Page 1

GRATIS UITGAANSMAGAZINE NIJMEGEN E.O. februari 2014

NIEUW IN NIJMEGEN DROOMvilla LUX Tips voor Filmfestival Rotterdam

Galerie Zeven Zomers

Koken met De Vereeniging www.droomvillalux.nl


Eerste editie van de Nijmeegse Winterbierdag Kom en proef het winterbier! 9

februari

Bezoekers kunnen voor €10,00 een stempelkaart kopen bij de vier organiserende cafés waarmee bij elk café een proefglas winterbier (0,2L) naar keuze gedronken kan worden. De keuze voor proefglazen is gebaseerd op het idee dat het iedereen de mogelijkheid biedt om te kunnen proeven van de verschillende winterbieren. Alle cafés hebben minimaal drie winterbieren op de tap, dus na het proefrondje kan men nog even verder genieten van al het lekkers dat verkrijgbaar is.

Het is hartje winter, een mooie gelegenheid voor een heerlijk Winterbierfestival! Nijmegen is al een beetje de speciaalbierstad van Nederland. Nergens in Nederland wordt per hoofd van de bevolking zoveel speciaalbier gedronken als in Nijmegen. Dit maakt Nijmegen de ideale plek voor een nieuw bierfestival. Na de succesvolle Bokbierdagen en Nijmeegse Bierfeesten van de afgelopen jaren organiseert de Nijmeegse Bierfeesten (NBF) op zondag 9 februari van 13.00 tot 19.00 uur voor de eerste keer de Nijmeegse Winterbierdag.

Bier met liefde gebrouwen drink je met verstand. De organisatie van de NBF wordt gevormd door de biercafés De Opera, De Mug, Samson en De Deut. Het doel van de NBF is het promoten van speciaalbier en op deze dag in het bijzonder de winterbieren. De liefhebbers kunnen op zondag 9 februari kennis maken met meer dan twaalf verschillende winterbieren, er zijn winterbieren te proeven uit binnen- en buitenland.

www.nijmeegsebierfeesten.nl

2


agenda COLOFON

maart

deze maand

QV Nijmegen, uitgaansblad voor Nijmegen en omstreken Opgericht door John Delnoye (1949-1999) Redactie:

14 Valentijnsdate? Februari is de maand van de liefde. Daar spelen ook de theaters van Nijmegen op in. In februari zijn verschillende voorstellingen te zien rond dit thema. Denk aan Blind Date en Waarom Mannen Seks Willen en Vrouwen Liefde. Ga je liever romantisch uit eten met je lover? Kijk dan eens bij eetcafé Zusje Oost!

Linde van Deth, Fred Lardenoye, Anne Salomons en Lynn Willemsz

Bureauredactie: Claudia Middelveld Hoofdredacteur: Fred Lardenoye Vormgeving:

Forma, Nijmegen (www.formaontwerp.nl)

Drukkerij:

Hendrix de meesterdrukkers Peer (B)

15 ArtBites bij Wereldkoks Nieuw bij Wereldkoks is ArtBites. ArtBites is ontstaan vanuit een grote liefde voor kunst en de behoefte om nog meer uit de kleurrijke ruimte te halen. Met ArtBites kunnen bezoekers de smaak van lekker eten combineren met bijzondere en steeds wisselende kunstuitingen. De kunstuitingen komen van verschillende kunstenaars en artiesten uit Nijmegen en omgeving.

Oplage: 15.000 Verspreiding: QV Nijmegen wordt verspreid op culturele instellingen, hoofdgebouwen en grotere studentencomplexen van de RU Nijmegen en de Hogeschool Arnhem/Nijmegen, in café’s, restaurants, winkels en boekhandels in het centrum en andere uitgaanswijken van Nijmegen. Quo Vadis is ook verkrijgbaar in Malden, Molenhoek, Milsbeek, Gennep, Boxmeer, Grafwegen, Kranenburg, Kekerdom, Ooy, Bemmel, Berg en Dal, Groesbeek, Beek-Ubbergen, Lent, Millingen a.d. Rijn. Wijchen, Druten, Beuningen en Kleve.

20 Dansen bij Café de Plak Voor Café de Plak is februari feestmaand. Bijna ieder weekend is de kelder geopend om lekker te dansen. De feesten beginnen om 23.00 uur en de entree is gratis! Kijk voor een overzicht van de verschillende feesten verderop in QV!

Vragen over de distributie: Wilco Boot Koeriersdienst Tel: 06-49631805 Abonnementen: Maak € 35,00 over op ABN-AMRO banknr. 54.22.90.448 t.n.v. QV, Groenestraat 72, 6531 HS Nijmegen, U krijgt dan een jaar lang dit blad thuis.

26 Herdenking bombardement Nijmegen Op 22 februari herdenken we het zogeheten vergissingsbombardement in Nijmegen. Het boek Dansen in schuilkelders is een aangrijpend dagboek over de oorlog, de bezetting en bevrijding van Nijmegen. Lees er alles over op pagina 26.

Redactieadres: Groenestraat 72, 6531 HS Nijmegen Tel: 024-360 77 06 www.qvuitgeverij.nl www.qvnijmegen.nl e-mail: info@qvnijmegen.nl Adverteren in QV Nijmegen: Claudia Middelveld of Lynn Willemsz Tel: 024-360 77 06 www.qvuitgeverij.nl e-mail: info@qvnijmegen.nl

QV Junior

volg jij ons al?

31 Toveren met Oz Op 23 februari kunnen kinderen genieten van een prachtige jeugdvoorstelling: Tovenaar van Oz. Het wereldberoemde verhaal over het meisje Dorothy dat na een storm terechtkomt in het kleurrijke Land van Oz.

@qvnijmegen /qvnijmegen volg qv nijmegen en maak kans op leuke acties!

3


KONINKLIJK KEILEN VOOR DAMES EN HEREN

Priemstraat 5 Nijmegen 024-3605041

Home-Cookin: Tasty Grooves & Spicy Music Zondag 2 februari Home-Cookin is niet alleen een nieuwe band, maar vooral ook een muzikale vrienden-club. Opgericht door een aantal zeer ervaren muzikanten om weer eens ‘ouderwets’ lekker muziek te kunnen maken, zonder de noodzaak van commercieel succes of het vermaken van de grote massa. Het podium als intieme huiskamer, waar het voor iedereen goed toeven is. Gitarist Harry Hardholt kunnen we met recht ‘Master on the Stratocaster’ noemen. Verder bestaat de band uit Thijs Simons (drums), Peer Groning (piano, hammondorgel) en Willem Krammer (bas). De muziek van Home-Cookin is een heerlijke stoofpot van soul, blues, funk en rock. Nummers van artiesten als Daniel Lanois, Charly Sexton, The Band en Jamie Lidell, afgewisseld met enkele dansbare soulclassics en een paar prachtige ballads. Want ook ‘slow food’ kan heel lekker zijn.

LIVE!

Aanvang 15.00 uur - Entree gratis

4


5


Nieuwe horeca plus in Nijmegen

DROOMvilla LUX Begin dit jaar werd Villa LUX aan de Oranjesingel omgedoopt tot DROOMvilla LUX. De filmzalen zijn gebleven en daarnaast kun je er vanaf 8 uur ’s morgens terecht voor een (zakelijk) ontbijt, lunch of diner of een flexwerkplek. En zijn meerdere vergaderzalen mét appeltaartgarantie. Bijzonder is het team van DROOMvilla LUX, dat bestaat uit mensen met en zonder afstand tot de arbeidsmarkt.

Door: Linde van Deth

Directeur Ineke Cruysen

DROOMvilla LUX wordt ingericht naar het voorbeeld van DROOM! in Elst. Dat is een vergaderlocatie waar met dezelfde formule gewerkt wordt. Beide participatiebedrijven, zoals ze genoemd worden, zijn verbonden aan zorgorganisatie Driestroom. Dat participeren gebeurt dus onder anderen door mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. In het geval van de DROOMvilla is dat een brede groep, legt directeur Ineke Cruysen uit. “Het kunnen mensen zijn die langdurig werkloos zijn geweest, starters op de arbeidsmarkt of mensen die te maken hebben met de Wet Maatschappelijke Ondersteuning, dus ‘met een rugzakje’.” Deze medewerkers worden gecoacht en begeleid in hun werk, daarvoor werken er een aantal zorgbegeleiders. Daarnaast heeft een gedeelte van het horecapersoneel affiniteit met de zorg en

Foto: Birgit De Roij 6


verschillende mensen zet iemand ook aan het denken over zijn of haar eigen situatie.” Ze geeft aan waarom het werken bij de DROOMvilla belangrijk kan zijn. “Het gevoel dat wat je doet betekenis heeft. Dat je bijdraagt aan een proces, dat je iets toevoegt. Maar ook: het hebben van collega’s en sociale contacten kunnen belangrijk zijn.” Ze geeft aan dat de gasten die dynamiek voelen. “Die waarderen het dat wij mensen uit alle gelederen betrekken bij ons bedrijf. En die medewerkers doen er weer alles aan om het de gasten naar de zin te maken. Het is echt horeca plus. Mensen die hier werken, hebben hart voor de medemens en willen dat iedereen mee kan doen, in dit bedrijf en in de maatschappij. Daar ben ik trots op.” DROOMvilla LUX is gehuisvest in een statig pand op de Oranjesingel, maar Ineke denkt dat de villa voelt als een soort huiskamer van Nijmegen. “Het is laagdrempelig. Je voelt de warmte en geborgenheid van de mensen die hier werken.”

een achtergrond in het onderwijs, om de medewerkers op de juiste manier te kunnen begeleiden. “We spelen in op de individuele behoeftes, sommige medewerkers willen bijvoorbeeld echt leren om iets te worden, zoals kok of gastheer. Anderen werken om te leren contact te maken of meer zelfvertrouwen te krijgen. Het is onze ambitie dat deze mensen daadwerkelijk kunnen doorstromen naar regulier werk. We zijn enorm trots op onze medewerkers en willen ze iets mee

Flexwerkplekken Bij de DROOMvilla kun je vanaf 8 uur ’s morgens tot 1 uur ’s nachts terecht. Er wordt ontbijt, lunch en diner geserveerd en er zijn flexwerkplekken met gratis wifi. Er zijn meerdere vergaderzalen, je kunt vergaderen mét appeltaartgarantie. Dat geldt ook in Elst en dat betekent koffie, thee en verse, ambachtelijke appeltaart van de eigen bakkerij bij een vergaderarrangement. Die bakkerij zit nu nog in Elst, maar binnenkort wordt er in de DROOMvilla zelf gebakken. Er zijn vergaderzalen beschikbaar met plaats voor 6, 8, 10 of 14 personen. Daarnaast is er nog een multifunctionele grote zaal, de Gouden Zaal, voor vergaderingen, debatten, presentaties, recepties en borrels tot 100 personen. LUX programmeert nog steeds de films die draaien in de twee zalen van de villa. ma - vr 08:00 – 01:00 uur za 16:00 – 01:00 uur zo 11:30 – 01:00 uur

Foto: Birgit De Roij

te geven voor de toekomst. We hopen dat ze op een mooie werkplek terechtkomen en gaan daar ook ons best voor doen.”

