provinciestad die onveilig wordt gemaakt door een verkrachter. Een Poolse au pair heeft een vermoeden wie de dader is, maar wordt niet geloofd. Op het Nederlands Filmfestival gaat ook de nieuwe Johan Nijenhuis-film Bennie Stout in première, over een jongetje dat een bijzonder avontuur beleeft rondom sinterklaasavond. Verder worden er naast speelfilms ook documentaires vertoond. Hou me vast - De Dijk is in elk geval een titel om alvast te noteren. Het betreft een documentaire waarin Suzanne Raes een verslag heeft gemaakt van het meest turbulente jaar uit de lange geschiedenis van de Nederlandse band De Dijk, inclusief het memorabele tribute-concert dat in Paradiso werd gegeven voor soullegende Solomon Burke, die op weg ernaartoe plotseling kwam te overlijden. Voor meer info: www.filmbythesea.nl en www.nederlandsfilmfestival.nl


at the movies At the movies in Nijmegen e.o. At the movies geeft maandelijks een selectie van films die deze maand in de bioscopen van Nijmegen, Arnhem en omstreken te zien zijn. Plus een beoorde­ling: * rijp voor de prullebak, ** zwak, *** gemid­deld, **** sterk, en ***** niet te missen.

A Separation

Sublieme schets van de hedendaagse Iraanse samenleving aan de hand van een scheiding van een echtpaar met dochter uit de gegoede klasse. De zorg voor een dementerende (groot)vader zorgt voor een keten van escalerende voorvallen waardoor twee gezinnen steeds verder wegzinken in rampspoed. Intelligent scenario en sterke film van Asghar Farhadi, die terecht de Gouden Beer won op het filmfestival van Berlijn **** 1/2

Filmprijsvraag The Lincoln Lawyer De titels van de drie films waarin acteur Channing Tatum als militair te zien is, luiden Dear John, Stop-Loss en G.I. Joe: The Rise of Cobra. Dat was het goede antwoord op de prijsvraag van vorige maand. Co van Brakel uit Oosterbeek, Heleen Albers en Lucie Ros uit Nijmegen ontvangen een exemplaar van de vorige maand verschenen dvd van de film The Eagle, met Channing Tatum in de hoofdrol. Koop-dvd van de maand augustus is de film The Lincoln Lawyer. Mickey Haller (Matthew McConaughey) is een populaire advocaat met een opvallende werkplek. Vanaf de achterbank van zijn Lincoln sedan houdt hij contact met zijn louche clientèle. Het gaat prima met zijn carrière en zijn dubieuze klantenkring, maar hij wacht op die ene grote zaak. Dan ontmoet hij Louis Roulet (Ryan Phillippe), een vermogende, knappe vastgoedhandelaar uit Beverly Hills. Roulet wordt beschuldigd van verkrachting en poging tot moord. De schijnbaar eenvoudige zaak ontwikkelt zich tot een lastig complot.

Adem

Knappe film over de ongewone vriendschap tussen Tom (Stef Aerts) en Xavier (Wouter Hendrickx) die lijden aan dezelfde longziekte. De twee jongens, die op veler gebied elkaars tegenpolen zijn, blijken niet zonder elkaar te kunnen in de wetenschap dat ze allebei een beperkte levensverwachting hebben. Van de makers van Aanrijding in Moscou. *** 1/2

Il grande sogno

Als Rome in 1968 het toneel is van linkse studentenopstanden ontmoet politieman Nicola (Riccardo Scamarcio) in een undercoverrol de idealistische studente Laura (Jasmine Trinca). Hij raakt verliefd maar heeft in studentenleider Libero een geduchte concurrent. Autobiografische film van voormalig acteur Michele Placido is klassiek drama en boeiend tijdsbeeld tegelijkertijd. ****

