Page 1

Schoolkrant van De Passie, Utrecht

december 2010

a e v a h Let’s

! y t r a P


Hallo allemaal! Langzaam maar zeker beginnen we te wennen aan het idee van de kou. Een witte wereld, warme truien, een school die je verwelkomt met een hete kachel en een automaat met chocolademelk, dat zijn de dingen die de winter draaglijk maken. Tel daar de vakantie en de feestdagen maar bij op en je ziet dat het zo erg nog niet is.

10

Ter ere van de komende weken hebben we met een nieuwe redactie een feestelijke editie van de Quatsch gemaakt. Dat wordt lekker lezen over beroemdheden en feestjes. Hoewel, onze leraren kunnen er ook wat van! Zoals een bruiloft in het vooruitzicht bij een van onze leraressen: kijk snel op pagina 9 om te lezen over wie het gaat!

18

Benieuwd hoe Balkenende blundert als hij feest? Voor plaatsvervangende schaamte kun je doorbladeren naar pagina 19. De deskundige visie van leraren op Lady Gaga’s stijl kun je vinden op pagina 16. Wij wensen jullie veel leesplezier, een witte kerst en een hele fijne vakantie! Rebecca & Annemieke Hoofdredactie Quatsch

Mevrouw Stoop: “Het leukste feest waar ik bij was, is het twaalfjarig huwelijksjubileum van vrienden. Iedereen moest verkleed komen in de stijl van het jaar 1250!”

12


Colofon Hoofdredactie: Eindredactie:

Redactie:

8 Beeldmateriaal: Lay-out: FinanciĂŤn: Drukkerij:

14

Annemieke Dannenberg Rebecca Grootendorst Rebecca Grootendorst Jesse Six Dijkstra Nick de Koning Christel Monrooij Mirjam van Ee Maria Campmans Erwin van Oostenbrugge Jeroen Troost Rianne Evers Emma Bons Annemarie Klop Daan van Oostenbrugge Nick de Koning Raham van der Mijden

drukkerijgoud.nl

Auteursrechten: Gehele of gedeeltelijke overname van artikelen is alleen toegestaan na voorafgaande schriftelijke toestemming van de auteur(s). Afbeelding voorpagina: Daan van Oostenbrugge (advertentie)


Wat is het beste, gezelligste of origineelste feestje dat je ooit hebt gegeven? Rebecca: “Toen ik een jaar of acht was, gaf ik een dîner dansant – eerst een driegangendiner in elkaar knutselen, daarna mooie jurken en pakken aan en dansen op K3.” Maria: “Bij mijn sweet sixteen kon ik terecht in m’n vaders villa, waar ik een drukbezocht feest met barbecue, lekkere drankjes, film en harde muziek in de tuin heb gegeven. Helaas was niet iedereen daar zo blij mee…” Daan &Erwin: “Toen onze ouders 15 jaar getrouwd waren, hadden we de hele familie uitgenodigd – zonder dat zij het wisten. Ineens stond er een rij mensen voor de deur met cadeautjes. Iedereen is gekomen!” Jesse: “Als surpriseparty voor m’n zus hadden we het hele huis van buiten versierd met slingers en spandoeken. Toen ze terugkwam van haar krantenwijk, was ze inderdaad compleet verrast.” Mirjam: “Ik heb een keer een slaapfeestje gegeven waar maanden later nog steeds over werd gepraat!” Christel: “Op de basisschool ging ik vaak zwemmen in het zwembad op het werk van m’n moeder. Supergezellig!” Jeroen: “Toen ik een jaar of zes, zeven werd deden we een speurtocht in een kasteel, verkleed als ridder of jonkvrouw. Daarna kregen we een rondleiding door de McDonald’s en mocht ik m’n eigen hamburger maken.” Annemieke: "3 jaar geleden hadden mijn broers, zus en ik als verrassing voor mijn ouders een reisje naar Parijs georganiseerd. Pas in België onthulden we de eindbestemming. Het werd een geweldig leuk weekend!" Rianne: "Toen ik van school ging, mochten alle meiden uit mijn oude klas bij me logeren. Uiteindelijk hebben we maar een paar uur geslapen en overdag zwommen we in het zwembad in de tuin. We konden veel kletsen en hebben nog steeds contact!"