DROOMvilla LUX, Oranjesingel 42, Nijmegen www.droomvillalux.nl

Horeca plus Er werken veel verschillende mensen samen bij DROOMvilla LUX. De plekken voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt zijn er op elk vlak van het bedrijf. “Het gaat allemaal prima samen. Als ik zie dat mensen na hun werkdag met een knuffel afscheid nemen van elkaar, dan gebeurt er wat. Ze hebben begrip voor elkaar. En het werken met

Vergaderen met appeltaartgarantie

Foto: DROOMvilla LUX 7


Musea/Galerieën MUSEA

Open: ma t/m za 10.00-17.00 uur, zo en feestdagen 12.00-17.00 uur

Museum Het Valkhof t/m 30 maart: Christiaan Zwanikken - Nature Rewired met Schedels, bewegende dierfiguren, robotica, installaties die op bijzondere wijze kunnen bewegen.

Wylerbaan 4, Groesbeek www.bevrijdingsmuseum.nl Facebook: Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945 Twitter: @bevrijding

Open: di t/m zo 11.00-17.00 uur

Natuurmuseum Nijmegen

Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945

In het Bevrijdingsmuseum maak je de aanloop naar de oorlog mee, ervaar je de bezettingstijd, vier je de bevrijding en zie je de wederopbouw van Nederland en Europa. Door middel van geuren, interactieve presentaties, diorama’s, modellen, originele films en geluidsfragmenten wordt de bevrijding op boeiende wijze verbeeld. Het museum toont aan jong en oud de actuele betekenis van democratie, vrijheid en mensenrechten. ma t/m za van 10.00-17.00 uur. Zo- en feestdagen van 12.00-17.00 uur.

Kelfkensbos 59, Nijmegen www.museumhetvalkhof.nl

Wylerbaan 4, Groesbeek Tel. 024-3974404 www.bevrijdingsmuseum.nl

Museumpark Orientalis, Heilig Landstichting Gesloten t/m april Profetenlaan 2, Heilig Landstichting www.museumparkorientalis.nl Museum Kasteel Wijchen, Wijchen t/m 24 februari: Tentoonstelling Het water komt...Wijchen en het water in het Land van Maas en Waal. Over de landschappelijke geschiedenis van het gebied, de geschiedenis van de waterbeheersing en de watersnoodramp van 1925-1926 en 1995. Open: wo t/m zo 13.00-17.00 uur Kasteellaan 9, Wijchen www.museumwijchen.nl Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945, Groesbeek t/m 24 augustus: Van Drees tot Frank Sinatra. De jaren van wederopbouw na WO2. De oorlog was voorbij, de toekomst stond voor de deur. Maar hoe zagen de eerste jaren na de Tweede Wereldoorlog er eigenlijk uit?

t/m 1 juni: Het Toverbos. Kleuters en peuters krijgen toverkracht in de tentoonstelling Het Toverbos. In een bos met echte bomen gaan kinderen op avontuur en laten dieren praten. Zondag 2, 9, 16 en 23 februari: Ganzenexcursies in de Gelderse Poort In het Gelderse rivierengebied strijken jaarlijks duizenden ganzen neer. Met gakkende geluiden trekken de dieren in strakke V-formaties over stad en land. Het Natuurmuseum Nijmegen organiseert deze winter weer busexcursies naar dit fascinerende schouwspel. Vooraf aanmelden via info@natuurmuseum.nl of 024-3297070. Zaterdag 1 en 15 februari: Safari in eigen land; Wildernis aan de Waaltochten . Beleef de wildernis in de buurt van Nijmegen, met extra aandacht voor kuddedynamiek en groepsgedrag. De tochten duren ongeveer drie uurur en starten vanaf vijf unieke punten in de Gelderse Poort.

Accordeonmuseum De Muse, Malden De unieke collectie accordeons geeft een overzicht van het ontstaan van de accordeon en haar familieleden. Ook is daar de grootste accordeon ter wereld te bezichtigen: De Grote Fiers. Het Accordeonmuseum beschikt sedert enige tijd over een geluidsrondleiding. In het museum/muziekcafé vindt elke zondag een optreden plaats, van poëziecafé tot blues. Open: wo t/m zo 12.00-17.00 uur Kerkplein 12, Malden www.demuse.nl Museum De Stratemakerstoren t/m 25 mei: Foto-expositie ‘De Oversteek 2009 - 2013’. Meer dan honderd foto’s, een time-lapse-film en een digitale diavoorstelling geven een compleet beeld van De Oversteek.

Open: di t/m vr 10.00-17.00 uur, za en zo 13.00-17.00 uur

Open: di t/m vr 12.00-17.00 uur, za en zo 13.00-17.00 uur 

Gerard Noodtstraat 121, Nijmegen www.natuurmuseum.nl

Waalkade 83-84, Nijmegen www.stratemakerstoren.nl

8


Afrika Museum, Berg en Dal t/m 2 maart: Abdoulaye Konaté: De Wereld in Doeken. Een bijzondere tentoonstelling met wandkleden uit Mali. t/m 31 maart: In de tentoonstelling ‘Uit de kast... nu op zaal’ worden de depotdeuren geopend en zien vele prachtige objecten eindelijk weer het daglicht. Een bijzondere selectie uit de unieke museumcollectie wordt aan het publiek getoond. Semipermanente tentoonstelling: Het Afrika Museum in de 21e eeuw. Oude en nieuwe kunst verbonden. Open: ma t/m vr 10.00-17.00 uur, za en zo 11.00-17.00 uur Postweg 6, Berg en Dal www.afrikamuseum.nl Airborne Museum Hartenstein, Oosterbeek Open: ma t/m za 10.00-17.00 uur, zo en feestdagen 12.00-17.00 uur Utrechtseweg 232, Oosterbeek www.airbornemuseum.nl Het muZIEum Het muZIEum is een ervaringsmuseum over zien en niet zien. Voel, proef, ruik en beluister het dagelijkse leven, maar dan door de ogen van een blinde persoon. Een unieke belevenis die je de ogen zal openen. Open: ma t/m vr 09.00-17.00 uur, za en zo 11.00-18.00 uur

door de rondingen van een vrouwenlichaam, het kind, de geboorte en de natuur. Eelko van Iersel exposeert zijn non-figuratieve olieverfschilderijen. De objecten in steen, glas en hout van Paul Funcken zijn ambachtelijk, gestileerd en teruggebracht tot de basis. Houtstraat 74, Nijmegen zevenzomers.wordpress.com Galerie Wit, Wageningen Galerie Wit toont in Stand #4 op RAW Fair 2014 Andre Pielage, Couzijn van Leeuwen, Frans Lampe, Guido Vlottes, Lydia Lambrechts, Miriam Pertegato en Wokkel. Locatie RAW Fair 2014: Cruise Terminal Rotterdam Wilhelminakade 699 Rotterdam

Oranjestraat 68, Velp www.artgallery0-68.nl Galerie Notre Dame des Arts, Ubbergen Voor het komende seizoen heeft Notre Dame des Arts weer een mooie kunstsamenstelling voor u gemaakt: maart: Frank Tarenskeen met schilderijen. April: Ineke van Middelkoop met fotografie. Mei: Mark van Doorn met schilderijen. Juni: Frank ter Beek met installaties. Juli: promotor Mark van der Linden met Vietnamese kunst. Augustus: Unit Academie o.l.v. Gemma Grinsven met schilderijen, drukwerk en tekeningen. September: Kim Koopman met schilderijen (sprookjesachtige tafe-

Open: do t/m zo 13.30-17.30 Hamelakkerlaan 38, Wageningen www.galeriewit.nl Galerie Marzee Open: di t/m vr 10.00-18.00 uur, za 10.00-17.00 uur Lage Markt 3, Nijmegen www.marzee.nl Art Gallery O-68, Velp 9 februari t/m 9 maart: Binnenste buiten. Sculpturen van Coen Vernooij en gouaches van Eugène Brands http://www.coenvernooij.nl en http:// nl.wikipedia.org/wiki/Eugène_Brands

Keizer Karelplein 32H, Nijmegen www.muzieum.nl

relen). Oktober: Annemiek Haring met schilderijen/levensspel en in november: Jurien Dibbets en Imke Beek met schilderijen en foto- en 3d werk. Open: za en zo 13.00-17.00 uur

GALERIEEN Galerie Zeven Zomers Zeven Zomers heeft een nieuwe locatie: Houtstraat 74. Een prachtige zichtlocatie in het centrum van Nijmegen. Koen Wisse toont zijn biomorfe objecten in hout. De bronzen beelden van Rose van den Hurk zijn geïnspireerd

Open: di t/m vr 14.00-17.00 uur en op afspraak

Rijksstraatweg 37, Ubbergen www.notredamedesarts.nl Galerie Wit Licht 9 februari t/m 4 mei: Jubileumexpositie. Nynke van Amersfoort met sieraden en 3D objecten, Els Bleijenberg met keramiek, Marja Grünloh met sie-

Werk: Eugène Brands 9


raden en 3D objecten, Joke Schepers met schilderijen, Griet Schotanus met schilderijen en Kompas Mengelmoes met duurzame woonaccessoires. t/m 2 februari: Groepsexpositie: ringen van Teunis van de Kamp, duurzame woonaccessoires van Kompas Mengelmoes, schilderijen van René Span en beelden en sieraden van Marion Steijvers. Open: wo t/m zo en koopzondag 12.00-17.00 uur Grotestraat 48, Nijmegen www.galeriewitlicht.nl Galerie de Sleedoorn, Zetten In de maanden februari, maart, mei, juni, september, november en december worden in de galerie exposities georganiseerd, waar u van harte welkom bent.

België, Denemarken en Duitsland. Open: vr t/m zo van 13.00-17.00 en na afspraak. Eerste zondag van de maand gesloten. Arnhemseweg 4, Zevenaar www.galerie-meander.nl Satijnvogel, galerie en atelier 16 februari t/m 26 maart: Expositie Feast of Friends van Marga van den Heuvel. Zeventig portretten van uiteenlopende karakters. De portretten zijn gebaseerd op zeventig mensen uit haar directe omgeving. Open: wo en vr 11.00-16.00 uur, 2e zo van de maand 12.00-16.00 uur Van ’t Santstraat 1, Nijmegen www.satijnvogel.nl

Van Welderenstraat 41, Nijmegen www.anamorfosa.nl Huis van de Nijmeegse Geschiedenis t/m 4 februari: Expositie ‘My Generation. Een halve eeuw Nijmeegse popcultuur’. Een beleefexpositie vol herinneringen van oude en jongere generaties.

Kunsthuis De Bakkerij, Bergen Open: vr 14.00-18.00 uur, za en zo 10.00-18.00 uur

Hendrik Piersonstraat 11b, Zetten www.desleedoorn.nl Galerie Bart t/m 22 februari: Tentoonstelling Jochem Rotteveel, Harry Markusse, Sylvia Evers, Joel Vega and Isabelle Wenzel.

