Page 1

Schoolkrant van de Passie, Utrecht

Februari 2010

Luxury


Overdaad en weelde Met bijna de hele redactie konden we op de open dag genieten van geïnteresseerde gezichten en oprecht enthousiasme voor de schoolkrant. Ouders die bijna niet konden geloven dat Quatsch toch echt door maar acht mensen wordt gemaakt, leraren die spekjes kwamen pikken en een onaflatende stroom van splinternieuwe bruggers - althans, daar gaan we vanuit nu ze de Passie op zijn best hebben gezien. Glanzend gele vloeren, een geweldige band, leraren die enkel uitleggen en nog niets van je eisen, overal snoep én natuurlijk de schoolkrant… Voor één dag konden de groep achters voelen hoe het was om redacteur te zijn. De leukste vondsten kun je op pagina 38 terugvinden. Het thema dit keer is luxe. We hebben meneer Walenkamp geïnterviewd vanwege zijn turbulente adellijke achtergrond en vanzelfsprekend geven een aantal leraren hun commentaar op de meest uiteenlopende creaties in de mode. Ook de liefde krijgt, met het oog op Valentijnsdag, in deze editie een plekje. Bovendien valt er ook nog iets te winnen. Blader naar pagina 26 en droom alvast van rode zachte stoelen, popcorn en een nieuwe film. Als dat geen luxe is! Veel plezier met lezen! Annemieke Dannenberg en Rebecca Grootendorst Hoofdredactie Quatsch P.S. We horen natuurlijk graag wat jullie ervan vinden. Stuur ons eens een mailtje of bezoek de hyve!

21 ?? 12 Romantiek Het duurt niet lang meer of het is weer Valentijnsdag! Om in die sfeer te blijven, hebben wij een aantal leraren gevraagd was hun leukste Valentijnsdag was of wat het meest romantische was wat hun man of vrouw voor hen had gedaan. De onthullingen zijn door deze Quatsch verspreid neergezet!


34 27 14

Fotowedstrijd!

op Pagina 26 Redactie: Hoofdredactie: Annemieke Dannenberg Rebecca Grootendorst Vormgeving: Nick de Koning Strip: Jesse Six Dijkstra Redactie: Christel Moonrooij Mirjam van Ee Annemarie Klop Nando Kasteleijn Collage voorkant: Annemieke Dannenberg

E-mail: quatsch@schoolmail.passie.net Internet: quatschdepassie.hyves.nl quatsch.passie.net Auteursrechten:

Gehele of gedeeltelijke overname van artikelen, foto’s en/of graphics uit deze uitgave is alleen toegestaan na voorafgaande schriftelijke toestemming van de auteur(s)

Gedrukt door:

Drukkerijgoud.nl


4 Dit roept bij ons een luxegevoel op! Annemarie:

“Een heerlijk luxe hotel, dat een vermogen per nacht kost. Waar je in de kussens weg kan zakken, om lekker lang te slapen en vervolgens te ontbijten in het vijfsterNick: renrestaurant.” “Een goed blad, een warme kop chocolademelk met slagroom, mijn benen languit op de bank, en een heerlijk muziekje op Christel: de achtergrond.” Ik denk toch al gauw aan alle vakanties in één jaar. In de meivakantie naar Engeland, dan weer een weekje Center Parcs in de herfstvakantie, in de zomervakantie nog gewoon drie hele weken weg naar Zwitserland, en ook nog eens op een surfkamp. Wat hebben wij het toch goed!

Rebecca:

Mirjam:

“Bij luxe denk ik toch aan dat je “Ik vind het heerlijk om niet veel zelf hoeft te doen. Dat urenlang te badderen. anderen die dingen voor je doen Een inhoudsloos, maar waar jij een hekel aan hebt, maar toch vermakelijk boek, die wel moeten gebeuren!” een lekkere badolie, een prettig muziekje en niet te vergeten bergen schuim - daar maak je me echt blij Nando: mee.” “Het goed hebben en tevreden zijn, maar tegelijkertijd ook alleen maar meer willen Jesse: “Een luxegevoel hebben. Dat is luxe: iets kopen terwijl je het eigenlijk niet nodig hebt. Een fenokrijg ik eigenmeen dat normaal is in Nederland.” lijk pas van iets als ik het tijdelijk kwijtraak. Om even een recent voorbeeld van zo’n situatie te noemen: Het is altijd fijn om een goedwerkende centrale verwarming te Annemieke: hebben...” “Een weekje Madrid en verrast worden met een bezoekje aan de buitenlandse hammam. Geen afleiding door gesprekken, want je kunt ze toch niet verstaan, en genieten van massages, zoete thee en heerlijke geuren.”


- advertentie -

Studeren met overtuiging?

www.che.nl Verpleegkunde Verpleegkunde**

Educatie

Open Dagen

Leraar Basisonderwijs**

Zaterdag 6 februari 2010

10.00 - 14.00 uur

Theologie

Dinsdag 9 maart 2010

18.30 - 21.00 uur

Vrijdag 23 april 2010

17.30 - 21.00 uur

Donderdag 24 juni 2010

18.30 - 21.00 uur

Godsdienst Pastoraal Werk*** Leraar Godsdienst / Levensbeschouwing*

Mens & Organisatie

Management Economie & Recht Personeel & Arbeid

Journalistiek & Communicatie Journalistiek Communicatie

Sociale Studies

Maatschappelijk Werk & Dienstverlening* Sociaal Pedagogische Hulpverlening**

Post-hbo, cursus, training, advies of onderzoek? Kijk voor het aanbod van CHE-Transfer op de website.

* ook in deeltijd, ** ook in deeltijd en duaal, *** ook in deeltijd en digitaal

overtuigend anders Oude Kerkweg 100, 6717 JS Ede, T (0318) 696300, E info@che.nl, www.che.nl


6

eze keer zijn we eropuit te gaan om te kijken hoe sterk de band is tussen mevrouw Hulsman en meneer Van der Molen. Deze twee docenten Nederlands geven allebei voornamelijk les in de bovenbouw. Hun leerlingen kennen ze natuurlijk door en door, maar hoe goed kennen ze elkaar? Wat is de meest gekke manier waarop mevrouw Hulsman een keer iemand eruit gestuurd heeft? Van der Molen: “Geen idee, ik kan me nauwelijks voorstellen dat mevrouw Hulsman iemand wegstuurt, dan heb je het echt bont gemaakt volgens mij.” Hulsman: “De naam van de ene leerling noemen en de andere eruit sturen.”

0

Wat heeft zij vaak als beleg op brood? Van der Molen: “Ik kijk nooit in haar mond als zij eet, ik denk vlees…” Hulsman: “Superoude kaas, brokkelig en niet te snijden.”

0

Wat is haar favoriete tv serie? Van der Molen: “The Nanny?” Hulsman: “Bamfield, dat was zo’n beetje de eerste die ik ooit heb gezien en ik vond die toen prachtig. Engels kostschoolsfeertje, beetje romantiek en een oude zuurpruim die zijn verdiende loon kreeg.”

0

Wat is de meest gekke manier waarop Van der Molen een keer leerlingen eruit heeft gestuurd? Hulsman: “Volgens mij stuurt mijnheer Van der Molen er zelden of nooit leerlingen uit.” Van der Molen: “Eén keer op een andere school waren het er vier op een rij.” Wat eet hij graag op zijn brood? Hulsman: “Hagelslag.” Van der Molen: “Ontbijtkoek, gebakken ei, salade…” Wat kijkt hij het liefste op tv? Hulsman: “Een spannende detective.” Van der Molen: “Sport, actualiteit, krimi en uiteraard programma’s die met de bijbel te maken hebben. Eigenlijk kijk ik veel. Je moet wel weten waar je leerlingen naar kijken, nietwaar?” Waar houd hij niet van? Hulsman: “Soaps.” Van der Molen: “Oneerlijkheid en liegen.”

Tekst: Christel & Mirjam Beeld: Invizion Fotografie en Annemarie

Leraren over leraren D

0 0 0 0


Waar kan zij niet tegen? Van der Molen: “Leerlingen die hun werk niet doen en afspraken niet nakomen.” Hulsman: “Oneerlijkheid.” Wat is haar hobby? Van der Molen: “Lezen en op haar kleinkinderen passen.” Hulsman: “Lezen.” Wat vindt zij het leukste leerjaar? Van der Molen: “Ik denk het derde leerjaar.” Hulsman: “Voor dit schooljaar geldt: 1 en 3!” Is zij geordend of chaotisch? Van der Molen: “Geordend.” Hulsman: “Geordend.” Wat is de ideale vakantiebestemming voor mevrouw Hulsman? Van der Molen: “Een doe-leesvakantie.” Hulsman: “Zeeland en Drente.” Wat zou zij als eerste doen als zij miljonair was? Van der Molen: “Een helikopter kopen, dan kun je wat sneller naar school heen en terug… of misschien wil ik dat zelf wel.” Hulsman: “Met een camper door Europa trekken.”

0 1

,5

1 0 0

20% Tja... 10% Collega’s, maar meer? 30% Jammer

7

Wat is zijn hobby? Hulsman: “Hardlopen.” Van der Molen: “Lezen, sport en mijn kleindochter.” Wat vind hij het leukste leerjaar? Hulsman: “De vijfde.” Van der Molen: “Eigenlijk alle leerjaren wel, maar ik merk dat ik de bovenbouwwel erg leuk vind.”

0

,5

Is hij geordend of chaotisch? Hulsman: “Geordend.” Van der Molen: “Meestal wel geordend.” Wat wil hij nog een keer in zijn leven doen? Hulsman: “Op een echte slee een heuvel af in een prachtig sneeuwlandschap.” Van der Molen: “Graag zou ik nog eens een reis voor langere tijd maken naar Australië, maar Israël heb ik ook zeker op mijn lijstje staan.” Wat is de leeftijd van meneer van der Molen? Hulsman: “Tja, hij heeft een keer van zijn leerlingen zo’n mooi shirt gekregen voor zijn verjaardag en daarop was het eerste getal een vijf en het tweede een nul. Tel daar maar wat bij op!” Van der Molen: “55 jaar.”