De koop-dvd van The Lincoln Lawyer is vanaf 7 september verkrijgbaar in de dvdvideospeciaalzaken. At the Movies verloot drie exemplaren van deze door E1 Entertainment uitgebrachte dvd onder de goede inzenders op de volgende vraag:

The Hangover part 2

In het vervolg op de verrassende filmhit van 2009 reist hetzelfde vriendenclubje af naar het exotische Thailand voor de bruiloft van Stu (Ed Helms), wiens vrijgezellenfeestje eerder zo uit de hand liep. Daarom is nu gekozen voor een veilige, ingetogen brunch als opwarmertje voor de bruiloft. Maar ook nu loopt het een en ander al snel uit de hand. Meer van hetzelfde en daardoor een stuk minder leuk dan deel 1. ** 1/2

The Lincoln Lawyer is gebaseerd op een bestseller. Hoe heet de schrijver van dit boek? Stuur een kaartje met het antwoord vóór 15 september 2011 naar de redactie van Quo Vadis, Postbus 1027, 6501 BA te Nijmegen. Je kunt het antwoord ook e-mailen naar: info@qvnijmegen.nl (denk aan je adres!) 32 32


Een avondje uit in Theater ’t Mozaïek Ali B Ali B. geeft antwoord Cabaret | Try-out vr 23.09.2011 | 20.15 uur | € 19,50

Schudden Noorderzon Cabaret

Vlaams Cultureel Kwartier

za 24.09.2011 | 20.15 uur | € 18,50

Arsenaalpoort 6, 6511 PN Nijmegen

Hakim Roodkapje

PROGRAMMA VAN DE MAAND SEPTEMBER 2011

Jeugdtheater

CULTUURMARKT OP HET VALKHOF Zaterdag 10 september

zo 25.09.2011 | 14.30 uur | € 11,00

U vindt ons daar vanaf 14.00 uur met ons hele jaarprogramma in druk om mee te nemen. Vanaf 10 september vindt u ons jaarprogramma ook digitaal: www.vcknijmegen.nl

TIP VAN DE MAAND

Jambo Afrika The Tribal Touch

GUIDO GEZELLE Maandag 12 september

+ GRATIS workshop Afrikaanse zang vooraf in onze foyer

Het eerste van vier programma’s over Guido Gezelle die in Vlaanderen grote invloed heeft gehad en nog steeds heeft in Nederland. Ter introductie speelt Herman Bogaert, acteur te Brussel, de biografische theatermonoloog “Ik, Guido Gezelle”. Daarin spreekt de dichter over zichzelf, over zijn leven en zijn werk. Op 10 oktober staat Gezelle als poëzievernieuwer centraal, op 14 november Gezelle, de Vlaamse militant en op 19 december Gezelle, de mysticus en magiër. aanvang 20.00 uur entree € 10,- / studenten € 6,50 Passe-partout € 32,-

Muziek & dans za 01.10.2011 20.15 uur € 18,00

Montezuma's Revenge Strikes Back

TB

Muziek | Try-out

theaterbuffet

zo 02.10.2011 | 20.15 uur | € 21,00

BALFOLK Zaterdag 17 september

ZEP Macbeth

Dansen op de akoestische folkmuziek van “Cecilia” (Be) en “Annie en De Boswachter”(NL). aanvang dansinstructie 19.30 uur aanvang hoofdprogramma 20.30 uur entree € 12,- / bij vooraf reserveren € 10,ga daarvoor naar www.folkbalnijmegen.nl

Totaaltheater | Try-out wo 05.10.2011 | 20.15 uur | € 14,00 | 15+

Vincent Bijlo De Cultuuroptimist Cabaret

DE MANSARDE Zondag 25 september

do 06.10.2011 | 20.15 uur | € 17,50

In het maandelijkse poëzieprogramma van het VCK zal Chrétien Breukers, dichter en uitgever (Contrabas), de dichters Charles Ducal en Koenraad Goudeseune voorstellen. “De Vlamingen zijn beter”, aldus Arjan Peters in NRC Handelsblad. Ducal (Leuven, 1952) en Goudeseune (Yper, 1965) zijn onder de Vlamingen twee gerespecteerde dichters. aanvang 15.00 uur entree € 10,- / studenten € 5,-

Magna Carta De Terugkeer Muziek

OpStap

vr 07.10.2011 | 20.15 uur | € 18,00

Toegangsprijs inclusief garderobe en pauzeconsumptie. Gratis parkeren!