Kerkstraat 1a, Bergen (aan de Maas) www.bakkerijbergen.nl

Open: vr, za en zo 12.00-17.00 uur

Kunstuitleen Novio Arte 8 februari t/m 8 april: expositie Klein Podium Novio. Fotograaf Godelieve Krekelberg Godelieve Krekelberg maakt foto’s en clips van het leven in de stad. De stad is bij uitstek een bron waar veel werkelijkheden naast en door elkaar heen bestaan. Een continue maalstroom aan mensen. In de dynamiek en anonimiteit van de stad kan fotograaf Godelieve Krekelberg ongezien mensen observeren. Mensen die hun eigen weg zoeken binnen deze gecompliceerde werkelijkheid.

Herenstraat 18, Wijchen www.kunstpostwijchen.nl

Open: wo 14.00-18.00 uur, do en vr 13.00-18.00 uur, zat 10.00-17.00 uur

Antiquariaat Anamorfosa t/m 8 maart: Expositie Botanische gra-

Kanunnik Mijllinckstraat 1-3, Nijmegen www.novioarte.nl

Open: wo t/m vr 11.00-18.00 uur, za 11.00-17.00 uur en op afspraak.

Galerie Meander, Zevenaar t/m 23 februari: Verkoopexpositie met gouaches van Helen Sieger-White Helen Sieger ( 1911-2010) Door de jaren heen ontwikkelde Helen Sieger een volstrekt eigen artistiek gezicht, waarin vrouwfiguren de hoofdrol spelen, maar daarnaast ook veel aandacht is voor de autonome zeggingskracht van kleur en handschrift. Behalve in vele musea en galeries in Nederland stelde zij haar werk tentoon in Zweden,

Open: tijdens winkeltijden 12.00-17.00 uur

Mariënburg 26, Nijmegen www.huisvandenijmeegsegeschiedenis.nl

Open: vr, za en zo 14.00-17.00 uur

Ziekerstraat 87, Nijmegen www.galeriebart.nl

fiek van Jops Jacobs Het werk van Jops Jacobs is zo verbonden met de natuur, dat dit natuurgevoel haar enige uitgangspunt is. Zij wekt bloemen en vooral bladeren en gras door middel van de vernis-mou techniek tot een nieuw leven.

OVERIGE EXPOSITIERUIMTE KunstPostWijchen, Wijchen 1, 2 en 7 t/m 9 februari: expositie Mirelle Vegers

10


FILM ‘KRIEG AM NIEDERRHEIN’

‘The battle to end the war’

Het Bevrijdingsmuseum vertoont in februari en maart 2014 een reeks filmvoorstellingen van de klassieker ‘Krieg am Niederrhein’. Dit jaar is het precies 69 jaar geleden dat het Rijnlandoffensief van start ging: de grootscheepse aanval van de geallieerden op de Niederrhein vanuit het Rijk van Nijmegen. Van de start van Operatie Veritable op 8 februari 1945 tot en met de oversteek van de Rijn bij Wesel op 23/24 maart 1945.

‘Een grandioos schouwspel, door de duivel zelf uitgevonden’, zo berichtte de Amerikaanse oorlogsverslaggever James McCarthy over deze slag. De befaamde historicus W. Denis Whitaker wist het zeker, dit was: ‘The battle to end the war’.

De nog in prima staat verkerende Duitse film ‘Krieg am Niederrhein’, aangevuld met beelden van geallieerde oorlogscorrespondenten, verbeeldt op zinderende wijze de aanval op het Rijnland, waarbij volgens de laatste gegevens 500.000 geal­lieerde soldaten het op 8 februari 1945 opnamen tegen de Duitse verdediging. In zes weken tijd groeide dit aantal uit tot een geallieerde troepenmacht van meer dan 1 miljoen soldaten! (Ter vergelijking: de NAVO had tot voor kort ong. 130.000 soldaten in Afghanistan). De overtocht over de Rijn markeerde het begin van het einde van Hitler-Duitsland.

Aan elke voorstelling gaat een korte historische inleiding vooraf verzorgd door deskundigen van het Bevrijdingsmuseum. Film is Duitstalig en niet ondertiteld.

Voorafgaand aan alle voorstellingen en in de pauze is het museumcafé geopend.

Reserveren noodzakelijk: tel 024-3974404 of info@bevrijdingsmuseum.nl Standaard entreeprijzen (MK geldig), zie www.bevrijdingsmuseum.nl Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945 Wylerbaan 4, 6561 KR Groesbeek www.bevrijdingsmuseum.nl FILMPROGRAMMERING 2014 Zondag 14.00-17.00 uur Incl. inl+pauze

‘Geallieerde troepen op weg van Nijmegen naar Kranenburg’.

11

Dinsdag 19.30-22.30 uur Incl. inl+pauze Zaal open > 19.00 u

9 februari 11 februari 16 februari 18 februari 23 februari 25 februari 9 maart 11 maart 16 maart 18 maart

Donderdag 14.00-17.00 uur Incl. inl+pauze

6 februari 13 februari 20 februari 27 februari 6 maart 13 maart


Galerie Zeven Zomers Op stand in leegstand Galerie Zeven Zomers is een initiatief van beeldend kunstenaar en grafisch ontwerper Eelko van Iersel. De galerie reist ‘als een nomade’ rond om steeds weer op een nieuwe locatie zorgvuldig samengestelde kunstexposities te presenteren. Daarbij gebruikmakend van panden die leegstaan of op het moment geen bestemming hebben. De afgelopen tien jaar toonde de galerie kwalitatieve kunstcollecties in Nijmegen o.a. Plein 1944, Grote Markt, Besiendershuis en Stikke Hezelstraat. Sinds januari 2014 is de galerie tijdelijk gevestigd in de Houtstraat 74.

Tussentijds Stichting atelierbeheer (SLAK) heeft een samenwerkingsproject opgezet waarbij leegstaande winkels in de Nijmeegse binnenstad tijdelijk gebruikt worden door kunstenaars, designers en culturele initiatieven. Tijdelijk betekent dat er gewerkt wordt met bruikleen- of gereduceerde huurcontracten. Onder de naam ‘Tussentijds’ zijn er momenteel tien tijdelijke winkels waar creatieve en culturele ondernemers hun unieke producten, kunstwerken en diensten presenteren. Daarmee is ‘Tussentijds’ de grootste winkelketen in de Nijmeegse binnenstad. SLAK werkt nauw samen met de gemeente Nijmegen, lokale makelaars en gebouweigenaren. 

Galerie als bestemming voor leegstaande panden “Leegstaande panden op toplocaties in de stad moet je niet laten verpauperen. In afwachting van een nieuwe bestemming moeten die gebouwen een tijdelijke functie krijgen. Een tijdelijke bestemming als galerie of expositieruimte is ideaal. Kunst voegt écht iets toe in een winkelstraat. De cultureel ondernemer heeft een podium om haar kunsten te tonen. De eigenaar is gewaarborgd dat er met zorg gebruik wordt gemaakt van het pand en darderden het pand niet kunnen toe-eigenen. Voor de omliggende ondernemers en winkelend publiek is het prettiger om een ingerichte etalage te zien en een geopende winkel in plaats van leegstand”, aldus Eelko van Iersel.

www.tussentijds.org www.zevenzomers.nl zevenzomers.wordpress.com| [twitter] zeven_zomers

12


Verdi 2.0 – I Compani De liefde van het Nijmeegse jazzgezelschap I Compani en bandleider Bo van de Graaf voor Italiaanse klassieke en filmcomponisten is bekend. Van de Graafs meest recente project is het bewerken van het werk van Giuseppe Verdi die afgelopen jaar precies 200 jaar geleden werd geboren. Zijn Aida was al eens een apart project van I Compani en met Verdi 2.0 wordt ook ander werk van Verdi in een nieuw muzikaal jasje gegoten. Op de - zoals de laatste jaren gebruikelijk - fraai verpakte cd Verdi 2.0 staan 15 stukken die grotendeels werden geregistreerd tijdens een live-optreden in het Bim-huis. In de door Van de Graaf zelf, maar ook door pianist Guus Janssen bewerkte composities is Verdi’s origineel soms nauwelijks te herkennen. Dat geldt zelfs - zij het wat minder - voor de overbekende Marcia Trionfale, door de Graaf verbasterd tot Triomphrasch, uit Aida waarin door hemzelf op saxofoon, maar ook door pianist Guus Janssen naar hartelust wordt geïmproviseerd. De sterke vocale bijdragen van operazangeressen Lucia Caihuela en Quirine Melssen vallen prima op hun plaats, maar ronduit verrassend is de bijdrage van pianist Christoph Mac-Carty, die in Ella Mi Fu Rapita de sterren van de hemel zingt. Daarmee heeft I Compani toch weer een hele fraaie cd afgeleverd waarmee Van de Graaf het voorspelbare klassieke repertoire van nieuwe uitdagende muzikale arrangementen en avontuurlijke improvisaties voorziet. Enig minpuntje is dat je natuurlijk de visuele kracht van de live voorstelling, zoals de projecties van VJ Martijn Grootendorst of operazangeres Melssen die tijdens Schiavi Mori een kip verorbert, moet missen. Spoed je daarom op 14 februari naar LUX!

Mediterrane sfeer in De Vereeniging op 7 februari Afgelopen theaterseizoen vierde Di Gojim haar 25-jarig bestaan met ‘Ameezing Klezmer Show’, een muzikale compilatie van hoogtepunten en anekdotes. Dit seizoen bestijgen de heren het podium met de PortugeseMasaï zangeres Romi Anauel. De samenwerking tussen Romi en Di Gojim zorgt voor een zinderende mediterrane sfeer. Voor ‘Klez-sur-Mer’ zijn nieuwe composities geschreven, gebaseerd op melodieën uit Romi’s moederland. De klezmer wordt hierdoor pittig gekruid met fado, jazz manouche, tango en een onmisbaar snufje zigeunermuziek.

De cd is te koop voor € 12,50 op de website www. icompani.nl

7 februari – De Vereeniging Nijmegen www.digojim.nl

13


Beleef de tweede editie van ArtBites bij Wereldkoks Wereldkoks is een initiatief van stichting OntmoetPlanB. Hier worden mensen gestimuleerd die nĂŠt de aansluiting missen met de arbeidsmarkt om de stap te maken naar een beroepsopleiding en/of betaald werk. Dit zijn bijvoorbeeld allochtone vrouwen, inburgeraars die stagneren in het inburgeringproject of autochtonen die zich beter ontwikkelen in praktijkonderwijs. Mensen uit verschillende culturen en met verschillende achtergronden werken bij Wereldkoks in de kookstudio en volgen tegelijkertijd een opleiding. Door een team van acht professionals worden zij begeleid in hun opleidingstraject. Zowel de praktijk (de kookstudio) als de lessen, taal en rekenen, vinden plaats in de uniek ingerichte ruimte aan de Smetiusstraat 4.

