Page 1

Nº34

MARÇ 2010

1.500 milions de persones no tenen accés a aigua potable.

E

l conseller de la Unió Europea i fundador del Comitè Internacional per un Contracte Mundial de l'Aigua, Riccardo Petrella, ha denunciat durant la seva conferència “Vida i Aigua”, que en l'actualitat existeixen 1.500 milions de persones sense accés a aigua potable”. Riccardo Petrella ha informat que “no es tracta d'un problema d'escassesa de recursos naturals, si no de la dolenta gestió dels països dominants”. No obstant això i malgrat ser, segons l'expert, un dels problemes que més directament afecten a la població mundial, “el tema va quedar exclòs de l'agenda de la 15ª Cimera de les Nacions Unides sobre el Canvi Climàtic, celebrada el passat mes de desembre a Copenhaguen”. Petrella ha assegurat que segons una anàlisi científica, uns 200 milions de persones viuen sense accés a l'aigua per les inclemències de la naturalesa, “però 200 milions, no són 1.500”. El problema, per a Petrella, resideix en la concepció de l'aigua com mercaderia que s'ha establert en la nostra societat i en la privatització de les conques fluvials.

“S'ha comparat l'aigua amb el petroli”, ha afegit l'expert, “no obstant això el petroli, és substituïble, no és indispensable per a la supervivència i l'aigua sí ho és. No obstant això, existeixen milions de persones al món a les quals se'ls priva del dret a la vida al privar-les del dret a l'accés a l'aigua”.

“La tecnologia orientada a la dominació, no pot ser bona”, ha considerat.

El conseller de la Unió Europea ha explicat que els països dominants, (EUA, Europa i Xina), consideren que el problema resideix en l'augment de la demanda enfront de la mateixa oferta. “Fixen la problemàtica en l'oferta sense plantejar-se que pugui estar en la demanda, quan el nostre model de creixement és un suïcidi”, ha afegit.

Així, ha defensat que “l'aigua és un bé equiparable a l'aire, al sol o al coneixement i que com a tal, hauria de ser declarat el primer bé comú de la humanitat”. “Concebre l'aigua com una mercaderia, és el que dificulta la seva gestió”, ha conclòs.

Petrella ha informat que aquests països aposten per la tecnologia com solució. “Així, desenvolupen mètodes per a augmentar la productivitat agrícola emprant la mateixa quantitat d'aigua i fomenten la seva reutilització i la dessalació de l'aigua marina”. No obstant això, l'expert ha estimat que l'ocupació de les tecnologies “desembocarà en una major privatització del recurs, ja aquests projectes són finançats per capital privat”.

Coca-Cola tanca amb èxit un any difícil. Ja fa anys que internet ha revolucionat el món de la comunicació, tant per a relacionar-se amb persones de qualsevol país com per a conèixer en temps real el que succeeix arreu del planeta. Ara també estem començant a observar com aquesta eina informàtica pot servir, a través de les seves xarxes socials com facebook, twuitter i youtube, per a promocionar productes o opinar sobre ells i fins i tot vendre'ls a través de eBay. Sens dubte avui dia cap marca o producte es pot considerar important si no té un lloc al ciberespai. En definitiva, nous reptes per a nous temps.

Per a Petrella la veritable solució resideix a recuperar el concepte de gratuïtat de la vida, “avui dia, tota forma de vida està mercantilitzada, el nostre accés a la vida, es mesura per la nostra capacitat de compra”, ha denunciat.

La conferència impartida per Riccardo Petrella forma part d'una sèrie de trobades, organitzats per la Fundació Félix Rodríguez de la Fuente (FFRF) i La Casa Encesa d'Obra Social Caixa Madrid, l'objectiu de la qual és investigar la relació entre l'activitat humana i la conservació de la biodiversitat. Agroinformacion.com

Polígono Industrial "Fonsanta" Av.Mare de Deu de Montserrat,8 08970 Sant Joan Despí - Barcelona. Telf: 933 732 343 / 933 732 943 Fax: 939 735 901 E-Mail: info@grupvivo.com www.grupvivo.com

Les Notícies publicades en aquesta revista, són una recopilació de noticies de diverses fonts informatives del sector de la distribució i l'alimentació. Grup Vivó no es responsabilitza dels comentaris de totes les notícies que no hagin estat redactades pel nostre equip editor.

Grup VIVÓ

La multinacional Coca-Cola ha fet públics les dades del quart trimestre de 2009 i per tant de l'exercici complet, en el qual ha constatat una millora en les seves xifres de vendes enfront de la resta de l'any. D'aquesta manera, Coca-Cola va incrementar el seu volum de caixes comercialitzades un 5% en l'últim trimestre, tancant l'exercici amb un creixement del 3%. En l'últim trimestre de l'any la companyia va augmentar les seves vendes en mercats emergents com Xina (+29%) i Índia (+20%), en països en desenvolupament com Brasil (+8%) i Mèxic (+4%) i en altres consolidats com França (+12%) i en menor mesura Alemanya (+3%). Per tipus de begudes, els majors creixements es van registrar en les categories sense gas -sucs, begudes de te i aigües- fins a un 9% en aquest trimestre. Encara que també van augmentar les vendes de refrescs carbonatats, només ho van fer un 3%.

