Page 1

QV

QUO VADIS

mei 14e jaargang nr.

05 - 2011

GRATIS UITGAANSBLAD REGIO NIJMEGEN


mei

De meivakantie in het Afrika Museum staat helemaal in het teken van architectuur. De laatste dag van de meivakantie, zondag 8 mei, is het Moederdag. Het museum zet moeders die dag in het zonnetje met gratis entree en een speciaal moederdagarrangement.

Verwen moeder in het AfrikA museum 26 april – 8 mei: meivakantie Maak tussen 26 april en 8 mei kennis met Afrikaanse architectuur van het heden, het verleden en de toekomst. Een rondleider vertelt tijdens een museumwandeling van alles over Afrikaanse architectuur en bouwstijlen. Wie graag creatief aan de slag gaat, kan in de workshop ‘Vouw je Gebouw’ op zoek naar de architect in zichzelf en maakt op schaal een Afrikaans gebouw. Is het een huis, een winkel of een bushalte? De architect mag het zeggen!

2 juni: kinderfestival Op Hemelvaartsdag organiseert het Afrika Museum alweer voor de vierde keer een groots kinderfestival. Hier laten kinderen van over de hele wereld hun kracht, creativiteit, kunsten en talenten zien. Het wordt een feestelijke dag vol muziekoptredens en workshops. Er is een Afrikaanse disco en op het Toon je talent podium kunnen kinderen van 4 t/m 12 jaar laten zien wat ze in huis hebben. Kortom: een dag vol plezier die je niet mag missen! Gratis entree voor kinderen t/m 12 jaar.

8 mei: moederdag In veel Afrikaanse culturen spelen moeders een heel belangrijke rol. Ook in Nederland zijn zij vaak de spil van het gezin. Op Moederdag worden ze daarom in het Afrika Museum in het zonnetje gezet. Moeders ontvangen gratis entree en er is een speciaal moederdagarrangement met een bijzondere rondleiding voor moeders, een creatieve workshop voor vaders en kinderen en een heerlijke high tea voor het hele gezin.

Het complete programma is te vinden op www.afrikamuseum.nl, onder ‘Agenda’.

Kortingsbon Tegen inlevering van deze bon ontvangt u in de maand mei een gratis parkeermunt van het museum. 1 munt per bon.

afRiKáMuseUm Postweg 6 _ 6571 CS Berg en Dal _ T 024 6847272 _ info@afrikamuseum.nl _ www.afrikamuseum.nl

2


agenda COLOFON

mei

deze maand

Quo Vadis, uitgaansblad voor Nijmegen en omstreken Opgericht door John Delnoye (1949-1999) Redactie:

4 QV in het Café De Munt ‘Erik houdt vandaag zijn pet op, want zijn haargel is op, zo verklaart hij. Geen probleem, het staat hem goed. Olijk type trouwens. Hij tapt een biertje en haalt voor mij een fles rode wijn uit de koelkast. Stop! Stop! Ik kan nog net verhinderen dat hij een ijskoude rode wijn inschenkt.’ Lees verder hoe het Anne Salomons verging in buurtcafé De Munt.

Linde van Deth, Fred Lardenoye (At the movies en QV-music) Anne Salomons (QV in het café)

Bureauredactie: Claudia Middelveld Anne Voskamp - de Boer Hoofdredacteur: Fred Lardenoye Vormgeving:

Forma, Nijmegen (www.formaontwerp.nl)

Drukkerij:

Hendrix de meesterdrukkers Peer (B)

7 Nieuwe locatie voor Stockenhof Stockenhof Muziek gaat eind dit jaar verhuizen naar een grotere ruimte. Het nieuwe gebouw is een stuk groter, zodat er meer ruimte is om in alle rust instrumenten te proberen. Eigenaar Thijs Simons: “Een instrument moet je voelen.” Het aanbod van de muziekwinkel blijft hetzelfde: ‘aparte’ merken, nieuw en tweedehands met een prima kwaliteit/prijs verhouding.

Oplage: 15.000 Verspreiding: Quo Vadis wordt verspreid op culturele instellingen, hoofdgebouwen en grotere studentencomplexen van de KU Nijmegen en de Hogeschool Arnhem/Nijmegen, in café’s, restaurants, winkels en boekhandels in het centrum en andere uitgaanswijken van Nijmegen. Quo Vadis is ook verkrijgbaar in Malden, Molenhoek, Milsbeek, Gennep, Boxmeer, Grafwegen, Kranenburg, Kekerdom, Ooy, Bemmel, Berg en Dal, Groesbeek, Beek-Ubbergen, Lent, Millingen a.d. Rijn. Wijchen, Druten, Beuningen.

30 QV at the Movies De Berlinale staat al jarenlang bekend als het meest politiek geëngageerde filmfestival van de drie grote festivals in Cannes, Venetië en Berlijn. Dat werd weer eens bevestigd met de winnaar van de Gouden Beer op de editie van het Internationale Filmfestival van Berlijn. Lees onder meer verder welke rol de Nederlandse film speelde tijdens het festival!met 400 musici op 18 verschillende podia.

Vragen over de distributie Nijmegen: Velocity 024-3244990 Abonnementen: Maak € 35,00 over op ABN-AMRO banknr. 54.22.90.448 t.n.v. QV, Groenestraat 72, 6531 HS Nijmegen, U krijgt dan een jaar lang dit blad thuis. Redactieadres: Groenestraat 72, 6531 HS Nijmegen tel. 024-360 77 06, fax 024-3606129 www.qvuitgeverij.nl www.amuseerje.nl e-mail: info@qvnijmegen.nl

Deze maand in QV Junior

Pag 36

Adverteren in Quo Vadis: Bel 024-360 77 06, of fax 024-360 61 29 voor een opgave van de prijzen.

Kinderbevrijdingsfestival - 5 mei Een feestelijk middagprogramma in De Lindenberg, gratis of tegen een kleine entree voor kinderen van ± 3-11 jaar.

Pag 38

Win een voorleesboek! Wil jij de dvd Heksje Lilly ‘De draak en het magische boek’ winnen, geef dan antwoord op de gestelde vraag (zie verder in QV Junior).

DEADLINE QUO VADIS 14 april

3


QV

in het café

Buurtcafé de Munt is eenvoudig,

H

e, lekker, weer eens gewoon lui aan de bar hangen. Het is een dag na carnaval en buurtcafé de Munt moet na een paar dagen feest even op adem komen. Achter de bar hangen nog een paar vergeten slingers en aan een kledingrekje bij het raam prijkt een fel geel glitteroverhemd dat door een carnavalsvierder, waarschijnlijk in kennelijke staat, is achtergelaten. Barman Erik houdt vandaag zijn pet op, want zijn haargel is op, zo verklaart hij. Geen probleem, het staat hem goed. Olijk type trouwens. Hij tapt een biertje en haalt voor mij een fles rode wijn uit de koelkast. Stop! Stop! Ik kan nog net verhinderen dat hij een ijskoude rode wijn inschenkt. “Is heel normaal hoor”, zegt hij lachend. “Heel veel klanten drinken hem koud. Maar ik heb er ook nog eentje buiten de koelkast.” Oef, gelukkig maar. Ik heb niks tegen een frisse rode wijn op zijn tijd, maar dan wel in de zomer als de mussen van het dak vallen. Nu heb ik net de handschoenen uit, dus zo’n koud glas, daar heb ik geen trek in. Of we zin hebben in een harinkje? Blijkt dat er nog over is van gisteren, van het traditionele haringhappen. Ik hoef even niet, maar de fotograaf heeft er wel oren naar. “Hoeveel wil je er, vier, vijf zes?”, vraagt Erik vanonder zijn pet. “Je zegt het maar, ik vind alles goed.” Even later zit de fotograaf te smullen van een berg vis, of zo u wilt, een school verse haringen. Ik hou het bij een zakje chips. Ondertussen is het gesprek zomaar op sekshuizen gekomen. Hoe we dat voor elkaar hebben gekregen, weet ik niet, maar het zal waarschijnlijk wel weer mijn schuld zijn. Ik vertel in geuren en kleuren over een striptent die vroeger aan de Graafseweg zat. Daar was ik een keertje in een jolige bui met vrienden naar binnen gegaan om ook eens zoiets te zien. Uiteraard viel het gebodene nogal tegen, maar dat mocht onze pret toen niet drukken. Wat wel tegenviel, was het aantal drankjes dat we na een krap uurtje moesten afrekenen. Want wat

hadden de bijgoochems van die striptent nou gedaan? Ze hadden de bar zo gebouwd dat ie schuin naar beneden afliep. Dus telkens als je je biertje terugzette, gleed ie pardoes, nog sneller dan het slipje van de stripper, op de vloer. Moest je weer een nieuwe bestellen. Uiterst lucratief, echter niet bepaald klantvriendelijk. 44

Maar dat soort tactieken hebben ze hier bij De Munt niet nodig, in tegendeel. Ze zijn hier ongekend gastvrij, het is gezellig en warm en de drankjes zijn nog goedkoop ook. Een biertje kost 1,70 en een wijntje 2.50, waar kom je dat nog tegen? En ze hebben ook nog overheerlijke gehaktballen. Wanneer ik een paar dagen later in restaurant


nijmegen

voluit

Door: Anne Salomons • Foto’s: William Moore

gezellig en eerlijk

Café De Munt Groenestraat 279 Nijmegen 024 845 2070 De bar is open: dagelijks vanaf 16.00 tot 01.00 uur of later ‘s Maandags gesloten Uiterlijk & sfeer: een mooi groot etablissement op de hoek van de Muntweg en de Groenstraat. Is nog in de opbouwfase dus let even niet op de ruwe sfeerloze tapijttegels; die worden vervangen door houten vloer. Veel ramen met uitzicht op kruispunt. Naast de bar een opvallend grappig wandkleed van biljartende honden. Publiek: vooral buurtbewoners en werknemers van omliggende kantoren en bedrijven, maar benadrukt barman Erik: “Iedereen is hartelijk welkom” Bediening:**** Rode wijn: Zuid Afrikaans, goed Muziek: van alles wat, vanmiddag het Nederlands repertoire ’t Lemke de Nijmeegse horeca aan het andere zogenaamd luxe eind van het prijsspectrum mag ervaren, denk ik onwillekeurig terug aan de eerlijke eenvoud van het buurtcafé. Wat een tegenstelling. In ’t Lemke is de kwaliteit/ prijsverhouding ver, ver beneden peil, een flesje water naast de wijn kost er zo’n 5 euro, en vakkennis is daar heel ver te zoeken: Als je

vraagt wat er vegetarisch is op het menu noemen ze alle vissen op de kaart. Huh? Eet ik toch duizend keer liever een ‘vegetarisch’ harinkje en een zakje chips bij café De Munt. Ga dus eens lang bij De Munt, voor een leuke avond hoef je echt niet naar een dure tent. Liever niet zelfs.

5

Bijzonderheden: • twee dartbanen • boomstammen voor competitie ‘spijkers slaan’ • bovenzaal verhuur feesten • zomers terras


l! ter- en musicalschoo ea th -, us rc ci ze on n in Kom kijken en meedoe

Open dag: zondag 22 mei 11.00-14.30 uur: 4 tot 12 jaar 15.00-17.00 uur: jongeren en studenten

Presentaties • Doe-mee-lessen • Circusspelen en schmink programma en info:

www.grotebroer.com

Prins Hendrikstraat 7 | 6521 AV Nijmegen | tel. (024) 322 33 80 | info@grotebroer.com

advertentie open dag-22mei-080411.indd 1

11-4-2011 17:46:15

C a fé Fa b e r Iedere dag geopend vanaf 11.00 uur voor lunch en borrel Tevens ruime bovenzaal te huur Café Faber Van Broekhuisenstraat 12-14 www.caféfaber.nl 024-8484411

Zondag 8 Mei

Na afloop van het Levenslied Op het Valkhof After party in

Café ’t Haantje gratis zaal voor feesten, borrels en vergaderingen Daalseweg 19 6521.GE.Nijmegen telefoon 024-3230257 www.haantje-nijmegen.nl

66


agenda

mei

Stockenhof: enorm aanbod nieuwe en tweedehands instrumenten

Snoepwinkel voor muzikanten Stockenhof Muziek gaat eind dit jaar verhuizen naar een grotere ruimte. Het nieuwe gebouw is een stuk groter, zodat er meer ruimte is om in alle rust instrumenten te proberen. Eigenaar Thijs Simons: “Een instrument moet je voelen.” Het aanbod van de muziekwinkel blijft hetzelfde: ‘aparte’ merken, nieuw en tweedehands met een prima kwaliteit/prijs verhouding. Door: Linde van Deth Het pand waar Stockenhof nu gevestigd is, wordt eigenlijk te klein. Stockenhof Muziek blijft wel in Beek-Ubbergen, de winkel wordt gevestigd in het oude bibliotheekgebouw aan de Rijksstraatweg. Thijs blijft graag in Beek-Ubbergen, “Mensen die hier komen, hebben een beetje een vakantiegevoel. En in onze winkel mogen de muzikanten alles uit proberen, overal op spelen. Wij hebben alle tijd voor de klanten.” In de nieuwe ruimte aan de Rijksstraatweg komen speciale ‘pashokjes’ voor muzikanten om in alle rust verschillende instrumenten uit te proberen. Daarnaast wordt er plek gecreëerd waar clinics gegeven kunnen worden. Daar kunnen lokale muzikanten uitleggen op welke instrumenten zij spelen en waarom. “Ook onze vaste gitaarreparateur Riccardo kan hier een

clinic geven, hij kan dan bijvoorbeeld mensen leren hoe ze zelf hun gitaar kunnen afstellen”, vertelt Thijs. “Ook de site wordt op dit moment helemaal vernieuwd, dat wordt meer een magazine/tijdschrift.”

Bijzondere instrumenten

Mensen uit heel Nederland, maar ook uit het buitenland, weten Stockenhof Muziek te vinden. De meeste bezoekers zijn op de winkel gewezen via andere klanten. Dat komt natuurlijk onder meer door het aanbod van de winkel, de medewerkers zijn altijd op zoek naar kwalitatief goede, maar niet te duren merken. “Het is voor ons de kunst om goede instrumenten die niet te duur zijn, te vinden. We werken met bijzondere merken, maar het zijn altijd merken waar we zelf achterstaan. Ook in de tweedehands instrumenten proberen we iets bijzonders te bieden. Zo kopen we

bijvoorbeeld de instrumenten op waar tijdens het North Sea Jazz Festival op gespeeld is. Die verkopen we dan weer aan muzikanten.” Alle instrumenten bij Stockenhof worden bij de verkoop aan een muzikant helemaal op de juiste manier afgesteld. Ze hebben de al eerder genoemde gitaarspecialist Riccardo in huis en een drumspecialist. Bovendien kunnen klanten altijd bij de muziekwinkel terecht met hun vragen. “Dat is het grote voordeel, in tegenstelling tot een instrument dat je via internet koopt. Je krijgt hier gewoon advies, zonder dat je gelijk iets hoeft te kopen. En muzikanten krijgen bij ons alle tijd om verschillende instrumenten uit te proberen. Je moet een instrument kunnen voelen, er op spelen, voordat je het koopt.”