Een dansende gitarist en springende leerlingen op het

Passie Praise Event Afgelopen vrijdag 17 september vond het eerste Passie Praise Event plaats. Wouter Klop van Operatie Mobilisatie zette samen met zijn band Firewall een prachtige avond neer met als thema „het karakter van God‟. Intense worship, een persoonlijk verhaal over wie God werkelijk is aan de hand van Lucas 15 en een feestelijk slot zorgden voor een mooi geheel. Zo aan het begin van het schooljaar kreeg iedereen ook een uitdaging mee: schrijf thuis voor jezelf een doel op, iets waar je dit jaar samen met God aan wilt werken. Hoe is het met jouw uitdaging? Ben je er mee aan de slag gegaan? Operatie Mobilisatie is een interkerkelijke, internationale zendingsorganisatie die in meer dan 100 landen werkzaam is. OM heeft tot doel om Jezus Christus bekend te maken in woorden en daden. Ook voor tieners zijn er verschillende mogelijkheden om mee te doen met het werk van OM.

  

New Year Outreach: van 27 december t/m 3 januari vindt deze korte outreach plaats in Birmingham. Leeftijd: 16+. Zie voor meer info: www.nl.om.org Vond je het 17 september ook fantastisch? Organiseer een Praise Event in jouw kerk! Voor meer informatie en boekingen, mail naar wouter.klop@nl.om.org TeenStreet; het internationale tienerevent in Duitsland. 2500 tieners uit heel Europa komen bij elkaar om samen dichter naar God te groeien middels aansprekende diensten, Bijbelstudie, worship en outreach. Daarnaast is er veel tijd voor ontspanning: sporten, ArtZone, workshops, muziek maken en lekker chillen met tieners uit heel Europa!

Zie ook www.teenstreet.nl of check filmpjes op YouTube. Of zoals Femke, oud-leerlinge van de Passie, kun je na je examen ook 1 of 2 jaar op weg met het schip van OM, de Logos Hope. Zoals je ziet is er genoeg mogelijk met OM. Voor meer informatie, neem contact op met het kantoor van OM: 0527-615607, of e-mail Wouter

Klop: wouter.klop@nl.om.org


Wie?

mevrouw Stuij, bio logie, 33 jaar Waarom ? omdat zij gaat tr Wannee ouwen r? op 17 decembe Met wie r ? Corne lis Poppe , 31 jaar

Meneer Van Delden: “Het leukste feest van vroeger kan ik me niet meer herinneren ,dat is al zo lang geleden! Mijn twaalfjarig huwelijksjubileum was wel erg mooi.”

Door: Rianne en Emma

Daar komt de bruid!

Al een poosje geleden ontmoetten zij elkaar op internet. Nog maar twee jaar zijn ze samen en nu stappen ze al in het huwelijksbootje. De nieuwe woonplaats wordt…Utrecht! Hier gaan ze ook graag uit eten, in kleine restaurantjes of cafés.

De bruidsjurk is al sinds de zomervakantie binnen en ook de huwelijksreis is al geboekt: naar Istanbul! “In deze mooie, oude stad gaan we ook kerst vieren,” aldus mevrouw Stuij. Mag de mentorklas ook langskomen? “Niet in Istanbul, maar wel in de kerk.” Omdat de kerkdienst ’s avonds is, is het makkelijker om langs te komen, dus zijn er veel mensen op het feest uitgenodigd. Meneer Poppe vindt het niet erg dat mevrouw Stuij voor de klas staat. In het rijtje beschrijvingen komt naast ‘lief en intelligent’, ‘goed koken’ en ‘donkere krullen’ toch ook echt de eigenschap nieuwsgierig voor! Over een poosje ze hun werkverhalen elke avond met elkaar delen. De beste relatietest is meteen onze laatste vraag: wie wast er af? Ze slagen gelukkig met vlag en wimpel. “Dat doen we gezellig samen!”

Een jubileum!

