Page 1

GRATIS UITGA ANSMAGAZINE

juni

DJ’S Da Funkee Homebro

a Farabegoli • Grafische Vormgeving: www.haakjesluiten.nl

2018

KAAIj

Bigband

NIJMEGEN E.O.

Green Blue Festival op De Kaaij

Vertelfestival Duivelsberg 1


Gratis wifi eetcafé | cadeauwinkel | webshop | catering BliXem is een eetcafé, cadeauwinkel, cateringbedrijf en webshop waar medewerkers met een afstand tot de arbeidsmarkt werken en leren onder professionele begeleiding. Rustig van een ontbijtje genieten, vergaderen, met goed gezelschap lunchen of avondeten... het kan bij ons allemaal! U vindt in onze cadeauwinkel een passend cadeau voor iedere gelegenheid. Bedrijfslunch, verjaardag, koffietafel, high tea, busreis, picknick, borrel of feest? Wij zorgen graag voor uw catering op locatie. Informeer eens vrijblijvend naar de mogelijkheden.

Kijk voor het wekelijkse menu van onze avondkeuken op

www.blixemnijmegen.nl of op onze facebookpagina. Borrelen in BliXem? Probeer eens de High Wine met huisgemaakte borrelhapjes en biologische wijn!

Deze maand: column van Jochendro Ik ben Jochendro en ik werk alweer zeker 2 jaar bij BliXem, altijd op de woensdagavond in de keuken. Bakken, braden, bord opmaken, schoonmaken, opruimen: ik doe eigenlijk alles wat er in de keuken bij hoort. En je leert er een hele hoop: van snijtechnieken tot hoe lang je een visje moet bakken in de pan. Bij BliXem heb je ook allerlei broodjes en je hebt de winkel ook nog, dus er is genoeg te doen hier! Het leukste aan bij BliXem werken vind ik dat je veel verschillende mensen, collega’s en gasten, om je heen hebt en iedereen is vrolijk. En je leert veel. Ik vind het belangrijk om een goeie werksfeer te hebben. Thuis kook ik ook veel, maar andere dingen dan in BliXem. Dat heeft vooral te maken met dat ik van lekkere dingen houd. Ik ben bijvoorbeeld goed in Italiaans koken, pasta enzo.

www.blixemnijmegen.nl | www.blixemwebshop.nl BliXem eetcafé, cadeauwinkel en webshop: Groesbeekseweg 75 Nijmegen, (024) 388 86 78 2 BliXem catering: Fort Kijk In De Potstraat 58 Nijmegen, (024)324 31 49


COLOFON

DEZE MAAND IN QV

QV Nijmegen, uitgaansblad voor Nijmegen en omstreken FILMS • MUZIEK & DANS • EXPOSITIES • PERFORMANCES Opgericht door John Delnoye (1949-1999) Redactie:

Linde van Deth en Janke Rozemuller

Bureauredactie:

Claudia Middelveld

Hoofdredacteur:

Fred Lardenoye

Vormgeving:

Anima communicatie & vormgeving, Nijmegen

Drukkerij:

Hendrix de meesterdrukkers Peer (B)

13 GREEN BLUE FESTIVAL Op 30 juni en 1 juli vindt het Green Blue Festival plaats op De Kaaij. Het wordt georganiseerd door European Green Capital 2018. Met diverse culturele activiteiten rondom duurzaamheid. Op het festival vind je communityart, muziek, dans, theater, workshops, bioscoop, kunst, lezingen, etc..

LOCATIE: DE KAAIj optredens Phat Cool Bigband Groove Invaders Power to the Pipo Lorrèn Love the System

DJ’S Da Funkee Homebro St Even

Oplage: 15.000

15 FESTIVAL BLOWLANDS

Iedereen die meer wil weten over lokaal opgewekte duurzame energie QV Nijmegen wordt verspreid op culturele instellingen, en hiervoor zelf in actie wil komen, kan hoofdgebouwen en grotere studentencomplexen van op 15 en 16 juni terecht op het festival Vrijdag 15 en zaterdag 16 juni 2018 toegan Windpark Nijmegen-Betuwe de RU Nijmegen en de Hogeschool Arnhem/Nijmegen, g Blowlands in het windenergiepark De Griftdijk 244, Nijmegen gratis in café’s, restaurants, winkels en boekhandels in het centrum en Programma vol nieuwe energie Grift. Met rondleidingen, een expositie, Voor iedereen die meer wil weten over duurzame energie. andere uitgaanswijken van Nijmegen. Ontdek wat jij kunt doen, voor een groenere gekke proefjes voor de kleintjes, een wereld! kn gekettker QV Nijmegen is ook verkrijgbaar in Malden, Molenhoek, eten e kunstwerk bouwen, een mini college lezing Milsbeek, Gennep, Boxmeer, Grafwegen, Kranenburg, Kekerdom, muziek kunst door weervrouw Margot Ribberink, Ooy, Bemmel, Berg en Dal, Groesbeek, Beek-Ubbergen, Lent, hon hackat theate muziek, eten en drinken. debat r ken drin Millingen a.d. Rijn, Wijchen, Druten, Beuningen, Cuijk, Grave, Elst burgersgevenenergie.nl en Kleve. Verspreiding:

expe rim voor enten kids

18 THEATER AVENUE IN VALKHOFPARK

Vragen over de distributie: Velocity, tel: 024-3244990

Tientallen voorstellingen, beeldende kunst, acts, muziek en lekker eten, drinken, dansen en chillen tijdens Theater Avenue van 22 t/m 24 juni: voor groot en klein is er van alles te beleven in het mooiste park van Nijmegen. Humor is het thema op Theater Avenue dit jaar, dus er wordt vooral veel gelachen!

Abonnementen: Maak € 35,00 over op ABN-AMRO banknr. NL14 ABNA 0542 2904 48 t.n.v. QV, Groenestraat 72, 6531 HS Nijmegen. U krijgt dan een jaar lang dit blad thuis. Redactieadres: Groenestraat 72, 6531 HS Nijmegen Tel: 024-324 36 53 www.qvnijmegen.nl E-mail: info@qvnijmegen.nl

QV JUNIOR 30 LINDENBERG FESTIVAL Van 3 t/m 10 juni zal de Lindenberg volledig in het teken staan van cursisten en hun optredens, tijdens de allereerste editie van het Lindenberg Festival! Tijdens het Lindenberg Festival zijn uitvoeringen te zien van cursisten in muziek, dans, theater, schrijven en beeldend.

Adverteren in QV Nijmegen: Claudia Middelveld Tel: 024-324 36 53 www.qvnijmegen.nl E-mail: info@qvnijmegen.nl

volg jij ons al? @qvnijmegen /qvnijmegen 3


Musea/Galerieën MUSEA Museum Het Valkhof

woont. Hij raakte gefascineerd door de uiterwaarden langs de Waal, de dijken, het stilstaande en het voorbij stromende water en de hoge hemel daarboven. Open: di t/m zo 11.00-17.00 uur. Kelfkensbos 59, Nijmegen www.museumhetvalkhof.nl LVR-Niederrheinmuseum, Wesel (D)

9 juni t/m 16 september: 99+1 – Kunst van eigen bodem. Nijmeegs en eigentijds: vanaf 9 juni biedt Museum Het Valkhof de tentoonstelling ‘99+1’. Maar liefst 99 kunstwerken van evenzoveel actuele kunstenaars zijn hierin bij elkaar gebracht. Deze tentoonstelling komt voort uit het project ‘99+1 – vrije kunst in Nijmegen’ dat Nico Huijbregts, Inge Hondebrink en Pascale Companjen opzetten vanuit hun persoonlijke fascinatie voor de hedendaagse kunst. t/m 17 juni: Weggegooide tijd. Hoe kijken we tegen oude en nieuwe voorwerpen aan. t/m 26 augustus: 5 dialogen – Lieve Blancquaert in Museum Het Valkhof. De Gentse fotografe Lieve Blancquaert (1963) is gefascineerd door de manieren waarop al eeuwenlang emoties worden verbeeld. Voor deze presentatie zocht ze naar vijf werken uit de collectie van Museum Het Valkhof die in dialoog kunnen gaan met haar werk. t/m 2 september 2018 – prentenkabinet. Willem den Ouden (Haarlem 1928) is bekend als schilder en beschermer van het rivierenlandschap in de Betuwe. Daarnaast schildert hij portretten en zelfportretten. De afgelopen vijftig jaar maakte hij schilderijen, aquarellen, tekeningen en litho’s van het landschap aan de Waal bij Varik, waar hij sinds 1967

t/m 14 oktober: tentoonstelling Wesel en de Nederrijnlanden – ontdekkingen uit ons verleden. Over de gezamenlijke historische en economische cultuurregio die zich uitstrekt van Keulen tot Dordrecht. Open: di t/m zo 11.00-17.00 uur. An der Zitadelle 4, D-46483 Wesel, Duitsland www.lwl-preussenmuseum.de

t/m 28 oktober: Tentoonstelling. De Communisten. In Verzet tegen Fascisme en Kapitaal. De temtoonstelling toont deze meeslepende geschiedenis aan de hand van vele verzetsposters, kranten, foto’s, videomateriaal en muziekfragmenten. De verhalen van het communistisch verzet komen tot leven in historische verzetsobjecten uit Nederland en Duitsland: van een stencilmachine waarmee De Waarheid werd gedrukt tot sabotagegereedschap waarmee treinen werden ontspoord. De vervolging van de communisten wordt vertelt aan de hand van de indrukwekkende tekeningen van Henri Pieck en het bijzondere schaakspel dat verzetsman Nico Mourer in gevangenschap maakte van broodkruimels Open: ma t/m za 10.00-17.00 uur, zonen feestdagen 12.00-17.00 uur.