Stockenhof Muziek

Nieuwe Holleweg 25A 6573 DT BEEK-UBBERGEN tel: 024-6844455 muziek@stockenhof.nl www.stockenhof.nl

77


nijmegen Musea Museum Het Valkhof (Kelfkensbos 59) T/m 19 juni: Tentoonstelling. Foto (=) Kunst. T/m 8 mei 2011: Tentoonstelling Mythen van het Atelier. Andersom: Iedere dag te verkrijgen aan de balie. Nu ben JIJ de rondleider! Met behulp van een kleurrijke map neem jij je ouders, broertjes of zusjes mee het museum in. Je leidt hen langs verschillende museumstukken, die jij bijzonder en mooi vindt. Ouwe dingen, nieuwe dingen: Met een tasje ga je op ontdekkingstocht in het museum. Openingstijden: dinsdag t/m vrijdag 10.0017.00 uur, zaterdag, zondag en feestdagen 12.00-17.00 uur. Info: www.museumhetvalkhof.nl, mhv@museumhetvalkhof.nl, 024-3608805. Afrika Museum (Postweg 6, Berg en Dal) Beleef de meivakantie in het Afrika Museum. T/m 30 oktober 2011: Tentoonstelling Geheime Relaties. Oude en nieuwe kunst verbonden. Openingstijden: maandag t/m vrijdag: 10.0017.00 uur, zaterdag, zon- en feestdagen: 11.00-17.00 uur. Info: 024-6847272, www.afrikamuseum.nl. Museum de Stratemakerstoren (Waalkade 83-84) T/m 15 mei: Tentoonstelling ‘Met de tram’ gaat over de Nijmeegse elektrische tram, die van 1911 tot 1955 gereden heeft. Openingstijden: dinsdag t/m vrijdag 12.0017.00 uur, zaterdag en zondag 13.00-17.00 uur. Info: 024-3238690, www.stratemakerstoren.nl. Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945 (Wylerbaan 4, Groesbeek) T/m 8 mei: Tentoonstelling Geen Kinderspel. De expositie toont het belang van speelgoed voor kinderen in oorlogstijd door middel van objecten en verhalen. Tel: info@bevrijdingsmuseum.nl, www.bevrijdingsmuseum.nl, 024-3974404 Natuurmuseum (Gerard Noodtstraat 121) Natuurtocht en hertensafari! Leuk, leerzaam en milieubewust uitje voor bedrijven, vriend(inn)en, senioren, scholieren, BSO, families teambuilden en leren over ‘natuur & mens’. Individuen elke vrijdag om 9.30, 11.30, 13.30 en 15.30 uur. Groepen ook op andere dagen. T/m 22 mei: Tentoonstelling Singing Insects. Ontdek de wondere wereld van de

voluit QV-UITTIP

Vrijdag 20 mei – Theater De Klif

VEERLE MALSCHEART – SOLDIER OF LOVE Een te groot hart, te grote mond en teveel testosteron. Veerle is een Belgische dramaqueen on speed, een podiumbeest en geboren vertelster in hart en nieren. In ‘Soldier of love’ vuurt Veerle liefde af! Het is overal oorlog, in ons hoofd, op straat, in ’t verkeer, in de disco, in de supermarkt en in de wereld. Sondier of love is een voorstelling over bang zijn voor bange mensen, liefde voor vriendschap en vriendschap voor liefde, regels om aan uw laars te lappen, normale abnormalen en abnormale normalen, tegendraads en averechts. Want we zijn allemaal eens winnaars en losers. Aanvang: 20.30 uur. Entree: € 10,-. Reserveren: 024-3482829, www.deklifnijmegen.nl Theater De Klif Pijlpuntstraat 1 Nijmegen-Noord

zingende insecten. Openingstijden: maandag t/m vrijdag van 10.00-17.00 uur en zondag van 13.00-17.00 uur, zaterdag gesloten. Info: 024-3297070 of www.natuurmuseum.nl

Galerieen Galerie Marzee (Lage Markt 3/ Waalkade 4) T/m 3 aug: Expositie. Sieraden van Juliane Brandes, Hanna Hedman, Ineke Heerkens (NL) en Jutta Kallfelz. T/m 18 mei: Expositie. Sieraden en objecten van Hilde de Decker, Bart Drost, Rudolf Kocéa, Christine Matthias en Cóilin O’Dubhghaill. Openingstijden: dinsdag t/m vrijdag 11.0018.00 uur, zaterdag 11.00-17.00 uur. Info: 024-3229670, www.marzee.nl Galerie Wit Licht (Grotestraat 48) T/m 14 mei: Anton Heyboer & Jan Montyn. Geopend: 12.00-17.00 uur. Info: galeriewitlicht@gmail.com, www.galeriewitlicht.nl, 06-44943517, 06-34829469. Bart Kunst in Huis (Ziekerstraat 87) 1 t/m 31 mei: Jubileumeditie Kunstklik 2011 Fotowedstrijd voor mobieltjes. Beroemd worden als fotograaf, maar dan met de camera van je mobiele telefoon? Dat kan bij Kunstklik! Kunstklik is een fotowedstrijd 8

voor digitale fotografie met mobiele telefoons en bestaat in mei vijf jaar! Elke dag in de maand mei kunnen deelnemers een foto insturen naar foto@kunstklik.com en zijn er mooie prijzen te winnen. ‘Bart kunst in huis’ is een podium voor jong en nieuw talent. In het hart van Nijmegen wordt jonge professionele kunstenaars, fotografen en ontwerpers de mogelijkheid geboden om werk te exposeren en te verkopen aan een breed publiek. Info: www.bartkunstinhuis.nl, 024-3600577. Galerie Stills (Voorstadslaan 68) Galerie Stills richt zich op moderne, figuratieve kunst van gevestigde kunstenaars en jong talent. Via wisselende verkoopexposities, werk in stock en publicaties kunt u kennismaken met het werk van de kunstenaars die we vertegenwoordigen. Kijk op www.galeriestills. nl voor actuele informatie. Open van september t/m juli van donderdag t/m zondag van 12.00-17.00 uur. Buiten de openingstijden op afspraak: 06-14100863. Notre Dame Des Arts, kapel Refter (Rijkstraatweg 37, Ubbergen) 7 t/m 29 mei: Expositie. Divine Offerings Goddelijke offers T/m 1 mei: Expositie. Nicolas Arati: Sacrale kunst met artisanaal papier Info: www.notredamedesarts.nl. Geopend van 13.00-17.00 uur.


nijmegen Galerie de Tweeling (Jonkerstraat 1, Weurt) Openingstijden: vrijdag en zaterdag 11.0017.00 en zondag 13.00-17.00 uur. www.galeriedetweeling.nl, 024-6777752. Galerie Zeven Zomers (Stikke Hezelstraat 65) T/m 29 mei: keramiek van Mieke van den Hoogen. Feestelijke opening op 17 april: 14.00 - 17.00 uur. Geopend op zaterdag en zondag 13.00-17.00 uur en op afspraak, www.zevenzomers.nl

Overige expositieruimte Cultuurspinnerij DeVasim (Winselingseweg 41) 1 en 8 mei: Expositie NYMA Revisited – beeldpoëzie en geluidslandschappen. Geopend van 13.00-17.00 uur. Info: www.devasim.nl Kalorama (Nieuwe Holleweg 12, Beek Ubbergen) T/m 31 mei: Expositie van sierraden van Leonie Megens en Dicky van Leth en schilderijen van Els Braam in verpleegtehuis Kalorama. Info: 024-6847777. Huis van de Nijmeegse Geschiedenis (Marienburg 26) T/m 21 mei 2011: Mariken. Een duivelsdrama

voluit

in middeleeuws Nijmegen. Geopend: dinsdag t/m vrijdag van 11.0017.00 uur. Toegang gratis. Info: www.huisvandenijmeegsegeschiedenis.nl, 024-3293699. Intermedi-art (Pater Brugmanstraat 31) T/m 29 mei: Voorjaarsexpositie. Janneke Vliegers. Geopend op vrijdag, zaterdag en zondag van 13.00-17.00 uur en daarbuiten op afspraak. Info: www.intermedi-art.nl, 024-3604694. Architectuur Centrum Nijmegen (ACN), (Ridderstraat 23) Openingstijden: woensdag t/m zondag van 13.00-17.00 uur en 1e donderdag van de maand van 19.00-21.00 uur. Info: www.architectuurcentrumnijmegen.nl

Dansscholen Oriëntaalse Dansstudio Nijmegen (Waterstraat 146a) Info: 024-3886034 / 06-26942652, info@ orientaalsedansstudionijmegen.nl, www. orientaalsedansstudionijmegen.nl Salsadansschool Fusion Latina (Hatertseweg 755) Info: www.fusionlatina.nl, 06-17242507. Danscentrum Vermeulen (Bijleveldsingel 44)

QV-UITTIP

Zaterdag 21 mei – Concertgebouw de Vereeniging

PIANOVIRTUOOS OP DE GITAAR – RAFAREL AGUIRRE De nog jonge Rafael Aguirre is Spanjes meest gelauwerde gitarist ooit. Hij won inmiddels twaalf eerste prijzen op internationale concoursen. Dit keer stapt in hij de rol van ‘pianovirtuoos op de gitaar’ met werken van Schumannn, Gershwin, Bach, Ravel, Scarlatti, Debussy, Mendelssohn. Ook zal hij de Nederlandse premiere geven van de 70 jaar als onspeelbaar beschouwde Toccata van Rodrigo

(bekend van zijn Concierto de Aranjuez). Na afloop van het concert is er nog een gezellige meet&greet met de artiest. Het concert wordt georganiseerd door GiCoN (Stichting Gitaarconcerten Nijmegen) die drie maal per jaar wereldtop klassieke gitaristen naar dit beste muziekpodium van Nijmegen wil halen. Aanvang: 20.15 uur. Reserveren en info: www.keizerkarelpodia.nl Concertgebouw de Vereeniging Keizerkarelplein 2d Nijmegen

9

Jazz, klassiek, soul, tango, wals, disco, hip-hop, salsa... kortom: het is dansles. Info: 024-3229017, www.danscentrumvermeulen.nl Salsadansschool Amanné (Tweede Walstraat 118) Info: info@amanne.nl, www.amanne.nl of 024-3233832. Tangoschool 22tango (locatie Amanné, Tweede Walstraat 118) Info: info@22tango.nl, www.22tango.nl, 06-53667110. Oriëntaalse Buikdansschool Aziza (Bosduifstraat 1) Info: www.azizabellydance.nl, aziza.bellydance@planet.nl, 06-23665079.

Restaurants en eetcafés La Pasta (Hoek Grotestraat, Waalkade 17) Pasta’s en pizza’s. Met studenten- en kidsspecial. Info: www.lapasta.nu, 024-3600096. Plesant Eethuys (Van ‘t Santstraat 137) Info: info@plesanteethuys.nl, www.plesanteethuys.nl, 024-3442007. Restaurant De Vereeniging (Keizer Karelplein 2d) Info: 024-3221028, restaurant@keizerkarelpodia.nl Funkenstein eten en drinken (Lange Hezelstraat 80) Info: 024-3223446, www.funkenstein.nl. Eet-en biercafé Camelot (Grote Markt 37) Camelot Live! Iedere dinsdagvond van 22.0024.00 uur. Info: www.cafecamelot.nl Grand-café restaurant OportO (Hertogstraat 1) Iedere laatste vrijdag en zaterdag van de maand Casa de Fado, live fadomuziek met optreden van Quatro Ventos in combinatie met een 9-gangen petiscos-diner. Prijs: €45,. Aanvang 19.30 uur. Vooraf reserveren gewenst. Iedere zondagmiddag van 16.00 tot 19.00 uur: live brasil & latin muziek. Info: 024-3220498, www.oporto.nl Restaurant ‘in geuren en kleuren’ (Oude Kleefsebaan 102) Info: 024-3225555, www.ingeurenenkleuren.nl Restaurant Koks en Ko (Graafseweg 65) Openingstijden: zondag t/m woensdag geopend vanaf 16.00 uur; keuken geopend van 17.30 tot 21.30 uur. Donderdag t/m


nijmegen QV-UITTIP

Zondag 29 mei – De Verzameling (Westervoort bij Arnhem)

SWINGENDE LATINBAND VOZ CANTANTE Voz Cantante, zo heet de nieuwe muziekgroep van Sabine Vieregge. Voz Cantante betekent de leidende ofwel eerste stem. De uitdrukking llegar la voz cantante betekent “de eerste viool spelen”. Sabine Vieregge genoot haar klassieke opleiding als violiste aan het conservatorium in Rotterdam. Na haar studie verdiepte zij zich in swingende salsa, ritmische son, Spaanse pop, Cubaanse muziek en gipsy jazz. Ondertussen ontdekte zij haar liefde voor het zingen. Samen met Marco Antonio Sanchez op gitaar, Jan Flubacher op contrabas en Benny Mustamu op percussie laat zij iets van haar eigen arrangementen horen: sfeervol, hartstochtelijk, vurig en passioneel. Aanvang: 15.00 uur. Info en reserveren: www.deverzameling.nl, www.vieregge.nl De Verzameling Brouwerslaan 1a 6931 AC Westervoort

voluit

zaterdag geopend vanaf 16.00 uur; keuken geopend van 17.30 tot 22.00 uur. Info: 0243230177, www.koksenko.nl Thais restaurant Baan Isaan (Van ’t Santstraat 159) Authentieke Thaise en Thais Isaan keuken. Tevens afhaalservice en catering. Keuken open van 17.00-22.00 uur. Info: 0243772444. Café Trianon (Berg en Dalseweg 33) Lunch (behalve zaterdag en zondag) vanaf 11.30-14.30 en diner vanaf 17.30. Wil je iets over de keuken weten of over de mogelijkheden met betrekking tot lunch of diner, dan kun je altijd even bellen naar Trianon: 0243229189. Geopend van 11.00 tot 02.00 uur en zaterdag en zondag vanaf 15.00 uur. Info: www.trianon.nl. Café de Plak (Bloemerstraat 90) Collectief eetcafé Nijmegen. Info: 0243222757 www.cafédeplak.nl Caféhaus Niederrhein (Bahnhofstrasse 15, Kranenburg (Dld)) Horecagelegenheid in v.m. stationsrestauratie Kranenburg. Info: www.cafehaus-niederrhein.de, 0049-(0)2826-917456. Restaurant de Stadstuyn (Graafseweg 32-34) Info: info@destadstuyn.nl, www.destadstuyn.nl, 024-3238312. De Compagnie, drinks/dinner/dance (Molenstraat 55) Lunch, diner, borrel, tapas, sushi, fingerfood, streetfood en dance. Info: 024-3229588, www.decompagnienijmegen.nl Wijmpje’s Bistro (Lage Markt 47) Info: www.bistrowijmpjes.nl, 024-3226040.

Horeca Muziek- en danscafé NDRGRND (Molenstraat 99a) Keldercafé met dansvloer. Iedere tweede zaterdag van de maand bij NDRGRND: Theatersport Schwung! Geopend: donderdag en vrijdag van 22.00-04.00 uur, zaterdag van 22.00-05.00 uur. Besloten feesten mogelijk op de resterende dagen. Info: www.ndrgrnd.nl, 024-3240320. Bascafé (In de Betouwstraat 16) Info: 024-3220805, info@bascafe.nl Café Mets (Grotestraat 7) Info: 024-2329549, ww.cafe-mets.nl 10 10

Muziek- en danscafé Merleyn (Hertogstraat 13-17) Info: www.doornroosje.nl, www.merleyn.nl, 024-3224737. De Zeester (Aanlegsteiger, Waalkade) Info: www.zeesternijmegen.nl, 06-53391446. Café Bar De Comm (Dorpsstraat 12, Groesbeek) Info: www.decomm.nl, info@decomm.nl, 024-3975043. Café The Shuffle (Berg en Dalseweg 200) Iedere eerste zondag van de maand: bluesoptreden. Info: 024-3220888. Café ‘t Haantje (Daalseweg 19) Dagelijks geopend van 12.00-02.00 uur. Vrijdag en zaterdag tot 03.00 uur. Info: 024-3230257, www.haantje-nijmegen.nl Café de Tempelier (Molenstraat 95) Info: 024-3226796. Café het Paleis (Priemstraat 5) Info: 024-3605041. Sterre (Bloemerstraat 65) Info: 024-3602916, www.cafesterre.nl. Café Faber (Van Broeckhuijsenstraat 12-14) Info: info@cafefaber.nl, 024-8484411, www.cafefaber.nl Café van Rijn (Molenstraat 103A) Info: 024-3888086.