Door: Emma & Rianne

Als je gaat trouwen, is dat heel bijzonder. Maar als je 35 jaar getrouwd bent, is dat natuurlijk helemáál bijzonder. Meneer van der Molen gaat dat binnenkort meemaken! Op 12 december 1975 is hij getrouwd met zijn vrouw Falentina in Appingedam, Groningen. Het was een koude dag. Zijn vrouw was in die tijd kleuterjuf. “Toen kwamen alle kleutertjes op onze bruiloft!” vertelt meneer van der Molen enthousiast. “Ook hebben we onze receptie bij een Italiaan gehouden.” Dat kon hij zich nog goed herinneren. Evenals zijn huwelijksreis. “We gingen naar Drenthe en ik was mijn tas vergeten. We moesten in Drenthe kleding voor mij kopen, want mijn kleren zaten nog allemaal in mijn tas!” Meneer van der Molen heeft inmiddels 3 kinderen, waarvan twee zonen, die inmiddels al zijn getrouwd. En een dochter, die woont nog thuis. Ter ere van dit grote jubileumfeest ging meneer Van der Molen afgelopen week met zijn gezin en kleinkinderen een weekendje naar Drenthe. Feliciteer ‘m nog even als je hem tegenkomt!

6


Uitdaging Column van: Jeroen

Het geld glipte uit mijn portemonnee. Dit kon zo niet langer. Daarom nam ik een besluit. Ik zou een week lang niets kopen. Niets uit de plaats die bekend staat als ‘het centrum’ en niets uit de Smulhoek. Een week lang. Vijf lange schooldagen. ’s Maandags was het koud. Maar nee, geen warme chocolademelk om even op te warmen. Ik liep met een grote boog om de automaat. Op dinsdag was het moeilijker. De geur van de versgebakken worstenbroodjes kwam me tegemoet, maar ik moest volhouden. De dag erna besloot ik weg te blijven uit de aula. Gelukkig, daar even geen verleidelijke kroketburgers. Donderdag bracht weer meer verleidingen. In de aula werd ik omsingeld door slush puppies, hoorde ik overal geslurp en zag ik overal bekertjes met blauw ijs.

“Niets uit de plaats die bekend staat als ‘het centrum’ en niets uit de Smulhoek” Net voor ik naar de Smulhoek werd gesleurd, ging de bel. Vrijdag begon goed. Het was lastig, maar ik liep resoluut langs de roepende zakken chips, smekende frikadelbroodjes en blikjes cola in het centrum. Het was me gelukt! Trots vertrok ik naar huis. Het was misschien wel goed voor mijn rekening, maar maandag ren ik sowieso toch meteen eerst naar de chocolademelk-automaat. Wat heb ik die gemist!

Meneer Van der Bijl: “Mijn huwelijk was het mooiste feest dat ik ooit heb meegemaakt.”

7


“Het gaat vooral om de sfeer’’

t volgens onze In Duitsland is he ers ge meneer Lamm ervaringsdeskundi tival groot reclamefes bijvoorbeeld een aal eft eigenlijk helem geworden. “Het he elt hij. s te maken,” vert niks meer met Jezu e zo je kerstmarkten di “In Duitsland heb ensen over heel de populair zijn dat m te komen om ze mee nd la ts ui D ar na d werel kraampjes, maken. Je vindt er dat getuigde winkels, op , en ht ec er tg rs ke leen cht je dat ze dat al soort dingen. En da nee! Ze kerst deden? Wel tijdens advent en in vember!” Het gaat beginnen al in no al om de sfeer. Duitsland dus voor t iedere straat staa “Op de hoek van od pakje met een man in een ro d. Dan heeft hij puntmuts en baar r je geld voor het een ketel vast waa stoppen.” Dus er goede doel in kan een goede zit toch nog ergens gedachte achter.

8

Door: Erwim

Wij beleven kerst als het feest dat Jezus op aarde kwam. Mooie verhalen over Jezus in de kribbe en een mooie kerstboom horen daar volgens ons helemaal bij. Toch is niet iedereen het daarmee eens.


Ook in Nederland viert lang niet iedereen kerst hetzelfde. Zo hebben katholieken de gewoonte om tijdens de nachtmis het kindje Jezus in de kribbe te leg gen. Jezus is immers pas ’s nachts geboren. Daarna wordt er een speciale kerstmaaltijd gehouden, waar soms ook beschuit met muis jes wordt gegeten. Als de dag daarna de zon opkomt wordt er ook nog een speciale dage raadsmis gehouden.

