Page 1

GRATIS UITGA ANSMAGAZINE

NIJMEGEN E.O. maart 2018

Dubbelconcert I Compani in LUX

Nieuw in Nijmegen 1


HELLOSUN NIJM EGEN

GREEN CAPITAL ACTIE!! PLAATS JE BESTELLING VOOR 31 MEI EN WIN EEN

ELEKTRISCHE FIETS! Cortina Ecomo U4 Transport Woman 3V Light Azure Blue Matt Handrem met XXL accu. Verkoopprijs

1.499,-

Investeert u in zonne-energie, dan wekt u uw eigen energie op en betaalt minder energiekosten aan uw leverancier. Daarbij verdient u geld met opgewekte stroom, profiteert u van btw-voordeel en draagt u bij aan een beter milieu. Heeft u zin in een opgewekt 2018 en heeft u ruimte op uw dak? Het hebben van een zonne-energiesysteem van Hellosun biedt kwaliteit, is rendabel en betaalbaar. Maak gebruik van de actie! Plaatsingen voor 31 mei maken kans op een elektrische fiets. Heeft u geen ruimte op uw dak? Geen probleem, want er zijn mogelijkheden voor zonnepanelen op een gezamenlijk dak. Meer info hierover? Stuur een mail naar info@hellosun.nl of bel: 06 53 89 27 85.

www.hellosun.nl

2


COLOFON

DEZE MAAND IN QV

QV Nijmegen, uitgaansblad voor Nijmegen en omstreken Opgericht door John Delnoye (1949-1999)

9 DE PELGRIM FOODBAR

Oplage: 15.000

Wie De Pelgrim foodbar binnenloopt, valt onmiddellijk de warme sfeer op die dit nieuwe restaurant uitstraalt. De kleuren bruin en groen die overheersen, de sfeervolle verlichting, de gezellige bar en de warme aankleding. Niet alleen uitnodigend voor een gezellig etentje, maar ook voor een borrel met een hapje.

Verspreiding:

10 QV AT THE MOVIES

QV Nijmegen wordt verspreid op culturele instellingen, hoofdgebouwen en grotere studentencomplexen van de RU Nijmegen en de Hogeschool Arnhem/Nijmegen, in café’s, restaurants, winkels en boekhandels in het centrum en andere uitgaanswijken van Nijmegen. QV Nijmegen is ook verkrijgbaar in Malden, Molenhoek, Milsbeek, Gennep, Boxmeer, Grafwegen, Kranenburg, Kekerdom, Ooy, Bemmel, Berg en Dal, Groesbeek, Beek-Ubbergen, Lent, Millingen a.d. Rijn, Wijchen, Druten, Beuningen, Cuijk, Grave, Elst en Kleve.

Onder leiding van festivaldirecteur Bero Beyer beleeft het International Film Festival Rotterdam een ware revival. Met het terughalen van ‘oude’ succesnummers en locaties, maar ook met het uitbouwen en introduceren van originele nieuwe events zoals IFFR Live en het Sleepcinemahotel. De kwaliteit van de films blijft ondertussen onverminderd hoog.

Redactie:

Linde van Deth en Janke Rozemuller

Bureauredactie:

Claudia Middelveld

Hoofdredacteur:

Fred Lardenoye

Vormgeving:

Anima communicatie & vormgeving, Nijmegen

Drukkerij:

Hendrix de meesterdrukkers Peer (B)

Vragen over de distributie: Velocity, tel: 024-3244990

19 WHAT HAPPENED TO AMERICA? Met Classical Vibes presenteert concertgebouw De Vereeniging klassieke muziek op een verrassende manier. Op 15 maart is het de beurt aan Het Gelders Orkest en Amerikakenner Eelco Bosch van Rosenthal met de ‘muzikale lezing’ What happened to America?

Abonnementen: Maak € 35,00 over op ABN-AMRO banknr. NL14 ABNA 0542 2904 48 t.n.v. QV, Groenestraat 72, 6531 HS Nijmegen. U krijgt dan een jaar lang dit blad thuis. Redactieadres: Groenestraat 72, 6531 HS Nijmegen Tel: 024-324 36 53 www.qvnijmegen.nl E-mail: info@qvnijmegen.nl

QV JUNIOR 30 VOORLEZEN MET DE HOND

Adverteren in QV Nijmegen: Claudia Middelveld Tel: 024-324 36 53 www.qvnijmegen.nl E-mail: info@qvnijmegen.nl

In de vestigingen van de Bibliotheek Gelderland Zuid is geregeld een hond op visite. Waarom? Kinderen die voorlezen moeilijk of spannend vinden, merken dat deze hond heel braaf naar ze luistert en geen commentaar geeft.

volg jij ons al? @qvnijmegen

DEADLINE QV MAGAZINE APRIL:

/qvnijmegen

19 maart 3


Nieuw in Nijmegen Ondernemend en vernieuwend Steeds meer jonge mensen uit verschillende branches nemen de stap om een eigen bedrijf te starten in Nijmegen. Op zich is dat niet verrassend. De regio Nijmegen heeft namelijk een bloeiende economie en is aantrekkelijk voor toeristen omdat we aan Duitsland grenzen. QV ging op zoek naar nieuwe initiatieven en zet de belangrijkste voor je op een rij. Het Bierkeldertje is nieuw leven ingeblazen en is nu een sfeervolle plek waar je lekkere biertjes kunt drinken en kunt genieten van jong zangtalent tijdens Beers&Ballads. Guesthouse Vertoef aan de rand van het centrum is een andere nieuwe aanwinst in de stad Nijmegen. Een aanrader voor wie op zoek is naar zowel een long, als shortstay en het is in het kader van Nijmegen Green Capital ook nog eens op vele fronten duurzaam. En heb je al een bezoek gebracht aan De Pelgrim - Foodbar? Een restaurant gevestigd in de Commanderie van St. Jan, een van de mooiste gebouwen van Nijmegen, gelegen achter het Waaggebouw. Hier ben je verzekerd van een gevarieerde menukaart en heerlijke wijn. Nog meer nieuws! Berlin krijgt medio 2018 een broertje aan de Nijmeegse Handelskade. Het spraakmakende pand ‘De Lunet’ op de kop van dit nieuwe stukje Nijmegen ligt direct aan het water en verbindt het centrum met het vernieuwde West. Tot slot zit er eindelijk ook weer beweging in de plannen rondom het NYMA ontwikkelingsgebied. Tijdens de open dag op 15 april van de Vasim is er een rondleiding en kunnen geïnteresseerden een kijkje nemen op het terrein. Hou dit in de gaten want hier gaan in de toekomst nog veel meer nieuwe initiatieven van de grond komen.

4


Restaurant Parkzicht

Het Bierkeldertje

Kelkensbos 34

Grote Markt 24

www.parkzicht-nijmegen.nl

www.hetbierkeldertje.nl

Café Wunderkammer

De Wit Wasserij| Donuts & Bar

Houtstraat 47

Hertogstraat 5

www.cafewunderkammer.nl

www.dewitwasserij.nl

Bhalu

De Pelgrim

Bloemerstraat 95

Franseplaats 1

www.bhalu.nl

www.depelgrimnijmegen.nl

Zappa’s Nijmegen

Borboleta

Plein 1944

Lange Hezelstraat 95

www.zappas.com

www.borboleta-nijmegen.nl

nieuwe qv hotspots Guesthouse Vertoef

LIZ

Nassausingel 3

Willem van Arenbergstraat 6

www.guesthousevertoef.nl

www.lizgrandcafe.nl

Eten en Drinken

The Souk, mezzes & bar

Lentse Schoolstraat 61

Berg en Dalseweg 222

www.cafe-etenendrinken.nl/lent

www.souknijmegen.com

Foodmood

Crudo

Mariënburgsestraat 6

Burchtstraat 126

www.foodmood.nl

www.crudo.nl

5


Beers & Ballads in het Bierkeldertje 2.0 Eigenaar Bas Oude Nijhuis heeft al een uitgebreide loopbaan in de horeca als hij in juni vorig jaar op slag verliefd wordt op een eeuwenoude kelder op de Grote Markt. Er rouleren mooie verhalen rondom deze locatie en het heeft al vele benamingen gehad voordat het nu weer gewoon Bierkeldertje mag heten. Waarom ook niet: de oorspronkelijke naam prijkt nog altijd op de gevel.

Door: Claudia Middelveld Er zijn maar weinig Nijmegenaren die geen herinnering hebben aan deze bijzondere locatie, vooral ingegeven door de lange openingstijden voor het uitgaanspubliek. Dat ligt nu wel iets anders. Het Bierkeldertje is geopend op zeer christelijke tijden van 19.00 tot 01.00 uur en vrijdag en zaterdag tot 02.00 uur. Voorheen waren luidruchtige disputen altijd welkom, maar daar heeft Bas de rem op gezet. Het is nu een gemoedelijke, intieme en vooral gezellige plek waar een aangename mix van jong en oud vertoeft. “Er heerst hier een cosy en huiselijke sfeer. Een plek om rustig bij te kleppen en een lekker biertje te drinken. Een soort Bierkeldertje 2.0. Bijzonder is dat we ook een open podium hebben voor muzikanten en dat ik om de twee weken jong talent uitnodig om op te komen treden. Dan is het Beers & Ballads bij het Bierkeldertje: the place to be”, aldus Bas. Bierproeverijen Het Bierkeldertje doet zijn naam eer aan. Bas heeft Hertog Jan op de tap en een aantal Belgische bieren. Daarnaast heeft hij gekozen om speciaalbiertjes te schenken van lokale bierbrouwers zoals Oersoep en De Hemel. Het voornemen is om in de toekomst ook proeverijen uit te zetten. Bas wil de ruimte ook aanbieden aan groepen of als onderdeel van een arrangement zoals stadswandelingen en events in de Stevenskerk. Zijn bierkeldertje met veertiende-eeuwse mindset leent zich daarvoor uitstekend. Verder is het uitermate geschikt voor een intieme cafésfeer met een klein gezelschap van twintig tot zestig personen. Het beschikt over een zitgedeelte en een dans/stagedeelte. Andere tijden dan de reguliere openingstijden, dat kan ook. Verjaardag, reünie, jubileum, trouwfeest, wat de reden ook is om een feestje te geven, het Bierkeldertje is de ideale locatie voor een geslaagd feest!

Open: dinsdag t/m donderdag: 19.00 tot 01.00 uur vrijdag en zaterdag: 19.00 tot 02.00 uur. Iedere 1e en 3e dinsdag van de maand: Beers & Ballads Iedere 2e en 4e dinsdag van de maand: open mic Grote Markt 24, Nijmegen

www.hetbierkeldertje.nl 6


Guesthouse Vertoef Weg van huis, maar toch het gevoel van een thuis. Dat weet Guesthouse Vertoef goed te bereiken met hun young urban inrichting. De ideale locatie om met vrienden, familie of zakelijke relaties af te spreken. Op 2 minuten loopafstand van zowel het station, als het altijd bruisende en gezellige centrum. Er is zelfs een eigen parkeergelegenheid voor de deur.