Theater- en muziekpodia Theater De Klif (Voorzieningenhart, Pijlpuntstraat 1, Oosterhout-Nijmegen) Wilt u op de hoogte blijven van het theateraanbod? Mail dat naar deklif@nijmegen.nl met de boodschap ‘theaterinfo De Klif’. Info: www.deklifnijmegen.nl, 024-3482829. Cultuurspinnerij de Vasim (Winselingseweg 41) Info: www.devasim.nl, 024-3771413, 06-53165217, info@devasim.nl Kunstenaarsinitiatief Extrapool (Tweede Walstraat 5) Info: 024-3888234, www.extrapool.nl Poppodium Doornroosje (Groenewoudseweg 322) Info: 024-3554243 of www.doornroosje.nl. Theater Maldensteijn (Kerkplein 8, Malden) Info kassa: 024-3572479. Theater Het Badhuis (Daalseweg 262) Reserveren bij Theatergroep Kwatta. Tel: 024-3600588, e-mail: info@kwatta.info, website: www.kwatta.info.


nijmegen Cultureel Centrum Cardo van Werkenrode (Nijmeegsebaan 9, Groesbeek) Voorverkoopadressen voorstellingen: receptie Werkenrode, VVV rijk van Nijmegen, Blixem winkel/lunchcafé of www.pluryn-werkenrodegroep.nl of tel: 024-3997111. LUX (Mariënburg 38-39) Film, debat, beeldcultuur en theater en muziekprogramma-aanbod. Info en reserveringen: www.lux-nijmegen.nl Theater ‘t Mozaïek (Oosterweg 179, Wijchen) Info: www.theatermozaiek.nl, 024-6450347. Keizer Karelpodia: Concertgebouw De Vereeniging (K.K-plein 2d) en Stadsschouwburg Nijmegen (K.K.plein 32h) Divers aanbod van voorstellingen en concerten. Reserveringen kassa: 024-3221100, kassa@keizerkarelpodia.nl of www.keizerkarelpodia.nl JC Staddijk (Staddijk 41) Jongerencentrum. Info: 024-3441625, info@staddijk.nl

Educatie Wintertuin (Van Beethovenstraat 4) Nederlands literair productiehuis dat nieuwe producties ontwikkelt op het snijvlak van literatuur en andere kunsten. Info: www.wintertuin.nl, 024-3231904, info@wintertuin.nl

voluit

Stichting Grote Broer (Prins Hendrikstraat 7) Grote Broer verzorgt spannende en uitdagende kunsteducatie, jaarlijks voor meer dan 18.000 kinderen en jongeren in met name Gelderland. Info: 024-3223380, www.grotebroer.com Lindenberg (Ridderstraat 23) Info: www.delindenberg.com, 024-3273911.

Overigen De Nijmeegse kinderboekwinkel (Kannenmarkt 27) Tel: 024-3240096, fax: 024-3245085, info@nijmeegsekinderboekwinkel.nl, www.lezenisleuk.nl The Chocolate Bar (Franseplaats 1) Workshops bonbons maken. Info: 024-3228099, www.chocolatbar.nl, info@chocolatbar.nl Wijnfort Lent (Bemmelsedijk 4, Lent) Info: 024-3231746, www.wijnfort.nl, forte@wxs.nl Stockenhof Muziek (Nieuwe Holleweg 25a, Beek-Ubbergen) Stockenhof is een winkel met tweedehandse en nieuwe muziekinstrumenten. Tevens hét adres voor advies. Info: 024-6844455, www.stockenhof.nl en muziek@stockenhof.nl

QV-UITTIP

Zaterdag 25 juni – Openluchttheater de Goffert

KIDS ‘N’ BILLIES FESTIVAL Zaterdag 25 juni a.s kunnen de haren weer in het vet! Kids ‘n’ Billies beleeft z’n negende editie in de Goffert. Het openluchttheater en een stuk park transformeren naar het leven op z’n best! Twee podia met twaalf spectaculaire en gevarieerde bands vormen het middelpunt van een nostalgische sfeer. Een festival met ballen, vriendelijk genoeg om je kind(eren) mee naar toe te nemen! Denvis opent met z’n bigband The Real Deal. Verder o.a. de nieuwe beatbelofte The Kik, de feestverzorgers Antwerp Gipsy-Ska Orkestra en de moddervette rocksensatie DeWolff (zie foto). Voor meer informatie over het festival zie: www.kidsnbillies.nl

11

Uitgaan in Arnhem Rijnhal (Olympus 1, Arnhem) Info: www.rijnhal.nl, 026-3229111. ArtEZ, Hogeschool voor de Kunsten (Onderlangs, Arnhem) ArtEZ hogeschool voor de kunsten verzorgt in Arnhem, Enschede en Zwolle bachelor- en masteropleidingen op het gebied van beeldende kunst, mode, vormgeving. Info: www.artez.nl Eusebiuskerk (Marktplein, Arnhem) De Eusebiuskerk voor alle evenementen, eenvoudig borrelhapje, exclusief diner, een kopje koffie of een exotische cocktail. Info: www.eusebiuskerk.nl Museum voor Moderne Kunst Arnhem (Utrechtseweg 87, Arnhem) T/m 21 augustus: Remember me. Over dood en herinnering. T/m 8 mei: The End of History… and the Return of History Painting. T/m 29 mei: True colours. New traditional jewellery. Open: di -vrij 10-17 uur, za-zo 11-17 uur. Gesloten: 30 april. Toegang tot 18 jaar gratis. Info: info@mmkarnhem.nl, www.mmkarnhem.nl, 026-3775300. Theaterwerkplaats Generale Oost (Theater aan de Rijn, Rijnstraat 42, Arnhem). Theaterwerkplaats in Arnhem voor beginnende podiumkunstenaars. Info: www.generaleoost.nl, info@generaleoost.nl, 026-3511911. Het Gelders Orkest (HGO) (Velperbuitensingel 12, Arnhem) Het orkest verzorgt concertseries in de provincie Gelderland in Arnhem, Nijmegen, Apeldoorn, Zutphen, Doetinchem en Ede. Info: www.hetgeldersorkest.nl, 026-7890130. Introdans (Vijfzinnenstraat 82, Arnhem) Moderne balletvoorstellingen gecreëerd door verschillende choreografen waarin klassieke elementen gecombineerd worden met moderne technieken. Info: www.introdans.nl en 026-3512111. Kunst en Cultuur Gelderland (KCG) (Steijnstraat 12, Arnhem) KCG is het Gelders Kenniscentrum voor amateurkunst, buitenschoolse kunsteducatie en professionele kunst. Info: info@kcg.nl, www.kcg.nl, 026-3519029.


FortaRock – The Festival 2011

Jubileumeditie Kunstklik 2011 1 t/m 31 mei Fotowedstrijd voor mobieltjes

‘The heaviest day in the park’ Na de geslaagde, zonnige en zeer warme tweede editie in 2010 maakt FortaRock zich op voor editie nummer drie. Het eendaagse metalfestival vindt wederom plaats in het monumentale Park Brakkenstein te Nijmegen. Ditmaal op zaterdag 2 juli 2011. De line-up is inmiddels compleet en wederom bijzonder gevarieerd, net als de afgelopen twee edities.

Beroemd worden als fotograaf, maar dan met de camera

van je mobiele telefoon? Dat kan bij Kunstklik! Kunstklik is een fotowedstrijd voor digitale fotografie met mobiele telefoons en bestaat in mei vijf jaar! Elke dag in de maand mei kunnen deelnemers een foto insturen naar foto@ kunstklik.com en zijn er mooie prijzen te winnen. Iedereen mag meedoen aan de wedstrijd, als de foto maar met een mobiele telefoon, in het Rijk van Nijmegen en in de maand mei van 2011 gemaakt is. Je mag elke dag opnieuw een foto insturen. Dagelijks wordt er een dagwinnaar gekozen en deze foto wordt geplaatst in Dagblad de Gelderlander.

Eerste prijs 2010 In Museum Het Valkhof vindt er een speciale overzichtsexpositie plaats van de beste ‘klikjes’ van vijf jaar Kunstklik. Tevens wordt er een Kunstklik boekje uitgebracht met de mooiste honderd foto’s van de vijf edities. Vanaf half april tot eind juni zijn er op verschillende locaties in Nijmegen exposities van Kunstklik foto’s te zien, zoals in de etalage van Tweede prijs 2010 galerie ‘Bart kunst in huis’, in Museum Het Valkhof, op de Radboud Universiteit, op de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen, in de Bibliotheek, in LUX en in verschillende café’s in de binnenstad van Nijmegen. Alle inzendingen zijn te zien op de website www.kunstklik.com.

Zo zal de melodieuze deathmetal van Arch Enemy worden afgewisseld met de eenvoudige, maar uiterst doeltreffende blackmetal van de legendarische band Immortal. Liefhebbers van vroege thrash- en speedmetal kunnen hun hart ophalen bij Sacred Reich! Channel Zero zal voor het eerst in 15 jaar weer een show geven in Nederland. Daarnaast zal ‘living legend’ Tom G. Warrior, zanger en oprichter van Celtic Frost, met zijn nieuwe band Triptykon Park Brakkenstein op zijn grondvesten doen laten trillen met de typerende loodzware doommetal. Zowel Gojira en Parkway Drive zijn aan een ware opmars in Europa bezig. Paradise Lost behoeft eigenlijk geen introductie. De Britse band draait al zo’n 20 jaar mee in de top van de melancholische metal.

Op zaterdag 4 juni 2011 vindt om 15.00 uur de feestelijke prijsuitreiking plaats in Museum Het Valkhof. De vakjury: Frank van de Schoor (conservator Moderne Kunst in Museum Het Valkhof), Mamabart (Nijmeegse kunstfotograaf) en Rocco Hueting (bandlid van Nijmeegse band De Staat). Doe mee, want er zijn mooie prijzen te winnen!

Op zoek naar ultieme livebands? Dan ben je zowel bij Kvelertak als Valient Thorr aan het goede adres. De energie spat er vanaf tijdens de live shows en zijn aanraders van het eerste uur! Neerlands trots God Dethroned zal op FortaRock één van de allerlaatste live optredens weggeven. De band houdt aan het eind van het jaar op te bestaan, wees er dus bij voor het te laat is.

Hoe doe je mee? Stuur dagelijks een foto in tussen 1 en 31 mei 2011 (als MMS met je mobieltje of via e-mail) naar het e-mailadres: foto@kunstklik.com. Vermeld daarbij je naam en korte omschrijving (wie, wat, waar?) van de foto.

Festivaltickets zijn verkrijgbaar voor €49,50. Tickets kunnen worden gekocht via www.fortarock.nl, www.doornroosje.nl en de volgende VVK-adressen: State Off Art Metalstore, Kroese Arnhem/Nijmegen, Waaghals Arnhem/Nijmegen, Uitburo Nijmegen.

Kijk voor meer informatie, spelregels en tips op www.kunstklik.com. 12


Donderdag 5 mei – Hunnerpark Nijmegen

Bevrijdingsfestival Nijmegen ‘Vrijheid ligt niet op straat’ Dit jaar vindt er in Nijmegen op 5 mei, net als in vele andere steden in Nederland, een bevrijdingsfestival plaats. Het stedelijke 4&5 mei Comité en poppodium Doornroosje organiseren in het Hunnerpark een dansbaar vrijheidsfeest in het kader van het thema ‘vrijheid ligt niet op straat’.

Nijmegen heeft een (nog steeds zichtbaar) groot oorlogsverleden en verdient daarmee een volwaardig Bevrijdingsfestival. De nadruk ligt bij het door Doornroosje samengestelde festivalprogramma op het gezamenlijk vieren van de vrijheid. Zo staan vrijheidsfeesters van het eerste uur Boemklatsch, Nobody Beats The Drum en feestkracht Baskerville garant voor een swingende party. La Boutique Fantastique zal wellicht voor de grote verrassing gaan zorgen. Dit nieuwe project dat het debuut laten uitbrengen op Kytopia, het label van Kyteman, smelt filmmuziek, soul, chansons, hiphop, zigeuner- en circusmuziek aan elkaar tot één opzwepend spannend geheel. Oud gediende Lady Aïda doet daar nog een uiterst dansbaar schepje bovenop. Nijmeegse trots Zo Moeilijk en Grote Prijs winnaar Boef en de Gelogeerde Aap laten zien dat ook op hiphop de voetjes flink van de vloer kunnen. Give it Dub dj’s BeeVee en DBS draaien al behoorlijk wat jaartjes mee in het momenteel überhippe dubstepwereldje en zullen het volledige spectrum aan basslines voorbij laten komen. Met showcases van NieuweElectro-

Volledige line-up: nischeWaar en Tandem wordt het moeilijk je niet vrij te voelen en zul je je portie lichamelijke beweging zeker kunnen krijgen op deze 5e mei. Het festival opent haar poorten om 14.00 uur en sluit ze weer om 24.00 uur. Het liveprogramma zal van 14.30 uur tot 23.00 uur plaatsvinden. Hardlopers van atletiekverenigingen Cifla en Freerunners zullen de vrijheidsvuur van Wageningen naar Nijmegen brengen. Met het aansteken van de vlam door burgemeester Thom de Graaf wordt het festival om 16.00 uur officieel geopend. De toegang is uiteraard gratis.

Boemklatsch + Baskerville + La Boutique Fantastique + Nobody Beats The Drum + Zo Moeilijk + Boef en de Gelogeerde Aap + Lady Aïda + Pure + Give It Dub Crew feat. DBS vs. BeeVee & MC Brown Sugar + N.E.W. feat. Sam a la Bamalot + Addicted White Guy + Radion + Grimm Limbo + Tandem showcase

Open: 14.00 – 24.00 uur | Entree: gratis | Hunnerpark Nijmegen Meer info: www.doornroosje.nl en www.4en5mei-nijmegen.nl 13


2 DECEMBER 2011 GELREDOME - ARNHEM KAARTVERKOOP VIA ENTREE: V.A. l 69 (EXCL. SERVICEKOSTEN). AANVANG: 20.00 UUR 14


Moederdag... agenda

mei

Was het maar elke dag Zondag 8 mei is het weer janken geblazen. Tussen 14.00 uur en 24.00 uur vindt de 29e dag van het levenslied plaats. Natuurlijk weer als vanouds op het Valkhof en met een beetje mazzel voorzien van een stralend lentezonnetje. Nijmegen loopt weer uit, schudt het laatste restje voorjaarskou van zich af en laaft zich aan bier en foute akkoorden. Muziek om van te smullen of huilen, maar hoe het ook zij: De Dag wil niemand missen. Ook dit jaar waren er weer twee ouderwets gezellige voorrondes, ditmaal in Café Trianon. Als winnaars kwamen Ieke Theatralala en de Trianaal Houseband uit de bus, dus zij zijn hoe dan ook van de partij op 8 mei. Daarnaast was er gelukkig nog veel meer talent om te selecteren, waaronder acts met welluidende namen als Keizer Karel en zijn hofhouding, de Jantina’s, Martin, Moos, Marcel en de Mokkeltjes en Mari en de Maries.

