Page 1

PORTFOLIO OF ARCHITECTURAL DESIGN

2019

QUINN MCFADDEN


PORTFOLIO OF ARCHITECTURAL DESIGN 2019

QUINN MCFADDEN


CURRICULUM VITAE 2019

QUINN McFADDEN PHONE | 402.763.0966 A D D R E S S | 3 5 5 3 M O H AW K S T. L I N C O L N . N E 6 8 5 1 0 EMAIL | QUINN.J.MCFADDEN@HUSKERS.UNL.EDU

PORTFOLIO | CURRICULUM VITAE | 2

EDUCATION 2016-2020

UNIVERSITY OF NEBRASKA - LINCOLN Bachelor of Science in Design - Architectural Studios GPA | 3.004 Studios | Design Thinking | Design Making | Ideation | Representation | Organization |

EXPERIENCE 2018

FHU | OMAHA. NE | INTERN, PLANNING & TRAFFIC Responsible for data collection and analysis, creating reports and graphics f o r v a r i o u s p r o j e c t s i n t h e p l a n n i n g a n d t r a f fi c d e p a r t m e n t . W o r k e d u n d e r a l i c e n s e d e n g i n e e r.

2017-Pres.

LUCKY BRAND | GRETNA. NE | SALES ASSOCIATE Responsible for delivering customers high quality customer service, answer ing phones, counting money, and keeping inventory neat and stocked.

2016-2018

MECA | OMAHA. NE | CROWD MANAGER Responsible for performing security checks, maintaining crowd control and work under pressure for events held at the CHI Health Center Omaha & TD Ameritrade Park.


HONORS 2016 2015

PA R K ( i n g ) D AY A I A F E AT U R E D I N S TA L L AT I O N EAGLE SCOUT

LEADERSHIP 2018

AIAS FREEDOM BY DESIGN PROJECT MANAGER R e s p o n s i b l e f o r a s s i s t i n g o u r c h a p t e r ’s f r e e d o m b y d e s i g n d i r e c t o r i n o r g a n i z i n g t a s k s f o r t h e 2 0 1 8 p r o j e c t w i t h T H E B AY, L i n c o l n . O t h e r t a s k s included teaching underclassmen Revit, large scale building measurements, and producing professional drawing sets and renders.

2017

RESIDENCE HALL ASSOCIATION EXECUTIVE MEMBER Responsible for leading two committees, focusing on improving on campus life for students and assisting hall presidents.

2016

HARPER SCHRAMM SMITH EXECUTIVE MEMBER R e s p o n s i b l e f o r l e a d i n g w e e k l y m e e t i n g s w i t h o t h e r m e m b e r s o f t h e H S S Te a m to help improve campus life for the HSS Complex.

2013-2016

MILLARD NORTH SET DESIGN & CONSTRUCTION CHIEF Designed and constructed 9 elaborate sets for plays and musicals. Had to work with multiple crews and directors and lead large crews.

PROFICIENCIES R h i n o c e r o s 5 , R h i n o c e r o s 6 , G r a s s h o p p e r, S l u m m i n g , E n d s c a p e , A u t o d e s k R e v i t , A u t o d e s k I n v e n t o r, A d o b e C r e a t i v e C l o u d S u i t e , L a s e r C u t t e r, 3 D P r i n t i n g , C N C M i l l , W o o d / M e t a l S h o p , M i c r o s o f t O f fi c e , M o d e l M a k i n g , Detailed Wood Working

REFERENCES J A S O N G R I F F I T H S | P r o f e s s o r o f A r c h i t e c u r e U N L | j g r i f fi t h s @ u n l . e d u MARK MEISINGER | Associate, FHU | mark.meisinger@fhueng.com ADAM DENNEY | PE, FHU | adam.denney@fhueng.com M O R G A N G R E E N | R e s i d e n t H a l l D i r e c t o r, U N L | m g r e e n 1 8 @ u n l . e d u


PORTFOLIO | TABLE OF CONTENTS | 4


TABLE OF CONTENTS EDUCATIONAL 01 CELEBRATION OF THE CURVE 3RD YEAR UNDERGRADUATE | 8 WEEKS

02 URBAN LIBRARY 2ND YEAR UNDERGRADUATE | 4 WEEKS

03 BRANCHES 2ND YEAR UNDERGRADUATE | 7 WEEKS

04 BOW TIE 3 R D Y E A R U N D E R G R A D U AT E | 3 D AY S

MAKING COLLECTION


3RD YEAR FALL

CELEBRATION OF THE CURVE Location | Cedar Point Biological Station, Ogallala, NE S T U DIO | DESIGN IDEATION W I T H P ROFESSOR JASON GRIFFITHS


Design Process

01 | CELEBRATION OF THE CURVE | 8

S T E P . 1

S T E P . 2

S T E P . 3

Division of site into into circles based on program needs and subsequent spaces.