Bar & Bites Start je dag met een ontbijtje van het ontbijtbuffet, ideaal voor als je in de ochtend haast hebt en daarna wilt gaan flexwerken. In de middag ben je hier aan het juiste adres voor een heerlijke lunch. Van salades tot flatbreads, alles wordt bereid met zoveel mogelijk lokale en biologische producten. Of geniet van Italiaanse koffie met een lekker stuk gebak. Van je lunchtafel rol je zo door naar de lage loungebank waar genoten kan worden van een heerlijke borrel. Misschien bestel je wel een prosecco van de tap (ja echt, het bestaat!). Oh, en mocht je naar een leuk concert willen: de schouwburg en Doornroosje bevinden zich om de hoek, hartstikke handig! Werkplekken/VTF-Member Flexwerken? Dat kan aan grote lange tafels of in kleine nisjes voor meer privacy. Je kan je hier zelfs met je bedrijf vestigen door VTF-member te worden; ideaal voor startende ondernemers. Voor 149 euro per maand kan je hier 7 dagen per week terecht om te werken, heb je een eigen locker die tevens als brievenbus fungeert en kan je 3 uur per week gebruikmaken van de vergaderruimtes. Enkel op zoek naar een vergaderruimte in de stad? Zoek niet verder, want Vertoef heeft verschillende ruimtes, geschikt tot wel 30 personen. Studio’s Zowel voor één overnachting als voor een half jaar kan je heerlijk vertoeven in de volledig ingerichte studio’s. Longstay is de ideale oplossing voor als je bijvoorbeeld nog geen studentenkamer hebt gevonden, een tijdje in Nederland verblijft, of ‘tussen twee huizen zit’. De studio’s zijn er in verschillende formaten. Laat je verrassen door een van de vijf stijlen: Dutch Design, Vintage, Industrieel, Mediterraan en Scandinavisch. Duurzaamheid Dat vinden ze bij Vertoef erg belangrijk, een beter milieu begint tenslotte bij jezelf. Bij Vertoef hebben ze onder andere zonnepanelen, een warmtekrachtinstallatie, gefilterd bronwater uit het Kronenburgerpark, composteerbare bekers én zelfs een eigen composteermachine. Binnenkort kan je als gast zo’n zakje compost meenemen naar huis. Ga jij er binnenkort ook eens vertoeven?

Nassausingel 3, Nijmegen

www.guesthousevertoef.com 7


COLUMN

NIEUW(S) UIT NIJMEGEN

Open Dag

2016 was het jaar van Bistrobar Berlin. Met geloof, durf, smaak én sterrenchef Ron Blaauw als huisadviseur startte Berlin aan de Daalseweg een nieuw avontuur. Gewaagde gerechten, maar zonder opsmuk. Na lovende recensies in de (landelijke) dagbladen, restaurantgids Lekker500 en een Michelinvermelding mogen we begin 2018 zeggen: met succes.

Zondag 15 april 2018

expo, muziek, theater, performances, workshops, beeldende kunst, design, circus, acrobatiek, kinderpret

Maar we geloven dat Nijmegen honger heeft naar meer.

&

En dus hebben we nieuws. Berlin krijgt medio 2018 een broertje aan de Nijmeegse Handelskade. Het spraakmakende pand ‘De Lunet’ op de kop van dit nieuwe stukje Nijmegen ligt direct aan het water en verbindt het centrum met het vernieuwde West.

een exclusieve sneak preview op het terrein van de oude en nieuwe NYMA

We gaan opnieuw op avontuur.

voor alle leeftijden gratis etree

Met een nieuwe bestemming. Het bistrobarconcept van 10 euro per gerecht en Ron Blaauw reizen mee: “Ik heb geen moment getwijfeld, de prachtige locatie maakte mij direct enthousiast.”

www.devasim.nl

Bistrobar… De naam? Die houden we nog even geheim, maar de reis gaat van Bali tot Beijing, en vlindert langs de oevers van de Mekong door heel Zuidoost-Azië. Om grenzen te verleggen, smaakpapillen te tarten en bruggen te slaan aan de boorden van de Waal... Ga jij mee op reis? De opening duurt nog even, maar tot en met 31 maart loopt er een smakelijk crowdfundinginitiatief. Meer weten? www.bistrobarberlin.nl/crowdfunding

8


Nieuw Nijmeegs restaurant combineert duurzaamheid, gezelligheid en traditie

De Pelgrim: culinair genieten op historische plek Wie De Pelgrim foodbar binnenloopt, valt onmiddellijk de warme sfeer op die dit nieuwe restaurant uitstraalt. De kleuren bruin en groen die overheersen, de sfeervolle verlichting, de gezellige bar en de warme aankleding. Niet alleen uitnodigend voor een gezellig etentje, maar ook voor een borrel met een hapje. Daar is volgens eigenaar Floyd Schoenaker bewust voor gekozen: “We willen laagdrempelig zijn.” Door: Fred Lardenoye

“We kregen in december de sleutel. Je denkt als je begint met verbouwen,: waar ben ik aan begonnen? Maar met de ervaring die we allemaal hebben, wisten we dat het wel goed zou komen”, zegt eigenaar Floyd Schoenaker lachend. Als zoon van de bekende Wijchense horecaondernemer Frans Schoenaker (o.a. restaurant de Leurse Hof en grand-café Meneer Smit) kreeg hij het virus van ondernemen met de spreekwoordelijke paplepel ingegeven. “Ja, ik heb het vak in de zaken van mijn vader geleerd en wilde in Nijmegen iets voor mezelf beginnen. Toen ik hier ging kijken, dacht ik gelijk: wauw, wat een prachtige plek is dit!” Historie en lokale producten Het middeleeuwse kloosterpand de Commanderie van St. Jan behoort dan ook tot een van de verborgen parels van de Nijmeegse binnenstad, met een indrukwekkende historie. “Daar willen we op voortbouwen, vandaar de naam de Pelgrim. Het klinkt hip, maar verwijst er ook naar dat achthonderd jaar geleden hier al mensen kwamen om even te rusten met een hapje en een drankje.” In de Commanderie is ook stadsbrouwerij De Hemel gevestigd en het spreekt vanzelf dat daar voor de kaart van De Pelgrim gebruik van is gemaakt. “We hebben een speciaal biertje met de naam Uda laten brouwen, genoemd naar Vrouwe Uda, die hier met Graaf Alardus in de twaalfde eeuw vertoefde. Een lekker blond biertje dat we vers tappen.” Daarnaast worden er likeuren van De Hemel geschonken en staat een ander bijproduct van het bierbrouwen op de kaart als een ‘hemelse’ mosterdsoep. Stadsboom De menukaart van De Pelgrim bevat tussengerechten voor een prijs tussen 7,50 en 10 euro, rijk gevarieerd en gelijk verdeeld in de keuze voor vis, vlees of vegetarisch. “Daar hebben we ook bewust gekozen. Ik merk zelf al in mijn familie dat we steeds meer vegetarisch eten en dat geldt ook steeds meer in mijn omgeving.” Niet alleen de kaart wordt gekenmerkt door veel lokale producten. In het midden van de zaak staat een fraaie houten stamtafel die geleverd is door de Stadsboom. “Die is dus ook gemaakt van een Nijmeegse boom en dat geldt ook voor de bar.” Het is maar een van de details van de in samenwerking met het befaamde interieurbureau Radius ontworpen inrichting waar goed over nagedacht is. Floyd benadrukt dat bij elke stap in het uitwerken van het concept het hele team onder leiding van bedrijfsleidster Jori Hovinga betrokken is. ‘Duurzaamheid’ en ‘laagdrempelig’ zijn daarbij de sleutelwoorden. “Er zijn ook mensen die hier alleen komen borrelen en dat wil ik ook graag. De sfeer moet toegankelijk zijn: of je nu lekker met vrienden wat komt drinken van de uitgebreide wijnkaart of komt lunchen of dineren. Daarnaast hebben we natuurlijk ook een van de mooiste terrassen van Nijmegen!”

www.depelgrimnijmegen.nl 9


47e editie International Film Festival Rotterdam scoort hoge cijfers

Verrassende films, mooie events Onder leiding van festivaldirecteur Bero Beyer beleeft het International Film Festival Rotterdam (IFFR) een ware revival. Met het terughalen van ‘oude’ succesnummers (Rotterdämmerung) en locaties (Hiltonhotel, interviews met echte filmsterren), maar ook met het uitbouwen en introduceren van originele nieuwe events zoals IFFR Live en het Sleepcinemahotel van Gouden Palm-winnaar Apichatpong Weerasethakul. De kwaliteit van de films blijft ondertussen onverminderd hoog.

Door: Fred Lardenoye ‘Meet the humans of planet IFFR’ was dit jaar de slogan van het IFFR en dat deden maar liefst 329.000 bezoekers, ruim meer dan vorig jaar. En er werden op de 47e editie van het festival meer records gebroken. Bij de publieksenquête scoorden maar liefst 74 films een 4 of hoger (op een schaal van 5). De onverwachte winnaar van de publieksenquête was de Deense film The Guilt, een politiethriller die zich vrijwel helemaal in een (ondervraag)ruimte afspeelt. De minstens even verrassende nummer 2, de Libanese film The Insult, was ook al zo’n juweel. De film laat zien hoe een uit de hand gelopen straatincident het wankele evenwicht tussen de verschillende religieuze bewoners van een wijk in Beiroet uit balans brengt. De escalatie neemt steeds grotere proporties aan en legt en passant een bloedig incident uit het verleden bloot dat weggemoffeld was uit het collectieve geheugen van het land.

Tiger Award De Hivos Tiger Awards-competitie werd gewonnen door The Widowed Witch van Cai Chengjie, een odyssee-achtig verhaal over een voor de derde keer

De Widowed Witch won de competitie om de Hivos Tiger Award.

weduwe geworden vrouw die samen met het doofstomme broertje van haar overleden man over het Chinese platteland zwerft om langzaam weer in balans te komen. De Special Jury Award voor een buitengewone artistieke prestatie werd gewonnen door Rami Alayan voor zijn hyperactuele scenario van The Reports on Sarah and Saleem, die door zijn broer Muayad geregisseerd werd. De film gaat over een stiekeme relatie tussen twee getrouwde jonge mensen in Jeruzalem. Wat het extra pikant maakt is dat zij joods is en getrouwd met een hoge Israëlische officier en hij Palestijns. Als hun relatie wordt ontdekt, groeit het overspel uit tot een politiek schandaal. Tegenvallend in de competitie was Sultry Sultry, van de Braziliaanse filmmaker Marina Meliande, die eerder de competitie van het filmfestival in Cannes haalde met het net als deze film door het Hubert Bals Fonds gesteunde The Joy. Sultry begint veelbelovend over de strijd van een jonge advocate tegen de grote bouwondernemers die de naderende Olympische Spelen in Rio de Janeiro misbruiken om goedkope huurwoningen illegaal te slopen. De film ontpopt zich echter als een soort horrorfilm, die al gauw zijn geloofwaardigheid verliest.

