Page 1

DESIGN JOURNAL

QU JIANG 364407


ARCHITECTURAL DESIGN STUDIO SPARKS TUTOR: ANNA NERVEGNA


This is a proposed car showroom project located on Mackenzie St and La Trobe St. It is assuming the Barlow Motor Enterprises still exists today and demands a new building for their office and car showroom. The design brief includes neon sign and main building design as well as rooftop mininature golf. This is a journal documenting the process from concept to final outcome.


CONTENTS week 0 - site analysis

6-9

week 2 - neon sign

10-19

week 4 - building design

20-51

week 12 - reflection

52-53


Site Plan

1. Mackenzie St view 2. La Trobe St view 3. La Trobe St perspective night view 4. Mackenzie St night view

site analysis|studio sparks


SITE ANALYSIS

The site is located in the north east of CBD, surrounded by exhausted traffic flow and mid-rise to high-rise buildings. The north side of the site is mainly dominated by vehicles and La Trobe St busy occupied with pedestrians, trams and vehicles. The current site is ajoined by a three storey building and outdoor parking lot together with a 17-storey highrise multi-use buildings on the other side. The site sits on a 1:20 slope descending towards the south elevation. Additionally, it is sandwiched by the adjacent building. All the factors added up give rise to a quite constrained site for a car showroom proposal.

7|page


site analysis|studio sparks


9|page


|studio sparks


NEON SIGN

The neon sign will be a major feature for the proposed building. Hence, I aim to make something exclusive for the Barlow Motors. Having learned Mr Barlow’s life experiences and the drama behind this brand, I have come up with the idea to reveal this story with my neon sign.

11|page


experiments with colors this is an experiments with different color palettes sharp lines cutting and separating different colors. colors are to symbolize the colorful life experience of Mr Barlow and Barlow Journior. cons: no much potential to push further

neon sign|studio sparks


concept 2 the entrance is a “B“ carved out, the outline glowing in dark. cons: This will constrain the later design of the building form

13|page


swarm light installation | Paul Cocksedge | 2013

http://www.lightpublic.com/lighting-articles/the-bourrasque-light-installation-a-swarm-of-lightpapers/ neon sign|studio sparks


pencil trace under origami to create an abrupt white origami-like sign in the dark. con: it’s too static and hard to draw connection with Barlow Motors

15|page


the neon sign as a art installation. hundreds of light tubes hanging on the ceiling, projecting ‘Barlow’ this idea would have more potential for further development and would be more self-expressive. Hence, I started working on this one.

|studio sparks


4 dfferent perspectives of the installation

neon sign|studio sparks

17|page


night render of the neon sign installation

neon sign|studio sparks


FINAL OUTCOME This piece of installation is designed for Barlow Motors car showroom located in the heart of Melbourne. The founder of Barlow Motors, A.G. Barlow, was known for his dramatic life with success as well as tragedy. His son adventurous and yet impulsive spirit. Taken this on board, I try to visualized his life experience in my design. Hence, the neon sign is to integrate the spirit of BM and display it to the public. The indoor sign is composed of hundreds of light tubes arranged in a certain pattern that when the light turn on, a reversed ‘BARLOW‘ sign can be seen on the floor. This is to simulate A.G. Barlow’s life of contrast with glory and shadow. Contoured elevation symbolizes Mr Barlow’s dramatic life as well as advanturous and ambitious spirit. The sense of dynamic represents the never stopping innovation and chanlenge this company would embark on.

19|page


building design|studio sparks


BUILDING DESIGN

The proposed building consist of car showroom, Barlow Motor enterprise office and car park for 300 cars.

21|page


IDEA DEVELOPMENTS

elevation view facade with vertical waving panels.

Building design|studio sparks


perspective view

23|page


IDEA DEVELOPMENTS

1

2

3

1. a double diamond grid frame 2. a diamond structural frame 3. a hexogon structual frame

buiding design|studio sparks


BUILDING AS A SHOWCASE After the random sketches shown in previously, I finally sat down to think what really a car showroom needs. The first word came cross my mind was “exposure“. Its a showcase of the cars! Hence, to go extreme way, I’ve decided to try to make my entire building as a showcase. Hence, i start experimenting with steel framed strucutre, full glass facade with simple form. Starting off by making fig 1,2,3 to see what can come up with. Then, thinking of the carpark space and office space, I think the exposure needs some variety. Hence, a contrast would be nice in terms of public and private space.

25|page


IDEA DEVELOPMENTS

building design|studio sparks


idea development. 3 sketches showing the idea of a building with different contrast in terms of facade, exposure, materials. can develop further on panelization, creating interesting treatment to the skin and meanwhile different exposure gives to the space.

27|page


IDEA DEVELOPMENTS

building design|studio sparks


Explorations on the different possibilities of panelizations and how it can be applied on the facade treatment. The panels can vary according to attractor curve and consequently give variations in openings (i.e. exposure).