1 1 0

Meest Romantische gebaar

Meneer de Haan: “Mijn vrouw heeft twee keer een surprise party voor me georganiseerd, voor mijn 50e verjaardag (niet doorvertellen!) en toen ik een opleiding had afgerond. Dan kwam ik een beetje duf aanzetten en ineens… SURPRISE!”


8

Duits

Opdracht ot Schrijf op in het Duits: “Er is een gro zwembad.” Had moeten zijn: Es gibt ein großes Schwimmbad.

Meneer Van der Bijl: “Da ist ein große Pool.“

Aardrijkskunde

Opdracht Beschrijf het aardrijksku ndige begrip ‘acculturatie’. Had moeten zijn: Het pro ces waarbij de ene samenleving cultu urelementen overneemt van de andere.

Meneer Fraanje: “Culturele na-aperij

.”

Cum laude Meneer Langeraar (10) Meneer Fraanje (8,0)

Geslaagd Meneer Van der Bijl (7,5) Meneer Krijger (7,5) Mevrouw Stuij (7,0) Mevrouw Oosterom (7,0) Meneer de Wit (6,5) Meneer Visser (5,5) Mevrouw Marsman (5,5)

k

Er zullen heel wat mensen in de gordijnen springen bij de gedachte aan de examens. Profielwerkstukken, examenbundels, proefexamens – je wordt er aan alle kanten mee platgegooid. Het is de bedoeling alle examenkandidaten door het goede onderwijs allemaal dat felbegeerde papiertje halen. Is dat geen ijdele hoop? Voldoen de leraren wel aan onze verwachtingen? Wij onderworpen ze aan een zelf ingesteld examen om antwoord te krijgen op die essentiële vraag: Zouden de leraren slagen voor het examen van hun eigen school?

Nic Tekst: Rebecca Beeld:

De proef op de som

Gezakt Meneer Van Moolenbroek (5,0) Meneer Wind (5,0) Meneer Van Delden (5,0) Meneer Walenkamp (5,0) Mevrouw Indenhaak (4,5) Meneer Bazuin (4,0) Meneer Kruit (3,5) Meneer Hagens (3,0) Meneer Wendel – de Joode (1,0)

Biologie

Opdracht Bij een bepaald soort bloemen is kA het allel voor rode bloemen en ka het allel voor witte bloemen. Je kruist twee roze bloemen (genotype kAka) met elkaar. Hoeveel procent van de bloemen die hieruit voortkomt is rood? Had moeten zijn: 25%.

Meneer Kruit: “50%, volledig op intuïtie!”


9

Natuurkunde Geschiedenis Opdracht Als je een appel van 75 gram laat vallen van een toren van 320 meter hoog, wat is zijn snelheid dan na 4,5 seconden? (verwaarloos de luchtweerstand en neem de gravitatieversnelling 10 m/s2) Had moeten zijn: versnelling = snelheid x tijd, dus 10 m/s2 = snelheid x 4,5 s snelheid = 4,5 x 10 = 45 m/s

Opdracht Op basis waarvan wordt gesteld dat de Griekse filosofen aan de wieg stonden van de westerse wetenschap? Had moeten zijn: Zij waren de eersten die in oorzaak-gevolg redeneerden en de ratio als uitgangspunt namen. Ze gebruikten logica in plaats van de mythe.

Meneer Walenkamp: “Ik heb 8 lesuren.” Meneer Van Delden: “Plato, Meneer De Wit: “Die formule ben Aristoteles , Pythagoras – ik vergeten.”

Nederlands

Opdracht e Welke stijlfiguren kunt u uit de volgend en ord gew w zin halen? “Zij is bont en blau veld, door haar sprong in het groene gras dat er niet onaardig uitzag.” me, Had moeten zijn: Tautologie, pleonas litotes, alliteratie.

Meneer Van der Bijl: “Een groen grasveld, dat is toch een contaminatie?” (nee, want een contaminatie is dat je twee dingen door elkaar haalt, maar een groen grasveld past aardig bij elkaar :) )

Economie

wat wil je nog meer?”

Wiskunde

Opdracht Geef de afgeleide f’(x) van de functie f(x) = 2x4 + ½ x3 – 5x + 3 Had moeten zijn: 8x3 + 1½x2 -5

Meneer Fraanje: “Lang geleden en slecht opgelet waarschijnlijk.” Meneer Van Delden: “Ik vind economie een enge wetenschap. (nou ja, wetenschap..?).”

Opdracht Wat wordt er in de economie bedoeld met ‘welvaart in enge zin’? Had moeten zijn: Wanneer er alleen naar de materiële welvaart wordt gekeken, dus hoeveel goederen en diensten je kunt kopen.

Mevrouw Oosterom: “Dat je bang wordt als je in je portemonnee kijkt.”


10

Engels

Opdracht to know. kwoord een zelfstandig naamwoord: Maak van het volgende Engelse wer Had moeten zijn: Knowledge.

Meneer Kruit: “I didn’t know.” Meneer Bazuin: “Know-it-all.”

Frans

Opdracht In welke tijd staat het volgende Fran se werkwoord ‘tu auras’? Had moeten zijn: toekomende tijd.

Meneer Hagens: “Perfectum of plu

squamperfectum.”

de leraren binnenkort weer Kortom, we zullen een groot deel van je echt moet gaan twijfelen aan de tegenkomen in de wandelgangen! Of nu ook weer niet gesteld. Over het autoriteit van de leraar? Zo erg is het vragen over hun eigen vakgebied, algemeen waren ze best goed in de én grote tegenvallers ontdekten. Zo hoewel we ook enkele alleskunners stijlfiguren gevonden! Sterker nog, had meneer Walenkamp lang niet alle en meneer Langeraar gaven bij die alleen meneer Visser, meneer Krijger eer Hagens, als hoofd van de sectie vraag het volledige antwoord. Ook men edig de mist in. Meneer Wendel – de talen, ging juist op zijn vakgebied voll ere aanpak: hij zag er gewoon geen Joode had nog wel de meest bijzond , hoor. Aan de andere kant blijken heil in überhaupt te beginnen. Jammer ar prachtige voorbeelden te zijn van meneer Fraanje en meneer Langera kelde mens die kritisch naar zijn de ‘homo universalis’, de breed ontwik nje een naar een Binas en meneer Fraa omgeving kijkt. Beiden vroegen met and, toen nog wilde aan de slag met de luchtweerst Meest niet was vermeld dat die kon worden Romantische gebaar verwaarloosd. Er is dus nog hoop op een diploma, maar als je het even niet meer ziet zitten… nu weet je de rangorde.

Meneer Wind: “Ze doet wel meerdere dingen, hoor. Ik vind het leuk als ik moe uit school kom, dat ze dan een mooie maaltijd heeft gemaakt bij kaarslicht en met de open haard aangestoken. Dat is wel een warm onthaal.”


11

Is eerlijk,

écht eerlijk?

I

k loop door de C1000 met mijn boodschappenmandje. Het is vrijdagmiddag.

Ik heb alweer een week school overleefd. Toen ik zojuist nog op mijn fiets zat, besloot ik om mijzelf te trakteren op wat drinken en chocola. Dat laatste is een beetje een punt van discussie in mijn hoofd. Zoals je zelf ook wel weet: je hebt zo ontzettend veel keus! Ik zet langzaam mijn eerste stappen in de gang waar het rek staat met het grote aanbod chocola. Ik kijk rond en begin met zoeken. Zal ik wit of melk nemen? Of toch met nootjes? Dan heb je nog een keuze, die wellicht niet zo heel bekend is maar toch alweer een tijdje aanwezig, namelijk voor de afdeling met Fairtrade chocolade.

Ik pak uiteindelijk een reep Fairtrade chocola, loop naar de kassa en reken af. Terwijl ik de winkel uitloop borrelt een volgende vraag bij me op... hebben die kinderen überhaupt kans op een goed leven? Fairtrade of niet - hebben die kinderen eigenlijk toekomst? Ik kan lekker op vrijdagmiddag chocola gaan kopen, terwijl zij al blij zijn met een stukje brood. Wat is de wereld toch oneerlijk verdeeld.

Tekst: Nando

Wat niemand weet, is dat fabrikanten als Twix wel heerlijke chocola maken, maar geen cent geven om degenen die chocola produceren in onder andere Afrika. Dat betekent dat je als jochie van twaalf in plaats van vijftig maar tien cent krijgt. Voor ons is vijftig bijna niets, maar dat staat daar gelijk aan drie euro vijftig. Dus, dat is ook nog eens een punt... ga ik eerlijke chocola kopen?

“Ja natuurlijk!” zegt het ene mannetje in mijn hoofd. “Denk aan al die arme kindertjes.” Het andere mannetje zegt: “Och, maak je niet zo druk, die kinderen zijn het gewend.” Wat ga ik doen? Ik loop naar de chocola en kijk naar de prijs. €1,68. Terwijl eigen merk chocola met dezelfde inhoud €1,24 is. Hoe doen ze dat toch? Waarschijnlijk zit nu ergens een kindje op de wereld keihard te zwoegen om ervoor te zorgen dat ik als vrekkige Westerling goedkopere chocola kan kopen. Oneerlijk?


Tekst: Rebecca, meneer Bazuin Beeld: Invizion Fotografie

Zelfs als je je docent zonder enig eigenbelang wilt zoeken, dan zijn ze overal gezien maar net nergens meer aanwezig. Denk aan die opdrachtenbladen met de enthousiasmerende opmerking: “Voor 12 uur persoonlijk inleveren, anders krijg je een 1.” Ja, en dan als docent je onzichtbaarheidsmantel aandoen zeker? Zo kan ik het ook wel.

bereikbaar te zijn voor je leerlingen… en dat wordt dan niet gewaardeerd.