Museum Het Petershuis, Gennep

Wylerbaan 4, Groesbeek www.bevrijdingsmuseum.nl

Permanent: Museum Het Petershuis vertelt over de historie van Gennep en zijn omgeving.

De Bastei t/m 16 september: Tentoonstelling Nederland Zoemt.

Open: wo t/m zo 13.30-17.00 uur. Niersstraat 2, Gennep www.museumhetpetershuis.nl

Open: ma t/m zo 10.00-17.00 uur. Waalkade 83, Nijmegen www.debastei.nl

Nationaal Bevrijdingsmuseum 19441945, Groesbeek

Museumpark Oriëntalis, Heilig Landstichting t/m 28 oktober: Tentoonstelling Proeven van het Midden-Oosten - Voedsel voor lichaam en ziel. t/m 28 oktober: Toen God nog schreef: de drie heilige boeken. Open: 11.00-17.00 uur. Gesloten op maandags (m.u.v. de feestdagen) en van 16 t/m 20 juli i.v.m. de Vierdaagse. Profetenlaan 2, Heilig Landstichting www.museumparkorientalis.nl

4


Museum Kasteel Wijchen, Wijchen

Het muZIEum

Galerie Bart Nijmegen

t/m 28 oktober: Wachters van het Noorden – Romeinen in Wijchen. De eerste vier eeuwen van onze jaartelling maakte de zuidelijke helft van ons land deel uit van het Romeinse Rijk. Nieuwe steden werden gebouwd, Ulpia Noviomagus (Nijmegen) en Forum Hadriani (Voorburg) en op het land verrezen villa‘s. Het vertrekpunt van deze tentoonstelling is de vondst van resten van zo’n Romeinse villa in Wijchen. Er wordt een impressie gegeven van de inrichting van de villa en er zijn allerlei vondsten te bewonderen.

Hoe is het nou écht om blind of slechtziend te zijn? Daar kun je over lezen of een ervaringsdeskundige kan je erover vertellen, maar in het muZIEum ervaar je het vooral zelf.

Galerie Bart Nijmegen toont naast de wisselende exposities een permanente stock expositie in de achterste ruimte van de galerie.

Open: wo t/m za 13.00-17.00 uur en zo 11.00-17.00 uur.

GALERIEEN

Kasteellaan 9, Wijchen www.museumwijchen.nl Afrika Museum, Berg en Dal t/m 2 september: Tentoonstelling. AFROTOPIA. De Afrikaanse fotobiënnale, Rencontres de Bamako, is het meest prestigieuze platform voor hedendaagse fotografie uit Afrika en de Afrikaanse diaspora. Uit driehonderd inzendingen zijn veertig topkunstenaars geselecteerd om, binnen de huidige Afrikaanse realiteit, hun visie op de toekomst van Afrika te tonen. Hun verbeeldingskracht geeft een artistiek perspectief op sociale, politieke, economische of historische ontwikkelingen en laat ons een eigentijds Afrikaans wereldbeeld zien. Semipermanente opstelling: Het Afrika Museum in de 21ste eeuw Oude en nieuwe kunst verbonden: traditionele kunst, hedendaagse kunst uit Afrika en de Afrikaanse diaspora. Open: di t/m zo 10.00-17.00 uur. Postweg 6, Berg en Dal www.afrikamuseum.nl

Open: ma 12.00-17.00 uur, di t/m vrij 09.30-17.00 en za en zo 11.00-17.00 uur. Ziekerstraat 6b, Nijmegen www.muzieum.nl

Open: do t/m vr 12.00-18.00 uur, za en zo 12.00-17.00 uur. Honigcomplex, Waalbandijk 14C, Nijmegen www.galeriebartnijmegen.nl Galerie Notre Dame des Arts, Ubbergen

De Nieuwe Gang 17 juni t/m 29 juli: Tentoonstelling 99 + 1 Revisited. Met Revisited 99 +1 biedt De Nieuwe Gang naast Museum Het Valkhof een podium aan de kunstenaars uit het boek 99 +1, Vrije kunst in Nijmegen. Meer dan 70 van de 99 kunstenaars uit het boek tonen één werk in De Nieuwe Gang. Op zondagmiddag 24 juni, 8, 15 en 22 juli om 15.00 uur vinden er ontmoetingen plaats ,met het kijken en ervaren als verbindend thema, bege, Beuningenid door kunstenaars. Open: za en zo 13.00-17.00 uur. Kloosterstraat 7, Beuningen www.denieuwegamg.nl Galerie Marzee t/m 6 juni: Lucy Sarneel met Good Vibrations (sieraden). Robert Smit met Land of Water (sieraden). Etsuko Sonobe (sieraden). Christopher,Thompson Royds met Against Nature (sieraden) en Andrea Wippermann met Insects (sieraden).

Op zondag 3 juni om 15 uur opent de expositie ‘Licht & schaduw’ in Kunstkapel Notre Dame des Arts te Ubbergen. Om de ziel in menselijke figuren tastbaar te maken, verruilde portret-tekenaar Mirjam Oostveen het papier voor beelden van handgevormd keramiek. Ingrid Sewpersag is een grafisch vormgever die zich laat verleiden door autonome kunst. Ze fotografeert het Nijmeegse rivierenlandschap en drukt de foto’s af op aluminium. Open: za en zo 13.00-17.00 uur. De Refter, Rijksstraatweg 37, Ubbergen www.notredamedesarts.nl Galerie Zeven Zomers

Open: di t/m vr 10.00-18.00 uur, za 10.00-17.00 uur Lage Markt 3, Nijmegen www.marzee.nl 5

t/m 3 juni: 2018 is omgedoopt tot Marikenjaar waarin de historische Mariken van Nieumeghen wordt geëerd. Voor


Musea/Galerieën deze gelegenheid toont galerie Zeven Zomers zes portretten van Sara Donkers. In samenwerking met ‘De Gelderlander’ portretteerde de fotografe sterke vrouwen uit de stad en streek. De foto’s zijn van t/m 3 juni te zien in de galerie op nummer 50 en in het etalagepand van de galerie op nummer 40. 3 juni t/m 29 juli: Marjo Wiltingh toont haar sculpturen in verschillende materialen: glas, hout, steen en brons. In onze collectie: bronzen beelden van Marcel Julius Joosen, glaskunst van Gert Bullée, natural art van Rob Plattel, olieverfschilderijen van Eelko van Iersel, papierkunst van Annelies Reijers, bronzen beelden van Rieke van der Stoep, Peter Jansen, Rose van den Hurk & Anke Birnie. Open: do t/m zo 12.00-17.00 uur. Marikenstraat 50, Nijmegen www.zevenzomers.nl Galerie Jos van Riswick

in het Kerkje van Persingen met vijf werksoorten en één bindend element: vormgeven aan hun verbeelding.De schilderijen van Marijke Teunissen en de bronzen beelden van Judith Walboomers worden vergezeld door de objecten van Lisette Irving, de foto’s van Peter Schipperheijn en de sieraden van Joris Sparenberg.

Open: za 13.00-17.00 uur of op afspraak.

Kunstmagazijn, Uitleen, Galerie, Design

Kunstpodium Expoplu t/m 10 juni: Expoplu Invites: Apprentice Master Project. ACTITUD, een dynamische tentoonstelling waarin mode, film, tekenkunst, architectuur, schilderkunst, performance en posters, gedrukt in stencilworkshop Knust samenkomen. Het Apprentice Master project ondersteunt en motiveert net afgestudeerde kunstenaars bij de start van hun professionele carrière en doet dit in samenwerking met meerdere kunstacademies in Europa.

Van Oldenbarneveltstraat 63A, Nijmegen www.expoplu.nl

t/m 7 juli: In het kader van het European Green Capital jaar waartoe Nijmegen dit jaar verkozen is, presenteert Kunstmagazijn duurzame werken en sculpturen van beeldend kunstenaar Jan Hein van Rooy. Jan Hein van Rooy is voortdurend in dialoog met zijn directe omgeving: De rivier, Het hout, De aardse grond. Deze basiselementen, direct uit de natuur zijn voor hem onlosmakelijk met elkaar verbonden en van cruciaal belang. Een duurzaam proces met als resultaat landschappen met een monumentale uitstraling en de fraaiste vogelsculpturen Open: wo 14.00-18.00 uur, do en vr 13.00-18.00 uur, za 10.00-17.00 uur. Kanunnik Mijlinckstraat 1-3, Nijmegen www.kunstmagazijn.nu

Yette Rohde

OVERIGE EXPOSITIERUIMTES 2-3 en 9-10 juni: Expositie Vorm en Verbeelding. Vijf kunstenaars exposeren gedurende twee weekenden

www.atelierrohde.nl

Persingsestraat 7, Persingen www.kerkjevanpersingen.nl

Houtstraat 60, Nijmegen. josvanriswick.nl

Kerkje van Persingen

Open: do en vr 13.00-17.00 uur.

Open: za en zo 2-3 en 9-10 11.00-17.00 uur.

