Page 1

Qun Zhang application ref. # 183154

Application for Graduate Architecture at Melbourne School of Design 2017


EDUCATION

EMPLOYMENT

Bachelor of Architectural Design (BArchDes), University of Queensland Brisbane, Queensland, Australia 2010 - 2012

10/14 - Present

Bachelor of Architectural Studies (BAS), University of Waterloo (Exchange Semester) Cambridge, Ontario, Canada 2011

JTB Architects. Architectural Graduate (Wellington, NZ) Concept and Design Development, Resource and Building Consent, Documentation, Marketing Material, Contract Administration and Site Observation.

08/13 - 07/14

Cambridge International Examinations (CIE), Macleans College Bucklands Beach, Auckland, New Zealand 2005 - 2009

Baber Studio. Student Architect (Brisbane, AU) Sketch Design, Design Development, Tender Package and Construction Documentation.

06/13 - 08/13

Bark Design Architects. Architectural Intern (Noosa, AU)

ACHIEVEMENTS & RELATED EXPERIENCES

04/13 - 06/13

Bark Lab. Volunteer (Brisbane & Noosa, AU)

11/12 - 03/13

UQ Summer Research. Research Scholar (Australia & Japan) Focused Research and Presentation for Alternative Oyster Farming Methods and Infrastructures Response to Post Tsunami Relief for the Oshika Peninsular.

05/10 - 05/10

Conrad & Gargett Architects. Research Assistant (Brisbane, AU) Cataloging and Archiving Original Drawing Sets.

05/12 - 07/12

Kenwork - Glass Stainless Steel Ltd. Apprentice (Auckland, NZ) Workshop Hand, Metal Work, Fabrication and On-site Installation.

05/12 - 07/12

Heat and Sink - Underground Heating. Apprentice (Auckland, NZ) On- site Installation of Underground Heating.

Recipient of UQ Summer Research Scholarship, University of Queensland Presentation of research to residents of Oshika Pennisular W. Kajima Lab of Atelier BowWow Recipient of Jane Grealy Prize, University of Queensland Three times recipient of Deans Commendations for High Achievement, University of Queensland State winner of SONA Super Studio 24 hour design competition, Open Entry Drawing Workshop, Peter Rich Architects, Queensland university of Technology End of Year Graduating Exhibition, University of Queensland Competition entry to [AC-CA] Sydney Container Vacation House, Open Entry Two times recipient of Highest Mark Attained in CIE Art, Macleans College Macleans College Visual Artist of the Year 2009, Macleans College Duke of Edinburgh Award

Sketch Design Package, Visualisation and Model Making.

Fabrication, Installation, Documentation, Social Networking and Running Workshop.

REFERENCES

RELEVANT SKILLS Digital Documentation

Confident in Archicad, Revit, Sketchup, Photoshop, Illustrator, InDesign. Currently learning Rhino.

Manual Documentation

Confident with pens, pencils, watercolor, etc.

Physical Models

Confident with traditional and mechanised shop tools, lazer cutting and metal fabrication. Previous experience with CNC router, and interest in 3D printing.

John Tocker (Director) T: +64 4 473 9803 E: john@jtbarchitects.co.nz Kim + Monique Baber (Directors) T: +61 7 3192 9640 E: mail@baberstudio.com.au Doug Neale (Senior Lecturer) T: +61 7 3365 3855 E: d.neale@uq.edu.au

CURRICULUM VITAE CONTENTS 001 Surf Live Saving Club 002 Folly in the Woods 003 Encampment 004 Inversion 005 Kairangi Village 006 Kairangi Rise 007 Norman St. 008 The Charming Squire 009 Lake St. Bus Hub 010 After Hours

Image on Cover: Titahi Peninsula, New Zealand Image on page: Morning frost in field, Cooma, NSW, Australia

1

2 5 7 8 9 10 11 11 11 12


Chelsea Ave

001

Broadbeach Surf Life Saving Club • Broadbeach Surf Club, Gold Coast, Qld • Thrird Year Studio Coordinator, Timothy O’Rouke

An investigation into the Australian summer and the iconic surf clubs along the Queensland East Coast. Interviews were conducted with the staff and existing users at the surf club. After assessing the want and needs, multiple proposals were explored. A conclusion was then reached that a new building was deemed necessary. The proposal draws upon the materials and form of the neighborhood bungalows. The design was driven by programming needs, having clear distinctions of public/ private, offices, club space and storage as well as additional program for dormitories. Taking advantage of the location, a cafe and event space were introduced as alternatives to pokies that have plagued other clubs on the coast. Above: Surf club viewed from the street. The corner retail space activates & aims to generate healthy revenue. Top Right: Site plan & site section Right: Sketch studies of the site context and urban fabric

2

Broadbeach Blvd

Broadbeach Park


Atrium and Courtyards The building mass is pushed to the boundary to maximize the site. Courtyards break up the mass of the building, providing functional, secure outdoor spaces. The atrium draws in the exterior and becomes the activated space within the building to which circulation and program are arranged around to encourage social incidents.

