Page 1


1

Inhoud Voorwoord

1

Wat is Quickshop?

2

Onze strategie

3

Onze concurrenten

5

Digitale aspecten

6


1

Voorwoord Quickshop is een fictieve dienst opgericht in het kader van de vakken accountmanagement en digitale media uit de derde schijf van de Bachelor in communicatiemanagement aan de Arteveldehogeschool. Wij bedanken graag mevrouw Cotton, meneer Van Goethem en mevrouw De Groof voor de nodige uitleg en ondersteuning. Quickshop is een idee van Jolien Carlier, uitgewerkt door een team van zeven personen. Ons team bestaat uit:

Julie

Jenka

Ryan

Jolien

Eline

Jef

Brecht


2

Wat is Quickshop? Quickshop verbindt de voordelen van online en fysiek shoppen. Het is een gratis dienst ontworpen voor en door jonge en actieve mensen. Dankzij een intelligente database kan de consument sneller en efficiĂŤnter shoppen in verschillende winkelcentra via touchscreens en een mobile app. Bovendien biedt onze dienst ook voordelen voor de deelnemende winkels. Enerzijds kunnen ze hun aanbod promoten en anderzijds brengt ons systeem de behoeften van de consument in kaart dankzij ons databasesysteem.

Voor wie? Quickshop focust op een jonge doelgroep van 16 tot 30 jaar. We willen zowel studenten als mensen die net in het werkveld staan bereiken met onze dienst. De persoon die Quickshop gebruikt is iemand die snel en gericht wil shoppen, maar toch de kledij wil passen om zo miskopen te voorkomen.

Waar? Ons doel is om in alle winkelcentra in Vlaanderen aanwezig te zijn op lange termijn. In totaal zijn er 18 centra aanwezig in Vlaanderen (Brussel inbegrepen).


3

Onze strategie Missie We willen de voordelen van online shoppen en het “fysiek” shoppen met elkaar verbinden en winkels de kans geven om hun producten op een andere manier te promoten. Quickshop wil orde scheppen in de overload aan winkels en het shopproces vereenvoudigen en versnellen.

Visie We bieden een mogelijkheid om efficiënter te shoppen in een steeds versnellende en complexere consumptiemaatschappij.

Strategie We willen dat zoveel mogelijk winkels aan het project meedoen en hen bereid maken om een deel van hun stock hiervoor op te geven. We ontwikkelen een intelligente database die een efficiënt automatisatieproces en de voorkeur van de consument heeft. We streven naar een applicatie die de gebruiker centraal stelt en op efficiënte wijze helpt bij het bereiken van zijn koopdoel. Deze applicatie willen we beschikbaar maken op portalen via schermen die centraal beschikbaar zijn in shoppingcentra in Vlaanderen.


4

Operationele doelstellingen Stap 1 : software ontwikkelen Deze software wordt dan gebruikt voor de app en de schermen die in de winkelcentra komen te staan. Stap 2 : netwerk opbouwen Netwerk opbouwen door B2B contacten te leggen met alle winkels van het winkelcentrum en de eigenaar van het shoppingcenter zelf. Stap 3 : database opstellen Een database opstellen om de voorraden van de winkels te integreren in onze software. Stap 4 : alles koppelen Zowel de app als de tablets, de kassa’s van de winkels en ons CRM-systeem moeten aan elkaar gekoppeld worden. Stap 5 : communicatie Tenslotte moeten we onze dienst bekend maken bij onze doelgroep (B2C).


5

Onze concurrenten Quickshop combineert het online shoppen met het “fysiek” shoppen, daarom zijn beiden belangrijke concurrenten. Vooral de online shops zoals Zalando, Net à Porter, ASOS etc. zullen ook onze doelgroep bereiken. Ook vele winkelketens hebben ondertussen een online shop, denk maar aan Zara, H&M, Mango, Men at Work, … Wat onze dienst zo sterk maakt is dat wij alle voordelen van online shoppen en het gewone winkelen combineren. Bovendien zijn we de enige op de markt die dergelijke dienst aanbieden, wat ons zeker en vast uniek maakt!


6

Digitale aspecten Quickshop-app In de verschillende winkelcentra kan men gebruik maken van de aanwezige tablets, maar het belangrijkste aspect van Quickshop is de mobiele app. Na het downloaden van de Quickshop-app kan men de app gebruiken. Bij een eerste gebruik zal men een profiel moeten aanmaken. Op die manier beschikt Quickshop over een klantenbestand. De mobiele app heeft meerdere functies : 1. Zoekmachine In de eerste plaats is Quickshop een zoekmachine om kledingstukken zoeken. Deze zoekmachine is gelinkt aan de voorraden van de winkels en wordt voortdurend ge端pdatet zodat men een correct overzicht krijgt van welke kledingstukken beschikbaar zijn in welke maten. 2. CRM-systeem Een tweede functie van de app is het CRM-systeem. Doordat iedere gebruiker een profiel moet aanmaken en nadien de aankopen moet bevestigen hebben we een mooi overzicht van welke persoon wat aankoopt