Open: do t/m zo 13-17 uur Doorlopend: realistische schilderijen. De nieuwste schilderijen zijn altijd te zien in de eigen galerie in Nijmegen.

afgelopen jaar gemaakt hebben en bewerkten speciaal voor deze gelegenheid een aantal wijnkisten op kunstzinnige wijze.

9 t/m 27 juni: expositie van cursisten van Atelier Rohde bij wijnhandel Cave de Portugal te Nijmegen met muzikale omlijsting en een goed glas wijn. Cursisten tonen wat zij zoal het 6

Paviljoen Green Capital Nijmegen Op het Kelfkensbos is tijdelijk een paviljoen voor European Green Capital gerealiseerd, een bezoekerscentrum voor gasten en geïnteresseerden. Het paviljoen is heel 2018 voor iedereen toegankelijk. Kelfkensbos, Nijmegen www.greencapital2018.nl


JAN HEIN VAN ROOY

19/5-07/7

UITLEEN • GALERIE

Bezoek onze website www.kunstmagazijn.nl en volg ons:

7


Ontdekkingsreis door de regio in Museum Het Valkhof

Eigentijds en Nijmeegs Museum Het Valkhof presenteert een tentoonstelling met 99 eigentijdse werken van kunstenaars uit de regio Nijmegen. Veel? Ja, maar juist die rijkdom maakt het een zeer toegankelijke expositie. Door de diversiteit is er altijd een werk dat je aanspreekt en tegelijkertijd word je uitgedaagd verder te kijken. Het begon met het boek 99+1 – vrije kunst in Nijmegen, dat op 9 juni in het museum gepresenteerd wordt.

Door: Linde van Deth Foto’s: Inge Hondebrink

Bij Museum Het Valkhof werd de vraag neergelegd of het boek 99+1 – vrije kunst in Nijmegen er gepresenteerd mocht worden. Dat boek is een project van schrijver Nico Huijbregts, fotograaf Inge Hondebrink en vormgever Pascale Companjen. Nico selecteerde 99 werken van kunstenaars uit de regio Nijmegen. Zijn criterium voor ‘regio’ was dat het atelier niet verder weg mocht zijn dan drie kwartier fietsen vanuit Nijmegen. Hij schreef teksten bij het werk, Inge portretteerde de kunstenaars en Pascale is de vormgever van het boek. +1 “We zeiden ja tegen de presentatie, maar als je het boek presenteert, wil je ook het werk laten zien”, vertelt Barbara Kruijsen, hoofd collectie & presentatie. “En eigenlijk wil je ze dan ook alle 99 laten zien.” En dat is gelukt. Alle 99 werken zijn vanaf 9 juni te zien in de tentoonstelling 99+1. “Dat getal is zo gekozen omdat 99 nog niet af lijkt. Het betekent dat er meer is, dus het is tegelijkertijd een uitnodiging om te ontdekken wat voor moois en spannends er allemaal in de regio Nijmegen gebeurt op kunstgebied.” Daar staat de +1 ook voor, iedereen weet wel een werk van eigen bodem dat eraan toegevoegd kan worden. Rijkdom Voor Barbara was deze tentoonstelling ook een leuke uitdaging. “Als conservator word je op een andere manier aangesproken. De selectie van kunstwerken was dit keer al gemaakt. Aan mij de taak ze op de beste manier te tonen. De bezoekers moeten zich onderdompelen in de rijkdom en niet denken: het is zo veel, ik weet niet waar ik kijken moet.” In het boek staan de kunstenaars op alfabet, maar dat is natuurlijk voor een museum minder geschikt.

Ans van der Vleuten

8


in 99 werken Atelierroute 24 juni, 29 juli, 26 augustus Speciaal voor deze tentoonstelling zijn drie verschillende atelierroutes gemaakt. Je begint de dag met een bezoek aan ‘99+1’. Met een plattegrond en een lekkere snack op zak, ga je vervolgens op pad om een aantal ateliers in de stad te bezoeken. Kijk op www.museumhetvalkhof.nl voor meer informatie over kosten en reserveren.

“Dat was zoeken. Uiteindelijk heb ik werken bij elkaar gebracht die overeenkomsten hebben, maar ik heb ook nadrukkelijk gezocht naar contrasten. De collectie is heel divers, er is altijd een werk dat je aanspreekt, maar je wordt ook uitgenodigd te kijken naar wat ernaast hangt. De indeling nodigt uit om te dwalen. Het is een ontdekkingsreis door de rijkdom van de regio. Het zindert op kunstgebied in Nijmegen. Geniet van de veelheid!” Vrij kijken Er zijn onder meer schilderijen, beelden, installaties, videokunstwerken, sculpturen en foto’s. Ook de foto’s van de kunstenaars uit het boek zijn samen te zien in één installatie. En bij elk werk hangt in het klein het portret, zodat de kunstenaars zichtbaar zijn. Ook kunnen de bezoekers tekstfragmenten uit het boek downloaden en beluisteren. Daarin hoor je hoe vrij en associatief Nico de werken beschouwt. Die fragmenten kunnen de bezoekers inspireren om op een andere manier naar de kunst te kijken. Niet iedereen durft zo vrij te kijken en te zeggen wat hij erin ziet. Eigen bodem Natuurlijk is het voor mensen uit de regio Nijmegen mooi om te zien wat voor werk er op eigen bodem gemaakt wordt. Maar tegelijkertijd is er zoveel kwaliteit dat het voor iedereen een boeiende tentoonstelling is, ook voor bezoekers van buiten de regio. Barbara: “In het najaar hebben we de grote tentoonstelling Ik, Maria van Gelre, die ook internationaal veel belangstelling zal trekken. Maar ik vind dat we niet moeten vergeten waar Museum Het Valkhof staat. Dat komt natuurlijk terug in de archeologische collectie, die komt letterlijk uit eigen bodem. Maar nu laten we dat ook zien met deze hedendaagse tentoonstelling 99+1.”

Frans Drummen

9


Nijmegen Green Capital 2018, Nijmegen stad is groene hoofd jaar en van Europa dit et festivals, dat vieren we. M posia en veel congressen, sym n. leuke activiteite

Noteer bijvoorbeeld alvast de Green Capital Week, van Symphonie Orkest Nijmegen 14 tot 24 juni, feitelijk een 10-daagse met bijzondere onderdelen voor het publiek. Zoals een spectaculair Spiegelwaalconcert waarbij je kunt genieten van prachtige muziek tijdens zonsondergang. Op een doorzichtig podium zie je de Spiegelwaal ĂŠn het Symfonie Orkest Nijmegen en musici Rubin Hein en Erik Vloeimans, vertellers Rubin Hein Sinan Can en de nachtburgemeester Angela Verkuijlen. De Stevenskerk speelt een belangrijke rol in het verhaal. Dat mag je niet missen! Noteer 20 juni 21.00 uur op de Lentse Warande in je agenda. Het concert is gratis, maar het aantal plaatsen is beperkt. Erik Vloeimans

10


zo groen kan het zijn! Iedereen die meer wil weten over lokaal opgewekte duurzame energie en hiervoor zelf in actie wil komen, kan op 15 en 16 juni terecht op het festival Blowlands in het windenergiepark De Grift. Met rondleidingen, een expositie, gekke proefjes voor de kleintjes, een kunstwerk bouwen, een mini college door weervrouw Margot Ribberink (energie voor dummies), muziek, eten en drinken (energieburger) en veel meer. Check www.windparknijmegenbetuwe.nl/energiefestivalblowlands/ voor het hele programma. festival Blowlands

De muziekliefhebbers kunnen in het Thiemeparkje energie opdoen op het ‘Afrikafestival gaat kleurrijk groen’ op 17 juni, waar duurzaamheid en culturele diversiteit een mooie mix vormen. Uiteraard kun je er ook proeven van lekkers uit diverse wereldkeukens. Locatie en programma vind je op https://afrikafestivalnijmegen.org/ Op 30 juni en 1 juli is er het Green/Blue Art Festival tijdens De Kaaij waar Afrikafestival duurzame kunst op locatie het hoofdthema vormt en ook Theateravenue Nijmegen (theatrale kermis voor iedereen) vindt plaats in de Green Capital Week. Europese delegaties bezoeken Nijmegen ook in de Green Capital Week omdat dan de Europese Commissie de European Green Capital 2020 bekendmaakt tijdens een gala-avond in De Vereeniging. De jurering en awarding vindt plaats onder verantwoordelijkheid van de Europese Commissie.

Green/Blue Art Festival

Op www.greencapital2018.nl vind je een volledige jaarkalender met nu al 140 evenementen en activiteiten, en de lijst groeit nog.