Topfilms Op het oog contrasteren deze films van aanstormende talenten met de grote producties, al dan niet uit Hollywood, die het festival als lanceerpodium gebruiken. 10


Zo was The Shape of Water van Guillermo del Toro, net voor een recordaantal Oscars genomineerd, natuurlijk al snel uitverkocht. Maar een eveneens voor Oscars genomineerde film als The Florida Project richt zich op dezelfde kansarmen als in Sultry, zij het dat ze hier in de schaduw van Disney World (vandaar de filmtitel; de naam die tijdens de bouw van het pretpark werd gebruikt) in goedkope motels proberen het hoofd boven water te houden. De op het festival aanwezige jonge Amerikaanse regisseur Sean Baker vertelde (o.a. in het nieuwe event IFFR Talks) dat het hem wel heel veel moeite had gekost om de film gefinancierd te krijgen. Met vrijwel allemaal onbekende gezichten en amateurs (op Willem Dafoe als sympathieke motelmanager na) slaagde hij er toch in om een hartverwarmend verhaal te vertellen over de alleenstaande moeder Halley, die zich met haar ondeugende dochtertje Moonee staande probeert te houden. Net als deze film scoorden ook eerder in QV besproken films als Sweet Country Country, No Date, No Signature, Beast en Foxtrot goed bij het publiek. Allemaal films die binnenkort in de bioscoop te zien zijn. Dat geldt ook voor I, Tonya, de documentaire-achtige verfilming van het wonderlijke kunstschaatsschandaal rond de talentvolle Tonya Harding, een fantastische rol van Margot Robbie. Maar Allison Janney, die eerder al een Golden Globe won, verdient misschien nog wel meer een Oscar voor haar rol als mother from hell.

Een nog jonge Tonya met haar moeder (Allison Janney) in I, Tonya.

laatste jaren zelf heeft ontwikkeld, zijn er altijd onderwerpen te ontdekken die films gemeen hebben. Zo waren er opvallend veel films die zich bezighielden met de ouder-kindrelatie, zoals The Florida Project en I, Tonya, en dat gold eveneens voor de voor een Oscar genomineerde Lady Bird van Greta Gerwig. Maar hoewel Saoirse Ronan en Laurie Metcalf, als haar moeder, prachtige rollen neerzetten, is dit verhaal over een eigenzinnige dochter die met alle geweld wil ontsnappen uit een ingeslapen Sacramento niet zo heel bijzonder. Dat gold wel voor de film Resurrection waarin een vader zich over zijn zwaar invalide dochter moet ontfermen als de moeder het genoeg geweest vindt. Vooral de realistische wijze waarop de ontluikende seksualiteit van het invalide meisje wordt aangeroerd, maakt de film – zeker voor een film uit het doorgaans preutse India – tot een aanrader. Ook Pin Cushion, over de verstandelijk beperkte moeder Lyn (Joanna Scanlan) en haar puberdochter Lona (Lily Newmark) die als nieuwkomers in een volkswijk proberen hun weg te vinden, was een verrassend sterke film. Dochter Lona zet zich steeds meer af tegen haar moeder, voor wie ze zich toch een beetje schaamt, en zoekt vriendschap bij haar verwende klasgenoten. Regisseur Deborah Haywood gaf na afloop van de voorstelling toe dat de film ook heel erg over haar eigen leven ging. Daarmee kreeg dit indrukwekkende speelfilmdebuut nog een extra lading en dankzij de vertoning in het kader van IFFR Live (parallel in meer dan 45 steden) kreeg deze aanklacht tegen pestgedrag gelijk een internationaal platform.

Ook in Pin Cushion gaat het om een moederdochterrelatie.

IFFR LIve Naast de steeds duidelijker geprofileerde thema’s die het festival de 11


Musea/Galerieën

MUSEA Museum Het Valkhof t/m 21 mei: tentoonstelling Land in zicht, de eerste, grote Nederlandse solotentoonstelling van kunstenaar Uwe Poth. Poth (Kiel, 1946) creëert vanuit zijn atelier in Nijmegen indrukwekkende schilderijen vol verhalen uit het verleden, mythologische verwijzingen, portretten en stadsbeelden - van Stevenskerk tot Sint-Pieter. De combinatie van technieken die hij gebruikt, leidt tot een fascinerende gelaagdheid van zijn werk. De toeschouwer blijft ernaar kijken en ontdekt er steeds nieuwe dingen in. Open: di t/m zo 11.00-17.00 uur. Kelfkensbos 59, Nijmegen www.museumhetvalkhof.nl De Bastei

LVR-Niederrheinmuseum, Wesel (D) 18 maart t/m 14 oktober: tentoonstelling Wesel en de Nederrijnlanden – ontdekkingen uit ons verleden. Over de gezamenlijke historische en economische cultuurregio die zich uitstrekt van Keulen tot Dordrecht. Aan de hand van personen en gebeurtenissen worden verhalen uit de middeleeuwen tot heden geïllustreerd, telkens met de focus op de Duits-Nederlandse verbindingen. Erasmus, het Wilhelmus van Nassauwe en ook de protestantse vluchtelingen uit Nederland waren o.a. op bijzondere wijze verbonden met de oude Hanzestad Wesel en de hedendaagse Niederrhein. Open: di t/m zo 11.00-17.00 uur. An der Zitadelle 4, D-46483 Wesel, Duitsland www.lwl-preussenmuseum.de

t/m 11 maart: foto-expositie Take me to the River. In De Bastei beleef je hoe de rivier stad en natuur verbindt! Take me to the River presenteert een creatieve interpretatie van die verbinding en biedt een bijzondere kijk op het verhaal van de rivier. Tentoonstelling is dagelijks te bezoeken van 10.00-17.00 uur. Waalkade 83-84, Nijmegen www.debastei.nl

Museum Het Petershuis, Gennep t/m 11 maart: expositie Ruth Houkes. Glazenier en docente glazenieren ECI cultuurfabriek Roermond. Permanent: Museum Het Petershuis vertelt over de historie van Gennep en zijn omgeving. Aan de hand van voorwerpen die bewaard zijn gebleven of die zijn gevonden bij archeologisch onderzoek. Maar ook met historisch kaartmateriaal, prenten, gravures en maquettes wordt een beeld geschetst van het leven in deze streek.

12

Open: wo t/m zo 13.30-17.00 uur. Niersstraat 2, Gennep www.museumhetpetershuis.nl Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945, Groesbeek t/m 15 april: tentoonstelling De SS. Veelzijdig Extremisme. De SS is een van de beruchtste organisaties uit de geschiedenis. De naam SS roept vrijwel onmiddellijk beelden op van blonde Ariërs, meedogenloze kampbewakers en doodseskaders. Dit beeld is echter incompleet. Wie wist bijvoorbeeld dat de SS archeologische expedities naar o.a. Tibet organiseerde, kruidentuinen aanlegde in concentratiekampen en dat de Waffen-SS een van de meest multiculturele organisaties op aarde was? Open: ma t/m za 10.00-17.00 uur, zonen feestdagen 12.00-17.00 uur. Wylerbaan 4, Groesbeek www.bevrijdingsmuseum.nl Museumpark Oriëntalis, Heilig Landstichting Open: 11.00-17.30 uur. Profetenlaan 2, Heilig Landstichting www.museumparkorientalis.nl


Museum Kasteel Wijchen, Wijchen

t/m 15 april: expositie In Beeld! Honderd jaar gemeentehuizen in Wijchen. In september 2017 is het nieuwe Huis van de Gemeente geopend. De verbouwing van de voormalige Rabobank tot gemeentehuis is in beeld vastgelegd door Museum Kasteel Wijchen. Aanleiding om een foto-expositie over honderd jaar gemeentehuizen te maken.

Het muZIEum t/m 4 maart: voorjaarsvakantie. Hoe is het nou écht om blind of slechtziend te zijn? Daar kun je over lezen of een ervaringsdeskundige kan je erover vertellen, maar in het muZIEum ervaar je het vooral zelf. Ga mee op pad in een wereld waar horen, ruiken, voelen en proeven opeens een veel grotere rol spelen dan je gewend bent.

Galerie Bart Nijmegen Galerie Bart Nijmegen toont naast de wisselende exposities een permanente stock expositie in de achterste ruimte van de galerie. In deze ‘Salon opstelling’ wordt werk getoond van de kunstenaars waar regelmatig mee geëxposeerd wordt.

Open: ma 12.00-17.00 uur, di t/m vrij 09.30-17.00 en za en zo 11.00-17.00 uur.

Honigcomplex, Waalbandijk 14C, Nijmegen www.galeriebartnijmegen.nl

Ziekerstraat 6b, Nijmegen www.muzieum.nl

Open: do t/m vr 12.00-18.00 uur, za en zo 12.00-17.00 uur.

Galerie Notre Dame des Arts, Ubbergen

GALERIEEN Galerie Marzee

Open: wo t/m za 13.00-17.00 uur en zo 11.00-17.00 uur. Kasteellaan 9, Wijchen www.museumwijchen.nl Afrika Museum, Berg en Dal t/m 4 maart: voorjaarsvakantie met diverse activiteiten. t/m 4 maart: World Press Photo 2017. Deze 60e editie toont indrukwekkende persfoto’s van 45 prijswinnaars uit 25 landen in 8 categorieën: Dagelijks leven, Hard nieuws, Hedendaagse kwesties, Langetermijnprojecten, Natuur, Mensen, Reportage en Sport. Semipermanente opstelling: Het Afrika Museum in de 21ste eeuw - Oude en nieuwe kunst verbonden: traditionele kunst, hedendaagse kunst uit Afrika en de Afrikaanse diaspora.

t/m 21 maart: drie solotentoonstellingen en één groepstentoonstelling. Ineke Heerkens (Ornamental Hey Hey Heys), Chequita Nahar (Prodo Gudu), Nina Sajet (a • symmetry) en Akademie der Bildenden Künste Nürnberg (Class of Suska Mackert).

Open: di t/m zo 10.00-17.00 uur.