14


Foto: Erik Rauws

Ben je op zoek naar catering met wereldse hapjes? Een kookworkshop, een klassenactiviteit of een private diner in een sfeervolle ruimte? Of wil je in een relaxte sfeer een hapje eten in restaurant #proefdewereld, dan kun je terecht bij Wereldkoks. De kookworkshops en cateringen kun je de hele week bij ons boeken en reserveren, #proefdewereld is elke woensdag vanaf 17.30 uur. Bij #proefdewereld staat elke week een ander land of streek centraal en wordt er regelmatig gewerkt met gastkoks. Nieuwsgierig? www.ontmoetplanb.nl

ArtBites Nieuw bij Wereldkoks is ArtBites. ArtBites is ontstaan vanuit de behoefte om nog meer uit de kleurrijke ruimte te halen en vanuit een grote liefde voor kunst en cultuur van de initiatiefnemers. Met ArtBites kunnen bezoekers de smaak van lekker eten combineren met bijzondere en steeds verschillende kunstuitingen. Deze komen van verschillende kunstenaars en artiesten uit Nijmegen en omgeving, die een avond lang een andere beleving geven aan onze ruimte. Na een succesvolle eerste ArtBites met filmmaker Martijn Schinkel staat nu de tweede gepland op 20 februari met mimers Nina Fokker en Eva Kijlstra. Zij zijn recent gediplomeerde ‘Mimers’ van de Mime Opleiding Amsterdam. “Mime is geen pantomime en ook praten wij op het podium”, aldus Nina Fokker (1985). Nina is geboren en getogen te Nijmegen en heeft een dansopleiding gevolgd en afgerond op ArtEZ in Arnhem, waarna zij twee jaar ging toeren met verschillende voorstellingen van theatergroep DOX in Utrecht. Nog niet uitgeleerd, kwam Nina terecht op de mimeopleiding te Amsterdam. Dit is haar werk en haar uitdaging. Momenteel werkt ze als actrice bij Toneelgroep Maastricht en speelt ze Sassa in het tv-programma Het Zandkasteel. Eva Kijlstra (1984) is geboren in Nederland en opgegroeid in Australië. Na vijf jaar reizen, een opleiding tot yogadocent, een jaar op circusschool en zes weken traditionele dansles in India, kwam zij terecht op de mimeopleiding in Nederland. Eva werkt nu samen met theatergroep De zon schijnt niet in uw tv in Utrecht en is daarnaast bezig met het ontwikkelen van haar eigen werk.

Foto: John Kraft

Wilt u reserveren voor deze avond, dan kan dat via: info@ontmoetplanb.nl of 024-6635754. Kosten: €27,50. Aanvang: 18.30 uur Voor meer informatie: www.ontmoetplanb.nl/artbites Wereldkoks, Smetiusstraat 4, Nijmegen

15


Lekker eten bij Zusje Oost! Lekker eten bij Zusje Oost! Lekker eten bij Zusje Oost! Lekker eten bij Zusje Oost! Lekker eten bij Zusje Oost! Lekker eten bij Zusje Oost! Lekker eten bij Zusje Oost! Lekker eten bij Zusje Oost! Lekker eten bij Zusje Oost! Lekker eten bij Zusje Oost! Lekker eten bij Zusje Oost! Lekker eten bij Zusje Oost! Lekker eten bij Zusje Oost! Lekker eten bij Zusje Oost! Lekker eten

NU GEOPEND!

W www.zusjeoost.nl - E info@zusjeoost.nl - T 0243244004 Dommer van Poldersveldtweg 71 - 6523CW Nijmegen

16

Lekker eten bij Zusje Oost! Lekker eten bij Zusje Oost! Lekker eten bij Zusje Oost! Lekker eten bij Zusje Oost! Lekker eten bij Zusje Oost! Lekker eten bij Zusje Oost! Lekker eten bij Zusje Oost! Lekker eten bij Zusje Oost! Lekker eten bij Zusje Oost! Lekker eten bij Zusje Oost! Lekker eten bij Zusje Oost! Lekker eten bij Zusje Oost! Lekker eten bij Zusje Oost! Lekker eten bij Zusje Oost! Lekker eten bij Zusje

Zusje is weer terug in Oost


agenda februari zaterdag 1 februari De Bibliotheek De Mariënburg 12.00 uur: Poëzieweek: Collin Hoeve singer-songwriter/ Gratis Stevenskerk 16.00 uur: Zaterdagmiddag in de Stevens/ Gratis Stadsschouwburg 20.00 uur: Freek Bartels en Célinde Schoenmaker. Love Story / €21,SCC Maldensteijn, Malden 20.15 uur: Quatro Ventos - Serenidade / €19,50 De Vereeniging 20.15 uur: Het Gelders Orkest – Mozarts Muzen / €49,-/ €39,-/ €32,50 LUX 20.30 uur: Kristina’s Keuze – Krisztina de Châtel / €18,50 Lindenberg Theater 20.30 uur: Katinka Polderman. Polderman baart zorgen / €16,-/ €17,50 Muziek- en danscafé Merleyn 21.00 uur: Taymir en Texas Radio / €8,Cafe de Plak 23.00 uur: Feest. Tutti / Gratis zondag 2 februari Afrika Museum, Berg en Dal 11.00 uur: Rondleiding Ontmoetingen / €6,-/ €8,50/ €9,50 De Vereeniging 11.30 uur: De Suleika’s en het mysterie van de gevoelige snaar (6+) / €14,50/ €16,50 LUX 12.00 uur: Voorpremière – August: Osage County / Regulier tarief Nijmeegse Boot, Waalkade 14.00 uur: Liefdesdans / Gratis Stadsschouwburg 14.00 uur: Liefdesdans / Gratis14.00 uur: Freek Bartels en Célinde Schoenmaker. Love Story / €21,De Bibliotheek De Mariënburg 14.00 uur: Poëzieweek: Niels Ottink & Desi Leijnen/ Gratis Grand Café Vivaldi 15.00 uur: Optreden. Home-Cookin: Tasty Grooves & Spicy Music/ Gratis Agora Theater, Druten

15.00 uur: Klassiek met een kwinkslag / €14,De Muse, Malden 15.00 uur: Itchy Fingers/ Gratis Roepaen Podium, Ottersum 16.00 uur: Helmert Woudenberg God Vergeeft / €15,50 Oortjeshekken, Ooij 16.30 uur: Improvisatietheater. De Vloer op/ Gratis dinsdag 4 februari Trianon 20:00 uur: Filosofische café/ Gratis Cardo Theater, Groesbeek 20.00 uur: Ja Zuster, Nee Zuster / €12,50 Stadsschouwburg 20.00 uur: Musical. Freek Bartels en Célinde Schoenmaker. Love Story / €21,woensdag 5 februari Oortjeshekken, Ooij 19.00 uur: Aanschuiftafel / (Vooraf reserveren) LUX 19.30 uur: LUXdocs – Poetins Olympische droom / Regulier tarief Han Fortman Centrum 19.45 uur: Licht en donker in de mandala / Regulier tarief Stadsschouwburg 20.00 uur: Freek Bartels en Célinde Schoenmaker. Love Story / €21,Muziek- en danscafé Merleyn 21.00 uur: Satellite Stories / €12,Doornroosje 23.00 uur: StuKaFeest / €3,donderdag 6 februari LUX 12.00 uur: Filmkring / €11,Nationaal Bevrijdingsmuseum, Groesbeek 14.00 uur: Film Krieg am Niederrhein / Regulier tarief Trianon 22:00 uur: Schemerlampsessie Akoestische jamsessie/ Gratis Han Fortman Centrum 19.30 uur: Basiscursus Enneagram / 17

www.fortmanncentrum.nl De Rode Laars, op de Campus 20.00 uur: Muzikale theatervoorstelling. Sjouk - Nachtbloem/ Gratis Stadsschouwburg 20.00 uur: Cabaret. Hans Liberg – Attacca / €31,50/ €34,-/ €36,50 Lindenberg Theater 20.00 uur: Cabaret. Kasper van Kooten. Karakters / €16,-/ €17,50 SCC Maldensteijn, Malden 20.15 uur: Alfred van den Heuvel e.a. - Waarom mannen seks willen en vrouwen liefde / €24,50 De Muse, Malden 20.30 uur: Arno van der Heyden - Zó. / €7,50 LUX 20.30 uur: Toneelgroep Oostpool – Hideous (Wo)men / €17,50 Doornroosje 21.30 uur: Dance. Beestfeest / €2,50 Muziek- en danscafé Merleyn 23.00 uur: Dance. Knipoog/ Gratis vrijdag 7 februari Stadsschouwburg 20.00 uur: Concert. The Dutch Eagles – Take it / €26,Han Fortman Centrum 20.00-22.00 uur: Alles in mij zingt ‘ja’ / €10,De Vereeniging 20.15 uur: Concert. Romi & Di Gojim. Klez-sur-Mer / €21,50 Lindenberg Theater 20.15 uur: Theatergroep Pit. Improvisatievoorstelling / €10,20.30 uur: Stand up. East Side Comedy Night / €15,LUX 20.30 uur: Toneelgroep Oostpool – Hideous (Wo)men / €17,50 Doornroosje 23.00 uur: dance. Give it Dub / €13,/ €15,zaterdag 8 februari Extrapool 12.00 uur: Smetshop IV Experimentele zeefdruk / €10,-


Donderdag 6 februari, 20:15 uur Maldensteijn, Malden

Oortjeshekken 10 jaar à la carte diner!

Iedere woensdag: De aanschuiftafel Optredens en activiteiten Improvisatietheater ‘De vloer op’ zondag 2 feb - 16.30 uur Arianne Koeleman & Friends: Jong talent zondag 16 feb - 16.30 uur Literaire Stamppot met Thomas Verbogt en Miriam Guensberg (inschrijven: € 11,- met stamppot!) zondag 23 feb - 16.30 uur Tel: 024-6631288 Voor meer informatie zie www.oortjeshekken.nl. Cadeautip: cadeaubon van Oortjeshekken

De Graaf & Cornelissen Producties brengt dit seizoen de nieuwe Nederlandse komedie Waarom Mannen Seks Willen en Vrouwen Liefde op het toneel. Een hilarische voorstelling voor alle vrouwen die meer over de man te weten willen komen en voor alle mannen die hopen de vrouw beter te begrijpen. Want of ze nou Adam en Eva, Romeo en Julia of Henk en Ingrid heten, ze blijven elkaar verbazen. Maar zowel voor alle vrouwen als voor alle mannen geldt: je kunt niet met, maar zeker ook niet zonder!

Boscafé Merlijn Jamsessie: 2e en laatste zondag van de maand Geniet van onze lekkere Duitse biertjes en hapjes

De situaties op het vlak van liefde, seks, jaloezie, kinderwens, etc. worden door een jong stel (Joey Ferre en Dorien Haan) op pikante wijze verbeeld. Een ‘autoriteit’ (Alfred van den Heuvel) op het gebied van relaties tussen mannen en vrouwen,confronteert met het jonge stel zijn ideeën en wijsheden.