Zie voor meer info over het programma: www.dedagvanhetlevenslied.nl Ook is er weer een hoofdact om 18.00 uur en dit jaar is de eer te beurt gevallen aan de Enge Buren om hun kunsten weer eens aan het Nijmeegse publiek te tonen. Deze drie multi-instrumentalisten behoeven natuurlijk geen nadere introductie, want zij zijn inmiddels de vleesgeworden knipoog, die zo aan de dag verbonden is. Verder ook veel nieuwe namen als Captain Kinkelbaum, AC Dixi en Die Supertolle Schlagerschwestern, en ook enkele vertrouwde gezichten zoals Patatje Metal, Bennie Solo en de Nijmeegse Triesto’s. Eén traditie is sowieso gebleven: de slotact om 23.30 uur houden we strikt geheim, zelfs Wikileaks mag proberen hier een speld tussen te krijgen. Het is in ieder geval een artiest die nooit eerder op het festival heeft gestaan en de laatste tijd weer behoorlijk in de picture is… De middagpresentatie is in handen van de Loco Loco Disco Show, terwijl Keessie het avondgedeelte voor zijn rekening neemt. 15

Vanaf 13.15 uur worden bezoekers verwelkomd met internationale levensliederen door Kladderadatsch en voor de kinderen valt er in de ruïne en op het veld vanaf 14.00 uur van alles te beleven.

Primeur dit jaar is de Smart-jazz …… een hele bijzondere combinatie tussen politiek, Jazz en smartlap onder de veelbelovende werktitel I Compani meets Hanny en de Kerels……. omstreeks vijf uur verschijnen zij ten tonele…….


bevr_1511_adv_Beleef de vrijheid Betuwe Express 210 x 297 mm.indd 1

16

11-04-11 14:29


Beleef de Vrijheid

Het Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945 In het Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945 is het verleden tot leven gebracht door middel van diorama’s, typische jaren ‘40 geuren, muziek, originele filmbeelden en toespraken. Je beleeft de indrukwekkende bevrijdingsgeschiedenis van het Rijk van Nijmegen, Nederland en Europa.

Programma voor de maand mei Zondagen 1, 8, 22 en 29 mei: Battlefield Fietstour In het kader van de bevrijding van Nijmegen in september 1944 fietst u met uw eigen fiets 10 km over de WO2-slagvelden in en rond Nijmegen onder begeleiding van twee gidsen. Startlocatie: het beeld ‘Mariken van Nimwegen’, Grote Markt, centrum Nijmegen. Tijd: 13.00-17.00 uur. Kosten: € 9,50 pp incl. gratis entreebewijs voor het Bevrijdingsmuseum. Reserveren noodzakelijk.

Er zijn in de maand mei bovendien twee tijdelijke tentoonstellingen te bezoeken. De ontroerende expositie Geen Kinderspel, dat gaat over kinderspeelgoed, is t/m 8 mei te bezoeken. Het vaak door volwassenen zelfgemaakte speelgoed voor Joodse kinderen in de Tweede Wereldoorlog staat hierin centraal.

Zondag 1 t/m donderdag 5 mei: Het Bevrijdingsmuseum de lucht in! Demonstratie van zend- en ontvangstapparatuur uit de oorlogstijd. Fraaie pronkstukken van verbindingsmiddelen uit de jaren ‘40. Doorlopend buitenprogramma, gehele dag.

Vanaf 27 mei is de tijdelijke tentoonstelling De collectie Rieu te bezoeken. Een keur van militaire motoren en voertuigen uit bezettings- en bevrijdingstijd, afkomstig uit de Maastrichtse verzameling van Pierre Rieu. Het militaire materieel van deze tijdelijke expositie flankeert voor enkele maanden de vaste presentatie van het Bevrijdingsmuseum en geeft deze mede glans, inhoud en diepgang: een beleving van de vrijheidsboodschap!

Woensdag 4 mei: Anne Frankmiddag Filmvertoning van 14.00-16.00 uur in onze bioscoop van ‘Het korte leven van Anne Frank’ voor kinderen van 10-15 jaar. Daarna bezoeken de kinderen de tentoonstelling waar de thema’s onderduiken en dagboeken worden herbeleefd. Woensdag 4 mei: Theatervoorstelling ‘Wie niet weg is, is gezien!’ Een voorstelling van 16.00-17.00 uur over ondergedoken kinderen in oorlogstijd. Ondanks hun onzekerheid, de verantwoordelijkheden en de spanning van de buitenwereld proberen de drie kinderen zich staande te houden in een beperkte leefomgeving. Een familievoorstelling vanaf 8 jaar met prachtige klezmermuziek die het besef van vrijheid spelenderwijs benadrukt. Reserveren noodzakelijk!

In het kader van 66 jaar herdenken en vieren organiseert het Bevrijdingsmuseum in de maand mei een hoop activiteiten.

Donderdag 5 mei: Nationale Bevrijdingsdag Feestelijk programma van 10.00-17.00 uur in en rondom het museum met film, muziek en speurtocht voor kinderen. Ook is er een open rondleiding door de wisseltentoonstelling ‘Geen Kinderspel’ o.l.v. Joop Levy om 14.00 uur en om 15.00 uur. Hij vertelt in de tijdelijke tentoonstelling zijn levensverhaal. Reserveren noodzakelijk.

Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945 Wylerbaan 4, Groesbeek Info: 024-3974404, info@bevrijdingsmuseum.nl, www.bevrijdingsmuseum.nl

17


Theater in De Klif Vrijdag 20 mei 2011 Veerle Malscheart Soldier of love Aanvang: 20.30 uur Entree: € 10,00 incl. pauzedrankje

MARIKEN - MEI PROGRAMMA Mini-try-out ‘Mariken de Rockopera’ door Popkoor Popolo Zaterdag 7 mei, Mariënburgplein 14.00 en 15.00 uur Vraag het de archeoloog! Inloopspreekuur voor jong & oud Woensdag 11 mei, 15.00 tot 16.00 uur Literaire lezing over ‘De Mariken’ door drs Betty Raas Woensdag 25 mei, 20.00 uur

Mariken

Meeloop-rondleiding door het Nijmegen van Mariken Iedere woensdag en donderdag start 14.00 uur (verzamelen 13.45 uur) bij het Huis

een duivels drama in middeleeuws Nijmegen

EXPOSITIE 16/12/10 - 28/08/11 Vrij entree. In het Huis is ook een VVV.

18

www.huisvandenijmeegsegeschiedenis.nl


agenda Zondag 1 mei

Bart Kunst in Huis 10.00 uur: Start inzenden Kunstklik 2011Jubileumeditie / Zie elders in deze QV Afrika Museum, Berg en Dal 11.00-17.00 uur: Meivakantie - thema Architectuur / volw. €9,50, kind. 4 t/m 12 jr €6,-, 65+ €8,50 Filmhuis LUX 11.00 uur: LUX+ FilmOntbijt / €15,Natuurmuseum 13.00-17.00 uur: Een speel- en speurtentoonstelling: Merelmest, Miezemuizen en Hommelpap / €4,- voor volwassenen, €2,50 voor kinderen Nationaal Bevrijdingsmuseum, Groesbeek 13.00-17.00 uur: Battlefield fietstour / €9,50 Galerie Zeven Zomers 13.00-17.00 uur: #EXPO3 in galerie Zeven Zomers / Gratis Stadsschouwburg 14.00 uur: Familiemusical. Buurman & Buurman gaan verhuizen (3+) / €15,- geen paskorting St. Stevenskerk 15.00 uur: Opening Art-event pARTner&co - 425 jaar Schenkenschanz/ Zie elders in deze QV Zeester, Waalkade 15.00-18.00 uur: Optreden. Also, Brecht / €10,Café de Kroon 15.00-19.00 uur: Muziek. Grandioze Jamsessie met sessie-leider Peter van Leeuwen / Gratis Roepaen Podium, Ottersum 16.30-16.30 uur: The Black Atlantic, Willy Vlautin, Cedarwell / €12,Doornroosje 20.00-02.00 uur: Concert/ singer songwriter, pop. Thomas Dybdahl en Susanne Sundfør / €15,Extrapool 20.30-23.30 uur: Muziek. Anthea Caddy (AUS) en Helen Gough (UK) and Tumble / €5,maandag 2 mei

Afrika Museum, Berg en Dal 10.00-17.00 uur: Meivakantie - thema Architectuur / volw. €9,50, kind. 4 t/m 12 jr €6,-, 65+ €8,50 Museum het Valkhof 13.30-16.30 uur: Schilderworkshop ‘Mythen

mei van het Atelier’ / €7,50 inclusief materialen, exclusief museumticket Café Trianon 22.00 uur: Monday Jazz Nijmegen (jazz sessie) / Gratis dinsdag 3 mei

Afrika Museum, Berg en Dal 10.00-17.00 uur: Meivakantie - thema Architectuur / volw. €9,50, kind. 4 t/m 12 jr €6,-, 65+ €8,50 Filmhuis LUX 14.30 uur: LUX junior knutsel – De Indiaan en Barbar, het kleine olifantje / Gratis 19.30 uur: LUX+ Denkbeelden, Van film naar filosofie; Vriendschap en haar grenzen (Heavenly Creatures) / €10,Villa LUX 19.30 uur: LUX+ Cursus Denkbeelden - Van film naar filosofie / €10,- / €6,50 (studenten) / passe-partout €40,Aula Radboud Universiteit Nijmegen 20.00-22.00 uur: Lezing. De opkomst, ondergang en wedersopstanding van religie / €9,50 Stadsschouwburg 20.00 uur: Musical. ZORRO – de musical / €49,-/ €47,50/ €46,- pashouders €2,25 reductie Café Trianon 20.00-22.15 uur: Filosofisch Café / €3,De Vereeniging, Kleine Zaal 20.15 uur: Kamermuziek. Het Debuut. SietseJan Weijenberg, cello & Yun Yang Lee, piano / €7,50 geen paskorting Muziek en danscafé Merleyn 21.00-01.00 uur: Concert/ pop, balkan, burlesque folk. Gabby Young & Other Animals / €8,-

voetspoort van Kitty de Wijze / Gratis, wel aanmelden Museum het Valkhof 13.30-16.30 uur: Unieke schilderworkshop ‘Mythen van het Atelier’ / €7,50 inclusief materialen, exclusief museumticket Huis van de Nijmeegse Geschiedenis 13.45 uur: Meeloop-rondleiding door het Nijmegen van Mariken / Gratis Nationaal Bevrijdingsmuseum, Groesbeek 14.00-16.00 uur: Theatervoorstelling. Wie niet weg is, is gezien! / Normaal standaardtarief 14.00-16.00 uur: Anne Frank middag / €4,50 per kind Theater het Badhuis 14.30 uur: Kindertheater. Theater Kwatta Mijn vriend wordt soms een neushoorn 7+ / €7,50 / €10,St. Stevenskerk 18.00-22.00 uur: Lezing. Herdenkingen 2011 / Gratis 19.00-19.30 uur: Herdenkingsplechtigheden Nijmegen / Gratis Stadsschouwburg 20.00 uur: musical. ZORRO – de musical / €49,-/ €47,50/ €46,- pashouders €2,25 reductie De Vereeniging

21.00-22.30 uur: Herdenkingsconcert / Gratis woensdag 4 mei

Afrika Museum, Berg en Dal 10.00-17.00 uur: Meivakantie - thema Architectuur / volw. €9,50, kind. 4 t/m 12 jr €6,-, 65+ €8,50. V.a. 13.30 uur kind. t/m 12 jr gratis entree Synagoge en St. Stevenskerk 10.00-15.00 uur: Thematische Stadswandelingen Herdenking / Gratis Synagoge 11.00-14.00 uur: Thematische Stadswandelingen Herdenking 4 mei / Gratis Regionaal Archief Nijmegen, Marienburg 27 12.00-13.00 uur: Juniorwandeling. In het 19

donderdag 5 mei

Afrika Museum, Berg en Dal 10.00-17.00 uur: Meivakantie - thema Architectuur / volw. €9,50, kind. 4 t/m 12 jr €6,-, 65+ €8,50 Lindenberg Theater 13.30 uur: Kinderbevrijdingsfestival. Stedelijk 4&5 mei Comité / Gratis Huis van de Nijmeegse Geschiedenis 13.45 uur: Meeloop-rondleiding door het Nijmegen van Mariken / Gratis Nationaal Bevrijdingsmuseum, Groesbeek 14.00-15.00 uur: Open rondleiding ‘Geen Kinderspel’ / Standaard museumtarief


KONINKLIJK KEILEN VOOR DAMES EN HEREN Vlaams Cultureel Kwartier Arsenaalpoort 6, 6511 PN Nijmegen

PROGRAMMA VAN DE MAAND MEI 2011 DENKBEELDEN - VAN FILM NAAR FILOSOFIE dinsdag 3 mei Thema: Vriendschap en haar grenzen. Film van Peter Jackson uit 1994 Heavenly creatures. Inleiding door de ethicus dr. Marcel Becker. Gespreksleider is Constant Hoogenbosch. plaats Villa Lux, Oranjesingel aanvang 19.30 uur entree € 10,- / studenten € 6,50 dinsdag 10 mei Thema: Genetica, klonen en de maatschappelijke implicaties. Film van Rolf Schübel uit 2003 Blueprint. Inleiding door prof. Hub Zwart. plaats Villa Lux, Oranjesingel aanvang 19.30 uur entree € 10,- / studenten € 6,50

Priemstraat 5 Nijmegen 024-3605041

LETTEREN IN DE STAD - WILLEM ELSSCHOT CENTRAAL

dinsdag 17 mei Dr. Tom Sintobin bespreekt Dwaallicht.

plaats aanvang entree

Vlaams Cultureel Kwartier 19.00 uur € 10,- / studenten € 6,50

dinsdag 31 mei Letteren in de stad. Vic van de Reijt, uitgever en schrijver van de recente Elsschot-biografie wordt geïnterviewd door dr. Jos Muyres. plaats Vlaams Cultureel Kwartier aanvang 19.00 uur entree € 10,- / studenten € 5,BALFOLK zaterdag 21 mei Puck Duits uit Nederland, Les Boîtes uit België en Duo Absynthe uit Frankrijk. aanvang dansinstructie 19.30 uur aanvang programma 20.30 uur entree € 12,- / bij betaling vooraf € 10,POËZIEPROGRAMMA DE MANSARDE zondag 22 mei De Mansarde, maandelijkse poëzieprogramma met de dichters Peter Brouwer, Geert Buelens en Co Woudsma. Moderator is Marijke Hanegraaf. plaats Vlaams Cultureel Kwartier aanvang 15.00 uur entree € 10,- / studenten € 5,-

Fado-avond vrijdag 27 en zaterdag 28 mei

info@vcknijmegen.nl

20

www.vcknijmegen.nl


agenda Hunnerpark 14.00-23.00 uur: Bevrijdingsfestival Nijmegen / Gratis / Zie elders in deze QV voor compleet programma Theater het Badhuis 14.30 uur: Kindertheater. Mijn vriend wordt soms een neushoorn 7+ / €7,50 / €10,De Lindenberg 19.00-19.30 uur: Kinderbevrijdingsfestival / €2,- (sommige gratis) Stadsschouwburg 20.00 uur: musical. ZORRO – de musical / €49,-/ €47,50/ €46,- pashouders €2,25 reductie Café Trianon 22.00-02.30 uur: Plankenkoorts (jamsessie) / Gratis Muziek en danscafé Merleyn 23.00-04.00 uur: Dance/ electronica, electro, dubstep. Jack Daniels presenteert: ‘Doorstroom BF Afterparty’. Herr Fer, dB en Digital Scaramouch / Gratis vrijdag 6 mei

