Page 1

GRATIS UITGAANSMAGAZINE NIJMEGEN E.O. maart 2014

QV op bezoek in Malden

Nijmeegs Boekenfeest met Tommy Wieringa

Tussen Kunst & Koken met La Nonna


2


a COLOFON genda maart

deze maand

QV Nijmegen, uitgaansblad voor Nijmegen en omstreken Opgericht door John Delnoye (1949-1999) Redactie:

15 Galerie Bart gaat verhuizen 7 maart opent Rob Sweere zijn soloexpositie in Galerie Bart. De eerste galerie-presentatie van deze kunstenaar en de laatste expositie van Galerie Bart op de huidige locatie in het centrum van Nijmegen, voor de verhuizing naar het Honigcomplex.

Linde van Deth, Fred Lardenoye, Anne Salomons en Lynn Willemsz

Bureauredactie: Claudia Middelveld Hoofdredacteur: Fred Lardenoye Vormgeving:

Forma, Nijmegen (www.formaontwerp.nl)

Drukkerij:

Hendrix de meesterdrukkers Peer (B)

16 Gemeenteraadsverkiezingen

Oplage: 15.000

Op 19 maart vinden de gemeenteraadsverkiezingen plaats in Nederland. Sinds kort heeft Nijmegen er een nieuwe lokale politieke partij bij: Creatieve Partij Nijmegen 2.0. Op pagina 16 lees je een exclusief interview met het partijbestuur.

Verspreiding: QV Nijmegen wordt verspreid op culturele instellingen, hoofdgebouwen en grotere studentencomplexen van de RU Nijmegen en de Hogeschool Arnhem/Nijmegen, in café’s, restaurants, winkels en boekhandels in het centrum en andere uitgaanswijken van Nijmegen. QV Nijmegen is ook verkrijgbaar in Malden, Molenhoek, Milsbeek, Gennep, Boxmeer, Grafwegen, Kranenburg, Kekerdom, Ooy, Bemmel, Berg en Dal, Groesbeek, Beek-Ubbergen, Lent, Millingen a.d. Rijn. Wijchen, Druten, Beuningen en Kleve.

18 Betalen met bitcoins bij café van Ouds Al bekend met het concept bitcoins? Bij café van Ouds kun je je biertje betalen met deze virtuele munt. QV ging op onderzoek uit en bracht een bezoek aan dit relatief jonge café. Op 15 maart vieren de vijf eigenaren namelijk het 1-jarig bestaan.

Vragen over de distributie: Wilco Boot Koeriersdienst Tel: 06-49631805 Abonnementen: Maak € 35,00 over op ABN-AMRO banknr. 54.22.90.448 t.n.v. QV, Groenestraat 72, 6531 HS Nijmegen, U krijgt dan een jaar lang dit blad thuis.

33 Word jij de nieuwe Nachtburgemeester?

Redactieadres: Groenestraat 72, 6531 HS Nijmegen Tel: 024-360 77 06 www.qvuitgeverij.nl www.qvnijmegen.nl e-mail: info@qvnijmegen.nl

Binnenkort treedt onze vertrouwde Doro Krol af als Nachtburgemeester. Ze is op zoek naar een nieuwe Nachtburgemeester. Lijkt je dit wat? Bekijk op pagina 33 hoe jij je kunt aanmelden.

Adverteren in QV Nijmegen: Claudia Middelveld of Lynn Willemsz Tel: 024-360 77 06 www.qvuitgeverij.nl e-mail: info@qvnijmegen.nl

35 QV Junior Win de film: Once Upon A Forest De film Once Upon A Forest dompelt de kijkers met alle zintuigen onder in de oerpracht van een van de rijkste mysteries van de natuur. Wil je deze dvd winnen? Kijk dan op pagina 35.

volg jij ons al? @qvnijmegen /qvnijmegen volg qv nijmegen en maak kans op leuke acties!

3


Pr acht ige films

Heerlij k dinere n& lunche n www.dro

omvillalu

x.nl

Soular in Grand-Café Vivaldi Soular heeft een eigen visie over ‘soul’. De muzikanten gaan daarbij uit van artiesten als D’Angelo, Erykah Badu en José James, blazen het stof van de ‘Rare Groove’

LIVE!

Crates en mengen er luchtige gitaren, speelse keys en fantasiewekkende soundscapes mee. Daarin verweven zijn de verhalen van de afgelopen, turbulente jaren van vocalist Eva Becker. Het resultaat zou je ‘J Dilla meets dream-pop meets neo-neo-soul’ kunnen noemen. Het Duits-Nederlandse collectief heeft zich tijdens de studie aan het conservatorium in Arnhem gevormd en net zijn eerste EP ‘What’s Real’ uitgebracht. Zondag 30 maart Aanvang 15.00 uur Entree gratis

4


Hoe later op de avond …

Column

De gemeenteraadsverkiezingen komen er weer aan. Waar hangt jouw keuze van af? Extra groen? Minder auto’s? Meer cultuur? Ruimte om nog zelfstandiger te ondernemen? En laat je je leiden door de punten in een programma? Of door het gevoel dat je bij iemand krijgt? Iemands organisatorische talent bijvoorbeeld? Politieke antenne? Persoonlijkheid? Verbindende kracht misschien? Deze maand starten ook de voorbereidingen op de verkiezingen van een nieuwe Nachtburgemeester. Je leest het goed. In oktober zitten mijn vier jaren erop en geef ik het stokje definitief door aan mijn opvolger/ster. Een goede voorbereiding is het halve werk. Daarom kunnen alle Nachtburgemeesters-in-spe zich tot 17 maart opgeven en zoveel mogelijk voorkeursstemmen verzamelen. De definitieve keuze volgt op de verkiezingsavond van 5 april a.s. in mijn Nachtstadhuis op de Nijmeegse Boot.

KONINKLIJK KEILEN VOOR DAMES EN HEREN

Ben jij met de dag én de nacht in onze stad begaan? Dan stem je deze maand twee keer: op je favoriete lokale partij én op de kandidaat die ook de komende jaren het lokale nachtleven van krachtige, creatieve en inspirerende impulsen blijft voorzien. Nog nooit waren de verkiezingen in Nijmegen zo leuk en … belangrijk!

Priemstraat 5 Nijmegen 024-3605041

Doro Krol, Nachtburgemeester Nijmegen Meer informatie over alle maartactiviteiten: www.nachtburgemeesternijmegen.nl

5


Muziekcafé De Muse De Muse is een sfeervolle plek voor elke gebeurtenis. Heeft u een verjaardag, verloving, trouwfeest, receptie, koffietafel, diner, bedrijfsuitje, workshop of cursus? U kunt terecht bij ons. Wist u bijvoorbeeld dat De Muse ook een trouwlocatie is? Bij ons kunt u alle kanten op! Het muziekcafé heeft een capaciteit van 120 personen. Wij verzorgen de hapjes en buffetten vanuit onze eigen keuken. Aarzel niet om contact met ons op te nemen. Muziekcafé De Muse is elke zondag open waarbij er leuke optredens staan geprogrammeerd. Voor een volledige agenda kunt op onze website kijken. Kerkplein 12 www.demuse.nl

Mald

Onderdeel van de gemeente Heumen, maar met een eigen persoonlijkheid

Kuik Accordeons Kuik Accordeons, gevestigd in De Muse, is een winkel gespecialiseerd in accordeons. De winkel biedt een ruime keuze aan accordeons, trekharmonica’s, mondharmonica’s, bladmuziek en accessoires. Naast nieuwe instrumenten hebben wij ook een ruime voorraad gebruikte instrumenten. Komt u gerust uitproberen! Naast de verkoop van accordeons verzorgen wij ook het op vakkundige wijze stemmen en repareren van uw instrument. Al onze diensten en artikelen kunt u vinden op onze website met webshop. Kerkplein 12 www.kuikaccordeons.nl

6


S.C.C. Maldensteijn S.C.C. Maldensteijn is het bruisende hart van het sociaal-culturele leven in Malden. Er is een theater met driehonderd zitplaatsen dat een gevarieerd aanbod aan toneel-, muziek-, cabaret- en kindervoorstellingen biedt, zowel van professionals als amateurs. Het theater stelt zich ten doel iedere inwoner van Malden en wijde omgeving (Nijmegen, Cuijk, Groesbeek, Mook) iets van zijn/haar gading te bieden. Een voorstelling kan gecombineerd worden met een dinerarrangement of een pauzearrangement, verzorgd door de horeca. Er is een sfeervolle foyer waar het voor en na de voorstellingen goed toeven is met een hapje en een drankje. Hier wordt iedere

De gemeente Heumen ligt net onder de rook van Nijmegen en heeft bijna 16.500 inwoners. Deze inwoners zijn verdeeld over vier kerkdorpen: Malden, Heumen, Overasselt en Nederasselt. Malden is verreweg het grootste kerndorp, een gevolg van de gunstige ligging ten opzichte van Nijmegen.

den

Sinds 1978 ligt aan de noordoostkant van Malden een van de grootste heemtuinen van Nederland. De Heemtuin Malden is een klein landschap van acht hectaren. Door de jarenlange inzet van vrijwilligers is, in nauwe samenwerking met de gemeente Heumen, deze ouderwetse natuur gespaard gebleven en in oude glorie hersteld. Natuurliefhebbers kunnen hier hun hart ophalen. Malden is goed te bereiken via de Rijksweg. Dagelijks komen 20.000 mensen door Malden gereden en de Rijksweg is daarmee de belangrijkste verbindingsweg voor het dorp. Aan deze weg liggen ook de gezelligste restaurants van Malden. Denk hierbij aan La Stalla, Brasserie ese, Wok De Molen en Eethuis- cafetaria De Heikant. Het winkelcentrum van Malden ligt ook aan de Rijksweg. Het grote voordeel van dit winkelcentrum is dat het overkapt is en men zowel in de zomer als in de winter onbezorgd en zonder paraplu’s kan winkelen.

maand op woensdagavond een Open Podium georganiseerd waar beginnende artiesten hun vaardigheden kunnen toetsen aan het publiek. Daarnaast biedt Maldensteijn onderdak aan een groot aantal instellingen. Ten slotte is Maldensteijn een eigentijdse, representatieve en zeer betaalbare congres-, vergader- en feestlocatie met uitstekende voorzieningen voor kleine en grote groepen van vijf tot vijfhonderd personen. Ideaal voor een vergadering, congres, seminar, dealerdag, beurs of personeelsfeest.

Gevestigd in Malden: het enige accordeonmuseum van Nederland Op het Kerkplein staat het oudste gebouw van Malden. Daarin zijn gevestigd: muziekcafé De Muse, Kuik Accordeons en het enige accordeonmuseum van Nederland. U vindt een uitgebreide collectie accordeons, (mond)harmonica’s, concertina’s, bandoneons en aanverwante instrumenten. Tevens is er de grootste accordeon ter wereld te zien. Met een geluidsrondleiding krijgt de bezoeker interessante informatie over het ontstaan van de accordeonfamilie.

Kerkplein 8 www.maldensteijn.nl

7


Cafetaria De Heikant

Ook theater Maldensteijn heeft een belangrijke functie voor het dorp Malden. Het theater biedt een gevarieerd programma aan met bekende Nederlandse voorstellingen. Lees meer over de programmering verderop in deze Malden special.

Eethuis-cafetaria De Heikant biedt een enorm assortiment aan gerechten: van simpele snacks tot overheerlijke driegangenmenu’s. Alles met zorg bereid door de medewerkers. Bij De Heikant wordt gefrituurd volgens de spelregels want verantwoord frituren en kwaliteit staan bij De Heikant voorop. Hier is het ook mogelijk om glutenvrije producten te bestellen: frites, snacks en sauzen. Eet smakelijk!

Het eerste weekend van maart staat dit jaar in het teken van de carnaval. Dit wordt door alle carnavalsverenigingen uitbundig gevierd in Maldensteijn. Carnavalsvereniging De Dwarsliggers heeft hier haar thuisbasis. Tijdens de Vierdaagse van Nijmegen is het op donderdag ook altijd feest in Malden. Op die dag komen de wandelaars door Malden heen! Actievelingen kunnen hun hart ook ophalen in Malden. In het aangrenzende bosrijke gebied bij Malden kunnen wandelaars een heerlijke wandeling maken. Liever hoog in de lucht de rust opzoeken? Op een prachtige plek in de bosrijke driehoek Malden-Groesbeek-Nijmegen vindt u een zweefvliegveld met de sfeervolle horecagelegenheid Zweef-Inn. Verder beschikt de gemeente over een tennisclub, een hockeyclub en niet te vergeten de twee bekende voetbalclubs SV Juliana’31 en Union. Wilt u meer informatie over Malden? Kijk dan op www.heumen.nl en laat u verrassen door de vele mogelijkheden die Malden te bieden heeft!