Info: 0643455060 Grafwegenerstraße 32 Grafwegen (Dld) www.merlijn.de

Voor het reserveren van kaarten: www.maldensteijn.nl

18


agenda februari Stadsschouwburg 20.00 uur: Jon van Eerd e.a. – Harrie en Twee Meesters / €23,50/ €26,-/ €28,50 St-Bartholomaeuskerk, BeekUbbergen 20.15 uur: Concertserie Beek - Bij Bach thuis / €8,-/ €22,De Vereeniging 20.15 uur: Concert. Zazí – Sirene / €19,50 LUX 20.30 uur: Bellevue Theaterproducties, Serie jonge schrijvers – De muurspecht / €17,50 Lindenberg Theater 20.30 uur: Muziektheater. Fantasten. Isolement / €15,-/ €16,50 21.00 uur: Reunion Party van De Swing / uitverkocht Muziek- en danscafé Merleyn 23.00 uur: Dance. De Tropen / €3,Doornroosje 23.00 uur: Dance. Planet Rose / €16,zondag 9 februari Afrika Museum, Berg en Dal 11.00 uur: Workshop ‘Kleimaskers’ / €6,-/ €8,50/ €9,50 SCC Maldensteijn, Malden 11.00 uur: Verwenbeurs/ Gratis LUX 11.15 uur: Film releases. Best of the Fest. / passe-partout €35,-/ losse kaarten Regulier tarief Café De Opera, De Mug, Samson en De Deut 13.00 uur: Winterbierfestival / €10,De Vereeniging 13.15 uur: Tsjaikovski’s Weergaloze Pianoconcert / €10,-/ €49,Nationaal Bevrijdingsmuseum, Groesbeek 14.00 uur: Film Krieg am Niederrhein / www.bevrijdingsmuseum.nl Stadsschouwburg 14.00 en 16.00 uur: Jeugd. Woezel en Pip – Alles is fijn (2+) / €21,50 De Vereeniging 14.15 uur: Het Gelders Orkest – Tsjaikovsky’s weergaloze pianoconcert / €32,50/ €39,-/ €49,-

Boscafe Merlijn, Grafwegen (D) 15.00 uur: Jamsessies/ Gratis Grand Café Vivaldi 15.00 uur: Optreden. Rex Berry/ Gratis De Muse, Malden 15.00-17.00 uur: Midnight Jazz Combo/ Gratis De Nijmeegse Boot 15.00 uur: Braziliaanse livemuziek door Vatapa/ Gratis Lindenberg Theater 15.00 uur: Theater jeugd. Lejo. Achter je! (4+) / €7,50 / €11,Roepaen Podium, Ottersum 15.00 uur: Ben Taylor / €10,16.30 uur: Toon Tellegen & Het Wisselend Toonkwintet / €17,50 Gallery O-68, Velp 15.00 uur: Expositie. Sculpturen van Coen Vernooij en gouaches van Eugène Brands De Zeester 16.00 uur: Americanaband DiX presenteert cd For Love / €5,-/ €10,-/ €15,DROOMvillaLUX 19.30 uur: IndoFilmCafé / Regulier tarief Café ‘t Haantje 20.30 uur: Liederentafel/ Gratis maandag 10 februari LUX 18.30 uur: Kunstdiner – Ria Roerdink / €31,Stadsschouwburg 20.15 uur: Concert. James Vincent McMorrow / €24,De Vereeniging 20.15 uur: Kamermuziek. Trio Stotijn / €24,dinsdag 11 februari LUX 12.00 uur: Filmkring / €11,Nationaal Bevrijdingsmuseum, Groesbeek 19.30 uur: Film Krieg am Niederrhein / www.bevrijdingsmuseum.nl Stadsschouwburg 20.00 uur: Peter van der Hurk – Live! / €21,50/ €24,-/ €26,50

19

Lindenberg Theater 20.00 uur: Lezing. Architectuur Centrum Nijmegen / €10,Muziek- en danscafé Merleyn 20.00 uur: Tera Melos / €8,De Vereeniging 20.15 uur: Van Swieten Society – Meesters der Melancholie / €22,woensdag 12 februari Oortjeshekken, Ooij 19.00 uur: Aanschuiftafel / (Vooraf reserveren) LUX 19.15 uur: FilmFlirt + diner / €13,-/ €25,50 (met diner) 20.30 uur: Muziek. Barnicle Bill Trio / €15,De Bibliotheek De Mariënburg 20.00 uur: Dubbelinterview Thomas Verbogt en Miriam Guensberg / €7,50/ €10,Doornroosje 20.00 uur: Mintzkov en the Silverfaces / €12,Stadsschouwburg 20.00 uur: Philippe Geubels – Made in Belgium / €24,De Vasim 21.00 uur: Valentine on Fire / €10,-/ €25,donderdag 13 februari Nationaal Bevrijdingsmuseum, Groesbeek 14.00 uur: Film Krieg am Niederrhein / Regulier tarief Doornroosje 20.00 uur: Bongo Botrako / €12,Stadsschouwburg 20.00 uur: De Kleine Blonde Dood / €31,-/ €36,-/ €41,De Vereeniging 20.15 uur: The Cavern Beatles en The Stones – The Beatles meet The Rolling Stones / €40,Agora Theater, Druten 20.30 uur: Frederik Brom, Nienke Römer en Fabian Jansen - Liefde Enzo / €19,50 Lindenberg Theater 20.30 uur: Kim Van Zeben. Syndroom van Zeben / €13,50/ €15,-


01

feb

22

tutti italo & electro

groovy swing funk, blues, ska, rock ʼn roll

feb

feesten in café de plak - 23.00 uur & gratis entree

15

feb

08

vreemd queerparty extraordinaire

mrt

femme fatale female power

Februari feestmaand bij Café de Plak Voor Café de Plak is februari feestmaand. Bijna ieder weekend is de kelder geopend om lekker te dansen. Onze feesten beginnen om 23.00 uur en de entree is gratis! Zaterdag 1 februari: Tutti Het is de derde editie van dit Italo & Electro-feest. Dj Oop en Dj Onko zorgen gegarandeerd voor een mooie avond. Daarnaast is er een live optreden van robot-electro-band Visitors. Geheel in stijl zullen er bij de bar Aperol Spritz, Mini-Martini en Crodino verkrijgbaar zijn. Zaterdag 15 februari: VREEMD - Queer Party Extraordinaire VREEMD is een terugkerende queerparty in Café de Plak, die net even anders is, met muziek die ook net even anders is. Dus ben je ook vreemd, ben je ruimdenkend en heb je zin in een muzikale clash, kom dan naar VREEMD.

Zaterdag 22 februari: Groovy Swing Voor de eerste keer in de kelder van Café de Plak. Dj TinWishTin verzorgt deze funk-reggae-rock’n roll-soulavond. Zaterdag 8 maart: Femme Fatale Eerste editie van een feest dat niet toevallig plaatsvindt op Internationale Vrouwendag. Houd de social media in de gaten voor meer activiteiten in Café de Plak of breng een bezoek! Lunchen 12.00 – 16.00 uur Avondeten 17.30 – 21.30 uur Kelder voor feesten en partijen, eetgroepen en borrels

20

Café de Plak Bloemerstraat 90 024 322 2757 www.cafedeplak.nl


agenda februari Roepaen Podium, Ottersum 20.30 uur: The Deep Dark Woods / €15,50 Trianon 22.00 uur: Schemerlampsessie Akoestische jamsessie/ Gratis Muziek- en danscafé Merleyn 23.00 uur: Dance. Fever/ Gratis vrijdag 14 februari De Muse, Malden 10.00 uur: Open Coffee/ Gratis Lindenberg Theater 15.30 uur: Debby Petter. Gaandeweg / €15,-/ €16,50 21.00 uur: Funky Feeling. Love Edition / Foyer no. 23 / €15,-/ €35,Stadsschouwburg 20.00 uur: Dans. Conny Janssen Danst – How long is now / €24,Doornroosje 20.00 uur: Great Minds -Jiggy Djé, Winne & Sticks, Dr. Moon / €15,De Vereeniging 20.15 uur: Jan Keizer & Anny Schilder – The two of us / €29,50 Agora Theater, Druten 20.30 uur: Kasper van Kooten Karakters / €17,LUX 20.30 uur: Valentijnspecial. Diner en

podiumflirt met I Compani – Verdi 2.00 / €19,50 Muziek- en danscafé Merleyn 21.00 uur: Birth of Joy en The Naked Sweat Drips / €10,zaterdag 15 februari Han Fortman Centrum 10.00 uur: De glimlach van Boeddha / www.fortmanncentrum.nl 10.00 uur: Breng Licht in je Leven met Soefi wijsheid / €40,-

Afrika Museum, Berg en Dal 11.00 uur: Workshop Pindakaas maken / €6,-/ €8,50/ €9,50 Stadsschouwburg 20.00 uur: Ricky Koole & Leo Blokhuis – Buitenstaanders / €21,50,-/ €24,-/ €26,50 De Vereeniging 20.15 uur: Klassieke muziek. Nederlands Studentenorkest / €20,Agora Theater, Druten 20.30 uur: Her Majesty-Beatles tribute Band - Back to Abbey Road / €18,50 LUX 20.30 uur: Dans. Go Tell the Women, Love at First Sight, Off Track / €17,50 Lindenberg Theater 20.30 uur: Chris Van Der Ende. Gek / €13,50/ €15,Muziek- en danscafé Merleyn 21.00 uur: Madensuyu en Kleinindustrie / €8,Doornroosje 23.00 uur: Dance. Pleinvrees on Tour / €19,50 Café de Plak 23.00 uur: Queerparty/ Gratis zondag 16 februari Afrika Museum, Berg en Dal 11.00-17.00 uur: Workshop en rondleiding / €6,-/ €8,50/ €9,50 Theater Lindenberg 12.00 uur: Muziekevenement. Live on stage / €4,De Muse, Malden 12.00 uur: De Blauwe Salon/ Gratis 15.00 uur: Maldense Bluessessie/ Gratis Bevrijdingsmuseum, Groesbeek 14.00 uur: Film Krieg am Niederrhein / Regulier tarief LUX 15.00 uur: Roze borrel / Gratis Boscafé Merlijn, Grafwegen (D) 15.00 uur: live muziek/ Gratis Grand Café Vivaldi 15.00 uur: Optreden. Living Room Heroes / gratis Galerie De Satijnvogel 16.00 uur: Opening Expositie Feast of Friends/ Gratis

