Page 1


rEDACTIONEEL KABLAM!!! Met een oorverdovend geluid waar de oerknal jaloers van zou worden was daar de eerste uitgave van HQ Productions. En jij hebt hem gekocht! Mag ik jou als hoofdredacteur daar ten eerste heel erg voor bedanken. Ik liep al langer rond met de gedachten om een maandblad te creĂŤren over het onderwerp post productie en film. Ik zelf heb een bedrijf (dat dezelfde naam draagt als dit blad) binnen de post productie branche. Door mijn werkervaring kwam ik erachter dat het zeer belangrijk is om inspiratie op te blijven doen. Dit zal dus ook aan de orde komen binnen dit magazine.

de visie

4 de missie

5 2

We gaan kijken hoe bepaalde post producties, settings en filmstijlen van bekende films zijn doorgevoerd en hoe dit de films hebben versterkt. In alle artikelen zul je ook zien dat we een bepaalde soort stijl hebben na gebootst in een foto of illustratie. Met dit magazine willen we jou als lezer kennis en techniek bij brengen van de filmindustrie met betrekking tot postproductie. Ik wens je veel lees plezier toe. -Quinton Hermsen

Welkom in mijn gedachte. Mijn visie van dit bedrijf en dus ook dit magazine uitgebeeld in een Photoshop illustratie. Bekijk het zelf op pagina 4.

>> Bij een visie hoort natuurlijk ook een missie. Deze vinden we op pagina 5 van dit magazine.

>>


HQ Productions is een uitgave van: Hogeschool Arnhem Nijmegen Hoofdredacteur: Quinton Hermsen Contact Redactie@HQproduction.com Administratie@HQproduction.com URL: www.hqproductions.com

Copyright Š2012, HQ PRODUCTIONS B.V. Westervoort, Nederland. Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden gereproduceerd, gekopieerd, aangepast of overgedragen in wat voor vorm of op wat voor manier dan ook zonder schriftelijke toestemming van HQ PRODUCTIONS.

Advertenties Tel.: 0615439323

Film noir/GRINDHOUSE

6 WELCOME TO THE 80’s

8 POST Apocalyptic VFX

12 the deep jUNGLE

14

Al klaar voor de duistere en koude wintermaanden? Ervaar het op op pagina 6. Waar we het gaan hebben over de film noir stijl. En de terugkeer in populairiteit van exploitatiefilms.

>> Ben je op zoek naar compleet het tegenovergestelde? En heeft jou video footage of fotomateriaal dat typische Miami Vice gevoel nodig? Dan ga je zo snel mogelijk naar pagina 8.

>> De wereld in puin op pagina 12. Hoe kun je dit op beeld vast leggen? We bekijken hoe het eerder is gedaan in post apocalyptische films. Zelf hebben we ook een breakdown gemaakt.

>> Vergeet je kapmes niet mee te nemen voor pagina 14. We gaan kijken hoe we de dichte oerwouden van films zoals Jurassic Park en Avatar kunnen na maken in Photoshop.

>>

3


4


Productions

Productions

VISIE In een perfecte wereld deelt iedereen zijn kennis en werkt iedereen samen. Helaas leven we niet op een perfecte wereld. Dit zien wij terug in de grote kwaliteit kloof van post producties. De relatief kleine postproductie bedrijfjes uit ons Hilversum (Hillywood)

kunnen niet matchen met de grote bedrijven uit Hollywood. Wij van HQ productions gaan een connectie leggen tussen deze wereld van verschil. En in de loop van dit proces delen we onze kennis.

POSTProductions

MISSIE Creativiteit is het kernbegrip binnen ons bedrijf. Dit stralen we uit door onverwachts en tegendraads te werk te gaan. Dit betekent echter niet dat we het gewenste resultaat van de klant niet bereiken. Het proces dat we door lopen delen we met de buitenwereld. We gaan een ieder verder helpen.

5


Filmstijl

van film noir tot grindhouse. .

6

.. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .

Filmgenre’s opnoemen kunnen we allemaal. Maar filmstijlen zijn toch heel wat lastiger. In dit eerste artikel over film stijlen kijken we naar “film noir“ en “Grind House“ (ookwel exploitatiefilm genoemd).

Film Noir Een film noir, Frans voor zwarte film, is een film in de stijl en sfeer die vaak wordt geassocieerd met misdaadfilms. In deze films leven de hoofdfiguren in een duistere en bedreigende wereld.

Zoals op de foto te zien is zijn de films vaak zwart-wit geschoten en wordt er veel gebruik gemaakt van donkere silhouetten. Zoals het op Wikipedia mooi wordt beschreven kent het film noir stijltje overheersende stemmingen van “melancholie, somberheid, teleurstelling, ontgoocheling, pessimisme, ambiguïteit, morele corruptie, schuld en paranoia.” In de personages zijn ook veel overeenkomsten te vinden binnen de stijl. Zoals de antiheld en de femme fatale.Het verhaal speelt zich meestal af in een kille louche stad. De film noir stijl ontstond in Amerika rond 1940 en wordt vandaag de dag nog gebruikt in huidige neo noirs.