3

Above: Open but sheltered. Private club accomodation overlooks flexible courtyard space. Left: Ground floor & first floor plan. Below: Opening in the elevations respond to the context of the street and the groove of Norfolk pine around the reserve.


Above: Section perspective showing the atrium and courtyard Below: Section through activated circulation spaces

4


“Great images have both a history and a prehistory; they are always a blend of memory and legend, with the result that we never experience an image directly. Indeed, every great image has an unfathomable oneiric depth to which the personal past adds special colour. Consequently it is not until late in life that we really revere an image, when we discover that its roots plunge well beyond the history that is fixed in our memories. In the realm of absolute imagination, we remain young late in life. But we must lose our earthly Paradise in order to actually to live in it, to experience it in the reality of its images, in the absolute sublimation that transcends all passion” - Gaston Bachelard

002 Left: the Kaleidescope, lined with nonlinear, angled reflective surfaces to create a boundless and ever shifting image. Top Left: Selected Bachelard prose over a 2D interpretation created from the kaleidescope. Top Centre: one of many explorations approaching an architectural language in response to the 2D abstractions. Top Right: Sites were surveyed for their experiential opportunities,

5

Folly in the Woods

• UQ St Lucia Campus, Qld • Second Year Studio Coordinator, Doug Neale

Begun as an 2D interpretation of a prose by Bachelard on the phenomena of time, perception and the part memory plays in conditioning our perception. Numerous 2D and 3D abstractions were made which translated into spatial studies, the essence of which were distilled into an architectural language. A site was selected on campus for the prose to be translated into an architectural response. The proposal responds to the genius loci of a particular void observed in the canopy arcing over the lake. The folly provides a destination where one might find refuge for distilling thoughts, contemplation and dreaming.


Distilled Space To create a seamless space capturing the nautural play of light and shadows, thick canvas was chosen to be stretched around the steel profiles. A technique of applying aircraft dope to penetrate the fabric seals the fabric seamlessly. a trampoline have been appropriated into the floor, gives way to accommodate the occupant.

Above: In-situ concrete and cantilever steel structure follows the form of the folly. Below: Section through the structure illustrate the experience of journeying through the shifting surfaces of the structure Left Top: Elevation showing the folly branching over the lake Left Bottom: Elevation showing the folly branching over the lake

6


Left: Visualisation of banquet structure nested in the bush, amenity structures can be seen Above: Defining the geometry of the banquet roof and timber batten placements. Below Left: Section of banquet structure Below Right: Closeup visualisation of canopy construction

003

Encampment

• Yarramalong, Charlwood, Qld • First Year Studio Co-ordinator, Michael Dickson

Encampment was a response to the Australian bush. Existing opportunities and patterns were recorded and the site surveyed, various programs was to be arranged into the bush setting including ablutions, kitchen and a banquet pavilion. Existing paths were abstracted to form the promenade architecturale, leading one to experience all the intimacies the bush. The path ultimately leads to a circular clearing. Responding to this, a dome of the classical order, in modern vernacular timber battens and glass, creates a place of stillness in the myriad of vegetation and through the oculus, offers a glimpse to the opening above.

7


1 2

1

OLD EARTH’S OZONE LAYER INTACT.

1

12

OLD EARTH’S OZONE LAYER INTACT.

OZONE LAYER DEGRADED.

23 4

34 5

2 3

3 Ĺ?  Ĺ?  

OZONE LAYER DEGRADED.

ARTIFICIAL OZONE LAYER UNDER CONSTRUCTION. Ĺ?  

ARTIFICIAL OZONE LAYER UNDER CONSTRUCTION.

   

5 6

6 Ĺ?

Ĺ?Ĺ?Ĺ?   Ĺ?Ĺ? Ĺ?   Ĺ? 

SISTER SYSTEM EARTH LAYER...

OLD EARTH’S OZONE LAYER INTACT.

4

OLD EARTH’S OZONE OZONE LAYER DEGRADED. LAYER INTACT.