21

Roepaen Podium, Ottersum 16.00 uur: Margriet Sjoerdsma ode aan Eva Cassidy / €15,50 Oortjeshekken, Ooij 16.30 uur: Jong talent!/ Gratis Agora Theater, Druten 20.30 uur: Zazi met Sirene / €17,maandag 17 februari Afrika Museum, Berg en Dal 10.00 uur: Workshop Afrikaanse muziek / €6,-/ €8,50/ €9,50 De Vereeniging 20.15 uur: Strijkkwartet. Pavel Haas Kwartet / €24,Theatercafé No23 20.30 uur: Muziek.10 Jamsessies/ Gratis dinsdag 18 februari Afrika Museum, Berg en Dal 10.00-17.00 uur: Workshops ‘Pindakaas maken’ en ‘Afrikaanse muziek’ / €6,50,-/ €8,50/ €9,50 Bevrijdingsmuseum, Groesbeek 19.30 uur: Film Krieg am Niederrhein / Regulier tarief Stadsschouwburg 20.00 uur: Op Sterk Water – ALFA / €14,50/ €17,-/ €19,50 Doornroosje 20.00 uur: Wooden Shjips / €13,woensdag 19 februari Oortjeshekken, Ooij 19.00 uur: Aanschuiftafel / (Vooraf reserveren) Stadsschouwburg 20.00 uur: Nijmeegs Opera- en Operette Gezelschap – Ben je thuis voor het donker / €20,Lindenberg Theater 20.30 uur: Piepschuim... doet het met Silvester - Openbare masterclass / €5,Muziek- en danscafé Merleyn 21.00 uur: Tangarine / €9,donderdag 20 februari Afrika Museum, Berg en Dal 10.00 uur: Workshops Slangenversierders en Afrikaanse muziek / €6,-/ €8,50/ €9,50


Hoe later op de avond …

Column

Zondagmiddag 2 maart Na afloop van de optocht

Kindercarnaval in

Café ‘t Haantje

Liefde. Ik kan er uren over praten. Er met volle teugen van genieten. Liefde is mooi en magisch. Vaak ongrijpbaar, soms onbegrijpelijk. Liefde laat zich niet dwingen, komt meestal spontaan. Zoeken naar die ene ware? Het kan. Al heb ik ervaren dat de liefde van je leven zich aandient als je het juist niet verwacht.

gratis zaal voor feesten, borrels en vergaderingen Daalseweg 19 Nijmegen Telefoon 024 3230257 www.haantje-nijmegen.nl

Als Nachtburgemeester organiseer ik in februari - de Maand van de Liefde! – activiteiten waar onverwachts zomaar de mooiste dingen kunnen ontstaan. Tijdens de Speedbootdating op de Nijmeegse Boot bijvoorbeeld, de speciale Film Flirt op Valentijnsdag of de Roze Borrel in DROOMvilla LUX. Verder deel ik een maand lang Hartelijk Dankhartjes uit. Aan mensen die het verdienen, omdat ze zich dagelijks met ziel en zaligheid inzetten voor de zieken of zwakkeren in onze maatschappij. Aan mensen die het moeilijk hebben, zoals de vrouwen in het Wereldvrouwenhuis. En aan mensen die anderen al jarenlang mee laten genieten van hun liefde voor muziek, kunst en cultuur. De liefde is overal. Zeker deze maand. Misschien loop je hem of haar wel tegen het lijf tijdens een van mijn activiteiten. Zo niet? Niet getreurd. Uiteindelijk kom de liefde ook op jouw pad, als het zover is. Doro Krol, Nachtburgemeester Nijmegen Meer informatie over alle februariactiviteiten: www.nachtburgemeesternijmegen.nl 22


agenda februari Nationaal Bevrijdingsmuseum, Groesbeek 14.00 uur: Film Krieg am Niederrhein / www.bevrijdingsmuseum.nl Wereldkoks, Smetiusstraat 4 18.30 uur: ArtBites bij Wereldkoks / €27,50 Cardo Theater, Groesbeek 19.00 uur: Senself. Dance party – featuring Kleine Viezerik / €7,50 De Bibliotheek De Mariënburg 19.30 uur: Nijmegen Unplugged/ Gratis Stadsschouwburg 20.00 uur: Nijmeegs Opera- en Operette Gezelschap – Ben je thuis voor het donker / €20,LUX 20.00 uur: Debat. Verkiezingsdebat Fietsersbond Nijmegen/ Gratis Lindenberg Theater 20.30 uur: Piepschuim... doet het met Jeroen van Merwijk – Openbare masterclass / €5,Trianon 21.00 uur: Pubquiz/ Gratis 22.00 uur: Schemerlampsessie Akoestische jamsessie/ Gratis Muziek- en danscafé Merleyn 23.00 uur: Dance. Donderstep/ Gratis vrijdag 21 februari Han Fortman Centrum 09.30 uur: Mindfulness stiltedag / €60,Afrika Museum, Berg en Dal 10.00 uur: Workshop Slangenversierders / €6,-/ €8,50/ €9,50 Stadsschouwburg 20.00 uur: Nijmeegs Opera- en Operette Gezelschap – Ben je thuis voor het donker / €20,SCC Maldensteijn, Malden 20.15 uur: Cameretten finalisten - Finalistentour / €17,De Vereeniging 20.15 uur: Concert. The Amazing Stroopwafels – Eeuwige Vlam / €22,Lindenberg Theater 20.30 uur: Cabaret. Piepschuim... Op recept (try out) / €15,50/ €17,Trianon 23.00 uur: Dansen - Ambiance Tropical/ Gratis

ene Zazi - Sir

ur – 20.15 u 2 februari 2 g a rd te Za 18,50 Entree € n, Malden aldensteij M r te a e h T l ensteijn.n www.mald

Muziek- en danscafé Merleyn 23.00 uur: Dance. Lariekoek / €7,50 zaterdag 22 februari Han Fortman Centrum 10.00 uur: Vipassana meditatie / www. fortmanncentrum.nl De Schommel, Raadhuishof 10.00 uur: Herdenking Bombardement 1944 Afrika Museum, Berg en Dal 11.00 uur: Workshop Pindakaas maken / €6,-/ €8,50/ €9,50 De Muse, Malden 12.00 uur: Harmonica Heaven/ Gratis Lindenberg Theater 20.00 uur: Theater. Suburbia. Blind date / €16,-/ €17,50 Stadsschouwburg 20.00 uur: Concert. The Classic Rock Show / €25,-/ €27,50/ €30,Ndrgrnd, Backstage, Bijstand 20.00 uur: Route 024/ Gratis SCC Maldensteijn, Malden 20.15 uur: Zazi - SIrene / €18,50 Stevenskerk 20.15 uur: Concert Meesters en Gezellen / €17,50/ €19,50 Café Trianon 21.00 uur: Tribute in Oost 2014. Creedance Clearwater Revival / €7,50 Café ‘t Haantje 21.00 uur: Tribute in Oost 2014. De Dijk/ €7,50 23

Diverse kroegen in Nijmegen Oost 21.00 uur: Tribute in Oost / €7,50 / zie website voor meer info Muziek-en danscafé Merleyn 20.00 uur: Route 024/ Gratis 21.00 uur: Bandito en Kayser Karel/ Gratis 23.45 uur: Dance. Route 024 afterparty/ Gratis Doornroosje 23.00 uur: Planet Rose M-Plant 20th Anniversary / €17,LUX 23.00 uur: Club7 / €7,50 Café de Plak 23.00 uur: Groovy Swing/ Gratis zondag 23 februari Afrika Museum, Berg en Dal 11.00 uur: Museumcollege en workshop / €6,-/ €8,50/ €9,50 Lindenberg Theater 11.00 uur: Peuterparels – Interactieve act voor peuters (+1,5-4 jaar) / €10,Stadsschouwburg 14.00 uur: Nationaal Jeugd Musical Theater–De Tovenaar van Oz (6+) / €24,-


Nachtlief

Blind date

Februari 2014

Mirjam Stolwijk Hylke van Sprundel Isaäk Hofland

in Nijmegen

Regie Julia Bless DE

N AC H T B

U E EM E S T E R

ITATI EF VA

N

RG

F OTO : C L AU D I A K A M E R G O R O D S K I , D R U K W E R K : D R U K W E R K FA B R I E K

www. T H E A T E R G R O E P

S U B U R B I A .nl

IN

Februari = Liefdesmaand! Nachtburgemeester Doro Krol tovert Nijmegen DO L om in één grote liefdesstad. Ook een RO KRO lief-hebber? Doe mee! Sluit je aan. Ga een avondje speedbootdating op de Nijmeegse Boot en de speciale Podium Flirt op Valentijnsdag. Of kom naar (een van) de vele andere liefdesactiviteiten deze maand.

Naar de film van Theo van Gogh Zaterdag 22 februari 2014 Lindenberg, Nijmegen Blind Date in De Lindenberg Nijmegen Op 22 februari is Blind Date van Theatergroep Suburbia te zien in De Lindenberg in Nijmegen. De voorstelling is gebaseerd op de film Blind Date van Theo van Gogh. Blind Date kwam in 1996 uit en ontving drie Gouden Kalveren. Onder regie van Julia Bless spelen Mirjam Stolwijk, Hylke van Sprundel en Isaäk Hofland deze voorstelling nog tot en met 26 februari 2014 in de Nederlandse theaters. In Blind Date heeft een echtpaar ontmoetingen met elkaar via contactadvertenties in de krant. Bij deze ‘blind dates’ doen ze zich steeds anders voor. In de verschillende rollen praten, flirten en vechten ze met elkaar terwijl langzaam de ware toedracht van hun leven duidelijk wordt. Aanvang: 20.00 uur www.theatergroepsuburbia.nl Algemene logo

24


Nationaal Bevrijdingsmuseum, Groesbeek

14.00 uur: Film Krieg am Niederrhein / Regulier tarief Boscafe Merlijn, Grafwegen (D) 15.00 uur: Jamsessies/ Gratis Grand Café Vivaldi 15.00 uur: Optreden. Marcel Verbeek/ Gratis De Muse, Malden 15.00 uur: Big Belly’s Blues Band/ Gratis Museum het Valkhof 15.00 uur: Poëzie bij tentoonstelling Nature Rewired / Museumticket De Vereeniging 15.00 uur: Nederlands Studenten Kamerkoor. L’amour de moi: a song in a song / €10,-/ €16,Roepaen Podium, Ottersum 15.00 uur: StarkLinnemann & Dick de Graaf / €11,16.00 uur: Nynke Laverman - Alter / €25,Oortjeshekken, Ooij 16.30 uur: Literaire stamppot met Thomas Verbogt en Miriam Guensberg/ €9,50 Agora Theater, Druten 20.30 uur: Maartje en Kine / €16,Muziek- en danscafé Merleyn 21.00 uur: Brother & Bones / €8,maandag 24 februari Afrika Museum, Berg en Dal 10.00 uur: Workshop Afrikaanse muziek / €6,-/ €8,50/ €9,50 LUX 19.30 uur: LUXclassics/ Regulier tarief Stadsschouwburg 20.00 uur: Simon & Garfunkel Revival Band / €17,50/ €22,50/ €27,50