Open: di t/m vr 10.00-18.00 uur, za 10.00-17.00 uur

Postweg 6, Berg en Dal www.afrikamuseum.nl

Lage Markt 3, Nijmegen www.marzee.nl

13

3 maart t/m 1 april: Monica Croese en Elisabeth Peters. Mother of Sorrows. Tekeningen, schilderijen en driedimensionaal werk. De wond en het mes is geïnspireerd op een gedicht van Baudelaire uit zijn serie Les fleurs du mal. ‘Ik ben het mes en de wond, de hand en de wang, de beul en het slachtoffer.’ De tentoonstelling gaat over de strijd die ieder mens kent; tussen je donkere en lichte kant, het goed en het kwaad, on-schuld. Het een kan niet bestaan zonder het ander. Waar veel licht is, zijn de schaduwen donkerder (Goethe). Het werk van Monica en Elisabeth samen versterkt elkaar en vult elkaar aan. Open: za en zo 13.00-17.00 uur. De Refter, Rijksstraatweg 37, Ubbergen www.notredamedesarts.nl


Musea/Galerieën Galerie Zeven Zomers

september 2017 overleden Nijmeegse kunstenaar Willem Muijs, na eigen gebruik, een nieuw leven in handen van een collega gunde. Geïnspireerd door het verhaal dat deze spanramen met zich meebrachten tonen Henk Hage, Jose Seeling, Nadine Zanow, Marloes Meijburg en Casper ter Heerdt met 140 x 176 nieuw werk rond de thema’s verlies en verlangen en de cyclus, leven, dood, nieuw leven. Open: za en zo 13.00-17.00 uur. Tweede paasdag 2 april open. Kloosterstraat 7, Beuningen www.denieuwegang.nl

Op het Kelfkensbos is tijdelijk een paviljoen voor European Green Capital gerealiseerd, een bezoekerscentrum voor gasten en geïnteresseerden. Het paviljoen is heel 2018 voor iedereen toegankelijk. Het ontwerp bestaat uit een boogvormig gebouw opgebouwd uit boomstammen. Het paviljoen is na een jaar eenvoudig te demonteren en kan elders hergebruikt worden. Kelfkensbos, Nijmegen www.greencapital2018.nl Kunstmagazijn, Uitleen, Galerie, Design

Galerie Jos van Riswick Doorlopend: realistische schilderijen. De nieuwste schilderijen zijn altijd te zien in de eigen galerie in Nijmegen. t/m 31 maart: expositie ‘Hommage Lies Arnold Aerts’. Tijdens haar leven maakte Lies prachtige bronzen beelden en exposeerde zij door heel het land. Haar mensfiguren zijn veelal sterk gestileerd. Door de soberheid is haar werk krachtig en puur. Een mooie kans om haar beschikbare werk bij elkaar te zien. Twee jaar geleden overleed Lies en deze verkoopexpositie is een eerbetoon aan haar persoon en haar werk. Tevens kunt u genieten van glaskunst van Gert Bullée, natural art van Rob Plattel, non-figuratieve olieverfschilderijen van Eelko van Iersel, papierkunst van Annelies Reijers bronzen beelden van Rieke van der Stoep, Peter Jansen, Rose van den Hurk en Anke Birnie.

Open: za 13.00-17.00 uur of op afspraak. Houtstraat 60, Nijmegen. josvanriswick.nl

OVERIGE EXPOSITIERUIMTES Paviljoen Green Capital Nijmegen

Open: do t/m zo 12.00-17.00 uur. Marikenstraat 61, Nijmegen www.zevenzomers.nl Galerie De Nieuwe Gang 4 maart t/m 8 april: 140 x 176 is de maat van de spanramen die de in

14

t/m 7 april: expositie ‘Construct – Destruct’ / slow performance art van visual artist Sander Steins (1973, Nijmegen). Wat gebeurt er wanneer we bestaand werk losmaken van zijn oorspronkelijke vorm van betekenis? Krijgt het nieuwe waarde of kan dit ook desastreus zijn? Visual artist Sander Steins zal gedurende de expositie elke zaterdag zijn werk gedeeltelijk vernietigen en weer opnieuw creëren. Met elke ingreep zal zowel de betekenis als de waarde van het werk veranderen.


Open: wo 14.00-18.00 uur, do en vr 13.00-18.00 uur, za 10.00-17.00 uur. Kanunnik Mijlinckstraat 1-3, Nijmegen www.kunstmagazijn.nu

23 en 24 maart: Twee keer per jaar zal de kapel van de Vrouwenschool dienen als pop-up expoplek voor diverse kunstenaars en projecten. Dit nieuwe initiatief start met kunstenaars uit de Vrouwenschool zelf; een

Vrouwenschool

expositie die zeer uiteenlopend werk toont. Er is kunst te zien van o.a. Ingrid Sewpersad, Kitty van den Hoogenhof, Yette Rohde e.a. Een weekend lang staan de deuren open en daarna is de expo te zien op afspraak. Open: 13.00-17.00 uur. Dominicanenstraat 6, Nijmegen www.vrouwenschool.nl

15


DakkapelDirect staat voor kwaliteit, persoonlijke service en maatwerk. Alle dakkapellen worden in onze eigen fabriek in Nijmegen met de grootste zorg op maat gemaakt en volledig volgens uw wensen.

Bent u op zoek naar een nieuwe dakkapel? Een houten, een kunststof of toch een aluminium dakkapel? Bij DakkapelDirect maken wij de dakkapel naar uw wens en altijd passend bij uw woning! Daarnaast koopt u uw dakkapel rechtstreeks uit onze fabriek, hier worden de dakkapellen volledig geproduceerd en geassembleerd. Bent u er nog niet helemaal uit welke dakkapel het beste bij u past?

DakkapelDirect adviseert u graag over de mogelijkheden. Neem gerust eens een kijkje bij onze referenties van klanten die u al voorgingen! Vraag op onze website gratis een offerte aan en wij nemen binnen 48 uur contact met u op om uw wensen door te nemen.

Acht voordelen op een rij: • • • • • • • •

Offerte op maat Gratis advies Scherpe prijzen 15 jaar garantie op uw dakkapel Service aan huis Kwaliteitsbouw Alles in eigen beheer, van productie tot montage Binnen één dag geplaatst

Kijk op onze website: www.dakkapeldirect.nl Maak afspraak of bel direct: (024) 675 75 63 09 7

W W W. DA K K A P E L D I R E C T. N L 18

16


Over bloemetjes en bijtjes Wist u dat de biodiversiteit in de stad vaak groter is dan in het landelijk gebied? Doordat in landbouwgebieden veelal alle – voor de boer – ongewenste planten en insecten worden weggespoten, domineert vaak maar één soort gewas (bijvoorbeeld mais of gras) en vluchten veel diersoorten naar de stad voor gevarieerd voedsel en onderdak. Daarom is het goed dat we in Nijmegen – de European Green Capital – bijen, wespen, vlinders en andere insecten een warm welkom heten. Met de Green Capital Challenges staat in maart het thema biodiversiteit centraal. Zo worden in de stad tientallen zogeheten insectenhotels geplaatst, waar bijen en wespen prettig kunnen vertoeven. We plaatsen onder andere met medewerking van NEC insectenhotels in het Goffertpark. Tijdens de Vierdaagsefeesten komen er vier grote bijen B&B’s midden op het Keizer Karelplein.

Richard Durrant (GB) De grote klassieke gitarist speelt: Bach Durrant Purcel British Folk zaterdag 10 mrt 2018 | 20:30 uur | € 15,00 TheaterKerk Bemmel Voor kaarten www.topbemmel.nl

Ook stadsvogels hebben een schuilplaats nodig. Mensen kunnen daarbij helpen door nestkastjes op te hangen of in hun huis in te bouwen. De prachtige gierzwaluw zal een dankbare en prettige gast zijn. Invasieve exoten daarentegen – planten die hier niet thuishoren en die schade aanrichten – weren we liever. Ook daar gaan we mee aan de slag. En we starten Operatie Steenbreek. Een grootschalige campagne om bewoners te stimuleren stenen tuinen in te ruilen voor een groene oase. Iedereen kan meedoen aan deze Challenges. Ga naar www.greencapitalchallenges.nl.

Snarenvirtuoos Richard Durrant speelt Stringhenge 10 maart – Theaterkerk Bemmel Zaterdag 10 maart concerteert de Britse meestergitarist Richard Durrant in de Theaterkerk in Bemmel. Werken van Bach, Purcel, Britse Folk en stukken van eigen hand zullen uiterst zuiver en helder weerklinken in de akoestische zeer sterke ambience van de Theaterkerk.

Nijmegen is een gastvrije stad; ook voor dier- en plantensoorten. Jan van der Meer Green Capital Challenges

Buitencategorie: The Royal Albert Hall, The Royal Philharmonic Orchestra, maar ook Herbie Flowers – van de befaamde basloop in Lou Reeds Walk on the Wild Side – en de band Sky zijn muzikale instituten waaraan Durrant zijn naam verbonden weet. Klassiek, folk, pop, jazz, Durrant bewandelt de meest uiteenlopende paden en laat zich leiden door zijn muzikale inner voice: muziek opent de deur naar de oneindige uitgestrektheid en schoonheid van het onbekende. Snaargevoeligheid – Durrant speelt Bach op de banjo, op de ukelele en tijdens zijn ‘Stringhenge Tour’ op een gitaar van 5.000 jaar oud moeraseiken. Aanvang: 20.30 uur Kaarten: € 15,- www.topbemmel.nl en aan de avondkassa. 17


Theatergroep Greppel speelt ‘Nieuwkomers’ 2 maart t/m 27 mei Een voorstelling over mensen die ergens nieuw komen. Over begrip en onbegrip, tegenstellingen en overeenkomsten. “Het publiek kan niet om zichzelf heen in deze voorstelling die een Nederland laat zien dat gek wordt van zichzelf en van elkaar.” “Met humor, kwetsbaarheid, muziek en poëzie belicht Greppel ook nu weer de wereld vanuit de kuilen van het 21e eeuwse menszijn.” “Een rake afspiegeling van de kibbelende en soms woedende Nederlandse samenleving.” “Het verlangen om je zelf te kunnen zijn in een overspannen maatschappij.” “Geraakt door echte mensen met waargebeurde verhalen.” “Het Nijmeegse vluchtelingenkamp Heumensoord weer even heel dichtbij.” “Rik Luijmes heeft met lichtvoetigheid en alledaagse situaties en irritaties de eenzame mens afgetekend tegen een context die eenzaamheid en afzondering aanmoedigen.” “Een liefdevol beeld van een op hol geslagen maatschappij.”

www.theatergroepgreppel.nl

NIEUWKOMERS thea terg roep

2 maart t/m 27 mei. Greppeltheater, Vlierestraat 3, Nijmegen. Speellijst en kaartverkoop: www.theatergroepgreppel.nl

Joris Linssen met Caramba Serenade Nederlandstalige muziek met een Mexicaanse twist

Foto: Bas van Spankeren

Theater Cardo - 29 maart Serenade is geïnspireerd op het Mexicaanse gebruik een orkestje in te huren om je geliefde het hof te maken of je overleden helden te eren. Op Allerzielen (Día de los muertos, Mexicaanse dodendag) maakte de groep een rondreis langs belangrijke plekken van overleden Nederlandse artiesten, om ze te eren met een lied. En in de zomer stonden de amigo’s onder menig balkon een liefdeslied te zingen. Joris Linssen en zijn vrienden smeden deze verhalen en liedjes aaneen tot een hartverscheurende en hilarische voorstelling. Een ode aan het leven, de liefde en de muziek.

Win 2x2 kaarten!!

Aanvang 20.00 uur Kosten: 19,50 www.theatercardo.nl Hoe maak je kans? Like het Facebookbericht van deze winactie op QV Nijmegen en deel het met je vrienden. Stuur dan je antwoord vóór 20 maart naar: info@qvnijmegen.nl

Weet jij het antwoord op deze vraag?