11


HELLOSUN NIJM EGEN

GREEN CAPITAL ACTIE!! PLAATS JE BESTELLING VOOR 31 MEI EN WIN EEN

ELEKTRISCHE FIETS!

m 30 november Actie verlengt t/ Cortina Ecomo U4 Transport Woman 3V Light Azure Blue Matt Handrem met XXL accu. Verkoopprijs

1.499,-

Investeert u in zonne-energie, dan wekt u uw eigen energie op en betaalt minder energiekosten aan uw leverancier. Daarbij verdient u geld met opgewekte stroom, profiteert u van btw-voordeel en draagt u bij aan een beter milieu. Heeft u zin in een opgewekt 2018 en heeft u ruimte op uw dak? Het hebben van een zonne-energiesysteem van Hellosun biedt kwaliteit, is rendabel en betaalbaar. Maak gebruik van de actie! Plaatsingen voor 31 mei maken kans op een elektrische fiets. Heeft u geen ruimte op uw dak? Geen probleem, want er zijn mogelijkheden voor zonnepanelen op een gezamenlijk dak. Meer info hierover? Stuur een mail naar info@hellosun.nl of bel: 06 53 89 27 85.

www.hellosun.nl

12


Green Blue Festival op De Kaaij Op 30 juni programmeert het Green Blue Festival een duurzaam weekend samen met cultureel terras De Kaaij. Green Blue Festival is een festival georganiseerd door European Green Capital 2018. Het Green Blue Festival verzorgt de programmering op 30 juni en 1 juli met diverse culturele activiteiten rondom duurzaamheid. Op het festival vind je community-art, muziek, dans, theater, workshops, bioscoop, kunst, lezingen, etc.. De muziekprogrammering is in handen van Podium 8 en staat bol van de goede artiesten. Op het programma staan oa: DJ Da Funkee Homebro, DJ St Even, Phat Cool Big Band, Groove Invaders, Power to the Pipo, Lorrèn, Pierre et Les Optimistes en Love The System! Voor een duurzaam community-art project komt de Almere UFO naar De Kaaij. De UFO die kunstenaar Anita Waltman bouwde voor het dertigjarig bestaan van de stad Almere mogen we voor ons project even lenen. Hoe duurzaam is dat! We roepen heel Nijmegen op om te komen helpen met bouwen, het schild van de UFO gaan we volbouwen met kleine plastic flesjes. Dus raap die plastic flesjes van de straat en kom ook helpen bouwen aan een toekomst zonder afval! Er is genoeg te beleven en natuurlijk verzorgt De Kaaij weer heerlijk eten en drinken. Dus kom naar dit gratis festival om gezellig te relaxen of te feesten en sta op een culturele manier ook even stil bij onze mooie wereld.

LOCATIE: DE KAAIj DJ’S Da Funkee Homebro

Love the System 13

Artwork: Mirka Farabegoli • Grafische Vormgeving: www.haakjesluiten.nl

Meer informatie: www.greenbluefestival.nl of Facebookpagina Green Blue Festival Nijmegen


Vierdaagsefeesten realiseert zonnepark met bezoekers

Help, mijn dak is niet geschikt! Mooi toch, dat de natuurelementen zon, water en wind ons kunnen helpen om energie op te wekken? Je hebt misschien weleens overwogen om zonnepanelen op je dak je te leggen. Lastige procedure toch? Als het te veel gedoe is, de terugverdientijd te lang, of je dak ongeschikt, dat laat je het er vast bij zitten. Dat begrijp ik wel. Toch kun je wel bijdragen aan het opwekken van energie, ook als je dak ongeschikt is. Of wanneer je huurder bent en dus geen eigen woning hebt. Wat dacht je van investeren in windenergie? Je betaalt een bedrag, draagt bij aan duurzaamheid en je energierekening gaat omlaag door verrekening van de opgewekte energie. Of je betaalt een bedrag en krijgt hier per jaar een bepaald rendement van. Hetzelfde geldt voor zonneparken waar je ook in kunt investeren. Maar ook opties voor eigen opwek van warmte worden steeds meer rendabel.

De organisatie van de Vierdaagsefeesten spant zich al jaren in om duurzaam en sociaal te opereren. De drankbekers zijn bijvoorbeeld volledig recyclebaar en initiatieven die ervoor zorgen dat ook ouderen de feesten kunnen bezoeken worden van harte ondersteund. Dit jaar is er een nieuw doel: het realiseren van een zonnepark met donaties van de bezoekers.

Juni is de maand van de Energie opwekking. Er is misschien meer mogelijk dan je denkt! Op 26 juni is er een debat over opwekking in LUX. Als je meer wilt weten, kom je dan? Margot Ribberink Klimaatdeskundige, bioloog en weervrouw, bestuurder Green Capital Challenges

“We horen vaak van Vierdaagsefeestenbezoekers dat ze de feesten zó leuk vinden, dat ze iets terug willen doen, als ‘dankjewel’ voor de stad”, aldus aanjager van het zonneparkproject Juul Martin. “En dat is wat nu mogelijk wordt gemaakt. Iedereen met een warm hart voor de Vierdaagsefeesten en de stad kan in eventteams geld ophalen tijdens de Vierdaagsefeesten. Dat kan samen met collega’s, vrienden of familie waarbij wordt gevraagd of bezoekers ‘voor de prijs van een biertje een bijdrage willen geven voor de zon’. Van dat geld worden in samenwerking met landen tuinbouworganisatie ZLTO bij boeren in de regio de daken van stallen voorzien van zonnepanelen. Het streven is om de Vierdaagsefeesten binnen drie jaar energieneutraal te organiseren en deze actie is een eerste grote stap. “Dat we daarmee bezoekers die iets goeds willen doen voor de stad een plezier doen, door ze te betrekken bij deze actie, maakt ons alleen maar extra trots”, zegt directeur van de Vierdaagsefeesten Teddy Vrijmoet tot slot.

n ons Geniet va zon en water, de de wind!

Wil je meehelpen met geld inzamelen? Meld je dan aan via de website: vierdaagsefeesten.nl/zon 14


Vrijdag 15 en zaterdag 16 juni 2018 Windpark Nijmegen-Betuwe Griftdijk 244, Nijmegen

toegan g gratis

Programma vol nieuwe energie Voor iedereen die meer wil weten over duurzame energie. Ontdek wat jij kunt doen, voor een groenere wereld!

eten

hon

hackat

lezing

knet gek ter

ke

muziek

expe rim voor enten kids

kunst

debat

drinken

burgersgevenenergie.nl 15

theat

er


JWR JWR elektrotechniek, kent een lange historie en gaat voor een duurzame toekomst. Zo steunen wij het Nijmegen Green Capital jaar.

r Voor mee en informatie : vacatures r.nl www.jw

Evenementen stimuleren bezoekers tot duurzaam gedrag... Je had toch twĂŠĂŠ kaartjes voor dat festival!?

16

Klopt, ik ga samen met de groenbak!


Redactie: Fred Lardenoye

At the Movies in Nijmegen e.o. At the Movies geeft maandelijks een selectie van films die deze maand in de bioscopen van Nijmegen en omstreken te zien zijn. Plus een beoordeling: * rijp voor de prullenbak, ** zwak, *** gemiddeld, **** sterk en ***** niet te missen.

Foxtrot De Israëlische regisseur Samuel Maoz maakte, na zijn veelgeprezen debuut Lebanon, opnieuw een film waarin de krijgsmacht centraal staat. De film begint met een onheilstijding voor de ouders van de Israëlische soldaat Jonathan Feldmann. Een dag later blijkt het bericht op een verwisseling te berusten en volgen we een soldaat op een desolate post aan de noordelijke grens van Israël, die zeker niet zonder gevaar blijkt te zijn. Won de grote juryprijs van Venetië.

Beoordeling: * rijp voor de prullenbak ** zwak *** gemiddeld **** sterk ***** niet te missen

zo simpel om los te komen van haar ouderlijk milieu. De universele thema’s die Gerwig aansnijdt, worden op smakelijke wijze geserveerd, mede dankzij twee ijzersterke vrouwenrollen.

Djam Aanstekelijk portret van het vrijgevochten Griekse meisje Djam dat samen met haar stiefvader op Lesbos woont. Hij stuurt haar naar het vasteland van Turkije om op zoek te gaan naar een onderdeel van een motorboot die hij op aan het lappen is voor toeristen. Samen met een Franse vrijwilliger voor vluchtelingen beleeft Djam een avontuurlijke tocht met enkele bijzondere ontmoetingen. Wederom een fraaie muzikale film van Tony Gatlif , die eerder films als Les Princes, Gadjo Dilo en Vengo maakte.

Djam

Lady Bird

****

Heerlijke film van Greta Gerwig, die zelf het scenario schreef waarin een moeder-dochterrelatie centraal staat. De rebelse dochter Lady Bird, die niet wil dat haar moeder haar Christine noemt, zou het liefst zo spoedig mogelijk het burgerlijke en saaie Sacramento willen ontvluchten. Maar het blijkt niet

Der Hauptmann Waargebeurd verhaal over een aan het eind van de oorlog gedeserteerde Duitse soldaat die zich een officiersuniform aanmeet om aan executie te ontsnappen. Vervolgens ontpopt hij zich als een bloeddorstige nazi die in een gevangenkamp een orgie van geweld in gang zet. Nihilistische film, zorgde op het filmfestival van Rotterdam voor hordes weglopende filmliefhebbers.