Tot slot heb je nog de mensen die, al zijn ze christen, alleen maar een boom hebben staan en verder niet zo heel veel doen. Hoe zit dat nou? Je hebt in het christelijke geloof een kleine stroming die de Zevendedagsadventisten heten. Deze stroming houdt zich voor een groot deel nog aan de joodse wetten. De sabbat, waar ze zich aan houden, begint op vrijdagavond als de zon ondergaat. Op zaterdag gaan ze naar de kerk en op zondag hebben ze vrij. Dat is dan ook écht

9

vrij, want de winkels zijn op zondag gesloten, dus even snel boodschappen doen zit er niet in. De sabbat begint op vrijdagavond als de zon onder gaat. Tot mijn grote verbazing, zit er zo’n Zevendedagsadventist bij mij in de klas! “Wij vieren kerst door met het hele gezin de kerstboom op te tuigen. Voor de rest doen wij er niet zo heel veel mee. De zaterdag daarop hebben we een speciale kerstdienst en dat is eigenlijk alles.”


Wat kun je worden met... bloemsierkunst? “Wanneer ik bloemen zie, dank ik God voor de schoonheid ervan. De details zijn zo prachtig!” Mirjam van Zadelhoff ( 26 jaar) praat vol enthousiasme over haar werk als zelfstandig bloemiste. “Ik was nooit zo‟n uitblinker op school. Overal kreeg ik bijles voor en ik wist niet zeker of ik wel ergens goed in was.” Gelukkig vond Mirjam haar roeping bij iets wat lekker ruikt, mooi is en mensen maar al te blij maakt: bloemen.

10

Door: Annemieke

Bloemenmeisje Als jong meisje plukte ze al bloemen uit haar moeders achtertuin voor haar buurvrouw en maakte ze de mooiste creaties. Dit bleef niet onopgemerkt door haar familie. Het begin was er in bloemschikken voor bruiloften in haar familie. Mirjam was achttien toen ze haar eigen bedrijfje begon: Flowermaid. “Omdat ik altijd al in de weer was met bloemen noemden mensen mij het bloemenmeisje. In Boston, Verenigde Staten heb ik bijvoorbeeld ook een zomer lang bloemen verkocht in een kiosk. Daarom wilde ik het een beetje internationaal houden en heb ik gekozen voor een Engelse naam.” Handen uit de mouwen Het is weekend als Mirjam mij belt of ik alsjeblieft kan helpen met bloemschikken voor een grote bruiloft die de volgende dag plaatsvindt in een kasteel op de Veluwe. Een betere manier bestaat natuurlijk niet om een indruk te krijgen van haar werk. Eenmaal in haar atelier staat de muziek al aan. Een aantal mensen is druk bezig bollen van gipskruid te maken.


“Wanneer je een eenmansbedrijfje hebt zoals ik is het lastig om grote klussen aan te pakken. Bloemen moeten vers zijn. Vandaar dat je meestal maar één dag van te voren kunt beginnen met het maken van de kunstwerken.” Alle hulp is daarom welkom. De kleine ruimte staat vol met emmers witte rozen, takken gipskruid en bloemen waarvan ik nog nooit gehoord heb. Het is wel zeker dat dit een prachtige bruiloft moet worden. Dat denkt Mirjam ook. “Dit is tot nu toe mijn grootste klus. Ik mag het hele interieur aankleden met bloemen. Normaal gesproken willen mensen bij een bruiloft alleen een boeket en corsages maar dit is natuurlijk veel leuker. Het zijn net die extra euro’s die je aan de bloemen besteedt die het hele plaatje afmaken.”

Zeg het met bloemen Terwijl ik kleine takjes gipskruid in een ronde oasebol steek, maakt Mirjam een grote ereboog. “Het leukste is om de nieuwe dingen te verzinnen. Het uitvoeren kost veel tijd en is vooral routine werk.” Maar zelfs in routine is Mirjam een ster geworden. Deed ze vroeger onder voor haar klasgenoten, op haar vervolgopleiding voor bloemsierkunst in Houten haalde ze tienen. Mirjam is blij dat ze haar talent gevonden heeft. “God gaf mij de ogen om bloemen te waarderen en daar geniet ik elke dag van.”

Gek op bloemen? Misschien voel je je wel aangesproken door dit verhaal en lijkt het je leuk bloemist(e) te worden. Net als Mirjam kun je de opleiding bloemsierkunst en plantaardige vormgeving in Houten doen op mbo-niveau. Kijk voor informatie over Flowermaid op www.flowermaid.nl

11


Koken met…

Van Amerongen

Door: Christel

Uit geheime bronnen hebben we vernomen dat meneer van Amerongen behoorlijk goed kan koken... Dit vonden we reden genoeg om eens bij hem langs te gaan. Hij mocht ons aan de hand van heerlijke cakejes zijn kookkunsten laten zien.