GrindHouse Een grindhouse is een klein type bioscoop die in de jaren ‘60 tot ‘90 erg populair waren in de Verenigde Staten. Hier draaide vooral exploitatiefilms. Vandaar dat de stijl exploitatiefilms ook wel Grind House wordt genoemd.

Zo brachten de regisseurs Quentin Tarantino en Robert Rodriguez in 2007 hun ode aan het GrindHouse tijdperk. Een dubbele dvd set met 2 hedendaagse exploitatiefilms.

Een exploitatiefilm is een film die meer waarde hecht aan zijn effecten dan aan een geloofwaardig en sterk verhaal. Elementen die we vaak terug zien komen zijn drugs, angst, sensatie, vernieling, geweld, (verboden) seks, naaktheid, monsters en opstanden.

“Een

film die in de eerste plaats effect wil sorteren, waaraan het verhaal ondergeschikt is.” De exploitatiefilms werden vroeger vaak goedkoop gemaakt en moesten in relatief korte tijd hun geld terugverdienen. Maar omdat de stijl sinds die tijd een soort cultstatus heeft gekregen zien we vandaag de dag dat ook grote filmproducties de stijl in hun film gebruiken.

Bij de foto op pagina 7 heb ik gebruik gemaakt van zowel het film noir stijl als dat van Grindhouse.


“

De cynische, eenzame anti-held tegen de achtergrond van een louche grote stad.

“

7


Filmtijdperk

NEON LIGHTS and Sunglasses. De opkomst van cocaïne in de samenleving startte tijdens de jaren 80. Vooral de Amerikaanse stad Miami in Florida had te leiden onder deze criminaliteit. Deze setting is veelvuldig gebruikt in verschillende grote films en series als ‘Miami Vice’ en ‘Scarface’. Maar wat typeert deze Miami jaren ‘80 stijl nou precies? Hiervoor moet we eerst naar de stad zelf kijken. Het warme klimaat, de vele palmbomen en de ligging aan

8

zee maken het een zonnig paradijs. Het nachtleven van Miami kent ook een hele eigen feel. De nachtclubs, boulevards en hotels waren veelal voorzien van neon verlichting.

“Miami

in Florida had veel te leiden onder deze drugs criminaliteit.” In de nachtclubs werd die tijd veel pop en new wave


.. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. . gedraaid. Het einde van het discotijdperk. Dit hoor je ook heel goed terug in films als scarface. Waarbij ontzettend veel gebruik word gemaakt van de grote hits uit die tijd. Wat het authentieke jaren ‘80 gevoel nog sterker maakt.

door visuele vormgeving, keuze van muziek en de verhaallijn. Een film die ik je zeker kan aanraden!

Het onlangs verschenen “Drive“ van regisseur Nicolas Winding Refn heeft ook deze jaren 80 vibe. Wat bijzonder is omdat de film hedendaags afspeelt in de stad Los Angeles. De stijl wordt daarom enkel gehanteerd

9


Filmrecensie

the EXPENDABLES 2

Bereid je voor op een overdosis testosteron op je beeldscherm want het tweede deel van “The Expendables“ komt bijna uit op Blu-ray. Sylvester Stallone heeft opnieuw zijn mede actiehelden uit de jaren 80 weten te verzamelen voor wat vuurgevechten en explosies. Het beloofd weer een spectaculaire rit te worden. De louche CIA agent gespeeld door Bruce Willis, stuurt opnieuw een groep

10

huurlingen (Sylvester Stallone en zijn team) op een gevaarlijke missie. Ze moeten een pakket met gevoelige informatie ophalen uit een door oorlog geteisterd Oost-Europees land. Wat ze echter niet weten is dat een ander team van huurlingen dezelfde missie heeft. Zij hebben er echter slechte plannen mee. De leider van deze groep bad guys wordt vertolkt door Jean-CLaude van Damme. Ook een zeer bekende

actie held uit de jaren 80 die niet eerder mee deed aan de Expendables serie. Zo is ook acteur en internet legende Chuck Norris aan de cast toegevoegd. Fans van Schwarzenegger zullen ook blij zijn dat zijn rol in deze film aanzienlijk groter is dan die in de vorige Expendables. In de openingscène wordt de toon meteen gezet. Een groot actiespektakel waarbij niks heel blijft. Met als klap op de vuurpijl het moment waar Stallone zijn motor


op onmogelijke wijze een helikopter weet in te rijden. Na deze actievolle opening zwakt de film echter af. Op dit punt is namelijk geprobeerd emotie en realisme te verwerken in het verhaal. Dit past totaal niet bij het concept van de film en de acteurs zijn hier voor ondergeschikt. De eerste film had hier nog meer onder te leiden dus in dat opzicht is er wel een vooruit gang. Gelukkig komt er verder in

de film weer vaart in. Met als hoogte punt een scene waar Willis en Schwarzenegger binnen een luchthaven, al scheurend in een Smart, hordes vijanden aan gort schieten. Vervolgens gebruiken ze elkaars one-liners uit hun meest bekende films (Die Hard, The Terminator). Op dit soort momenten komt de film het meest tot zijn recht.