Wie speelt accordeon in de band? 18


Nieuwe Classical Vibes in De Vereeniging:

What happened to America? Met Classical Vibes presenteert Concertgebouw De Vereeniging klassieke muziek op een verrassende manier. Op 15 maart is het de beurt aan Het Gelders Orkest en Amerika-kenner Eelco Bosch van Rosenthal met de ‘muzikale lezing’ What happened to America?

Foto: Fotografie Hans Pool

Door: Linde van Deth

Classical Vibes zijn de vernieuwende programma’s voor klassieke muziek van De Vereeniging om de concerten op een andere en aansprekende manier aan te bieden. “We willen dat klassieke muziek weer meer gaat leven”, geeft programmeur klassieke muziek Masa Spaan aan. Het orkest staat niet op het podium, maar op de vloer met het publiek eromheen. En er wordt naar nieuwe combinaties gezocht, zoals een klassiek orkest dat een concert geeft samen met bijvoorbeeld een acteur of een verteller. “De muziek staat voorop, natuurlijk. Maar we presenteren die met een verrassende insteek.” What happened to America? is de tweede in de reeks, die begon met concert van Het Gelders Orkest in samenwerking met Eric Corton over het thema ‘in het moment zijn’. In What Happened to America? staat een bijzondere compositie centraal. Vijftig jaar geleden hield presidentskandidaat Robert Kennedy een legendarische speech na de moord op Martin Luther King, waarin hij sprak over gezamenlijkheid en verzoening. Precies twee maanden later werd hij zelf vermoord. De Amerikaanse componist Raymond Horton maakte een klassiek muziekstuk rond zijn speech, met de tekst als solo. Hiermee wilde hij de thema’s in de speech, die nu onder Trump weer actueel zijn, op de agenda zetten. Naast deze compositie speelt Het Gelders Orkest op 15 maart ook andere bekende Amerikaanse stukken zoals Barbers Adagio for strings en muziek van Bernsteins West Side Story. Journalist Eelco Bosch van Rosenthal mag met recht Amerika-kenner genoemd worden. Hij studeerde Amerikanistiek en was jarenlang NOS-correspondent in het land. Momenteel werkt hij voor Nieuwsuur en in 2016 maakte hij de reisdocumentaire Droomland Amerika. Aan hem de taak om de klassieke stukken in hun historische en culturele context te plaatsen en zo de muziek te verbinden met de Amerikaanse actualiteit.

www.stadsschouwburgendevereeniging.nl 19


Matthäus Passion door Bachkoor Nijmegen en Het Gelders Orkest

Johnny Cash Roadshow 20 maart - Stadsschouwburg

Op 28 maart, de woensdag vóór Pasen, voert het Bachkoor-Nijmegen de Matthäus Passion uit. Net als de uitvoering van de Johannes Passion vorig jaar wordt in deze Matthäus het barokke karakter van dit werk sterk benadrukt. Het zal merkbaar zijn in de uitvoering dat het Bachkoor zich hierin ook doorontwikkelt en dat wordt opgemerkt door velen, gezien de belangstelling die er is van orkesten om met het Bachkoor samen te werken en niet in de laatste plaats door de toestroom van vele belangstellenden die de uitvoering in concertgebouw De Vereeniging meemaken. We hebben weer fantastische vocale solisten kunnen contracteren en ook de instrumentale solisten hebben, evenals het Nationaal Kinderkoor, een sterke reputatie. In de voorbereiding is het werk weer nauwgezet doorgenomen en ook dit keer is de uitdaging: zet de Matthäus Passion neer!

Is Johnny Cash still alive? In de Johnny Cash Roadshow zien en horen we The Man in Black zoals in de originele Cash-show decennia geleden. Deze show geeft een authentiek beeld en wordt ondersteund door de familie Cash. Johnny Cash komt op een unieke manier tot leven in de Johnny Cash Roadshow. Clive John, die ook uiterlijk een grote gelijkenis toont met de countrylegende, is namelijk JOHNNY CASH. Hij lijkt op Cash en klinkt als Cash. Naast boeiende anekdotes over het leven en de muziekcarrière van Johnny Cash tussen 1950 tot 2002, komen in deze ode aan de countrylegende uiteraard alle bekende hits van The Man in Black voorbij. Van A Boy Named Sue en Hurt tot A Thing Called Love en Ring of Fire. Niet te missen voor fans en iedereen die meer wil weten van de singersongwriter met die bijzondere, diepe stem. Aanvang: 20.00 uur

Aanvang: 19.30 uur Kaarten à €34,90 via de leden en aan de kassa van De Vereeniging

Kaarten: www.stadsschouwburgendevereeniging.nl

www.bachkoor-nijmegen.nl

Matthäus Passion J.S. Bach

Bachkoor Nijmegen & Het Gelders Orkest algehele leiding Rob Vermeulen

woensdag 28 maart 19.30 uur

stadsschouwburgendevereeniging.nl 20


AGENDA MAART DONDERDAG 1 MAART Afrika Museum, Berg en Dal 11.00: Voorjaarsvakantie/ museumentree Nationaal Bevrijdingsmuseum 19441945, Groesbeek 14.00-17.00: Film ‘Krieg am Niederrhein’/ standaard entreeprijs Schouwburg Cuijk 20.15: Sigaren en Cuijkse Koek – Verhalen van achter de voordeur/ 16,De Lindenberg 20.30: Jochen Otten – Troosten/ 17,50 Agora Theater, Druten 20.30-22.15: Eva Crutzen- Opslaan Als/ 17,LUX 20.30: Moving Futures Festival/ 17,50 Club Trianon 21.00: A.J. Sorensen (US) – Ramble on Thursday/ eigen bijdrage Doornroosje 21.00: Bløf/ uitverkocht

VRIJDAG 2 MAART Afrika Museum, Berg en Dal 11.00: Voorjaarsvakantie/ museumentree Concertgebouw De Vereeniging 12.30-13.30: Lunchconcert/ gratis 20.15-21.55: Canto Ostinato – Sandra & Jeroen van Veen, piano/ 22,50/ 25,Museum Het Valkhof 17.00-19.00: Valkhof Kunstcafé met o.a. Piet Devos/ gratis Stadsschouwburg 20.00: Harrie & Eva/ 24,50/ 29,50 Het Danslokaal 20.00-22.30: Tandance thema: You Can Blossom Too/ 15,De Lindenberg 20.00: Voorrondes Dag van het Levenslied/ 7,50 20.15: Jazztalks i.s.m. – Meneer Otis/ 12,50 Greppeltheater 20.15-21.15: Nieuwkomers/ 15,Doornroosje 20.15: Kraantje Pappie/ uitverkocht 20.45: Memphis Maniacs/ 21,Theater ‘t Mozaïek, Wijchen 20.15-22.00: De Uitdaging/ 21,50 Theaterkerk, Bemmel 20.30: TLC-sessions / 10,Thiemeloods 20.30: Overlevenskunsten/ gratis

Agora Theater, Druten 20.30-22.30: René van Kooten & Shifting Daylight/ 17,50 Roepaen, Ottersum 21.00: Undercoversessie: Triggerfinger/ 10,Merleyn 23.00: Froday – Femmetastic + DJ Atti + Noëall/ gratis voor 00.00, daarna 5,-

ZATERDAG 3 MAART Afrika Museum, Berg en Dal 11.00: Voorjaarsvakantie met diverse workshops/ museumentree Het Danslokaal 20.00-23.00: Estatic Dance LIVE Michaël Sheiran & DJ TheoBerlie/ 15,De Lindenberg 20.00: Voorrondes Dag van het Levenslied/ 7,50 Stadsschouwburg 20.00: De formule 1 show – met Olav Mol & Jack Plooij/ 27,50 Greppeltheater 20.15-21.15: Nieuwkomers/ 15,Schouwburg Cuijk 20.15: Sigaren en Cuijkse Koek – Verhalen van achter de voordeur/ 16,Theater ‘t Mozaïek, Wijchen 20.15-22.00: Marco Lopes - Moedt/ 17,50 Agora Theater, Druten 20.30-22.30: AKF-Finalistentournee 2017/ 17,Wilderniscafé de Waard van Kekerdom 21.00-01.00: Phoenix Alive/ 7,Merleyn 22.00: Carlton Melton/ 11,23.59: Make My Day Opening Party – Koko Kelly + Sam.Wyze/ 5,De Vereeniging 22.00: Boogie Nights/ 10,Luxor Live, Arnhem 23.00-05.00: Sevn Alias, Ray Fuego, Leafs/ 12,50

Afrika Museum, Berg en Dal 11.00: Laatste dag World Press Photo/ museumentree Concertgebouw de Vereeniging 12.00, 13.30 & 14.15: Bouw je eigen muziekinstrument (6+)/ 16,50 Wilderniscafé de Waard van Kekerdom 14.00-16.00: Balfolk/ 7,16.00-18.00: Optreden Klausing Nationaal Bevrijdingsmuseum 19441945, Groesbeek 14.00-17.00: Film ‘Krieg am Niederrhein’/ standaard entreeprijs Schouwburg Cuijk 14.00: Sigaren en Cuijkse Koek – Verhalen van achter de voordeur/ 16,Muziekcafé de Muse, Malden 15.00-17.00: Razzoo/ gratis Werkplaats Frans van Geffen, Ubbergseweg 82 15.00-16.00: Concert in de werkplaats – Vol des Oiseaux/ 12,50 excl. servicekosten St. Bartholomaeuskerk, Beek-Ubbergen 15.30-17.00: Concert LUX door Cappella ad Fluvium/ 17,-/ 14,Merleyn 22.00: FortaRock: Anciients + Black Wizard/ 11,-

MAANDAG 5 MAART De Lindenberg 19.30: Canisius College – Voordrachtfestival 2018/ 3,20.30: SSgN – Voordrachtfestival 2018/ 3,De Villa Nijmegen

ZONDAG 4 MAART LUX 09.30 & 11.00: Filmontbijt/ 17,50 14.30: Royal Ballet – The Winter’s TaleChristopher Wheeldon/ 15,20.30: Underground – Chris Potter/ 5,De Lindenberg 10.00 & 11.15: Peuterpret – met Tessa Zoutendijk (1,5 tot 4 jaar)/ 7,50 21

19.30-23.00: Muziek op Maandag: Lindy Hop/ gratis LUX 19.30: Cursus Première/ regulier tarief


Gratis wifi eetcafé | cadeauwinkel | webshop | catering BliXem is een eetcafé, cadeauwinkel, cateringbedrijf en webshop waar medewerkers met een afstand tot de arbeidsmarkt werken en leren onder professionele begeleiding. Rustig van een ontbijtje genieten, vergaderen, met goed gezelschap lunchen of avondeten... het kan bij ons allemaal! U vindt in onze cadeauwinkel een passend cadeau voor iedere gelegenheid. Bedrijfslunch, verjaardag, koffietafel, high tea, busreis, picknick, borrel of feest? Wij zorgen graag voor uw catering op locatie. Informeer eens vrijblijvend naar de mogelijkheden.