Toen we bij hem thuis kwamen, werden we verrast door een stijlvol en opgeruimd huis. Een beetje verbaasd was hij wel toen hij cakejes mocht gaan bakken. Hij verklapte dat hij dat vroeger ook wel eens met zijn moeder deed. Dan bakte zijn moeder ze en mocht hij de cakejes versieren. Nu was er een extra uitdaging, namelijk: de cakejes lekker bakken. De aller-, allereerste stap is het maken van het beslag. Van Amerongen begon gelijk al te zeuren. “Is dit wel de juiste boter? Bak en braad kun je toch niet als margarine gebruiken?” Even een boodschap voor jullie thuiskoks: dat kan, en dat gaat goed. Van Amerongen pakte zijn kookwekker er bij en mixte het beslag precies vier minuten. “Het moet wel lekker luchtig zijn,” verklaarde hij. “Wat

12


denken jullie eigenlijk, is het nu genoeg?” Toen hij vond dat hij er wel klaar mee was, besloot hij dat er best wat chocola door het beslag kon. Het was nog een hele klus om alle cakevormpjes gevuld te krijgen (met een ijslepel!) maar uiteindelijk stonden ze in de oven. Tijd voor de volgende stap: het warm maken van de zakjes met glazuur. Daarna was het wachten… en wachten… en heel geduldig wachten geblazen. Meneer Van Amerongen vond dat het tijd was voor een spelletje. Na een heleboel geduld was het eindelijk zover en werd het tijd om de cakejes te versieren. Van Amerongen liet zijn creatieve geest de vrije loop. “Er moet natuurlijk wel een boodschap in zitten.” Dus vandaar dat er een cakeje is met een ichtus-visje. Ook zijn duidelijk de letters PSV herkenbaar. We denken dat die boodschap wel duidelijk genoeg is. Eén hap van ons cakeje was genoeg om het zeker te weten: Van Amerongen kan wel koken.

n:

de dhe

g odi n e x B emi k a -c ren - eie ter jes - bo vormp ke len - ca erspul rsi - ve

. pt: Het rece t beslag volgens het pak ver. te e h t Maak vul ze nie

1. jes, maar lade in de cakevormp in g a sl e b wat choco t n e e h g e n o ro D e m 2. erin giet. t als Van A Tip: doe ne voordat je het beslag jes cakevormp tijd. de oven. e eratuur en k p ca jes in m e te d e t d e r Z oo n in warm 3. p h et p ak v 10 minute r e e v e g n Kijk even o s met o rm de zakje vrije loop. 4. Verwa iteit op de v ti a re r. c te je a w s en laat r de cakeje 5. Versie aar! 6. Eten m

13


Dit keer: mannen over mode. Wat weten zij er nou van? Wie de bekende figuren op de foto‟s zijn, heb ik ze niet eens proberen uit te leggen. Wat vinden meneer Krijger, meneer Langeraar en meneer Van der Molen van deze gewaagde outfits?

Door: Maria

Mevrouw Hulsman: “Toen ik nog op school zat, werd er bij een feest een toneelstuk opgevoerd door de leraren. Onze docent Nederlands moest de lerares Frans kussen! Grote hilariteit onder de leerlingen, natuurlijk.”

14


„Boogie Nights‟

Jurk van Rihanna “Wow, dit is echt vindingrijk, heel creatief en origineel!” waren de drie mannen met elkaar eens. “Leuk dat de actualiteiten erin verwerkt zijn,” vindt Krijger, terwijl Langeraar beweert dat iemand dacht: “Goh, ik heb veel oud papier over, laat ik dat eens in een jurk verwerken.” Toch is hij best positief. “De creatie is geslaagd. Bovendien heb ik er waardering voor als de mode-industrie mee kan helpen met recyclen van producten.” Niet iedereen denkt zo over de R&B-zangeres: meneer Van der Molen vond de jurk een beetje ‘over the edge’. Het had wel wat minder gemogen, het is iets te bloot. Het jurkje vindt hij voor zo’n slanke dame ook iets te bol. “Ik ben niet weg van de vorm.” Daarentegen vindt Krijger het jurkje juist lekker zwierig en heeft het een aparte, mooie uitstraling. “Dit is zeker de indrukwekkendste outfit.” Hiermee is Rihanna genomineerd voor de eerste plaats.