Muziek- en danscafé Merleyn 20.00 uur: Toxic Holocaust en Exhumed / €10,-/ €12,50 dinsdag 25 februari Afrika Museum, Berg en Dal 10.00 uur: Workshops Pindakaas maken en Afrikaanse muziek / €6,-/ €8,50/ €9,50 Bevrijdingsmuseum, Groesbeek 19.30 uur: Film Krieg am Niederrhein / Regulier tarief Muziek- en danscafé Merleyn 20.00 uur: Concert. Nick Mulvey / €10,Stadsschouwburg 20.00 uur: Porgy Franssen e.a. – Putting It Together / €29,50 Lindenberg Theater 20.30 uur: Franz Von Chossy-Arifa & Voices From The East / €14,50, €16,Trianon 21.00 uur: Ramble On Tuesday/ Gratis woensdag 26 februari Afrika Museum, Berg en Dal 10.00 uur: Workshop Slangenversierders / €6,-/ €8,50/ €9,50 Oortjeshekken, Ooij 19.00 uur: Aanschuiftafel / (Vooraf reserveren) LUX 19.00 uur: Theater. Artemis – Bekdichtzitstil / €17,50 Doornroosje 19.30 uur: Concert. Daryll-Ann / €20,Han Fortman Centrum 19.30 uur: Zelfvertrouwen door zelfinzicht: open les / €10,Nijmeegse Boot, Waalkade 20.00 uur: Speedbootdating leeftijd> 25-45 en 45+/ €15,- incl 3 drankjes Stadsschouwburg 20.00 uur: Van der Laan & Woe – Buutvrij / €14,50/ €17,-/ €19,50 Muziek- en danscafé Merleyn 21.00 uur: Austin Lucas, Emily Barker en PJ Pond / €8,donderdag 27 februari Afrika Museum, Berg en Dal 10.00 uur: Workshop Slangenversierders en Afrikaanse muziek / €6,-/ €8,50/ €9,50 25

Nationaal Bevrijdingsmuseum, Groesbeek 14.00 uur: Film Krieg am Niederrhein / Regulier tarief Doornroosje 19.30 uur: The Ex ‘34 2/5 Tour’ / €15,Lindenberg Theater 20.00 uur: Remko Vrijdag & Martine Sandifort. Hulphond / €18,50/ €20,Stadsschouwburg 20.00 uur: Victor Reinier, Oda Spelbos e.a. – De Passievrucht / €31,LUX 20.30 uur: Concert. Vein / €15,Trianon 23.00 uur: Schemerlampsessie Akoestische jamsessie/ Gratis Muziek- en danscafé Merleyn 23.00 uur: Dance. Nachtsport /gratis vrijdag 28 februari Han Fortman Centrum 09.30 uur: Mindfulness stiltedag / €60,Afrika Museum, Berg en Dal 10.00-17.00 uur: Workshop Slangenversierders / €6,-/ €8,50/ €9,50 LUX 12.00 uur: Filmkring / €11,De Waard van Kekerdom, Kekerdom 18.00-23.00 uur: Quatro Ventos / €37,50 Doornroosje 20.00 uur: Concert. Fratsen / €16,Stadsschouwburg 20.00 uur: Slagerij Van Kampen – Sticks ’n Drums ’n Let it Roll / €28,50 LUX 20.30 uur: Muziek. Parne Gadje – Po Drom / €15,De Klif, Lent 20.30 uur: Oeloek - Prille Roest / €10,Lindenberg Theater 20.30 uur: Pianolab: Innertimespaces. Huis voor Actuele Muziek / €16,-/ €17,50 Roepaen Podium, Ottersum 20.30 uur: Lavinia Meijer: Einaudi / €20,Muziek- en danscafé Merleyn 21.00 uur: Concert. Yuck / €10,Trianon 23.00 uur: Dansen - Boys Don’t Cry/ Gratis


n

na’s

1945

ende ’ dat

de deels periode

Mijn dagboek uit de Tweede Wereldoorlog Johanna Wycoff-de Wilde

Deze maand op 22 februari herdenken we dat het zeventig jaar geleden is dat het bombardement in Nijmegen plaatsvond. Dit boek sluit hier naadloos op aan. Een aangrijpend dagboek over de oorlog, de bezetting en de bevrijding van Nijmegen. Gezien door de ogen van een 14-jarig meisje dat in de oorlog volwassen werd.

s schuilkelder Dansen in

e

Dansen in schuilkelders

nder

gebied. hanna

ng

e een jonge

ogsleed en

Danskeelndeirns

Dinsdag 22 februari, 1944: Rampdag “Er zijn wel meer dagboeken uit deze periode, maar dit springt eruit. Het is zowat de Canon van de geschiedenis in Nijmegen.” Directeur Nationaal Bevrijdingsmuseum Wiel Lenders in De Gelderlander

’Eigenlijk kun je niet beschrijven wat er is ereldoorlog W de ee gebeurd. Nijmegen Tw de uit Mijn dagboek is midden op de dag zwaar gebombardeerd. Men schat het aantal doden tussen duizend en tweeduizend. Als je nu in de stad komt, zie je niets dan lijken en zwaargewonden. Wim heeft alleen al driehonderd doden in de veiling zien liggen. Overal in de binnenstad liggen lijken en ernstig gewonden op straat.’ (Fragment uit het boek)

schuil

“Het boek geeft een kijkje in de psyche van een opgroeiend meisje dat zich noodgedwongen bezighield met luchtaanvallen en bommen, maar ook met bh’s. Het is met een prettige luchtigheid en een dosis humor beschreven.” De Telegraaf

De pers over Dansen in schuilkelders: “Een prachtig boek, met complimenten voor de uitgever want het ruikt zelfs lekker!” TV Gelderland Winkelprijs: € 22,50. Verkrijgbaar bij: Polare, De Feeks, Antiquariaat Van Hoorn en Roelants Het boek is ook zonder extra (verzend)kosten te bestellen via www.quovadisuitgeverij.nl Kijk voor meer informatie op www.danseninschuilkelders.nl

“Een dagboek maakt iets complex als de Duitse bezetting tijdens de Tweede Wereldoorlog inleefbaar, en niet alleen voor jongeren. Denk aan het internationale succes van het beroemdste dagboek, dat van Anne Frank. Ook het rijk geïllustreerde ‘Dansen in schuilkelders’ leest als een trein juist door het schetsen van de alledaagse problemen waar een kind mee worstelt in tijden van oorlog.” Arnold Karskens in De (Nieuwe) Pers 26


Tussen Kunst & Koken Sfeervol eten en drinken bij Restaurant De Vereeniging Nijmegen

Voor een verrassend avondje uit moet u bij Restaurant De Vereeniging zijn. Wij verrassen u graag met een wisselende menukaart boordevol heerlijke streekproducten. Ons jonge, enthousiaste team maakt graag gebruik van seizoensproducten en experimenteert met eerlijke ingrediënten. Dit resulteert in een gevarieerde kaart met gerechten uit alle windstreken. We vertellen u met plezier meer over de mooie gerechten en adviseren u graag over bijpassende wijnen. “Samen met het team een topresultaat neerzetten vinden wij fantastisch. Prachtige gerechten van pure, gezonde ingrediënten. Tevreden gasten die genieten, dat zijn de mensen die maken dat wij het mooiste vak van de wereld hebben.” Team Restaurant De Vereeniging

www.restaurantdevereeniging.nl

Entrecote met drie kleuren wortel voor 4 personen Ingrediënten 500 gr runderentrecote / dunne lende 3x winterpeen: paars, geel en oranje 50 gr. cashewnootjes 4 grote gamba’s Knoflookcress 0,2 dl soja saus 0,2dl ketjap 40 gr bruine suiker 0,5 dl sesamolie 15 gr groene kruidenmosterd

Wijntip: s Chemin Pinot gri eurs des seign

0,3dl sushi-azijn 0,2 dl gembersiroop 0,3 dl olijfolie 3 eidooiers 0,1 dl azijn 15 gr fijne mosterd 2,5 dl arachideolie 15 gr mierikswortel geraspt ¼ citroen

Bereidingswijze Snij de vetrand van de entrecote en verwijder de vliesjes. Wikkel de entrecote strak in met folie en leg deze in de vriezer. Snij de halfbevroren entrecote met behulp van een snijmachine in 12 plakjes van 3 mm dik. Verhit de sojasaus en los hierin de suiker op. Vermeng dit met de ketjap en sesamolie en smeer hier de entrecote plakjes mee in. Laat deze 10 min. marineren. Meng de groene kruidenmosterd met de sushiazijn, gembersiroop en olijfolie en breng dit op smaak met peper en zout. Schil de wortels en schaaf van elke wortelsoort 4 dunne plakjes leg deze in wat sushi-azijn. Wanneer de plakjes wat zachter zijn geworden kunt u er mooie rolletjes van maken. Snij de rest van de wortels op dezelfde lengte als de breedte van de entrecote rolletjes + 3 cm erbij. Schaaf ze op de mandoline in fijne julienne. Breng ze op smaak met de vinaigrette en peper en zout. Rooster de cashewnootjes in de oven. Plet ze met behulp van een steelpan. Licht nazouten. Meng de eidooiers met de azijn, fijne mosterd en geraspte mierikswortel in een maatbeker. Mix het fijn met behulp van een staafmixer en monteer de mayonaise druppelsgewijs op met de arachide olie. Breng op smaak met peper en zout en het citroensap. Bewaar dit in een spuitzak. Halveer de gamba’s en bak deze aan beide kanten kort aan en breng deze op smaak met peper en zout. Presenteren Leg op elk rolletje ongeveer 15 gram aangemaakte worteljulienne. Rol de rolletjes strak op. Leg ze op het bord zoals op de foto. Leg de wortelrolletjes erbij. De gamba’s ertussen en spuit er zes mooie toefjes mierikswortel mayonaise tussen. Maak drie kleine hoopjes cashewnotencrunch tussen de rolletjes. Garneer met wat takjes knoflookcress.

27


QV

at the movies

Redactie: Fred Lardenoye

Tips voor het 43e International Film Festival Rotterdam Het 43e International Film Festival Rotterdam is nog tot en met zaterdag 1 februari te bezoeken. At the movies geeft net als elk jaar nog enkele tips voor films die (ook in de bioscopen) niet gemist mogen worden:

terug naar zijn geboorteland Polen waar hij een in zwart-wit gedraaid drama filmde, gesitueerd begin jaren zestig. Ida is een toegewijde non die op verzoek van moeder-overste haar enige familielid opzoekt. Deze kettingrokende en cynische Wanda (Agata Kulesza) maakt haar deelgenoot van

Night Moves Drie radicale milieuactivisten willen een aanslag plegen op een dam. Het gaat om de wat zweverige activiste Dena (Dakota Fanning), de fanatieke, maar labiele Josh (Jesse Eisenberg) en de voormalig marinier Harmon (Peter Sarsgaard), die geradicaliseerd uit Afghanistan is teruggekeerd. De aan-

vastbijt in de illusie (?) dat er een grote loterijprijs op hem wacht. Zijn zoon begeleidt hem desondanks op zijn reis naar het fortuin. Een roadmovie par excellence.