De Heikant bestaat tegenwoordig uit twee delen. Het linkerdeel, waar nu Brasserie ese in is gevestigd, is het oudste deel. In 2013 zijn beide delen volledig verbouwd en hebben ze een frisse nieuwe eigentijdse inrichting kregen. Het restaurant is Brasserie ese geworden, terwijl het eethuis-cafetaria de oude naam De Heikant heeft behouden. Rijksweg 87 www.eethuisdeheikant.nl

8


Brasserie ese

1 2

Brasserie ese is een eigentijdse brasserie waar u lekker kunt eten, gezellig kunt borrelen en heerlijk kunt ontspannen. ese is trendy, gezellig en multifunctioneel. In de keuken van ese wordt uitsluitend met dagverse producten gewerkt. Bekijk de menukaart via de website voor het aanbod van gerechten.

Plattegrond

3

4

5 6

Adressen Malden 1. Brasserie ese Rijksweg 87

3. Wok De Molen Rijksweg 109

2. Eethuis De Heikant Rijksweg 87

4. La Stalla Rijksweg 114

5. Theater Maldensteijn Kerkplein 8

Omdat ese alleen dagverse producten levert, kunnen sommige producten niet voorradig zijn wegens schaarste of onvoldoende kwaliteit. Daarnaast is er regelmatig vlees, vis of gevogelte buiten de kaart om. Vraag gerust aan de gastheer of -vrouw naar de mogelijkheden. De brasserie is geopend van woensdag tot en met zondag vanaf 17 uur.

6. De Muse Kerkplein 12

Zowel zakelijke gasten als particulieren kunnen de brasserie reserveren voor lunches, borrels en feestavonden. Ook zijn er mogelijkheden om ese af te huren voor (besloten) zakelijke of particuliere bijeenkomsten. Rijksweg 87Â www.brasserie-ese.nl

9


Agenda Malden ZA 1 t/m WO 5 mrt. Maldensteijn, Carnaval met de Dwarsliggers

ZO 6 mrt. De Muse, Arie Vuyk – Horizon 20.30 uur

ZO 2 mrt. De Muse, cd-presentatie Duo Los Condores 12.30 uur | Sessie met Rob & Rob 15.00 uur

VR 7 t/m ZO 23 mrt. Restaurantweek

DO 20 mrt. Maldensteijn, Ingeborg Elzevier, Kitty Courbois, Sigrid Koetse en Niels Quist - La Paloma 20.15 uur

ZO 9 mrt. De Muse, Songbelt 15.00 uur

DO 20 mrt. De Muse, cd-presentatie Speelhuys 20.00 uur

WO 12 mrt. Maldensteijn, Literair café Malden - Kees van Kooten 20.15 uur

ZA 22 mrt. Heemtuin, Vogelexcursie 9.00 uur

ZA 15 & ZO 16 mrt. Open weekend TV Malden

DO 23 mrt. De Muse, Frans Connection 15.00 uur

ZA 15 mrt. Maldensteijn, Dwarsliggers – Buutkampioenschappen

VR 28 mrt. Maldensteijn, Tango Extremo – Maestros 20.15 uur

ZO 16 mrt. De Muse, De Blauwe Salon 12.00 uur | Maldense Bluesessie 15.00 uur

VR 28 mrt. De Muse, Open Coffee 10.00 uur

WO 19 mrt. Maldensteijn, Open podium Iwoesjka en Sempre Avanti 20.15 uur

ZO 29 mrt. De Muse, Harmonica Heaven 12.00 uur ZO 30 mrt. De Muse, Latin Company 15.00 uur

Kees van Kooten. Foto: Keke Keukelaar 10


Benvenuti a La Stalla!

Limoncello

In april 2013 nam Remco Langeveld het bekende Italiaanse restaurant La Stalla aan de Rijksweg in Malden over. Remco komt uit een familie die haar sporen verdiende als gerenommeerde leverancier van verse vleeswaren. Zijn eerste horeca-ervaring deed hij op in het restaurant van zijn tante, La Vie in Groesbeek. Hij was enkele jaren in dienst bij de vorige eigenaar van La Stalla en kreeg de kans om de zaak over te nemen. Remco heeft een heldere visie op gastheerschap. “We hebben net een flinke renovatie achter de rug, waarbij onder meer de keuken is vernieuwd en het terras is opgeknapt. La Stalla is een door de jaren heen bewezen concept. Kwaliteit blijft bij ons hoog in het vaandel staan. Wij kopen absolute topkwaliteit vlees in via ons familiebedrijf en kunnen door de inkoopvoordelen de prijs aantrekkelijk houden voor de klant. De personele bezetting heeft mijn persoonlijke aandacht, daarin hebben we ook extra geïnvesteerd. Ik ken de meeste klanten persoonlijk, zij komen regelmatig eten met familie en vrienden. De sfeer bij La Stalla is geweldig, heerlijk tafelen in een typisch mediterrane ambiance waar je je meteen thuis voelt. De kinderen vermaken zich bovendien prima op onze speelzolder!”

Naast La Stalla kun je bij loungecafé Limoncello terecht voor een aperitief in een Italiaans design interieur. De ruimte is ideaal voor een besloten feest (tot negentig personen) met hapjes en drankjes. U kunt ook eerst dineren bij La Stalla en uw gasten daarna uitnodigen voor een borrel of party ‘next door’. La Stalla staat open voor een voorstel op maat. Vraag naar de mogelijkheden!

La Stalla, meer dan een restaurant

La Stalla specialiteiten Lekkere vers bereide pizza’s en pasta’s. Heerlijke topkwaliteit entrecote (Black Angus). Wilde gamba’s. Huisgemaakte tiramisu. Uitgebreide afhaalmenukaart. Verschillende arrangementen mogelijk. drie-gangenmenu vanaf € 22,50. Dagelijks geopend: Ma t/m za van 16.00 tot 22.30 uur Zo van 15.00 tot 22.00 uur Bezoek onze website: www.lastalla.nl of reserveer: (024) 358 26 88 La Stalla Rijksweg 114 – Malden

11


Musea/Galerieën MUSEA Museum Het Valkhof t/m 30 maart: Christiaan Zwanikken - Nature Rewired met Schedels, bewegende dierfiguren, robotica, installaties die op bijzondere wijze kunnen bewegen. Open: di t/m zo 11.00-17.00 uur Kelfkensbos 59, Nijmegen www.museumhetvalkhof.nl

Open: ma t/m za 10.00-17.00 uur, zo en feestdagen 12.00-17.00 uur Wylerbaan 4, Groesbeek www.bevrijdingsmuseum.nl Facebook: Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945 Twitter: @bevrijding Natuurmuseum Nijmegen t/m 1 juni: Het Toverbos. Kleuters en peuters krijgen toverkracht in de tentoonstelling Het Toverbos. In een bos met echte bomen gaan kinderen met een toverstaf op avontuur en laten ze dieren praten. Zaterdag 1, 15 en 29 maart: Safari in eigen land. Wildernis aan de Waal-tochten met excursieleider Bas. Beleef de wildernis in de buurt van Nijmegen met extra aandacht voor kuddedynamiek en groepsgedrag. De tochten duren ongeveer drie uur en starten vanaf vijf unieke punten in de Gelderse Poort. Meer info: http://natuurmuseum.nl/ wildernisaandewaaltochten Doorlopend: Bezoekerscentrum met informatie over het rivierengebied De Gelderse Poort. Met de nieuwste aanwinst: een grijze wolf.

Museumpark Orientalis, Heilig Landstichting Gesloten t/m april Profetenlaan 2, Heilig Landstichting www.museumparkorientalis.nl

Open: di t/m vr 10.00-17.00 uur, za en zo 13.00-17.00 uur Gerard Noodtstraat 121, Nijmegen www.natuurmuseum.nl

Accordeonmuseum De Muse, Malden De unieke collectie accordeons geeft een overzicht van het ontstaan van de accordeon en zijn familieleden. Ook is daar de grootste accordeon ter wereld te bezichtigen: De Grote Fiers. Het Accordeonmuseum beschikt sinds enige tijd over een geluidsrondleiding. In het museum/muziekcafé vindt elke zondag een optreden plaats, van poëziecafé tot blues. Open: wo t/m zo 12.00-17.00 uur Kerkplein 12, Malden www.demuse.nl Museum De Stratemakerstoren t/m 25 mei: Foto-expositie ‘De Oversteek 2009 - 2013’. Meer dan honderd foto’s, een time-lapse-film en een digitale diavoorstelling geven een compleet beeld van De Oversteek. Open: di t/m vr 12.00-17.00 uur, za en zo 13.00-17.00 uur  Waalkade 83-84, Nijmegen  www.stratemakerstoren.nl Afrika Museum, Berg en Dal t/m 2 maart: Abdoulaye Konaté: De Wereld in Doeken. Een bijzondere tentoonstelling met wandkleden uit Mali. t/m 31 maart: In de tentoonstelling ‘Uit de kast... nu op zaal’ worden de depotdeuren geopend en zien vele prachtige

Museum Kasteel Wijchen, Wijchen Open: wo t/m zo 13.00-17.00 uur Kasteellaan 9, Wijchen www.museumwijchen.nl Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945, Groesbeek t/m 24 augustus: Van Drees tot Frank Sinatra. De jaren van wederopbouw na WO2. De oorlog was voorbij, de toekomst stond voor de deur. Maar hoe zagen de eerste jaren na de Tweede Wereldoorlog er eigenlijk uit?

Tessa Faye Buck- Safari in eigen land. Wildernis aan de Waal. 12


objecten eindelijk weer het daglicht. Een bijzondere selectie uit de unieke museumcollectie wordt aan het publiek getoond. Semipermanente tentoonstelling: Het Afrika Museum in de 21e eeuw. Oude en nieuwe kunst verbonden. Open: ma t/m vr 10.00-17.00 uur, za en zo 11.00-17.00 uur Postweg 6, Berg en Dal www.afrikamuseum.nl Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945

In het Bevrijdingsmuseum maak je de aanloop naar de oorlog mee, ervaar je de bezettingstijd, vier je de bevrijding en zie je de wederopbouw van Nederland en Europa. Door middel van geuren, interactieve presentaties, diorama’s, modellen, originele films en geluidsfragmenten wordt de bevrijding op boeiende wijze verbeeld. Het museum toont aan jong en oud de actuele betekenis van democratie, vrijheid en mensenrechten. ma t/m za van 10.00-17.00 uur. Zo- en feestdagen van 12.00-17.00 uur.

Wylerbaan 4, Groesbeek Tel. 024-3974404 www.bevrijdingsmuseum.nl

Open: ma t/m vr 12.00-17.00 uur, za en zo 11.00-17.00 uur Keizer Karelplein 32H, Nijmegen www.muzieum.nl

GALERIEEN Galerie Zeven Zomers Vanaf 9 maart: Suzanne Venema toont glaskunst: objecten en sieraden gemaakt met de fusing techniek. De ‘kiezel-installaties’ van Renske van Driel hebben een fluwelen huid en zachte kleurtinten. De bronzen werkstukken van Peter R. Hein zijn gekenmerkt door ijle lange vormen: “tekeningen in brons, getekende lijnen in de ruimte.” Eelko van Iersel toont zijn non-figuratieve olieverfschilderijen. Maerten Prins fotografeert de werkelijkheid door zijn ogen: zijn werk balanceert tussen realistisch en abstract.

Utrechtseweg 232, Oosterbeek www.airbornemuseum.nl Het muZIEum Het muZIEum is een ervaringsmuseum over zien en niet zien. Voel, proef, ruik en beluister het dagelijkse leven, maar dan door de ogen van een blinde persoon. Een unieke belevenis die je de ogen zal openen.

Oranjestraat 68, Velp www.artgallery0-68.nl

Houtstraat 74, Nijmegen zevenzomers.wordpress.com Galerie Wit, Wageningen Open: do t/m zo 13.30-17.30 Hamelakkerlaan 38, Wageningen www.galeriewit.nl

Airborne Museum Hartenstein, Oosterbeek Open: ma t/m za 10.00-17.00 uur, zo en feestdagen 12.00-17.00 uur

Art Gallery O-68, Velp t/m 9 maart: Binnenste buiten. Sculpturen van Coen Vernooij en gouaches van Eugène Brands 23 maart t/m 21 april: Conceptueel werk van Maureen Bachaus Open: di t/m vr 14.00-17.00 uur en op afspraak

Werk: Maureen Bachaus

Galerie Notre Dame des Arts, Ubbergen 1 t/m 30 maart: Frank Tarenskeen.