Jurk van Lady Gaga Over Lady Gaga waren de docenten het grotendeels eens: het leer is lelijk. “Veel te opzichtig,” vindt Langeraar. “Hierdoor valt de persoon weg, al heeft dat daarnaast ook met haar zonnebril te maken. Haar verschijning is geen ondersteuning van de door God gegeven schoonheid.” Ook Krijger vond het leren pakje iets te edgy en te donker. Lady Gaga zelf vond hij daarentegen wel grappig. “Ze lijkt net een leeuw zo met die manen.” Zelfs meneer Van der Molen kon al dat leer niet waarderen. Althans, bij een vrouw dan. “Zo ziet ze er te zakelijk en mannelijk uit. Toch past het bij haar. Leer heeft iets afstotends, iets kouds.” Gaga scoort duidelijk niet zo goed – zeg maar gerust het slechtst - in de test. En dan hebben ze over die lakleren tas nog gezwegen…

15

“Leuk koppie zo met dat baardje en zo,” knikt Krijger terwijl hij met zijn vinger over de foto gaat alsof het een landkaart is. Dat doorzichtige bloesje zou hij zelf nooit aandoen, maar hij vindt dat het die jongen wel leuk staat. Meneer Van der Molen houdt wel van spelen met kleding. Volgens hem is het een kunstuiting. “Je moet creativiteit niet onderdrukken. Maar het ‘netwerk’ is wel iets te bloot, snap je wat ik bedoel? Zeker voor een man!” Waar deze godsdienstdocent de nadruk legt op de boodschap die de jongen uitstraalt, is het meneer Langeraar die deze boodschap interpreteert. “Dit lijkt wel het voorspel van een Romeins seksfeest. Deze jongen is veel te veel bezig met zijn uiterlijk.” Toch moet hij toegeven dat de jongen een open uitstraling heeft. “Die jongen rechtsachter hem vind ik wel interessant! Hij weet geloof ik niet goed wat hij met het thema en zijn uiterlijk aanmoet. De stumperd. Hij valt een beetje weg met zijn gewone bloesje en probeert het tevergeefs met zijn stropdas.” Hoewel de kleding niet in de smaak valt, zijn de leraren het erover eens dat het een leuke jongen is. Ook is de term ‘groepsdruk’ gevallen, waar deze jongen onder bezweken zou zijn. “Dat is niets raars. Men wil zich toch volgens de moderegels van de groep kleden, om niet buiten de boot te vallen.” Een goede tweede plaats dus.


(advertentie)


Partyblunders van politici

Laten we beginnen met Hero Brinkman. Je kent hem misschien wel: die PVV’er. “Ik heb enorme spijt van het feit dat ik me dinsdag nacht in Nieuwspoort in dronken toestand heb misdragen. Daarom heb ik excuses aangeboden aan de barmedewerker van Nieuwspoort die zich door mijn gedrag geïntimideerd heeft gevoeld,” liet Brinkman een poosje terug weten. De arme ziel. Hij kan zichzelf niet echt controleren. Dat is sowieso al niet handig in de politiek, maar een blunder als deze gaat echt te ver. Brinkman kreeg namelijk ruzie met de barman nadat die Hero had geweigerd nog drank te geven. Brinkman zou al zwaar dronken zijn. Daarop probeerde de PVV'er zelf achter de bar te komen om drank te pakken! De barman schakelde uiteindelijk de beveiliging in met behulp van een alarmknop.

17

Door: Maria

Blunders. Iedereen begaat ze, al dan niet zonder schaamte. Helaas komt niet iedereen ermee weg en zeker belangrijke personen, zoals politici niet. Het is heel gezond en leuk om om andermans blunders te lachen. Vandaar deze blundereditie van politici. Schaam je vooral niet om dit te lezen, want ook anderen genieten van jouw blunders!

Meneer Helder: “Als basisschoolleraren bedachten wij ‘belevenisfeesten’, waarbij we bijvoorbeeld een eiland afhuurden waar een piratenfeest kon worden gevierd. Alle meesters en juffen waren in vol ornaat (houten benen, haken en lapjes voor het oog) aanwezig. Dit deden we vijftien jaar geleden, maar als ik leerlingen spreek, zijn ze er nog steeds enthousiast over!”