Jacky au royaume des filles Satire over het fictieve koninkrijk van de ‘Bubunnes’ waar vrouwen aan de touwtjes trekken en mannen zich gesluierd bezighouden met het huishouden. Een van hen wordt verliefd op een vrouw (Charlotte Gainsbourg), die als kolonel een hoge functie heeft. Wel een beetje oubollige Franse humor,

slag op de dam kost een slachtoffer en met name Dena en Josh raken vervolgens het spoor bijster. De unheimische sfeer die traag maar trefzeker wordt opgebouwd tussen het drietal contrasteert met het fraaie decor van de natuurparken van Wyoming. Derde film van Kelly Reichardt, die eerder Gouden Tijger-winnaar Old Joy maakte.

Nebraska Karakterspeler Bruce Dern schittert in de nieuwe film van de onafhankelijke regisseur Alexander Payne die met zijn bijzondere films (About Schmidt, The Descendants en Sideways) altijd goed is voor een Oscar. Dern speelt een oude man die zich, ondanks tegenwerpingen van zijn zoon, halsstarrig

het soort familiegeheimen dat zeker voor een devote non een gruwel is.

Starred Up Een moeizame vader-zoonrelatie gesitueerd in een Britse gevangenis waar beiden vertoeven. De keiharde wereld waar alleen het overleven telt, werkt als een katalysator met alle gevolgen van dien. Ondanks de weinig originele setting slaagt regisseur David Mackenzie er glansrijk in om een overtuigend drama neer te zetten dat al veel lovende reacties en een kans op filmprijzen heeft opgeleverd.

maar omgekeerd rollenspel heeft ook zijn charmes en doet dit jaar in Rotterdam een gooi naar The Big Screen Award.

Ida Regisseur Pavel Pawlikowski, die eerder in Rotterdam met de lichtvoetig lesbische coming of age film My Summer of Love al veel indruk maakte, keert 28

Kijk voor het complete programma op www.filmfestivalrotterdam.com


At the Movies in Nijmegen e.o. At the movies geeft maandelijks een selectie van films die deze maand in de bioscopen van Nijmegen, Arnhem en omstreken te zien zijn. Plus een beoorde­ling: * rijp voor de prullebak, ** zwak, *** gemid­deld, **** sterk, en ***** niet te missen.

Philomena IJzersterk drama van filmveteraan Stephen Frears waarin oudere dame (Judy Dench), die als kind aan een nonnenklooster is toevertrouwd, op zoek gaat naar haar echte vader. Zij wordt daarin bijgestaan door een cynische journalist (Steve Coogan) die kort daarvoor als een soort Britse Ferry Mingelen op gewiekste wijze door collega’s van het strijdtoneel is gewipt. Dench zou voor haar weergaloze vertolking zomaar haar tweede Oscar kunnen winnen. **** 1/2

Nymphomaniac 1 Lars von Triers tweeluik over het nymfomane meisje Joe (Charlotte Gainsbourg en Stacy Martin) begint vrij onschuldig, maar ontpopt zich al snel tot een rauwe vertelling waarbij seks vooral staat voor verslaving en uiteindelijk vernietigingsdrang. In dit eerste deel is het spel tussen vooral Joe en de wat zonderlinge wetenschapper Seligman (Stellan Skarsgärd), die haar aan het begin van de film gehavend aantreft en daarna opvangt, fascinerend. ****

Nymphomaniac 2 In deel 2 ontspoort, ondanks de geboorte van een kind, de relatie tussen Joe en haar ‘grote liefde’ Jerôme (Shia LaBeouf) en wordt de seks die Joe zoekt steeds extremer. Ook de relatie met Seligman bouwt op naar een climax die vanwege het effectbejag nog wel voorspelbaar is, maar qua dramatische ontwikkeling heel wat minder voor de hand liggend is. ***

Filmprijsvraag Chez Nous Koop-dvd van de maand februari is de eerder in de bioscoop al succesvolle komedie Chez Nous van regisseur Tom Oliehoek. Het verhaal werd geschreven door Frank Houtappels, schrijver van Gooische Vrouwen. Chez Nous is de naam van een gezellig ‘café chantant’ in het hartje van Amsterdam, waar een allegaartje van kleurrijke Amsterdammers zich dagelijks verzamelt. De eigenaar Adje (John Leddy) is echter in grote financiële problemen verzeild geraakt en zes ‘gewone’ stamgasten bedenken een abnormaal plan om Chez Nous te redden. Ze beramen een kraak en stelen een kostbaar collier uit een zwaarbewaakt museum. Uiteraard gaat dat met de nodige komische verwikkelingen gepaard.  De koop-dvd van Chez Nous is vanaf 12 februari verkrijgbaar in de dvd-videospeciaalzaken. At the movies verloot drie exemplaren van deze door E1 Entertainment uitgebrachte dvd onder de goede inzenders op de volgende vraag: Tom Oliehoek maakte zijn debuut met een on-Nederlandse spektakelfilm. Hoe luidt de titel van deze film?

La grande bellezza Prachtig vormgegeven film over de succesvolle en flamboyante journalist Jep Gambardella (Toni Servillo) die zich beweegt in het mondaine leven van Rome waarin de jet set zich voornamelijk bezighoudt met feesten en oppervlakkig gekeuvel. Met deze ode aan Fellini’s La dolce vita steekt Paolo Sorrentino de meester naar de kroon. Film van het jaar volgens Volkskrantlezers.*****

Stuur een kaartje met het antwoord vóór 15 maart 2014 naar de redactie van Quo Vadis, Postbus 1027, 6501 BA te Nijmegen. Je kunt het antwoord ook e-mailen naar: info@qvnijmegen.nl (denk aan je adres!) 29


agenda februari 2014 Lindenberg Theater 15.00 uur: Theater jeugd. Lejo. Achter je!

zaterdag 1 februari De Bibliotheek Zwanenveld 15.30 uur: Kroki-Dil zondag 2 februari Afrika Museum, Berg en Dal 11.00 uur: Rondleiding Ontmoetingen De Vereeniging 11.30 uur: De Suleika’s en het mysterie van de gevoelige snaar (6+) Stadsschouwburg 14.00 uur: Musical. Freek Bartels en Célinde Schoenmaker. Love Story donderdag 6 februari LUX 12.00 uur: Filmkring Nationaal Bevrijdingsmuseum, Groesbeek 14.00 uur: Film Krieg am Niederrhein zondag 9 februari Afrika Museum, Berg en Dal 11.00 uur: Workshop Kleimaskers Nationaal Bevrijdingsmuseum, Groesbeek 14.00 uur: Film Krieg am Niederrhein Stadsschouwburg 14.00 en 16.00 uur: Jeugd. Woezel en Pip – Alles is fijn (2+)

zondag 23 februari Afrika Museum, Berg en Dal 11.00 uur: Museumcollege en workshop Lindenberg Theater

donderdag 13 februari Nationaal Bevrijdingsmuseum, Groesbeek 14.00 uur: Film Krieg am Niederrhein zaterdag 15 februari Afrika Museum, Berg en Dal 11.00 uur: Workshop Pindakaas maken zondag 16 februari Afrika Museum, Berg en Dal 11.00-17.00 uur: Workshop en rondleiding Bevrijdingsmuseum, Groesbeek 14.00 uur: Film Krieg am Niederrhein Boscafé Merlijn, Grafwegen (D) 15.00 uur: live muziek/ Gratis maandag 17 februari Afrika Museum, Berg en Dal 10.00 uur: Workshop Afrikaanse muziek dinsdag 18 februari Afrika Museum, Berg en Dal 10.00 uur: Workshops Pindakaas maken en Afrikaanse muziek donderdag 20 februari Afrika Museum, Berg en Dal 10.00 uur: Workshops Slangenversierders en Afrikaanse muziek Nationaal Bevrijdingsmuseum, Groesbeek 14.00 uur: Film Krieg am Niederrhein zaterdag 22 februari Theater het Badhuis 16.00 uur: Icarus of de lucht is blauw en ook de zee Afrika Museum, Berg en Dal 11.00 uur: Workshop Pindakaas maken

30

11.00 uur: Peuterparels – Interactieve act voor peuters (+1,5-4 jaar) Bevrijdingsmuseum, Groesbeek 14.00 uur: Film Krieg am Niederrhein Stadsschouwburg 14.00 uur: Nationaal Jeugd Musical Theater – De Tovenaar van Oz Theater het Badhuis 14.30 uur: Icarus of de lucht is blauw en ook de zee maandag 24 februari Afrika Museum, Berg en Dal 10.00 uur: Workshop Afrikaanse muziek dinsdag 25 februari Afrika Museum, Berg en Dal 10.00 uur: Workshops Pindakaas maken en Afrikaanse muziek woensdag 26 februari Afrika Museum, Berg en Dal 10.00 uur: Workshop Slangenversierders donderdag 27 februari Afrika Museum, Berg en Dal 10.00 uur: Workshop Slangenversierders en Afrikaanse muziek Bevrijdingsmuseum, Groesbeek 14.00 uur: Film Krieg am Niederrhein vrijdag 28 februari Afrika Museum, Berg en Dal 10.00-17.00 uur: Workshop Slangenversierders


WIN WIN WIN WIN WIN WIN

De avonturen van Peppa Win de dvd Pannenkoeken

Nationaal Jeugd Musical Theater - de Tovenaar van OZ Na Kruistocht in Spijkerbroek, Oorlogswinter en Narnia de musical is er opnieuw een prachtige jeugdvoorstelling van het Nationaal Jeugd Musical Theater: de Tovenaar van Oz. Het wereldberoemde verhaal over het meisje Dorothy dat na een storm terechtkomt in het kleurrijke Land van Oz. Hier beleeft zij grote avonturen met haar nieuwe vrienden de vogelverschrikker zonder verstand, de blikken man zonder hart en de laffe leeuw zonder moed. Lukt het Dorothy om thuis te komen? Alle kinderen mogen verkleed naar de voorstelling komen. De mooist verklede kinderen maken kans op leuke prijzen!

Peppa is een tekenfilmserie over een heel lief klein varkentje dat bij haar kleine broer George, haar moeder en papa varken woont. Peppa speelt het liefste spelletjes, kleed zichzelf heel mooi aan, maakt uitstapjes en springt het liefst in modderbaden. Haar avonturen eindigen altijd vrolijk, met groot knorrig gelach. Op de dvd Pannenkoeken staan tien Nederlands gesproken afleveringen. Wil je deze dvd winnen stuur dan een mailtje met je naam en adres vóór 15 februari naar info@qvnijmegen.nl o.v.v. Peppa Pannenkoeken.

Op 23 februari 14.00 uur staat de Tovenaar van Oz in de Stadsschouwburg Nijmegen. Voor kaarten: www.tovenaarvanoz.nl 31


performancekunst + geluidskunst + concerten + stencildrukwerk + exposities + lezingen + residentieprojecten + films

www.extrapool.nl tweede walstraat 5 nijmegen

QV februari 2014  
QV februari 2014  
Advertisement