Het is niet dat ik gedachten kan lezen, of zo.

Het is opmerkelijk dat juist op de momenten dat je zo’n plan bedenkt, het tegenovergestelde lijkt te gebeuren. Zo bijzonder zelfs, dat ik er verklaringen voor heb proberen te bedenken. Is het een immense wraakzucht, die op een bepaald moment zelfs de meest goedaardige leraar lijkt te overvallen? Is het een soort ingebouwde detectiesensor? Of een aangeleerde eigenschap?

Hoe vaak ik wel niet een leraar heb lopen zoeken in de hoop op een paar uurtjes eerder vrij – om vervolgens zonder resultaat mijn pauze te hebben verspild. Bijna even zo vaak ga ik naar school met het idee dat het maar beter is om die dag een bepaald lokaal te ontwijken, waarna je de betreffende leraar natuurlijk tegenkomt bij de kapstok. Gezellig, hoor.

Als er één groot mysterie bestaat binnen de schoolmuren, dan is het wel die van de wisselende aanwezigheid van de leraren. Op momenten dat je ze nodig hebt, zijn ze nergens te bekennen, maar net als je ze niet verwacht, dan staan ze voor je neus. Dat dus.

boven

Onderste

12


O

nbegrijpelijk. Gewoon onbegrijpelijk. De keren dat ik het met mijn mededocenten besproken heb, hebben we er geen verklaring voor kunnen vinden. Waar ik het over heb? De gemoedstoestand van de gemiddelde leerling.

Zal ik een voorbeeld noemen? Vorige week nog. Het was een dag dat ik met een goed humeur de school binnen stapte en een groepje zuchtende en steunende leerlingen aantrof. ‘Wow,’ dacht ik, ‘wat is hier aan de hand?’. Hierna brandden ze los: “Meneer, we hebben u gisteren lopen zoeken, maar we konden u niet vinden. Nu moeten we vandaag twee tussenuren op u wachten!” Dat soort dingen. Waar had ik dit aan verdiend? Ik had nog niet eens een kop koffie op!

Dit voorval staat niet op zich. Neem nou de dag erna. Het was een rustige dag en omdat ik zo begaan ben met mijn leerlingen besloot ik wat nakijkwerk te gaan doen. Niks aan de hand, dacht ik. Onderweg naar een collega kwam ik een leerling tegen bij de kapstokken en ik besloot beleefd te groeten en te vragen hoe het met bepaalde opdrachten ging. Nou, dat had ik beter niet kunnen doen. Ik zal geen naam noemen, maar er kon bij haar net een ‘hallo meneer’ vanaf. Uit alle verdere verbale en non-verbale communicatie bleek dat ik maar beter snel door kon lopen. Als ik er zo aan terugdenk, snap ik er nog steeds niks van.

werk te doen… en bepaalde leerlingen hebben commentaar. Je probeert

Nee, van dit gedrag krijg ik serieus de kriebels. Het is alsof ze in mijn gedachten kunnen kijken, zelfs zonder me te zien – en

Ik vraag me af: wat denken die leerlingen wel niet? Dat docenten er enkel zijn om ze te pesten? Dat gebeurt toch alleen op de lagere school? Aan het begin van het jaar werd me al verteld dat het onderwijs heel afwisselend is, geen dag is hetzelfde. En je moet je soms voorbereiden op het onverwachte. Dat blijkt wel. Je probeert goed je

dan vraag ik me af wat ze allemaal nog meer van me weten. Het is vast één van de grote levensraadsels waar geen antwoord op komt. Nu maar hopen dat deze bekentenis geen al te grote stroom leraren naar mijn kluisje opwekt, want die kan ik natuurlijk even niet gebruiken.

13


apb e h

uc ks

Koken met... meneer Kruit H

c

14

c of f e

weekte het te lang, de tweede keer te kort, maar gelukkig was driemaal wederom scheepsrecht. Dit keer werd de wekker erop gezet: 5 minuten precies. Tijdens het voorbereiden kletste meneer Kruit er aardig op los. Of hij ervaring had met koken? “Nou ja, ik maak niet hele moeilijke dingen, maar ik kan aardig snel iets op tafel krijgen. Normale dingen dus.” Aha, vandaag zou dus een echte uitdaging worden. Bij de boter moesten we de eerste hindernis nemen. “Ik heb alleen halvarine of margarine… Zou dat uitmaken?” Wij dachten van niet, maar meneer Kruit vroeg het liever aan de expert: zijn vrouw. Margarine werd het, een tip voor jullie thuiskoks dus. Ook voor andere allerhande tips snelde zijn vrouw ons te hulp. Terwijl het recept vorderde, praatte meneer Kruit ons bij over zijn loopbaan.

Tekst & beeld: Rebecca en Annemieke

Na een koud wandeltochtje vanaf station Houten, dat korter had kunnen zijn als we het goedbedoelde advies van een mederedacteur niet hadden aangenomen, werden we warm onthaald in huize Kruit. We stelden ons voor aan de overige huisgenoten, zijn vrouw en zoontje, en de sfeer zat er gelijk in. Wat nou beschaafd en bescheiden? Meneer Kruit hoefde het recept maar te zien en hij riep al uit: “Waar is de whiskey? Hier maken we een Irish coffee van!” Na ons in thee en stroopkoeken te hebben voorzien, ging hij gelijk aan de slag. Met zijn opmerkzame blik zag hij dat er in dit gerecht gelatine nodig was – en de verhalen kwamen los. Gelatine, ja, dat spul kende hij wel. Hij had er al eerder een dessert mee gemaakt, met kerst een keer, alleen verliep dat helaas niet helemaal vlekkeloos. De eerste keer

e

et toppunt van luxe is toch wel om na het shoppen neer te strijken bij de Starbucks, met bergen tassen aan je voeten en die speciale warme chocolademelk in je handen. Maar ja, om nou elke keer 4 euro te betalen voor een drankje? Daarom introduceren wij de CheapBucks: een heerlijke bijzondere koffie voor een instant luxegevoel (en een ietwat gevuldere bankrekening).


“Eerst zat ik anderhalf jaar in het leger, dienstplicht hè. Ik was sergeant.” Door een ruime arbeidsmarkt (hier wist hij meteen een toets van te maken, waar wij jammerlijk voor faalden – het betekent dus dat er juist veel mensen werkloos zijn) besloot hij maar zijn bevoegdheid economie te halen en ging daar uiteindelijk mee aan het werk in het onderwijs, met veel plezier. Hij probeerde het nog even in het bedrijfsleven (“Ik heb bijvoorbeeld pensioenen verkocht… Het was erg leuk, alleen val je wel na drie uur in slaap. Dat kan wel lastig zijn als je met mensen moet praten.”) keerde hij toch weer terug en kwam uiteindelijk op de Passie terecht, ook lekker dicht bij zijn huis. Ondertussen waren we aangekomen bij het verkruimelen van de bastognekoeken, wat aardig arbeidsintensief was, om maar bij de economie te blijven. Na enkele pogingen dit met de hand te doen, werd een grondige zoektocht begonnen naar een hamer, of eventueel een deegroller. Dit leidde tot een volgend onderwerp: de blender. “Ja, ik heb ooit wel zo’n ding gekocht. Het leek me wel handig.

Doe het zelf!

15

Nou, de allereerste keer dat ik hem gebruikte, kwamen er suikerkorreltjes tussen die cilindertjes. Blender kapot.” Nou, met een deegroller kwamen we er ook wel. Zijn zoontje versierde tegelijkertijd de bekers met enkele artistieke creaties, die net dat beetje extra toevoegden. Toen alle losse ingrediëntenmengsels klaar waren, was het samenstellen van de beker een fluitje van een – jawel – cent. Als redactrices mochten we natuurlijk het eerste slokje proeven, dat helaas niet zo lekker was als we hadden verwacht. Opeens ontdekte meneer Kruit een pan. “Hé, wat is dit eigenlijk? Moet dat er ook nog bij?” De boter en de bastogne! Natuurlijk! We waren een essentieel onderdeel vergeten en na deze toevoeging was de lekkernij dan ook een stuk smakelijker. Als afsluiting maakten we nog wat fotootjes, die we ter goedkeuring aan zijn zoontje voorlegden (“Kan écht niet!”) en toen maakten we ons weer klaar om te gaan. Het was een koude, maar kortere terugweg.

1. Smelt de boter in een steelpannetje en roer de koekkruimels eroverheen. Verdeel het mengsel over de Benodigdheden: bekers en zet het daarna in de koelkast. - 75 gram boter 2. Week de gelatineblaadjes 5 minuten in koud water, - 130 gram bastognekoeken, tot er geen harde gedeeltes meer in zitten. verkruimeld 3. Knijp het water uit de gelatineblaadjes en los ze op - 5 blaadjes gelatine in de warme koffie. Doe hier de helft van de suiker bij - 50 gram suiker en meng het met de kwark. Laat dit even opstijven in - 200 ml sterke koffie de koelkast. - 450 gram vanillekwark 4. Klop de slagroom stijf en roer dan het kwarkmengsel - 200 ml slagroom er luchtig doorheen. Voeg hier de rest van de suiker - 4 bekers aan toe. 5. Verdeel ook dit mengsel over de bekers en laat het twee uur opstijven in de koelkast. 6. Als finishing touch kun je hier een grote toef slagroom op doen en het versieren met chocoladevlokken of chocoladesnippers. Leef je uit!


Je zou bijna denken dat het om een Schwarzkopfreclame gaat, maar nee: het is mevrouw Damm die voorbij loopt en met haar haren zwiept!