Balkenende. Ja, zelfs onze ex-MP blundert, of nouja, beter gezegd: hij gedroeg zich niet erg tactvol op een feestje in Volendam afgelopen zomer. Met een lekkere Grolsch en een overduidelijk Fuck Drugs T-shirt viel hij in ieder geval op. Hij wilde de vereniging van Moedige Moeders steunen, tegen drugsgebruik bij kinderen. Tja, als de kinderen met het uitgesproken taalgebruik van de minister-met-bierin-zijn-hand worden geconfronteerd, kan je je afvragen of de arme kinderen wel een voorbeeld aan onze oud-premier moeten nemen…

In het buitenland maken ze het nog bonter. Neem nou de Italiaanse Silvio Berlusconi. De veelbesproken foto’s van de premier, die eerst in beslag waren genomen, zijn nu toch opgedoken in Spanje. De 72-jarige Berlusconi noemt de publicatie van de foto's van halfnaakte jonge vrouwen in zijn huis aan zee op Sardinië een schandalige inbreuk op zijn privacy. Hij verklaart zichzelf onschuldig. “Het zijn mensen die baden in een jacuzzi in een privéwoning. U gaat toch ook niet in een driedelig pak douchen!” Of Silvio werkelijk zo onschuldig is, is maar net de vraag. Politiek verantwoord is hij in ieder geval niet: Berlusconi is onder andere in opspraak geraakt vanwege een relatie met het 18-jarige lingeriemodel Noemi Letizia. Dat zijn vrouw bij hem is weggegaan, kunnen we hier dan ook goed begrijpen… Waar gaat onze wereld heen met zulke voorbeelden? Als politici zichzelf niet eens in de hand kunnen houden op een feestje, hoe hypocriet is het dan niet dat ze ons willen bestoken met hun zogenaamde normen en waarden? Gelukkig is er hoop: bij de borrel na de instelling van het nieuwe kabinet werd er geen alcohol geschonken. Slimme zet van het kabinet!

18


God duidelijk voor jou Lees je bijbel, bid elke dag… Het is zo‟n bekend, simpel kinderliedje. Maar nu de vraag: doe je het ook echt? Het zou kunnen dat iedere dag bidden je nog wel lukt, maar je gewoon echt geen tijd vindt om bijbel te lezen. Misschien is je antwoord meer iets als dit: “Ik zou het wel willen, maar ik weet niet waar ik moet beginnen.” Of vind je het gewoon te moeilijk? Dan hebben wij de oplossing voor jou. Het dagboekje Duidelijk God door Rika Vliek is speciaal voor scholieren geschreven. Vooral voor leerlingen die wel willen bijbellezen maar één van de bovenstaande (en herkenbare) smoesjes gebruiken. Iedere twee weken wordt er een ander thema besproken. Elke dag bestaat uit een introotje, een stukje tekst uit de Bijbel, een kleine uitleg and tot slot nog een Doen!-opdracht. Je brengt het dus gelijk in praktijk. En daar gaat het toch om? Bovendien is het boekje helemaal leuk door de grappige tekeningetjes.

Wil jij ook zo’n handig dagboekje? Wij mogen er eentje weg geven! Dus stuur een mailtje naar quatsch@schoolmail.passie.net met de reden waarom jij het boekje moet krijgen!

19

Door: Christel

Moch t je h et b niet w innen oekje ,n getre urd, w iet ant h is ook et in de wink te ko e l op €19,9 voor maa r 0.


There ain’t no party like a non-stop party! “Nee hè, regent het nu alweer? Ik heb zó geen zin om met dit weer naar school te gaan!” We kennen het allemaal: de winterdip. Terwijl de gure wind langs je wangen snijdt, je op de fiets zit met een rode neus à la Rudolf (The Red-Nosed Reindeer) en plotseling moet stoppen voor het zojuist rood geworden stoplicht, lijkt de warme, broeierige zomer een eeuwigheid geleden. Door het winterse kleed dat de aardbodem bedekt, lijkt de warmte ver weg en kost het moeite om een glimlach op je gezicht te forceren. Maar wacht eens, al is de zomervakantie met alle leuke feestjes achter de rug, dat betekent niet dat er geen feest meer is! Integendeel, december brengt ons allerlei goeds met onze geliefde Sinterklaas, Kerstmis en niet te vergeten Oud en Nieuw. Hoe oud je ook bent en wat je ook van de wintermaanden vindt: voor iedereen is er elke dag genoeg reden voor een nieuw feestje!

Hoe? Zo!