Afrika Museum, Berg en Dal 10.00-17.00 uur: Meivakantie - thema Architectuur / volw. €9,50, kind. 4 t/m 12 jr €6,-, 65+ €8,50 Theater het Badhuis 14.30 uur: Kindertheater. Theatergroep Kwatta - Mijn vriend wordt soms een neushoorn 7+ / €7,50 / €10,Stadsschouwburg 20.00 uur: musical. ZORRO – de musical / €53,-/ €51,50/ €50,- pashouders €2,25 reductie Doornroosje 20.00-02.00 uur: Concert/ pop, singer songwriter. Lior / €9,De Vereeniging, Grote Zaal 20.15 uur: Concert. The African Mamas. A tribute to Miriam Makeba / €29,-/ €25,-/ pashouders €2,25 reductie Agora Theater, Druten 20.30-22.30 uur: Jan Akkerman & Band Minor Details / €17,50 LUX 20.30 uur: Randy Newman door Jan Rot / €16,Muziek en danscafé Trianon 21.00 uur: Live: Staton / €5,23.00 uur: Aansluitend: dansavond! / Gratis Muziek en danscafé Merleyn 21.00-02.00 uur: Dance/ hiphop. Battlejuice Café / Gratis

mei zaterdag 7 mei

zondag 8 mei

Afrika Museum, Berg en Dal 11.00-17.00 uur: Meivakantie / volw. €9,50/ kind. 4 t/m 12 jr €6,-/ 65+ €8,50 Natuurmuseum 13.00-17.00 uur: Een speel- en speurtentoonstelling: Merelmest, Miezemuizen en Hommelpap / €4,- voor volwassenen, €2,50 voor kinderen Galerie Zeven Zomers 13.00-17.00 uur: #EXPO3 in galerie Zeven Zomers / Gratis Mariënburgplein 14.00 en 15.00 uur: Minitry-out ‘Mariken de Rockopera’ door Popkoor Popolo / Gratis Villa LUX 17.30 uur: Moederdagarrangement / €30,Theater het Badhuis 19.00 uur: Kindertheater. Mijn vriend wordt soms een neushoorn 7+ / €7,50 / €10,Stadsschouwburg 20.00 uur: musical. ZORRO – de musical / €53,-/ €51,50/ €50,-/ pashouders €2,25 reductie Agora Theater, Druten 20.30-22.00 uur: Cabaret. Edo Brunner & Arie Koomen met E&A - Toch voordeliger / €16,- / Uitverkocht De Brouwketel, Schaijk 20.30-01.00 uur: Uitgaan 40 plus / €8,Filmhuis LUX 20.30 uur: Cabaret. Paulien Cornelisse - Hallo Aarde / €15,50 Roepaen Podium, Ottersum

Afrika Museum, Berg en Dal 11.00-17.00 uur: Moederdag in het Afrikamuseum / volw. €9,50/ kind. 4 t/m 12 jr €6,/ 65+ €8,50/ Alle moeders gratis entree Filmhuis LUX 11.00 uur: LUX+ FilmOntbijt / €15,Golden Tulip Val Monte, Berg en dal 12.00-17.00 uur: Moederdagbrunch bij Golden Tulip Val Monte / €23,50 per persoon, speciale kinderprijzen Nationaal Bevrijdingsmuseum, Groesbeek 13.00-17.00 uur: Battlefield fietstour / Zie entree: www.bevrijdingsmuseum.nl Galerie Zeven Zomers 13.00-17.00 uur: #EXPO3 in galerie Zeven Zomers / Gratis Museum het Valkhof 13.30-16.30 uur: Unieke schilderworkshop ‘Mythen van het Atelier’ / €7,50 inclusief materialen, exclusief museumticket Valkhof Park

20.30-20.30 uur: Joseph Arthur / €15,50 Doornroosje 23.00-06.00 uur: Dance/ techno, minimal, house. Planeet Roozendaal - Life Starts At 30. Brent Roozendaal and 31 friends / €10,Muziek en danscafé Merleyn 23.00-05.00 uur: Dance/ dubstep, drum & bass, hardcore. Smackdown invites: The Outside Agency / €9,21

14.00-24.00 uur: Smartlappenfestival. Dag van het levenslied/ Gratis / Zie elders in deze QV Nationaal Bevrijdingsmuseum, Groesbeek 14.00-17.00 uur: Filmvoorstelling. Capitulatie Duitsland / Normaal museumtarief Stadsschouwburg 14.00 uur: musical. ZORRO – de musical / €53,-/ €51,50/ €50,-/ pashouders €2,25 reductie Theater het Badhuis 14.30 uur: Kindertheater. Mijn vriend wordt soms een neushoorn 7+ / €7,50 / €10,Roepaen Podium, Ottersum 16.00-16.00 uur: Kurt Wagner en Cortney Tidwell: Kort / €20,Café Bar De Comm, Groesbeek 17.00-17.00 uur: Live-muziek. Alles (Special Act) / Gratis Café ‘t Haantje 22.00 uur: Afterparty Dag van het Levenlied / Gratis


Nieuwe editie Music Meeting Met verrassing en ontdekking hoog in het vaandel en nieuwsgierigheid als belangrijke drijfveer zorgt muziekfestival Music Meeting voor een eigenzinnige programmering. Tijdens de 27e editie in Park Brakkenstein staan onder meer Gary Lucas, Hazmat Modine, Dobet Gnahoré en Thione Seck op het programma. Een parkticket kost € 5,- en geeft toegang tot vier podia met concerten, akoestische sessies, interviews, films en het kinderprogramma. Het parkticket is tevens goed voor een korting van vijf euro op de entree tot het hoofdprogramma in de tent Apollo en tot Club ¡mm…!. Kinderen t/m 15 jaar hebben gratis toegang tot het hele festival. Meer informatie en tickets via www.musicmeeting.nl TREMOR

Club ¡mm…!

27th

Club ¡mm…! staat garant voor een avond ‘international clubbing’ met bands en dj’s uit interessante muziekscenes. De clubavond is onderdeel van muziekfestival Music Meeting en vindt plaats in Doornroosje. Als voorproefje op het komende festival is er op 18 mei ook een editie van Club ¡mm…! met Group Douéh uit de Westelijke Sahara. De lo-fi muziek van de driekoppige band heeft een stevige basis in Sahrawiblues, met een grote rol voor gitaar waarin ook invloeden uit pop en rock in terug te horen zijn. Het geheel heeft een uiterst dansbare en soms zelfs trancematige sound. De eerstvolgende clubavond daarna is tijdens het festival op 11 juni en staat in het teken van het Argentijnse ZZK Label met de experimentele electroband Tremor en dj’s van het populaire label.

Cultuur- Restaurant - Catering

Heerlijk zitten, puur en lekker eten en drinken

…Wij koken graag voor u..

Verse keuken met regionale producten Dagschotels vanaf 17.00 uur Vis, Vlees en Vegetarisch al vanaf € 11,80 TIP: Tegoedbon van Caféhous Nederrhein

music meeting

Restaurant • Café • Catering • Cultuur Bahnhofstraße 15 Besucherzentrum Draisinenbahnhof 47559 Kranenburg tel. 0049-(0)2826-917456 www.Caféhaus-Niederrhein.de

11, 12, 13 juni 2011 Park Brakkenstein, Nijmegen 22


agenda

mei €29,50 €25,50 pashouders €2,25 reductie Paraplufabrieken 20.00-21.00 uur: Kunstenaarsgesprek met Teun Hocks / €3,Filmhuis LUX 20.30 uur: Cabaret. Wimie Wihelm - Eigen zaken / €15,Café Otis 22.00 uur: Muziek. Richie Reichgelt Sessie & Jam / Gratis Muziek en danscafé Trianon 22.00 uur: Plankenkoorts, laagdrempelige doch zeer hoogwaardige Jamsessie / Gratis Muziek en danscafé Merleyn 23.00-04.00 uur: Dance/ pop, rock, classics. CTO feest: Night Of The Masks / €2,-

maandag 9 mei

Nationaal Bevrijdingsmuseum, Groesbeek 14.00-17.00 uur: Dag van Europa / Entree voor het museum Filmhuis LUX 20.00 uur: LUX+ Dag van Europa - Illégal + Lezing van Danny Paepe / Gratis Muziek en danscafé Trianon 22.00 uur: Monday Jazz Jam Sessie/ Gratis dinsdag 10 mei

Filmhuis LUX 19.30 uur: LUX+ Denkbeelden, Van film naar filosofie; Genetica, klonen en de maatschappelijke implicaties (Blueprint) / €10,(studenten €6,50) 19.30 uur: LUX+ IndoFilmCafé / Gratis 19.30 uur: Filmcursus - Kunst van het kijken (4 lessen van 10 t/m 31 mei) / €15,Villa LUX 19.30 uur: LUX+ Cursus Denkbeelden - Van film naar filosofie / €10,- / €6,50 (studenten) / passe-partout €40,Lindenberg Theater 20.00 uur: Architect Oscar Niemeyer centraal tijdens laatste Architectuur Documentaire Avond / €8,- incl. een drankje en gaderobe Stadsschouwburg 20.00 uur: Muziektheater. Mexicaanse Hond & Olympique Dramatique. Bij het kanaal naar links / €22,50 pashouders €2,25 reductie Concertgebouw De Vereeniging 20.15-22.15 uur: Muziek. Concert Symfonieorkest Nijmegen / €18,50 , pashouders €16,50 , kinderen t/m 12 jr €8,50 Muziek en danscafé Trianon 21.00 uur: Ramble On Tuesday met Jeff Finlin(USA) / Gratis woensdag 11 mei

Huis van de Nijmeegse Geschiedenis 13.45 uur: Meeloop-rondleiding door het Nijmegen van Mariken / Gratis 15.00 uur: Inloopspreekuur. Vraag het de archeoloog. Voor jong en oud!/ Gratis Hotel-restaurant Oporto 18.15-22.30 uur: Muziek. Micheline van Hautem & Frank de Kleer / Gratis Stadsschouwburg 20.00 uur: Ballet. Introdans. Strawinspiratie / €19,-/ €17,50/ €16,- pashouders €2,25 reductie Op de campus, CC1, Mercatorpad 1 20.00 uur: Lezing over literatuur en traumaverwerking / €9,50 / €7,-

vrijdag 13 mei

Café Otis 20.30-23.00 uur: Theater. Comedy Night / Gratis Roepaen Podium, Ottersum

20.30 uur: Stevie Ann en band / €17,50 Extrapool 21.00 uur: Muziek. Gum Takes Tooth (UK), Romvelope (UK), Princesse Rotative (FR) / Gratis Muziek en danscafé Trianon 21.00 uur: Mosterdjazz met Alter Ego / €5,donderdag 12 mei

Huis van de Nijmeegse Geschiedenis 13.45 uur: Meeloop-rondleiding door het Nijmegen van Mariken / Gratis Villa LUX 19.30 uur: FilmFlirt (Special: Dinner & FilmFlirt) – Rien à déclarer / €10,- (alleen film) / €25,- (film + diner) Doornroosje 20.00-02.00 uur: Concert/ pop, rock, folk. The Dodos en The Luyas / €13,Stadsschouwburg 20.00 uur: Toneel. Anne-Wil Blankers, Edwin de Vries en Oda Spelbos. Lente / €32,50 23

Stadsschouwburg Theaterzaal 20.00 uur: Cabaret. Claudia de Breij (reprise). Hete Vrede / €22,50/ €20,-/ €18,- pashouders €2,25 reductie Filmhuis LUX 20.30 uur: Muziek. Toon Tellegen & het Wisselend Toonkwintet - Het vertrek van de mier / €16,50 Roepaen Podium, Ottersum 20.30-20.30 uur: C. West en K.J. Phelps, Cahalen Morrison / €15,50 Muziek en danscafé Trianon 21.00 uur: Karaoke gevolgd door Dansen met DJ No Name / Gratis Café Otis 22.00 uur: Muziek. De Platenbus / Gratis zaterdag 14 mei

Hollandsch-Duits gemaal, Ooy 10.00-16.00 uur: Fotocursusnijmegen.nl / €140,Galerie Zeven Zomers 13.00-17.00 uur: #EXPO3 in galerie Zeven Zomers ? gratis Stadsschouwburg 20.00 uur: Musicalcomedy. Martin van Waardenberg, Mylène d’Anjou, Richard Groenendijk, Annick Boer e.a. Herinnert u zich deze nog?! / €35,-/ €33,50/ €32,- pashouders €2,25 reductie Cultureel centrum Cardo van Werkenrode, Groesbeek 20.30-23.00 uur: Muziek. Cuby & The Blizzards / €20,Filmhuis LUX 20.30 uur: Toneel. Nelly Freida, Kiek Houthuijsen e.a. - Alles voor de Führer – Trilogie van de waan deel III / €17,50


24


agenda Café Mets 21.00 uur: Finale Eurovisie Songfestival met DJ/VJ Rene Muziek en danscafé Merleyn 21.00-23.45 uur: Concert/ grind, jazz, noise. Club3voor12/Arnhem-Nijmegen #22. Geiser en Dead Neanderthals / €6,23.45-04.00 uur: Dance/ pop, rock, indie. Indie Disco. DJ Maarten W & Trdmrk / Gratis Doornroosje 23.00-06.00 uur: Dance/ techno, house, berghain. Planet Rose invites Len Faki / €15,(voorverkoop 13,-) zondag 15 mei

Afrika Museum, Berg en Dal 11.00-17.00 uur: Verhalenvoorstelling en workshop / volw. €9,50, kind. 4 t/m 12 jr €6,-, 65+ €8,50 Filmhuis LUX 11.00 uur: LUX+ FilmOntbijt / €15,Stadsschouwburg 13.00 uur: Jeugdvoorstelling. SpangaS Live! (8+) / €19,- (t/m 12 jaar) €21,50 (volwassenen) Galerie Zeven Zomers 13.00-17.00 uur: #EXPO3 in galerie Zeven Zomers / Gratis Cultuurspinnerij De Vasim 14.00-22.00 uur: Muziek. Singer- songwriterfestival. VasimZo presenteert Furore Festival / €7,50 Muziek en danscafé Trianon 15.30 uur: Sunday Jazz. Torque Jazz Trio Schalkweik & Duikers / €5,Stadsschouwburg 16.00 uur: Jeugdvoorstelling. SpangaS Live! (8+) / €19,- (t/m 12 jaar) €21,50 (volwassenen) Roepaen Podium, Ottersum 16.00-16.00 uur: The Band of Heathens, support Rev Trigger / €16,50

mei woensdag 18 mei

Huis van de Nijmeegse Geschiedenis 13.45 uur: Meeloop-rondleiding door het Nijmegen van Mariken / Gratis Stadsschouwburg, Theaterzaal 20.00 uur: Cabaret. Ronald Goedemondt. Binnen de lijntjes / Uitverkocht Doornroosje 20.00-02.00 uur: Concert/ wereldmuziek, sahrawi dance. Club ¡mm...! i.s.m. Music Meeting. Group Doueh / €12,Filmhuis LUX 20.30 uur: Muziek. LUX in Wonderland – Met optredens van Beequeen, Use of Ashes, Legendary Pink Dots / €10,Muziek en danscafé Merleyn 21.00-01.00 uur: Concert/ pop, rock. The Bony King Of Nowhere / €8,donderdag 19 mei

Huis van de Nijmeegse Geschiedenis 13.45 uur: Meeloop-rondleiding door het Nijmegen van Mariken / Gratis Doornroosje 20.00-02.00 uur: Concert/ pop, singer songwriter. Gabriel Rios, piano & percussion feat. Jeff Neve and Kobe Proesmans / €17,Stadsschouwburg 20.00 uur: Personalityshow. Herman van Veen. Tournee 10/11 / €36,-/ €33,50/ €31,- / pashouders €2,25 reductie Filmhuis LUX 20.30 uur: Toneel. Mugmetdegoudentand Wat is het nu / €15,50 Roepaen Podium, Ottersum

Muziek en danscafé Trianon 22.00 uur: Plankenkoorts, laagdrempelige doch zeer hoogwaardige Jamsessie/ Gratis vrijdag 20 mei