Fraanje heeft inmiddels zijn Gregoriaanse zangkunsten als traditie ingesteld, maar wisten jullie dat meneer Izeboud er ook wat van kan? Alhoewel…

Mevrouw Oosterom saves the day door iedereen in Londen een metro te proppen, maar blijft vervolgens zelf bijna achter op het perron, met haar gezicht tussen de deur! Volgens enkele ooggetuigen was deze dapperheid zeker hot.

Meneer Visser houdt het simpel: bier vindt hij afgrijselijk, dan drinkt hij nog liever melk.

Mevrouw Bruintjes en Albert Heijn is misschien een vreemde combinatie. De link wordt gelegd door de sprookjesfiguren die je gratis bij 15 euro aan boodschappen kreeg. “Wat je daar toch allemaal mee kunt doen…”

Leraren en de liefde! Die combinatie is goud en ook mevrouw Bruintjes kan zich er wel in vinden. “Toen ik vijftien was, had ik wel heel erg verkering.” Het was haar eerste vriendje en ze heeft er goede herinneringen aan.

“Natuurkundigen eren we door dingen naar hen te vernoemen. Denk aan Newton, Röntgen, windkracht,” aldus een behoorlijk trotse meneer Wind.

Leraren hier, leraren daar, en dan dineren ze ook nog eens met elkaar. Meneer Walenkamp en mevrouw Bruintjes maken graag samen dat uitstapje naar de Chinees. Sambal bij?

or not Tekst: Rebecca en Annemieke

Vriendschappen op school zijn voor ons heel belangrijk. Als leraren dan opeens ook vrienden blijken te zijn, sta je raar te kijken. Zo kunnen meneer van der Bijl en meneer Wind in elkaars ogen zien wat er aan de hand is. Spannend, hoor…

Je kunt het je vast wel herinneren: werd er met veel ratatam een filmpje aangekondigd op de sing-in, gebeurde er… niets. Je moet toegeven dat er sindsdien heel wat verbeterd is. Applausje voor het techniekteam!

Hot

16


Leraren die er niet blij van worden om in de Hot or Not te staan. Dat is toch een gigantische eer?

“Ik word helemaal niet zo snel boos.” Er klinkt gelach. “En nú houden jullie je mond!” zegt een toch wel een beetje boze leraar.

Meneer Hagens is niet zo preuts en vindt naaktschilderen geen probleem. “Het is juist goed, want dan hoef je geen rekening te houden met de mode…”

Als meneer Wendel – de Joode geconfronteerd wordt met ons examen-voor-leraren zucht hij diep. “Je mag me citeren: ik voel me nu net een leerling die een onmogelijke opdracht moet maken!”

Die aardige meneer die boeken verkocht in de hal heeft nu weer plaatsgemaakt voor bankjes. Lief van hem.

We houden maar niet op over meneer Hagens, maar wat hij zelf erg interessant vindt, is dat hij Gerrit Gerritszoon heet. Net als Erasmus. Dat is al één overeenkomst.

Toch een domper dat ze eerst een gele vloer neerleggen en daarna het logo naar blauw veranderen…

Dat meneer Hagens bergschoenen onder zijn pak draagt, zien de meesten hopelijk niet als nieuwe trend…

Meneer Visser: “Mijn vrouw heeft een keer een Bossche bol voor me meegenomen.”

Meest Romantische gebaar

Meneer Walenkamp is een militair in hart en nieren, of longen eigenlijk. Zonder enig gevoel van schaamte fluit hij, net als kapitein von Trapp, keihard op zijn fluitje om zijn kinders bij elkaar te krijgen op excursie in Londen.

Ieuw. Leraren in het échte leven tegenkomen.

Loze dreigementen; leraren hebben er over het algemeen geen enkele moeite mee. Een grappig gezicht is het als ze met boos gezicht en wijzend vingertje een toch wel heel onzinnig dreigement roepen. Mevrouw Schmidt: “Je mag ermee doorgaan als je stopt...”

Waarom worden de rokers beloond met een picknicktafel? Wij willen er ook een!

Meneer Walenkamp houdt wel van de natuur. “Als ik dan wel eens een vriendin had, dan vond die het vaak heel leuk om te gaan wandelen. Nou, dan doe je je laarzen aan en dan ben je weer een uurtje of vier buiten.”

Meneer Nap komt zo af en toe eens voorbij en oefent zijn stemmetjes voor de poppenkast thuis. ‘Ja meisje, nee meisje, hoe gaat het meisje?’

17


Nu ben ik actief als koffiedame

Prinsesjes in roze jurken, een groot kasteel en overvloedige diners aan lange, mahoniehouten tafels. Ons beeld van de adel is aardig rooskleurig. Wij hebben een afspraak gemaakt met meneer Walenkamp, waarvan gefluisterd wordt dat hij er ook iets mee heeft. Bekend om zijn redevoeringen, berucht om zijn toetsen – wij stellen jullie voor aan de man met de 28 achternamen.

Tekst: Rebecca en Annemieke Beeld: Invizion Fotografie

18

Als wij onze eerste vraag stellen, wil meneer Walenkamp gelijk even iets duidelijk maken.“Adel vind ik grote onzin. Het is aangeboren, je hoeft er zelf maar weinig voor te doen. Ik ben erg geïnteresseerd in geschiedenis en het is mooi dat mijn familiegeschiedenis zo goed bewaard is gebleven. Van mijn moeders kant kan ik verhalen vertellen uit de elfde eeuw, van waar mijn voorouders zich toen mee bezig hielden. Mijn vaders tak van de familie komt uit Zuid-Duitsland. Verder heb ik er niet veel mee.” Hij heeft het liever over andere onderwerpen. Ieder van zijn leerlingen weet dat hij erg van praten en van beeldspraak houdt. Wij vroegen hem waar dat vandaan komt. “Ik zat vroeger op een gymnasium en heb daar in zes talen eindexamen gedaan. Dan moet je vanzelf veel lezen, daar hield ik wel van. Ik heb ook een nieuwsgierige aard. Ik ga graag de dialoog aan met mensen die anders zijn opgegroeid, een ander geloof hebben, een andere studie hebben gedaan. Het ligt niet per se aan je opvoeding, maar meer aan hoe je in het leven staat. Ik vind dat je wat moet doen met je talenten. Ik heb drie studies gedaan en veel taken op me genomen. Lange tijd was dat in het studentenleven en nu zit ik bijvoorbeeld in de


medezeggenschapsraad. Dat vind ik echt leuk. Bovendien kom ik uit een familie waar al eeuwenlang mensen gingen studeren. Mijn ouders stimuleerden het een wijder blikveld te hebben. ‘Ja, het staat wel in de bijbel, maar geloof jij het daarom ook? Wat denken andere mensen?’ Ik las elke dag twee kranten en keek ’s avonds naar het journaal.” Wij horen regelmatig verhalen over zijn tijd in het leger. Hoe zit dat precies? “Tja, dat was de dienstplicht. Het was een van die dingen in het leven die je moet doen en waar je achteraf het nut van inziet. Ik dacht: ‘Nu ik er toch ben, laat ik me er dan voor inzetten.’ Tijdens mijn dienstplicht werkte ik daardoor al met beroepsmilitairen. Ik ben uiteindelijk opgeklommen tot luitenant, maar na de verplichte twee jaar verliet ik het leger. Ik word soms nog wel opgeroepen voor herhalingsoefeningen en ik ben ook lid van de Nationale Reserve. Ik vond het een leerzame periode. In het leger vind je mensen uit alle lagen van de bevolking. Je werkt samen met mensen die in het dagelijks leven tegelzetter zijn, of sikh. Heel apart.” We stappen over naar de oude vertrouwde schoolomgeving. “Ik ben op de Passie terechtgekomen toen ik op een gegeven moment gewoon ben gevraagd voor een paar eindexamenklassen. Daarna ben ik blijven hangen. Ik werd aangesproken door de open sfeer die er was en ik hoop dat we die ook behouden. Ik ben in de eerste plaats christelijk en daarna pas katholiek. Het katholieke geloof, dat is waar ik mee ben opgegroeid. Ik heb nog twee jaar theologie gestudeerd na mijn eindexamen, maar toen ik tot de conclusie kwam dat ik geen priester wilde worden, ben ik daarmee gestopt. Ik ben er wel nog steeds actief, nu bijvoorbeeld als lector en koffiedame.” Na enkele geruchten over zelfgeschoten wild bij het kerstdiner, besloten we daar wat

19

meer over te vragen. “Ik ben een groot dierenvriend. Ik schiet konijntjes!” roept hij uit. “Nee, ik ben eigenlijk meer een hondenmens – honden kun je een naam geven, roepen, africhten. Katten zijn een stuk eigenwijzer. Vroeger heb ik trouwens ook wel eens paardgereden. Ik hou vooral van stevige beesten. Aan een goudvis heb je niet zo veel, die kun je niet aaien.” En heeft hij zelf nog dieren? “Ja, drie katten.” Hij moet lachen. “Ze heten Whiskey, Cognac en Port. Ik ben ook niet echt een jager. Ik ga wel eens mee met mijn familie, maar ik ben meer geschikt voor het apporteren van de honden.” Meneer Walenkamp vertelt ons dat hij het wel naar zijn zin heeft op school. “Ik kan goed overweg met meneer Hagens, waarmee ik weleens de Romereis heb gedaan en met wie ik goeie discussies kan voeren.” Roken ze weleens samen een sigaartje? Hij lacht weer. “Nou, meneer Hagens rookt wel iets meer dan ik, hoor. Ik neem er eentje, misschien twee per week.” Hij noemt nog een aantal namen van collega’s waar hij goed mee overweg kan, zoals zijn vakcollega’s en mevrouw Stuij. “Die geeft een heel ander vak, maar heeft een ontzettend open houding. Ook met mevrouw Bruintjes kan ik aardig opschieten. Soms zegt ze: ‘Ik heb trek in Chinees. Jij ook?’ Dan gaan we lekker samen wat eten.” Nog een laatste vraag dan: wat vindt hij als rasechte neerlandicus van de Quatsch? “Het is een leuk blad geworden, met een enthousiaste redactie. Ook leuk dat het zo divers is, allerlei verschillende onderwerpen en artikelen. Vroeger was ik ook schoolkrantredacteur, van de Trésor. Dat vind ik wel een mooiere naam, hoor. Quatsch klinkt zo alsof het echt onzin is.” Met deze woorden sluiten we het gesprek af. We bedanken meneer Walenkamp voor het gesprek, de openheid en het drinken. Het was een gezellig theekransje.