La facturació consolidada del grup va caure un 3% fins als 30.990 M$, no obstant això, el benefici net atribuïble va experimentar un augment del 18% fins als 6.824 M$. Un creixement que Coca Cua atribueix a la gestió dels seus costos i a millores en la productivitat. De fet, manté com objectiu estalviar uns 500 M$ anuals fins a finals de 2011. La facturació en el conjunt de l'exercici, descomptant el canvi de les divises i els canvis estructurals, van llançar un creixement del 4%. A Europa, encara que amb una lleugera millora en l'últim trimestre, el conjunt de l'any es va mostrar més negatiu, amb un descens del volum de vendes del 1%, del 10% en els beneficis nets i del 7% en els ingressos. Amb tot, la companyia destaca la millora de la seva quota en valor en nombrosos mercats com l'espanyol. Alimarket.es

Coca-Cola tanca amb èxit un any difícil. La cervesa, reduiria el risc d’osteoporosis?

Un 70% dels consumidors no

pensa canviar els seus hàbits de compra quan passi la crisi. Tenir una marca d'aigua mineral com amiga a Facebook.

Un de cada tres catalans

segueix fidel als ‘eco-aliments’ malgrat la crisi. Els envasos d'aliments, cada vegada més intel·ligents. Els Simpson protagonitzen l’últim anunci de Coca-Cola.

1.500 milions de persones no tenen accés a aigua potable.


La cervesa, reduiria el risc d’osteoporosis? Segons un estudi realitzat per investigadors de les Universitats de Lleó i Granada, la cervesa -especialment aquelles que contenen llúpol i llet de malta-, presa en la seva mesura, contribuiria a reduir el risc de sofrir osteoporosis. Segons els seus autors, aquests resultats demostrarien alguns dels beneficis d'aquesta beguda que al ser rica en silici, un mineral implicat en la formació dels cartílags i els ossos, reduiria el risc de desenvolupament de l’osteoporosi, malaltia que es caracteritza per la disminució de la massa òssia i deixa al pacient molt més vulnerable i propens a sofrir fractures. Però a més del silici, la cervesa també aporta carbohidrats, proteïnes, vitamines i, segons una altra investigació recent de la

Un 70% dels consumidors no pensa canviar els seus hàbits de compra quan passi la crisi.

Universitat d'Extremadura publicada en la revista Nutrition, és rica en fito estrògens. Aquests últims, recordem, són similars als estrògens humans, les hormones femenines els nivells de les quals descendeixen al moment de la menopausa i el que en gran part prepara el terreny per a l’osteoporosi. En resum, segons aquest grup d'investigadors, tant de les Universitats de Granada i Lleó com d'Extremadura, el consum moderat d'aquesta beguda podria considerar-se part d'una dieta sana, i reduiria llavors les possibilitats de desenvolupar debilitament ossi en l'edat madura. Vitadelia.com

Tenir una marca d'aigua mineral com amiga a Facebook. Què pot fer una marca d'aigua mineral per a vendre més, a part de resar perquè faci molta calor? La marca austríaca Vöslauer és un exemple de com aprofitar Facebook per a millorar la posició en el mercat. La marca Vöslauer ha desenvolupat un entorn propi en la xarxa social en plataformes com Facebook. A la tardor de 2009, des d'aquestes plataformes es va convocar una consulta sobre el pròxim sabor de Vöslauer que als consumidors els agradaria trobar en els supermercats. Els usuaris van triar el sabor Kalamansi, que és una fruita cítrica de Filipines. L'acció virtual va generar un diàleg amb els consumidors, segons explica Alfred Hudler, conseller delegat de Vöslauer. Actualment, la pàgina a Facebook disposa de 1.700 fans. El pressupost de Vöslauer per als social media àdhuc no és molt quantiós. Però, en opinió de Hudler, "els social media es convertiran ràpidament en un dels mitjans principals".

La crisi ha provocat canvis en el comportament del consumidor amb conseqüències sobre la situació futura de les marques dels fabricants si aquests no adopten mesures, ja que el comprador se sent còmode en aquesta nova situació: un 70% no pensa canviar els seus hàbits de compra quan passi la crisi.

L'estudi parteix del canvi en les estratègies que el comprador està desenvolupant davant el panorama econòmic actual: es tracta d'un comprador més informat, amb una actitud més meditada i de control, les mesures del qual per a controlar la despesa són realitzar una comparativa entre cadenes i buscar ofertes.