Verdict Als je deze film gaat kijken met de verwachting een sterk verhaal voorgeschoteld te krijgen zit je verkeerd. Het draait puur om de nostalgische waarde van deze cult helden. Hou je van actie films en kun je het verstand op nul zetten, dan kun je aan deze film een hoop plezier beleven.

Cijfer: 6.5/10

11


Filmsetting

Overleven in een vergane wereld. Een post apocalyptische setting is al vele malen gebruikt in boeken, films en TV series. Het komt in verschillende gedaantes voor. Een langdurige kernoorlog, een zombie uitbraak, een zeer besmettelijk nieuw virus of een invasie van een buiten aards ras. Wat hebben al deze opties gemeen? Een (bijna) onleefbare situatie voor het menselijk ras. Wat we vaak terug zien in apocalyptische uitingen in films is dat de natuur zijn grond terug claimt. Een goed voorbeeld hier van is de film “I AM LEGEND“. Waarbij de straten van New York zijn bedekt met gras, er weer

12

riviertjes door de stad lopen en wolkenkrabbers begroeit zijn geraakt met klimop planten. Dit bepaalt ook hoelang de mens zijn controle over de wereld al kwijt is geraakt. “De

natuur die zijn grond terug claimt.” Wat we ook vaak terug zien in deze verhalen is dat de mens zijn primitieve geest weer terug krijgt. Men zal moeten jagen om te overleven. In de screencap boven aan deze pagina heeft het desbetreffende dag des oordeel echter niet zo lang geleden plaats gevonden. Wat precies de oorzaak is


geweest heb ik met deze afbeelding bewust niet willen uitbeelden. Het dood en verderf is wel duidelijk zichtbaar. Tussen het puin op de voorgrond ligt een schedel en andere beenderen. Rook pluimen van hoge flatgebouwen zorgen er voor dat overal as uit de lucht komt vallen. Het zand op de voorgrond en het verdorde groen geeft het geheel een stoffig en verstikkend gevoel. Er is echter nog wel een teken van leven. Rechts op de voorgrond heeft een persoon een cynische wegwijzer geplaatst. Voor deze plaat heb ik mij vooral laten inspireren door de film “The Road. “

.. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. ..

Verenigde Staten Drama / Thriller 111 minuten Geregisseerd door: John Hillcoat. Met: Viggo Mortensen, Kodi Smit-McPhee en Robert Duvall. Een man en zijn zoontje doorkruisen een verwoest Amerikaans landschap, bedekt met de as van een vergane wereld. De man kan zich de tijd ervoor nog herinneren, het jongetje kent alleen dit dode landschap. Het enige dat hen rest is te overleven en zich vast te houden aan de kostbare brokstukken van hun eigen menselijkheid. Bron: Moviemeter

13


14


Een andere setting voor veel films is er een waar de mensheid nog totaal geen inspraak heeft gehad in de natuur. Omdat we volgende maand in HQ een kijkje gaan nemen bij het productie proces van de Avatar sequel, hebben we een korte breakdown gemaakt zodat jij in Photoshop ook een eigen dicht begroeide jungle kan maken.

Volgende

maand

IN HQ MAGAZINE Interview Robert Rodriguez, filmregisseur van: El Mariachi, Desperados, SIn City, Spy Kids en Machete.

Tutorial Een Photoshop breakdown van een futoristiche ijsplaneet.

Verzamel verschillende los staande planten en een achtergrond.

recensie Vanaf volgende week gaat de film “Killing them softly“ in premiere. Een film van Andrew Dominic met Brad Pitt in de hoofdrol.

Als je een titel erin wilt verwerken gebruik dan bijvoorbeeld het Jurassic Park font. Gooi er een textuur over heen zodat het meer in het jungle thema past Gebruik de verzamelde losstaande beplanting om diepte te creëren. Varieer in grote en roteer objecten wanneer nodig. Hoe dichter de plant bij de lens staat hoe hoger de blur.

Als laatste gebruik je lichteffecten om het nog meer begroeid en tropisch aan te laten voelen. Omdat een jungle heel onvoorspelbaar kan zijn kun je verschillende diersoorten verstoppen tussen het struikgewas. Zo heb ik er 5 verwerkt op pagina 14.

Colofon: Tekst Quinton Hermsen Fotografie/Illustraties Alle afbeeldingen bewerkt Hermsen.

door

Quinton

Bronnen: Wikipedia Grindhouse Exploitatiefilm Film Noir Jaar van uitgave: 2012 (Uitgave 1, Oktober editie)

15


HQ productions  
HQ productions  

School project

Advertisement