Bakermans verliefd! Dat roddels zich snel verspreiden en steeds gekker worden is wel algemeen. Het is dan ook helemaal niet waar dat mevrouw Marsman en meneer van Amerongen samen zouden zijn. Toch is er wel een ander stel op school ontstaan! Afgezien van alle puberliefdes is er een heuse relatie tussen mevrouw Bakermans en… de geheimzinnige onbekende uit de mediatheek.

Tekst: Rebecca en Annemieke

20

Mevrouw Bakermans hoopt in de zomer te trouwen met meneer Mediatheek. Nu kennen wij haar natuurlijk als lerares Engels en als een vrouw die dol op papegaaien en katten. Logisch is dat er nu al gespeculeerd wordt over de perfecte jurk. Zou het een groene verenjurk zijn? En draagt ze dan ook haar pieper met beertje aan haar heup? Voor haar om wat inspiratie op te doen, voor Quatsch online ons om te helpen kiezen. Wat doet ze aan? Het is natuurlijk leuk, drie keer per jaar zo’n Quatsch zoekt adverteerders schoolkrant in je handen, maar jullie willen vaker, leuker, meer! Daarom zijn wij vanaf Lijkt het jouw ouders/kennissen/opa’s/ nu ook op het internet te vinden. Je vindt er oma’s leuk om een advertentie te plaatsen? spetterende artikelen, beelden van achter Dat zouden we heel fijn vinden! Ze kunnen de schermen en regelmatige updates om mailen naar quatsch@schoolmail.passie.net goed op de hoogte te blijven. Nieuwsgierig? voor meer informatie over deze geweldige Breng een bezoekje aan mogelijkheid om bekendheid te verwerven. quatsch.passie.net en laat je verrassen!

De Passie Passion! Een spectaculaire avond in het vooruitzicht! De leerlingen uit de examenklassen met het vak muziek organiseren een muziekavond waar de Mattheus Passion op een eigentijdse wijze zal worden gepresenteerd. De uitvoering is op donderdag 18 Februari, de zaal is open vanaf 18.30, de muziekavond begint om 19.00. De toegang is gratis en iedereen is van harte welkom! Meer informatie op http://utrecht.passie.net


21

Glamour en BN’ers

c’est la vie!

irgit van Dijk is niet bekend, rijk of beroemd en toch verkeert ze in een wereld vol glamour, bekende Nederlanders en luxe. Haar werk bestaat uit kleding, make-up en socializen. “Sociale vaardigheden zijn heel belangrijk in mijn werk. Alle nerveuze acteurs en actrices moet je toch een rustig en zelfverzekerd gevoel meegeven…”

Tekst en beeld: Annemieke

B

Wat is er nou leuker dan alle acteurs en actrices van dichtbij mee te maken, een band met ze op te bouwen en de meest geweldige theaterstukken te zien? We hebben een interview met een grimeur, Birgit van Dijk. Zij werkt als freelancer. Dit houdt in dat ze wordt ingehuurd waar ze nodig is. Zo heeft ze de looks van figuranten uit de serie over Annie MG. Schmidt verzorgd en op het moment is ze druk met grime bij de reisopera uit Enschede. De naam zegt het al: dit gezelschap reist rond en doet verschillende plaatsen aan waar een opera wordt gegeven. Dit betekent dat ze veel moet reizen voor haar werk. Niet alleen de opera zorgt daarvoor, ook series of films. Zo werd er bij een film tot de deur van de studio in Utrecht gefilmd, waarna de hele crew naar Schotland werd verplaatst en de volgende scène werd opgenomen. Birgit vindt haar baan ook wel een beetje een zigeunerleven, net als bij acteurs. “Je reist veel voor je werk en bent telkens ergens anders. De uren zijn erg onregelmatig. Bij een opera werk je vooral in de avond, maar een film gebeurt juist overdag.”

Meest Romantische gebaar

Vaak werkt Birgit onder grote tijdsdruk. “Tien minuten per persoon is erg weinig,” vertelt ze. Meneer Van der Bijl: “Nou, ze doet veel dingen, maar helaas kan “Vooral als make-up én haar én kleding gedaan heel ze haar mond niet houden. Ze moet worden.” Zo was het bij de oudejaarsshow heeft wel eens een weekendje weg georganiseerd.” van Paul de Leeuw een en al stress. Met zijn


22

drieën moesten ze alle gasten in de show van make-up voorzien. Birgit heeft zelfs Kathleen tot tweemaal toe weggestuurd om een ander eerst te verzorgen. Ik vroeg me natuurlijk direct af of de meestal bekende gasten zich dan niet tekort voelen gedaan. “Nee, ze zien dat je enorm je best doet voor ze om ze goed te laten overkomen op televisie, maar Liesbeth List zou ik minder snel wegsturen dan Kathleen, hoor…” Birgit verteld over Goudkust, wat wel een van de leukste series was om te maken. “De crew was enorm gezellig, en ik heb er vier jaar lang gewerkt. Met deze soap is Froukje de Both bekend geworden.” Birgit heeft ook de makeup verzorgd van de spelers in de film ‘De Griezelbus’ en werkte eveneens voor ‘Grijpstra en de Gier’, een misdaadserie met onder andere Waldemar Torenstra en Annick Boer. Zijn er nou veel acteurs of actrices waar je goed contact mee blijft houden? “Ja, zeker wel, ik ben al heel lang bevriend met de actrice Funda Müjde. zij is bekend van ‘Medisch Centrum West’ en ‘Julia’s Geheim’ en haar columns in de Telegraaf.” Natuurlijk ben ik ook benieuwd naar wat ongepaste verhalen over bepaalde televisiemensen, maar Birgit wil niet al te veel kwijt over zenuwachtige actrices. Ze zegt dat er snel intieme gesprekken komen wanneer een toneelspeler bij haar op de stoel zit en nerveus is. Dit maakt mij alleen maar nieuwsgieriger maar helaas blijft het hierbij. Dan maar een andere vraag: Is het echt waar dat Paul de Leeuw al zijn personeel afzeikt? “Dat zou heel goed kunnen, maar ik heb niet veel met hem te doen. Paul heeft zijn eigen visagiste al twintig jaar in dienst, hoewel ik dat weinig zin vind hebben. Hij zweet alle schmink er binnen een paar minuten toch weer af.” Als opleiding heeft Birgit de kappersschool gedaan en daarna een studie tot grimeur/visagiste. Direct maakt Birgit duidelijk dat er een belangrijk verschil is tussen grime en visagie. “Als visagiste heb je enkel de taak mensen mooi te maken, daarentegen maak je als grimeur de mensen zowel mooi als lelijk.” Denk maar aan slechte karakters uit films, die een grote neus hebben of


23

enorme oren. Werken als grimeur is altijd al een grote droom van Birgit geweest en ze is dan ook heel blij met haar baan. “Als je dit werk wilt gaat doen is het belangrijk dat je over goede communicatieve vaardigheden beschikt. Je bent de aangewezen persoon om de speler een zelfverzekerd gevoel te geven. Niet alleen mooi te maken is het doel, maar belangrijker is om hem of haar rustig te maken.”

Jij ook?

Bi

rg

it

Meeten met Carice van Houten of Jim, altijd perfecte make-up kunnen opbrengen, genieten van theater en glamour… Gaat je hart hiervan sneller kloppen? Kijk op de volgende website voor meer informatie: www.roc.nl Het ROC biedt een MBO opleiding tot ‘Allround Grimeur’ aan.

Meest Romantische gebaar

Meneer Helder: “Ze weet dat ik erg van lekker eten houd, dus soms als ik thuiskom dan heeft ze haring of makreel meegebracht. Daar word ik wel blij van.”


Hoe schrijf ik een verslag?

1 3 5 7 9

ken terwijl de rest Stel het uit. Niets zo vervelend als wer merken dat je dan van de wereld het leuk heeft. Je zult t. toevallig net alle leuke dingen misloop met je zorgen te maken. Begin de avond voor de inleverdatum nog niet. Ga in plaats Denk aan de opdracht, maar pak hem nds aan. daarvan op de bank zitten en zet Frie racht, in de Denk nog een paar keer aan de opd reclameblokken bijvoorbeeld.

4 6

Start Word op. En hotmail. En hyves. Pak de opdracht erbij en lees hem doo

8

t. Probeer verder te lezen in de opdrach

10

r.

11

to Kijk even wie er een nieuwe profielfo l. mai je oord ntw heeft en bea

13

en Sluit resoluut al je internetschermen ent. open je Worddocum

15

2

ende serie Ga, als Friends is afgelopen en de volg r boven. alweer halverwege is, toch maar naa Zet je computer aan. Essentieel.

Check je nieuwe mailtjes.

Maak je even zorgen over hoe laat het

Kijk naar het witte gedeelte. Dat is waar straks de woorden moeten komen te staan. Kijk vervolgens naar je vingers. Die moeten dus nu iets gaan typen. Slik een keer en besluit dat je dorst hebt.

al is.

Typ de titel in.