Galerie Marzee t/m 19 maart: Hedendaagse sieraden. Juliane Brandes (DE), Carmen Hauser ‘Part of Me’ (DE), Ulrich Reithofer, Nina Sajet, Still Life (NL) en Tore Svensson, Portraits (SE) tonen hun nieuwste werk hedendaagse sieraden. Ook ziet u foto’s van Margriet Smulders. Galerie Marzee en Galerie Nouvelles Images in Den Haag realiseren in de serie Exchange tentoonstellingen in beide galeries. Open: di t/m vr 10.00-18.00 uur, za 10.00-17.00 uur Lage Markt 3, Nijmegen www.marzee.nl Werk: Frank Tarenskeen 13


Schilderijen van Frank Tarenskeen hebben een onmiskenbaar eigen signatuur: de keuze voor expressieve, sterke kleurcontrasten; dynamische en evenwichtige composities; een lichte neiging tot abstractie; de aandacht voor de verftoets en de menselijke maat. In het spanningsveld tussen ernst en lichtheid maakt Frank Tarenskeen schilderijen die een persoonlijk beeld proberen te geven van de wereld zoals die zich aan hem voordoet. Zondag 2 maart vanaf 14.00 uur een feestelijke opening met singersongwriter Tamara Tarenskeen en een lezing en discussie Apologie van de schilderkunst Rijksstraatweg 37, Ubbergen www.notredamedesarts.nl Open: za en zo 13.00-17.00 uur Galerie Wit Licht t/m 4 mei: Jubileumexpositie. Nynke van Amersfoort met sieraden en 3D objecten, Els Bleijenberg met keramiek, Marja Grünloh met sieraden en 3D objecten, Joke Schepers met schilderijen, Griet Schotanus met schilderijen en Kompas Mengelmoes met duurzame woonaccessoires. Open: wo t/m zo en koopzondag 12.00-17.00 uur Grotestraat 48, Nijmegen www.galeriewitlicht.nl Galerie de Sleedoorn, Zetten In de maanden maart, mei, juni, september, november en december worden in de galerie exposities georganiseerd, waar u van harte welkom bent.

techniek tot een nieuw leven. Open: winkeltijden 12.00-17.00 uur Van Welderenstraat 41, Nijmegen www.anamorfosa.nl

Open: wo t/m vr 11.00-18.00 uur, za 11.00-17.00 uur en op afspraak. Ziekerstraat 87, Nijmegen www.galeriebart.nl Galerie Meander, Zevenaar Open: vr t/m zo van 13.00-17.00 en na afspraak. Eerste zondag van de maand gesloten. Arnhemseweg 4, Zevenaar www.galerie-meander.nl Satijnvogel, galerie en atelier t/m 26 maart: Expositie Feast of Friends van Marga van den Heuvel. Zeventig portretten van uiteenlopende karakters. De portretten zijn gebaseerd op zeventig mensen uit haar directe omgeving. Open: wo en vr 11.00-16.00 uur, 2e zo van de maand 12.00-16.00 uur Van ’t Santstraat 1, Nijmegen www.satijnvogel.nl

overige expositieruimte KunstPostWijchen, Wijchen Open: vr, za en zo 12.00-17.00 uur Herenstraat 18, Wijchen www.kunstpostwijchen.nl

Open: vr, za en zo 14.00-17.00 uur Hendrik Piersonstraat 11b, Zetten www.desleedoorn.nl Galerie Bart 7 maart t/m 5 april: Solo expositie Rob Sweere. Zie elders in deze QV.

Antiquariaat Anamorfosa t/m 8 maart: Expositie Botanische grafiek van Jops Jacobs. Het werk van Jops Jacobs is zo verbonden met de natuur, dat dit natuurgevoel haar enige uitgangspunt is. Zij wekt bloemen en vooral bladeren en gras door middel van de vernis-mou 14

Huis van de Nijmeegse Geschiedenis Mariënburg 26, Nijmegen www.huisvandenijmeegsegeschiedenis.nl Kunsthuis De Bakkerij, Bergen Open: vr 14.00-18.00 uur, za en zo 10.00-18.00 uur Kerkstraat 1a, Bergen (aan de Maas) www.bakkerijbergen.nl Kunstuitleen Novio Arte t/m 8 april: expositie Klein Podium Novio. Fotograaf Godelieve Krekelberg. Godelieve Krekelberg maakt foto’s en clips van het leven in de stad. De stad is bij uitstek een bron waar veel werkelijkheden naast en door elkaar heen bestaan. Een continue maalstroom aan mensen. In de dynamiek en anonimiteit van de stad kan fotograaf Godelieve Krekelberg ongezien mensen observeren. Mensen die hun eigen weg zoeken binnen deze gecompliceerde werkelijkheid. Open: wo 14.00-18.00 uur, do en vr 13.00-18.00 uur, zat 10.00-17.00 uur Kanunnik Mijllinckstraat 1-3, Nijmegen www.novioarte.nl Kerkje van Persingen, Persingen 22/23 en 29/30 maart: Bijzondere collectie beelden, sieraden, fotografie en schilderijen. Met gestileerde bronzen beelden van Lies Arnold Aerts, huisjes uit mediterrane en Arabische streken van Arthur Meijer, olieverfschilderijen van Eelko van Iersel, fotowerken van de nieuwe stadsbrug De Oversteek van Thea van den Heuvel en sieraden van Marlous Arnold. Persingensestraat 7 www.kerkjevanpersingen.nl Open: za en zo 11.00-17.00 uur


Solo expositie Rob Sweere in Galerie Bart QV Rob Sweere 2014.indd 1

12-2-2014 17:10:59

Op vrijdagavond 7 maart opent de solo expositie van Rob Sweere in Galerie Bart. De eerste galerie presentatie van deze kunstenaar en de laatste expositie van Galerie Bart op de huidige locatie in het centrum van Nijmegen, vóór de verhuizing naar het Honigcomplex.

Al 25 jaar is Rob Sweere zeer actief met zijn vele projecten en kunstwerken die hij uitvoert in allerlei vormen. De fysieke ervaring van de mens in zijn omgeving en ten opzichte van zichzelf staat hierin centraal. Sweere treedt hierbij op als beeldend kunstenaar, architect, regisseur, performer en vormgever. Als publiek word je hoe dan ook bij zijn werk betrokken. Je kunt zijn werk ondergaan als een beleving, een bewuste of toevallige ervaring. Zo word je onderdeel van zijn manier van kijken naar natuur, ruimten en verschijnselen. Bij Galerie Bart zullen behalve bestaande en speciaal voor de galerie gemaakte interactieve installaties ook foto- en videowerken te zien zijn.

Het zou Rob Sweere niet zijn zonder bijzondere belevingen. Zo kun je als bezoeker de ruimte op een unieke en specifieke manier gaan ervaren in eigen gemaakte installaties en met hulp van bepaalde objecten. Maar daarnaast kun je zijn werk voor het eerst ook aanschaffen, bijvoorbeeld de indrukwekkende serie foto’s die gemaakt zijn van het Silent Sky Project# en Radiation, waarvoor hij de hele wereld afreisde om mensen in een groepsperformance in stilte een landschap te ervaren.

Expositie: vrijdagavond 7 maart 19.30 uur (opening) t/m zaterdag 5 april 2014

15

Waar:

Galerie Bart Nijmegen, Ziekerstraat 87, Nijmegen

Info:

www.galeriebartnijmegen.nl / 024-3600577


Creatieve Partij Nijmegen 2.0 gaat de Nijmeegse politiek duurzaam

‘We gaan voor 39 zetels, maar 20 is genoeg!’ ‘Samen denken, anders doen’ is het motto van de Creatieve Partij Nijmegen 2.0 die op 19 maart voor het eerst deelneemt aan de Nijmeegse gemeenteraadsverkiezingen. Aan ambitie geen gebrek, want lijstaanvoerder Jac. Splinter mikt op alle 39 zetels. “We kunnen met onze mensen op lijst 10 ook moeiteloos alle wethoudersposten vullen.” “Dit is eigenlijk de uitkomst van een ontwikkeling van jaren. Ooit wilde ik landelijk met de Enige Echte Splinterpartij. Maar die verkiezingen werden vervroegd dus dat lukte niet meer. Toen ben ik weer vanaf de zijlijn commentaar gaan geven, onder meer via een column op tv bij Nijmegen1. Maar vorig jaar april dacht ik: nu is het genoeg geweest! De bezuinigingen op onderwijs, zorg en cultuur zijn dusdanig, dit kan niet meer zo. Er wordt zo waanzinnig veel geld uitgegeven aan grondaankopen, kantoorcomplexen die leeg blijven staan en we geven in Nijmegen 40.000 euro per dag uit aan rente aan de bank. Dat vind ik stuitend. Dus toen heb ik de Creatieve Partij Nijmegen 2.0 bedacht”, aldus lijstaanvoerder en voorzitter Jac. Splinter. Splinter, in het dagelijks leven ontwerper, vroeg enkele verwante geesten voor het bestuur, zoals de huidige penningmeester Carla Dijs – zelf ook beeldend kunstenaar – en de bekende Nijmeegse jazzsaxofonist Bo van de Graaf die inmiddels ook op lijst 10 staat. Zo telt de lijst tal van Nijmegenaren die hun sporen in het culturele circuit verdiend hebben. Maar Splinter waarschuwt ervoor dat het geen uit de hand gelopen stunt betreft. “Je verkiesbaar stellen voor de gemeenteraad is geen grap. Alle 43 mensen van de lijst weten dat ze, als ze gekozen worden, voor de komende vier jaar de raad in gaan. Dus je moet het ook waarmaken. En we gaan voor alle 39 zetels, maar 20 is genoeg.” Ook dat zegt Splinter op een bloedserieuze toon. “Oké, 39 gaat het denk ik niet worden, maar ergens tussen de 20 en de 28.”

Het bestuur van de Creatieve Partij Nijmegen 2.0. v.l.n.r. Moniek Kamm, Carla Dijs en Jac. Splinter. Foto: Birgit de Roij

ken, anders doen’. Sleutelwoorden in het stuk zijn vrije geesten, creatief denkvermogen, luisteren naar burgers, oplossingsgericht denken en duurzame veranderingen. Splinter: “Iedereen die het leest, zegt: ‘Dat wil ik ook’, niemand zegt: ‘Dat is onzin.’ Dit is een nieuwe manier van politiek bedrijven die we met zijn allen voor elkaar krijgen omdat we allemaal onafhankelijk denken. Geen partijdiscipline, behalve dat je aan drie eisen moet voldoen: out of the box kunnen denken, geloven in de kracht van kort vergaderen en beslissingen van de meerderheid loyaal uitvoeren.” Daarin onderscheidt de partij zich ook van anderen, ook van een partij als de SP. Splinter: “Daar wordt ook veel van bovenaf opgelegd.” Dat er geen partijprogramma is, levert volgens Carla Dijs geen probleem op. “Na die beginselverklaring komt het creatieve denken. Je gaat dus per onderwerp en per project met elkaar in gesprek over wat de beste oplossing is in die situatie. Je kunt daar nu al wel invulling aan geven, maar dan ga je voorbij aan wat de mensen in de stad en in de wijken willen. Wat is het beste voor de bejaarden, wat is het beste voor de kinderen? Ook die groepen willen we juist betrekken bij het denken.” Splinter: “Nu worden er plannen ontwikkeld en dan wordt er een soort schijninspraak gecreëerd, terwijl het dus eigenlijk al vaststaat. Als je die inspraak van tevoren organiseert, krijg je een beter plan dat ook breed gedragen

Van der Valk Hotel Samen met penningmeester Carla Dijs en secretaris Moniek Kamm schreef hij een manifest onder het motto ‘Samen den16


menten waarbij bewoners op die manier betrokken worden bij de herinrichting van een gebied.” Splinter wijst op de manier waarop het Mosa-kwartier in Maastricht is heringericht. “Daar hebben ze bewoners nauw betrokken om mee te praten over dat project. Er stond nog niks vast, niks moest, alles kon. Na twee jaar overleg resulteerde dat in een plan dat door iedereen gedragen werd. Uiteindelijk is dat ook uitgevoerd zonder een enkele bezwaarprocedure.”