Create parametric vaults for living units, washroom, and large gathering spaces.

Rotate vaults to each appopriate space. Allowing for simple mass production of each duplicate room and vault.


Site Plan


01 | CELEBRATION OF THE CURVE | 11

First Floor Plan

The main level of the facility is a Cross Laminated Timber (CLT) production and research center consisting of two small workshops, a CNC shop, a vacuum former shop, and a shop office. The small workshops are intended for small groups of students to be able to experiment with CLT and other kinds of timber to achieve a better understanding. The CNC and vacuum former shop allow students to expand their skills of making but also allow more facilities to be built at the campus as they grow through the future. Each shop is a board formed concrete vault with large glass facades to allow natural light to enter the space during the day. Each shop is equipped with large garage doors to allow students to work together in large groups outside along with transporting large panels of engineered lumber between the spaces.


Second Floor Plan

The second floor is composed of 12 individual living units, collective washrooms, a large conference room, a library along with collaborative space for research students to live and study in. Each space is defined with its own parabolic arch that is parametrically created through the use of its space. Smaller spaces resulted in skinnier arches while larger areas that are have arches with stretched diameters.


01 | CELEBRATION OF THE CURVE | 11

Communal Living

Cross-Laminated-Timber (CLT) is easily malleable and quick to work with. The goal of The Celebration of the Curve is to construct the lower level workshops and foundation for the living units on the second floor. Then students will work in the newly constructed workshop to construct the upstairs living units using vacuum formers, CNCs, and other cutting edge technologies for engineered timber.


Communal Living

Not only does this process provide an excellent education experience for students in the field of architecture and engineering, but also allows students to be able to participate from start to finish on the upper level living units. This design allows all equipment and materials to be produced and placed on site. Students do not have to travel a great distance a s they are located just a few feet above the workshops.


01 | CELEBRATION OF THE CURVE | 11


01 | CELEBRATION OF THE CURVE | 11

2ND YEAR FALL

URBAN LIBRARY Location | P Street, Lincoln, NE S T U D I O | DESIGN REPRESENTATION W I T H PROFESSOR ABINGO W U PA RT N E R S | B A ILEY DOUGHERTY, SAM AH ALSARHANI, JONATHAN LEONES


PROJECT AWARDS AIA Nebraska Selected Project


02 | URBAN LIBRARY | 22

Intent

The Urban Library was broken into three areas. At the front is an open space with multiple chairs for groups of people to congregate and socialize. The bookshelves from the first space creates a more intimate space for people to take a break from the busy city. The last space was designed for a single person to escape the city. The bookshelves are higher than the previous ones and the chair is lower, allowing the user to be unseen from both the street and sidewalk. One of the key concepts of PARK(ing) Day is using sustainable materials, just as the designer “recycles� a parking stall, the designer also recycles materials.


Separation of Spaces


02 | URBAN LIBRARY | 22

Models


2ND YEAR SPRING

BRANCHES Location | Kansas City, MO S T U DIO | DESIGN IDEATION W I T H P R OFESSOR M ICHAEL HARPSTER


Design Process

STEP 2

STEP 3

Separation of Interior & Exterior Spaces

Elevate

Condense

STEP 4

STEP 5

STEP 6

Addition of Restaurant

Shear

Minimize

03 | BRANCHES | 22

STEP 1

Restaurant Lobby

Dining Room

Bar/ Private Dining

Food M

arket

ket

Food Mar

Entrance

East 45th Street

E 45th St. & Rockhill Rd.


Site

Located in the Country Club Neighborhood in Kansas City, Missouri, the proposed site is surrounded by classic and contemporary artworks and fine dinning establishments. South of the Proposed site is the Nelson Atkins Museum, and to the West is the Kansas City Art Institute and the Kempur Museum of Contemporary Art. Surrounded by art establishments and beautiful scenery, Branches was built to be admired as a work of art instead of taking form to a normal food service building.