Tekst: Rebecca

24

12 14

Leukste Valentijnsdag

Meneer Hagens: “We waren pas verhuisd en mijn studeerkamer was nog helemaal kaal. Ik kwam thuis van mijn lessen en zag meteen dat er leuke gordijntjes hingen en allemaal planten stonden. Mijn vrouw is daar ook wat beter in dan ik.�


25 16

Ga naar beneden en drink wat. Het is goed om even pauze te nemen, dat geeft je hersenen nam elijk rust en dan kun je efficiënter doorwerken.

18

Spreek met minstens twee woorden als je moeder je vraagt hoe je dag vandaag was. Meer mag altijd, je moet je ouders tenslotte eren. Ze verdienen een uitg ebreid verhaal. Neem nog een glas drinken, van prat en wordt je keel droog. Ga naar boven als je moeder je stuu rt nu ze erachter komt dat je nog een opdrach t moet maken.

20 22 24 26 28

17

Ga op je stoel zitten en kijk naar het document. Typ de eerste paar woorden. Als je maa r een inleiding hebt, kom je vanzelf in de flow. Begin maar halverwege, als je de eers te woorden niet kunt vinden.

Probeer maar wat, als je echt niets wee t te verzinnen. Elke letter is er één.

Neem een blokje chocola. Het is goe d om een beloningssysteem in te stellen als je bezig ben t met leren, dat zorgt ervoor dat je iets concreets hebt waa r je naartoe kunt werken. Gooi het zilverpapier van de hele reep weg. Vergeet niet je naam en klas bovena an het document te zetten. Weer een paar regels verd er.

19 21 23 25

Open Wikipedia, typ een willekeurig trefwoord in en kopiëren die handel. Vergeet niet de links te verw ijderen. Kijk of het er duidelijk staat. Ga naar bed. Wat is er nou belangri jker, je nachtrust en je gezondheid of een of ander cijfer voor dit toch al niet interessante vers lag?

Slaap lekker!

27


26

Fotowedstrijd! win een bioscoopbon Je hebt de keuze uit deze leraren: Mevrouw Zomer Meneer Van der Molen Meneer Lammers Meneer Klip Meneer Krijger Meneer de Haan Meneer Van Moolenbroek Mevrouw Geit Meneer de Wit

De bril van...

Het souvenir van...

De brillendoos van...

Als je alle drie de voorwerpen goed hebt geraden, win je de twee bioscoopbonnen! Mail je antwoord uiterlijk 5 maart naar quatsch@schoolmail.passie.net

Tekst en beeld: Annemarie

Dat wij onze spullen overal hebben rondslingeren is één ding, maar leraren kunnen er ook wat van. Op de grond, op het bureau, bij het bord of in de lerarenkamer. Daar kunnen we wat mee. Er zijn drie foto’s gemaakt van een aantal voorwerpen van onze leraren. Bij elk voorwerp hoort natuurlijk een gezicht. Weet jij ze alle drie goed te raden? Dan win je twee bioscoopbonnen ter waarde van €7,50. Om het iets moeilijker te maken kun je kiezen uit wat meer leraren dan de drie goede. Succes!


27

Love

is in the air! A

ls je door de school loopt, dan zie je wel eens een stelletje zitten. Wij hebben zo’n stelletje aangesproken en wat vraagjes gesteld, zodat je wat meer over hen weet als je ze ziet zitten in school. Het is natuurlijk altijd leuk om een liefdesverhaal te horen.

Tekst: Mirjam en Christel

Theo en Anne Ruth zitten beiden in 5 havo. Op de vraag wie degene was die dé vraag stelde, reageerden ze leuk. Het ging niet zoals in de bekende romantische comedy’s. Anne Ruth heeft Theo gewoon zelf gevraagd. De officiële datum is nog steeds een beetje raadselachtig. “Op 1 februari is het 4968 uur aan!” volgens Theo. Anne Ruth zou Theo heel graag een keer willen verslaan met karten. Op de Wii lukte het al, nu nog in het echt. “Het mooiste moment samen was zeker weten het moment waarop ik haar, na drie weken Zuid-Afrika, weer zag op Schiphol,” vertelt Theo. “Ze was gewoon om vijf uur uit haar bed gekomen om mij op te halen!” Beiden weten ze nog niet wat ze willen doen met Valentijn, maar dat ze iets gaan verzinnen is zeker. “Voor mijn verjaardag heb ik een hele mooie fotolijst gekregen,” zegt Anne Ruth. “Zo’n fotolijst was ik ook voor mijn moeder aan het maken, maar dat wist Theo niet. Ik vroeg hem wat hij ervan vond. Later komt hij aanzetten met zo’n zelfde lijst!” “Wat ik nog heel graag wil doen samen met Anne Ruth?” vraagt Theo. Hij doet maar een gooi. “Een weekend naar Australië!” Hun toekomstplannen hebben ze in ieder geval Meest al klaar. Eerst gaan ze allebei het eindexamen Romantische gebaar halen, daarna hopen ze allebei op een mooie Meneer Zoutewelle: “Ze organiseert toekomst, samen! Als je ze nu tegenkomt in de gang, weet je wie wel eens een romantisch etentje voor me. Het einde is nog onbekend...” ze zijn. Dat is wel zo leuk.


28

Waren we allemaal

K

maar kamelen

Waar je op dit moment ook zit, ik durf te wedden dat je luxe om je heen ziet! Nederlanders kunnen niet meer zonder. Wat zou je doen als je twee weken geen computer, mobieltje, tv, douche, magnetron, camera, kachel, auto en andere luxe dingen zou hebben. Ik zou gek worden! “Jezus wendde zich tot zijn leerlingen: ‘Ik verzeker jullie: slechts met grote moeite zal een rijke het koninkrijk van de hemel binnengaan. Ik zeg het jullie nog eens: het is gemakkelijker voor een kameel om door het oog van

een naald te gaan dan voor een rijke om het koninkrijk van God binnen te gaan.’” * Denk hier eens goed over na. Als ik er even vanuit ga dat wij Nederlanders rijk zijn, dan kunnen wij dus allemaal slechts met grote moeite de hemel binnengaan!We zijn gewend dat alles zo makkelijk mogelijk gaat. Internet als we iets niet weten, de auto voor een bezoekje, of nog makkelijker, we sturen iemand even een mailtje. Zo zit het dus niet met het koninkrijk van God! Juist omdat we zoveel luxe gewend zijn, moeten

Tekst: Ciska van der Zijden Beeld: Invizion Fotografie

ijk eens rond op de plaats waar je nu zit. Wat zie je dan? Ik zie op het moment voor me een glanzend zwarte laptop, rechts een mooie keuken met een keramische kookplaat en andere handige dingen, links een radio, achter me een verwarming, ik hoor de tv, voel de warmte van de kachel en zit op een relaxte stoel. Heerlijk, maar eigenlijk vind ik het allemaal heel normaal.


we grote moeite doen om bij God te komen. Je relatie met God moet je onderhouden, daar moet je tijd in steken, daar moet je soms voor lijden, daarvoor moet je bepaalde dingen opgeven. Dat zijn wij rijke mensen niet gewend! Wij zijn gewend dat we alles hebben wat ons hartje begeert en daarom is het voor ons zo moeilijk alles over te geven aan God. Een paar verzen later zegt Jezus dit: “‘En ieder die broers of zusters, vader, moeder of kinderen, akkers of huizen heeft achtergelaten omwille van mijn naam, zal het honderdvoudige ontvangen en deel krijgen aan het eeuwige leven.’”** Als je zo sterk op God vertrouwt dat je alles voor Hem op wilt geven, dan zal je daar een grote beloning voor krijgen. Alles wat je hebt achtergelaten, krijg je later honderdvoudig terug. Dat moet ons Nederlanders toch wel aanspreken! Als jij dus vijf euro van je rijkdom weggeeft, dan krijg je daar in de hemel vijfhonderd euro voor terug! Vind maar eens een bank die jou zo’n rente geeft! Maar nog veel belangrijker, je krijgt

Leukste Valentijnsdag

Meneer Langeraar: “Mijn vrouw is niet zo romantisch ingesteld… Kan ik er nog even over nadenken? Of nee, een spontaan antwoord is leuker, hè? Hm… Ik ga het toch thuis maar even overleggen.”

het eeuwige leven. En wat voor een leven! Dit is een omschrijving van de hemel:

29

“De muur was gemaakt van jaspis, en de stad zelf was van zuiver goud, helder als glas. De grondstenen van de stadsmuur waren versierd met allerlei edelstenen. De eerste was van jaspis, de tweede van lazuur, de derde kornalijn, de vierde smaragd, de vijfde sardonyx, de zesde sarder, de zevende olivijn, de achtste aquamarijn, de negende topaas, de tiende turkoois, de elfde granaat en de twaalfde amethist. De twaalf stadspoorten waren twaalf parels, elke poort een parel op zich. De straten van de stad waren van zuiver goud en schitterden als glas.” *** Dat lijkt me nog een stuk luxer dan wat wij gewend zijn! Gouden straten, overal edelstenen en poorten die eruit zien als parels. Bovendien zullen we dan bij God zijn en het ultieme leven leiden. Als je logisch nadenkt, is het dus een slimme keus om hier wat dingen op te offeren. Later krijgen we het allemaal honderd keer zoveel terug, en leven we in een prachtige hemel met gouden straten en muren van edelstenen. Dat is echte luxe!

Bijbelteksten * Mattheüs 19:23-24 ** Mattheüs 19:29 *** Openbaringen 21:18-21


30

De Passie

Tekst: Annemarie

rules!