Stadsschouwburg 20.00 uur: Personalityshow. Herman van Veen. Tournee 10/11 / €36,-/ €33,50/ €31,pashouders €2,25 reductie Filmhuis LUX 20.30 uur: Muziek. Paul de Munnik & Maarten van Roozendaal - Heimwee naar de hemel / €15,50 Theater de Klif, Nijmegen-Noord 20.30-22.30 uur: Cabaret. Veerle Malscheart / €10,Extrapool 20.30-23.30 uur: Alternatieve muziekkorpsen. Eric Copeland en Prince Rama / €5,Muziek en danscafé Merleyn 21.00-23.30 uur: Concert/ punk. Brat Pack, Gerafeld Karton, The Accelerators, Brat Pack’s Releaseparty, Gerafeld Karton, The Accelerators en DJ duo Dolly en Gina / €7,Doornroosje 21.00-23.00 uur: Concert/ pop, rock, wave. Esben and the Witch / €11,23.00-04.00 uur: Dance/ pop meets Electronics. Helter Skelter / €6,Muziek en danscafé Trianon 23.00 uur: Nu-disco, house, techno Kiesch. DJ Manual Zeeman / Gratis zaterdag 21 mei

Galerie Zeven Zomers 13.00-17.00 uur: #EXPO3 in galerie Zeven Zomers / Gratis Vlaams Cultureel Kwartier Nijmegen - VCK

Maandag 16 mei

Muziek en danscafé Trianon 21.00 uur: Monday Jazz Jam Sessie met Henk Guitjens & Trompetist Bert Boeren / Gratis dinsdag 17 mei

Vlaams Cultureel Kwartier - VCK 19.00-21.00 uur: Letteren in de Stad - Willem Elsschot Centraal / €10,- studenten 6,50 De Vereeniging, Kleine Zaal 20.15 uur: Pianorecital. Winnaar Liszt Concours 2011 / €33,50 pashouders €2,25 reductie

20.30-20.30 uur: Singer-songwriter. I am Oak / €10,Muziek en danscafé Merleyn 21.00-23.00 uur: Concert/ pop, rock. The Fresh and Onlys / €8,23.00-04.00 uur: Dance/ electro, electro house, dubstep. Schakellaag / Gratis 25

19.00 uur: Folkbal met Les Boîtes, Duo Absynthe en Puck Duits / €12,- (€10,- in de voorverkoop) Doornroosje 20.00 uur: Concert/ rock, punk, pop. Gecanceled: The Vaccines / €12,Stadsschouwburg 20.00 uur: Personalityshow. Herman van Veen. Tournee 10/11 / €36,-/ €33,50/ €31,-


Voz Cantante: swingende latinband Zondag 29 mei - De Verzameling in Westervoort Voz Cantante voert u met flair, passie en liefde voor melodie mee naar de spetterende en sensuele sfeer van Latijns-Amerikaanse muziek.

pARTner&co | 425 jaar Schenkenschanz

Tijd: 15.00 - 16.45 uur

2 ARTinitiatieven, 2 landen 1 grensoverschrijdende kunstroute

Locatie: Brouwerslaan 1a, Westervoort Entree: 17,50 Euro inclusief 1 consumptie

Het Art-event begint in de Stevenskerk Nijmegen | NL| Opening zondag | 01 | 05 | 15.00 u van pARTner&co 425 jaar Schenkenschanz

Reserveren: info@deverzameling.nl, 026 - 442 84 97

Uitgebreide informatie over de route en de deelnemende kunstenaars/ performers: www.art-crumbles.nl www.artoll.de

Info: www.vieregge.nl www.deverzameling.nl

26 26


agenda pashouders €2,25 reductie De Vereeniging 20.15-22.30 uur: Klassiek Gitaar Recital Rafael Aguirre / zie www.keizerkarelpodia.nl reductie voor stud./ CJP/ kinderen Filmhuis LUX 20.30 uur: Dans. Dansgroep Amsterdam LE(E)F / €17,50 Café Otis 21.00 uur: Muziek. Jazzsession / Gratis Muziek en danscafé Trianon 21.00 uur: Eindfeest voor vrijwilligers en deelnemers Dag van Het Levenslied. Met Nederlandstalige livemuziek en dj/ Gratis Muziek en danscafé Merleyn 23.00-05.00 uur: Dance/ dubstep. Give It Dub: Future Sounds - NL edition. TMSV, Devnik, Beevee vs DBS, Luc & Dima en MC Brown Sugar / €5,Café Sterre 23.00 uur: Dansen. Intermezzo - Just a queer party / Gratis zondag 22 mei

Filmhuis LUX 10.00 uur: LUX+ FilmOntbijt / €15,Afrika Museum, Berg en Dal 11.00-17.00 uur: Architectuurzondag / volw. €9,50/ kind. 4 t/m 12 jr €6,-/ 65+ €8,50 Grote Broer, PH7 11.00-17.00 uur: Open Dag circus, -theateren musicalschool. Presentatie en doe-meelessen / Gratis Natuurmuseum 13.00-17.00 uur: Een speel- en speurtentoonstelling: Merelmest, Miezemuizen en Hommelpap / €4,- voor volwassenen, €2,50 voor kinderen Nationaal Bevrijdingsmuseum, Groesbeek 13.00-17.30 uur: Battlefield Fietstour / €9,50 Galerie Zeven Zomers 13.00-17.00 uur: #EXPO3 in galerie Zeven Zomers / Gratis Hortus Arcadie, Park Brakkenstein

14.00-17.00 uur: Tuinconcerten in de Hortus: Arifa / €12,-

mei Vlaams Cultureel Kwartier - VCK 15.00-17.00 uur: De Mansarde - Poëzie op zondagmiddag / €9,- (studenten €5,-) Muziek en danscafé Trianon 15.30 uur: William Smulders & Band (Ramon Raubaux & Bub Borlens) / €5,Faber Plein 16.00-19.00 uur: Benefietevenement. Optreden Roy & de Rodjers tijdens Faber Fietst / Gratis Stadsschouwburg 20.00 uur: Personalityshow. Herman van Veen. Tournee 10/11 / €36,-/ €33,50/ €31,pashouders €2,25 reductie

donderdag 26 mei

Doornroosje 20.00-02.00 uur: Concert/ singer songwriter, indie. Low en Sleepingdog / €16,Muziek en danscafé Trianon 22.00 uur: Monday Jazz Jam Sessie / Gratis

Huis van de Nijmeegse Geschiedenis 13.45 uur: Meeloop-rondleiding door het Nijmegen van Mariken / Gratis Lindenberg Theater 19.00 uur: Kouchiry & Lindenberg Cursisten - De ballade van het trieste café / €25,Doornroosje 20.00-02.00 uur: Concert/ rock. Amplifier en Long Distance Calling / €13,Filmhuis LUX 20.30 uur: Dans. ArtEZ Eindvoorstelling Dans - Arnhems danstalent in werk van o.a. Limón / €10,20.30 uur: Muziek. Het Muziekenhuis presenteert - Fie Schouten invites / €13,50 Muziek en danscafé Merleyn 23.00-04.00 uur: Dance/ house, deep house. Progressive City: The Final Edition. Job Jobse, Reza Athar en tba / Gratis

dinsdag 24 mei

vrijdag 27 mei

Stadsschouwburg 20.00 uur: Theatershow. Birgit Schuurman, Jelka van Houten e.a. High Heels in Concert Tonight is Ladies Night! / €22,50 pashouders €2,25 reductie Muziek en danscafé Trianon 21.00 uur: Ramble On Tuesday met Camille Bloom(USA) / Gratis

Hotel-restaurant Oporto 18.15-22.30 uur: Casa de Fado. Tapasmenu met Quatro Ventos live fado-muziek / €37,50 Lindenberg Theater 19.00 uur: Kouchiry & Lindenberg Cursisten - De ballade van het trieste café / €25,20.15 uur: Improvisatietheater. Theatergroep PIT / €10,JC Staddijk 19.00-23.30 uur: Grindcorefestival. Met Kutschurft, Hectometerpaaltje 66,6 en Kaasschaaf / €7,50 SCC Maldensteijn, Malden 19.30-21.00 uur: Familievoorstelling. Robin Hood (6+) - Steeds Hoger / €7,50 - tot 16 en 65+ €5,- / kinderen tot 2 jaar gratis Stadsschouwburg 20.00 uur: Theaterconcert. Frank Boeijen. Genade - Theatertournee 2011 / €25,-/ €23,50/ €22,-/ pashouders €2,25 reductie Filmhuis LUX 20.00 uur: Cabaret benefietavond – Robert Derksen & Me Wee / €10,Doornroosje 20.00-02.00 uur: Concert/ metal, gothic. Fortarock. MaYan en Sons Of Seasons / €12,50 De Vereeniging 20.15 uur: Concert. Agnes Obel / €20,- geen paskorting (verkoop uitsluitend via Doornroosje) Extrapool 20.30-23.30 uur: Extrascoop 1: Wineke Gartz / €5,-

maandag 23 mei

woensdag 25 mei

Huis van de Nijmeegse Geschiedenis 13.45 uur: Meeloop-rondleiding door het Nijmegen van Mariken / Gratis 20.00 uur: Literaire lezing over ‘Mariken’ door drs Betty Raas / Gratis Filmhuis LUX 19.30 uur: LUX+ Retrospectief: Pablo Trapero / Regulier Tarief Doornroosje 20.00-02.00 uur: Concert/ ska, reggae, dub. The Slackers - 20th anniversary tour / €12,50 Stadsschouwburg 20.00 uur: Cabaret. Murth Mossel. 1e pers. enkelv. / €17,50 pashouders €2,25 reductie De Vereeniging, Kleine Zaal 20.15 uur: Kamermuziek. Ensemble uit Het Gelders Orkestlab. Martijn Padding: Composer in Residence / €24,95 Muziek en danscafé Merleyn 21.00-01.00 uur: Concert/ rock, punk, psychobilly. Thee Oh Sees / €8,Muziek en danscafé Trianon 22.00 uur: Plankenkoorts, laagdrempelige doch zeer hoogwaardige Jamsessie / Gratis 27


QV

uitgaan over de grens mei

1 mei

14.30 uur: Rondleiding: Zeitreise durch 100 Jahre XOX-Geschichte XOX-Theater, Briener Straße, Kleve 15.00 uur: Tuinconcert. Blasorchester der Polizei Blumenhof Forstgarten, Tiergartenstraße, Kleve

5 mei

20.00 uur: Comedy. Heino Trusheim: Höhepunkt Coffeehouse, Hoffmannallee 53b, Kleve

6 mei

20.00 uur: 3. Klever Poetry Slam Radhaus, Sommerdeich 37, Kleve 20.00 uur: Theater. Lachbar Theater im Fluss, Ackerstrasse 50-56, Kleve

7-8-14-15-21-22-29 mei

11.00 uur: Open Tuinen In- en om Kleve/ www.gaerten-kleverland.de

8 mei

15.00 uur: Tuinconcert. Musikverein Kranenburg Blumenhof Forstgarten, Tiergartenstraße, Kleve 18.00 uur: Concert. Grace in All Simplicity Ensemble Piu Kleine Ev. Kirche, Böllenstege, Kleve

13 mei en 21 mei

20.00 uur: Theater: Hotel im Meer - Ein Menü in drei Gängen XOX-Theater, Briener Straße, Kleve

14 mei

20.00 uur: Comedy. Nessi Tausendschön Das Beste Cinque – Kleinkunst, Emmericher Strasse 159, Kleve

15 mei

15.00 uur: Concert. Musikverein von Calcar Blumenhof Forstgarten, Tiergartenstraße, Kleve

19 mei

20.00 uur: Theater. Hüsch und die Verwandten XOX-Theater, Briener Straße, Kleve

20 mei

21.00 uur: Concert. The John Haze Project Coffeehouse, Hoffmannallee 53b, Kleve

21 en 22 mei

20.00 uur: Theater. Iph, Iphigenie oder Der Verrat - frei nach Goethe Theater im Fluss, Ackerstrasse 50-56, Kleve

22 mei

11.00 uur: Themarondleiding. Der Klever Kurpark im 19. Jahrhundert Museum Kurhaus Kleve, Tiergartenstraße 41, Kleve 15.00 uur: Forstgartenconcert. Musikverein Bimmen Blumenhof Forstgarten, Tiergartenstraße, Kleve

27 en 28 mei

20.00 uur: Theater. Venedig im Schnee XOX-Theater, Brienerstraße, Kleve

28 mei

14.30 uur: Themenführung. Der Klever Friedhof Klever Friedhof, Merowingerstraße, Kleve

29 mei

15.00 uur: Concert. ASG Nütterden Blumenhof Forstgarten, Tiergartenstraße, Kleve

Tentoonstellingen T/m 28 augustus: Carl Andre Museum Kurhaus Kleve, Tiergartenstr. 41, Kleve 8 mei t/m 17 juli: Helmut Hahn Museum Kurhaus Kleve, Tiergartenstr. 41, Kleve T/m 12 juni: Paul Schwer - Neue Bilder Galerie Ebbers, Siep 7, 47559 Kranenburg

28


agenda Roepaen Podium, Ottersum 20.30-20.30 uur: Rita Hosking / €15,50 Muziek en danscafé Merleyn 22.00-23.45 uur: Concert/ hiphop. Battlejuice. Beat Battle Winner Takes All, Open Mic, DJ Artiztik, DJ VANZ en Leah Luchtloper (host) / €3,23.45-04.00 uur: Dance/ hiphop, soul, funk. Juice. DJ Artiztik / €3,Muziek en danscafé Trianon 23.00 uur: Boys Don’t Cry met DJ Axel / Gratis zaterdag 28 mei

Galerie Zeven Zomers 13.00-17.00 uur: #EXPO3 in galerie Zeven Zomers / Gratis Café Mets – Grote Straat 16.00 uur: Roze Meifeest in de Grotestraat / Gratis Hotel-restaurant Oporto 18.15-22.30 uur: Quatro Ventos live Fadomuziek / €37,50 SCC Maldensteijn, Malden 19.30-21.00 uur: Familievoorstelling. Robin Hood (6+) - Steeds Hoger / €7,50 - tot 16 en 65+ €5,- - kinderen tot 2 jaar gratis Stadsschouwburg 20.00 uur: Theaterconcert. Frank Boeijen. Genade - Theatertournee 2011 / €25,-/ €23,50/ €22,-/ pashouders €2,25 reductie Lindenberg Theater 20.15 uur: Open Podium. 15 Minutes of fame / €7,50 St. Bartholomaeuskerk, Beek -Ubbergen 20.30-22.30 uur: Concertserie Beek. Barok festijn met Michael Chance / €18,-/ €5,- (CJP en studenten) Lindenberg Theater 20.30 uur: Amateurtheater. Klara 8 -The Singing Detective / €10,Lutherse Kerk, Prins Hendrikstraat 20.30-22.45 uur: Concert. Pete Morton /

mei €12,- (voorverkoop) + €15,- (kassa) Muziek en danscafé Merleyn 21.00-23.00 uur: Concert/ pop, wave. Burma Shave / €6,Filmhuis LUX 23.00 uur: LUX+ Club 7 / €7,50 Doornroosje 23.00-06.00 uur: Dance/ techno, house, electro. Planet Rose presents Cocoon Night / €15,zondag 29 mei

Restaurant Zijdewind, Lent 10.00-16.00 uur: Ontwerpwedstrijd “Natuurlijk Zitten” - Ontwerp je eigen ‘Zit-element’ Thema: duurzaamheid Afrika Museum, Berg en Dal 11.00-17.00 uur: Architectuurzondag / volw. €9,50/ kind. 4 t/m 12 jr €6,-/ 65+ €8,50 Filmhuis LUX 11.00 uur: LUX+ FilmOntbijt / €15,Natuurmuseum 13.00-17.00 uur: Een speel- en speurtentoonstelling: Merelmest, Miezemuizen en Hommelpap / €4,- voor volwassenen, €2,50 voor kinderen Nationaal Bevrijdingsmuseum, Groesbeek 13.00-17.00 uur: Battlefield Fietstour / meer info en prijzen: www.bevrijdingsmuseum.nl Galerie Zeven Zomers 13.00-17.00 uur: #EXPO3 in galerie Zeven Zomers / Gratis Theater ’t Mozaiek, Wijchen 14.30-17.30 uur: Nanny McPhee de Musical / €10,Stijn Buysstraat 36 15.00 uur: Opening expositie ’Bovenkamerkunst’, schilderijen van René Ackermans / Gratis SCC Maldensteijn, Malden 15.00-16.30 uur: Kindertheater. Robin Hood (6+) - Steeds Hoger / €7,50 - tot 16 en 65+ €5,- - kinderen tot 2 jaar gratis