Der Hauptmann

17


TheaterAvenue Nijmegen 22 t/m 24 juni - Valkhofpark Tientallen voorstellingen, beeldende kunst, acts, muziek en lekker eten, drinken, dansen en chillen: voor groot en klein is er van alles te beleven in het mooiste park van Nijmegen. Humor is het thema dit jaar, dus er wordt vooral veel gelachen! Gekke mensen, bizarre types, vreemde goocheltrucs, een waanzinnig circus, topcabaret… je kijkt je ogen uit. Maar ook je oren, want er is zoveel leuks om te beluisteren. Grappige verhalen, lachende mensen. Voor kinderen zijn er heel veel leuke activiteiten om zelf aan mee te doen en naar te kijken. Maar ook voor de ouders is het heerlijk toeven in het mooie park. Je wandelt van de ene voorstelling naar de andere. Of je gaat lekker eten en drinken bij de diverse foodtrucks en geniet van de sfeer, de mensen en het park. Vrijdag 22 juni:

16.00 tot 00.00 uur

Zaterdag 23 juni:

14.00 tot 00.00 uur

Zondag 24 juni:

12.00 tot 21.00 uur

Een van de hoogtepunten is de voor

The Amazing Lestica stor y! “Film regi sseu r Mar co Grandia en acteur Huub Smi t (oa New Kids) brengen circus ‘Lestica’ (uit 1936), een vreemde onalledaagse show van optimisten, waaghalzen, oplichter s, en verloren zielen weer tot leven. Zie de man met het bizonho ofd, de glas slager, de meest erotische slurf van Noord Amerika en nog veel, veel meer!”

nkelijk toega llingen te betaling te rs o n Vo conta tegen

www.theateravenue.nl

stelling:


AGENDA JUNI VRIJDAG 1 JUNI Vm school aan de Berg en Dalseweg 295 11.00: Inspiratiemarkt Duurzaam Verbouwen / Gratis Mariënburgkapel - Huis van de Nijmeegse Geschiedenis 13.00-13.45: The Charles Men. A-capella zang, Marikens reis / Gratis 14.00-15.00: Mariken in poëzie en zang / Gratis 15.30-16.30: Mariken vroeger en nu door hoogleraar Jos Joosten / Gratis 20.00: Mariken! – door theatergroep GRAS / Gratis Startpunt: Marikenbeeld op Grote Markt 14.00-16.00: Mariken stadswandeling - Ontdek Marikenplekjes / Gratis Dorpsschuur Zyfflich (D) 19.30-23.00: Woodstock in Zyfflich / 22,LUX 19.30: Film & gesprek – The Cleaners / 9,50 Het Danslokaal 20.00-22.30: Tandance Workshop: Let the Sun Shine / 15,Club Trianon 20.00: De Han Band / Gratis Stadsschouwburg

20.15: Brigitte Kaandorp Wereldtournee / 37,50 / 29,50 Brebl 20.30: Miniconcert Nijmeegse Marieke tijdens Hagelslag / 5,Doornroosje 20.45: Gallowstreet / 14,Filmhuis024 21.00: King of the Belgians / Filmticket Extrapool 21.00: Fasenuova + Merel ten Braak (DJ) / 5,-

Luxor Live, Arnhem 21.00-23.00: Fratsen / 14,Roepaen Podium, Ottersum 21.00: Undercoversessie: Joni Mitchell / 10,Merleyn 23.00: Wat Als Het Leven Een R&BClip Was? / 8,50 / 5,50

ZATERDAG 2 JUNI Bibliotheek Gelderland-Zuid, Mariënburg 11.00-12.00: Kindertheater Mariken van Nieumeghen / Gratis Vm school aan de Berg en Dalseweg 295

Stadsschouwburg 19.30: Dance Around The World – Urban Dance Academy / 14,- / 6,50 Dorpsschuur Zyfflich, (D) 19.30: Blues in Zyfflich / 22,Mariënburgkapel - Huis van de Nijmeegse Geschiedenis 20.00: Mariken! door theatergroep Gras / Gratis Wilderniscafé de Waard van Kekerdom 20.00-01.00: Phoenix Alive / 7,St. Bartholomaeuskerk, BeekUbbergen 20.15-22.00: Concertserie Beek – Boetepsalmen / 23,Café ’t Haantje 20.30: Pub-Quiz / Gratis Merleyn 23.00: Metro Kollektief: Collider e.a. / 5,(Gratis toegang voor 00.00 uur)

ZONDAG 3 JUNI 11.00: Inspiratiemarkt Duurzaam Verbouwen / Gratis Kerkje van Persingen 11.00-17.00: Expositie. Vorm en Verbeelding in Kerkje van Persingen / Gratis Antiquariaat Anamorfosa 13.00-17.00: Popup expositie Non Maskee / Gratis Stevenskerk 13.00: Rondleiding over Catharina van Bourbon / Gratis Startpunt: Marikenbeeld op Grote Markt 14.00-16.00: Mariken stadswandeling Ontdek Marikenplekjes / Gratis Nijmeegse binnenstad 15.00-19.00: Nijmegen Klinkt! met een Streetparade / Gratis Concertgebouw De Vereeniging

19.30: John Cleese – Last time to see me before I die / uitverkocht 19

Mariënburgkapel - Huis van de Nijmeegse Geschiedenis 10.30-12.00: Documentaire Mariken, visioen van een opera / 2,20.00: Mariken! door theatergroep Gras / Gratis Hortus Nijmegen 12.00-14.00: Muziek in Hortus Nijmegen / 10,Nationaal Bevrijdingsmuseum 19441945, Groesbeek 12.00-16.30: Arrangement LiberationTour en Bevrijdingsmuseum / 40,14.00-16.00: Open rondleidingen door ‘De Communisten’ / 10,Nijmeegse binnenstad & Valkhofpark 12.00-19.00: Nijmegen Klinkt! met muziek door de binnenstad / Gratis Hernense en Batenburgse molen 12.00: Maas en Waalse Molendag / Gratis Grote Markt 12.30-14.30: Filmregistratie Mariken in de tuin der lusten / 4,14.00-16.00: Mariken stadswandeling Ontdek Marikenplekjes / Gratis De Lindenberg 13.00-17.00: Lindenberg Festival. Met cursuspresentaties, programmering en kinderactiviteiten / Gratis, met een aantal uitzonderingen


20


AGENDA JUNI Wijnhuis Groesbeek 13.00: Verticale wijnproeverij. Vino Vertico/ Kaarten verkrijgbaar bij De Portier en wijnhuis Groesbeek / 10,Het Roze Huis, Sint Anthoniusplaats 1 13.30-18.00: Roze Marikendag in Roze Huis / Gratis Galerie Zeven Zomers 14.00-17.00: Feestelijke opening expositie met Sara Donkers & Marjo Wiltingh / Gratis Stadsschouwburg 14.00 & 17.00: Freek Vonk – Op Wereldreis – on tour / 49,- / 10,Museum Het Valkhof 14.30-15.30: ArcheoAcademy – lezing Wapengraf Marikenstraat / Gratis De Muse, Malden 15.00: Optreden Bridget van Zundert The Goldfish / Gratis Concertgebouw De Vereeniging 15.00: Het Gelders Orkest & Theater Sonnevanck – Broer 8+ / 19,- / 9,OPEN slowcafé 15.00-16.30: Livemuziek op zondag: Masivan Kurdaxy / vrijwillige bijdrage Mariënburgplein 17.00-17.30: Popkoor Switch met fragmenten uit MIRAKELS / Gratis

MAANDAG 4 JUNI De Lindenberg 13.00-17.00: Lindenberg Festival. Met cursuspresentaties, programmering en kinderactiviteiten / Gratis, met een aantal uitzonderingen De Villa Nijmegen 19.30: Muziek op Maandag: Lindy Hop / Gratis

DINSDAG 5 JUNI De Lindenberg

13.00-17.00: Lindenberg Festival. Met cursuspresentaties, programmering

The Band Of Heathens

en kinderactiviteiten / Gratis, met een aantal uitzonderingen Filmhuis024 19.15: Camille Claudel / Filmticket 20.45: Sneak / Filmticket

WOENSDAG 6 JUNI De Lindenberg 13.00-17.00: Lindenberg Festival. Met cursuspresentaties, programmering en kinderactiviteiten / Gratis, met een aantal uitzonderingen Museum Het Valkhof 15.00-16.00: Verhaal op zaal met Lisanne van der Heuvel / Gratis op vertoon van museumticket Filmhuis024 19.15: Camille Claudel / Filmticket LUX 19.30: Film & gesprek – Garden of Life / 9,50 Stadsschouwburg 20.00: Showponies – De Alex Klaasen revue / 35,- / 10,Brebl 20.30-23.00: Jazzin@Brebl: ArtEZ Big Collective / 10,- en 5,- voor studenten Café ’t Paleis 21.00: Jamsessie / Gratis

Doornroosje 21.00: Meschiya Lake & Dizzy Birds / 14,50

VRIJDAG 8 JUNI De Lindenberg 13.00-17.00: Lindenberg Festival. Met cursuspresentaties, programmering en kinderactiviteiten / Gratis, met een aantal uitzonderingen Stadsschouwburg 19.30: Backstage Comedy Tour / 27,50 / 10,Doornroosje 20.15: The Band Of Heathens / 15,50 Concertgebouw De Vereeniging 20.15: Het Gelders Orkest – Maestro Jules onthult: Beethoven / 25,- / 22,Greppeltheater 20.30-21.45: Improvisatietheater TAS / 7,50 Roepaen Podium, Ottersum 21.00: Undercoversessie: Golden Earring / 10,Merleyn

DONDERDAG 7 JUNI De Lindenberg 13.00-17.00: Lindenberg Festival. Met cursuspresentaties, programmering en kinderactiviteiten / Gratis, met een aantal uitzonderingen Stadsschouwburg 20.00: Daniël Lohues – Vlier / 25,- / 22,Filmhuis024 20.45: première Jeune Femme / Filmticket 21

22.00: Amartey & The Band Recraft / 10,-

ZATERDAG 9 JUNI Museum Het Valkhof 11.00-17.00: Tentoonstelling 99+1 – Kunst van eigen bodem / museumentree De Lindenberg 13.00-17.00: Lindenberg Festival. Met cursuspresentaties, programmering


Deadline QV MAGAZINE juli: 19 juni

Speciale editie Vierdaagsefeesten met extra hoge oplage! Organiseert u een leuke activiteit en wilt u dat graag promoten via ons cultureel platform? Meld die dan aan op onze website. Naast opname in de culturele online agenda is het ook mogelijk om zichtbaar te zijn via de QV social mediakanalen, het magazine of de banner op de website.