De nare eigenschap dat leraren hun eigen regels maken, dikken we hier nog even extra aan. Ze mogen er best op gewezen worden dat wij, puberende arme zieltjes, onze slaap hard nodig hebben. Natuurlijk gaan we niet bij zonsopgang naar school om maar op tijd te zijn en de leraren te plezieren. Ben je nou helemaal? Watch and learn, je kunt dit artikel nog nodig hebben…

1

We gaan op school zo met elkaar om dat iedereen zich gewaardeerd en veilig kan voelen. Dat komt tot uiting in gedrag, taalgebruik en kleding. Ik voel me anders helemaal niet veilig. Dreigende leraren, nog een werkstuk hier, extra huiswerk daar, nakomen in de studieruimte, vuilnis prikken buiten op het plein…

2

Op de Passie geldt een kledingcode die aanstootgevende en gevaarlijke kleding verbiedt. Daarom draagt meneer Hagens zeer aanstootgevende bergschoenen onder zijn nette pak en komt het iets te vaak voor dat de gulp van meneer Wendel - de Joode open staat.

3

De eerste les begint om 8.30 uur. Je bent op tijd in de les als je vóór de tweede bel gaat, aanwezig bent in het lokaal én je de benodigdheden voor die les op tafel hebt liggen. Hoeveel leraren krijgen dit nou zelf voor elkaar? Je moet ook niet teveel willen…


4

31

Leerlingen die met het openbaar vervoer komen moeten ervoor zorgen dat ze ruim op tijd aanwezig zijn. Praktisch betekent dat meestal dat je een trein eerder neemt dan je eigenlijk zou willen. Als je het praktische gedeelte uitvoert, dan kun je elke dag de zonsopgang bekijken, de haan horen kraaien, de bakker zijn brood zien bakken en zo lékker vroeg op school komen, alleen maar om de leraren te plezieren. Dat wil je toch wel even doen, hè?

5

Te laat komen is altijd ongeoorloofd. Een lekke band kan natuurlijk ook eens voorkomen, maar niet twee keer achter elkaar. Toch kan het echt gebeuren dat je twee keer achter elkaar je fietssleutel kwijt bent, een lekke band hebt, dat de brug openstaat, je aangereden wordt, in de sloot bent gevallen en er toch wonderbaarlijk droog bent uitgekomen. Kom je eenmaal aan op school, dan wordt je niet geloofd door mevrouw Hogendoorn! Balen…

6

Als je bij het tweede tot laatste lesuur te laat bent, schrijven we dat altijd op als te laat ongeoorloofd. Je hebt immers tijd genoeg gehad om te reizen. Tja… nooit van uitslapen gehoord? Misschien kunnen we alle leraren wel onderverdelen in een bepaalde categorie van mensen die niet van menselijkheid, slapen en treinvertraging gehoord hebben.

7

De medewerker van de studieruimte heeft de bevoegdheid om af te wijken van de standaard straffen. Meneer van Leeuwen kan er wat van. Als je alle overschrijfblaadjes uit de map al hebt gehad, ga je over op vuilnisprikken of aula opruimen. Heb je dat klaar en heb je nog tijd over? Ga dan maar de stoelen aanschuiven! Aangezien alle lessen die op je rooster staan verplicht zijn, is alle afwezigheid waarvoor je geen verlof Leukste hebt gekregen, ongeoorloofd. De Valentijnsdag verantwoordelijkheid voor je schoolgang Meneer Kruit: “Bij deze vraag komt ligt bij je ouders, maar vanaf je 13e jaar de econoom in mij bovendrijven. Ik ben je ook zelf medeverantwoordelijk. vind het een commercieel feest en ik doe er niets aan. Nou ja, binnenkort Dus voor alle bruggers en is wel mijn trouwdag, dan neem ik piepjonge tweedeklassers: neem mijn vrouw mee uit eten.” (Zijn vrouw gerust uuuuuuuuren verlof, op op de achtergrond: “Oh, weten we dat ook weer!”) verantwoordelijkheid van je ouders. Moeten ze alleen nog even meewerken.

8


32

In het fijnste geval ben je open minded en ontvankelijk voor nieuwe gedachten, ideeën en culturen. Toch weet je waarschijnlijk heel goed wat er anders is aan een moslim of wat een niet-gelovige allemaal mist.

In dit artikel staan verschillen niet centraal. Een debat gaat het ook niet worden. Juist vanuit ons christelijke perspectief zijn we benieuwd naar de mening van jongeren uit een andere omgeving. De leus ‘Leer het Leven’ staat niet enkel voor bescherming en veiligheid, die we op onze school ruimschoots hebben. Het zegt ook iets over begrip voor het leven van anderen, hun interesses en belangrijker: de manier hoe we daarmee omgaan. Wij hebben drie mensen met verschillende achtergronden dezelfde stelling voorgelegd. Lees, leer en denk na wat jij nu eigenlijk vindt… ‘De jongeren van nu zijn allemaal materialistisch: geen leven zonder Ipod of mobiel.’ Ons geweldige panel bestaat uit Naomi Hille, Renate den Bak en Gökhan Çekiç. Naomi Hille, 17 jaar ‘Ik zie materialisme niet als iets negatiefs.’ “Het is logisch dat leeftijdsgenoten het nieuwste van het nieuwste willen. Je bent cool als je een hippe laptop hebt of een Iphone en een loser wanneer je mobiel vijf jaar oud en krakend geluidjes geeft vanuit je broekzak. Op zich zie ik materialisme niet als iets negatiefs, maar als je het vergelijkt met de wereld vroeger zonder computers en technologie denk ik dat mensen zich toen meer bezig hielden met belangrijkere dingen. Maar ja, wat vind je dan belangrijk… Mijn idee daarvan is vrij cliché: vrienden en familie, maar ook mijn eigen toekomst. Wat doet een extra megapixel nu voor de rest van je leven?”

Tekst: Annemieke

Leer het Leven


33

Gökhan Cekic, 18 jaar ‘Ik kan niet zonder geld’ “Ik ben het helemaal eens met de stelling. We leven nu eenmaal in een heel ander tijdperk waar mobieltjes, brommertjes en andere gadgets vanzelfsprekend zijn. De mogelijkheid is er om het te maken, waarom zouden jongeren daar dan geen gebruik van mogen maken? Persoonlijk zie ik een oma van 80 niet bepaald shaken met een Ipod, maar wij jongeren zijn een ander verhaal. Als je het geld ervoor hebt: gewoon doen wat je wilt.” Renate den Bak, 16 jaar ‘Ik sleep mijn mobiel overal mee naartoe’ “Ja, daar ben ik het wel mee eens. Bij de meeste jongeren ligt de focus op spullen in plaats van wat écht belangrijk is. Maar het is voor iedereen anders wat hij/zij belangrijk vindt. Als ik geen computer had, zou mijn beltegoed nog sneller opgaan. Ik sleep mijn mobiel echt overal mee naartoe. Toch komen al deze materialistische spullen voor mij op een tweede plek. Uiteindelijk is mijn relatie met God belangrijker en daar heb ik dan ook meer aan.”

Leukste Valentijnsdag

Mevrouw Bruintjes: “Ik heb niet zo veel met Valentijnsdag. Ik vind het wel ontzettend leuk om allerlei stelletjes hier op school rond te zien lopen, zo verliefd dat ze zich nergens anders meer mee bezig kunnen houden!”

Meest Romantische gebaar

Mevrouw de Geit: “Hij is niet zo romantisch. Meestal neem ik het initiatief, maar hij heeft één keer een weekendje weg geregeld.”


34

e vragen de leraren weer om hun mening. Welke jurk is het mooist? Het meest sexy? En welke zouden ze zelf aantrekken..? Het panel neemt jurken van Chanel, Viktor & Rolf en Rodarte onder de loep. Romantisch, raar en futuristisch. Begrippen als ‘Emmentaler kaas’ en ‘schietschijf’ worden gecombineerd met de modellen in hun creaties. De favoriet is een korte jurk van het merk Rodarte. Reese Witherspoon droeg deze op de première van haar film ‘Monsters vs. Aliens’. Dan wel zonder de enorme lieslaarzen, wat een enorme opluchting zal zijn voor meneer de Haan.

Tekst: Annemieke

Klerenzooi W

Meest Romantische gebaar

Meneer Lammers: “Oei, dat vind ik lastig. Heb je geen toetsvraag voor me of zo?” Na een tijdje: “Eureka, ik heb het! Het meest romantische dat mijn vrouw voor me heeft gedaan, is een surprise party organiseren voor mijn 50e verjaardag!”


35 Jurk van Victor en Rolf

Jurk van Rodarte Meneer Kruit vond het lastig om zich überhaupt voor te stellen dat hij een van de jurken aan zou trekken maar uiteindelijk kwam er toch een antwoord: “Ja, deze jurk zou ik wel aandoen. Het is een beetje futuristisch en science fiction-achtig.” Alleen de laarzen waren twijfelachtig, zo lastig uit te trekken. Dan maar zonder? “Ach welja, als je er het figuur voor hebt…” Opgelet, meneer de Haan voorspelt dat dit weleens een commercieel succes kan gaan worden en dat wij over een poosje in Rodarte lopen, met legging en andere laarsjes. “De laarzen op de foto waren ideaal geweest bij de watersnoodramp in 1953.” Hoewel de heren dit als favoriet hebben, vindt mevrouw Greydanus dit drie keer niks. “Veel te futuristisch(!).” Dit is absoluut niet haar favoriet, maar de jurk wint toch met twee stemmen van de mannen.

Meneer Kruit vindt het belangrijk om op te merken dat ALLE modellen toch wel angstaanjagend dun zijn, ‘anorexia-achtig’. Na zijn uitroep valt hij over deze jurk eigenlijk een beetje stil. “De motten hebben er gaten in gegeten,” kan hij ons melden, niks geen origineel gedoe. Als hij in de koning van de catwalk was, had hij haar zeker weggestuurd. Jurk van Chanel “Pffft, als je dan zonodig iets met gaten wilt, koop dan een Emmentaler kaas,” zo luidt de mening van meneer de Haan. Na wat gelach voegt hij er ook nog aan toe dat het wel kogelgaten lijken en het voor schietoefening makkelijk materiaal zou zijn. Een bijzondere jurk is het toch wel, zegt mevrouw Greydanus, de enige vrouw in dit panel. “Maar… stel, met dikke benen, die vallen dan zo op.” Daar heeft ze gelijk in. Zouden de mannen dat dan niet opmerken? Ach, zij zien sowieso de creatieve meerwaarde van deze jurk niet, dus als vrouw is een andere jurk misschien een betere optie.