Kijk voor het wekelijkse menu van onze avondkeuken op

www.blixemnijmegen.nl of op onze facebookpagina. Borrelen in BliXem? Probeer eens de High Wine met huisgemaakte borrelhapjes en biologische wijn!

Column van Tsgab en Kidane die bij BliXem een taalstage doen: Hoi, ik ben Tsgab! Ik ben 19 jaar oud. Ik werk ongeveer twee maanden bij BliXem. Ik kom Nederlandse taal leren. Ik vind BliXem werk leuk. Hoi, ik ben Kidane! Ik ben 26 jaar. Ik werk twee dagen bij BliXem. Ik kom Nederlands leren en ook het werk leren. Ik heb examen gedaan voor de inburgering.

www.blixemnijmegen.nl | www.blixemwebshop.nl BliXem eetcafé, cadeauwinkel en webshop: Groesbeekseweg 75 Nijmegen, (024) 388 86 78 22 BliXem catering: Fort Kijk In De Potstraat 58 Nijmegen, (024)324 31 49


AGENDA MAART Cultureel Centrum de Kinkel, Bemmel 20.00-23.00: Tommy Wieringa - lezing/ 12,50

DINSDAG 6 MAART Het Bierkeldertje 19.00-23.00: Beers and Ballads/ gratis Nationaal Bevrijdingsmuseum 19441945, Groesbeek 19.30-22.30: Film ‘Krieg am Niederrhein’/ standaard entreeprijs De Lindenberg 19.30: Kandinsky College – Voordrachtfestival 2018/ 3,20.30: Stedelijk Gymnasium – Voordrachtfestival 2018/ 3,Doornroosje 19.45: Django Django + Man Of Moon/ 20,LUX 19.45: Royal Opera House – Carmen – Bizet/ 17,50 Stadsschouwburg 20.00-22.35: Omdenken/ 10,-/ 26,-

WOENSDAG 7 MAART De Lindenberg 19.30: Mondial College – Voordrachtfestival 2018/ 3,20.30: Montessori College – Voordrachtfestival 2018/ 3,LUX 20.00: Connected Care – Samenwerking in de ouderenzorg/ 5,Schouwburg Cuijk 20.15: The Roy Orbison Story – Barry Steele & friends/ 26,Doornroosje 20.15: Alvvays/ 13,Theater ‘t Mozaïek, Wijchen 20.15-22.00: Marjolein de Graaf Deugzucht/ 12,50 Merleyn 22.00: Vök/ 14,-

Café de Mug 20.00-23.00: Popquiz/ 2,50 p.p Concertgebouw De Vereeniging 20.15: 10CC/ 32,20.15: Lilian Vieira Grupo/ 15,Schouwburg Cuijk 20.15: Guido Weijers – Masterclass Geluk/ 27,75 Doornroosje 20.15: Che Sudaka/ 15,50 De Lindenberg 20.30: Stefano Keizers – Erg Heel/ uitverkocht Merleyn 22.00: Clean Pete/ 14,23.59: Vuurrood: The Love Doctor, Keljet en Fahrenheit/ 5,-

VRIJDAG 9 MAART Stadsschouwburg 20.00: Introdans – 5*****/ 18,50/ 23,50 De Lindenberg 20.00: Henk Schiffmacher – Schiffmacher vertelt/ 22,50 20.15: Forse Streken – Aan het zwarte Meer/ 12,50 Schouwburg Cuijk 20.15: Philharmonie Zuidnederland/ 27,50 Concertgebouw De Vereeniging 20.15-22.35: The Simon & Garfunkel Story/ 24,50/ 29,50 Greppeltheater 20.15-21.15: Nieuwkomers/ 15,Theater ‘t Mozaïek, Wijchen 20.15-22.00: Kirsten van Teijn “Zalf”/ 17,50 LUX 20.30: A Room Full of Strangers – JW Roy/ 19,50

DONDERDAG 8 MAART LUX 12.00: Filmkring/ regulier tarief 20.30: BUKO – Abattoir Fermé/ 19,50 Stadsschouwburg 19.00-21.40: Woef Side Story 9+ – Theater Rotterdam/ 22,Theaterkerk, Bemmel 20.00: Moonlight / 7.23

Roepaen Podium, Ottersum 21.00-00.00: Undercoversessie: Deep Purple/ 10,Merleyn 23.00: Swingbeat024 – J-Flava/ 5,-

ZATERDAG 10 MAART Kerkje Persingen 11.00-17.00: Expositie Alda Poulussen & Hanneke Bernts/ gratis Doornroosje 19.15: Sol Heilo/ 14,23.00: X-Factor: Dr. Peacock/ 22,-/ 25,23.00-06.00: Planet Rose: DJ Stingray e.a./ 16,50 Wilderniscafé de Waard van Kekerdom 20.00-00.00: Benefiet dansavond Bona Banaa/ 5,Stadsschouwburg 20.00-21.40: Veldhuis & Kemper – Geloof ons nou maar/ 10,-/ 27,50 Concertgebouw De Vereeniging 20.00: Nijmeegs Boekenfeest/ 17,50/ 15,Greppeltheater 20.15-21.15: Nieuwkomers/ 15,Theater ‘t Mozaïek, Wijchen 20.15-22.00: Rob en Emiel – Blow me Away/ 19,50 Theaterkerk, Bemmel 20.30: Richard Durrant - Stringhenge/ 15,LUX 20.30: Geluk – Toneelschuur Producties & Nina Spijkers/ 17,50 Agora Theater, Druten 20.30-22.15: René van Meurs – Ik beloof niks/ 17,50 Merleyn 22.00: Yung Internet/ uitverkocht Cultuurspinnerij de Vasim 23.00-07.00: Deepsense/ 20,-


Elke zondag v.a. 17.00 uur

JAMSESSIE

Openingstijden: Maandag t/m vrijdag 09.00-17.30 uur Zaterdag van 09.00-17.00 uur Wij zijn op koopavond gesloten

Regulierstraat 29 Nijmegen (ingang winkel) en/of Bloemerstraat 125 (ingang werkplaats/winkel) T 024-3231605 E info@bikewerk.nl

www.bikewerk.nl

BikeWerk is een initiatief van Wijkwerk, Pluryn en Jan Kooij 2Wielers 24


AGENDA MAART ZONDAG 11 MAART LUX 09.30 & 11.00: Filmontbijt/ 17,50 14.30: Royal Opera House – Carmen Bizet/ 15,Kerkje Persingen 11.00-17.00: Expositie Alda Poulussen & Hanneke Bernts/ gratis Museum Het Valkhof 11.30-14.00: Exclusieve rondleiding door Uwe Poth/ 39,50 De Lindenberg 13.30: Pop & Rockschool – Live on Stage 2018/ 4,Nationaal Bevrijdingsmuseum 19441945, Groesbeek 14.00-17.00: Film ‘Krieg am Niederrhein’/ standaard entreeprijs Concertgebouw De Vereeniging 14.15: Het Gelders Orkest – De vijfde van Mahler/ 22,-/ 55,Agora Theater, Druten 14.30-15.30: De Grote Vriendelijke Reus – Ila van de Pouw/ 6+/ 9,De Lindenberg 15.00: Sally Dansgezelschap Maastricht – Woest 4+/ 12,Stadsschouwburg 15.00: Trijntje Oosterhuis/ 29,50 Wilderniscafé de Waard van Kekerdom 16.00-18.00: Optreden Collin Hoeve Café de Kluizenaar 16.00-20.00: Single Borrel 45+ in Nijmegen/ 2,50 Theater ‘t Mozaïek, Wijchen 20.15-22.00: Leonie Meijer e.a. – Bella Italia/ 25,Café ‘t Haantje 20.30: Nederlands liederentafel o.l.v Ria/ gratis

MAANDAG 12 MAART LUX 12.00: Filmkring/ regulier tarief 20.00: Debat Gemeenteraadsverkiezingen #4/ gratis Club Trianon 21.00: Monday Jazz – Jan Reijnen/ 5,-

DINSDAG 13 MAART Het Bierkeldertje 19.00-23.00: Open Mic Night/ gratis Cardo Theater, Groesbeek 20.00: Marlon Kicken/ 16,50

Stadsschouwburg 20.00-21.15: Femke Halsema – Een vrij land/ 25,De Lindenberg 20.00: Architectuurcentrum Nijmegen – Moderne Architectuur in Klassieke Film/ 12,50 Doornroosje 20.15: The Soft Moon + Helm/ 14,50

WOENSDAG 14 MAART De Lindenberg 19.30: Cursisten Muziek Lindenberg – Nijmeegse Nieuwe/ gratis LUX 19.30: Psychoanalyse & Film – Shock Head Soul/ regulier tarief 20.00: Voorbij de mens – René ten Bos vraagt Marianne Thieme/ 7,50/ studenten 5,Stadsschouwburg 20.00-21.20: Daniël Arends/ uitverkocht Concertgebouw De Vereeniging 20.15: Boris Giltburg, piano & Pavel Haas Kwartet/ 26,Brebl 20.30: VLEK! Music On The Far Side Of The Moon/ 13,-/ 10,-

VRIJDAG 16 MAART Stadsschouwburg 20.00: African Mamas en Leoni Jansen/ 24,-/ 34,Thiemeloods 20.00-23.00: Norwegian Wood – Steam Power met Fay Lovsky/ 15,Theater ‘t Mozaïek, Wijchen 20.15-22.00: Jasper van Kuijk – Janus/ 17,50 Greppeltheater 20.15-21.15: Nieuwkomers/ 15,Doornroosje 20.15: Julian Sas + Bintangs/ 20,Luxor Live, Arnhem 20.15-23.00: Boris/ 17,50 21.00-23.00: Jasper Erkens/ 9,Concertgebouw De Vereeniging 20.15: Frans Bauer – Tour de Frans/ 34,50/ 39,50 De Lindenberg 20.30: Vrouw Holland – 20 jaar/ 18,Roepaen, Ottersum 21.00-00.00: Undercoversessie: Guns N’ Roses / 10,Club Trianon 21.00: No Plan/ 5,-

ZATERDAG 17 MAART

DONDERDAG 15 MAART

Stadsschouwburg

Nationaal Bevrijdingsmuseum 19441945, Groesbeek 14.00-17.00: Film ‘Krieg am Niederrhein’/ standaard entreeprijs Stadsschouwburg 20.00-21.20: Conny Janssen Danst/ 19,50/ 24,50 De Lindenberg 20.00: Yentl en de Boer – Magie/ uitverkocht 20.30: Steef de Jong – ORFEO, een drama van karton/ 17,50 Schouwburg Cuijk 20.15: Symphonic Rock Night/ 26,50 LUX 20.30: We Are Nowhere Else But Here – Stephen Shropshire/ 19,50 Brebl 20.30: Salsa Dansen met de Salsa Big Band/ 5,Concertgebouw De Vereeniging 20.30: HGO & Eelco Bosch van Rosenthal/ zie ook elders in deze QV/ 25,-

20.00: Antigona – Opera Trionfo/ 32,50 Concertgebouw De Vereeniging 20.15: Vreemde Kostgangers/ uitverkocht Schouwburg Cuijk 20.15: Bella Italia/ 27,50 De Lindenberg 20.15: Collectief XX/ 5,LUX 20.30: Bambie is back! – Theatergroep Bambie/ 18,50 Cafe ‘t Haantje 20.30: Pub-Quiz/ gratis Theaterkerk, Bemmel 20.30: Zeroes Musicquiz / 7,50

25


Museum Kasteel Wijchen

PAULDEMUNNIK PAULMETBAND

In Beeld. Honderd jaar gemeentehuizen in Wijchen In september 2017 is het nieuwe Huis van de Gemeente geopend. De verbouwing van de voormalige Rabobank tot gemeentehuis is in beeld vastgelegd door Museum Kasteel Wijchen. Aanleiding om een fotoexpositie over honderd jaar gemeentehuizen te maken. Als je nu je paspoort of rijbewijs gaat ophalen kom je in het modern ingerichte en duurzaam gebouwde Huis van de Gemeente. Je kan je dan bijna niet meer voorstellen hoe het vorige gemeentehuis eruit zag. En de nog oudere gemeentehuizen, hoe zagen die er uit? Niet alleen de verbouwing van de Rabobank en de vroegere gemeentehuizen van Wijchen, maar ook de gemeentehuizen in de omliggende kernen. Kernen die vroeger zelfstandig waren en een eigen gemeentehuis hadden. De expositie brengt de gemeentehuizen weer ‘in beeld’. Herkenbaar, verrassend en een mooi beeld van toen.