opengooien voor de burger

Crisis De financiële crisis hoeft geen belemmering te zijn voor de werkwijze van de Creatieve partij Nijmegen 2.0. Integendeel, vindt penningmeester Dijs. “Er is nog genoeg ruimte. Nu wordt er op een begroting gezegd: advies 500 euro. Dat is vaak helemaal niet nodig, maar zo worden begrotingen wel gemaakt. Ik zou daar heel graag eens goed naar kijken, want ik denk dat je nog een hoop kunt besparen.” Ook hier vindt zij de menselijke maat leidend. “Je moet je afvragen: zou ik dat doen als het mijn huishoudgeld was? Als ambtenaar moet je ook zo denken.” Splinter wijst op de kandidatenlijst. “Het zijn vrijwel allemaal ondernemers, vaak ZZP’ers. Die weten als geen ander hoe je de financiële huishouding op orde moet houden.” Laagdrempeligheid versus de regentencultuur is nog zo’n thema van de Creatieve Partij Nijmegen 2.0. Splinter: “Vijftien jaar geleden kon je zo het gemeentehuis inlopen om dingen te bespreken. Nu kom je daar en weet niemand meer wie waar over gaat, die hele organisatiestructuur is compleet veranderd. Ik werk al tien jaar in de Vasim in een soort cloud waar je elkaar stimuleert en samen ontwikkelt.” Zijn partij heeft overigens geen enkele moeite om de verantwoordelijkheid te nemen. “Dat zie je ook te vaak in de politiek van tegenwoordig. Kijk naar Plasterk, hoe er ontkend en gelogen wordt over de afluisterpraktijken. Als wij gekozen worden, nemen wij onze verantwoordelijkheid. Ook voor de lijken die uit de kast rollen, die lossen we op. We zijn niet verantwoordelijk voor die lijken, maar wel voor de oplossing!” Het drietal ziet de verkiezingen op 19 maart met vertrouwen tegemoet. Splinter: “Er kunnen pakweg 100.000 mensen een stem uitbrengen in Nijmegen. Daarvan gaat 40 procent eigenlijk nooit naar de stembus en is het waarschijnlijk ook niet eens met wat er gebeurt. Als die allemaal op ons gaan stemmen, dan hebben we al bijna een meerderheid.” En wat dan? “Dan beginnen we met het ontwikkelen van plannen voor zaken waar een besluit over moet worden genomen. En we zorgen eerst dat alle informatie daarover naar boven komt. Want dat is wat er nu aan schort. De gemeenteraad wordt informatie onthouden, dat heb ik aangetoond met het geheime deel van de rapporten over de haalbaarheid van het Vrijheidsmuseum in de Vasim.”

wordt. Een voorbeeld is dat Van der Valk Hotel in Lent. Daar had je van tevoren met de bewoners en winkeliers over moeten praten. De politiek wordt nu beheerst door angst voor juridische procedures en inspraak. ” Menselijke maat Volgens Moniek Kamm vinden burgers dat er niet meer naar hen geluisterd wordt “De burger neemt daardoor de politiek en het gemeentebestuur ook niet meer serieus. Wij vinden de gemeenteraad wel het belangrijkste besluitvormende orgaan in deze stad. Het beslist over mij, over jou en iedereen. Als we dan allemaal vinden dat ze het verkeerd doen, zijn wij ook de enigen die daar iets aan kunnen veranderen. Dat is wars van linkse en rechtse ideologie.” Kamm, die zelf beleidsadviseur en projectmanager op het gebied van duurzame innovatie is, geeft aan dat de Creatieve Partij Nijmegen 2.0 zich al wel in bepaalde actuele thema’s aan het verdiepen is met mensen binnen en buiten de partij. “Ervaringsdeskundigen die in een bepaalde sector werken: zorg, onderwijs, cultuur, financiën et cetera. Zodat we ook hun visie kunnen meenemen. We willen dus niet vooraf statements maken zoals andere politieke partijen doen, want die gaan vaak ten koste van overleg.” Dijs: “We willen de menselijke maat terug en onderwerpen in drie zinnen uitleggen waar mensen dan op kunnen reageren.” Kamm: “Er zijn ook diverse voorbeelden van experi-

9 maart is er tussen 14.00 en 17.00 uur in de Vasim een ‘meet en greet’ met de complete partij en een programma over duurzaamheid, diversiteit en democratie. 17


Bitcoins betaalmiddel bij Van Ouds Een jaar geleden zijn vijf oudstudenten van de Radboud Universiteit gestart met een nieuw café in de Augustijnenstraat 33, Café van Ouds. Het is een authentiek proeflokaal met een uitgebreid speciaalbieraanbod, de meest geweldige wijnen, een huiskamergevoel en waar af en toe de voetjes van de vloer mogen. Maar ook het enige café in Gelderland dat bitcoins accepteert als betaalmiddel. Bitcoin is een nieuwe virtuele munt die steeds meer bekendheid krijgt in Nederland. Het elektronische geld kan worden opgeslagen op een personal computer in de vorm van het wallet bestand of worden beheerd door een derde partij, een portemonneedienst. In beide

gevallen kan het geld naar een andere persoon worden verzonden via het internet door iedereen met een Bitcoinadres. Café van Ouds is aangesloten bij Bitpay, een bedrijf dat bitcoin transacties verwerkt. In het café is een tablet aanwezig met de benodigde software. Hierop toetst de medewerker het gewenste

bedrag in euro’s. Bitpay verrekent dit bedrag in de actuele koersstand van bitcoins en genereert een unieke QRcode. Deze QR-code wordt door de bezoekers gescand om zo de beta-

Een biertje kostte woensdag 0,0048 Bitcoin ling te kunnen voldoen. Afgelopen woensdag kostte een biertje in Café van Ouds 0,0048 Bitcoin. De prijs van het biertje is stabiel. Hoeveel bitcoins het kost hangt af van de actuele koers. Niek van de Werken is een van de vijf kroegeigenaren. “Door met Bitcoin te werken, proberen we ons te onderscheiden. Bovendien is het voordelig voor ons, omdat we geen transactiekosten betalen, zoals bij pinnen of creditcardbetalingen. Wekelijks zijn er tien tot vijftien klanten die met bitcoins betalen in de Nijmeegse kroeg en het worden er steeds meer. Sommige gasten komen speciaal hierheen, omdat ze weten dat we bitcoins accepteren. Het werkt eigenlijk heel simpel. Wij nodigen je graag uit om het eens te komen testen.” Niet alleen met Bitcoins is Café van Ouds anders dan anderen. De vraag naar bekende bieren zal steevast met 18

‘Nee’ beantwoord worden. Ook voor een Chardonnay hoef je niet te komen. Juist de voorliefde voor speciale producten zie je overal terug. Wisselfusten die sneller wisselen dan waar dan ook. Het worstenkrat met tien smaakvolle worsten. De krijtborden waar gasten hun favoriete bieren op kunnen schrijven. Cafe van Ouds wil haar gasten verrassen en uitdagen zelfs.


agenda maart zaterdag 1 maart Afrika Museum, Berg en Dal 11.00-17.00 uur: Workshop Pindakaas maken / €9,50, €8,50, €6,Doornroosje 14.00 uur: New Conferentie / €10,Stevenskerk 16.00-16.45 uur: Zaterdagmiddag in de Stevens / Gratis LUX 20.30 uur: Muziektheater. Schippers & Van Gucht – Mijn Faust / €17,50 Doornroosje 23.00 uur: Dance. Planet Rose presents Joseph Capriati / €17,zondag 2 maart Afrika Museum, Berg en Dal 11.00-17.00 uur: Workshop en rondleiding / €9,50, €8,50, €6,De Muse, Malden 12.30-14.00 uur: Duo Los Condores – cd-presentatie / €5,15.00-17.00 uur: Sessie met Rob & Rob / Gratis Café ‘t Haantje 14.00 uur: Kindercarnaval / Gratis De Nijmeegse Boot 14.00-16.00 uur: ClubZondag. Dansen voor het donker / Gratis Vivaldi 15.00 uur: Optreden. Aniek / Gratis Extrapool 15.30 uur: The Long Now #2: Watt (Fr) / €4,Doornroosje 20.00 uur: Concert. Blaudzun / €17,50 LUX 20.30 uur: Muziek. JIN – Local Heroes / €15,-, €7,50 maandag 3 maart Afrika Museum, Berg en Dal 10.00 uur: Workshop Afrikaanse muziek / €9,50, €8,50, €6,Theatercafé No 23 20.30 uur: Jamsessie / Gratis DINSDAG 4 maart Afrika Museum, Berg en Dal 10.00-17.00 uur: Workshop Pindakaas maken / €9,50, €8,50, €6,-

Stadsschouwburg 20.00 uur: Toneel. Henriëtte Tol, Rick Engelkes, Lone van Roosendaal e.a. Liefde Half om Half / €27,- €24,50, €22,LUX 22.00 uur: Film. Sneak Preview / €6,-, €6,50 Trianon 20.00 uur: Filosofisch café/ Gratis woensdag 5 maart Afrika Museum, Berg en Dal 10.00-17.00 uur: Workshop Slangenversierders / €9,50, €8,50, €6,LUX 20.30 uur: Theater. Joop, Mads en Margje Wittermans – De zuipkeet, een familiedrama / €19,50 Muziek- en danscafé Merleyn 21.00 uur: Concert. The Psyke Project en Through the Struggle / €8,donderdag 6 maart Afrika Museum, Berg en Dal 10.00-17.00 uur: Workshop Slangenversierders / €9,50, €8,50, €6,LUX 16.00 uur: Debat. Verkiezingsdebat – Ruim baan voor de maakindustrie! I.s.m. IKN / €5,20.30 uur: Theater. Bodil de la Parra en Nadja Hüpscher – Ouwe pinda’s / €18,50 Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945, Groesbeek 14.00 uur: Film Krieg am Niederrhein / regulier tarief Stadsschouwburg 20.00 uur: Cabaret. Pieter Derks. Van Nature / Uitverkocht Doornroosje 20.00 uur: Concert. Chef’Special en Jet Rebell / €16,De Muse, Malden 20.30-22.30 uur: Arie Vuyk - Horizon / €6,Trianon 22.00 uur: Schemerlampsessie / Gratis Muziek- en danscafé Merleyn 23.00 uur: Dance. Shake Your Rump / Gratis 19

vrijdag 7 maart Afrika Museum, Berg en Dal 10.00-17.00 uur: Workshop Slangenversierders / €9,50, €8,50, €6,Galerie Bart 19.30 uur: Opening expositie Rob Sweere/ Gratis Stadsschouwburg 20.00 uur: Toneel. De Mexicaanse Hond/Orkater. Welkom in het bos / €28,Doornroosje 20.00 uur: Concert. Meschiya Lake en Russell Welch / €12,Han Fortman Centrum 20.00-22.00 uur: Lezing. De kracht en diepe wijsheid van humor / €10,LUX 20.30 uur: Muziek. Meschiya Lake Quartet en Russell Welch / €12,Trianon 21.00 uur: The Conceptuals / Gratis Doornroosje 21.00 uur: Dance. Planet Rose in Concert. Marek Hemmann / €15,zaterdag 8 maart Han Fortman Centrum 10.00-16.30 uur: Voeding die er echt toe doet / www.hanfortmancentrum.nl Afrika Museum, Berg en Dal 11.00-17.00 uur: Workshop Pindakaas maken / €9,50, €8,50, €6,Architectuur Centrum Nijmegen 11.00-13.00 uur: Excursie Steenfabriek Bunswaard Beuningen / €7,50 Stevenskerk 19.30-22.00 uur: Pieter Jan Leusink, Mozart Requiem & Krönungsmesse / €70,Stadsschouwburg 20.00 uur: Vuile Huichelaar 3. Vluchten kan niet meer / €27,-,€24,50, €22,Concertgebouw De Vereeniging 20.00 uur: Nijmeegs Boekenfeest / €10,-, €15,-, €17,50 Extrapool 20.30 uur: Vlaamse Avant-garde Swag / €5,LUX 20.30 uur: Muziek. NO Blues – Kind of NO Blues / €17,50


Micha Wertheim-voor je het weet HET MICHA WERTHEIM GENOOTSCHAP PRESENTEERT

MICHA WERTHEIM ★★★★

“ WERTHEIM WEET ZICHZELF WEER TE OVERTREFFEN ”

★★★★★

★★★★

“ SUBLIEME, TRAGE SATIRE ” NRC

“ GRANDIOOS ” TROUW

★★★★★

“ OVEROMPELEND VAKMANSCHAP ” DAGBLAD VAN HET NOORDEN

VOLKSKRANT

★★★★

“ GEEN CABARETIER DIE ZIJN PUBLIEK ZO VERVREEMDT ” DE STANDAARD

MICHAWERTHEIM.NL - BUNKERTHEATERZAKEN.NL

Voor Je Het Weet is alweer de zesde voorstelling van de tegendraadse theatermaker Micha Wertheim. Hij grossiert in slimme grappen en aarzelt niet zijn publiek met dubbele bodems in verwarring te brengen.