Meer info:

www.qvnijmegen.nl/adverteren

Openingstijden: Maandag t/m vrijdag 09.00-17.30 uur Zaterdag van 09.00-17.00 uur Wij zijn op koopavond gesloten

Regulierstraat 29 Nijmegen (ingang winkel) en/of Bloemerstraat 125 (ingang werkplaats/winkel) T 024-3231605 E info@bikewerk.nl

www.bikewerk.nl

BikeWerk is een initiatief van Wijkwerk, Pluryn en Jan Kooij 2Wielers 22


AGENDA JUNI en kinderactiviteiten / Gratis, met een aantal uitzonderingen Nationaal Bevrijdingsmuseum 19441945, Groesbeek 13.00-14.30: Themarondleiding voor blinden en slechtzienden / 10,Cultuurspinnerij De Vasim 14.00-23.59: Drift Festival 2018 / 29,Stadsschouwburg 19.30-21.50: Balletstudio Daniëlle – Natuurlijk Dans / 17,50 / 13,50 Het Danslokaal 20.00-23.00: Ecstatic Dance FUNKY STUFF with DJ TheoBerlie / 15,Wilderniscafé de Waard van Kekerdom 20.00: Pachamama Benefit Dansavond / 10,-/ 15,- / 20,- of meer St. Jacobskapel 20.30-22.30: Ember Swift in de SintJacobskapel / 13,- vvk / 16,- aan de kassa Doornroosje 23.00: WTF: Vandal + Twisted Individual / 20,- / 16,50 / 11,-

wereldmuziekgroep Jugalbandi / vrijwillige bijdrage Café ‘t Haantje 20.30: Nederlands liederentafel o.l.v Ria / Gratis

MAANDAG 11 JUNI

LUX 20.30: ArtEZ 2018 – Eindvoorstelling dans / 12,50 Doornroosje 20.30: Body Count feat. Ice-T / 39,50 Café ’t Paleis 21.00: Jamsessie / Gratis

Doornroosje

20.30: Whiskey Myers / 16,50 Club Trianon 21.00: Monday Jazz – Mette Erker – Afscheid Henk Guitjens / 5,-

ZONDAG 10 JUNI

DINSDAG 12 JUNI

De Lindenberg 13.00-17.00: Lindenberg Festival. Met cursuspresentaties, programmering en kinderactiviteiten / Gratis, met een aantal uitzonderingen Stevenskerk 14.00-15.00: Rondje om de Stevenskerk / Gratis De Muse, Malden 15.00: Optreden. De VenloKryner / Gratis Stadsschouwburg 15.30-17.50: Balletstudio Daniëlle – Natuurlijk Dans / 17,50 / 13,50 Club Trianon 15.30: The Dance Department / Gratis Gemeenschapsruimte Eikpunt 20.00-22.00: Première

LUX 20.00: Radboud Reflects – Nietzsche & Post-Truth / 5,20.15: The Royal Ballet: Swan Lake – Liam Scarlett / 17,50 Doornroosje 20.30: Corrosion of Conformity / 22,50 / 20,-

WOENSDAG 13 JUNI Stadsschouwburg 20.00: Terror – Wegens succes terug / 32,50 / 29,50 Brebl 20.30: JINJazz@Brebl: Lilly King – Hemelval / 7,50 / 10,20.30: Carte Blanche René Creemers / 12,50 / 10,-

Merleyn 22.00: Matthew Mole / 10,-

DONDERDAG 14 JUNI Planetenstraat 30 19.00-21.00: Proefles Intuïtieve Ontwikkeling / Gratis Stadsschouwburg 20.00: 1001 Nacht – SDVN Dance Fever / 12,50 / 10,-

VRIJDAG 15 JUNI Windenergiepark De Grift 11.00: Blowlands festival. Lezing Arne Jungjohann: Energy Democracy / aanmelden verplicht / Gratis 13.30: Debat. Energietransitie en de rol van burgers / aanmelden verplicht / Gratis 15.30: Lancering Burgers Geven Energie en de Energietafel / Gratis 19.30: Lustrumfeest WindpowerNijmegen (besloten) / Gratis Museum Het Valkhof

17.00-19.00: Valkhof Kunstcafé met Lieve Blancquaert / Gratis 23


Elke zondag v.a. 17.00 uur

JAMSESSIE

24


AGENDA JUNI Brebl 20.30: Une soirée avec Badala / Kassa 12,-/ twee kaartjes 10,- per kaartje / vvk 7,50 via ikbenaanwezig.nl (excl. servicekosten) Roepaen Podium, Ottersum 21.00: Undercoversessie: Creedence Clearwater Revival / 10,-. Merleyn 23.00: Brotherhood: Rey Tranquilo / Gratis

ZONDAG 17 JUNI Pannenkoekenrestaurant De Duivelsberg 12.00-18.00: Vertelfestival Duivelsberg / Gratis Historische kerk, Groesbeek 14.15 uur: Drie kleine zomerconcerten met gedichten / 12,50 / 7,50 LUX

ZATERDAG 16 JUNI Windenergiepark De Grift 10.00: Blowlands. Hackathon / aanmelden verplicht / Gratis 12.00: Opening en start bouw kunstwerk met zonne-energie, doe mee! Met Anita Waltman / Gratis 13.00 en 15.00: Spetterende energieshow met Mad Science / Gratis 14.00: Klimaat en energie voor dummies. Mini-college door weervrouw Margot Ribberink / Gratis 15.00: Muziek Remko Jacobs / Gratis 20.00: Presentatie hackhaton / Gratis 20.15: Muziek De Baron / Gratis Museumpark Orientalis, Heilig Landstichting 11.00-17.00: Kom genieten van het Suikerfeest / Reguliere entreeprijzen Pannenkoekenrestaurant De Duivelsberg 13.00-23.00: Vertelfestival Duivelsberg / Gratis De Lindenberg 20.00-22.00: The Lost Boy – Premiere / 12,20.00: Wow-Effect Theater – The Lost Boy / 10,20.15: Theatergroep Pit – Improvisatievoorstelling / 10,Doornroosje 20.15: Jamai / 16,50 Wilderniscafé de Waard van Kekerdom 21.00-01.00: Arjan Draait Door Zomereditie / 4,Café ‘t Haantje 21.00: Corazón 4 Music / Gratis Merleyn 23.00: Chris Kooloos & Thijs Schuitman / Gratis

14.30: The Royal Ballet: Swan Lake – Liam Scarlett / 15,19.30: Stop de carrousel / Gratis Muse, Malden 17.00: Maldense Bluessessie / Gratis De Lindenberg 20.00: Wow-Effect Theater – The Lost Boy / 10,20.00-22.00: The Lost Boy – Second Performance / 12,-

DINSDAG 19 JUNI Doornroosje 20.30: Neurosis + Deafkids / 29,50 / 26,-

WOENSDAG 20 JUNI Brebl 20.30-21.00: Jazz@Brebl: JAmZZxl &.Martin Fondse & Vera Westera / 7,50 Café ’t Paleis 21.00: Jamsessie / Gratis Lentse Warande 21.00: Spiegelwaalconcert met onder meer Symfonie Orkest Nijmegen, Ruben Hein en Erik Vloeimans/ Gratis / plaatsen beperkt

DONDERDAG 21 JUNI Doornroosje

20.30: Waylon – The World Can Wait tour / Uitverkocht 25

Merleyn 22.00: 1000mods / 13,- / 11,-

VRIJDAG 22 JUNI Valkhofpark 16.00-00.00: Valkhof TheaterAvenue Nijmegen / Gratis / m.u.v. een aantal betaalde voorstellingen De Lindenberg 17.30 en 19.30: LEF – Tim en de Grote Verhalensoep / 3,Openluchttheater De Goffert 19.45: Miss Montreal / 30,50 Expoplu 20.00-23.00: Expoplu Engage: (un) controllable territories / Gratis Doornroosje

20.15: The Gathering + Habitants / Uitverkocht Club Trianon 21.00: 2B@Nijmegen – Februari Moon & Pandae / 5,Roepaen Podium, Ottersum 21.00: Undercoversessie: Aerosmith • Roepaen Podium, Ottersum / Gratis

ZATERDAG 23 JUNI Valkhofpark 14.00-00.00: Valkhof TheaterAvenue Nijmegen / Gratis / m.u.v. een aantal betaalde voorstellingen Openluchttheater De Goffert 14.30: Kids ‘n’ Billies Festival 2018 / 26,50 / 22,- / Kids 5 t/m 18 jaar 4,50 De Lindenberg 14.30: Cursisten G. Jansen en A. Stjernlöf – viool en cello / 2,75 Aula Karel de Grote College 15.00: Koor Ex-Falso / 7,De Muse, Malden 15.00: Muziek. Get Around / Gratis Cultuurspinnerij de Vasim 20.00-02.00: Goodbye Stratosphere Festival / 5,Het Danslokaal 20.00-23.00: Ecstatic Dance with DJ Frans Iradi / 15,-


TERROR met Jeroen Spitzenberger 13 juni - Stadsschouwburg Nijmegen Wegens overweldigend succes van de spraakmakende voorstelling TERROR komt het stuk nog eenmaal terug in Stadsschouwburg Nijmegen. TERROR, met in de hoofdrollen Jeroen Spitzenberger als verdachte, Johanna ter Steege als Officier van Justitie en Clairy Polak als voorzitter van de rechtbank, is op woensdag 13 juni te zien. In TERROR staat gevechtspiloot (Jeroen Spitzenberger) terecht voor de moord op 148 mensen. De jury (het publiek) hoort alle feiten en beslist: schuldig of onschuldig. Is hij de held die een nationale ramp heeft voorkomen of een militair die tegen uitdrukkelijk bevel vele burgerslachtoffers heeft gemaakt? TERROR, geschreven door de Duitse advocaat en thrillerauteur Ferdinand von Schirach, is wereldwijd een ongekend succes en een van de meest intrigerende en verrassende producties van de afgelopen jaren. Het stuk roept relevante en actuele vragen op rond maatschappelijke thema’s. Staat het recht boven ons geweten? En mag je het ene onschuldige mensenleven tegen het andere onschuldige mensenleven afwegen?