“Dit vind ik nou echt hélémaal niks.” Meneer Kruit is allerminst te spreken over deze jurk en al helemaal niet over het model, dat (weer) te dun wordt bevonden. Meneer de Haan vindt deze jurk zeer chic, zo chic zelfs dat hij het zijn vrouw niet aan ziet trekken… Dat de jurk voor verschillende reacties zorgt, blijkt maar weer uit het oordeel van mevrouw Greydanus. Voor haar is dit de perfecte jurk, voor een feestje op een zwoele zomeravond. Ze ziet het zichzelf al helemaal dragen.


36

Uitgelicht Willem J. Ouweneel E

“Toen ik net zo oud was als jullie, stond ik heel positief tegenover het christelijk geloof,” begint hij te vertellen. “Ik ben gedoopt op mijn twaalfde. Voor mij is het ook altijd duidelijk geweest dat er een God bestond.” Zelf ging hij naar het Christelijk Lyceum Apeldoorn, maar als hij nu had geleefd, dan had hij het wel geweten. “Ik zou heel graag op een school als de Passie gezeten hebben! Later ben ik wel naar een

Tekst: Rebecca

r zijn heel wat mensen die je kent van tv, of waar je misschien in een tijdschrift over hebt gelezen, en waarvan je al gauw denkt te weten wie ze zijn. De vraag is: klopt dat beeld ook echt? Deze keer stellen we jullie voor aan meneer Ouweneel, geboren in 1944 en vandaag de dag nog steeds druk bezig. Je kent hem van de EO, van zijn gigantische cv (gepromoveerd in de biologie, theologie én filosofie), van de meer dan honderd boeken die hij heeft geschreven, van zijn toespraken op conferenties zoals Opwekking en natuurlijk van het feit dat hij een poosje terug Duits en Frans gaf op de Passie. Begint er al een lampje te branden?


37 christelijke studentenvereniging gegaan, Ichthus.” Het is bijna vijftig jaar geleden dat hij zelf op de middelbare school zat. “Het is moeilijk om dat te vergelijken met de Passie, omdat ik op een algemeen-christelijke school zat. Bovendien was dat in een tijd dat veel mensen nog als vanzelfsprekend naar de kerk gingen. Van mijn vroegere klasgenoten is er als ik het goed heb nog maar één gelovig… Daar ga ik overigens heel ontspannen mee om. Ik heb zelf wel een bepaalde vaste overtuiging, maar ook menselijk respect voor andere overtuigingen.” Al in de jaren zeventig was meneer Ouweneel bekend met zijn lezingen over schepping en evolutie, terwijl hij ook nog allerlei studies en promotieonderzoeken heeft gedaan en bij de EO werkte. “Thuis was het vaak hectisch, maar vooral voor mijn vrouw. De kinderen zijn nu ook al achttien jaar de deur uit.” Zelf kan hij wel omgaan met de drukte. “Ik schrijf en ik preek en ik gaf les – dat vond ik alle drie precies even leuk. Ik vind het geweldig om met jongeren om te gaan. Nu kun je me wel omschrijven als een soort freelancer. Ik ben nergens meer in dienst. Ik schrijf en preek om pindakaas op mijn boterham te kunnen smeren.” Als hij dan thuiskomt na zo’n lange dag, dan vindt hij zijn ontspanning niet in het praten over alledaagse dingen. “Als ik met vrienden afspreek, dan gaat het meestal over diepere zaken. De voetbaluitslagen bespreken we hoogstens als het EK of WK is.” We praten verder over een ander onderdeel van zijn leven: de liefde voor woorden en het geschrevene. “Toen ik op de lagere school zat, gaf ik al een schoolkrant uit! Die lust en aandrang tot schrijven, dat zit in je of niet. Ik heb niet die ene tip om het schrijven van verslagen makkelijker te maken. Ook bij jullie op school zijn er vast leerlingen die het wél leuk vinden om vijf kantjes vol te schrijven, vooral als het over een onderwerp gaat dat hen interesseert.” Woordjes leren doe je nu eigenlijk alleen nog maar uit je boek als je voor het lokaal staat en de toets over vijf minuten begint. Meneer Ouweneel is niet eens op de hoogte van de hedendaagse hulpmiddelen. “WRTS? Daar heb ik nog nooit van gehoord.” Echt niet? “Ja, nu wel, ik heb het even op internet opgezocht.” Dat verdient wel wat respect! Kan deze man, die zo veel verstand heeft van allerlei talen en de samenhang daartussen, er eigenlijk één favoriet uithalen? “Italiaans vind ik toch wel de mooiste taal. Ik heb het later geleerd met behulp van cassettes.” Dus toch nog iets van technologie. “Oei, ik weet niet meer hoe het was om mezelf voor de eerste keer terug te horen op de radio!” zegt meneer Ouweneel, als we hem in het kader van luxe vragen naar het begin van zijn bekendheid. “Dat is te lang geleden…” Als afsluiting heeft hij wel iets wat hij tegen jullie wil zeggen. “Gaaf dat er in ons land scholen zijn als de Passie! Laten we daar samen zuinig op zijn!”


38

Open dag... op de Passie

Eveline’s recensie: “Het leukste en het beste van de Passie vind ik dat het een christelijke school is. Je kan het echt merken. Ik vind het fijn om God te loven en te prijzen. Wat ik ook echt leuk vind aan deze school is dat er echt naar je kwaliteiten wordt gekeken. Tot nu toe krijgt die van mij een 8,5! Wat ik ook fijn vind en wat bij de meeste scholen niet zo is, is dat de Passie erg overzichtelijk is. En sowieso deze dag is nu al erg spetterend en ik heb nog niet eens de hele school gezien. Net bij het muzieklokaal waren er een paar mensen die muziek konden spelen. Onder andere ik en we gingen gewoon een liedje spelen. Het was echt leuk! Ik denk dat ik het echt de moeite waard vind om uit Driebergen hierheen te komen. Jullie zijn de derde open dag die ik bezocht en jullie staan ver bovenaan mijn lijstje. Misschien tot ziens!” Uit de andere inzendingen kozen we ook twee winnaars. De volgende namen kunnen rekenen op deze schoolkrant én een boekenbon. Anna Grootendorst met het beste thema: “De Passie in andere landen” Ester Rietveld met de beste interviewvraag. “Wat wilt u in de toekomst gaan doen?”

Tekst: Annemieke Beeld: Invizion Fotografie

De redactie van de schoolkrant kon absoluut niet ontbreken op de open dag van 23 januari. Wat is nou betere promotie dan een glanzende Quatsch in je handen? Om toekomstige redacteuren in spe te ontdekken, organiseerden we een wedstrijd met verschillende opdrachten. Een recensie over de open dag, een sublieme interviewvraag en een spetterend thema. Geen wedstrijd zonder prijs, de winnares is Eveline uit Driebergen! Zij wint met haar recensie een boekenbon.


39

De verzameling van... mevrouw Bruintjes Verzamelingen. We kennen ze in alle soorten en maten: bijzondere, vreemde en leuke. Zo spaart de een munten, maar de ander postzegels. Mevrouw Bruintjes kennen wij al als docente Frans in de bovenbouw, maar kennen wij haar ook als een fanatiek verzamelaar?

Tekst: Christel Beeld: Invizion Fotografie

Mevrouw Bruintjes is verzot op de kleine dwergen van de Albert Heijn. “Je gaat er vanzelf mee spelen,” vertelt ze. “Iedere dag spelen we weer een ander stukje. De heks moet altijd uit de buurt van Sneeuwwitje blijven, want anders gebeuren er geen leuke dingen. Heel erg vervelend is dat de mannetjes altijd omvallen.” Daar heeft mevrouw Bruintjes wat op gevonden. Ze zet ze gewoon tegen de luidspreker aan. Van de Albert Heijn heeft ze ook de Smurfen. Die staan alleen niet op school, maar thuis. Bovendien krijgt ze soms nog wat nieuwe poppetjes van leerlingen, zoals van de Simpsons, of uit andere series. Laatst kreeg ze bijvoorbeeld nog een handig paardje. Haar favoriet is zeker weten de missende prins. Deze heeft ze een keer als prijs weggegeven aan iemand uit de zesde. Toch begint Sneeuwwitje haar prins te missen, dus mocht er iemand een prins thuis hebben liggen (of een van de andere figuurtjes!), Meest dan zijn die altijd welkom bij Romantische gebaar mevrouw Bruintjes. Een nog Meneer De Wit: “Ik ben niet zo grotere verzameling betekent nog romantisch ingesteld. Iets waar ik blij meer scènes uit Sneeuwwitje. In van word dan? Hm, maar word ik wel blij van romantiek? Ze heeft me een haar eigen woorden: “Het is een keer een horloge gegeven, dat was wel verrijking voor de fantasie!” leuk.”


Schoolinspectie Auto, check!

door: Jesse

Goed begaanbare wegen, check!

Parkeergelegenheid dicht bij school, check!

Geen files, check! Zeg meneer... Hm?

Ga nog even naar:

Uit recentelijk onderzoek is gebleken dat u helemaal niet geoorloofd bent om elke dag te laat in de les te komen!

Einde

quatschdepassie.hyves.nl

Meest Romantische gebaar

Je kan ons ook mailen

Mevrouw Van der Bijl: “Tijdens onze huwelijksreis deed hij mee aan een zwemwedstrijd… en heeft hij zijn arm uit de kom gezwommen!”

of quatsch.passie.net

quatsch@schoolmail.passie.net

03 Quatsch  
03 Quatsch  

schoolkrant De Passie Utrecht

Advertisement