First Floor Plan

UP

DN

DN

UP

UP

UP

03 | BRANCHES | 22

DN

UP

UP

DN

UP

UP

DN

UP

UP

UP UP

0’

32’

96’

The first floor serves three main purposes. The first floor serves an entrance to the food market and restaurant guests. The entrance to the food market is on the south west corner of the site, restaurant guests seeking direct acess to the restuarant can access an elevator to the restaurant in the north west corner of the site, accesible from the courtyard. The second purpose of the first floor is to provide the community with a large multipurpose courtyard located in the center of the site. The final purpose in a loading dock and office space for management of the market and restuarant, located in the far north west coner.


Second Floor Plan

0’

32’

The Second floor of the food market consists of two primary areas. The first area is the food market ramps located on the north and south legs. The second area is a large public space on the east end. This space is designed for customers to gather and enjoy food they’ve purchased or to use the restroom. The glass facade allows guests to view the exterior environment from a new height.

96’


03 | BRANCHES | 33

Third Floor Plan

0’

32’

The third floor begins the process of separating public and private space. The third floor consists of the last food market ramp that then transitions into the restaurant’s salon. This last ramp of vendors differ from the previous two ramps by displaying the menu selections offered at the restaurant on the given day. Customers can handpick their steaks and filets at the stall and then proceed into the salon where they may enjoy appetizers and drinks as they wait for their table. The kitchen and pastry kitchen is open air in the salon, allowing patrons to view 3 star Michelin chefs working as they wait.

96’


Fourth Floor Plan

0’

32’

The fourth and final floor of Branches is the dinning room and bar. The dining room consists of multiple tiers allowing each level to have a select amount of tables to provide guests a sense of privacy and unobstructed views of the exterior surroundings. At the top of the dinning room is the bar where guests can have a large panoramic view of the Country Club Plaza.

96’


Program

03 | BRANCHES | 33

PROGRAM AREAS 1

Main Entrance

2

Courtyard

3

Elevator

4

Admin Offices

5

Cold Storage

6

Loading Dock

7

Food Vendors

8

Kitchen

9

Restaurant Lobby

10

Restrooms

11

Dining Seating

12

Bar & Private Dining

CIRCULATION Customers

Staff

Vehicle Traffic


Materiality

1/3 of the panels are zinc, matching the same material as the mullions, contrasting the glass facade.

The zinc panels have a low reflectivity that helps reflect the light from the light boxes to give the courtyard a glowing sensation.

At night the white light boxes illuminate to provide lighting for the courtyard below.

1/3 of the panels are a clear glass to allow the people inside the courtyard space to still view the hustle and bustle of the food market.

1/3 of the panels are a white light box, during the day they serve as division between the zinc and glass

Derived from Steven Holl’s Horizontal Skyscraper and SHoP Architects’ Porter House, the combination of these precedents led to the creation of the exterior wall cladding system. Parametrically designed, the cladding system is made up of zinc, glass, and lighted panels, which were generated randomly based on set parameters such as: ratio of panels to each other, how many panels can touch each other, and which panels are allowed to be on the edge. Through these parameters, these panels make up the cladding system that provides a multipurpose function between the interior and exterior spaces.


03 | BRANCHES | 33

Section Perspective A

B

A


Section Perspective B

B

A


3RD YEAR FALL

BOW TIE Location | Cedar Point Biological Station Ogallala, NE


Design Process

STEP 2

STEP 3

Define 100 square feet shape

Mirror

Merge

STEP 4

STEP 5

STEP 6

Morph

Move Points

Mirror

04 | BOW TIE | 33

STEP 1

STEP 7 Add Windows and Doors


Elevations

WEST ELEVATION

NORTH ELEVATION

SOUTH ELEVATION


04 | BOW TIE | 44

Sections

EAST SECTION

SOUTH SECTION


DESK

SHOWER

KITCHEN

BED

Plans

TOILET


MAKING COLLECTION


PORTFOLIO | MAKING COLLECTION | 44

Ash Live Edge Table


Ash Live Edge Table


PORTFOLIO | MAKING COLLECTION | 44

Table inside of CLT Panel


A Plied House


Portfolio of Architectural Design | January 2019  
New
Advertisement