29|page


IDEA DEVELOPMENTS

Building design|studio sparks


1

2

3

4

2D panels are too static, aimed to make it more interesting. I starting testing out 3D panels. These panel can be responsive according to sun path. It responds like the sketches on lefthand side, 1 is entirely closed, 2 is partially open, 3 is more than half open and to 4 is almost fully open. However, this facade is still dull. So I start looking at kengo Kuma’s work, and try to figure out how he made the repetition of geometry so interesting and inviting.

31|page


IDEA DEVELOPMENTS

organic facade cons: constrained on site. site is narrow. spaces will lose if try to achieve obvious organic form

buiding design|studio sparks


Alvar Aalto’s famous glass and lamp design. fluid organic line, and the division of space.

33|page


IDEA DEVELOPMENTS

Building Design|studio sparks


a rather bold experiments with plastic twisting surfaces. Still the same 3d panels, only being stretched. This is a nice form however I find it hard to justify my concept of contrast (different exposure) and hard to apply attractor on the model. So I have to scarp this one and stick with rather ‘plain’ facade. Besides, the curvy facade cannot be appreciated from both frontage since the site is too narrow no point to make those facades look fancy if they are to be adjoined to the neighbours building.

35|page


RE-THINK + RE-DEVELOPE

[above] sketches of plans, trying to work out the plan with more exposure but less waste of space by subtraction (chopping off the corners to enable more exposure of east and west facade to the public ), a lane way is created on the east elevation allow access and connectivity with the existing lane way.

|studio sparks

[right] rough sketches and a quick 3d model of the sketches. basically my idea remains similar as early concept, use glass to allow maximum exposure for showroom. However, use white solid materials for upper floors to give constract with the transprency of showroom. The wrapping of skin indicating two different functional areas meet and a place for entrance where the pedestrian congregate.


37|page


DESIGN REFINEMENTS

Building Design|studio sparks


[left] The contrast from the two materials makes the building appears to be floating. (this is just the facade without any strucutral support added in.)

Settled with the form, I start working on facade treatment in order to give the hierarchy of exposure acoording to different functional space. To do this, I used curve attractor and circle as basic profile for the openings. Circles can be considered as ‘peak holes’ which symblize the idea of exposure and see trhough. The images shown on left and above are preliminary 3d modeling testing out the effect on one facade. The question remains: should I give a contrast on other facades or use a holistic language throughout the building?

39|page


DESIGN REFINEMENTS

Building Design|studio sparks


structural grids and columns showing how the building is supported [left] one set of ramp going upstairs [right] another set of ramp leading below ground..

41|page


DESIGN REFINEMENTS

[left] section BB’ [right] section AA’ Nature is a main intergration into my design. In this car-dominated modern world, nature has been torn off bit by bit, car pollution is one of the reason. Thus I aimed to bring back nature in this building by putting green features on rooftop and the laneway I created.

Building Design|studio sparks


43|page

Roof top is multi-function place for mini golf, terrace and cafe. top and bottom 3 levels are for carpark. Car enters from Mackenzie St, pedestrain access from La Trobe and Grand Lane.


DESIGN REFINEMENTS

1.east perspective 2. west perspective 3. interior Right: Close up view of east elevation

Building Design|studio sparks


45|page


DESIGN REFINEMENTS

Building Design|studio sparks


47|page


DESIGN PRESENTATION

Rendered view from La Trobe St frontage laneway links to Grand Lane. A touch of green is introduced to the laneway.

Building Design|studio sparks


Peak holes. giving different exposure.

49|page


DESIGN PRESENTATION

1

2

3

4 1. South Elevation 2. North Elevation 3. East Elevation 4. West Elevation

Building Design|studio sparks


51|page


DESIGN PRESENTATION

Building Design|studio sparks


REFLECTIONS PANEL: THE IDEA OF THE CONTRAST CREATED BY VARIATIONS ON FACADE OPENINGS DIDNT SEEM TO BE CARRIED OUT SUCCESSFULLY ON THE PLANS. RETHINK: SHOULD ELABORATE MORE ON PLANS AND SECTIONS. TO GIVE CONTRAST OF EXPOSURE. THINK ABOUT THE CIRCULATION OF CUSTOMERS AND STAFF AND HOW TO CREATE THE HIERARCHY FOR DIFFERENT PEOPLE LIKE ALVARO SIZA DID IN HIS DESIGN.

53|page


SPECIAL THANKS TO: MY TUTOR ANNA FOR HER CONTINUOUS ENCOURAGEMENTS OVER THE SEMESTER MY FRIENDS ESPECIALLY JOSEPH, GUANQI FOR THEIR HELP AND SUPPORT

|studio sparks


Design Studio Journal  

Architectural Design Studio Sparks, University of Melbourne

Advertisement
Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you