De Verzameling, Westervoort 15.00-16.45 uur: Latinconcert. Voz Cantante in De Verzameling te Westervoort / €17,50 / Zie elders in deze QV Muziek en danscafé Trianon 15.30 uur: Paul Helmes & Band, zang presentatie - 5 dames zingen zich autobio / Gratis Galerie Marzee 16.00-18.00 uur: Opening expositie. Sieraden van Juliane Brandes, Hanna Hedman, Ineke Heerkens (NL) en Jutta Kallfelz / Gratis Lindenberg Theater 16.00 uur: Danscursisten Lindenberg - Het Warenhuis / €6,- / €3,20.15 uur: De valse pop - Volgens het boekje / €10,20.30 uur: Amateurtheater. Klara 8 - The Singing Detective / €10,Filmhuis LUX 21.00 uur: Muziek. The Webb Sisters (i.s.m. Doornroosje) / €13,- (voorverkoop) / €15,Muziek en danscafé Merleyn 21.00-01.00 uur: Concert/ roots, folk, singer songwriter. Cass McCombs / €8,Maandag 30 mei

Muziek en danscafé Trianon 22.00 uur: Monday Jazz Jam Sessie / Gratis dinsdag 30 mei

Doornroosje 19.00-02.00 uur: Concert/ metal, folk, pagan. Fortarock. Primordial, While Heaven Wept en Alcest / €18,Vlaams Cultureel Kwartier - VCK 19.00-21.00 uur: Letteren in de Stad - Willem Elsschot Centraal / €10,- (studenten €6,50) Stadsschouwburg 20.00 uur: Cabaret. Hans Teeuwen. Spiksplinter / Uitverkocht Muziek en danscafé Trianon 20.00 uur: Debat Culturele Antropologie van studievereniging Umoja/ Gratis

Waalkade 17 (hoek Grotestraat) Nijmegen, 024-3600096, www.lapasta.nu

29 29


QV

at the movies

Filmfestival Berlijn 2011 maakt politiek statement met Gouden Beer winnaar

Iraanse film bekroond De Berlinale staat al jarenlang bekend als het meest politiek geëngageerde filmfestival van de drie grote festivals in Cannes, Venetië en Berlijn. Dat werd weer eens bevestigd met de winnaar van de Gouden Beer op de editie van het Internationale Filmfestival van Berlijn. De Nederlandse film speelde een kleine, maar belangrijke rol in de bijprogramma’s. Door: Ted Chiaradia Iran stond dit jaar centraal in Berlijn. De prijswinnaar Nader en Simin (A Separation) van de Iraanse regisseur Asghar Farhadi won maar liefst drie prijzen, hetgeen uniek is op de Berlinale. De Gouden Beer voor Beste Film en een Beer voor beide Acteurs en beide Actrices. Een ensembleprijs dus. Deze beslissing was duidelijk een politiek statement van de jury, onder voorzitterschap van Isabella Rossellini.

Jafar Pannahi Deze toekenning van alle belangrijke prijzen kun je niet los zien van de druk uit de internationale filmwereld om Jafar Panahi vrij te krijgen. Eén van de beste Iraanse filmmakers zit al een jaar gevangen en maakte symbolisch deel uit van de jury. Er wordt gefluisterd dat de jury door de festivaldirectie onder druk is gezet. Toch is de prijswinnaar een goede film maar tegelijkertijd niet meer dan een kleinood voor de filmhuizen. Het is een verhaal over de tegenstelling tussen modern en traditioneel Teheran. Sterk omdat het juist geen politiek pamflet is maar een verhaal over de relatiecrisis van de hoofdpersonen. De film schetst het dilemma van de huidige Iranezen. Kies ik voor het welzijn van mijn vader of het geluk en de toekomst van mijn dochter? De tweede prijswinnaar op de Berlinale is nog kleiner en nog artistieker: Turin Horse van Hongaarse regisseur Béla Tarr. Tarr is de meester van de stilte en de lange shots. Hij maakte weer een existentialistische zwart-wit film met weinig tot geen actie en veel wind en regen. De personages lijden een lamentabel bestaan en het stervende paard wordt als uni-

De Iraanse film A Seperation won de Gouden beer op de Berlinale.

versele metafoor gebruikt voor dood en ellende. Het zal waarschijnlijk zijn opus magnus zijn want alles komt samen in deze finale. Natuurlijk is het geen publieksfilm; de film is zelfs te klein voor filmtheaters als het Nijmeegse Lux. Zeker als deze theaters steeds meer ruimte geven aan publieksfilms als Black Swan, The King’s Speech en True Grit.

Tegenstander Poetin Laatstgenoemde twee films waren ook te zien op de Berlinale. Het waren de twee enige echte publiekstrekkers met ‘sterren’. De grote Amerikaanse sterren hebben na de Oscarpromotie geen zin meer om in die periode ook nog naar Europa te reizen. Daardoor wordt de Berlinale gedwongen om steeds meer in de richting te schuiven van de artistieke niche en 30

het politieke engagement. Dit bleek niet alleen uit de keuze voor Iraanse films, want er werden ook films vertoond uit Rusland en Israël. Er was veel te doen over de documentaire van de politieke tegenstander van Poetin: Chodorkovski. Het verhaal over zijn fascinerende carrière bleek toch niet zo sensationeel te zijn als men dacht. Het grootste nieuws was de diefstal van filmmateriaal van de documentaire. Politiek getint was ook Coriolanus van acteur/regisseur Ralph Fiennes. In zijn regiedebuut zet hij een moderne interpretatie neer van de oorlogstragedie van Shakespeare uit de vierde eeuw. De film is modieus, maar ook onzinnig. Wel wordt er uitstekend gespeeld. Fiennes vertolkt de hoofdrol als de gevierde oorlogsheld Coriolan, die zich ontpopt als een arrogante landverrader die verbannen wordt.


Redactie: Fred Lardenoye Foto’s: Wild Bunch en Cinéart Redactie: Fred Lardenoye

Hoogtepunten Het hoogtepunt van de Berlinale was The Future van multitalent Miranda July. Haar speelfilmdebuut Me And You And Everyone We Know (2005) was erg succesvol. July is regisseur, schrijver en performance artist en vertolkt ook de hoofdrol van Sophie in The Future. De film gaat over een koppel van in de dertig dat in hun leven volkomen op een dood spoor is geraakt. Ze zijn vervuld van hoop en angst voor de toekomst. Al hun pogingen om persoonlijke en professionele voldoening te vinden, lopen op niets uit. Alle dertigersproblematiek met betrekking tot zingeving komt voorbij. Zoals het goede cinema betaamt, is de film humoristisch, tragisch en vervreemdend. De film doet denken aan de stijl van Todd Solondz (Happiness), maar is subtieler en poëtischer. Een andere sterke en politieke film was V Subbotu (Innocent Saturday) van de Rus Aleksandr Mindadze. De film portretteert de persoonlijke levens van enkele Russen vóór de kernramp in Tsjernobyl. Het is een originele film bezien vanuit het perspectief van een jonge Partijsecretaris en is in het licht van de natuurramp in Japan ook uiterst actueel. De film Lipstick (Jonathan Sagall) uit Israël laat zien dat niet alleen de Palestijnen slachtoffer zijn, maar ook vooral de vrouwen

in deze harde masculiene maatschappij, beheerst door angst en geweld. Het is niet voor niks het land waar de president moest aftreden omdat hij zich schuldig had gemaakt aan verkrachting van ondergeschikten.

Nederlandse films In het bijprogramma waren ook België en Nederland vertegenwoordigd. Met Brownian Movement bewijst Nanouk Leopold weer dat ze artistiek gezien één van onze beste regisseurs is. Ook internationaal is ze inmiddels doorgebroken. Deze film gaat over een vrouwelijke arts die in Brussel een dubbelleven leidt. Ze is getrouwd, maar heeft met nauwkeurig uitgeselecteerde patiënten kortstondige seksuele ontmoetingen. Deze maand al te zien in Nederland. Verrassend was de Belgisch-Nederlandse debuutfilm Rundskop van de Belg Michael Roskam met Frank Lammers in een van de hoofdrollen. Rundskop is een misdaaddrama van boeren en gangsters tegen de achtergrond van de Belgische hormonenmaffia. Een origineel en heftig debuut dat in Belgie heel succesvol is. Vanaf 5 mei is de film ook in Nederland te zien. Nog een geheime tip. Iedereen had het over de sleeper van Gianni e le Donne van Gianni Di Gregorio, het vervolg op het succesvolle

Pranzo di Ferragosta. In deze existentiële komedie, waarin hij zelf de hoofdrol speelt als gepensioneerde huisman, komt Di Gregorio er plotseling achter dat de wereld vol verleidelijke vrouwen is. Een heel nieuw perspectief. Tenslotte is duidelijk geworden dat op het terrein van digitale cinema en 3D ook de artistieke cineasten in Duitsland, Wim Wenders en Werner Herzog, deze nieuwe weg zijn ingeslagen. Wenders maakte in een prachtig nieuw soort cinema in 3D een hommage aan Pina Bausch en haar dansgezelschap. Tijdens hun decennialange vriendschap hadden ze al besloten om samen een dansfilm te maken. Na het overlijden van Bausch in 2009 besloot Wenders de 3D technologie als esthetisch middel aan te wenden om de intens emotionele expressie van haar innovatieve danstheater uit te drukken. Werner Herzog maakte een originele documentaire in 3D over de oudste grottekeningen (30.000 jaar) ter wereld in de Franse Ardèche. Het is een hallucinerend en vervreemdend schouwspel geworden. Hiermee is aangetoond dat 3D een nieuw soort cinema heeft voortgebracht en dus meer is dan simpel amusement. De cinema is een nieuwe weg ingeslagen en ook de filmtheaters en arthouses zullen deze weg van 3D moeten gaan volgen!

De Nederland-Belgische speelfilm Rundskop, met Frank Lammers, verraste in Berlijn en is vanaf 5 mei te zien in de Nederlandse bioscopen. 31 31


QV

at the movies

Redactie: Fred Lardenoye Foto’s: Wild Bunch en Cinéart

Redactie: Fred Lardenoye Foto’s: Cinemien, Sony Pictures, Warner Brothers, A-Film

At the movies in Nijmegen e.o.

At the movies geeft maandelijks een selectie van films die deze maand in de bioscopen van Nijmegen, Arnhem en omstreken te zien zijn. Plus een beoorde­ling: * rijp voor de prullebak, ** zwak, *** gemid­deld, **** sterk, en ***** niet te missen.

Son of Babylon

Fraai gefilmde roadmovie van de Iraaks-Nederlandse regisseur Mohamed Al-Daradji over een grootmoeder die na de val van Saddam Hoessein met haar kleinzoon Ahmed op zoek gaat naar zijn vader en haar zoon, die sinds de Eerste Golfoorlog als militair wordt vermist. Op de zoektocht door Irak worden zij geconfronteerd met de gevolgen van de Tweede Golfoorlog en van het schrikbewind van Saddam Hoessein. ***1/2

Filmprijsvraag The Way Back The Assasination of Richard Nixon en 21 Grams heten de films waarin Sean Penn en Naomi Watts eerder samenspeelden. Dat was het goede antwoord op de prijsvraag van april 2011. An de Kleijn uit Nijmegen, Rosemarie van Oorschot uit Duiven en Adam Statema uit Markelo ontvangen de dvd en de blu-ray’s van de vorige maand verschenen film Fair Game met Sean Penn en Naomi Wattts gaan naar Aaltjen Grotenhuis in Beuningen en H. Albers in Nijmegen. Koopdvd van de maand mei is The Way Back van regiseeur Peter Weir. Valka (Colin Farrell), Janusz (Jim Sturgess), Mr Smith (Ed Harris) en hun reisgenoten vormen een groep van zeven dappere gevangenen, jong en oud, die in 1940 een spectaculaire ontsnappingspoging wagen uit een Sovjet werkkamp in Siberië. Nadat het is gelukt om te ontsnappen uit het kamp staat hen een lange, barre tocht te wachten. Ze ontdekken wat echte vriendschap betekent en zoeken voordurend bij elkaar de kracht om ter voet meer dan 6.400 km af te leggen. De reis voert de groep door het koude Siberië, de hete Gobi woestijn en het bergachtige Tibet. Lukt het de gevangenen om deze barre tocht in extreme omstandigheden te overleven?

Biutiful

Tour de force van Javier Bardem als gescheiden ritselaar in Barcelona die naast al zijn, deels illegale, activiteiten ook nog twee kinderen moet opvoeden en langzaam maar zeker de greep op zijn leven dreigt te verliezen. ***1/2

Somewhere

Met Gouden Leeuw (Filmfestival van Venetië) bekroonde film van Sofia Coppola (Lost in Translation) over gescheiden Hollywoodster (Stephen Dorff) die door de plotselinge zorg voor zijn dochter (Elle Fanning) met zijn – ondanks tal van minnaressen – lege bestaan wordt geconfronteerd. *** ½

De koop-dvd van The Way Back is vanaf 11 mei verkrijgbaar in de dvd-video speciaalzaken. At the Movies verloot drie exemplaren van deze door E1 Entertainment uitgebrachte **** dvd onder de goede inzenders op de volgende vraag:

The Fighter

Op biografie van bokser Micky Ward (Mark Wahlberg) gebaseerde film waarin diens relatie met zijn broer Dicky (Christian Bale) centraal staat in zijn pogingen om wereldkampioen boksen te worden. De film van David O’Russell (Three Kings) kreeg maar liefst zeven Oscarnominaties, maar wist er slechts twee te verzilveren. **** s

De van oorspong Australische regisseur Peter Weir is al jaren met veel succes actief in Hollywood. Halverwege de jaren tachtig brak hij door met twee films die dezelfde hoofdrolspeler kenden. Hoe luiden de titels en de naam van de hoofdrolspeler?

Drei

De Duitse Regisseur Tom Tykwer (Lola Rennt, Heaven) slaagt er wederom in om een ongewone liefdesrelatie met veel humor geloofwaardig te maken. Zoals de titel al doet vermoeden gaat het dit keer om een jarenlang getrouwd stel dat de sleur tracht te doorbreken door een affaire. Dat gaat prima, totdat blijkt dat het in beide gevallen om dezelfde man gaat. **** (in première 24 maart)

Stuur een kaartje met het antwoord vóór 15 mei 2011 naar de redactie van Quo Vadis, Postbus 1027, 6501 BA te Nijmegen. Je kunt het antwoord ook e-mailen naar: info@qvnijmegen.nl (denk aan je adres!) 32


De maand mei is traditioneel ‘roze meimaand’ in Nijmegen. Ook in café Mets worden weer diverse ‘roze’ activiteiten georganiseerd. Dit jaar wordt het 6-jarig bestaan van Mets gevierd op vrijdag 6 mei; alle gasten zijn welkom voor een drankje! Het Eurovisiesongfestival zal weer op groot scherm getoond worden, met aansluitend een optreden van vj René. De maandelijkse Funky Friday zal tevens in het teken staan van ‘roze’ muziek. Feestelijke afsluiting van de roze meimaand is het Roze Meifeest in de Grotestraat op zaterdag 28 mei met diverse dj’s en acts Café Mets, Grotestraat 7, Nijmegen, 024 - 3239549 www.cafemets.nl

openings feest 1 mei 2011 16.00 u

niJm nijm

ege

nC

entr

um

e eg

•D

uk

urg enb

d • Lin

ne

enh

olt

•m

idd

X

en •

nie

ee pos

• est uw -W

noo

o rd •

• ost

oud

Rt

st -We

•Z

uid

Wie, wat, waar, wanneer, waarom en hoe ? Nijmegen Exposeert is hét kunstproject in de Nijmeegse wijken. In alle negen stadsdelen hebben kunstenaars samen met bewoners de afgelopen maanden diverse kunstprojecten in de wijken geïnitieerd. Verassende activiteiten die zich laten vertalen door steekwoorden zoals; sterke verhalen, schimmen, blingringen, complimenten, een rijdend cultureel platform, foto’s van trotse momenten, weefwerken en dossiers, het midden van het midden en overal pingpongballen. De komende weken kun je de expositie van Nijmegen Exposeert zowel in de wijken op diverse locaties zien als bij overzichtsexpositie van Nijmegen Exposeert in het centrum. En ineens zijn dan steekwoorden zoals schimmen en pingpongballen heel duidelijk.