Ga leuke dingen doen met je vrienden! Denk aan: feel goodmovies, beautydagje (voor de meiden), creatief koken (eindelijk die lekkere cupcakes zélf maken), poolen, de bios, naar buiten gaan, met een vriend/vriendin joggen, de hond uitlaten of gewoon lekker wandelen of sporten. Dat zijn de momenten waar je later leuke herinneringen aan hebt!

20

Door: Maria

Clean up the mess. Als je een lange dag op school hebt gehad, kun je geneigd zijn al je zooi in je kamer te dumpen, zonder het een vast plekje te geven. Dan wordt het één grote chaos en dat is bepaald geen feest. Zet goede muziek op, vraag eventueel je moeder, broer, zus, vriend of vriendin om te helpen en ga aan de slag. Eerst alle rotzooi opruimen of weggooien, dan kan je mooie herinneringen zoals foto’s en bijzondere voorwerpen een mooie plekje geven. Je zult zien dat je je je kamer de volgende keer met een glimlach binnenkomt. Enne, hou het netjes, hè!


Verwen jezelf. Niets is zo lekker als te ontstressen door bijvoorbeeld een warm bad te nemen, jezelf te trakteren op wat lekkers en die leuke schoenen te kopen. Of wat dacht je van bankhangen?

Dress to impress. Als je je rot voelt, trek je meestal wat comfortabels (lees: superlelijke oversized trui) aan. Helaas word je hier echt niet mooier van, waardoor je nog chagrijniger wordt. Ik zou zeggen: trek je leukste outfit aan. Dan heb je dat in ieder geval binnen – en daar kunnen anderen ook weer blij van worden.

Ga een weekendje weg! Need I say more? Er zijn zoveel leuke dingen te doen buiten de deur, en het hoeft helemaal niet duur te zijn. Even uitwaaien is heerlijk, dan kun je nieuwe energie opdoen voor de komende periode. Gewoon even googlen voor leuke bestemmingen.

Geef een feestje, gewoon omdat het kan! Zorg wel dat je zorgvuldig te werk gaat volgens een stappenplan. Bedenk bijvoorbeeld of je het alleen of samen met iemand wil vieren. Denk na over een thema (bijvoorbeeld Hollywood) en bedenk wat voor soort feest het moet worden (een huiskamerfeest, dansfeestje, enzovoorts). Zoek een locatie. Prik een datum en nodig je met aandacht geselecteerde vrienden uit. Het aantal hangt af van het soort feestje. Doe dan inkopen (eten, drinken, plastic servies!) en kies leuke gelegenheidsmuziek uit (voor een huiskamerfeestje is loungemuziek zeer geschikt). Maak hapjes, zet alles klaar, doe de muziek aan, maak de kamer in orde en let’s get this party started! Ontdek je talenten, bijvoorbeeld schrijven, zingen, tekenen, een sport doen, een instrument bespelen, acteren… Ja, zelfs als je het gevoel hebt niets te kunnen, zit er potentie in je. God heeft je niet voor niets geschapen. Hij wil dat je ontdekt waar je goed in bent, dat deelt met anderen en vooral geniet.

Met jouw gezelligheid wordt elke dag een feestje!

21


Bert en Buurman

(Door: Daan)

Gezocht: adverteerders! Quatsch mag zich dit schooljaar de Beste Schoolkrant van Nederland noemen en dat is natuurlijk niet voor niets. Vind jij Quatsch ook zo geslaagd en ken jij mensen die het leuk zouden vinden om in deze schoolkrant (met een oplage van 800 exemplaren) te adverteren? Denk maar aan vaders, moeders, kennissen, mensen uit de kerk... Laat ze een Quatsch zien en zorg dat ze een mailtje sturen naar quatsch@schoolmail.passie.net. De advertenties krijgen een mooi plekje in de leukste schoolkrant van Nederland!

Ga nog even naar: quatschdepassie.hyves.nl of quatschonline.nl Je kan ons ook mailen: quatsch@schoolmail.passie.net Meneer Van Ruiten: “Toen ik een keer in mijn agenda keek, zag ik bij een bepaalde datum ‘trouwen’ staan. Ik vroeg toen aan mijn verloofde: “Zeg schat, wie trouwen er dan eigenlijk?” Bleek het onze eigen trouwdag te zijn! Uiteindelijk was het een geweldig feest.”

Quatsch 05  

De 5de schoolkrant van de Passie Utrecht