THEATER

Vlaams Cultureel Kwartier, Arsenaalpoort 6 Nijmegen. Reserveren: info@vcknijmegen.nl.

info@vcknijmegen.nl

(024) 645 03 47 | Oosterweg 179 | 6602 HL Wijchen

www.mozaiekwijchen.nl 33

www.vcknijmegen.nl


programma september 2011

CONCERTSERIE BEEK 2011-2012

vrijdag 2 september / vanaf 19.00 / entree gratis

maWmaW

Come Chill out! iedere eerste vrijdag van de maand!

Met o.a. De Nederlandse Bachvereniging Egidius Kwartet & Música Temprana La Primavera Ribattuta Ensemble Capriola di Gioia Cor van Wageningen Barokorkest Eik en Linde Schola Stralsundensis

ConCert / Woensdag 21 september / open 20.30 / aanvang 21.00 / 5 euro (inCludes drink)

Warm Climate maChida-matsui

eleCtro aCoustiC, steel pan, and psyChedeliC blend zaterdag 24 september / entree gratis

nijmeegse kunstnaCht

prototoys, tomutonttu en sam hamilton, projeCties van manja eland. dj’s en een nieuW behang ConCert / donderdag 29 september / open 20.30 / aanvang 21.00 / 6 euro

eleCtroniCa battle & inner mystiC songs toktek vs simon berz W.ravenveer thee taXXman vom grill 30 september – 2 oktober

neW york art book fair 2011 stop by the knust/eXtrapool booth!

Neem een abonnement 4 * concerten naar keuze € 60 * 8 concerten (serie) € 120 info 024-6631701

www.concertseriebeek.nl

Ontmoet Quo Vadis op de culturele informatiemarkt tijdens Quovadis 1112.pmd 1 het UIT-festival in Nijmegen

QV

Zaterdag 10 september a.s. vanaf 14.00 uur in het Valkhofpark

34

10-8-2011, 15:46


meins, SMS’en op z’n Ro uwen, zelf een stad bo meinse boot, Ro n ee roeien in rlogspad als militair op oo lemaal gaan: het kan al laire in deze spectacu ! ng lli te tentoons door Laat je verrassen mme sli ht ac rw de onve es uit technische snufj d. tij e ns ei de Rom

HTR_Quo Vadis def.indd 1

12-08-11 11:31

Nieuwe tentoonstelling in Museum Het Valkhof High Tech Romeinen - 2 september 2011 - 4 maart 2012 SMS’en op z’n Romeins, zelf een stad bouwen, roeien in een Romeinse boot, als militair op oorlogspad gaan: het kan allemaal in de spectaculaire tentoonstelling High Tech Romeinen. Van 2 september 2011 tot en met 4 maart 2012 kun je in Museum Het Valkhof in Nijmegen op ontdekkingstocht. Door zowel te kijken als te doen maak je kennis met onverwacht slimme technische snufjes uit de Romeinse tijd. High Tech Romeinen is samengesteld door Museum Het Valkhof in Nijmegen, het LVRLandesmuseum in Bonn en twee sciencecentres, namelijk het Museon in Den Haag en Technopolis in Mechelen. De moderne vormgeving van de expositie is geïnspireerd op de antieke Romeinse wereld. High Tech Romeinen verrast jong en oud! Info: www.museumhetvalkhof.nl 35


11 ateliers & bedrijven in de vrouwe udasingel in lent (nijmegen noord) zetten de deuren open elke eerste zaterdag vd maand van 11 tot 17 uur

uda open

OPENINGSTIJDEN Dinsdag tot en met zondag geopend vanaf 17.00 uur Maandag gesloten

ANDRO DE JONG beeldend kunstenaar ELS CRUM beeldend kunstenaar HET BUITENLAND tuinarchitectuur & -advies WINTERWORKS grafisch ontwerp/artlab

het terras is weer geopend!