MW-A2-POSTER-Voor_Je_Het_Weet_2013-2014_v01.indd 1

12-07-13 09:05

Op zaterdagavond 8 maart vult concertgebouw De Vereeniging zich tijdens het Nijmeegs Boekenfeest met lezers, schrijvers, dichters, muzikanten, dj’s en wetenschappers. Met gasten als Redmond O’Hanlon, Tommy Wieringa, Cees Nooteboom, Kysia Hekster, Raoul de Jong, Steffie van den Oord en Hanneke Hendrix wordt het thema reizen op alle mogelijke manieren uitgediept. Dansen kan op de salsa en latin van Orquesta Salsabor.

Pers en publiek zijn laaiend enthousiast: “Prikkelende Wertheim weet zichzelf weer te overtreffen.” (Volkskrant, ****) “Wertheim tergt publiek met sublieme, trage satire.”(NRC, *****)

Share & Win!

Op 20 maart speelt Micha zijn bejubelde voorstelling in De Lindenberg te Nijmegen. Wil jij hierbij zijn? QV Nijmegen mag 5x2 kaarten weggeven. Ga naar de Facebook-pagina van QV en deel het bericht over Micha Wertheim!

Voor meer informatie: www.nijmeegsboekenfeest.nl Voor kaartverkoop: www.obgz.nl 20


agenda maart Café de Plak 23.00 uur: Femme Fatale / Gratis Doornroosje 23.00 uur: Dance. Planet Rose / €16,Muziek- en danscafé Merleyn 23.00 uur: Dance. Tactics / €3,zondag 9 maart Afrika Museum, Berg en Dal 11.00-17.00 uur: Workshop en rondleiding / €9,50, €8,50, €6,Bibliotheek De Marienburg 13.00-14.15 uur: Op spreekuur bij de stadsdichter / Gratis Lindenberg Theater 13.30 uur: Voorstelling en workshop. De Stilte - Vliegende Koe (6+) / €7,50, €11,- (voorstelling) / €5,(workshop) Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945, Groesbeek 14.00 uur: Film Krieg am Niederrhein / Regulier tarief De Bibliotheek Mariënburg 14.00-16.00 uur: Muziek op zondag met Laudate Musica / Gratis 14.00-16.00 uur: Ontmoet de dichter: Frouke Arns / €5,-, €7,50 De Vasim 14.00-17.00 uur: Meet en greet met de complete Creatieve Partij Nijmegen 2.0. Programma over duurzaamheid, diversiteit en democratie. Stadsschouwburg 14.00 uur: Jeugd. Theater Terra. Dribbel (2+) / €17,LUX 14.15 uur: Roze Borrel – Floating Skyscrapers / Regulier tarief Roepaen Podium, Ottersum 14.30 uur: Chris Pureka / €10,-, €12,50 16.00 uur: Daniël Lohues / €20,-, €22,50 17.00 uur: La Très Illustre Compagnie Du Chat Noir / €10,-, €12,50 Boscafe Merlijn, Grafwegen (D) 15.00 uur: Jamsessie / Gratis Vivaldi 15.00 uur: Optreden. Hard Rain / Gratis De Muse, Malden 15.00-17.00 uur: Songbelt / Gratis

Café de Kroon 15.00 uur: Braziliaanse muziek, aansluitend sessie. Kwartet Vatapa / Gratis Galerie Zeven Zomers 16.30-18.00 uur: Opening expositie met flamenco / €10,Café Ergens 18.00 uur: Singer-songwriter. Sam Gomm / Gratis DROOMVillaLUX 19.30 uur: IndoFilmCafé / regulier tarief Agora Theater, Druten 20.30 uur: Angela Groothuizen - Eeuwige jeugd / €19,Café ‘t Haantje 20.30 uur: Liederentafel / Gratis maandag 10 maart Doornroosje 19.30 uur: Concert. Boy & Bear en Démira / €14,LUX 20.00 uur: Debat. ANS Verkiezingsdebat – Op wie moet je stemmen als je student bent? / Gratis Ierse Pub The Shamrock 20.00-22.00 uur: Breindoping. Van medische naar maatschappelijke noodzaak? / Gratis Theatercafé No 23 20.30 uur: Jamsessie / Gratis dinsdag 11 maart Bibliotheek Beek-Ubbergen Kulturhus 10.00-11.00 uur: Babymassage / €5,- €6,LUX 12.00 uur: Filmkring / €11,22.00 uur: Film. Sneak Preview / €6,-, €6,50 Natuurmuseum Nijmegen 20.00 uur: GEA-lezing. Habachtaal: smachten naar smaragden / Gratis Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945, Groesbeek 19.30 uur: Film Krieg am Niederrhein / regulier tarief Han Fortman Centrum 19.30-22.00 uur: Verbindende communicatie, heartfulness / zie website 21

Cardo Theater, Groesbeek 20.00-22.30 uur: Enge Buren –De naakte waarheid / €15,Doornroosje 20.00 uur: Concert. Cloud Control en Twin Shades / €12,Lindenberg Theater 20.00 uur: Lezing. Architectuur Centrum Nijmegen - House or home / €10,Stadsschouwburg 20.00 uur: Dans. Introdans. Russisch Rumoer / €22,50, €20,50, €18,50 WOENSDAG 12 maart Stadsschouwburg 20.00 uur: Musical & show. Ashton Brothers. Treasures / €30,- €27,50, €25,SCC Maldensteijn 20.15 uur: Literair Café Malden Kees van Kooten / €15,De Vereeniging 20.15 uur: Klassieke muziek. Dutch Classical Talent – Tour & Award / €14,50 Roepaen Podium, Ottersum 20.30 uur: Nick Lowe / €25,-, €27,50 donderdag 13 maart Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945, Groesbeek 14.00 uur: Film Krieg am Niederrhein / regulier tarief Doornroosje 20.00 uur: Concert. Niels Geusebroek / €13,Stadsschouwburg 20.00 uur: Concert. Wende Snijders. Last resistance / €34,50 LUX 20.30 uur: Muziektheater. Vliegwiel – Schuim / €16,50 De Vasim 21.00-21.00 uur: Fabulous Friends / €10,-,€25,Trianon 22.00 uur: Schemerlampsessie / Gratis Muziek- en danscafé Merleyn 23.00 uur: Dance. Housewerk / Gratis


BGH accountants & adviseurs, mensen waar u op kunt rekenen... Accountants & Adviseurs Adviseurs Accountants www.bghaccountants.nl

Jessica

Ondernemen is niet alleen een uitdaging, maar ook een passie. De juiste begeleiding is hierbij onmisbaar. BGH Accountants & Adviseurs behartigt al meer dan 25 jaar de financiële belangen van ruim 1600 MKBrelaties. Klein genoeg voor korte communicatielijnen, maar groot genoeg voor alle fiscale en financiële diensten onder één dak, van het begeleiden van uw administratie tot fiscaal advies en begeleiding bij bedrijfsoverdracht. In onze betrokkenheid zit onze kracht; we denken actief mee met de klant en kennen elke branche. Dit doen we iedere dag weer met meer dan 60 medewerkers. De kwaliteit van onze adviezen is dan ook voor steeds meer mensen de belangrijkste reden om voor BGH te kiezen. Wat kunnen wij voor u betekenen? Bel ons voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek op 024-323 13 65 (Nijmegen), 073 549 21 18 (Schijndel), 0413 47 69 41 (Sint Oedenrode) of 0413-25 45 50 (Uden).

Hijmans P&O adviseur

BGH 2011 uden 186 x 131.indd 2

Ronald

Martijn

Mengedé accountant

Vermunt fiscalist

22

Richard Smits accountant

09-04-2011 13:19:18


agenda maart vrijdag 14 maart Han Fortman Centrum 09.30-17.00 uur: Verbindende communicatie, heartfulness / zie website Lindenberg Theater 15.30 uur: Matinee concert. Giovanca - Satellite Love / €20,-,€18,50 20.15 uur: Concert. St. Moederdagproducties - Voorrondes Dag van het Levenslied / €7,50 Doornroosje 20.00 uur: Concert. Uncle Acid & the Deadbeats en The Oath / €12,50 Stadsschouwburg 20.00 uur: Toneel. Lef! Theater. Afblijven (12+) / €24,Stevenskerk 20.15-22.30 uur: Kamermuziek, Trio 42 met Remy van Kesteren / €20,-, €15,Theater ‘t Mozaiek, Wijchen 20.15-22.00 uur: Quatro Ventos. Mitos e lendas (mythen en legendes) / €18,Agora Theater, Druten 20.30 uur: Niet Schieten. Vrouwen willen maar één ding! / €18,50 LUX 20.30 uur: Muziek. Ivo Janssen / €17,50 zaterdag 15 maart Han Fortman Centrum 09.30-16.30 uur: Stiltedag Mindfulness / €60,Galerie Zeven Zomers 13.00-17.00 uur: Expositie Zeven Zomers / Gratis LUX 20.30 uur: Muziek. Quinteto el Después – Effecto Tango Live / €19,50 Lindenberg Theater 20.15 uur: Concert. St. Moederdagproducties - Voorrondes Dag van het Levenslied / €7,50 20.30 uur: Concert. Ausdauer – L’Histoire du Diable / €16,-, €14,50 Theater ‘t Mozaiek, Wijchen 20.15-22.00 uur: Poolvogel - Wachtlokaal 9 / €17,50 Muziek- en danscafé Merleyn 21.00 uur: Concert. Diggy Dex / €7,-

Doornroosje 23.00 uur: Dance. The Joint Reunion Party IV / €14,-, €12,zondag 16 maart Afrika Museum, Berg en Dal 11.00-17.00 uur: Workshop Kunst om op te vreten / €9,50, €8,50, €6,Museum het Valkhof 11.00-17.00 uur: Week van de Klassieken: Romeinse keizers / Museumticket Lindenberg Theater 11.00 uur: Jeugd-/ peutervoorstelling. MEMO – Peuterparel interactieve act / Gratis De Muse, Malden 12.00-15.00 uur: De Blauwe Salon / Gratis Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945, Groesbeek 14.00-17.00 uur: Film Krieg am Niederrhein / regulier tarief Vivaldi 15.00 uur: Optreden. The Ticket covers / Gratis Agora Theater, Druten 15.00 uur: De Peuter- en Kleuterliedjesband Nr.3 / €8,50 De Muse, Malden 15.00-17.00 uur: Maldense Bluessessie/ Gratis Stadsschouwburg 20.00 uur: Musical. Tony Neef, Mariska van Kolck e.a. Sonneveld / €41,-, €36,-, €31,maandag 17 maart LUX 19.30 uur: Op het doek – I.s.m. DZIGA / €6,Theatercafé No 23 20.30 uur: Jamsessie / Gratis dinsdag 18 maart Bibliotheek de Marienburg 19.00-20.45 uur: Letteren in de stad met ‘Godenslaap’ / €7,50, €10,Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945, Groesbeek 19.30-22.30 uur: Film Krieg am Niederrhein / regulier tarief LUX 20.00 uur: Debat. Duurzaamheidscafé 23

#2 – Hoe ‘groen’ zijn de politieke partijen en wat zijn de economische consequenties daarvan? / Gratis 22.00 uur: Film. Sneak Preview / €6,-, €6,50 Stadsschouwburg 20.00 uur: Toneel. Het Zuidelijk Toneel. Julius Caesar / €23,50 Lindenberg Theater 20.30 uur: Concert. Simin Tander Quartet – cd-presentatie / €16,-, €14,50 woensdag 19 maart Gemeenteraadsverkiezingen 08.00-20.00 uur: Stemmen op diverse locaties LUX 18.15 uur: FilmFlirt en diner – Her / Flirt/ €22,50 20.30 uur: Muziek. JIN - Bodurov Trio / €15,-, €7,50 Han Fortman Centrum 18.30-22.30 uur: Zelfvertrouwen door zelfinzicht / zie website Stadsschouwburg 20.00 uur: Musical & Show. Spirit of the Dance / €36,-, €31,-, €26,De Vereeniging 20.15 uur: Klassieke muziek. Trio Shaham Erez Wallfisch / €24,Muziek- en danscafé Merleyn 21.00 uur: Concert. Town of Saints / €8,donderdag 20 maart LUX 12.00 uur: Debat. The Day After – Gemeenteraadsverkiezingen / Gratis 12.00 uur: Filmkring / €11,20.30 uur: Dans. Korzo: Joeri Dubbe – Solaris / €17,50 Han Fortman Centrum 19.30-22.00 uur: Mindfulness: training in aandacht / zie website Bibliotheek De Mariënburg 19.30-20.45 uur: Nijmegen Unplugged met Mr Blue Sky / Gratis Agora Theater, Druten 20.00 uur: Enge Buren - De Ware Naaktheid / €17,De Muse, Malden 20.00-22.00 uur: Speelhuys – cd-presentatie / €5,-, €10,-


Berdien Stenberg brengt intiem totaalprogramma

Leoni Jansen in De Klif Geheim Na Second Wind en The Third Road is Leoni Jansen op zaterdag 22 maart te zien met haar programma Geheim in het theater van De Klif. De vader van Leoni is ‘fout’ geweest in de oorlog. Dat heeft hij haar zelf verteld toen ze zestien was. Heel summier. In 2008 wandelde Leoni naar Santiago de Compostella en op een dag liep haar vader met haar mee, tien jaar na zijn dood. Vanaf die tijd werd ze nieuwsgierig naar hem, zijn geschiedenis en zijn keuzes. Hoe heeft zijn keuze het leven van vader en dochter getekend? Wat is goed en fout, toen en nu? Een indrukwekkend verhaal in woord, beeld en muziek. Met Geheim, waarin ze het verhaal over haar vader vertelt, sluit ze min of meer een drieluik af, na Second Wind over haar persoonlijke tocht naar Santiago de Compostella en The Third Road over haar moeder.