De expositie is van 1 mei t/m 22 mei van 2011.

overzichtsexpositie nijmegen exposeert 1 mei t/m 22 mei van 2011 Meer informatie: www.nijmegenexposeert.nl

een project van:

met dank aan:

Meer informatie, waaronder al de locaties kunt u vinden via www.nijmegenexposeert.nl Het openingsfeest is op 1 mei 2011 om 16.00 uur 33


Oddstream Festival do 2 - zo 5 juni 2011 Vasim, Winselingseweg, Nijmegen

NIEUW MULTIMEDIA FESTIVAL IN NIJMEGEN Oddstream is een nieuw multimediafestival dat van 2 t/m 5 juni plaatsvindt in en rondom de Vasim, een monumentaal fabrieksgebouw in Nijmegen. Hiermee krijgt Nijmegen een festival dat zich het beste laat beschrijven als een mix tussen Lowlands en STRP, maar dan in een kleinere en intiemere setting. Vier dagen lang presenteert Oddstream een programma vol muziek, interactieve kunst, performance art, film en meer. Op vier podia treden meer dan 100 acts op. Overdag is er volop livemuziek en ‘s nachts is er Club Oddstream voor liefhebbers van dance en elektronische muziek. Er is een festivalcamping en een expo met het thema ‘Love & Conflict’. Oddstream & De Vasim Het Oddstream festival vindt plaats in de Vasim, een fabriekspand op het industriële erfgoed van Nijmegen. In 2021 moet dit gebied getransformeerd zijn tot een nieuwe stadswijk met een bruisende culturele scène. In de Waal komt zelfs een stadseiland, speciaal voor evenementen als Oddstream. Festivalprogramma Overdag en ’s avonds is er volop livemuziek van gevestigde namen, nieuwe opkomende acts en ook regionale bands, waaronder Lola Kite, The Gathering, Chicks On Speed, Death Letters, Daily Bread, Eklin, zZz en Knalpot. Bij veel van de optredens zal met videoprojecties gewerkt worden zoals onder andere bij het optreden van Collapsing Stories, een samenwerking van de Belgische band Madensuyu en beeldend kunstenaar Jan Mast. Een andere opvallende naam is de band Disappears, de band van Sonic Youth drummer Steve Shelley. ‘s Nachts mag er tijdens Club Oddstream gedanst worden op muziek van internationale dj’s zoals T.Raumschmiere, Richard Devine, Alec Empire en Eprom. Naast de muziekprogrammering houdt Oddstream op vrijdag 3 juni ‘The Inspiration Day for Art and Communication’. Communicatie-experts uit de hele wereld komen naar Nijmegen en geven inspirerende lezingen over kunst, communicatie en media.

Expo ‘Love & Conflict’ De Oddstream expo telt zo’n twintig projecten met multimediale kunstinstallaties en art performances rondom het thema ‘Love & Conflict’. Het werk Evolving Spark Network van kunstenaar Edwin van der Heide symboliseert het menselijk zenuwstelsel en reageert op het publiek. Matthias Oostrik komt met een ‘site specific installatie’ waarbij het festivalpubliek zelf een belangrijke rol speelt samen met de omgeving van de Vasim. toktek (Tom Verbruggen) presenteert Module II, een nieuwe installatie die digitale media tegenover analoge technieken stelt.. Ook zijn er filmprogramma’s in samenwerking met Go Short International Short Film Festival Nijmegen, Dziga en Upload Cinema. Ruim 1000 scholieren uit de regio bezoeken voorafgaand aan het festival de expositie.

Kaarten De kaartverkoop is reeds begonnen. Een combi-ticket (dag en nacht) kost 25 euro en alleen een dag- of nachtticket ticket heb je al voor 15 euro. Er zijn verschillende passe-partouts te koop vanaf 40 euro. Kinderen t/m jaar 12 hebben gratis toegang.

Kijk voor meer informatie op www.oddstream.nl 34


a g eJouw nda m e imet alle leuke, agenda

stoere, spannende activiteiten in Nijmegen en omstreken.

agenda mei 2011

Het JuniorLab van Museum Het Valkhof krijgt een metamorfose! Bij een nieuwe look hoort natuurlijk ook een nieuwe naam. Hiervoor hebben we jouw hulp nodig. Bedenk voor 26 mei een toepasselijke naam en maak kans op de mooie hoofdprijs!

zondag 1 mei 2011

Afrika Museum 11.00-17.00 uur: Meivakantie - thema Architectuur. Elke dag geopend in de meivakantie, kijk voor meer info op www.afrikamuseum.nl. Nationaal Bevrijdingsmuseum 13.00-17.00 uur: Battlefield fietstour Stadsschouwburg 14.00 uur: Familiemusical. Buurman & Buurman gaan verhuizen (3+)

In het spiksplinternieuwe lab ontdek je alles over de Romeinse tijd en de middeleeuwen. In deze moderne variant van een middeleeuws scriptorium en een Romeinse werkplaats ga je zelf aan de slag met echte museumobjecten.

dinsdag 3 mei 2011

Filmhuis LUX 14.30 uur: LUX junior knutsel. De Indiaan en Barbar, het kleine olifantje / Gratis

Ben je niet ouder dan 12 jaar en heb je een leuke naam bedacht? Mail je inzending uiterlijk 26 mei naar marketing@museumhetvalkhof.nl!

Š Kwatta 2011 - Illustratie Ceseli Josephus Jitta - Grafisch ontwerp www.inopdrachtvan.nl

Theatergroep Kw atta speelt in Het Badhuis Nijmegen :

7+ 35

4, 5, 6, 8 MEI 14:30u EN 7 MEI 19:00u


woensdag 4 mei 2011

zaterdag 7 mei 2011

Regionaal Archief Nijmegen, Marienburg 27 12.00-13.00 uur: Juniorwandeling. In het voetspoor van Kitty de Wijze / gratis, wel aanmelden (zie….) Nationaal Bevrijdingsmuseum 14.00-16.00 uur: Theatervoorstelling. Wie niet weg is, is gezien! 14.00-16.00 uur: Anne Frank middag Theater het Badhuis/ Kwatta 14.30 uur: Kindertheater. Mijn vriend wordt soms een neushoorn 7+

Theater het Badhuis/ Kwatta 19.00 uur: Kindertheater. Mijn vriend wordt soms een neushoorn 7+

zondag 8 mei 2011

Nationaal Bevrijdingsmuseum 13.00-17.00 uur: Battlefield fietstour Theater het Badhuis/Kwatta 14.30 uur: Kindertheater. Mijn vriend wordt soms een neushoorn 7+ Agora Theater Druten 14.30 uur: Ellen Smets Theater. Kip ik heb je!

Kinderbevrijdingsfestival op 5 mei 2011

zondag 15 mei 2011

Een feestelijk middagprogramma in De Lindenberg, gratis of tegen een kleine entree voor kinderen van ± 3-11 jaar. Kijk voor het hele programma of voor meer informatie op: www.4en5mei-nijmegen.nl 12.00 - Regionaal Archief Nijmegen, Mariënburg 27 - Juniorwandeling “In het voetspoor van Kitty de Wijze” voor kinderen van 8-14 jr .Zoektocht naar het verhaal achter het Joodse Nijmeegse meisje Kitty de Wijze. Aanmelden via: info@stadswandelingnijmegen.nl

Afrika Museum 11.00-17.00 uur: Verhalenvoorstelling en workshop Stadsschouwburg 13.00 en 16.00 uur: Jeugdvoorstelling. SpangaS Live! (8+)

zondag 22 mei 2011

Afrika Museum 11.00-17.00 uur: Architectuurzondag Nationaal Bevrijdingsmuseum 13.00-17.30 uur: Battlefield Fietstour

vrijdag 27 mei 2011

SCC Maldensteijn 19.30-21.00 uur: Familievoorstelling. Robin Hood (6+) - Steeds Hoger

zaterdag 28 mei 2011

SCC Maldensteijn 19.30-21.00 uur: Familievoorstelling. Robin Hood (6+) - Steeds Hoger

zondag 29 mei 2011 Afrika Museum 11.00-17.00 uur: Architectuurzondag

donderdag 5 mei 2011

Lindenberg Theater 13.30 uur: Kinderbevrijdingsfestival. Stedelijk 4&5 mei Comité (zie …..) Nationaal Bevrijdingsmuseum 14.00-15.00 uur: Open rondleiding ‘Geen Kinderspel’ Hunnerpark 14.00-23.00 uur: Bevrijdingsfestival Nijmegen / Gratis Theater het Badhuis/ Kwatta 14.30 uur: Kindertheater. Mijn vriend wordt soms een neushoorn 7+

Nationaal Bevrijdingsmuseum 13.00-17.00 uur: Battlefield Fietstour Theater ‘t Mozaiek Wijchen 14.30-17.30 uur: Nanny McPhee de Musical SCC Maldensteijn 15.00-16.30 uur: Kindertheater. Robin Hood (6+) - Steeds Hoger de Verzameling

vrijdag 6 mei 2011

Exposities

Theater het Badhuis/ Kwatta 14.30 uur: Kindertheater. Mijn vriend wordt soms een neushoorn 7+

De Nijmeegse Kinderboekwinkel Tentoonstelling basisschool Petrus Canisius 36


agenda

mei

cultuurpact advertentie:Opmaak 1

18-04-2011

CULT UUR PACT

De Gaapdraak Claudia van Kesteren

R ON D NIJMEGEN

VER ST ERKT CULT UUR MET

De Gaapdraak is een prachtig geïllustreerd voorleesboek over een draak die gapen steelt van kinderen om zelf te kunnen slapen. Hierdoor kunnen de kinderen niet meer slapen. Maar in elk kind zit, ongeacht huidskleur en afkomst een held. Zullen deze helden samen het grote slaapprobleem oplossen?

MIJN OMGEVING Kunstenaars in de klas

Nu in de winkel! Of bestel het boek rechtstreeks bij QV Uitgeverij! www.qvuitgeverij.nl De Gaapdraak 19 pagina’s €11,95 ISBN 978 90 809740 9 8

PINGO PODIA Open podia voor jongeren

H E T L A N D S C H A P V E R T E LT

Spetterende Buikdansshows op locatie bij bedrijfsfeesten, verjaardagen, multiculturele evenementen, bruiloften, scholen, braderieën. Buikdansworkshops voor een vrijgezellenfeest, vriendinnendag, familiedag, ….in onze studio of op locatie. Kinderfeestje? Shakiraworkshop! Cursussen in onze studio voor alle leeftijden, bel of mail voor de vele mogelijkheden.

Spannende verhalen

Cultuurpact Rond Nijmegen: Druten, Beuningen,Wijchen, Heumen, Ubbergen, Groesbeek, Millingen a/d Rijn

De Oriëntaalse Dansstudio Nijmegen info@orientaalsedansstudionijmegen.nl 024-3886034 / 06-26942652

Cultuurpact wordt uitgevoerd door

37


Win een voorleesboek!

Filmprijsvraag!

Vliegensvlugge vlieg

Heksje Lilly en de Reis naar Mandolan

Door: Linde van Deth De ondeugende vliegensvlugge vlieg vliegt rond en plaagt een aantal grote, wilde dieren. De olifant, het nijlpaard en de tijger zijn daar niet van gediend en proberen hem te pakken en te pletten, maar dat gaat ze niet lukke! In dit grote, vrolijke prentenboek vormen de aansprekende (uitklap) platen eigenlijk het verhaal. Het kleine beetje tekst dat erbij staat, is herhalend en op rijm, waardoor het een mooi ritme krijgt. Een aanrader voor kinderen vanaf 4 jaar!

Vanaf 14 april is in heel Nederland een gloednieuwe Heksje Lilly-film te zien; Heksje Lilly en de Reis naar Mandolan. De film vol humor en magie is gebaseerd op het gelijknamige boek van KNISTER (Ludger Jochmann) dat als filmeditie sinds kort verkrijgbaar is. Het is het tweede Heksje Lilly-avontuur dat verfilmd is. Eerder kon je al genieten van Heksje Lilly – De draak en het magische boek. Wil jij de dvd Heksje Lilly ‘De draak en het magische boek’ winnen geef dan antwoord op de volgende vraag. In welk jaar verscheen het eerste deel van Heksje Lilly in de bioscoop?

Vliegensvlugge vlieg – Michael Rosen Illustraties door Kevin Waldron ISBN 9789047702740 € 14,95

Mail het antwoord naar info@qvnijmegen.nl o.v.v. Heksje Lilly, je naam en je leeftijd.

Quo Vadis verloot namens De Kinderboekenwinkel, Kannenmarkt 27 (naast De Waagh) www.lezenisleuk.nl, een exemplaar van dit boek. Om kans te maken, stuur een mail onder vermelding van: QV Junior mei , Vliegensvlugge vlieg en dan je naam, adres en leeftijd naar: info@qvnijmegen.nl

info: www.lapasta.nu

38


agenda

mei

MARIKEN - JUNIOR PROGRAMMA Nieuw: Vraag het de archeoloog! Inloopspreekuur voor jong & oud Woensdag 11 mei, 15.00 tot 16.00 uur

Mariken

Altijd: Kinderkijktocht door de expositie! Speuren naar Mariken & Moenen, gratis beschikbaar bij de balie

een duivels drama in middeleeuws Nijmegen

EXPOSITIE 16/12/10 - 28/08/11

www.huisvandenijmeegsegeschiedenis.nl

Vrij entree. In het Huis is ook een VVV.

Dagelijks geopend van 1200 uur tot 22.00 uur. www.ghiani.nl IJssalon Ghiani, Van ’t Santstraat 145, Nijmegen

39 39


ODDSTREAM FESTIVAL 2 / 3 / 4 / 5 JUNI DE VASIM, NIJMEGEN

Oddstream Festival

-------------------------------------------------------------

the Gathering / zZz / the Young Gods / Chicks On speed / Krause / Collapsing stories (Jan mast + madensuyu) / lola Kite / daily Bread / death letters /

routines / Bandito / emperors / eklin / Knalpot / OiiO / en vele anderen

CLUB Oddstream

-------------------------------------------------------------

Expo

-------------------------------------------------------------

Edwin van der Heide / Memefest expo / 360 graden media lab / Toktek Raoul Matheron / Stephan van Gestel / Matthias oostrik / NIMK / Video-art Dziga / Go Short / en vele anderen

alec empire / t.raumschmiere / stagga / eprom / Goth-trad / richard devine / Kubus / Ceephax acid Crew Grimm Limbo / applescal / Coco Bryce / rude 66 / en vele anderen

Quo Vadis Mei 2011  

uitgaansblad quo vadis

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you