Kijk voor ons menu en acties op onze website www.destadstuyn.nl

ANDRIESSEN ONTWERP meubels/kunst KARIN BUCHHOLTZ beeldend kunstenaar VAN DE BEEK-INTERIOR interieuradvies HANS VAN DER HEUL beeldend kunstenaar POPJES ART ontwerp & fotografie MANSAN natural health & beauty DIES JANSSEN beeldend kunstenaar

Graafseweg 32-34 - 6512 CC Nijmegen tel: 024-3238312 - www.destadstuyn.nl

www.vrouweudasingel.nl

Kunstroute 2011 Maas & Waal www.kunstbakens.nl

zat. 24.09 zon.25.09 van 11.00 tot 17.00

36


Jouw agenda met alle leuke, stoere, spannende activiteiten in Nijmegen en omstreken. Museum Het Valkhof 12.00-17.00 uur: Opening Tentoonstelling - High Tech Romeinen / 17 jaar en ouder: €7; 4 t/m 16 jaar: €3,50

agenda september 2011 donderdag 1 september

Foto: high tech Romeinen

Afrika Museum, Berg en Dal 10.00-17.00 uur: Zomerprogramma / volw. €9,50, kind. 4 t/m 12 jr €6,-, 65+ €8,50

vrijdag 2 september

Afrika Museum, Berg en Dal 10.00-17.00 uur: Zomerprogramma / volw. €9,50, kind. 4 t/m 12 jr €6,-, 65+ €8,50 23.00 uur: Dance/ electro, dancehall, mash up, dubstep, tropical bass. Dagga Dagga / €3,-

Boekhandel selexyz dekker v.d. vegt 13.00-16.00 uur: Tarot leggingen in Nijmegen / €8,50 Nationaal Bevrijdingsmuseum, Groesbeek 14.00 uur: Cineac. Doorlopend filmprogramma met documentaires uit de jaren ‘40 / Museumentree 14.00 uur: MuseumJeugdUniversiteit. Drs. Lennert Savenije - college voor kinderen / €5,Hortus Arcadië, Park Brakkenstein 14.00-17.00 uur: Tuinconcerten in de Hortus. Cuata / €10,- (kinderen t/m 12 jaar; €5,-)10% korting bij online boeken

zaterdag 3 september Afrika Museum, Berg en Dal

Foto: lentse oeverspelen

11.00-17.00 uur: Zomerprogramma / volw. €9,50, kind. 4 t/m 12 jr €6,-, 65+ €8,50 Rondom restaurant Oortjeshekken, Ooysebandijk 11.00 uur: Kunstkeetfestival. Festival voor podiumkunst en kunst / Gratis / meer info zie elders in QV Centrum Nijmegen 12.00-22.00 uur: Salsa- & Sambafestival Nijmegen / Gratis Oosterhoutsedijk en aan de oever van de Waal 12.00-18.00 uur: Activiteiten van de Lentse Oeverspelen en kunst / Gratis Orientaalse Dansstudio Nijmegen 13.00-20.00 uur: Open Dag in de Orientaalse Dansstudio Nijmegen / Gratis Oriëntaalse Buikdansschool AZIZA 16.00-17.00 uur: Gratis proefles buikdansen / Gratis

dinsdag 6 september

Museum de Stratemakerstoren 12.00-16.00 uur: Gratis taxatie van munten en postzegels

zaterdag 10 september

zondag 4 september

Valkhofpark 12.00-18.00 uur: UITFestival Nijmegen / Voor jong en oud, muziek- theater-, literatuur-, film, beeldende kunst en dansliefhebber presenteert het UITfestival Nijmegen een afwisselend programma. Tevens aanwezig: diverse informatiestands / Gratis Openstelling Monumenten in Nijmegen 13.00 uur: Open Monumentenweekend / Gratis