21 maart - Concertgebouw de Vereeniging

Berdien Stenberg is een van de meest succesvolle instrumentalisten die Nederland heeft. Met meer dan drie miljoen verkochte cd’s en ruim twintig gouden en platina cd’s, is zij tot op de dag van vandaag een voorbeeld voor vele musici. Op 21 maart staat fluitiste Berdien Stenberg voor het eerst sinds veertien jaar weer op het podium in Nijmegen. Ziekte In het jaar 2000 koos Berdien ervoor om de luwte op te zoeken en zich te richten op andere zaken zoals haar gezin en de politiek. Deze periode kenmerkte zich daarnaast door een persoonlijk drama. Bij de fluitiste werd borstkanker geconstateerd. De strijd die daarop volgde, was een strijd met meerdere tegenstanders. Niet alleen de ziekte zelf, ook de bekendheid en de daaraan gekoppelde publiciteit was iets waar zij mee om moest gaan.

THEATER IN NIJMEGEN-NOORD Zaterdag 22 maart 2014 Leoni Jansen - Geheim Aanvang: 20.30 uur Entree: € 15,-

Boek Recent publiceerde Berdien Stenberg haar boek ‘Hallo allemaal, mijn moeder die is kaal’. De uitspraak van haar destijds 6 jaar oude zoon toen hij ontdekte dat zijn moeder ziek was. In het op 21 maart gepresenteerde programma verbindt de fluitiste muziek aan haar verhaal, neemt zij het publiek mee langs alle successen en deelt ook haar dalen. Dit overigens zonder dat het een ‘verdrietige’ toestand wordt. Een zeer verrassend totaalprogramma van een van de nog altijd beste instrumentalisten die Nederland rijk is. www.berdienstenberg.nl

De Klif, Pijlpuntstraat 1, Nijmegen-Noord Reserveren: 024-3482829 of www.deklifnijmegen.nl

Kaarten: kassa@stadsschouwburgendevereeniging.nl 24


agenda maart Lindenberg Theater 20.00 uur: Cabaret. Micha Wertheim Voor Je Het Weet / €17,50, €16,Stadsschouwburg 20.00 uur: Cabaret. Paul de Leeuw. Ik ben rustig! / €29,50 SCC Maldensteijn, Malden 20.15-22.15 uur: Ingeborg Elsevier e.a. - La Paloma / €24,50 Theater ‘t Mozaiek, Wijchen 20.15-22.00 uur: Bert Gabriëls - Zonde van uw avond / €16,50 Cardo Theater, Groesbeek 20.30-22.30 uur: SCRUM - A Night of Tunes an’ Tales / €15,Trianon 21.00 uur: Popquiz & Schemerlampsessie / Gratis Muziek- en danscafé Merleyn 23.00 uur: Dance. Johnny / Gratis VRIJDAG 21 maart Han Fortman Centrum 09.30-16.30 uur: Stiltedag Mindfulness / €60,Stevenskerk 10.00-16.00 uur: NLdoet in de Stevenskerk / Gratis Galerie Zeven Zomers 13.00-17.00 uur: expositie ‘Zeven Zomers’ / Gratis Roepaen Podium, Ottersum 19.30 uur: Roepaen Reggae presents: Weg met de winter! / €17,50, €20,-

Han Fortman Centrum 20.00-22.15 uur: Luisteren naar je pen / zie website Doornroosje 20.00 uur: Concert. Milky Chance / €12,Stadsschouwburg 20.00 uur: Musical & show. Tineke Schouten. Moet niet gekker worden! / €36,-, €34,-, €30,50 De Vereeniging 20.15 uur: Concert. Berdien Stenberg. Fluitend door het leven / €20,Agora Theater, Druten 20.30 uur: Enge Buren, met: de Ware Naaktheid / €17,Lindenberg Theater 20.30 uur: Cabaret. Jeroen van Merwijk - Er zijn nog kaarten! (uitverkocht) / €17,50, €16,LUX 20.30 uur: Toneel. Toneelgroep Maastricht – Wolfshuilen / €17,50 Muziek- en danscafé Merleyn 21.00 uur: Concert. Ochre, Grischa Lichtenberger en Mindcamp dj’s / €5,zaterdag 22 maart Kerkje van Persingen 11.00-17.00 uur: Expositie Persingen / Gratis Galerie Zeven Zomers 13.00-17.00 uur: Expositie ‘Zeven Zomers’ / Gratis

, Malden aldensteijn 0.15 uur Niels Theater M 0 maart 2014 – 2 Kitty Courbois en 2 e, g ts a e rd o e K d d n o ri d Sig Elzevier, Ingeborg ma lo a P a L Quist– 24,50 Entree €

25

Extrapool 19.30 uur: The right hand gives, the left takes away / €5,Lindenberg Theater 20.00 uur: Concert. Nijmeegse Postharmonie – Let’s dance / €10,20.30 uur: Concert. Kompania - Round trip / €17,50, €15,Stadsschouwburg 20.00 uur: Musical & show. Tineke Schouten. Moet niet gekker worden! / €36,- €34,-, €30,50 Theater De Klif, Nijmegen-Noord 20.30 uur: Leoni Jansen - ‘Geheim’ / €15,De Vereeniging 20.15 uur: Concert. 3JS. Dichter bij de Horizon / €31,Theater ‘t Mozaiek, Wijchen 20.15-22.00 uur: Pater Moeskroen Karavaan / €19,50 LUX 20.30 uur: Dans. Federico Ordoñez – Ambos Lados / €17,50 Café ‘t Haantje 21.00 uur: The Craft / Gratis Muziek- en danscafé Merleyn 23.00 uur: Dance. Night Shift invites Passing Tones / €5,zondag 23 maart Afrika Museum, Berg en Dal 11.00-17.00 uur: Rondleiding / €9,50, €8,50, €6,Kerkje van Persingen 11.00-17.00 uur: Expositie Persingen / Gratis Lindenberg Theater 13.00 uur: Festival. Kunstbende – Voorronde Gelderland / €5,Stadsschouwburg 14.00 uur: Jeugd. OpusOne. Jungle Book (8+) / €21,50, €16,50 De Vereeniging 14.15 uur: Klassieke muziek. Jacques Thibaud Ensemble. Drie Hongaarse Vrienden / €19,50 Vivaldi 15.00 uur: Optreden. NankoSoul / Gratis De Muse, Malden 15.00-17.00 uur: Frans Connection / Gratis


William Shakespeare’s

Julius Caesar

vertaling Tom Kleijn bewerking Matthijs Rümke en Martine Manten regie Mirjam Koen

dinsdag 18 maart, Stadsschouwburg Nijmegen

Het Zuidelijk Toneel

Julius CAEsar Kunnen woorden doden?

Regisseur Mirjam Koen ensceneert Shakespeare’s Julius Caesar. In navolging van Peer Gynt brengt Het Zuidelijk Toneel wederom een stuk uit het wereldrepertoire. In een wereld vol list en bedrog navigeren Shakespeare’s personages tussen eigenbelang en landsbelang met de taal als wapen voor diegene die spreekt. Naast de acteurs voert Koen in iedere speelstad een lokale drumband op. In Nijmegen is deze rol weggelegd voor Drumfanfare Michaël, Slagwerkgroep Neerbosch-Oost en Jeugddrumfanfare De Stefaantjes. Met ritmische en opzwepende muziek zijn zij een medespeler in dit politieke drama. di 18 mrt / 20.00 uur Stadsschouwburg Nijmegen / inleiding 19.15 uur in het theatercafé www.stadsschouwburgendevereeniging.nl 26


agenda maart Galerie 0-86, Velp 15.00-16.00 uur: Opening expositie Maureen Bachaus / Gratis LUX 16.00 uur: Muziek. De grote songfestival show / €12,50 Doornroosje 18.45 uur: Concert. Red Fang, The Shrine en Lord Dying / €23,muZIEum 20.30-22.00 uur: Concert in het donker: 50e Red Shoe Sessio / €12,50 maandag 24 maart LUX 19.30 uur: Debat. Debatcursus #2 i.s.m. Trivium – De elevator pitch / €40,19.30 uur: LUXclassics – La piscine / regulier tarief 19.30 uur: Cursus première / €15,-, €13,-, €10,Theatercafé No 23 20.30 uur: Jamsessie / Gratis Café ‘t Haantje 21.00 uur: Confabulatie / Gratis dinsdag 25 maart LUX 12.00 uur: Filmkring / €11,19.30 uur: Filmcursus De erfenis van Bunuel en Fellini – La grande bellezza / regulier tarief 22.00 uur: Film. Sneak Preview / €6,-, €6,50 Han Fortman Centrum 19.30-22.00 uur: Mindfulness: training in aandacht / zie website Stadsschouwburg 20.00 uur: Cabaret. Ronald Goedemondt. De R van Ronald / €23,- €18,€16,Trianon 21.00 uur: Ramble on Tuesday / Gratis woensdag 26 maart Bibliotheek Zetten 10.00-11.00 uur: Muziek op Schoot / €5,-, €6,Han Fortman Centrum 14.00-16.30 uur: Mindfulness: training in aandacht / zie website

Stadsschouwburg 20.00 uur: Toneel. Suzan Seegers, Ellen Pieters, Laus Steenbeeke e.a. Little Voice / €30,- €28,- €26,Han Fortman Centrum 20.00-22.00 uur: Terugkomavond Mindfulness: training in aandacht / €15,Agora Theater, Druten 20.30 uur: Javier Guzman - Delirium2 / €19,LUX 20.30 uur: Muziek. JIN - Amina Figurova Sextet / €15,-, €7,50 Lindenberg Theater 20.30 uur: Cabaret. Intgeniep - Op een haar / €15,-, €13,50 Muziek- en danscafé Merleyn 21.00 uur: Concert. King Ayisoba en Zea / €8,donderdag 27 maart LUX 18.30 uur: Kunstdiner – Thea van den Heuvel / €31,Doornroosje 20.00 uur: Concert. Claw Boys Claw / €16,Trianon 22.00 uur: Schemerlampsessie / Gratis CultuurCafé, op de campus 20.30 uur: Dansfeest. Early Weekender / Gratis Muziek- en danscafé Merleyn 23.00 uur: Dance. Deep Motions / Gratis vrijdag 28 maart De Muse, Malden 10.00-12.00 uur: Open Coffee – Ondernemerscafé / Gratis De Vereeniging 19.15 uur: Groots & Meeslepend / €10,-, €39,27

Stadsschouwburg 20.00 uur: Toneel. Bastiaan Ragas en Jennifer Hoffman. Maar je krijgt er wel héél veel voor terug / €25,-, €22,50, €20,LUX 20.00 uur: Muziek. Nazim Piskin & Batido Flamenco – Hierbas del Alma / €10,SCC Maldensteijn, Malden 20.15-22.15 uur: Tango Extremo Maestros / €21,De Vereeniging 20.15 uur: Klassieke muziek. Het Gelders Orkest. Groots & meeslepend / €49,- €39,- €32,50 €19,- €10,Theater ‘t Mozaiek, Wijchen 20.15-22.00 uur: Erwin Nyhoff - The Prodigal Son / €17,50 Agora Theater, Druten 20.30 uur: De cabaretpoel met Vier keer leuk / €16,Lindenberg Theater 20.30 uur: Cabaret. Howard Komproe - Grijs / €16,-

K&M - Alva st be dank t Zater dag 2 Entre 9 ma e: €1 art – 7,20:3 0 Agor a The ater, www. D kenm theat ruten er.nl


t|m 30 maart 2014 Een ontmoeting tussen natuur, mens en machine www.museumhetvalkhof.nl

Boscafé Merlijn Iedere 2e en laatste zondag van de maand (Ierse) jamsessie Aanvang 15.00 uur

Opleidingscentrum voor Intuïtieve Ontwikkeling Nijmegen

- 2e Paasdag: hanenkraaien vanaf 10.00 uur en live muziek vanaf 15.00 uur - 2e Pinksterdag: 15.00 uur livemuziek - Moederdag en vaderdag: livemuziek vanaf 15.00 uur - Zondag 26 april: Koningsdag vanaf 10.00 uur rommelmarkt - Zondag 22 juni: Midzomermarkt met als thema: ‘Magie en meer...’

