Page 1

3 Immersive ruimtes

Quinten van Kastel C1A Studentnummer: 513762 Course: Immersive space


A

B

De reden dat ik deze afbeelding immersive vind is het perspectief en de interessante elementen die aanwezig zijn. Het lijkt niet alleen 2D maar ook 3D te zijn, door de kleurverschillen van voor en achterkant lijkt het alsof je je in een bergachtig landschap bevindt. De takken die van onderaf omhoog komen zouden kunnen betekenen dat je in een boom zit, of misschien dat op korte afstand van jezelf er twee stukken in de grond staan, compleet willekeurig. Ik krijg het gevoel alsof ik zo door dit landschap zou kunnen lopen, de bergen over, het water in, achter bepaalde elementen langslopen. Wat ik ook bijzonder hieraan vindt zijn de aparte elementen zoals het gezicht aan de rechterkant en iets wat lijkt op een kwast die van een berg afdruipt, hierdoor kan ik helemaal inleven hoe het zou zijn om in deze wereld rond te lopen.

De vormgeving is erg mysterieus, het zijn 3D elementen (zoals de bergen en het water) die uiteindelijk een 2D beeld vormen (een soort van gezicht in het midden). Ondanks dat je weet dat het zowel 2D als 3D gezien kan worden blijf je steeds wisselen van perspectief tussen de twee. Is het nu 2D of is het nu 3D? Dit alles zorgt voor een ongelofelijk mysterieuze sfeer. Het is interessant om lang naar te kijken maar tegelijkertijd krijg ik het gevoel dat ik door dit landschap heen wil lopen en dingen van dichterbij bekijken, is het echt of is het allemaal een illusie? Ik krijg een gevoel van leegte vanwege het formaat van het landschap maar aan de andere kant is het ook heel druk door de vele bizarre elementen in de voorgrond.


A

B

Dit vind ik een goed voorbeeld van een immersive afbeelding omdat het simpel is maar toch interessant. Er zijn meerdere lagen die het gevoel van een 3D wereld geven onder water. De vissen zwemmer voor en achter het landschap, de kleuren zijn levendig en hoe verder je komt hoe donkerder het wordt. Wat het echter echt interessant maakt zijn niet de lagen die de hele afbeelding 3D maken, maar juist de elementen op zich. Het koraal links heeft kleuren en veel diepte, ik ben benieuwd wat het allemaal voor planten en koraal is. Wat doet het, waarom is het daar en hoe komt het dat er zoveel verschillende soorten koraal zijn? Er zijn stukken die ik aan wil raken en stukken die ik just liever wil vermijden. Het schip is nog een element wat ik zou willen inspecteren, het licht valt erop en mijn aandacht word getrokken door de klassieke elementen en de fauna die op het schip groeit. Het is duidelijk een oud schip wat er al een tijdje ligt dus wat zal er allemaal in zitten? Zijn er misschien schatten te vinden of oude kunstvoorwerpen of is het inmiddels leeggeroofd en bewoond door vissen en andere zeewezens?

Zoals ik al een beetje heb beschreven bij a zijn vooral de individuele elementen interessant. Het schip, het koraal, de vissen, alles zou een potentieel verhaal kunnen zijn. Het zou best wel een heel eenzaam landschap kunnen zijn, er zijn geen mensen aanwezig en het enige menselijke wat overgebleven is is een schip dat zo oud is dat al het leven wat zich daarop bevindt waarschijnlijk al jaren verdwenen is van de aardbodem. Toch lijkt het een meer avontuurlijk landschap dan eenzaam. Er is toch wel degelijk leven aanwezig (de vissen en het koraal) en het schip zou van binnen waarschijnlijk een immersive space op zich kunnen zijn. De kleuren helpen ook mee met het tegenwerken van de eenzaamheid. De kleuren zijn vrolijk en levendig en absoluut niet grauw. De lichtinval trekt je naar het schip en misschien zelfs naar meer. Over het algemeen heeft deze afbeelding dus een een hoop interessante elementen waar je over zou kunnen fantaseren en ik vind het dan ook een mystiek en avontuurlijke uitstraling hebben.


A

B

Het schilderij is geschilderd met een hele hoop details. Grassprietjes, takken, bomen, heuveltjes etc. zorgen dat het erg levendig is en iedereen die wel eens in een bos is geweest herkent verschillende elementen uit dit schilderij. Door het perspectief en het licht en de details voel je bijna het gras tussen je tenen en hoor je bijna de geluiden van de dieren in het bos. De lichtinval en de diepte zorgt ervoor dat je je echt in dit bos lijkt te bevinden en samen met de details geeft dat het een gevoel van immersiveness.

De vormgeving van dit schilderij lijkt te zijn onderverdeeld in 2 stukken. Het stuk waar licht op valt lijkt een rustig landschap met mooie bomen, veel ruimte en geeft een soort gevoel van vrijheid. Het donkere stuk geeft echter het gevoel dat je vastzit. De bomen laten weinig licht door en liggen afgebroken (dode) takken en op de grond en de zandheuvels geven het idee dat er bomen zijn omgevallen en toen kluit uit de grond hebben getrokken. De jager in het midden geeft aan dat er andere mensen zijn in het bos maar misschien is dat niet zo positief. De jager lijkt jouw kant op te richten en is erg donker weergegeven. Het lijkt bijna alsof je vastzit aan de donkere kant van het bos en opgejaagd wordt en als je voorbij de jager weet te komen dat je dan in een vrije wereld komt waar je veilig bent en het gras groener is. Over het algemeen geeft deze afbeelding mij het gevoel van ruimte maar ook van het gebrek daaraan. Je wil graag op de plek zijn voorbij de jager maar daar kan je niet komen (aangezien het een schilderij is), het is een soort van dualistisch gevoel, je voelt zowel vrijheid als juist het tekort daaraan.

Opdracht 1 - Immersive Space  

Opdracht 1 van de course immersive space, 3 verschillende immersive ruimtes.

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you