THE LOST BOY

Kaarten: www.stadsschouwburgendevereeniging.nl

James M. Barrie is ontevreden met zijn werk en leven, desondanks zijn succes als schrijver. Hij keert terug naar Schotland om zijn moeder te bezoeken, die hem nog steeds de schuld geeft voor de lang-geleden dood van zijn broer. Geplaagd door het tragische ongeluk begint James geleidelijk het tragische verleden van zijn familie te confronteren - mede dankzij de hulp van een onverwacht vriendschap en zijn eigen talent voor het vertellen van sprookjes.

Ferdinand von Schirach

TERROR HELD OF MOORDENAAR? U BESLIST! REGIE

PETER DE BAAN

Dit verhaal van de geboorte van Peter Pan verwarmt het haart van elke toeschouwer die zich het geheim en de magie van Peter Pan weet te herinneren. Dit stuk wordt geproduceerd en gespeeld door de Engelstalige theatergroep WOW-Effect Theater als officiële huisgroep van De Lindenberg Huis voor de Kunsten.

WEGENS SUCCES EXTRA VOORSTELLING SSB NIJMEGEN 13 JUNI 20.00 uur NRC     DE VOLKS KRAN T    

Kaarten: www.delindenberg.com

TERROR-DEVOORSTELLING.NL 26


AGENDA JUNI O42 - De Villa Nijmegen 20.30-03.00: O42 Feest voor 45+ in Nijmegen / 7,50 Brebl 23.00-04.00: Dollhouse Queerparty / Vanaf 5,Merleyn 23.00: Jiwa Jiwe / 5,- (Gratis toegang voor 00.00 uur)

ZONDAG 24 JUNI Valkhofpark 12.00-21.00: Valkhof TheaterAvenue Nijmegen / Gratis Standbeeld Mariken van Nimwegen 13.00-17.00: Battlefield Fietstour ‘De Bevrijding van Nijmegen’ / 6,Museum Het Valkhof 13.00-17.00: Atelierroute 99+1 / www.museumhetvalkhof.nl Club Trianon 15.30: Mo & CO / 5,Stadsschouwburg 16.00: Balans – Stichting Flex to the Max / 12,50 Vasim 20.00: La Nuit du Cirque Phenomenal / 5,-

La Nuit du Cirque Phenomenal

Sartre. Een filosofie voor de 21e eeuw 219,De Lindenberg 19.30: The Understudies. Te gast – Todd / 5,Brebl 20.30-23:59: JINJazz@Brebl: Richie Reichgelt Quartet cd-release / 7,50 / 10,Café ’t Paleis 21.00: Jamsessie / Gratis

DINSDAG 26 JUNI

DONDERDAG 28 JUNI

Museumpark Orientalis, Heilig Landstichting 11.00-17.00: Vredesmissie in Orientalis / Reguliere entreeprijzen De Lindenberg

Campus Radboud Universiteit Nijmegen 10.00-17.00: Studiedag Het verhaal van de strijdende, schaamtevolle en smachtende mens / 120,De Lindenberg 20.00: ArtEZ Afstudeervoorstelling lichting 2018 / 12,50

Groenestraatkerk 20.15: Symfonie Orkest – Een uur muziek / 15,De Lindenberg 20.30: Toneelgroep Twister – Katharsis / 10,Club Trianon 21.00: The Space Age Travellers / 7,50 23.30: Boys Don’t Cry / Gratis

ZATERDAG 30 JUNI Park de Groene Heuvels 12.00: Festival. Down The Rabbit Hole / Uitverkocht Cultureel Terras De Kaaij 12.00-00.00: Green Blue Festival / Zie ook elders in deze QV / Gratis. 17.00: DJ Steven / Gratis 17.15: Phat Cool Bigband (funk en jazz) / Gratis

VRIJDAG 29 JUNI

19.30: The Understudies.| Te gast – Todd / 5,LUX 20.00-22.00: Duurzaamheidscafé #6 Energie opwekking / Gratis

WOENSDAG 27 JUNI Campus Radboud Universiteit Nijmegen 10.45-16.30: Studiedagen Jean-Paul

Park de Groene Heuvels 12.00: Down The Rabbit Hole / Uitverkocht Campus Radboud Universiteit Nijmegen 11.00-16.30: Studiedag Mariken van Nieumeghen, 500 jaar jong / 120,Cultureel Terras De Kaaij 17.00: Opening Cultureel Terras De Kaaij. Lekker genieten met veel muziek, kunst, verrassende keukens onder de Waalbrug. Met o.a. The Bojangles (gipsy jazz) en Los Kamer (Mexico, swing jazz balkan) / Gratis 27

20.00: Groove Invaders (funk en afrobeat) / Gratis 22.15: Power to the Pipo (jazz en funk) / Gratis Boskapel 20.00-22.00: Zomerconcert NSKAD / 15,- (regulier) / 10,- (student/CJP) De Lindenberg 20.00: Plica Vocalis – Kingdom / 12,-


Natuur inspireert, ontroert en neemt je mee.

Balletstudio Daniëlle presenteert

Natuurlijk

dans

Met trots presenteert Balletstudio Daniëlle haar achtste grote dansproductie ‘Natuurlijk dans’. In deze voorstelling komt de schoonheid van DANS en NATUUR op abstracte wijze samen. Van rups tot vlinder, van regen tot zonneschijn, maar ook van mens, dier en aarde. Een dansvoorstelling waarin je wordt meegevoerd in de hartverwarmende dans van de allerkleinsten tot de strakke lijnen van de gevorderde dansers. Een dansvoorstelling voor jong en oud. Voor dansliefhebbers, door dansliefhebbers. Zaterdag 9 juni 19.30u première (incl. Afterparty in het Theatercafé) Zondag 10 juni 15.30u Stadsschouwburg Nijmegen Kaartverkoop vanaf maandag 16 april uitsluitend via www.stadsschouwburgendevereeniging.nl Prijzen Rang 1: 17,50 Rang 2: 15,50 Rang 3: 13,50

w end h o u burg s s c sschouw d a d St sta :

rten

kaa

dé hotspot van Gelderl Gelderland!

Openingstijden: donderdag t/m zondag 10:30 tot 19:00 uur Groesbeekseweg 55a, Malden www.zweefinnmalden.nl 28

ontwerp: www.mirandathoonen.nl

gen m e .nl N i j eeniging g r r eve bu

30u 19. 18 5.30u 0 2 1 ni 8 9 ju 201 za 0 juni 1 o z


QV over de grens juni 1 juni

17 JUNI

Stadthalle Lohstätte 7, Kleve 20:00: Herbert Knebels Affentheater: ‘Rocken bis qualmt’ Kleve und Umgebung 11:00: Offene Gärten im Kleverland

Cleve-Land Big Band Forstgarten Klevem, Tiergartenstraße, Kleve 15:00: Forstgartenkonzerte 2018: Kleve und Umgebung 11:00: Offene Gärten im Kleverland Vereins-/Schützenhaus Kellen, Zur alten Kirche 50, Kleve-Kellen 10:00: Sonntagsmatinee

2 JUNI Tanzpalast Bresserberg Königsallee 190, Kleve 21:00: Konzert: ‘25 Jahre Three Ball Eddy’ Kleve und Umgebung 11:00: Offene Gärten im Kleverland

3 JUNI Forstgarten Kleve, Tiergartenstraße, Kleve 15:00: Forstgartenkonzerte 2018: Musikverein Kranenburg Kleve und Umgebung 11:00: Offene Gärten im Kleverland

8 JUNI Aula der Joseph-Beuys Gesamtschule, Ackerstr. 80, Kleve 20:00: Comedy mit HG. Butzko: Menschliche Intelligenz, oder ‘Wie blöd kann man sein?’

9 JUNI Kleine Kirche Böllenstege, Kleve 18:00: Abendgottesdienst mit dem Jugendchor der Ev. Kirchengemeinde Kleve Hochschule Rhein-Waal Marie-CurieStraße 1, Kleve 11:00: Tag der offenen Tür an der Hochschule Rhein-Waal

10 JUNI Forstgarten Kleve, Tiergartenstraße, Kleve 15:00: Forstgartenkonzerte 2018: Akkordeonorchester BedburgHau Kleve und Umgebung 11:00: Offene Gärten im Kleverland

22 JUNI

Theater im Fluss, Ackerstraße 50-56, Kleve 18:00: Theater: ‘Hamlet-Projekt’

30 JUNI Treffpunkt: Parkplatz Wasserburgallee/ Tiergartenstr. 16:00: Themenführung: SegwaySightseeing Anmeldung erforderlich!