Open Huis Zaterdag 29 maart

Kraam huren? www.merlijn.de voor informatie. Vrije toegang

www.intuitieftraject.nl Mail naar info@intuitieftraject.nl of bel 06 16 05 17 82.

28


agenda maart Trianon 23.00 uur: Boys Don’t Cry / Gratis Doornroosje 23.00 uur: Dance. Nachtsport / €18,zaterdag 29 maart Academie- Renshof 10.00-16.00 uur: Workshop Asperges schilderen / €55,- / zie pagina 5 Kerkje van Persingen 11.00-17.00 uur: Expositie Persingen / Gratis De Muse, Malden 12.00-14.00 uur: Harmonica Heaven / Gratis Opleidingscentrum Intuïtief Traject 12.00 uur: Open dag –intuïtieve ontwikkeling / Gratis Galerie Zeven Zomers 13.00-17.00 uur: expositie Zeven Zomers / Gratis Stadsschouwburg 20.00 uur: Onemanshow. Huub Stapel. Mannen komen van Mars, vrouwen van Venus / €31,50, €26,50, €21,50 Stevenskerk 20.15-22.00 uur: Stichting GiCoN, klassiek gitaarconcert: John Feeley / €17,50 Theater ‘t Mozaiek, Wijchen 20.15-22.00 uur: Brokstukken - Three times a lady / €17,50 Agora Theater, Druten 20.30 uur: K&M - De jubileumshow. Alvast bedankt! / €17,Muziek- en danscafé Merleyn 21.00 uur: Concert. Clean Pete en Aafke Romeijn / €7,-

Lindenberg, Theatercafé No 23 21.00 uur: Ozo Swingfeesten (30+) / €7,50, €10,Doornroosje 23.00 uur: Dance. KissKissClub / €10,LUX 23.00 uur: Club7 – Rubix & JM Jackmaster en VJ Slof / €7,50

Café Mets 16.00 uur: Poink borrel Nijmegen / Gratis Zeester 16.00-19.00 uur: Theater op Drift / €10,Doornroosje 18.30 uur: Concert. Grand Magus, Audrey Horne en Zodiac / €17,50

zondag 30 maart Boscafe Merlijn, Grafwegen (D) 15.00 uur: Jamsessie / Gratis Afrika Museum, Berg en Dal 11.00-17.00 uur: Museumcollege en workshop / €9,50, €6,-, €8,50 De Vereeniging 11.30 uur: Klassieke muziek. Trio Cordevento. The Dancing Master / €19,50, €9,50 Galerie Zeven Zomers 13.00-17.00 uur: Expositie Zeven Zomers koopzondag / Gratis Huize Wylerberg, Ubbergen 13.15 uur: Concert. Die Kunst der Fuge (J.S.Bach) / €10,Stadsschouwburg 14.00 uur: Jeugd. Introdans Ensemble voor de Jeugd. Pulcinella & Paarse Dwazen (6+) / €18,-, €12,50 Vivaldi 15.00 uur: Optreden. Soular / Gratis De Muse, Malden 15.00-17.00 uur: Latin Company / GratRoepaen Podium, Ottersum 15.30 uur: Jim Byrnes / €15,50, €18,-

maandag 31 maart Bibliotheek Hatert 10.00-11.00 uur: Muziek op Schoot / €5,-, €6,Han Fortman Centrum 19.30-22.00 uur: Compassie training / zie website Lindenberg Theater 19.30 uur: VoordrachtsFestival / €5,-, €7,Muziek- en danscafé Merleyn 20.00 uur: Concert. Nathaniel Rateliff / €9,Theatercafé No 23 20.30 uur: Jamsessie / Gratis

www.qvnijmegen.nl DEADLINE QV APRIL 17 maart

s

QV

ep ang

rg jaa

m te

nr.

09

U

G

SB

L

AD

RE

GI

O

MAG AANS

A ITG

ISTIUS IT G R ATGRA 15e

012

-2

be

AN

r NI

JM

EG

A Z IN E

IS

UO

D VA

Q

24 20 t/m r be novem ntui Winter 2013 l festiva

n Wijche l Specia n huive Aansc rtjesbij Oo n hekke

29

EN

N IJ M

EGEN

mber n o ve 2013

E .O .


QV

at the movies

Door: Fred Lardenoye

Verslag 43e International Film Kwaliteit films onverminderd hoog Hoewel het minder druk oogde, telde het 43e International Film Festival Rotterdam dit jaar een groeiend aantal van 287.000 bezoekers. Zij kozen de film Nesbraska als favoriet. Deze hilarische roadmovie maakt ook kans op Oscars, maar het filmfestival kende ook weer volstrekt onverwachte pareltjes uit alle delen van de wereld. Vooraf was al duidelijk dat de 43e editie van het Rotterdamse filmfestival wat minder celebreties zou brengen dan in de voorgaande jaren. Maar eigenlijk mocht dat de pret niet drukken. De veelal onbekende regisseurs, producenten en acteurs die wel op kwamen dagen, werden zoals gebruikelijk met alle egards ontvangen door het welwillende publiek. Ook de Q & A’s na afloop van de filmvoorstellingen zijn vaak zo levendig dat het in Rotterdam altijd te volle filmprogramma al gauw in het gedrang komt. Op het filmfestival werden zoals gebruikelijk prijzen uitgereikt aan films van jonge, onafhankelijke regisseurs. De Hivos Tiger Awards voor beste eerste of tweede films gingen naar films uit Zweden (Something Must Break), Japan (Anatomy of a Paperclip) en Zuid-Korea (Han Gong-ju)’. De vorig jaar geïntroduceerde Big Screen Award, met als belangrijkste beloning een distributie in Nederland, ging naar de Russische film Another Year, een mooi portret van jongeren in het hedendaagse Rusland. De komedie Jacky au royaume des filles, over een militaire dictatoriale vrouwenstaat (zie At the Movies van februari) met Charlotte Gainsbourg, greep naast die laatste prijs, maar kreeg van de jongerenjury wel de Moviezone Award.

Nesbraska De UPC Publieksprijs voor hoogst gewaardeerde film ging dit jaar naar de film Nesbraska van Alexander Payne, die eerder veelgeprezen films maakte als About Schmidt, Sideways en The Descendants. De geheel in stemmig zwart-wit gedraaide film gaat over de bejaarde Koreaveteraan Woody Grant (Bruce Dern), die er vast van overtuigd is dat er in Nesbraska een miljoen op hem ligt te wachten. Omdat hij tot wanhoop van zijn echtgenote Kate (June Squibb) keer op keer te voet op pad gaat om zijn prijs op te halen, besluit zijn jongste zoon David (Will Forte) om hem dan maar met de auto te vergezellen op zijn kansloze missie. Want de

brief waar Woody zijn ‘prijs’ op hardnekkige wijze aan ontleent, is overduidelijk een marketingtruc. Als ze onderweg naar Nebraska een bezoek afleggen aan familie in het dorpje waar zij zelf ook vandaan komen, zorgt Woody’s fantasieverhaal voor een verrassende wending. Een heerlijke roadmovie waarin de 76-jarige karakteracteur Bruce Dern schittert en waarin hij na zijn vorige Oscarnominatie voor Coming Home (1978) nu hopelijk wel (bij het ter perse gaan van QV moet de Oscaruitreiking nog komen) het felbegeerde bronzen beeldje ontvangt. Nesbraska draait deze maand ook in het Nijmeegse LUX. De top tien in de publieksenquête kende meer pareltjes, zoals het verpletterende The Selfish Giant, dat op de zesde plaats eindigde. Dit speelfilmdebuut van Clio Barnard speelt zich af in een achterbuurt van het Britse industriestadje Bradford, waar we kennismaken met ADHD-jongetje Arbor en zijn vriendje, de goedzak Swifty. Als het tweetal van school wordt gestuurd,

Bruce Dern als Woody Grant in de prachtige film Nebraska 30


Festival Rotterdam sleept Arbor zijn dikke vriend mee naar de lokale schroothandelaar om geld te verdienen. Maar dat loopt helemaal niet goed af. De beide hoofdrolspelers Connor Chapman en Shaun Thomas plukte regisseur Bernard van de straat en dat zorgt voor een felrealistische film die je naar de strot grijpt. Ook deze film is momenteel in LUX te zien. Zwart-witfilms Hoewel door allerlei speciale programma’s er thema’s zijn aan te wijzen in het filmaanbod op het Rotterdamse filmfestival, zoals dit jaar de extra aandacht voor de Europese verkiezingen en thema’s die daarin een rol spelen, is het steeds lastiger om trends te signaleren. Wat wel opviel is dat regisseurs steeds vaker teruggrijpen naar zwartwitfilms. Of het komt door het succes van The Artist met zijn vijf Oscars in 2012 of wellicht uit nostalgische overwegingen? Voor de Filippijnse film Camera Obscura geldt in elk geval het eerste, want deze opmerkelijke film is niet alleen in zwart-wit, maar ook zonder geluid opgenomen. Het is in elk geval opvallend dat naast eerdergenoemde Nebraska er meer films in zwart-wit opgenomen waren. Zoals de Poolse film Ida (vanaf 27 maart in de bioscoop) van regisseur Pawel Pawklovski. Hij maakte eerder in Rotterdam met de lichtvoetig lesbische coming of age film My Summer of Love veel indruk. Ida is gesitueerd begin jaren zestig en gaat over een toegewijde non die op verzoek van moeder-overste haar enige familielid opzoekt. Deze kettingrokende en cynische Wanda (Agata Kulesza) maakt haar deelgenoot van het soort familiegeheimen dat zeker voor een devote non een gruwel is. De film eindigde op de elfde plaats voor de publieksprijs. Ook de verrassende nummer 2 van

Ook de Poolse film Ida werd in sfeervol zwart-wit gedraaid.

de publieksenquête, Zombie: The resurrection of Tim Zom draaide de Nederlandse regisseur Billy Pols in zwart-wit. Het betreft een documentaire over de uit Rotterdam-Zuid afkomstige skateboarder Tim Zom, die van straatschoffie uitgroeit tot een beroemdheid in het skateboarden. Ook deze film wordt later dit jaar in de bioscopen vertoond. Ontdekkingen De nummer drie in de publieksenquête mag ook niet onvermeld blijven, want Starred Up weet zich dankzij een sterk verhaal en geweldige acteerprestaties te verheffen boven de gebruikelijke clichés van het gevangenisdrama. De film concentreert zich op de moeilijke relatie tussen vader en zoon die allebei achter de tralies zijn beland. De film is vanaf 22 mei in de bioscoop te zien. Nog zo’n ontdekking was de film Eastern Boys, in kleur maar passend in het hoofdthema van het festival, over het veranderende Europa waarin de intocht van Oost-Europese arbeisdsmigranten leidt tot felle politieke discussies. Deze pas tweede film van Robin 31

The Selfish Giant: verpletterend filmdebuut.