With every 45 day that passes, and every layer that is stripped away, the story seems to be drawing ever closer to its end‌

OZONE LAYER DEGRADED. ARTIFICIAL OZONE LAYER UNDER CONSTRUCTION. FINAL PIECE OF ARTIFICIAL LAYER SET IN PLACE 10KM FROM EARTH’S SURFACE.

56

ARTIFICIAL OZONE LAYER FINAL PIECE OF ARTIFICIAL UNDER LAYER CONSTRUCTION. SET IN PLACE 10KM FROM EARTH’S SURFACE. GRAVITATIONAL INVERSION OCCURS.

6

$!Ĺ?earth building adapts to support plant production for itself and its sister below. Alterations are made to living patterns and construction methods to allow people to inhabit the ceilings.

    

GRAVITATIONAL INVERSION Some sections of buildings are OCCURS. converted to filter systems

NEW WORLD: Ä‘Ĺ? !0ÄĄ/! Ĺ? sources A new animalistic hierarchy food must Ä‘Ĺ?0!. now form between the parallel layers of habitation. A physical gap now separates those residing on their ceilings and their counterparts below dodging the falling remnants of a past life...

for wastewater NEW WORLD:before it gets returned into the cycle. A new animalistic hierarchy must now form between the parallel layers of habitation. A physical gap now separates those residing on their ceilings and their counterparts below dodging the falling remnants of a past life...

8

4

SISTER SYSTEM NEW GROUND LAYER...

4

$!Ĺ?new ground structures carefully and conservatively balance human shelter with enough land to sustain livestock "+.Ĺ?+*/1),0%+*Ä‹Ĺ?$!5Ĺ?%*+.,+.0!Ĺ?Ĺ? all the processing and servicing elements that the two sisters will need to survive.

or its beginning? FINAL PIECE OF ARTIFICIAL LAYER SET IN PLACE 10KM FROM EARTH’S SURFACE.

004

FINAL PIECE OF ARTIFICIAL GRAVITATIONAL INVERSION LAYER SET IN PLACE 10KM OCCURS. FROM EARTH’S SURFACE. 13

GRAVITATIONAL NEW WORLD: INVERSION OCCURS. A new animalistic hierarchy must now form between the parallel layers of habitation. A physical gap now separates those residing on their ceilings and their counterparts below dodging the falling remnants of a past life...

NEW WORLD: A new animalistic hierarchy must now form between the parallel layers of habitation. A physical gap now separates those residing on their ceilings and their counterparts below dodging the4falling remnants of a past life...

Inversion

$!Ĺ?+*/0.10%+*/Ĺ?)'!Ĺ?+*/%+1/Ĺ? use of the available materials and are the epitome of recycling.   Ä‘Ĺ?((+3/Ĺ?/1*Ĺ?0$.+1#$ Ä‘Ĺ?%!3/Ĺ?1,Ĺ?0+Ĺ?!.0$ Ä‘Ĺ?%!3/Ĺ? +3*Ĺ?* Ĺ?+10Ĺ? into the universe

4

(competition)

The brief asked us to propose an dramatic sudden event, causing a shift in paradigm and the roles of architects as the agents in this change. Our entry proposed a global event, where due to human intervention, gravity has flipped and we now inhabit a world falling apart in the literal sense. Out of the countless possibilities of this future, we decided to focus on the responsibility of the architects in providing a basic framework to re-establish social structure in this new environment. Our response follows the 3 decades since the event. We aimed to document the adaptive reuse of the existing urban fabric and new typologies of living to respond to surviving in an ever changing coastal/ marine environment.

 

 



   Ĺ?



 



 

• Sona SuperStudio 24hr Ideas Competition • Team members, John Ellway, Kelsey Jackson • Queensland State Winners

%*0%*%*#Ĺ?Ĺ?2%/1(Ĺ?+**!0%+*Ĺ? with the earth is considered important to the mental wellbeing of the human population, so all apartments open onto atriums that act as sunlight wells.

 Ä‘Ĺ?!#!ÄĄ/! Ĺ? foods Ä‘Ĺ? 0!.%(/



 

  Ĺ?

  Ĺ?Ĺ? Ĺ? 

9

Top Left: Extract of submission reimagining the new ground in the stratosphere. Top Center: Storyboard leading to the event Right: Architectural response to the new enviroment, A collective effort, I provided graphic visualisations to the presentation utilising traditional ink linework coloured in Adobe Photoshop

8

2033 Architectural intervention means that the people of the new world now have all the tools to be sheltered, fed and watered equally and without prejudice.