Aquesta és una de principals conclusions de l'estudi Shopper sobre les raons de compra de la marca blanca, el transvasament del consum de marques de fabricant cap a marques de la distribució i la migració a cadenes més econòmiques, realitzat en els últims mesos per la consultora IRI.

Al 2009 un 36% dels compradors ha canviat de marca com reacció davant la crisi, més del doble que en el 2008. Infoaliment

Marketingdirecto.com

Un de cada tres catalans segueix fidel als ‘eco-aliments’ malgrat la crisi. Són més cars i encara difícils de trobar en el supermercat, però s’han mantingut immunes a la crisi. Lluny d'acoquinar-se davant uns preus més elevats, els consumidors catalans van seguir comprant l'any passat aliments d'origen ecològic. Gairebé la meitat de les famílies catalanes destinen setmanalment entre un 15 i un 30% del pressupost reservat a la cistella de compra a adquirir productes ecològics. També el sector productiu ha experimentat un alça, un 14%, a pesar de la difícil conjuntura econòmica.

Com a contrapartida, els alts preus –costen entre un 20 i un 30% més que els productes convencionals– i la dificultat a trobar aliments ecològics en els establiments habituals de compra es converteixen en els principals factors que frenen el consum d'aquests productes per part dels ciutadans que coneixen la seva existència però que no els consumeixen, va explicar Llena. ElPeriodico.com

Un jutge militar està investigant si l'empresa encarregada del subministrament d'aliments en les missions a l'exterior (el consorci integrat per les societats anònimes Tecnove i Ucal) va enviar lots de llet caducada a una de les bases del contingent espanyol a Afganistan, han informat fonts del Ministeri de Defensa.

Les dades les va facilitar ahir el conseller d'Agricultura, Alimentació i Acció Rural, Joaquim Llena, en la presentació del Baròmetre de Percepció i Consum d'Aliments Ecològics 2009, que constata, entre altres qüestions, que el 31% dels catalans consumeix productes d'agricultura ecològica almenys una vegada al mes i que el 66,3% dels compradors habituals ho fan per motius de salut.

Els envasos d'aliments, cada vegada més intel·ligents. Set centres tecnològics han elaborat en projecte amb l'objectiu d'obtenir envasos capaços d'interactuar amb l'aliment afegint-li components naturals que perllongaran la seva vida útil, sense restar-li cap de les seves propietats. Aquest projecte que consisteix a fabricar bio-compostos actius amb propietats antimicrobianes i antioxidants, a partir de subproductes agro-industrials, com residus de ceba, pell de tomàquet o subproductes del vi. Aquests components han demostrat una "gran eficiència sobre els aliments, aportant-los tot el necessari per a la seva conservació fins i tot una vegada obert l'envàs i previ al seu consum, revolucionant d'aquesta forma els habituals processos emprats", segons van informar fonts del Centre de Coordinació dels Centres Tecnològics. Les principals aplicacions que es deriven d'aquest projecte són plàstic "actiu" per a envasar determinats aliments com fruites o productes càrnics, on els tractaments tèrmics no poden ser utilitzats, i també els típics separadors per a aliments, però en aquest cas "actius", doncs el contacte directe amb ells permetrà allargar el seu temps de conservació. Agrocope.com

Els Simpson protagonitzen l’últim anunci de Coca-Cola. Durant l'intermig de la final copa de futbol americà “SuperBowl”, prop de 100 milions de nord-americans van poder veure l'últim anunci de Coca-Cola en el qual apareixen com a protagonistes als personatges dels “Simpson“. En aquest nou espot de Coca-Cola, titulat “Hard Times“ (temps difícils), pretenent reflectir l'actual estat de l'economia mundial, el Sr. Montgomery Burns ha perdut tota la seva fortuna i es passeja pels carrers i parcs com un ànima en pena. És llavors quan Apu (el botiguer d’Springfield) li ofereix una ampolla del famós refresc i aconsegueix així fer-li veure la vida d'una altra manera. Cosa difícil en aquests dies.

Eladerezo.com

Llet caducada per a tropes espanyoles a Afganistan.

Infoaliment

Segell ecològic. Des del pròxim 1 de juliol els productes ecològics envasats que hagin estat produïts dintre de la UE d'acord a unes normes "mínimes" haurien de dur un segell europeu que els identifiqui i l'objectiu del qual serà conscienciar als consumidors sobre la importància d'aquest tipus de producció. EuropaPress.com

Llet d'egua, beneficis per un tub. La llet d'egua és la que més s'assembla a la llet materna, i és que conté altes dosis de nutrients beneficiosos per a l'organisme. La forma de conservar-la és mitjançant la liofilització, que permet mantenir les seves propietats íntegres per més temps. Vitónica.com

Vídeo: Canal Coca-Cola en Youtube

Revista BURBUJAS Marzo 2010 català  

Revista BURBUJAS

Advertisement