Campillo - de regisseur vertelde zelf op het festival dat hij zijn vorige film Les Revenants alweer tien jaar geleden op het festival had vertoond - begint op het Gare du Nord waar Oost-Europese jongeren welgestelde homo’s proberen op te pikken voor betaalde seks. Als de alleenstaande Daniel contact maakt met de jonge Marek beseft hij niet dat hij zich een hele bende op de hals haalt. Een sterke film die intelligent speelt met vooroordelen en verwachtingen. Ook deze film zal in Nederland worden uitgebracht. En ook dat zegt wat over de kwaliteit van deze 43e editie van het filmfestival: in totaal werden ruim dertig titels door Nederlandse distributeurs aangekocht voor vertoning in de Nederlandse cinema’s.


All you can eat: Italian style bij La Nonna! Onlangs is er een nieuw Italiaans restaurant geopend aan de Waalkade: La Nonna. Het nieuwe, hippe restaurant heeft een fantastisch uitzicht op de meest beroemde brug van Nijmegen. La Nonna is uniek in Nijmegen omdat het als enige een ‘all you can eat’ concept hanteert met de Italiaanse keuken. De gehele week kun je voor een goede prijs genieten van de vele Italiaanse lekkernijen. Het lievelingsgerecht van Italianen is tiramisu. Lees hieronder hoe ze dit heerlijke nagerecht bij La Nonna bereiden. Italiaans restaurant La Nonna Waalkade 59 6511XP Nijmegen Tel.: 024-7852252 www.lanonna.nl / info@lanonna.nl

Tiramisu Ingrediënten 200 gr witte chocolade 200 gr mascarpone 100 gr lange vingers 25 cc triple sec 25 cc koffielikeur 1 kop sterke koffie

Bereidingswijze Meng de sterke koffie met de triple sec en de koffielikeur. Laat 1/3 deel van de witte chocolade au bain- marie smelten met dit mengsel. Zorg ervoor dat dit mengsel niet warmer dan lichaamstemperatuur wordt. Leg een laagje lange vingers in een schaal en besprenkel dit met 1/3 deel van het nieuwe mengsel. Haal de rest van het mengsel van het vuur en roer het geheel goed door. Voeg de mascarpone erbij en blijf goed roeren. Smeer de massa voor de helft op de lange vingers in de schaal en strijk dit glad. Leg vervolgens weer een laag lange vingers hierop en besprenkel dit met de rest van het mengsel. Giet daarna de rest van de chocolademassa erop en strijk dit glad. Laat de tiramisu vier uur rusten in de koelkast. Presenteren Snij een mooi stukje tiramisu af en serveer dit op een bordje met een toefje slagroom. Garneer dit met een munttakje en een dun wafeltje erin. Besprenkel dit met wat cacaopoeder en serveren maar! 32


Nijmegen zoekt … een nieuwe Nachtburgemeester Met haar aanstekelijke enthousiasme, tomeloze inzet, bruisende energie, opvallende aanwezigheid, creatieve geest en sociale hart geeft Doro Krol al bijna vier jaar kleur, smaak, glans en vooral heel veel inhoud aan het ambt van Nachtburgemeester. Op 1 oktober 2014 zit Doro’s termijn er op, dus moet Nijmegen op zoek naar een opvolger/opvolgster. En die zoektocht start … nu.

Profiel De nieuwe Nachtburgemeester van Nijmegen? Die woont in Nijmegen en is bovenal een kenner van het lokale nachtleven. Het is iemand die graag organiseert, het fijn vindt om bewoners bij hun stad en elkaar te betrekken. De nieuwe Nachtburgemeester is een sterke persoonlijkheid, een communicatief talent met een luisterend oor en oog voor detail. Iemand die ideeën gemakkelijk omzet in nieuwe initiatieven, zakelijk en commercieel van de hoed en de rand weet en graag een bijdrage levert aan het promoten van Nijmegen als culturele, historische en attractieve stad. Leeftijd is niet zo belangrijk, levenservaring des te meer. 33

Aanmelden tot 17 maart Nijmegenaren die zich in bovenstaand profiel herkennen of vinden dat de rol van Nachtburgemeester ze op het lijf is geschreven, kunnen hun interesse kenbaar maken door vóór 17 maart een mail te sturen naar Doro Krol: dorokrol@nachtburgemeesternijmegen.nl. Doro is vooral benieuwd naar je specifieke capaciteiten en kwaliteiten. Jouw nachtelijke ideeën voor de stad. Verras haar, maak haar blij. Nog beter: blaas haar omver met je enthousiasme! 5 april verkiezingsavond Na een eerste voorselectie blijven maximaal vijf kandidaten over. Zoals het een echte verkiezing betaamt, is het vervolgens aan de kandidaten om zoveel mogelijk stemmen te winnen. Via Facebook. In de kroeg. Op straat. Ook kunnen mensen via een speciale button op de website van de Nijmeegse Nachtburgemeester hun voorkeur uitspreken. De drie kandidaten met de meeste stemmen doen uiteindelijk mee aan de verkiezingsavond, zaterdag 5 april vanaf 20.30 uur op de Nijmeegse Boot. Tijdens deze avond stellen de kandidaten zichzelf voor aan het publiek (liefst via een filmpje) en aan de jury die zal bestaan uit Doro Krol, een aantal Nachtwethouders en bestuursleden en Chris Garrit, de Nachtburgemeester van Groningen. Inwerken tot 1 oktober Tot 1 oktober loopt de Nachtburgemeester-inspe mee met Doro Krol om de fijne kneepjes van het vak te leren en zich voor te bereiden op een vier jaar durend machtig, krachtig, prachtig nachtelijk avontuur. Meer informatie? Check: www.nachtburgemeesternijmegen.nl. Of bel Doro: 06 - 18903887.


agenda maart 2014 zaterdag 8 maart

Afrika Museum, Berg en Dal 11.00-17.00 uur: Workshop Pindakaas maken / €9,50, €8,50, €6,zondag 9 maart

Afrika Museum, Berg en Dal zaterdag 1 maart

11.00-17.00 uur: Workshop en rondleiding / €9,50, €8,50, €6,-

11.00-17.00 uur: Workshop Pindakaas maken / €9,50, €8,50, €6,-

13.00-14.15 uur: Op spreekuur bij de stadsdichter / Gratis

zondag 2 maart

13.30 uur: Voorstelling en workshop. De Stilte - Vliegende Koe (6+) / €7,50, €11,- (voorstelling) / €5,- (workshop)

Afrika Museum, Berg en Dal

Afrika Museum, Berg en Dal

11.00-17.00 uur: Workshop en rondleiding / €9,50, €8,50, €6,-

Café ‘t Haantje

14.00 uur: Kindercarnaval / Gratis

Bibliotheek De Marienburg

Lindenberg Theater

Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945, Groesbeek

14.00 uur: Film Krieg am Niederrhein / Regulier tarief

Museum het Valkhof 11.00-17.00 uur: Week van de Klassieken: Romeinse keizers / Museumticket

Lindenberg Theater

11.00 uur: Jeugd-/peutervoorstelling. MEMO – Peuterparel interactieve act / Gratis

Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945, Groesbeek

14.00-17.00 uur: Film Krieg am Niederrhein / regulier tarief

Agora Theater, Druten

15.00 uur: De Peuter- en Kleuterliedjesband Nr.3 / €8,50 woensdag 19 maart

Bibliotheek Elst

10.00-11.00 uur: Muziek op Schoot/ €5,-, €6,-

maandag 3 maart

De Bibliotheek Mariënburg

zondag 23 maart

10.00 uur: Workshop Afrikaanse muziek / €9,50, €8,50, €6,-

14.00-16.00 uur: Muziek op zondag met Laudate Musica / Gratis 14.00-16.00 uur: Ontmoet de dichter: Frouke Arns / €5,-, €7,50

11.00-17.00 uur: Rondleiding / €9,50, €8,50, €6,-

Afrika Museum, Berg en Dal

dinsdag 4 maart

Afrika Museum, Berg en Dal 10.00-17.00 uur: Workshop Pindakaas maken / €9,50, €8,50, €6,-

Stadsschouwburg

14.00 uur: Jeugd. Theater Terra. Dribbel (2+) / €17,dinsdag 11 maart

Afrika Museum, Berg en Dal

Lindenberg Theater

13.00 uur: Festival. Kunstbende – Voorronde Gelderland / €5,-

Stadsschouwburg

14.00 uur: Jeugd. OpusOne. Jungle Book (8+) / €21,50, €16,50

woensdag 5 maart

Afrika Museum, Berg en Dal

Bibliotheek Beek-Ubbergen Kulturhus

10.00-17.00 uur: Workshop Slangenversierders / €9,50, €8,50, €6,-

10.00-11.00 uur: Babymassage / €5,-, €6,-

donderdag 6 maart

donderdag 13 maart

Bibliotheek Beuningen

12.00 uur: Start van het nieuwe ijsseizoen 2014. Alle kinderen van de scholen uit de buurt mogen een gratis ijsje komen halen

10.00-17.00 uur: Workshop Slangenversierders / €9,50, €8,50, €6,-

10.00-11.30 uur: Babymassage / €5,-, €6,-

zondag 30 maart

14.00 uur: Film Krieg am Niederrhein / regulier tarief

14.00 uur: Film Krieg am Niederrhein / regulier tarief

14.00 uur: Introdans Ensemble voor de Jeugd. Pulcinella & Paarse Dwazen (6+) / €18,-, €12,50

vrijdag 7 maart

zondag 16 maart

maandag 31 maart

10.00-17.00 uur: Workshop Slangenversierders / €9,50, €8,50, €6,-

11.00-17.00 uur: Workshop Kunst om op te vreten / €9,50, €8,50, €6,-

10.00-11.00 uur: Muziek op Schoot / €5,-, €6,-

Afrika Museum, Berg en Dal

Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945, Groesbeek

Afrika Museum, Berg en Dal

Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945, Groesbeek

Afrika Museum, Berg en Dal

34

maandag 24 maart

Ghiani IJssalon

Stadsschouwburg

Bibliotheek Hatert


WIN WIN WIN WIN WIN WIN WIN

WIN WIN WIN WIN WIN WIN WIN

WIN het spel MAGIC JINN Magic Jinn praat Nederlands, kan je verstaan en weet waar jij aan denkt! Neem een dier in gedachten en beantwoord de vragen die het blauwe beestje stelt. Raadt hij het dier? Dan heeft hij gewonnen. Maar ben jij Magic Jinn te slim af en raadt hij het verkeerd? Dan ben jij de winnaar! Magic Jinn kent vele dieren, maar misschien lukt het jou een dier te bedenken dat hij niet kent? www.goliathgames.nl Wil je dit leuke spel winnen? Mail dan je naam en adres voor 15 maart naar info@qvnijmegen.nl ovv Magic Jinn

Once Upon A Forest met verteller Midas Dekkers

Op 24 maart gaat officieel het ijsseizoen van start

IJscoman Ghiani trakteert op gratis ijsjes in de buurt

Once Upon A Forest van regisseur en

scenarioschrijver Luc Jacquet (March of the Penguins) laat een wereld zien van natuurwonderen en ongekende schoonheid. We zien onder meer hoe een regenwoud groeit. De film leidt de kijker door de tropische jungle naar het hart van het leven op aarde. Once Upon A Forest dompelt de kijkers met alle zintuigen onder in de oerpracht van een van de rijkste mysteries van de natuur. Betreed, ontdek en bewonder de geheime schatten van het universum en wordt bewust van de noodzaak deze natuur te beschermen.

Voor Italiaanse passie ga je naar een van de ijssalons van ITAL Puro Gelato Italiano. De beste Italiaanse ijsmakers hebben zich verenigd in deze organisatie. Ze werken onderling samen en streven naar het beste kwaliteitsijs. Ghiani IJssalon in de Van ‘t Santstraat is ook aangesloten bij deze organisatie. Voor het lekkerste ijs in Nijmegen moet je daarnaartoe. Speciaal voor de opening van het ijsseizoen trakteert de ijscoman van Ghiani IJssalon op 24 maart de kinderen van de scholen in de buurt op een gratis ijsje. Hij heeft speciaal voor deze feestelijke dag een extra bijzondere smaak gemaakt.

Filmfreak Distributie brengt de natuurdocumentaire Once Upon A Forest van regisseur Luc Jacquet met verteller Midas Dekkers op 20 maart uit in de bioscopen. Tegelijk verschijnt de film op dvd. Wil je deze dvd winnen stuur dan een mailtje met je naam en adres vóór 17 maart naar info@qvnijmegen.nl

Kom jij ook proeven? Van ’t Santstraat 145 www.ijssalonghiani.nl

35


We zijn weer open! IJssalon Ghiani, Van ’t Santstraat 145, Nijmegen - www.ghiani.nl

QV maart 2014  
Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you