Paul de Munnik PAUL MET BAND

De expositie is te zien tot en met 15 april 2018. Museum Kasteel Wijchen Kasteellaan 9, Wijchen

31 maart - Stadsschouwburg

www.museumwijchen.nl

De titel zegt het eigenlijk al. Paul gaat op tournee met een band. Na zijn alom geprezen eerste album Nieuw verschijntin maart de opvolger daarvan. Gewapend met de nummers van deze albums en zijn prachtige stem belooft het programma PAUL MET BAND een heerlijke avond te worden voor de liefhebber van het betere theaterlied en de Nederlandstalige popsong. Voor Paul is PAUL MET BAND een uitstapje na zijn eerste avondvullende theatershow Nieuw. Paul zal als vertolker van het Nederlandse lied ook ongetwijfeld een aantal (vertalingen van) werken van bekende grootheden ten gehore brengen en u hoeft ook niet raar op te kijken als er een aantal Acda en De Munnik-klassiekers voorbij komen… De Volkskrant: “Het materiaal op zijn eerste soloalbum Nieuw is ijzersterk. In zijn vorige muzikale leven kwam al regelmatig de klassechansonnier boven (Mooi liedje en Alleen maar hier), op Nieuw bouwt hij die kwaliteit uit.”

www.museumwijchen.nl Historie Tentoonstellingen Archeologie Museumtuin Rondleidingen Familieactiviteiten Kinderfeestjes

Aanvang: 20.00 uur Kaarten: www.stadsschouwburgendevereeniging.nl 26


AGENDA MAART Doornroosje 20.45: Joost/ uitverkocht Wilderniscafé de Waard van Kekerdom 21.00-01.00: DJ Arjan draait door!/ 3,50 Merleyn 22.00: Donnerwetter/ 12,Cultuurspinnerij de Vasim 22.00-07.00: Bauhauz VI/ 21,50

ZONDAG 18 MAART LUX 09.30 & 11.00: FilmOntbijt/ 17,50 16.00: For One Night Only – Sven Ratzke/ uitverkocht 21.15: Amongst Friends/ regulier tarief Theaterkerk, Bemmel 11.00 TG locals – De Dromeneter/ 7,50 Stadsschouwburg 14.00: Kylian4all 6+/ 18,Wilderniscafé de Waard van Kekerdom 14.00-16.00: Workshop Hoepeldans/ 10,Nationaal Bevrijdingsmuseum 19441945, Groesbeek 14.00-17.00: Film ‘Krieg am Niederrhein’/ standaard entreeprijs Schouwburg Cuijk 14.30: Carel Kraayenhof & Juan Pablo Dobal/ 19,50 Greppeltheater 15.00-16.00: Nieuwkomers/ 15,De Lindenberg 15.00: Theater Sonnevanck – Sneue gevallen (6+)/ 12,Concertgebouw De Vereeniging 15.00: Ardemus Quartet – Dutch Classical Talent/ 14,50 Café de Mug 15.00-20.00: St. Patricksday/ gratis Club Trianon 15.30: The Blues Kids/ 5,Wilderniscafé de Waard van Kekerdom 16.00-18.00: Optreden deSusioDoornroosje 20.15: Jacob Banks/ uitverkocht

MAANDAG 19 MAART LUX 19.30: Debat Gemeenteraadsverkiezingen #5 Het Slotdebat/ 3,inclusief een drankje 19.30: Cursus Première/ regulier tarief

DINSDAG 20 MAART LUX 12.00: Filmkring/ regulier tarief Het Bierkeldertje 19.00-23.00: Beers and Ballads/ gratis De Lindenberg 19.30: Cursisten Muziek Lindenberg – Nijmeegse Nieuwe/ gratis De Villa Nijmegen 19.30-22.00: VPRO Tegenlicht meet up Nijmegen/ gratis Stadsschouwburg 20.00: The Johnny Cash Roadshow/ 23,50/ 28,50 Schouwburg Cuijk 20.15: Veldhuis & Kemper – Geloof ons nou maar/ 25,50 Doornroosje 20.15: Greta Van Fleet/ uitverkocht Luxor Live, Arnhem 21.00-23.00: Common Kings/ 10,Club Trianon

Nationaal Bevrijdingsmuseum 19441945, Groesbeek 14.00-17.00: Film ‘Krieg am Niederrhein’/ standaard entreeprijs De Villa Nijmegen 17.00-19.00: Diversiteitscafé/ gratis Theaterkerk, Bemmel 20.00: Gifted/ 7,Stadsschouwburg 20.00: Die Zauberflöte – Staatsopera van Tatarstan/ 29,50/ 39,50 Schouwburg Cuijk 20.15: You’re the Top/ 35,Doornroosje 20.15: Mario Batkovic/ 16,50 Theater ‘t Mozaïek, Wijchen 20.15-22.00: Arnout Van den Bossche – Burn-out voor beginners/ 17,50 Luxor Live, Arnhem 21.00-23.00: Antoine Villoutreix/ 7,50 Merleyn 22.00: BOT/ 12,50

VRIJDAG 23 MAART

21.00: Mary Simon (CAN) – Ramble on Tuesday/ eigen bijdrage

WOENSDAG 21 MAART Gemeente Nijmegen 07.30-21.00: Gemeenteraadsverkiezingen Stadsschouwburg 20.00-22.35: The Full Monty/ 25,-/ 35,Theater ‘t Mozaïek, Wijchen 20.15-22.00: Dorine Wiersma – Gaan we katten/ 12,50 Merleyn 22.00: GOLD + Necro Deathmort/ 11,-

DONDERDAG 22 MAART LUX 12.00: Filmkring/ regulier tarief 17.00: The Day After – Gemeenteraadsverkiezingen #6/ gratis 20.30: Zonder Toestemming – De Theatertroep/ 17,50 27

Pro College Nijmegen 18.00-21.00: Vegetarisch Paas Buffet/ 39,Theater ‘t Mozaïek, Wijchen 20.15-22.00: Rock4 - The Beatles: Abbey Road/ 21,Greppeltheater 20.15-21.15: Nieuwkomers/ 15,De Lindenberg 20.15: Miel Verstappen – Magmens/ 13,50 Schouwburg Cuijk 20.15: Leon van der Zanden – Kameleon/ 19,Doornroosje 20.30: Fleddy Melculy + Rectum Raiders/ 16,50 23.00-05.00: Chocolade: Irwan + Venz + Odin + Be Charm’d/ 15,50 Agora Theater, Druten 20.30-22.00: Rayen Panday – Fenomeen/ 17,Thiemeloods 20.30: Live From Laurel Canyon Trio ~ Songs & Stories of American Folk Rock/ 8,50 Merleyn 23.00: Dumb & Dumer/ gratis


Hamlet - OPERA2DAY 3 april - Stadsschouwburg Nijmegen Op dinsdag 3 april staat de opera Hamlet in de Stadsschouwburg Nijmegen. Het Haagse gezelschap OPERA2DAY doet deze vergeten parel van de Franse componist Ambroise Thomas herleven in een productie met het New European Ensemble. In de 19de eeuw was Hamlet een hit in het operarepertoire in Den Haag; meer dan 150 keer werd het stuk opgevoerd. Tot 1919, toen de muziek verdween naar de krochten van het archief. Na bijna 100 jaar brengt OPERA2DAY de opera terug op de planken van de Nederlandse theaters. Speciaal voor deze productie werkte het gezelschap samen met cineaste Margot Onnes om via filmbeelden door te dringen in het hoofd van de Deense prins. Een absolute must-see voor operaliefhebbers!

Dubbelconcert I Compani

Aanvang: 20.00 uur

LUX- 31 maart Jazz en filmmuziekensemble I Compani viert haar 33e verjaardag met een dubbelconcert in LUX. Het eerste deel van de avond heeft de titel “à Paris” een fotofilmconcert gebaseerd op Parijse fotografie van vroeger tot nu. Samen met Reeds & Deeds vieren ze deze avond hun jubileum. Wat begint met een fotofilmconcert eindigt met de composities van Rahsaan Roland Kirk.