7

op welk moment. Dit gebeurt door middel van het inscannen van de QR-code op je betalingsbewijs. 3. Connecting Je kan onze app bijvoorbeeld linken aan je facebookprofiel en al je vrienden toevoegen. Zo kan je je aankopen delen met hen en kan je zelf kijken waar vrienden hun kleren hebben gekocht. Je bent vanzelfsprekend niet verplicht om iedere aankoop te delen. 4. Advertentieruimte Met de Quickshop-app heb je als winkel ook de mogelijkheid om advertentieruimte aan te kopen. Dit is een tweede bron van inkomsten samen met het bedrag dat deelnemende winkels betalen om in onze database terecht te komen. 5. Informatief Quickshop heeft ook een informatief karakter. Het biedt een antwoord voor winkels die steeds op zoek gaan naar een aangepaste collectie afgestemd op de behoeften van de klant. Ons systeem geeft een antwoord op de vraag wie welke kledingstukken aankoopt. 6. Gamification Gamification is een laatste belangrijk punt. Het zorgt ervoor dat de app een entertainend karakter heeft. Je kan badges winnen, wat de competitiviteit stimuleert. Mensen kunnen ook de aangekochte stukken van vrienden liken of op reageren.


8

Wireframe van de Quickshop-app


9

Social media Facebook Â

Facebook zouden we vooral gebruiken om bezoekers naar onze app en onze totems aan te trekken, zodat ze eens de totem/app zouden gebruiken. Al onze Instagram posts worden ook direct op Facebook gedeeld, zodat mensen ook via dit platform in contact worden gebracht met de andere platformen. Facebook heeft een redelijk groot bereik en aangezien dit eigenlijk onze website zal vormen (we gebruiken geen website, omdat we ons enkel willen richten op de app en andere social media), zal hier dan ook bijna alle informatie op gepost worden. Sharen van inhoud en foto’s gaat ook heel snel gaan via dit medium, wat goed bij de WOM-strategie zal passen. Gebruikers zullen via Facebook heel snel deze content gaan delen en zo krijgen we steeds meer naambekendheid.


10

Pinterest   Op Pinterest krijgen de winkeliers een kans om eens in de kijker gezet te worden. Al onze klanten worden hier sowieso op vermeldt met hun logo/merknaam in de kijker. Als de klant ervoor zou betalen, kunnen er ook items uit de nieuwste collectie in de spotlight gezet worden. Quickshop zal op Pinterest ook steeds relevante Instagram posts plaatsen, van zowel gebruikers als Quickshop zelf. Dit medium zou dus vooral gebruikt worden om naast Quickshop zelf, ook de winkeliers in de kijker te zetten.

Instagram   Instagram is een handige toevoeging, omdat we hier gebruik willen maken van hashtags en foto’s door de gebruikers zelf. Hier spelen we terug in op de interactie tussen de gebruiker en Quickshop. We kunnen op de totems een icoon van Instagram plaatsen, zodat gebruikers een foto van de totem (met of zonder zichzelf erbij) samen met een hashtag op Instagram zal posten. Dit kan dan ook weer verder gedeeld worden. Op instagram kunnen we ook gesponsorde berichten van winkeliers (vb. nieuwe collectie, goedverkopend stuk aanprijzen…) of berichten van Quickshop zelf (nieuwe totems, succes aantonen…) geplaatst worden.


11

Deze berichten worden via de andere social mediaplatformen gedeeld, zodat we terug kunnen inspelen op de verschillende platforms en deze ook in lijn met elkaar gebruikt worden.

Twitter De microblog Twitter zal vooral gebruikt worden voor kleine teaser-boodschappen. Het achterliggende doel is hiermee om gebruikers naar andere platformen te trekken. Interactie met de gebruiker/winkelier is hier ook een kernidee. Via Twitter is het gemakkelijk om de volgers letterlijk te volgen en te reageren op eventuele opmerkingen.

Youtube Ons filmpje is geplaatst op Youtube, dus dit medium zullen we ook gebruiken. Andere films die gemaakt zullen worden, zullen ook via Youtube gedistribueerd worden. Als de gebruikers of winkeliers filmpjes zouden plaatsen op één van de andere platforms, en dit is relevant voor Quickshop, dan verschijnt deze video ook op ons Youtubekanaal. Een teaser van de langere film kan ook steeds op Instagram geplaatst worden en zo dan weer op Facebook.


12

Rijke inhoud Quickshop Naast de advertentieruimte voorzien we ook een social media feed waarin de laatste aankopen van vrienden getoond worden. De gebruikers kunnen foto’s van hun nieuwe kledingstukken delen via alle social media. De kledingcatalogus kan in 360° bekeken worden. Bij de zoekfunctie kan de gebruiker op een kaart zien welke winkelcentra Quickshop gebruikt en hoe deze te bereiken zijn vanuit de huidige positie. In de toekomst kunnen we binnen onze software augmented reality voorzien, zodat de gebruikers alle kledingstukken digitaal kunnen passen.


13

Digital Storytelling Via de QR-code of de volgende link kunt u ons filmpje bekijken:

http://www.youtube.com/watch?v=W UvapW9_lgQ

We hebben de tags Quickshop, BelgiĂŤ en shopping gebruikt. Door de zeven regels van digital storytelling toe te passen, hopen wij op een leuk filmpje dat we aan al onze shareholders kunnen tonen.


14

Quickshop

Download nu onze app en volg ons op alle social media!

Quickshop  

Quick. Easy. Connection. Quickshop.

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you