Ackerstraße 50-56, Kleve 20:00: Theater: ‘Hamlet-Projekt’ Theater im Fluss

Tentoonstellingen

23 JUNI

24 JUNI-9 SEPTEMBER.2018

B.C. Koekkoek Haus, Koekkoekplatz 1 11:30: Ausstellungseröffnung: ‘Wieland Payer’ Reichswalde Kirmes in Reichswalde Schenkenschanz Kirmes in Schenkenschanz Caritas Waldhaus, Poststr. 99, Kleve Donsbrüggen 10:00: Naturerlebnistag: Die Wölfe sind los! Anmeldung erforderlich! Kleve und Umgebung 11:00: Offene Gärten im Kleverland

B.C. Koekkoek-Haus, Koekkoekplatz 1, 47533 Kleve Wieland Payer - “LichtungClearing”

24 JUNI

Museum Kurhaus Kleve, Tiergartenstr. 41, Kleve “Wasser & Wein - Neupräsentation der Sammlung I”

Forstgarten Kleve, Tiergartenstraße, Kleve 15:00: Forstgartenkonzerte 2018: Musikkapelle Kessel-Nergena Kleve und Umgebung 11:00: Offene Gärten im Kleverland Innenhof der Schwanenburg, Schlossberg 1, Kleve 17:00: Sommerkonzert im Innenhof der Schwanenburg

15 JUNI Begegnungsstätte Drususdeich, Kleve - Rindern 21:00: Konzert: ‘Sex in the fridge’

16 JUNI Kleve und Umgebung 11:00: Offene Gärten im Kleverland

29

TOT 9 JUNI Café Samocca, Hagsche Straße 71, 47533 Kleve dinsdag-zondag 9-18 uur “…keine halben Sachen, warum nicht…” mit der Förder- und Orientierungsgruppe von Haus Freudenberg in Kleve und Renate Kersten-Böhm

11 MAART-31 AUGUSTUS

13 MEI-26 AUGUSTUS Museum Kurhaus Kleve, Tiergartenstr. 41, Kleve “Andreas Schmitten”


AGENDA juni 2018 VRIJDAG 1 JUNI Mariënburgkapel - Huis van de Nijmeegse Geschiedenis 13.00: The Charles Men. A-capella zang, Marikens reis 14.00: Mariken in poëzie en zang 15.30: Mariken vroeger en nu - door hoogleraar Jos Joosten Startpunt: Marikenbeeld op Grote Markt 14.00: Mariken stadswandeling Ontdek Marikenplekjes

ZATERDAG 2 JUNI Bibliotheek Gelderland-Zuid, Mariënburg 11.00: Kindertheater Mariken van Nieumeghen Stevenskerk 13.00: Rondleiding over Catharina van Bourbon Startpunt: Marikenbeeld op Grote Markt 14.00: Mariken stadswandeling Ontdek Marikenplekjes Nijmeegse binnenstad 15.00: Nijmegen Klinkt! met een Streetparade

ZONDAG 3 JUNI

Stadsschouwburg 14.00 & 17.00: Freek Vonk – Op Wereldreis – on tour Concertgebouw De Vereeniging 15.00: Het Gelders Orkest & Theater Sonnevanck – Broer 8+

Mariënburgplein 17.00-17.30: Popkoor Switch met fragmenten uit MIRAKELS

3 T/M 10 JUNI Lindenberg Festival Van 3 t/m 10 juni staat de Lindenberg volledig in het teken van cursisten en hun optredens, tijdens de allereerste editie van het Lindenberg Festival! Tijdens het Lindenberg Festival zijn uitvoeringen te zien van cursisten in muziek, dans, theater, schrijven en beeldend. Daarnaast is er van alles te zien en te doen in en om het gebouw. Een groot deel van het programma is gratis toegankelijk. www.delindenberg.com Open: 13.00-17.00 uur

Hortus Nijmegen 12.00-14.00: Muziek in Hortus Nijmegen Nijmeegse binnenstad & Valkhofpark 12.00-19.00: Nijmegen Klinkt! met muziek door de binnenstad Hernense en Batenburgse molen 12.00: Maas en Waalse Molendag Grote Markt 12.30-14.30: Filmregistratie Mariken in de tuin der lusten 14.00-16.00: Mariken stadswandeling Ontdek Marikenplekjes Nationaal Bevrijdingsmuseum 19441945, Groesbeek 14.00-16.00: Open rondleidingen door ‘De Communisten’ 30


zelf in actie wil komen. Bij Blowlands ontmoet je de nieuwe energiemakers: mensen uit de regio

VRIJDAG 15 JUNI / ZATERDAG 16 JUNI Arnhem-Nijmegen die – hier en nu – de energietransitie een boost willen geven. Door De samen duurzame energie op te wekken uit wind, zon en water. Lokaal, in Windenergiepark Grift onze eigen omgeving. 11.00-17.00: Blowlands festival Kom ook en ontdek wat jij kunt doen voor een groenere wereld.

Programma* VR 15 JUNI • 11.00 - 17.00 (voor Doorlopend programma ( Kids)) 11.00

Lezing Arne Jungjohann: Energydemocracy (Engelstalig)

13.00 en 15.00

Spetterende energieshow met Mad Science

12.00 - 17.00 Debat Energietransitie en de rol van burgers 13.30 Energietafel met 15.30 Lancering Burgers Geven Appeltaartgesprekken Energie en de Energietafel Meeting point energiecoaches ZA 16 JUNI • 12.00 - 21.00 Tentoonstelling Mad Science 10.00 Hackacthon VR-spel Rondleidingen Windpark 12.00 Opening en start bouw kunstwerk met zonne-energie. Doe mee! Spelletjes in de boomgaard Open podium 14.00 Klimaat en Energie voor dummies *wijzigingen voorbehouden 15.00 Muziek Remco Jacobs 20.00 Presentatie Hackathon Kijk voor het actuele programma op burgersgevenenergie.nl 20.15

Muziek De Baron

Doorlopend programma ZONDAG 10 JUNI ZATERDAG 23 JUNI

DINSDAG 26 JUNI

Stevenskerk Valkhofpark Museumpark Orientalis, Heilig 17.00 - 17.00 (Voor Landstichting Kids) 14.00-15.00: Rondje 12.00 om de -Stevenskerk 14.00-00.00: Valkhof12.00 TheaterAvenue Stadsschouwburg Energietafel Nijmegen 11.00-17.00: Vredesmissie in Orientalis Mad Science ZONDAG 10 JUNI VRIJDAG 22 JUNI DINSDAG 26 JUNI 15.30-17.50: Balletstudio Daniëlle – Openluchttheater De Goffert Meeting point VR-spel Stevenskerk Valkhofpark Museumpark Orientalis, VRIJDAG 29 JUNI Heilig Natuurlijk Dans 14.30: Kids ‘n’ Billies Festival 2018 Landstichting Tentoonstelling Spelletjes in de boomgaard Cultureel Terras De Kaaij ZATERDAG 16 JUNI ZONDAG 24 JUNI Stadsschouwburg 17.00: Opening Cultureel Terras De Rondleidingen Windpark De Lindenberg Museumpark Orientalis, Heilig Valkhofpark Kaaij. Lekker genieten met veel *wijzigingen voorbehouden Open podium VRIJDAG 29verrassende JUNI 12.00-21.00: Valkhof TheaterAvenue muziek, kunst, keukens Landstichting Appeltaartgesprekken met Cultureel Terras De Kaaij 11.00-17.00: Kom genieten van het Nijmegen onder de Waalbrug. energiecoaches ZATERDAG 16 JUNI het actuele programma op Suikerfeest Standbeeld MarikenKijk vanvoor Nimwegen ZATERDAG 23 JUNI burgersgevenenergie.nl ZATERDAG 30 JUNI Museumpark Orientalis, Heilig Pannenkoekenrestaurant De 13.00-17.00: Battlefield Fietstour ‘De Valkhofpark Landstichting Bevrijding van Nijmegen’ Cultureel terras De Kaaij Duivelsberg

!

b

energeier burg endigee

rouwerijDuivelsberg 13.00-23.00: Vertelfestival

Oersoep’s

ZONDAG Pannenkoekenrestaurant Diffe17reJUNI nt ShadDe e Duivelsberg Pannenkoekenrestaurant Des

of Green

Duivelsberg 12.00-18.00: Vertelfestival Duivelsberg

ZONDAG 17 JUNI VRIJDAG 22 JUNI De Pannenkoekenrestaurant

primeur

Openluchttheater De Goffert

chte ZONDAG 24 é JUNI

Valkhofpark

Duivelsberg Valkhofpark 16.00-00.00: Valkhof TheaterAvenue Nijmegen De Lindenberg 17.30 en 19.30: LEF – Tim en de Grote Verhalensoep 31 31

eten

12.00-00.00: Green Blue Festival.

ZATERDAG 30 JUNI drinken Cultureel terras De Kaaij


Met werk van o.a. Minno Baartmans

Kunst van eigen bodem 9 juni t/m 16 september 2018

Qv nr 6 2018  

QV juni 2018

Qv nr 6 2018  

QV juni 2018

Advertisement