Kaarten: www.stadsschouwburgendevereeniging.nl ‘Gloednieuwe ‘Hamlet’ getuigt van inzicht in psychologisch drama’ (Trouw ****) ‘Schaamteloos mooie muziek’ (De Theaterkrant *****) ‘Briljant uitgesponnen waanzinscène die je knock-out slaat’ (De Volkskrant ***) ‘Hamlet’ door OPERA2DAY grijpt bij de lurven’ (NRC ****) O P E R A2DA Y & NEW EU ROPE AN ENSE MBLE HET MEESTERWERK VAN AMBROISE THOMAS

HAMLET P S YC H O L O G I S C H E O P E R AT H R I L L E R

‘HAMLET’ DOOR OPERA2DAY GRIJPT BIJ DE LURVEN’ (NRC) ‘SCHAAMTELOOS MOOIE MUZIEK’ (DE THEATERKRANT) ‘BRILJANT UITGESPONNEN WAANZINSCÈNE DIE JE KNOCK-OUT SLAAT’ (DE VOLKSKRANT)

Di 3 april | Stadsschouwburg Nijmegen

Reserveren: www.lux-nijmegen.nl Meer info: www.icompani.nl

www.stadsschouwburgendevereeniging.nl 28


AGENDA MAART ZATERDAG 24 MAART Nederlands Wijnbouwcentrum, Groesbeek 13.30-16.00: Bourgondisch Schilderen/ 39,50 Het Danslokaal 20.00-23.00: Ecstatic Dance with DJ Yarun Dee/ 15,Stadsschouwburg 20.00-22.00: Tina de Musical 8+/ 25,-/ 30,Greppeltheater 20.15-21.15: Nieuwkomers/ 15,Sint-Bartholomaeuskerk, BeekUbbergen 20.15-21.15: Concertserie Beek – Klaagzangen van Jeremias/ 23,De Lindenberg 20.15: Miel Verstappen – Magmens/ 13,50 20.30: Flip en de Noormannen – The Big One/ 17,50 Schouwburg Cuijk 20.15: De hereniging van de twee Korea’s/ 26,Theaterkerk, Bemmel 20.30 Andre Manuel – De Onzen/ 15,LUX 20.30: Ur – Urland/ 17,50 Café ‘t Haantje 21.00: Optreden. De Rekening/ gratis Merleyn 22.00: Shaemless – EP release party/ 5,50 Doornroosje 23.00-06.00: WTF 2 year anniversary: Killbox + Current Value/ 14,50/ 20,-/ 25,50

ZONDAG 25 MAART Stadsschouwburg 14.00-15.05: Lang geleden – De geschiedenis van Nederland 6+/ 22,Theaterkerk, Bemmel 14.30: De Andersons – Hier Dooft Niets / 15,-. Thiemeloods 15.00-17.00: Scènemakers Theaterimprovisatie/ 10,Muziekcafé de Muse, Malden 15.00-17.00: Jake Leg/ gratis Concertgebouw De Vereeniging 15.00-16.55: Fernando Lameirinhas – 7/ 17,50 De Lindenberg 15.30: Feikes Huis/ Daniëlle Wagenaar – Panama 2+/ 12,-

20.00: Eric Corton/ Solo Stories (Ma – naar Hugo Borst)/ uitverkocht Club Trianon 15.30: Blueshift & The Insiders/ 5,LUX 16.00: Upside Down Soul – Makis Seviloglou/ 19,50 Wilderniscafé de Waard van Kekerdom 16.00-18.00: Open Podium met Willem Heijnen/ gratis Doornroosje 19.30: Dotan presenteert 7 Layers Sessions/ 16,50 Antonius van Paduakerk 20.30-22.30: Bijzonder Concert, Fryske Passy/ 25,-

DINSDAG 27 MAART Het Bierkeldertje 19.00-23.00: Open Mic Night/ gratis Stadsschouwburg 20.00-21.40: Jakop Ahlbom – Innenschau [Revisited]/ 25,LUX 20.00: Duurzaamheidscafé #3 – Biodiversiteit/ gratis 20.15: Royal Ballet – Bernstein Celebration/ 17,50 Merleyn 20.00: Roos van Nijmegen #1/ 5,50

WOENSDAG 28 MAART Schouwburg Cuijk 19.00: Woef Side Story 8+/ 23,Concertgebouw De Vereeniging 19.30: Bachkoor Nijmegen/ 34,90 Stadsschouwburg 20.00-21.30: Opvliegers 3: In New York/ 23,-/ 28,Brebl 20:13: Mark Haanstra & Oene van Geel + Bitch ‘n’ Monk/ 13,-/ 10,De Lindenberg 20.30: Jan Beuving & Patrick Nederkoorn/ uitverkocht

DONDERDAG 29 MAART Cardo Theater, Groesbeek 20.00: Joris Linssen/ 19,50 Doornroosje 20.15: De Likt/ 16,50 Luxor Live, Arnhem 20.15-23.00: Vive La Fête/ 18,29

Schouwburg Cuijk 20.15: Opvliegers 3 – New York, New York/ 24,LUX 20.30: Footnotes – Keren Levi/ Neverlike/ 19,50 Club Trianon 21.00: Hannah Aldridge (US) – Ramble on Tuesday/ eigen bijdrage Merleyn 22.00: Rilan & The Bombardiers/ 11,Cultuurspinnerij de Vasim 23.00-06.00: Drift Witte Donderdag/ 20,-

VRIJDAG 30 MAART Stadsschouwburg 20.00: La Superba – Toneelgroep Maastricht/ 26,Schouwburg Cuijk 20.15: Peter Corry & live band – The call of the Celts/ 26,De Lindenberg 20.30: East Side Comedy Night/ 16,50 Doornroosje 20.30: Claw Boys Claw/ uitverkocht Roepaen Podium, Ottersum 21.00-00.00: Undercoversessie: Bee Gees/ 10,Club Trianon 22.00: Boys Don’t Cry/ gratis Merleyn 22.00: Niekse + Zonder Grond/ 5,50 Cultuurspinnerij de Vasim 23.00-05.00: Je-Zusje van Debbie/ 13,-

ZATERDAG 31 MAART LUX 12.30: Movies that Matter – Best of the Festival/ 25,20.30: Dubbelconcert – I Compani/ 17,50 Stadsschouwburg 20.00: Paul de Munnik – Paul met Band/ 27,50 Concertgebouw De Vereeniging 20.00: Haydns Sieben letzten Worte/ 24,Doornroosje 20.15: The Ex/ 14,Merleyn 22.00: Mozes and the Firstborn + Petersburg Orderer/ 12,Cultuurspinnerij de Vasim 23.00-06.00: Drift Paasnacht/ 20,-


AGENDA maart 2018 DONDERDAG 1 MAART Fort Pannerden, Waaldijk 1, Doornenburg 11.00: Ontdek Fort Pannerden Afrika Museum, Berg en Dal 11.00: Voorjaarsvakantie met diverse workshops

VRIJDAG 2 MAART Fort Pannerden, Waaldijk 1, Doornenburg 11.00: Ontdek Fort Pannerden Afrika Museum, Berg en Dal 11.00: Voorjaarsvakantie met diverse workshops Bevrijdingsmuseum, Groesbeek 14.00: Gevleugelde Vrijheid 10+

ZATERDAG 3 MAART Open Slowcafé, Lange Hezelstraat 39 09.30 en 11.00: Muziek op schoot Kasteel Wijchen 11.00: Kinderexpositie - Ons eigen goud Fort Pannerden, Waaldijk 1, Doornenburg 11.00: Ontdek Fort Pannerden Afrika Museum, Berg en Dal 11.00: Voorjaarsvakantie met diverse workshops

ZONDAG 4 MAART

Schouwburg Cuijk 14.00: Sigaren en Cuijkse Koek – Verhalen van achter de voordeur Kasteel Wijchen 14.00: rondleiding. Dwaal door Kasteel Wijchen

WOENSDAG 7 MAART Kasteel Wijchen 11.00: Kinderexpositie - Ons eigen goud Hortus Nijmegen 11.00: Watermonsters zoeken Winkelcentrum Dukenburg 13.30: Kids on the moon

DONDERDAG 8 MAART Stadsschouwburg 19.00: Woef side story 8+

VRIJDAG 9 MAART Winkelcentrum Dukenburg 13.30: Kids on the moon

ZATERDAG 10 MAART Winkelcentrum Dukenburg 10.00: Kids on the moon

ZONDAG 11 MAART Kasteel Wijchen 11.00: Kinderexpositie - Ons eigen goud

De Lindenberg 10.00 & 11.15: Peuterpret – met Tessa Zoutendijk (1,5 tot 4 jaar) Fort Pannerden, Waaldijk 1, Doornenburg 11.00: Ontdek Fort Pannerden Kasteel Wijchen 11.00: Kinderexpositie - Ons eigen goud Afrika Museum, Berg en Dal 11.00: Voorjaarsvakantie met diverse workshops Concertgebouw De Vereeniging 12.00, 13.30 & 14.15: Bouw je eigen muziekinstrument (6+)

30

De Lindenberg 13.30: Pop & Rockschool – Live on Stage 2018 15.00: Sally Dansgezelschap Maastricht – Woest 4+ Agora Theater, Druten 14.30-15.30: De Grote Vriendelijke Reus – Ila van de Pouw/ 6+

DINSDAG 13 MAART Winkelcentrum Dukenburg 10.00: Kids on the moon Kasteel Wijchen 11.00: Kinderexpositie - Ons eigen goud

WOENSDAG 14 MAART Kasteel Wijchen 11.00: Kinderexpositie - Ons eigen goud Hortus Nijmegen 11.00: Watermonsters zoeken Winkelcentrum Dukenburg 13.30: Kids on the moon

DONDERDAG 15 MAART Kasteel Wijchen 11.00: Kinderexpositie - Ons eigen goud Winkelcentrum Dukenburg 12.30: Kids on the moon


VRIJDAG 16 MAART Kasteel Wijchen 11.00: Kinderexpositie - Ons eigen goud Winkelcentrum Dukenburg 13.30: Kids on the moon

ZATERDAG 17 MAART Winkelcentrum Dukenburg 10.00: Kids on the moon

ZONDAG 18 MAART Kasteel Wijchen 11.00: Kinderexpositie - Ons eigen goud Stadsschouwburg 14.00: Kylian4all 6+ Wilderniscafé de Waard van Kekerdom 14.00-16.00: Workshop Hoepeldans De Lindenberg 15.00: Theater Sonnevanck – Sneue gevallen (6+)

MAANDAG 19 MAART Kasteel Wijchen 11.00: Kinderexpositie - Ons eigen goud

DINSDAG 20 MAART Kasteel Wijchen 11.00: Kinderexpositie - Ons eigen goud

Bibliotkeek Beek Ubbergen

ZONDAG 25 MAART Kasteel Wijchen 11.00: Kinderexpositie - Ons eigen goud Stadsschouwburg 14.00-15.05: Lang geleden – De geschiedenis van Nederland 6+ De Lindenberg 15.30: Feikes Huis/ Daniëlle Wagenaar – Panama 2+

WOENSDAG 28 MAART Kasteel Wijchen 11.00: Kinderexpositie - Ons eigen goud

WOENSDAG 21 MAART Kasteel Wijchen 11.00: Kinderexpositie - Ons eigen goud Hortus Nijmegen 11.00: Watermonsters zoeken Winkelcentrum Dukenburg 13.30: Kids on the moon Bibliotkeek Beek Ubbergen 14.30: Voorlezen met de hond

VRIJDAG 23 MAART Winkelcentrum Dukenburg 13.30: Kids on the moon

ZATERDAG 24 MAART Winkelcentrum Dukenburg 10.00: Kids on the moon Stadsschouwburg 20.00: Tina de Musical 8+

31

Hortus Nijmegen 11.00: Watermonsters zoeken Winkelcentrum Dukenburg 13.30: Kids on the moon

VRIJDAG 30 MAART Winkelcentrum Dukenburg 13.30: Kids on the moon

ZATERDAG 31 MAART Winkelcentrum Dukenburg 10.00: Kids on the moon


Franseplaats 1, Nijmegen Tel: 024 365 6708

www.depelgrimnijmegen.nl

QV Maart nr 3  
QV Maart nr 3  

QV Nijmegen, cultureel uitgaansmagazine voor Nijmegen en omstreken

Advertisement