Plein Kelfkensbos, vóór Museum Het Valkhof 11.00-17.00 uur: Duurzame mobiliteitsmarkt. Goed op Weg- Het Groene Hert/ Gratis Lentse Oever, aan de overkant van de Waal 11.00-17.00 uur: Lentse Oeverspelen/ workshops voor jong en oud/ Gratis 37


zondag 11 september

Afrika Museum, Berg en Dal 11.00-17.00 uur: Museumjeugduniversiteit / volw. €9,50, kind. 4 t/m 12 jr €6,-, 65+ €8,50 Openstelling Monumenten in Nijmegen 13.00 uur: Open Monumentenweekend / Gratis

Win een voorleesboek!

zondag 18 september

De Gaapdraak

Diverse locaties in de Waalsprong: Lent, Bemmel, Slijk Ewijk, Oosterhout 07.00-18.00 uur: Festival de Oversteek. Muziek, dans, theater en literatuur op 20 plekken aan de Waal / Gratis Nationaal Bevrijdingsmuseum, Groesbeek 10.30-17.00 uur: Bevrijdingsfestival / Gratis Afrika Museum, Berg en Dal 11.00-17.00 uur: Muziekworkshop en architectuurrondleiding / volw. €9,50, kind. 4 t/m 12 jr €6,-, 65+ €8,50 St. Stevenskerk 14.00 uur: Nijmeegse Orgelkring. Muziekfestival Ruimte - Familievoorstelling De schat van de Stevenskerk / Gratis Hortus Arcadië, park Brakkenstein 14.00-17.00 uur: Tuinconcerten in de Hortus. Ot Azoj Klezmer Band / €12,- (kinderen t/m 12 jaar €6,-)

Door: Linde van Deth De Gaapdraak is een voorleesboek met vrolijke plaatjes over een draak bij een toren (die verdacht veel lijkt op een bekende toren in Nijmegen) die niet kan slapen. Hij steelt daarom gapen van de kinderen uit zijn buurt. Maar dan komen de kinderen niet meer in slaap en zetten ’s nachts de boel op stelten. Ze besluiten, als ware helden, de draak te zoeken en het slaapprobleem op te lossen. Het boek is geschreven door de Nijmeegse Claudia van Kesteren, die bekend is door haar personage Nijmeegse Annie. De Gaapdraak is haar eerste boek en de jongens en meisjes in het verhaal zijn gebaseerd op kinderen uit haar omgeving. Het is daarom een leuk en herkenbaar boek, zeker voor kinderen uit Nijmegen!

zaterdag 24 september

Diverse locaties in het land van Maas en Waal 11.00-17.00 uur: Kunstbakens. Open Atelierroute/ Gratis Het Kulturhus, Beek 14.00-23.55 uur: Wereldmuziekfestival ‘Onder de Stuwwal’ / €10,Lindenberg Theater 14.00 uur: Gevaarlijk Goed Festvial 2011 / €5,-

De Gaapdraak – Claudia van Kesteren QV Uitgeverij ISBN: 978 90809740 98 Prijs € 11,95