11


005

Kairangi Village (Stage 1 & 2) • Jerram Tocker Barron Architects • Miramar, Wellington, NZ • Construction Period, Nov’ 2014 – Sept’ 2016 • 39 Dwelling Residential Development

The seaside neighborhood of Miramar Peninsula is undergoing significant changes due to the recent influx of young creative professionals drawn by the thriving movie industry. Combined with the current shortage in housing stock, 39 dwellings have been approved on a historically industrial lot. The units are arranged around a loop road with outlook into the central communal park. 9 have been built to provide affordable social housing with support services. These units cater for the elderly and disabled, placed at the entrances, they serve as custodians to the ins and outs of the community. My role was to support our director from building consent to completion, liaising with council, contractor, sub-consultants, purchasers and the client. During the build, over 300 architect’s directions were provided to support the main contractor where clarification or additional information were required. Working closely with the main contractor we delivered the project to the purchasers’ expectation.

Notes

Top Left: Various materials and compositions breakup the visual density of the development. Top Right: View from entry. Units back onto private outdoor space and looks out onto the central pocket park also serving as a rain garden to manage run off. Right: Examples of contract documents and instructions I produced that were issued to the main contractor. 0B

31 AUGUST 2015

FOR CONSTRUCTION

0A

27 JULY 2015

WCC RFI

Revision

9

Date

W.198 Junction of wall to

W.199 Membrane roof termination

membrane roof & cladding

at junction to parapet wall

Reason for revision

AMENDED:

Kairangi

Check all dimensions on site. Do not scale from plans. If in doubt consult architect.

Details Details

1349 JTB To Scale at A1

1:5

Approved

jerram + tocker + barron architects ltd

FOR BUILDING CONSENT

level 1 | 28 cuba street | wellington tel 64 4 473 9803 | nelson 64 3 548 8781 office@jtbarchitects.co.nz | www.jtbarchitects.co.nz

Sheet No:

Rev:

A5.63

0B


006

Kairangi Rise (Stage 3) •Jerram Tocker Barron Architects • Miramar, Wellington, NZ • 27 Dwelling Residential Development • http://kairangirise.co.nz

Following on from the success of Kairangi Village, 26 additional units have recieved planning approval for the remaining hill site in Miramar. As the houses climb up the site, the units take on form and materiality from the neighborhood to reduce the visual impact of the density against its surroundings. We have successfully launched the project into the market with overwhelming interest and are continuing work to document the project for building consent, tender and construction. Images: Utilising Artlantis render for ArchiCad and Adobe Photoshop, I created these render images as part of the marketing package used in publications.

10


007

Norman St.

• Baber Studio, Brisbane, QLD, AU • Residential addition and alteration.

An existing post-war workers cottage was extended to accommodate an additional bedroom and two new living spaces to the rear of the house, The new living spaces are separated by an ‘lantern,’ drawing in light but shielding out the rain. I made physical models and construction documents to hand over to the contractor. Far Left: The outdoor living space semi enclosed by an veil against the harsh Queensland sun. Left: Exterior living space. The lantern draws light in and shelters the laundry/ exterior storage from the Queensland weather. Images courtesy of Baber Studio

008

The Charming Squire • Baber Studio, Brisbane, QLD, AU • Restaurant, cafe, bar & micro-brewery

Driven by the narrative of the first convict brewer. Raw material palettes were chosen to work with the shell of the existing building. Finer materials such as copper, timber and amber glass were selected to to bestow a distinctive character to the space as a way of story telling. My involvement in this project focused on research into materials and subsequent detailing, 3D modeling and producing construction drawings. Far Left: Structural elements are celebrated as are the hand beaten copper that wraps the bar. Left: Bespoke detailing of the balustrade using security mesh. Images courtesy of Toby Scott

009

Lake St. Bus Hub • Bark Design, Noosa, QLD, AU • New bus shelter for Cairns City Centre

Part of the ‘City Alive’ CBD revitalisation program, the bus shelter celebrates the region’s unique barrier reef and hinterlands by utilising the imagery of coral and the licuala palms. I created the presentation panels, render images and paths for the CNC router.

Far Left: Render of the proposed bus shelter Left: Design proposal for the canopy screens

11


010

After Hours

Painting is a meditative process, it offers peace and the stillness to observe, understand and to appreciate. The above works were completed for Cambridge GCE A Level Examinations. Through observation I gain an a posteriori understanding of the world which feeds my urge to create.

Above: Untitled, Acrylic on board. Left: Middle: Untitled, Acrylic on card. Left: Bottom: Untitled, Aerosol paint on wall

12


All Folks!

That’s and Thanks for your time.

Image: Wollomombi Falls, Oxley Wild Rivers National Park, NSW, Australia

13

Qun zhang folio for msd  
Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you