zondag 25 september

Afrika Museum, Berg en Dal 11.00-17.00 uur: Lezing. Gin tonic & Cholera door journaliste Femke van Zeijl / volw. €9,50, kind. 4 t/m 12 jr €6,-, 65+ €8,50 Diverse locaties in het land van Maas en Waal 11.00-17.00 uur: Kunstbakens. Open Atelierroute/ Gratis Filmhuis LUX 11.00 uur: LUX + Filmontbijt / €15,Nationaal Bevrijdingsmuseum, Groesbeek 13.00 uur: Battlefield Fietstour / Vertrek vanaf ‘Mariken-beeld’ op de Grote Markt in Nijmegen / €9,50 14.00 uur: Open rondleidingen bij de wisseltentoonstelling / Museumentree Lindenberg Theater 14.00 uur: Gevaarlijk Goed Festivial 2011 / €5,Agora Theater, Druten 15.00-16.00 uur: Max de Beer, poppenspel, 4+, door Siert v.d. Berg / €7,50 Theater ’t Mozaiek, Wijchen 20.15 uur: Hakim speelt Doornroosje / €11,-

Quo Vadis verloot drie exemplaren van dit boek. Om kans te maken, stuur een mail met ‘De Gaapdraak’ als onderwerp, je naam, adres en leeftijd naar: info@qvnijmegen.nl

38 38


agenda

september

Win

DE NIEUWSTE DVD VAN CARRY SLEE RAZEND en nog veel meer! Sven (15) wil regisseur worden en is al volop bezig met filmen. Hij filmt vooral zijn vrienden en zet de filmpjes dan op Youtube. Hij vraagt Roosmarijn om mee te werken aan zijn eerste speelfilm. Zij mag echter niet te weten komen dat hij thuis af en toe een pak rammel krijgt.. Hij besluit voor eens en altijd met zijn vader af te rekenen, totdat hij ontdekt waarom zijn vader zulke losse handen heeft. Bekijk de teasertrailer: http://www.youtube.com/ watch?v=lOnuDioXVyg Razend is na Afblijven, Timboektoe, Radeloos en Lover of Loser de vijfde Carry Slee verfilming en wordt ook nu weer gemaakt in een co-productie met JustBridge Entertainment en de KRO. Vanaf 13 oktober in heel Nederland te zien.

www.lezenisleuk.nl

Wat kun je winnen?

is de website van de Nijmeegse

- dvd Razend - t-shirt van Razend - 2 vrijkaarten voor de film Razend - 1x waaier dvd’s van Carry Slee - 1x waaier boeken van Carry Slee

KINDERBOEKWINKEL met aanraders, recensies, aanbiedingen, prijswinnaars, foto’s, blogs, en nieuws over de KINDERBOEKENWEEK en het NIJMEEGS KINDERBOEKEN

Meedoen? Beantwoord dan de volgende vraag en mail dit naar info@qvnijmegen.nl o.v.v. Razend - je naam en je leeftijd.

ook op twitter via @lezenisleuk

Hoe heten de twee hoofdrolspelers van Razend?

39 39


Muziekfestival “RUIMTE!” Veelzijdig muziekspektakel in de Stevens 15 + 16 september Half uur vòòr en na het concert

17 september

Wave Field Synthesis concert door ‘The Game of Life’

11.00 – 15.00 uur 17.00 – 18.30 uur

192 luidsprekers in de Stevenskerk!

15 september

JAZZ

20.30 uur

Eric Vloeimans (trompet) & Bert van den Brink (piano/orgel)

16 september

FILM

20.30 uur

‘Frau im Mond’ met orgelimprovisaties door Joost Langeveld

17 september

KOORWORKSHOP

15.00 uur

O.l.v. Daan Manneke ‘Kapelmeester van de Ruimte’

17 september

KOREN & ORGELS

20.30 uur

Drie koren – drie organisten Ruimtelijke koormuziek

18 september

FAMILIE

14.00 uur (Entree gratis)

‘De Schat van de Stevenskerk’ … is verdwenen. Help mee zoeken!

Entree € 12,50 / Passepartout festival € 30 Kaartverkoop aan de ingang Orgelkring Nijmegen Zie onze website voor meer informatie www.nijmeegseorgelkring.nl De concerten van de Orgelkring Nijmegen worden mede mogelijk gemaakt door

40

QV september  

Quo Vadis uitgaansblad voor nijmegen en omstreken

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you